Umělá sladidla sice nemají kalorie, ale zato vyvolávají chuť na sladké

Nedovedete si představit život bez sladkých jídel? Nedokážete potlačit touhu? Taky mě to občas chytne. Sladká jídla už jste z jídelníčku vyřadili, ale stejně byste si čas od času rádi nějaké potěšení připravili? Co s tím?

Cukr stejně jako alkohol přináší chvilkové potěšení a následně velké trápení. O cukrech ve spojitosti se zdravotními riziky již bylo napsáno nespočet článků, a pokud jich ještě nemáte dost, přečtěte si třeba tento: Cukr je jed – smutná pravda o toxicitě cukru. Teď se ale pojďme zaměřit na to, jak je to s alternativními sladidly.

Osobně nejsem fanouškem sladidel bez ohledu na jejich původ. Mají tendenci udržovat závislost na sladkém. Chápu však, že pro mnoho lidí je pocit, že sladké zmizí z jejich jídelníčku, nepředstavitelný. Někdy je prostě den blbec a něco sladkého by se hodilo.

Dobrou zprávou je, že s přechodem na nízkosacharidovou stravu a omezením cukrů se u většiny lidí přirozeně snižuje chuť na sladká jídla. Mnozí po čase začnou více vnímat přirozenou sladkou chuť běžných potravin a touha dát si něco sladkého jednoduše postupně zmizí.

Jaká sladidla jsou vhodná pro hubnutí, diabetiky a nízkosacharidové (Low Carb) stravování?

Umělá sladidla sice nemají kalorie, ale zato vyvolávají chuť na sladké
Zdroj: Dietdoctor.com/low-carb/sweeteners

Sladidla v levé části obrázku mají velmi nízký obsah sacharidů a obecně bylo prokázáno, že mají malý vliv na přírůstek hmotnosti, hladinu cukru v krvi nebo hladinu inzulínu.

Sladidlům, které se nacházejí v pravé části, byste se měli určitě vyhnout a na lidské zdraví mají negativní dopad.

Čísla u jednotlivých sladidel představují odhadovaný dlouhodobý dopad, který může mít produkt na hladinu cukru v krvi a hladinu inzulínu ve srovnání se stejným množstvím rafinovaného cukru. Pro účely této stupnice je čistý bílý rafinovaný cukr definován jako číslo 100.

Otazníky u produktů s nulou upozorňují na fakt, že sice nemají dopad na krevní cukr a hubnutí, ale jde o relativně nové produkty a jejich dlouhodobý dopad na obezitu, cukrovku, zdraví jater, střevní mikrobiom a riziko metabolického nebo kardiovaskulárního onemocnění není dosud přesně známo.

Produkty, které mají čísla s hvězdičkou obsahují nějaké sacharidy, které většinou pocházejí z dextrózy. Podle množství je pak spočítán ekvivalent odpovídající množství rafinovaného cukru.  Hvězdičky u xylitolu a maltitolu znamenají, že tyto sladidla sice vytvářejí krevní glukózu a inzulínovou odpověď, ale je nižší než u klasického cukru.

Negativní účinky sladidel na hubnutí

Sladidla nacházející se v levé části obrázku mají jen malé nebo dokonce zanedbatelné přímé účinky na hmotnost a hladinu cukru v krvi. To zní celkem fajn, ale je třeba si uvědomit jednu zásadní věc, kterou jsem naznačil již v úvodu.

Všechna sladidla mohou udržovat chuť na sladká jídla. Přidáním sladidel se zvyšuje riziko, že nakonec budete jíst více, než potřebujete. To může zpomalit hubnutí nebo způsobit naopak přibývání na váze a metabolické problémy.

Dokonce i nekalorická sladidla, jako je např. stévie a erythritol, se obvykle přidávají do potravin, které napodobují či nahrazují potraviny, které low carb či paleo stravování eliminuje – sladké nealkoholické nápoje, sušenky, koláče, pečivo a další. Mají tak tendenci podporovat konzumaci lahůdek, které se obvykle jedí, když člověk nemá hlad, ale jen ho honí mlsná.

Všechny sladké chutě, bez ohledu zda se jedná o skutečný cukr nebo jen náhražku, působí na stejné receptory sladké chuti na jazyku. V mozku tím vyvolávají podobnou nervovou reakci formy odměny a závislosti na sladkém. Z toho důvodu je nejlepší se jakýmkoli sladidlům vyhnout.

Doporučená alternativní sladidla

Je mi však jasné, že pro mnoho lidí je představa, že již si nedají nic sladkého naprosto nepředstavitelná. Pokud to platí i pro vás, doporučuji omezit využití opravdu jen na výjimečné příležitosti a zařadit ty, které tělu mohou způsobit nejméně škody. Tady je jejich seznam.

Erythritol

Navozuje v ústech podobný pocit jako cukr a jazyk tak nějak chladivě pohladí. Jedná se o cukrový alkohol vyrobený z fermentované kukuřice nebo kukuřičného škrobu, který se přirozeně vyskytuje v malém množství například v ovoci a houbách.

Důležité informace

  • nulové kalorie a žádné sacharidy,
  • nezvyšuje hladinu cukru v krvi ani hladinu inzulínu (1),
  • účinná látka přechází do moči, aniž by ji tělo využilo (2),
  • může zabránit tvorbě zubního plaku, ke které u některých sladidel dochází (3).

Nevýhody

  • u některých lidí může způsobovat problémy s nadýmáním, plynatostí a průjmem,
  • absorpce erythritolu a jeho vylučování ledvinami by mohlo mít negativní zdravotní následky (v současné době pro to ale nejsou žádné důkazy).

Kde Erythritol koupit?

Kde erythritol použít?

Umělá sladidla sice nemají kalorie, ale zato vyvolávají chuť na sladké Mrkvové řezy se skořicovým krémemUmělá sladidla sice nemají kalorie, ale zato vyvolávají chuť na sladké Brownie dort z červené řepyUmělá sladidla sice nemají kalorie, ale zato vyvolávají chuť na sladké Mléčné řezy

Stévie v prášku

Stévie se vyznačuje extrémně vysokou sladivostí. Sladidlo ve své přirozené formě pochází z listů jihoamerické rostliny. Domorodé národy v Paraguayi a Brazílii využívaly intenzity sladkých listů v čajích, lécích anebo je jen volně žvýkaly.

Stévii si můžete vypěstovat i doma. Používat ji však do sladkých jídel vyžaduje dávku zkušeností a i tak se velmi špatně odhaduje ideální množství použití. Z tohoto důvodu je nabízena v podobě prášku jako „100% přírodní“ alternativa k jiným nekalorickým sladidlům.

Je však otázkou, jak prášek skutečně přirozený dokáže být. Aktivní sladké sloučeniny, nazývané glykosidy stevia, extrahovány a rafinovány ve vícekrokovém průmyslovém procesu nezní moc přírodně.

Vzhledem k tomu, že stévie se řadí mezi nejběžněji využívané alternativní sladidlo, věnoval jsem jí samostatný článek Je stévie bezpečné sladidlo?.

Důležité informace

  • nulové kalorie a žádné sacharidy,
  • nezvyšuje hladinu cukru v krvi ani hladinu inzulínu (4)(5),
  • bezpečná s nízkým potenciálem toxicity (6).
  • Vhodné i pro vaření a pečení, stabilní až do 180 °C

Nevýhody

  • nechutná jako cukr,
  • má trochu hořkou chuť která některým lidem prostě nevyhovuje,
  • neexistuje dostatek dlouhodobých údajů o stévii, aby bylo možné rozeznat její skutečný dopad na zdraví častých uživatelů.

Kde stévii v prášku koupit?

Kde stévii použít?

Umělá sladidla sice nemají kalorie, ale zato vyvolávají chuť na sladké Cappuccino Panna CottaUmělá sladidla sice nemají kalorie, ale zato vyvolávají chuť na sladké Dýňová smetanová rýže se skořicíUmělá sladidla sice nemají kalorie, ale zato vyvolávají chuť na sladké Kakaové lívance

Xylitol

Stejně jako erythritol je xylitol cukrový alkohol získaný z rostlin. Vyrábí se komerčně z vláknitých, dřevnatých částí kukuřičných klasů nebo březových stromů pomocí vícestupňového procesu chemické extrakce. Výsledkem je granulovaný krystal chutnající jako cukr.

Důležité informace

  • nízký glykemický index,
  • v tenkém střevě je absorbován asi 50 %,
  • při malém množství má malý vliv na hladinu cukru v krvi a hladinu inzulínu.

Nevýhody

  • může způsobit značné zažívací potíže (plynatost, nadýmání, průjem), a to i v malém množství (7),
  • toxický pro psy a další domácí zvířata (8).

Kde Xilitol koupit?

Kde xylitol použít?

Umělá sladidla sice nemají kalorie, ale zato vyvolávají chuť na sladké Nepečený tříbarevný cheesecakeUmělá sladidla sice nemají kalorie, ale zato vyvolávají chuť na sladké Krtkův dortUmělá sladidla sice nemají kalorie, ale zato vyvolávají chuť na sladké “Krupicová” kešu kaše

Yacon

Jedná se „přírodní“ sladidlo chutnající podobně jako javorový sirup. Yacon pochází z kořene jihoamerické rostliny yacon, která svým vzhledem připomíná brambory.

Důležité informace

  • má nižší glykemický index (GI) než většina ostatních cukrů, protože část sirupu je vláknina
  • jedna polévková lžíce yakonového sirupu obsahuje některé stravitelné sacharidy (cukr). Přesné množství se může lišit, ale podle odhadů je to okolo 9 a 13 gramů sacharidů na 100 g kořene.

Nevýhody

  • podobně jako Inulín (rozpustná vláknina získávaná horkovodní extrakcí z kořene čekanky) yaconový sirup obsahuje fruktooligosacharidy, které mohou u někoho způsobovat zažívací potíže.

Kde Yacon koupit?

Kde Yacon použít?

Dejte tomu čas a chutě se srovnají

Jak už bylo řečeno v úvodu k příznivcům sladidel se rozhodně nepočítám. Za mne je lepší využívat skutečných potravin v jejich neslazeném stavu.

Může to však chvíli trvat, než se vaše chuťové pohárky přizpůsobí a skutečně ocení přirozenou sladkou chuť přírodních nezpracovaných potravin jako je třeba mrkev. Stojí za to vytrvat a nevzdávat se.

Odměnou vám bude nejen vaše zdraví, ale i čas, který byste jinak investovali do hledání a zkoumání současných i nově přicházejících náhražek cukru o kterých z dlouhodobého hlediska pořád přesně nevíme, jaký dopad na naše zdraví mohou mít.

Článek byl inspirován a volně přeložen ze stránek DietDoctor.com

  • Jak užitečný pro vás byl tento článek?
  • Pro hodnocení klikněte na hvězdičky!
  • Průměrné hodnocení
    / 5. Hodnotilo:

Mrzí mě, že článek nebyl dostatečně užitečný

Pomůžete mi to napravit?

Díky moc za zpětnou vazbu

Která umělá sladidla jsou škodlivá?

Jen těžko byste hledali kontroverznější složku potravy než umělá sladidla. Nevyhnete se jim v nápojích, žvýkačkách a ani v doplňcích sportovní výživy.

A vlastně se není čemu divit, protože jejich vlastnosti jsou velmi dobré – jsou ve většině případů sladší než cukr, ale obsahují mnohem méně kalorií (některá sladidla dokonce nemají vůbec žádné kalorie, protože projdou trávicím traktem v nezměněné podobě).

Neměli bychom se ale umělých sladidel bát? Mají nějaká negativa přímo ohrožující naše zdraví? Na to se podíváme v dnešním článku.

Umělá sladidla sice nemají kalorie, ale zato vyvolávají chuť na sladké

Jsou všude od BCAA až po protein

Umělá sladidla dnes najdete úplně ve všem a kdybyste se jim náhodou chtěli vyhnout při výběru sportovní výživy, půjde to jen hodně obtížně.

Jedinou možností by bylo nakoupit doplňky bez příchuti (skvělý protein bez příchutě je například od MyProtein) a dochucovat si je sám třeba ovocem. Jenže pak se nevyhnete vyššímu obsahu cukru.

Pojďme se ale podívat na to, jaká sladidla se do suplementů používají a zda se vůbec máme čeho bát

Aspartam 

Umělá sladidla sice nemají kalorie, ale zato vyvolávají chuť na sladkéAspartam je několik posledních let tím nejvíce démonizovaným umělým sladidlem, které najdete v tisících produktů napříč trhem. Ačkoliv byla provedena spousta studií poukazujících na škodlivost, doporučené dávky aspartamu v nich byli překročeny i tisícinásobně. Za velmi častý problém bývá uváděný fakt, že aspartam se v těle metabolizuje na extrémně škodlivý metanol. Ačkoliv je to pravda, stačí se na to podívat zcela racionálně – aspartam je podle odborných zdrojů1 asi 200krát sladší než běžný cukr. Jeden gram aspartamu tedy nahradí 200g cukru. I když by ale výrobce použil celý gram aspartamu, na metanol se metabolizuje jen zcela zanedbatelné množství a sklenice ovocného džusu by tak v praxi obsahovala mnohem více metanolu než jakékoliv jídlo s aspartamem. Novější poznatky2 se již jasně shodují na tom, že v rozumné míře aspartam nepředstavuje žádný problém. Toto sladidlo bohužel není termostabilní a pokud si koupíte například protein na pečení, aspartam ztratí svoji sladivost. 

Acesulfam K

Podobně jako aspartam je na tom i acesulfam draselný (neboli acesulfam K). Desítky studií potvrdily jeho nezávadnost, která pramení především z toho, že ho naše tělo neumí metabolizovat a vyloučí ho močí. Zásadním problémem je jeho nahořklá chuť, tudíž se acesulfam musí velmi často kombinovat s nějakým dalším sladidlem, které tuto pachuť zamaskuje. 

Budete mít zájem:  Imunoterapie: nová léčba kožního nádoru i dalších druhů rakoviny

Steviol-glykosidy

Steviol-glykosidy jsou pro mnohé sportovce jakousi modlou, přestože toto sladidlo bylo v EU schváleno až v roce 2011, tedy o mnoho let později než většina ostatních sladidel.

Získává se sice z rostliny zvané stévie, ale glykosidy je třeba získat poměrně složitým fyzikálně-chemickým procesem v laboratoři. Stejně jako ostatní sladidla tedy nelze považovat za zcela přírodní sladidlo.

Tak či tak jsou steviol-glykosidy považovány za bezpečné, dokonce mohou potenciálně snižovat krevní tlak i LDL cholesterol. 

Sukralóza

Sukralóza patří, stejně jako steviol-glykosidy, k velmi populárním sladidlům a prodává se pod chráněnou obchodní značkou Splenda.

Je termostabilní a bez jakýchkoliv kalorií, tudíž je ideální i v doplňcích, které plánujete používat na pečení.

Velmi často se o potenciálně škodlivých efektech tohoto sladidla diskutuje, avšak žádná rozsáhlejší studie toto nepotvrdila3 a sukralóza je považována za látku bezpečnou pro všechny skupiny obyvatel včetně diabetiků.

Mrkněte na naše video, kde se od 11té minuty o umělých sladidlech rozpovídal Jirka Vacek s Petrem Havlíčkem. Kluci prozradí jaký vliv mají sladidla na střevní mikrobiotu, jaký je to byznys a jak je to s alkoholovými cukry.

Sladidla, které jsme zmínili v předchozím odstavci, jsou zdravotně nezávadné a jejich zastoupení v suplementech, stejně jako v jiných zdrojích nevadí, pokud je nepoužíváte od rána do večera v každém jídle.

Zvláštní prostor bychom ale měli vyčlenit cyklamátu sodnému, který je aktuálně ze všech používaných sladidel nejproblematičtější. Důvody pro zvýšenou opatrnost jsou v tomto případě dva.

Zaprvé je trávení cyklamátu odlišné u každého člověka a zatímco někdo ho není schopen strávit, v těle někoho jiného se může přeměnit na velmi toxický cyklohexylamin.

Zadruhé je sladivost cyklamátu jen 30x silnější než v případě sacharózy, a tudíž je potřeba použít mnohem větší množství než u aspartamu. Z mého pohledu je cyklamát tedy jedno z nejproblematičtějších sladidel – a utvrzuje mě v tom třeba i fakt, že jako jedno z mála sladidel je zakázáno i v USA. 

Moje tipy na sladidla a dochucovadla

Umělá sladidla sice nemají kalorie, ale zato vyvolávají chuť na sladkéFRANKYS BAKERY CANDY SPLASH

Přírodní aroma, které slouží k ochucení nápojů a potravin, neobsahují žádné kalorie, žádný cukr, žádné sacharidy a žádný tuk! Stačí pár kapek a z vašeho pečiva, nápoje, proteinového nápoje či jogurtu je rázem sladký požitek. Nula kalorií v každé jedné kapce, ale i přesto pořádná nálož chuti. Fakt, že se tyto sladké kapky hodí k doslazení čehokoliv, na co si jen vzpomenete, už jen překoná to, že máte k dispozici tolik neobvyklých příchutí. 

Umělá sladidla sice nemají kalorie, ale zato vyvolávají chuť na sladkéCOUNTRY LIFE ČEKANKOVÉ SLAZENÍ

Zcela jedinečné přírodní sladidlo téměř bez kalorií, vyráběné z kořene čekanky. Tekutá čekanková vláknina ke slazení pokrmů a nápojů. Oslaďte si s ní život a přidejte do kaše ke snídani nebo pár kapek do čaje nebo kávy. Na 100g má pouze 9,5g sacharidů.

Umělá sladidla sice nemají kalorie, ale zato vyvolávají chuť na sladkéPROM-IN CUKR A STEVIOL-GLYCOSIDES 

Stévie je přírodní sladidlo so sníženým energetickým obsahem. Obsahuje pouze 14 kcal v jednej lžiček. Má stejnou chuť s polovinou kalorií. Je vhodná i pro redukční diety, nebo pro oslazení nápojů, vaření a pečení.

Máme se při užívání sladidel čeho bát? 

Jedna ze základních pouček aplikovatelných nejen na lidskou výživu říká, že člověk by měl všeho užívat s mírou. A stejné pravidlo platí i v případě umělých sladidel. V redukční dietě jsou rozhodně umělá sladidla vhodnější než limonády s cukrem, stejně tak pomohou tyto složky potravy i kulturistům před soutěží.

Dokud to s nimi nepřeháníte, nevidím v jejich použití jediný problém. Při častější konzumaci je třeba dávat pozor na úplně jiné věci – například na nadměrnou stimulaci chuťových pohárků, která může vést k větší chuti na sladké.

Ani přes kritický pohled veřejnosti a občasné nepodložené bulvární články ale není důvod umělá sladidla (maximálně s výjimkou cyklamátu) třeba vyřazovat z jídelníčku. 

Zdroj: Miroslav Dvořák

Mohlo by vás zajímat:

Umělá sladidla sice nemají kalorie, ale zato vyvolávají chuť na sladkéPorovnání bezkalorických omáček a sirupů. Zero sirup. Který je nejlepší do diety? 

Zero sirup, zero calories, zero topping. Každý z nás má v okolí někoho, kdo si v těchto pochoutkách libuje a možná jste to i vy sami. Provedli jsme pro Vás odbornou analýzu, dobře prostě je to obyčejná porovnávačka těchto sirupů, abyste si mohli ujasnit a vybrat si, který pro Vás bude ten pravý. Jdeme na to!

Umělá sladidla sice nemají kalorie, ale zato vyvolávají chuť na sladkéPečivo v dietě při hubnutí. Pšenice kam se podíváš. Proč nejíst suché vločky?

Jaké je nejdietnější a nízkokalorické pečivo, abyste ho mohli jíst při hubnutí? Odborník na výživu Petr Havlíček vás vyvrátí z omylu, že to není to, na co byste měli koukat při jeho koupi. 

Devět způsobů, jak přestat jíst cukr

Proč byste vlastně měli uvažovat o vyškrtnutí sladkostí z jídelníčku? Pádných důvodů je celá řada.

„Bílý rafinovaný cukr i cukr třtinový nedodává tělu žádné živiny, jen kalorie. Jeho nadměrná konzumace vede k obezitě a s ní souvisejícími potížemi: vyššímu riziku vzniku diabetu, infarktu a mozkové příhody, vysokému krevnímu tlaku, nadměrné zátěži pro kloubní a pohybový aparát a řadu dalších,“ vysvětluje lékař Ondřej Nývlt ze Světa zdraví.

Vypočítejte si svůj body mass index

Cukr nikdy nebyl považován za součást zdravé stravy, ale v současné době se ukazuje, že jeho konzumace může natropit více škody, než se původně myslelo. Bohužel skoncovat s cukrem není nic jednoduchého i proto, že se skrývá v tolika potravinách, kde byste ho ani nečekali. Konzumace cukru je navíc návyková, podobně jako závislost na drogách.

Neurovědkyně Nicole Avena vysvětlila pro server Health.com, že vzrušení podobné závislosti vyvolává příval neuropřenašeče dopaminu poté, co cukr vstoupí do těla.

Doktorka Brittany Kohnová, výživová odbornice z New York City rovněž upozornila, že konzumace cukru díky kolísání hladin krevního cukru způsobuje únavu, zamlžení mozku a podrážděnost.

Vyškrtnout z jídelníčku cukr patří v současnosti mezi hlavní výživové trendy, které rozhodně stojí za zkoušku.

Zjistěte, kde všude se cukr ukrývá

Cukr, kterému byste se měli vyhýbat, je rafinovaný bílý cukr, čili ten, kterým si sladíte kávu nebo ho přidáváte do pečení.

Doktorka Nicole Avena vysvětlila, že krevní oběh absorbuje tento jednoduchý cukr velmi rychle, což způsobí prudké zvýšení hladin krevního cukru a inzulínu, a to je pohroma pro tělo.

Rafinovaný cukr je také přidáván do nespočtu potravinových výrobků, najdeme ho v kečupu, omáčkách, salátovém dresingu i v masných výrobcích.

Výrobci se občas snaží přelstít zákazníky tím, že nazvou cukr jiným, zdravěji znějícím jménem, jako je třtinový cukr či kukuřičný sirup.

Čtete si proto pozorně štítky, hledejte hnědý cukr, kukuřičný sirup, maltózu, fruktózu, dextrózu, melasu, agávový sirup, rýžový sirup, třtinový cukr a sirup, což je všechno jen obyčejný cukr, který škodí zdraví.

„Melasa, med a javorový sirup jsou také přidané cukry, a i když nejsou vždy zpracované jako rafinovaný cukr, mají stejně nebezpečné účinky,“ upozornila neurovědkyně Nicole Avena.

Podle doktora Ondřeje Nývlta jsou však přírodní sladidla jako med, agáve, javorový sirup a další vhodnější než cukr. „Jejich výhodou je to, že mají nižší glykemický index než cukr. To znamená, že se sacharidy z nich vstřebávají do krve pomaleji. Tudíž nezvedají tak rychle a vysoko hladinu inzulinu a brzy po jejich konzumaci nepřichází obrovský hlad,“ vysvětlil Nývlt.

Doporučuje však zvýšenou opatrnost u kukuřičného a dalších glukózo-fruktózových sirupů, které obsahují vyšší podíl fruktózy, která zatěžuje játra a způsobuje hromadění tuku.

Vybírejte si zdravější sladkosti

Některé druhy cukru není zapotřebí úplně vyřadit z jídelníčku. Jde především o ten typ, který se přirozeně nachází v potravinách, jako je fruktóza v ovoci a laktóza v mléčných výrobcích. Tyto cukry jsou podle neurovědkyně v pořádku, pokud je konzumujete v jejich přirozené podobě v potravě.

„Ovoce například obsahuje množství cukru, které je v lepším poměru s množstvím vlákniny a dalších živin v ovoci,“ vysvětlila neurovědkyně Nicole Avena a dodala, že další živiny zmírňují nebezpečné účinky cukru.

Umělá sladidla sice nemají kalorie, ale zato vyvolávají chuť na sladké

Doktor Nývlt se domnívá, že příroda nám poskytuje mnoho potravin se sladkou chutí, a není proto potřeba příliš doslazovat. „Pokud již někdo chce přisladit, je lepší použít přírodní sladidla, konkrétně například listy rostliny s názvem stévie sladká.

Její dlouhodobé užívání podporuje zlepšení stavu diabetu mellitu (cukrovky) nebo metabolického syndromu a snižuje vysoký krevní tlak. Stévie lze zakoupit ve formě pilulek, prášku nebo tinktury.

V současné době bohužel většina těchto doplňků na našem trhu obsahuje alespoň malé procento umělých sladidel.“

Vyměnit cukr za chemické sladidlo jako aspartam nebo sacharin rozhodně není vhodný způsob náhrady cukru. Jak vysvětlila doktorka Kohnová umělá sladidla poskytují sladkou chuť bez kalorií, čili hlad není po konzumaci umělého sladidla ukojen, což vede k touze po dalším jídle.

Umělá sladidla nejsou řešením

Toto potvrdila i studie z roku 2013 publikovaná v Trends in Endocrinology & Metabolism, ve které vědci zjistili, že i jedna dietní limonáda denně je spojena s nárůstem váhy a cukrovkou.

Jasný názor na umělá sladidla má i doktor Ondřej Nývlt: „Umělá sladidla se už léta používají jako náhražky cukru pro diabetiky.

Jejich přínos je však velice sporný, některé výzkumy jej spojují s vyšším výskytem rakoviny, jiné se soustředí na to, že sladidla zvyšují chuť na sladké.

Umělá sladidla sice obsahují méně kalorií než cukr nebo přírodní sladidla a uspokojí chuť na sladké, ale jejich běžné používání nemohu doporučit. Zcela jistě platí: všeho s mírou.“

Předejděte abstinečním příznakům

Jelikož je náš organismus zvyklý na sladké, přestat jíst veškerý cukr velmi náhle může vést k intenzivním abstinenčním příznakům jako bolesti hlavy, úzkosti a výkyvy nálad, upozornila doktorka Kohnová.

Pokud jste si někdy nestihli dopřát váš obvyklý šálek kávy po ránu, tak jistě abstinenční příznaky znáte, ovšem s rychlým vysazením cukru můžete podle Kohnové počítat s desetkrát silnějšími abstinenčními příznaky.

„Je lepší odbourávat cukr pomalu krok za krokem, takže vaše tělo má čas se přizpůsobit,“ radí Brittany Kohnová, výživová odbornice z New York City. Další důvod, proč s vysazením cukru nespěchat, má doktorka Avena, která podotkla, že pomalejší změny obvykle déle vydrží, zvláště co se týče změn ve stravování.

Vzdejte se sladkých nápojů

Limonády, ovocné džusy, sportovní nápoje, ledové čaje – tyto a další slazené nápoje jsou záludným zdrojem přidaného cukru. Jedna plechovka oblíbené coly v sobě například skrývá 9 lžiček cukru, což přesahuje doporučený denní limit American Heart Association, který je šest lžiček denně.

Budete mít zájem:  Chlamydiemi prý trpí až 80 procent české populace

Umělá sladidla sice nemají kalorie, ale zato vyvolávají chuť na sladké

„Slazené nápoje vyrobené z ovoce jsou jako tekutý cukr, který dodá hodně kalorií bez toho, aby zasytil,“ řekla doktorka Avena. Ta navrhuje nahradit limonády minerální vodou bez cukru a kalorií a ovocné nápoje a džusy vyměnit za čistou vodu s plátkem ovoce.

Snažte se zapomenout na sladkosti

Sladké pečivo, koláčky, buchty a další sladkosti z bílé mouky nabízejí jen málo živin, zato jsou plné přidaného cukru. A jelikož tyto sladké potraviny je velmi jednoduché rozpoznat, je také jednodušší je prostě vyškrtnout z jídelníčku.

Sladkosti si zahrávají s hladinami krevního cukru a uvězní vás v koloběhu touhy po koblize nebo koláči pro doplnění energie, která netrvá dlouho, vysvětlila doktorka Kohnová. Ta doporučuje touhu po sacharidech uspokojit celozrnnými výrobky. Ty jsou sice také při trávení přetvářeny na cukr, ale protože se jedná komplexní sacharidy, vstřebávají se pomalu a poskytují stálý přísun energie.

Naučte se méně přislazovat

Pokud jste zvyklí přidávat cukr do jídla a pití, pomalu se snažte návyku zbavit, doporučuje doktorka Kohnová. Jestliže obvykle začínáte den dvěma lžičkami cukru nebo medu do čaje nebo kávy, dejte si první týden jen jednu lžičku, další týden půlku a následující vysaďte úplně. Můžete pak sladit kouskem pomeranče nebo trochou mléka. 

Stejně postupujte s cukrem, medem nebo javorovým sirupem třeba na palačinkách. Pokud budete snižovat oslazování postupně, ani vám to časem nepřijde.

Naplňte svůj talíř bílkovinami a zdravými tuky

Odstřihnutí se od cukru poskytuje perfektní důvod, proč si dopřát více zdravých tuků (ořechy, olivový olej, avokádo) a zdravých bílkovin (vejce, krůtí maso, luštěniny).

Obojí vám pomůže udržet si po delší dobu pocit sytosti a současně navýší hladiny energie, jelikož vás ochrání před kolotočem prudkého stoupání a klesání hladin krevního cukru, které vede k těžko zvládnutelné chuti na sladké.

Snídaně založená na bílkovinách a zdravých tucích vám pomůže začít nový den správně. Výživová poradkyně Brittany Kohnová z New York City doporučuje k snídani například vejce a avokádo namísto tradičního spojení cukru a škrobu jako je kobliha a oslazené cereálie.

Zapojte do stravy přirozená sladidla

Touhu po sladkém můžete uspokojit i jinak než pomocí rafinovaného cukru. Poradkyně Kohnová doporučuje porozhlédnout se mezi kořením a bylinkami.

Výtažky z vanilky nebo skořice přidané do kávy, cereálií nebo pečených věcí poskytnou příjemně sladkou chuť bez vedlejších účinků cukru a bez kalorií.

Další sladké koření a bylinky, které můžete přidat do nápojů a potravin, jsou cikorka, zázvor, muškátový oříšek a kardamon. Citrusová kůra rovněž dodá ovocnou, osvěžující sladkou chuť.

Doktor Ondřej Nývlt vysvětlil, že častá chuť na sladké je u lidí vypěstovaná stravovacími návyky od dětství. Lze ji omezit tím, že člověk začne jíst plnohodnotnou zdravou stravu, která mu dodá dostatek energie a přinese pocit nasycení. V takovém případě si tělo zvykne na to, že má dostatek sacharidů a všech dalších živin a postupně vymizí i chuť na sladkosti.

„Ze zdravých sladkostí bych doporučil ovoce (například jablka, hrušky, jahody, meruňky, meloun), kterého je v letním období na trhu dostatek a v dostatečné kvalitě.

V zimě pak ovoce sušené (nedoslazované a nesířené). Avšak i pro konzumaci ovoce platí, že je nutné sledovat  množství a dobu, kdy je sníme, tedy například ne večer.

Ovoce proto konzumujte s citem a spíš ráno a dopoledne,“ dodal doktor Ondřej Nývlt.

Umělá sladidla? Ano i ne..

Kateřina Šebelová;Velká Epocha | 22. 1. 2008

Umělá sladidla sice nemají kalorie, ale zato vyvolávají chuť na sladké

Ilustr. foto: Daniel Greene/Flickr.com

Celosvětově můžeme pozorovat nárůst obezity v Evropě i Americe. Lidé pohodlní a také konzumují více jídla, než je k životu potřebné. Zvyšuje se rovněž podíl cukru v potravě. Mnoho lidí ve snaze ubránit se nárůstu hmotnosti se zaměřuje na umělá sladidla. Jde tento trend správným směrem?

Umělá sladidla – mýty a fakta

Na adresu umělých sladidel padla řada domněnek a obvinění. Část veřejnosti je spojuje pouze s nepříznivým vlivem na zdraví, část v nich zase vidí téměř zázračný prostředek na snížení hmotnosti. Diabetici umělá sladidla považují za jedinou náhradu cukru.

Umělá sladidla rozhodně nejsou všelékem na cestě k dobrému zdraví. Mnohá z nich sice neobsahují cukr, ale zato mají více kalorií, než by si běžný člověk mohl představit. Jiná sladidla jsou zase úplně bez kalorií.

Nepotvrdily se informace, které říkaly, že sladidla působí jako karcinogeny. Laboratorní testy to u lidí spolehlivě neprokázaly. Nepříznivě působí sladidlo aspartam nebo sacharin u lidí s nemocí fenylketonurií.

  Rovněž nebyla prokázána přímá spojitost umělých sladidel s poruchami imunity.

Umělá sladidla a hubnutí

Není pravda, že by umělá sladidla snižovala hmotnost. Mnohé vědecké studie prokázaly, že mají přesně opačný účinek, protože v mozku po konzumaci potravin se sladidly vyskočí informace ke zpracování cukru.

Cukr však v těle není, a tak mozek vysílá signály, který vyvolají jen další chuť na sladké. Proto umělá sladidla spíše zvyšují chuť k jídlu a zpomalují trávení.

  Výhoda umělých sladidel oproti běžnému cukru však spočívá v tom, že nepoškozují chrup.

Historie umělých sladidel

Umělá sladidla mají poměrně krátkou historii. Sacharin, jako vůbec první umělé sladidlo, vznikl v podstatě náhodou v roce 1879 díky chemikům Remsenovi a Fahlbergovi.

Další umělá sladidla vznikla náhodně jako vedlejší produkty a meziprodukty při tvorbě jiných látek. K nejznámějším patří aspartam, který byl objeven v půli šedesátých let.

Novější typy umělých sladidel jsou vyrobeny na alkoholové bázi. Patří sem například sorbitol, manitol nebo xylitol…

Cesta k úspěchu? Všeho s mírou..

Kdo má zamotanou hlavu z toho, že neví, zda používat umělá sladidla či nikoliv, pro toho máme snadnou radu – omezit sladké potraviny a ze sladidel upřednostňovat ty na alkoholové bázi (končící slabikou -ol). Jsou sice dražší, než sacharin či aspartam, ale na rozdíl od dvou jmenovaných nemají omezenou denní dávku a jsou považované za relativně bezpečné.

Řepný cukr v bílé i tmavé formě však nedoporučují ani lékaři, ani zastánci zdravé výživy. Kromě toho, že obsahuje mnoho kalorií, způsobuje i zvýšené riziko zubního kazu. Zdravější variantou je med, ale i ten je poměrně kalorický.

Umělá sladidla by se však rozhodně neměla používat na tepelnou úpravu pokrmů, zvláště pečení. Už při teplotě 30 – 40 stupňů Celsia u nich dochází k rozpadu na jednotlivé složky, které jsou samy o sobě toxické (methanol, fenylalanin,…

)

Aspartam a jeho vliv na zdraví člověka

Aspartam patří k nejlevnějším umělým sladidlům. Byl objeven v roce 1965 a byl tehdy považován za velmi bezpečný produkt. Ještě před uvedením na trh se vyskytly určité pochybnosti o jeho bezúhonnosti.

Podařilo se však prokázat jen to, že škodí  fenylketonurikům. V 80. letech dvacátého století přišly na americký  kontrolní úřad (Food and Drug Administration) tisíce stížností v souvislosti s konzumací aspartamu.

  Lidé uváděli aspartam jako možný zdroj bolestí hlavy, nárůstu hmotnosti, depresí, slabosti, nespavosti, atd.

Americký kontrolní úřad potvrdil 92 toxických příznaků při nadměrné konzumaci umělých sladidel. Produkty s aspartamem byly označeny za nestabilní  a byly staženy z trhu.

  Příčinou byl podle mnohých vědců formaldehyd, který vzniká v těle při metabolických procesech. Evropská unie nedoporučuje potraviny s aspartamem pro děti a těhotné ženy.

Zatím nebyly vyvráceny ani potvrzeny domněnky o možné souvislosti vysokých dávek aspartamu s defekty novorozenců a epilepsií.

Potraviny s umělými sladidly? Spíše ne..

Některé studie dokonce upozorňují, že zvýšený přísun umělých sladidel u diabetiků může vést ke komplikacím cukrovky. Potraviny označované jako DIA však nedoporučují ani lékaři. Sice v sobě nemají žádný cukr, ale obsah tuků je více než sporný. Odborníci z oblasti výživy nepodporují potraviny označované light anebo nápoje s umělými sladidly.

Umělá sladidla byla a stále ještě jsou doposud zdrojem mnohých vědeckých studií. Budeme si asi muset počkat, až vědci zcela jednoznačně určí opravdový vliv umělých sladidel na naše zdraví. Prozatím bychom se měli řídit zásadou všeho s mírou…

Umělá sladidla sice nemají kalorie, ale zato vyvolávají chuť na sladké

Evropská unie před časem rozhodla, že slovo „umělé“ se používat nemá. Na obalu se tak můžete setkat s označením například aspartam nebo acesulfam. Někdy se jim říká také „éčka“.

Umělá sladidla sice nemají kalorie, ale zato vyvolávají chuť na sladké
Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Náhradní sladidla místo cukru volí lidé kvůli nemoci nebo hubnutí

Výrobky s umělými neboli náhradními sladidly jsou vyhledávány hlavně ze dvou důvodů: buď ze zdravotních (zejména při cukrovce), anebo kvůli tomu, že člověk chce zhubnout a snížit množství přijímaných kalorií. Umělá sladidla skutečně neobsahují žádné kalorie, a to je také hlavní důvod, proč se používají.

Neznamená to však, že by umělá sladidla byla zdravá nebo dokonce zdraví nějak prospěšná. O jejich zdravotní (ne) závadnosti se přou lékaři, odborníci na zdravou výživu a biopotraviny a další specialisté na výživu.

Uvedené látky jsou používány s cílem dát potravinám sladkou chuť, a nebo k přípravě stolních sladidel. Každé stolní sladidlo musí být označeno: „Stolní sladidlo na bázi…“, následuje uvedení názvu sladidla. 

Největším odběratelem sladidel je nápojový průmysl. Setkat se s nimi můžeme téměř ve všech potravinách se sníženou energetickou hodnotou, např. u trvanlivého pečiva, cukrovinek, džemů, rosolů, mražených krémů či žvýkaček.

Sladidla nesmějí být používána pro výrobu potravin pro kojence a malé děti, včetně potravin pro zvláštní lékařské účely určených pro kojence a malé děti.

Chemická sladidla postrádají kalorie, ale vyvolávají chuť na sladké

Hlavním rozdílem mezi přírodními cukry a chemickými sladidly je kalorická hodnota. Chemická sladidla totiž sama o sobě neobsahují téměř žádnou energii, nezvyšují hladinu krevního cukru a jejich jediným cílem je zpříjemnit chuť požívané potraviny. Na rozdíl od nich přírodní cukry a jejich deriváty mají podobnou energetickou hodnotu jako sacharóza.

„Umělá chemická sladidla jsou nízkoenergetická (nevýživová), tím pádem se do centrální nervové soustavy nedostanou signály nasycenosti a člověk tak sáhne po dalším jídle. Stále budete mít hlad, který vede k přejídání,“ říká výživová specialistka Eva Simmerová (www.zdrave-hubnuti.org).

„Mnohé vědecké studie prokázaly, že mají přesně opačný účinek, protože v mozku po konzumaci potravin se sladidly vyskočí informace ke zpracování cukru. Cukr však v těle není, a tak mozek vysílá signály, které vyvolají jen další chuť na sladké.

Proto umělá sladidla spíše zvyšují chuť k jídlu a navíc zpomalují trávení.“

Budete mít zájem:  Podvádíte? Nebo jste podváděni?

Používání umělých sladidel chemického typu rozhodně nedoporučuje: „Pokud si chceme v redukci přeci jen osladit život, používejme například přírodní sladidla – stévii, javorový sirup, skořici, apod. Zdravější je rozhodně používat přírodní potraviny než chemické a umělé.“

Kritická pozornost je věnována hlavně aspartamu

Již dlouho je poukazováno na nepříznivé účinky tohoto sladidla.

„Mnoho studií dokázalo vznik rakoviny u krys krmených potravou obsahující aspartam, prokázáno je i mnoho dalších negativních účinků od bolestí hlavy, přes výkyvy nálady, epilepsii, podporu vzniku diabetu až po rakovinu mozku,“ varuje Eva Simmerová.

„Také krysy krmené jogurtem s aspartamem jedly podstatně více než krysy krmené jogurtem s běžným cukrem. Aspartam je tedy i příčinou většího apetitu a ve výsledku tedy spíše než redukci váhy podporuje tloustnutí.“ 

Navzdory tomu Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) na základě řady výzkumů v minulých letech aspartam označil za neškodný, nicméně aktuálně má k dispozici více než 600 souborů dat vztahujících se k účinkům aspartamu, které musí prozkoumat. Na základě všech dostupných studií má pak posoudit, zda je třeba přehodnotit bezpečnost tohoto umělého sladidla jako potravinářské přídatné látky. Závěry by měly být známy v září 2012.

Stolní sladidla obsahující aspartam musí být označena informací: „Obsahuje zdroj fenylalaninu.“

Pro každý alternativní cukr je stanoveno maximální denní přípustné množství spotřeby. Aspartam má z náhradních sladidel nejvyšší denní limit (40 mg na jeden kilogram tělesné hmotnosti, sacharin má tento denní limit 5 mg a acesulfam K 9 mg). I tato čísla dávají určité vodítko k výběru náhradního sladidla a k předběžné opatrnosti.

Zdroj: Ona.idnes.cz

Umělá sladidla klamou metabolismus našeho těla

Stejně jako při konzumaci běžného řepného cukru vyvolávají náhradní sladidla v těle tvorbu inzulinu.

Inzulin vyplavený do krevního oběhu ale najednou neví, co má v krvi dělat a je „zmatený“, protože nebyl zkonzumován žádný cukr, a proto tento inzulin negativně ovlivňuje procesy v organismu.

Zvyšuje možnost vzniku cukrovky, zvýšení hladiny cholesterolu a ve svém důsledku i cévních onemocnění.

„Umělá sladidla při své práci nedoporučuji nikomu. Pokud už ho však někdo chce používat, vždy by to mělo být s mírou,“ podotýká Eva Simmerová.

Umělá sladidla: hrozba rakoviny nebo závislosti na sladkém?

Možná chcete s jejich pomocí ztratit nějaké to kilo, možná je musíte vyhledávat kvůli cukrovce nebo prostě jen chcete vědět, co obsahují limonády a další sladké produkty, které se zároveň dušují, že jsou „bez cukru“. Řeč je o umělých sladidlech, kontroverzních přísadách moderního jídelníčku prošpikovaného chemií. Máme je vzývat, nebo raději zatratit?

Umělá sladidla sice nemají kalorie, ale zato vyvolávají chuť na sladké Umělé sladidlo

Úžasná sladkost bez kalorií má zádrhel

Jako umělá nebo také náhradní sladidla obvykle označujeme látky, které jsou i mnohonásobně sladší než cukr, na rozdíl od něj však neobsahují žádné nebo téměř žádné kalorie.

Při jejich konzumaci se tak nemusíme bát o svou linii, ale dokonce ani o svůj chrup, protože umělá sladidla neposkytují výživu ani bakteriím zubního kazu, a nemohou tak podpořit jejich růst a množení.

Jestliže uvažujete o zařazení umělých sladidel do své diety právě kvůli (domnělé) nadváze, spočítejte si nejprve svůj BMI na kalkulátoru BMI. Mnoho informací a zajímavostí o zubním kazu a jeho prevenci se můžete dočíst na našich stránkách.

Jako většina na první pohled příliš dokonalých věcí mají i umělá sladidla svůj háček: objevují se spekulace o jejich škodlivosti pro lidské zdraví a jejich vztahu k rakovině, ale především obavy, aby umělá sladidla ještě více nezvyšovala naši závislost na sladkém a nesměrovala náš jídelníček směrem k tučným průmyslově zpracovaným jídlům plným prázdných kalorií.

Různé druhy sladké chuti

Jestliže chcete zjistit, kde je pravda o umělých sladidlech, a rozlišit pravdu od fám a mýtů, musíte se naučit rozlišovat mezi různými typy umělých sladidel. Existují totiž taková, která jsou téměř dokonale bezpečná, ale i taková, jejichž použití některé státy raději už dávno zakázaly.

Nejdůležitější skupiny umělých sladidel:

  • Alkoholová sladidla – tato sladidla nemají nic společného s alkoholem, jak jej běžně známe, pouze ho svou chemickou strukturou vzdáleně připomínají. Na obalech výrobků je můžeme rozpoznat tak, že jejich název velmi často končí příponou -ol, například sorbitol, xylitol nebo maltitol. Na rozdíl od jiných umělých sladidel tyto látky nejsou tak docela bez kalorií, v průměru jich však obsahují přibližně poloviční množství než běžný cukr. I přesto však mohou být vhodná pro diabetiky a také snižují riziko vzniku zubního kazu. Co se týče potenciálních zdravotních rizik, alkoholová sladidla jsou považována za vcelku bezpečnou skupinu látek. Nicméně jejich nižší kalorickou hodnotu způsobuje fakt, že nemohou být dokonale vstřebány v našem střevě, a protože větší množství těchto nevstřebaných látek vyvolává průjem, vystavujeme se při nadměrné konzumaci umělých alkoholových sladidel riziku nepříjemných střevních potíží. Tak je to ostatně napsáno na většině žvýkaček („při nadměrné konzumaci může mít laxativní účinky“), které umělá alkoholová sladidla běžně obsahují.
  • Sacharin – na rozdíl od předchozí skupiny umělých sladidel je úplně bez kalorií a zároveň je mnohem (200- až 700krát) sladší než běžný cukr. Sacharin byl objeven již před více než sto lety úplně náhodou, když chemici pracovali s deriváty kamenouhelného dehtu. Dnes se s ním můžeme běžně setkat v pečivu, žvýkačkách, marmeládách nebo třeba salátových dresincích. Pro denní příjem sacharinu, stejně jako pro většinu dalších umělých sladidel, existuje doporučený limit, který by neměl přesáhnout 5 mg na kilogram tělesné váhy. V sedmdesátých letech minulého století vzniklo okolo sacharinu velké pozdvižení, protože studie na laboratorních potkanech ukázala, že jeho příjem ve větším množství vyvolává vznik zhoubných nádorů. Od té doby však byla provedena řada dalších studií a dnes je zřejmé, že závěry ze studie na potkanech (kteří navíc dostávali sacharinu skutečně obří dávky) se na člověka tak docela nevztahují. Pokud vás zajímá, jaké faktory ovlivňují vznik rakoviny a jaké riziko jejího vzniku máte vy sami, zkuste si některou z mnoha kalkulaček rizika rakoviny na stránkách.
  • Aspartam – dnes velmi oblíbené sladidlo bylo objeveno v šedesátých letech minulého století rovněž náhodou při výzkumu nových léků ve farmaceutickém průmyslu. I když aspartam obsahuje nějaké kalorie, pro oslazení průmyslově vyráběných potravin je ho zapotřebí tak malé množství, že jeho skutečný vliv na naši štíhlou linii je naprosto zanedbatelný. Chuť aspartamu je totiž asi 200krát sladší než chuť běžného cukru. Stejně jako další umělá sladidla ani aspartam se zcela nevyhnul podezření, že negativně ovlivňuje lidské zdraví. Nejrůznější zdroje mu připisují například spojitost se vznikem rakoviny, s vypadáváním vlasů, depresí, demencí a poruchami chování. A i když pečlivě provedená zkoumání nic z toho nepotvrdila, i u aspartamu bychom měli dodržovat doporučený denní limit, který je zhruba desetkrát vyšší než u sacharinu. Kromě toho si musí na obsah aspartamu v potravinách dávat pozor lidé s fenylketonurií, vzácným metabolickým onemocněním, pro které může být tato látka škodlivá i v malém množství.
  • Sukralóza – poměrně nové umělé sladidlo se vyrábí ze skutečného cukru, avšak na rozdíl od něj neobsahuje žádné kalorie a je přibližně 600krát sladší. U nás se s ní můžeme setkat například ve sladidle prodávaném pod názvem Cukren. Protože sukralóza je termostabilní a nemění se při vyšších teplotách, může být použita také při pečení, což z ní dělá jedno z nejpopulárnějších umělých sladidel současnosti. Pro zmírnění přílišného nadšení je však třeba uvést, že doporučený denní limit pro sukralózu je stejný jako u sacharinu, a přestože se často uvádí, že je blízce podobná cukru, není tomu tak. I když je možné ji z cukru vyrobit, výsledný produkt naprosto není cukr a ve skutečnosti byla sukralóza opět objevena náhodou při pokusech vyrobit nové druhy insekticidů (přípravků proti hmyzu). Pokud sukralózu používáte kvůli onemocnění cukrovkou, pravděpodobně oceníte i bohatý zdroj informací a článků o tomto onemocnění na.
  • Cyklamát – toto umělé sladidlo má snad nejhorší pověst ze všech a například ve Spojených státech nebo v Norsku je jeho použití úplně zakázáno. Může za to především fakt, že podle některých studií může mít cyklamát karcinogenní účinky (vyvolává vznik rakoviny) nebo přinejmenším podporuje karcinogenitu jiných látek. Použití cyklamátu je však povoleno v Evropské unii, a tedy i u nás a toto vysoce kontroverzní umělé sladidlo běžně obsahuje řada výrobků.

Můžeme dostat „něco za nic“? Těžko

V lidské výživě snad neexistuje nic, co bychom mohli konzumovat v libovolném množství bez následků a tím spíše to platí o věcech, které nám tak chutnají – včetně milované sladké chuti.

Když vidíme umělá sladidla bez kalorií, můžeme mít tendenci si myslet, že konečně někdo vymyslel sladkost, za kterou se neplatí – ale nejspíš tomu tak není. Umělá sladidla nemají své doporučené denní limity pro nic za nic.

Jejich stoprocentní bezpečnost nelze zaručit, protože se jedná o uměle vyrobené přísady a nejsou tady proto, aby vyživovaly naše tělo. Ve skutečnosti jsou tu proto, aby ošálily naše zhýčkané smysly uvyklé na příliš sladký život.

Zdroj: http://www.medicinenet.com/artificial_sweeteners/article.htm

Zdravé potraviny Zdravá výživa Aspartam Kalorie Cla Líbil se vám článek? ANO NE Ultrazvuk břicha

Ultrazvuk, UZ nebo SONO je neinvazivní, naprosto bezbolestná a neškodná zobrazovací…

Průjem

Dobrý den, každé ráno mám potíže s průjmem. Chvíli před tím, než mám odjet…

Zlomenina nártu

Zlomenina zánártních kůstek Dobrý den, zlomila jsem si II-IV metatarzy, mám…

Bolest pod žebry

Dobrý den, již delší dobu mě bolívá při nádechu pod žebry na pravé straně v…

Tmavý hnědý výtok

Dobrý den, byla jsem o víkendu stanovat v lese. Hygiena byla nedostačující….

Ruptura vazu

Dobrý den, Před měsícem jsem měl rupturou vazů v kotníku. Po měsíci mi byla…

Bolesti břicha

Dobrý den, bolí mě už 4 dny břicho každy večer to začne v oblasti pod pupkem…

Angina

Dobrý den, Udělaly se mi nějaké bílé pupínky vzadu na krku. Cítím pocit pálení…

Ideální tep srdce

Zdravím. Začínám s během abych shodil kila dolů. Doslechl jsem se, že tep by…

Cukani v dolnim rtu

Dobry den, mam problem s drobnym cukanim v dolnim rtu. Uz druhy vecer po sobe…

Bulka v prsu

Vážená paní doktorko, ráda bych Vás požádala o Váš názor k mé lékařské zprávě…

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector