Sushi a zdraví – jaké má účinky a co obsahuje?

Sushi a zdraví – jaké má účinky a co obsahuje?Sushi je asi světově nejznámějším japonským pokrmem, který se stal velmi oblíbeným v mnoha zemích i kulturách. Konzumace sushi poskytuje neobyčejný chuťový zážitek a jeho ingredience zázračně prospívají zdraví, působí proti stárnutí pleti a bojuje proti vzniku nejrůznějších onemocnění. Hlavní surovinou pro výrobu tohoto tradičního jídla je japonská rýže nishiki, která se po uvaření smíchá s octovou omáčkou zvanou sushinoko. Rýže má trochu jinou konzistenci než ta, na kterou jsme zvyklí – je mnohem lepkavější a i její chuť je jiná, ne nadarmo nese jméno sushi, což v doslovném překladu znamená „kyselá rýže“. Součástí mnoha druhů sushi je také mořská řasa nori. Dalšími přísadami mohou pak být syrové ryby, syrový i uzený losos, tuňák, krevety, chobotnice, krabi, kaviár, houby, avokádo, okurka i jiné druhy zeleniny. Mnoho druhů se podává se sójovou omáčkou, nakládaným zázvorem a křenovou pastou wasabi.

Pro naše tělo je pojídání sushi velmi prospěšné. Obsahuje mnoho kvalitních bílkovin, nenasycených mastných kyselin, jód a spoustu minerálů. Mimoto je i dietní – obsahuje málo kalorií a tuku. Zdravé jídlo včetně sushi je jedním z důvodů, proč se Japonci dožívají vysokého věk.

Sushi a zdraví – jaké má účinky a co obsahuje?Sushi je ve světě trochu kontroverzním pokrmem, část z nás není zvyklá konzumovat například syrovou rybu, někomu může dělat problém zelená mořská řasa, ale pokud náš úsudek plyne pouze z vizuálního vjemu, byla by škoda sushi alespoň neochutnat. Samozřejmě pro ty, kdo tomuto exotickému jídlu fandí, je sushi výtečnou delikatesou. Někdo považuje sushi dokonce za životní styl, někdo zase za umělecké dílo. Stát se mistrem sushi je běh na dlouhou trať a ten, kdo stoprocentně ovládá jeho výrobu, se dá nazvat umělcem.

Druhy sushi

Sushi a zdraví – jaké má účinky a co obsahuje?Nejběžnějším druhem je Maki sushi. Rýže s rybkou nebo zeleninou se zarolují do řasy nori a podává se ve formě rolky nakrájené na kolečka. Nigiry sushi je ručně vytvarovaný váleček rýže pokryt syrovou rybou, avokádem nebo vejcem. Temari sushi je skoro stejné jako Nigiri, ale z rýže je vytvarovaná kulička. Dalším druhem je Sashimi, které se připravuje ze syrové ryby a ta se namáčí do sójové omáčky a wasabi. Pokud řasu nori zavineme do kornoutku, do kterého se vkládá rýže a ostatní suroviny, jde o takzvané Temaki sushi. Oblíbeným druhem je opačně vyrobené sushi, kdy mořská řasa je uvnitř a rýže je po obvodu. Takovému druhu se říká California roll. Chirashi sushi je naopak jakýsi salát  z promíchané rýže a dalších surovin, dochucený sójovkou a wasabi a podávaný v malých miskách. Méně známé je Hako sushi neboli Oshi sushi, které má tvar jakéhosi dortu a ukrajují se z něj sousta.

Kam v Čechách na sushi?

Sushi se těší čím dál tím větší oblibě a restaurace a bary, kde si ho můžeme dát, rostou jako houby po dešti.

Oblíbenými jsou třeba Running sushi, kde na jezdícím pásu jezdí nejrůznější asijské speciality, zejména různé druhy sushi a zákazník si může podle libosti brát, co chce, protože většinou je to formou takzvaného „All you can eat“, kdy zaplatíme částku a můžeme jíst podle libosti. V Praze je velmi pochvalovaný The sushibar ve Zborovské ulici.

Sushipoint nejdeme na několika místech v hlavním městě nebo v Mariánských lázních a Ostravě. Dále je známa například síť restaurací Sushi time nebo Sakura. Nejen v Praze najdeme nepřeberné množství sushi barů a restaurací, ne všechny ale poskytují to nejlepší sushi, takže pokud nějakou chceme zkusit, určitě se vyplatí poptat se u známých nebo se podívat na recenze.

Sushi se prodává i v asijských bistrech a pokud chceme opravdu skvělý sushi zážitek, neváhejme zavítat do kvalitnějšího baru nebo restaurace, i když si za něj připlatíme, určitě nebude čeho litovat. Z dobré sushi zaplatíme od pětistovky, až třeba i do sedmi tisíc za menu.

Sushi si můžeme vyrobit sami

Sushi a zdraví – jaké má účinky a co obsahuje?Pokud patříme mezi milovníky sushi, není žádný problém si ho udělat vlastnoručně. Navíc chodit na sushi často do restaurace se finančně moc nevyplatí. Suroviny se dají snadno sehnat. Pro začátek se hodí takzvaný začátečnický balíček pro výrobu Maki (zaplatíme za něj něco kolem pětistovky), kde najdeme všechny suroviny kromě čerstvého masa. Jinak suroviny můžeme nakoupit buď v obchodí síti Tesco nebo třeba v obchodě Japa, Hanguk sikpchum nebo Arirang, které najdeme v Praze. Nakoupit se dá i na internetu. Zvláště u syrových ryb musíme být u výběru opatrní. Pro výrobu sushi je nejzákladnější surovinou japonská rýže Nishiki s kulatými zrny. Nelze nahradit obyčejnou rýži. Než dáme rýži vařit, nejdříve ji propláchneme.

Po několikaminutovém vaření ještě horkou rýži promícháme s rýžovým octem. Pak ji necháme úplně vychladnout. Mezitím si nakrájíme ostatní suroviny podle našeho výběru. Je potřeba mít opravdu ostrý nůž.

Na správné ubalení potřebujeme bambusovou podložku, na kterou položíme řasu Nori lesklou stranou dolů. Pak na ni rozprostřeme vychladlou rýži a potřeme slabounkou vrstvou wasabi. Na kraj blíže k nám položíme asi centimetrový pruh náplně.

Zarolovat rolku není nic jednoduchého, proto to chce trochu tréninku.

Sushi a zdraví – jaké má účinky a co obsahuje?Na konec rolování se musí váleček pořádně utáhnout neboli stlačit, aby držel pohromadě a dal se snadno krájet. Je možné, že na začátku to nepůjde úplně hladce a kousky nebudou úplně výstavní, ale po chvíli to určitě půjde lépe. Hotové rolky chvíli necháme odležet a pak je krájíme na zhruba dva centimetry silná kolečka. Před každým řezem namočíme nůž do vody, aby se na něj nelepila rýže. Nejlepší je podávat hotové Maki sushi hned a servírovat ho nejlépe společně se sójovou omáčkou Kikkoman, wasabi a nakládaným zázvorem.

Je možné se přihlásit i na nejrůznější kurzy tvoření sushi, kde tomuto umění učí opravdoví mistři. Inspiraci můžeme hledat i v knihách. Jednou z nich je například kniha od Tanji Dusyové – Suši bar – Jak chutná Japonsko: požitek ze suši, polévek, salátů a špízů.

Suši bar – Jak chutná Japonsko

Sushi a zdraví – jaké má účinky a co obsahuje?Tato kniha od autorky Tanji Dysyové podává ucelený přehled o světě sushi a hlavně o tom, jak sushi doma připravovat. V knize najdeme jak přehled druhů sushi, tak přehled základních surovin, které jsou potřeba k jeho výrobě. Vzhledem k tomu, že v Čechách nejsou běžně k dostání některé čerstvé suroviny, například čerstvá mořská řasa, tak určitě oceníme způsoby, jak se dostat k ingrediencím na českém trhu. Dále v knize najdeme kapitoly Náčiní na suši a také Malé rybí zbožíznalství, kde se dozvíme kde a jak nakupovat nejlevnější ryby a jak poznáme, jestli jsou opravdu čerstvé.  V hlavní části knihy autorka popisuje již samotnou přípravu různých druhů sushi, postupně od nejjednodušších receptů, až k těm těžším.

U každého receptu najdeme popis surovin, podrobný postup, dobu přípravy a dokonce i množství kalorií. Každý recept je opatřen jednou nebo více fotografiemi, podle toho, jak moc je postup náročný.

Budete mít zájem:  Čaj Yerba Maté – to je zdravá energie, alternativa kávy

Mimo tradiční rybí sushi jsou v knize i méně zvyklé kombinace, jako třeba sushi s omeletou, tofu, červenou řepou nebo dýní.

I návody na japonské polévky, nápoje, zeleninové předkrmy nebo sladké sushi jsou velmi zajímavé a zajisté naše ručně připravené japonské menu velmi obohatí.

???? Proč je sushi zdravé a jak ho správně jíst?

Jaké druhy sushi rozlišujeme? Hodí se sushi pro děti a těhotné ženy? Co se zeleným wasabi křenem, sójovkou a japonským zázvorem? A můžu vůbec na sushi, když to neumím s hůlkami?

To vám prozradí Matěj Vacek, šéfkuchař restaurace Sasori, který sushi připravuje už více než 15 let a naučil se to přímo od japonského sushi mistra. Mrkněte na video i článek pod ním, kam jsme přidali další užitečné rady. Až dočtete, bude z vás hotový sushi znalec.

Sushi a zdraví – jaké má účinky a co obsahuje?

Dejte si sushi, je zdravé

Sushi je nejen výtečná pochoutka, ale také jídlo, které prospívá zdraví. Ryby dodají vašemu tělu kvalitní bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny, které si člověk sám nevyrobí.

Tyto zdravé tuky podporují správnou činnost srdce, čímž snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění. Navíc mají pozitivní vliv na činnost mozku a zraku. V sushi nejčastěji narazíte na lososa a tuňáka.

Obě tyto ryby patří k nejbohatším zdrojům omega-3 mastných kyselin.

Další prospěšné látky jako minerály a vitamíny najdete v mořské řase a zelenině. Rýže je zase dobrý zdroj sacharidů a rychle zasytí, takže stačí pár kousků sushi a jste najedení. Křen wasabi má antibakteriální účinky, je plný vlákniny, vitamínu C, vápníku, hořčíku i draslíku. Zkrátka a dobře, jeden sushi oběd je zdravá bomba.

Už se vám sbíhají sliny? Zajděte na sushi třeba hned. Máme pro vás tipy na osvědčené restaurace v okolí.

Ukázat sushi restaurace

Tápete v názvech? Poznejte základní druhy sushi

Jak říká Matěj ve videu, máme pět základních druhů sushi: maki, uramaki, nigiri, sashimi a temaki. Maki je klasika: rýže s rybou nebo zeleninou obalená v řase.

Uramaki je obrácené maki. Rýže je nahoře, řasa a další ingredience se zarolují dovnitř. Patří sem populární California rolls posypané sezamem, kaviárem nebo třeba bylinkami. Místo posypu se občas používá i tenký plátek ryby. Také Philadelphia rolls se řadí mezi uramaki. Od California rolls se liší tím, že obsahují krémový sýr Philadelphia.

Nigiri je malý váleček rýže, na který můžete dát lososa, tuňáka, krevetu, zeleninu nebo třeba mango a avokádo. Dělá se i s chobotnicí.

  • Temaki je kornout z řasy naplněný rýží, rybou, zeleninou nebo obojím.
  • Sashimi jsou tenké plátky syrové ryby podávané bez rýže, pouze se zeleninou.

Tyto druhy sushi se dále dělí podle toho, čím jsou naplněné. Pokud jsou názvy v japonštině, bývají pro nás těžko pochopitelné, proto vám teď představíme a přeložíme několik nejčastějších názvů, abyste věděli, co si objednáváte.

  • sake (losos)
  • kappa (okurka)
  • oshinko (žlutá ředkev)
  • maguro (tuňák)
  • ebi (kreveta)
  • kani (krab)
  • kanpyo (tykev)
  • unagi (úhoř)
  • suzuki (mořský okoun)
  • ika (sépie)
  • tobiko (kaviár)

Uramaki může být posypané sezamem, kaviárem nebo třeba plátkem syrové ryby.

Sushi je nespočet druhů a vyberou si mezi nimi vegetariáni i vegani. Navíc je vhodné i pro děti, kterým tak rozšíříte jídelníček. Těhotné ženy by měly vynechat pouze kousky se syrovou rybou a krevetami. Obsahují totiž hodně alergenů. Místo nich si můžou dát vegetariánskou verzi nebo sushi s tepelně upravenou rybou.

Tip: K sushi se často dává wakame salát. Je to mořská řasa wakame se zálivkou ze sójové omáčky, rýžového octa, chilli, cukru a sezamových semínek.

Jak jíst správně sushi?

Nejprve si v sójové omáčce rozmíchejte trochu wasabi. Je to japonský křen, který dodá sushi grády. Podává se ale i z jiného důvodu. Syrové ryby totiž lákají bakterie. Wasabi je umí zlikvidovat a ochránit vás před zdravotními potížemi. Navíc posiluje imunitní systém a je silným antioxidantem.

Jakmile wasabi rozmícháte, vezměte sushi a namočte ho do sójovky. Stačí zlehka a v případě nigiri rybou dolů. Každý kousek pak zajezte pikantním nakládaným zázvorem. Neutralizuje chuť, takže si další rolku vychutnáte zase naplno.

Tip: Vyzkoušet můžete i druhý způsob servírování. Místo rozmíchávání wasabi v sójovce potřete jednu stranu sushi trochou wasabi a druhou stranu namočte do omáčky.

Sushi můžete jíst hůlkami nebo rukou. Pokud si vyberete hůlky, myslete na to, že jde vlastně o příbor. Hůlkami tedy nešermujte, neťukejte s nimi do stolu ani o nádobí. Hůlky neolizujte, nezapichujte do jídla a po dojedení je nekřižte. Položte je na talíř nebo misku.

Vyzkoušejte running sushi – hostinu, při které se najíte k prasknutí. Zasednete ke stolu a na pásu kolem vás budou projíždět různé druhy sushi. Můžete si vzít cokoli, nač máte zrovna chuť.

Tip: Vyzkoušejte running sushi – hostinu, při které se najíte k prasknutí. Zasednete ke stolu a na pásu kolem vás budou projíždět různé druhy sushi. Můžete si vzít cokoli, nač máte zrovna chuť. Running sushi trvá obvykle dvě hodiny a konzumace je po tu dobu neomezená. Co sníte, to sníte.

Už nemůžete? Nechte si sushi zabalit

Pokud vám sushi zbyde, schovejte ho do ledničky a nejpozději do 24 hodin snězte. Pak už by vám bakterie, které se do ryby zákonitě pustí, mohly způsobit zdravotní potíže. A ani rýže už není druhý den dobrá.

Teď už víte o sushi vše potřebné. Zbývá jen jedna věc, ochutnat ho!

Najít sushi restauraci v okolí

Sushi a zdraví – je sushi zdravé?

Sushi je univerzálně milovaným pokrmem, který se v posledních dekádách rozšířil po celém světě. Není se moc čemu divit – co do množství ingrediencí se jedná o velice jednoduché, jeden by řekl až dietní jídlo.

Správně připravené sushi je navíc perfektně chuťově sladěno. Dnes se podíváme na to, jak si sushi stojí z nutriční stránky a zda je pro nás vůbec zdraví prospěšné, neutrální či dokonce nezdravé.

Sushi a zdraví – jaké má účinky a co obsahuje?

Původ sushi a jeho dopady na zdraví

Sushi prapůvodně pochází z Číny a poprvé tento výraz znamenal způsob konzervace ryb v soli a rýži. Jakmile dozrál proces fermentace, rýže se vyhodila a zakonzervovaná ryba byla připravena k jídlu. Do Japonska se tento pokrm dostal zhruba v 8. století n. l.

, Japonci každopádně šli o krok dál a začali s fermentovanou rybou konzumovat i samotnou rýži. Sushi v této podobě přetrvávalo velice dlouho, až v 17.

století se do rýže začal přidávat ocet, což umožnilo okamžitou spotřebu tohoto pokrmu – dříve se totiž muselo čekat několik měsíců.

V dnešní době se klasické maki sushi skládá z tenkých plátků syrové ryby a/nebo zeleniny, zabalených do perfektně ochucené sushi rýže a mořské řasy nori. Jaké živiny jsou ale v této rolce obsažené?

Jaké zdraví prospěšné látky sushi obsahuje?

Největší síla sushi tkví právě v jeho jednoduchosti. Všechny ingredience jsou přirozené, nejsou průmyslově zpracované, díky čemuž si zachovávají vysoký podíl mikroživin i stopových látek.

Budete mít zájem:  Bramborový džus a zdraví – super na žaludeční vředy

Pokud milujete sushi s rybou, pak vězte, že pro své zdraví děláte medvědí službu – losos i tuňák jsou totiž bohatými zdroji vitamínu D, kterého v dnešní stravě máme značný nedostatek.

Tučné mořské ryby jsou zároveň bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které jsou pro náš organismus nepostradatelné.

Z pohledu vyvážených makroživin byste vždy měli volit rolky právě s rybím masem, abyste svému tělu z tohoto jídla dodali i potřebné bílkoviny. Kromě rybího masa je totiž sushi na bílkoviny poměrně chudé.

Vždy se ale ujistěte, že je ryba čerstvá a správně uchovávaná – sushi proto raději vždy konzumujte ve vyhlášených a prověřených restauracích, kde je riziko vzniku patogenních bakterií na rybách zcela minimální.

V sushi nám zdravé tuky (založené na vysokém obsahu mono-nenasycených mastných kyselin) zprostředkovává i oblíbené avokádo. Právě avokádo je často spojováno také s pozitivním vlivem na kardiovaskulární systém.

Pak tu máme oblíbené wasabi, bez kterého by sushi nebylo tím pravým zážitkem. Kořen wasabi obsahuje řadu látek s antibakteriálními a protizánětlivými účinky.

Všeho s mírou

Jako u každého jiného pokrmu, i u sushi platí, že byste jej měli konzumovat s mírou a zbytečně se jím nepřejídat. Pozor byste měli dávat především na přehnané užívání sójové omáčky.

Ta totiž obsahuje skutečně velké množství soli (v 50 ml je až 2700 mg sodíku, doporučená denní dávka je přitom 2000 mg).

Fermentovaná sója je na jednu stranu dobrým zdrojem probiotik, kvůli přemíře soli byste ale sójovou omáčku měli k sushi konzumovat pouze střídmě.

Velice oblíbeným zážitkem japonské kuchyně je tzv. „running sushi“ a koncept „snězte, co můžete“ za paušální částku. U tohoto způsobu stolování každopádně hrozí, že se nevyhnutelně přejíte, jelikož chcete ochutnat vše, co po pásech jezdí. I sushi se dá velice rychle přejíst a váš žaludek vám po takové eskapádě zcela jistě nepoděkuje.

Ať už jdete na sushi do restaurace nebo se ho rozhodnete vyrobit sami doma, vždy dbejte na to, že jíte sushi pouze z kvalitních surovin. A pokud se chcete naučit, jak dělat sushi jako opravdoví mistři, zarezervujte si místo na našem gastro kurzu. Přejeme spoustu kulinářských zážitků a dobrou chuť!

Jednotlivé části sushi a jejich vliv na zdraví člověka

Sushi a zdraví – jaké má účinky a co obsahuje?

Sushi buď milujete, nebo ho zrovna nemusíte. Jsou zkrátka jen dva typy lidí a ty rozlišuje právě láska k sushi. Za tímto lahodným pokrmem mnozí lidé jezdí až do dalekého Japonska, je to přece jen typický japonský pokrm. Jestli vám ale chutná, to můžete zjistit i v Česku, i u nás totiž najdete hromadu sushi restaurací a barů.

Mnozí lidé nad sushi ohrnují nos, ale pravdou je, že sushi je velice zdravé. Pakliže se snažíte jíst zdravě, pestře a vyváženě, pokud si sestavujete svůj vlastní jídelníček, doporučujeme sushi do jídelníčku zařadit. Jedná se o zdravou bombu, každý komponent má pozitivní vliv na zdraví člověka. Rozeberme si tedy sushi a prozraďme si, jaké komponenty mají jaký vliv na zdraví člověka.

Ryby a jejich vliv na zdraví člověka

V sushi najdeme jednoznačně ryby. Ty mají na lidské zdraví velmi pozitivní vliv. Najdeme v nich třeba omega-3 mastné kyseliny, které si lidské tělo nedokáže vyrobit samo. Jedná se o takzvané zdravé tuky, které podporují správnou činnost srdce, tím výrazně snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění. Navíc mají pozitivní vliv na činnost mozku i zraku.

Kromě toho ryby obsahují i kvalitní bílkoviny, které by se měly nacházet v naprosto každém pokrmu dne. Na tom se ostatně shoduje každý odborník a specialista na zdravou výživu.

Mořská řasa, zelenina a jejich vliv na zdraví člověka

V sushi se najde také mořská řasa, ve které je sushi většinou obalené. Zelenina mnohdy nahrazuje rybu a vytváří tak vegetariánské sushi. V mořské řase a zelenině se najdou zejména tělu prospěšné minerály a hromada vitaminů.

Rýže a její vliv na zdraví člověka

Bez rýže by sushi nebylo sushi. Samozřejmě se najdou druhy, v nichž rýže nedisponuje, ale většinou je součástí sushi právě zmiňovaná rýže. Ta je zdrojem sacharidů a dokáže člověka velice rychle zasytit.

Wasabi a vliv na zdraví člověka

Při konzumaci sushi můžete narazit také na křen zvaný wasabi, který je pro mnohé lidi nadmíru ostrý, ale pro jiné je skvělý. Má antibakteriální účinky, kromě toho je plný vlákniny, vitaminu C a také vápníku, hořčíku, mimo jiné i draslíku.

Pravda o sushi a dietě

Sushi jako velký dietní trend už se rozmohl konečně i u nás a spousta lidí si je nemůže vynachválit jak po vizuální, tak po chuťové stránce.

Sushi a zdraví – jaké má účinky a co obsahuje?

Sushi je přece zdravé a myslíte si, že ho můžete sníst, kolik chcete a stejně se po něm faldíky na břiše nevytvoří?

Je to výborný pokrm na nejrůznější rauty a party, jelikož se dá skvěle uzobávat. Většinou pak ani nevíme, kolik jsme oné dietní pochoutky vlastně snědli.

Věřte nebo ne, i tady je háček. Jak se to má se sushi a hubnutím ve skutečnosti?

Japonská pochoutka

Sushi je pokrm, který pochází z Japonska a může se pyšnit již několikatisíciletou tradicí.

V sushi se skrývá mnoho tělu prospěšných látek, a tak je jeho konzumace doporučována i v rámci redukci hmotnosti. Kámen úrazu nastává tehdy, pokud jste sushi schopni sníst na posezení více nežli je únosná míra.

Ve velkém množství se jedná o vysoko energetický pokrm a jeho prospěšnost začíná postávat stranou. Někdy se navíc při přípravě sushi využívají nezdravé technologické postupy jako je smažení, což každému jednomu kousku přinese mnoho kalorií navíc.

Při výběru sushi si tedy dejte pozor, jaký druh právě konzumujete a dávejte vždy přednost úplně syrové variantě.

Zachutná i zasytí

Kouzlo sushi se skrývá v jeho ingrediencích. Skládá se především z rýže, která je bohatá na sacharidy a dokáže nás perfektně zasytit, což by měl být stěžejní důvod, proč sushi nesníst příliš mnoho.

Rýže je také vysoce energetický pokrm a její konzumace by se zejména při redukční dietě měla omezit na přijatelné množství. Pokud zůstanete u 10 kousků, chybu rozhodně neuděláte.

V naší zemi se lidé ve velké oblibě přejídají, čehož je se svojí váhou důkazem většina české populace. Japonci jsou naopak štíhlí a vězte, že nejenom kvůli surovinám, ale i kvůli spořádanému množství daných pokrmů.

Vitamíny a minerály

Do sushi se též přidává rýžový ocet, který má podobné účinky jako jiné druhy a napomáhá detoxifikaci těla, nebo zlepšuje celkové trávení.

Další složkou sushi je samozřejmě řasa, do které bývá celé sushi obaleno. Právě tato řasa se může pyšnit řadou vysoce prospěšných látek, kam patří zejména vitamíny A, B a C, ale také minerály jako je vápník, hořčík, železo nebo jód, jehož příjem je v našich končinách u mnoha lidí nedostatečný.

Budete mít zájem:  Zubní Lékař Který Přijímá Pacienty?

Skvělý zdroj nezbytných mastných kyselin

Velké plus je i ryba, která se v sushi vyskytuje, pokud se nejedná o vegetariánskou variantu. Syrové ryby jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny důležité pro ochranu před kardiovaskulárními onemocněními.

Obsahují dále bílkoviny, kvalitní tuky a některé vitamíny a minerály. Za syrova se navíc v rybě udrží mnohem více těchto látek, než kdybychom ji tepelně opracovali.

Pro i proti konzumace sushi

Při konzumaci sushi si také dejte pozor na omáčky, které jsou jeho nedílnou součástí. Klasická “sójovka” musí být opravdu kvalitní fermentovaný produkt, jinak svému zdraví spíše uškodíte.

Dejte si pozor i na vysoký obsah soli, který může mít za následek zavodňování organismu či v horším případě hypertenzi.

Naopak s wasabi (japonský křen) při hodování nešetřete, pálivě ostrá chuť vám pomůže nakopnout metabolismus a navíc působí lehce antibakteriálně. Stejně je tak tomu i u nakládaného zázvoru, který vám svými vlastnostmi dopomůže zlepšit trávení a dokonce posílit imunitní systém.

Hygiena je základ přípravy

  • Sushi si buď připravujte doma sami z osvědčených surovin, anebo si na něj zajděte někam, kde máte stoprocentní jistotu, že do jídla přidávají čerstvé a kvalitní ryby.
  • I ryby totiž můžou být za syrova nebezpečné, zejména pokud obsahují nebezpečné parazity, nebo nebyly vylovené v hygienicky kontrolovaných vodách.
  • Ať už tuto japonskou pochoutku milujete anebo jste ji ještě nezkusili, rozhodně stojí za to zařadit ji do dietního jídelníčku.

Nebudete-li to přehánět s množstvím, neuškodíte ani svému zdraví, ani své vysněné postavě.

Vyhněte se však smaženým variantám a raději volte typ maki s čerstvým lososem, krevetou, tuňákem nebo avokádem.

Talíř by měl být především pestrý

Pokud se rozhodnete hubnout po japonsku tak nezapomínejte, že kromě sushi byste rozhodně měli na talíř zařadit i jiné potraviny. Několikadenní sushi diety, ke kterým nás mnohdy nabádají falešní experti na internetu, nezkoušejte.

I zde bychom měli vsadit především na pestrou a vyváženou stravu, což pojídání jednostranně založeného sushi po několik dní samozřejmě nesplňuje a mohli bychom se tak ochudit o některé důležité živiny.

Takže vzhůru na lahodné sushi, ale nezapomeňte se i u této lahůdky držet na uzdě!

Zlatem ceněná mořská zelenina: Ochutnejte řasy!

Proč jsou tolik prospěšné, jak je využít v kuchyni a z kolika druhů můžeme vybírat?

Vynikají opravdu specifickou chutí a vůní, která možná není úplně pro každého, ale tak jako tak jim rozhodně dejte šanci. Bohatě se vám za to odmění. Stačí se podívat třeba do Asie, kde se lidé dožívají vysokého věku a třeba Japonky si svoji krásu a mladistvý vzhled dokážou udržet s naprostým přehledem.

Disponují snadnou stravitelností, tudíž náš trávicí trakt nikterak nezatěžují. Podle všeho obsahují dvacetinásobek minerálů navíc, než má ostatní zelenina, a o celý čtrnáctinásobek  více vápníku než mléko. Kromě výše zmíněných látek do těla navíc dostanete bílkoviny, sacharidy a nemluvě o tolik prospěšném zeleném barvivu jménem chlorofyl.

Pokud se mluví o detoxu, tak se všichni obracejí právě na mořské řasy, jež disponuji pročišťujícími schopnostmi nejenom od působení volných radikálů, ale i těžkých kovů. Údajně jsou známy také pro své příznivé účinky z hlediska prevence nádorového onemocnění.

Mořská tráva se doporučuje také pro onkologické pacienty, a to kvůli obsaženému fucoidanu. Právě ten totiž dokáže zmírnit nelehký průběh rakoviny.

Pravděpodobně i z toho důvodu, že Japonky konzumují řasy stejně běžně jako například my, Evropanky, brambory, tak ženy ze země vycházejícího slunce tolik netrápí rakovina prsu.

Každý druh řasy je specialista v rámci zdraví na něco jiného. Dokážou snížit nezdravý cholesterol a tlumí zánětlivé procesy, proto se o nich mluví také jako o přírodních antibiotikách. Pomáhají při redukci hmotnosti, přispívají k mladistvému vzhledu a do noty nahrávají také imunitě.

Nori: Bez ní by sushi nebylo takové, jaké je!

Nori – řasy, které se u nás nejčastěji využívají na sushi

Bez řasy nori by sushi prostě nebylo. V obchodech nori koupíte slisovanou do tenoučkých plátků, které se po té plní rýží, syrovým lososem třeba spolu s avokádem. Ochutnat ji můžete také v rýžových koláčcích onigiri. My v redakci rozhodně doporučujeme koupit nori původem z Japonska, je sice o něco dražší než například z Číny, ale finální chuť je naprosto delikátní.  Čím vás mimo jiné dostane? Největším podílem bílkovin ze všech řas vůbec. Nevíte, co přidat do zeleninovo-ovocného smoothie? Přidejte tam právě nori.

Prima tip: Kamarád, co se vrátil po cestě Asií, mi svěřil tip, že řasy nori dokonce lze použít jako zdravou náplast na bolestivou ránu či třeba rozsáhlejší formu akné.

Wakame: Ach, ten dokonalý salát!

Salát z wakame je nejen zdravý, ale i moc chutný!

Pokud si tu a tam rádi zajdete na sushi, tak je dost pravděpodobné, že řasy wakame znáte a ani o tom netušíte. Servírují se totiž jako doplněk k této japonské delikatese spolu s nakládaným zázvorem, křenem wasabi a sójovou omáčkou. Salát z wakame řas si s klidnou duší připravíte i doma. Na dochucení budete potřebovat rýžový ocet, cukr, sójovku,  pražený sezam, a pokud milujete pikantní chuť, tak myslete i na chilli. Vhodit je můžete jen tak do polévky, zeleninové salátu, ale také k luštěninám nebo do pomazánky. Chuťové zajímavý je také odvar.

Arame: Když nevíte se kterou začít, zkuste ji!

Arame jsou řasy nejen pro začátečníky

Jste v rámci konzumace mořských řas naprostí začátečníci? Pak se přeorientujte na tuto řasu, která po usušení disponuje tmavou až černou barvou. Její chuť je zcela jemná a nikterak výrazná, proto se dobře kombinuje v různých pokrmech, kde finální ohňostroj chutí nepřebije. A navíc do těla dostanete vysoký obsah jódu, vápníku a v neposlední řadě také vlákniny. Naservírujte si ji v kukuřičné polentě, v tofu, nebo si ji se zálivkou šupněte do salátu jako zpestření. Božský chutná také v kuskusu.

Agar agar: Přírodní želatina z řas

Agar – přírodní želatina z řas

Sbíhají se vám sliny na domácí želé nebo italský dezert jménem panna cotta? Pak si je vyčarujte právě díky agaru, který dnes zakoupíte ve formě prášku či třeba vloček. A rozhodně se jedná o zdravější variantu, než kterou je ta obyčejná – vepřová. Agar se složitým procesem získává z červených řas, tzv. ruduch. Při přípravě je potřeba jej ponechat ve vodě, aby znásobil svůj objem, a poté přivést k varu. Báječně pasuje do ovocných dezertů, slaných aspiků nebo do domácího želé z pomerančového džusu. Někdo s agarem dokonce zahušťuje polévky či omáčky na místo nezdravé a kaloricky náročné jíšky.

-LZ-

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector