Terapie jídlem k lepší náladě

Není žádným tajemstvím, že klasická medicína je převážně o léčení příznaků, a méně o hledání skutečné příčiny onemocnění. My jsme však přesvědčeni, že onemocnění není problém, se kterým je třeba bojovat, ale že mu třeba porozumět, že je to způsob, jak s námi naše tělo komunikuje.

Neléčte se. Uzdravte se.

Proto kromě klasického vyšetření by měl lékař znát i osobní příběh pacienta, jeho starosti, zjistit, co ho trápí a čeho se nejvíce bojí. Jen tak se může dostat ke skutečné příčině onemocnění a zvolit vhodný způsob léčby.

Rádi bychom se i my věnovali každému z vás osobně, ale není to v našich silách. Věříme však, že pokud se člověk ztiší a začne poslouchat své vlastní tělo, je schopen uzdravit se i sám.

Proto jsme pro vás připravili těchto 11 zásad, které vám pomohou vybudovat správné návyky a navrátit vám do života zdraví, sílu a pozitivní energii.

Zdravé trávení je důležité

Poslední roky se z vědeckých kruhů stále častěji dozvídáme o silném propojení zdravého trávení a celkového fungování organismu. V trávicím traktu se vytváří serotonin – hormon štěstí. Oslabené trávení se odráží na psychice člověka – způsobuje únavu a podrážděnost. Zároveň, až 70% imunity a obranných schopností organismu se nachází ve střevě.

Terapie jídlem k lepší náladě

Nesprávná životospráva a stres patří mezi hlavní příčiny onemocnění žaludku a následně i celého trávicího systému. Oslabené trávení není schopno plnohodnotně zpracovávat přijatou potravu, v trávicím traktu nastává přemnožení bakterií, což má za následek vznik střevních a žaludečních onemocnění.

V klasické medicíně se k léčbě trávicích obtíží používají především antibiotika. Ty však s sebou nesú množstvo nežádoucích vedlejších účinků a také oslabení střevní mikroflóry.

Mnoho lidí proto hledá alternativní způsoby léčby a sahají po přírodních prostředcích. Jako jedna z nejúčinnějších přírodních alternativ při léčbě trávicích potíží se ukázala terapie chioskou mastichou.

Masticha je přírodní pryskyřice ze stromu Pistacia lentiscus rostoucího výlučně v jižní části ostrova Chios v Řecku.

Pokud chcete vytěžit z přírodní terapie maximum, je důležité se zaměřit během léčby i na posílení trávení. V této brožuře vám nabízíme několik praktických rad, jejichž dodržováním velmi účinně podpoříte své zdraví. Zapojte je do svého každodenního života a uzdravte se.

  • Přestože na dalších stranách vám představíme praktické rady týkající se stravování, tento bod považujeme za nejdůležitější.
  • Výzkumy ukázaly, že až 75% nemocí je spojených se stresem. Ačkoli v životě nemůžete zcela zabránit událostem, které ho vyvolávají, můžete se naučit kontrolovat své reakce pomocí těchto jednoduchých kroků:
  • Krok 1: Myslete pozitivně.

Nenechte se ovládat negativními myšlenkami, zbytečně tak obíráte sami sebe o energii. Pokud se přichytíte při tom, že myslíte na něco špatného, ​​nebo pokud máte jakékoliv obavy, nebo pocit strachu, řekněte STOP. Změňte motiv a zaměřte se raději na něco hezkého, na nějakou veselou vzpomínku či zážitek.

Většina lidí vůbec nemá pod kontrolou své emoce a reaguje automaticky. Negativní myšlenky se u nich objevují spontánně a oni ani nevědí proč. Dobrá zpráva je, že se to dá změnit. Začíná to rozhodnutím převzít kontrolu nad svým myšlením a zodpovědnost za svůj život.

Řiďte se heslem: „Moje mysl je moje zahrada – co do ní zasadím, to bude růst.“

Krok 2: Hledejte hezké věci.

Zaměřte se na věci, které vám přinášejí radost – ať jsou jakkoli malé a přemýšlejte o nich. Vyprávějte o nich svým blízkým. Protože to, čemu věnujete pozornost, to posilujete a přitahujete do svého života.

Pokud se rozhodnete zabývat dobrými věcmi, budou se ve vašem životě objevovat stále častěji a spontánněji. Pozorujte, jak se svět mění podle vašeho obrazu – když jste pozitivní, i lidé kolem vás mají lepší náladu a usmívají se.

Naopak typy lidí, které se neustále stěžují, málokdo vyhledává.

♥ Tip pro vás – Každý den vyčarujte úsměv alespoň dvěma náhodným lidem. Najděte na nich něco, co se vám upřímně líbí a řekněte jim to. Můžete jim pochválit oblečení, jak se pěkně usmívají, ocenit, že zvládli náročný úkol, nebo že se v něčem zlepšily. Udělejte to vědomě. Úsměv, který vykouzlíte druhým lidem se vám vrátí desetinásobně.

Dospělý člověk by měl vypít minimálně 1,5 litru čisté vody denně. Tato voda by měla být vlažná, nedoporučujeme pít studenou vodu.

Účinek teplé vody na organismus je mnohonásobně blahodárnejší a zejména v ranních hodinách výborně pročišťuje celý střevní trakt.

Vodu pijte vždy čistou, neperlivou a neochucenou – v opačném případě ji vaše tělo bude vnímat jako potravu a automaticky spustí proces trávení, což není při terapii žaludku vhodné.

Od 18:00 hodiny příjem tekutin snižujte. V tomto čase začíná klesat aktivita ledvin a organismus má tendenci zadržovat vodu v těle.

♥ Tip pro vás – Pokud je pro vás představa pití vlažné až teplé vody těžká, zkuste to alespoň jednou denně, ideálně hned ráno. Každé ráno pomalu vypijte nalačno sklenici vlažné vody – nastartujete organismus a pročistíte si střeva. Zjistíte, že teplá voda je pro tělo přirozená a dokážete ji najednou vypít mnohem větší množství než studené.

Jednoduchým, ale výborným pomocníkem je jablečný ocet, který obsahuje velké množství enzymů prospěšných pro zdravé trávení. Ocet si kupujte vždy nefiltrovaný a nepasterizovaný (poznáte ho podle mírného kalu a usazenin na dně). Pro podporu trávení rozmíchejte 1-2x denně čajovou lžičku v 2 dcl vlažné vody a vypijte 10 minut před jídlem.

Během jídla už další nápoje nepijte – ředily byste trávicí šťávy a snižovaly jejich účinnost. Pokud je jídlo příliš suché, můžete si dát sklenici vlažné vody s citronem, případně 1 dcl vína. První nápoj se doporučuje pít nejdříve hodinu po jídle. Pokud při svých trávicích problémech užíváte přírodní produkty s chioskou mastichou, jablečný ocet výrazně podpoří její účinky.

Doporučujeme jej užívat minimálně během terapie.

♥ Tip pro vás – Pokud po jídle pociťujete tíhu a potřebujete akutně ulevit, užijte hřebíček. 3 hřebíčky jemně rozžvýkejte a zapijte vodou. Éterické oleje v hřebíčku podporují trávení a citelná úleva by měla přijít už do 10 minut.

Terapie jídlem k lepší náladě

Rychlé jedení a stres patří k hlavním faktorům vedoucím k problémům s trávením. Způsobují vznik žaludečních vředů a přemnožení bakterie Helicobacter v žaludku. Abyste se těmto problémům vyhnuli, vyhraďte si na jídlo dostatečné množství času a vychutnejte si ho.

Během jídla pusťte z hlavy práci, i jakékoli problémy. Jezte pomalu a důkladně žvýkejte. Také v slinách jsou trávicí enzymy, které pomáhají trávit potravu. Nedostatečně rozžvýkaná potrava se déle tráví a může způsobovat nadýmání a větry.

Čím déle zůstává potrava v žaludku, tím jsou podmínky pro rozmnožování nepřátelských bakterií příznivější. Během jídla nepijte.

Zdraví je v jednoduchosti. Na jeho udržení nemusíte držet složité diety, stačí dodržování tyto základní pravidla:

a) Nepřejídejte se

Základem je jíst tak, abyste se i bezprostředně po jídle cítili aktivní a plní energie. Pokud po jídle cítíte únavu, jedli jste příliš mnoho.

Jezte jen tehdy, když máte hlad a přestaňte jíst ve chvíli, kdy cítíte, že váš hlad polevuje. Vše, co sníte po tom, jak uspokojíte svůj hlad, je jen na uspokojení apetitu a je projevem nestřídmosti.

Takové jednání způsobuje z dlouhodobého hlediska pouze nežádoucí potíže.

b) Zapomeňte na „správný čas“ kdy byste měli jíst

Najezte se až tehdy, když opravdu pocítíte hlad. Ideální přestávka mezi jídly je 4 – 5 hodin, ideální počet jsou 2 hlavní jídla denně.

c) Mezi jídly nepojídejte drobnosti

Myslíme tím sušenky, pečivo, ovoce (ani sušené). Tyto potraviny obsahují cukr, který způsobuje závislost. Cukr zbytečně provokuje hladinu inzulínu.

Samotná konzumace cukru způsobuje, že již krátce po konzumaci takových jídel pociťujete silný, nepříjemný, tzv. „Vlčí hlad“.

Pokud omezíte příjem sacharidů nejen mezi jídly, ale celkově ve vašem jídelníčku, zakrátko zjistíte, že hlad už nepociťujete tak často.

d) Jezte hodně zeleniny

Terapie jídlem k lepší náladě

Dodávají tělu vitamíny, minerály a vlákninu. Zelenina má pozitivní zdravotní účinek a je velmi žádoucí, aby strava obsahovala dostatek zejména zelené zeleniny. Zelenina ovlivňuje dobré trávení a ovlivňuje činnost trávicího traktu. Namísto klasické přílohy (rýže, brambory) si raději dopřejte čerstvý salát nebo dušenou zeleninu.

Hlavně v době, kdy si léčíte žaludek je důležité, aby vaše potrava byla lehká a opustila žaludek co nejrychleji.

♥ Tip pro vás – Pokud pocítíte během svačiny hlad, upřednostněte komplexní doplňky výživy jako je šťáva ze zeleného ječmene, chlorella, ořechy, hořká čokoláda (nad 70%).

Rafinovaný (bílý) cukr doporučujeme z jídelníčku vyloučit úplně. Ačkoli mnoho z jeho negativních účinků hned není vidět, později se projeví v podobě závažných chronických onemocnění.

Pod pojmem cukr však nemyslíme jen sladidlo. Snažte se o celkové snížení příjmu potravin s vysokým glykemickým indexem. Mezi ty patří i potraviny s obsahem bílé mouky – pečivo, těstoviny, jídla z kynutého těsta. Bílé mouce se během terapie snažte zcela vyhnout. Namísto ní používejte celozrnnou. Pšeničnou mouku můžete nahradit i špaldovou nebo žitnou.

Luštěniny ve stravě používejte opatrně a vždy je před vařením namočte alespoň na 12 hodin. Omezte také obiloviny, rýži, oves, kukuřici, rajčata a lilky. Všechny tyto potraviny obsahují rostlinný protein lektin, který způsobuje i to, že se potrava nepřiměřeně dlouho tráví a působí v trávicím traktu jako toxin.

Některé studie hovoří o vysoké zánětlivé, autoimunní a neurotoxické aktivitě tohoto proteinu. Přestože v malém množství je lektin neškodný, minimálně během procesu léčby žaludku byste se těmto potravinám měli vyhnout.

Omezit byste měli i konzumaci čistých ovocných šťáv a sušeného ovoce, které mají také vysoký obsah cukrů.

♥ Tip pro vás – Naučte se vnímat přirozeně sladkou chuť potravin. Pokud si na to zvyknete, nebudete potřebovat používat množství sladidel. Na slazení koláčů nebo sladkých jídel využívejte především ovoce – banány, datle, fíky. Ze sladidel doporučujeme hlavně med, melasu, rýžový nebo javorový sirup. Jejich používání však kontrolujte a nepřehánějte.

Terapie jídlem k lepší náladě

Jednou za týden vynechejte jedno hlavní jídlo ze svého jídelníčku (např. snídaně). Dopřejte svému střevu dostatečný čas na to, aby pretrávilo zbytky potravy z předešlého dne.

Pokud dokážete vydržet 24 hodin bez jídla, podpoříte přirozenou detoxikaci, při níž se organismus zbaví nahromaděných škodlivin, trávicí systém si odpočine a tělo může zaměřit svou pozornost na celkovou regeneraci.

Budete mít zájem:  Nejkrásnější prsa 4. kola soutěže o iPhone!

Nezapomínejte přitom na dostatek vlažné vody, případně detoxikačních čajů, které podpoří vylučování toxických látek z těla.

Na začátek můžete vyzkoušet i kratší půst – pokud vaše poslední jídlo dne bude o 18.00 a najíte se znovu až na oběd druhého dne, vydržely jste 18 hodin bez jídla. Gratulujeme!

♥ Tip pro vás – Důležitá je také očista střev. Užívejte rozpustnou vlákninu psyllium, která vás zbaví nánosů na tenkém a tlustém střevě a zlepší jejich peristaltiku. Dávkování: 1 lžička psyllia 2x denně s 2 dcl vody. Při užívání psyllia dbejte na pitný režim. Kvalitní psyllium najdete ve vlákninovém komplexu Natura Biotika.

Minimálně během terapie se vyhýbejte potravinám z kravského mléka. Nahradit je můžete výrobky z ovčího a kozího mléka.

Pokud již sáhnete po jogurtu, dbejte na jeho složení a vybírejte si jogurt s živou kulturou a s co nejmenším počtem ingrediencí.

Na trhu se již nachází také bohatá nabídka rostlinných mlék, můžete si vybrat, které vám chutná – kokosové, rýžové, mandlové. Vyhněte se však sójovému mléku.

♥ Tip pro vás – Jako vhodný doplněk stravy doporučujeme bryndzu. Její nutriční hodnota a množství probiotických látek v ní obsažených vám pomohou napravit trávení.

Ačkoliv slovo „tuk“ má pro mnoho lidí negativní význam, tuky jsou pro náš organismus nezbytné.

Samozřejmě se nejedná o tuky v polotovarech, konzervantech nebo fast foodech – tím je třeba se vyhýbat! Zdrojem zdravých tuků jsou ořechy, ryby, avokádo, ústřice, domácí vajíčka, kvalitní slanina.

Na studenou kuchyni jednoznačně doporučujeme panenský (extra virgin) olivový olej. Při tepelné úpravě potravin používejte tzv. ghee (přepuštěné máslo), vepřové sádlo nebo kokosový olej.

♥ Tip pro vás – Investujte do kvalitního panenského olivového oleje a nešetřete ho jen na těstoviny. Klidně si jím můžete polít každé hotové jídlo. Pokud denně sníte i polovinu avokáda a lžičku rybího oleje, zabezpečíte svému tělu dostatečný příjem kvalitních tuků na celý den.

Lidské tělo je v podstatě velmi složitý stroj. Pokud ho nebudeme používat, přestane správně pracovat. Odborníci doporučují alespoň půl hodiny fyzického cvičení denně.

Terapie jídlem k lepší náladě

Pohyb zlepšuje trávení a pomáhá potravě posouvat se střevy. Nejvhodnější je pohyb na čerstvém vzduchu. Každý den věnujte půl hodinu procházce v přírodě nebo v parku. Nevyhýbejte se ani pobytu na slunci. Slunce doplní ve vašem těle potřebný vitamín D.

♥ Tip pro vás – Můžete vyzkoušet i chůzi naboso. Taková chůze stimuluje nervová zakončení na chodidle a pozitivně ovlivňuje činnost vnitřních orgánů. Důležitý pro naše zdraví je také kontakt chodidla se samotnou půdou.

Říká se, že smích je nejnakažlivější „nemoc“. Smích má velmi pozitivní efekt na celkové zdraví. Podle vědeckých studií smích redukuje stres, podporuje imunitní systém a je příznivý pro zdraví srdce.

Terapie smíchem se používá i jako léčba u dlouhodobě nemocných nebo u seniorů – proč ho tedy nevyužít i při vašich potížích? Rozvibrujete ním a promasírujete i vnitřní orgány.

Smích snižuje svalové napětí a pomáhá i při zvládání bolesti.

Pokud nemáte důvod k smíchu v dané chvíli, smějte se i tak. Tělo nerozeznává, zda se smějete násilu. Důležité je, že při smíchu se vylučuje hormon štěstí a tělo se uvolní, což je pro něj signál, že všechno je v pořádku. Smíchem zároveň omládne vaše tvář a posílí srdce.

Něco na závěr

Stále více oborů z oblasti psychologie či mentálního coachingu se věnuje výzkumu lidského podvědomí a jeho možného vlivu na zdraví člověka.

V dnešním uspěchaném materiálním světě určitě není snadné připustit možnost, že za náš život zodpovídáme jen my sami. Ne vláda, ani náš soused, rodiče, neboi náš partner.

Pokud si chcete přitáhnout do života to, po čem toužíte, vyzkoušejte tyto tři techniky:

Může jídlo ovlivnit naši náladu? Možná více, než si myslíme

Je všeobecně známé, že naše nálada ovlivňuje také naše chutě k jídlu. Když jsme smutní, tíhneme k čokoládě, když jsme ve stresu, buď nejíme vůbec, nebo se přejídáme. Funguje to ale i naopak? Může strava ovlinit naši náladu?

Terapie jídlem k lepší náladě

Vliv skladby jídelníčku na naše psychické zdraví nelze podceňovat. Ne nadarmo se totiž říká, že jeden mozek se nachází v hlavě a druhý ve střevech. Oba tyto systémy navzájem spolupracují skrze nervová propojení, která zprostředkovávají výměnu informací. Zjednodušeně se tedy dá říci, že pokud je v našem trávícím traktu něco v nepořádku, okamžitě se to projeví také na naší náladě.

Nevhodné potraviny mohou způsobovat podrážděnost, pocity úzkosti, zvýšenou únavu, poruchy soustředěnosti (např. u dětí), ale také velice závažná onemocnění, která přímo souvisí i s duševním stavem člověka.

Terapie jídlem k lepší náladěNa jaké potraviny bychom si měli dát pozor?

V první řadě bychom měli co nejvíce omezit průmyslově vyráběné potraviny. Tyto potraviny obsahují velké množství cukrů, solí, chemických látek a barviv. Např. hojně používané sladidlo aspartam může být pro tělo skutečnou hrozbou. Mezi jeho potencionální vedlejší účinky se uvádí deprese a panické záchvaty.

Běžný cukr způsobuje v těle chemické reakce, které nepříznivě ovlivňují imunitní systém a potlačují růstový hormon. Nízká míra tohoto hormonu byla nalezena u lidí trpícími depresemi a schizofrenií.

Velkou hrozbu také představují geneticky modifikované potraviny (GMO) a potraviny, které byly ošetřeny herbicidy a pesticidy.

Lepek – Lepek nalezneme nejčastěji v pšenici a potravinách, které se z pšenice vyrábějí (bílé pečivo, těstoviny, apod.).

Jeho negativní vliv na duševní zdraví je nejčastěji spojován s výrazným zpomalením produkce hormonu serotoninu. Serotonin se nachází nejen v mozku, ale v nejvyšší míře právě ve střevech.

Serotonin ovlivňuje naši náladu a emoce, zmírňuje úzkosti, ulevuje od bolestí a depresí.

Terapie jídlem k lepší náladěJaké potraviny naopak přispívají k dobré náladě?

Ve zkratce se dá říci, že všechny potraviny, které pocházejí z přírodních bio zdrojů, mají příznivý vliv na naše zdraví a také dobrou náladu. Jmenujme se některé z nich, které se na dobrém trávení, tedy dobré náladě, přímo podílejí:

Fermentované (kvašené) potraviny: Fermentace je jedním z nejpřirozenějších způsobů uchovávání potravin, která nám přináší mnoho benefitů. Domácí fermentované potraviny upravují naši střevní mikroflóru a pomáhají tak udržet pevné zdraví (rčení „Ve zdravém těle zdravý duch“ má své opodstatnění).

Jen množství však nestačí. Proto, abyste načerpali co nejvíce druhů zdraví prospěšných bakterií je třeba jíst také různé pokrmy. Vyzkoušejte tedy nejen kvašenou zeleninu, ale také domácí řecký jogurt, čerstvý sýr nebo lahodné sirupy a jogurtové nápoje (např.

ayran nebo lassí).

Kvalitní koření a bylinky:

Koření, které používáme při vaření nám také pomohou zlepšit náladu. Např. sytě oranžovo-žluté barvivo kurkumin, které je hlavní součástí dobře známé kurkumy, má mnoho léčivých účinků.

Mezi nimi je i vliv na zlepšení nálady a léčba deprese. Mezi bylinkami, které také používáme na vaření, můžeme zmínit například dobře známou bazalku. Bazalka navozuje dobrou náladu a má zklidňující účinky.

Léčebné účinky rostlin si můžeme užít i ve formě skvělých domácích čajů.

Terapie jídlem k lepší náladěSmoothies:

Smoothies jsou skvělou variantou pro konzumaci spousty ovoce a zeleniny, jež k dobré náladě velice přispívá. Velice oblíbenou ingrediencí pro smoothies jsou banány a v létě také borůvky. Banány obsahují dopamin, přírodní chemickou látku, která zlepšuje náladu.

Jsou bohaté na vitamíny skupiny B, z nichž například vitamín B6 pomáhá zklidnit nervový systém. Banány obsahují také hořčík, který zklidňuje svaly po fyzické zátěži a celkově zmírňuje napětí. Barvivo, které propůjčuje borůvkám nebo třeba ostružinám svoji krásně sytou tmavou barvu obsahuje stejně jako banán dopamin.

Dopamin nejenže zlepší vaši náladu, ale také vám pomůže se zlepšením paměti a koordinace.

Jídlo, které vám zvedne náladu

Terapie jídlem k lepší náladě Zdroj: profit

Je vám smutno a přitom nedokážete říct proč? Do ničeho se vám nechce? Nepropadejte depresi! Dobrá zpráva je, že špatnou náladu můžete zajíst. Jen si musíte vybrat ty správné antidepresivní potraviny.

Terapie jídlem k lepší náladě

Foto: Profimedia.cz

Deprese je podle světové zdravotnické organizace jednou ze čtyř nemocí, které mají nejzávažnější dopady na zdraví a životy lidí. Odhaduje se, že v roce 2020 už by mohla být na druhém místě.

Jednoduše řečeno, výskyt této nemoci je stále vyšší, depresivní poruchou trpí asi 10 až 15 procent populace.

K depresím jsou náchylnější ženy, tyto nepříjemné stavy je postihují přibližně dvakrát častěji než muže.

Lékaři rozlišují podle závažnosti příznaků depresi mírnou, střední a těžkou. S depresivní epizodou se v životě setká téměř každý člověk, léčba se odvíjí od intenzity nemoci. Těžkou depresi změnou jídelníčku nevyřešíte, ta patří do rukou psychiatra. U deprese mírné se o zlepšení špatné nálady a překonání nedostatku chuti do života pomocí správné diety můžete pokusit.

Co vám chybí?

Cítíte se pod psa a připadá vám, že váš život je jeden velký průšvih, jehož řešení je v nedohlednu? Podle závěrů lékařských studií při tomto stavu vašemu mozku pravděpodobně chybí neurotransmiter jménem serotonin.

Této aminokyselině se také říká hormon štěstí či dobré nálady. V potravě se serotonin jako takový příliš nevyskytuje, většinu si ho naše tělo musí samo vytvořit z ostatních příbuzných aminokyselin, například tryptofanu.

Velké množství trypotofanu obsahují banány, avokádo a mléčné výrobky. Tvorbu serotoninu podporují také aminokyseliny a další látky obsažené v krůtím a tučném rybím mase, vajíčkách, celozrnném pečivu, ořeších, luštěninách, rajčatech, zelené listové zelenině a švestkách. Výčet je poměrně dlouhý, a tak v něm určitě najdete jídlo, které vám chutná.

Zázračné rostliny a bobule

Než sáhnete po chemických antidepresivech na předpis, můžete vyzkoušet léky přírodní. Plody stromu jménem noni obsahují šťávu, ve které se nachází zmíněný serotonin a další hormony, jejichž působení se navzájem podporuje a pomáhá vyrovnávat hladinu neurotransmiterů v mozku.

Podle studie lékaře Neila Salomona provedené na základě pozorování 1 111 depresivních pacientů vedla konzumace džusu z plodu noni k významnému zmírnění depresivních příznaků u 77 procent z nich.

Džus z tohoto tahitského ovoce, odedávna používaného v lidovém léčitelství, lze v současné době koupit i u nás, nevýhodou je vysoká cena.

Pacienti z výše zmíněné studie pili 90 mililitrů noni džusu denně – při tomto množství se vám ale pitná kúra pro lepší náladu celkem prodraží.

Tuzemskou alternativou k exotickému plodu noni je bylina jménem rozchodnice růžová. Patří mezi takzvané adaptogeny, tedy rostliny pomáhající zvyšovat odolnost organismu vůči zátěži různého druhu.

Budete mít zájem:  Vitamíny Centrum 100 Tablet?

Nejznámějším reprezentantem adaptogenních rostlin je ženšen. Rozchodnice je jediná z této skupiny rostlin, která roste v naší republice, dobře se jí daří na slunných místech a můžete si ji vypěstovat na skalce.

Pro léčebné účely se užívá nálev či extrakt ze sušeného oddenku.

Pět potravin proti depresi

Některé z antidepresivních potravin asi jíte běžně, protože vám prostě chutnají. O tom, že mají pozitivní účinky na vaši náladu, přitom nevíte. Mezi nejúčinnější přírodní antidepresiva patří rybí tuk.

Podle lékařských výzkumů trpí totiž lidé s depresí často nedostatkem mastných kyselin, kterých mají tučné mořské ryby jako tuňák či losos naopak víc než dost.

Podle studie zveřejněné v časopise Journal of Clinical Psychiatry se u 50 procent pacientů, kteří jedli jeden gram rybího oleje denně, dostavila úleva od depresivních symptomů.

Mezi rozveselující potraviny dále patří droždí, ovesné vločky, hnědá rýže, hlávkové zelí, surové kakao (obsahuje ho vysokoprocentní čokoláda) a ořechy, zvláště para ořechy.

Pokud byste chtěli vědět, proč právě tato jídla mohou vaše splíny rozehnat, vězte, že za to může vysoký obsah vitaminů řady B, kyseliny listové, aminokyselin a stopového prvku selenu.

Právě tyto látky totiž potřebuje váš mozek k tomu, aby mohl fungovat tak, jak má. A také pro pocit, že svět je báječné místo a vy dokážete všechno, o co usilujete.

Dvanáct přirozených způsobů, jak si zlepšit náladu

Smutek, úzkost a depresivní stavy patří mezi negativní emoce, které jsou bohužel nedílnou součástí každodenního života.

Pokud však úzkosti a smutek nepřerostou do skutečného onemocnění zvaného deprese, lze se s nimi vypořádat i bez pomoci pilulek. Vyzkoušejte následující strategie pro zlepšení nálady.

Pořádně se vyspěte

Odborníci stále ještě nevědí vše o spojitosti mezi depresí a spánkem, a navíc potřeby spánku jsou u každého člověka individuální. Nicméně většina lékařů a zdravotních expertů se shodně na tom, že na smutek a depresivní stavy je dobré pořádně se vyspat. Rčení „ráno moudřejší večera“ platí v tomto případě dvojnásobně.

Obklopte se světlem

Hned po probuzení roztáhněte závěsy, aby se dovnitř dostalo co nejvíce světla. Pokud vstáváte za tmy nebo do pošmourného dne, rozsviťte si alespoň lampičku. Náladu také pozvedne i samotný pobyt venku. Nejlepší pro zlepšení nálady je ranní světlo, takže pokud vám to počasí dovolí, zajděte si před prací na procházku nebo posnídejte na terase.

Snažte se vše vidět z té jasnější stránky

Všechno má své pro i proti a na každé špatné věci lze najít i tu dobrou. Proto se na všem špatném a negativním snažte najít i tu světlou stránku. Pokud máte třeba špatnou náladu z toho, že pořád prší, myslete třeba na to, jak déšť prospěje přírodě.

Terapie jídlem k lepší náladě

Pohrajte si se svým psem

Máte psa? Pak už možná znáte jednoduchou protismutkovou terapii, která spočívá v mazlení a hraní si s vaším domácím mazlíčkem. Podle studie odborníků z Kolumbijské univerzity už patnáct minut strávených hraním si se psem uvolňuje hormony dobré nálady, jako jsou serotonin, prolaktin a oxytocin, a naopak snižuje hladiny stresového hormonu kortizolu.

Donuťte se k úsměvu

Zní to možná zvláštně, ale už pouhé předstírání smíchu může pomoci odvrátit smutek. V jedné studii se měla jedna skupina účastníků smát a druhá mračit. Poté byla oběma skupinám puštěna kreslená komedie a ti, co se usmívali, ohodnotili film jako legračnější než ti, co se předtím mračili. Podle expertů už jen jednoduchý akt úsměvu pravděpodobně aktivuje centra štěstí v mozku.

Dejte si čokoládu

Existuje dobrý důvod, proč toužíme po čokoládě, když jsme psychicky na dně. Čokoláda totiž obsahuje tryptofan, který přispívá ke zvýšení hladin serotoninu v mozku. Vědci také zjistili, že i pouhá vůně, chuť a textura čokolády zlepšují náladu.

Probuďte v sobě umělce

Odhalte v sobě Picassa a budete štastnější. Alespoň to tvrdí vědci z Bostonské univerzity, kteří zjistili, že účastníci jejich studie byli šťastnější, když své chmury rozptýlili vytvářením umění, které vyjádřilo jejich negativní pocity. Pokud vám umění nic neříká, vězte, že jakákoli tvůrčí činnost včetně psaní deníčků má podle odborníků podobný efekt.

Pravidelně cvičte

Nejspíše je to poslední věc, do které se vám chce, když jste smutní, ale zkuste se přemoci. Běh, jízda na kole nebo posilovna vám totiž mohou zlepšit náladu. Už 30 minut pravidelného svižného cvičení podle výzkumů také zlepšuje příznaky deprese. Odborníci také tvrdí, že cvičení vám udrží lepší náladu až dvanáct hodin po cvičení.

Vymalujte si pokoj

Chcete si trvale zlepšit náladu? Zvažte kompletní vymalování bytu v barvě slunce a jarních polí. Podle studie Amsterodamské univerzity se totiž lidé cítí v přítomnosti těchto barev šťastnější. Další vhodnou barvou je podle odborníků modrá barva moře a oblohy, která má navíc i uklidňující schopnosti a zbavuje úzkosti.

Dotkněte se někoho

Je vám smutno, máte strach či pociťujete úzkost? Vezměte někoho za ruku nebo se nechte obejmout či pohladit. Lidské doteky totiž uvolňují povzbuzující endorfiny jako serotonin a také snižují krevní tlak a srdeční rytmus. Díky tomu je pak člověk uvolněnější a spokojený.

Zazpívejte si

Jídelníček pro dobrou náladu

Terapie jídlem k lepší náladě
Zdroj: Jídelníčkem pro dobrou náladu ze Shutterstock

Stejně jako jedna mrkve nevyléčí náš zrak, tak ani žádné konkrétní jídlo nezpůsobí dlouhodobě špatnou či dobrou náladu. Na to je naše psychika příliš komplikovaná. To, co jíme a pijeme, má přesto významný vliv na naše fyzické i psychické zdraví, v kombinaci s mnoha dalšími faktory. U výživy jde především o vyváženost, komplexnost a umění kombinovat jednotlivá jídla tak, aby nám nejen chutnala, ale i podporovala celkové zdraví.

Co jíst pro dobrou náladu

Naše psychika je regulována neurotransmitery, které se tvoří v mozku. Tyto neurotransmitery ovlivňují emoce, kognitivní funkce, spánek, chuť i paměť. Mezi nejdůležitější neurotransmitery ovlivňující naší psychiku patří serotonin, dopamin a acetylcholin. Aby mozek mohl tyto látky vyrábět, potřebuje k tomu mít dostatek paliva.

Určité potraviny tak mohou vznik neurotransmiterů podporovat

Serotonin podporuje dobrou náladu, spánek a pocity štěstí. Potraviny podporující jeho produkci jsou převážně vejce, mořské ryby, avokádo, tofu, luštěniny, ovesné vločky, banány, mléčné výrobky a drůbeží maso. Nedostatek serotoninu se může projevovat zhoršenou náladou, spánkem, pamětí až depresivními stavy.

Dopamin ovlivňuje také naši náladu a paměť. Produkci dopaminu podporují jakákoli ořechy, semena, luštěniny a celozrnné obiloviny, ovoce a zelenina. Nedostatek dopaminu se může projevovat zvýšenými chutěmi po stimulantech (např. kofein či nikotin), zhoršenou pamětí, náladou a motivací.

Acetylcholin se podílí na regulaci paměti, pozornosti a verbálních schopnostech. Z jídel, které podporují jeho produkci jsou tučné mořské ryby (losos, makrela, sardinky, tuňák), arašídy, sója, košťálová zelenina (květák, brokolice) a citrusy.

Ve výsledku tedy naší psychice nejvíce prospívá zdravá výživa s dostatkem libových bílkovin, celozrnných obilovin, oříšků, zeleniny a ovoce. Proč však právě na tyto potraviny nemáme při špatné náladě chuť a spíše vyhledáváme sladkosti, kávu či alkohol?

Cukr, kofein a další stimulanty

Alkohol, nikotin, cukr a kofein jsou nejvyhledávanějšími látkami, když se necítíme dobře. Zvyšují totiž rapidně uvolnění neurotransmiterů a na chvíli se tak sice cítíme lépe.

Z dlouhodobého hlediska nám konzumace těchto surovin neprospívá, protože narušují přirozenou regulaci neurotransmiterů a jejich potřeba se opakovanou konzumací zvyšuje.

Může tak vzniknout závislost a s ní pravidelně zvýšené dávky těchto látek, které mají právě v přílišné míře negativní vliv na naše fyzické i psychické zdraví.

Potraviny, které pomohou zlepšit náladu

Terapie jídlem k lepší náladě

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Za svou dosavadní pracovní éru, která mi dala kontakt s mnoha lidmi ve své nutriční poradně, kdy na základě toho, abych lidem dobře poradila a někam je nasměrovala, mi tito lidé sdělují příběhy o jejich životním stylu, denním režimu, stravování, pohybu a psychologických faktorech – starostech, problémech, ztrátách, nespokojenostech, časovém tlaku… I to je součást života a ať chceme nebo nechceme. Často tyto aspekty ovlivňují naše pocity a nálady. Naštěstí existuje spousta metod, které nám pomáhají se s těmito vlivy vyrovnat, zlepšit či je zcela odstranit.

Základem samozřejmě je začít od samotného jádra problémů – umět tyto situace zvládat, pracovat na osobnostním rozvoji, mezilidských vztazích, timemanagementu, změně životního stylu a dalších postupech, což často bývá cesta a ne „jednorázová akce“.

Jednou doplňkovou možností, jak si zlepšit svou náladu, je i zvolení správné stravy a vhodných druhů potravin. Některé potraviny mají schopnost stimulovat vylučování většího množství serotoninu – hormonu dobré nálady, radosti a štěstí.

Přibližně 10% z jeho celkového vyprodukovaného množství se nachází v mozku, kde tento hormon ovlivňuje pocity, emoce a chování.

Tvorbu serotoninu můžeme podpořit konzumací potravin, které obsahují aminokyselinu L-tryptofan (poznámka: aminokyselina je základní stavební kámen bílkovin a L-tryptofan je jednou z těch, které si tělo neumí vytvořit a musíme je přijímat stravou). Další tvorbu serotoninu nám podpoří i příjem vitamínů B skupiny včetně kyseliny listové a hořčík. V jakých potravinách jsou tyto látky obsaženy?

Potraviny podporující pozitivní emoce:

1.)    díky obsahu tryptofanu:

  • ořechy – především mandle
  • slunečnicová semínka
  • neloupaná rýže
  • banány
  • chřest

2.)    díky obsahu vitamínu skupiny B (včetně kyseliny listové, která do této skupiny patří):

  • kvasnice
  • celozrnné produkty
  • maso
  • polotvrdé a tvrdé sýry
  • luštěniny
  • ořechy
  • jáhly
  • listová zelenina

3.)    díky obsahu hořčíku

  • banány
  • ořechy – opět především mandle
  • celozrnné výrobky
  • sójové výhonky
  • luštěniny
  • tmavě zelená listová zelenina
  • kakao

Očekáváte, že zmíním známou čtveřici čokoláda – káva – alkohol – čaj, o kterých je všeobecně vliv na naši náladu známý? Ano, i tyto potraviny mají moc působit na to, jak se cítíme, ale musím upozornit na podmínky, za kterých toto tvrzení může platit a nebudou v rozporu s jinými výživovými doporučeními:

Za předpokladu, že čím více % kakaa obsahuje, tím je lepší. K tomuto účelu vybírejte čokoládu s obsahem 70% kakaa a více a dodržujte množství (maximálně „řádku“ tabulky čokolády denně).

Na povzbuzení nálady si dejte espresso a to v maximálním denním množství třech šálků. Espressem mám na mysli to „pravé espresso“ (o obejmu cca 30ml), ne „české“ espresso, tedy hrnek přepálené, černé, kyselé a hořké tekutiny.

Pokud lidé nemají zdravotní problémy, které by pití alkoholu naprosto vylučovaly, nebo hraniční nadváhu, tak i přesto nemohu doporučit více jak 1-2 dcl vína nebo 0,3l 10° piva v maximální denní dávce (nikoliv denní dávky kumulovat například do jednoho dne v týdnu). Ve vyšší hladině alkohol začíná působit na naše chování a náladu také, ale zcela jiným způsobem, což už nemusí být žádoucí.

Poměrně známou informací je vliv některých bylinkových čajů na naši nervovou soustavu, spánek a náladové rozpoložení. Mezi takové patří čaj třezalky, anděliky, mateřídoušky, meduňky nebo moringový čaj s meduňkou. Čaje dávkujte dle doporučení odborníků, kteří Vám čaje dodávají, nebo dle informací uvedených na výrobku.

Budete mít zájem:  Lecba Hepatitidy Typu C?

Snad už nikoho nepřekvapuje, že strava a nápoje ovlivňují tolik fyzických ale psychických aspektů, že vliv potravin na naší náladu je již jen taková doplňková informace, proč myslet na to, co jíme.

Potraviny, které zlepšují náladu a můžete je jíst každý den!

Kolikrát jste za minulý týden zaplašili odpolední únavu caffé latte z napěněného plnotučného mléka nebo se nadopovali čokoládovou tyčinkou, abyste umlčeli těžko definovatelnou tíseň? Možná máte pocit, že v průměru jíte zdravě, ale právě tyto občasné úlety můžou naprosto změnit poměry vašeho kalorického příjmu. Jídlo a psychika jsou spojité nádoby.

Z odborných studií, které nedávno vznikly v řadě vyspělých zemí, včetně Spojených států, Austrálie, Japonska, Jižní Koreje či Norska, vyplývá, že to, co přijmeme ve formě potravy, je v přímém poměru k tomu, jak dobře se cítíme. Začněte jíst tak, abyste posílili svoje nervy a potřeba tlumit stres tabulkou čokolády či sáčkem chipsů postupně zeslábne.

Zabijáci duševní pohody

Konzumace průmyslově zpracovaných potravin, rafinovaných cukrů a přemíry soli ovlivňuje vznik depresí podle některých zdrojů až z 58 %.

Jednou z teorií je to, že vysoký obsah rafinovaných sacharidů a nízký obsah bílkovin nepříznivě ovlivňuje hladinu krevního cukru, což vede právě k duševní nevyrovnanosti. Nízká hladina cukru v krvi vede k depresivním stavům obzvlášť u mladých žen.

Neprojevuje se nutně neustálým splínem, ale spíše občasnými výkyvy nálad, přecitlivělostí, trvalou únavou a nízkým sebevědomím. Mozek se nedokáže vyrovnat s negativními i vlivy a na každý sebemenší nepříznivý podnět reaguje stresem.

Antistresový jídelníček

Evergreenem mezi antistresory jsou omega-3 nenasycené mastné kyseliny.
Nervové buňky, které mají dostatečný přísun této látky, reagují na stresový hormon kortisol mnohem odolněji.

I během doby, kdy je mozek vystaven působení stresu, pokračuje v neurogenezi, tedy ve tvorbě nových neuronů, což je spojováno s nižším výskytem depresí.

Naopak rafinovaný cukr, kofein, alkohol či tuk tento proces zbržďují.

Strava chudá na důležité živiny může bezpochyby vést k labilním psychickým stavům. Na blacklistu jsou například rafinované sacharidy – neobsahují vitaminy skupiny B, které náš organismus potřebuje k výrobě neurotransmiterů, jež přispívají k pocitu dobré nálady.

A potraviny s vysokým obsahem tuků a cukrů mohou v našem mozku navodit stavy podobné účinku drog. Jakmile tento „rauš“ odezní, ocitneme se v psychickém rozpoložení, které připomíná počátek deprese. Pak nás každá komplikace vykolejí víc než obvykle.

Terapie jídlem

Blíží se doba, kdy s depresivními stavy půjdete nejen za psychoterapeutem, ale i za výživovým poradcem? Možná ano.

Pokud ale již vězíte ve spárech silné deprese, žádná změna jídelníčku vás jako mávnutím kouzelného proutku nevysvobodí, v takovém případě je třeba vyhledat odborníka na lidskou duši a řešit důvody tohoto stavu.

Strava je ale přesto důležitou součástí prevence před nástupem podobných potíží. A může částečně pomoci při zotavování z psychického propadu.

Vyzkoušejte jídelníček plný semínek, oříšků a rybího masa a po týdnu zhodnoťte své duševní naladění. Taková změna stravy přinese první plody někdy už po dvou dnech a navíc často pomůže i lidem, kteří si nijak depresivně nepřipadali a měli jen pocity únavy a stereotypu, které považovali za naprosto běžné.

ČERVENÉ BIOMASO Červené maso dostalo nezaslouženě nálepku nezdravé potraviny, i když je ve skutečnosti nabité zdravými tuky. Pokud ve svém jídelníčku vyhradíte místo jehněčímu a hovězímu, tak podle jedné australské studie snížíte riziko vzniku splínů až o 50 %.

TUČNÉ RYBY Ryby žijící v chladných vodách jsou díky vysokému obsahu omega-3 nenasycených mastných kyselin přírodním antidepresivem. Například u bipolární poruchy se už po měsíci zvýšeného příjmu masa z tuňáka dostavuje zlepšení.

ČERVENÁ PAPRIKA Nedávná německá studie prokázala další pozoruhodný účinek vitaminu C. Pokud ho máte v těle dostatečné množství, snadněji zvládnete emoční turbulence, a při rozčílení se dříve uklidníte. Výborným zdrojem tohoto vitaminu je červená paprika.

KARI Velmi důležitá složka kari kurkumin má podle výzkumů srovnatelné účinky s některými léky proti depresi. Zpomaluje záněty v mozku, napomáhá jeho regeneraci a kromě nálady zlepšuje i paměť. Do svého jídelníčku ho můžete zařadit ve formě indického sabdží.

BORŮVKY Továrna na antioxidanty, tak by se daly nazvat borůvky, jež si vydobyly pověst zabijáka volných radikálů. Díky tomu jsou prevencí nejen rakoviny, ale i deprese. U pacientů, kteří pravidelně konzumovali borůvky, se po dvou letech dalo vypozorovat méně depresivních stavů.

POMERANČE Citrusové plody rovněž dokážou rozzářit vaši náladu, a to nejen díky své jásavě oranžové barvě. Načerpáte z nich inositol neboli vitamin B8, který po čtyřech týdnech zvýšeného přísunu dokáže zmenšit panické stavy a úzkosti všeho druhu.

CELOZRNNÉ SACHARIDY Vyrovnávají hladinu krevního cukru a spolu s tím i vaši psychiku. Navíc vám zajistí pocit nasycení a plného žaludku, který je psychologicky propojený s pocitem štěstí. Je libo celozrnné pečivo či těstoviny?

KEŠÚ OŘÍŠKY Mají pověst nejzdravějších ořechů vůbec a při konzumaci čtvrt šálku denně pocítíte zlepšení duševní pohody. Kromě tryptofanu obsahují vitaminy skupiny B a hořčík, který přispívá ke zklidnění. A jsou rovněž nabité i niacinem, jenž zlepšuje kvalitu spánku.

BANÁNY Obsahují aminokyselinu tryptofan, která se v těle mění v serotonin, zvaný rovněž hormon štěstí. Nezanedbatelný je i obsah vitaminu B6, jehož nedostatek bývá spojen s lehčími depresemi, a draslíku, který se podílí na fungování nervové soustavy.

ZELENÁ ZELENINA Špenát, kapusta, brokolice. Obsahují spoustu kyseliny listové, která je nepostradatelná pro dostatečnou tvorbu neurotransmiterů, a navíc se z nich dá uvařit báječná zahřívací polévka. Kladem je i vysoký podíl některých minerálů potřebných k fungování nervové soustavy.

Článek vyšel v časopise Dieta. Aktuální číslo, kde vás čeká mimo jiné i rozhovor s Alenou Šeredovou, je právě k dostání.

… Autor: red

Plánujete svatbu? Všechno, co potřebujete, najdete v našem speciálu Dokonalá svatba. Tipy na nejkrásnější místa na obřad, přehledný harmonogram, kdy a co zařídit, nejnovější trendy přímo z přehlídek, tipy na šaty, účesy, nejkrásnější květiny nebo dorty, zkrátka vše, co potřebujete pro plánování Dokonalé svatby!

Strava pro dobrou náladu

Jídlo je prospěšné nejen proto, že člověka nasytí a dobře chutná. Potraviny, které přijímáme, působí na organizmus také zevnitř. Ovlivňují naši náladu, naše emoce a naši energetickou rovnováhu. Zda jsme malátní a apatičtí nebo radostní a plní energie – to záleží mimo jiné i na tom, jak se stravujeme.

Skutečnost, že určité potraviny působí i na naše psychické rozpoložení, je vědecky dokázána a známá, ale sotva kdo vědomě zabuduje patřičnou stravu do svého jídelníčku. Látka vyskytující se v našem těle, na které v první řadě závisí naše dobrá nálada a náš pocit pohody, se nazývá serotonin.

Tento neurotransmiter působí na nervový systém a přináší uvolnění a pocit štěstí. Aby ho tělo mohlo vyrábět, potřebuje jednak tryptofan, který je obsažen v určitých potravinách, a jednak sacharidy. Tělo totiž dokáže správně přijímat tryptofan pouze tehdy, pokud má k dispozici dostatek sacharidů.

Musíme tedy obojí přijímat v dostatečném množství, aby hormon štěstí, serotonin, který se nachází v mozku, mohl dostatečně rozvinout svůj účinek.

Užívejte si všemi smysly

Ať už si připravujete jakékoli jídlo, snažte se, aby bylo pro vás zážitkem. Požitek z jídla se stupňuje, pokud mu věnujete náležitou pozornost.

  • Ukliďte ze stolu všechny věci odvádějící vaši pozornost od jídla.
    A Ozdobte stůl ubrusem, soupravou prostírání, svíčkami, květinami

    nebo mušlemi.

  • Vytvořte příjemnou atmosféru: uvolnění přinese tlumené světlo a eventuálně tichá hudba jako pozadí.
  • Snažte se jídlo pěkně naservírovat: posypte je například nasekanými bylinkami, umístěte na okraj talíře plátek citronu nebo použijte jako dekoraci ořechy a ovoce. Je totiž jisté, že příjemný pohled na jídlo stimuluje chuť k jídlu!
  • Udělejte si čas a soustřeďte se plně na jídlo – nedělejte při tom nic jiného. Pozorně vnímejte chuť jídla, soustřeďte se na každé sousto a vychutnejte si ho.

    Také určité vitaminy a minerály mají pozitivní účinek na naši náladu. Vitaminy skupiny B posilují nervy, B6, B9 (kyselina listová) a B12 také přímo podporují produkci serotoninu. Vitamin C a hořčík působí jako takzvané biokatalyzátory a také podporují produkci serotoninu. Hořčík navíc posiluje nervy a tím pomáhá lépe zvládat stres a každodenní zátěž.

    Kromě toho naše rozpoložení reaguje i na éterické oleje, které jsou obsaženy zejména v bylinkách. Dále existuje řada potravin,
    o kterých se ví, že mají na tělo stimulující a zčásti také afrodizující účinky.
    V zásadě je to tedy zcela jednoduché: ke štěstí se lze

    dopracovat stravou, ale je třeba vědět, po čem sáhnout!
    Potraviny pro radost

  • Banány jsou skutečné „ovoce štěstí“: obsahují nejen značné množství tryptofanu, ale také jsou bohaté na sacharidy.
  • Mléčné výrobky, drůbež, vejce, ryby, špalda a ořechy obsahují tryptofan – z toho se přímo „vyrábí“ hormon štěstí, serotonin.
  • Kakaové boby obsahují látky, které mají stimulační účinky a způsobují euforii. Vedle toho se v čokoládě nachází také tryptofan. Je tedy pravda, že čokoláda skutečně přináší štěstí!
  • Sacharid s nejrychlejším účinkem je cukr. Proto také sladkosti přinášejí obzvláště rychle pocity štěstí. Účinek však trvá pouze krátce a brzy je třeba doplnit další sladkosti, což samozřejmě není vůbec dobré pro štíhlou linii.
  • Hořčík, který má protistresové účinky, je obsažen především v celozrnných výrobcích, sójových výhoncích, luštěninách a tmavě zelené listové zelenině (např. špenátu, kapustě).
  • Celer – jak bulvový, tak řapíkatý – obsahuje látku, která uvolňuje, uklidňuje a uvolňuje křeče. Éterický olej, který zodpovídá za vůni celeru, má kromě toho afrodiziakální účinky.

    Zdroj: Pamela Trondle – Wellness- Domácí rozmazlování, nakladatelství Grada

  • Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál! Přidat komentář

    Diskuze

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Adblock
    detector