Vánoční punč podle receptů z první republiky

Vánoční punč podle receptů z první republiky

Adina Mandlová, Vlasta Burian, Hugo Haas, Lída Baarová. Na herecké hvězdy, které zářily za první republiky, není až tak těžké si vzpomenout. Málokdo ale ví, co se za první republiky jedlo a jaké recepty patřily u lidí mezi neoblíbenější. Dnes vám proto představíme dva recepty – a to na vánoční punč z období první republiky. Tak jak ho tehdejší hospodyňky připravovaly a muži milovali. Pokud vás zajímá období první republiky, přečtěte si, jak lidé slavili vánoce za první republiky a jaké vánoční recepty si připravovali. 

Věděli jste, že punč jako takový, pochází z Indie? Odtud byl v 17. století přivezen do Anglie, kde si ho lidé velmi oblíbili a recept se brzy objevil i v dalších evropských i neevropských zemích.

Punč můžeme připravovat alkoholický i nealkoholický. Jeho základem je ovoce nebo ovocná šťáva, kterou můžeme volit v závislosti na sezóně nebo momentální chuti.

Do tradičního punče patří následujících 5 ingrediencí:

  • cukr 
  • alkohol
  • voda nebo jiná tekutina
  • koření nebo čaj
  • citrónová šťáva

CUKR

Tradiční vánoční punč se může připravovat z klasického bílého cukru, případně ze zdravější třtinové varianty. Běžně se jako základ pro punč také používá cukrový rozvar, který se vyrábí z vody a cukru. 

ALKOHOL

Původně se do punče přidávalo červené víno nebo brandy. Následně se začal používat i rum – a přesně takto nejčastěji známe vánoční punč i my. Do punče ale můžete směle přidat také tequillu, gin nebo jiný destilát. 

VODA

Aby se alkohol v punči naředil, je třeba použít nějakou tekutinu. V originálním receptu na punč, tak jak ho znali v Indii, bylo běžné přidávat vodu.

Za první republiky ale hospodyňky běžně používaly mošt, při slavnostních příležitostech pak pomerančový džus.

Dnes se můžeme setkat s přidáváním různých ovocných šťáv nebo sirupů. 

KOŘENÍ NEBO ČAJ

Vánoční punč je oblíbený nejen pro svou zahřívací schopnost, ale také pro svou opojnou vůni. Nejčastěji se do něj přidává osvědčená trojkombinace – badyán, skořice a hřebíček. Vyzkoušet můžete také variantu s vanilkou, ořechy a sušeným ovocem

CITRÓNOVÁ ŠŤÁVA

Klasický recept na punč vyžaduje citrónovou šťávu, která spolu s cukrem nápoj konzervuje a také slouží pro povzbuzení a oživení sladké chuti. V moderních receptech se do punče kromě citrónů přidávají také pomeranče, limetky nebo grepová šťáva

Vánoční punč můžete připravit zastudena i zatepla. Při silvestrovském veselení hosté spíše ocení studenou variantu s ledem, po návratu z venkovních radovánek je pak rozhodně lepší horká varianta punče. Servírovat ho můžete jako bowli, tedy v míse, ze které si každý sám nabírá. Případně klasicky ve džbánku a punč sami nalévat. 

Jablečný vánoční punč s rozinkami

Tento recept je skvělou variantou, jak pohostit vaše přátele během vánočních svátků nebo na Silvestra. Nápoj je chutný a může být také příjemně alkoholický, záleží, kolik přidáte rumu. Pokud naopak rum vynecháte, punč můžete směle dát dětem. Bude jim chutnat. 

Ingredience:

  • 100 ml cukrového sirupu (vyrobíme tak, že svaříme stejné množství vody a cukru)
  • 1 litr jablečného moštu (nedoslazovaného)
  • šťáva ze 2 citrónů
  • 2 jablka nakrájená na plátky
  • 1 pomeranč nakrájený na plátky
  • 3 skořice
  • 3 badyány
  • 6 hřebíčků
  • 1 lusk vanilky
  • 2 hrsti rozinek (předem naložených v rumu)
  • 200 – 500 ml kvalitního rumu podle chuti 
  • v případě studené varianty led

Jablečný vánoční punč s rozinkami – postup

Teplá varianta:

Všechny suroviny kromě rumu a rozinek smíchejte v hrnci a krátce pozvolna zahřejte v hrnci. Dětem dejte variantu bez alkoholu, pro dospělé přidejte rum a rozinky. 

Studená varianta:

Připravte si mísu nebo velký džbán a do ní dejte všechny ingredience kromě rumu a rozinek. Nechte odstát tak dlouho, jak máte čas, nejméně však 15 minut. Poté přidejte rum a rozinky a podávejte s ledem. 

Vánoční punč podle receptů z první republiky

Tradiční vánoční punč s pomerančem

Recept na tento vánoční punč je poměrně silný, neboť kombinuje jak červené víno, tak rum. Na konci receptu proto přidejte právě tolik vody, jak chcete mít nápoj silný. 

Ingredience:

  • 250 g cukru krystal
  • troška vody
  • 2 velké citróny
  • 2 skořice
  • 3 badyány
  • 3 hřebíčky
  • 500 ml červeného vína
  • 300 ml rumu
  • 400 – 600 ml horké vody 
  • ovoce na ozdobení do sklenic

Tradiční vánoční punč s pomerančem – postup

Do hrnce si nasypejte cukr, přidejte vodu tak, aby byl cukr potopený a na mírném plamenu směs zahřívejte, dokud vám nevznikne cukrový rozvar (cukr se rozpustí ve vodě).

Poté přidejte šťávu ze dvou citrónů, koření a víno a směs zahřívejte, dokud nebude teplá. Punč ale zbytečně dlouho nevařte, abyste nepřišli o alkohol. Stáhněte plamen, přidejte rum a horkou vodu podle chuti a podávejte.

Do každé sklenice dejte nakrájené ovoce na ozdobu. 

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Skutečně chcete smazat komentář?

Vánoční punč podle receptů z první republiky Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná… více o tomto dni Vánoční punč podle receptů z první republiky Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si… více o tomto dni Vánoční punč podle receptů z první republiky Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si… více o tomto dni Vánoční punč podle receptů z první republiky Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,… více o tomto dni Vánoční punč podle receptů z první republiky Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,… více o tomto dni Vánoční punč podle receptů z první republiky Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé… více o tomto dni Vánoční punč podle receptů z první republiky Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé… více o tomto dni
Taky míváte úplně nejvíc blbý dny, kdy se všechno sere v pravidelnejch intervalech? Zrovna dneska při venčení v lese jsem myslela, že vylítnu z kůže… Vlastně mi to celý přišlo, jako by to bylo snad naplánovaný, bo co. Mi neřikej, že žádnej osud neexistuje! To náhody podle mě nejsou…

Poctivé recepty na domácí vánoční punč na zahřátí uprostřed chladivých dní

  • Vánoční punč je nedílnou součástí Vánoc. 
  • Jako první si možná vybavíme náměstí posetá vánočními trhy, na kterých se rozléhá vůně svařeného vína a trdelníků.
  • Máte už nějakou domácí recepturu, které se držíte, nebo si dopřáváte kupovaný punč?
  • My jsme si pro vás připravili jednoduché a poctivé recepty, které vás přinutí na kupovaný punč zapomenout!
  • Inspirujte se.

Pravý vánoční punč

Recept na vánoční punč našich babiček a dědečků.

INGREDIENCE

  • 500 ml rumu
  • šťáva z 8 pomerančů
  • šťáva ze 2 citronů
  • 500 g cukru
  • 40 g kvalitního čaje
  • 2 litry vody

POSTUP

  • Cukr, rum, šťávu z pomerančů a citronů necháme odstát na teplém místě. 
  • Mezitím si nachystáme čaj, který spaříme ve 2 litrech vody. 
  • Chvilku necháme odstát, a pak přidáme ke šťávě s rumem. 

Vánoční punč podle receptů z první republikyrecepty.aktuality.sk

Dětský vánoční punč

Sladký, hřejivý a výborný. Děti zaručeně potěší. 

INGREDIENCE

  • 1 litr džusu z černého rybízu
  • 1 lžička hřebíčků
  • 1 celá skořice
  • 1 kus vanilkového lusku
  • 3 plátky čerstvého zázvoru
  • 1 lžička pomerančové kůry (nastrouhaná)
  • rozinky
  • mandle

POSTUP

  • Všechny ingredience kromě rozinek a mandlí dáme do hrnce a necháme vařit na mírném ohni 30 minut. 
  • Poté odstavíme z varu a necháme ještě louhovat, aby se chutě krásně rozvinuly. 
  • Podáváme s rozinkami a mandlemi. 

Vánoční punč podle receptů z první republikygreenkitchestories.com

Co dětem ještě k punči dopřát? Třeba nějaké výborné cukroví? Inspirujte se, jak rychle vytvořit chutné cukroví v 6 variantách.

Punč bez alkoholu nebo s vínem

Další recept na vánoční punč bez alkoholu. Nebo si jej můžete dát i ve variantě s alkoholem, vínem.

INGREDIENCE

  • 2 dl jablečného moštu
  • 1 dl cukru
  • 1 pomeranč nakrájený na plátky 
  • 6 hřebíčků
  • 2 hvězdičky anýzu (možná trochu navíc na ozdobu)
  • 1 tyčinka skořice
  • 1 jablko nakrájené na kostky nebo plátky (i na ozdobu)
  • 1 litr jablečné šťávy (nebo 1 láhev bílého vína)

POSTUP

  • Jablečný mošt, cukr, pár plátků pomeranče, hřebíčky, anýz, skořici a skoro celé jablko nakrájené na plátky (zbytek si necháme na ozdobu) dáme do hrnce a svaříme na hustotu sirupu. 
  • Během vaření mícháme, aby se směs nepřipalovala. 
  • Vaříme zhruba půl hodiny, pak vše přecedíme přes jemné platýnko a přidáme jablečnou šťávu nebo bílé víno. 
  • Vaříme jen, aby se směs prohřála. 
  • Podáváme s plátky jablek, pomeranče a hvězdičkou anýzu.
Budete mít zájem:  Český chřest se vrací na trh

Vánoční punč podle receptů z první republikyiform.nu

Domácí vánoční punč ze Švédska

Kořeněný punč ze Skandinávie rozhodně zahřeje i největšího zmrzlíka.

INGREDIENCE

  • 2 láhve červeného vína s ovocnou chutí
  • 1 láhev portského vína
  • 3 ks celé skořice
  • 14 hřebíčků
  • kůra z 1 pomeranče
  • 1 hrnek cukru
  • ¾ hrnku rumu
  • ¼ hrnku brandy (nemusí být)
  • 1 hrnek rozinek
  • 1 hrnek pražených mandlí

POSTUP

  • Všechna vína, koření a pomerančovou kůru dáme do hrnce a vaříme na mírném plameni.
  • Po 20 minutách přidáme cukr, rum a vaříme ještě 5 minut do rozpouštění cukru. 
  • Celou dobu by směs měla pouze probublávat, nikoliv vařit. 
  • Servírujeme s rozinkami a mandlemi buď v samostatné sklenici nebo v keramické míse.

Vánoční punč podle receptů z první republikysonomamag.com

Červený vinný punč

A zde je známá varianta s červeným vínem.

INGREDIENCE

  • šťáva ze 3 citronů
  • 500 ml rumu
  • 1 láhev červeného vína
  • 500 g cukr

POSTUP

  • Šťávu z citronů smícháme s cukrem a rumem. 
  • Necháme odstát při pokojové teplotě. 
  • Mezitím si dáme ohřívat víno, a pak přidáme i šťávu s cukrem a rumem. 
  • Vaříme při mírném varu tak, aby punč jen probublával. 

Vánoční punč podle receptů z první republikyrecepty.aktuality.sk

Milujete, když je váš domov provoněn rumem? Provoňte si jej třeba cukrovím z rumu.

Anglický punč

Teď se posuneme kousek na západ a nabídneme recepturu na výborný punč z Británie.

INGREDIENCE

  • 750 ml hnědého rumu
  • 750 ml suchého červeného vína
  • 3 hrnky silného černého čaje
  • 2 hrnky cukru
  • ½ hrnku pomerančové šťávy
  • ½ hrnku citronové šťávy
  • 2 hrnky sezónního ovoce na ozdobu (pomeranč, brusinky)

POSTUP

  • Všechny ingredience kromě ovoce na ozdobu dáme do hrnce a pomalu zahříváme. 
  • Punč se nesmí vařit. 
  • Když je cukr rozpuštěný, odstavíme, nalijeme do mísy a ozdobíme ovocem.

Vánoční punč podle receptů z první republikythespruceeats.com

Tip: Už jste zkoušeli škvarkové cukroví? Zkuste jej naslano i nasladko.

Historie punče je velice bohatá. Jeho první objev se datuje několik stovek let zpátky. Znali jej už naši předkové, a tak stejně jako my se jím rozveselovali i zahřívali u slavnostního stolu. 

Přestože si punč prošel několika obměnami receptur, zůstává mu to stejné. Alkohol, voda, čaj, koření, citron a cukr je stále pevné jádro, které nezbořila ani stovka let. Právě alkohol je však zdrojem experimentů. V některých zemích se využívá brandy, jinde jamajský rum a u nás zase hnědý rum.

Existují ale i další varianty, kupříkladu s ginem nebo vínem. Vykouzlit vánoční punč bez alkoholu je také možné. Stačí vyměnit alkohol za jakýkoliv džus a mohou si pochutnat i děti. Když do něj přidáme zázvor, bude hřát ještě více.

Pokud se do domácí výroby punče příliš nehrnete, je zde i možnost zakoupení punče od různých výrobců v různých kombinacích. Nejspíše se ale neminete s přidanými barvivy a dalšími éčky. Kupovaný polotovar má většinou kolem 20 % alkoholu, ten domácí si můžete upravit podle svých možností.

Svařák, punč a glögi – ty nejlepší recepty na horké nápoje

Domácí svařák se začíná pít právě… teď!

Přichází čas přesně na to, abychom si předvánoční atmosféru vpustili domů, do duší i do kuchyně, užili si ji dosytosti každý den a přitom se zbytečně nestresovali, že jsme nestihli tohleto, támhleto a že v předvečer 24. prosince nemáme pro babičku důstojný balící papír bez dovádějících postaviček.

S příchodem Nového roku na Vánoce totiž rychle zapomeneme, zabalíme je do krabic a vykročíme vstříc novým předsevzetím. Odhodíme hrnek se svařákem, s punčem i s grogem a začneme pít zelený ječmen nebo něco podobně zdravého. Takže jistě chápete, jak je důležité, abychom si do hrnečku rychle něco uvařili, neboť v tuhle chvíli nám na to už zbývá jen asi tak 40 dní.

Domácí svařák

Kdysi jsem někde napsala, že každý rok zahajuju adventní přípravy tím, že si vyrobím sirup na svařené víno. Ano, sirup. Domácí, z karamelu, směsi čtyř druhů koření a kůry z citrusů.

Dobré svařené víno se totiž nesmí vařit, může jen lehce zpěnit, načež je hotové. To je ale v přímém rozporu s požadavkem, aby se v něm dostatečně vyluhovala chuť koření a dalších přísad.

Dá se to vyřešit jen dvěma způsoby. Buď si koupit nějaký zázračný sáček s instantní svařákovou příchutí, nebo koření povařit a vyluhovat zvlášť.

Pro vás, čtenáře tohoto webu, připadá samozřejmě v úvahu jen ta druhá možnost.

Příprava sirupu

Začínám tím, že si připravím sirup ze zkaramelizovaného cukru, ve kterém povařím a nechám odležet koření. A připravím si ho hodně, aby mi stačil na celý advent.

Když dostanu chuť na svařené víno, naliju si ho přiměřené množství do kastrůlku, zahřeju, dochutím domácím svařákovým sirupem a můžu rovnou podávat.

Sirup bez problému vydrží na tmavém místě až do Vánoc nebo ještě déle, a pokud ne, anebo pokud vám ho začnou upíjet sousedi a známí, až se věhlas vašeho svařáku rozkřikne, není problém během pár minut další dávku přidělat.

Vánoční punč podle receptů z první republiky

Možná jste už tenhle můj svařákový příběh slyšeli. Vůbec bych se nedivila, protože si už několik let žije svým vlastním internetovým životem. Dokonce ho stále provází i mé tehdejší fotky. Ale pokud ne, tak vám ho představuju v celé jeho původní kráse. A jestli máte někde po ruce Vánoční kuchařku pro dceru, tak si ho ani nemusíte tisknout, protože v ní ho samozřejmě najdete taky.

Vánoční punč podle receptů z první republiky

Suroviny

  • 1 kg cukru
  • 1 l vody
  • 25 g badyánu
  • 20 g hřebíčku
  • 30 g skořice (celé)
  • 10 g nové koření
  • kůra z 1 citronu (okrájejte ji škrabkou, aby kůra byla bez bílého hořkého podkoří)
  • kůra z 1 pomeranče (dtto)

Postup

  1. Cukr v co největším hrnci, který najdete, nechte nasucho a bez míchání rozpustit na středně silném až silném žáru. Pokud se bojíte, že cukr ode dna spálíte, než se na povrchu začne vůbec rozpouštět, klidně ho pro klid duše podlijte malou sklenkou vody, promíchejte a pak teprve začněte zahřívat. Tohle trochu pomůže přenosu tepla a rovnoměrnějšímu rozpouštění, zejména pokud pracujete s plnou dávkou.
  2. Jakmile se cukr začne rozpouštět, ztlumte žár a vyčkejte už jen pár okamžiků, až zezlátne a bude připomínat liščí srst. Jde to rychle, v žádném případě nečekejte na sytě hnědou barvu. Takový karamel už je poměrně hořký. V okamžiku, kdy má cukr správnou barvu, ho zalijte ho vodou. V tu chvíli oceníte velikost hrnce, který bezpečně uvězní náhle soptící nebezpečnou příšeru a který vám umožní, že můžete mít ruku mimo dosah páry, protože té se okamžitě vyvine velké množství.
  3. Karamel hned ztuhne, ztvrdne a vytvoří nejroztodivnější a nejpodezřelejší útvary. Nezalekněte se jich, dál vodu s karamelem zahřívejte a přiveďte ji k varu. Občas vařečkou promíchejte a nechte chvíli povařit, než se všechno beze zbytku rozpustí.
  4. Do vroucího sirupu přidejte koření a kůru, 5 minut povařte a nechte přes noc v chladu odležet.
  5. Druhý den přeceďte, nalijte do velké lahve (třeba od vína) a uložte do tmy. Vyvařené koření můžete propláchnout ve vodě, usušit a použít na ozdobu.

Poznámky, rady, tipy:

Až budete mít chuť na svařené víno, počítejte na jednu porci s 200 ml horkého vína – bílého nebo červeného – a 30 ml sirupu, což jsou dvě velké polévkové lžíce po babičce. Bílý svařák zdobte citronem, červený pomerančem.

https://www.kucharkaprodceru.cz/svarak-punc-glogi-domaci-recept/(c) Kucharka pro dceru a Jana Florentyna Zatloukalova, www.kucharkaprodceru.cz, 2014-2017. Pouze pro osobni pouziti. Dalsi sireni podleha schvaleni autorky a ridi se autorskym zakonem.

Rada

Nelekněte se uvedeného množství, které uvádím v receptu. Pokud mi snad nevěříte, že to je vážně ten nejlepší svařák v okolí, anebo se necítíte na práci s takovým množstvím do karamelova rozpáleného cukru (a to je jen dobře, v blízkosti karamelu byste se nikdy neměli cítit bezpečně), neváhejte si množství přepočítat pro začátek třeba jen na čtvrtinu požadovaných hmotností.

Vánoční punč

Svátek svaté Kateřiny tradičně patřil ženám a znamenal konec zábav a povyražení na dlouhou dobu.

Řekla Káča Bárce – nechme toho tance!Kateřina, 25. listopadu, a Barbora, 4. prosince

Ženy na tento svátek povážlivě napekly, navařily a naplánovaly, večer se i se vším tím jídlem sešly v hospodě u muziky a celý večer a celou noc si užívaly svého práva na dámskou volenku.

Nevím, jak vám, ale mně to trochu připomíná předvánoční snahu všechno zvládnout najednout a snad si pak užít i nějaký ten taneček — pokud na něj ovšem zbudou síly. Tolik vánoční záře, tolik vypětí, tolik druhů cukroví, to všechno si žádá permanentní uvádění těžce poznamenané duše (a peněženky) do původní rovnováhy.

A tomu napomůže nejen svařák, ale i punč. Takový, jaký možná znáte ze zahraničních vánočních trhů a jaký se tu vařil v dobách první republiky, než se na něj zapomnělo.

Budete mít zájem:  Potrat prý duševní nemoci nezpůsobuje. Zato mateřství ano

Vánoční punč podle receptů z první republiky

Výhodou je, že na něj samozřejmě můžete použít svařákový sirup.

Punč se zakládá na pomerančové šťávě (nestyďte se po nákupním vypětí použít kvalitní pomerančový džus), citronové šťávě (ne, kvalitní citronka opravdu neexistuje), rumu (dotazy na tuzemák neslyším) a karamelovém rozvaru. Sladké je vyrovnáno kyselým a horké je tuplováno alkoholem. Jde to i s jiným druhem ovocného džusu a jde to i nealko, ať si to s vámi užijí i děti.

Pomerančový punč

  • 100 ml pomerančového džusu
    3 cl sirupu na svařák
    šťáva z ½ citronu
    4 cl rumu
  • kousek ovoce a koření na ozdobu

Džus, šťávu a sirup ohřejte téměř k varu. Do hrnku odměřte rum, zalijte horkým ochuceným džusem a ozdobte. Užívejte a pozdravujte Kateřinu.

Moje malá Kateřina sice není svatá, ale zábava s ní je i bez punče (občas vlastně až do rána). Nevím, proč to vlastně říkám, asi na dokreslení toho, jak je pro mě takový punč i svátek svaté Kateřiny důležitá věc.

Vánoční punč podle receptů z první republiky

Glögi

Jestliže to začalo kořením ve svařáku a pokračovalo kořením v punči, tak na to můžete vzít med, že se koření objeví i v typickém finském předvánočním nápoji zvaném glögi.

Zatímco o předchozích dvou horkých nápojích se v Česku už docela slušně ví, glögi ještě čeká na objevení. Naštěstí do mě šťouchla Niki, má báječná přítelkyně a fotografka z dalekého severu.

Už se mi asi tak tisíckrát vyplatilo udělat, co mi přátelsky radí, takže tohle je jeden z těch příkladů, kdy se sluší poslechnout rady mladších a zkušenějších.

Nejen co se fotografování, pití glögi a vaření finské liškové polévky týká.

Příprava glögi

Glögi vás nadchne svým severským vtipem a šarmem. Základem je ovocný džus, ideálně červenější barvy, třeba brusinkový, hroznový džus nebo nejlépe černorybízový džus. V něm je třeba vyvařit a vyluhovat koření (pokud nemáte sirup na svařák, ha!). Nebojte se do směsi koření použít i zelené tobolky kardamomu, dodají mu skvělou chuť i vůni.

Horký džus a sirup dořeďte vodou dle potřeby, nalijte do hrníčku, a hlavně přidejte oloupané mandle a rozinky. Kdo je dospělý, dolije si ještě červené víno a vodku.

Nejlépe chutná z hrnečku s mumínky a za křoupavého ukusování zázvorových sušenek z IKEA.

Tak na advent a na zdraví!

PS. A jaký je váš oblíbený horký zimní nápoj do hrnku? Svařák, punč, grog, glögi, Glögg, Glühwein nebo ještě něco jiného?

Zahřejte se v zimě punčem – recepty jsou mnohdy zajímavé

V chladném počasí, jaké venku panuje, by to chtělo něco pořádného na zahřátí, nemyslíte? Co takhle voňavý punč, který zpříjemní dlouhé zimní večery? Tento horký nápoj s kapkou alkoholu si můžete vychutnávat nejen na vánočních trzích, ale lehce si jej připravíte také doma. Seznámíme vás hned s několika jeho chutnými variantami.

Punč je nápoj, který je stejně jako svařák, nebo grog neodmyslitelně spjat s předvánočním časem. Nejčastěji si jej dáváme na náměstích, kde se konají vánoční trhy. Zahřívá nám zkřehlé ruce a s chutí jej posrkáváme, když procházíme stánky a vybíráme dárečky pro své blízké.

Kde se punč vlastně vzal?

Cesta punče až k nám do České republiky byla poměrně klikatá. Recept na tento lahodný nápoj byl do Evropy přivezen někdy v 17. století britskými kolonisty z Indie. Angličané po dlouhou dobu Indii kolonizovali a tak se často říká, že se punč vlastně narodil v Anglii.

Slovo punč vzniklo odvozením z indického slova „panča“, což znamená „pět“. A proč zrovna pět? Protože punč byl původně v Indii tvořen celkem pěti základními ingrediencemi – cukrem, čajem, vínem, vodou a arakem. Arak je pálenka vyrobená destilací zakvašených palmových šťáv nebo třtinové melasy.

Zakvašování se provádí pomocí rýže, která se rozvaří na kaši. Dále bylo do nápoje přidáváno nejrůznější koření a ovoce.

Vánoční punč podle receptů z první republiky Vánoční punč podle receptů z první republiky Foto: Homemade Dessert Recipes, Delicious Magazine

Podle dochovaných historických pramenů existuje více původních indických receptů na přípravu punče. Pokaždé však ten pravý punč tvoří pět základních ingrediencí.

V Evropě se postupem času původní indické ingredience začaly nahrazovat dostupnějšími (zejména co se týče koření a alkoholu) a tak se původní recept trochu změnil. Přesto punč, jak jej známe dnes, už existuje nejméně dvě století.

Snad každá země si pak recept ještě trošku pozměnila k obrazu svému, takže punč, který si dáte třeba v Rakousku, nemusí být stejný jako ten, na nějž jste zvyklí doma. Zrovna rakouský punč je známý tím, že obsahuje vyšší množství alkoholu.

Punč však znají například i na ostrově Réunion v Indickém oceánu, kde jej připravují z produktů, které jsou jim dostupné – tedy z rumu, vanilky, manga nebo liči a třtinového cukru.

Malé seznámení s českým punčem

Pod názvem punč si tedy vybavíme teplý míchaný nápoj, který u nás připravujeme z čaje (případně ovocného džusu nebo vody), vína (červeného či bílého), tvrdého alkoholu (nejčastěji rumu) a cukru. Přidáváme ovoce a koření. Kromě čerstvého ovoce je možné do punče přidat také ovoce sušené nebo mandle – fantazii se meze nekladou.

Pokud by si někdo chtěl přípravu punče ulehčit, může si zakoupit již předem připravenou kořenící směs. Správný punč by měl obsahovat asi 30% alkoholu. Co se týče koření, tak v České republice si punč ochucujeme voňavým vánočním kořením, jako je skořice (celá), hřebíček, vanilkový lusk nebo kardamom. Často se dochucuje také citronovou nebo pomerančovou kůrou.

Pro přípravu punče je třeba vždy použít čerstvou svařenou vodu.

Podávání punče

Horký punč by se měl podávat do již předehřátých sklenic, které jsou nejlépe ze silnostěnného skla, a tudíž nehrozí, že by teplem praskly. Pokud si nejste sklenicemi jistí, nechejte v nich lžičku, která odvádí teplo. Výhodou tohoto nápoje je, že je možné jej podávat i studený.

Domácí příprava punče

Možná jste si všimli, že prodejci dnes již nabízí nejrůznější nezvyklé druhy punčů, každý do nich přidává trochu jiné ingredience a v jiném poměru. Také názvy nám mnohdy nic neříkají – vyzkoušet můžete punče pařížské, finské, švédské, zimní, vánoční nebo třeba vinné.

Existuje mnoho druhů punče a tak i mnoho způsobů, jak jej připravit. Každý si tak může vybrat takový, který nejvíce lahodí jeho chuti. Přípravu punče si podle následujících receptů můžete vyzkoušet jednoduše i sami doma.

Provoní vám celý byt a atmosféra Vánoc tak na sebe nenechá dlouho čekat.

Tradiční vánoční punč

Potřebujeme: 50 g rozinek,¼ l silného černého čaje, ¼ l červeného vína, 1 dl rumu, 1 trubičku skořice, 1 vanilkový cukr, 1 citron nebo pomeranč Příprava: Několik hodin před samotnou přípravou punče zalijeme rozinky rumem a necháme je máčet.

Čaj, víno a citronovou šťávu přivedeme k varu (nevaříme, vyvařil by se nám alkohol). Přidáme cukr dle chuti a připravíme si vysoké sklenice. Rumem nasáklé rozinky, můžeme buď nechat okapat a použít je samostatně, nebo využít i zbylý rum a nalít ho na dno každé sklenice společně s hrozinkami.

Zalijeme vyrobeným punčem, ozdobíme plátkem citronu a ihned podáváme.

Včelí punč

Potřebujeme: 125 ml vody, 250 g medu, 1 kousek skořice, 3 – 5 hřebíčků, kůru z pomeranče a citrónu, šťávu z půlky citrónu, 200 ml rumu

Příprava: ve 125ml vody svaříme med, skořici, hřebíček, pomerančovou a citrónovou kůru. Po svaření se punč přecedí a přidá se do něj rum a šťáva z citronu.

Finský punč

Potřebujeme: 250 ml bílého vína, 250 ml červeného vína, 250 ml vody, 50 ml vodky, 20 ml citronové šťávy, 120 g cukru krystalu, 1 kus citrónu

Příprava: Cukr rozpustíme v teplé vodě, přidáme bílé a červené víno a zprudka zahřejeme. Po odstavení z ohně přidáme vodku a šťávu z citrónů. Finský punč se podává s kolečkem citrónu.

Pomerančový punč

Potřebujeme: 0,5 l červeného vína, 0,5 l pomerančového džusu, 1 čerstvý pomeranč, 4 hvězdičky badyánu, 2 – 3 celé skořice a cukr na dochucení.

Postup: Ve větším hrnci svaříme víno společně s džusem a kořením. Po provaření hrnec odstavíme a přidáme cukr. Do punče dále přidáme plátky pomeranče, kůru z pomeranče a plátky také naaranžujeme na okraj sklenice. V případě, že bychom tento druh punče chtěli ještě vylepšit, vyměníme pomerančový džus za čerstvě vymačkanou šťávu z pomerančů.

Rybízový (třešňový) punč

Potřebujeme: 200 ml červeného vína, 200 ml vody, 0,2 dcl rumu, 100 g cukru krupice, kousek celé skořice, kousek vanilky, 5 lžic rybízové (třešňové) šťávy.

Postup: Vodu svaříme s cukrem, vínem, skořicí a vanilkou. Přilijeme rum a rybízovou nebo třešňovou šťávu a necháme přejít varem. Vše scedíme nebo nápoj naléváme do vyhřátých sklenic přes sítko. Na dno sklenice můžeme přidat snítku zmrazeného rybízu nebo třešní.

  • Mléčný punč
  • Potřebujeme: 80 g cukru, 800 ml mléka, skořici, 100 ml rumu a 50 ml brandy.
  • Postup: svaříme mléko s cukrem a skořicí, přilijeme rum, brandy a vše necháme dobře prohřát.
  • Studený jablečný punč
  • Potřebujeme: 1 dl cukrového sirupu, 250 ml jablečného moštu, 5 cl citronové šťávy, 150 ml perlivé vody.
Budete mít zájem:  Co jedly naše (pra)babičky a my máme za nové

Postup: cukrový sirup promícháme s jablečným moštem a citronovou šťávou. Vzniklou směs dáme do ledničky vychladit. Poté přilijeme perlivou vodu a nápoj nalijeme do sklenic. Sklenice můžeme ozdobit hroznovým vínem.

Kávový punč

Potřebujeme: 250 ml silné překapávané kávy, skořici, 1 ks hřebíčku, pomerančovou kůru, 2 lžičky cukru a koňak.

Postup: kávu smícháme se skořicí, hřebíčkem, pomerančovou kůrou a cukrem, vše přivedeme k varu, ale nevaříme. Poté přilijeme koňak.

– jpa –

???? 3 recepty na domácí vánoční punč

10. 12. 2020

V chladných zimních večerech je nejlepší podlehnout skvělé chuti pravého domácího punče. Pokud se nechystáte nasát vánoční atmosféru na některém z trhů, můžete si tradiční punč vykouzlit v pohodlí domova. Přinášíme tři recepty na tento nevšední nápoj. 

Naše tři fantastické recepty ohromí rodinu i návštěvu. Aby se punč odlišoval od těch, které jsou k dostání u stánků na vánočních trzích, doporučujeme použít lepší rum. Vyhněte se tak tuzemské výrobě a sáhněte po pravém rumu z Karibiku. V naší nabídce rumů jich najdete celou řadu.

Vánoční punč podle receptů z první republiky

Domácí punč

Budete potřebovat:

  • 1 l džusu z černého rybízu
  • 200 g rozinek
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 citron
  • 1 celý badyán
  • 3 dl rumu
  • 1 l červeného vína
  • 1 pomeranč
  • 2 celé skořice
  • 200 g cukru
  • 1 l ananasového džusu

Postup:

Džusy a víno nalijeme do nádoby, přidáme cukr, vanilku, rozinky, badyán, skořici a na půlkolečka nakrájený dobře umytý citron a pomeranč. Směs na punč přivedeme k varu a krátce povaříme. Přilijeme rum a již nevaříme. Domácí punč podáváme horký.

Tradiční vánoční punč

Budete potřebovat:

Postup:

V kastrůlku svaříme vodu s cukrem a vymačkanou šťávou z pomeranče a půlky citronu. Pak přilijeme rum a bílé víno. Punč zahříváme pouze k bodu varu, ne více. Vyvařil by se nám alkohol. Víno můžeme použít bílé nebo i červené.

Tradiční vánoční punč nalijeme do silnostěnných sklenic, které dobře drží teplo. Sklenice ozdobíme plátkem citronu a ihned podáváme.

Punč s hroznovým vínem a ananasem

Budete potřebovat:

  • 1 ananasový kompot
  • 80 ml třešňovice (třeba Baron Hildprandt)
  • 300 g hroznového vína
  • 1 lžíci cukru krupice
  • 700 ml bílého vína
  • 1 citron
  • 500 ml vody

Postup:

Nálev z kompotu, vodu a víno nalijeme do kastrůlku a přivedeme téměř k bodu varu. Nevaříme však.

Přidáme kuličky hroznového vína i kousky ananasu a prohřejeme. Nakonec vmícháme třešňovici a punč podle chuti dosladíme. Punč s hroznovým vínem a ananasem ozdobíme kolečky dobře omytého citronu a můžeme podávat.

Upraveno podle: www.zena.centrum.cz

Vyzkoušejte dobroty z článku

Vánoční trhy v Ostravě: kde mají nejlepší punč?

„Punč vyrábíme každý den nový, a to z dvanácti ingrediencí a jednoho našeho tajemství,“ uvedla třeba Zuzana Ovšáková, prodejkyně z Masarykova náměstí v centru Ostravy. Právě tam Deník pro vás zmapoval situaci a zjišťoval, kde mají punč nejlepší.

Prvním rokem zde punč prodávají provozovatelé z Přerova, a nejde o ledajaký punč. „U Sněhuláka“ si dáte, jaký chcete, a kdy chcete.

Když totiž ostatní stánky ve 20 hodin zavřou, tady ještě vyčkávají na poslední zákazníky.

„O víkendu jsme tady byli do deseti hodin, do té deváté míváme otevřeno vcelku pravidelně,“ vysvětluje prodejce Stanislav Paseka, který rozlévá punč s vodkou, slivovicí, jäggermaisterem, griotkou, rumem nebo malibu.

ZATOČTE SI!

„Ženy sahají většinou po griotce nebo malibu,“ upřesňuje výřečný stánkař, který lidem nabízí možnost obohatit punč gumovými medvídky, ananasem, kokosem nebo v podstatě čímkoliv, kam člověk zasune lžíci. A pro pravidelné zákazníky tu mají i šestý punč zdarma nebo výherní kolo štěstí po desáté návštěvě.

V podstatě stejně širokou nabídku punče mají i ve Vánočním baru. Největší zájem je však o klasiku Vánoční punč s rumem, červeným svařákem a pomerančovou šťávou. Aby byli zákazníci spokojeni, přichází Filip Choleva do stánku každý den už tři hodiny před otevřením.

„Je třeba punč i svařák správně namíchat, okořenit, dochutit a zahřát,“ říká prodejce brněnské značky, která je na ostravských trzích třetím rokem. Za tu dobu si oni pamatují zákazníky a lidé si zase oblíbili je. „Třeba tohoto pána známe dokonale.

Vždy, když se blíží, už chystáme kombinaci jablko-hruška,“ povídá Choleva, když se blíží další „štamgastka“.

ČTYŘIKRÁT ZA DEN

„Nejdřív jsem tady chodila s břichem, teď už dva roky s dcerkou. Mířím vždy jedině tady, jinde lepší punč a svařák nenajdete. Už v těhotenství jsem tu chodila často a dnes jsem tu už asi počtvrté, protože s malou se tady chodíme dívat na zvířátka,“ vysvětluje Ostravačka Dominika Lišková.

Dobře lidé znají i bohumínský Královský punč, který je na „Masarykáči“ k dostání také třetím rokem. Do povědomí se lidem dostal vedle kvalitního punče možná i proto, že na trhy vyrazil hned se třemi stánky. „Jejich jméno dělá své.

Lidé se vracejí stále častěji a nezní žádná kritika,“ přesvědčuje stánkařka Miluše Gavroňová, u níž si můžete dát punč buďto čistě královský, nebo medový. Zatímco jinde uslyšíte i lichotivá slova ke konkurenci, tady si tvrdě brání své hájemství. „Náš punč je top.

Lidé říkají, že jinde vám to klidně zředí vodou!“

CALVADOS DOŠEL

Deník všechny punče poctivě vyzkoušel a právě tyto tři stánky hodnotí nejlépe. Někde tříletou tradici, například U Sněhuláka možnost dochutit si punč podle libosti. Jsou tu ale i další místa, kde se můžete zahřát.

Punč s becherovkou, borovičkou, hruškovicí, griotkou, slivovicí nebo rumem si můžete dát v jednom ze tří stánků ostravské restauratérské rodiny Golisovy, která je na trzích dokonce už pátým rokem v řadě. „Loni jsme nabízeli i punč z calvadosu, ten ale letos kvůli slabé úrodě není.

Jinak vám ale namíchám, jakou kombinaci budete chtít,“ nabízí Robert Golis, podle něhož je jednoznačně nejžádanější višňový punč s griotkou. Nejen s punčem, ale také s gastronomickými specialitami dorazili se svým foodtruckem do Solné ulice i ze známého ostravského bistra Hogo Fogo. „Moc jsme se na naši premiéru na vánočních trzích v Ostravě těšili.

Punč vyrábíme každý den podle vlastního receptu. Prozradit snad mohu jen to, že na něj používáme dvanáct ingridiencí a jedno naše tajemství,“ usmála se Zuzana Ovšáková, spolumajitelka foodtrucku.

Možností dojít si v bruslích až do stánku zase jistě neopovrhnou bruslaři. Další stánek s punčem, který si odbývá na trzích premiéru, tentokrát z Bohumína totiž stojí přímo vedle kluziště, kde nemá konkurenci.

„Je více kořeněný, cítit je hodně hřebíčkem a skořicí. A méně sladký.

Musela jsem si ho dosladit, ale někomu může přijít právě vhod,“ svěřuje se jedna z bruslařek, zatímco její kamarádka dodává: „Ale cappuccino tady mají bezkonkurenční.“

CO JE VLASTNĚ PUNČ?

Punch je termín pro sortiment alkokolických i nealkoholických nápojů, které většinou obsahují ovoce nebo ovocné šťávy. Tradice punče trvá v Evropě už od 17. století. Příprava tohoto nápoje byla do Evropy dovezena britskými kolonizátory z Indie.

Slovo punč je anglického původu, k nám se dostalo přes němčinu. Původní indické slovo pro tento nápoj je „panča“ a znamená pět. Tento název vznikl na základě pěti ingrediencí, ze kterých se punč připravuje.

V Indii se punč dělá z cukru, araku (alkoholického nápoje vyrobeného kvašením a destilací ze šťáv cukrovým palem), čaje, vína a vody, přidává se koření a ovoce.

Kvalitní punč obsahuje zhruba 30 procent alkoholu. K dochucení se používá skořice, hřebíček, kardamom nebo vanilkový lusk, citronová nebo pomerančová kůra. Horký punč by se měl podávat do předehřátých pohárů.

Srovnání cen vánočních punčů v centru Ostravy (0,2 dl)

Punče U Sněhuláka 40 až 50 korun Vánoční bar 40 až 45 korun Královský punč 40 až 50 korun* Punče Golisovy rodiny 35 až 55 korun Hogo Fogo 48 korun Punč u kluziště 40 korun Dětský punč všude za 25 až 35 korun *Deník nejlépe hodnotí první tři stánky s punčem

TIP DENÍKU

Zkuste včelí punč Potřebujete: 125 ml vody, 250 g medu, kousek skořice, 3 až 5 hřebíčků, kůru z pomeranče a citronu, šťávu z půlky citronu, 200 ml rumu

Nejdříve se svaří med, skořice, hřebíček, pomerančová a citronová kůra se 125 ml vody. Při svaření se odstraňuje pěna. Potom se punč přecedí a přidá se do něj rum a šťáva z citronu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *