V čem jsou černá rajčata lepší než červená?

Kdo jednou ochutná vlastní rajče, už nebude chtít jiné. Rajčata, která si vypěstujeme sami, mají vynikající chuť, která předčí veškerá očekávání.

Přitom vypěstovat si vlastní rajče nemusí být nikterak složitou záležitostí ani na balkóně panelového bytu, či doma na terase.

V tomto jednoduchém návodu se zaměříme na pěstování rajčete v nádobách a poradíme jak dosáhnout pěstebního úspěchu a bohaté sklizně.

V čem jsou černá rajčata lepší než červená? Jak pěstovat rajčata

Vše začíná výběrem semen vhodné odrůdy ze široké nabídky, pro naše účely pěstování v nádobách se zaměříme na tyčkové odrůdy rajčete. Vybíráme odrůdy buď klasických rajčat, nebo tzv. třešňová „cherry“ rajčátka.

Ta jsou v posledních letech velmi oblíbená nejen díky své chuti, ale rovněž pro svou bohatou násadu plodů.Semena rajčat, která budeme pěstovat v nádobě na balkóně, nebo na terase, vyséváme koncem března.

Rajčata vysévejte do výsevného substrátu do jednotlivých květináčků nebo výsevních misek odkud je pak dále přepikýrujeme. Doporučujeme použít pro výsev i tzv. jiffy tablety – rašelinové lisované tablety, které se semínkem uloží do podmisky s vodou a umístíme na teplé místo do teploty 22 – 24 °C.

Jakmile začnou semínka růst, přemístíme je na co nejsvětlejší místo a můžeme teplotu snížit na 18 – 20 °C. Sadba se předpěstuje 40 – 60 dní. Sadbu je vhodné jednou týdně přihnojit, velmi vhodná jsou vodorozpustná krystalická hnojiva např. Kristalon Start.

Pokud se nám sadba jeví slabá, můžeme použít podpůrné prostředky jako např. Vitality Komplex. Ideální sadba by měla mít osm pravých listů s dobře vyvinutým prvním květenstvím a výšku asi 25 cm. Takto předpěstovanou sadbu před výsadbou ven otužujeme, ideální je často větrat a omezit zálivku.

V čem jsou černá rajčata lepší než červená? Výběr semen, vysetí, sadba V čem jsou černá rajčata lepší než červená? Výběr semen, vysetí, sadba

Výsadba sazenic

Pro výsadbu volíme vhodnou nádobu, ideálně samozavlažovací květináč. Pro jednu rostlinu je dostačující nádoba o velikosti 35 x 35 cm, v nádobě s rozměrem 50 x 50 cm je možno pěstovat rostliny dvě a navíc má tato nádoba velký zásobník na vodu.

Substrát je velmi důležitý a jeho kvalita zásadně ovlivňuje finální výsledek – doporučujeme substrát z řady NATURA s dobrým obsahem živin a kokosových vláken. Do pěstební nádoby o rozměru 50 x 50 cm budete potřebovat dva 50 l pytle.

Rostliny rajčat jsou náročné na organickou hmotu a živiny, proto do pěstebního substrátu přimíchejte hnůj – ideálně pravý kravský hnůj granulovaný (300 – 400 g na rostlinu).

Při vlastní sadbě dbáme zásady, že rajčata lehce vytvářejí adventivní kořeny ze stonku – máte-li přerostlé sazenice, nebojte se zasadit je hlouběji (klidně i jednu třetinu). Novinkou na trhu je FLORIA Substrát pro rajčata a papriky pro pěstování přímo v obalu.

Svým jedinečným složením vytváří rostlinám dokonalé podmínky pro jejich zdravý růst a bohatý rozvoj kořenů. Je speciální směsí bílé a černé rašeliny, kokosových vláken, bentonitu a obohacen přírodním hnojivem. Tento substrát nabízí přímo revoluční způsob, jak si vypěstovat zdravé a chutné plody rajčat a paprik bez použití pěstební nádoby.

V čem jsou černá rajčata lepší než červená? Výsadba sazenic

Pokud máte sadbu, kterou jste pěstovali za oknem vašeho bytu opravdu hodně vytáhlou, můžete spodní listy otrhat a rostlinu nasadit na ležato, přičemž pouze vrchol opatrně ohneme a alespoň 3 listy ponecháme nad povrchem substrátu, zbylý stonek zahrneme zeminou.Takto vysazená rajčata do nádob umisťujeme na vhodné slunné stanoviště, od poloviny května, kdy již nehrozí mrazíky. Rajče je na mrazíky velmi citlivé.

  • V čem jsou černá rajčata lepší než červená? Výsadba sazenic

    Samozavlažovací truhlíky jsou vyrobeny tak, aby dodávaly rostlině rovnoměrně vláhu a zároveň díky přepadové dutině zajistili vzduchový prostor pod vyjímatelným dnem květináče. Knot na dně podložte trochou substrátu.

  • V čem jsou černá rajčata lepší než červená? Výsadba sazenic

    Rajčata mají poměrně křehké stonky. Jakmile rostlina povyroste, těžká listová koruna bude mít tendenci padat. I když nádoby s rostlinami umístíte ke zdi či plotu, je potřeba přidat oporu. Proto při sázení umístěte do květináče pevný držák bránící zlomení rostlin.

  • V čem jsou černá rajčata lepší než červená? Výsadba sazenic

    I když budete mít sebekvalitnější malou rostlinu, pokud jí nebudete dodávat správnou výživu, ty nejlepší plody asi nesklidíte. Základem dobrých pěstitelských výsledků je kvalitní zahradnický substrát. Kořeny rajčat se rozvětví a dodávají rostlině dostatek živin. Aktivní humus obsažený v hlíně dodává rostlině hned od začátku palivo pro její zdravý růst.

  • V čem jsou černá rajčata lepší než červená? Výsadba sazenic

    Sazenice rajčat vysaďte co nejhlouběji, aby se vyšší rostlina nevyvrátila. Roubované rostliny se vysazují vždy roubem nad povrch hlíny. Rostlinky přivažte k opoře, ale navolno. Nikdy úvaz neutahujte. Jak sílí stonek, mohl by se poškodit.

  • Hnojení

    V průběhu růstu rostliny pravidelně přihnojujeme. U tyčkových odrůd musíme věnovat péči vyvazování hlavního výhonu k opoře a vylamování bočních výhonů vyrůstajících v úžlabí listů.

    Přihnojení formou hnojivé zálivky je nejjednodušší variantou, hnojivo Kristalon Zdravé rajče a paprika je snadno dostupné a má vysoký obsah živin.

    Pro lepší růst a jako prevenci proti některým poruchám ve výživě rajčat doporučujeme použít rovněž formu hnojivé zálivky nebo jako postřik na list přípravek Vitality Komplex Rajče a paprika.

    Svým jedinečným složením podpoří vitalitu rostlin a zpřístupní pro rostlinu potřebné živiny. Rajčata jsou samosprašná, problémy s opylením se vyskytují málokdy, přesto občasné poklepání na rostlinu může opylování pomoci, rovněž čmelák je na květech vítaným hostem a pomáhá rostlinám s opylováním, nevyháníme ho tedy.

    V čem jsou černá rajčata lepší než červená? Hnojení V čem jsou černá rajčata lepší než červená? Hnojení

    Ochrana rajčat

    Saví škůdci jako jsou např. mšice nebo svilušky, mohou při silném napadení výrazně oslabit námi pěstované rostliny.

    Doporučujeme, zejména jako prevenci, nejen proti mšicím, ale i proti houbovým chorobám použít přípravek Agro NATURA Symfonie 3 v 1, který se díky rozprašovači velmi snadno aplikuje, má preventivní ochranný, protipožerový a zároveň hnojivý účinek.

    Ošetřené rostliny se tak stávají neatraktivní pro škůdce a ti tyto rostliny ani nenapadají. Navíc je tento přípravek zařazen do skupiny pro BIO pěstování, chráníte tak Vaše rostliny bez chemie.

    Nejznámější a nejčastěji se vyskytující chorobou u rajčete je plíseň rajčete (plíseň bramborová) – charakteristické hnědé skvrny na listech, stoncích i plodech. Výborný přípravek proti této chorobě je například AGRO Plíseň STOP. V případě postřiku před konzumací dbejte na dodržení ochranné lhůty.

    Ochrana rajčat Ochrana rajčat

    Budete mít zájem:  Přírodní Léčba Akné V Pubertě?

    Autor: Agro CS (text a foto)

    Odšťavňovač Sana Juicer EUJ-828 Barva: červená

    • V čem jsou černá rajčata lepší než červená?
    • V čem jsou černá rajčata lepší než červená?
    • V čem jsou černá rajčata lepší než červená?
    • V čem jsou černá rajčata lepší než červená?
    • V čem jsou černá rajčata lepší než červená?
    • V čem jsou černá rajčata lepší než červená?
    • V čem jsou černá rajčata lepší než červená?
    • V čem jsou černá rajčata lepší než červená?
    • V čem jsou černá rajčata lepší než červená?
    • V čem jsou černá rajčata lepší než červená?

    Recenze nejsou smyšlené, pocházení z webu Heureka.cz

    • Ověřený zákazníkjednoduchá obsluha, mytí a údržba
    • MartinaVýhody: kvalitní šťáva, není hlučný,naprostá spokojenost.
    • Ověřený zákazníkPoužíváme ho denně, jsme moc spokojeni, snafno se čistí. Je to pecka

    Detailní informace o odšťavňovače Sana Juicer EUJ-828: Zdravé a kvalitní odšťavňování Nízkootáčkový odšťavňovač Sana Juicer EUJ-828 pracuje při 43 otáčkách/min. Šetrné lisování zajišťuje vysokou kvalitu šťávy, která může být skladována v lednici až 24 hodin, aniž by ztratila velkou část vitamínů. Regulační páčka zvyšuje výtěžnost a řadí tím Sanu 828 na špičku nejefektivnějších odšťavňovačů na trhu. Obsluha přístroje je snadná, prakticky nevyžaduje použití pěchovací zátky. Odšťavňování ovoce Sana 828 představuje nejlepší volbu pro případ, že budete odšťavňovat ovoce ve větší míře. Při lisování jablek, hrušek, citrusů, hroznů nebo melounů dosáhnete vždy perfektních výsledků. Odšťavňovač je skvělý i na bobuloviny, jako je rybíz, angrešt, maliny a rakytník. Stejně jako ostatní odšťavňovače není Sana 828 vhodná pro zpracování moučných jablek a jiných přezrálých surovin. Odšťavňování zeleniny Odšťavňovač bez jakýchkoli potíží zvládne veškerou měkkou zeleninu, jako jsou papriky, rajčata nebo okurky. Je vhodný i na řapíkatý celer. Odšťavňování kořenové zeleniny S odšťavňovačem je možné lisovat kořenovou zeleninu pravidelně a ve větším množství, než jsme byli u dosavadních vertikálů zvyklí. Jeho konstrukce je k tomu více uzpůsobena a kvalita šťávy je neuvěřitelná. Neucítíte v ní žádné zbytky vlákniny, je čistá jako obyčejná voda. To je výhoda v případě, že máte rádi mrkvovou šťávu – čím méně vlákniny v ní je, tím je sladší a chutnější. Odšťavňování listové zeleniny a bylinek Odšťavňovač je vhodný pro zpracování listové zeleniny, jako je špenát, různé druhy salátů, ale i bylin (máta, bazalka, meduňka). Pro efektivnější vylisování je vhodné odšťavňovat listovou zeleninu společně s jinou surovinou. Míchané nápoje Sana Juicer 828 je vybaven uzavíratelným vývodem šťávy. Díky tomu se šťávy z různých druhů surovin promíchají ještě před vylitím do sklenice, ale zvlášť tuto funkci využijete, pokud chcete připravovat i míchané nápoje. Zaklapněte zátku a při odšťavňování ovoce přilijte do odšťavňovače kravské nebo rostlinné mléko. Mandlové mléko S odšťavňovačem zvlášť pohodlně připravíte mandlové či jiné ořechové mléko. Ořechy předem namočte na 6 hodin do vody. Sorbet z mraženého ovoce Součástí příslušenství je homogenizační pouzdro na sorbet. Příprava sorbetu je podobně jednoduchá jako samotné odšťavňování. Vysoká výtěžnost Odšťavňovač Sana Juicer EUJ-828 má mezi vertikálními šnekovými odšťavňovači nadstandardně vysokou výtěžnost, a to díky regulační páčce. Její použití je jednoduché a opravdu stojí za to. Systém automatického čištění Systém automatického čištění už během odšťavňování neustále očišťuje síto a brání vláknině v usazování v jeho otvorech. Zátka vývodu šťávy umožňuje za chodu nalít do odšťavňovače vodu a vypláchnout tak z komory velkou část zbytků vlákniny ještě předtím, než přístroj rozeberete a dočistíte ručně. Proplach vodou můžete používat i v průběhu odšťavňování, kdy za sebou lisujete různé druhy surovin a chcete eliminovat vzájemné mísení chutí. Příslušenství v balení Součástí balení je kromě jemného a hrubého sítka také homogenizační pouzdro na výrobu zmrzliny a sorbetů.

    Všechny díly odšťavňovače Sana EUJ-828 jsou ze zdravotně nezávadných BPA free materiálů. Šnek je z mimořádně odolného materiálu GE-ULTEM, takže i když je plastový, vydrží sloužit navěky.

    Sana EUJ-828 má ve výbavě hrubé a jemné síto. Jemné síto je vhodné pro lisování veškerého ovoce a zeleniny, hrubé doporučujeme používat na měkčí ovoce, jako jsou broskve, ananas nebo rybíz. Současně je skvělé na lisování citrusů, zanechá ve šťávě kousky vlákniny.

    Násypka má plnicí otvor rozdělený na dvě části. Menší otvor je určen pro vhazování kořenové zeleniny a řapíkatého celeru – díky jeho velikosti snadno poznáte, jak velké množství můžete vhodit, aby odšťavňovač odvedl co nejlepší práci. Do velkého bočního otvoru můžete pohodlně vhazovat veškeré ostatní suroviny.

    Proč koupit odšťavňovač Sana Juicer EUJ-828?

    1. Perfektní zpracování a kvalita Firma Sana je svou kvalitou vyhlášena. Koupí odšťavňovače Sana Juicer EUJ-828 získáte skvělého pomocníka při odšťavňování ovoce, zeleniny, sójy a bylin, který bude sloužit mnoho let bez poruch. Odšťavňovač je vyrobený z BPA free materiálů, které nemají oproti jiným plastům negativní účinky na fungování imunitního systému člověka.

    Mezi další přednosti odšťavňovače patří vysoká výtěžnost šťávy s kvalitně vylisovanou vlákninou, automatický čistící systém, velký plnicí otvor, volitelné hrubé síto, nadčasový design, stabilizační podložky a tichý provoz. 2.

    Extra pomalé otáčky s „dvojitým“ šnekem Odšťavňovač Sana EUJ-828 je vybaven nejnovější generací lisovacího šneku s dvěma krájecími noži a sníženými otáčkami na rychlost 43 ot. za min – díky tomu umožňuje odšťavňovat suroviny ještě šetrněji než předcházející generace vertikálních odšťavňovačů.

    Tento pomalý proces lisování snižuje hromadění tepla, zpomaluje oxidaci a tím zajišťuje maximum živých látek a zvyšuje trvanlivost šťávy. Nízké otáčky také znamenají tichý chod. 3. Desetiletá záruka Na odšťavňovač Sana Juicer je poskytována záruka 10 let na motor a 5 let na ostatní součásti.

    Odšťavňovače pochází z oficiální distribuce a je u nich přiložen vyplněný český záruční list s desetiletou zárukou. 3. Doživotní servis zdarma Na odšťavňovač Sana Juicer se vztahuje doživotní servis zdarma: veškeré servisní práce jsou po celou dobu životnosti odšťavňovače zdarma (je nutné uhradit pouze náhradní díly nutné k opravě).

    V čem je Sana Juicer lepší než jiné odšťavňovače?

    Více vitamínů a minerálů Sana Juicer EUJ-828 patří do kategorie tzn. nízkootáčkových (šnekových) odšťavňovačů. Oproti běžným nízkootáčkovým odšťavňovačům (70-80 otáček za minutu) má otáčky ještě snížené (43 otáček za minutu).

    Budete mít zájem:  Vitamín D je v mléce přirozeně, přesto ho někteří výrobci ještě přidávají

    Vlivem pomalého otáčení nedochází ke vhánění tepla a vzduchu do lisované šťávy a tak v ní zůstávají zachovány všechny minerální i nutriční látky, navíc šťáva vydrží déle čerstvá.

    Živé enzymy obsažené ve šťávě z odšťavňovače Sana Juicer by Omega EUJ-828 zajišťují čerstvou a živou šťávu, která si uchovává vzhled, chuť a živiny až po dobu 48 hodin při uchování v ledničce.

    Více šťávy Nízkootáčkové (šnekové) odšťavňovače (jako je Sana Juicer EUJ-828) získávají šťávu z ovoce a zeleniny lisováním a nikoli drcením (jako běžné odstředivé odšťavňovače). Díky tomuto lisování získá odšťavňovač ze surovin více šťávy (až o polovinu, záleží na druhu surovin), a dokonce i za kratší čas.

    Na stejné množství šťávy je tedy spotřeba surovin menší. Chytré zpracování Díky svému tvaru lze odšťavňovač snadno přenášet i bez rukojetí. Pěchovací zátka s těsněním umožňuje jednoduše stírat stěny plnící hubice a tím bez zbytků zpracovat všechny druhy ovoce a zeleniny. Poloha kabelu umožňuje zapojení zástrčky přímo do zásuvky na zdi bez ohledu na umístění odšťavňovače.

    Výhody a nevýhody odšťavňovače Sana EUJ-828

    VýhodyNevýhody
    výborné zpracování surovin vyšší cena
    poradí si s různými druhy surovin (ovoce, zeleniny, bylinky, sója)
    extra nízké otáčky (tichý chod)
    ověřená kvalita
    design a dílensné zpracování
    pohodlné ovládání
    tichý provoz
    regulační páčka pro zásadní zvýšení výtěžnosti
    automatické čištění síta během odšťavňování
    desetiletá záruka

    Naše hodnocení odšťavňovače Sana Juicer EUJ-828

    Odšťavňovač Sana Juicer EUJ-828 by Omega není odšťavňovač do každé domácnosti. Vyplatí se tomu, kdo jej bude používat velmi často.

    Potěší jednoduchým ovládáním, spolehlivostí a zejména velkým množstvím zpracovávaných surovin — Sana Juicer EUJ-828 by Omega si poradí nejen s běžným ovocem a kořenovou zeleninou, ale umí odšťavnit i drobnější ovoce i bylinky.

    Velmi dobrý je širší plnící otvor na suroviny (není je tedy nutno krájet na malé kousky, některé suroviny není nutno krájet vůbec). Také není nutné na „pěchovadlo“ příliš tlačit, šnek si je porcuje skoro sám. Nevýhodou odšťavňovače Sana Juicer EUJ-828 je jeho vyšší cena, proto jej doporučujeme tomu, kdo jej bude opravdu využívat.

    Parametry odšťavňovače Sana Juicer EUJ-828

    ParametrPopis
    Výrobce Sana (Omega)
    Země výroby Jižní Korea
    Typ odšťavňovač Sana Slow Juicer EUJ-828
    Barvy červená / oranžová / stříbrná / černá
    Výkon motoru 150 W
    Počet otáček 43 ot./min
    Hmotnost 6,5 kg
    Délka kabelu 1,4 m
    Rozměry (vxšxh) 430 x 252 x 211 mm
    Záruka 10 let (motor) / 5 roky (ostatní součásti)
    Obsah balení Odšťavňovač, hrubé a jemné sítko, homogenizační pouzdro, nádoba na šťávu, nádoba na drť, pěchovací zátka, kartáč na čištění, záruční list, český a anglický návod

    Videorecenze:

    Odšťavňování červeného rybízu:

    Ovocná šťáva:

    Bílé nebo červené víno? V čem se liší a které je zdravější?

    Naše blízké a přátele bychom mohli rozdělit na ty, kteří pijí červené víno a na ty, kteří nedají dopustit na víno bílé.

    Samozřejmě tady máme ještě milovníky vín růžových a také ty, kteří mají rádi všechny tři zmíněné druhy. Nejroztříštěnější je však společnost v otázce bílého a červeného vína.

    Většinou volíme typ vína podle chuti, ale při výběru bychom se mohli zamyslet i nad tím, který je zdravější.

    Není to jen v barvě…

    Ve způsobu výroby

    Proces výroby je u bílého a červeného vína naprosto odlišný.

    Bílé hrozny se lisují buď okamžitě anebo se nechávají pár hodin macerovat, aby se do šťávy ze slupek vytáhly aromatické látky. Fermentaci však podstupuje pouze šťáva z hroznů, nikoli jejich slupky a semínka.

    U červeného vína se slupky a semínka modrých hroznů nechávají napřed fermentovat a až potom se lisují. Díky tomu se barviva vyluhují do rmutu a víno je pak nádherně rudé.

    V čem jsou černá rajčata lepší než červená?

    Červená vína bývají obvykle těžší, mají komplexnější chuť než vína bílá a ve většině případů bývají suchá. Často v nich cítíme tóny tmavě zabarveného ovoce, jako jsou například černý rybíz, ostružiny, brusinky, zralé třešně, švestky, povidla, borůvky, ale také hořké mandle, hořkou čokoládu, anebo dokonce vůni zpoceného koňského sedla.

    Zato bílá vína jsou jemnější a lehčí chuti. Bývají velmi často oblíbená pro svou sladší chuť, vyrábí se totiž nejen suchá, ale také často jako polosuchá, polosladká či sladká.

    V bílých vínech lze ucítit velmi často aroma světlého ovoce, jako jsou např. citrusové plody, ananas, žlutý meloun, broskev, mango, a vonných květin, např. muškátu a růže, ale také lískové oříšky, sladké mandle, máslo či dokonce chlebovou kůrku.

    Pokud jde o otázku, které víno je zdravější – máme zde jednoznačného vítěze. Je to víno červené. Jeho pozitivní vliv na zdraví je dán zejména přítomností velkého množství polyfenolů a antioxidantů.

    V čem jsou černá rajčata lepší než červená?

    Hlavním „hrdinou“ v červeném víně je resveratrol –polyfenol, který se nachází ve slupce červených hroznů (a také v mnohých dalších rostlinách) a má antioxidační a antibakteriální účinky.

    Podle článku Significance of wine and resveratrol in cardiovascular disease: French paradox revisited, publikovaném v magazínu Experimental & Clinical Cardiology, konzumace červeného vína díky polyfenolům snižuje výskyt onemocnění a úmrtí v důsledku kardiovaskulárního onemocnění o 30–50 %, rakoviny plic o 57 % a prostaty o 50 %.

    Tentýž článek také uvádí, že lidé, kteří pijí víno a ostatní alkoholické nápoje s mírou, mívají vyšší hladinu tzv. hodného HDL cholesterolu v krvi, přičemž článek Moderate alcohol intake and lower risk of coronary heart disease: meta-analysis of effects on lipids and haemostatic factors zase uvádí, že 1 gram alkoholu denně zvyšuje úroveň HDL cholesterolu o 0,004 mmol/L.

    Podle řady studií je resveratrol účinný také proti obezitě a onemocněním s obezitou souvisejících, jako je cukrovka II. typu.

    Resveratrol je tak populární, že se dá koupit i v podobě doplňků stravy.

    Budete mít zájem:  Nová Léčba Rakoviny Plic?

    Nedá se však tvrdit, že by bylo bílé víno zdraví škodlivé. I to má co nabídnout. Na základě studií zabývajících se polyfenolovými sloučeninami obsaženými v bílém víně bylo zjištěno, že tyrosol a kyselina kávová mají velmi silné antioxidační účinky. Kyselina kávová se také ukázala být jako velmi účinná při ochraně lidského organismu před nádorovými onemocněními a poškozením DNA.

    V čem jsou černá rajčata lepší než červená?

    Z výše uvedeného by se mohlo zdát, že je pití alkoholu snad zdraví prospěšné. Pochopitelně tomu tak být může, ovšem opět za předpokladu, že je alkohol konzumován v rozumné míře. Některé studie potvrzují, že pití alkoholických nápojů s mírou (ženy 1 skleničku, muži 1-2 skleničky denně) snižuje riziko onemocnění srdce, mrtvice, cukrovky či metabolického syndromu, jiné studie toto nepotvrzují.

    I když je resveratrol všeobecně považován za zdraví prospěšný polyfenol, objevují se kontroverzní studie, které naopak jeho účinnost vyvrací.

    Nutné je na tomto místě také zmínit, že nadměrné pití alkoholu naopak zvyšuje riziko onemocnění srdce, mrtvice, rakoviny či stojí za vysokým krevním tlakem.

    Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

    Pěstování černých rajčat: netradiční zpestření kuchyně

    V posledních letech se k nám dostávají nejrůznější extravagantní odrůdy rostlin. Většinou se jedná o geneticky modifikované a šlechtěné rostliny, které mají neobvyklou barvu, chuť či tvar. Jedním z těch skvostů jsou černá rajčata. Že jste o nich ještě neslyšeli? Tak tady jsou!

    V čem jsou černá rajčata lepší než červená?Pěstování černých rajčat

    Odrůdy černých rajčat

    Pokud máte vlastní zahrádku a rádi pěstujete zeleninu, určitě víte, že existují desítky odrůd rajčat, které se liší například barvou, chutí, velikostí, délkou zralosti apod.

    Proto nebude žádným překvapením, že i černých rajčat existuje hned několik druhů. Například rajčata Kumato mají tmavě hnědočervenou barvu. Podobně je na tom odrůda Black Krim, která je o krapet tmavší a má sem tam černé fleky.

    Pokud ale hledáte opravdu černou barvu, doporučujeme rajčata Indigo Rose.

    Chuť černých rajčat

    Rajčata Indigo Rose mají své milovníky i odpůrce. Některým chutnají více než červená, jiní tvrdí, že jsou mdlá, bez chuti a podruhé si je nezasadí. Doporučujeme tedy vyzkoušet na vlastní kůži (nebo spíš chuťové buňky). V každém případě se musí nechat, že jsou nevšedním zpestřením kuchyně. Saláty a zeleninové přílohy najednou dostanou úplně jiný kabátek.

    V čem jsou černá rajčata lepší než červená?Zralá černá rajčata poznáte tak, že mají červená líčka neboli flíčky

    Pěstování černých rajčat

    Chcete si i vy vypěstovat tato netradiční rajčata na své zahrádce? Žádný problém. Nároky mají stejné jako jakékoliv jiné odrůdy. Stačí jen mít správné semínko či sazeničku. Semínka i sazeničky seženete ve speciálních obchodech, případně od známých, sousedů či dobrých duší, kteří vás obdarují.

    Rajčata je vhodné si nejdříve předpěstovat, tzn. vypěstovat si sazeničku a tu po zimě zasadit do země či truhlíku. Kořenový bal sazeničky by se měl před zasazením udržovat vlhký. Do země je poté sázejte v dostatečné vzdálenosti od sebe, připevněte k nim opěru (rostlina roste vzhůru a potřebuje se o něco opírat) a nezapomeňte je hned zalít.

    V čem jsou černá rajčata lepší než červená?Některé odrůdy černých rajčat vypadají z počátku normálně, černají až postupně

    Zálivka je důležitá i během růstu. Nesmíte nechat rostlinu na suchu ani ji přelít. Může dojít k praskání plodů či hnití kořenů. Zalévejte dle vlhkosti a venkovních podmínek – ideálně jednou denně, buď ráno, nebo večer.

    Se sklizní černých rajčat nijak nespěchejte, zrají mnohem déle než žlutá či červená. Zralá černá rajčata poznáte podle načervenalé barvy. Při bližším zkoumání byste kolem stopky, zespodu či z boku měli najít načervenalé fleky.

    Zjistěte, z čeho se rajče zbarví červeně

    V čem jsou černá rajčata lepší než červená?

    Může být frustrující mít rostlinu rajčat plnou zelených rajčat bez náznaku, že někdy zčervenají. Někteří lidé si myslí, že zelené rajče je hodně jako hrnec vody; pokud to sledujete, zdá se, že se nic nestalo. Otázka tedy zní: „Proč rajčata zčervenají?“

    Jakkoli může být čekání frustrující, budete rádi, že víte, že existuje několik věcí, které mohou buď zrychlit, nebo zpomalit, jak rychle rajče zčervená.

    Co dělá rajčata červenou?

    Hlavním určujícím faktorem v tom, jak rychle rajče zčervená, je odrůda. Menší ovocné odrůdy zčervenají rychleji než velké ovocné odrůdy.

    To znamená, že cherry rajče nebude trvat tak dlouho, než zčervená jako biftek. Odrůda určí, jak dlouho rajčeti dosáhne dospělého zeleného stádia.

    Rajčata nemohou zčervenat, i když jsou vynucená moderními technologiemi, pokud nedosáhla vyspělé zelené fáze.

    Dalším faktorem toho, jak dlouho rajčeti zčervená, je venkovní teplota. Rajčata budou produkovat pouze lykopen a karoten, dvě látky, které pomáhají rajčatům zčervenat, mezi teplotami 10 až 29 ° C. Pokud je nějaký chladič o teplotě 50 ° F / 10 ° C, zůstanou tato rajčata tvrdohlavě zelená. Teploty vyšší než 85 ° F / 29 ° C a proces výroby lykopenu a karotenu se zastaví.

    Rajčata jsou spouštěna, aby zčervenala chemikálií zvanou ethylen. Ethylen je bez zápachu, bez chuti a pouhým okem neviditelný. Když rajče dosáhne správné zelené zralé fáze, začne produkovat ethylen. Ethylen poté interaguje s rajčatovým ovocem a zahájí proces zrání. Trvalý vítr může odnést plynný ethylen z ovoce a zpomalit proces zrání.

    Pokud zjistíte, že vaše rajčata spadnou z vinné révy, ať už odříznutá nebo kvůli mrazu, než zčervenají, můžete nezralá rajčata vložit do papírového sáčku. Pokud zelená rajčata dosáhla zralého zeleného stádia, papírový sáček zachytí ethylen a pomůže rajčat dozrát.

    V čem jsou černá rajčata lepší než červená?

    Není příliš mnoho věcí, které by zahradník mohl udělat, aby urychlil proces zrání na rajčatech, která jsou stále na rostlině. Matku přírodu nelze snadno ovládat a hraje hlavní roli v tom, jak rychle rajčata zčervenají.

    Video: V čem jsou černá rajčata lepší než červená?

    Diskuze

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Adblock
    detector