Ze všech neřestí je pití kávy tou nejmenší

dle hodnocení dle počtu hodnocení dle roku vydání A-Z (název knihy)

štítky

38 knih
Ze všech neřestí je pití kávy tou nejmenšíJak mi Starbucks zachránil život2008, Michael Gates Gill

O muži, který ztratil práci i rodinu, aby nakonec našel štěstí za pultem kavárny. V šedesáti ztratil autor vše – dvacetileté manželství, práci, zdraví. Nová přítelkyně mu porodila syna, ale on neměl peníze, aby je uživil… více

Ze všech neřestí je pití kávy tou nejmenšíKniha o kávě2010, Petra Veselá

Petra Veselá Vás v knize Kniha o kávě seznámi s historií kávy, dozvíte se o tom, jak se dostala do celého světa, jak se pěstuje, zpracovává a praží. Existují různé druhy a odrůdy kávy a každá z nich má svou specifickou c… více

Ze všech neřestí je pití kávy tou nejmenšíJako v kávovém mlýnku2013, C. Coyle (pseudonym)

Clare má s Village Blend starosti. Kavárna sice dobře prosperuje, ale její zákazníci umírají. Stálá zákaznice najde smrt pod metrem. Byla snad v nějaké tísni? Detektiv Quinn je přesvědčený, že někdo má na případu soukrom… více

Ze všech neřestí je pití kávy tou nejmenšíU kávy o kávě a kávovinách2016, Jozef Augustín

Kniha, která neřest povýší na umění, z jejíchž stránek voní nejen káva, ale i moře, hory a exotické dálky. Už jen cesta kávových zrn má v sobě nádech tajemství a dobrodružství, o jakých jsme čítali jako děti. Nečekejte … více

Ze všech neřestí je pití kávy tou nejmenšíPríbehy v znamení túžby2012, * antologie

V tejto poviedkovej zbierke nájdete príbehy Jaroslava Rudiše, Haliny Pawlowskej, Marka Šindelky, Kláry Mandausovej, Tomáša Hanáka, Kateřiny Janouchovej, Sáry Saudkovej, Ivy Frühlingovej, Tamary Heribanovej, Evy Urbaníkov… více

Velká kniha o kávě2018, P. Davies Veselá (pseudonym)

Petra Davies Veselá je mistryní ČR v přípravě kávy, podílí se na mezinárodních soutěžích a vede baristické kurzy. Její první Kniha o kávě je v oboru zásadním titulem, kterého se prodalo přes 29 000 ks. Rozšířila a aktual… více

Kávové opojení2016, Anette Moldvaer

Vůně čerstvě pražené kávy je jednou z nejkrásnějších na světě – pokud s tímto tvrzením souhlasíte, potom je pro vás Kávové opojení nezbytností. Najdete zde nejen zajímavosti o historii pěstování různých odrůd, ale předev… více

Lexikon kávy …prostě milujeme kávu2017, Jiří Plšek

Málokdo si bez kávy dokáže představit začátek dne. Je to první, co nabízíme všem návštěvám, přátelům a známým. Denně jí na celém světě vypijeme přes dvě miliardy šálků. Tento malý lexikon vám jednoduchou formou odpoví na… více

Reflexní terapie a nečekaná odhalení2013, Július Pataky

Autoři se reflexní terapii věnují už téměř čtvrt století. Za tu dobu poznali tisíce lidí s nejrůznějšími akutními i chronickými problémy a napsali několik publikací. Přitom si stále uvědomují, jak bohatý svět poznání prá… více

Kávologie2018, Gloria Montenegro-Chirouze

I když kávu pijí lidé po celém světě, samotné semeno zůstává záhadou. Jeho univerzálnost nemá obdoby. A o jeho specifikách, nebo přesněji zvláštnostech, učí autorka této knihy ve své kavárně. A nyní vás prostřednictvím t… více

Kafegrafie2011, Ondřej Zajac

Máte chuť na dobrou kávu, ale nevíte, kterou si vybrat a jak ji správně uvařit? Toužíte se zdokonalit ve znalosti nejznámějších kávových odrůd Afriky, Asie, Ameriky a Oceánie? Chcete se dozvědět, jak efektivně použít ruč… více

Káva2004, Jill Norman

Knížka seznamuje s mnoha druhy kávy, popisuje pražení a mletí kávových zrn a způsoby přípravy kávy, uvádí recepty na přípravu kávových nápojů a dezertů. více

Rádce milovníka kávy1999, James Norwood Pratt

Podtitul: Průvodce pro pravého znalce o tom, jak kupovat, připravovat a vychutnávat kávu Velmi zajímavě zpracovaná a ilustrovaná kniha seznamuje se všemi aspekty výběru, přípravy a pití kávy. více

Jak na kávu2013, Vadim Charkovsky

Tato celobarevná kniha s velkým množstvím doprovodných fotografií vás provede světem kávy, jak jej ještě možná neznáte. Přečtete si zde, mimo jiné, o historii vzniku jednotlivých kávových nápojů, o výsledcích výzkumu mno… více

Zázračná síla kávy2014, Cal Orey

Caffé Latté nebo Espreso Macchiato? Začínáme den kávou, pijeme ji po dobrém jídle. Podle nových studií je konzumace kávy spojena se sníženým rizikem výskytu rakoviny. V klidu se posaďte, dejte si kávičku, a zatímco budet… více

Káva a její vliv na zdraví

Někdo se bez kávy neprobudí, jiný nemůže fungovat během dne a další prostě jen miluje její chuť. Káva je skutečným fenoménem, lidským potěšením i prostředkem, jak znova pocítit příval energie během náročného dne.

Obsahuje kofein, to všichni víme, ale víme přesně, jaký má káva vliv na naše zdraví? Kolik jí denně můžeme vypít, aby nám to neškodilo? A co přesně s námi dělá onen tajemný kofein? Je káva opravdu drogou, na které můžeme být závislí? Dejte si šálek vaší oblíbené kávy, pohodlně se usaďte a odhalte s námi veškerá tajemství vlivu kávy na lidské zdraví.

  Abychom porozuměli tomu, co se děje v našem těle po vypití šálku kávového nápoje, měli bychom vědět něco o kofeinu. Tento alkaloid je známý především pro svou schopnost stimulace lidského nervového systému a srdeční činnosti.

Díky tomu se stal nejrozšířenějším stimulantem na světě a lidé jej hojně využívají k tomu, aby potlačili únavu a probouzeli bdělost. Tvrzení, že káva dodává energii, je tedy nepravdivé. Kofein obsažený v kávě pouze stimuluje nervový systém a my máme pocit, že máme více energie.

Ve společnosti se objevuje mnoho mýtů o škodlivosti kofeinu a stále více lidí přesvědčuje jiné o tom, že pití kávy škodí. Studie však tvrzení o negativním vlivu pití kávy nepotvrdily.

Naopak se potvrdilo, že lidé, kteří pijí kávu, jsou méně ohroženi rizikem Parkinsonovy choroby v porovnání s těmi, kteří si tento nápoj nedopřejí vůbec. Kofein má také pozitivní vliv u cukrovky druhého typu. Ze všech neřestí je pití kávy tou nejmenší

Částečně je mu přisuzováno dokonce i to, že může být prevencí proti Alzheimerově chorobě. I když jsou tyto informace pro milovníky kávy jistě potěšující, je potřeba také upozornit, že všechny tyto pozitivní vlivy platí pouze, pokud to s kávou nepřeháníte. Kávu byste měli pít s mírou a nepřekračovat denní doporučenou dávku kofeinu. Mnozí totiž obviňují kofein z toho, že zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob. Vědci však toto nařčení nepodporují.

Dokázalo se, že pokud kávu pijeme v přiměřeném množství a jsme zdraví, riziko problémů se srdcem nebo s vysokým krevním tlakem pití kávy nijak negativně neovlivňuje. Kolik šálků kávy si tedy můžeme dopřát a jaká je doporučená denní dávka kofeinu? Odborníci doporučují vypít maximálně pět šálků kávy denně a denní dávka kofeinu by neměla překročit 400 mg.

Ze všech neřestí je pití kávy tou nejmenší Ze všech neřestí je pití kávy tou nejmenší

Člověk by si řekl, že množství kofeinu, který denně dodáme tělu konzumací kávy, nejvíce ovlivňuje počet šálků, které vypijeme. Do jisté míry je to pravda, ale nejvíce ovlivňuje celkové množství kofeinu způsob přípravy a druh kávy. Velmi důležité je i namletí. Obecně se dá říci, že čím jemněji jsou kávová zrna umletá, tím více kofeinu najdeme v hrníčku oblíbeného nápoje.

Budete mít zájem:  Přiměřeně, přiměřeně... to platí pro dovolenou i letní flirt

Velmi podstatná je i doba louhování, proto nejvíce kofeinu je v kávě připravované v džezvě a ve filtrované kávě. Když také porovnáme větší espresso lungo a maličké chuťově výrazné ristretto, překvapivě je více kofeinu v espresso lungo, protože při jeho přípravě byla káva extrahována pomaleji.

Pokud se zaměříme na druh kávy, pak Robusta, která se nachází v levnějších kávových směsích a také v rozpustných kávách, obsahuje kofeinu více než kvalitní káva typu Arabika.

Pro lepší představu, šálek filtrované Robusty má obsah kofeinu v rozmezí od 140 do 200 mg a šálek filtrované kávy typu Arabika pouze 80 až 130 mg.

Obsah kofeinu v rozpustné kávě je pak asi 90 mg, v ristrettu naleznete přibližně 75 mg a po vypití espresso lungo dodáte do těla asi 150 mg kofeinu.

I když se kofein považuje za drogu, protože na něm vzniká závislost, určitě se neděste. Pokud pijete kávu denně a váš denní příjem kofeinu je nad hranicí 100 mg, pak jste již pravděpodobně na kofeinu závislí. Nejste to však jen vy, ale i podstatná část moderní společnosti, která přiznává, že bez ranní kávy nemůže fungovat. Pokud kávu pít přestanete nárazově, mohou se objevit lehké abstinenční příznaky v podobě únavy, bolesti hlavy i mírné deprese. Ty však velmi brzy ustanou, většinou se jedná pouze o pár dní. Čekáte miminko, milujete kávu a všichni vás straší, že káva v těhotenství je absolutní tabu? Nevěšte hlavu. Konzumace kávy v rozumné míře (do 150 mg za den) neškodí budoucí mamince ani děťátku, tak zní závěr vědeckých studií. Kávu si tedy v těhotenství klidně dopřejte, ale zjistěte si, kolik miligramů kofeinu obsahuje šálek kávy, kterou jste zvyklá pít. Alternativou také může být vypít denně pouze jednu kávu s kofeinem a ostatní šálky už si dát bez kofeinu. Nezapomínejte ani na to, že kofein neobsahuje jen káva, ale nachází se také v kole nebo v hořké čokoládě. Ze všech neřestí je pití kávy tou nejmenší

Chcete, aby vaše káva byla tou nejzdravější variantou? Bude stačit, když se budete řídit tím, co platí i u jídla. Nejzdravější jsou vždy čerstvé potraviny.

Naopak polotovary plné konzervantů, barviv a dalších zbytečně přidaných látek se řadí mezi jídla, které vám váš lékař nedoporučí. S kávou je to stejné. Nekupujte si kávu instantní, předem namletou nebo v kapslích, ale dopřejte si kávová zrna, která si doma sami umelete.

Šálek lahodné kávy pak připravujte pomocí kvalitního kávovaru, plnoautomatického, který má i zabudovaný mlýnek, nebo pákového.

Bez kofeinu by nevzniklo mnoho dobrého, ani tento článek. Autor tohoto článku vypil během psaní přesně 4 šálky kávy. 

Jaká jsou rizika pití kávy? | Prameny zdraví

Káva obsahuje kofein a také čaj a kakao obsahují příbuzné látky. V čaji je to theofylin, resp. thein, v kakau theobromin. Mimochodem kromě zmíněných tří existují již pouze další tři rostliny, které obsahují příbuzné látky, vesměs se nacházejí v Jižní Americe. Jsou to oříšky kola, guaraná a yerba maté. Tento nápoj je velmi rozšířen v Argentině a v přilehlých oblastech Jižní Ameriky.

Rubrika: Káva a kofein | Typ článku: Poradna výživy

Káva je do důsledků vzato vlastně droga. Je to ale droga, která má relativně nejmenší škodlivé účinky. Řada rozsáhlých studií srovnávala lidi, kteří pijí kávu, s těmi, kteří ji nepijí.

V mnoha rozsáhlých studiích se vůbec nenašel rozdíl v nemocnosti, v úmrtnosti, v délce života. V jiných studiích se rozdíl našel, pochopitelně v neprospěch kávy.

V posledních letech byla velká pozornost věnována zjištění, že pití kávy zvyšuje hladiny cholesterolu v organismu.

Ale již to, že ve velkém počtu studií vůbec nebylo možno zaznamenat škodlivý účinek pití kávy, svědčí o mnohém.

I když průměrný výsledek ze všech studií zhodnocený dohromady ukazuje, že káva skutečně zdraví poškozuje a určitým způsobem tedy zkracuje život, je nutno si uvědomit, že to je mezi všemi zly zlo, které je jedním z nejmenších. Proto se také již odedávna doporučovalo, aby návyk na silné nebezpečné drogy byl nahrazován pitím kávy.

Všem vám, kteří holdujete kávě, tedy můžu předat radostnou zprávu. Je to zlozvyk, který – naštěstí pro vás – jen málo poškozuje zdraví. Rozhodně pití kávy je méně nezdravé, než se běžně myslí. Samozřejmě vůbec nejlépe je na tom ten, kdo kávu nepije. Ušetří si peníze a ochrání si zdraví.

O pití čaje se dokonce ani nikdy, až na výjimky, neříkalo, že by to mohlo poškozovat zdraví. Výzkumy z posledních let dokonce naznačují, že pití čaje snižuje riziko rakoviny. Tento účinek se přisuzuje hlavně tzv. zelenému čaji. Já sám bych nepovažoval tento zdravotně prospěšný účinek čaje za prokázaný. Naznačuje to však mnohé.

Čaj je tedy možno vřele doporučit. Jeho účinek na zdraví je spíše pozitivní než negativní.

Náklady na jeho přípravu jsou přijatelné, prostřednictvím čaje do sebe můžeme dostat velké množství vody, která je takto ochucena a kterou bychom jinak, třeba čistou, nepili, protože voda z vodovodních kohoutků přece jen nemá již tu přirozenou chuť vody z oblasti mimo civilizaci, ze studánek a potoků v čisté krajině. Čaj si také můžete s celkem klidným svědomím sladit. Cukr ohrožuje jen váš chrup, ale nepůsobí žádnou jinou důležitou nemoc.

Kakao stojí asi někde uprostřed mezi kávou a čajem.

Když jsme až dosud mluvili o čaji, tak jsme vždy měli na mysli nápoj, který vzniká spařením sušených lístků keře čajovníku, který se pěstuje v různých oblastech světa s teplým klimatem, hlavně ve východní Asii, v Číně, v Indii, na Cejlonu (Srí Lance).

Existují však také různé čaje, resp. léčivé čaje, které se připravují obdobným způsobem z různých předpokládaně užitečných či léčivých rostlin. Typickým představitelem je např. šípkový čaj.

Tyto čaje bychom mohli hodnotit obdobně kladně anebo snad ještě pozitivněji než čaj z čajovníku. Ve prospěch např. šípkového čaje hovoří to, že si šípky můžeme sami nasbírat někde u polní cesty anebo na stráni.

A taková rodinná pouť za šípky může být i součástí velmi pěkného životního stylu. Šípkový čaj obsahuje i určité nezanedbatelné množství vitaminu C.

Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu

Počet přečtení: 6 730 Datum: 9. 2. 2010

Fitness seriál o neřestech #5: Do jaké míry je pití kávy prospěšné?

Jelikož je mezi vámi náš fitness seriál o neřestech velmi oblíbený, přinášíme vám jeho další díl. Tentokrát se podíváme na problematiku nadměrného pití kávy, což je pravděpodobně vůbec nejrozšířenější neřest nejen mezi “fitnessáky”, ale i mezi obyčejnými lidmi.

Budete mít zájem:  Krásky z kalendáře mají výherce

Stejně jako v předchozích článcích této série se budeme i zde snažit o zachycení jak pozitivních, tak i negativních stránek kofeinu, aby byl váš pohled na kávu co nejkomplexnější.

Jaké jsou pozitivní efekty kávy na zdraví?

Ze všeho nejdříve bychom si měli představit pozitiva pravidelného pití kávy. Mezi ta nejdůležitější patří oddálení únavy a zvýšení mozkové aktivity, zlepšení funkce metabolismu, dodání několika důležitých vitamínů a minerálů do organismu, zlepšení paměti a učení i větší chuť do tréninku. Pojďme si tedy pozitivní efekty jeden po druhém rozebrat důkladněji.

1. Oddaluje únavu a zvyšuje mozkovou aktivitu

První pozitivní efekt kávy nejspíše nikoho z vás nepřekvapí. Nestojí za ním nic jiného, než kofein, pravděpodobně nejznámější a nejpoužívanější stimulant. Kromě toho, že oddaluje únavu svým působením na centrální nervovou soustavu, je také zodpovědný za zvýšení mozkové aktivity a pomáhá udržet déle pozornost, jak prokázaly některé vědecké poznatky.

Dále kofein také přispívá k mobilizaci tukových zásob, tudíž tělo využívá tuk při tréninku jako primární zdroj energie, zatímco svalový glykogen se coby energetický zdroj “odsune” až na druhé místo.

2. Zlepšuje fungování metabolismu

Další významnou složkou kávy jsou i vitamíny skupiny B, konkrétně se jedná o thiamin, riboflavin, niacin, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou.

Obsah těchto látek sice není nikterak závratný (v jednom 250ml šálku kávy najdete v případě k. listové jen 1% DDD, v případě riboflavinu 11% DDD), ale i přesto může mít tento nápoj vliv na zlepšení metabolismu bílkovin, sacharidů a tuků.

3. Dodává organismu důležité minerály

Kromě výše zmíněných vitamínů je káva také bohatá na minerální látky. Konkrétně se jedná o hořčík, což je nejvíce deficientní a pro sportovce velmi potřebný minerál, mangan, což je prvek zodpovědný za metabolismus cukrů, draslík, který pomáhá v boji proti křečím a fosfor pro zdravé zuby a kosti.

4. Zlepšení paměti a učení

Existují vědecké studie, které prokázaly pozitivní vliv kofeinu na zlepšení paměti a učení se, zrychlení reakční doby a zvýšení bdělosti. Šálek kávy tak může být skvělou volbou nejen před náročným tréninkem, ale i před učením se do školy či před prací. Špatnou zprávou ale je, že při pravidelném pití kávy tyto pozitivní účinky slábnou.

5. Zvýšení chuti do tréninku

Jelikož má kofein stimulační účinky, dokáže zvýšit chuť do tréninku. Jestli si nemůžete dovolit kvalitní předtréninkové doplňky, může být i obyčejná káva dobrou volbou. Účinek je sice o poznání slabší, ale většině rekreačních cvičenců bohatě postačí.

Jaké jsou negativní efekty kávy na zdraví?

V případě, že kávu pijete s rozumem, vám nejspíš žádné negativní účinky nehrozí. Tedy v případě, že nejste na kofein extrémně citliví. V následující části našeho článku se tedy nebudeme zajímat o běžné pití kávy, ale o nadměrný příjem kofeinu (tedy nad 400mg denně).

1. Dráždí žaludek

Nadměrný příjem kofeinu zvyšuje produkci kyseliny chlorovodíkové, což může následně vyvolat překyselení žaludku. Jako negativní důsledek se pak může objevit i pálení žáhy a v krajních případech i vznik žaludečních a dvanácterníkových vředů.

Opět je ale důležité podotknout, že k tomu dochází jen u extrémně citlivých jedinců či při nadměrném příjmu kofeinu.

2. Může způsobovat úzkost a spánkové poruchy

Některé odborné weby udávají, že nadměrné pití kávy může také způsobovat úzkost, nervozitu a neklid. U některých konzumentů kofeinu se také dostavily bolesti hlavy a v případě užívání ve večerních hodinách se také zhoršila kvalita spánku.

Jak vidíte, ani v případě nadměrného pití kávy nenajdete příliš mnoho negativních účinků. Dost často bývá zmiňována srdeční arytmie způsobená nadbytkem kofeinu, ovšem mnohé weby a studie jakoukoliv spojitost mezi těmito dvěma jevy popírají. Stejně tak i mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny odmítla kávu klasifikovat jako karcinogen.

Do jaké míry je pití kávy prospěšné?

Přestože na toto téma bylo provedeno opravdu velké množství vědeckých studií, jejich výsledky se liší.

Nejvíce poznatků se sice shoduje na tom, že jako ideální se jeví 3-4 šálky kávy denně, ale podle nás je to značně individuální záležitost.

Na jedné straně existují lidé, kteří cítí extrémní návaly energie i po jednom šálku slabé kávy, na straně druhé jsou tu tací, jenž mohou pít kávu i bezprostředně před spaním a nějak to nenaruší jejich usínání.

Osobně bych asi doporučoval se držet ideálně kolem 2 až 3 šálků denně. Při počítání celkového denního příjmu kofeinu ale nesmíte zapomínat na to, že i předtréninkové nakopávače obsahují kofein, a to ne zrovna málo.

V případě těch nejsilnějších je to až 200 mg v dávce.

Pokud je pro vás pití kávy chuťovým zážitkem, kterého se nechcete vzdát, ale zároveň máte strach z nadužívání kofeinu, můžete zvolit předtréninkové suplementy bez stimulantů – například M3/s Pump či Serious pre.

Kdy je ideální čas na šálek kávy?

Jak jsem již zmínil výše, osobně se snažím nepřekračovat hranici tří šálků denně.

První přichází na řadu klasicky ráno, druhý před tréninkem a třetí obvykle ve chvílích, kdy se potřebuji soustředit na práci či učení, ale dochází mi energie.

Důležité je ale dodat, že káva na mě nemá kvůli časté konzumaci příliš silný efekt, tudíž si ji můžu dopřát téměř kdykoliv. Pokud jste na kofein citlivější, měli byste být opatrnější a kávu si správně načasovat.

Ráno je vůbec nejideálnější čas, jednak většina z nás kvůli brzkému vstávání potřebuje trošku nakopnout a jednak je skvělé se ráno na chvíli zbavit stresu a v klidu si vychutnávat šálek dobré kávy. Druhou, a neméně dobrou možností, je užívání kávy před tréninkem. Jednak má stimulační účinky a jednak se může opět jednat o velmi dobrý rituál, kterým se na trénink připravíte.

Jaký je tedy závěr?

Narozdíl od neřestí, které jsme probírali v předchozích dílech našeho seriálu, je pití kávy v přiměřeném množství naprosto bezpečné, vedlejší účinky vám hrozí jen při extrémním příjmu kofeinu. Pokud si rádi dopřejete 3-4 šálky kávy denně, není to důvod se obávat jakýchkoliv negativních efektů.

Důležité ale je kávu nesladit, protože cukr má množství negativ, které jsme si taktéž blíže představili v jednom z našich článků. A i když se to na první pohled nemusí zdát zcela zřejmé, pokud každý ze 4 šálků kávy osladíte a přidáte do něj mléko, váš kalorický příjem to poměrně dost zvýší.

Budete mít zájem:  Jaké mléko patří na náš stůl?

Když už tedy pít kávu ve větším množství, rozhodně z vlastních zkušeností doporučuji spíše bez mléka a bez cukru.

Další díly ze seriálu Fitness neřesti:

Káva zdraví svědčí. Ale nic se nemá přehánět

Káva obsahuje řadu antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek, jejichž vliv na zdraví se stále zkoumá. Foto: Profimedia.cz

Dříve odborníci považovali kávu za zlozvyk poškozující zdraví, podobně jako cigarety. Proč? „Je velmi těžké podívat se jen na jeden aspekt životního stylu nebo diety a odvodit od ní zdravotní stav,“ vysvětluje výzkumník Donald Hesrud z americké Mayo Clinic.

„Například dřívější výzkumy nebraly v potaz, že těžcí pijáci kávy byli také kuřáky a měli sedavý životní styl.“ Dnes podle něj už víme, že na rozdíl od cigaret a nadměrného množství alkoholu se nemusíme cítit u šálku kávy provinile.

Především bylo vyvráceno zažité tvrzení, že pití kávy významně zvyšuje krevní tlak, čímž nahrává vzniku srdečních onemocnění, nehledě na to, že tak přímo ohrožuje pacienty, kteří již těmito chorobami trpí. Ukázalo se, že tlak zvyšuje mírně a jen krátkodobě, navíc u pravidelných pijáků kávy, kteří jsou na ni zvyklí, už je tento efekt mizivý.

„V minulosti byla démonizovaná, ale podle současných vědeckých důkazů může být pro zdraví většiny lidí prospěšná,“ doplňuje nutriční vědec Kris Gunnars s tím, že samozřejmě i pití tohoto nápoje má svá ale.

  • Hlavní a nezpochybnitelnou výhodou jsou její povzbuzující účinky na organismus. Tedy účinky kofeinu, její hlavní složky.
  • Obsahuje řadu antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek, jejichž vliv na zdraví se stále zkoumá.
  • Milovníci kávy mají mnohem nižší riziko onemocnění cukrovkou 2. typu, tedy tou získanou. Výzkumy dokonce ukazují, že pití kávy by ho mohlo snižovat o 23 až 67 procent.
  • Snižuje riziko onemocnění jater. Konkrétně jaterní cirhózy, nemoci, kvůli které je jaterní tkáň zjizvená a vede k selhání tohoto orgánu. Díky kávě se může pravděpodobnost onemocnění snížit až o 84 procent, zvlášť u těch, kteří pijí čtyři i více šálků denně. Navíc o 40 procent snižuje i riziko vzniku rakoviny jater, což je druhý nejčastější typ rakoviny.
  • Nižší riziko depresí a sebevražd. Deprese je nejběžnějším mentálním onemocněním, které velmi snižuje kvalitu života. Ve výsledcích studie Harvardské univerzity z roku 2011 měli lidé, kteří pili kávu, o dvacet procent menší riziko onemocnění depresí. Výsledek shrnutí třech na sobě nezávislých studií zase ukazuje, že lidé, kteří pili více než čtyři šálky kávy denně, měli o 53 procent nižší pravděpodobnost, že spáchají sebevraždu.
  • Studie také ukazují, že lidé, kteří pijí kávu, mají nižší riziko onemocnění Parkinsonovou chorobou, a to o 32 až 60 procent. Stejně tak naznačují, že by mohla chránit i před Alzheimerovou chorobou. Problém je opět v jejím množství – bylo by zřejmě třeba pít minimálně čtyři šálky kávy denně.
  • Prodlužuje život? Některé výzkumy to připouštějí. Milovníky kávy totiž do jisté míry chrání před vznikem některých nemocí, jež život výrazně zkracují. Dlouholetá studie na 420 260 lidech ukázala, že její participanti ve věku 50 až 71 let měli menší riziko předčasného úmrtí.

Přes všechny tyto povzbudivé zprávy kávu rozhodně nemůžeme řadit k dokonalým doplňkům pestré stravy, jako jsou třeba tzv. superpotraviny apod.

  • Kofein může vyvolávat úzkosti a zhoršit kvalitu spánku. Jeho nadměrná konzumace často vede k nervozitě, úzkosti, zrychlenému bušení srdce, dokonce může zhoršit panické ataky. Při potížích s nespavostí, které kofein může také způsobovat, se doporučuje vypít poslední šálek kávy ve dvě hodiny odpoledne.
  • Může zvyšovat cholesterol. Pokud se káva nepřipravuje správně, vylučuje látku zvanou cafestol, jež má vliv na zvýšení hladiny cholesterolu v krvi. Jde hlavně o tzv. turka.
  • Při konzumaci nadměrného množství kávy hrozí špatné vstřebávání vápníku.
  • Kofein zvyšuje sekreci trávicích šťáv. Proto může u lidí s některými onemocněními žaludku vyvolávat potíže.
  • Může také dráždit močové cesty, zejména u lidí, kteří obecně trpí onemocněním ledvin či močových cest.

Jaký vliv má káva na náš mozek a těloZdraví

Důležitou otázkou proto je, kolik kávy si denně můžeme dopřát bez rizika. „Na téma optimálního množství vypitých šálků kávy a jejich vlivu na zdraví toho bylo napsáno mnoho.

Člověk by se měl řídit zdravým selským rozumem podle hesla ‚všeho s mírou‘,“ vysvětluje Ivana Lánová, odborná konzultantka lékáren Benu, s tím, že benefity nám v případě umírněného pití přinášejí kromě kofeinu i další látky v ní obsažené.

„Obecně platí, že pro zdravé osoby jsou dva až čtyři šálky kávy bezpečné. Negativní vliv však má dlouhodobé pití kávy ve velkých dávkách.“

Kofein ovšem můžeme dostat do těla i jinak. „Bez šálku dobré kávy si mnozí z nás nedovedou svůj život představit. Ne pro každého je ale káva vhodná. Někomu jednoduše nechutná, někdo ji nesnáší na žaludek. Tuto nesnášenlivost však nezpůsobuje kofein, nýbrž produkty vznikající při pražení kávy,“ vysvětluje Ivana Lánová, podle níž mohou být dobrou náhražkou doplňky stravy s obsahem kofeinu.

Základní radou, stejně jako u jiných potravin, je dbát na kvalitu. Nejlevnější druhy nebo stará balení mohou obsahovat např. plíseň. Při přípravě bychom se měli vyhnout kávě turecké, je v ní příliš mnoho zmíněného cafestolu.

Vhodné jsou filtrované kávy nebo tzv. french press. Jsou také jemnější k našemu žaludku.

Fakta o kofeinu
Kofein je rostlinný alkaloid, který stimuluje centrální nervovou soustavu a činnost srdce.
Nachází se v různých rostlinách, ale jeho název je odvozen právě od kávy. Rostlina kávovník arabský se latinsky nazývá Coffea arabica.
Jde o nejčastěji užívaný stimulant na světě. Dokáže stimulovat naši nervovou soustavu, potlačuje únavu, bývá součástí různých energetických nápojů. Krátkodobě také zvyšuje krevní tlak, ale je-li to formou nápoje, je toto zvýšení malé.
Ve farmacii se používá jako koanalgetikum, což znamená, že zvyšuje analgetickou účinnost jiných látek proti bolesti. Kombinace analgetika s kofeinem zvyšuje účinek proti bolesti asi o 40 %, aniž by se zvyšovala toxicita analgetika, a navíc se tím i často sníží celkové dávky analgetika a urychlí se nástup jeho účinku.

Hlavní zprávy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector