Superpotraviny z pohledu vědy – jsou fakt super?

Jedinečná kniha na našem trhu

PŘÍBĚHY ČESKÝCH SUPERPOTRAVIN

Knížky posílám přes ČP nebo Zásilkovnu, v Praze možný osobní odběr.

Chcete v této době knížku dát jako dárek a přitom svoje blízké neohrozit?

Napište do poznámky, komu knihu kupujete (jeho adresu)  a svůj vzkaz.Ručně přidávám váš vzkaz a také svoje věnování a knihu pošlu za vás!

Možná si taky rádi dáte goji nebo jiné cizokrajné potraviny. Ale přesto si říkáte ..

Proč jsou chia, goji, quiona a avokádo vyzdvihované jako superpotraviny, když i u nás máme skvělé potraviny? Často možná i lepší a zdravější než ty, které přeletěly přes půlku zeměkoule

I u nás najdete poklady v podobě českýchslovenských superpotravin

Poklady, které si vypěstujete na zahrádce, zajdete si pro ně do lesa nebo si je jednoduše koupíte v supermarketu. A ještě si z nich snadno uvaříte báječná jídla nebo připravíte přírodní pomocníky pro zdraví

Superpotraviny z pohledu vědy – jsou fakt super? Superpotraviny z pohledu vědy – jsou fakt super? Superpotraviny z pohledu vědy – jsou fakt super? Superpotraviny z pohledu vědy – jsou fakt super? Superpotraviny z pohledu vědy – jsou fakt super?

Knížka Příběhy českých superpotravin vás čtivě a se selským rozumem provede poklady v podobě našich místních potravin a přidá vám k tomu i jednoduché tipyrecepty do kuchyně a domácí přírodní lékárničky

  • Příběhy, které vás vrátí do dětství a na prázdniny u babičky nebo na venkově.
  • Informace o prospěšných vitamínech, minerálech a látkách.
  • Zajímavosti z lidové moudrosti a lidového léčitelství.
  • Recepty a tipy do kuchyně.
  • Stravovací tipy podle ročních období.

Po přečtení si rozhodně nebudete muset odepřít ani ty voňavé a křupavé rohlíčky, které vaše děti tolik milují. Nebo ten výborný koláč, co si vozíte od babičky…

V knížce totiž nenajdete žádné zákazy. Ani vás v ní nenutím jíst bez lepku, bez cukru. Knížka je naopak napsaná..

Superpotraviny z pohledu vědy – jsou fakt super?

Zábavně a mile, protože se při čtení zasmějete, nebo se vrátíte do dětství k vůni babiččiných buchet a kakaa od maminky.

Čtivě tak, že informace a tipy z knížky si snadno zapamatujete.

Recepty z knížky navíc budete používat nejen ve svojí kuchyni, ale i jako základ svojí domácí přírodní lékárničky.

Knížka není o žádném konkrétním výživovém směru. Nekáže o tom, jak jíst, ale předkládá informace tak, že si sami řeknete: „Aha, to zní dobře. To vyzkouším.“ nebo „Tohle by se mohlo hodit mojí mamce. To jí řeknu.“

Ukáže vám, že k tomu, abyste jedli rozumně a zdravě, nemusíte dodržovat žádnou trendy dietu nebo výživový směr. Ukáže vám moudrost, se kterou jedli dřív naše praprababičky a která nás může inspirovat i v současné hektické době. 

 

Bez extrémů a se zdravým rozumem.

Proč jíst ve velkém potraviny, které přeletěly přes půlku zeměkoule, když máme i u nás hotové poklady?

  • Žijeme ve střední Evropě a máme tu spoustu skvělých potravin, které jsou rozhodně superpotravinami.
  • Je škoda utrácet za drahé a cizokrajné superpotraviny, když levněji a jednoduše můžeme použít ty naše, a vařit z nich skvělá jídla pro sebe, své děti a blízké.
  • Z mnoha našich superpotravin si navíc připravíme i skvělé přírodní prostředky na podporu zdraví.

Kniha Příběhy českých superpotravin

+ výhodnější cena online výživové konzultace(možný dárkový poukaz)

  • Třeba brokolici, dýně, borůvky, rajčata, houby a slaďoučké hrušky. A mnoho dalších superpotravin.
  • Recepty na rakytníkový přeliv, chřestovou polévku, kysané zelí se syrovátkou, rajskou omáčku, vývar, lososa s lněnými a konopnými semínky, medové kuličky, dýňový cheesecake … a dalších téměř padesát receptů.
  • Příběhy a taky jeden o tom, jak jsem si kvůli fotbalu a vlašským ořechům rozbila nos nebo…
  • …. proč bůček, slivovice a uzené mohou být také superpotraviny.

Popisuje celkový pohled na stravu podle ročních období a jak jíst zdravě a smysluplně i bez nejrůznějších diet a moderních trendů. Taky vám ukáže, jak a proč se inspirovat v naší stravě i principy tradiční čínské medicíny nebo ajurvédy. 

Ze všech pohledů jsem v této části vytáhla to nejlepší pro nás a naše české prostředí.

  • 25 nejlepších českých a slovenských superpotravin,
  • informace, jaké živiny, vitamíny a minerály v dané superpotravině najdete,
  • jak nám konkrétní superpotravina může pomoci, ale na co si u nich dát i pozor,
  • inspiraci a recepty, jak zařadit právě tuhle superpotravinu do svého jídelníčku,
  • a také…

Co je „KDYŽ JÍDLO MLUVÍ“?

  • neobvyklé až alternativní pohledy na potraviny, které vám pomůžou pochopit, proč některou potravinu máte rádi a jiná vám nevoní.
  • informace, jak na nás působí barvy jídla i způsob, jak a kde plodiny rostou.

Prostě vliv potravin na naše tělesné i emoční rozpoložení podaný tak, jak ho ještě neznáte.

Energie jídla a potravin prostě není jen o živinách a kaloriích, ale i o jiných energiích, než těch, které spočítáme na kalkulačce.

Kniha Příběhy českých superpotravin v číslech:

  • 4 kapitoly o vědomé výživě a laskavém stravování bez extrémů.
  • 5 kapitol o vhodné stravě v průběhu celého roku
  • 25 českých a slovenských superpotravin a jejich příběhů
  • Více než 50 receptů nebo tipů do kuchyně i domácí lékárničky
  • Inspirace stravou podle 5 elementů

Superpotraviny – jsou opravdu tak super?

Superpotraviny z pohledu vědy – jsou fakt super?
Zdroj: Superpotraviny ze Shutterstock

Poslední roky jsou velmi trendy, vždy se najde potravina, která je populární. Jednou to jsou chia semínka, acai nebo zelený ječmen, jindy zase aloe vera, konopná semínka nebo quinoa. Všechny tyto produkty mají bezesporu svá pozitiva. Nicméně dojem, že po jejich konzumaci budeme neuvěřitelně zdraví, v nás zcela účelově budí marketing. Většina promovaných superpotravin totiž pochází z exotických zemí a dovoz je velký byznys.

Spasí naše zdraví?

Ač to podle reklamy vypadá, tak nespasí. Pokud budeme žít ve stresu, sedět celý den v autě nebo u počítače, jíst nevhodně a k tomu si denně zařadíme do jídelníčku jednu superpotravinu, naše zdraví to výrazně neovlivní. Základem dobrého zdraví je pořád to samé – tedy vyvážená strava, dostatek spánku, pohybu, relaxu a co nejméně stresu.

Budete mít zájem:  Dalajlama Citáty O Zdraví?

Pro obohacení jídelníčku můžeme samozřejmě výše zmíněné potraviny do své stravy zařadit, jen se na ně nesmíme spoléhat jako na záchranu našeho zdraví.

V Čechách také máme svoje  „superpotraviny“

Pokud nám jde o příjem výživově bohatých potravin, můžeme sáhnout i k tradičním českým produktům. Už naše prababičky věděly, co je dobré. Které to jsou?

Česnek a cibuleMají antikarcinogenní účinky, snižují krevní tlak a působí preventivně proti srdečně cévním onemocněním.

Pšeničné otrubyObsahují velké množství nerozpustné vlákniny, působí tudíž preventivně proti zácpě, zrychlují průchod tráveniny střevním traktem, podporují činnost střev, snižují množství přijaté energie a působí také preventivně proti zubnímu kazu a nádorům rakoviny tlustého střeva.

Výrobky z ovsa – ovesné vločky, mouka a otrubyObsahují vlákninu, antioxidanty a hlavně významné množství beta-glukanů, což je látka, která snižuje celkovou hladinu krevního cholesterolu, hladinu LDL cholesterolu, zatímco hladinu HDL cholesterolu neovlivňuje. Beta-glukan také snižuje hladinu glukosy v krvi, což je příznivé zejména u diabetiků.

Lněné semínkoJe zdrojem omega-6 a omega-3 mastných kyselin, vlákniny a antioxidantů. Semínka můžeme přidávat do pečiva, müsli, polévek nebo třeba do zeleninových salátů.

Pokud před konzumací semínko rozmixujeme, je důležité ho dlouho neskladovat, protože by žluklo. Konzumace 2-3 lžic semínek denně působí proti zácpě, zánětu žaludku a střev a snižuje také hladinu cholesterolu.

Lněné semínko hraje také roli při prevenci některých nádorových onemocnění.

Hlíva ústřičnáHouba, která se dá upravovat na mnoho způsobů. Koupíme ji po celý rok v běžných supermarketech.

Díky vysokému obsahu beta 1,3 D glukanů má preventivní účinky proti zánětlivým onemocněním, zvyšuje obranyschopnost organismu (beta glukany z ovsa tento účinek nemají), snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Dále pak obsahuje vlákninu, vitamíny skupiny B, D, C, K, některé stopové prvky a minerální látky.

Kysané zelí (a další kvašená zelenina)Zelí obsahuje vysoké množství vlákniny a vitamínu C, K a B. Kvašením se obsah těchto vitamínů zvyšuje. Kysané zelí zvyšuje obranyschopnost organismu a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Je jich víc ..

Výčet potravin, které mají velice pozitivní účinky je dlouhý, patří mezi ně vlašské ořechy, mandle, mrkev, červená řepa, jablka, maliny, ostružiny, borůvky, brusinky a mnoho dalších. Je výborné zařazovat je do svého jídelníčku.

Víc, než na superpotraviny bychom se ale měli spoléhat spíš na zdravý rozum a správný životní styl

Některé potraviny uváděné jako superpotraviny pro naše zdraví příliš přínosné nejsou jako např. kokosový tuk, který obsahuje přibližně 90 % nasycených mastných kyselin a pouze do 2 % esenciálních mastných kyselin.

Superpotravina – Wikipedie

Superpotravina je marketingové označení pro potraviny, které mají vysoký obsah látek, které by měly prospívat zdraví. Jde například o vitamíny a minerální látky.[1]

Definice

Poprvé byl tento výraz použit na počátku 20. století, k rozšíření však došlo až na počátku 21. století.[2] Tento trend souvisí s větším zájmem lidí o své zdraví, zdravou stravu a zdravý životní styl.[3] Podle studie YouGov 61 % obyvatel Spojeného království nakoupilo nějakou potravinu, protože byla označena jako superpotravina.[3]

Neexistuje žádná oficiální definice superpotraviny. Tento termín se používá především v marketingu a v médiích a popisují se jím velmi výživné potraviny s pozitivním dopadem na zdraví.

[3] Podle Oxford English Dictionary jde o „výživově bohatou potravinu, která je považovaná za zvláště prospěšnou pro zdraví, tělesnou a duševní pohodu“, Webster's Dictionary je vymezuje jako „zvláště výživově bohatou potravinu, plnou vitamínů, minerálů, vlákniny, antioxidantů a/nebo živin rostlinného původu“.[2]

Kritika

Označování určitých potravin za superpotraviny někteří odborníci kritizují.

Podle Britské dietologické organizace[4][5] a profesora bostonské Tufts University Jeffreyho Blumberga označení mate zákazníky, kteří se pak domnívají, že tyto potraviny jsou lepší než jiné[3] či se jim prodejci snaží prodat dražší produkty (exotické ovoce nebo džusy), které jsou podobně zdraví prospěšné jako běžné ovoce a zelenina, které však stojí zlomek ceny superpotravin.[4] Při označování některých druhů ovoce a zeleniny se často argumentuje vědeckými studiemi, které zjistily, že mají určité zdraví prospěšné vlastnosti. Ovšem již neuvádějí, že těchto výsledků bylo dosaženo za odlišných podmínek, než za kterých je poté lidé konzumují. Používají se například vysoké koncentrace živin, jichž není při běžném stravování možné dosáhnout, či studie nepočítají, že kromě superpotravin lidé jedí i jinou stravu, která může působení superpotravin ovlivnit.[2] Například červené jablko obsahuje tolik antioxidantů jako 13 dávek džusu z kustovnice čínské.[4]

Superpotraviny

Výčet potravin, které lze označit názvem superpotravina není jednotný.

[1] Řadí se sem například červená řepa, borůvky,[2] chia semínka, mladý ječmen, nepražené kakaové boby, citrusy, některé ryby,[1] ořechy, semínka (konopná, lněná, slunečnicová, melounová, dýňová) a luštěniny (fazole, čočka, sója), exotické ovoce (avokádo, granátové jablko, mango, kiwi), řasy (chlorella, spirulina),[1] quinoa[3] či kustovnice čínská (goji).[3][1]

Reference

  1. ↑ a b c d e DVOŘÁKOVÁ, Eva. Superpotraviny jsou plné zdraví prospěšných vitamínů a minerálů. Novinky [online]. 2014-02-21 [cit. 2015-10-05]. Dostupné online. 
  2. ↑ a b c d
    Věda a superpotraviny: jsou opravdu super ?. POTRAVINY DNEŠKA [online]. Listopad 2012 [cit. 2015-10-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-10-06. 
  3. ↑ a b c d e f SHEARMAN, Sarah. Quinoa, chia seeds and kale: superfoods or supermarketing?. The Guardian [online]. 2014-10-02 [cit. 2015-10-05]. Dostupné online. 
  4. ↑ a b c 'Superfood' cons shoppers: Label should be banned because it is 'a marketing ploy to hook consumers into buying expensive products'. Daily Mail [online]. 2013-12-20 [cit. 2015-10-05]. Dostupné online. 
  5. ↑ HUGHES, Ian. Trendy superfoods are a marketing trick that fool you into thinking you're being healthy say food experts. Mirror [online]. 2013-12-20 [cit. 2015-10-05]. Dostupné online. 
Budete mít zájem:  Rybí maso brzdí dopady jedovatého kadmia

Portály: Gastronomie

Citováno z „https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Superpotravina&oldid=18229550“

Co jsou to superpotraviny a proč bychom je měli jíst?

S pojmem superpotravina, superovoce, superzelenina nebo superfood se začínají spojovat nejen doplňky stravy, ale i kosmetika, vlasové přípravky a další produkty.

S pojmem superpotravina, superovoce, superzelenina nebo superfood se začínají spojovat nejen doplňky stravy, ale i kosmetika, vlasové přípravky a další produkty. Zdá se, že je kolem nich velký boom, přitom lidstvo jako takové provází celá staletí až tisíciletí. Co superpotraviny jsou, jaký mají přínos pro naše zdraví a proč bychom je měli jíst se dozvíš v tomto článku.

Účinky stravy a životního stylu na zdraví

Už Hippokrates, otec medicíny, pravil: Nechť je tvé jídlo tvým lékem a tvůj lék nechť je tvým jídlem. A zdá se, že se k tomuto rčení začínáme opět obracet.

Čím dál více mluví o celostním pohledu na zdraví člověka, psychosomatii (o provázanosti psychiky a fyzického těla a jak jedno ovlivňuje druhé ve zdraví i nemoci) či tzv. lifestyle medicine, což je označení pro druh medicíny, která se dá definovat jako “léčba životním stylem”.

Je to léčebná praxe, která se stává populární v západních zemích jako Amerika, Kanada nebo Velká Británie a je postavena na vědeckých důkazech, které podporují fakt, že zdravé vzorce chování a zdravé myšlení přímo ovlivňují zdraví a kvalitu života.

Mezi ně patří přiměřená fyzická aktivita, redukce stresu, organizace volného času, sociální podpora a zdravá strava, kterou můžeme podpořit právě pravidelnou konzumací superpotravin.

Vypadá to, že západ o pár tisíciletí zaspal, protože sílu potravin, bylinek a hub na dálném východě v Asii, Japonsku nebo třeba v Indii znají a aktivně využívají od pradávna.

Už ajurvéda, jedna z nejstarších léčebných praxí s nimi pracuje od samého počátku (Sušruta samhitá, nejautentičtější ajurvédská sbírka vznikla asi v 1. tisíciletí před naším letopočtem).

Ajurvéda také pracuje s pojmem Rayasana, což je věda o prodloužení životnosti využitím superlátek v bylinách, houbách a dalších zástupců rostlinné říše.

Co jsou superpotraviny?

Za superpotravinu je označena taková potravina, bylinka nebo houba, která se vyznačuje nezvykle vysokým obsahem vitamínů, minerálů, stopových prvků, antioxidantů nebo svých vlastních unikátních sloučenin, které napomáhají lidskému zdraví na různých úrovních, ať už jde o imunitní, trávicí, hormonální, nervový nebo jiný systém v těle.

Přesný a uzavřený seznam superpotravin neexistuje, prakticky neustále se objevují nové látky, který mají na lidský organismus pozitivní vliv, dnes a denně vznikají nové studie, které tyto poznatky potvrzují či vyvracují a zdá se, že fytoterapie (léčba bylinkami) ve vědeckých kruzích zaujímá stále důležitější místo. Vždyť jen o ženšenu pravém je publikováno více než 10 000 studií nebo vědeckých prací.

Jaký mají superpotraviny přínos pro zdraví

Na superpotraviny lze nahlížet několika způsoby, působí v těle na různé systémy a specializují se na různé účely. Mezi ně patří například účinky:

  • Širokospektrální (ovlivňují imunity, trávení, detoxikaci, hormony a další procesy naráz)
  • Protizánětlivé (pomáhají předcházet nebo léčit zánět v těle)
  • Antioxidační (bojující proti předčasnému stárnutí a opotřebování buněk, proti volným radikálům, těžkým kovům a karcinogenům)
  • Imunomodulační (podporují imunitní reakce a odpověď podle potřeby organismu)
  • Neuroprotektivní (chrání mozkové buňky a pečují o nervový systém)
  • Adaptogenní zvyšují schopnost organismu se adaptovat na stres (zátěž) či únavu)
  • Antibiotické (i přírodní látky obsahují sloučeniny, které se v těle chovají jako antibiotika)
  • Stimulační (povzbuzují organismus, navozují bdělost a pozornost, zrychlují metabolismus)
  • Antidepresivní (působí na systém dopaminu a serotoninu)
  • Srdečně-cévní (chrání cévy, zlepšují průtok krve, zabraňují ucpávání cév, snižují cholesterol,..)
  • Protektivní (chrání buňky před poškozením či jinou degenerací)
  • Afrodiziakální (povzbuzují libido, pomáhají při léčbě plodnosti)
  • Hormonální (stabilizují hormonální balanc, pomáhají v období klimakteria, při PMS atd.)
  • Cholinergní (ochrana paměti)
  • Antirakovinné (pomáhají preventivně proti rakovinnému bujení, některé studie už ukazují v menších měřítkách, že určité látky dokáží nádor i likvidovat, může však trvat, než se však dostanou tyto látky do běžné lékařské praxe

Proč bychom měli jíst superpotraviny?

Dávné a tradiční kultury na sílu bylin spoléhají odjakživa. Nenajdeme u nich civilizační choroby jako cukrovka, obezita a další. Aplikování lifestyle medicine je nejenom předpokladem pro tělesné zdraví, ale i duševní. Je důležité si uvědomit, že kulturní/civilizační vývoj velmi předběhl evoluci a biologický vývoj.

Ještě před 30 lety neexistoval svět, jak ho známe dnes, neexistoval internet, jak ho známe dnes a přitom dnes jsou k němu připojené nejen počítače, ale i ta nejmenší zařízení jako mobily nebo hodinky. Žijeme v době nadbytku. Nejen kalorického, ale i stresového – a hlavně informačního.

Problém je, že tělo má evolučně stále velmi podobné adaptační limity jako člověk v pravěku, s kulturním vývojem neroste úměrně i vývoj biologický. Mozek teď musí zpracovávat daleko více informací než dříve. Musíme si vybírat kvalitní zdroje informací, neustále něco hodnotit a třídit. A i mozek je stavěn pouze na určitý objem informací.

Ve chvíli, kdy vystavujeme mozek neúměrnému počtu informací dlouhodobě a zvyšujeme v těle stres nad adaptační rozmezí, může dojít k onemocnění, syndromu vyhoření a dalším problémům.

Čím více technologií a dalších kulturních vymožeností máme, tím více je musíme kompenzovat zdravým životním stylem, vyváženou stravou, pobytem v přírodě a na sluníčku, pohybem, zdravým spánkem a relaxací. Superpotraviny nám v tom mohou pomoci a usnadňují nám práci, když je užíváme dlouhodobě.

Budete mít zájem:  Lidské Léky Pro Psy?

Rozhodně ale samy o sobě nenahradí celostní přístup k našemu zdraví. Pokud budeš denně pít 2 litry colového nápoje, obědvat ve fastfoodových řetězcích, večer si sedneš k počítači nebo televizi a půjdeš spát ve 3 ráno, tak tě 1 superpotravina k snídani nezachrání.

My v superfoody na celostní přístup myslíme, proto na našem blogu najdeš další články, ebooky, infografiky, konkrétní recepty, cvičení a vedené audionahrávky a další materiály, které ti nezaberou čas a jejich praktikování je velmi jednoduché.

A superpotraviny? Vzali jsme ty, které jsou v premiové kvalitě a v dobře vstřebatelné formě a účelně je namíchali do směsí nadrcených prášků, které si můžeš přidat do kteréhokoli jídla. Dodáš tak tělu potřebné látky a ještě si pochutnáš na jídle, které máš rád(a).

Můžeš tak jednoduše podpořit svou imunitu, pleť, fungování mozku, energii nebo bojovat proti stresu.

Mýty vs. fakta: Co je to vlastně superpotravina a opravdu mezi ty nejlepší patří i sádlo?

Světový den zdraví nám mimo jiné připomíná, že nás v kondici udržuje vhodný jídelníček plný prospěšných potravin. Ideálně superpotravin, o nichž se zejména v posledních letech mluví čím dál víc. Co ale vlastně potravinu dělá superpotravinou?

Už od roku 1948 připadá na 7. dubna každoroční oslava Světového dne zdraví pod záštitou Světové zdravotnické organizace (známé pod zkratkou WHO). Že k dobré kondici člověka přispívá i správný jídelníček, to nám vtloukají do hlavy od malička.

A takové ty obecné poučky – jako, že máme pít hodně vody, jíst zeleninu, omezit pečivo a červené maso – také všichni známe. Zejména v posledních letech ale často slyšíme o tzv.

superpotravinách, mezi které nejznáměji patří třeba borůvky, chia semínka nebo různé druhy mořských řas.Ten pojem budí dojem, že se jedná o jakousi zázračnou potravinu, která nás zachrání před nemocemi, stářím a dalšími nepříjemnostmi. Je to částečně pravda…

I není, protože žádná taková zázračná bobulka, kterou stačí sníst a člověk pak zůstane navždy vitální, mladý a krásný, samozřejmě neexistuje.

Co jsou to superpotraviny?

Superpotravina je marketingové označení pro takovou potravinu, která obsahuje prokazatelně významné množství vitamínů, minerálů a jiných prospěšných látek, čímž člověku její pravidelná konzumace zajišťuje dostatečné množství těchto věcí.

Podle článku Věda a superpotraviny: Jsou opravdu super? publikovaném v roce 2012 v odborném časopise Potraviny dneška byl onen termín „superpotravina“ poprvé použit již na začátku 20. století, k jeho masovému rozšíření ale došlo až o 100 let později s rozmachem zájmu společnosti o zdravou výživu.

V roce 2014 britský The Guardian psal o studii YouGov, která zjistila, že z testovaných subjektů jich více než 60 % koupilo nějakou potravinu jenom proto, že nesla označení „super“.

Oxfordský jazykový slovník definuje superpotravinu jako „výživově bohatou potravinu, která je považovaná za zvláště prospěšnou pro zdraví, tělesnou a duševní pohodu“, ale přesnější parametry, které potravina musí splnit, aby se stala super, určeny nejsou.

Je tedy nutné jíst superpotraviny?

Ano i ne. Pro zdraví se samozřejmě potřeba jíst co nejvíce vyváženě. Pokud některou ze superpotravin máte rádi, určitě se jí nebojte, uškodit vám nemůže. Ale pokud se sebezapřením pijete denně smoothie se zeleným ječmenem, můžete si ho klidně odpustit.

Důvod, proč jsou superpotraviny tak populární, kromě šikovného marketingu, je ten, že se jednou za čas objeví vědecká studie, která některou ze superpotravin vynese do nebe s tím, že určité prospěšné látky obsahuje větší množství než jiné suroviny.

Podle profesora Jeffreyho Blumberga z univerzity Tufts v americkém Massachusetts je ale problémem těchto studií to, že často počítají s velkými dávkami superpotravin, které čověk běžně nezkonzumuje, případně jejich autoři nezohledňují fakt, že lidé kromě dané superpotraviny jedí i jiné věci, které mohou účinky superpotraviny pozměnit.

Dobrým příkladem je studie jihokorejských vědců z roku 2015, kterou svého času citovala světová i česká média s tím, že mezi deseti nejlepšími superpotravinami je také vepřové sádlo.

Při bližším pohledu na originální studii ale zjistíme, že korejští výzkumníci nestudovali zdravotní dopad přímé konzumace potravin na člověka, pouze vytvořili model výpočtu výživové hodnoty jednotlivých surovin. Jak dále píše Doc. Ing. Jiří Brát, CSc.

v článku pro magazín Vím, co jím, primárním zdrojem korejských vědců byla americká databáze složení potravin, kterou má k dispozici Zemědělská výzkumná služba při americkém ministerstvu zemědělství. Jednoduše řečeno jsou tedy výsledky studie zavádějící a neberou v potaz celou řadu faktorů.

Se sádlem se to má tak, že podle studie je to vepřové sice dobrým zdrojem vitamínů skupiny B a minerálů, zároveň ale ve 100 gramech sádla najdeme 39 gramů nezdravých nasycených tuků, jejichž přílišná konzumace znatelně zvyšuje cholesterol. Takže pokud se jím budeme od ráno do večera ládovat, našemu zdraví to nijak zvlášť nepomůže. A tak je to se vším.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector