Včelí Med Prospívá Zdraví?

Med rovněž pomáhá snižovat riziko vzniku aterosklerózy (díky obsaženým látkám zabraňuje usazování cholesterolu na stěnách cév). Co se týče posílení imunitního systému, i zde konzumace medu působí příznivě. Med se ukládá ve svalech a játrech jako glykogen a tím zvyšuje jeho celkové množství v organismu.

Na co je dobrý včelí med?

Vědci zjistili, že med obsahuje antioxidanty, které příznivě působí proti stresu i rakovině tlustého střeva. Kromě toho jeho konzumace zvyšuje množství probiotických bakterií ve střevech a tím i obranyschopnost organismu. Zlepšuje trávení a dokonce snižuje hladinu škodlivého cholesterolu v krvi.

Co léčí med?

Dnes už víme, že med pomáhá při léčbě nachlazení, chřipce, zánětech dýchacích cest. Urychluje hojení žaludečních a dvanáctníkových vředů, léčí zácpu, choroby jater a žlučníku a žlučových cest. Rozšiřuje cévy a snižuje tlak, ale i oslabení srdečního svalu, zmírňuje sklerotické procesy.

Jak často jíst med?

Doporučuje se užívat denně nalačno půl hodiny před snídaní jednu polévkovou lžíci medu. Vhodné je med rozpustit ve vlažné vodě nebo čaji, protože neředěný může někdy vyvolávat pálení žáhy, někdo zase nemá rád jeho vysoce sladkou chuť.

Co obsahuje včelí med?

Nejdůležitější bílkovinné látky v medu jsou enzymy. Jejich obsah je důležitým kritériem kvality medu. Nejznámější z nich je invertáza a diastáza, které se podílejí na štěpení škrobů. Med obsahuje také vitaminy B1-thiamin, B2-riboflavin, vitamin C a minerály – draslík, fosfor, hořčík, vápník, zinek a železo.

Čím může med člověku škodit?

Alergické příznaky můžou být různorodé – od nechutenství přes průjem, zvracení, afty v puse, svědění, pálení, otoky kůže až po kopřivku, ekzém, kýchání, kašel a astma. Velmi vzácně se může objevit i život ohrožující anafylaktická reakce.

Který med je zdravější?

Podle zkušeného učitele včelařství Evžena Báchora je zdravější světlý květový med. Medovicové tmavé lesní medy netuhnou, proto si lidé myslí, že jsou kvalitnější. Ale jsou hůře stravitelné, protože obsahují vysoké procento minerálních látek. Pro regeneraci lidského organismu je ideální květový med luční.

Budete mít zájem:  Koronavirus: k podpůrné léčbě COVID-19 se využívají i volně dostupné léky

Co si dát s medem?

Med na grilu

Příkladem mohou být medové kuřecí paličky na grilu či kuřecí špízy. Velmi často se takto grilují i kuřecí křídla, která jsou doplňována nejrůznějšími dipy a omáčkami. Obdobně se v medu griluje vepřové maso a dokonce i zelenina, která se v průběhu grilování polévá medovou marinádou.

Čím je med prospěšný?

Zlepšuje tlak i pokožku. Železo, které je obsažené v medu, zlepšuje krvetvorbu. Mezi méně známé účinky medu patří také snižování krevního tlaku, regulace cholesterolu v krvi a hojení menších popálenin. Díky svým regeneračním a zklidňujícím účinkům se používá také v kosmetickém průmyslu.

V jakých potravinách je med?

Měď najdeme v celé řadě potravin jako jako jsou ořechy, ovesné vločky, droždí, hořká čokoláda, maliny či houby. Nejbohatším zdrojem jsou však jednoznačně vařená hovězí játra, vařený humr, ústřice a chobotničky.

Proč jíst med?

zlepšuje krevní obraz a léčí chudokrevnost; zlepšuje chuť k jídlu a podporuje trávení (zvyšuje produkci slin v ústech); léčí vředové onemocnění žaludku a střev; posiluje práci srdce (působí především na prokrvení cév);

Co je v medu?

Hlavní složky medu

draslík, sodík, vápník, hořčík, železo, fosfor, síra, mangan, zinek, mě?)

Kolik můžu Snist medu?

Denní dávka medu pro dospělou osobu je podle odborníků 60-100g. Med můžeme užívat 3x denně hodinu před každým jídlem (1 polévková lžíce odpovídá asi 20 g medu). Organismus vstřebává dávku rychleji, rozpustíme-li ji ve sklenici teplé převařené vody, čaje nebo mléka.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector