Vajíčka jsou zdravá! Mňam!

Moje babička, děda a dokonce i rodiče se vajec bojí a mají v hlavě zapsáno, že zvyšují cholesterol a nejsou vůbec zdravá. Bojí se tuku a cholesterolu…

Vajíčka jsou zdravá! Mňam!Jsou vejce dietní a zdravá

Pan doktor má přeci vždy pravdu a ten říkal, že jsou vejce špatná. Jestli panu doktorovi táhne na 70, tak tomu rozumím….

Vejce lze považovat za super-potravinu a byla by velká škoda, kdyby ses jich vzdala.

Přečti si prosím celý článek, kde ti vše vysvětlím. Byla bych moc ráda, kdybys „vaječný“ článek sdílela nebo přeposlala svým známým. Spousta lidí má stále velmi špatné informace.

Co se v článku „Jsou vejce dietní“ dozvíš?

  1. Zdravotnická osvěta o vejcích, která lže!

  2. Vejce jsou při dietě super kamarád.

  3. Proč se při dietě vajíček bojíš?

  4. Jsou vejce dietní? A když ano, kdy je mám jíst?

  5. Dáreček (sleva 280 Kč) na moje fitness pexeso.

5 chyb při ???????????? cvičení, které ŽENY ???? neustále OPAKUJÍ. Fitness video dárek si zdarma vyzvedni ZDE >

1) Zdravotnická osvěta o vejcích, která lže!

Zdravotnická osvěta všem lidem v minulém století vštěpovala, aby se vyhýbali vejcím jako zdroji cholesterolu. Avšak ani snížená spotřeba vajec, ani široce rozšířená konzumace margarínů lidi v zemích s dostatečnou výživou od poškození cév a srdečních-cévních nemocí neochránila!

Vajíčka jsou zdravá! Mňam!Zažij také fitness proměnu ZDE >

Stále jsem ti ale neodpověděla na otázku, jestli jsou vejce dietní :-). Už teď ti prozradím, že vejce dietní jsou a při hubnutí ti určitě pomohou.

Říkáš si: „Ale co ten cholesterol, o kterém všichni mluví?“.

Více ti prozradím v bodě 3 tohoto článku o vejcích.

2) Vejce jsou při dietě super kamarád!

Vejce jsou výborným zdrojem energie a biologicky užitečných látek, protože přeci musí zabezpečit výživu a vývoj celého nového organismu.

Jsou vejce dietní? Určitě ano a ze svého zdravého jídelníčku je nevyškrtávej. Vejce jsou potravinou živočišného původu, které obsahují veškeré esenciální aminokyseliny.

Esenciální aminokyseliny jsou takové, které si lidské tělo nedovede samo vytvořit a je proto závislé na jejich příjmu potravou. Vejce obsahují vitamínky A, B1, B2, B6, B12, D, E, a K, lipidy, zejména fosfolipidy s vysokým obsahem nenasycených kyselin včetně omega-3 mastných kyselin.

Vejce jsou užitečným zdrojem lecitinu pro tvůj mozek, nervy, cévy i srdce! Jedno vejce pokryje 13% denního příjmu bílkovin. A určitě víš, že bílkoviny jsou při hubnutí a dietě velmi důležité.

Vejce obsahují rovněž lutein a zeaxanthin, což je důležité pro tvoje oči. Vejce poskytují tvému organismu téměř všechny nutriční minerály. Značná část studií prokazuje, že spotřeba 7 vajec týdně NEzvyšuje riziko infarktu!

Věřím, že už mi věříš, že jsou vejce dietní :-). Ale jdeme ještě dál. Vejcový nášup a dietování pokračuje.

3) Proč se při dietě vajíček bojíš?

Při dietě i bez diety se vajíček vůbec neboj! Vejce jsou velmi špatně odsouzena za zdravotní problémy! Řeči o tuku nebo cholesterolu zapomeň, je to přežitek a velmi stará fáma!

Vajíčka jsou zdravá! Mňam!Zažij také fitness proměnu ZDE >

Pokud si dáš cca 7 vajec za týden, jen svému tělu prospěješ!

Bohužel to vejce tak trošku odnesla neprávem. Vejce se totiž nejčastěji jedla s tlustým masem, párky a podobnými mňamkami.

Vysoký cholesterol a zdravotní komplikace nezpůsobují vejce, ale dobrůtky s vejci spojené.

Obavy hoď za hlavu a vejce si klidně pravidelně dávej. Není ani nutné vejce „pitvat“ a vajíčka bašti celá.

4) Jsou vejce dietní? A když ano, kdy je mám jíst?

Jsou vejce dietní? Věřím, že už víš, že jsou vejce super a tvé hubnutí nepokazí.

Ještě ti doporučím, kdy vejce baštit. Vejce jsou super v tom, že si je můžeš dát kdykoliv.

  • Vejce si můžeš dát ke snídani, svačině, obědu i večer k večeři.
  • Můžeš si vejce připravit na nejrůznější způsoby, já mám nejradši:
  • Jako přílohu si můžeš dát zeleninku, tak jako já :-).

5) DÁREČEK (sleva 280 Kč) na moje fitness pexeso:

Mimořádnou slevu (280 Kč) jsem ti již aktivovala.

Vajíčka jsou zdravá! Mňam!Získej oblíbenou hru pro celou rodinu zde

  1. Nemusíš tedy nikam zadávat slevový kód ani slevu dodatečně aktivovat.
  2. Sleva je omezena jen časově, a to na pár posledních dní.
  3. Pexeso, video představení i svoji slevu omrkni ZDE >

Ženy DNES ode mě nejvíce kupují:

Vajíčka jsou zdravá! Mňam!Zažij také fitness proměnu ZDE >

#vejce #vajíčka #dietní #zdraví

Vejce, cholesterol a zdraví: kolik vajec denně můžete jíst?

Vajíčka jsou zdravá! Mňam!

Vajíčka patří mezi potraviny, které obsahují nejvíce živin. Jen si to představte – jedno vajíčko musí obsahovat všechny potřebné živiny k tomu, aby se z jedné buňky vylíhlo celé malé kuřátko. Nicméně vejce mají poněkud zkaženou pověst tím, že jejich žloutek obsahuje velké množství cholesterolu. Jedno střední vejce obsahuje až 186 mg cholesterolu, což je 62% denního doporučeného příjmu cholesterolu pro člověka.

Dříve si lidé mysleli, že když budete jíst cholesterol, zvýší se jeho koncentrace v krvi, což přispívá ke vzniku kardiovaskulárních onemocnění (zejména infarktu myokardu a mozkové mrtvice).

Ukazuje se však, že to není tak jednoduché a že čím více cholesterolu konzumujeme, tím méně ho naše tělo vyrábí. Říká se tomu mechanizmus regulace zpětnou vazbou.

Pojďme si vysvětlit, jak to funguje …

Jak tělo reguluje hladinu cholesterolu

Cholesterol často považujeme za něco negativního.

Když o něm slyšíme nebo čteme tak se nám automaticky vybaví léky, infarkt myokardu a předčasná úmrtí.

Ovšem skutečnost je trochu jiná. Cholesterol je základním stavebním kamenem a důležitou složkou buněčných membrán a najdeme ho ve všech buňkách lidského těla.

  • Organizmus také cholesterol využívá k tvorbě steroidních hormonů, jako jsou například testosteron, estrogeny nebo kortizol.
  • Bez cholesterolu bychom nemohli vůbec existovat.
  • Protože je cholesterol velmi důležitý pro lidský organizmus, museli jsme se tomu přizpůsobit a vytvořit mechanizmy jak zajistit dostatečnou zásobu cholesterolu v organizmu za všech okolností.
  • Protože ale cholesterolu v potravě nemusíme vždy přijímat dostatečné množství, naše tělo si cholesterol dokáže vyrobit, a to přímo v játrech.
  • Ovšem pokud jíme stravu bohatou na cholesterol, játra začnou vyrábět méně cholesterolu (1, 2).
  • Tento mechanizmus zajišťuje, že tělo udržuje hladinu cholesterolu v krvi na v podstatě konstantních hodnotách a záleží jen na tom, kolik cholesterolu přijímáme v potravě – buď budeme většinu cholesterolu přijímat v potravě a játra ho budou produkovat méně nebo tomu bude naopak (3, 4).

Shrnutí: Játra tvoří velké množství cholesterolu. Když budeme jíst hodně vajec (která obsahují hodně cholesterolu) budou játra produkovat cholesterolu méně.

Po několik desítek let radili lékaři pacientům, aby snížili konzumaci vajec nebo alespoň omezili konzumaci vaječných žloutků (vaječný žloutek obsahuje nejvíce cholesterolu, zatímco v bílku najdeme prakticky jenom bílkoviny a cholesterol téměř žádný).

Odborníci běžně doporučují konzumovat maximálně 2 až 6 vaječných žloutků za týden. Nicméně pro toto omezení neexistují žádné relevantní vědecké důkazy (5).

Vajíčka jsou zdravá! Mňam!

Naštěstí ale máme řadu skvělých klinických studií, které vysvětlují jak to s cholesterolem a vejci doopravdy je a díky kterým můžeme být v klidu.

V těchto klinických studiích rozdělili autoři účastníky do dvou skupin. Účastníci z jedné skupiny jedli po určitou dobu několik (1 – 3) celých vajec každý den, zatímco účastníci z druhé skupiny nejedli vajíčka, ale něco jiného (například náhražky vajec). Následně odborníci sledovali jednotlivé účastníky studií po dobu několika týdnů ažměsíců.

Výsledky těchto klinických studií ukázaly, že: 

  • Prakticky ve všech případech vzrostla hladina hodného cholesterolu (HDL) v krvi (6, 7, 8).
  • Hladina celkového cholesterolu a LDL (zlého) cholesterolu obvykle nevzrostla, nicméně u některých osob došlo k jejich mírnému vzrůstu (9, 10, 11, 12).
  • Díky konzumaci vajec, která jsou bohatým zdrojem omega 3 mastných kyselin, došlo ke snížení hladiny triglyceridů v krvi. Triglyceridy jsou přitom dalším významným rizikovým faktorem vzniku kardiovaskulárních onemocnění a mozkové mrtvice (13, 14).
  • Došlo k významnému nárůstu hladiny karotenoidových antioxidantů (lutein, zeaxantin, apod.) (15, 16, 17).

Odpověď organizmu na konzumaci celých vajec závisí na konkrétní osobě.

U 70% lidí neměla konzumace celých vajec na hladinu celkového ani LDL cholesterolu. Nicméně u 30% lidí (kteří byli v rámci klinického hodnocení označováni jako “pacienti s nadměrnou odpovědí na konzumaci vajec”) došlo k mírnému vzrůstu hladiny celkového cholesterolu a/nebo LDL cholesterolu (18).

Na první pohled se tedy může zdát, že konzumace vajec u téměř třetiny lidí zvyšuje hladinu cholesterolu, což může být problém.

Budete mít zájem:  Jak Pečovat O Své Duševní Zdraví?

Ovšem není tomu tak, protože klinické studie ukazují, že konzumace vajec vede ke změně velikosti částic LDL cholesterolu z menších (s vyšší hustotou, odborně nazývané LDL-III) na větší (s menší hustotou, odborně nazývané jako intermediární LDL II nebo velké LDL I) (19, 20).

Lidé, kteří v těle mají především velké LDL částice, mají nižší riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Takže i když vajíčka mohou způsobit mírné zvýšení hladiny celkového cholesterolu a LDLD cholesterolu není to žádný důvod k obavám (21, 22, 23).

Vědecké výzkumy potvrzují, že konzumace až 3 celých vajec denně je pro zdravé lidi naprosto bezpečná a nemá žádný negativní vliv na jejich zdraví.

Shrnutí: Vajíčka u drtivé většiny lidí zvyšují hladinu HDL cholesterolu (tedy toho “hodného” cholesterolu). U 70% lidí nezvyšují ani celkovou hladinu cholesterolu v krvi ani hladinu LDL cholesterolu.

U některých lidí mohou způsobit mírné zvýšení hladiny LDL cholesterolu, ale toto zvýšení se týká “neškodných” velkých částic LDL I (které mají menší hustotou a nezvyšují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění).

Bylo provedeno hodně klinických studií, které se zabývaly tím, jak konzumace vajec ovlivňuje riziko vzniku srdečních onemocnění.

Těmto klinickým studiím se říká observační (pozorovací) studie. Zjednodušeně řečeno jsou to klinické studie, kterých se účastní velké množství lidí a kteří jsou po jejich ukončení sledováni po mnoho dalších let.

Při interpretaci jejich výsledků využívají odborníci speciální statistické a matematické metody, s jejichž pomocí modelují jak některé návyky (například stravování, kouření nebo cvičení) souvisí se zvýšeným nebo naopak sníženým rizikem vzniku některých onemocnění.

Vajíčka jsou zdravá! Mňam!

Tyto klinické studie, kterých se v některých případech zúčastnilo až několik set tisíc osob, jednoznačně potvrdily, že lidé, kteří jedí celá vejce, nemají zvýšené riziko výskytu kardiovaskulárních onemocnění. Některé z těchto klinických studií dokonce prokázaly, že konzumace vajec dokonce snižuje riziko mozkové mrtvice (24, 25, 26).

Ovšem než začnete jásat je potřeba zmínit jeden důležitý závěr, a to ten, že tyto klinické studie prokázaly, že pokud vajíčka konzumují diabetici (pacienti trpící cukrovkou), zvyšuje jejich konzumace riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění (27).

Není jisté, zda jsou vajíčka jedinou příčinou toho, proč se u diabetiků zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, protože tyto klinické studie popisují jenom vztah a nezjišťují konkrétní příčinu.

Existuje tedy určitý vztah mezi konzumací vajec a zvýšením rizika kardiovaskulárních komplikací u diabetiků, ale není možné přesně říci, že je to způsobeno konzumací vajíček jako takových, protože to třeba může být zapříčiněno tím, že diabetici, kteří jí vajíčka tolik nedbají o své zdraví jako cukrovkáři, kteří vajíčka nejí nebo je jí v omezené míře.

Zvýšené kardiovaskulární riziko také může souviset s dalšími potravinami, které jíme. Protože například u nízkokalorické diety (která je nejlepší dietou pro diabetiky), vajíčka naopak snižují četnost výskytu rizikových faktorů pro kardiovaskulární onemocnění (28, 29).

Shrnutí: Výsledky většiny observačních studií potvrzují, že vajíčka nezvyšují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, ale některé studie signalizují, že u diabetiků dochází při konzumaci vajec ke zvýšení rizika kardiovaskulárních onemocnění.

Nesmíme zapomínat na to, že vajíčka neobsahují jenom cholesterol, ale jsou také plná živin a minerálů, které pozitivně působí na lidské zdraví: 

  • Obsahují vysoké množství luteinu a zeaxantinu, což jsou antioxidanty, které snižují riziko vzniku očních chorob, jako jsou makulární degenerace nebo šedý zákal (30, 31).
  • Vajíčka obsahují hodně cholinu, látky důležité pro mozek, jejímž nedostatkem trpí více než 90% lidí (32).
  • Vajíčka obsahují také vysoce kvalitní živočišné bílkoviny, které mají řadu výhod –  například pomáhají při nárůstu svalové hmoty a zlepšují zdraví kostí (33, 34).
  • Klinické studie také potvrzují, že vajíčka zvyšují pocit sytosti a pomáhají nám zbavit se nadměrného tuku (35, 36).

A v neposlední řadě vajíčka prostě chutnají skvěle a jejich příprava je velmi jednoduchá.

Vajíčka jsou zdravá! Mňam!

Takže I KDYBY vajíčka měla mírně negativní vliv na hladinu cholesterolu v krvi (což nemají), jejich přínos pro lidský organizmus jednoznačně převažuje nad jejich případnými nežádoucími vlastnostmi.

Shrnutí: Vajíčka patří mezi nejzdravější potraviny na světě. Obsahují řadu látek a živin důležitých pro mozek a silné antioxidanty, které chrání oči.

Bohužel nemáme k dispozici žádné klinické studie, které by popisovaly účinky vajec na hladinu cholesterolu a lidské zdraví v případě konzumace více než 3 vajec denně.

Je možné (i když to není příliš pravděpodobné), že konzumace více než 3 vajec denně by mohla mít negativní vliv na lidské zdraví. Je potřeba upřímně říci, že konzumace více než 3 vajec denně je zatím tak trochu neprobádané území.

Nicméně, přesto se nám podařilo najít jednu zajímavou případovou studii, respektive klinické hodnocení, kterého se zúčastnil pouze jeden člověk. Jednalo se o 88 letého muže, který konzumoval 25 vajec denně.

Přesto měl normální hladinu cholesterolu v krvi a těšil se velmi dobrému zdraví (37).

Tato studie samozřejmě nic nepotvrzuje, ale přesto je velmi zajímavá.

Je také důležité si uvědomit, že ne všechna vajíčka jsou stejná. Vajíčka, která kupujeme v supermarketu, obvykle pochází z kuřat, která jsou pěstována na farmách a krmena zrním.

Nejzdravější vajíčka jsou vejce s vysokým obsahem omega 3 mastných kyselin od domácích, venku chovaných slepic. Tyto vajíčka obsahují mnohem více omega 3 mastných kyselin než vajíčka kupovaná v supermarketu. Navíc obsahují také velké množství vitamínů rozpustných v tucích, které jsou pro lidský organizmu velmi důležité (38, 39).

  1. Závěrem lze tedy říci, že konzumace vajec je bezpečná, a to i v případě, když budete jíst až 3 celá vejce denně.
  2. Já sám jím 3 až 6 celých vajec denně (tedy 30 – 40 za týden) a cítím se skvěle.
  3. Kvalitní vajíčka obsahují řadu důležitých živin a minerálů, nezvyšují hladinu cholesterolu a patří mezi nejzdravější potraviny na naší planetě. 

Mýty o vejcích, kterým (možná) věříte. Proč není zdravé je jíst s luštěninami?

Vejce jsou pro náš jídelníček důležitá a prospěšná. Cholesterol nám nezvyšují. Oblíbená kombinace s luštěninami není zrovna to nejlepší. Jaké jsou nejčastější mýty o vejcích? Čtěte dál. 

Asi nejvíce rozšířeným mýtem je, že bychom konzumaci vajec měli kvůli cholesterolu striktně omezit. Vědci už tuto mylnou informaci několikanásobně vyvrátili.

Cholesterol je obsažený jen ve vaječném žloutku a podle aktuálně známých výzkumů u zdravých jedinců nezvyšuje hladinu krevního LDL neboli škodlivého cholesterolu.

Vejce navíc obsahují kyselinu linolovou a lecitin, které přispívají ke snížení obávaného cholesterolu. Pomáhají také snižovat vysoký krevní tlak, protože obsahují peptidy.

Proč jsou vejce zdravá

Vejce jsou velkým zdrojem bílkovin, tuků, cholinu, ale i antioxidantů, jako třeba luteinu a zeaxanthinu, které prospívají zraku. Zdravý člověk může konzumovat klidně 2 až 3 vejce denně, nejlépe z organického nebo domácího chovu.

Vejce jsou lahodná a dají se jíst na mnoho způsobů a v zajímavých úpravách. Vejce zvýší hladinu zdravého, tedy HDL cholesterolu.

Mají ochrannou funkci a naši krev zbavují nadbytečného škodlivého cholesterolu a odvádí jej zpět do jater, kde je pak metabolizován.

Zdravá vejce

Vejce jsou plná vitamínů B, C, D, E a K i minerálních látek. Podporují imunitu díky vitaminu A a 1 vejce jej obsahuje 19 % DDD. Železo podporuje imunitu i tvorbu červených krvinek, selen je prevencí rakoviny, zejména nádorů prostaty.

Jsou výborným zdrojem bílkovin a 1 vejce obsahuje asi 6 g proteinu. Obsahují omega-3 mastné kyseliny, které podporují zdraví srdce a funkci mozku a nervů.

1 vejce obsahuje až 20 % doporučené denní dávky cholinu neboli vitamínu B8, důležitého pro neurotransmitery přenášející vzruchy mezi nervovými buňkami. Cholin je důležitý i jako prevence vzniku rakoviny prsu.

Vajíčka jsou zdravá! Mňam!

Vejce nejezte syrová, mohli byste se nakazit třeba salmonelou. Pozor si dejte u způsobu úpravy vajec, zejména u pečení, při kterém vzniká oxidovaný cholesterol. Nevhodnou kombinací je vejce s jinými bílkovinami, nejčastěji s luštěninami.

Luštěniny jsou totiž plné rostlinných bílkovin. Přesto se u nás běžně dělá hrachovka či čočka s vajíčkem. Raději si dejte vejce třeba do salátu, nebo na brambory.

Nejstravitelnější jsou vejce na hniličku a nejhůře stravitelné jsou trochu překvapivě vejce natvrdo.

Konzumujte zdravá vejce

Jak však poznat zdravé vejce? Vejce s jasně oranžovými žloutky pocházejí od slepic chovaných venku, takzvaně z volného chovu. Jsou při pohybu venku krmeny semeny, zelenou trávou a hmyzem.

Vejce se světlým a žlutým zbarvením žloutků jsou většinou od slepic chovaných v klecovém chovu. Bezpečnější je tedy kupovat vejce na trhu, nebo na farmách, v supermarketech vybírat ty z podestýlky.

Budete mít zájem:  Příušnice Příznaky A Léčba?

 

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

Vajíčka a cholesterol: Opravdu nám škodí? Zjistěte konečně pravdu

Vrátili jste se od lékaře se zjištěním, že máte vysoký cholesterol? Pak vás někteří lidé určitě varovali, že byste neměli jíst vajíčka, protože ho v sobě mají spoustu. Jak ale tahle teorie vznikla a je vůbec pravdivá? Podle posledních průzkumů se zdá, že je všechno úplně jinak, než jsme si mysleli.

Dříve se mělo za to, že cholesterol ve vejcích pochází ze žloutků, a vědělo se, že vysoké hladiny LDL (špatného) cholesterolu v krvi jsou pro zdraví nebezpečné. Zdálo se tedy logické, že bychom se mu měli vyhýbat ve stravě, a to včetně vajec.

  • Více o vysokém cholesterolu čtěte zde.

Za všechno můžou tuky

Rozsáhlé výzkumy z posledních let ale ukázaly, že většinu cholesterolu v našem těle tvoří játra, a nepochází tedy ze stravy. Tento orgán je ovšem stimulován k produkci cholesterolu nasycenými tuky v jídle.

Těch má vejce ale jen velmi málo (asi 1,5 gramu), jeho konzumace tedy nemůže mít na tvorbu cholesterolu vliv. Z toho důvodu dnes odborníci tvrdí, že si klidně můžeme dopřát 1 až 2 vejce denně.

Výživoví odborníci je například doporučují jako zdravou snídani.

Více o tomto tématu čtěte zde.

Na druhou stranu, pokud máte cukrovku, zvýšené riziko srdečních chorob z jiných příčin (například kouření) nebo nemocí tohoto typu trpíte, neměli byste jíst víc než tři vejce týdně.

Napumpujte své zdraví

Často se zapomíná na to, že vejce v sobě ukrývají i řadu zdraví prospěšných látek. Obsahují mimo jiné lutein a zeaxantin, které prospívají očím, dále pak cholin podporující správnou funkci mozku a nervů a vitamíny A, B a D. Favoritem je pak vitamín P, který napomáhá regeneraci kůže, působí protizánětlivě a zvyšuje imunitu.

Důkaz o tom, že cholesterol v jednom vejci denně není pro většinu lidí nebezpečný, pochází z prověřených výzkumů, například prestižní Harvardské univerzity. Jeden z nejrozsáhlejších průzkumů provedli vědci na pekingské univerzitě, kteří zkoumali vliv konzumace vajec na zdraví téměř 420 000 lidí.

  1. O tom, jaké potraviny snižují cholesterol, si přečtěte zde.
  2. Recepty na přípravu jídel z vajec najdete zde.

Autor: Marie Bezděková

Vejce je ideální přírodní multivitamin a nezvyšuje cholesterol v těle

Chcete-li pro své tělo udělat dobře, jezte aspoň dvě vejce denně. Vejce obsahuje tolik prospěšných látek, jako skoro žádná jiná potravina. Vejce je navíc dobře stravitelné, zahání pocit hladu a pomáhá při léčbě.

Vejce obsahuje 65% vody. Větší množství vody najdeme v bílku. Bílkovina je v něm asi 11%, ve žloutku je bílkovin 17%. A pozor, cholesterol z vajec nezvyšuje hladinu cholesterolu v těle. To potvrdilo mnoho klinických i populačních studií.

Vejce obsahuje prospěšné tuky – nenasycené mastné kyseliny. Těch máme dnes nedostatek, a přitom je najdeme ve vejcích. Poměr Omega 3 : Omega 6 by se měl v ideálním případě blížit jedna ku jedné. Ve slepičích vejcích je poměr správných nenasycených mastných kyselin k ne úplně dobrým je 14:1!

Tuky z vajec, i bílkoviny, jsou dokonale stravitelné. Proto se vejce používají jako dietní potravina nebo do jídel při nějaké rekonvalescenci.

Vejce snižují pocit hladu, proto vajec nemůžeme najednou sníst mnoho. Ale pozor, emulgovaný cholesterol může dráždit trochu žlučové cesty. Toto se projevuje, pokud sníme více jak 5 vajec najednou.

Přírodní vitamínová bomba

Někdo při dietě konzumuje jen bílek a zbavuje se žloutku. Prosím, nedělejte to. Žloutek obsahuje tuky, třetina z nich jsou fosfolipidy důležité pro buněčnou stěnu a zbytek jsou nenasycené mastné kyseliny Omega 3, kterých máme. Cholesterolu je tam málo, ale navíc je krytý emulgátorem tuků, a to je dobře!

Množství vitamínů ve vejcích je obrovské.

  • Množství vitamínu D v jednom žloutku pokrývá 30% denní potřebné dávky pro člověka. Lidé, kteří neradi jedí rybí tuky, si dají tři vejce a splní povinnou denní dávku.
  • Ve žloutku najdeme 19 % denní potřebné dávky vitamínu A, který slouží pro regeneraci kůže a zrakového pigmentu.
  • Vitamínu E, je ve žloutku 11% doporučené denní dávky pro člověka. To je vitamín dlouhověkosti.
  • Ve vejci najdeme i vitamín B6, který je důležitý pro mozkovou činnost. Jeho množství pokrývá 30% doporučené denní dávky pro člověka. Tudíž tři vejce stačí.
  • Úplným favoritem je vitamín PP, který napomáhá regeneraci kůže, působí protizánětlivě a zvyšuje obranyschopnost. Toho je tam celá polovina doporučené denní dávky.

Jezte vejce!

Vařte je a upravujte vařením ve vodě. Je to zdravější způsob přípravy než vejce smažená.

Žloutek je v každém vejci stejný, mění se pouze množství bílků. Prospěje nám více bílku. Proto je lepší kupovat vejce velikosti L nebo XL.

Pro průměrného zdravého dospělého člověka je vhodné jíst 2 – 3 vejce denně! A jezte je raději ráno a dopoledne.

Velikonoční vejce: Jsou zdravá a kolik týdně bychom jich maximálně měli sníst?

S blížícími se Velikonocemi bude spousta lidí řešit problém, co s vykoledovanými vejci. Připravit z nich pomazánku, nebo jen tak sníst s krajícem chleba namazaným máslem? A není to náhodou už moc cholesterolu, co se dostane do těla? Co na to naše žíly a cévy?

Strach z konzumace vajec není opodstatněný. Dřívější studie sice tvrdily, že by se vejce neměla jíst častěji než dvakrát týdně, ale ty jsou v současné době již překonané. Naopak bylo vědci zjištěno, že slepičí vejce jsou zdravá a měla by být do našeho jídelníčku zařazována co nejčastěji.

Vejce zlepšují koncentraci

Ten, kdo má vejce ve velké oblibě, bude určitě potěšen informací, že vejce mají v bílku a v žloutku vysoký obsah plnohodnotných bílkovin a dokonce že obsahují pro člověka všechny nezbytné aminokyseliny ve velmi příznivém poměru. Světová zdravotnická organizace nechala vypracovat studii, v níž se uvádí, že vaječná bílkovina má nejvyšší stravitelnost, což se pozitivně projevuje na zdraví. Cenné látky ve žloutku stimulují mozek a zlepšují jeho koncentraci.

Proto by měla být slepičí vejce pravidelnou součástí jídelníčku žáků i studentů a všech duševně pracujících. A nejen to. Díky lehce stravitelné bílkovině jsou vejce důležitou potravinou také pro sportovce a pro ty, jež pracují fyzicky.

Dobrý, nebo špatný cholesterol?

Vejce cholesterol obsahují, o tom nelze pochybovat, protože ho potřebuje zárodek, který by se v nich normálně po oplození vyvíjel.

Jedná se však hlavně o HDL cholesterol, jenž brání usazování cholesterolu v tepnách, má na svědomí jeho návrat zpátky do jater a který je nezbytný také pro správné fungování hormonálního systému. I z tohoto důvodu není třeba mít obavy z konzumace vajec.

Cholesterol v tepnách mimo jiné stojí za rozvojem aterosklerózy, která má přímou souvislost se vznikem mozkové mrtvice nebo infarktu myokardu.

Vejce obsahují také vitamíny A, B1, B2, B6, B12, D, E a K, lipidy, zejména fosfolipidy s vysokým obsahem nenasycených kyselin, a to včetně omega-3 mastných kyselin, které jsou dobré pro činnost kardiovaskulárního systému a chrání cévy před jejich kornatěním.

Zdravé kosti díky vejcím
Vaječný žloutek obsahuje i vitamín D, jenž společně s vápníkem přispívá ke zdravějším a pevnějším kostem a chrání tělo před osteoporózou, případně i vznikem jiných onemocnění. Není tedy vůbec na škodu si vejce dopřát.

Pokud si dopřejete denně 2 až 3 vejce společně se zeleninovým salátem, uděláte pro své tělo daleko lépe, než když je naservírujete s prorostlým bůčkem. Ten by vám totiž cholesterol mohl zvýšit.

Nejstravitelnější jsou vejce připravená na hniličku. U nich však může hrozit nákaza salmonelou stejně jako z nedostatečně propečeného volského oka.

Z tohoto důvodu vycházejí nejlépe vejce vařená.

Vajíčka zachraňují životy: 15 důvodů, proč jíst aspoň 3 týdně

Vyhýbáte se vejcím kvůli nadbytku cholesterolu? Nesmysl. Tento mýtus byl dávno překonán. Naopak – vajíčka nabízí nejrychlejší a nejlevnější cestu, jak doplnit cenné živočišné bílkoviny.

Průměrné 50g slepičí vajíčko dodá přes 300 kJ energie, 6 g hodnotných bílkovin, 5 g zdravých tuků, vitaminy A, skupiny B, C, D, E i K a spoustu minerálních látek od draslíku až po měď. Upřednostněte vajíčka z bio chovu, která jsou chutnější, voňavější a neobsahují antibiotika, vakcíny a další nežádoucí látky.

TIP: Myslíte si, že kvalitu žloutku poznáte podle jeho barvy? Omyl. Barvu žloutku ovlivňuje víc faktorů včetně druhu slepice, která vejce snesla. Na výživovou hodnotu nemusí mít vliv.

Budete mít zájem:  První pomoc při nejčastějších otravách – otrava houbami, léky, alkoholem, oxidem uhelnatým

Nevyhazujte žloutek, chrání cévy i oči

Hodně lidí, hlavně při hubnutí, jí pouze bílky. Velká chyba. Žloutky sice obsahují cholesterol, ale také vitamin D a přírodního bojovníka proti tukům – zázračnou látku zvanou cholin. Brání hromadění cholesterolu a tuku v organismu a chrání játra před poškozením alkoholem a jinými toxiny. Žloutek obsahuje také antioxidanty chránící zdraví očí.

TIP: Zjistěte, jak snížit vysoký cholesterol.

Skvělé účinky vajíček na lidské tělo

1. Podporují imunitu i štítnou žlázu

Jedno větší vajíčko obsahuje skoro 25 % denní doporučené dávky selenu. Ten podporuje imunitu a reguluje hormony štítné žlázy. Jeho příjem se musí hlídat hlavně u dětí a dospívajících. Nedostatek selenu v období růstu může způsobit Keshanovu nebo Kashin-Beckovu nemoc – závažné choroby postihující srdce, kosti i klouby.

2. Zlepšují „cholesterolový profil“

Ano, slyšíte dobře. Vejce sice obsahuje kolem 212 mg cholesterolu, ale to neznamená, že vám zvýší jeho hladinu v krvi. Tělo nevstřebává cholesterol přímo z potravy.

Produkuje ho samo v závislosti na množství různých faktorů. Odborné studie naopak prokazují, že vejce zvyšují hodný HDL cholesterol a zvětšují částice LDL (zlého) cholesterolu.

To je dobře, protože větší částice v krvi jsou méně nebezpečné než ty malé.

3. Snižují riziko infarktu a srdečně-cévních nemocí

Opět to souvisí s velikostí částic LDL cholesterolu. Řídí transport tuku do tepenných stěn a tím i vznik aterosklerózy. Čím menší a hustší částice LDL v krvi máte, tím víc roste ohrožení cévní příhodou. Vejce velikost LDL částic zvětšují, a chrání tak srdce i cévy.

4. Dodávají dlouhodobou energii

Jedno vajíčko obsahuje asi 15 % denní doporučené dávky vitaminu B2 – riboflavinu. Je to jeden z 8 vitaminů skupiny B, které pomáhají tělu přeměňovat potraviny na palivo k tvorbě energie.

5. Omlazují pleť i vlasy

Vitaminy B komplexu svědčí kůži, vlasům, očím i játrům. Podporují také nervový systém.

6. Chrání paměť a bystrou mysl

Vejce patří k tzv. brain-foods, a to díky už zmiňovanému cholinu. Jde o důležitou součást buněčných membrán. Nedostatek cholinu způsobuje neurologické poruchy a zhoršenou činnost mozku.

7. Dodají nezbytné aminokyseliny

Existuje 20 druhů aminokyselin, bez nichž naše tělo nemůže fungovat. Vajíčka podporují syntézu 11 z nich a dalších 9 přímo dodávají. Zabrání tak únavě, slabosti, ochabnutí svalů i snížené imunitě.

8. Zbavují stresu a úzkosti

Jedna z 9 esenciálních aminokyselin – lysin – ovlivňuje i duševní zdraví. Snižuje úzkost a stres a podporuje účinky serotoninu, hormonu štěstí.

9. Bystří zrak

Antioxidanty obsažené ve žloutku – především lutein a zeaxanthin – chrání zdraví očí. Snižují riziko makulární degenerace a šedého zákalu, hlavních příčin zhoršení zraku a slepoty u starších lidí.

10. Zpevňují kosti i zuby

Vajíčka jsou jedním z mála přírodních zdrojů vitaminu D, který podporuje vstřebávání vápníku. Vápník není důležitý jen pro kosti a zuby. Ovlivňuje i srdce, tlusté střevo a trávení obecně.

11. Rychle zasytí nejlepšími bílkovinami

Kvalita bílkovin ve vajíčkách je tak vysoká, že se podle ní poměřují všechny ostatní zdroje bílkovin. Rychle a nadlouho zasytí. Ve výsledku tak sníte méně a snáze zhubnete.

12. Zbavují přebytečných tuků

Díky skvělému složení s vysokou sytící schopností pomáhají vejce v redukci tuků – a to včetně otravných podkožních tuků, kterých se jinak ne a ne zbavit. V Americe nedávno provedli jednoduchou studii na 2 skupinách lidí. Jedna snídala po dobu 8 týdnů zdravé bagely, druhá 2 vajíčka. Výsledky byly až neuvěřitelné. Skupina, která snídala vajíčka:

  • Zhubla o 65 % víc, z toho o 16 % víc tuku
  • Snížila svůj BMI (body mass index) v průměru o 61 %
  • Zaznamenala o 34 % větší úbytky centimetrů v pase

13. „Oživují“ játra

Vitaminy B a cholin pozitivně ovlivňují zdraví jater. Nedostatek cholinu totiž může vést k hromadění jaterních lipidů, což je častá příčina problémů s játry – především u žen. Právě strava bohatá na cholin funguje jako účinná prevence.

14. Snižují riziko stařecké cukrovky

I zde pomáhá cholin. Vedlejším účinkem nedostatku cholinu a následného hromadění jaterních lipidů je totiž zvýšené riziko inzulinové rezistence a rozvoje diabetu 2. typu.

15. Potlačují záněty

Vaječný cholin a fosfolipidy snižují zánětlivost v těle. Tím snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění a řady dalších chronických neduhů.

K článku nás inspiroval: Eatthis.com

Máte vysoký cholesterol? Diskutujte s námi

Zázračná vejce: Co se stane, když začnete jíst dvě denně?

Foto: Timolina, Shutterstock.com

Dlouho se tradovalo, že vejce zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, a tudíž škodí zdraví. Dnes víme, že jsou naopak velmi zdravá a je dobré je do jídelníčku zařadit. Udělejte to. Jezte dvě vajíčka denně a sledujte na sobě skvělé změny.

Vejce organismu poskytují spoustu kvalitních bílkovin, vitaminů, minerálů a dalších velice prospěšných mikroživin. Není tedy divu, že jejich konzumace tělu prospívá v mnoha směrech.

„Vaječné proteiny jsou cenné především pro svůj vysoký obsah aminokyselin. Podle Světové zdravotnické organizace má vaječná bílkovina nejvyšší stravitelnost. Proto jsou vejce nejen důležitou potravinou pro sportovce, ale mají i jiné pozitivní účinky na zdraví.

Díky obsahu cenných látek vyskytujících se ve žloutku mohou vajíčka stimulovat i vývoj mozku a zlepšit koncentraci,“ říká fitness trenérka a výživová poradkyně Alena Vídeňská a doplňuje, že je velmi důležité vybírat vejce opravdu kvalitní, nejlépe z ekologického chovu.

Víte, co se stane, když budete jíst dvě vajíčka denně?

Domněnka výživářů, že vejce škodí zdraví zejména kvůli vysokému cholesterolu, už dávno padla. Dnes se ví, že je výživová hodnota vajíček obrovská a v jídelníčku by chybět neměla – a zvlášť když se snažíte mít pod kontrolou svou hmotnost.

Vejce jsou ideální ráno: dodají tělu dostatek energie, nadlouho zasytí a v kombinaci s nízkokalorickou stravou údajně podporují i samotné hubnutí.

Lidem, kteří snídají vejce, se daří shazovat až dvakrát rychleji než těm, kteří se odbudou třeba nízkotučným jogurtem, nebo si naopak dají něco pěkně sladkého.

„Při snaze o redukci váhy se doporučují jíst zejména bílky, které obsahují minimum tuku, a naopak vysoké množství proteinu,“ radí Alena Přídová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse. Většinu ostatních důležitých látek však obsahuje žloutek.

„Zejména cenné vitaminy A, D, E, skupinu B a minerály vápník, fosfor, draslík, železo a zinek.

Tyto látky dělají z vejce potravinu, která podporuje imunitu i činnost mozku, zlepšuje vlasy, pleť i zrak a pomáhá nám v boji proti vysokému tlaku i cholesterolu,“ doplňuje odbornice.

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Vajíčka jsou bohatá na bílkoviny, vitaminy i minerály

Vaječné žloutky jsou nejbohatším zdrojem cholinu. Je to základní látka pro dobrou funkci mozku, a proto je jeho nedostatek spojován třeba s Alzheimerovou chorobou.

Dlouhodobý deficit cholinu může způsobit bolesti hlavy, zapomnětlivost a zvyšuje se i riziko psychiatrických onemocnění, která jsou provázána s poruchami paměti.

Podle odborníků mají navíc ženy díky pravidelné konzumaci vajec až o 18 procent menší riziko vzniku rakoviny prsu.

Slepičí vejce jsou bohatá také na karotenoid lutein, vitaminy B7 (biotin) a B12. Spolu s proteiny z bílku přispívají k posílení vlasů a kůže.

Podle výzkumu nizozemských vědců se při pravidelné konzumaci vajec zlepšuje pleť: téměř 90 procentům testovaných žen zmizely pigmentové skvrny a jejich kůže vypadala hladší. Mužům se zase viditelně vyhladily vrásky kolem očí.

Nedostatek biotinu přispívá ke ztenčení a vypadávání vlasů, různým druhům kožních zánětů nebo plísňovým infekcím nehtů či kůže.

Foto: suriya yapin, Shutterstock.com

Díky vajíčkům se zlepší kvalita vlasů a budou vám méně padat

Lutein se zase váže na oči – hromadí se v sítnici a likviduje zde volné radikály. „Antioxidanty obsažené ve vejcích pomáhají chránit oči před poškozením od slunečního záření a působí jako prevence slepoty nebo šedého zákalu,“ potvrzuje Alena Vídeňská.

Vitaminy obsažené ve vejcích se podílejí i na tvorbě pohlavních hormonů. Kyselina listová snižuje riziko poškození plodu v těhotenství a pomáhá vytvářet červené krvinky, na které se váže kyslík – díky tomu je organismus dobře okysličen a celkově lépe funguje.

Mýty o škodlivosti vajec kvůli zvyšování cholesterolu už jsou mnohokrát vyvrácené. Vědci zjistili, že při konzumaci dvou až tří vajíček denně se v krvi zvedá pouze hladina spíše neškodného HDL cholesterolu. Ten, který tělu škodí, je LDL cholesterol.

A proti němu jsou vajíčka skvělou zbraní: žloutky obsahují lecitin, který dokáže hladinu špatného cholesterolu snížit, dále je důležitý pro mozek i játra a navíc pomáhá při hubnutí. Vejce obsahují i omega-3 mastné kyseliny, jež zmenšují hladinu triglyceridů a redukují tak riziko kardiovaskulárních chorob.

Vitamin D zase pomáhá lépe absorbovat vápník, čímž posiluje kosti a zuby.

Jíte vajíčka? Na jaký způsob je máte nejraději?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector