Z výživových stylů se stávají nová náboženství

Z výživových stylů se stávají nová náboženství 23. března 2021

Určitě si říkáte, co za krásnou a sympatickou slečnu se to objevuje v příspěvcích na naší facebookové stránce téměř pokaždé, když nakoukneme do „zákulisí z natáčení“ online výuky:) – Je to naše nová trenérka Tereza Bartošová a je načase Vám ji konečně představit. Tak co o sobě…

Přečíst více Z výživových stylů se stávají nová náboženství 27. ledna 2021

Jsme velmi potěšeni, že studenti Vysoké školy tělesné výchovy a sportu Palestra mohou svou odbornou praxi nyní nově absolvovat také u nás ve Vital Institutu. Studentům Palestry můžeme nabídnout v rámci jejich odborné praxe několik základních okruhů: 1. Diagnostika pohybového aparátu – V rámci toho okruhu se…

Přečíst více Z výživových stylů se stávají nová náboženství 30. září 2020

V případě NUTNOSTI přijmout další hygienická opatření, která by znemožňovala prezenční výuku, budou VEŠKERÉ KURZY POKRAČOVAT ONLINE! Včas Vás o všem informujeme a dostanete veškeré přístupové  údaje k online vysílání  (živému či předem natočenému – záleží na lektorovi a typu lekce) přímo do Vaší emailové schránky! Kdyby…

Přečíst více Z výživových stylů se stávají nová náboženství 21. září 2020

Mantry jsou součástí komplexní praxe jógy, kde k čištění fyzického těla slouží odříkání, určitý druh askeze (tapas) a k očistě jemněhmotného těla mantry. Sanskrtské slovo mantra totiž znamená prostředek k čištění mysli (manas). Ta je plná stále vyvěrajících myšlenek, jež neovládáme a nedokážeme se jich zbavit. Vytěsňovat…

Přečíst více Z výživových stylů se stávají nová náboženství 14. září 2020

Dlouho očekávaná novinka je tu! – VITAL PORADNA Nevíte, jestli cvičíte technicky správně? Pošlete nám video s provedením cviku a my techniku rozebereme v naší nové rubrice Vital poradna! Video s Vámi provedeným cvikem nám pošlete přes Facebook Messenger. Můžete přidat také komentář – například čím si…

Přečíst více Z výživových stylů se stávají nová náboženství 12. září 2020

Co jsou mantry   Mantra je slovo, více slov nebo i věta, původně v sanskrtu, později i v jiných jazycích indického subkontinentu, posléze v tibetštině i dalších asijských jazycích. Ovšem dnes se v přeneseném významu užívá po celém světě jako jakékoli slovo, které nám pomáhá, když je…

Přečíst více Z výživových stylů se stávají nová náboženství 24. února 2020

Pokud doporučíte někomu kterýkoli z našich akreditovaných kurzů a dotyčný do poznámky v přihlášce uvede vaše jméno, máte od nás kterýkoli z plánovaných workshopů zdarma!

Přečíst více Z výživových stylů se stávají nová náboženství JÓGA 21. února 2020

Co je to Tantra ? Není jednoduché na tuto otázku odpovědět krátce. Tantra se od té doby, co se objevila, postupně rozrůstala do mnoha odvětví, hlavně podle svých učitelů. Dá se říci, že její prvky se objevují ve všech kulturách, protože všude byl zpočátku uctíván ženský princip, Matka.…

Přečíst více Z výživových stylů se stávají nová náboženství JÓGA 30. ledna 2020

Co je to jóga ? Jóga je jedním z šesti indických filosofických systémů. Ty jsou všechny až na jeden spirituální. To však neznamená, že nutně náboženské. Stejně tak i jóga je naprosto nenáboženský systém, který různými technikami pracuje především s myslí. Jeho cílem je dosáhnout spásy (mókša),…

Přečíst více Z výživových stylů se stávají nová náboženství 13. ledna 2020

Přijďte se o nás dozvědět více. Využijte týdne otevřených dveří. 20-26.1.2020 Kapacita je omezena, tak neváhejte s registrací.

Přečíst více 4. října 2019

Cílem semináře je naučit se používat nejen čínské, ale i české byliny a bylinné směsi tak, abychom posílili své zdraví. Zaměříme se především na civilizační choroby, jako jsou například: hypertenze, únavový syndrom, cukrovka, ale také se naučíme používat byliny, které pomáhají zmírnit stres, příznaky chřipky, nachlazení, premenstruačního…

Přečíst více 16. září 2019

Rádi bychom vás pozvali na seminář náda jógy (jógy zvuku) se známým lektorem Jířím Mazánkem. Náda jóga je jógou zvuku. V klasických jógových textech platí za přímou cestu pro hlubší poznání sebe sama a vnitřní transformaci. Zvuky totiž nejprve znějí z vnějšku, ale pronikají i pod povrch.…

Přečíst více 3. června 2019

Vzhledem k teplému počasí volíme v létě šatník, který mnoho nezakrývá. A pokud se navíc rádi koupeme či opalujeme, dojde i na plavkový úbor. A to může být pro mnohé opravdový problém. Přebytečná kila v inkriminovaných partiích nám mohou pořádně znepříjemnit život. Do léta postava snů Poradíme Vám pár…

Přečíst více JÓGA 30. dubna 2019

Akrojóga představuje jeden z nových směrů jógy. Kombinuje prvky akrobacie, klasických poloh jógy, thajské masáže a v neposlední řadě též párového cvičení. Akrojóga se zakládá na principu hledání rovnováhy, uvědomění si tělesného středu, posílení komplexního systému svalstva, sebedůvěry i důvěry mezilidské. Probuďte své vnitřní dítě Jste milovníkem jógy? Vyzkoušejte…

Přečíst více FITNESS 30. dubna 2019

Obzvlášť pokud s tréninkem teprve začínáte nebo sledujete v rámci cvičení nějaký konkrétní cíl (hubnutí, formování určitých partií, získání svalové hmoty), uvítáte pomoc erudovaného osobního trenéra. Právě on pomůže vnést do Vašeho cvičebního programu řád, pravidelnost, a především přesně zkorigovat prováděné cviky tak, aby pro Vaše tělo byly…

Přečíst více VÝŽIVA 4. dubna 2019

Miloš Kriška-Petsch Miloš je specializovaný trenér v oboru ortopedie a rehabilitace (Diplom Sport Lehrer) trvale žijící a provozující praxi v Německu. Ke své činnosti využívá poznatků z akupunktury, věnuje se problematice správného držení těla. Denně tráví mnoho hodin výkonem své náročné profese (studio, pro které pracuje se věnuje komplexním službám péče…

Přečíst více FIT VÝZVA 14. února 2019

Čtrnáctý cvik FIT VÝZVA Cvičební pomůcky: Pro tento cvik nebudete potřebovat žádné speciální cvičební pomůcky. Délka cvičení: 10 min Počet opakování: 5 přednožení s výdrží na každou stranu (vystřídat nohy) Cílová skupina svalů: Svaly spodní poloviny těla (zvláště čtyřhlavý stehenní sval), svaly středu Motto dne: Udržet rovnováhu je…

Přečíst více FIT VÝZVA 13. února 2019

Třináctý cvik FIT VÝZVA Cvičební pomůcky: Pro tento cvik nebudete potřebovat žádné speciální cvičební pomůcky, kromě cvičební podložky. Délka cvičení: 10 min Počet opakování: 20 rotací na každou stranu Cílová skupina svalů: Svaly hlubokého stabilizačního systému, zvláště šikmé břišní svaly Motto dne: Pozornost směrem ke středu se…

Přečíst více FIT VÝZVA 12. února 2019

Dvanáctý cvik FIT VÝZVA Cvičební pomůcky: Pro tento cvik nebudete potřebovat žádné speciální cvičební pomůcky, kromě cvičební podložky. Délka cvičení: 10 min Počet opakování: 20 výdrží Cílová skupina svalů: Svaly zad, prsní svaly Motto dne: Tahle loďka pluje správným směrem. Jak na věc? Dnešní posilovací cvik budeme…

Přečíst více FIT VÝZVA 11. února 2019

Jedenáctý cvik FIT VÝZVA Cvičební pomůcky: Pro tento cvik nebudete potřebovat žádné speciální cvičební pomůcky, kromě cvičební podložky. Délka cvičení: 15 min Počet opakování: 10 opakování na každou stranu Cílová skupina svalů: Svaly trupu Motto dne: Core training – Vaše zlatá střední cesta. Jak na věc? Posilování…

Přečíst více FIT VÝZVA 10. února 2019

Desátý cvik FIT VÝZVA Cvičební pomůcky: Pro tento cvik nebudete potřebovat žádné speciální cvičební pomůcky, kromě cvičební podložky. Délka cvičení: 10 min Počet opakování: 30 opakování na každou stranu Cílová skupina svalů: Hýžďové svaly Motto dne: Formujeme křivky hýždí, jde to krásně, bez obtíží! Jak na věc?…

Přečíst více FIT VÝZVA 9. února 2019

Devátý cvik FIT VÝZVA Cvičební pomůcky: Pro tento cvik nebudete potřebovat žádné speciální cvičební pomůcky, kromě cvičební podložky. Délka cvičení: 15-20 min Počet opakování: 15 opakování po 3 sériích Cílová skupina svalů: Svaly pánevního dna, zadní stehna Motto dne: Makáme pro stehna pevnější, jednoduše výstavní a zdravé…

Přečíst více FIT VÝZVA 8. února 2019

Osmý cvik FIT VÝZVA Cvičební pomůcky: Pro tento cvik nebudete potřebovat žádné speciální cvičební pomůcky, kromě cvičební podložky. Délka cvičení: 10 min Počet opakování: 5 výdrží na každou stranu, tedy celkem 10 Cílová skupina svalů: Komplexní cvik na celou muskulaturu (zvlášť svaly paží a středu těla) Motto…

Přečíst více FIT VÝZVA 7. února 2019

Sedmý cvik FIT VÝZVY Cvičební pomůcky: Pro tento cvik nebudete potřebovat žádné speciální cvičební pomůcky, příjemné je užití cvičební podložky. Délka cvičení: 15 min Počet opakování: 10 kliků zopakovat ve 2 sériích Cílová skupina svalů: Komplexní cvik na celou muskulaturu Motto dne: Správný KLIK, skvělý cvik! Jak…

Přečíst více FIT VÝZVA 6. února 2019

Šestý cvik FIT VÝZVY Cvičební pomůcky: Pro tento cvik nebudete potřebovat žádné speciální cvičební pomůcky, kromě cvičební podložky. Pro větší motivaci si můžete čas ve výdrži stopovat za pomoci časomíry nebo mobilu. Délka cvičení: 10–15 min Počet opakování: 5 kratších (30 s) a 5 delších (60 s)…

Přečíst více FIT VÝZVA 5. února 2019

Pátý cvik FIT VÝZVY Cvičební pomůcky: Pro tento cvik nebudete potřebovat žádné speciální cvičební pomůcky Délka cvičení: 10 min Počet opakování: 5 výdrží Cílová skupina svalů: stehna, hýždě, zádové svaly, svaly paží Motto dne: Tohle posezení není žádné pohovení, ale Vaše stehna a hýždě si jej zamilují!…

Přečíst více FIT VÝZVA 4. února 2019

Čtvrtý cvik FIT VÝZVY Cvičební pomůcky: Pro tento cvik nebudete potřebovat žádné speciální cvičební pomůcky Délka cvičení: 10 min Počet opakování: 10 úklonů na každou stranu (celkem tedy dvacet) Cílová skupina svalů: šikmé břišní svaly Motto dne: Pevný korpus, to je náš dnešní správný kurz. Jak na…

Přečíst více FIT VÝZVA 3. února 2019

Třetí cvik FIT VÝZVY Cvičební pomůcky: Pro tento cvik budete potřebovat neklouzavou cvičební podložku a pevnou židli (eventuálně lavici, stupínek – dle Vašich možností a vybavenosti domácnosti) Délka cvičení: 10-15 min Počet opakování: 30 zadních tricepsových kliků (3 série po 10 opakováních) Cílová skupina svalů: tricepsové svaly…

Přečíst více FIT VÝZVA 2. února 2019

Druhý cvik FIT VÝZVY Cvičební pomůcky: Pro tento cvik v základní obtížnosti nepotřebujete žádné speciální pomůcky. Pro zvýšení náročnosti použijte dvě kilové činky (náhradou poslouží dvě 1,5 l pet lahve naplněné vodou). Délka cvičení: 15 min Počet opakování: 10 výpadů na každou stranu (20 dohromady) Cílová skupina svalů:…

Přečíst více FIT VÝZVA 1. února 2019

První cvik FIT VÝZVY Cvičební pomůcky: Pro tento cvik nepotřebujete žádné speciální pomůcky. Použijte pouze podložku na cvičení, pokud ji máte doma, bude se Vám cvičit příjemněji. Délka cvičení: 10-15 min Počet opakování: 15x Cílová skupina svalů: přímé břišní svaly a zpevnění ramen Motto dne: Pevný střed…

Přečíst více FIT VÝZVA 21. ledna 2019

Zapojte se do naší FIT VÝZVY a cvičte každý den z pohodlí domova! Velká únorová posilovací výzva je tady a strhne s sebou nemilosrdně každého, kdo se jen trochu přiblíží! Přidejte se k nám, cvičení doma nikdy nebylo zábavnější. Jednoduše nás sledujte na blogu, Facebooku nebo Instagramu – v průběhu…

Budete mít zájem:  Zákoně Č. 258/2000 Sb. O Ochraně Veřejného Zdraví?

Přečíst více FITNESS 3. ledna 2019

Každé roční období má své kouzlo a je vhodné k provozování určitých typů venkovních sportovních aktivit. Zima a život ve velkém městě nás však v tomto rozletu tak trochu brzdí. Vyrazit na kolo, zaběhat si nebo se pořádně projít v přírodě není často možné. Nemusíte však čekat, až mrazy…

Přečíst více FITNESS 2. ledna 2019

Další kalendářní rok končí a něco nového na jeho konci začíná. Počátek roku je časem plánů, nadějí, vyhlídek do budoucna. Je to čas, který vnímáme velmi intenzivně a s očekáváním, co nám do života přinese. Není se proto čemu divit, že na toto období přesouváme i různé změny,…

Přečíst více JÓGA 30. listopadu 2018

Jógová praxe má mnoho podob. Jednou z nich je hot jóga, cvičení klasických pozic Hatha jógy (fyzické jógy) ve speciálně vyhřívané místnosti s vyšší vlhkostí. Teplota v učebně se pohybuje mezi 38-42°C. Provádění cviků je tak o něco náročnější než za normálních podmínek. Během lekce se člověk rozhodně pořádně zapotí.…

Přečíst více VÝŽIVA 30. listopadu 2018

Postní období mělo v životě našich předků pevně dané místo. Souviselo s dynamikou křesťanského roku. Bylo v souladu s přirozenými přírodními cykly. Předchozí generace byly na přírodě více závislé, proto s ní hledaly soulad. Bylo to pro ně nejen výhodné, ale dokonce i život zachraňující. Předvelikonoční postní období Z tradice nejdůležitějšího…

Přečíst více FITNESS 1. listopadu 2018

Jak správně cvičit s hypermobilitou Hypermobilita, doslova nadměrně pohyblivé klouby, není nemoc, jen odchylka způsobená volnějšími vazy, s níž se člověk naučí žít. Jak ale s hypermobilními klouby správně cvičit? S enormně pohyblivými klouby se buď narodíme, nebo je získáme během života – třeba opakovanými výrony a povolením vazů nebo nesprávným…

Přečíst více VÝŽIVA 31. října 2018

Dieta lovců a sběračů ve 21. století? Ano i ne. Lidé doby kamenné měli jiné životní podmínky a možnosti. Neznamená to ale, že bychom se jejich způsobem stravování nemohli inspirovat dnes. Období paleolitu trvalo tři miliony let a podle zastánců paleo stravy se natolik zapsalo do naší…

Přečíst více VÝŽIVA 27. září 2018

S podzimem nastaly dny, kdy si moc sluníčka neužijeme. Kromě toho, že s úbytkem slunečního svitu se u řady jedinců zhoršuje psychické rozpoložení, všem nám zde, v mírném pásmu, dochází zásoba vitamínu D, který jsme si nastřádali do zásob přes slunečné letní dny. Vitamín D se podílí na zvýšené resorpci…

Přečíst více FITNESS 22. září 2018

Ranní či odpolední jogging (běh pro zdraví) je součástí našich dní (případně ideálů) velmi často. Ať to máte jakkoliv, přečtěte si, jak správně běhat tak, abyste využili potenciál svého těla pro své zdraví na maximum. Nášlap – přirozený Před běháním je dobré kromě jiného protáhnout kotníky, nárty…

Přečíst více VÝŽIVA 22. září 2018

V dnešní době existuje tolik různých výživových směrů, že je skoro těžké se v tom spektru zorientovat. Přiblížíme vám dnes velice moderní směr, který se však ve svém principu vrací daleko do historie – do doby, než lidé začali svou potravu vařit, péct a jinak tepelně upravovat. Bude řeč…

Přečíst více FITNESS 4. září 2018

Dech nás provází od narození do smrti. Je něčím, co děláme tak automaticky, že o tom ani nevíme. Mnohdy pouze uvědomění si vlastního dechu nás zklidní a vrátí zpět do přítomného okamžiku. Jóga je prostředkem sebepoznání už od starověku a tato stará, osvědčená vědění nás učí tomu…

Přečíst více FITNESS 4. září 2018

Cvičení venku s vahou vlastního těla Ne vždycky se nám chce trávit čas v posilovně. Když je venku hezky, proč si nezacvičit v parku nebo na zahradě? Čerstvý vzduch nám udělá dobře na těle i na duchu. Pojďme si probrat tři základní cviky, které můžete provádět kdekoliv venku jen za…

Přečíst více JÓGA 20. července 2018

Lepší koncentrace? Jde to! Někdy máme plnou hlavu myšlenek a nemůžeme se jich zbavit, abychom se pustili do soustředěné práce. Nutíme se, ale často nakonec přepínáme pozornost na více věcí, což naši energii vyčerpává. V tradiční čínské medicíně se tomu říká přemítání. Příliš mnoho přemítání škodí naší práci,…

Přečíst více FITNESS 20. července 2018

Umíte správně klikovat? Klik je notoricky známým cvikem a cvičíme ho všichni od základní školy. To ale neznamená, že ho provádíme vždy správně. Jak správně cvičit klik a na co si dát pozor? Důležité je se správně tělo stabilizovat, jinak bude docházet k přetěžování některých partií a zapojování…

Přečíst více VÝŽIVA 16. července 2018

Nadváha a obezita jsou největší hrozby našeho zdraví Každým rokem rapidně přibývá počet lidí trpících nadváhou či obezitou. Stávají se tak jednou z největších hrozeb našeho zdraví. Podle posledních údajů Státního zdravotního ústavu (SZÚ) trpí nadváhou v ČR více jak 50 % populace středního věku a obezitou je postiženo…

Přečíst více VÝŽIVA 21. května 2018

Tradice stará tisíce let a ověřená stovkami generací nám má hodně co říci i ve 21. století. Možná právě v této přetechnizované době potřebujeme více impulzů k návratu k přírodě. A tradiční čínská medicína (TČM) nám může být opravdu významný zdrojem poznání. Jídlo je způsob, jak udržet tělo v absolutním zdraví,…

Přečíst více FITNESS 21. května 2018

Cvičení na závěsném systému TRX je velmi populární nejen ve fitness centrech, ale i doma – závěsný systém je snadné si pověsit kamkoliv doma a pravidelně cvičit. Pokud však nedodržujeme některá základní pravidla držení těla, můžeme si zbytečně ublížit. Přinášíme vám tedy video i popis toho, jak…

Přečíst více VÝŽIVA 21. května 2018

Dnešní doba na nás klade vysoké nároky a my máme pocit, že na to musíme reagovat maximálním výkonem. K tomu nám reklama předhodí snadno dostupné prostředky, jak toho stihnout ještě víc, a tak další a další kafe a energetické nápoje konzumujeme jako nic. Z pohledu tradiční čínské…

Přečíst více

Zjišťování výživových vyklostí

Z výživových stylů se stávají nová náboženství

Zjišťování výživových zvyklostí

Z výživových stylů se stávají nová náboženství

Mgr. Michaela Hejmalová, DiS.

Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.

© 2012 Fakulta sportovních studií Masarykovy univerzity Brno v rámci projektu Inovace studijního oboru Regenerace a výživa ve sportu pod kódem CZ.1.07/2.2.00/15.0209. Více informací o projektu: http://www.fsps.muni.cz/inovace-RVS/index.html.

Z výživových stylů se stávají nová náboženství

Alternativní výživové směry

Z výživových stylů se stávají nová náboženství

http://soucitne.cz/vedci-dokazuji-ze-i-potraviny-mohou-lecit

Termín alternativní výživa nemá zcela jednoznačnou definici. Obecně se tak označují všechny dlouhodobě praktikované způsoby stravování, které se zásadním a podstatným způsobem liší od obvyklé stravy na daném území.

Většina alternativních způsobů výživy se od „konvenční výživy“ odlišuje vyloučením některých druhů běžných potravin, nejčastěji živočišného původu (maso hospodářských zvířat, ryby, mléko, vejce). Rozdíly ale mohou být také v odlišném způsobu přípravy pokrmů, ve výběru potravin, v neobvyklém rozložení stravy během dne či v nezvyklé kombinaci potravin.

Vzhledem k velmi široké škále různých druhů alternativní výživy, ji nelze jednostranně odmítat. Některé alternativní způsoby stravování mohou být po nutriční stránce adekvátní, jiné mají větší či menší nedostatky. I v rámci jednoho směru (vegetariánství, makrobiotika) existují různě vhodné varianty.

  • Důvodů, proč lidé volí alternativní výživu místo „běžné“ je mnoho:
  • ·         filozofické a ekologické – snaha žít v souladu s přírodou a nezabíjet zvířata,
  • ·         náboženské – např. Židé nesmějí jíst vepřové maso, protože prase je považováno za nečisté zvíře,
  • ·         zdravotní – upřímná snaha žít zdravěji (i když extrémní způsoby stravování mohou spíše zdraví člověka poškodit) a nekonzumovat potraviny zamořené škodlivinami prostředí a zpracované potravinářským průmyslem,
  • ·         léčebné – nemocní, kteří hledají způsob, jak se vyléčit „přírodní cestou“,
  • ·         jiné – alternativní výživa je pro některé spíše módní záležitost nebo může jít o protest proti všemu konvenčnímu.

Pro člověka je nejvhodnější smíšená strava obsahující všechny druhy živin, což je základní podmínka pro zachování života, zdraví a zajištění harmonického vývoje. Strava musí být energeticky i biologicky plnohodnotná, tzn. dostatečná z kvantitativního i kvalitativního hlediska. Jakákoliv nutriční nevyrovnanost může být příčinou zdravotních problémů.

Pozitivní vliv alternativní výživy závisí na tom, jaké potraviny člověk konzumuje, a které naopak vynechává. Většina alternativních směrů je orientována „vegetariánsky“, tzn., že dochází ve velké míře k vyloučení potravin živočišného původu, a proto se v jídelníčku objevuje více ovoce, zeleniny, obilovin a luštěnin.

  1. Takováto strava obsahuje:
  2. ·         dostatek vlákniny,
  3. ·         nízké množství tuku i cholesterolu,
  4. ·         dostatek některých vitaminů (např. C, E, kyseliny listové),
  5. ·         dostatek některých minerálních látek (hořčík, draslík),
  6. ·         nízký obsah sodíku.

Tato skladba stravy může pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi, normalizovat hodnoty krevního tlaku či upravit tělesnou hmotnost při nadváze. Má i preventivní charakter ke vzniku některých nádorových onemocnění (zejména kolorektálního karcinomu) a zácpy.

  • Zdravotní rizika závisí zejména na dvou faktorech:
  • ·         kdo se alternativně stravuje – zda se jedná o děti, dospělé osoby, seniory apod.,
  • ·         jaké potraviny jsou vynechávány – základním kritériem pro určení zdravotního rizika určitého směru alternativní výživy, je spektrum konzumovaných potravin (čím méně je „povolených“ potravin, tím je strava méně adekvátní).
  • Strava bez potravin živočišného původu je absolutně nevhodná pro děti, adolescenty, těhotné a kojící ženy, sportovce a nemocné osoby, protože je v mnoha ohledech deficitní:
  • ·         většinou neobsahuje dostatek energie,
  • ·         potraviny rostlinného původu nemají plnohodnotné bílkoviny,
  • ·         nedostatek některých minerálních látek – jód, železo, vápník, zinek,
  • ·         nedostatek některých vitaminů – B12, D,
  • ·         některé látky (mikronutrienty) jsou z rostlinné stravy podstatně hůře využívány než z živočišných potravin.

Tyto závažné nedostatky mohou vést například u dětí k poruchám růstu vývoje. U těhotných žen deficitní příjem složek, které jsou nezbytné pro správný vývoj plodu, mohou být příčinou předčasného porodu, narození dítěte s nízkou porodní hmotností nebo potratu.

Jedná se o jeden z nejstarších způsobů alternativního stravování. Za zakladatele bývá považován legendární řecký filozof, matematik a astronom Pythagoras (6. stol. př. n. l.).

Základním znakem vegetariánské stravy je omezení, až vyloučení potravin živočišného původu. Důležitým rysem většiny vegetariánů je i celkový přístup k životu.

Obecně jsou po výživové stránce skromnější a střídmější, odmítají kouření i alkoholické nápoje.

Jsou fyzicky aktivní a celkově jsou jejich životní požadavky méně náročné. V České republice se stravuje vegetariánským způsobem asi 13,8 % lidí, celosvětově asi 1 miliarda.

  1. Hlavní formy vegetariánství jsou:
  2. ·         demivegetariáni – nebývají považovány za pravé vegetariány, protože nejedí pouze červené maso, ale ryby a drůbež ano,
  3. ·         semivegetariáni – konzumují jen některé druhy masa (peskovegetariáni upřednostňují jen ryby, měkýše a korýše, pulovegetariáni jen kuřata),
  4. ·         laktoovovegetariáni – konzumují pouze mléko, mléčné výrobky a vejce,
  5. ·         laktovegetariáni – připouštějí pouze spotřebu mléka a mléčných výrobků,
  6. ·         ovovegetariáni – konzumují pouze vejce,
  7. ·         vegani (striktní vegetariáni) – odmítají všechny potraviny živočišného původu včetně medu,
  8. ·         frutariáni (fruktariáni) – jsou zaměřeni na konzumaci tepelně neupraveného ovoce a ořechů (popřípadě plodové zeleniny), přičemž podmínkou je získat plody výhradně bez zásahu člověka, tedy sběrem plodů spadlých na zem,
  9. ·         vitariáni – jsou méně přísní frutariáni, kteří mohou rostlinnou stravu sklízet.
Budete mít zájem:  Jedno dítě máte, druhé se nedaří? Říká se tomu sekundární neplodnost

Makrobiotika

Makrobiotika (z řeckého macros = velký, bios = svět) je způsob stravování úzce spojený s jednou z nejstarších filozofií světa (čínský taoismus, zen – buddhismus), která přesahuje až do výživy. Byla formulována po 2. světové válce japonským filozofem Georgem Oshawou (1893 – 1966) a jeho nejznámějším žákem je Michio Kushi (nar. 1926).

  • Makrobiotika dělí potraviny podle dvou protikladných energetických sil (energií):
  • ·         potraviny se silou jin – koření, cukr, med, sůl, tekutiny, olej, ovoce, některé druhy zeleniny, mléčné výrobky, brambory, alkohol,
  • ·         potraviny se silou jang – ryby, maso, vejce, drůbež a mořští živočichové,
  • ·         potraviny harmonické (vyvážené) – obiloviny, luštěniny, některé druhy zeleniny (kořenová a hlávková), mořské řasy, mořská sůl, za studena lisované oleje.

Každá potravina má určitou energii a je nutné mít vyvážený jin a jang.  Cílem je vytvořit v těle harmonii, a z tohoto důvodu se omezují potraviny ve skupinách jin a jang a převahu mají tvořit potraviny harmonické (za neharmoničtější se považuje rýže). Základ stravy makrobiotika proto tvoří obiloviny (až 50 %) a každé sousto by měl před spolknutím až 100 krát přežvýkat.

Makrobiotická výživa je založena na konzumu obilovin (mají ideální poměr jin a jang) v několika adaptačních stupních. Na počátku je strava ještě relativně pestrá, vyšší formy makrobiotiky pak směřují k jednostranné obilné stravě, a vrcholem je konzumace pouze neloupané rýže. Téměř úplně jsou vyloučeny živočišné produkty, ovoce a sladké pokrmy. Příjem vody je minimalizován.

Makrobiotika předpokládá, že z loupané rýže si organismus dokáže vytvořit veškeré potřebné výživové prvky sám, a to „biologickou transmutací a transformací“. Tyto teorie jsou v rozporu s doposud známými vědeckými poznatky a přírodními zákony.

Vznik veškerých poruch a nemocí vysvětlují makrobiotici porušením energetických sil jin a jang, zavrhují léky a chirurgické zákroky. Domnívají se, že rovnováha a harmonie obnovená touto výživou, vyléčí nejrůznější choroby včetně rakoviny, což dosavadní výzkumy nepotvrdily.

Makrobiotická strava nemá žádná pozitiva a není považována za vhodnou ani pro zdravého dospělého člověka, natož pro děti, nemocné nebo těhotné a kojící ženy, kteří mají zvláštní nutriční nároky.

Syrová strava

Jedná se o další bezmasý způsob výživy, který je založen na konzumaci hlavně rostlinné potravy, zejména zeleniny a ovoce. Potraviny se konzumují výhradně v syrovém stavu, tepelně neošetřené.

Výjimku tvoří pouze celozrnné pečivo, brambory a některé druhy luštěnin.

Při tepelném zpracování těchto produktů se volí takový čas a způsob přípravy, aby se co nejméně snížila biologická hodnota a zároveň byla dobrá stravitelnost a chutnost.

  1. Důvodem požívání syrových potravin je zničení přítomných enzymů tepelnou úpravou v původní surovině a zabránit ztrátám vitaminů nebo poškození struktury vlákniny.
  2. Hlavní zásady jsou:
  3. ·         obiloviny a luštěniny se máčí, klíčením se enzymaticky zpracovávají, následně se mixují nebo melou,
  4. ·         ovoce a zelenina se konzumuje zásadně syrová,
  5. ·         mléko a mléčné výrobky se nahrazují obdobnými produkty ze sóji,
  6. ·         vejce se připravuje maximálně na měkko nebo se konzumuje pouze syrový žloutek,
  7. ·         je možno konzumovat ryby za syrova upravené marinováním v kyselém nálevu.
  8. Zdraví lidé mohou syrovou stravu občas zařadit jako „odlehčovací“ den v rámci redukce hmotnosti nebo jako preventivní prostředek proti zácpě.

Organická strava

I konzumace organických potravin (biopotravin) tj. těch, které byly vyprodukovány bez použití jakýchkoliv agrochemických prostředků, se řadí mezi alternativní způsoby stravování. Tento trend výživy je spojován se snahou omezit negativní vlivy životního prostředí.

Organická (ekologická) výživa je založena na využívání biopotravin a často bývá spojena i s odporem proti přetechnizované společnosti.

I když organické zemědělství nemůže zajistit obživu celé populace, spotřeba biopotravin není omezena na zvláštní skupinu spotřebitelů a jsou dostupné pro celou veřejnost.

Slepá kolej tohoto směru se nazývá přírodní strava, která využívá pouze tradiční postupy zemědělské výroby s úplným vyloučením agrochemikálií. Pokrmy se konzumují zcela nerafinované a bez tepelné úpravy, což zvyšuje riziko mikrobiální kontaminace a onemocnění z toxických a antinutričních látek, které se při tepelné úpravě ničí.

Abstinenti

Abstinenti nemají žádná výživová omezení kromě toho, že nekonzumují alkoholické nápoje. Existují i osoby, které odmítají i různé povzbudivé pochutiny (např. kávu nebo čaj – tea totallers).

Tento směr vychází z vědeckých poznatků, protože podle některých odborníků je alkohol i v nepatrném množství škodlivý pro lidský organismus. Existují však i domněnky, že mírné požívání alkoholu, zvláště ve formě vína, nemá negativní účinek. Dokonce může být i prospěšný při některých chorobách, např. krevního oběhu.

Abstinentství může být součástí některých jiných alternativních způsobů stravování nebo náboženských stravovacích příkazů a zákazů.

Lékařské průzkumy ukazují, že většina dospělé populace se snaží pomocí určitých dietních opatření redukovat nebo alespoň udržet svoji hmotnost. Mnoho z nich však nepoužívá doporučované postupy založené na kombinaci snížení energetického příjmu a zvýšení pohybové aktivity, ale sází na jednu ze „zázračných“ diet.

Jde o způsob stravování, který je založen na oddělování jednotlivých komponent výživy a jejich oddělený konzum. Koncepci dělené stravy vytvořil v 30. letech minulého století americký lékař a spisovatel William Howard Hay (1866 – 1940). V lidském těle je podle autora 80 % zásaditých a 20 % kyselých složek, a v tomto poměru by měla být také přijímána i strava.

  • Z toho vychází rozdělení potravin:
  • ·         zásadité – většina ovoce a zeleniny, obiloviny a výrobky z nich, brambory apod. (rostlinná strava),
  • ·         kyselé – živočišné produkty.
  • Dělená strava především odděluje konzumaci potravin s vysokým obsahem bílkovin (živočišná strava) a potravin s vysokým obsahem sacharidů (rostlinná strava), i když Hayovi následovníci rozdělili potraviny do čtyř skupin, které se navzájem nekombinují, což má ulehčit trávení i vstřebávání a zamezit hnilobným procesům v tlustém střevě:
  • 1.     skupina – ovoce (čerstvé i sušené),
  • 2.     skupina – mléko, mléčné výrobky, maso, zelenina, vejce,
  • 3.     skupina – obiloviny, těstoviny, rýže a všechny výrobky z nich (pečivo, knedlíky),

4.     skupina – luštěniny.

Tvůrcem této diety je americký specialista na přírodní medicínu J. D. Adamo  (nar. 1956). Koncept vychází z předpokladu, že krevní skupina (AB0 antigen) je rozhodujícím faktorem pro náchylnost k různým chorobám, ale také k odlišné reakci na typ stravy u různých osob.

Za příčinu imunologické reakce mezi krví a trávenými potravinami byly označeny lektiny, látky bílkovinné povahy nacházející se v rostlinných i živočišných potravinách.

Údajně působí na obranný systém organismu, způsobují chronický zánět střevní sliznice, pronikají do různých orgánů, a tím mohou ovlivňovat zdravotní stav organismu.

  1. Každé krevní skupině vyhovují poněkud odlišné potraviny, podle toho, co konzumovali naši předchůdci v době, kdy tato krevní skupina vznikla:
  2. ·         krevní skupina 0 (old = starý) – lovec: je pravděpodobně fylogeneticky nejstarší a jedná se o potomky lovců,
  3. ·         krevní skupina A (agrarian = zemědělský) – zemědělec: vznikla při přechodu člověka „lovce“ v „zemědělce“,

·         krevní skupina B (balance = rovnováha) – člověk střídmý: vznikla míšením původně afrických ras v Evropě, Asii a Americe (asi 15 000 let př. n. l.),

·         krevní skupina AB – hybrid: fylogeneticky nejmladší, vznikla rovněž míšením ras, ale později (asi 500 – 900 př. n. l.).

Pro jednotlivé krevní skupiny jsou potraviny rozděleny do kategorií „vhodné“, „neutrální“ a „zakázané“ (nevhodné). Stejně tak se pro ně popisují typická onemocnění. Existuje však velká nejednost v jednotlivých literárních zdrojích.

Jedná se o jednu z mnoha redukčních diet, jejímž autorem je americký lékař Robert Coleman Atkins (1930 – 2003). Tato dieta si pro svoji jednoduchost získala mnoho příznivců, protože v podstatě vyžaduje velmi málo – konzumovat převážně potraviny obsahující bílkoviny a tuk (v ostatních dietách zakazované) a slibuje žádoucí výsledek.

Sacharidy jsou omezeny v prvních dvou týdnech na 20 g/den, pak se jejich množství zvyšuje, avšak nejvíce na 40 g/den. Nedostatek celozrnného pečiva, ovoce, zeleniny a naopak nadměrný příjem živočišných bílkovin a tuků negativně ovlivňuje hladinu cholesterolu a triacylglycerolů v krvi, a tím i riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Z výživových stylů se stávají nová náboženství

http://www.balneomed.cz/fotogal.php

Obrázek č. 2 – Glykemický index

Dieta je založena na glykemickém indexu (GI dieta), kdy se mohou jíst veškeré potraviny v neomezeném množství, pokud však mají nízký glykemický index (GI). Není tedy nutné omezovat ani příjem energie ani tuků.

GI vyjadřuje rychlost, s jakou dojde ke změně hladiny krevního cukru po požití potravy. GI platí vždy jen pro jednu potravinu, a proto je velmi obtížné tuto dietu dodržovat, protože normálně konzumujeme kombinaci různých potravin.

IV    Dieta podle glykemického indexu potravin

V    Ostatní diety

  • dieta podle Diamondových (princip tří cyklů stravování – hlavní jídlo, trávení, vylučování,
  • zónová dieta,
  • nízkoenergetické bílkovinné diety – „koktejly na hubnutí“ (př. Ultra fit´n´ Slim),
  • beztuková dieta,
  • jednostranné (jednodruhové) diety – např. vajíčková,
  • hladovky,
  • tukožroutská polévka (zelná).

Alternativní výživové směry – velký přehled

Lidé mají potřebu svoje stravování neustále škatulkovat a nějakým způsobem ho pojmenovávat. V současné době existuje velká spousta výživových směrů. Potíž je v tom, že každý z nich je svými zastánci popisován a předkládán jako ten jediný správný a univerzálně vyhovující všem. Což není pravda.

Neexistuje žádný nejlepší a žádný nejhorší směr. V konečném důsledku bude na vás, jakým směrem se budete ubírat a co vám bude vyhovovat. Co je extrémem pro mě, může být pro vás tou nejlepší možnou volbou.

A naopak. Vždy mějte na paměti, že byste měli dosáhnout takového způsobu stravování, který je pro vás dlouhodobě udržitelný, nijak vás neomezuje, cítíte se dobře, daří se vám dosahovat svých cílů a jste zdraví.

Termín alternativní výživa nemá jasně danou definici. Obecně se liší od běžného nebo odborníky doporučovaného stravování. Motivace si zvolit některou z alternativ může být různá, ať už je to snaha žít zdravěji, zhubnout, chránit životní prostědí nebo odmítání hromadného chovu zvířat.

Základním kritériem vhodnosti určitého směru je spektrum potravin a z něj zastoupení poměru hlavních živin (bílkovin, sacharidů a tuku). Čím více „zakázaných“ potravin, tím větší hrozí riziko nějakého deficitu, ale i nadbytku.

Budete mít zájem:  Příznaky Zamilovanosti U Muze?

Naopak čím je spektrum potravin širší, tím menší tato pravděpodobnost bude.

Pojďte s námi mrknout, jakými výživovými směry se můžete inspirovat:

  • Nízkosacharidové stravování

V posledních letech se s „low carb“ stravováním roztrhnul pytel. Rozlišit můžeme několik dalších „podmnožin“, které v menším či větším rozsahu v jídelníčku omezují sacharidy.

Za nejrozšířenější formu můžeme označit LCHF (z anglického low carb high fat). Jde o stravu se sníženým podílem sacharidů, vyšším podílem tuku a adekvátním příjmem bílkovin. Neexistuje ale konkrétní určení příjmu sacharidů – podle odborníků kolísá od 50 do 200 g/den.

Další a o poznání striknější formou je ketogenní stravování. Hlavním znakem je „ketóza“, kdy organismus používá jako zdroj energie tuk a ne glukózu.

K dosažení tohoto stavu je nutné přísné omezení sacharidů pod 5 % celkové energie a navýšení příjmu tuku na 60 – 70 %.

Původ ketogenního stravování můžeme hledat v medicínském prostředí, kdy ketogenní dieta je nástrojem pro léčbu epilepsie nebo různých psychiatrických onemocnění.

Jako další můžeme zmínit paleo. Zde se vracíme k jídelním vzorcům z doby kamenné, kdy jen těžko existovaly potraviny jako pečivo nebo mléčné výrobky. Proto velkou část takového jídelníčku tvoří maso, ořechy, vejce nebo kvalitní zdroje tuku. 

Z dalších forem nízkosacharidového stravování můžeme zmínit ještě „whole 30“ nebo GASP dietu. Jedná se ale spíše o krátkodobé režimy za účelem obnovy zdraví.

Pokud bychom si z nízkosacharidového stravování měli odnést jedno jediné pozitivum, je to určitě omezení průmyslově zpracovaných potravin a naopak upřednostnění kvalitních čerstvých potravin. Díky vyššímu zastoupení tuku v jídelníčku (a tím i minimálnímu pocitu hladu) bude vyhovovat spíše těm z nás, kteří preferují menší počet jídel za den.

Nejrozšířenější formou alternativního stravování je vegetariánství. Obecně je vegetariánem označován člověk, který nekonzumuje maso. I vegetariánství dále můžeme rozdělit do dalších podskupin, a to podle rozsahu omezení konzumace potravin živočišného původu.

K takovému rozhodnutí často vede mnoho etických důvodů. Ruku v ruce s touto volbou jdou i další změny, které zasahují do celkového životního stylu. Zabývat se ale budeme čistě nutriční stránkou věci.

Obecně je považován za riziko nedostatek plnohodnotných bílkovin, nenasycených mastných kyselin, železa, vápníku, zinku, jódu nebo vitaminu B 12. Proto byste svému jídelníčku měli věnovat extra péči. Jen pouhé vynechámí masa bez dalšího přemýšlení opravdu nestačí.

Nic ale není černobílé: rostlinná strava přináší i řadu benefitů. Pozitivem je často vyšší příjem vlákniny, antioxidantů nebo nižší příjem nasycených tuku nebo transmastných kyselin. Nesmíme zapomenout ani na psychologický efekt: pocit propojenosti s přírodou nebo chápání člověka jako celku.

K tomu, abyste svůj jídelníček obohatili o nové zajímavé potraviny, nemusíte být nutně vegan nebo vegetarián. Rostlinná strava nám může poskytnout zajímavé spektrum chutí i plnohodnotných vyvážených jídel.

Přerušované hladovění je známe pod zkratkou IF (z anglického intermittent fasting). Půsty vlastně nejsou žádnou novinkou. Po celá staletí znamenají nedílnou součást řady světových náboženství jako islám nebo křesťanství. Půsty v tomto podání tak představují jistý nástroj k psychické i fyzické obrodě.

Přerušované hladovění je takový režim, kdy střídáme fázi jedení a fázi, kdy hladovíme. Mezi klasiku pak patří metoda 16/8, kdy 16 hodin hladovíme a jíme v „okně“, které je dlouhé 8 hodin.

V praxi to tedy může vypadat tak, že posledním jídlem bude večeře v 19 hodin a prvním jídlem oběd v 11 hodin. Mimo „okno“ můžete pít vodu, kávu nebo čaj.

Známé jsou i další protokoly: 18/6, 12/12 nebo 20/4.

IF neomezuje nebo nepřikazuje určité potravinové skupiny, spíše si hraje s časem. Ukazuje způsob, jak si jídlo rozprostřít do 24 hodin. Samotné složení jídelníčku pak musí dávat smysl s ohledem na vaše cíle a přesvědčení. Klidně tedy můžete praktikovat IF a zároveň být vegetarián, to se nevylučuje.

Možná i vy ne tak zcela vědomě praktikujeme IF, pokud vám nevyhovuje snídat a první jídlo dne odsouváte na pozdější dobu. Takový způsob stravování také bude více vyhovovat těm, kteří mají v jídelníčku více tuku a bílkovin oproti sacharidům.

Pokud ale je vaším nejoblíbenějším jídlem dne snídaně a budíte se s kručícím žaludkem, IF nebude nic pro vás. Pamatujte na to, že vámi zvolený styl stravování by měl být příjemný a dlouhodobě udržitelný. Půsty určitě nejsou pro každého. Obecně vzato půsty nejsou zdravějším způsobem stravování než racionálně sestavený jídelníček založený na vyšší frekvenci příjmu stravy bez časového omezení.

Raw stravování (raw food diet) je založeno na konzumaci tepelně neupravených potravin. Základ jídelníčku tvoří ovoce a zelenina, luštěniny, obiloviny, ořechy a semínka.

Z technologických úprav se můžeme setkat s nakličováním, odšťavňováním, mixováním nebo vysoušením potravin.

Raw stravování stojí na základech tvrzení, že vše živé se v potravinách ničí tepelnou úpravou nad 45 °C. 

Co si z takového stravování můžeme vzít? Pozitivem jednoznačně bude nižší obsah tuku, přidaného cukru, soli nebo cholesterolu. Vyzdvihnout také můžeme vyšší obsah vlákniny, hořčíku, draslíku nebo kyseliny listové. Nesmímě opomenout ani pozitivní dopad na ekologii.

Podle mého názoru se ale bohužel jedná o celkově nevyváženou stranu s hrozícím nedostatkem celkové energie, ale i živin, jako jsou bílkoviny, vápník nebo vitamin B12. Pro naprostou většinu lidí bude takový styl stravování příliš omezující a restriktivní.

Inspirovat se ale každopádně můžeme tím, že zařadíme do jídelníčku dostatek čerstvé zeleniny a ovoce, neboť jsou skvělým zdrojem vlákniny, vitaminů, minerálních látek a stopových prvků. Kdy jindy, než teď v letní sezoně, kdy jsou ovoce a zelenina snadno dostupné a lokálně pěstované.

IIFYM je zkratkou anglického „if it fits your macros“, což česky můžeme přeložit jako „jestli ti to sedí do maker“. Tento výživový styl je v poslední době nesmírně populární a určitě jste se s ním někde setkali. Cílem je sledování předem stanoveného denního příjmu kalorií i živin. Teoreticky svůj jídelníček můžete naplnit čímkoliv, když se strefíte do svých „maker“.

Výhodou pro většinu vyznavačů je volnost. Jídelníček si můžete skládat sami a není nutné následovat striktní nebo příliš restriktivní jídelníček. Na tomto místě je opět fajn podotknout, že výživové směry se prolínají a klidně můžete být vegan a stravovat se podle IIFYM nebo preferovat nízkosacharidové stravování a u toho i následovat IIFYM.

Volnost, která je nesporným pozitivem však s sebou nese jedno velké úskalí. Cílem by totiž nemělo být jen naplnit makra. Stejně tak by nás měla zajímat kvalita potravin, jejich původ a obsah mikronutrientů.

Pro svoje tělo byste měli chtít jen to nejlepší.

Proto určitě není správně, když svůj jídelníček naplnite sladkostmi, fast foody, průmyslově zpracovanými potravinami a nějak „omylem“ se zrovna trefíte do svého vypočítaného příjmu energie a živin.

Proto je dobré zde uvést důležité pravidlo, které by mělo doprovázet každého, kdo se rozhodne následovat IIFYM stravování. Jedná se o pravidlo 80:20. Základem (80 %) by měly být kvalitní, minimálně zpracované potraviny.

A těch 20 %? V malém množství do jídelníčku zařaďte to, na co máte chuť, ačkoliv se z hlediska výživa nejedná o nutričně hodnotné potraviny. Pravidlo pak můžete dále modifikovat. Vyhovuje vám 90:10? Žádný problém.

Mějte ale na paměti, že zmíněných 80 % by mělo být naprosté minimum.

IIFYM může být nástrojem, jak mít pod kontrolou svůj příjem. Ať už máte jakýkoliv cíl a máte tendenci svůj jídelníček přehodnocovat nebo naopak podhodnocovat.

Podle mého názoru by však IIFYM mělo být jakýmsi odrazovým můstkem pro intuitivní stravování: jím tak, jak mi vyhovuje, dopřávám tělu vše potřebné a mám přehled o příjmu energie i živin s ohledem na své cíle.

Negativně a příliš restriktivně totiž může být vnímáno neustálé vážení a zapisování potravin.

Neměli byste se ale stát otrokem kalorických tabulek či jiných aplikací. Pokud vás stresuje, že byste se měli najíst bez možnosti jídlo zvážit a započítat, je na čase přístup přehodnotit.

Čisté stravování je překladem z anglického „clean eating“. Co to znamená? Že jíte z čisté misky nebo talíře? Nene, to jste na omylu. 

V tomto případě je jídelníček složen z kvalitních, základních a minimálně zpracovaných potravin. Co nejvíce se snažíme eliminovat průmyslově zpracované potraviny, polotovary nebo aditiva.

Čisté stravování nemá žádnou pevně danou definici a tak je na každém, co do svého jídelníčku zahrne.

Důležité je ale zmínit fakt, že pokud je vaším cílem zhubnout, konzumace „opravdových“ potravin vás sama o sobě nespasí. Jídelníček můžete mít sebekrásnější a sebekvalitnější, ale pokud nejste v potřebném kalorickém deficitu, nezhubnete. Dokonce můžete i přibrat. Tělo totiž nerozlišuje, jestli nadbytek energie pochází ze superzdravého avokáda nebo Milka čokolády.

Dnešní článek zakončím pomyslným králem všech stravovacích směrů, kterým je dle mého názoru intuitivní stravování. Následujeme svůj rozum, jíme tehdy, když máme opravdu hlad a zároveň jíme kvalitně a bez velkého hloubání svému tělu dáváme přesně to, co potřebuje.

Ale i v tomto stylu stravování najdeme pořádný háček. Pokud byste se totiž spoléhali jen na intuici, mohlo by se stát, že celý den budete jíst jen zmrzlinu nebo čokoládu. Nebo taky nebudete jíst vůbec, protože prostě nemáte hlad. 

Proto často k intuitivnímu stravování vede dlouhá a trnitá cesta. Postupně byste se totiž měli ve výživě vzdělávat, mít k jídlu a sobě samému ten správný vztah. Tak, aby vaše intuice byla správná a nelhala vám. A vy jste tělu opravdu dávali jen to nejlepší.

Závěr:

Cílem je se jednotlivými směry inspirovat a pokud chcete, můžete část z nich přenést do svého životního stylu, který vám bude vohovovat a budete se při něm cítit dobře. Bez další nutnosti škatulkování.

  • Autor článku:
  • nutriční terapeutka Mgr. Tereza Havlínová
  • Zdroje:

Herforth, A., Arimond, M., Álvarez-Sánchez, C., Coates, J., Christianson, K., & Muehlhoff, E. (2019). A Global Review of Food-Based Dietary Guidelines. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 10(4), 590–605. https://doi.org/10.1093/advances/nmy130

EHRENBERGEROVÁ, Eva a Markéta GAJDOŠOVÁ. Cesta k opravdovému jídlu. Praha: A Cup of Style, 2019. ISBN 978-80-270-6298-0.

Lundahl, A., & Lind, H. (2015). Inför vegetarisk kost i vården [Introduce vegetarian diet in health care]. Lakartidningen, 112, DH4Z.

Turner R. W. (1979). Vegan diet and health. British medical journal, 1(6163), 613. https://doi.org/10.1136/bmj.1.6163.613

Manninen A. (2006). Diet and weight loss. CMAJ : Canadian Medical Association journal = journal de l'Association medicale canadienne, 175(11), 1407. https://doi.org/10.1503/cmaj.1060022

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector