Tempeh – takřka neznámý, plný vitamínu B12, chutná náhrada masa

Tempeh – takřka neznámý, plný vitamínu B12, chutná náhrada masa

S pekárnou Sana si můžete připravit také sójové sýry tempeh a natto, které musejí během výroby projít fermentací. Základem není nic jiného než sójové boby a speciální kultura v prášku. Oba jsou zdraví prospěšné a stojí za ochutnání.

Tempeh – takřka neznámý, plný vitamínu B12, chutná náhrada masa

Tempeh

Sýr tempeh je tradiční indonéskou potravinou a bývá některými označován jako dar tisíciletí. Jeho konzumace mimořádně prospívá zdraví a je ceněn také pro svoji jemnou ořechovo-houbovou chuť.

Nejčastěji se můžete setkat se sójovým tempehem, ale ve skutečnosti existuje více než 30 variant: z fazolí, slunečnice, hrachu, burských oříšků, rýže, pšenice a dalších. U nás je oblíbený mezi vegetariány a vegany, ale postupně si hledá cestu i na talíře všežravců.

Seženete ho v obchodech se zdravou výživou a poslední dobou i v supermarketech, a to v těchto variantách: natural, marinovaný, sterilovaný, uzený.

Tempeh – takřka neznámý, plný vitamínu B12, chutná náhrada masa

Obecné výhody

  • Ze všech sójových výrobků je tempeh tím nejhodnotnějším.
  • Má vysoký obsah bílkovin a vitamínu B12 – je vhodnou náhradou masa v jídelníčku vegetariánů.
  • Obsahuje všechny aminokyseliny, vápník, fosfor, železo, hořčík, všechny vitamíny skupiny B a vlákninu.
  • Nemá žádný cholesterol a je bezlepkový.
  • Je mnohonásobně zdravější a chutnější než průmyslově vyráběná sójová masa.
  • Nabízí všestranné využití – dá se jíst s těstovinami, přidat do rizota nebo polévky, zapéct s bramborami, podusit s houbami nebo zeleninou, rozmixovaný zamíchat do pomazánky, nebo jen tak osmahnout na pánvi, případně ogrilovat.
  • Natural tempeh je nízkokalorický a lze ho tedy bez problémů zařadit do redukčního režimu (uzený má oproti tomu více než dvojnásobnou kalorickou hodnotu).
  • Je snadno stravitelný.
  • Předchází nemocem a léčí je. Příznivě působí při anémii, střevních onemocněních, osteoporóze, arterioskleróze a rakovině, zejména prsu a prostaty.
  • Potlačuje nepříjemné příznaky menopauzy.
  • Má přirozený antibiotický účinek.
  • Je vhodný i pro děti a těhotné ženy.

Výhody domácí přípravy

  • nižší cena
  • maximální kvalita
  • čerstvost
  • možnost vyzkoušet nespočet variací

Jak si připravit tempeh s pekárnou Sana?

Tempeh – takřka neznámý, plný vitamínu B12, chutná náhrada masa Suroviny: 250 g sójových bobů 1 lžíce rýžového nebo jablečného octa tempeh startér (bakteriální kultura Rhizopus Oligosporus)

Postup: Večer namočte boby, ráno vodu slijte, nalijte novou a 20 minut povařte. Potom opět slijte vodu a počkejte, až boby trochu vychladnou. Následně usilovným mnutím bobů v dlaních oloupejte slupky. S trochou praxe vám to nezabere víc než 5 minut. Ručnímu loupání se můžete vyhnout, pokud vlastníte mlýnek na obilí.

Nastavte nejhrubší mletí (otočte násypkou o 360˚ proti směru hodinových ručiček, abyste změnili standardní nastavení pro mletí mouky na nastavení pro zpracování bobů) a ještě syrové (nevařené a nemáčené) boby vhoďte do násypky. Mlecí kameny je rozdělí na poloviny, díky čemuž se slupky při vaření samy oddělí.

Doporučujeme použít elektrický obilný mlýnek, například Sana mlýnek, se kterým nejen snadno zbavíte boby slupek, ale také budete mít neustále po ruce čerstvou celozrnnou mouku z jakékoli obiloviny. Po oloupání bobů znovu nalijte do hrnce vodu. Slupky sice moc neplavou, ale jsou lehčí než boby. Zůstávají při hladině a můžeme je tak opatrně vylít.

Bohužel se nevylijí všechny najednou, a tak je potřeba napustit a slít vodu cca 5x, dokud nebudou téměř všechny slupky odstraněny. Potom vařte boby ve vodě s 1 lžičkou octa, 30-60 minut na mírném ohni a s pokličkou. Dostatečně uvařené boby jsou měkké, ale ne rozvařené – během vaření je kontrolujte. Opět vodu slijte, boby nechte okapat v cedníku a následně oschnout na utěrce.

Vložte je do hrnce nebo mísy, přisypte tempeh startér a pečlivě promíchejte. Tuto směs vložte do nerezové misky ze sady na tempeh sýr a dbejte na to, aby tloušťka sýru byla maximálně 2-3 cm. Přikryjte přiloženými keramickými pokličkami a dle návodu uložte do pekárny. Zvolte program č. 6 (resp. 7), nastavte teplotu 30-32 ˚C a čas 20-30 hodin.

Zprvu zvolte 20 hodin a po skončení programu v případě potřeby přidejte. Jakmile se mezi boby objeví bělavá pavučinka a bochánek se při manipulaci nerozpadá, můžete ho považovat za hotový „mladý“ sýr a není třeba fermentaci prodlužovat. Přejete-li si vyzrálejší tempeh, počkejte, až se vytvoří jednolitá bělavá vrstva po celém povrchu sýra.

Silně vyzrálý tempeh, kdy boby pod plísní ani nelze vidět, konzumujte jen občas. Pokud uvidíte černé skvrny, nejedná se o nic vážného, jen pro příště vylaďte postup výroby – vlhkost, teplotu a čas. Nepříjemný zápach a slizký vzhled značí nezdar, tempeh raději vyhoďte. Pokud se zdá, že se dílo podařilo, je potřeba ukončit proces fermentace vložením ještě teplého tempehu do mrazáku.

V lednici není dostatečně nízká teplota, která by zastavila exotermickou reakci, tzn. „samozahřívací“ proces. Kontrolujte teplotu uvnitř tempehu pomocí jehlového teploměru a jakmile klesne pod +5 ˚C, přendejte ho do lednice, nebo na místo s teplotou pod +10 ˚C. Spotřebujte během několika dnů.

Tempehové chipsy

Suroviny: 170 g tempehu ½ šálku vody (možno přidat citrónovou šťávu) ½ lžičky mletého koriandru 1 vylisovaný stroužek česneku 1 lžička soli olej

Postup: Tempeh nakrájejte na plátky – čím tenčí, tím budou chipsy křupavější. Ve vodě rozpusťte sůl a do tohoto roztoku plátky ponořte. Za pár minut je přendejte na ubrousek a nechte krátce osušit.

Na pánvi nebo ve fritéze rozpalte olej na cca 190 ˚C, vložte plátky a nechte opékat 3-4 minuty. Jakmile jsou chipsy zlatohnědé, máte hotovo. Znovu položte chipsy na ubrousek, aby se do něj vsákl přebytečný olej.

Potom už můžete konzumovat – hodí se například k rýži natural, nebo je servírujte podobně jako nachos s různými omáčkami.

Variace: Koriandr a česnek nahraďte 1 ¼ lžičky kari. Tempeh – takřka neznámý, plný vitamínu B12, chutná náhrada masa

Tipy a zajímavosti

  • Nejezte tempeh syrový. Plíseň na tempehu, který nebyl tepelně upravený, poroste i ve vlhkém prostředí trávicího ústrojí a způsobí zdravotní problémy. U silnějších plátků vždy dbejte na to, aby se prohřály až do svého středu. Můžete opět použít jehlový teploměr a opékat tempeh tak dlouho, dokud teplota uvnitř nedosáhne 90 ˚C.
  • Přidejte tempeh do guláše místo masa.
  • Zkuste tempehový burger! Plátek tempehu ugrilujte, vložte do rozkrojené celozrnné housky, obložte zeleninou, přidejte rajčatovou omáčku nebo majonézu a pak dejte burger ještě na chvíli do trouby.
  • Čím více tempeh proroste plísní, tím více vitamínu B12 obsahuje.
  • Na výrobu tempehu přišli lidé náhodou. Na Dálném východě balili sójové boby do velkých listů a jednoho dne objevili, že jsou prorostlé plísní. Ochutnali a pak začali šlechtit plíseň záměrně – boby zabalené v listech uložili na teplé místo a vyčkávali.

Natto

Vyzkoušejte také další sójový sýr – natto. Jedná se o pochutinu z Japonska, kterou mají místní velmi rádi. Spousta Japonců jí natto k snídani, ale je používán i jako dochucovadlo jiných pokrmů, podává se s rýží, nudlemi anebo jako doplněk hlavního jídla.

Oblíbí si ho jen někteří, vzhledem k jeho slizkému vzhledu a nepříjemnému aromatu. Dá se říct, že se jedná o takový sójový syreček. Je rozšířený hlavně mezi vegetariány a makrobiotiky, a to díky svému obsahu bílkovin a vitamínů skupiny B.

Budete mít zájem:  Je z pohledu zdraví vhodné jíst ryby každý den?

U nás ho seženete v některých prodejnách zdravé výživy, a to ve formě čerstvé nebo mražené.

Tempeh – takřka neznámý, plný vitamínu B12, chutná náhrada masa

Obecné výhody

  • Jde o výborný zdroj bílkovin, vápníku, železa a vitamínů řady B.
  • Je díky fermentaci snadno stravitelný.
  • Upravuje trávení.
  • Obsahuje nattokinasu, enzym omezující srážení krve, čili předchází např. trombóze a infarktu. Je ale nevhodný pro lidi, kteří užívají léky na ředění krve.
  • Je prevencí rozvoje demence v pozdějším věku.
  • Snižuje cholesterol v krvi.
  • Předchází svalovým křečím.
  • Má schopnost čistit krev, takže při jeho pravidelné konzumaci získává kůže mladistvější vzhled.
  • Obsahuje významné antioxidanty a je tak i prevencí rakoviny.
  • Najdete v něm vzácný vitamín K2, který se v potravinách běžně nevyskytuje, ale je nezbytný pro správné využití vápníku v kostech a odstraňování vápníku z cév. Většině z nás vitamín K2 chybí.
  • Obsahuje probiotika, a tedy napravuje narušenou střevní mikroflóru podobně jako jogurt.

Výhody domácí přípravy

Natto z prodejny zdravé výživy nevyjde příliš draho (cca 16 Kč za 150 g), přesto je domácí výroba levnější – za 16 Kč získáte 220 g natta. S pekárnou Sana si můžete tento sójový sýr připravit kdykoli si vzpomenete, což je vzhledem k jeho horší dostupnosti v obchodech velkou výhodou. Dalším plusem je také čerstvost a 100% kontrola kvality.

Jak si připravit natto s domácí pekárnou Sana?

Tempeh – takřka neznámý, plný vitamínu B12, chutná náhrada masa Suroviny: sójové boby natto startér (bakteriální kultura Bacillus subtilus natto)

Postup: Boby opláchněte a namočte je do vody na 4-6 hodin. Poté vodu slijte, přemístěte boby do tlakového hrnce a nalijte novou vodu. Bez pokličky uveďte do varu a sbírejte pěnu a případně uvolněné slupky. Jakmile se přestane tvořit pěna, zmírněte plamen, nasaďte pokličku a nechte pod tlakem vařit.

Boby jsou hotové, když povolí jejich pevná struktura – boby lze snadno rozmáčknout mezi prsty (pozor na rozvaření). Může to trvat 15-50 minut, podle typu vašeho hrnce. Aby boby v hrnci příliš nepěnily a neucpávaly ventily, vařte na mírném plameni a po vypnutí sporáku počkejte 10 minut, než hrnec otevřete.

Pokud tlakový hrnec nemáte, můžete boby vařit i v obyčejném, jen to bude trvat několik hodin. Boby poté slijte přes cedník a počkejte, až budou mít cca 40 ˚C (budou teplé, ale ne horké). Potom na ně rovnoměrně nasypejte natto kulturu a důkladně promíchejte.

Vložte boby s vmíchaným startérem do skleněné nebo nerezové misky, případně do nízkých zavařovacích sklenic se širším dnem. Vyrovnejte povrch natta do rovna a dbejte,aby vrstva nebyla vyšší než 5 cm. Potom nádoby uzavřete tak, aby byl přístup vzduchu snížen na minimum.

Lze použít potravinovou fólii, kterou na několika místech propícháte jehlou. Postavte nádoby do pekárny Sana, zvolte program č. 6 a nastavte teplotu 40 ˚C. Natto nechte fermentovat okolo 24 hodin a během této doby určitě neodlupujte krycí fólii. Poté vyndejte natto z pekárny a zchlaďte v lednici.

Tím zastavíte fermentaci. Hotové natto zapáchá po čpavku a má slizkou lepkavou konzistenci – když z něj vyndáte lžíci, táhnou se za ní dlouhá vlákna.

Rádi byste natto vyzkoušeli, ale nemůžete sehnat natto startér? Napište si o něj na info__at__sanaproducts.cz.

Natto pomazánka

Suroviny: natto cibule pórek olej sójová omáčka hořčice

Postup: Na oleji osmahněte cibuli, přidejte nasekaný pórek a duste pod pokličkou, dokud obojí nezměkne. Potom ochuťte sójovou omáčkou, rozmíchejte dle chuti hořčici a do ještě teplé (ale ne horké) pomazánky přidejte natto.

Tipy a zajímavosti

  • Tento způsob úpravy sójových bobů byl objeven před 10 000 lety.
  • Přidávejte natto do polévek nebo zeleninových salátů.
  • Natto můžete jíst teplé i studené.
  • Doporučujeme ochutit česnekem, hořčicí, sójovou omáčkou, cibulí, křenem wasabi, případně čímkoli podle vaší chuti.
  • Natto lze jíst i na sladko. Přidejte ho do jogurtu, přisypejte bulgur (drcená pšenice) nebo jemné vločky, a podle chuti ovoce. Kyselé prostředí jogurtu neutralizuje zápach čpavku a drcené obilí odstraní slizkou konzistenci. Tento způsob konzumace natta je proto oblíbený v Evropě, kde nejsme na jeho lepkavost a zápach zvyklí tak jako Japonci.

Soubory cookie používáme, abychom zajistili co nejlepší prohlížení našich webových stránek. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Rozumím

Čím nahradit maso, aby nechyběl vitamín B?

Přibývá lidí, kteří znatelně omezují konzumaci masa a ostatních živočišných výrobků, nebo je odmítají jíst úplně.

Důvody bývají rozdílné. Někdo tak činí z etických důvodů, protože se mu příčí jíst maso ze zabitých zvířat.

Pro jiného hlavní roli představují zdravotní důvody a snaha stravovat se zdravě a vyváženě. Podle výživových specialistů je maso důležité, ne však nenahraditelné.

Tempeh – takřka neznámý, plný vitamínu B12, chutná náhrada masaČeský národ patří k milovníkům masa a živočišných výrobků

Musím se masa vzdát navždy?

Nemusíte být vegan nebo vegetarián. To samé platí pro ty, kteří se masu nevyhýbají, ale konzumují jej výjimečně.

Třeba proto, že jim prostě nechutná. Nemá smysl ztrácet čas vzájemným přesvědčováním o tom, zda je maso zdravé či nikoliv. Každý by se měl stravovat tak, jak mu vyhovuje.

Důležitá je celková vyváženost každodenního jídelníčku. Při troše snahy a ve spojení se znalostí vhodných náhražek a jejich nutriční hodnot lze maso nahradit velice dobře.

Tempeh – takřka neznámý, plný vitamínu B12, chutná náhrada masa

Maso obsahuje důležité bílkoviny a železo

Než se vrhneme na vhodné a nutričně bohaté náhražky za maso, podíváme, proč by maso mělo být součástí zdravého jídelníčku.

Kvalitní maso je cenným zdrojem bílkovin. Zejména červené maso je jedním z nejdůležitějších zdrojů železa, zinku a vitamínu B12.

Například vitamín B12, který je obsažený pouze v živočišných zdrojích.

Železo a vápník jsou sice obsaženy i v rostlinných potravinách, ale jejich využitelnost je horší. V rámci zásad pestrosti a vyváženosti stravy maso proto do zdravého jídelníčku patří.

Nutriční hodnoty masa (100 g)*:

Hodnoty Kuřecí maso Vepřové maso Hovězí maso
kcal 162 142 160
tuk 3,2 g 3,15 g 5 g
bílkoviny 33,5 g 29,15 g 27 g
Železo 1,3 mg 23,5 mg 43 mg
Vápník 18 mg 16 mg 14 mg
Zinek 0,95 mg 3,7 mg 3,3 mg
Omega 6 110 mg 235 mg 320 mg
Vitamín B12 0,6 mg 4 ug 6 ug

*Další info o nutričních hodnotách najdete v článku Nutriční a energetická hodnota – vepřové, hovězí, drůbež, ryby …

Za negativa je považován vyšší obsah tuku a obtížnější stravitelnost. Současní výživoví specialisté se proto shodují na tom, že maso zdravé je, ale v omezeném množství a v patřičné kvalitě.

Roli také hraje technologická úprava a to platí zejména v létě, kdy se rádi a často oddáváme grilování.

Při pečení, grilování a uzení totiž mohou vznikat nebezpečné karcinogenní látky.

TIPY NA ZDRAVÉ GRILOVÁNÍ: Pokud máte maso rádi a ještě radši v létě grilujete, přečtěte si náš článek Grilování – 7 zdravých tipů proti karcinogenům.

Lidské tělo maso tráví až několik hodin. Při nadměrné konzumaci masa, zejména červeného, dochází k oslabení trávícího systému a v tělu se hromadí toxické látky.

To vše dohromady zdravotnímu stavu rozhodně neprospívá. Také Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje maso zařadit dvakrát týdně. 

Čím nahradit maso a zachovat zdravý a vyvážený jídelníček?

Bílkoviny jsou velmi důležité a označují se jako stavební kameny organismu. Jsou součástí svalové bílkoviny, enzymů, hormonů, protilátek apod.

Budete mít zájem:  Luštěniny: dobrý důvod k namáčení

Nedostatek železa může vést k chudokrevnosti. Zinek zase podporuje imunitní systém a je důležitý pro zdravou kůži, nehty a vlasy a buňky chrání před působením volných radikálů.

Proto je důležité tyto látky nahradit vhodnou rostlinnou stravou. Která to je?

SÓJOVÉ MASO NEBOLI VYSUŠENÁ SÓJOVÁ BÍLKOVINA

Sója je jednou za nejčastěji využívaných náhražek masa, jelikož obsahuje jako bílkoviny, tak i vitamíny skupiny B a vlákninu.

Sójové granule, nudličky či plátky se uvaří v osolené vodě a poté se ochutí různými způsoby. Ze sóji lze připravit chutný guláš či skvělou přílohu k rýži.

Recept na marinované sójové plátky

Suroviny:

  • balení sojových plátků (cca 50g na 1 porci)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 5 stroužků česneku
  • 1 menší cibule
  • 1 lžička kari pasty
  • pár kapek citrónové šťávy
  • solamyl

Postup:

Sójové plátky uvaříme v okořeněném nálevu cca 30 minut. Poté je necháme okapat a vymačkáme z nich přebytečnou vodu.

Marinádu připravíme z olivového oleje, sójové tamari omáčky, česneku, nakrájené cibule, kari pasty, citrónové šťávy a trochu vývaru z uvařené sóji.

Plátky namočíme do marinády a necháme odležet ideálně přes noc. Můžeme přidat trochu škrobu, aby marináda zhoustla a na povrchu plátků vytvořila křupavou kůrčičku.

Plátky osmažíme na pánvi nebo grilujeme na grilu. Podáváme s vařeným brambory ozdobenými pažitkou a zeleninovým salátem.

Tempeh – takřka neznámý, plný vitamínu B12, chutná náhrada masaZe sójových plátků lze připravit také chutný vegeburger. DALŠÍ TIPY NA CHUTNÉ VEGETARIÁNSKÉ RECEPTY najdete na stránkách Vegmania.cz.

TOFU A TEMPEH

Tofu se vyrábí srážením sójové bílkoviny za účasti minerální soli a kyseliny. Je bohatý na bílkoviny, vápník a vitamíny.

Na rozdíl od masa neobsahuje cholesterol a je tedy velmi zdravý. Stejně jako sójové maso lze tofu připravit různými způsoby.

Hodí se pomazánek, polévek, do salátu nebo jako náhražka za maso.

Také tempeh se vyrábí ze sóji, konkrétně se jedná o fermentaci sójových bobů bakteriální kulturou rhyzopus oryzae.

Výsledkem je lehký sójový sýr se šedomodrou plísní na povrchu. Obsahuje minerály, fosfor a železe, vitamín B12 a minimum tuku. S

tejně jako tofu neobsahuje žádný cholesterol. Nejčastěji se přidává do rizota, těstoviny, ale hodí se k zapečeným bramborám.

TIP NA RECEPT Z TEMPEHU: Teriyaki Tempeh a zelenina

ŠMAKOUN, SEITNA, ROBI A KLASO

Mezi další hodně používané náhražky masa patří šmakoun z vaječné bílkoviny, seitan a klaso z pšeničné mouky a směs robi.

Nejznámější z nich šmakoun, který je vyráběný čistě z vaječných bílků. Není tedy vhodný pro vegany.

Je ale skvělou náhražkou i při redukční dietě, jelikož obsahuje hodně bílkovin, ale přitom má velmi nízký glykemický index.

Připravuje se podobně jako maso. Velké množství receptů se šmakounem najdete například na stránkách Šmakoun.eu.

VIDEO: Vaření se šmakounem – 1. díl

Seitan je rostlinný koncentrát, který vzniká umytím škrobu z pšeničné mouky.

Také tato náhražka je skvělým zdrojem kvalitních bílkovin, minerálů a vitamínů.

Připravit jej lze podobným způsobem jako maso. Velmi důležité je důkladné ochucení. Nevhodné je však pro osoby alergické na lepek a lidé trpící celiakií.

Pro výrobu klasa je rovněž potřeba pšeničná mouka a je skvělým zdrojem nejen bílkovin, ale také zinku, hořčíku a vlákniny. Zakoupit si můžete kostky, sekanou i zdravou paštiku.

Poslední náhražka masa – tzv. robi maso je vyrobeno z obilí, kukuřice, pšeničných klíčků, červené řepy, soli a vody.

Prodává se v podobě nudliček, kostek či plátků nebo přímo jako součást hotových jídel. Můžete je vařit, dusit, smažit i nakládat. Chutím a fantazii se meze nekladou.

TIP NA ČLÁNEK: Zajímají vás náhražky seitan, klaso a robi? Přečtěte si článek s podrobnými informacemi Rostlinné bílkoviny? Seznamte se: seitan, robi, klaso.

Tempeh – takřka neznámý, plný vitamínu B12, chutná náhrada masaVynikající chutný vege řízek ze seitanu se zeleninou a bramborem potěší každého labužníka

Nejen masem je člověk živ

Pokud maso odmítáte jíst nebo jej chcete omezit, nebojte se toho. Kromě uvedených náhražek za maso jsou zdrojem bílkovin zejména luštěniny jako fazole, čočka, hrách, cizrna a další.

Železo a další vitamíny a minerály zase obsahuje listová zelenina.

Receptů na chutná bezmasá jídla existuje bezpočet a jídelníček vegana a vegetariána může být více než pestrý bez nedostatků žádných živin. Stačí si zjistit potřebné informace, případně se poradit s odborníkem na výživu.

Tempeh – takřka neznámý, plný vitamínu B12, chutná náhrada masa

CHCETE do jídelníčku zařadit i více ovoce a zeleniny? Připravte si smoothie! Klikněte a vyberte si z desítek skvělých receptů. 

Tofu, tempeh, šmakoun. Náhražky masa, nebo plnohodnotné potraviny?

O výživě 5. 5. 2017 | Mgr. Martina Karasová

Ačkoli seitan, tempeh, robi nebo natto mohou znít poněkud cizokrajně, i tyto potraviny si našly místo v prodejnách potravin. Velmi dobře je znají lidé, kteří se z jakéhokoliv důvodu vyhýbají masu nebo jeho příjem omezují. Bývají považovány za náhražky. Ale jsou jimi opravdu?

Tempeh – takřka neznámý, plný vitamínu B12, chutná náhrada masa
 Zdroj: Alternativní zdroje bílkovin ze Shutterstock

Tofu je vlastně sojový sýr či tvaroh, vyrábí se totiž podobně jako sýr, jen výchozí surovinou je místo kravského mléka nápoj získaný ze sojových bobů. Ten se postupně vysráží různými syřidly a sójová bílkovina se tak nechá srazit. Tofu obsahuje nízké procento sodíku. Je kvalitním zdrojem vápníku, hořčíku a železa.

Z vitamínů v něm nalezneme především vitamíny skupiny B, E. Je to potravina neutrální chuti, která velmi dobře přijímá chuť ostatních potravin. K dostání jsou nejrůznější příchutě – od bylinkových až po uzené. Méně známé u nás je tofu hedvábné, které se používá nejčastěji pro přípravu sladkých dezertů.

Konzumovat tofu můžete i bez tepelné úpravy.

Tempeh – sojové boby oříškové chutě

Základem tempehu jsou sójové boby, na rozdíl od tofu jsou zde celé, jen díky fermentaci prorostlé ušlechtilou plísní. Tempeh je možné vyrobit i v domácích podmínkách s pomocí fermentačního činidla.

V obchodech můžete najít tempeh přírodní, uzený, smažený či marinovaný. Konzumovat ho můžete ihned, nevyžaduje tepelnou úpravu.

Tempeh je velmi lehce stravitelný a obsahuje velké množství lehce vstřebatelného vápníku a hořčíku, vitamínů skupiny B, lecitinu a vitamínu E.

Seitan – „maso“ z pšenice nejen pro vegetariány

Seitan je vlastně čistý pšeničný lepek, cenná rostlinná bílkovina, byť v dnešní době poměrně zatracovaná. Pšenice jí obsahuje zhruba 10%.

Zatímco v běžných potravinách je spojení lepku se škrobem pro lidský trávící systém zatěžující, samostatný seitan je dobře stravitelný. Není však potravinou vhodnou pro celiaky.

Seitan si můžeme připravit doma z mouky, případně ho můžeme koupit přírodní či ochucený.

Šmakoun – vaječný bílek často užívaný při hubnutí

Je v podstatě hmota vyrobená z vaječných bílků, tedy z albuminu. Neobsahuje téměř žádný tuk, ani sacharidy, je ovšem velice bohatý na bílkoviny. Díky těmto nutričním hodnotám je ideálním doplňkem stravy při redukční dietě a velké popularitě se těší zejména mezi sportovci.

Jeho použití je všestranné, hodí do studené i teplé kuchyně, samotný šmakoun nemá žádnou výraznější chuť, je třeba ho dochutit. K dostání jsou však nejrůznější příchutě této proteinové bomby, dokonce i sladké varianty.

Budete mít zájem:  Bolestí maturantů je matematika

Někdy se šmakoun přidává i do různých masových směsí, aby se snížila jejich kalorická hodnota.

Natto – lehce stravitelný „sýr“, který nevoní

Natto je tak trochu nováčkem na našem trhu a vzhledem ke své specifické „vůni“ si ještě asi své příznivce hledat bude.

Jde vlastně o fermentované sójové boby, kde díky fermentačnímu procesu dochází k rozkladu bílkovin sóji, a proto je natto mnohem snadněji stravitelné než samotné sójové boby.

Tato potravina je výborným zdrojem bílkovin, obsahuje také enzym omezující srážení krve a zdraví prospěšná probiotika a dokonce je v něm obsažen vitamín K2, který je nezbytný pro správné využití vápníku v kostech a naopak pro odstraňování vápníku z cév, které by poškozoval.

Robi – rostlinné maso snižuje tuk i cholesterol

Robi je také rostlinná bílkovina, na rozdíl většiny předchozích, kde jsou základem bílkoviny z luštěnin, je vyráběno ze směsi obilných bílkovin, včetně bílkoviny rýžové, pšeničných klíčků a červené řepy. Neobsahuje tuk, cholesterol a má nízký obsah sacharidů. Nehodí se pro bezlepkovou dietu.

Přehled nutričních hodnot na 100g potraviny:

Energetická hodnota Bílkoviny Sacharidy  (z toho cukry) Tuky
Tofu  555kJ  14,6g  2,5g  (1,5g)  7,1g 
Tempeh  656kJ  16,7g  3,8 (1,7g)  8,3g
Seitan  564kJ  21,3g  8,2g (2,7g)  1,7g
Šmakoun  282kJ  14g   2,6g (0g)  0,2g
Natto  865kJ 16,8g   11,2g (0g)  10,5g
Robi  611kJ   21,9g  11,8g (1,2g)  1,2g
Kuřecí prsa  461kJ  23,1g  0g  1,2g
Hovězí zadní  615kJ 20,8g   0g  6,5g

Mohlo by vás také zajímat: Tempeh – takřka neznámý, plný vitamínu B12, chutná náhrada masa Tempeh – takřka neznámý, plný vitamínu B12, chutná náhrada masa Tempeh – takřka neznámý, plný vitamínu B12, chutná náhrada masa Další článek

Vyzkoušeli jsme za vás: Čím nahradit maso | Žena.cz

Také jste se setkali v obchodě s tofu, tempehem, sójovým masem a jinými náhražkami? Zajímalo nás, jak vlastně taková bílkovinová náhrada za maso chutná. Udělali jsme si malý test, uvařili si dobrotu, ochutnali a tady přinášíme výsledky.

Do hledáčku se nám dostaly zdravé potraviny jako uzené tofu, marinované tofu, seitan a tempeh. Celkem milým zjištěním bylo, že to vlastně vůbec není špatné a když se ví, jak jednotlivé ingredience použít, máte na talíři chutnou a zdravou laskominu.

Jeden recept, více chutí

Rozhodli jsme se uvařit jedno základní jídlo, v kterém je možné ochutnat všechny druhy náhražek masa. Zvolili jsme si zajímavou dýňovou omáčku s rýží, která je rychlá a chutná skvěle. Celý recept si můžete prohlédnout ve foto návodu níže.

Jemná chuť tofu

Můžeme hovořit o sójovém tvarohu, který se vyrábí srážením sójového mléka syřidly. Pochází z Číny, odkud se rozšířilo do dalších asijských zemí, kde dodnes platí za tradiční jídlo. V západních civilizacích bylo tofu takřka neznámé až do poloviny 20. století, ale s rostoucím zájmem o zdravou výživu a vegetariánství už je dnes běžně k sehnání.

Obsahuje vysoké procento kvalitních bílkovin a naopak nízké procento tuků a sacharidů. Dále v něm najdeme vitaminy skupiny B a minerální látky, jako je vápník, železo a hořčík. Upravit se dá na slano i sladko, protože je v přírodní formě takřka bez chuti a snadno přijímá chuť okolních ingrediencí.

Druhy tofu:

  • přírodní varianta
  • uzené
  • česnekové
  • bylinkové
  • marinované
  • a další

REDAKCE OCHUTNALA:

Uzené tofu

Jako prví jsme s omáčkou ochutnali uzené tofu. Je až k neuvěření, že připomíná uzené.

Jediné, co nás zarazilo, byla měkčí konzistence, která spíše připomínala vaječnou omeletu, než potravinu, která je místo masa.

 Je trošku měkčí, ale rozhodně ho zvládnou sníst i ti, kdo z nějakého důvodu nepozřou přírodní varianty. S dýňovou omáčkou byla chuť zajímavě propojená a vlastně nijak nevadilo, že na talíři není přítomné maso.

Foto: Žena

Marinované tofu

Absolutní vítěz celého testování. Zvláštní, jak trocha koření ovládne vaše chuťové buňky a vám je jedno, že nemáte v puse vepřové či hovězí, protože je to fantastické. Určitě by chutnalo v zeleninové směsi nebo jen tak na kousku chleba.

Kdo se bojí ochutnat tyto náhražky, přesto z nějakého důvodu maso nechce jíst nebo nemůže, určitě začněte s marinovaným tofu a s dýňovou omáčkou je super lehkou variantou na českou svíčkovou. A to vážně nelžeme!

Foto: Žena

Tempeh je poměrně neznámý

Tempeh je v Česku potravinou téměř zapomenutou. V širším povědomí je znám především mezi vegetariány a vegany, k sehnáí je pak většinou pouze ve specializovaných obchodech se zdravou výživou.

Základem Tempehu jsou podobně jako u tofu sójové boby. V tempehu jsou ovšem zastoupeny v celistvém tvaru, díky fermentaci prorostlé ušlechtilou plísní. V potravině jsou zastoupené především vitaminy B. Proč je tempeh vlastně tak zdravý? Hlavně kvůli vitaminu B12, kterého je v ostatních rostlinných složkách hodně málo.

Čtěte také: Zimní detox: Čím si dokonale pročistíte tělo?

Sám o sobě není příliš chutný, je třeba jej upravit. Na českém trhu je k sehnání nejen v přirozené formě, ale také smažený marinovaný a vůbec nejlahůdkovější, tmavý a oříškově chutnající uzený tempeh. Můžete jej použít do těstovin, rizot a výborný je zapečený s bramborami a podušený v omáčce.

Foto: Žena

REDAKCE OCHUTNALA:

Trochu nezvyklý první dojem. Po chvilce se v puse rozline jemná chuť a vůně po kouři. Tak trochu se zasníte a zavzpomínáte na léto a oheň. Ale tužší konzistence vám připomene, že určitě nejíte grilované maso. Jediné, co může uklidnit je, že obsahuje tolik vzácný vitamin B12, jinak bychom dali přednost raději marinovanému tofu.

Seitan: Pracná ale chutná bílkovina

Na závěr jsme pro vás připravili zajímavé informace o seitanu. Ten jsme bohužel neochutnali, ale i tak stojí za zmínku. Jde o cennou rostlinou bílkovinu. Zatímco v běžných potravinách je spojení lepku se škrobem pro lidský trávicí systém zatěžující, samostatný seitan je lehce stravitelný a velice výživný.

Náš tip: Foto návod: Rychlá jablečný koláč bez cukru

Vyrábí se z mouky a vody nebo se dá koupit jako polotovar v obchodech se zdravou výživou. Nejprve jej musíte ochutit povařením v silném vývaru se zeleninou či marinováním, a pak s ním můžete zacházet dle libosti. Použít ho do gulášů, omáček, špízů, na nudličky, smažit či péct.

V obchodech je k sehnání seitan natural či seitan speciál, ve formě hotových karbanátků či řízků, nebo je společně s dalšími ingrediencemi základem mnohých dalších bezmasých výrobků.

Foto: biocentral.sk

A co napsat závěrem? Byli jsme mile překvapení, že vlastně nejíme vůbec nic špatného. Rádi odlehčíme našemu trávicímu traktu, ale tak trosku bez práce. Proto když vyrazíme nakupovat do zdravé výživy, pak jistě sáhneme po hotových seitanových plátcích nebo si domů přineseme marinované tofu, které jde rovnou vyndat z obalu a sníst.

zdroj: vegmania.cz, tempeh.cz, sunfood.cz

Máte i vy zkušenosti s podobnými náhražkami masa? Které z nich vám chutnali nejvíce? Na jaký způsob je upravujete? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

  • Jak poznat chřipku od obyčejného nachlazení? Poradíme
  • Kojení na veřejnosti. Dělejte to jako modelka
  • Africká kavárna: Plná potrubí a retra

  Video Mohlo by Vás také zajímat: Objevila jsem, co mám v medicíně dělat. Zdraví někdy není v nabídce, říká paliatrička | Video: Daniela Písařovicová

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector