Vánoční ryba bez smažení

Vánoční ryba bez smažení

Bez strašidelných historek, například o vyřazení předzpěváka Rybovy vánoční mše kapří kostí zabodnutou v jeho jícnu, by snad ani české Vánoce nebyly: moritáty, v nichž je účasten kapr k svátkům prostě patří.

Četné internetové stránky uvádějí, že první recept na smaženého kapra uvedla u nás v kuchařce pramáti všech současných pohlreichů, babiců, sajlerů a slaninů v akci, totiž naše paní Magdalena Dobromila Rettigová (1785 až 1845), na přelomu 19. a 20.

století (nebo dokonce v roce 1924, tedy o sto let později, než ve skutečnosti). Zřejmě ho podle notorických opisovačů s ručením omezeným šeptala vydavatelům ze záhrobí.

V opravdu staročeské kuchyni hrál kapr ale všemi barvami: jedli ho namodro spařeného bílým vínem nebo octem, či načerno v omáčce ze sušených švestek a perníku.

Vánoční ryba bez smažení(2011) *** Lidé často dávají přednost kaprům do dvou kilogramů, protože prý jsou méně cítit rybinou. Ovšem ryby jsou po výlovu dostatečně dlouho sádkovány a tak se z nich charakteristický a pro někoho nepřijatelný pach většinou odplaví, takže u větších kusů bývá poměr toho, co sníte k tomu, co vyhodíte, příznivější. U kádí vám kapra vcelku odborně zabijí a upraví. Pokud ale s ním chcete nejprve obveselovat děti a zabírat koupelnu, nezbude, než ho likvidovat vlastnoručně. Nic to ale není.

Vykonání ortelu

Vánoční ryba bez smažení

Rychle a přesně

Vánoční ryba bez smažení

Když se šupiny ne a ne pustit

Vánoční ryba bez smažení

Nahoře bez?

Vánoční ryba bez smažení

Kapr jeden žlučovitej…

Vánoční ryba bez smažení

Když kaprovi podkověnky zvoní

Mezititulek zní pomateně, ale co by člověk neudělal, aby dostal do krvavé řezničiny trochu poezie! Z hřbetu řezem do tvaru „V“ odstraníme hlavní ploutev a z břicha ostatní ploutvičky – s ocasem a vyčítavě zírající hlavou budou dobré na již řečenou polévku.

Zlepšováček zní: pravděpodobně máte doma kleště štípačky, a pokud se s nimi dostanete pod kloub ploutve, prostě ji uštípněte. Nikde se tím nemusíte chlubit (není to tak čistá práce jako s nožem), ale jde to snadno a kleštěmi se ještě nikdo nepořezal. Kapra pak ostrým nožem nakrájíme příčně na podkovy.

Smažit můžeme podkovy, nebo z nich ještě vyřízneme velké hřbetní kosti a tak získáme filety (doporučujeme).

Bože, ta vůně!

Vánoční ryba bez smaženíZ desítek možných úprav kapra je tradiční vánoční obalovaná verze prakticky nejsnadnější. Všechno jde naráz: posoleného naporcovaného kapra obalíme v hladké mouce smíchané jak komu chutná (buď se sladkou červenou paprikou, nebo s mletým kmínem, případně drceným zeleným pepřem). Pokud filety potřeme česnekem utřeným se solí, balíme do čisté mouky. Dále jde o klasický trojobal, po mouce následuje ještě rozšlehané vajíčko a nakonec strouhanka. Kousky smažíme na oleji nebo stoprocentním tuku v pánvi do poloviny ponořené, nebo ještě lépe ve friťáku. Zatracované, ale často nenahraditelné sádlo se překvapivě příliš neosvědčilo. Na talíři do zlata usmaženého kapra zpravidla pokapeme citronem, což chutná báječně. Nejčastější přílohou je bramborový salát (jeho základní nejjednodušší složení najdete zde). Uvidíte, že není důvod, proč si toto původně postní jídlo dávat jen o Vánocích či jako sváteční velikonoční krmi. Kde se vzala naše vcelku hloupá nicméně zakořeněná předpojatost vůči konzumaci kaprů jindy, než o svátcích? Nemůže mít původ v tom, že z praryb jsme možná povstali?

Vánoční ryba není jenom kapr!

Vánoční ryba není jenom kapr!

Zdroj: www.Thinkstock.cz

Nejíte kapra, a tak namísto ryby zdobí váš stůl na Štědrý den vepřové nebo kuřecí řízky. K tomuto svátku ale ryba patří. A věřte, že to nemusí být jen náš český kapr. Existuje hned několik zdravých a chutných alternativ. Ty vám teď Kafe.cz ukáže.

Diskutujte: Co připravujete k večeři na Štědrý den?

Mohlo by vás také zajímat: Na co si dát pozor při výběru vánočního kapra?

Ryby by neměly ve vašem jídelníčku chybět a o Vánocích to platí dvojnásob. Proč? Obsahují bílkoviny a hlavně omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Jsou zdrojem vitaminů a mnoha minerálních látek.

A to právě ve svátcích, kdy často nejíme příliš zdravě, potřebujeme.

Navíc prý působí jako antidepresivum, preventivně bojují proti onemocnění srdce a krevního oběhu a také snižují hladinu cholesterolu v krvi.

Vánoční ryba bez smažení Zdroj: www.Thinkstock.cz

Na Vánoce rybu. Proč?

Ryba je totiž tradičním symbolem křesťanství a také postním jídlem. Již v 17. století lidé o Vánocích pojídali ryby, jen prostý lid tento zvyk nedodržoval.

Ti, kteří neměli možnost mít opravdovou rybu, ji nahrazovali symbolicky pečivem ve tvaru ryby. A teprve ve 20. století se prosadil na vánoční stůl kapr obecný. Nejdříve byl připravován tzv. na modro vařený v octě nebo bílém víně, nebo tzv.

na černo ve sladké omáčce z povidel a perníku. A po druhé světové válce získal oblibu kapr smažený.

Ryby vhodné na vánoční stůl:

KAPR OBECNÝ

Ve většině českých domácností najdete na stole právě tuto rybu. Stejně tak je tradičním vánočním pokrmem také na Slovensku a v Rakousku. Navíc teď si díky velkému výběru můžete vybrat kapra se šupinami i bez nich.

O chuti platí, že čím menší kapr, tím je jeho maso lepší. A pozor, tradičně se u nás kapr připravuje smažený, ale nemusí to tak být. Zdravější variantou pro letošní Vánoce může být vaření kapra v páře nebo dokonce pečení.

Vánoční ryba bez smažení Zdroj: www.Thinkstock.cz

LOSOS OBECNÝ

Nejoblíbenější a nejčastěji konzumovanou mořskou rybou je losos. Losos má typicky zbarvenou svalovinu – od oranžové do temně růžové. Barva je způsobena tučností masa – v podstatě platí, že čím je maso růžovější nebo červenější, tím je tučnější.

Na rozdíl od kapra voní syrové maso po rybině jen lehce, vyniká kvalitní bílkovinou a neobsahuje příliš kalorií, a proto ho do jídelníčku zařezují i ti, kteří drží redukční dietu. Pořídit si můžete steakové plátky, filety či podkovy.

Celý losos se spíše než na Štědrý den hodí přes léto na gril. Losos se často jí také syrový, a proto je součástí stále více oblíbeného suši. Takže letos na Vánoce můžete mít smaženou lososí podkovu a nebo experimentovat se syrovou rybou.

V takovém případě se podívejte po uzené verzi lososa, dbejte na čerstvost a zvolte k němu dobrou marinádu.

Vánoční ryba bez smažení Zdroj: www.Thinkstock.cz

TRESKA OBECNÁ

Treska se na Vánoce hodí tehdy, pokud máte děti a nebo ryby nejíte zvláště kvůli kostem. Má nízkotučné jemné maso a hlavně je téměř bez kostí. Obsahuje lehce stravitelné bílkoviny a stejně tak vitaminy A, D a skupiny B. Nechybí ani důležité minerály. Hodí se pro celou rodinu, i pro dietáře.

Zdravě můžete připravit tresku třeba pečením v alobalu s kouskem citrónu. Treska má výbornou chuť a není ji třeba speciálně kořenit. Stačí olivový olej, mořská sůl, bylinky a citron. Pokud se rozhodnete tresku grilovat, pak nezapomeňte na marinádu. Třeba z olivového oleje, citronové šťávy, hrubě namleté soli a drceného pepře.

Rychle připravíte tresku smažením filetů na másle, nebo ji můžete zapéct.

Vánoční ryba bez smažení Zdroj: www.Thinkstock.cz

AMUR BÍLÝ

Je sladkovodní kaprovitá ryba a má bílé, jemné a nízkokalorické maso. Právě proto je často amurem nahrazován kapr na vánočním stole. Jeho maso je křehčí, chuťově lepší a obsahuje mnohem méně malých kostí, kterých se u kapra tolik bojíme.

Nejlépe uděláte, když ho připravíte smažením stejně jako kapra. Pokud smažené nejíte, pak ho rozhodně upečte. Skvěle si na něm pochutnáte. Jeho chuť snadno zvýrazní čerstvé bylinky, nejvhodnější právě na amura je tymián. V létě si ho můžete připravit na grilu nebo uvařit v páře.

Kromě tradičních příloh se k amurovi hodí také těstoviny a zeleninový salát.

TUŇÁK

Je mořská ryba, kterou známe spíše jako pochoutku v konzervě, ale nemusí to tak být vždy. Hodí se i na slavnostní stůl, a to hlavně proto, že má lahodné maso, které pozitivně působí na zdraví i krásu. Obsahuje totiž látky, které zlepšují kvalitu vlasů, nehtů a kůže.

Navíc jeho dalším pozitivem je i minimum kostí a ty, které tam jsou, jsou velké a snadno odstranitelné. Chuť ryby je neutrální, a proto při jeho přípravě záleží hlavně na vaší fantazii a vždy si zachová svou jemnou chuť.

Zkuste letos investovat do čerstvého tuňáka, který není nejlevnější, ale zato obsahuje důležité esenciální mastné kyseliny. To ten v konzervě nemá. Připravit z něj můžete steaky, v japonské kuchyni je používán do suši.

Chcete speciální vánoční pochoutku? Pak si udělejte tuňákový špíz s citronovou trávou opečený na rozpálené pánvi. Jako přílohu můžete zvolit třeba zeleninový salát.

Vánoční ryba bez smažení Zdroj: www.Thinkstock.cz

PSTRUH DUHOVÝ

Pstruh je ryba spíše na léto…často grilovaná a pečená. Ale i přesto se hodí i na sváteční stůl. Maso je totiž lehce stravitelné, a proto se po celodenním „obžerství“ hodí pro náš žaludek.

Jeho maso má výtečnou chuť, a proto ho stačí připravit s bylinkami, citronem a olivovým olejem. Pokud máte radši výraznější chuť, můžete přidat koření na ryby. K němu si můžete dát brambory vařené ve slupce a zakapat je bílým jogurtem.

Budete mít zájem:  Injekční lipolýza vás zbaví tuku v problémových partiích – jak?

Chcete-li ostřejšího pstruha, dobře se snese i s chilli papričkami. Přejeme vám dobrou chuť.  

Vánoční ryba bez smažení Zdroj: www.Thinkstock.cz

256 kWh/m²/rok)“,“price“:“3 690 000 Kč „,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_605923338b8b42.79893713.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-domu-hostka-k-vinici-4022998″},{„serverId“:1,“heading“:“Prodej domu“,“locality“:“Jindřichov“,“information“:“osobní vlastnictví, cihlová konstrukce, umístění na polosamotě, energetická třída G (>256 kWh/m²/rok)“,“price“:“2 590 000 Kč „,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_605921769e1ba3.02954033.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-domu-jindrichov-4022995″},{„serverId“:1,“heading“:“Prodej domu“,“locality“:“Františkovy Lázně“,“information“:“osobní vlastnictví, cihlová konstrukce, umístění na polosamotě, energetická třída B (43-82 kWh/m²/rok)“,“price“:“informace v RK“,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_60592113a359f1.05750004.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-domu-frantiskovy-lazne-4022993″},{„serverId“:1,“heading“:“Prodej domu“,“locality“:“Františkovy Lázně“,“information“:“osobní vlastnictví, cihlová konstrukce, umístění na polosamotě, energetická třída B (43-82 kWh/m²/rok)“,“price“:“informace v RK“,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_60592102705394.83249050.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-domu-frantiskovy-lazne-4022992″},{„serverId“:1,“heading“:“Prodej domu“,“locality“:“Františkovy Lázně“,“information“:“osobní vlastnictví, cihlová konstrukce, umístění na polosamotě, energetická třída B (43-82 kWh/m²/rok)“,“price“:“informace v RK“,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_605920f3e204c5.74900747.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-domu-frantiskovy-lazne-4022991″},{„serverId“:1,“heading“:“Prodej domu“,“locality“:“Krhanice“,“information“:“osobní vlastnictví, cihlová konstrukce, umístění na polosamotě, energetická třída G (>256 kWh/m²/rok)“,“price“:“5 700 000 Kč „,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_605920a5d30878.09857674.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-domu-krhanice-4022990″},{„serverId“:1,“heading“:“Prodej bytu 3+kk“,“locality“:“Benešov, Hráského“,“information“:“osobní vlastnictví, panelová konstrukce, 4. patro, umístění v klidné části obce, energetická třída G (>256 kWh/m²/rok)“,“price“:“3 485 000 Kč „,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_60592088ac2c71.80679309.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-bytu-3-kk-benesov-hraskeho-4022989″}]}>

Štědrovečerní večeře zdravě?

 

Vánoční ryba bez smažení

Jak připravit štědrovečerní večeři zdravě? A má vůbec smysl ji „zdravě“ připravovat?

Štědrovečerní večeři si především užijte. V tento výjimečný čas si raději bez výčitek pochutnejte na tom, co máte opravdu rádi (samozřejmě v rozumném množství). Pokud smaženého kapra s bramborovým salátem milujete a dopřejete si ho jednou za rok, určitě po tom nepřiberete a není třeba si lámat hlavu s tím, kolik kalorií jste přijali.

Na štědrovečerní večeři si naplánujte zvýšený kalorický příjem a bez výčitek si pochutnejte. Není nutné vždy hledat nějaké méně energetické náhražky.

Pokud si však pochutnáte i na zdravějších alternativách a po tradičním pojetí by vám bylo spíše těžko, tak klidně připravte dietnější varianty. Pokud si ale potrpíte na tradiční chutě a nějakými náhražkami byste se cítili ošizeni, pak je lepší varianta si pochutnat na menší porci tradičního, byť kaloričtějšího pokrmu.

Na druhou stranu je zbytečné, abyste se přejedli tak, že vám bude těžko a ve výsledku si stejně s těžkým žaludkem večer s blízkými neužijete. Takže opět je potřeba si najít nějakou zlatou střední cestu.

Zvýšený příjem můžete vykompenzovat třeba tak, že ještě než začnete se všemi přípravami, tak vyrazíte s rodinou třeba na procházku nebo vymyslíte jinou sportovní aktivitu. A když to vychodíte až druhý den, tak se taky nic nestane. 🙂

Pokud byste se rozhodli pro variantu, že večeři přece jenom trochu odlehčíte, přikládáme pár tipů i s ukázkovými výpočty.

Vánoční ryba bez smažení

Bramborový salát

  • Vynechejte majonézu nebo její část – nahradit se dá zakysanou smetanou, bílým jogurtem nebo třeba cottagem, kdo lpí na majonéze, může využít odlehčených majonéz light, vyzkoušet můžete i lehký bramborový salát s octovou zálivkou
  • Do salátu není nutné přidávat uzeniny ani vajíčka – bílkoviny už jsou v dostatečném množství obsažené v kaprovi nebo řízku, se kterými salát většinou podáváme
  • Zvyšte množství zeleniny – použijte větší množství mrkve, hrášku, celeru a další zeleniny, kterou do salátu běžně dáváte

Smažený kapr

Nejvíce se energeticky na smaženém kapru podílí tuk, který do sebe kapr nasaje při smažení. Je několik variant, jak tuk ušetřit:

  • připravte si hrnec s vařící vodou a osmaženou porci kapra do ní ihned na zlomek vteřiny ponořte, kapr na chuti  nic neztratí a budete překvapeni, kolik tuku ve vařící vodě zůstane
  • vysajte část tuku z kapra ubrouskem
  • kapra jemně potřete mašlovačkou tukem (skvělé jsou i oleje ve spreji) a místo smažení na pánvi ho upečte v troubě (můžete kapra obalit klasicky v trojobalu nebo nechat na přírodno, k ochucení využijte například bylinky, sůl a citronovou šťávu)
  • Kapr je poměrně tučná ryba a pokud ho nahradíte například candátem, tak taky nějaký ten tuk ušetříte, nicméně po měsíci ryb moc dobře víte, že rybí tuk není třeba až tak omezovat. 🙂

A kolik energie obsahují různé varianty kapra se salátem?

  • Sice jsme na začátku zmiňovali, že není nutné počítat kalorie, což stále platí, nicméně pro představu jsou čísla vždy vítaná.
  • Pozn.: Hodnoty jsou spočítané na poměrně velkou porci, počítá se tedy s tím, že si přidáte 🙂
  • Smažený kapr s bramborovým salátem dle klasické receptury = 4300 kJ
  • smažený kapr (150 g) = 1700 kJ, bramborový salát  (400 g) = 2 600 kJ 
  • „Smažený“ kapr v troubě s jogurtovým bramborovým salátem = 2300 kJ
  •  kapr s malým množstvím tuku (150 g) = 1100 kJ, bramborový salát (400 g) = 1 200 kJ
  • (v bramborovém salátu je místo majonézy použitý jogurt, kapr je obalený klasicky v trojobalu, potřený tukem a upečený v troubě)
  • Pečený kapr s lehkým bramborovým salátem = 1800 kJ
  • pečený kapr (150 g) = 800 kJ, lehký bramborový salát (400 g) = 1000 kJ
  • Vyzkoušet můžete i pečené kapří hranolky, recept najdete ve vánočním čísle časopisu Pochutnej si se STOBem, který si můžete zdarma stáhnout zde.

Vánoční ryba bez smažení

  1. Pokud vás však tyto alternativy neuspokojí, na štědrý večer si dejte klidně klasiku a tyto tipy třeba využijete v jiném období roku.
  2. Přejeme krásné Vánoce a dobrou chuť!
  3. A nezapomeňte se v komentářích podělit o své zkušenosti, jak připravujete štědrovečerní večeři vy. 🙂

Sdílet:

Vánoční menu bez ryby 0 0

Vánoční ryba bez smažení

Štědrovečerní stůl si bez kapra nebo jiné ryby většinou nedokážeme ani představit. Jsou ale lidé, kteří ryby prostě jíst z nějakých důvodů odmítají, a právě pro ně jsme připravili speciální vánoční menu.

V mnoha rodinách, kde se ryby příliš nebo vůbec nekonzumují, se tradiční smažená vánoční ryba nahrazuje nejvíce kuřecími nebo vepřovými smaženými řízky. Jsou ale i jiná chutná a zajímavá jídla, která na štědrovečerním stole všechny smažené pokrmy důstojně nahradí, a není to samozřejmě jen houbový kuba. Zde vám nabízíme hned tři báječné recepty.  

Krůtí medailonky na pomerančích

Lahodné, chutné a rychle připravené

Suroviny

  • 0,5 kilogramu krůtích prsou
  • 1 pomeranč
  • 2,5 deci drůbežího vývaru
  • 4 lžíce pomerančové marmelády
  • škrobová moučka
  • zázvor a badyán
  • sůl a pepř

Postup

Krůtí prsa opláchneme studenou vodou a osušená nakrájíme na tenké plátky, které lehce naklepeme, podle chuti osolíme a opepříme a obalíme ve škrobové moučce.

V pánvi rozpálíme olej a připravené krůtí maso v něm z obou stran opečeme. K masu pak do pánve přidáme zázvor, badyán, pomerančovou marmeládu a na kolečka nakrájený dobře umytý pomeranč. Vše dusíme pod poklicí za občasného míchání a podlévání drůbežím vývarem.

Měkké krůtí medailonky servírujeme s vařenou rýží, kterou přelijeme pomerančovou omáčkou. Porce se mohou dozdobit bylinkami.

TIP: Místo krůtího můžeme použít kuřecí maso. Pomeranč je možné nahradit například jablky nebo švestkami. Marmeláda může mít výraznější chuť, vynikající je třešňová, brusinková nebo rybízová.

Telecí roláda se sušenými brusinkami

Roláda s nezaměnitelnou chutí brusinek, která je připravená za 50 minut

Suroviny

  • 600 gramů telecí kýty
  • 60 gramů sušených brusinek
  • 3 lžíce rumu
  • 2 lžíce nasekaných mandlí
  • 200 gramů slaniny
  • 1 jarní cibulka
  • 2 krajíčky toustového chleba
  • 2 lžíce másla
  • 1 vajíčko
  • sůl, pepř, tymián

Postup

Brusinky namočíme do rumu. Jarní cibulku nasekáme najemno a toustový chléb nahrubo nastrouháme. Telecí kýtu naporcujeme na tenký obdélníkový plát. Maso mírně naklepeme, opepříme, osolíme a posypeme tymiánem.

V pánvi na rozpáleném másle osmažíme nasekanou jarní cibulku a nastrouhaný toustový chléb, pak přidáme dva plátky slaniny a přimícháme okapané brusinky, nasekané mandle a vajíčko, vše podle chuti opepříme a osolíme.

Směs rozprostřeme na plát masa, ten stočíme do rolády a obalíme zbylými plátky slaniny. Roládu zabalíme do alobalu a dáme péct na 15 minut do trouby předehřáté na přibližně 180° Celsia. Pak alobal opatrně otevřeme, roládu v něm podlijeme vývarem a už neuzavřenou dopékáme dalších přibližně 15 až 20 minut.

Plátky rolády servírujeme nejlépe se šťouchanými bylinkovými bramborami, vhodnou přílohou je ale i bramborový salát.

TIP: Místo telecího masa je možné použít maso vepřové. Sušené brusinky je možné nahradit brusinkami z kompotu. Pokud roládu připravujete i pro děti, můžete snížit množství rumu nebo ho úplně vynechat.

Vánoční ryba bez smažení

Losos v těstíčku ze šampaňského

Nejlepší místo smaženého kapra. Losos je sice vlastně ryba, ale v tomto případě si na to nikdo ani nevzpomene…

Suroviny

  • 600 gramů lososa
  • 100 gramů hladké mouky
  • 1,7 decilitru sektu
  • 1 limetka
  • sůl a pepř

Bramborový salát  

  • 500 gramů vařených brambor
  • 3 jarní cibulky
  • 200 gramů cherry rajčátek
  • svazek kopru
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • červený vinný ocet
  • Postup
  • Z dobře omyté limetky nastrouháme kůru a smícháme ji s moukou a sektem v misce do hladkého těstíčka, které mírně osolíme a necháme chvíli uležet.
  • Omytého a osušeného lososa nakrájíme na malé kousky, ty opepříme, osolíme a zakápneme limetkovou šťávou.
  • Připravené kousky lososa namáčíme v těstíčku a smažíme v rozpáleném oleji.
Budete mít zájem:  Nedostatek Červených Krvinek Příznaky?

Nejlepší přílohou je jednoduchý a rychlý bramborový salát s cherry rajčátky. Ten si připravíme z ve slupce uvařených a pak oloupaných a nakrájených brambor, které promícháme s jemně nakrájenou jarní cibulkou a rozpůlenými rajčátky. Salát se dochucuje zálivkou smíchanou z oleje, vinného octa, jemně nasekaného kopru, pepře a soli.

TIP: Bramborový salát je možné nahradit salátem z čerstvé zeleniny a zálivkou z dijonské hořčice a šťávy z limetky

Další zajímavé recepty na jídla pro váš štědrovečerní stůl najdete na www.milujivareni.cz

Vánoční ryba? Lidé chtějí málo kostí. Výsadní pozici kapra proto ohrožuje losos

Vánoční koledy, dárky pod stromkem a na talíři bramborový salát a smažený kapr. Bez toho si ještě před pár lety nedokázal téměř nikdo v České republice představit Štědrý večer. Tradice se ale pomalu mění. Kapří místo na stole ohrožují ryby z dalekých moří. Největší konkurent je losos.

Růžové lososí maso servíruje na štědrovečerní stůl například Milan Ševčík z Vyškova. „Hlavně proto, že nemá tolik kostí,“ vysvětlil Ševčík.

Brňance Kláře Tomanové vadí kromě kostí také chuť kapra. „Připadá mi bahnitý. Když mám možnost si vybrat, dám si raději lososa nebo jinou rybu, která má masitější chuť. Dnes už je jednoduché si vybrat, co kdo má rád,“ poukázala Tomanová.Vánoční ryba bez smažení

Stále větší oblibu mořských ryb podporují také nově vznikající firmy, které vozí čerstvé zahraniční ryby do svých prodejen. „Zájem o mořské druhy se zvyšuje. Oblíbená je u nás kromě lososa také treska,“ uvedl majitel hodonínské firmy Delimax, prodávající plody moře, Petr Grabec.

Kromě lososa a mořských ryb jsou ale oblíbené i české sladkovodní ryby. „Málo kostí má například candát,“ poradil brněnský kuchař Jiří Dlapka.

Pro mnoho dalších lidí jsou ale Vánoce bez kapra stále nepředstavitelné. „Je to tradice, stejně jako zdobení stromku. Z kapra smažím řízky. Ty servíruji s bramborovým salátem. Neměnili bychom,“ popsal rodinný zvyk Andrej Dzuba z Blanenska.

Lidé, kteří se nechtějí vzdát kapra, podle obchodníků stále víc využívají nabídek specializovaných prodejen, kde jim rybu rovnou vykostí a naporcují. „Rok od roku pozorujeme větší zájem o filety než o živé ryby,“ potvrdil jeden z majitelů firmy Ocean 48 Martin Baráček.

Ztrácí se tak tradice, kdy děti před Vánocemi chodily za kaprem plavajícím doma ve vaně. „Nedivím se, že lidé využívají podobné služby. V době, kdy všichni spěchají a nikdo nemá čas, se jim moc nechce špinit si kuchyni a zdržovat se zabíjením a kucháním kapra. Také bych si raději koupil předpřipravený filet,“ přiznal brněnský kuchař zabývající se přípravou ryb Martin Čech.

Za naporcované maso si ale zákazníci připlatí. „Cena za kilogram vykostěných kapřích filetů se pohybuje okolo tří set korun,“ uvedl Baráček z Ocean 48.

Dodal, že cena za ryby zůstává ve srovnání s minulým rokem téměř stejná. „Rozdíl může být pouze pár korun,“ řekl Baráček.

Kilo živého kapra je třikrát nižší. „Za kilo živého kapra lidé platí okolo pětadevadesáti korun. Těsně před Vánocemi může cena kvůli velkému zájmu stoupnout,“ upozornil majitel brněnské Rybárny Šopík Josef Šopík.

Zda si lidé o Vánocích dají kapra, nebo jinou rybu, není podle kuchaře Dlapky důležité. „Hlavní je, aby zůstala zachovaná tradice a rybu nenahradil například vepřový řízek,“ je přesvědčený brněnský kuchař.

Jenže právě to se v mnoha rodinách už stalo. „Ryby vůbec nejíme. Štědrovečerní večeři pro mě od malička představuje řízek plněný šunkou a sýrem s bramborovým salátem,“ přiznal Brňan Jakub Netek.

Kapří polévku ozdobí tyčinky ve tvaru ryb a vánočních hvězd

Hustopeče – Kapří krémová polévka se sezamovými tyčinkami. Specialita, kterou na Vánoce připravuje šéfkuchař Jaroslav Pásek z Hotelu Vinopa v Hustopečích, nabízí klasiku v trochu jiném provedení.

Základ polévky je podle šéfkuchaře dobrý vývar. „Na něj použiji dvě kapří hlavy. Ovšem je potřeba odstranit žábry. Přidám ocasní části kapra, hřbetní část kapra, cibuli, nové koření, pepř celý a bobkový list,“ popisuje.

  • suroviny– Na polévku: 2x kapří hlava, ocas a hřbet, cibule, máslo, 1/2 celeru, 2x mrkev, 2x petržel, hrášek, smetana, sůl, pepř mletý, nové koření, pepř celý, bobkový list, hladkolistá či kadeřavá petrželka
  • – Na tyčinky: listové těsto, hrubá mořská sůl, sezamové semínko

Vývar vaří zhruba třicet minut a poté jej scedí. „Z uvařené ryby pečlivě oberu maso a dám si jej stranou,“ říká muž.

Na sto gramech másla orestuje půlku celeru, dvě mrkve a dvě petržele. Vše vývarem zalije a povaří deset minut. „Polévku zahustím máslovou jíškou a provařím. Přidám hrášek, zjemním smetanou, dochutím solí s pepřem a vmíchám maso z hlav,“ uvádí.

Před podáváním nezapomene přisypat kadeřavou nebo hladkolistou petrželku.

Jako chutný a ozdobný doplněk podává k polévce sezamové tyčinky. „Na ně potřebuji listové těsto, hrubou mořskou sůl a sezamové semínko,“ zmiňuje hustopečský šéfkuchař.

Na pečící papír naskládá rádýlkem vytvořené tyčinky z listového těsta, které posype solí a sezamem. Pro hezčí vzhled občas použije na těsto vykrajovátka ve tvaru ryby, hvězdiček nebo jiných vánočních motivů. „Peču je pěkně dozlatova při sto osmdesáti stupních celsia asi dvacet minut. Záleží na troubě, takže je třeba to hlídat. Tyčinky podávám zvlášť,“ dodává.

Etnografka Poláková: Kapra jídáme díky Rettigové

Jižní Morava – Za dva týdny se na talířích mnoha Jihomoravanů zase po roce objeví smažený kapr a bramborový salát. Štědrovečerní večeře našich předků však vypadala jinak. „Kapra si lidé oblíbili až po druhé světové válce. Salát s majonézou se pak rozšířil až v padesátých letech ze Sovětského svazu stejně jako Děda Mráz,“ říká etnografka Moravského zemského muzea v Brně Jana Poláková.

Kde můžeme hledat původ tradice vánočního kapra?

Do měst se dostal kapr na vánoční stůl na konci devatenáctého století díky Magdaleně Dobromile Rettigové, která konzumaci ryb velmi propagovala. Více se rozšířil až po první světové válce, na venkově se ale ryby jedly pouze v místech, kde byly dostupné. Například pamětníci na Vysočině uvádějí, že poprvé jedli na Vánoce filé až v šedesátých letech, kapra ještě později.

Jaká jídla se podávala před kaprem?

Důležitější bylo množství jídla. Mělo totiž zajistit do dalšího roku bohatství a úrodu. Říkalo se, že čím víc chodů při večeři, tím více mandelů obilí na poli. Součástí večeře byly luštěniny zajišťující dostatek peněz, polévky, kaše, zelí, jídlo z hub, ovoce nebo čerstvě upečený chléb. Na stůl patřila také vánočka

S čím se podával kapr před rozšířením bramborového salátu?

Po první světové válce byly nejvíce rozšířené dvě úpravy: kapr na modro s octovou nebo vínovou omáčkou s kořenovou zeleninou, nebo na černo s omáčkou ze sušených švestek a perníku. K tomu se nejčastěji podávalo pečivo, někdy knedlíky či brambory.

Mohli si kapra dovolit všichni, nebo byl spíše jídlem bohatých?

Rybí maso bylo poměrně rozšířené v šestnáctém a sedmnáctém století. O století později se ryby z jídelníčku venkovského obyvatelstva přesunuly na bohatší stoly. Do městského prostředí se pak opětovně rozšířily na přelomu devatenáctého a dvacátého století.

Vánoční ryba trochu jinak

Ačkoli se u většiny Čechů objevuje na vánočním stole kapr, jsou mezi námi i ti, kteří jeho chuti zrovna neholdují, a proto si raději připraví i jiné ryby. Pokud také na tu klasiku zrovna nejste, navštivte Kuchyni Lidlu, kde najdete ověřené recepty s lososem, pstruhem nebo mořským vlkem.

Přinesete-li si domů rybu v celku, můžete ji okamžitě upéct se zeleninou a bramborami, nebo ji vykostit, filety upéct či usmažit a z hlavy a ocasu připravit rybí vývar, který je základem pro skvělé rizoto a rybí polévku. Navštivte naši Kulinářskou akademii a podívejte se, jak se připravuje rybí vývar nebo rybí polévka.

Filetovat nemusíte rybu jen zasyrova, ale i po vaření či pečení. Navštivte Kulinářskou akademii a podívejte se, jak vyfiletovat upečenou rybu.

Rybu vcelku nejlépe upečte nebo ugrilujte. Po takové úpravě má jemné maso a křupavou kůžičku. A čím takovou rybu ochutit? Tady platí, že méně je více, s kořením to tedy nepřehánějte.

Stačí jen trocha soli, špetka soli, pár bylinek a citron. Do ryby můžete rovněž vložit pár stroužků česneku, které během pečení uvolní své aroma.

Tyto rady si můžete ihned vyzkoušet v praxi a připravit grilovaného pstruha s žampiony, cuketou a smetanovým dresinkem.

K rybám se chuťově velmi dobře hodí fenykl. Připravte si jej i s další zeleninou jako přílohu k pečené pražmě. Dávejte pozor při pečení, ryba se nesmí péct příliš dlouho, aby zůstala šťavnatá. Neotálejte ani s jejím servírováním, protože ryba se opravdu těžko ohřívá a nechutná tak, jako čerstvě upečená.

Budete mít zájem:  Dobrá nálada zhoršuje paměť, smutní lidé si pamatují víc

Vánoční ryba bez smažení

Rybí filety

Pracujete raději s filety? I tak si můžete na rybě pochutnat. V našich prodejnách seženete třeba lososa nebo candáta.

Losos je v dnešní době oblíbená ryba, avšak její příprava stále vzbuzuje polemiku. Většina lidí ji hodně propéká, ale nejlepší šéfkuchaři tvrdí, že nejlepší losos je ten, který byl v troubě nebo na pánvi jen pár minut.

Poznat tu pravou chvíli, která tvoří hranici mezi syrovým a ideálně upečeným, šťavnatým lososem, není ovšem snadné a chce to trochu cviku. Podívejte se, jak to dělá Roman Paulus, a připravte si pečeného lososa se salátem tabouleh.

Na tento recept je lepší použít lososa bez kůže, víte, jak kůži odstranit? Odpověď najdete ve videu Kulinářské akademie Lidlu.

Z lososa můžete připravit i skvělý předkrm. Stačí ho jen namarinovat a před servírováním připravit omáčku a křupavý opečený toast. K tomu navíc pár lístků polníčku a výjimečný předkrm je na světě. A můžete nám věřit, že příprava marinovaného lososa je opravdu snadná a rychlá.

Určitě si připravte pečeného candáta s bulgurem. Candát je sladkovodní ryba, kterých jíme obecně velmi málo. Navíc se jedná o nutričně bohatou rybu, která se může pyšnit zejména vysokým obsahem bílkovin.

Z ryb můžete připravit i vynikající závitky ze pstruha, které se pošírují, tedy krátce vaří při mírné teplotě. Naše verze rybích závitků se hodí na slavnostní stůl, protože vypadají jako z té nejlepší restaurace a chutnají opravdu ojediněle. Roman Paulus jako přílohu připravil lehké tvarohové noky, které jemnou rybu skvěle doplňují.

Mořský vlk se moc ke smažení nebo vaření nehodí, proto volte raději pečeného v alobalu. Rozhodně však stojí za to, abyste ji vyzkoušeli a při svátečním hodování všechny pozvané mile překvapili. Jako příloha jsou ideální grilované plátky předvařených brambor nebo listový salát.

Ryby jsou zdravé, chutné, mohou mít jemnou nebo výraznou chuť a jejich příprava není tak časově náročná jako např. pečení masa. V našich obchodech vždy najdete čerstvé ryby, které můžete připravit na několik způsobů.

K tomu vám v Kuchyni Lidlu nabízíme recepty, které vás svou chutí překvapí a určitě si je oblíbíte. Takže neváhejte a začněte zkoušet, kterým receptem o letošních Vánocích nahradíte klasického kapra.

Rozhodně nám pak nezapomeňte ve svých komentářích napsat, který recept jste vybrali.

Co na Vánoce místo smaženého kapra? Pstruha na mandlích | Žena.cz

Tradiční štědrovečerní večeře se skládá ze smaženého kapra a bramborového salátu. Mnoho lidí na Vánoce volí  raději maso než rybu, jiní zase zkouší na Štědrý den originální recepty, kde je hlavní surovinou například pstruh nebo mořský vlk.

Pokud chceme zůstat u kapra, můžeme připravit jiné varianty, například s mandlemi a skořicí. Ostatně rybí hody bychom si měli dopřát alespoň jednou do týdne kvůli jódu, který je pro náš organismus velmi důležitý.

Vánoční pstruzi na mandlích

  • Ingredience:
  • 4 středně velcí pstruzisůlmletý pepřcitronová šťávahladká moukamletá červená paprika160 g másla1 dl sladké smetany na šlehání120 g opražených mandlí
  • olej

Pečlivě vykuchané a umyté pstruhy mírně osušíme papírovým ubrouskem nebo čistou utěrkou.

 Důkladně osolíme i zevnitř, opepříme mletým černým pepřem a zakapeme citronovou šťávou. Na konci zaprášíme hladkou moukou smíchanou s mletou červenou paprikou. Na horkém másle pstruhy osmažíme z obou stran pět minut. Necháme v teple odpočívat. Do másla na pánvi se přimíchá smetana a mandle, které se předem oloupali a opražili na oleji se solí.

Vše se chvilku povaří a servíruje s pstruhy.

Grilovaná rybí minutka

  1. Ingredience:
  2. 1kg plátků mořské ryby3 cibule80 g másla1 dl jablečného moštuplátek citronu, sůl1/4 l smetanymuškátový oříšekpepřlžičku dijonské hořčice
  3. strouhanka

Osmažíme na jemno nasekanou cibulku na másle.

Deset minut povaříme odřezky z ryb ve vodě, do níž jsme přidali mošt, citron a sůl. Cibuli prolisujeme přes síto, přidáme dvě lžíce procezeného vývaru a smetanu. Promícháme, ochutíme oříškem, pepřem, solí a hořčicí. Ve zbytku vývaru pět minut povaříme ryby, přendáme do grilovací misky, přelijeme omáčkou, posypeme strouhankou.

Na konec vmícháme zbytek másla a grilujeme do zhnědnutí.

Makrely na červeném víně

  • Ingredience:
  • 2 makrelypepřsůllžička másla2 lžíce olejecibule2 bobkové listy4 stroužky česnekutymián2 dl dezertního vínadrůbeží vývar2 lžíce kečupucitronová šťáva
  • nakrájená petrželka

Makrely si nasolíme, opepříme a do břicha jim vložíme máslo.

V rozehřátém másle zpěníme cibuli nakrájenou na kolečka a rozetřený česnek, přidáme makrely a opečeme ze všech stran. Dále do pánve přijde bobkový list, tymián a podlijeme vínem Přiklopené dusíme doměkka. Podle potřeby podléváme vývarem. Po změknutí přidáme kečup s citronovou šťávou a krátce zahřejeme.

Hotové sypeme petrželkou.

Kapr trochu jinak

  1. Ingredience:
  2. 1 kaprhrst mandlových lupínkůhrst rozineklžička skořicemáslosůl
  3. 5 hřebíčků

Kapra očistíme, vykucháme a zbavíme ploutví a hlavy.

Naporcované kousky osolíme a necháme odležet. Do pekáčku vyloženého alobalem položíme kapra, posypeme skořicí, mandlovými lupínky, hrozinkami, hřebíčkem a přidáme máslo. Celá ryba se musí dobře zabalit a peče se asi půl hodiny.

Ke konci alobal odkryjeme a necháme kapra zezlátnout.

Jemná rybí roláda

  • Ingredience:
  • zbytky vykostěného kapra400 g syrového kuřecího masacibule50 g mrkve50 g hráškucelerpetrželcitronová šťávalžička protlakusůl50 olejekousek veky3 lžíce mléka
  • strouhanka

K umletému masu přidáme namočenou veku v mléce, protlak, nakrájenou cibuli a sůl.

Směs promícháme a rozdělíme na dvě části. Zeleninu podusíme na oleji a přidáme hrášek. Do vymazané formy vysypané strouhankou dáme polovinu směsi. Po délce se vyhloubí rýha a do ní se rozprostře zelenina a zasype zbylou směsí. Pečeme v silně předehřáté troubě kolem půl hodiny.

Po dopečení necháme ještě patnáct minut ve formě a vyklopíme. 

  Video Mohlo by Vás také zajímat: Pithart: Evropa v ochraně lidí selhala. Nedůvěru ve stát z Čechů nikdo nevymlátí | Video: Daniela Drtinová

Jde to i bez kapra! Rybí recepty, které osvěží štědrovečerní klasiku

Český kapřík v trojobalu je vánoční klasika a většina lidí na něj nedá dopustit. Nejoblíbenější vánoční rybu občas doplní řízek nebo vinná klobása. Na štědrovečerním talíři se stále častěji objevují i další ryby. Inspirujte se třemi neobvyklými recepty!

Populární náhradou za kapra je candát. Zatímco nejčastější vánoční rybě řada strávníků vytýká bahnitou pachuť, u candáta nic takového nehrozí. Má jemné bílé maso a na rozdíl od kapra i velmi málo měkkých kostí. Candát taky postrádá onen typický rybí pach, který řadu lidí odrazuje právě od kapra.

  • Candát v mandlovém těstíčku (4 porce)
  • 800 g filetů z candáta
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 vejce
  • 1 lžíce hladké mouky
  • strouhanka
  • 150 g mandlových plátků
  • tuk na smažení
  • sůl

Filety omyjte, osušte papírovou utěrkou, osolte a pokapejte citronem. Nechte půl hodiny odpočívat v lednici.

Jemně prošlehejte vejce s moukou, dokud nevznikne hladké těstíčko. Do druhého talíře si připravte strouhanku, kterou smíchejte s mandlovými plátky.

Filety obalte v těstíčku a následně v mandlové strouhance. V hlubší pánvi rozehřejte máslo (případně olej) a obalené filety smažte z obou stran dozlatova.

Oblíbenou alternativou ke klasickému kaprovi je i losos. Tato čím dál populárnější ryba jistě uspokojí náročné jazýčky milovníků kulinářských novinek.

  1. Losos v citrusové marinádě (4 porce)
  2. 4 filety z lososa
  3. 200 ml vody
  4. 3 citrony
  5. 2 pomeranče
  6. mořská sůl
  7. pepř
  8. 1 chilli paprička
  9. smetana na vaření

Do misky nalijte vodu, přidejte do ní nastrouhanou kůru z půlky pomeranče a jednoho citronu. Přidejte šťávu z jednoho pomeranče a dvou citronů a lososa do marinády alespoň na hodinu namočte.

Vyndejte lososa z marinády, dejte do pekáčku, posypte hrubou mořskou solí, pepřem a nasekanou chilli papričkou. Lososa obložte plátky zbylých citrusů, podlijte smetanou a dejte péct kůží dolů na 180 stupňů na 30 minut.

Pokud vás od rybích receptů odpuzuje představa, jak pak ze své porce dolujete spoustu kostí, pak je pro vás treska to pravé. Tahle ryba je známá tím, že má jen minimum kostí a je tak vhodnou alternativou i pro děti. Co takhle zkusit z ní připravit lehkou polévku?

  • Vánoční polévka z tresky
  • 400 g čerstvé tresky
  • 2 l zeleninového vývaru
  • 5 brambor
  • 4 větší mrkve
  • 1 cibule
  • 1 petržel
  • 1/3 většího celeru
  • kvalitní rostlinný olej
  • sůl
  • pepř
  • petrželka

Brambory a kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, krátce ji osmahneme na oleji. Po chvíli přidáme pokrájenou kořenovou zeleninu, brambory a orestujeme.

Směs zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme a opepříme. Zakryté pokličkou vaříme asi 15 minut. Pak zeleninovou směs rozmixujeme tyčovým mixérem na hladký krém. Tresku pokrájíme na menší kostičky a přidáme do zeleninového krému.

Opět přikryjeme a vaříme dalších 20 minut. Polévku pravidelně mícháme, protože má tendenci se „přichytávat“.

Nakonec přidáme nasekanou petrželku a můžeme podávat, nejlépe s chlebovými nebo celozrnnými krutóny.

TN.cz

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector