Street food: Na ulici by měli vařit ti nejlepší

20.03.2019 / AUTOR: Vlaďka Hyláková

Pražské ulice, náměstí a parky plné báječného jídla z celého světa!

Spolu s oficiálním příchodem jara nastal okamžik, který všichni tolik milujeme.

Letošní sezóna street food festivalů, gastroakcí, pikniků a hromadného ochutnávání exotických delikates po celé Praze je tady! Kde zažijete malou Itálii? Kdy si nenechat ujet přehlídku food trucků? Na kterém festivalu budou vařit velikáni české gastronomie a zároveň porotci soutěže MasterChef Česko Radek Kašpárek, Jan Punčochář a Přemek Forejt? Připravili jsme pro vás přehled 20 akcí, které by si letos neměl nechat ujít žádný milovník skvělého jídla. A nezapomeňte sledovat náš nový projekt – interaktivní mapu s tím nejlepším pražským občerstvením do ruky!

Food truck show na Náplavce

30. března od 10:00 do 18:00

Street food: Na ulici by měli vařit ti nejlepší

Na Smíchovskou náplavku se v sobotu 30. března 2019 sjedou ty nejlepší food trucky! Přijďte na tuhle jedinečnou přehlídku a ochutnejte občerstvení z více než 40 stánků na čtyřech, třech i dvou kolech.

Těšit se můžete na street food klasiku jako jsou hamburgery, hot dogy, pizza nebo grilované sendviče, ale nebudou chybět ani belgické nebo holandské hranolky, čerstvá pasta, thajská kuchyně, pastrami, vietnamské bagety, vafle nebo teplé preclíky.

To vše ve speciálně upravených dodávkách, přívěsech, rikšách, na tříkolkách nebo obřích grilech. Vstupné je 50 Kč.

Kde: Smíchovská náplavka – Hořejší nábřeží, Praha 5

Garden Food Festival

4.–6. dubna od 14:00 do 22:00

Street food: Na ulici by měli vařit ti nejlepší

Ať už milujete tradiční českou a regionální kuchyni, nebo rádi zkoušíte exotické delikatesy, Garden Food Festival pro vás bude jedinečným gastronomickým zážitkem. Festival proběhne v Praze poprvé, a to v prostorách karlínské Invalidovny a přilehlého parku.

Kromě toho, že se vám v Invalidovně představí zajímavé kulinářské koncepty z Prahy, celé republiky i ze zahraničí, tak budete mít příležitost vidět na vlastní oči, jak vaří králové české gastronomie.

Na festivalu totiž budou vařit také porotci letošního ročníku soutěže MasterChef Česko – Radek Kašpárek, Jan Punčochář a Přemek Forejt. Kromě nich tam potkáte také finalisty této kuchařské soutěže.

Budete moct ochutnat farmářské a lokální produkty, destiláty, tuzemská i světová vína nebo produkty z minipivovarů. Vstupné vás vyjde 100 Kč v předprodeji a 150 Kč na místě. 

Kde: Invalidovna Karlín, Praha 8

Oriental Street Food Market 

13. dubna od 10:00 do 20:00

Street food: Na ulici by měli vařit ti nejlepší

V holešovickém Vnitroblocku vyroste 13. dubna orientální tržnice, na které budete moct ochutnat tradiční pochutiny Blízkého východu. Oriental Street Food Market ale nebude jen o konzumování jídla.

 Během programu si vystoupí také cestovatelé a kuchaři se svými přednáškami, naučíte se, jak správně vyfotit jídlo na váš Instagram, nebo jak si arabsky objednat v restauraci.

Celá akce se koná v rámci Festivalu arabské kultury 2019 ve spolupráci se studentským spolkem Madžlis. Vstupné je dobrovolné. 

Kde: Vnitroblock, Tusarova 31, Praha 7

Street Food Festival Holešovice – jaro

14. dubna od 10:00 do 20:00

Street food: Na ulici by měli vařit ti nejlepší

Street Food Festival v holešovickém klubu Cross je mezi milovníky pouličního jídla dobře známý.

Zima je definitivně za námi, tak to pojďme oslavit! Street Food Festival je akce pro všechny, kdo se chtějí dobře najíst, rádi zkouší nové chutě, v multikulturní prostředí se cítí jako doma a baví je netradiční prostory, ale i pro ty, kteří se chtějí přijít prostě pobavit, poslechnout si dobrou hudební produkci a dozvědět se hodně zajímavostí. 14.

dubna se pro vás v Crossu otevře přibližně 50 stánků s jídlem ulice. Těšit se můžete na polévky, grilovaná masa, galetky, palačinky, zmrzliny, sekanou v housce, hamburgery, pizzu, tacos, falafel, sendviče, ale i sushi nebo Pho a spoustu dalšího. 

Kde: Cross club, Plynární 1096/23, Praha 7

Vegan Burger Festival

21. dubna od 10:00 do 18:00

Street food: Na ulici by měli vařit ti nejlepší

Všichni vegani i „nevegani” budou mít 21. dubna příležitost ochutnat nejrůznější veganské burgery v klubu Cross.

Možná už jste nějaký ten veganský burger ochutnali, ale na této akci budete mít jedinečnou příležitost zjistit, jak rozmanité ve skutečnosti jsou a jak výborně chutnají.

 Letošní druhý ročník veganského burger festivalu bude mít také uměleckou a sportovní část programu. Vstupné je dobrovolné.

Kde: Cross club, Plynární 1096/23, Praha 7

Prosecco & Food Festival

27.–28. dubna od 12:00 do 20:00

Street food: Na ulici by měli vařit ti nejlepší

Bublinky, bublinky, bublinky! Milovníci prosecca zbystřete. Neměli byste totiž chybět na letošním Prosecco & Food Festivalu, který proběhne poslední dubnový víkend ve Žlutých lázních.

Můžete se těšit na desítky druhů prosecca, šumivých vín a gastronomické speciality z celého světa, jako jsou například grilované krevety, chobotnice i italské šunky a sýry.

Samozřejmě nebudou chybět také moderní dezerty, káva a různé druhy zmrzliny. Už víte, s kým vyrazíte? 

Kde: Žluté lázně, Podolské nábřeží 3, Praha 4

Středomoří na náplavce

27. dubna od 10:00 do 19:00

Street food: Na ulici by měli vařit ti nejlepší

Letní dovolená je daleko a vaše vysněná destinace v nedohlednu? Zkraťte si čekání na přehlídce oblíbené středomořské kuchyně na Smíchovské náplavce. Středomoří – to jsou ryby, ústřice, mořské plody, speciality z grilu, pizza ale také víno a prosecco. 27.

dubna se můžete těšit na velký výběr z různorodých pokrmů z italské, francouzské, španělské, řecké nebo chorvatské kuchyně. Součástí festivalu budou také stánky s delikatesami, kde nebudou chybět olivy a olivové oleje, pesta, makronky nebo rolovaná zmrzlina.

Kdy jindy se vám povede procestovat několik zemí za jeden den? Vstupné je 50 Kč.

Kde: Smíchovská náplavka – Hořejší nábřeží, Praha 5

Veggie Náplavka JOY

1. května od 10:00 do 21:00

Street food: Na ulici by měli vařit ti nejlepší

Další ročník již tradiční prvomájové Veggie Náplavky nese podtitul Joy – Radost.

Spolek Vegan Fighter pořádá už sedmým rokem akce, které lákají tisíce návštěvníků z České republiky i ze zahraničí a spojuje je jedno – snaha představit nejnovější trendy, hity a novinky zdravého a ke zvířatům i planetě ohleduplného životního stylu.

Nejedná se jen o kulinářskou akci zaměřenou na veganství. Na Veggie Náplavce se potkáte s inspirativními osobnostmi a seznámíte se také se zajímavými projekty. Chcete se o veganství dozvědět více? Pak byste rozhodně měli dorazit na náplavku. 

Kde: Náplavka – Rašínovo nábřeží, Praha 2

Letní street food 

11. května od 10:00 do 20:00

Street food: Na ulici by měli vařit ti nejlepší

Na Smíchovské náplavce budete moct 11. května ochutnat pouliční gastronomii z celého světa. Kromě street food klasiky se můžete těšit na tematické letní speciality, jako jsou zmrzliny, exotické ovoce, prosecco, osvěžující limonády a koktejly.

Během horkých dnů určitě oceníte lehkou středomořskou kuchyni, ryby, hummus, asijské pokrmy a saláty. Nezůstanete ochuzeni ani o grilovaná masa, mexické tacos, španělské tapas, gruzínské šašliky nebo venezuelskou arepu.

Letní street food doplní bohatý doprovodný program v duchu latinskoamerických rytmů. Vstupné je 50 Kč.

Kde: Smíchovská náplavka – Hořejší nábřeží, Praha 5

Zažij Itálii

15. května od 8:00 do 20:00

Street food: Na ulici by měli vařit ti nejlepší

Pěší zóna na Andělu se 15. května promění v malou Itálii.

Přijďte ochutnat ty nejlepší italské delikatesy, parmskou šunku, buvolí mozzarellu, parmezán, olivové oleje, zmrzliny, čerstvé těstoviny, výběrovou kávu, pizzu, mořské plody, pesta i antipasty.

Prosecco poteče proudem, nebude chybět ani Aperol Spritz, který vám vykouzlí dojem perfektního letního dne. To vše za doprovodu italských melodií. 

Kde: Pěší zóna Anděl, Praha 5

Pivo a Burger festival

19. května od 11:00 do 20:00

Pivo a Burger festival je akce, kterou si nesmí nechat ujít milovníci svrchně kvašených piv a šťavnatých burgerů. Čtvrtý ročník tohoto oblíbeného festivalu proběhne 19.

května na zrekonstruovaném Karlínském náměstí. Ochutnat můžete piva z malých řemeslných pivovarů a k tomu burgery z několika karlínských restaurací. Přijďte se dobře najíst a napít.

Vstupné, v jehož ceně je degustační sklo, je 70 Kč.

Kde: Karlínské náměstí, Praha 8

Italian Food Festival

24.–26. května od 10:00 do 23:00

Italian Food Festival se snaží propojit výborné italské produkty z Prahy s těmi, které pocházejí přímo z Itálie.

Druhý ročník tohoto gurmánského street food festivalu se bude konat na Výstavišti Holešovice, kde od pátku 24. května do neděle 26.

května můžete ochutnat pizzu, pastu, Pinsa Romana, prosciutto, ale také prosecco nebo víno. Hrát bude živá hudba a určitě oceníte, že vstup na akci je zdarma.

Kde: Výstaviště Holešovice Praha, Praha 7

Merkádo 2019

30.–31. května od 9:00 do 20:00

Merkádo! Letos se náměstí Jiřího z Poděbrad už pošesté promění v Latinskou Ameriku. Tématem letošního ročníku bude rituál smrti, ale pokud víte, jakým způsobem se v Mexiku slaví Den mrtvých neboli Día de los Muertos, tušíte, že smutné to rozhodně nebude. Těšte se na trhy s bohatou nabídkou exotických jídel a nápojů ze zemí Střední a Jižní Ameriky.

 Na Merkádu ochutnáte národní jídla z mnoha latinskoamerických zemí: Argentiny, Brazílie, Guatemaly, Kuby, Panamy, Kolumbie, Venezuely, Kostariky, Mexika či Peru. Jídla budou připravována Latinoameričany žijícími v České republice. Kromě toho budete mít příležitost zakoupit si originální bižuterii, textílie a bytové doplňky.

Budete mít zájem:  Chilli – kdy je zdravé a kdy už ne?

Čeká vás latinská hudba, salsa a spousta dobré zábavy! 

Kde: Náměstí Jiřího z Poděbrad, Praha 3

Prague Ice Cream Festival 

2. června od 10:00 do 19:00

Na začátku června si pořádně osladíte život! Zmrzlinou! Prague Ice Cream Festival je unikátní svátek všech milovníků zmrzliny, který vznikl v roce 2015 a v současné době je největším festivalem svého typu ve střední Evropě.

Kromě nejrůznějších druhů zmrzliny, ať už typu gelato, točené, jogurtové, ice roll, sorbetů, veganské, bio nebo nanuků, se můžete těšit na čerstvé ovoce, alkoholické i nealkoholické nápoje, kávu a další občerstvení.

Na děti tu čeká spousta soutěží a dospělí určitě ocení řadu ochutnávek. 

Kde: Výstaviště Holešovice Praha, Praha 7

Festival ambasád Food&Culture 2019

8. června od 8:00 do 18:00

Farmářské tržiště na Kulaťáku vám 8. června nabídne netradiční přehlídku stánků ze všech koutů světa. Bude se tu totiž konat čtvrtý ročník Festivalu Ambasád, v rámci kterého budete moci ochutnat tradiční jídla zemí z celého světa. Kromě exotických chutí se těšte také na bohatý program, ve kterém nebudou chybět ani přednášky o jednotlivých kulturách. Vstup je zdarma. 

Kde: Farmářské tržiště na Kulaťáku, Praha 6

Pivo na Náplavce 2019

14.–15. června 

Léto, večery na náplavce a pivo! Máte snad lepší představu o půlce června? Sedmý ročník degustačního festivalu Pivo na Náplavce vám nabídne piva od 50 malých a mini českých pivovarů degustovaná výhradně ze skla, k tomu příležitostnou várku festivalového speciálu Vltavský znak, spousta skvělé muziky a také všemožné dobroty k zakousnutí. V pátek 14. června festival začne v 15:00 a v sobotu budete moct přijít už od 10:00, kdy bude na festival navazovat také farmářský trh. Vstupné na akci je zdarma. Kdo bude chtít degustovat pivo, pak je potřeba zakoupit si degustační set za 100 Kč, který platí po oba dny festivalu.

Kde: Náplavka – Rašínovo nábřeží, Praha 2

Apetit piknik

15. června od 10:00 do 20:00

V sobotu 15. června proběhne už 9. ročník kulinárního trhu a gastronomického festivalu v jednom. Apetit Piknik v Grébovce vám již tradičně nabídne lahodné jídlo, osvěžující pití a jedinečnou atmosféru. Zabalte deky, domluvte partu kamarádů a vyrazte piknikovat do Havlíčkových sadů, kde objevíte nové kulinářské hvězdy. Vstup je zdarma. 

Kde: Park Grébovka, Praha 2

Pražský piknik 2019

13.–14. července od 10:00 do 22:00

Další piknik, který vás v létě 2019 čeká je ten na Střeleckém ostrově. Pražský piknik je už třetí ročník dvoudenního festivalu pouliční kuchyně v samém srdci Prahy.

Chcete zažít pravou piknikovou atmosféru? Připravte si proutěné koše, obejděte s nimi stánky a po jejich naplnění stačí jen roztáhnout deku kdekoliv na ostrově a vychutnat si vaše kulinářské úlovky.

Kromě stánků s mezinárodní pouliční kuchyní se znovu můžete těšit na řadu workshopů, happeningů a bohatý hudební program napříč žánry. Nebude chybět ani půjčovna piknikových košíků a dek. Vstupné od 10:00 do 18:00 je 50 Kč, od 18:00 do 22:00 100 Kč (děti a senioři mají vstup zdarma).

Kde: Střelecký ostrov, Praha 1

Raw food festival 

3. srpna od 11:00 do 21:00

Raw food nebo také „živá strava”. Vychází z myšlenky, že tepelně upravená strava výrazně ztrácí své výživové hodnoty. Za hraniční se považuje teplota cca 42°, nad kterou dochází ke zničení živin a důležitých enzymů.

Nevařené a nepečené jídlo? Pro někoho to může být zvláštní představa, ale když si představíte všechno to ovoce, zeleninu, saláty, semínka, ořechy nebo sušené plody, možná to přece jen budete chtít zkusit.

Raw food festival je svátek živé stravy, festival raw jídla, který je doplněný o spoustu inspirativních přednášek a workshopů. Přijďte a ochutnejte! Uvidíte, že budete mile překvapeni. 

Kde: Cross club, Plynární 1096/23, Praha 7

Foodparade 2019

31. srpna–1. září

Poslední prázdninový víkend, 31. srpna a 1. září, se uskuteční 9. ročník již tradičního festivalu Foodparade v prostorách překrásných zahrad Trojského zámku. Ochutnat budete moci degustační menu od skvělých restaurací. Představí se velké restaurace, menší bistra i některé zajímavé pop-up projekty.

Kuchařské show se známými českými kuchaři, ale také soutěž v pojídání chilli nebo v otevírání ústřic, skvělé workshopy jako foodstyling, food foto, příprava kávy nebo gril akademie pro opravdové milovníky grilování. To všechno a ještě více vás čeká na Foodparade 2019.

 Rozložte si se svými přáteli nebo rodinou piknikovou deku na trávníku uprostřed zahrad, dejte si vychlazenou skleničku něčeho dobrého a ochutnávejte, co vám síly stačí. Vstupenka v předprodeji stojí 300 Kč a zahrnuje kredit na konzumaci v hodnotě 200 Kč (samotné vstupné tedy vychází 100 Kč). Na místě stojí vstupné 150 Kč.

U vstupu obdržíte bezkontaktní čip, který si můžete u pokladen a dobíjecích stanů nabít na libovolnou částku (můžete nabíjet i platební kartou). Děti mají vstup zdarma. 

Kde: U Trojského zámku 4/1, Praha 7

Na kterou akci vyrazíte? Napište nám do komentářů.

   Fotografie:

Luxus i streetfood: kde se najíst v top městech podle Lonely Planet

Jako každý rok i letos portál Lonely Planet zveřejnil seznam těch nejlepších destinací na příští rok. Mezi tipy na nejlepší města se umístily metropole skoro ze všech kontinentů, které nabízejí širokou škálu zážitků.

A protože jídlo je nedílnou součástí cestování, přinášíme vám tipy na podniky v těchto městech nabízející dokonalou kombinaci skvělé kuchyně, vynikající obsluhy a luxusní atmosféry.

Méně formální variantu může nabídnout typický místní street food. Podívejte se, které kulinářské zážitky na cestách určitě nevynechat.

Salcburk, Rakousko

restaurace, Ikarus

Restaurace Ikarus v rakouském Salcburku přináší nekonvenční koncept – jméno místního šéfkuchaře byste tu totiž hledali marně.

Měsíc co měsíc se mění: kuchyni vede vždy nový ze světových šéfkuchařů, a každý měsíc tak restaurace přináší úplně jiný zážitek.

Pokaždé ale půjde o výsledek spojení skvělého kuchařského řemesla a kvalitních ingrediencí. A očividně to funguje, protože podnik získal už dvě michelinské hvězdy.

street food, Mozartovy koule

Mozartovy koule dnes seženete ve většině supermarketů a cukráren, ale jenom v Salcburku si můžete dát ty originální, ručně vyráběné. Na sladkost z pistáciového marcipánu, nugátu a čokoládové polevy v modro-stříbrném obalu si zajděte do cukrárny Fürst.  

Street food: Na ulici by měli vařit ti nejlepší

Washington D. C., USA

restaurace, Pineapple and Pearls

Přestože se Pineapple and Pearls může pyšnit dvěma michelinskými hvězdami, na první pohled byste to nepoznali. V tom nejlepším slova smyslu.

Místo snobského podniku na vás bude čekat uvolněná atmosféra, ale všechno ostatní bude na špičkové úrovni: obsluha, drinky a samozřejmě i jídlo.

Na hosty tu čekají neobvyklé kombinace chutí a jídlo poskládané tak, že připomíná miniaturní architektonická díla.       

street food, half-smoke

Hot dog a USA je sice poměrně očividná asociace, ale half-smokes nejsou klasickým hot dogem, který znáte z filmů nebo okének fastfoodů. Párek, který se na half-smokes používá, je podobný spíš naší klobásce a navrch je přelitý masovým chilli. Legendární podnik, který je servíruje, je Ben’s Chilli Bowl a ve městě najdete několik jeho poboček.

Káhira, Egypt

restaurace, Zitouni

Street food: Na ulici by měli vařit ti nejlepší

Restauraci najdete v káhirském hotelu Four Seasons. To samo o sobě už je zárukou kvality, když k tomu přidáte tradiční egyptské chutě a stylový interiér na pobřeží Nilu, dostanete místo, které stojí za návštěvu. Porce jsou v porovnání s jinými luxusními restauracemi mnohem větší a místo experimentů je tvoří spíš tradiční jídla vyšperkovaná k dokonalosti.

street food, ful

Silně kořeněné jídlo z dušených fazolí je typické právě pro severní Egypt, ale najdete ho i v dalších arabských zemích. Nesmí v něm chybět kmín, koriandr, citronová šťáva, petržel, česnek nebo chilli. Pokud si ho objednáte, pravděpodobně k němu dostanete jako přílohu i arabský chleba a nakládanou zeleninu.

Galway, Irsko

restaurace, Loam

Na lokální ingredience dnes sází spousta restaurací, málokde to ale berou tak vážně jako v Loamu. V tamní kuchyni nenajdete nic, co nejde vypěstovat na západě Irska. Musí se tak obejít třeba bez olivového oleje nebo citronové šťávy.

Místo toho používají divoké bylinky, květiny nebo řasy, a přenášejí tak chuť země do kuchyně. Neobvyklé chutě pak doplňuje minimalistický interiér.

K návštěvě vás může přesvědčit i to, že se restaurace pyšní michelinskou hvězdou a titulem „Nejlepší irská restaurace“ za rok 2019.

street food, Irish stew

Irish stew sice není typické pouliční jídlo, které seženete ve stánku, určitě ale stojí za to ho nevynechat. Základem jídla, které vzdáleně připomíná guláš, jsou podušené jehněčí maso, brambory a mrkev v husté šťávě. Na zahřání do irského deštivého počasí ideální.

Budete mít zájem:  Recepty ze šípku: čaj, olej i šípkové víno

Street food: Na ulici by měli vařit ti nejlepší

Bonn, Německo

restaurace, Kaspars

Přestože ji najdete v budově bonnské studentské asociace, nenechte se zmást. Restaurace Kaspars si za svoje lehce neformální, ale přesto vynikající jídlo vysloužila michelinskou hvězdu. Moderní kuchyně experimentující s výraznými chutěmi a originálním servírováním je dokonalým místem pro večeři.    

street food, currywurst

I když někteří mají currywurst spojený hlavně s Berlínem, milují ho po celém Německu a Bonn není výjimkou. Základem je opečená bílá klobása politá kečupem a posypaná kari kořením. Tuhle specialitu rychlého občerstvení, o které se píší i písně, a německá pošta ji dokonce dala na speciální edici známek, dostanete nejčastěji nakrájenou na papírovém tácku s vidličkou. 

La Paz, Bolívie

restaurace, Gustu

Street food: Na ulici by měli vařit ti nejlepší

Přestože Gustu založil Dán Claus Meyer, v menu nic skandinávského nehledejte. Zaměřují se tady totiž hlavně na místní ingredience i receptury, a ochutnat tak můžete třeba tatarák z lamy. V lokálním duchu je i interiér, který v sobě nese domorodé i koloniální prvky. 

street food, tucumanas

Empanadas, půlkruhové taštičky z těsta plněné nejčastěji masem a zeleninou, patří ke klasikám jihoamerické kuchyně. Jejich bolivijská varianta se jmenuje tucumanas a na rozdíl od empanadas, které se pečou, jsou smažené. Bohatá náplň zůstává. Dostanete k nim také několik omáček, do kterých si je můžete namáčet. Příbor potřebovat nebudete, taštičky se tradičně drží za hrubý okraj a ukusují.

Kochi, Indie

restaurace, Rice Boat

V restauraci navržené tak, aby připomínala tradiční místní rybářskou loď, vás nepřekvapí, že neochutnáte jídla z druhého konce světa.

Místo toho se můžete těšit třeba na rybu ulovenou přímo před vašima očima s typickými místními ingrediencemi, jako jsou kari, banánové listy nebo kokos.

Navíc i přes luxusní nádech je místo přátelské a kuchaři s vámi rádi prohodí pár slov o tom, co za chvíli dostanete na talíři.

street food, puttu

Tuhle pochoutku si nechte k snídani. Puttu je rolka z mleté rýže a kokosu s náplní, podávaná na sladko i na slano. Jako přílohu k tomu dostanete palmový cukr nebo curry pro slanou variantu.

Vancouver, Kanada

restaurace, Blue Water Café

Blue Water Café je ideální zejména pro milovníky mořských plodů. Při jejich výběru tým šéfkuchaře Franka Pabsta klade důraz hlavně na to, aby všechny suroviny, ze kterých se vaří, byly místní a udržitelné. Pokud máte ryby raději syrové, za návštěvu stojí i přidružený sushi bar. Příjemná intimní atmosféra je jenom třešničkou na dortu.

street food, kandovaný losos

Vancouverská specialita může na první pohled působit trochu zvláštně, pro místní je to ale vyhledávaná pochoutka. Základem je lososí maso, které se pořádně vyudí a následně potře roztokem hnědého cukru nebo javorovým sirupem. Výsledný produkt je sladko-slaná kombinace s kouřovým podtónem. Jako originální suvenýr ho můžete najít na mnoha rybích trzích po městě.

Street food: Na ulici by měli vařit ti nejlepší

Dubaj, SAE

restaurace, At.mosphere

Když budete v Dubaji vybírat místo pro luxusní večeři, určitě nebudete mít problém nějaké najít, spíš naopak. Náš tip ale naleznete v hotelu Burdž Chalífa. Restaurace At.mosphere obývá 442 metrů nad zemí 122. patro a nejluxusnější delikatesy jako lanýže, kaviár nebo ústřice tam tvoří stálici jídelního lístku.

street food, shawarma

Při bloumání městem si nezapomeňte dát i shawarmu, jídlo vzdáleně podobné kebabu. Jde vlastně o kuřecí maso s porcí okurek, hranolků a česnekové omáčky zabalené v chlebové placce. Ty nejlepší najdete v ulici 2nd December.

Denver, USA

restaurace, Mizuna

Šéfkuchař Frank Bonanno se v restauraci Mizuna inspiroval evropskou kuchyní, ochutnat tak můžete například známé ravioly s hovězím Wellington. Chybět nesmí široká nabídka vín. Interiér s bílými ubrusy, světýlky a rustikálními doplňky evokuje francouzský venkov, zároveň má ale všechno moderní nádech. Menu se mění každý měsíc, takže určitě stojí za to se vrátit.

street food, zelené chilli

Tady si na své přijdou fanoušci všeho pálivého. Místní zelené chilli je husté, plné vepřového a rajčat a typickou chuť mu dodávají zelené papričky pěstované přímo v Coloradu. Nejčastěji k němu dostanete jako přílohu tortillu, můžete se ale setkat i s tím, že v restauraci poslouží jako přeliv třeba na burrito.

Seznam 30 měst, ve kterých je nejlepší street food na světě: Jaké máme
nejblíže? – eXtra.cz

Street food: Na ulici by měli vařit ti nejlepší Jídlo Street food je celosvětový fenomén a v posledních letech je velmi populární. Jste milovníkem jídel z ulice? Tak právě pro vás jsme připravili seznam 30 měst, která byste měli rozhodně navštívit.

Pro někoho banalita, pro někoho životní styl. Street food se
v posledních letech stalo velmi populární záležitostí. Ale co to vlastně
znamená? Street food je jídlo ulice. Mělo by být rychlé, dobré, levné a
většinou se tam řadí jídla, která se dají jíst rukou, tzv. „finger
food“. Pouliční občerstvení by nemělo znamenat jen smažák a párek
v rohlíku. Svým způsobem se totiž jedná i o druh umění.

Street food je jídlo, které je možné zakoupit téměř kdekoliv na
veřejném prostranství. Například na trzích nebo jen tak na ulici.
Většinou se jedná o stánek, výdej z okénka nebo v poslední době
hodně populární „food truck“, což je vůz přizpůsobený pro
prodej jídla.

Street food: Na ulici by měli vařit ti nejlepší

V Česku zažívá jídlo
ulice právě v těchto letech největší skok. Popularita street food roste a
společně s ní i nabídka i poptávka. Přibývá podnikatelů, kteří se
snaží prezentovat jídlo ulice jinak než jen jako smažák a klobásu na
tácek.

Stejně tak roste i poptávka u lidí. Zájem o dobré stánkové
jídlo se zvyšuje a lidé se o něm chtějí dozvědět více. Dokonce
i festivalů se street food každým rokem přibývá.

Jeden z těch
populárnějších je Street Food Festival, který se už tradičně koná
v Praze.

Pokud jste opravdu velkým milovníkem street food, máme pro vás výběr
30 měst, ve kterých je nabídka jídla ulice nejlepší.

Stránka My Late
Deals vydala průvodce, ve kterém seřadila města podle toho, jak velká je
tam nabídka, cenové relace a také sledovali hygienické propozice.

A pokud
je pro vás například Hong Kong příliš daleko, nezoufejte, protože třeba
takový Berlín se umístil na
krásném třináctém místě. A přeci jenom, pokud chcete zažít skvělý
street food, hlavní město Německa není zas tak daleko.

  1. Hong Kong, Čína
  2. Bangkok, Thajsko
  3. Ho Či Minovo město, Vietnam
  4. Singapur
  5. Bombaj, Indie
  6. Řím, Itálie
  7. Tel Aviv, Izrael
  8. Sydney, Austrálie
  9. Mexico City, Mexico
  10. Portland, USA
  11. Soul, Jižní Korea
  12. Peking, Čína
  13. Berlín, Německo
  14. Paříž, Francie
  15. Istanbul, Turecko
  16. Palermo, Sicílie
  17. Penang, Malajsie
  18. Tokio, Japonsko
  19. New Orleans, USA
  20. Kuala Lumpur, Malajsie
  21. Cartagena, Kolumbie
  22. Port Louis, Mauricius
  23. Honolulu, Havaj
  24. Tchaj-pej, Tchaj-wan
  25. Marrákeš, Maroko
  26. Rio de Janeiro, Brazílie
  27. New York, USA
  28. Durban, Jihoafrická republika
  29. Kingston, Jamajka
  30. Dakar, Senegal

jídlo město potraviny Berlín Street Food výběr Lifestyle

Prodávat burgery nebo pizzu na ulici není jen tak. Jaká povolení potřebujete?

Pouliční občerstvení, neboli street food, jako zdroj příjmů, jako druh podnikání, které by nemuselo být tolik nákladné. Obchodník postaví na ulici tzv. food truck – auto, které je uzpůsobené pro prodej jídla, a už si jen vaří, smaží, prodává a vydělává. Jenže ono to není tak jednoduché. Pojí se to s celou řadou povinností. 

Na konci článku nabízíme rozsáhlou fotogalerii, která prozradí, jak vypadá street food stravování v Česku. 

Street food: Na ulici by měli vařit ti nejlepší
Autor: Street Food Festival

Ilustrační obrázek

O stále populárnějším způsobu stravování, jakým je právě tzv. food street, psal i sesterský server Vitalia.cz, který čtenáře seznamoval s jednotlivými prodejci a jejich prodávanými produkty a pochutinami, mezi které už dávno nepatří jen smažák nebo párek s hořčicí. 

Čtěte zde: Street food: Na ulici by měli vařit ti nejlepší

Prodejce jídla na ulici má své povinnosti

V rámci odborných poraden, které nabízí server Podnikatel.cz, se objevil dotaz od čtenáře právě na tento druh podnikání.

V zahraničí mě inspirovaly tzv. „food trucks“, které na ulici prodávají různé fast foody (burgery, bagety, párky, cokoli…).

Přijde mi, že na území, ať už Brna, či Prahy, jich není moc, ač mi to připadá jako velmi zajímavé podnikání. Libí se mi mobilita provozovny, možnost reagovat na sezonnost.

Jaké jsou povinnosti při zřízení a provozování něčeho podobného? Co vše potřebuji za povoleni? Jaká ohlášení, povolení se na mě vztahuji?

Odborník z odborné poradny na Podnikatel.cz odpovídá: 

Budete mít zájem:  Školní pomůcky - největší chyba je pořizovat věci předem

Pro prodej občerstvení v mobilních zařízeních je nutné mít živnostenské oprávnění v oboru hostinská činnost. Jedná se o živnost řemeslnou, pro kterou je nutné doložit předepsanou kvalifikaci, kterou je:

  • a) střední vzdělání s výučním listem v oboru nebo střední vzdělání s výučním listem v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo
  • b) střední vzdělání s maturitou v oboru nebo střední vzdělání s maturitou v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo
  • c) vyšší odborné vzdělání v oboru nebo vyšší odborné vzdělání v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo
  • d) vysokoškolské vzdělání v příslušném nebo příbuzném oboru, nebo
  • e) uznání odborné kvalifikace podle zákona 18/2004 Sb. nebo ověření/uznání úplné kvalifikace podle zákona 179/2006 Sb., nebo
  • f) osvědčení o rekvalifikaci nebo jiný doklad o odborné kvalifikaci v oboru vydaný akreditovaným zařízením a 1 rok praxe v oboru, nebo
  • g) vykonání šestileté praxe v oboru, nebo
  • h) v případě kvalifikace získané činností v jiném státě EU doklady podle § 7 živnostenského zákona

Čtěte také: Při otevření stánku s občerstvením si dejte pozor na výběr živnosti i hygienu

V případě, že byste nesplňovali tuto kvalifikaci, je možné jmenovat i jinou osobu jako tzv. odpovědného zástupce (garanta), který bude za správný výkon těchto živností odpovídat.

Street food: Na ulici by měli vařit ti nejlepší

Potřebujete radu od odborníka? Využijte našich odborných poraden.

Živnostenské oprávnění vám vyřídí na kterémkoliv živnostenském úřadě nebo online na ZalozFirmu.cz.

Před zahájením prodeje v pojízdné provozovně je třeba toto ohlásit na hygienické stanici. Formulář vám poskytne hygienická stanice příslušná podle místa umístění stánku, Státní zemědělská a potravinářská inspekci a na živnostenském úřadě.

Pojízdná provozovně je považována za prodejní stánek a její umístění a provoz může také podléhat tržním řádům pro jednotlivá místa. Např. v Praze je nejprve nutné požádat o zařazení do tzv. tržního řádu Hlavního města Prahy.

V případě získání povolení je pak nutné získat souhlas příslušné městské části pro zábor komunikace pro daný účel .

Doporučuji kontaktovat obecní úřad města, ve kterém budete působit, nebo provozovatele konkrétní akce pro zjištění podrobnějších podmínek.

Nahlédněte do rozsáhlé fotogalerie, která nabízí pohled na jeden z festivalů, který je zaměřen právě na street food stravování v České republice. 

Jak servírovat jídlo na ulici?

I když se to může zdát neuvěřitelné i street food má svou etiketu a pravidla. Ta vycházejí samozřejmě z toho, že se konzumuje na ulici nebo jinde, kde není možné se posadit ke stolu.

Pojďte se podívat na to, jak stylově se dá servírovat pouliční jídlo a podle čeho si vybrat to nejlepší.

Když se připravujete na festival, jistě vás zajímá, co tam budete jíst. U food festivalů je to snadné, mrknete na program a hned víte, kdo bude servírovat. U jiných festivalů to budete mít o něco složitější, ale i tak si jistě zvládnete vybrat.

Servírování

Street food je nejlepší servírovat do ruky. Konkrétně tedy do ubrousku, na tácek nebo v jiném papírovém obalu nebo s kvalitním ubrouskem. Zkrátka tak, aby bylo možné ho jíst za pochodu.

Raději se vyhněte platovému nádobí, které by jídlo zbytečně degradovalo. Kromě toho je navíc jeho používání zakázáno Evropskou unií. Zvolte spíše talíře z bambusu, eko papíru či cukrové třtiny a dřevěné příbory.

Oboje se dá hodit do trávy a snadno recyklovat.

Street food: Na ulici by měli vařit ti nejlepšíZdroj foto: Matej Kastelic / Shutterstock.com

Malý tip pro ty, kteří by se chtěli pustit do stánkového prodeje, pořiďte si ubrousky ve vašich firemních barvách a nechte si na ně vytisknout logo.

Pozor na alergeny

I když trpíte alergiemi, nemusíte se bát jídla u stánku. I pro stánky totiž platí dodržování všech restauračních nařízení. K nahlédnutí byste měli mít seznam alergenů obsažených v pokrmech. Nebojte se o něj tedy obsluhu požádat. Nic nedokáže zkazit zábavu na festivalu hůř, než alergická reakce na jídlo.

Jak si na food festivalu vybrat to nejlepší

To je tajemství, za které by nejeden návštěvník food festivalu dal milion! Opravdu není v lidské moci ochutnat všechno, co je v nabídce. Díky těmto tipům se vám podaří odejít z food festivalu s přiměřeně plným žaludkem a dobrým pocitem ze skvělého jídla.

  • Před festivalem moc nejezte

Nejlépe uděláte, když vyrazíte na lačno nebo po velmi lehké snídani či obědě.

Než začnete ochutnávat, projděte si celý festival a prohlédněte si celou nabídku. Poznamenejte si co, kde mají a pečlivě si vyberte.

I když vypadá všechno lákavě, vyberte si 5 až 7 stánků, kde byste jídlo chtěli ochutnat. Čím rozmanitější výběr bude, tím lépe.

Objednejte si degustační porce. Ty mají velkou výhodu ve své velikosti, jsou malé, zvládnete jich tedy spořádat několik.

Když vás zaujme nějaká chuť, nebojte se požádat o další ochutnávku. Poskládejte si klidně své vlastní degustační menu.

Když si neumíte poradit sami, řiďte se podle lidí. Stánky, kde stojí nejvíce lidí, tam bude pravděpodobně nejlepší jídlo.

Festivalové jídlo vám dokáže nabídnout opravdu hodně zajímavých chutí, neomezujte se proto na to, co znáte. Pusťte se do gastronomického dobrodružství a věřte, že na jeho konci vás čeká skvělý zážitek.

Když člověka baví dělat kvalitní hamburgery

„Sigma, to je pro mě srdcová záležitost. Už od malička,“ řekl Hulman.

Jak se přihodilo, že začal podnikat? „Táta byl vždycky podnikatel, má obchod s obuví. Ani jsem nemohl jít jinou cestou. Navíc, abych se přiznal, obyčejný zaměstnanecký poměr mi moc nevoněl. Skýtá málo možností se realizovat, rozvíjet nápady,“ řekl Hulman.

Vybral si gastronomii, což není zrovna nejjednodušší obor, ve kterém by nebylo tolik konkurence a bylo nějak lehké prorazit a udělat si rychle dobré jméno.

Přečíst článek ›

„Začalo to tím, že jsem šel na vysokou školu. Tam jsem byl donucený vařit si sám. A zjistil jsem, že mě to baví,“ řekl Hulman a pokračoval: „Když tě něco baví, tak je nejjednodušší se tím živit. Pokud je vám to, co vás baví, zároveň živobytím, tak je to ideální stav. Zábavu pak máte v práci. Myslím, že tak by to mělo být.“

Ideální jídlo do ruky

Věnuje se burgerům, což sice není úplně tradiční tuzemský pokrm, ale v posledních dekádách o to populárnější.

„Je důležité si najít něco, co vás baví, co vydělává, a něco, co vás může i naplňovat. Dělat ty nejlepší hambáče z nejlepších surovin je pro mě asi ta nejlepší cesta. Navíc hamburgery jsou trendy. Baví mě to, mám to nejraději. Podle mě to je ideální jídlo do ruky. Chci dělat street food a ten je hlavně o hambáčích,“ vyznal se Dušan Hulman.

K vlastnímu podniku se ale dostal postupnou cestou, nepřišlo to jen tak ze dne na den.

Kvalitu dělají suroviny

„Napřed jsem pracoval v restauraci jako pomocná síla, pak se postupně posouval. A po čase jsem začal s kioskem u nákelské pískovny. Potom jsem si koupil food truck a loni jsme otevřeli bistro na náměstí Národních hrdinů.

Nečekaně mi pomohla jarní karanténa, to jsme měli pro rozvoz hodně objednávek, některé dny jsme museli vyhlásit stop stav na objednávky, protože kapacita kuchyně byla vyčerpaná.

Takže do podvědomí zákazníků jsme se dostali, teď si to nesmíme pokazit a musíme lidem dávat pořád špičkovou kvalitu,“ vysvětlil.

Takové kvality by ale nebylo bez špičkových surovin.

Přečíst článek ›

„Samozřejmě. To je nejzákladnější a úplně nejjednodušší pravidlo – dělat všechno kvalitně. Pokud to takto budeš dělat, tak se to časem musí chytnout. Ale někdy je těžké najít dodavatele, aby byla kvalita stejná po celý rok. Naštěstí třeba Petr Zahradníček z Olomouce dělá fantastické mikro greeny, které dáváme do salátů,“ řekl Hulman, který si recepty vyvíjí sám.

„Jsem pragmatik, nedělá mi problém vyzkoušet jednu věc tisíckrát, než bude vypadat a chutnat tak, jak chci. Něco mě napadne a pak to zkouším. Ale je pravda, že čím déle se tomu věnuju, tak tím méně pokusů k tomu potřebuju. Všechno je to z mé hlavy, přijde inspirace a už se tvoří,“ podotkl.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *