Výživové doplňky jsou jen potraviny, nechrání před nemocemi

Mozek funguje jako řídící centrum našeho těla, má na starosti i jiné funkce jako je například tlukot srdce nebo dýchání. Umožňuje nám se pohybovat a myslet.

Potraviny, které jíme hrají důležitou roli, v tom v jaké kondici se náš mozek nachází. Vhodným jídelníčkem můžeme zlepšit kognitivní funkce, paměť, ale také celkový výkon či prožívání života.

Představíme Vám 11 potravin, které zvyšují mozkovou aktivitu.

Výživové doplňky jsou jen potraviny, nechrání před nemocemi

1.) Ryby

Ke zvýšení mozkové aktivity jsou obvykle ryby na vrcholu celého seznamu. Zahrnujeme do toho především ryby jako je losos, pstruh a sardinky, které jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin (1). Asi 60 % mozku je tvořeno tuky a celá polovina z toho jsou omega-3.

Omega-3 mastné kyseliny jsou důležité k vytváření mozkových nervových buněk a jsou nezbytné pro schopnost učení, paměť, kognitivní schopnosti a koncentraci (2, 3).

Omega-3 obsahují zejména kyselinu dokosahexaenovou (DHA), která snižuje riziko propuknutí Alzheimerovy choroby až o 39 % (4, 5, 6, 7).

Na druhou stranu nedostatek omega-3 mastných kyselin je spojován s poruchami učení a depresemi (8). V jedné studii bylo zjištěno, že lidé, kteří konzumují ryby pravidelně, mají větší podíl šedé mozkové hmoty. Šedá hmota obsahuje většinu nervových buněk, které řídí proces rozhodování, paměť a emoce (9).

2.) Káva

Pokud je káva základem Vašeho rána, určitě rádi uslyšíte, že děláte dobře. Mozku pomáhají dvě hlavní složky, které káva obsahuje a to je kofein a antioxidanty. Kofein obsažený v kávě má celou řadu pozitivních účinků pro mozek (10). 

  • Zvýšení energie – kofein udržuje mozkovou aktivitu tím, že blokuje hormon adenosin, díky kterému se cítíme unavení (10, 11, 12). 
  • Lepší nálada – kofein může uvolnit některý z neurotransmiterů jako je serotonin, který má přímý vliv na naši dobrou náladu (13). 
  • Lepší koncentrace – studie zjistila, že účastníci, kteří pili jednu větší kávu ráno nebo menší množství po celý den, pracovali efektivněji při úkolech, které vyžadovaly soustředění (14).

Pití kávy je z dlouhodobého hlediska spojeno s nižším rizikem vzniku neurologických onemocnění, jako je Parkinsonova a Alzheimerova choroba. To by mělo být částečně způsobeno vysokou koncentrací antioxidantů v kávě.

Výživové doplňky jsou jen potraviny, nechrání před nemocemi

3.) Borůvky

Borůvky mají spoustu výhod, včetně těch, které jsou přímo určeny pro zvýšení mozkové aktivity. Právě borůvky a jiné tmavě zbarvené ovoce dodává tělu antokyany, což je skupina látek, které mají protizánětlivé a antioxidační účinky (15). Antioxidanty působí proti oxidačnímu stresu, zánětům a stavům, které mohou přispívat k neurodegenerativním onemocněním (16).

Bylo zjištěno, že některé z antioxidantů obsažených v borůvkách se v mozku hromadí a pomáhají zlepšit kooperaci mezi mozkovými buňkami.

Flavonoidy, které jsou jako skupina látek v borůvkách obsaženy ve velkém množství podporují regeneraci mozkových buněk a zlepšují jak dlouhodobou, tak i krátkodobou paměť (17).

Borůvky dokonce mají prokazatelně pozitivní vliv na rozvoj motorických dovedností.

Výživové doplňky jsou jen potraviny, nechrání před nemocemi

4.) Kurkuma

Kurkuma je v poslední době předmětem velkého zájmu. Toto koření je klíčovou složkou kari a má řadu výhod pro funkce mozkové činnosti.

Kurkumin, který je hlavní aktivní složkou v kurkumě, prochází hematoencefalickou bariérou, což znamená, že může působit přímo v mozku a prospívat jeho buňkám (18).

Kurkumin je silná antioxidační a protizánětlivá látka, která je spojena s následujícími výhodami pro zlepšení mozkové činnosti.

  • Prospívá paměti – kurkumin může pomoci zlepšit paměť u lidí s Alzheimerovou chorobou a může také vyčistit amyloidní plaky, které jsou charakteristickým znakem této choroby. Výborně se také uplatňuje při léčbě mozkových příhod (19).
  • Zmírňuje deprese – kurkumin zvyšuje hormon serotonin a dopamin, které zlepšují náladu. Kromě toho výzkumy ukázaly, že je tato aktivní složka schopna zlepšit paměť a zmírnit projevy deprese (20).
  • Pomáhá růstu nových mozkových buněk – kurkumin zvyšuje neurotrofní faktor v mozku, což je typ růstového hormonu, který pomáhá růstu mozkových buněk. Může to pomoci oddálit mentální pokles, který souvisí s věkem (21).

Výživové doplňky jsou jen potraviny, nechrání před nemocemi

5.) Brokolice

Brokolice obsahuje velké množství rostlinných sloučenin, včetně antioxidantů. Má také velmi vysoký obsah vitamínu K a konzumace brokolice dodává tělu více než 100 % doporučené denní dávky v 1 šálku (tj. 91 g) (22).

Několik studií u dospělých ukázalo zlepšení paměti a důvodem byl právě vyšší příjem vitamínu K (23, 24). Kromě vitamínu K obsahuje brokolice také cholin, který přechází v acetylcholin.

Jedná se o neurotransmiter, který podporuje paměť a plnou koncentraci (25). 

6.) Dýňová semínka

Dýňová semínka obsahují silné antioxidanty, které chrání tělo a mozek před poškozením volnými radikály. Samotná dýňová semínka podporují nervový systém. Možná také proto se jim přezdívá elixír zdraví. Jsou bohatým zdrojem minerálních látek jako je hořčík, železo, zinek a měď (26). 

  • Zinek – je prvek, který je zcela zásadní pro celý nervový systém. Nedostatek zinku bývá spojován s mnoha neurologickými stavy, včetně Alzheimerovy choroby, deprese nebo Parkinsonovy choroby (27).
  • Hořčík – hořčík je nezbytný pro funkce jako je učení a paměť. Nízké hladiny hořčíku jsou spojeny s mnoha neurologickými chorobami, včetně migrény, deprese a epilepsie (28). 
  • Měď – měď potřebuje mozek k řízení nervových signálů a pokud je hladina mědi nízká, existuje větší riziko neurodegenerativních poruch, jako je Alzheimerova choroba (29).
  • Železo – nedostatek železa je často charakterizován mozkovou mlhou a narušenou funkcí mozku, především zhoršení paměti a schopnosti učení (30).

7.) Hořká čokoláda

Hořká čokoláda a kakaový prášek obsahují hned několik sloučenin, které podporují mozkovou aktivitu. Zejména jsou to flavonoidy, kofein a antioxidanty. Flavonoidy obsažené v čokoládě se shromažďují v oblastech mozku, které se zabývají učením a pamětí.

Vědci tvrdí, že tyto sloučeniny mohou zlepšit paměť a také zpomalit mentální pokles, který souvisí s postupujícím věkem (31, 32). Podle výzkumů čokoláda také zlepšuje náladu, protože v mozku působením tryptofanu postupně uvolňuje hormon serotonin. A naopak.

Budete mít zájem:  Nikl a zdraví – alergie je velmi nepříjemná

Pokud se serotonin v mozku neuvolňuje v dostatečném množství, může mít na svědomí i vznik depresí. 

8.) Ořechy

Zvláštní skupinou ořechů jsou vlašské ořechy. Ty obsahují především omega-3 nenasycené mastné kyseliny.

Patří mezi ně kyselina alfa-linolenová, eikosapentaenová (EPA) a dokosahexaenová (DHA). EPA a DHA významně ovlivňují paměť i výkonnost mozku a dokonce mají vliv i na chování.

Dále zlepšují logické uvažování, koncentraci a mezibuněčnou komunikaci (33, 34). 

Výzkum ukázal, že konzumace ořechů může udržet zdravé srdce a s tím souvisí i aktivita mozku. Studie z roku 2014 ukázala, že ořechy mohou pomoc předcházet neurodegenerativním onemocněním (35).  

Některé živiny, které ořechy obsahují jako jsou tuky, antioxidanty a vitamín E mají pozitivní účinky na správné fungování mozku. Vitamín E a antioxidanty chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály, což pomáhá zpomalit mentální pokles související s věkem (36).

9.) Pomeranče

Na zvýšení mozkové aktivity působí i příjem vitamínu C. Velké množství vitamínu C obsahují pomeranče. Denní dávku vitamínu C, kterou potřebujeme, získáme tím, že sníme jeden středně velký pomeranč. Pro správnou funkci mozku je vitamín C klíčovým faktorem při prevenci duševního vyčerpání (37). 

Pomeranče dále obsahují vysoký obsah antioxidantů, které pomáhají chránit mozkové buňky před poškozením. 

Konzumace dostatečného množství potravin bohatých na vitamín C chrání před mentálním poklesem a Alzheimerovou chorobou. Vitamín C je silný antioxidant, který pomáhá odstranit volné radikály, které mohou poškodit mozkové buňky (38). 

10.) Vejce

Vejce jsou zdrojem několika živin, které souvisí se správnou funkcí mozku, jedná se hlavně o vitamín B6, B12 a cholin (39). Cholin je důležitý mikronutrient, který je součástí buněčných membrán mozku a je to právě on, který mozek chrání například před mozkovou mrtvicí (40). Kromě toho funguje jako podpora paměťových schopností. 

Snadný způsob jak udržet správný příjem cholinu jsou vejce, protože žloutky patří mezi nejvíce koncentrovaný zdroj této živiny. Denní doporučená dávka cholinu je u většiny žen 425 mg denně a u mužů 550 mg.

Výživové doplňky jsou jen potraviny, nechrání před nemocemi

11.) Zelený čaj

Stejně jako v případě kávy, podporuje kofein, obsažený v zeleném čaji, funkce a výkon mozku. Ve skutečnosti bylo zjištěno, že dodává energii, zlepšuje paměť, kognitivní schopnosti a koncentraci (41). Další důležitou látkou je L-theanin.

Jedná se o aminokyselinu, která může procházet hematoencefalickou bariérou a zvyšuje aktivitu neurotransmiteru GABA, což pomáhá snižovat pocity úzkosti.

Zelený čaj je také bohatý na polyfenoly a antioxidanty, které chrání mozek před mentálním poklesem a snižují riziko Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby (42).

Další řešení: Suplementace vhodných doplňků stravy

Existuje mnoho potravin, které pomohou Váš mozek udržet v kondici. Některé potraviny jako ovoce, zelenina, čaj či káva s vysokým obsahem antioxidantů působí neuroprotektivně.

Jiné potraviny jako ořechy nebo vejce, obsahují živiny, které podporují rozvoj paměti a kognitivních funkcí mozku.

Zařazením těchto potravin do jídelníčku uděláte velkou službu pro mozek, Váš mentální výkon, ale i samotné prožívání světa.

Vše samozřejmě můžete podpořit výběrem vhodné suplementace. Např. Neurohacker s Omega 3 a samozřejmě nesmí chybět něco na kvalitní spánek: Sleep Faster. Protože, když spíte tak dochází k regeneraci Vašeho mozku a společně s tím se obnovuje i naše psychika od emočního vypětí a stresu, který prožíváme přes den.

Veronika Halusková, Jiří Votava

Rozdíl mezi umělými a přírodními vitamíny

Zdravotní přínos umělých vitamínů byl, a stále ještě je předmětem diskusí.

Dlouhý čas byla existence umělých vitamínů mnohými výrobci krmiv, doplňků výživy, veterinárními lékaři a experty zdravé výživy utajována nebo alespoň nezveřejňována.

Tento postoj se dnes již pomalu stává neudržitelným. Proto nadešel čas (pro zdraví rozdílné) přínosy vitamínů umělých a přírodních korektně pojmenovat.  

Výživové doplňky jsou jen potraviny, nechrání před nemocemi
Přejeme získání přínosných informací vedoucích k upevnění zdraví.

Obsah článku

Výživové doplňky jsou jen potraviny, nechrání před nemocemi

Výživové doplňky jsou jen potraviny, nechrání před nemocemi
Umělé vitamíny vyrobil člověk – přírodu nenahradí. / Přírodní vitamíny jsou v syrových potravinách.

1. Co je vitamín?

Vitamín je substance, která spolu s bílkovinami, tuky a sacharidy patří k základním složkám potravy.

V organismu lidí, tak jako zvířat mají vitamíny a enzymy funkci katalyzátorů biochemických reakcí a podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů.

Existuje 13 základních typů vitamínů, které si organismus (až na výjimky) nedokáže sám vyrobit, a proto je musí získávat prostřednictvím výživy. (Zdroj: Wikipedia)

Zpět na obsah

2. Co jsou přírodní vitamíny?

Jsou pouze v syrových potravinách

Přírodní vitamíny jsou obsaženy pouze v syrových potravinách (ovoce, zelenina, maso, vejce, obilniny), kde jsou vázány do přírodní struktury dané potraviny, což je chrání před poškozením oxidací, chladem či teplem slunečného záření. Tato ochranná struktura, kde jsou vitamíny vázány se například u ovoce nebo zeleniny nazývá Flavonoidy.

Přírodní vitamíny působí antioxidačně

Flavonoidy, jinak nazývané také bioflavonoidy, či vitamín PP, jsou látky náležející mezi rostlinné sekundární metabolity. Jsou známé pro své antioxidační působení. Celkem jsou souborem asi 60 látek, majících kladný vliv na organismus, zvláště pak na cévy (Zdroj: Wikipedia).

Vitamíny ničí tepelné zpracování – horko

Přírodní vitamíny a enzymy se ničí při teplotě 42 °C (extruze, vaření, smažení, dušení).

Zpět na obsah

3. Co jsou umělé vitamíny?

Náhražka zničených

Umělé vitamíny používané dnes v termicky extrudovaných krmivech pro psy (granule) a konzervách mají nahradit přírodní vitamíny, které jsou vysokou teplotou při zpracování v těchto krmivech zničeny.

Také konzervují

Proto před lety vznikla první poptávka po umělých vitamínech, které v extrudovaných krmivech mají také významnou úlohu konzervace (aby krmivo dlouho vydrželo).

Dík patří vědcům

Vědci zjistili, že přírodní vitamíny se skládají z mnoha substancí, které ale všechny nelze chemickou cestou napodobit. Objevili však, která složka je v tom či onom vitamínu hlavní účinnou a tu se jim podařilo uměle vyrobit.

Pseudo vitamíny

Tyto umělé vyrobené (pseudo) vitamíny, pro jejichž výrobu se mnohdy používají laciné nosiče a geneticky modifikované plodiny se pak směrem ke spotřebiteli nekorektně presentují jako vitamíny.

Budete mít zájem:  Pro bio svačinu do obchodu Biosoma

Překlenout nedostatek

Některé umělé vitamíny sice umí krátkodobě překlenout výrazný nedostatek, ale po jejich vysazení se symptomy zdravotních potíží vracejí.

Musí je odbourat

Každá nepřírodní látka, stejně tak jako umělé vitamíny zatěžují vnitřní orgány (játra, ledviny), které je musí pracně odbourat. Mnohé syntetické látky se pak v organismu usazují.

Zdravotní problémy

Nadměrný nebo dlouhodobý příjem umělých vitamínů spolu s absencí vitamínů přírodních pak vede dříve nebo později  k rozličným zdravotním problémům (alergie, kožní problémy, kloubní potíže, rakovina).

Zdraví nepřínosné

Proto krmiva pro psy a kočky (granule, konzervy), stejně jako doplňky výživy s umělými vitamíny a s umělými minerály nedoporučujeme.

Zpět na obsah

4. Předčasná radost z vitamínů

Potěšení z vitamínů

Mnozí majitelé psů jsou potěšeni, že na etiketě svých granulí, konzervách, kapsiček, doplňků stravy nebo na etiketě oblíbených pamlsků najdou uvedené látky jako například: vitamin E, vitamin A, vitamin B12, Biotin, Zinek, Selen, Mangan nebo Kobalt.

Předčasná radost

Radost z presentovaných vitamínů, minerálních látek, kyselin a jiných substancí však bohužel není na místě, protože to nejsou přírodní látky. Jedná se o látky uměle vyrobené / syntetické (obdoba éčkových  preparátů z potravinářství). Přírodu nelze nahradit.

Deklarovat lze jen umělé

Deklarovat v granulích, krmivech nebo potravinách přesné složení a obsažené množství vitaminů, minerálních látek, stopových prvků, poměr vápníku k fosforu a jiných látek lze pouze u látek uměle vyrobených.

Přírodní vitamíny jsou vázány

Přírodní vitamíny jsou vázány do přírodní struktury dané potraviny (maso, zelenina, ovoce, vejce). To je důvod, proč u potravin nebo krmiv, kde nejsou přidány látky umělé, nenajdeme množství vitaminů, minerálních látek nebo stopových prvků vyčíslené v měrných jednotkách.

Nemusí je deklarovat

Syntetické vitamíny jsou (především kvůli konzervaci) někdy přidány do masových mouček již u prvovýrobce. Podle zákona pro výrobu zvířecích krmiv, však nemusí finální zpracovatel (výrobce granulí) v deklaraci tyto syntetické vitamíny uvádět. Proto se může v reklamě a na etiketách pochlubit, že jeho krmivo neobsahuje umělé látky (vitamíny, ochucovadla, konzervanty apod.).

Zpět na obsah

5. Jak umělé vitamíny v granulích nebo doplňku poznáme?

V granulích, konzervách, kapsičkách, doplňcích stravy nebo v pamlscích pro psy a kočky poznáme přidané umělé vitamíny, minerály, kyseliny a syntetické stopové prvky podle názvu deklarace. V těchto názvech výrobci a dovozci dost kličkují. Často pak používají marketinkově zajímavé názvy jako například:

  • Vitamíny a stopové prvky (na kg):  
  • Doplňkové látky na kg:  
  • Doplňkové látky  
  • Nutriční aditiva v 1 kg:  
  • Nutriční doplňkové látky:  
  • Doplňkové složky:  
  • Fyziologické doplňkové látky:  
  • Vitamíny přirozené ze surovin:   
  • Minerály přirozené ze surovin:  
  • Jakostní znaky:

Umělé mají měrné jednotky

Pouze umělé vitamíny se dají vážit, dávkovat a následně do krmiv přidávat. Zdali se v krmivu jedná o následně přidané umělé vitamíny nebo syntetické minerály poznáme podle měrných jednotek (mg, IE/kg, IU, µg, B1, mg/kg, mcg, apod.) v kterých je jejich přidané množství udáváno.

Takto vypadá deklarace umělých vitamínů v granulích pro psy

Vitamin A (12.000 IE/kg), vitamin D3 (1.

200 IE/kg), vitamin E (240 mg/kg), vitamin B1 [thiamin mononitrát] (4,2 mg/kg), vitamín B2 [riboflavin] (8,4 mg/kg), vitamín B6 [pyridoxin hydrochlorid] (5 mg/kg), vitamín B12 (50 mg/kg), biotin (250 mikrogramů/kg), kyselina listová (0,42 mg/kg), niacin (25 mg/kg), vitamin C [L-askorbová kyselina] (170 mg/kg), kyselina pantotenová [D-pantothenát vápenatý] (9,6 mg/kg), cholin chlorid (1.500 mg/kg), mangan (58 mg/kg), měď (12 mg/kg), zinek (144 mg/kg), železo (240 mg/kg).

Zpět na obsah

6. Související články o zdraví psů

  • Příčiny nemocí psů
  • Jak uzdravit psa změnou výživy
  • BARF – syrová strava psů
  • Jídelníček syrové stravy BARF pro psy
  • Změna krmiva u psa – jak na to
  • Éčka v krmivech pro psy a kočky
  • Rozdíly mezi granulemi pro psy
  • První granule pro psy bez umělých vitamínů
  • Zpět na obsah

7. Pomohl Vám článek & Chcete nás podpořit?

Pokud jsme informacemi v tomto článku přispěli k nastartování změn vedoucích k upevnění zdraví Vašeho psa, pak se splnil záměr našeho poslání, kterým je šíření informací o přirozeném zdraví psů.

Chcete-li naše aktivity podpořit, řekněte o článku lidem, kteří řeší zdravotní problém svého psa (sdílejte). Zde je adresa článku: https://www.baron.cz/clanky/rozdil-mezi-umelymi-a-prirodnimi-vitaminy/, kterou můžete svým známým poslat.   

Výživové doplňky jsou jen potraviny, nechrání před nemocemi
Dopřejte sobě a svému psovi doplněk stravy z fermentovaného ovoce a zažijte prasílu přírody.

Autor článku: Jaroslav Langer – Zakladatel přírodní lékárny Baron.cz. Zveřejněno: 11. 3. 2012 / Korektury: 21. 10. 2019.

Bulíky na nose, před kterými rouška nechrání. Pozor na nesmysly o covidu-19

Historici ukazují, že šíření fám a nepravdivých informací v dobách epidemií není nic nového. Principiálně se dokonce nezměnil ani jejich obsah.

Například během epidemií moru se šířily konspirační teorie o tom, kdo a proč údajně nemoc záměrně šíří. Ale i „zaručené recepty“, jak se před nemocí bránit, případně jak ji vyléčit.

Změnily se samozřejmě technologické možnosti šíření zpráv i detaily jejich obsahu. Tady je na ukázku několik aktuálních úletů.

Koronavirus je podvod? Pandemie vůbec neexistuje?

Mezi vůbec nejvíce šířené hoaxy od září 2020 v Česku patří ten, že koronovirus je prý podvod a pandemie vůbec není. Údajně má jít o konspiraci s cílem nastolit tzv. nový světový řád. K šíření hoaxu přispělo i to, že ve sdělovacích prostředcích se v podobném stylu vyjádřili někteří politici a další veřejné známé osoby.

Během druhé a třetí vlny covidu-19 se ale i v Česku velký počet nemocných na vlastní kůži přesvědčil, že koronavirus je bohužel velmi reálný. Dnes už prakticky každý zná někoho, kdo se koronavirem nakazil nebo na něj dokonce zemřel.

Budete mít zájem:  Účes tvoří 70 % celkové image

Popření nebezpečí (nebo alespoň jeho bagatelizace) je ale jedním ze základních typů lidské reakce na ohrožení obecně. Popření je často také první lidskou reakcí v případě mnoha jiných onemocnění, například zhoubných nádorů nebo závislostí.

V „hitparádě“ nejčastějších českých hoaxů se dlouhé měsíce drží také smyšlené zprávy o tom, že lidé si po delší nebo kratší době od absolvování PCR testu vytáhli z nosní dírky nanočip. Ten jim tam měl být údajně vložen během stěru pro testování na koronavirus.

Samozřejmě se ve skutečnosti nikdy žádný takový čip u nikoho v nose nenašel. Navíc se odborníci shodují, že vložení čipu na sliznici nosu by nemělo žádný smysl.

Covid-19 a sítě 5G

Zavádění nového telekomunikačního standardu páté generace pro mobilní telefony, pro který se vžila zkratka 5G, je spojeno s ohromným množstvím hoaxů. Sítě 5G údajně mají zabíjet hmyz nebo ptáky, vést k oslabování imunity člověka a zvířat, poškozovat dědičnou informaci v živých buňkách nebo dokonce vyvolávat různé typy rakoviny.

Nic z toho se sice nepotvrdilo, ale přesto nepřekvapí, že se objevila i řada dalších smyšlených zpráv kolem epidemie koronaviru. Podle jedné verze není příčinou nemoci covid-19 virus, ale vysílače mobilního signálu. Podle jiné byl koronavirus vždy kolem nás a nemoc údajně vznikla až ve chvíli, kdy lidské tělo bylo vystaveno záření vysílačů 5G.

Ve skutečnosti je dědičná informace nového koronaviru (označovaného jako SARS COV 2) detailně zdokumentována a je prokázáno, že jde o virus, který se dříve na člověka nepřenášel.

Sledováním drobných změn v dědičné informaci korovaniru jsou také odhalovány jeho jednotlivé mutace, které naštěstí nejsou příliš časté.

Nemocí covid-19 navíc trpí lidé nejen v oblastech, kde sítě 5G neexistují, ale dokonce i v takových částech světa, které nejsou doposud pokryty žádnou sítí mobilních telefonů.

Covid-19 prý způsobuje bakterie. A „léčí“ ho aspirin nebo antibiotika

Další z populárních hoaxů tvrdí, že němečtí vědci prý porušili jakýsi „zdravotní zákon WHO“, který údajně zakazuje pitvy, a proto měli odhalit, že covid-19 způsobují bakterie.

Podle jedné z verzí hoaxu se proto covid-19 snadno vyléčí podáním běžných antibiotik, zatímco podle jiné verze podáním banálního léku proti horečce s obsahem kyseliny acetylsalicylové, jako jsou např.

aspirin nebo acylpyrin.

Ponechme stranou skutečnosti, že pitvy infikovaných koronavirem se ve skutečnosti běžně provádějí a že WHO není stát, takže žádné zákony nejen nevydává, ale ani vydávat nemůže.

Obě skupiny léků mohou být za určitých okolností u nemocných s covid-19 skutečně použity, a to ke snížení horečky nebo pro potlačení bakteriálních komplikací, které mohou po virovém zápalu plic následovat.

Bohužel k vyléčení covid-19 ale ani aspirin, ani antibiotika nestačí a příčinu nemoci nemohou ovlivnit.

Finanční bonus pozůstalým za covid-19?

Patrně obyčejná lidská hloupost nebo závist musela stát u různých verzí falešné zprávy, která nesmyslně tvrdí, že zdravotníci nebo pozůstalí mají dostávat finanční bonus za falšování příčiny smrti na koronavirus.

Jednotlivé verze hoaxu se liší v detailech, např. kdo a jaké částky dostává a proč. Někdy má být údajně důvodem to, aby nebožtík měl bezplatný pohřeb nebo kremaci.

Jindy proto, aby zdravotníci dostali vyšší úhradu od zdravotní pojišťovny. Ve skutečnosti žádný příspěvek na pohřeb zemřelého na koronavirus neexistuje.

A stejně tak úhrada zdravotních pojišťoven nezávisí na příčině úmrtí, ale na diagnóze a na provedených výkonech.

Smyšlené jsou také různé verze zprávy o tom, že některé krevní skupiny před koronavirem chrání, nebo naopak, že lidé s určitou krevní skupinou jsou ve větším nebezpečí těžkého průběhu nebo dokonce smrti.

Studie expertů z Harvardovy univerzity nenašla u pacientů hospitalizovaných během března a dubna 2020 žádnou souvislost mezi krevní skupinou a těžkým průběhem covid-19 nebo úmrtím. Jediný rozdíl studie našla v tom, že lidé s krevními skupinami AB a B Rh + měli o něco větší šanci, že budou pozitivně testování na koronavirus.

Naopak u lidí se krevní skupinou 0 je vyšší šance, že budou testování negativně, ačkoli se u nich vyskytují symptomy nemoci.

Zaručené recepty / Babské rady pro prevenci a na léčbu covid-19

Nepřeberné je množství „zaručených“ receptů a „babských rad“ ohledně toho, co všechno by před nákazou koronavirem mělo chránit, případně covid-19 vyléčit nebo zmírňovat průběh nemoci. Z těch, před kterými lékaři nejčastěji varují, jsme jich vybrali šest:

Alkohol. Bezpečná dávka neexistuje, navíc hrozí rakovina

1. pití alkoholu – přestože vysoce koncentrovaný alkohol (70% a více) může sloužit k účinné dezinfekci rukou, pití alkoholu není schopno ani zabránit nakažení, ani ovlivnit průběh nemoci. Opilost naopak může vést k lehkomyslnosti při dodržování protiepidemických opatření, a tudíž zvýšit riziko nákazy

  • 2. vyplachování nosu slanou vodou – není žádný důkaz o tom, že by výplach nosu slanou vodou snižoval riziko nákazy koronavirem
  • 3. horká koupel nebo sprcha – tepelná regulace udržuje stálou teplotu těla, kterou jsou koupel či sprcha schopny ovlivnit jen povrchově, což nemá žádný vliv na to, jestli se člověk nakazí nebo onemocní
  • 4. česnek – není k dispozici žádný důkaz, že by pojídání česneku v jakékoli formě bránilo nákaze nebo bylo schopno nějak ovlivnit průběh nemoci

Pomáhá vitamin C proti nachlazení?

5. potravinové doplňky – reklamy doporučují užívání doplňků stravy, které obsahují vitamin C, echinaceu, zinek nebo zelený čaj pro posílení imunity. Nicméně podle odborníků nejsou k dispozici důkazy, že by před nákazou skutečně chránily nebo přispívaly k mírnějšímu průběhu infekce

Koloidní stříbro. Účinný všelék, nebo zbytečné zdravotní riziko za spoustu peněz?

6. koloidní stříbro – neexistují důkazy, že by koloidní stříbro léčilo jakoukoli chorobu. Naopak může způsobovat vážné nežádoucí účinky a vést k hromaděním stříbra v tkáních

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector