Vitarianství (raw stravování) a kojení – jak na to? jde to?

Vitarianství (raw stravování) a kojení – jak na to? Jde to? Pochvaly

Ivana: Hezký den, musím říct, že jsem obědy a večeřemi víc než nadšená!!! A jsem moc ráda, že jsem se konečně rozhoupala do toho…

Vitarianství (raw stravování) a kojení – jak na to? Jde to? Naše příběhy

Léto je v plném proudu a my už se dávno koupeme. Jsme tedy v plavkách a já zase vzpomínám, jaké to bylo, když jsem…

Vitarianství (raw stravování) a kojení – jak na to? Jde to? Jídlo pod lupou

Napadlo by vás někdy, že toto první letní ovoce patří do rodiny růží? A víte, kolik semínek obsahuje jedna jahoda? Těchto 10 zajímavých faktů…

Vitarianství (raw stravování) a kojení – jak na to? Jde to? Blog

Kyselina listová je nezbytná pro tvorbu červených krvinek, spolu s vitamínem B12 působí preventivně před rakovinou a infarktem. Je doporučována nastávajícím maminkám jako jeden…

Vitarianství (raw stravování) a kojení – jak na to? Jde to? Divoká zelenina a byliny

Zlobíme se, když nás popálí, ale neuvědomujeme si, kolik léčivé moci v sobě skrývá. Kopřiva čistí krev, podporuje tvorbu mléka při kojení, léčí záněty…

Vitarianství (raw stravování) a kojení – jak na to? Jde to? Těhotenství a porod

Jaké vitamíny a minerály jsou v těhotenství důležité a proč? Podívejte se na přehled 6 nejdůležitějších z nich a také na to, které z…

Vitarianství (raw stravování) a kojení – jak na to? Jde to? Jídelníčky

Jako nastávající maminka chcete pro své miminko to nejlepší a strava má na jeho vývoj obrovský vliv. Co jíst, abyste miminku i sobě dodala…

Vitarianství (raw stravování) a kojení – jak na to? Jde to? Těhotenství a porod

Správná výživa během těhotenství je jedním z nejdůležitějších faktorů ovlivňujících zdraví a správný růst plodu – u miminka snižuje riziko nemocí a vrozených vývojových…

Slaďoučký nápoj, který zahřeje, potěší chuťové pohárky a navíc léčí žaludek, slezinu a slinivku (odstraňuje usazeniny, podporuje regeneraci a léčbu). Pokud máte časté chutě…

Lněný čaj je výborným pomocníkem při detoxikaci těla, hubnutí a jakýchkoliv trávicích potížích od nadýmání, plynatosti, až přes zácpu. Jedinečný je také v těhotenství,…

Ledviny které v zimě potřebují teplo, je nejlepší zahřát nahřátou solí. Když se sůl ohřeje, dokáže dlouho držet teplo a to je pro naše zimou…

Cítíte se unavení, bez života a máte bledou pokožku? Ze všech důležitých minerálů nám nejčastěji chybí právě železo. Jeho nedostatkem jsou nejvíce ohroženy ženy….

Na těhotenství se dnes rodiče připravují velmi svědomitě. Často se však z nevědomosti podceňují naprosté základy. Co je potřeba udělat předtím, než počneme potomka?…

Přirozený porod je pro dítě takovým prvním ‚očkováním‘. V porodních cestách získá důležitý mikrobiom od matky, který ho chrání před nemocemi. Pokud je narozené…

Hemoroidy trápí až 1/3 z nás, a to nejen během těhotenství a po porodu… Většinou se o nich stydíme mluvit. Co je jejich příčinou…

Proč se malým dětem kazí zuby? Má na to vliv noční kojení? A jakou roli hrají v kazivosti zubů dudlíky a kojenecké láhve? Může…

Lze v těhotenství hubnout nebo přecházet na zdravou stravu? Na co se zaměřit v jídelníčku a co dodržovat? Jak velké jíst porce? Lze se…

Iveta je od 24 let vegetariánkou, či spíše vegankou. Chodila do posilovny 5x týdně. Bez masa a mléka přivedla na svět dvě krásné, zdravé, dospělé…

Zdraví, léčba, prevence

Kdy hrozí anémie a nedostatek B12? Jak to souvisí s dostatkem železa v krvi? Je potřeba do jídelníčku zařadit červené maso nebo játra? Odpovídají MUDr….

Zdraví, léčba, prevence

Jak vyčistit organismus po vysazení antikoncepce? Jaké jsou detoxikační symptomy? Kolik času bychom měly tělu dát než po antikoncepci otěhotníme? Jak dlouho před plánovaným otěhotněním by…

Také se vám svírá nitro při pohledu na černé, zkažené nebo zcela chybějící zoubky u velmi malých dětí? Tento pohled se mi vryl hodně…

Nejkrásnější část těhotenství, na jehož závěru nás čeká zamilování do děťátka, které jsme s láskou nosily v lůně. Jdu se s vámi podělit o…

Eva měla s váhou potíže už od puberty. Kromě akné, ji trápily kvasinky a neustálé záněty. Ve dvaceti letech brala léky a váha se…

Dánští vědci prokázali, že těhotné ženy, které jedí ve větším množství lepek z bílé mouky, rodí častěji děti s diabetem. Tedy závažnou formou cukrovky…

Druhý trimestr i začátek třetího trimestru mého současného těhotenství nebyl tak zdravý, jak jsem si představovala. Přibírám víc než chci. Z předchozího dílu víte,…

Už se pomalu blížím k porodu a mám spoustu nových zážitků, o které se s vámi chci podělit. Kromě jídla jsem musela zapracovat na…

Každé čtvrté dítě v ČR trpí nadváhou, každé sedmé obezitou a přibývá i dětí s monstrózní obezitou. Kde to všechno začíná a co všechno…

Jistě s námi každá maminka bude souhlasit, že skladba jídelníčku maminky po porodu je velmi důležitá, aby mělo miminko co nejlepší start do života….

Chtěla jsem mít vlastní dítě a nečekala jsem potíže. Otěhotnět se mi ale nedařilo. Všechno to začalo před 10 lety. Za tu dobu jsem…

Rozhodla jsem se s vámi podělit o svojí zkušenost, milé těhulky. Jsem těhotná potřetí a mám zajímavé srovnání těhotenství na JJ a bez. Prozradím…

Zdeňka je další z maminek, která si vyzkoušela, jak polévka z kapra, Koi-koku, účinně pomáhá doplnit krev a dodává sílu. Po porodu se třásla…

Monika čeká páté miminko. Sama byla překvapená, jak rychle a dobře ženská bylinná napářka funguje. Rozhodla se věnovat této staronové ženské tradici a spolu…

Kobulka objevila kouzlo ženské bylinné napářky a byla tak hodná, že se s námi podělila o svoje zkušenosti v tomto článku. Pokud vás trápí…

Kdykoli se zmíníme o nevhodnosti brambor, zvedne se vlna nevole. Češi brambory prostě milují a nechtějí si na ně nechat sáhnout. Tak jsme si…

Zdraví, léčba, prevence

V tomto videu probereme spolu s MUDr. Vlaďkou Strnadelovou úskalí hormonální antikoncepce, co všechno ovlivňuje a jak se po vysazení antikoncepce vrátit k přirozenému cyklu ženy.

Glosa Karla Čapka na téma těhotenství.

Kryštůfek v roce a půl začal trpět na stafylokoka, streptokoka, až skončil na operaci očí. Bral jedny antibiotika za druhými, jednou jich dostal 6 během…

Dvoudenní příkladný jídelníček pro těhotné, kterým jde o dostatečnou výživu a zdravé uvolnění. Pořádně jíst je to nejdůležitější, co můžete pro své nenarozené dítě…

Maminka (32 let) má malého syna a je čerstvě těhotná. Přepadají jí děsné chutě, přitom si je ale vědoma, jak je strava důležitá. Zjistila,…

Jitka začala jíst jinak před 2,5 lety. Občas to jde hladce, občas vůbec. S jídlem změnila i přístup k moderní medicině a o svojí…

Štěpánka nám napsala, jak se jí změnily chutě v těhotenství, co dělala, když nemohla ani vidět rýži, jáhly nebo mrkev a co jí pomohlo…

Eva, maminka čtyř dětí, měla pocit, že její těhotenství probíhají normálně – velký váhový přírůstek, hlad, občas kolaps, užívání magnesia, křeče lýtek, tvrdnutí břicha,…

Tento seriál přináší výsledky unikátního výzkumu mezi českými ženami, které se změněnou či přímo makrobiotickou stravou prožily jedno či více těhotenství a porodů. Zkoumá…

Tento seriál přináší výsledky unikátního výzkumu mezi českými ženami, které se změněnou či přímo makrobiotickou stravou prožily jedno či více těhotenství a porodů. Zkoumá…

Tento seriál přináší výsledky unikátního výzkumu mezi českými ženami, které se změněnou či přímo makrobiotickou stravou prožily jedno či více těhotenství a porodů. Zkoumá…

Tento seriál přináší výsledky unikátního výzkumu mezi českými ženami, které se změněnou či přímo makrobiotickou stravou prožily jedno či více těhotenství a porodů. Zkoumá…

S Katkou Boháčovou, která šije krásné a zároveň praktické bederní pásy, jsme se domluvily na slevě pro registrované čtenáře a členy Klubu Jíme Jinak….

„Industrializované zemědělství a industrializovaný porod mají mnoho společných rysů. Můžeme dokonce říci, že jsou dvěma aspekty téhož jevu… oba jsou typickými příklady odchýlení se…

Dobrý den, mám dotaz ohledně stravování. Byla jsem v listopadu na kurzu Jíme jinak, už před ním jsme se stravovali částečně jinak, vařila jsem…

Krémové polévky jsou oblíbené snad ve všech rodinách. Polévka z brokolice frčí i v restauracích. Protože nám taky chutná, děláme si doma zdravější veganskou…

První dva měsíce těhotenství se od sebe tenkrát a teď zase tak dramaticky nelišily. Ale v tom třetím už je rozdíl markantní. A protože…

Ve druhém měsíci jsem zažila pár dní nejistého žaludku a dokonce nechutenství, což je mi věc naprosto neznámá. Naštěstí jsem si rychle vzpomněla, jak…

Ke 34. narozeninám jsem si nemohla přát hezčí dárek. Pár dní před narozeninami mi vyšel pozitivní těhotenský test. To jsem si už byla jistá,…

Při procházce s Markétkou jsem zjistila, že lezou ze země pampelišky, kopřivy, jitrocel a bršlice kozí noha. Bude toho přibývat, máme tak dva tři…

Před 34 lety mi operovali ledviny a močové cesty. Byla jsem mimino a vyřkli nade mnou ortel, že spadám mezi děti se syndromem, který…

Zeleninový vývar je základní surovinou pro přípravu polévky. Využijeme jej i pro přípravu omáček, kaší, dušené zeleniny nebo pomazánek. Je to minerálová a vitamínová…

Téma: zima, protikvasinková dieta, slezina, kuzu, lněný nápoj, jak se zahřát, srdce, tvorba mléka, mikrobiom, zdraví, živá strava, cyklus ženy, HA, chuť na sladké, shiso, mateřské mléko, železo potraviny, závislost na sladkém, hormonální antikoncepce, menstruace, ABKM, záněty středního ucha, petržel, SGA, plánované těhotenství, bílá mouka, jak léčit hemoroidy, hygiena, začátky, hořčík, zubař, miminko, děložní čípek, lepek, plavky, nabírání v těhotenství, vitamín C, operace, cizrna, rodiče, rajčata, bez laktózy, hlasivky, joga, jak začít, děti narozené císařským řezem, pročištění těla, prenatální vývoj, novorozenec, konečník, babské rady hemeroidy, bederní pás, péče o dítě, odstavení, spánek v těhotenství, potrat, zadýchávání, bolesti kloubů, kůže, vejce, miso pasta, tuky, fytoestrogeny, jídelníček na týden, přírodní léčba, solanin, hmotnost, čočka, hubneme do plavek, hubnutí v těhotenství, kartáčky, SIBO, vaginální výsev, low carb, co snídat v těhotenství, ekzémy, vysoký tlak, živiny v těhotenství, celiak, deficit železa, koikoku, detoxikace střev, ledviny, dětské nemoci, veganství, zánět prsu, ztráta menstruace, nápoj ze sladkých zelenin, strava, cvičení, hemeroidy v těhotenství, jak upravit stravu v těhotenství, sušené meruňky, detoxikace po antikoncepci, močení, léto, zánět, jak se zbavit závislosti na cukru, migréna, bez mléka, stravování, početí, zmrzlina, změna mikrobiomu, uzeniny, akné, císařský řez, len, demineralizace zubů, Hiziki, jarní očista, nadváha u dětí, podzimní detoxikace, vývar, astma, nadbytek masa, těhotenský jídleníček, nemůžu otěhotnět, hemeroidy příznaky, maso, zdravá strava v těhotenství, vývar ze zeleniny, prevence, nemocnice, cholesterol, očista, krvetvorba, červené maso, pálení žáhy, leaky gut, péče o mikrobiom, kojení, fitness strava, citronová kyselina, vzorový jídelníček v těhotenství, akce, dysfunkční střevo, nutriční programování, sladká chuť, relaxace, original JJ, doplňky výživy, zatížení střeva, koupání, střevní mikroflóra, neklidné nohy, cukr, vývar ze lnu, umeboši, záněty

Budete mít zájem:  V horku pijte, i když necítíte žízeň

8 kroků k bezproblémovému stravování při kojení

Kojící maminka může jíst v podstatě všechno. Žádná potravina není striktně zakázaná.

Kousek čokolády, výjimečný požitek ve formě smažených hranolků nebo jedna káva za čas nemají na zdraví maminky ani kojeného miminka katastrofický dopad.

Ovšem pravidelná konzumace sladkostí, příliš tučných potravin a jídla z fast foodu není právě dobrý nápad. Obecně platí, že strava kojící maminky by měla být vyvážená a pestrá.

Následující rady pro vás mohou být inspirací, jak upravit jídelníček tak, aby se vám kojilo co nejlépe. 

1. Dostatečně pijte

Na to, kolik má kojící maminka přijmout denně tekutin, panují různé názory. Některé zdroje uvádějí, že příjem tekutin přímo neovlivňuje tvorbu mléka a jeho množství. Většina žen má však zkušenost, že při kojení měly větší žízeň nebo že když zapomínaly pít, měly pocit měkkých a prázdných prsů.

Mějte na paměti, že subjektivní pocit žízně může někdy poněkud klamat. Vyplatí se proto postavit si na viditelné místo, třeba na stůl v kuchyni, sklenici s čajem nebo vodou a napít se pokaždé, když půjdete okolo. Něco k pití mějte po ruce i poblíž postele, abyste se mohla napít během nočního kojení.

Pijte raději teplé než studené nápoje. Vyhýbejte se syceným nápojům, 100% ovocným džusům (mohly by miminku způsobit nadýmání) a slazeným limonádám (zbytečné kalorie navíc).

2. Jezte pravidelně

Obzvlášť ze začátku může být těžké udělat si čas na pravidelné jídlo. Hladověním však nepomůžete ani sobě ani miminku. Potřebujete být v dobré kondici a mít dostatek mléka, proto musíte kvalitně jíst.

Nakupujte potraviny tak, abyste měla vždy k dispozici něco na rychlé zakousnutí mezi jídly, třeba müsli tyčinku, cereální sušenky, celozrnné pečivo, nedráždivé ovoce apod.

Některá jídla můžete navařit ve větším množství a dát si je zamrazit k pozdějšímu rychlému použití (například vývar na polévku, rizoto apod.).

3. Buďte opatrná s nadýmavými potravinami

Některé potraviny mohou mít nadýmavý efekt na trávení vašeho děťátka. Patří mezi ně čerstvé pečivo a bílé pečivo obecně, luštěniny, některé druhy zeleniny (kapusta, květák, cibule), kynuté potraviny.

Nelze dopředu říct, co bude zrovna vašemu děťátku vadit (a zda to vůbec bude vadit). Pro jistotu zkuste nadýmavé potraviny vynechat aspoň v prvních dvou nebo třech týdnech a později je zařazujte s citem a postupně. Sledujte reakce svého děťátka.

Pokud ho po kojení bolí bříško, budete si zřejmě muset propříště konzumaci potraviny, která to způsobila, odpustit.

Období kojení je náročné, protože maminky často musí z jídelníčku vyřadit určité potraviny (a někdy je jich celá řada) kvůli problémům s nadýmáním miminka. V takovém případě je vhodné zajít do lékárny a poradit se, zda nezačít užívat nějaký léčivý přípravek jako prevenci nedostatku vitaminů.

4. Pozor na alergeny a dráždivé potraviny

Mezi potraviny, které mohou vyvolat u miminka alergii, patří citrusové plody či cizokrajné ořechy. Opatrná buďte především v začátcích kojení i při konzumaci jahod, příliš ostrého koření, velkého množství mléčných výrobků (ojediněle se u miminka může objevit i nesnášenlivost laktózy).

5. Alkohol jen výjimečně, opatrně s kofeinem

Ideální by bylo, kdybyste si alkohol dokázala odepřít po celou dobu kojení. Jedna sklenka červeného vína nebo malé pivo však může být výjimečnou součástí vašeho jídelníčku (i když babské rady, že pivo zvyšuje tvorbu mléka, jsou neověřené a je třeba je brát s rezervou). Po požití alkoholu počkejte s kojením aspoň dvě nebo tři hodiny.

Kofein stejně jako ostatní látky, které zkonzumujete, přechází do krevního oběhu miminka a mohou způsobovat dráždivost, neklid a poruchy spánku. Omezte proto kávu, zelený čaj a čokoládu.

6. Vyhýbejte se bílému cukru a konzervantům v potravinách

Při zpracovávání cukru se v těle spotřebovává vápník. Ten kojící matka potřebuje ve vyšší míře. Jeho nedostatek se může projevit zvýšenou kazivostí zubů, zhoršenou kvalitou vlasů a pleti a také únavou. Místo cukru si oslaďte život medem či ovocem. Ke slazení můžete použít i přírodní sladilo z rostliny stevie.

Pozor si dávejte též na konzervanty v potravinách a takzvaná „éčka“. Mohou u dítěte způsobovat ekzémy a alergie. Upřednostňujte čerstvou stravu a potraviny v bio kvalitě.

Čtěte také:

7. Podporujte tvorbu mléka vhodnými potravinami

Mezi potraviny, které povzbuzují spouštění mléka, patří především teplá a sladká jídla či nápoje. Sladkými potravinami ovšem nemáme na mysli cukrovinky, ale potraviny s přirozeně sladkou chutí, jako je pohanka, jáhly, oves, pšenice a rýže (obzvlášť jáhly se velmi dobře hodí k přípravě na sladko, například s medem, ovocem a slunečnicovými či dýňovými semínky).

Vhodným nápojem podporujícím kojení může být třeba čaj z fenyklu, kmínu a anýzu. K podpoře kojení se výborně hodí i homeopatika, konkrétně Ricinus communis 5 CH (pět granulí ráno a večer), Agnus castus 5 CH (5 granulí ráno a večer) a Urtica urens 5 nebo 9 CH (5 granulí ráno, v poledne a večer).

8. S hubnutím nespěchejte

Přestože nás média denně zásobují fotografiemi celebrit, které mají už měsíc po porodu břicho jako prkno a hýždě jako dva kmínky, ne všechny moderní trendy jsou zdravé a následování hodné.

Při drastickém hubnutí se všechny škodliviny, které se spolu s tuky odbourávají z těla, dostávají i do mléka.

Příliš intenzivní cvičení zase může uvolnit do mateřského mléka kyselinu mléčnou, která způsobuje kyselou chuť mléka, a dítě pak může odmítat kojení.

Vracejte se ke své předtěhotenské váze postupně a s rozumem, především díky zdravému a vyváženému jídelníčku a přiměřenému pohybu.

Mějte na paměti, že největším nepřítelem kojení je stres. Stravujte se tedy nejen s přihlédnutím k nutričním potřebám, ale nezapomeňte si dopřát i takové potraviny, které vás chuťově uspokojují a které udělají dobře nejen vašemu tělu, ale i vaší duši.

Vegetariánství: Inspirace příkladem

Přelom ale nastal před 3 lety, kdy jsem viděla pár videí právě na portálu PeTA. Asi za několik týdnů jsem jela na kurz permakultury, kde jsem si uvědomila, že pokud chci v budoucnosti dosáhnout alespoň částečné potravinové nezávislosti, přes maso to nepůjde. A bylo to.

Přiznám se, že patřím k lidem, kteří si do začátku nechají rádi poradit, a tak jsem poprosila kamarádku veganku, jestli by mě nenasměrovala na nějakou výživovou poradkyni. Dostala jsem tolik tipů a rad do začátku, že se mi z toho až zatočila hlava.

Také si nechávám pravidelně dělat krevní testy, abych zjistila, jak na tom jsem. Věřím, že časem je už nebudu potřebovat, ale pro klid duše… Navíc jsem byla pro své okolí dost „podezřelá“. S testy v kapse se vám, alespoň na začátku, lépe argumentuje. Mám tři děti.

První dvě jsem odnosila a porodila coby masožravec. Když jsem byla těhotná potřetí, už jsem maso nejedla. V té době jsem si nastudovala další materiály o vyváženosti. Často jsem se setkala s předsudkem, že děti vegetariánek se narodí menší a že vegetariánství a kojení nejde dohromady.

S úspěchem o tom mohu pochybovat. Moje třetí dítě bylo ze všech největší, když se narodilo. Ani dlouhodobé kojení nepředstavuje problém, pokud víte jak na to.

Jeden den může stačit

A abyste případně věděli jak na to i vy, vyzpovídala jsem pár přátel a známých a poprosila je o nějaké tipy pro vaše případné začátky. Samotné se mi nelíbí příliš militantní názory, ani když mě někdo do čehokoliv nutí.

Kdyby najednou všichni lidé na planetě přestali jíst maso, určitě by to mělo velmi pozitivní dopad, ale nejsem utopista a vím, že to není možné. Když si ale uvědomíte souvislosti, můžete svou spotřebu masa alespoň omezit.

Znáte iniciativu Paula McCartneyho Meat Free Monday? Kdyby se každý zřekl masa alespoň na jeden den, mohla by to být velká změna. Vydal dokonce i kuchařku, kterou lze bez problémů sehnat i u nás. Dobrých vegetariánských kuchařek je u nás ostatně spousta.

Kuchařka ze Svatojánu vydala v minulém roce také jednu bezvadnou. Ze začátku vám ale může stačit i nepřeberné množství receptů na internetu.

Inspirace příkladem

Eva Francová alias Kuchařka ze Svatojánu maso nejí už 19 let. Do jídla používá pouze med nebo vajíčka od vlastních slepiček. Přechod zvládla sama a důvod byl etický. Nikdy se nepotýkala s žádným zdravotním problémem, a pokud byste ji viděli v akci, její vitalitu byste jí možná záviděli. Maso nejí celá její rodina od manžela až po maličkou vnučku.

Těžko si představit, že by maso jedl třeba takový Petr Dobrý ze Zelené domácnosti, který je takový milovník zvířat. Však také pro náš časopis připravil už tolik textů, jak jim pomáhat.

Na moji otázku, jestli na začátku požádal o pomoc nějakého odborníka, odpověděl: „Proč proboha na všechno poradce? Jednoho dne jsem se rozhodl a bylo…“ Mezi jeho důvody pro tento krok, který před 9 lety udělal, bylo vedle etiky i zdraví.

Petr mi také řekl, že mu trochu vadilo, že musel neustále odpovídat na dotaz: „Co že teda vlastně jíš?“ Potvrzuji, to je častá otázka, a vlastně neznám odpověď, která by tázajícího uspokojila.

Standa Miler z Akademie soběstačnosti nejí maso už 20 let, z toho 5 let byl veganem. Jíst maso mu připadá nepřirozené, mléčné produkty a vejce nejí, protože neví, jak byly vyprodukovány. Od zvířat, která jsou chována doma, občas něco sní.

„Mám hodně přátel vegetariánů a veganů, ale myslím, že je určitě dobré nejdříve něco o výživě vědět.

Vegetariánství na rohlících se sýrem nebude asi z nejzdravějších a zřejmě i čistá raw strava bez doplňování vitamínu B12, jak jsem se sám přesvědčil, může být velmi nebezpečná.”

20 let bez masa je i Honza „Tráva“ Trávníček. Možná vás to překvapí, ale tenhle chlapík je aktivní sportovec – cestovatel, cyklista, běžec na lyžích a také zdolává osmitisícovky. „Vegetariánství mne vůbec neomezuje, myslím, že právě naopak.

Budete mít zájem:  Nejlevnější nákup: stojí nám to za to?

A jestli je to při horolezectví či při jiném vrcholovém sportu, je asi jedno, ne? ???? Mám spoustu kamarádu, kteří jsou na špici ve svém sportovním oboru a bez flákoty se úplně v pohodě obejdou. Musíte vědět, jak maso nahradit. Také byste měli poslouchat svoje tělo, zjistit, jak reaguje.

Jestli si do mě kolegové občas rýpnou? No jasně! Jenže sami vidí, že to jde i bez masa. Vše je to přeci o respektu…“ Svoje slova ještě doplňuje tipem, o který jsem ho poprosila. „Nepřeceňujte, jestli maso jíte, nebo nejíte. Každému asi prostě vyhovuje něco jiného a nemá cenu se tím stresovat.

Prostě ‚Tráva‘ nejí maso, ale já ho jíst budu a třeba se i přesto spolu potkáme na nějaký osmě.“ ????

Kateřina Blažčíková, zakladatelka portálu www.veganza.cz, se dostala k bezmasé stravě takto: „Maso jsem vyřadila z jídelníčku během mého dietního období. Potřebovala jsem shodit přebytečné kilogramy a maso mi zkrátka přestalo chutnat.

Objevila jsem vegetariánské alternativy jako tofu, seitan, luštěninové pomazánky a podobně. Úplně jsem se do nich zamilovala! Nakonec jsem zhubla 17 kg. Mým koníčkem se stalo běhání a studium výživy. Začala jsem experimentovat s různými výživovými směry včetně vitariánství, u kterého jsem vydržela dokonce celé dva roky.

Nakonec jsem ale zakotvila u svého vlastního ideálu, kterým je rostlinná strava založená na celistvých potravinách.“ Kateřina se shlédla v posilování, a proto musela svůj jídelníček ještě upravit. Do té doby jedla více méně intuitivně, ale nyní bylo třeba stravu lépe strukturovat a navýšit především bílkoviny, aby svaly mohly růst.

„Spoustu lidí mi říkalo, že na rostlinné stravě bez masa a mléčných výrobků přece nemohu budovat svaly. Ale já svému směru věřila na 100 % a přijala jsem ho jako výzvu. V té době jsem založila portál Veganza.cz, abych se o své krůčky a zkušenosti mohla podělit s dalšími lidmi. Nejsem 100% vegan, jelikož mám ráda vajíčka.

Ty si kupuji domácí, protože hledím i na etickou stránku věci. Věřím, že rostlinná strava je pro člověka to nejlepší a dokáže dokonce léčit. Především celistvá a čerstvá s vysokým podílem syrového ovoce a zeleniny.

Člověk nemusí být hned vegan, stačí rostlinnou stavu v jídelníčku maximálně navýšit a už to přinese obrovské benefity ve formě navýšení hladiny energie, detoxikace, zlepšení kvality vlasů, kůže a nehtů, zlepšení imunity…“

Kateřina nikomu nic nevnucuje, ale snaží se být příkladem. I proto chodí každé dva roky na podrobné zdravotní testy. Za výsledky z nich by dostala pokaždé jedničku z hvězdičkou.

„Rostlinnou stravu každému vřele doporučuji, stačí i navýšit její podíl alespoň na 80 %. Už to může mít velmi dobrý vliv na vaše zdraví.

Respektuji rozhodnutí každého člověka a stejně tak jsem ráda, když ostatní respektují to mé.“

Naše šéfredaktorka Petra Kruntorádová přestala jíst maso minulý rok v lednu. Poslala mi k tomu krásný text, který jsem neměla sílu krátit, a tak ho předkládám celý:

„Prakticky nejím maso, ale nerada o sobě říkám, že jsem vegetarián. Někdy u rodičů si dám například masový vývar. Také úzkostlivě nekontroluji, jestli v nějaké potravině není zbytkové množství šunky apod. Nerada sama sebe omezuji striktními příkazy, takže jsem si třeba na Vánoce dala ždibec lososa. A dala bych si klidně i dva ždibce, ale popravdě, vlastně mi to už vůbec nechutnalo.

Dlouhá léta jsem jedla maso málo, pak velmi málo, pak přišlo třeba tříměsíční období, kdy jsem ho nejedla vůbec a pak přišla zima a já zase jedla maso trochu. Až mi najednou celkem nenásilně vplula do života změna definitivní a já jsem prostě maso přestala jíst.

Důvodem byla asi nejspíš intuice a pocit, že maso (v podobě, v jaké je běžně k dostání v obchodech) nedělá dobře mému zdraví. Až pár měsíců po tom, co jsem maso přestala jíst, se začaly dostavovat i důvody, kterým se říká etické – tedy, že mi začalo být líto, že bych jedla kolegy živé tvory.

Dneska už tedy maso nejím i proto, že to jsou pro mě prostě mrtvoly. Ale prvotní impuls to rozhodně nebyl.

Popravdě, já mám trochu potíž vybočovat z většiny. Což je trochu těžké, protože jsem stavěná tak, že přirozené je pro mě to, co od většiny vybočuje. Takže jediný problém, který občas mám, je, že jsem ve společnosti za exota. Nikdo z nejbližších kamarádů se ke mně zatím nepřipojil a ani v rodině nemáme nikoho dalšího, kdo by maso nejedl.

Nikdo na mě nikdy nekouká skrz prsty a nikdo mně nikdy s očima na vrch hlavy moje rozhodnutí nevymlouval, ale mně samotné nedělá dobře, že jsem třeba na rodinné oslavě nebo na setkání s někdejšími kolegy z práce jediná, kdo má na talíři jen knedlík a zelí. Kdyby lidí, kteří nejedí maso, bylo víc, cítila bych se prostě líp.

Je to trochu úzkoprsé, ale přiznávám, že je to tak.

Mám takovou lehce utopistickou vizi, že vegetariánství je hudba budoucnosti lidstva. Že je to řešení mnoha problémů, které máme.

S možným nedostatkem potravy, s nemocemi, které nás trápí, stresem, který nás sužuje, agresivitou, která nás ovládá… Tak si jako představuji, že když si lidi nebudou pochutnávat na krmi, při jejíž přípravě hrálo, ať chceme nebo nechceme, nějakou roli násilí, tak se to násilí bude vytrácet z našich žaludků i životů. Ale i taková změna musí přijít nenásilně. Takže je třeba si na ni počkat a nikomu ji násilím nenutit. To je moje představa. Dobrá, ne?“

Diskuze Vitariánství – syrová strava

Velikost písma:

Je jsem rada, ze jsem našla tuto diskuzi. Nevím tedy zda je ještěaktivní a byla bych za to rada. Jen co jde tu četla na konci o zubníchpastách mrknete na pastu alverde z DM.

Vidím ze se snažíte RAW stravovati děti, mužů se zeptat jak staré a jak to bere okolí a jestli jste todiskutovali s dětským lékařem.

Rada bych to také zavedla u dcerky, alenevím jak začít, mala sice vařené moc nechce, ale mléčné výrobky mámobavu vypustit, dělám ji jogurty a pribinaky doma, ne kupovane. Prosímo vaše zkušenosti.

@Vávuška1 Nevímpřesně, jaké všechny potraviny jsou u vitariánství povolené, ale syn (4roky) je na GAPS dietě, kdy může jen maso, vejce, ovoce, zeleninu, ořechy,semínka a tuky a evidentně mu nic neschází.

Dr mu brala krev a všechnyhodnoty, vč. vápníku má v normě. On je třeba hodně právě v těchsemínkách, brokolici… Naopak bych řekla, že syn i teď vypadá mnohemzdravěji než dřív.

A tady se nemůžou třeba ani výrobkyz nepasterizovaného mléka?

@AliTad vitariáni byneměli pozřít nic, co prošlo úpravou nad 40 stupňů, myslím. Nebo 35,nejsem si jistá. Takže ani maso… Leda sušené 

@Vávuška1 přečti sicelou diskuzi, děti se tam řeší, jinak kontaktuj Sidsel, má jedno dítko aod 6měs s ním takto jede, vlastně jedou celá rodina, ale nežije v ČR takto má co se týče dostupnosti a rozmanitostí jednodušší.

Za mě nenídobré to u dětí nějak hrotit, protože když přijde nástup do školkytak… Můj má 2,5 roku a už se s ním dá domluvit, dám mu možnost volby,ale obědy máme teplé veget.,vegan.,makro.,maso občas, řeším vývarem. Aledomácího králíka máme kdykoliv je možnost.

No a po zbytek dne jedem hodněovozel, ořechy, semínka, ovocné kaše, rostlinná mléka, placky,…Děti bych neomezovala, ale řešila bych to bio produktem, naučila zdravěmlsat a dávala pít masové vývary.

Ahoj, objevi se tu ještě někdy někdo? Pročítala jsem diskuzi a byla to pro mědobrá inspirace Mohu se také podělit o svojezkušenosti… 

Já se snažím o raw cca. pul roku, možná déle…

@Jája.1993 Vitej na prirodni strave. Nemusis byt 100% raw,hlavne jist to, na co mas chut. zbytek cesty si urci telo samo, jak se zacnecistit 

@ArankaA ahoj krásná reakce, děkuji. Já si zatím hledámsvoji cestu na kolik cca. procent jsi raw ty? Jábych chtěla jednou dojít právě na 100%, cítit hodně energie, mít ze sebedobrý pocit apod.. Uvidíme jestli s tím bude souhlasit i moje tělo Teď jsem tak 50 na 50%..

Kéž bych uměla dobře naslouchat svému tělu

Nekdy sem 100%, nekdy 60%. dle situace, kde jde, jak cestuju atd. Telo sipostupne samo tribi, co chce a co nechce. Ona ta energie neni jen o strave. Aleo celkovem vycisteni tela od mentalnich bloku, ktere mame od detstvi az minulych zivotu a o harmonizace celeho i nehmotneho tela

Clovek si musi najit svou rovnovahu v syrove strave, aby nebyl podvyzivenej.me nejlepe funguje rozlozeni 80:10:10 – 80% ovoce(sem patri i okurka, paprika,rajcata), 10% zelene listy(salat, spenat, mangolt, kaderavek), 10% tuky(orechy,semena, avocado)

hodne lidi na syrovy strave najelo v extremni mire na zeleninu a pak bylybez energie a v podvyzive.

Já syna stravuji vegansky doma, ale ve školce a u babiček stravuneřeším. Snažila jsem se, ale stálo mě to strašných sil. Veganství jepotvrzené několika uznávanými organizacemi jako vhodné i pro děti, ale zaurčitých podmínek.

Já to ještě tak zajeté nemám, právě proto, ževím, že ve školce jí normálně maso i mléčné výrobky. Dovitariánství bych ale asi nešla, luštěniny považuji za důležitoupotravinu při rostlinné stravě, a tu vitariáni téměř nekonzumují.

Obrovský problém je u nás fakt, že se synovi po nástupu do školkystrašně změnily chutě, přestal jíst spoustu druhů zeleniny i ovoce,díky hnusné školkové stravě. Vitariánství je vyšší dívčí a řešita počítat by mě to nebavilo. Ale vařím zdravě vegansky a máme vysokýpodíl syrové stravy.

A vzhledem k tomu, že zelené do něj dobrovolněnedostanu, kupuju zelené superpotraviny a pašuju je do čokoládových rawpudinků 

@cipis ty chute nemeni jentyp stravy, meni to hlavne ta chemie, co je v potravinach. Ta ti zanasi chutovybunky a napada cely telo a pak cloveku nechutna prirozena strava. My nejsem100%, hlavne na cestach jime v omezene mire cokoli, ale kvalitni a nejlepe bioa neni problem mit doma zase nasi cistou bio stravu ve vetsine raw.

Budete mít zájem:  Co všechno patří do guláše

Ahoj. Jaký byl tvůj začátek na syrové stravě? Já se o ní pokoušímskoro rok a vždy po nějaké době, asi po měsíci, mě přepadnou hroznéchutě a tak tři dny se cpu vším možným. Nevím kde nebo v čemdělám chybu.

@O4p Ahojky!!! Také jsem naraw na 80% od nového roku a před tím tak na 50% a ty chutě mám tytéž.Třeba v tuto neděli jsem snědla 4 velké bramboráky a po nich čokoládu aod včera zase v pohodě.

Maso nejím od ledna, jen někdy si dám rybu, alespíš těch 20% je veganských a to jen o víkendu. Kde je chyba nevím, aleco mě víc trápí, že mám tak 5kg navíc a ne a ne je dát dolů a nějakédiety držet nechci a rozházet si metabolismus.

Vitriánství mě nabíjíenergií a to je super.

Nestresujete se jakymkoli jinym jidlem. to plati u kazdyho prechodu najakoukoli stravu, pokud nemate na krku nuz vazne az smrtelne nemoci!!! Zacnete v klidu a mejte treba jen jedno syrovy jidlo denne…za cas dve a poradsi nechavejte jedno teple(pokud mate napr tri jidla denne).

Ono je to taky o tom, zda mate vyvazeny jidelnicek. Pokud dostanete do sebevse, co telo potrebuje, tak si telo uz nema o co rikat. Vetsina vegetarianui vitarianu ma jednostrane zamereny jidelnicek a pak dochazi k temto sokum. Jato vidim i na sobe, kdyz jsem delsi dobu pryc a nemuzu jist, co bych chtela,tak si telo o neco rekne…no a co??? zadny stres a pak si zase dam, na co mamchut. 

Pusťte do vaší kuchyně živou stravu / Rozhovory, články

Raw foodismus, neboli vitariánství, je založené na přijímání tepelně neupravených potravin, které mohou maximálně projít sušením do 42 stupňů Celsia.

Běžný člověk se možná zalekne, že vitariáni jedí pouze zeleninu a ovoce, ale není tomu tak. Vitariánská kuchyně je bohatá i na semena, ořechy, řasy, naklíčené obilniny, bylinky a mnoho dalšího.

 Odměnou za takovou úprava jídla vám bude zvýšení energie, lepší koncentrace a celkové zlepšení zdravotního stavu.

Nemusíme však být striktními raw vegany, abychom na vlastní kůži pocítili zdravotní přínosy, které tento způsob stravování přináší. Eva Hájková, autorka knihy Hravě o živé stravě sama doporučuje, aby děti byly vitariánymaximálně z 55 – 80%.

 Kniha je první odbornou publikací v českém jazyce, zaměřující se komplexně na vitariánství, veganství a vegetariánství u dětí. Otevírá vícero schůdných cest stravování a svým jemným a laskavým přístupem tak umožňuje volbu.

Nenabádá ke striktnímu stravovacímu kultu, vyzdvihuje však přínosy rostlinné stravy. 

V obsahu knihy najdete například kapitoly: Proč vitariánství? Pohledem vědce, Vitariánská výživa u dětí v praxi, Vtariánství dle věku, Něco málo o vodě, Praktické jídelníčky, Kuchyně a nakupování, Ingredience v živé kuchyni a kde nakupovat atd. 

Kniha obsahuje samozřejmě spoustu receptů a úžasných fotek pokrmů. Autorka o knize říká: ‚Kniha by vám měla pomoci najít svou vlastní optimální cestu stravování v případě, že jste otevřeni a připraveni přijmout skutečnost, že i bez masných a mléčných výrobků může člověk žít.‘

Dáša: Evo, zajímalo Vás zdravé stravování ještě před tím, než jste se stala maminkou? Jaké pokrmy má Vaše rodina nejraději?

Eva: O zdravé stravování jsem se zajímala vždy, jen jsem netušila, co to opravdu znamená, dokud jsme celá rodina opravdu nezměnili stravovací návyky.

Byla jsem již maminkou Elišky a těhotná s mladším Tomáškem.

Nejraději máme především zelená smoothie, saláty, děti milují pesto, ovoce, zeleninu a pak fermentované potraviny, které miluji hlavně já sama od kysaného zelí, kimchi, kombuchu, raw sýrů apod.

Dáša: Sama kojíte již druhé dítě, pokryje tento jídelníček vše, co miminko pro svůj růst a vývoj potřebuje?

Eva: Určitě pokryje, ale je velmi důležité, KDE žijete a JAK se stravujete – kojící a těhotná žena by měla jíst pestře a jen ty nejkvalitnější potraviny, pak také nepřibere, jelikož se tělu dostávají kvalitní kalorie a ne ty prázdné.

 Je však třeba doplňovat určité vitamíny a to hlavně v těhotenství. Konkrétně vitamin D, a u veganských žen B12. Pohlídat bychom si měli také železo a vápník ať už jsme vitariáni či nikoli.

Dlouhodobé vitariánství není z mého pohledu vhodné u dětí a ani neznám (respektive jen jednoho kloučka, který je již 13 let frutariánem) vitariánské rodiny, které by NIKDY neokusily vařené jídlo, alespoň rýži, quinou apod.

Pokud se takto děti stravují, mají období, kdy chtějí také vařenou stravu a je dobré jim ji dopřát, pokud si o ni řeknou sami, jinak si zaděláváme na problém jak vztahový, tak zdravotní. Všechna rizika i přínosy popisuji podrobněji ve své knize.

Dáša: Jak byste reagovala, kdyby Vaše děti nechtěly být vůbec vitariány? Ochutnaly už někdy maso?

Eva: Naše děti nejsou 100% vitariáni ani vegani a respektujeme jejich chutě, potřeby a hlavně ty výživové, což je u dětí velmi důležité.

Děti mají svou vlastní cestu a pokud se nebude shodovat s tou naší, je to naprosto v pořádku. Ráda se od nich učím novým věcem.

Děti maso ochutnaly a někdy si o něj řeknou – respektive ne klasickou “flákotu”, spíše párečky, když kempujeme, či jsou u babiček na prázdninách.

Dáša: Co na to říká Vaše rodina? Všichni známe ty všetečné otázky babiček: Jestli už měl svíčkovou s knedlíkem nebo čokoládu.

Eva: Rodina si již zvykla a naše návyky respektují, navíc nejsme dogmatičtí a v žádném případě striktní vitariáni.

Dáša: Je podle Vás živé stravování vhodné pro každého? Mně by třeba teplé jídlo v zimě scházelo.

Eva: Vitariánství není vhodné pro každého a ani bych ho každému jako specialistka na výživu nedoporučila. Velmi záleží na metabolickém typu člověka, jeho dosavadních zdravotních problémech, psychickém stavu apod. U dětí striktní raw veganství může být až nebezpečné, pokud máte doma “nejedlíka” anebo pokud děti mají problém s přijímáním zelených potravin.

Dáša: Co Vás osobně vlastně přivedlo k vitariánství? 

Eva: K vitariánství mne přivedl výlet do Amazonie, kde jsem si prošla očistou těla a duše v podobě ceremonií s liánou zvanou ayahuasca a také můj domácí orgasmický porod, který mi dopřál větší sebelásku k vlastnímu tělu.

Dáša: Napsala jste knihu, která má název „Hravě o živé stravě“. Je příprava vitariánských, ale i veganských pokrmů opravdu tak hravá a jednoduchá? Mnoho lidí se domnívá, že tento způsob stravování je finančně nákladnější. Je to skutečně tak?

Eva: Jakmile jste vybaveni všemi potřebnými ingrediencemi, tak jak je člověk zvyklý i u klasické kuchyně, pak je to velmi snadné a rychlé! Ano, tento typ stravování může “lézt do peněz”, ale také nemusí. Vše se odvíjí dle vašeho nastavení, praktičnosti a organizovanosti. O tom všem také píši v knize.

Dáša: Vy nyní žijete v Austrálii. Tam to bude jistě lehčí s dostupností čerstvého ovoce a zeleniny po celý rok. Jde to zvládnout i tady u nás v České republice? A jaký je Váš názor na dovážení potravin přes celý svět?

Eva: Ano, jde to zvládnout také v ČR. My jsme s vitariánstvím začínali v Londýně v roce 2012 a šlo to. Je třeba se stravovat lokálně a potraviny by měly být v bio kvalitě.

V ČR je to mnohem náročnější na plánování a samozřejmě v zimě je vitariánství obtížnější a mnohým (90%) striktní vitariánství nevyhovuje a je to v pořádku! Naslouchejte svému tělu, ne kdo vám co napovídá anebo co dělá soused.

Austrálie a hlavně oblast, ve které žijeme, je na tento typ stravování jak dělaná a bio potraviny dostupné po celý rok (subtropy). Co se dovážení potravin týče, my jsme s tímto neměli v Londýně velký problém, ale každý má na to jiný názor, což je samozřejmě v pořádku.

Dáša: Ráda byste děti vzdělávala doma mimo jiné z důvodu stravování. Dříve či později se setkají i s dětmi z rodin, které stravu vůbec neřeší. Máte obavy z toho, že se děti nechají zviklat na sladkosti, jídla z rychlého občerstvení a jiné pochutiny, nebo jim do toho nebudete mluvit?

Eva: Ano, již praktikujeme domácí vzdělávání se starší dcerkou a založila jsem zde skupinku rodičů a dětí s podobnými hodnotami, nejen co se stravování týče, a tak vše pěkně plyne. Naše děti mají ve stravě na výběr.

Já jako rodič jen dbám na kvalitu potravin, pestrost a vyřazuji, omezuji anebo koriguji ty potraviny anebo pokrmy, které se zdravím nemají nic společného.

Fast food je u nás ovoce, zelenina a vegetariánské suchi bohaté na jód, který také je jedním z vitamínů, které bychom měli hlídat – jodizovanou sůl nedoporučuji! 🙂

Dáša:  Na závěr bych chtěla říct, že ve svém životě se často setkávám s větou: „My jsme to také jedli a žijeme.“ Co si o tom myslíte?

Eva: Jasně a něco na tom je! Zdraví není jen o stravě. Je především o vnitřním štěstí, spokojenosti, vyrovnanosti… psychika tvoří dle mého názoru 60% našeho zdraví. A pokud jíte bůček, pijete pasterizované mléko, konzumujete hranolky, listový salát jste nikdy nepozřeli, ale jste šťastní, pak je vše v pořádku a můžete se dožít vysokého věku.

🙂 Samozřejmě naopak existují vitariáni, kteří nejsou šťastní, trápí se a nejsou zdraví. Jak jsem již zmínila, následujte PRAVÉ signály vašeho těla, dělejte, co vás baví a pokud vás něco nebaví či trápí, tak to změňte! Buďte šťastní. Co se stravy týče, pak upřednostňujte kvalitní potraviny, celistvé a vařte/nevařte si doma. Tohle učte také své děti.

To je mé jednoduché doporučení. 🙂

Maminky, my vám nyní knihu Hravě o živé stravě přinášíme ve Věrnostním programu. A než nasbíráte potřebné pampelišky, hledejte inspiraci k živému stravování v receptech na našem webu: Makové mléko, Celerovo – mrkvová pomazánka a Raw buchtičky s vanilkovým krémem.

Budeme také rády za vaše názory na raw stravování. 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *