Sušené ovoce a zdraví – co obsahuje a proč si ho dát?

Sušené ovoce a zdraví – co obsahuje a proč si ho dát?

Sušené ovoce – např. rozinky, brusinky, švestky, obsahuje velkou porci výživných látek.

Sušené ovoce a zdraví – co obsahuje a proč si ho dát?

Když se z ovoce odstraní voda, výživné látky a vláknina jsou koncentrovanější. Například půl šálku sušených vypeckovaných meruněk obsahuje 4,7 gramů vlákniny, zatímco stejné množství vypeckovaných čerstvých meruněk má pouze 1,6 gramů vlákniny. Z vitaminů se v sušeném ovoci zachovají zejména vitamín A, B1, B2, B3, B6 a kyselina pantothenová, vitamin C a E.

Z minerálních látek je to draslík, hořčík, vápník, železo, mangan, měď a fosfor. Pokud ovoce sušíme šetrně, zůstane v něm zachována podstatná část fytochemikálií (karotenoidy, antokyany, vitamíny C, E a kyselina listová). Ty působí preventivně proti vzniku rakoviny a kardiovaskulárních chorob. Vysoký obsah antioxidantů najdeme v sušených švestkách.

Sušené brusinky obsahují dokonce více antioxidantů než čerstvé.

Sušené ovoce a jeho historie

Sušení je nejstarší a zároveň nejzdravější způsob konzervování ovoce a zeleniny. Dělali tak už mnohé generace před námi, aby si uchovali bohatou úrodu na zimní období.

V minulosti to byly ty druhy ovoce, které se doma sklizené – švestky, meruňky, jablka, hrušky.

Dnes je již nabídka sušeného ovoce na trhu podstatně širší a oblíbené jsou i mnohé exotické druhy ovoce jako ananas, banán, papája ap.

Sušené ovoce je dnes opravdu chutným elixírem zdraví. Zkoncentruje se v něm totiž i obsah výživných a ochranných látek, takže bez problémů konkuruje syntetickým potravinovým doplňkem. Dokonce jejich trumfne několika parametry. Sušené ovoce je tak nejzdravější a nejpřirozenější bonbón pro děti, pamlsek pro nás dospělé.

Proč jíst sušené ovoce?

Podívejme se na konkrétní příklad:

Ovoce mívá běžně asi 90% vody. Sušením tuto vodu obvykle snížíme na 15%.Tím se zvýší i obsah všech pro nás důležitých biologicky aktivních látek, zejména vitaminů – a to až 4-násobně.Takže běžné sušené jablko už nebude mít 15 mg% vitamínu C, ale až 60 mg%. Totéž při borůvkách, švestkách, hrozně, meruňkách …

Sušené jahody jsou na tom ještě lépe.

Sušené ovoce a zdraví – co obsahuje a proč si ho dát?

Navíc sušené ovoce obsahuje i další prospěšné látky, které působí synergicky. Jejich vliv se znásobuje už při miligramových množstvích. Pokud navíc ovoce sušíme při nižší teplotě než 45 stupňů, zůstávají v něm životodárné enzymy. A ty jsou skutečnými aktivními stimulátory našeho zdraví!

Zdroj antioxidantů a kyseliny listové

Sušené ovoce je tedy bohatým zdrojem antioxidantů a kyseliny listové. Velká epidemiologická studie, do které se zapojilo více než 13 tisíc jednotlivců, zjistila, že ti, kteří konzumují sušené ovoce, mají lepší příjem živin – a nižší hmotnost – jako ti, co ho nejedí, uvádí server CNN.

Je však důležité mít na paměti, že v sušeném ovoci jsou rovněž koncentrovanější i přírodní cukry. To ale širokou veřejnost nemusí příliš znepokojovat a pro sportovce, kteří potřebují rychle doplnit hladinu cukrů, to může být i užitečné, poznamenává CNN.

Které sušené ovoce?

Musíte si správně vybrat, protože ne každé je zdravé a dietní. Poradíme, co si všímat a které ovoce si vybrat:

Sušené ovoce a zdraví – co obsahuje a proč si ho dát?

  • čtěte obaly, v některých směsích jsou chemické přísady, aby se zachovala svěžest a barva
  • vyhněte se ovoci, které obsahují na etiketě E220 nebo konzervované oxidem siřičitým (viz níže)
  • někteří výrobci přislazujete ovoce sirupem, proto raději sáhněte po bio ovoci
  • rozinky obsahují hodně vlákniny a draslíku, přičemž mají nízký glykemický index
  • sušené švestky jsou přírodním projímadlem a při zácpě stačí 5 kousků, aby se vše napravilo
  • těhotné ženy by měly zařadit do jídelníčku sušené datle, které jsou sladké, obsahují hodně vlákniny, draslíku a železa. Obsahují hodně antioxidantů a jejich konzumace usnadňuje v posledních týdnech těhotenství lépe roztažení děložního čípku
  • sušený ananas má hodně vitamínu C; obsahuje látku bromelain, která pomáhá při štěpení bílkovin a někteří lidé ji dokonce povýšili na všemocného tukožroutem
  • sušená jablka upravují hladinu cholesterolu v krvi a pomáhají při léčbě žlučníku.
  • sušené meruňky jsou dokonce superpotraviny, protože jsou bohaté na hořčík. Ten je nezbytný pro správnou činnost srdce a svalů. Příznivě ovlivňují i ​​na pokožku a zrak
  • pozor na sušené fígy, které přidávají kila navíc. Ale s mírou jsou povoleny – obsahují vápník důležitý pro kosti, zlepšují trávení a pomáhají dokonce při kašli a nachlazení
  • sušené banány vědí dobře zasytit a také pomáhají odstraňovat trávicí potíže
  • velmi oblíbená sušená papája obsahuje mnoho enzymů, umí zahnat pocit hladu, ale podobně jako fíky je to kalorická bomba, tak jen pár kousků
  • sušené brusinky obsahují více antioxidantů než čerstvé
  • sušené hrušky mají vysoký obsah draslíku a málo sodíku, takže pomáhají při léčbě onemocnění oběhového systému a ledvin. Pokud máte otoky, pomohou vám odvodnit se.

Čerstvé ovoce

Čerstvé ovoce má velký obsah vody a nižší hustotu energie než sušené. Můžeme sníst podstatně větší porce čerstvého než sušeného ovoce, a přitom si dodat totéž množství energie. Například šálek hroznového vína obsahuje 23 gramů cukru a 104 kalorií, ale šálek rozinek obsahuje 116 gramů cukru a 520 kalorií, tedy pětinásobek.

Sušené ovoce a zdraví – co obsahuje a proč si ho dát?

Pokud se ovoce sušilo při vysoké teplotě, obsah některých mikroživin se snížil. Platí to zejména pro termolabilní vitamin C, vitamin E a fenolové látky. Sušení může snížit i obsah vápníku a draslíku. Obsah vlákniny se však nemění.

Podle amerických nutričních doporučení by měl člověk denně sníst jeden a půl až dva šálky čerstvého ovoce. V případě sušeného ovoce jde zhruba o polovinu uvedeného množství.

To platí pro zdravé lidi. Například diabetici, kteří si během dne pečlivě sledují příjem sacharidů, musí dodržovat jiná pravidla.

Ani tuk ani cholesterol

Sušené ovoce neobsahuje tuk ani cholesterol, není zdrojem škodlivých transmastných kyselin (na rozdíl od běžných sladkostí) a nezvyšuje riziko aterosklerózy. Obsahuje zanedbatelné množství sodíku, mohou ho proto konzumovat i lidé s vysokým krevním tlakem. Je výborným zdrojem rostlinné vlákniny, která nás chrání proti rakovině.

Bez přidaných cukrů

Pokud si však hlídáte cukry, sacharidy nebo kalorie, ujistěte se, že jste si změřili odpovídající dávky, protože sušené ovoce lze snadno jen tak bezmyšlenkovitě ujídat.

Sušené ovoce a zdraví – co obsahuje a proč si ho dát?

Omezte i sušené ovoce obsahující přidané cukry. Do některých druhů sušeného ovoce se přidává cukr (kandované ovoce), čímž se zvyšuje obsah cukru a energie. Kandované ovoce ani sušené ovoce namáčené do čokolády nebo cukru nejsou vhodné pro naše zdraví.

Pokud máte chuť na dobrou a zdravou pamlsek, dejte si směs sušeného ovoce a ořechů. Výborně chutnají sušené švestky s vlašskými ořechy. Nezapomeňte však na to, že přiměřenou porcí je jedna malá hrst této směsi.

Sušené ovoce s celozrnnými cereáliemi můžeme přidat do nízkotučného bílého jogurtu nebo do nízkotučného mléka.

A konečně, pokud jste citliví na sulfidy, nebo trpíte astmatem, vybírejte si bio-druhy sušeného ovoce, které nejsou ošetřeny oxidem siřičitým.

Racionella sušené a kandované ovoce

  • Sušené ovoce a zdraví – co obsahuje a proč si ho dát?
  • Sušené ovoce a zdraví – co obsahuje a proč si ho dát?
  • Sušené ovoce a zdraví – co obsahuje a proč si ho dát?
  • Sušené ovoce a zdraví – co obsahuje a proč si ho dát?

Zdroje:

https://aktuality24.eu/article.php?id=1943

https://plnielanu.zoznam.sk/je-susene-ovocie-rovnako-zdrave-ako-cerstve-ma-svoje-vyhody-i-nevyhody/

https://primar.sme.sk/c/20665362/je-susene-ovocie-zdrave-dolezity-je-podiel-cukrov-a-kalorii.html

https://www.topky.sk/cl/13/1661075/jedzte-susene-ovocie-v-tomto-prospieva-zdraviu-aj-ked-ma-jednu-nevyhodu

https://m.pravda.sk/Wikipedia.com#!a=443951

https://lepsiden.sk/susene-ovocie-ktore-kolko-rady

https://www.fitpro.sk/blog/susene-ovocie-ma-svoje-pre-aj-proti/

https://fitastyl.sk/clanky/vyziva/susene-ovocie-do-jedalnicka-patri

https://prezeny.eshopeiffel.sk/pripravte-si-doma-chutne-a-zdrave-susene-ovocie/d920.htm

Mrazem sušené (lyofilizované) ovoce: perfektní zdroj živin, ale jak je to s původem

Lyofilizované ovoce – žádná novinka. Jeho výhody už asi znáte. Díky šetrnému sušení mrazem si ovoce uchovává své vitamíny, minerály a další látky, které při klasickém sušení nebo zamražování v ovoci rychle klesají. Ovoce si taky zachovává krásný vzhled, chuť i vůni. Co nás ale na většině takového ovoce trápilo, bylo „Země původu: Německo“.

Pojďme od začátku: jak se ovoce vyrabí a co ta šílená cena

Představte si, že máte 5 kilo čerstvě utržených, červeňoučkých voňavých jahod ze zahrady. Hezky je omyjete a vložíte do speciálního lyofilizačního přístroje.

Ten dokáže z ovoce dostat vodu, aniž by jej vystavoval teplu – používá k tomu mráz a nízký tlak, a tak je voda z ovoce vysublimována, aniž by se ovoce nějak poškodilo.

Víte, že ovoce obsahuje opravdu hodně vody? A tak z 5 kilogramů čerstvých krásných jahod máte „jen“ 500 gramů lyofilizovaného ovoce. Mrazem sušené ovoce bez vody je totiž naráz lehké jako pírko. Cena na kilogram takového ovoce je pak vysoká – rozdíl je však jen v obsahu vody.

Lyofilizované ovoce je naprosto ideálním způsobem uchovávání ovoce na zimu a je skvělým prostředkem pro doplňování vitamínu C.

Opravdu není třeba kupovat šumáky v lékárně – chemicky vyráběnému vitamínu C v doplňcích stravy chybí řada společně působících látek z přirozených potravin, a je-li takový doplněk v kombinaci s chemickými plnivy, pomocnými látkami a/nebo dochucovadli, může naopak páchat škodu.

Budete mít zájem:  Pryč s vyzáblými idoly! Vedou ženy k mentální anorexii

A samozřejmě jako „vitamín C“ je dokonalá kvašená zelenina (kysané zelí, kimchi), brambory, jablka i paprika. U kvašených potravin (nepasterizovaných a bez siřičitanů) máte kromě céčka zajištěný také přísun kvalitních probiotik, prebiotik a postbiotik, které jsou pro imunitu větší benefit, než syntetický vitamín.

Kdo by přeci jen hledal kvalitní přírodní vitamín C, ať zkusí Acerolu (brazilská třešeň), která obsahuje i řadu dalších vitamínů, minerálů a antioxidačních látek, její efekt na zdraví tak bude mnohem lepší a přirozenější.

Sušené ovoce a zdraví – co obsahuje a proč si ho dát?

Jak je to s původem lyofilizovaného ovoce

Máme rádi lokální potraviny a ne proto, že slovo „lokální“ je teď in, ale proto, že nechceme Čínu. U lyofilizovaného ovoce je problém, že na obale najdete ve většině případů napsáno „země původu Německo“.

Německo ale není pěstitelskou zemí, ale zemí, která ovoce z různých zemí světa skupuje a prodává dál. Ovoce „z Německa“ tak může pocházet ze Španělska, Polska, Kanady, ale bohužel – a často – také Číny (nejčastěji se jedná o maliny a jahody).

Jelikož do kvality a podmínek takové produkce nevidíme a Čína patří do toxicky nejzamořenějších zemí světa, chceme se jí v tomto případě vyhnout. Opravdu zdravé ovoce najdeme ale blízko.

Proto jsme pyšní, že vám můžeme nabídnout ovoce pěstované v Česku a na Slovensku a vyráběné přímo u nás, na Moravě. Další ovoce, které u nás najdete, pochází z EU a zemi původu najdete uvedenou u konkrétního ovoce.

Klasicky sušené vs. mrazem sušené (lyofilizované) ovoce

Klasicky sušené ovoce – tedy teplem často zcukernatí, a protože se na něm snadno chytají plísně, přidává se k němu síra (siřičitany) jako konzervant. Citlivý jedinci však po konzumaci siřičitanů mohou trpět různými problémy – od vyrážky, přes červenání, nízký krevní tlak, bolest břicha, průjem, zhoršení dýchání a astmatický záchvat (1).

Siřičitany nemáme rádi ani my, ani kefírové kultury, proto do vodního kefíru přidáváme sušené nesířené meruňky, které sušením přirozeně zhnědnou (sušené meruňky, které zůstanou oranžové, jsou vždy sířené). Jindy se ovoce konzervuje cukrem a olejem, u proslazeného ovoce ale pouhou hrstí ovoce do sebe dostanete notnou dávku cukru.

Lyofilizované ovoce naštěstí není ani doslazované, olejované nebo sířené.

Sušené ovoce a zdraví – co obsahuje a proč si ho dát?

Jo a abychom nezapomněli, lyoflizované ovoce je RAW.

Lyofilizované ovoce máme rádi do vodních kefírových limonád, tou nejoblíbenější je jahodový vodní kefír. Taky do kaší fermentovaných přes noc a horké čokolády Ajala, která je jen ze dvou surovin – vybrané kakaové boby a sušené třtinová šťáva.

Dobrou chuť! 🙂

Sušené ovoce a zdraví – co obsahuje a proč si ho dát?

Mýty vs. fakta: Je sušené ovoce zdravé, nebo škodlivé?

Jedni ho velebí, druzí zatracují. Sušené ovoce dlouho vydrží a v malých porcích obsahuje velké množství vitamínů a minerálů. Zároveň je to ale kalorická a často i cukrová bomba. Co k této problematice říká věda?

Ti, kdo rádi vyráží na dlouhé tůry, výlety na kole nebo na vodu, se jistě schodnou, že pytlík sušeného ovoce jim nejednou zachránil život. To je totiž opravdu „energie sbalená na cesty“.

Za sušené ovoce považujeme takové ovoce, v němž byl obsah vody snížen na 15 až 20 %. Vyrábí se buď přirozeným sušením na slunci, pečením ve speciálních pecích anebo za pomoci horkého vzduchu v sušičkách.

Možná jednu takovou máte i doma, dá se totiž využít třeba i na sušení hub.

Článek z magazínu

Sušené ovoce a zdraví – co obsahuje a proč si ho dát?

Výhod sušeného ovoce je několik, tou hlavní je, že vydrží mnohem déle než ovoce čerstvé. Zároveň si při sušení ovoce zachová drtivou většinu prospěšných látek – vitamíny A i B a různé minerály. Jediný vitamín, jehož množství se sušením snižuje, je céčko. Sušené ovoce tyto látky obsahuje hustě koncentrované.

Zároveň je sušené ovoce plné vlákniny, a dokonce i nezbytných antioxidantů, jak uvádí autoři článku Dried fruits: excellent in vitro and in vivo antioxidants, který byl v roce 2005 publikován v odborném časopise vydávaném neziskovou organizací American College of Nutrition.

Díky tomu tedy může pomoci posilovat imunitu stejně dobře jako ovoce čerstvé. Ale má to i svá ale.

Kalorická bomba?

Vitamíny a minerály totiž nejsou to jediné, co je v sušeném ovoci koncentrované. Ať už zobete sušená jablka, meruňky nebo třeba banány, najdete v nich i velké množství kalorií a cukru. Jinými slovy; ze 100 gramů sušeného ovoce do těla dostanete více živin, ale také více kalorií a cukrů, než ze 100 gramů čerstvého ovoce stejného druhu.

Cca 25 až 50 % cukru v sušeném ovoci tvoří fruktóza, která podle článku Metabolic effects of fructose and the worldwide increase in obesity publikovaném v roce 2010 v magazínu Physiological Reviews vydávaného Americkou fyziologickou společností výrazně přispívá k přibývání na váze.

S nadměrnou konzumací cukru se samozřejmě pojí i další škodlivé účinky, třeba zvýšení rizika obezity a srdečních chorob.

Článek z magazínu

Sušené ovoce a zdraví – co obsahuje a proč si ho dát?

Zároveň to ale není nic, čeho byste se měli vyloženě bát.

Pokud do sebe necpete sušené ovoce horem i spodem, ale jste zvyklí přidávat jednu lžíci do své ranní ovesné kaše, a zároveň se pravidelně hýbete a sportujete, sušené ovoce pro vás nepředstavuje hrozbu. Čemu byste se ale měli vyhnout, to je ovoce kandované.

Pro zvýraznění chuti se totiž ovoce někdy před sušením nakládá do cukru. Výsledek je sice lákavý, ale obrovské množství cukru přidaného k tomu, který už ovoce přirozeně obsahuje, je opravdu nežádoucí.

Jaké ovoce vybírat?

Obecně platí, že nejlepší je kupovat sušené ovoce v bio kvalitě a samozřejmě tedy to bez přidaného cukru. Máte-li přístup k jablkům, vyrobte si doma vlastní křížaly.

Jsou vynikající a zdravotně zcela nezávadné. Ženám, které trpí na záněty močového měchýře, doporučíme brusinky.

Jedna lžíce sušených plodů vám udělá podobnou službu jako polykání doplňků stravy s obsahem výtažku z těchto blahodárných bobulek.

Článek z magazínu

Sušené ovoce a zdraví – co obsahuje a proč si ho dát?

Sušené datle se často objevují v receptech na zdravé pečení jako vhodnější alternativa cukru. Kromě vlákniny obsahují významné množství draslíku a železa, ale i antioxidantů, navíc mají nízký glykemický index, tedy vám nerozhodí hladinu cukru v krvi.

Máte-li problémy se zácpou, zkuste sušené švestky, které jsou skvělým přírodním projímadlem, a to jak díky vysokému obsahu vlákniny, tak díky sorbitolu, alkoholického cukru.

 Stačí jeden či dva slaďoučké plody a budete se divit, jak rychle si poběžíte ulevit.

Proč ovoce sušit mrazem aneb zdravotní benefity lyofilizovaného ovoce

Sdílej se svými přáteli…

Sušené ovoce a zdraví – co obsahuje a proč si ho dát?

Lyofilizované ovoce je oproti běžnému ovoci křupavější, zbavené vody.

Má ale také celou řadu zdravotních benefitů. Jakých? Dozvíte se v tomto článku.

Před konzultací

Po konzultaci

−34 kg

  • Analýza vašeho těla na certifikovaném přístroji
  • Vzorový jídelníček pro kontrolu vaší ideální váhy
  • 60 minut s nutričním specialistou

Dnes za akční cenu 200 Kč

Původní cena konzultace: 600 Kč

Sušení mrazem je rychlejší a účinnější než běžné sušení. Ovoce sušené mrazem má však více cukru, než v čerstvé podobě.

  1. Sušit mrazem je vhodné ty druhy, které obecně obsahují cukru méně (jahody, maliny).
  2. Můžete ho občas zařadit do jídelníčku s cereáliemi, ovesnou kaší, dát ho do müsli nebo si ho vychutnat jen tak samotné.
  3. Vzhledem k minimální hmotnosti skvěle poslouží jako svačina na cesty.

Zdravotní benefity lyofilizovaného ovoce

Nízký obsah kalorií

Některé značky mrazem sušeného ovoce obsahují méně než 40 kalorií na 10 g.

O žádné kalorické bomby se nejedná, takže si tyto plody můžete bez obav dopřát v případě, že si hlídáte kalorický příjem a máte chuť na něco sladkého.

Vysoký podíl vlákniny

Tato velmi důležitá živina podporuje zdravé trávení a udržuje nízkou hladinu cholesterolu v krvi.

Je tedy dobrou ochranou před kardiovaskulárními chorobami, prevencí před rakovinou tlustého střeva a pomáhá i při hubnutí.

Mrazem sušené ovoce obsahuje až 2 g vlákniny na ½ šálku. Pokud se však snažíte zvýšit příjem vlákniny ve svém jídelníčku, čerstvé plody jsou odborníky považovány za lepší volbu.

Dobrý zdroj antioxidantů

Antioxidanty pomáhají tělu bojovat proti škodlivému působení tzv. volných radikálů, snižují riziko vzniku rakoviny a dalších nemocí a zpomalují stárnutí.

Značné množství vitamínů a minerálů

Část vitamínů a minerálů se během procesu mrazení přirozeně vytratí, avšak jejich obsah je stále srovnatelný s obsahem v čerstvém ovoci.

Mezi nejvýznamnější vitamíny v ovoci sušeném mrazem patří vitamíny A a C, z minerálů železo nebo draslík. Tyto mikronutrienty posilují imunitu, pomáhají udržovat krev dostatečně okysličenou a regulují krevní tlak.

Pravda o sacharidech

Jak už bylo řečeno, proces lyofilizace zvyšuje množství cukru. Neznamená to však, že byste se jeho konzumace měli bát.

Budete mít zájem:  Léky Na Svědění Kůže?

Takto zpracované ovoce se hodí pro přípravu domácích muffinů a dalšího sladkého pečiva.

Další výhody

Při klasickém způsobu sušení se na ovoce nechává působit teplo a čeká se na odpaření většiny vody. Tento proces ovšem lehce změní jeho chuť, výrazněji vzhled a připraví ho o část vitamínů a minerálů.

Naopak sušení mrazem (používají se také pojmy vakuové sušení nebo mrazová sublimace) vzhled ani vlastnosti plodů (barvu, chuť, aroma, velikost, texturu) nezmění a zachovává v něm téměř všechny zdraví prospěšné živiny.

Lyofilizované ovoce má navíc mnohem delší dobu trvanlivosti a je zbaveno větší části mikrobiálních nečistot.

Proces lyofilizace

Čerstvě nasbírané plody se šokovým způsobem zmrazí při teplotě cca -30 stupňů. Pak se suší ve speciální komoře při teplotě kolem -60 stupňů a při postupném snižování tlaku až po vakuum.

Mnozí považují tento proces za budoucnost nejen v potravinách (sušit mrazem lze též zeleninu, maso, mléčné výrobky), ale i dalších odvětvích.

Využívá se v archeologii, archivnictví pro záchranu starých knih a dokumentů, ve farmaceutickém, biotechnologickém a kosmetickém průmyslu, v taxidermii (preparování zvířat) a květinovém aranžérství (lyofilizované květiny a pugéty).

Ovoce a dieta: dávejte si pozor na hroznový cukr

Každý výživový poradce vám řekne, že nedůležitější věcí je, aby byl váš jídelníček vyvážený. Neměli byste tedy žádnou skupinu vynechávat, pokud k tomu nejsou zdravotní důvody, žádná by neměla výrazně převažovat.

Ovoce obsahuje důležité živiny, například vitamíny a vlákninu, má řadu zdravotních benefitů – snižuje například riziko vzniku rakoviny. Zároveň obsahuje cukry. A právě ty mohou být příčinou toho, proč lidé, kteří mají pocit, že jedí zdravě, nehubnou.

Na které ovoce si tedy dejte pozor?

Fíky

Ve 100 gramech je hned 13 gramů cukru. Pokud si je ale při redukční dietě nebudete dávat v tak velkém množství, jsou dobrým zdrojem minerálních látek, jako jsou zinek, hořčík, jód, fosfor, vápník či železo.

Hroznové víno

Ve 100 gramech najdete 15 gramů cukru. Pokud si ho dopřejete jednou za týden, nic se neděje. Najdete v něm totiž hned třetinu denní dávky vitamínu A.

Švestky

Klidně si můžete občas dopřát i švestky, mají v sobě totiž velké procento vitamínu B a E. Ale pozor, ve 100 gramech je 10 gramů cukru.

Mango

Lahodné mango je super, ale bohužel jeden plod obsahuje hned 23 gramů cukru. Pokud se s ním ale budete krotit a dáte si jej jednou za měsíc, může být dobrým zdrojem vitamínu A.

Pozor si dejte ještě na banány, meruňky, broskve, ale třeba i na kandované a sušené ovoce – v něm totiž najdete cukr v daleko větší míře.

A které ovoce naopak při hubnutí upřednostněte?

Avokádo

Jedna třetina plodu obsahuje přibližně 7 g tuku, 4 g sacharidů, 0,3 g cukru, 4 mg sodíku, 3 g vlákniny, 1 g bílkovin.

Avokádo je velmi populární ovoce – velké procento populace na něj nedá dopustit – je chutné, dá se upravit na sladko, konzumovat jej ale můžeme i slané. Navíc je dobrým zdrojem mononenasycených tuků a vlákniny.

A pro nás je samozřejmě důležité to, že obsahuje jen malé množství cukru.

Pozor, nic se nemá přehánět – avokádo sice obsahuje množství zdravých tuků, ale pořád se jedná o tuky, takže byste to s ním neměli přehánět, stačí, když zkonzumujete tak jedno za dva dny.

Jablko

Jedno průměrné jablko obsahuje 0 g tuku, 21 g sacharidů, 15 g cukru, 0 mg sodíku, 4 g vlákniny, 0 g bílkovin.

Jablko je skvělé hlavně kvůli vysokému obsahu rozpustné vlákniny. Jeho pravidelná konzumace také snižuje hladinu cholesterolu. Nějaký ten cukr v něm najdeme, ale není ho nějak moc, takže si klidně dejte jedno jablko denně.

Jahody

Miska jahod obsahuje přibližně 0 g tuku, 12 g sacharidů, 7 g cukru, 2 mg sodíku, 3 g vlákniny, 1 g bílkovin.

Jahody jsou skvělé – najdeme v nich totiž velké množství vitamínu C a dalších antioxidantů, mají také slušné množství vlákniny. Takže si jich dopřávejte, kolik chcete. Cukru v nich je také jen velmi malé množství. A výhodu je, že neobsahují žádný tuk.

Grapefruit

Půlka středního grapefruitu obsahuje 0,2 g tuku, 10 g sacharidů, 9 g cukru, 0 mg sodíku, 1 g vlákniny, 0,8 g bílkovin.

V tomto ovoci také moc cukru nenajdete – naopak v něm je pro náš organismus potřebný vitamín C. Také v něm nenajdete skoro žádný tuk. Máme ale jedno upozornění – šťávy, které obsahuje, mají špatnou interakci s některými typy léků včetně statinů proti zvýšenému cholesterolu.

Limety

Jedno ovoce obsahuje přibližně 0 g tuku, 7 g sacharidů, 1 g cukru, 1 mg sodíku, 2 g vlákniny, 0,5 g bílkovin.

Limety jsou dalším ovocem s nízkým obsahem cukru. Z jednoho plodu navíc dostanete třetinu denní dávky vitamínu C. Vymačkejte si je klidně do vody.

Olivy

Dvě polévkové lžíce oliv obsahují asi 2 g tuku, 1 g sacharidů, 0 g cukru, 124 mg sodíku, 0 g vlákniny, 0 g bílkovin.

Středomořská strava je velmi oblíbená a její nedílnou součástí jsou olivy. Studie publikovaná v časopise American Journal of Hypertension ukázala, že pojídaní oliv snižuje díky obsaženým polyfenolům krevní tlak a hypertenzi. Olivy sice mají nízký podíl cukru, ale pozor, jsou docela kalorické – je v nich celkem dost tuku, takže s jejich pojídáním byste to neměli přehánět.

Vodní meloun

Jeden kus obsahuje přibližně 112 kalorií, 0 g tuku, 12 g sacharidů, 10 g cukru, 2 mg sodíku, 1 g vlákniny.

I když víme, že je to zelenina a úplně sem nepatří, myslíme si, že by v našem výčtu vodní meloun neměl chybět.

V jedné studii publikované v časopisu Journal of Agricultural Food Chemistry se například dočteme, že obsahuje aminokyseliny, které nám pomohou dostat se například po tréninku zase do pohody. Meloun má také vysoký obsah antioxidačního lykopenu.

Klidně si dejte pět kousků melounu denně, nic tím nezkazíte, ale kvůli pestrosti jídelníčku by vám asi za chvíli lezl krkem, takže jeho množství a pravidelnost konzumace necháme na vás – výhodou je, že neobsahuje žádné tuky.

Dále můžete při dietě sáhnout například po rybízu, malinách, ostružinách či například borůvkách – 100 gramů těchto plodů obsahuje přibližně jen 5 gramů cukru a najdeme v nich řadu vitamínů.

Pokud vás zajímají zdravá jídla, recepty a vůbec zdravý životní styl, spoustu inspirace najdete v aktuálním vydání časopisu Dieta. Čeká vás rozhovor s Lindou Rybovou a také velký materiál o tom, jak se mít ráda a jak mít ráda svoje tělo. K dostání právě teď!

Nestíháte jít do trafiky? Kupte si aktuální vydání nebo e-magazín jednoduše na www.ikiosek.cz.

Sušené ovoce: Proč se po něm může tloustnout a jak je to s jeho sířením?

Sušení je jedním ze základních, přirozených a šetrných způsobů konzervace, kdy dochází k minimálním ztrátám živin.

Jelikož v sobě sušené ovoce nemá vodu, je výživově zhutnělé a obsahuje výrazný zdroj jednoduchých sacharidů. Je tedy třeba hlídat si snědené množství.

A ještě pozor na další věc – obsah rychle zkvasitelných cukrů může způsobit zažívací potíže, obsah síry pak nemusí dělat dobře astmatikům a alergikům.

Výživový specialista Petr Havlíček se v novém dílu pořadu Rozum v troubě věnuje tématu sušeného ovoce, které je zdravé, avšak má jednu nevýhodu. Jakou? Přestože je sušení přirozený způsob konzervace, a my si tak i v zimních měsících můžeme dopřát jeho široký výběr, obsahuje podstatně dost cukru.

„Tím, že ovoce vysušíme, to znamená, že ho zbavíme vody, tak jej živinově výrazně zhutníme. Takže to sušené ovoce je potom výrazným zdrojem cukrů v naší stravě,“ vysvětluje Petr Havlíček, který také doporučuje správné množství, které si můžete bez vedlejších následků dopřát.

Zatímco pět čerstvých jablek byste snědli těžko, pět jablek v podobě křížal spořádáte celkem hravě.

V ovoci přijímáte jak glukózu, tak především fruktózu – ovocný cukr. „O fruktóze se ví, že je to jeden z nejhorších cukrů v našem stravování,“ tvrdí výživový odborník Petr Havlíček. Pokud je příjem fruktózy příměřený a je ve formě čerstvého ovoce, pak v zásadě neškodí.

Ovšem příliš velké množství vede nejen k nadváze, ale také k nárůstu hladiny kyseliny močové, či dokonce k poškození jater. Proto se i glukózo-fruktózové sirupy řadí mezi nejméně vhodná sladidla.

Při konzumaci sušeného ovoce zvolte takovou porci, která by odpovídala ovoci v jeho čerstvém stavu. „Sušené ovoce navíc kvůli obsahu rychle zkvasitelných cukrů může způsobovat zažívací problémy,“ varuje Petr Havlíček před nadýmáním i průjmem.

Mezi tyto zkvasitelné cukry se řadí například alkoholové cukry, které naleznete jak v ovoci, tak i v dalších potravinách, jako jsou žvýkačky nebo fitness tyčinky.

Budete mít zájem:  Soutěž o krokoměry: Změřte si své kroky!

Dalším způsobem konzervace ovoce je síření, které zabraňuje růstu plísní a bakterií, zachovává původní barvu. Sířené ovoce je také méně scvrklé. „Pro zdravého člověka ty siřičitany pravděpodobně nijak zásadním ohrožením nejsou.

Na pozoru by se měli mít především astmatici a alergici, u kterých to může zhoršit symptomy onemocnění nebo vyvolat alergickou reakci,“ vysvětluje Petr Havlíček.

„Zároveň ale může být sířené ovoce problém u některých jedinců, kteří trpí různými střevními poruchami,“ dodává uznávaný výživový poradce. Příčinou může být větší množství bakterií ve střevech, které produkují sirovodík. Ty mohou následně zhoršit stav onemocnění.

„Kupujte sušené ovoce organické, nesířené a konzumujte jej pouze v rozumné míře,“ doporučuje závěrem Petr Havlíček. Porci si předem odměřte a nejlépe ji opláchněte horkou vodou.

Roztoči a oxid siřičitý. Na co si dát pozor při koupi sušeného ovoce? | Dobrá chuť | Lidovky.cz

Pokud si místo chipsů či sladkých sušenek dáváte sušené ovoce, děláte pro svůj organismus i postavu dobře. Jak si ale sušené ovoce vybírat, abyste si domů nepřinesli například roztoče? A je skutečně zdraví prospěšné? Konzumace sušeného ovoce patří ke „zdravějšímu“ mlsání. Při výběru byste si ale měli pozorně přečíst, co obsahuje, zda je doslazované či dokonce sířené.

Oxid siřičitý, který je uváděn na obalech jako E220 je bezbarvý plyn používaný jako konzervační činidlo. Proto je dobré před konzumací ovoce opláchnout horkou vodou. Při nákupu se vyplatí sáhnou po ovoci v bio kvalitě, ačkoli ne vždy to znamená, že oxid siřičitý neobsahuje.

Nejlepší volbou je ovoce, které se nedoslazuje – například křížaly z neloupaných jablek či nedoslazované banány.

Dalším faktorem, na který byste při nákupu měli brát zřetel je síření, které se používá především proto, aby ovoce zůstalo barevné a méně scvrklé.

Mezi potenciální nežádoucí účinky vyvolané siřičitany patří bolest žaludku, bolesti hlavy, nevolnost a problémy astmatického typu. Je to ale velmi individuální, záleží na citlivosti každého člověka.

„Použití oxidu siřičitého (E220) obsahuje naprostá většina sušeného ovoce. Používá se jednak ke konzervaci a zároveň má vliv na výslednou barvu sušeného ovoce – je zachována původní jasná barva. Bez jeho použití je sušené ovoce nevzhledné, má většinou hnědou, nebo tmavou barvu,“ vysvětluje Rudof Náprstek, předseda sdružení Zdravá potravina.

Zároveň ale dodává: „Vnímání použití oxidu siřičitého není černobílé, jeho pozitivní vlastností je, že zabraňuje růstu plísním a baktériím. Proto při výrobě sušeného ovoce, které oxidem siřičitým nebylo ošetřeno, jsou vyšší nároky na použitou technologii, čistotu a kvalitu surovin, abychom si nekupovali sice potraviny „bez chemie“, ale na druhou stranu s plísní.“

Síření ale není jediným „chemickým“ zásahem. „Při výrobě sušeného ovoce se také používají barviva. Druhý nešvar u sušeného ovoce, kterého bychom si měli být vědomi, je použití barviv. Příkladem může být třeba potravina Ananasový mls, který sice neobsahuje oxid siřičitý, ale celý koktejl syntetických barviv,“ říká Náprstek.

Dalším problémem mohou být roztoči či jiní škůdci, kteří se sušeným ovocem živí. Může se tak stát, že si z obchodu odnesete v pytlíku s ovocem také živé či mrtvé škůdce, kteří se ovocem živili. Nejakostní, či dokonce zdraví nebezpečné sušené ovoce se na serveru „Potraviny na pranýři“ objevuje velice často. Server Lidovky.cz na nebezpečné potraviny upozorňuje pravidelně. 

Sušené ovoce: Zdravá svačinka, se kterou to nepřehánějte

Foto: All for you friend, Shutterstock.com

Máte stromy plné meruněk a jablek, ale zároveň ve sklepě ještě haldu kompotů z předchozích let? Místo úmorného zavařování zkuste letos ovoce nasušit, zachová si mnohem více živin. Jen myslete na to, že kvůli vyšší koncentraci cukrů ho nemůžete jíst neomezeně.

Sušení je skvělý způsob, jak uchovat dlouhodobě ovoce či zeleninu, aniž by ztratily vitaminy, minerály a vlákninu. Tím, že zbavíte potraviny většiny vody, v nich zamezíte růstu plísní, bakterií i kvasinek. Než se jím ale začnete ládovat po hrstech, poznejte i druhou stranu mince. Na co myslet, než si začnete dělat zásoby?

Největší chyby při sušení ovoce. Děláte je také?

Ovoce je obecně hodně sladké. Pokud se usuší, zbaví se jen vody a zmenší svůj objem. Zachová si většinu živin, ale také kalorií. Pak se může stát, že cukr tvoří i padesát a více procent jeho objemu.

Je tomu tak například u sušených datlí, meruněk, fíků a rozinek. Ve 100 g čerstvého jablka je přibližně 13 g cukrů a má energetickou hodnotu 57 kcal, ve stejném množství sušených jablek je klidně i 70 g cukru.

Energetická hodnota pak rázem stoupne na 243 kcal.

V ovoci se nachází hlavně glukóza a fruktóza. Máte-li sedavý způsob života, jako palivo tělu slouží zejména glukóza. Pokud sníte nadbytek cukrů, nestihnete získanou energii využít a vaše tělo si fruktózu uloží do zásob v podobě tuku.

„Fruktóza konzumovaná pravidelně ve vyšším množství může způsobovat ztukovatění jater, přispívá ke vzniku cukrovky a podporuje tvorbu tuku uvnitř dutiny břišní,” varuje Kateřina Hollerová, hlavní trenérka fitness centra pro ženy Contours.

Cukr v ovoci: Je třeba se ho bát? A kolik ho denně vůbec jíst?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Sušené ovoce může díky vysokému podílu vlákniny pomoci podpořit peristaltiku střev

Sušené ovoce je vhodné ho konzumovat v malém množství, ideálně ráno nebo dopoledne. Hodí se k ochucení kaše či jogurtu, rozhodně ne k bezmyšlenkovitému uzobávání večer k televizi. Může posloužit při dlouhé cestě nebo po náročném sportovním výkonu, kdy potřebujete rychle doplnit energii.

Když máte chuť na sladké, je samozřejmě nedoslazované ovoce díky vitaminům a obsahu vlákniny lepší volbou než sušenky s čokoládovou polevou. I tak je ale potřeba myslet na to, že byste ho měli sníst maximálně hrst. A dobré je ho kombinovat s bílkovinami. Ideálně třeba s bílým jogurtem.

6 tipů na zdravé a dietní snídaně: Je libo sladká či slaná?

Přestože je ovoce samo o sobě sladké, některé se před sušením máčí v cukerném roztoku nebo sirupu. Vzniklé kandované ovoce už ale právě kvůli přidanému cukru mezi zdravé potraviny nepatří vůbec.

Foto: Lika Mostova, Shutterstock.com

Uzavíratelné sklenice jsou pro skladování sušeného ovoce ideální, chrání před vlhkem, plísněmi i moly

Sušte vždy jen ovoce zdravé, jakmile je naťuknuté nebo začíná hnít, do sušičky nepatří. Mohlo by totiž později začít plesnivět a kontaminovat i další kousky. I proto je lepší rozdělit nasušenou nadílku na menší porce a skladovat ji ideálně v čistých, dobře uzavřených nádobách. Napadené sušené ovoce může vyvolat trávicí, dýchací i kožní problémy.

Co všechno lze připravit v domácí sušičce? Zeleninové placky i maso „jerky“

Svrbí vás po kousnutí do jablka rty, ale štrůdl si můžete dát bez obav? Některé alergeny se tepelnou úpravou skutečně rozkládají a přestávají škodit.

Na rozdíl od pečení nebo vaření ale sušení probíhá za nižších teplot, zhruba kolem 50 °C, a proto mohou dráždivé látky v sušeném ovoci přežívat. Totéž platí i pro další látky, které vyvolávají nadýmání, křeče v břiše, průjem nebo plynatost.

Zpravidla platí, že pokud vás dráždí čerstvé plody daného ovoce, se sušenými to nebude jinak.

Sušené ovoce je bohaté na vlákninu, která podporuje peristaltiku střev a váže na sebe nežádoucí toxiny. „Důležité je ale myslet na to, že společně s vlákninou musíme přijímat i zvýšené množství tekutin.

Tekutiny zajistí, aby vláknina ve střevech nabobtnala, což je pro její správné působení důležité. V opačném případě totiž hrozí riziko zácpy a jiných komplikací,” vysvětluje celostní lékař Bohumil Ždichynec.

Na rozdíl od čerstvého ovoce, které je samo o sobě bohaté na vodu, tedy nezapomeňte to sušené dostatečně zapít.

Pokud už jste někdy zkoušeli doma ovoce sušit, možná vás překvapilo, že nevypadá tak pěkně jako z obchodu. Doma sušené meruňky jsou hnědé místo oranžových, rozinky hodně tmavnou.

Pokud si tedy přeci jen občas dopřejete ovoce kupované, myslete na to, že u něj napomáhají vzhledu a udržení barvy siřičitany. Ovoce navíc konzervují a předcházejí jeho oxidaci.

U citlivějších jedinců ale mohou vyvolávat ekzémy, střevní problémy, dýchací obtíže i migrény.

Ovoce nasušte, ze zeleniny připravte chutné pickles.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector