Tipy pro dobrou chuť ořechů

Tipy pro dobrou chuť ořechů

Ořechy jsou báječná rychlá svačinka, kterou je dobré zařadit do jídelníčku. Jak se vlastně oříšky získávají a zpracovávají, a jak je máme nejlépe používat? Přesně na to vám odpoví náš velký oříškový přehled.

A nezapomeňte, že většinu ořechů je dobré před konzumací namáčet. Zlepšíte tím stravitelnost, zbavíte je plísní, prachu a kyseliny fytové, která zabraňuje vstřebávání živin. Jak dlouho má který oříšek ve vodě být? Víme a poradíme!

Tipy pro dobrou chuť ořechů Tipy pro dobrou chuť ořechů Tipy pro dobrou chuť ořechů Tipy pro dobrou chuť ořechů Tipy pro dobrou chuť ořechů Tipy pro dobrou chuť ořechů Tipy pro dobrou chuť ořechů Tipy pro dobrou chuť ořechů Tipy pro dobrou chuť ořechů

Jak roste

Plod

Zpracování

Produkt

Kešu – obličkovec západní je tropický stálezelený strom dorůstající do výšky 14m. Trpasličí strom kešu roste do výšky 6m. Trpasličí strom se ukázal být výnosnější, se starší zralostí a vyššími výnosy. Může vyprodukovat až 40-50 kg kešu oříšků.

  • Oblíbenou kombinací jsou kešu se sladko-kyselou chutí sušených brusinek.
  • Naservírujte si 5 kousků kešu k snídaňové kaši a vychutnejte den bez stresu.
  • Při hubnutí konzumujte 3-5 kousků kešu denně.
  • Výborné při přípravě RAW dezertů.
  • Z namočených kešu oříšků můžete vytvořit chutný kešu sýr – namočené kešu rozmixujte s vodou, přidejte špetku soli, kurkumy a lahůdkového droždí.
  • Kešu jsou často součástí asijské kuchyně, přidávají se například ke curry.

Kešu a produkty z nich

Jak roste

Plod

Zpracování

Produkt

Lískový ořech je plodem lísky obecné. Ořechy rostou v párech v šupinách obalu, ze kterého se během zrání vyloupí. Největším světovým producentem lískových ořechů je Turecko. Turecko zabezpečuje 60-70% světové produkce a je údajně i zemí jejich původu.

  • Lískové oříšky jsou univerzální a dají se vychutnávat různými způsoby.
  • Mohou se chroupat syrové, pražené nebo jako přísada do zdravých jídel.
  • Obvykle se vyskytují v čokoládových potěšeních, jako je typická pomazánka nebo se přidávají do oříškové čokolády.
  • Aroma z lískových ořechů se běžně používá k ochucení kávy a pečiva, i k ozdobě dezertů a slaných jídel.

Lískové ořechy a produkty z nich

Jak roste

Plod

Zpracování

Produkt

Makadamové ořechy se nejčastěji spojují s Havají. Původ však mají v deštných pralesích severovýchodní Austrálie, kde odedávna tvořily důležitou součást potravy tamních Aborigénů – původních australských domorodců. Nejsou to pravé ořechy. Jde o peckovice podobné kaštanům, jsou velké a kulaté jako třešně.

  • Makadamové ořechy jsou výborné samy o sobě a nevyžadují další tepelnou úpravu.
  • Zkuste ořechy naservírovat návštěvě jako pochoutku k dobrému vínu. Ze všech ořechů mají nejnižší množství kalorií.
  • Nebojte se chroupat i večer. Chutnají výborně k sladkým i slaným pokrmům. Velmi oblíbená je kombinace s kvalitní čokoládou.
  • Namočením ořechů ve vodě na 5 hodin a následným rozmixováním získáte chutné makadamové mléko.
  • Nasekané ořechy se hodí do ovocných a zeleninových salátů.
  • Mohou se rozmixovat spolu s kokosovým olejem na ořechové máslo.

Makadamové ořechy a produkty z nich

Jak roste

Plod

Zpracování

Produkt

Mandle je listnatý strom dorůstající do výšky 14 m, původem ze středomořských oblastí Blízkého východu, široce pěstován i jinde. Přestože se mandle běžně označují jako ořechy, jedná se ve skutečnosti o jedlá semena z mandlového stromu ve tvaru slzy.

  • Nejlepším způsobem, jak jíst mandle a získat všechny vitamíny, je jíst je syrové a oloupané. Před konzumací je můžete na 12 hodin namočit.
  • Zkuste si vyrobit mandlové máslo. Stačí když rozmixujete namočené mandle s kokosovým olejem.
  • Mandle jsou spolu se sušenými datlemi mimořádně oblíbené jako základ korpusů pro RAW dezerty.
  • Zkuste si vyrobit vlastní mandlové mléko. Hrnek mandlí namočte do vody na několik hodin a následně rozmixujte s 2 hrnky vody.

Mandle a produkty z nich

Nabízíme vám celá velká jádra kalifornských mandlí o kalibru 23/25.

Jak roste

Plod

Zpracování

Produkt

Pekanové ořechy jsou plody opadavého stromu dorůstajícího do výšky až 50 m. Pěstují se v Severní Americe, Mexiku a na jihu USA, kde jsou součástí původního zalesnění.

  • Opečení je jednoduchý způsob, jak zlepšit sladkost a chuťový profil ořechů.
  • Mohou se opéct na oleji nebo na másle s různými druhy koření, například se skořicí. Na hrnek ořechů potřebujete ¼ šálku cukru a 1 lžičku skořice. Všechny ingredience smíchejte a pečte cca 5 – 10 minut na mírném plameni.
  • Pražené pekanové ořechy se mohou konzumovat i jen tak samotné namísto kávy.
  • Nakrájejte syrové ořechy na kozí sýr a posypte červenou paprikou.
  • Výborné při přípravě domácí granoly.

Pekanové ořechy a produkty z nich

Jak roste

Plod

Zpracování

Produkt

I když se označují jako ořechy, ve skutečnosti jde o velmi vzácná semínka ze šišek borovice rostoucí ve volné přírodě. Nejlépe se jí daří v chladných oblastech severní polokoule, v zemích jako jsou Sibiř a Kanada. Borovice roste vzpřímeně do výšky 25 metrů a květ borovice se nádherně rozvine do plodu.

  • Piniové oříšky doporučujeme podávat opékané. Opékání přidává skvělou ořechovou sladkost. Opékat stačí 3 až 5 minut na mírném ohni.
  • Přidávejte do salátů nebo jako ozdobu dezertů.
  • Výborně chutnají rozmixované v koláčích.
  • Měkká textura se používá při výrobě pesta. Stačí, když rozmixujete olivový olej, bazalku, česnek a pár kousků piniových oříšků.
  • Pokud ořechy namočíte na 2 hodiny, dá se z nich vytvořit chutná pomazánka.

Piniové oříšky a produkty z nich

Semena piniových ořechů chutnají podobně jako mandle. Cena je o neco vyšší, protože piniové ořechy zrají jednou za 4 roky a nepřinášejí tolik sklizně jako například vlašské ořechy. Právem je označujeme za vzácné oříšky.

Jak roste

Plod

Zpracování

Produkt

Původ pistácií je nejistý. Předpokládá se, že přišly z oblasti Persie, dnešního Íránu nebo až z Asie – z Pákistánu či Indie, kde si zvykly růst divoce ve vyšších pouštních polohách. Zmiňují se i ve Starém zákoně. Kulaté až oválné plody rostou na pistáciových stromech vysokých 10 m. Semena o velikosti lískového ořechu jsou světle zelené barvy.

  • Sladká krémová jádra pistácií se hodí na saláty a müsli.
  • Měkká textura se používá při výrobě pesta. Stačí, když rozmixujete olivový olej, bazalku, česnek a pár kousků oříšků.
  • Celé pistácie můžete přidat do hodně jídel. Hodí se například do těstovin nebo rizota.
  • Pokud milujete sladké, opražte pistácie na másle s hnědým cukrem a přidejte na kaši, čerstvé ovoce nebo oblíbený dezert.

Pistácie a produkty z nich

Jak roste

Plod

Zpracování

Produkt

Vlašské ořechy pocházejí z Dálného východu a Himalájí, odkud je Římané přinesli do Evropy. Stromy vlašských ořechů dnes rostou ve všech mírných pásmech na celém světě. Plody jsou na stromu ukryty v ochranné vrstvě, v níž dozrávají. Ze začátku je toto pouzdro zelené, během zrání tmavne a praská. Barva jádra může být podle odrůdy hnědá, žlutá, zlatavá, červená i fialová.

  • Přidejte křupavé ořechy do ovocných a zeleninových salátů. Díky bílkovinám dodají salátu více energie a síly.
  • Připravte si energetické kuličky. Rozmixujte hrnek vlašských ořechů s hrnkem datlí a lžící kakaa a vytvarujte do tvaru kuliček.
  • Nakrájejte vlašské ořechy na toast s avokádem.
  • Vytvořte si ořechové máslo ze dvou šálků ořechů a dvou lžic rostlinného oleje.
  • Zkuste experimentovat a na oblíbený koláč s čokoládovou polevou a nastrouhejte vlašské ořechy.

Vlašské ořechy a produkty z nich

8 tipů, jak využít v kuchyni piniové oříšky

Věděli jste, že piniové oříšky jsou vlastně semena borovice? A to opravdu výjimečná, díky jejich vysoké nutriční hodnotě a lahodné chuti. Jejich využití je doslova mnohostranné.

Přečtěte si následující tipy na pokrmy, v nichž lze piniové ořechy využít.

Proč zařadit piniové oříšky do jídelníčku?

Obsahují spoustu nutričně velmi hodnotných látek, jako jsou polynenasycené mastné kyseliny, kvalitní bílkoviny a velké množství vitaminů.

Za zmínku stojí vysoký obsah vitaminu B1, díky němuž se piniové ořechy doporučují při vysokém stresovém vypětí či depresích. Tento vitamin pomáhá při poruchách nervové soustavy a doporučuje se tak konzumovat především v období zvýšené zátěže.

Jelikož jsou tyto ořechy velmi drahé, pravděpodobně je nebudete zařazovat do každodenního jídelníčku,  v každém případě bychom si ale jejich chuť měli alespoň jednou za čas dopřát.

Jak piniové oříšky využít v kuchyni a užít si jejich pozitivní účinky naplno?

Do salátů

Piniové oříšky se skvěle hodí do salátů jakéhokoliv typu. Nejlépe chutnají v kombinaci s výrazným sýrem a hroznovým vínem. Zkuste si proto udělat salát s kozím sýrem či gorgonzolou, které navrch posypete právě těmito ořechy.

Tipy pro dobrou chuť ořechů

Italská pochoutka

Věděli jste, že piniové oříšky jsou nedílnou součástí italského pesta? Využijte je tedy například k přípravě domácího pesta s bazalkou.

Podrťte bazalku společně s ořechy, parmezánem a olivovým olejem. Uvidíte, že tato lahůdka se dá jednoduše vlastnoručně vytvořit.

Domácí pečivo

Upečte si domácí celozrnný chléb či housky, které posypete těmito oříšky. Rázem tak pečivu dodáte nejenom lahodnou chuť, ale pozvednete i jeho výživovou hodnotu.

Tipy pro dobrou chuť ořechů

K rybám

Až budete příště péct lososa, zkuste to s piniovými oříšky navrch. Na talíři budou ořechy skvěle křupat a z už tak zdravého pokrmu vykouzlíte ještě zdravější variantu.

Smoothie

Vytvořte si ke snídani či svačině ovocné smoothie nabité vitaminy a navrch ho opět posypete piniemi. Tyto ořechy váš vitaminový nápoj obzvláštní a dodají mu ty správné grády.

Dezerty

Piniové oříšky přimíchejte do jakéhokoliv oblíbeného dezertu, skvělé jsou například v muffinech. Můžete jimi obzvláštnit i klasický cheesecake nebo všemi oblíbené tiramisu.

Těstoviny

Piniové ořechy můžete stejně jako do salátu přidat i do těstovin, výborně se hodí například ke špagetám s ricottou a špenátem.

Tipy pro dobrou chuť ořechů

Domácí müsli

Zapomeňte na nezdravé kupované směsi müsli a vyrobte si doma vlastní. Stačí smíchat ovesné vločky, různé druhy sušeného ovoce, kvalitní čokoládu a ořechy. Piniové ořechy můžete zkombinovat s mandlemi, lískovými ořechy či kešu.

Fantazii se meze nekladou. A až vás piniové plody omrzí, zkuste i další druhy ořechů. Přejeme vám dobrou chuť!

Ořechy | CountryLife

Oříšky nemají snad žádnou nevýhodu. Jsou výživné a zdravé. Skvěle chutnají. V kuchyni se s nimi dá kouzlit na tisíc způsobů. Proto uspokojí i labužníky a milovníky dobrého jídla. A proto je máme rádi.

Pravými ořechy jsou z botanického hlediska jen lískové ořechy, kaštany nebo např. žaludy. Ale zvykli jsme si počítat mezi ořechy všechna semena, která mají tvrdou skořápku (na rozdíl od semínek) a vysoký obsah tuků (na rozdíl od obilovin a luštěnin).

Budete mít zájem:  Kitchenette: Food blog byl můj sen

Mandle

Mandle jsou blízce příbuzné švestkám a broskvím a co do objemu světové produkce jsou mezi ořechy na prvním místě. Obsahují hodně vitaminu E, který funguje jako antioxidant, díky tomu jsou mandle nejen dobré pro zdraví, ale také dlouho vydrží, protože vitamin E zabraňuje žluknutí tuků. Obsahují také hodně minerálů, hlavně hořčíku.

Loupané mandle jsou výborně stravitelné, mandle se slupkou zase výživově hodnotnější, protože se v ní nacházejí další antioxidační látky (platí pro všechny ořechy, ale ve slupkách mandlí je jich nejvíc).

Mandle patří k ořechům, které člověk konzumoval odedávna, pocházejí zřejmě z Blízkého východu, odkud přišel do Evropy i marcipán a stal se tu populární ve středověku během křižáckých válek.

  • Namáčení: 8 hodin nebo přes noc. Namočené mandle krásně změknou a mají příjemnou krémovou chuť. 
  • Mouka: mandle jdou snadno rozmixovat na mouku, která je samozřejmě bezlepková. Při pečení moučníků a pečiva jí můžete nahradit třetinu (někdy i víc) běžné mouky.
  • Mléko: domácí mandlové mléko se dá vyrobit z loupaných i neloupaných mandlí, vždy bude bílé s jemnou lehce smetanovou chutí. Mandlová mléka se také podávají tekutá v krabici, ale domácímu se většinou nevyrovnají. Za pozornost stojí sušené mandlové mléko (vyrábí Ecomil), má totiž zajímavé využití i jinak než jako surovina pro přípravu nápoje (viz Tipy).
  • Smetana: také se dá vyrobit doma, ale kupovaná mandlová smetana Ecomil je výborná.
  • Máslo: pokud máte výkonný mixér, můžete si i je vyrobit svépomocí. Ani dlouhým mixováním však nejspíš nedocílíte tak jemnou a krémovou konzistenci, jakou má kupované máslo (např. od Monki).
  • Olej: je to jeden z nejlepších kosmetických olejů, je výborný k masáži stejně tak jako k ošetření obličeje i pokožky těla, bez obav můžete požít i u nejmenších miminek. 

Jak a proč namáčet, pražit, vyrábět mléko nebo máslo?

SLUPKA – LOUPAT, NELOUPAT?

Tmavá hnědá slupka, kterou některé ořechy mají, je dobrá a špatná věc podle toho, z jaké strany se na to díváte. Většinou je hořká a leckomu tak kazí chuťový prožitek z ořechů, pro někoho také můžou být ořechy se slupkou hůř stravitelné.

Na druhou stranu slupka dodává ořechům charakteristickou plnou chuť, navíc se právě v ní koncentruje hodně prospěšných látek, konkrétně různé fenolové látky, které působí jako antioxidanty. Dobrá zpráva je, že tyto látky nejsou ničeny při pražení, některé studie dokonce ukazují, že je tomu možná spíš naopak.

Zajímavé, že? Dopřejte si tedy občas lehce opražené lískové, vlašské ořechy a hlavně mandle se slupkou.

Pokud však ořechy loupat chcete, je několik možností:

  • Namočené ořechy jdou oloupat, byť někdy docela pracně – funguje u mandlí, lískových a částečně i u vlašských ořechů. Nefunguje u pekanových ořechů, ale jejich slupka naštěstí není hořká.
  • Mandle můžete blanšírovat – zalijte je vroucí vodou a minutu v ní ponechte. Slupka pak jde odstranit velmi snadno.
  • Lískové ořechy dejte na chvíli do trouby a pak v utěrce promněte. Nebo můžete zkusit metodu blanšírování ve vodě s jedlou sodou – přiveďte k varu půl litru vody, vsypte 2 lžíce jedlé sody a hned poté i ořechy, vařte 3 až 4 minuty (nelekněte se tmavě hnědé vody), slijte, propláchněte studenou vodou a můžete začít loupat, jde to snadno. 

Kešu

Kdo nikdy neviděl, jak vypadá kešu na stromě, bude asi překvapen. Na stromě zvaném ledvinovník západní rostou plody, kterým se říká „kešu jablka“ (tvarem se však podobají spíše paprice), zespodu jablka je pak přirostlé cosi, co vypadá jako velká fazole. Ve skutečnosti jde o kešu oříšek uzavřený v tvrdé dvouvrstvé skořápce.

Vyloupávání kešu je složité, skořápka obsahuje jedovatý olej, proto se skořápky musejí před loupáním nejprve opražit a pak teprve pracně vyloupat. Tento proces je natolik náročný, že v některých zemích se oříšky prostě vyhodí a konzumují se jen „jablka“.

Kešu má jemnou nasládlou chuť, oproti jiným ořechům obsahuje méně tuku a naopak poměrně dost škrobu (12 %), proto dobře funguje jako zahušťovadlo.

  • Namáčení: 2 hodiny (ale může být i přes noc). Namočené kešu je krásně měkké a máslové.
  • Mléko: kešu mléko má hezky bílou barvu a neutrální vůni i chuť. Nápoj z kešu si také můžete koupit hotový, vyrábí ho např. Provamel. Je sladší než doma vyráběný (byť není přislazený), má smetanovou chuť a je výborný i samotný, ale nepřekonatelně chutná např. lehce oslazený javorovým sirupem.
  • Máslo: kešu se mixují o něco snadněji než mandle, možná se vám tedy podaří docílit stejně hladké máslo, jako to z obchodu (opět vyrábí Monki). Domácí i kupované chutnají prakticky stejně. 

Tipy pro dobrou chuť ořechů

Lískové ořechy

V našich končinách by se těžko našel někdo, kdo lískové oříšky nezná. Přestože se dnes pěstují hlavně v Turecku, odjakživa patřily do naší krajiny.

Dobře fungovaly jako živé ploty a větrolamy, proutí se hodilo k výrobě košíků, nu a pak tu samozřejmě byly oříšky, slaďoučké a výživné. Spolu s mandlemi, kešu, vlašskými a pekanovými ořechy mají nejvíc bílkovin, kolem 15 %.

Podobně jako mandle obsahují hodně vitaminu E a také hodně hořčíku. Specifické a příjemné aroma lískových oříšků způsobuje látka filbertin, jejíž množství se ještě 800× zvýší, když se oříšky tepelně upraví. Proto jsou tak dobré opražené nebo v pečených dezertech.

Nikoho asi moc nepřekvapí, kdo je největším odběratelem lískových ořechů na světě – firma Ferrero na svojí nutellu a Ferrero Rocher každý rok spotřebuje čtvrtinu celosvětové produkce.

  • Namáčení: 6 hodin, lískovým oříškům namáčení hodně prospívá, chutnají pak jako čerstvě vyloupané.  
  • Mléko: příjemně voní a chutná po lískových oříšcích, má krémovou barvu a smetanovou chuť, není hořké. Opět existuje i hotové od Ecomilu.
  • Máslo: nejlepší je z pražených lískových ořechů. Přidáním dalších surovin připravíte návykové pochoutky (viz Tipy).
  • Olej: tento krásně vonící olej je výborný do salátů a k přípravě dezertů. Uplatní se dobře i v kosmetice – je výborný jak na vlasové zábaly, tak na ošetření pleti místo krému. Na trhu je lískooříškový olej od Emile Noël, který má certifikaci bio i fair trade. 

TRVANLIVOST, SKLADOVÁNÍ OŘECHŮ

Kvůli vysokému obsahu tuků ořechy snadno a rychle žluknou. Nejvíc náchylné jsou ty, které mají hodně vícenenasycených mastných kyselin, tedy vlašské ořechy. Hodně citlivé jsou i pekanové ořechy, kešu a arašídy.

To vše se týká vyloupaných ořechů, naopak ořechy ve skořápce vydrží v chladnějším prostředí velmi dlouho. Vlašské ořechy je proto nejlepší skladovat nevyloupané a naloupat jen tolik, kolik můžete během krátké doby spotřebovat.

Vyloupané ořechy (jakýkoli druh) skladujte v pevně uzavřené nádobě v temnu, pokud máte místo v lednici, dejte je tam (vlašské dávejte do lednice vždy). Dlouhodobě bude ořechům nejlépe v mrazáku, obsahují málo vody, mražení tedy nemá žádný negativní vliv na jejich strukturu.

Dobré je kupovat ořechy tam, kde se zboží rychle točí. Sebevětší péče u vás doma bude k ničemu, když si přinesete ořechy (hlavně ty nebalené), které dlouhé měsíce někde ležely.

Vlašské ořechy

I vlašské ořechy vnímáme jako naše místní, ořešáky se tu totiž zabydlely už před tisíciletími, ale původ mají v Íránu. V celosvětové spotřebě jsou mezi ořechy na druhém místě hned po mandlích.

Vlašské ořechy jsou jedny z nejzdravějších ořechů vůbec, mají totiž jedno specifikum – jsou bohaté na důležité omega 3 mastné kyseliny, tak důležité pro fungování mozku, kvůli svým protizánětlivým účinkům a schopnosti snižovat škodlivý LDL cholesterol. V rostlinných potravinách jsou nejlepším zdrojem spolu s lněným semínkem a chia.

Kvůli tomu jsou však také hodně citlivé a velmi snadno žluknou (viz Skladování). Vlašské ořechy obsahují mnoho minerálů a také velkou porci antioxidantů, 90 % z nich se přitom nachází ve slupce.

  • Namáčení: 8 hodin, zbarvují vodu dohněda. I vlašské ořechy po namáčení chutnají jako čerstvě vyloupané.
  • Mléko: chutná moc dobře, má smetanovou barvu a lehkou oříškovou vůni, není hořké.
  • Olej: je to olej pro gurmány a nejvíc mu to sluší v salátových zálivkách. Kvůli svému obsahu omega 3 mastných kyselin se užívá i jako doplněk stravy. V kosmetice a aromaterapii je oceňovaný jako masážní olej, nevstřebává se totiž příliš rychle a je velmi příjemný na kůži.

Pekanové ořechy

Blízcí příbuzní vlašských ořechů, kterým se podobají i vzhledově. Jsou však o něco měkčí a nemají tak hořkou slupku, pro mnoho lidí jsou proto chutnější a stravitelnější.

I ony obsahují omega 3 mastné kyseliny, ale je jich tu asi jen desetina toho, co ve vlašských ořeších. Přesto je dobré dávat si pozor na sladování, větší množství pekanů skladujte raději v mrazáku.

Pekanové ořechy mají svůj domov v povodí Mississippi a okolních říčních údolích.

  • Namáčení: 4 hodiny, namočené ořechy jsou měkké a jemné.
  • Mléko: doma vyrobené mléko krásně voní po pekanových ořeších, chuť je příjemná, ale nikoli sladká, trochu nám připomíná chuť ořechového krému v dortech.
  • Máslo: voňavé, lahodné

Tipy pro dobrou chuť ořechů

Foto: Otakar Jiránek, Country Life

Para ořechy

Tyto ořechy jsou opravdovou minerálovou zásobárnou, například selenu je tu tolik, že se tomu žádná jiná potravina nedokáže ani přiblížit. Světová zdravotnická organizace proto dokonce určila maximální doporučenou dávku para ořechů – 14 g denně.

Juvie ztepilá, která para ořechy dává, roste především v povodí Amazonky. Prakticky vždy je přitom divoce rostoucí, strom se totiž pěstování na plantážích vzpouzí a má tam velmi malé výnosy. Ořechy se skrývají po 8 až 24 kouscích ve velké dřevnaté tobolce, která připomíná kokos.

Budete mít zájem:  Vitamin C při chřipce ani nachlazení nepomáhá, je to mýtus

Anglicky se para ořechům říká brazil nuts.  

  • Namáčení: 6 hodin, para ořechy jsou však jedny z mála, kterým namočení chuťově moc nepomůže, avšak např. pro výrobu mléka je namáčet musíte.
  • Mléko: je překvapivě zajímavé a poměrně dost odlišné od ostatních ořechových mlék, v chuti jsou para ořechy výrazně poznat.
  • Máslo: voňavé, lahodné

PO SKLIZNI

Když člověk začne pátrat, jak vypadá posklizňové zpracování ořechů, skoro vždycky mu vytane na mysli stejná myšlenka – je to tak obtížné a pracné, že je s podivem, že ořechy nejsou ještě dražším produktem. O náročnosti loupání kešu se zmiňujeme v kapitolce věnované tomuto oříšku.

S makadamem to také není snadné, má skořápku natolik tvrdou a zároveň kluzkou, že se těžko rozbíjí kamenem nebo kladivem, moderní loupání makadamu probíhá ve specializovaných loupačkách, které musejí vyvinout tlak 21 kg na centimetr čtvereční.

Piniová semínka se zase musejí ručně vydrolit z šišek a jedno po druhém opatrně vyloupat z tvrdých dřevitých skořápek.    

Obecně vypadá zpracování ořechů takto: pokud je ořech ještě obalen dužinou, ta se odstraní. Ořechy, které jsou v tuto chvíli stále ještě ve skořápce, se následně suší po dobu několika dnů při teplotě cca do 38 °C.

Výjimkou jsou kešu ořechy, které se v této fázi musí opražit nebo uvařit, aby se odstranily dráždivé látky, které slupka obsahuje a které by při následném loupání kontaminovaly oříšek uvnitř (existuje i raw kešu, kdy se oříšky opatrně vyloupávají jeden po druhém ručně, aby nedošlo ke kontaminaci, loupači při tom musejí používat ochranné rukavice – takových kešu je však na trhu naprosté minimum). Následně se ořechy znovu suší, třídí a nakonec balí. Mandle se v některých zemích (USA) po vyloupání ještě pasterizují kvůli riziku salmonely a e.coli, jinde to běžné není. 

Makadamové ořechy

Tyhle ořechy pocházejí z Austrálie, kde se nazývaly gyndl. Zbytku světa jsou od poloviny 19. století známy pod jménem, které získaly po skotském chemikovi Johnu Macadamovi.

 Dnes se tito nováčci na světové ořechové scéně pěstují i v jiných koutech světa, hlavně na Havaji a v jižní Africe. Objemy produkce však zůstávají malé, a ořechy jsou proto vzácné a drahé.

Makadamový ořech má velmi vysoký obsah tuku, až 75 %, díky tomu jsou oříšky krásně krémové a představují opravdovou pochoutku. S pejsky se o ně ale nedělte, jsou pro ně toxické.

  • Namáčení: 4 hodiny, někdo doporučuje je nenamáčet, nám namočené chutnají.
  • Mléko: domácí makadamové mléko má krémovou barvu a příjemnou smetanovou chuť, vůně je naopak méně výrazná. Poměrně dost se liší od kupovaného makadamového nápoje (od Provamelu), který je výraznější a je také lehce oslazený agávovým sirupem.
  • Máslo: jemné a výborné, otestováno na mlsných potomcích :). 
  • Olej: cení se hlavně v kosmetice, je vyživující a používá se na ošetření pokožky obličeje i těla. 

Piniové oříšky

Drobounká semínka jsou schovaná v šiškách borovice pinie a u některých odrůd trvá až tři roky, než semínko dozraje.

Pinie jsou měkké a krémové (obsah tuku je tu skoro stejně vysoký jako u makadamových ořechů), proto jsou ideální volbou, když je potřeba semínka ručně nadrtit, tedy např.

při výrobě pesta (podobnou měkkost a krémovost mají také konopná semínka). Pinie jsou hodně bohaté na minerály, hlavně hořčík, zinek, železo.

  • Namáčení: 2 hodiny, namočené pinie jsou měkké a krémové.
  • Mléko: má neutrální chuť, trochu se podobá domácímu kešu mléku.
  • Máslo: másla a krémy se dají vytvořit velmi snadno, ale vysoká cena pinií asi bude odrazující faktor. 

BIOOŘECHY VERSUS KONVENČNÍ
Konvenční ořechy většinou projdou dvěma typy chemického ošetření – stromy se stříkají proti červivosti a ořechy samotné se po sklizni ošetřují přípravky proti plísním (anebo se ošetřují skladové prostory).

To první většinou na ořeších nezanechá rezidua pesticidů, protože oříšek je chráněn pevnou skořápkou. Ale chemické přípravky samozřejmě pronikají do okolního prostředí. Ošetření fungicidy rezidua zanechat může, ale je nutností, protože napadení aflatoxiny je u ořechů běžné.

Proto musí riziku napadení plísněmi čelit i biozpracovatelé, a to především prevencí a také povolenými přírodními preparáty.

PLÍSNĚ V OŘEŠÍCH
Arašídy si poněkud nespravedlivě vysloužily pověst nejrizikovějších ořechů, co se týče výskytu plísní. Napadeny však mohou být a bývají skoro všechny ořechy, hlavně pistácie a vlašské ořechy, mandle, para ořechy. Je zajímavé, že např.

u mandlí a pistácií je nejvyšší povolený limit pro obsah aflatoxinů 4× vyšší než u arašídů, u lískových a para ořechů 2,5× vyšší. Co dělat, aby ořechy byly zdravou a výživnou potravinou spíše než jedem? Ať už kupujete ořechy konvenční nebo v biokvalitě, vyhněte se levným výrobkům a produktům neznámých a neprověřených značek.

Zvýšená hladina aflatoxinů se podle statistik týká většinou právě takových výrobků.

Tygří ořechy

Rostlina zvaná šáchor jedlý vytváří pod zemí hlízy, které se dají konzumovat čerstvé, vařené i pražené.

Přestože nemají s ořechy nic společného, získaly pojmenování tygří ořechy a v posledních letech se začaly objevovat v regálech prodejen zdravé výživy. Pro rybáře to však žádná novinka není, znají tygří ořechy jako návnadu na ryby.

Tyto plody chutnají trochu jako mandle, trochu jako kokos, ale jsou mnohem sladší. Oproti skutečným ořechům obsahují hodně sacharidů a méně tuků.

  • Namáčení: 6 hodin, ořechy jsou po namáčení kupodivu ještě mnohem křupavější (asi jako kokos), jsou také šťavnatější a ještě sladší.
  • Mléko: má bílou barvu a chutná jako hodně sladké mandlové, ze všech ořechových mlék je nejsladší a moc dobré.

Arašídy

Arašídy jako takové si zatím cestu do zdravých výživ nenašly, snad s výjimkou nesolených nepražených arašídů, které však vůbec nechutnají jako ořechy, ale jako luštěniny, což také jsou.

Pražené arašídy v biokvalitě však existují, což dokazuje široká nabídka bio arašídových másel.

Arašídy prozrazují svoji příslušnost k luštěninám tím, že mají významně vyšší obsah bílkovin než ostatní ořechy (25%).

  • Máslo: jde vyrobit domácí, ale pravděpodobně nebude bio, protože pražené bio arašídy asi neseženete.  Naopak v obchodech je výběr veliký, máslo hladké, s kousky, v kombinaci s jinými ořechy nebo s rozinkami… Bio arašídová másla neobsahují emulgátory, proto má máslo na vrchu vždy vrstvičku oleje, kterou stačí před konzumací rozmíchat. Už dlouho se u nás prodávají výborná arašídová másla Monki a Horizon, nově jsou na trhu také másla Biorganic, která jsou snad ještě lepší.
  • Olej: často se používá v asijské kuchyni, někdy v kombinaci s dalšími oleji (tak ho najdete v oleji Wok od Bioplanète).

Vlašské ořechy jsou nejlepší potrava pro mozek. Jak je sklidit a uchovat na zimu

VLAŠSKÉ OŘECHY: Jak pěstovat, sklízet i skladovat nejlepší potravu pro mozek Vlašské ořechy, plody ořešáku královského, patří mezi nejzdravější potraviny! Máme je rádi pro jejich báječnou chuť a typickou vůni, ceníme si je pro vysoký obsah prospěšných tuků, vitaminů, minerálních a dalších důležitých látek, které nás chrání před následky stresu, pečují o srdce nebo pomáhají při usínání i zažívacích potížích. Vlašáky jsou nejlepší potrava pro mozek, což dokazuje vzhled jejich jádra, které se právě mozku hodně podobá. Vlašské ořechy máme asi nejvíc spojené s pečením vánočního cukroví, ovšem neobejde se bez nich třeba štrúdl nebo pomazánky. A protože sklizeň vlašských ořechů vrcholí, máme pro vás rady a tipy, jak ořešák pěstovat, jaké ořechy a jak správně skladovat, abychom jich měli na Vánoce dost. Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Vlašské ořechy, plody ořešáku královského nebo i vlašského (Juglans regia) patří mezi nejzdravější potraviny. obsahují více než 70 % tuků, 18 % proteinů a 3 % sacharidů. Tuky obsahují velké množství různých nenasycených mastných kyselin, zejména kyselinu linolovou a linoleovou, dále kyselinu kávovou a kyselinu neo-chlorogenovou. Dále obsahují flavonoidy, terpeny, chinony, třísloviny, taniny, vitaminy skupiny B, C a E a důležité minerální látky, např. vápník, draslík, železo a fosfor.

Vlašské ořechy jsou nejlepší potrava pro mozek, což dokazuje vzhled jejich jádra, které se právě mozku hodně podobá

Hrst ořechů denně 

Vlašské ořechy jsou výborná potrava pro náš mozek, což dokazuje také vzhled jejich jádra, které se právě mozku podobá. Zejména děti a lidi pracující duševně by měli denně sníst hrst ořechů.

Ořechy nám dodávají vlákninu, takže jsou vhodným doplňkem při hubnutí a také při problémech spojených se zažíváním, jako jsou zácpa či průjem. Pozitivně působí na různé negativní psychické stavy, jako je deprese, stres, podrážděnost, úzkost apod.

 Také pomáhají odstraňovat únavu a předcházet vzniku srdečních onemocnění. Mají pozitivní vliv na vlasy, nehty a pokožku, a dokonce na potencí a plodnost. 

Listy a skořápky také léčí

Nálev z listů se velmi uplatňuje při různých kožních chorobách, pomáhá léčit ekzémy. Je namístě při žaludečních potížích, zánětech ústní dutiny, je výborným lékem při snižování hladiny cukru v krvi.

Při vnějším použití ořešáku se mladé spařené listy přikládají na postižená místa, pomáhají při špatně se hojících ranách, vředech a akné apod.

Silný odvar z ořechového listí odstraňuje nadměrné pocení nohou a údajně dokáže zkrotit i hemoroidy.

Ořechový čaj proti kašli 

Ingredience

  • skořápky 20 středně velkých vlašských ořechů
  • 600 ml vody

Postup

Skořápky dobře omyjeme, zalijeme vodou a necháme nejméně 12 a nejvíce 20 hodin macerovat. Scedíme.

Použití

Toto množství vypijeme při kašli ve třech dávkách během dne.

Budete mít zájem:  Dýchání do břicha (břišní dýchání) – co to je a proč byste to měli umět?

Vlašské ořechy: správnou zralost poznáme tak, že ořechy jsou ještě stále ukryty v zeleném obalu, který už začíná místy černat a samovolně pukat

6 dobrých rad, kdy a jak vlašské ořechy sklízet

  1. Sklizeň ořechů pozdních odrůd, které jsou na uskladnění nejvhodnější, vrcholí v říjnu.
  2. Správnou zralost poznáme tak, že ořechy jsou ještě stále ukryty v zeleném obalu, který už začíná místy černat a samovolně pukat.. Někdy se ze zelené slupky plod vyloupne úplně sám a spadne na zem.

  3. Sklizni můžeme pomoci setřásáním dlouhou tyčí na konci s hákem, nikdy však ořechy neklátíme – dochází k poškození větví ořešáku a ořechy mohou být nedozrálé.
  4. Předčasně sklizené ořechy nebudou mít správnou chuť a často ještě ve skořápce zplesniví nebo jádro předčasně seschne a nebude dobré.

  5. Ořechy se nám budou ze země lépe sbírat, posekáme-li pod stromem trávu ještě před sklizní.
  6. Vlašáky bychom měli sbírat pravidelně. Pokud je necháme povalovat delší dobu v trávě, zplesniví. Plody by neměly zůstat spadlé pod stromem déle než 2 dny.

Na uskladnění jsou vhodné jen ořechy na stromě řádně vyzrálé a s neporušenou skořápkou

8 tipů, jak vlašské ořechy uchovat na Vánoce

  1. Když ořechy sesbíráme a zbavíme je slupek, musíme je usušit. Kdybychom přeskočili sušení, navlhlé ořechy uhnijí. Celé ořechy rozprostřeme v jedné vrstvě a necháme 4 až 6 týdnů sušit v suché a teplé místnosti. Nikdy je nestěhujeme z venku do uzavřené místnosti a naopak.

  2. Skladování ořechů není zrovna snadné, protože mohou snadnou žluknout. Na uskladnění jsou vhodné jen ořechy na stromě řádně vyzrálé a s neporušenou skořápkou. Poškozené nebo předčasně sklizené ořechy se světlým jádrem nevydrží, jádro seschne nebo zplesniví. Takové ořechy hned spotřebujeme.

    Plody s viditelnými stopami plísně a zabarvené, ale i scvrklá jádra raději vyhodíme. 

  3. Nejdéle vydrží ořechy ve skořápce – skořápka totiž pomáhá regulovat vlhkost a teplotu; zároveň nepropouští vzduch, a tak jádro nezačne žluknout. Vlašské ořechy na uskladnění musí být zdravé a dobře usušené, aby nezplesnivěly.

  4. Sušené celé ořechy naskládáme do bedýnek vyložených papírem, síťových pytlů nebo papírových tašek. Dbáme na to, aby nezvlhly.
  5. Nevyloupané ořechy vydrží dlouho, když je naložíme do soli.

    Do vyvařené a suché velké zavařovací sklenice nebo hliněného hrnce střídavě dáváme vrstvy ořechů a směsi z hrubé soli, kokosového vlákna a dokonale suchých hoblin z tvrdého dřeva. Dobře upěchujeme. Nádobu uzavřeme a uložíme na tmavém a chladném místě.

  6. Vyloupaná jádra ořechů můžeme skladovat v mrazáku či v ledničce v uzavřené nádobě nebo hermeticky uzavřených sáčcích, aby ořechy nenatáhly pachy ostatních potravin.
  7. Jádra také můžeme zavařit: do vymytých a suchých sklenic naskládáme ořechy, sklenice dáme do trouby předehřáté na 80 °C na zhruba 3 minuty.

    Sklenice vyndáme, ihned uzavřete víčkem, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Uchováváme na suchém, chladném a temném místě.

  8. Pokud rádi mlsáme, naložíme vyloupané ořechy do medu. V hrnci smícháme med s ořechy v poměru 1 : 1, pomalu zahříváme, dokud se med nerozpustí.

    Naložené ořechy v medu je nejvhodnější skladovat v uzavíratelné zavařovací sklenici. Pokud vlašské ořechy rádi mlsáme, naložíme je do medu

Vlašské ořechy v kuchyni

Ořechy se konzumují čerstvé a syrové, kdy mají nejvíce účinných látek.

Vlašáky jsou spojené především s pečením, jsou tradiční ingrediencí vanilkových rohlíčků a dalšího vánočního cukroví, neobejde se bez nich například štrúdl, koláče, bábovka a spousta dalších moučníků.

Nechybějí ve zmrzlinách, dezertech nebo pomazánkách, dobré jsou v kombinaci se sýry a ovocem. Použít je můžeme také do dýňové polévky, nádivek a náplní, pesta nebo domácího chleba.

Vlašské ořechy jsou tradiční ingrediencí vanilkových rohlíčků a dalšího vánočního cukroví

7 pravidel pěstování ořešáku královského 

  1. Ořešák královský nebo vlašský je mohutný listnatý strom, který může dorůst do výšky až až 30 metrů a dožít se i stovky let. V květnu kvete samčími a samičími květy (jehnědy). Zatímco samičí květy mají zelenou barvu a jsou zhruba 10 cm dlouhé, samčí květy jsou o polovinu kratší a světlejší než samičí. Ořešáky jsou většinou samosprašné.

    Plodem je peckovice vlašský ořech, skládá se z dužnatého zeleného obalu, který po dozrání puká, tmavne a poté se rozpadne; uvnitř je tvrdá, světle hnědá skořápka, ve které jsou jádra. Ze syrových jader je možné sloupnout slupku, po uschnutí to už nejde.

  2. Nejlepší vlašské ořechy jsou polopapíráky, které se snadno louskají, jsou odolnější proti mrazu a chorobám. Méně vhodné jsou kamenáče, které tvoří velmi silnou skořápku, která jde velmi obtížně odstranit.

    Špatně se louskají i papíráky, které obvykle netvoří pod slupkou skořápku, a pokud se přece jenom utvoří, je velmi tenká a snadno je poškozují ptáci a veverky.

  3. Ořešáku se nejlépe daří v teplejších oblastech, kde teplota v zimě neklesá pod –25 °C. Lze jej pěstovat do nadmořské výšky 500 metrů v chráněných polohách.

     Nevhodná jsou  mrazové kotliny a přemokřená místa. Ve stínu se jim rozhodně dařit nebude.

  4. Půda pro pěstování ořešáků by měla být hlubší, středně těžká, propustná, s dostatkem vápníku a vláhy.
  5. Optimální doba pro vysazování ořechů je na podzim do vzdálenosti zhruba 10 metrů od ostatních stromů, protože vytvářejí mohutnou korunu..

  6. V prvních letech není řez nutný, necháme volně tvořit korunu. V době, kdy bude koruna utvořena (to je kolem 10. roku) prořezáváme větve rostoucí příliš hustě, abychom dosáhli prosvětlení koruny. Dále pravidelně odstraňujeme suché větve. Řez provádíme v létě, kdy se rány lépe hojí.

  7. V prvních letech po výsadbě půdu kolem kmene jemně okopáváme, později můžeme zatravnit. Stromku můžeme pomoci dobrou zálivkou během suchých měsíců a také přihnojováním kompostem nebo zeleným hnojením. Jednou za tři roky přidáme chlévský hnůj.

Ořešák královský nebo vlašský (Juglans regia) je mohutný listnatý strom, který může dorůst do výšky až až 30 metrů a dožít se i stovky let.

Doporučené odrůdy ořešáku královského

Odrůda českého původu Apollo

Polopapírák s velkými plody a s vysokou plodností, částečně samosprašný. Pro pěstování jsou vhodné hlubší půdy s dostatkem vláhy. Skořápka je polopapírová a málo zvrásněná. Jádro je velké, ze skořápky se dobře vylupuje a je velmi dobré chuti. Odrůda plodí dobře a téměř pravidelně.

Kvalitní polopapírák Mars

Kvalitní samosprašná odrůda, která je vysoce odolná vůči nízkým teplotám. Plodnost po výsadbě je brzká a pravidelná. Plody jsou velké, široce vejčité až oválné, s výraznou špičkou. Skořápka je pískově žlutá a polopapírová. Jádro má velké a dobře vyplňuje celou skořápku, velmi dobře se suší. Chuťově jsou ořechy velmi lahodné.

Vlašské ořechy: odrůdy ořešáku Apollo a Mars

Královský – klasická odrůda

Klasický vlašský ořech s typickými velmi chutnými plody, které dozrávají v říjnu. Lze jej využít jako opylovač pro většinu roubovaných odrůd. Ořešák královský je jedna z nejpěstovanějších dřevin na světě. Z dospělého stromu lze za dobrého roku běžně sklízet až 50 kg ořechů.

Moderní odrůda Chandler

Velmi úrodná moderní odrůda. Plodí i z bočních pupenů a úroda je větší až o 60 % než u běžných odrůd. Plodem je velký poplopapírák, jádro bílé až slabě žluté. Je cizosprašný, vhodných opylovačem je odrůda Franquette. Není vhodný do vyšších poloh. Dorůstá do výšky 12–15 m, dozrává v říjnu.

Vlašské ořechy: odrůdy ořešáku Královský a Chandler

Mohlo by vás ještě zajímat:

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Dobré oříšky, pražené mandle, kešu, sušené ovoce

Tip na vánoční dárek pro vaše blízké, zaměstnance a klienty – naše dárkové zboží.

Vybrali jsme ty nejlepší ořechy z celého světa a poskládali je do dárkových kazet s přírodním designem.

Nabízíme ořechy v přírodní variantě – natural, dále ořechy pražené solené, sušené ovocedárkovou kazetu párty mandle, která kombinuje variantu slanou a sladkou a je tak ideálním doplňkem na každou oslavu.

Ořechy balíme do papírové krabičky, kterou můžete využít přímo k servírování: odtrhnete víčko, vysypete ořechy z ochranných obalů a servírujete bez nutnosti dalšího nádobí.

Firmy naleznou v našem dárkovém zboží ideální možnost propagace. Při objednávce od 100 kusů výše nabízíme firmám možnost individualizace dárkových kazet, tedy přípravu razítka s Vaším logem a potisk přední strany kazety!

Vážení zákazníci,dovolujeme si Vás upozornit, že ve dnech 1. 4. 2021 a 2. 4. 2021 budou v naší firmě probíhat každoroční uzávěrkové inventury. Z tohoto důvodu nebudou v tyto dny vykryty Vaše objednávky. Děkujeme za pochopení» číst aktualitu archiv aktualit    RSS aktualit

Hledáte zdravý a dobrý mls? Právě jste ho našli. V naší nabídce naleznete ořechysušené ovoce všech možných druhů. Ořechy patří k nejvýživnějším potravinám. Není se co divit. Jádro ořechu musí obsahovat živiny a látky pro vznik nového života.

Jsou ceněné zvláště pro vysoký obsah vitamínů skupiny B, minerálních látek, vlákniny, bílkoviny a kvalitních tuků. Jsou druhy přírodních ořechů, které napomáhají hubnutí, či působí preventivně proti různým nemocem. Denní konzumaci menšího množství ořechů doporučují lékaři.

Sušené ovoce představuje dobrou alternativu při chuti na sladké.

Dobré oříšky Vám přinášejí ořechy i sušené ovoce z celého světa. Najdete u nás vlašské ořechy, mandle, kešu ořechy, para ořechy, arašídy, pistácie, lískové ořechy. Můžete si pochutnat na ořeších pražených, solených, s příchutěmi, v čokoládě i v jogurtu. Sušené ovoce nabízíme kandované i v polevách.

Hledáte vhodný dárek k narozeninám či Vánocům? Speciálně pro tyto příležitosti skládáme dárková balení směsí oříšků a sušeného ovoce.

Vítáme Vás tedy v našem internetovém obchodě se širokou nabídkou ořechů, sušeného ovoce a jiných produktů českého výrobce. Tento obchod vznikl na základě požadavků našich zákazníků k výročí 20-ti let založení společnosti.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *