Vánoční perníčky: kdy je upéct, aby byly měkké

10.12.2019

Pečení vánočních perníčků je symbolem i tradicí každých Vánoc. S naším receptem budete mít perníčky měkké ihned, takže je můžete připravit i na poslední chvíli.

Vůně perníkového koření vykouzlí úsměv dětem i dospělým, pohladí na duši a navodí příjemnou domácí atmosféru.

Receptů je spousta, cukroví můžeme různě zdobit, dlouho vydrží a dá se pověsit i jako tradiční ozdoby na stromeček.

Vánoční perníčky: kdy je upéct, aby byly měkké Zdobení perníčků a jejich pečení je tradiční vánoční zvyk (Zdroj: Depositphotos)

Perník má velmi starobylý původ. Už ve starém Egyptě, antickém Řecku a v Římě znali pečivo z mouky a medu. Přesnější zmínky o výrobě v Evropě se datují od 13. století. První zmínky o pečení vánočního perníku v Čechách pochází z lucemburské doby.

Tradičně se perník vyráběl v hanzovních městech – městech s převážně německými svazky, které provozovaly dálkový obchod, jako symbol jejich úspěchu a obchodování se světem. Vzhledem k ceně koření bylo toto pečivo velikým luxusem a často se vyváželo. Díky tomu, že obsahovalo koření včetně pepře, bylo trvanlivé.

Původně bylo perníkové pečivo složené jenom z mouky, medu a pepře. Díky tomu vznikl i název Perník – Pepřovník.

Vánoční perníčky: kdy je upéct, aby byly měkké Perníková chaloupka je také oblíbenou výzdobou na vánočním stole (Zdroj: Depositphotos.com)

Díky vysoké ceně se perníkáři uplatnili spíše ve velkých městech. Na stůl se jejich pečivo dostávalo jenom u honosných rodin a pánů. Do menších měst nebo vesniček perníkáři občas zajížděli, ale málokdo si mohl perník dovolit. Proto si lidi začali vyrábět vlastní těsta a postupně jich vzniklo opravdu veliké množství.

Do základního receptu se postupně přidalo kypření, vajíčka a různé druhy koření včetně sušené levandule. Z původního pepřového pečiva tak vzniklo nepřeberné množství voňavého cukroví, které mělo různé příchutě. Zdobení se pak vyvíjelo podobně jako zdobení kraslic nebo kroje, patřícího do daného kraje.

Základními tvary byly kolečko, srdíčko nebo zvířátka. Postupně se přidávaly další a další tvary. V dnešní době není výjimkou dinosaurus, bagr nebo raketa. Perníčkové nebo také medovníkové koření dnes koupíte již namíchané a připravené. Stačí přidat do těsta jednu až dvě malé lžičky vody.

Některé hospodyňky si ale zakládají i dnes na tom, že si pro pečení vánočních perníčků připravují vlastní směs koření včetně mletí či drcení.

Vánoční perníčky: kdy je upéct, aby byly měkké Perníčky můžeme použít i jako vánoční ozdoby a pověsit je na stromeček (Zdroj: Depositphotos.com)

U nás je nejznámější pardubický perník, který má původ v Hradci Králové. Tehdejší majitel Pardubic, Vilém z Perštejna, ho však odkoupil a svou tradici si pardubický perník zachoval dodnes.

Pro delší skladování je vhodnější sušší a tvrdší perník, a ten je možné skladovat i několik měsíců. Před konzumací ho stačí dát do fólie, nebo těsně uzavíratelné plechovky s kouskem jablíčka a pečivo krásně změkne a zvláční.

Pokud přidáte více medu, upečete vánoční perníčky, které můžete ihned nabízet jako příjemnou svačinku nebo sladké pohoštění.

Vánoční perníčky: kdy je upéct, aby byly měkké Perníčky můžeme upéct světlejší i tmavší, můžeme je také pověsit na stromeček či dárečky (Zdroj: Silva Pokorná)

Pečeme vánoční perníčky

Upečte si lahodné vánoční perníčky, na které nemusíte čekat, až změknou. Můžete je použít jako svačinku pro děti, nazdobené pověsit jako ozdoby na stromeček, nebo klasicky použít jako vánoční cukroví a zdobení slavnostního prostírání. Malé medovníkové prasátko můžete pověsit na zabalený dárek a přidat tak ještě přání štěstí pro celý příští rok.

Co budeme potřebovat na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 g změklého másla (může být Hera nebo jiný tuk)
  • 100 g medu (můžete přidat až 120 g medu)
  • 2 vejce (případně 3 menší)
  • 1,5 lžičky jedlé sody
  • 1,5 lžičky mletého koření do perníku
  • vejce na potření (nepatří do těsta)

Vánoční perníčky: kdy je upéct, aby byly měkké Na perníkové těsto potřebujeme mouku, cukr, med, vejce, koření, tuk a kypřidlo (Zdroj: Silva Pokorná)

1. Všechny složky těsta kromě vajíčka na potírání vložte do větší mísy a opatrně promíchávejte vařečkou. Máslo nastrouhejte nahrubo na struhadle, rychleji změkne a lépe se promíchá do těsta, nebo ho můžete přímo rozpustit. Med musí být také tekutý. Pokud vám zkrystalizoval, rozpusťte ho v mikrovlnce nebo ve vodní lázni. Míchejte nejdříve pomalu, aby se vám mouka a cukr zbytečně neprášily ven. Postupně se začnou propojovat suché a mokré části a vzniknou malé hrudky.

Vánoční perníčky: kdy je upéct, aby byly měkké Do mísy vložíme všechny ingredience najednou (Zdroj: Silva Pokorná) Vánoční perníčky: kdy je upéct, aby byly měkké Nejdříve vše promícháme vařečkou (Zdroj: Silva Pokorná)

2. Ve chvíli, kdy těsto zhrudkovatí, můžete propracovat rukou. Nejdříve v misce, a když se vše spojí do větší hroudy, těsto vyndejte na pracovní plochu.

Pěkně vypracované těsto do hladka vložte do fólie a nechte aspoň 2 – 3 hodinky odpočívat v lednici. Těsto si můžete připravit i dopředu, v lednici vydrží až 14 dní, pokud máte čerstvý tuk a vejce.

Pokud máte například tuk na konci doby spotřeby, zpracujte těsto ihned.

Vánoční perníčky: kdy je upéct, aby byly měkké Těsto pak rukama vypracujeme (Zdroj: Silva Pokorná) Vánoční perníčky: kdy je upéct, aby byly měkké Těsto necháme odpočívat v lednici (Zdroj: Silva Pokorná)

3. Odpočaté těsto vyndejte z lednice a hned si zapněte i troubu a předehřejte ji na 180 °C. Těsto podsypávejte moukou a jemně propracujte. Pod rukama vám změkne, ale nenahřívejte ho příliš. Hroudu vyválejte na pomoučené pracovní desce na tloušťku asi 3 mm.

Vykrajujte různé tvary pomocí vykrajovátek, nebo si nařežte pláty pro perníkovou chaloupku. Tvary ukládejte na vymazaný a moukou vysypaný plech, nebo použijte pečící papír. Ten je možné použít opakovaně na několik pečení. Pokud chcete perníčky pověsit, vykrojte na vhodném místě také dírky.

Šikovné je na to tenké brčko nebo špejle.

Vánoční perníčky: kdy je upéct, aby byly měkké Vyválené těsto vykrajujeme formičkami a ukládáme na plech (Zdroj: Silva Pokorná)

4. Připravené perníčky ihned vkládejte a pečte. Pečte ve střední části trouby na 180 °C, horní i dolní pečení.

Každá trouba je ale jiná, proto první pečení hlídejte a případně si nastavení upravte. Doba pečení je asi 8 min. O kousek delší pečení dodá perníčkům tmavší nádech a bílé zdobení pak bude výraznější.

Hned po vytažení z trouby ještě horké perníčky potřete vyšlehaným vajíčkem, aby se krásně leskly.

Pečem zhruba uprostřed (Zdroj: Silva Pokorná) Upečené perníčky necháme pár minut odpočinout (Zdroj: Silva Pokorná)

Zdobení perníčků

Perníčky můžete zdobit tradičním způsobem, bílkovou polevou s cukrem a pomocí mikrotenového sáčku nebo papírového kornoutu. Polevu můžete také natírat štětcem a perníčky tak celé vymalovat. Práci si můžete zjednodušit koupením připravených tubiček s polevou, které mají malou špičku. Dají se zavřít a používat tak opakovaně.

S tubičkami zvládnou pracovat i hodně malé děti. Polevy jsou připravené v různých barvách, včetně barev se třpytkami. Vyšlehaná bílková poleva s cukrem funguje skvěle i jako lepidlo. Můžete tedy pak perníčky na polevě dozdobit třeba lentilkami nebo sypáním na dorty.

A také perníkovou chaloupku nejen nazdobíte, ale také jednoduše slepíte právě polevou. 

Hned po upečení potřeme vajíčkem (Zdroj: Silva Pokorná)

Recept na klasickou bílkovou polevu

Potřebujete: 1 bílek, moučkový cukr, citronovou šťávu, mikrotenový sáček

Do větší misky dáte bílek a moučkový cukr, lze přidat i pár kapek citronové šťávy. V průběhu šlehání přisypáváte cukr podle potřeby, dokud nevznikne kompaktní bílá poleva, která dobře drží tvar. Polevu vložíte do mikrotenového sáčku, konec utáhnete (zatočíte a polevu utěsníte) a na jedné špičce ustřihnete malý otvor.

Perníčky zdobíte vymačkáváním polevy přímo na perníček. Takto připravená poleva je skvělá pro kontury a detaily, protože dobře drží tvar. Nebo pro lepení perníkové chaloupky. Pro malování a větší plochy si polevu rozřeďte přidáním další citronové šťávy. Polevu můžete podle potřeby obarvit potravinářskými barvičkami.

Zdobení perníčků barevnými polevami v tubičkách (Zdroj: Silva Pokorná)

Vánoční perníčky – měkké hned po upečení

Receptů na vánoční perníčky je spousta. Někdo přidává kakao, jiný má rád jen dva tři typy koření, další trvá na deseti druzích.

Ať tak či onak, důležité je, aby byly perníčky měkké, a to, pokud možno, hned po vytažení z trouby. A také aby neztvrdly ani po odležení.

Samozřejmě je spousta triků, jak měkkosti docílit, ale tenhle recept funguje, aniž byste s těstem museli provádět zbytečné fígle navíc. Recept na perníčky hned měkké, čtěte právě teď!

Budete mít zájem:  Ublížení Na Zdraví Promlčení?

Vánoční perníčky: kdy je upéct, aby byly měkké

  • 500 g HLADKÁ MOUKA
  • 200 g cukr moučka
  • 5 lžíce ČESKÝ VČELÍ MED
  • 100 g MÁSLO (vychlazené)
  • 2 ks vejce
  • 2 lžíce KAKAO TMAVÉ (holandského typu)
  • 2 lžička koření do perníku
  • 1 lžička jedlá soda
  • 1/4 ks kypřicí prášek do perníku
  • 1 ks vejce nebo 2x žloutek na potření
  • Postup je jednoduchý. Všechny suroviny dáme do mísy a smícháme. Pokud vlastníte robota, máte těsto na perníčky za minutku hotové. Použijte hnětací hák nebo pádlo (pozor, tady musíte stroj zastavit v okamžiku, kdy se těsto zpracuje do velkých hroudek, a dál ve hnětení pokračovat ručně).
  • Těsto by mělo být hladké a pevné.
  • Zabalíme ho to potravinářské fólie a necháme minimálně přes noc odpočinout.
  • Odpočinuté těsto na perníčky vyndáme z lednice a hned vyválíme na tenký plát, silný asi 3-4 mm.
  • Vykrájíme tvary perníčků a opatrně je přemístíme na plech vyložený pečicím papírem.
  • Perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C.
  • Pečeme je asi 10 minut, nebo dokud nezačnou vonět. Pokud perníček lehce zmáčkneme prstem, měl by být pevný, ale měkký zároveň.
  • Po vytažení potíráme rozšlehaným vajíčkem nebo žloutkem.

Těsto je hotové za 15 min, odležení přes noc, pečení 10 min. Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
Vánoční perníčky: kdy je upéct, aby byly měkkéTěsto na vánoční perníčky, příprava
Vánoční perníčky: kdy je upéct, aby byly měkké Vánoční perníčky: kdy je upéct, aby byly měkkéTěsto na vánoční perníčky
Vánoční perníčky: kdy je upéct, aby byly měkkéVykrajování perníčků na plechu

Vánoční perníčky, rady a tipy:

  • Těsto na perníčky po vytažení z lednice může být hodně tuhé a trhat se. V tom případě ho rychle promněte v ruce a rozválejte.
  • Pokud možno válejte těsto bez podsypávání mouky. Jde to trošku hůř, ale čím víc mouky do těsta zapracujete, tím víc riskujete, že budou perníčky po upečení tvrdé.
  • Skvěle na válení bez mouky poslouží silikonová podložka, např. z Ikea. Já mám ráda i jejich lopatku, kterou se dobře perníčky a jiné cukroví odlepuje z podložky a přenáší na plech.

TIP: Těsto můžete bez zbytečného podsypávání moukou vyválet i mezi dvěma fóliemi.

  • Jestliže budete vykrajovat větší a složitější tvary perníčků, je dobré to dělat přímo na plechu, protože při přenosu na plech se můžou tvary zkroutit a zvlnit.
  • Po vytažení upečených perníčků z trouby můžete, ale nemusíte perníčky potřít vajíčkem. Když je nepotřete, zůstanou krásně matné jakoby sametové. Po potření zase budou lesklé a bude se na ně malinko líp chytat poleva.
  • Potřít perníčky můžete i se žloutkem obarveným potravinářským barvivem, třeba načerveno. Perníčky budou krásně barevné, potom je už jen dozdobíte polevou.

Poleva na vánoční perníčky

Polevu si přichystáte velmi jednoduše. Na 1 bílek přisypete cca 150 g prosátého moučkového cukru a dvě lžíce solamylu (poleva bude krásně bílá, nikoliv průsvitná).

Poleva by měla ze lžíce jakoby odpadávat po velkých kusech –
to je dobrá konzistence na kreslení špičkou. Když přidáte trošku vody nebo
citrónové šťávy (pár kapek), tak polevu zředíte a můžete perníčky “vylévat” –
tvořit rozsáhlejší plochy vylité polevou.

Nejlepší na zdobení perníčku jsou klasické cukrářské sáčky, ale lze zdobit i kornoutem z pečicího papíru.

Vánoční perníčky: kdy je upéct, aby byly měkké

Pečete na Vánoce? Zkuste náš recept na Išelské koláčky, rakouské cukroví.

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat.

Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím.

Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

Klasické vánoční perníčky a vychytávky Moniky Brýdové

Existuje mnoho variant perníkových těst. Českobudějovická kreativní publicistka Monika Brýdová má osvědčené dva recepty. O návod na klasické vánoční perníčky se podělila s posluchačkami pořadu Dámská jízda.

  • „Tohle je klasika, ale musí se péct už někdy před Mikulášem, aby se perníčky do Vánoc rozležely,“ připomíná.
  • Suroviny:400 gramů hladké mouky 75 gramů másla 2 vejce 140 gramů moučkového cukru 2 lžíce medu 1 kávová lžička jedlé sody 2 lžičky koření do perníku půl lžičky skořice
  • lžíce kakaa (nemusí být, když kakao použijete, budou perníčky tmavší a pak na nich lépe vynikne bílková poleva)

Všechny těstoviny propracujeme do těsta. Zabalíme do fólie a minimálně 12 hodin necháme v lednici odpočívat. „Výhodou je, že to těsto tam může odpočívat třeba několik dní, může se péct po částech,“ dodává Monika Brýdová.

Vánoční perníčky: kdy je upéct, aby byly měkké

Českobudějovická publicistka Monika Brýdová prozradila svůj recept na perníčky. Ty není třeba nechat uležet a jsou hned po upečení vláčné a měkké.

Aby při vyvalování nemusela těsto podsypávat velkým množstvím mouky, používá dva kusy pevnější fólie. „Ty jenom lehce pomoučním a mezi nimi těsto vyvaluji,“ vysvětluje.

Po upečení maže perníčky rozšlehaným žloutkem. Pokud chce, aby byly červené, kápne do žloutku trochu červeného potravinářského barviva.

Pokud nestihnete včas upéct perníčky podle tohoto klasického receptu, můžete využít recept Moniky Brýdové na ihned měkké perníčky, které není třeba nechávat rozležet.

Poleva na zdobení perníčků:

  1. 1 bílek 140 gramů moučkového cukru (prosijeme přes jemné síto)
  2. 1 lžička solamylu a pár kapek citronové šťávy (také kápneme přes sítko, aby nám do krému nespadla dužina nebo pecička)

Kdy upéct které cukroví, aby bylo na svátky vynikající? Poradíme vám!

  • 26listopadu   2015  /  06:00Přesně za čtyři týdny je tu Štědrý den. Je proto nejvyšší čas začít péct cukroví, bez kterého by se vánoční svátky neobešly. Pokud tedy pečete klasické perníčky. Jestli ne, máte ještě týden čas. Víte ale, kdy vlastně který druh začít péct, aby se do svátků rozležel? Každý má totiž svůj čas.
  • Jestli jste minulý víkend ještě neupekla perníčky, je právě teď ten pravý čas, pokud chcete, aby vám do Vánoc stačily změknout. Pokud to nestihnete, nevěšte hlavu, existují i recepty na perníčky, které jsou měkké hned. Křehké perníčky Vynikající křehké perníčky, které nejen dobře vypadají, ale i chutnají. A mohou se konzumovat ihned po upečení.celý článek
  • Tenhle víkend se pusťte do pečení dalších druhů cukroví. Okolo Mikuláše je vhodná doba na přípravu zázvorek, vanilkových rohlíčků, kokosek, medvědích tlapek, ořechového a kokosového cukroví. Zázvorky Křehké a chutné cukroví vonící zázvorem si oblíbily už naše prababičky. A zachutná i vám.celý článek
  • Teď je ten nejlepší čas na přípravu lineckého cukroví. Zapamatujte si, že ideální teplota pro získání dorůžova propečeného cukroví je 180 °C. Při nízké teplotě z těsta vytéká tuk, při vysoké zase těsto rychle zhnědne, ale není dobře upečené. S plněním ale ještě týden počkejte, obzvlášť pokud se chystáte promazat ho krémem. Linecké cukroví Tradiční linecké cukroví z bezlepkové mouky. Z těsta vykrajujeme různé tvary, které po upečení slepujeme marmeládou nebo krémem.celý článek
  • Týden před Vánocemi se pusťte do pečení marokánek, cukroví z bílků a přípravy nepečeného cukroví. Je také na čase vyrobit polevy a krémy a pečivo dozdobit. Nepečené, naplněné a ozdobené cukroví pak skladujte v chladnu. Při přípravě totiž byly použity vejce, máslo, popřípadě jiný tuk, takže by se snadno cukroví mohlo zkazit.

Vánoční perníčky

Kategorie Videorecepty Obtížnost Nízká Čas přípravy 2 hodiny Počet porcí 30 perníčků Hodnocení 131 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

U perníčků jsou pro mě důležité dvě věci – aby byly měkké hned po upečení a aby se nemusely zdobit. Dělám je proto jen s jednoduchou polevou, na kterou mám ale zase jednu úžasnou fintu s perníkovým rumem. Mrkněte na video!

Recept je někde na pomezí mezi klasickými perníčky a ruměnkami. Perníčky jsou vážně měkké hned po upečení, zároveň ale ještě udrží tvar a dají se vykrajovat.

Klasické rumové perníky ale přeci jen voní trochu jinak a vůně rumu se dost bije s perníkovým kořením. Právě tady je místo pro moji fintu, kdy polevu připravuji z perníkového rumu. Rum je nabitý kořením a vanilkou a vůni perníkového těsta krásně zesiluje.

Pokud tedy potřebujete recept na měkké perníčky bez stresu ze zdobení a s úžasnou vůní, mrkněte se na ten můj.

Budete mít zájem:  Rosacea hyzdí tvář i duši

Suroviny

  • 230 g hladké mouky
    140 g medu
    60 g másla
    2 vejce
    2 lžičky perníkového koření
    2 lžičky kakaa
    3/4 lžičky prášku do pečiva
  • Na polevu a perníkový rum:
    75 g moučkového cukru
    tuzemák
    hřebíček, badyán, skořice, anýz
  • vanilkový lusk (stačí použitý, bez zrníček)

Přesný poměr na koření do rumu není moc důležitý a bude vám stačit jen pár kousků koření. A samozřejmě platí, že místo klasického tuzemáku můžete kdykoliv sáhnout po něčem lepším.

Postup

1 Med a máslo dejte do misky a rozehřejte ve vodní lázni (nebo na velmi mírném plameni). Nechte chvilku vychladnout. Máslo s medem by nemělo být horké, zároveň ale musí zůstat tekuté.

2 Do misky dejte mouku. Přidejte perníkové koření, kakao, prdopeč a promíchejte. Přidejte vejce, rozpuštěné máslo s medem a s pomocí vařečky nebo lžíce důkladně promíchejte. Těsto bude hodně lepit a bude se vám zdát děsně řídké, tak se nelekněte. Zakryjte fólií a dejte alespoň na 45 minut do lednice.

3 Do rendlíku nalijte trochu rumu (stačí deci, pokud s ním nebudete mít další nekalé plány), přidejte koření a nakrájený vanilkový lusk. Přiveďte k varu. Odstavte, nechte vychladnout a všechno koření vyjměte. Troubu rozehřejte na 170 °C.

4 Těsto v lednici mezitím pěkně ztuhne a přestane lepit. Přendejte ho na pomoučený vál a krátce prohnětejte. S pomocí válečku rozválejte na plát asi půl centimetru silný. Pohlídejte si, ať se vám rozválený plát nepřilepí na vál (vykrojené tvary by se pak špatně přenášely na plech).

5 S pomocí vykrajovátek vykrojte jednotlivé perníčky, které opatrně přeneste na plech. Dejte do rozehřáté trouby a pečte 8 minut (pro větší perníčky klidně i 10 minut).

6 Do misky dejte moučkový cukr a za stálého míchání přidávejte perníkový rum po troškách. Poleva by se měla lesknout a zůstat pěkně hustá. Upečené perníčky nechte vychladnout.

Namočte je (z lícové strany) do polevy a nechte ztuhnout. Správnou texturu polevy si vždy zkuste na prvním perníčku. Jestli se poleva vsakuje, je potřeba vmíchat cukr navíc. Perníčky uschovejte do krabičky.

Pokud totiž necháte perníčky volně, postupně zcela vyschnou a ztvrdnou.

Tipy

Extra vláčné perníčky. Perníčky před uskladněním namočte na rubové straně do rumu. Nechte vsáknout a zavřete do vzduchotěsné krabičky. Tuhle fintu použijte i v momentě, kdy to přeženete s teplotou nebo délkou pečení.

Mandlové perníčky. Do těsta přidejte 50 g mletých mandlí. Perníčky pak sice nebudou tak pěkně hladké, mandle jim ale dodají vůni a vláčnost navíc.

Zázvorové perníčky. K perníkovému koření přidejte lžičku mletého zázvoru navíc. Tyhle perníčky pak budou pikantnější. Podobně funguje i přídavek pomerančové nebo citrónové kůry.

Slepované perníčky. Plát těsta vyválejte o fous tenčí. Hotové perníčky pak potáhněte polevou a slepujte marmeládou.

Poleva s jinovatkou. Pokud perníčky namočíte do polevy ještě horké hned po upečení, tak cukrová poleva částečně krystalizuje a na okrajích vytvoří efekt jinovatky (viz titulní foto). Pěknou jednolitou a lesklou polevu získáte naopak namáčením perníčků už zcela vychladlých.

Související

Nejlepší recepty na medové perníčky, včetně rad a tipů na zdobení

Medové perníčky zdobené třenou polevou Foto: archív Terezy Semerádové

Zeptali jsme se perníkářky Terezy Semerádové z blogu Perníčkování, která povyšuje zdobení perníčků na umění, na její rady a tipy, jak na samotné pečení perníčků, tak jejich zdobení.

Pečení perníčků vypadá jednoduše, ale není tomu tak. Někdy je těžké kvůli velké lepivosti těsta vůbec dosáhnout správné konzistence, jindy je nad lidské síly vyválet těsto a z něj vykrájet a přenést na plech ty nejkrásnější vánoční tvary.

Ale ani když toto všechno hravě zvládnete, ještě neznamená, že vaše perníčky budou přesně takové, jaké jste si vysnili. Tajemství tkví jak ve správně zvoleném receptu, tak v dodržování přesného postupu.

Tradiční recepty na vánoční cukroví Vánoce

Jak tedy poznat, který z receptů je ten správný? Především záleží na tom, co od perníku očekáváte a kolik máte času na jeho výrobu a odležení.

Nejprve se s námi podívejte na dva osvědčené recepty, které se liší především v časové náročnosti výroby. Následně se více zaměříme na samotné zdobení.

Slepované perníčky lze využít i jako vánoční ozdoby FOTO: archív Terezy Semerádové

INGREDIENCE
  • 400 g hladké mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • nevrchovatá čajová lžička jedlé sody
  • 2 vrchovaté čajové lžičky perníkového koření
  • 50 g holandského kakaa (můžete vynechat, pokud chcete pouze medové perníčky)
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce medu
  • 2 velká vejce
  • 125 g másla
  • 1 žloutek a mléko na potření perníčků po upečení
  • Všechny suroviny vypracujte v hladké těsto. Pokud se rozhodnete použít kakao, může se vám stát, že suroviny půjdou hůře zpracovat, jelikož některé značky kakaa více vysušují. V takovém případě se nebojte přidat trošku medu a tuku. Těsto podle tohoto receptu by mělo být krásně vláčné a tvárné, ale nemělo by se lepit.
  • Hotové těsto vložte do uzavíratelné nádoby a nechte alespoň dvě hodiny odležet v lednici (můžete nechat i přes noc).
  • Před pečením těsto pořádně propracujte, vyválejte přibližně na tloušťku 3 mm a tvary pečte na 180 °C.
  • Doba pečení záleží na velikosti vykrajovaného tvaru. Může se pohybovat od 5 minut až po 15 minut v případě velkých perníčků.
  • Hotový perníček by měl být při vytažení z trouby stále ještě měkký, ale nemělo by být možné do něj obtisknout prst.
  • Hned po vytažení z trouby perníčky potřete směsí rozšlehaného žloutku s trochou mléka (cca dvě lžíce mléka na 1 žloutek).
  • Pokud vám na perníčku zůstávají příliš znatelné stopy žloutku, směs ještě více zřeďte mlékem. Perníčky po vychladnutí skladujte v uzavřené nádobě.

TIP: V případě, že se chystáte zdobit bílkovou polevou, nechte perníčky raději ještě týden odležet, protože povrch perníčku stále pracuje a při unáhleném zdobení by vám poleva mohla v důsledku smršťování opadat.

Tento recept je vhodný například i na perníkovou chaloupku. U těch ovšem doporučuji nechat jednotlivé díly v troubě trochu „přepéct“, aby těsto bylo o něco tvrdší a tvořilo tak pevnější základy.

Klasické recepty na vánoční cukroví podle našich babičekVánoce

Ozdobené perníčky lze využít nejen jako vánoční ozdoby, ale i jako jmenovky k dárkům.

Foto: archív Terezy Semerádové

Doba přípravy: 2-6 týdnů na odležení těsta, 14 dnů na odležení perníčků

INGREDIENCE
1. Těsto
  • 1 kg hladké mouky
  • 1 kg horkého medu
  • 10 g skořice
  • 10 g hřebíčku
  • 10 g nového koření
  • 2 špetky anýzu
  • 2 špetky badyánu
  • kůra z jednoho citrónu
  • 1 žloutek
  • 20 g jedlé sody

Tip: všechno koření lze nahradit 40 g perníkového koření

 2. Těsto
  • 500 g moučkového cukru
  • 3 celá vejce
  • 3 žloutky
  • 500 g mletých, neloupaných mandlí
  • 1 kg mouky
  • 1 žloutek a mléko na potření perníčků po upečení
  • Nejprve si připravte 1. těsto. Smíchejte mouku s horkým medem, kořením a propracujte v hustou kaši. Toto těsto nechte v uzavřené nádobě v lednici nebo jiném chladném místě 14 dní až 6 neděl odležet.
  • Až budete připraveni péct, přidejte do těsta jeden žloutek smíchaný s 20 g jedlé sody. Řádně propracujte a pusťte se do přípravy druhého těsta.
  • Moučkový cukr utřete s 3 vejci a 3 žloutky, poté přidejte mleté mandle a mouku.
  • Tuto směs propracujte a spojte s prvním těstem, které jste si připravili před 14 dny až 6 týdny.
  • Z těsta vykrájejte požadované tvary a pečte na 180 °C. Doba pečení záleží na velikosti vykrajovaného tvaru. Může se pohybovat od 5 minut až po 15 minut v případě velkých perníčků.
  • Ještě horké potřete rozšlehaným žloutkem s trochou mléka. Perníčky poté nechte rozležet minimálně 14 dní, aby změkly.

Tradiční perník neobsahuje žádné kakao ani tuk. Toto těsto však vyžaduje mnoho péče, času a volného místa v ledničce.

Nejvyšší čas si naplánovat předvánoční úklid Vánoce

Předvánoční období je však hektické, a ne vždy se nám dostává tolik času, kolik bychom si přáli. Pokud tedy hledáte recept na perníčky, který můžete připravit během chvilky a perníčky budou okamžitě měkké a měkké i zůstanou, tak doporučuji předchozí.

Zdobení představuje další nelehký úkol. Není se však čeho bát a kreativitě se v tomto případě meze nekladou. Tradiční perníčky byly původně zdobeny pouze oloupanou půlkou mandle a takzvaným ledováním na spodní straně perníčku.

Ledování spočívá v potření bílkovou polevou, která je zředěná citronovou šťávou na velmi tekutou konzistenci, takže vytvoří pouze průhledné cukrové mramorování.

Nicméně, asi se všichni shodneme, že cílem pro většinu z nás je pravděpodobně bílé, krajkové zdobení na povrchu perníčku. Pokud hledání správného receptu byla noční můra, příprava bílkové polevy bývá pro mnoho kuchařek hotové peklo.

Určitě se vám to už také stalo. Vyzkoušela jste všechny možné varianty šlehání s cukrem, bez cukru, nad párou, bez páry a výsledek… poleva tekla. Asi vás ale nenapadlo, že chyba je právě ve šlehání.

Šlehaná sněhová poleva se samozřejmě na perníčky používá, nicméně pracovat s ní dokáže pouze hodně zkušená perníkářka. Pro nás ostatní tu je třená poleva.

Veganské vánoční cukroví, které se svou chutí vyrovná tomu tradičnímuVánoce

INGREDIENCE
  • 1 bílek
  • pár kapek citronové šťávy
  • 200 g moučkového cukru
  • Bílek rozklepněte do misky, přidejte pár kapek citronové šťávy a po troškách začněte přisypávat moučkový cukr, který metličkou do bílku zamíchejte.
  • Cukr přidávejte do té doby, dokud poleva nebude mít požadovanou konzistenci.
  • I přes zažitou českou představu nesmí být poleva úplně hustá. Příliš hustá poleva jde špatně vymáčknout ze zdobícího sáčku a způsobuje jeho praskání.

Tento recept zvládne i začátečník. S polevou se krásně pracuje a v ledničce vydrží až tři dny.

Bílková poleva vás neláká? Zkuste perníčky slepit povidly a potřít čokoládou. Uvidíte, že se po nich okamžitě zapráší.

Perníčky vždy uchovávejte v uzavřené nádobě, aby se vám v důsledku topení nevysušily. Pokud se vám něco takového přihodí, tak k perníčkům do krabice vložte čerstvý chléb nebo jablko. Perníčky z nich vytáhnou veškerou vlhkost a změknou.

Pouze pozor, ani chléb ani jablko by se neměly dotýkat cukrové polevy. Mohou ji totiž rozpustit.

Tradiční linecké cukroví podle receptu z rodinného cukrářstvíVánoce

Na prvním videu uvidíte, jak ozdobit perníčky na vánoční ozdoby. Podle postupu Terezy Semerádové to zajisté zvládnete i vy.

Podobnou technikou lze ozdobit i vánoční perníková srdce. Výsledek vypadá složitě. Ale pokud budete postupovat krok za krokem podle návodu, jistě budete příjemně překvapené i svým vlastním výsledkem.

Hlavní zprávy

Perníčky, které jsou hned měkké

  • Lucy7515. 12. 2020 21:10:23 Kvůli tomuto geniálnímu receptu jsem se SEM ZAREGISTROVALA, ABYCH MOHLA PODĚKOVAT !! Že jsem ve svých 45letech po x marných pokusech KONEČNĚ UPEKLA MĚKOUČKÉ PERNÍČKY !! Dřív byly jak šutr.. letos jsem vsadila na tohle a jsem vděčná !! vyválela jsem na hrubší a jsou jak med a heboučké.. nic tvrdého.. Děkuji !! Jinak i na silnější kousky stačí osm minutek v pohodě a fakt maličko dál od sebe, dost „nabudou“, což vůbec není na škodu Odpovědět
  • Lubka915. 12. 2020 11:05:48 Nicole.H: Ano, dělal jsem z třetinové dávky a vyšlo to na jeden plech. Odpovědět
  • Lubka915. 12. 2020 11:03:47 Včera jsem dělal těsto – poprvé – a dnes jsem upekl, vše je super, ale vykrojené formy perníku se musí dávat hodně daleko od sebe na pečící papír na pekáči, jinak se spečou dohromady ! Chuťově to nemá chybu ! Odpovědět
  • Anna S6. 12. 2020 19:27:04 Odpovědět
  • ScarlettCrimson6. 12. 2020 14:38:38 Odpovědět
  • MisaP327. 11. 2020 05:23:20 Odpovědět
  • Crussida16. 11. 2020 14:41:41 Teď jsem je dopekla z poloviční dávky na zkoušku. Recept jsem dodržela jen na poloviční dávku jsem dala celou a půl lžičky koření. S těstem se mi pracovalo OK. Trošku jsem se bála, když jsem začala válet, že praská a měla jsem dát víc másla jak tu všichni psali, ale nakonec to žádná tragédie nebyla! 🙂 Horkovzdušná trouba 170, 7 minut. Nevím, nezdály se mi hotový tak jsem to tam ještě na minutu šoupla. Takže 8 minut cca. Zkoušela jsem tenčí – ty trošku zezlatověly a tluščí ty si zachovaly světlou barvu. Tenčí trošku křupavý, ale zuby si o to fakt nevylámete. Tluščí měkký. Za mě super. PS: Poloviční dávka je cca jeden plech – cca 30 kousků, ale záleží jaké máte vykrajovátka, že 🙂 Já dělala variaci koček, nějaké menší některé větší. Odpovědět
  • gabikka1. 12. 2019 22:56:00 Odpovědět
  • pipre18. 12. 2018 18:17:43 Výborné perníčky Dnes jsem je vyzkoušela z poloviční dávky a budu dělat znova Odpovědět
  • Petaja16. 12. 2018 17:52:11 Dnes jsem delala, jsou vyborne, s testem se dobre pracovalo, medu jsem pridala 2 lzice, ale teda vrchovate a koreni do perniku 2,5 kavove lzicky. Po upeceni jsem nepotirala syrovym vajickem, nemam rada tepelne neupravene vejce kvuli salmonele, protoze je jedi hlavne deti. Ale i tak jsou hezke, mekke a brzy budeme zdobit… Odpovědět
  • Mon Peri12. 12. 2018 20:35:53 Perníčky jsou výborné, udělala jsem další várku a přidala více medu a dávám prášek do perníku tak místo sody a přidala kakao, jsou vynikající. Akorát ty první jsou už tvrdé,přitom byly úplně měkoučké, tak jsem zvědavá jestli ještě zmeknou, teď jsou v chladu, tak to může být i tím, že? Odpovědět
  • Lamicka9. 12. 2018 23:08:35 Perníky jsou moje nejoblíbenější vánoční cukroví. Letos jsem podle podle tohoto receptu. Dala jsem 2 lž. koření (a klidně bych příště ještě jednu přidala) a mouky bylo taky malinko víc. Jinak jsem přesně dodržela recept. V ledničce jsem nechala odležet 24 hodin. Krásně se s testem pracovalo, stačilo lehce podsypat, nic se netrhalo a nelepilo. Pekla jsem na 160C 9 min. Na první pohled se mi zdaly světlejší, ale po potreni zloutkem dostaly krásnou barvu a lesk. Nechala jsem chladnout na plechu. Po vychladnuti úžasne mekke, nepreslazene a mají výbornou pernikovou chuť. Pravda, nevoní tolik, jak jsem zvyklá. Uvidíme, jestli nebudou tvrdnout. Zítra budu zdobit a asi preventivně šoupnu do krabice jablko. 🙂 Odpovědět
  • Sisinka456. 12. 2018 17:13:29 Dnes poprvé perníčky, tento recept je super, měkké hned po vychladnutí. Vyzkoušela jsem natřít žloutek před pečením, taky super, jsou lesklé…Uložila jsem si do oblíbených, za rok opakovačka. Moc děkuji paní Janě, jsou výborné… Odpovědět
  • MartaO1. 12. 2018 18:13:04 Dnes jsem vyzkoušela. Příprava jednoduchá, neumím péct sladké tak oceňuji! Nebyl čas nechat do druhého dne, ale i tak jsou moc dobré a zatím opravdu měkké! Snad neztvrdnou jako ty co jsem pekla naposledy. Prozatím za mě palec nahoru Odpovědět
  • Veronika.Hrozna29. 11. 2018 19:48:38 Nicole.H: Já pekla včera na 160 a 12-14 minut. Když na ně zatlačíš prstem musí být ještě trošičku měkké , ale vespod už ne ! Když otevřeš troubu a čichneš, musí být cítit koření a ne syrová mouka, tehdy jsou hotové! Když ne, klidně v přidej teplotu a čas. Dávám 2,5 ČL koření na 1 těsto a ochutnám, než dám odležet jestli je v tom dost koření.První várku hlídej, každá trouba peče jinak ! Moje například o 10 stupňů míň než je na termostatu nastaveno. Přeju dobré pečení. Odpovědět

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector