Svatomartinská husa chce vhodné Svatomartinské víno

Sort By Date Popular Highest Rating Lowest Rating 12,487 Titles Found

Svatomartinská husa chce vhodné Svatomartinské víno

Svatomartinské víno nikdy nearchivujte – Vitalia.cz

Svatomartinská husa chce vhodné Svatomartinské víno

Svatomartinské víno 2010 je na světě!!! | Národní vinařské ..

Svatomartinská husa chce vhodné Svatomartinské víno

Svatomartinské víno 2010 je na světě!!! | Národní vinařské ..

Svatomartinská husa chce vhodné Svatomartinské víno

Svatomartinské víno 2016 – Vinotéka Libor Kumsta

Svatomartinská husa chce vhodné Svatomartinské víno

Svatomartinské víno 2010 je na světě!!! | Národní vinařské ..

Svatomartinská husa chce vhodné Svatomartinské víno

Svatomartinské víno 2010 je na světě!!! | Národní vinařské ..

Svatomartinská husa chce vhodné Svatomartinské víno

Svatomartinské víno 2010 je na světě!!! | Národní vinařské ..

Svatomartinská husa chce vhodné Svatomartinské víno

listopadu 2009 | Jižní svah – nejen o víně

Hodnocením Svatomartinských vín prošlo 379 vzorků | Týden.cz

Svatomartinská husa chce vhodné Svatomartinské víno

Svatomartinská husa a víno 2017: Kam na ně v Praze ..

Pin on Kreativita a nápady

Svatomartinské víno přichází už v pátek | Vína z Moravy a ..

Svatomartinské menu | Restu.cz

Winter is coming! Where to fatten up on St. Martin's goose ..

fatten goose prague coming month where winter martin via

Svatomartinská kuchařka: 6 receptů k 6 vínům – Maso a přílohy

Svatomartinské hody, svatomartinské víno, zábava, hotel ..

SVATOMARTINSKÉ POSVÍCENÍ

Liquormania, Masarykovo náměstí 17, Uherske Hradiste (2020)

Liquormania, Masarykovo náměstí 17, Uherske Hradiste (2020)

Svatomartinské menu | Restu.cz

Otevření Svatomartinských vín se blíží. Kde se konají ..

Svatého Martina slaví téměř polovina Čechů, prodej vín začal letos dřív

Čtvrtina slavících nahrazuje tradiční husu menší kachnou. Kromě svátečního vína a husy jsou oblíbené i svatomartinské koláče, vyplývá z průzkumu.

Svatomartinská husa chce vhodné Svatomartinské vínoNa jednoho Čecha ročně připadá okolo 200 gramů husího masa. Stavy hus se v České republice dlouhodobě nemění. V roce 2010 to bylo 19 tisíc kusů a v roce 2019 o tisíc kusů více. 

Svatomartinské víno patří k tradičním symbolům svátku, bývá označeno na etiketě známým symbolem svatého Martina na koni. Ochutná ho 70 procent respondentů.

Podle someliéra a nákupčího vín konkurenčních hypermarketů Tesco Petra Hubeného je zájem zákazníků o svatomartinská vína tak velký, že v podstatě vytlačila z trhu mladé francouzské červené víno beaujolais.

Zhruba 40 procent oslovených respondentů nakupuje podle průzkumu mladá svatomartinská vína, která se vyznačují svou mladostí, svěžestí a ovocnou chutí, nejčastěji ve specializovaných obchodech nebo supermarketech. U stánku si ho zakoupí 12 procent lidí a pouze osm procent si na něj zajde do restaurace. Při nákupu vína nejčastěji vybírají podle odrůdy a původu. Párování vína s jídlem řeší pouze pět procent lidí.

Pro svatomartinská vína platí podle someliéra Hubeného z Tesca přesná pravidla, nalévá se vždy z lahve, nikoliv ze sudu a na etiketě musí být značka. Každá láhev musí také musí mít předepsanou záklopku s nápisem svatomartinské a datem ročníku na hrdle láhve.

Z průzkumu obchodů Albert, který pro ně zpracovala výzkumná agentura Ipsos na vzorku 525 respondentů, také vyplynulo, že svátek svatého Martina nejčastěji slaví lidé v Jihomoravském kraji a na Vysočině, lidé z větších měst nad 100 000 obyvatel a vysokoškolsky vzdělaní.

Prodej vín poprvé s předstihem

Vinařský fond pro letošní rok povolil prodej vín s označením Svatomartinské už od pátku 8. listopadu a vyhověl tak přání vinařů a obchodníků, kteří chtěli pořádat svatomartinské hody už o víkendu 9. a 10. listopadu. Je to poprvé za 15 let, kdy tuto značku vlastní a propaguje Vinařský fond, kdy je prodej povolen dříve než na svátek svatého Martina, tedy 11. listopadu.

Svatomartinská husa chce vhodné Svatomartinské vínoSvatomartinská husa chce vhodné Svatomartinské vínoSvatomartinská husa chce vhodné Svatomartinské vínoSvatomartinská husa chce vhodné Svatomartinské vínoZobrazit fotogalerii

„Hlavní oslavy svátku svatého Martina budou ale samozřejmě i nadále 11. listopadu na desítkách míst celé republiky. Zahájení prodeje už od pátku je tak pouze možností pro obchodníky, z hlediska spotřebitelů a principů obnovené tradice se ale nic nemění,“ uvedl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Dřívější prodej má umožnit naplánování martinských slavností na termín co nejblíže k tomuto svátku. Hlavní Svatomartinský košt se jako každoročně koná v Brně na svatého Martina na náměstí Svobody. Začne 11. listopadu v 10:30, v 11:00 si lidé symbolicky připijí prvním letošním vínem. K ochutnání bude stovka vín přibližně od sta vinařů.

Značka Svatomartinské byla registrovaná v roce 1995. Letos fond popatnácté organizuje propagaci vín pod jednotným logem. Pod značkou se letos bude podle fondu prodávat 366 vín od 97 vinařů a vinařství. Pro letošní ročník platila při hodnocení přísnější pravidla.

ČTK, iDNES.cz

svatomartinske-vino-svatomartinska-husa-recept

Víno, dle vinařského zákona, se může označit názvem „zemské víno“, jestliže:

  • a) bylo vyrobeno z hroznů révy vinné sklizených na území České republiky, které jsou vhodné pro výrobu jakostního vína stanovené oblasti nebo z odrůd, které jsou uvedeny v seznamu odrůd stanovených prováděcím právním předpisem,
  • b) hrozny révy vinné, z nichž bylo víno vyrobeno, dosáhly cukernatosti nejméně 14 stupňů normalizovaného moštoměru,
  • c) splňuje požadavky na jakost stanovené prováděcím právním předpisem,
  • d) splňuje požadavky předpisů Evropské unie,
  • e) pochází výlučně z vinařské oblasti Čechy nebo výlučně z vinařské oblasti Morava a hrozny révy vinné byly v této oblasti zpracovány na víno.
  • Mladé víno, dle vinařské vyhlášky, je víno nabízeno ke spotřebě konečnému spotřebiteli nejpozději do konce kalendářního roku, ve kterém proběhla sklizeň vinných hroznů použitých k výrobě tohoto vína.

Podle tradice se od 11. listopadu z burčáku stalo víno.

Svatomartinská husa chce vhodné Svatomartinské víno

ilustrační foto: Pixabay

Připomeňme si, že částečně zkvašený hroznový mošt smí být nabízen ke spotřebě pod označením „BURČÁK“, jestliže pochází výlučně z vinných hroznů, které byly sklizeny a zpracovány na území České republiky.

Burčák lze nabízet k přímé lidské spotřebě mezi 1. srpnem a 30. listopadem kalendářního roku, v němž byly vinné hrozny sklizeny, pokud je částečně zkvašený hroznový mošt ve stavu kvašení.

Svatomartinská husa chce vhodné Svatomartinské víno

  1. ilustrační foto: Pixabay
  2. Co možná třeba přesně o Svatomartinském víně nevíte:
  3. – víno by mělo mít silnou ovocnou vůni
  4. – víno zrálo na vinici pouze pár měsíců
  5. – patří mezi jedny z prvních vín daného ročníku
  6. – k archivaci se rozhodně nehodí
  7. – přiťukněte si s ním nejpozději do konce roku (popř. i do jara), poté již ztrácí své jedinečné vlastnosti

– pokud obchodník nabídne Svatomartinské víno před 11. 11. hrozí mu správní sankce

– ten, kdo chce  používat značku Svatomartinské, musí splnit přísná kritéria Vinařského fondu. Kvalitu vína dále posuzuje komise

– od roku 2019 může vinař používat známku Svatomartinské, jestliže jeho víno dosáhne 80 bodů (dříve postačilo 78)

– ochranná známka s právem přednosti je ze dne 14. 10. 2005, od tohoto okamžiku vzniká novodobá tradice Svatomartinských mladých vín

– první registrace slovní ochranné známky „Svatomartinské“ započala registrací již dnem 16. 10. 1995 učiněna panem Jiřím Kopečkem

  • – z historického pohledu lze vystopovat první zmínky Svatomartinských vín již za vlády Josefa II
  • – kontrolovat a sankcionovat vinaře může Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
  • – ochutnávku Svatomartinských vín (100 druhů) pořádá Vinařský fond 11. listopadu v Brně, a to na náměstí Svobody (v roce 2020 z důvodu COVIDu je samozřejmě změna – víno však stále můžete ochutnat v soukromí)
  • – v půlce listopadu se konají různé společenské slavnosti spojená s ochutnávkou mladých vín
  • – každé mladé víno nemá povinnost mít pečeť „Svatomartinské“ a lze ho bez dané pečeti tedy prodávat již před 11. listopadem
  • – je často spojeno i s husím hodováním.
Budete mít zájem:  Fenylketonurie (Föllingova choroba) a základní informace o nemoci

Pokud chcete býti stylovými, ochutnejte Svatomartinské víno každý rok, vždy poprvé, a to v 11. 11. v 11 hodin 11 minut (a můžete zkusit i v 11 sekund)… 😉

SVATOMARTINSKÁ HUSA

Svatomartinská husa chce vhodné Svatomartinské víno

ilustrační foto: Pixabay

Ke Svatomartinskému vínu pasuje svatomartinská husa. Vedle husy, se přidávají k celkové přípravě pokrmu různé ingredience. Standardně sůl a kmín.

Vedle toho se dále fantazii chutí meze nekladou. Lze použít dále cibuli, jablka, hrušky, skořici či rozmarýn. Někdo však zůstane pouze u zmíněné soli a kmínu…

Do husy, pokud jí pečete vcelku, můžete vložit např. celé jablko, které nasaje přebytečný tuk z husy.

Na jedno kilo hmotnosti husy nastavte 1 hodinu pečení při cca 120 stupních. Takže např. 3 kilovou husu pečte alespoň 3 hodiny.

Vhodné je péct husu v troubě na roštu, pod nějž vložíte pekáč s vodou. Husu pak nemusíte otáčet.

Na porcování husy si připravte odpovídající náčiní, protože husa má silnější kosti než třeba kuře!

Co možná nevíte o SVATOMARTINSKÉ HUSE:

– husa je spojena s legendou o svatém Martinovi, co měl být ustanoven biskupem. V této souvislosti se tradují dva důvody vzniku SVATOMARTINSKÉHO HUSÍHO GASTRONOMICKÉHO HODOVÁNÍ (který z nich se opírá o skutečnost se zřejmě již nedozvíme…)

Svatomartinská husa chce vhodné Svatomartinské víno

ilustrační foto: Pixabay

– prvním možným důvodem je prý, že Martin v souvislosti se jmenováním biskupem v Tours, se schoval před poselstvím, které mu informaci o zvolení přinesli. Z důvodu jeho vlastní skromnosti, ukryl se do husince, kde kejhající husy jeho úkryt vyzradily. Martin se na ně „rozzlobil“… a nechal je následně připravovat jako pokrm… 🙂

– nebo druhým možným důvodem je prý, že při Martinovým kázáním husy hlasitě kejhaly a tím ho rušily. Jako trest následovalo jejich gurmánské pečení…

  1. PRANOSTIKY V SOUVISLOSTI S MARTINEM, mezi nejznámější patří například:
  2. – přišel k nám bílý kůň, zalehl nám celý dvůr
  3. – sv. Martin přijíždí na bílém koni
  4. – Martinův led, bude vodou hned
  5. – radost Martina je hus a džbán vína

– a další…

Svatomartinská husa a tip na víno

9.11.2018

Svatý Martin přijíždí na bílém koni (někdy), ale dříve především znamenal začátek zimy. Děvečkám a čeledínům končila na statku služba a hospodáři jim vypláceli odměnu, což doprovázelo bujaré hodování.

I dnes se na Martina lidé scházejí, aby si dopřáli svatomartinskou husu a zapili ji prvním vínem z letošní sklizně. Máme pro vás recept na šťavnatou husu s červeným a zelím a poradíme, jakým svatomartinským vínem ji zapít.

Svatomartinská husa chce vhodné Svatomartinské víno

Proč se peče svatomartinská husa? Jedna z legend říká, že husy svým kejháním rušily svatého Martina při kázání natolik, že za to dodnes musí pykat na pekáči. Skutečné důvody byly asi spíše praktické – lidé se před zimou zbavovali zvířat, která se nehodila k chovu.

Dobře propečenou husu je nejlepší zapít svatomartinským vínem, a oslavit tak nový ročník vín. Mladá, lehká, šťavnatá, rozverná a veselá vína obsahují více ovocné kyselinky, jsou osvěžující a mají nižší obsah alkoholu. Podle vinařů se vína letošního ročníku se v tuto chvíli jeví jako aromaticky velmi expresivní.

Milovníci aromatičtějších odrůd si určitě přijdou na své.

Svatomartinská husa chce vhodné Svatomartinské víno Svatomartinská husa s červeným zelím a lokši se svatomartinským vínem (Zdroj: archiv Pražské řeznictví)

Svatomartinská husa 

Husu nasolte den předem zvenku i zevnitř a nechte v chladu. Druhý den ji pokmínujte zevnitř a zvenku a položte do pekáče. Na tři centimetry podlijte vodou a vložte do trouby předehřáté na 220 °C. Pečte asi 20 minut. Potom husu zakryjte, snižte teplotu na 190 °C a pečte zhruba 2,5 hodiny.

Během pečení do husy, hlavně do stehen, několikrát píchněte, aby se uvolnil tuk. Potom husu odkryjte. Pokud se vypeklo hodně tuku, odeberte ho trochu. Do výpeku naskládejte asi 4 oloupaná jablka zbavená jádřince, nakrájená na čtvrtiny a posypaná mletým hřebíčkem a skořicí.

Husu s jablky pečte ještě zhruba hodinu. Pekáč s upečenou husou vytáhněte z trouby, zakryjte a nechte asi půl hodinky odpočinout. Než se husa upeče, připravte červené zelí. Jednu cibuli nakrájejte na kostičky a opečte ji na 1 lžíci sádla.

Zhruba po 8 minutách poprašte cukrem a nechte krátce zkaramelizovat. Potom přidejte do kastrolu zelí (kysané Znojmia 640 g) a okmínujte. V případě potřeby podlijte trochou vody, přiklopte pokličkou a duste doměkka. Hotové zelí dochuťte solí nebo cukrem.

Svatomartinskou husu podávejte s červeným zelím a upečenými jablky. Jako příloha se hodí knedlíky (bramborové, chlupaté, houskové) či tradiční lokše.

Svatomartinská husa chce vhodné Svatomartinské víno Svatomartinské Veltlínské červené rané, víno světle zlaté barvy s vůní čerstvého letního ovoce (Zdroj: archiv Zámecké vinařství Bzenec)

Svatomartinské víno

A jaké letošní svatomartinské víno se k propečené huse bude nejvíc hodit? Můžeme doporučit Veltlínské červené rané, víno světle zlaté barvy s vůní čerstvého letního ovoce, v chuti svěží, s vyrovnanou kyselinkou a zbytkovým cukrem. Nebo třeba Svatovavřinecké, víno sytější purpurové barvy voní po zralých višních a lesním ovoci, v chuti jemné, s  měkkou kyselinkou.

HUSA V COVIDU: Top nabídka restaurací v Hranicích

V naší galerii najdete vybraná menu z podniků v Hranicích a v Přerově, kde si můžete husí specialitu objednat. Pokud vlastníte restauraci a v seznamu zatím nejste uvedeni, zašlete svou nabídku na email: [email protected], rádi ji do přehledu přidáme.

Na dozlatova propečenou svatomartinskou husu se zelím a knedlíkem proudily ještě před rokem do přerovských restaurací davy lidí. U pečínky a sklenice mladého vína se scházeli dobří přátelé a tradiční pokrm se stal neodmyslitelnou součástí rodinného oběda. Letos ale nic z toho neplatí.

Přerovské restaurace se i přesto, že musely kvůli koronaviru dočasně uzavřít provoz, rozhodly, že své hosty o tradici nepřipraví. Lidé dostanou oblíbené svatomartinské menu u výdejního okénka a někde nabízejí i rozvoz jídla.

„Pro svatomartinské menu si mohou přijít zákazníci od středy 11. do neděle 15. listopadu k výdejnímu okénku a jídlo budeme rozvážet i po Přerově. Zájem naštěstí je, protože lidé vědí, že to děláme dobře.

Nikdy to ale nebude takové, jako když se v restauraci sejde rodina, nebo si na husu zajdou zaměstnanci firmy.

Budeme rádi, když se dostaneme na třicet procent standardního provozu,“ řekl spolumajitel vyhlášené restaurace U Labutě Ladislav Šimek.

Výdejní okénko je otevřené od 11 do 18 hodin, vždy je ale lepší si jídlo objednat předem.

Budete mít zájem:  Jak v těhotenství správně pečovat o zuby, aby se nekazily

Podnik, který před lety zvítězil v prestižní gastronomické soutěži o nejlepší svíčkovou a zařadil se mezi top desítku restaurací v anketě Maurerův výběr Grand Restaurant, chce i v nelehké době udělat všechno pro to, aby si hosté na svatomartinské huse pochutnali. I když nebudou moci kuchaři poděkovat za dobré jídlo osobně.

„Svatomartinskou husu pečeme standardním způsobem, plněnou jablky a švestkami. Základem je pořád ji přelívat, aby chytla tu správnou zlatavou barvu, držela vláhu a byla šťavnatá. Nejdůležitější ze všeho ale je, mít čerstvou surovinu. Pokud husu koupíte mraženou, nikdy to nebude ono,“ přiblížil Ladislav Šimek.

K typické české pochoutce se servíruje dušené bílé a červené zelí. „K huse tentokrát podáváme dýňový knedlík,“ upřesnil. Součástí svatomartinského menu je i předkrm – kachní roládička s jatýrky, jablka s křenem a domácí chléb. Kuchaři uvaří také dva druhy polévek – smetanovou dýňovou s moravským špekem a husí vývar s drůbky a podzimní zeleninou.

Přečíst článek ›

Víno i balíček pro dva

Zklamat své stálé hosty nechce ani restaurace Angus v Galerii Přerov, kde připravují tříchodové menu.

„Lidé si mohou objednat buď pečené husí stehýnko nebo prsíčko s červeným a bílým zelím, podáváme ho s bramborovým a špekovým knedlíkem. Jako předkrm je paštika z husích jatýrek s brusinkami a šípkovou marmeládou a husí kaldoun se zeleninou a nudlemi,“ přiblížila manažerka restaurace Silvie Skřečková.

Pro svatomartinské menu si mohou přijít zákazníci k výdejnímu okénku.

„Pro nás je ideální, když si jídlo objednají předem a my jim ho připravíme. Jsme vděční za každého zákazníka,“ řekla s tím, že restaurace denně vaří i meníčka.

„Vydáváme menu u okénka v době od 11 do 14 hodin, abychom zaměstnancům, kteří k nám pravidelně chodili na obědy, alespoň trochu ulehčili situaci a nebyli v práci o hladu. Protože je doba složitá, šli jsme s cenami trochu dolů,“ poznamenala.

Přečíst článek ›

Svatomartinskou husu zařadili ve středu 11. listopadu jako součást obědového menu také v přerovské restauraci U Bukáčků, která při objednávce nad 250 korun rozváží jídlo zdarma. Zájemci dostanou pokrm do krabičky u výdejního okénka. Tradiční českou specialitu bude restaurace nabízet až do soboty – výdejní okénko je otevřeno denně od 11 do 19 hodin.

„Objednali jsme v menším množství i svatomartinské víno, takže letos naše zákazníky překvapíme i novinkou – balíčkem pro dva. Kromě polévky, paštiky a hlavního chodu v podobě pečené husy bude jeho součástí i láhev vína a dezert. Za balíček pro dva zaplatí zákazníci 860 korun,“ uzavřel majitel přerovské restaurace U Bukáčků Igor Tadić.

Svatomartinská husa – recept a tradice spjaté s touto pochoutkou

Hlavní obsahSvatomartinská husa
Foto: Lamart

Spojitost svatého Martina a hus najdeme hned ve dvou legendách. Podle první se stala husa tradiční svatomartinskou pochoutkou za trest, protože svým kejháním rušila bohoslužbu sv. Martina.

Podle druhé se sv. Martin před svou volbou biskupem schoval do husince k husám a ty ho svým kejháním prozradily.

Ať už to bylo jakkoliv, málokdo si dnes dokáže představit sváteční stůl na sv. Martina bez této oblíbené pochoutky.

Velké vánoční trhy v Praze letos nebudouDomácí

Porcování husy vždy podléhalo přísnému řádu, kdo kterou porci měl dostat. Nejnižší sluha dostával křídlo, aby prý při práci lítal, vyšší sluha stehno, hospodář sám si nechával zbytek. A využila se i kůže z husích nohou. Ta se dávala do střevíců pod nohy, aby se nepotily, nebo mezi prsty, aby nerostla kuří oka.

Ženy pak podle husy předpovídaly, jaké bude následující období počasí. Rozhodující bylo množství a rozmístění podkožního tuku na těle husy a pak také stav jejích kostí.

Když měla husa více podkožního tuku, pak byla tužší zima. Čím tmavší prsní kost husy byla, tím blátivější měly být Vánoce. A naopak, čím světlejší, tím víc by mělo napadnout sněhu.

Důležitý byl také hřbet kosti – pokud byl do bíla, pak byl sníh i na horách. Když byl naopak kropenatý, přišly plískanice.

INGREDIENCE
Na husu
  • čtyřkilová husa
  • 2 lžičky rozmarýnu
  • 2 lžičky majoránky
  • 500 g jablek a hrušek
  • sůl
  • kmín dle chuti
Na cibulku
  • 1 kg červené cibule
  • 100 ml sádla z husy
  • 100 ml červeného vína
  • 200 g cukru krystal
  • 200 ml tmavého balzamikového octa
  • sůl
  • Husu důkladně omyjeme a následně osušíme.
  • Zevnitř i zvenku ji důkladně osolíme, posypeme kmínem a vetřeme sušené bylinky.
  • Do trupu husy vložíme dvě celá jablka, případně hrušky.
  • Vložíme ji do pekáče s varnou poklicí a necháme ji přes noc v chladu.
  • Asi dvě hodiny před pečením husu vyjmeme z lednice a necháme stát při pokojové teplotě. Není dobré dávat maso přímo z lednice do trouby.
  • Troubu předehřejeme na 130 °C a husičku pečeme přikrytou asi 4-6 hodin. Husu pečeme prsíčky dolů a průběžně podléváme výpekem. Asi v polovině pečení husu otočíme na záda a dopékáme.
  • Ke konci pečení odkryjeme varnou poklici a přidáme do pekáče zbylé hrušky a jablka nakrájená na kostky a společně dopečeme.
  • Na karamelizovanou cibuli si nakrájíme na plátky červenou cibuli. Na sádle necháme zkaramelizovat cukr do hněda, přidáme cibuli, na kterou se karamel okamžitě nabalí, a mícháme, dokud nám cibule nepustí vodu, ve které se karamel po chvíli rozpustí.
  • Poté zalijeme vínem a balzamikovým octem a necháme odvařit. Podle chuti dosolíme.
  • Husu podáváme s bramborovým knedlíkem, bramborovými šiškami, vhodné jsou i lokše.

Tip: Čím déle pečeme husu při nízké teplotě, tím více je po upečení krásně šťavnatá a maso jde krásně od kosti. Máte-li tedy více času, pečte husu jen při teplotě 90 °C, a to 8-12 hodin. Aby nedošlo k jejímu vysušení, mnozí lidé ji noří před pečením do sádla.

K ovoci, které přidáme pod husu, můžeme přidat např. i sušené švestky.

Hlavní zprávy

Mladé víno a pečená husa, svatomartinské hodování začalo

Přestože se po celá léta víno z nové úrody nabízené pod značkou Svatomartinské začínalo prodávat na svátek svatého Martina, tedy 11. listopadu v 11 hodin, letos magické datum splněno nebude.

Vinařský fond, který je majitelem značky, se rozhodl, že před víkendem vyjde vstříc obchodníkům, restauratérům i zákazníkům a povolil zahájení svatomartinských oslav o tři dny dříve. V pátek 8.

listopadu tak v Česku odstartovalo hodování, na jehož menu nesmí kromě mladého vína chybět ani pečená husa.

„Na den svatého biskupa Martina milý hospodář a jeho družina husy jedí, víno k tomu pijíce, štědrého Martina chválíce,“ praví o slavení svatého Martina u našich předků selská pranostika z roku 1710. A podobné je to i nyní po více než 300 letech. Stalo se již tradicí, že se první víno nového ročníku otevírá 11. listopadu na Martina. I když letos je to o tři dny dříve, je první ochutnávka svatomartinského vína výjimečnou událostí.

Aby mohlo být víno označeno jako svatomartinské, musí být vyrobeno pouze z vybraných odrůd révy a také potřebuje schválení vinařské komise. Letos ji dostala jen ta, která prošla zpřísněným hodnocením. Vína označená na etiketě symbolem svatého Martina na koni připravilo téměř 100 vinařů. Nabízí 366 vzorků. Zhruba polovina je bílých, čtvrtina červených a čtvrtina růžových.

A jaká letošní svatomartinská vína jsou? Podle Marka Babisze, hlavního sommeliera Národního vinařského centra, který hodnocení zajišťoval, se povedla. Jsou podle něj přesně taková, jaká mají být.

Budete mít zájem:  Jak Se Zbavit Alergie Na Chlad?

A to díky téměř ideálním podmínkám v době dozrávání hroznů.

„Hlavně na podzim, kdy bylo střídání teplých dnů a chladných nocí, tak bílá a růžová a letos výjimečně i červená vína, jsou velice ovocná a aromatická.“

Nutno ale dodat, že Svatomartinské není nic pro milovníky těžkých a sladkých vín. Je totiž, ať jde o jakoukoli odrůdu, vždy suché. A jako mladé víno, u něhož mezi sklizní a uvedením na trh uběhne jenom několik týdnů, má lehkou barvu i chuť a také nižší obsah alkoholu.

Přesto svatomartinská vína vydrží kvalitní až do Velikonoc i déle. Vinaři ale upozorňují, že, kdo si chce vychutnat přirozenou čerstvost mladého vína, měl by jej spotřebovat nejpozději do jara, poté víno může ztratit svoji výjimečnou chuť i svěžest.

Pečená husa a růžové víno

Většina svatomartinských vín se ale prodá právě v průběhu listopadu, který je v Česku v poslední době ve znamení čím dál oblíbenějších svatomartinských hodů. A k nim neodmyslitelně patří kromě mladého vína i pečená husa. Každoročně se zvyšuje také počet restaurací, které nabízejí speciální svatomartinské menu. Potvrdil to i šéfkuchař jedné pražské restaurace na Vinohradech Jan Pípal.

„V posledních pěti až 10 letech ta akce zažívá opravdu ohromný boom. My při těch slavnostech pokaždé prodáme přibližně 900 husích stehen a 40 až 60 celých svatomartinských hus a k tomu děláme ještě další jídla z husího masa. Samozřejmě, že každý rok ke svatomartinské huse nabízíme i svatomartinské mladé víno. V posledních letech je nejoblíbenější svatomartinské růžové.“

Podle šéfkuchaře je zásadní, jak je husa upravená. Stačí kmín a sůl a dovnitř jablko a cibuli. Hlavní je péct ji dlouho a na nízkou teplotu, až 12 hodin při teplotě 90 stupňů. Pro přípravu svatomartinské husy je důležitá také její hmotnost – Nejlepší husy jsou vykrmené do váhy čtyř, maximálně pěti kilogramů.

„Například tato husa má 4 kila,“ ukazuje připravenou pochoutku a strká ji trouby. „Vždycky je lepší používat chlazenou husu než mraženou. I když není vůbec jednoduché chlazené husy v České republice kupovat,“ dodává Jan Pípal.

V září vyprodáno: Zájem o svatomartinské husy roste

Jeho slova potvrzují i farmáři, většina z nich hlásila už od září vyprodáno. Husy se v Česku chovají ve 48 hospodářstvích, a přestože se jich tam letos vylíhlo přes sto sedmdesát tisíc, vysokou poptávku na svatomartinské husy to neuspokojilo. Na začátku listopadu to potvrdil například Zbyněk Opatrný z husí farmy v Tovačově na Přerovsku.

„Myslím si, že chlazenou husu z českého chovu v dnešní době už nekoupíte. „Já sám už mám čtrnáct dnů vyprodáno. Pořád mi lidé volají, ale říkám jim, že objednat si měli na začátku září.“

Husí maso mají strávníci rádi zejména pro kulinářské kvality. Průměrný Čech jej sní ročně asi 200 gramů. Celkově se drůbežího masa loni v Česku spotřebovalo 28,4 kilogramu na osobu.

Vinaři mají smysl pro humor. Mladé víno poprvé ochutnáváme 11.11. v 11.11

11. listopadu 2012, komentáře:

Už první doušky svatomartinského prozradí, jak se ročník 2012 vydařil. Svatomartinská tradice vznikla už v 18. století za vlády císaře Josefa II. Tehdy na svatého Martina chodívali majitelé vinic ke svým vinařům ochutnat nové víno a podle jeho kvality se pak rozhodovali, zda budou spolupracovat i v dalším roce.

Pokud si plácli, byl to opravdu pádný důvod k oslavě. Z tohoto sympatického prastarého zvyku nám do současnosti zůstaly svatomartinské oslavy, svatomartinské víno, svatomartinská husa. V tento den, tedy 11.

listopadu také vinařům, kteří hospodařili u sedláků, končila služba a její pokračování v příštím roce se také dojednávalo při skleničce prvního vína z podzimní sklizně.

A nechybělo ani pohoštění – svatomartinské koláče a svatomartinská husa.

Svatomartinská vína

Jsou to první vína ročníku, s nímž si podle tradice můžeme připít v den svátku sv. Martina, tedy 11. listopadu v jedenáct hodin jedenáct minut. Jsou to vína mladá, svěží. Zrála sice jenom pár týdnů, ale přesto stačila získat svůj jedinečný charakter. Mají světlou barvu, lehkou chuť a nižší obsah alkoholu, obvykle  kolem dvanácti procent.

Vinaři doporučují spotřebovat svatomartinské víno nejpozději do jara. Pak už víno ztrácí svoji osobitou chuť i svěžest.

Období sv. Martina je ideálním časem pro hodování Předně je to svatomartinská husa,která hraje prim mezi všemi svatomartinskými dobrotami. V Čechách se tradičně zapíjela spíše pivem, ovšem na Moravě, samozřejmě, je součástí husího hodování svatomartinské víno.

Pečená martinská husa Husy prý končí právě 11. listopadu na pekáči proto, že svým kejháním vyzradily sv. Martina, když se skrýval ve chlévě před lidmi, kteří ho chtěli za svého biskupa.

Bude to ale spíš proto, že na podzim je husa nejlépe vykrmená, pečínka se dá vylepšit čerstvými jablky a hruškami, mnohde i švestkami a na stole se potkává s džbánky mladého vína.

Pro 4 až 6 strávníků potřebujeme: 1 husu, nejlépe o váze do 4 kg, sůl, kmín, horkou vodu na podlévání , 2 jablka, hrušky a švestky Doporučené víno: Svatomartinské svatovavřinecké. Suché, červené víno ovocité vůně i chuti ladí s jemným, byť tučnějším husím masem.

Svatomartinské vandrovnice Jinak také martinské podkůvky, čili rohlíky. Pečou se nejčastěji s makovou nádivkou, vhodná jsou také povidla nebo ořechová nádivka.

Do těsta potřebujeme:  300 g polohrubé mouky, špetka soli, 20 g droždí, 100 g másla, 1 vejce na pomazání + 2 žloutky do těsta, 100 g moučkového cukru, 200 ml mléka, vanilkový cukr na posypání.

Do nádivky potřebujeme: 150 g mletého máku, 100 ml mléka, plátek másla, 2 lžíce strouhaného perníku, skořice, med cukr Příprava: Z droždí připravíme kvásek. Máslo utřeme s cukrem a žloutky, přidáme mouku se špetkou soli a vykynutý kvásek. Těsto necháme vykynout a pak z něj vyvalujeme obdélníčky, které plníme povařenou makovou nádivkou a svineme do tvaru podkůvky. Pečivo dáme na plech, ještě krátce necháme dokynout a potřeme vajíčkem. Pečeme při teplotě 170 °C asi 35 až 40 minut. Ještě horké cukrujeme. Podle tradice by rohlíčky měly mít tvar koňské podkovy, na kterém Martin přijel a dovezl první sníh.

Táňa Pikartová

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector