Starý ruský recept z červené řepy na všechny nemoci

Podobné pokrmy jako finský salát rosolli se nacházejí v severní Evropě, od nížin přes Skandinávii až po Rusko. Zejména ruský vinegret je velmi podobný finskému rosolli. Tento salát má mnoho variant, stejně jako náš tradiční bramborový. Ve finské kuchyni se rosolli jedl většinou jako studená příloha, zejména jako součást tradiční finské vánoční tabule .

Salát z červené řepy, brambor a další zeleniny typické růžovo-fialové barvy nesmí ve Finsku chybět na žádném štědrovečerním stole. A stejně jako tradiční český bramborový salát i ten finský má spoustu variant. Někdo si ho nedovede představit bez naložených sleďů, někdo bez orestované cibulky, bylinek, medu atd. Představujeme jeho klasickou variantu.

Důležité je všechny ingredience nakrájet na stejně velké kostičky – cca 8-10 mm. Na krájení většího množství zeleniny je ideální velký kuchařský nůž Fiskars Hard Edge.

Je mimořádně ostrý a přes svou velikost i lehký, takže si ho určitě oblíbí ženy. Při přípravě dávejte pozor u tepelné úpravy, aby všechny suroviny byly přibližně stejně „na skus“.

Konzistenci řepy, brambor a mrkve tedy přizpůsobíme kyselým okurkám a jablku, které už dále tepelně neupravujeme.

Suroviny:

  • 5 ks středních brambor – varný typ A
  • 4 ks střední červené řepy
  • 5 ks středních mrkví
  • 1 ks zelené jablko
  • 5 ks větších nakládaných okurek
  • 1 hrst kopru
  • 400 g zakysané smetany
  • sůl, pepř

Starý ruský recept z červené řepy na všechny nemoci Všechny suroviny by měly být nakrájené na stejně velké kousky a uvařené „na skus“ (Zdroj: Fiskars)

Na pečenou červenou řepu:

  • 4 stroužky česneku
  • 4 snítky rozmarýnu
  • 4 lžičky hrubé mořské soli
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce balsamikového octu

Starý ruský recept z červené řepy na všechny nemoci Pro nakrájení zeleniny použijeme velký kuchařský nůž (Zdroj: Fiskars)

Postup:

Řepu omyjeme a ve slupce upečeme zabalenou po jedné v alobalu s česnekem, rozmarýnem, solí, olejem a octem cca 1 hodinu v rozehřáté troubě na 200 °C. Můžeme samozřejmě koupit již uvařenou, ale chuťově se té domácí opravdu nevyrovná.

Starý ruský recept z červené řepy na všechny nemoci Červenou řepu pečeme cca hodinu v alobalu (Zdroj: Fiskars)

Brambory ani mrkev neloupeme a uvaříme „na skus“. S důmyslnou pokličkou, kterou mají hrnce Fiskars Functional Form, nám nehrozí popálení při slévání ani bez použití chňapky.

Starý ruský recept z červené řepy na všechny nemoci Brambory vaříme ve slupce (Zdroj: Fiskars)

Jablka oloupeme. Vyzkoušejte škrabku s otočnou čepelí, která se snadno přizpůsobí všemu, co zrovna potřebujeme oloupat. Oloupaná jablka spolu s nakládanými okurkami nakrájíme na zhruba 1 cm velké kostičky. Přendáme do velké mísy a pořádně promícháme. Dochutíme lákem z okurek, solí a pepřem.

Starý ruský recept z červené řepy na všechny nemoci Jablko si oloupeme (Zdroj: Fiskars)

Nakonec vmícháme zakysanou smetanu a nasekaný kopr.

Starý ruský recept z červené řepy na všechny nemoci Ochutíme a zamícháme se zakysanou smetanou a nasekaným koprem (Zdroj: Fiskars)

Můžeme podávat s rybou, stejně tak se ale hodí i ke grilovanému nebo pečenému masu nebo jen s vařeným vejcem. K promíchání salátu jsme použili 2 speciální samostatné velké lžíce, nyní je do sebe jednoduše zacvakneme a vzniknou nám salátové kleště, kterými můžeme servírovat.

Starý ruský recept z červené řepy na všechny nemoci Salátové kleště jsou výbornou vychytávkou při přípravě salátů (Zdroj: Fiskars)

Autor receptu: Gurmaniak.cz, více o produktech se dočtete na www.fiskars.cz.

Starý ruský recept z červené řepy na všechny nemoci

Publikováno: 18. 12. 2020, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce

Chvála červené řepě

Období nastupujícího podzimu a teplotních výkyvů často prověří naši imunitu. Při prvních příznacích nachlazení saháme většinou po citrónech a přitom by mnohdy stačilo zaměřit svůj zrak na tuto krásou sice neoplývající zeleninu, ale o to víc vhodnou v našich zeměpisných šířkách k posílení celého organizmu.

Červená řepa

je vysoce zásaditá a jako taková je schopna potlačovat nejen viry a bakterie, ale účinně nám pomáhá bojovat s často rozšířenými mykózami. Je-li správně pěstována, obsahuje dostatek selenu a dalších minerálů, a tak se stává přímo zásobárnou přírodních látek prospěšných našemu tělu a též i bránících vzniku rakoviny.

Starý ruský recept z červené řepy na všechny nemoci

Červená řepa zbavuje mozek jedovatých kovů, například hliníku. Je kvalitním zdrojem kyseliny listové, vitamínu C a zejména draslíku, který upravuje srdeční činnost, udržuje normální krevní tlak a napomáhá správné činnosti nervové soustavy.

Poskytuje tělu křemík, který posiluje kosti, cévy i kůži.

Již jsem v některých poznámkách uvedených u receptů zmiňovala, že kromě červeného barviva, které je důležitým antioxidantem, červená řepa obsahuje i vzácné stopové prvky rubidium a cezium.

Význam červené řepy

Shrnutím jejích účinků dostáváme v podobě této zeleniny do rukou účinného a přitom levného pomocníka proti celkovému poklesu imunity a pro posílení těla v mnoha směrech.

Červená řepa

  • podporuje peristaltiku střeva, čímž odstraňuje zácpu
  • podporuje činnost žaludku a žlučníku
  • odstraňuje z těla jedovaté látky
  • vytváří vazivové tkáně
  • zesiluje stěny cév
  • zlepšuje využití bílkovin
  • zajišťuje duševní pohodu
  • zpevňuje pokožku
  • napomáhá při alergiích
  • aktivuje tvorbu červených krvinek
  • má kladný vliv na revma
  • je cenným pomocníkem v boji proti mykózám

Myslím si, že červená řepa je v našich krajích nedoceněna. Mnoho lidí ji na trhu míjí bez povšimnutí a je to škoda, protože její častá konzumace v jakékoliv podobě je v mnoha směrech prospěšnější než velké dávky vitamínových či jiných potravinových doplňků.

Způsoby přípravy

Kořen červené řepy je nasládlý obsahem přírodních cukrů a v syrovém stavu je vhodný pro přípravu zásadité šťávy, kterou můžeme pro zlepšení chuti míchat s mrkvovou šťávou.

Čerstvě připravená šťáva je dosti koncentrovaná, a proto doporučuji její sílu zmírnit naředěním kvalitní vodou tak, aby detoxikační účinek nebyl příliš razantní.

Tato šťáva je velice vhodná pro rekonvalescenty a dle soudu mnohých léčitelů nemá v posilujících účincích konkurenci.

Syrový kořen lze též připravit jako chutný salát smícháním s další vhodnou zeleninou, viz salát Červená řepa s mrkví a křenem, ale více lidí dá asi přednost červené řepě vařené.

Starý ruský recept z červené řepy na všechny nemoci

Z hlediska nutričních hodnot je dobře uvařená bulva červené řepy stejně dobrým zdrojem živin jako řepa syrová. Salát připravený z vařené červené řepy bychom měli do jídelníčku zařazovat co nejčastěji. Ať již jako Červená řepa v umeoctu nebo smícháním se smetanou.

Červenou řepu lze přidávat i do polévek a nemusí to být jen klasický ruský boršč. Můžeme přidat jednu bulvu do směsi zeleniny a uvařit si Zeleninovou polévku s devatero kořením. V této polévce se červená řepa téměř ztratí a jen doplní obsah kvalitních minerálů.

Nejen oku, ale i chuti polahodí Polévka s červenou řepou, kde je červená řepa nepřehlédnutelná. Zde polévka získá po řepě nejen charakteristickou barvu, ale i chuť. Foto viz recept anebo poslední obrázek v článku.

Z uvařené a oloupané červené řepy lze připravit i chutnou pomazánku, kterou ocení Starý ruský recept z červené řepy na všechny nemoci spíš přímo milovníci červené řepy, mezi které se osobně počítám i já.  Její jemně nasládlá příchuť je pro pomazánku určitě zcela netradiční, ale zato Pomazánka z červené řepy s křenem bude vhodná v každém ročním období.

Budete mít zájem:  Těhotenství mimo dělohu (mimoděložní těhotenství) – příznaky, příčiny a možná řešení

Vaření řepy vcelku

Pokud nevaříme červenou řepu v polévce, ale chceme až z uvařené připravit nějaký chutný pokrm či salát, je vhodné při jejím vaření dodržovat pár zásad, které napomohou zachování kvalitních živin v bulvě.

Především doporučuji si předem odměřit množství vody v hrnci na bulvy tak, aby byly následně při vaření celé ponořené. Osolenou vodu nejdříve přivedu k varu a pak do ní vkládám dobře umyté neoloupané bulvy vcelku, každou s kořenem, který neodřezávám.

Vodu po přivedení k varu obohatím o koření jako je bobkový list, celý kmín, fenykl a anýz, a pak řepu vařím pomalým varem dle její velikosti minimálně hodinu až hodinu a půl.

Teprve po této době zkouším na jedné bulvě vpichem, zda je již provařena. Zbytečně ale nevpichujeme víc, každý vpich je otvor, a způsobuje prýštění cenné šťávy do vařící vody.
Iontovou rovnováhu varného roztoku nám pomáhá z velké části udržet právě osolení, a tak ke ztrátám minerálů při kontrole vpichem dochází minimálně.

Při vaření musíme občas dolévat vyvařenou vodu, ale vždy raději vařící, abychom var nepřerušili. Po uvaření vodu scedíme a bulvy necháme vychladnout a dále postupujeme dle toho, jaké máme s vařenou řepou další úmysly. Uvařené bulvy oloupeme a nastrouháme na kaši nebo krájíme do podoby kostek do salátu.

Červenou řepu v celých bulvách lze také upéci na plechu a pak po prochladnutí oloupat a postupovat potom stejně jako u řepy uvařené.

Možná není tolik známo, že kromě bulvy jsou z červené řepy jedlé i listy. Obsahují beta-karoten, vápník a železo. Upravují se stejně jako špenát a dříve se vlastně konzumovaly prvořadě. Kořen se užíval více k léčebným účelům.

Sušená červená řepa

Ještě stojí za zmínku i červená řepa v podobě prášku. Usušená a pomletá na jemno pomáhá s obarvením pokrmů, viz např. Sojové maso na zelenině s bulgurem.

Kdo tuto zeleninu nemá mnoho v oblibě, a chce přitom využít jejich ozdravných účinků, může ji v práškové podobě užívat jako potravinový doplněk.

I sušená je velmi účinná a podporuje regeneraci tělesných a mozkových buněk.

Doprovodné účinky

Též považuji za nutné upozornit, že konzumací červené řepy dochází často k obarvení stolice a moči do červena.

Kdo toto neví, může se zaleknout, ale je to jen vylučování nevstřebaného barviva a nemusíme být nijak znepokojeni tímto stavem.

Trvá pouze po dobu konzumace a vyloučení z těla a není známkou nemoci. Spíš dobré funkčnosti ledvin a trávení.

Při samotné dietě s červenou řepou se mohou vyvolat reakce jako jsou migrény, pálení či příznaky rýmy apod. Je to jen projev očisty organizmu.

 Samotnou dietou zde míním, že se „vrhnete“ 🙂 jen na šťávy z řepy, vařenou řepu v podobě kaší či studenou jako saláty, a k tomu třeba jen přílohu vařenou rýži a nejíte nic jiného…
To je sice velice dobrá detoxikace, ale může při zanešeném organizmu vyvolat očistné stavy, které jsou pak doprovázeny zmíněnými reakcemi našeho těla.

Proto by nemocní lidé měli začínat s jejím příjmem opatrně a dávky pokrmů z ní připravených zvyšovat postupně. Je lepší ji do jídelníčku zařadit jako jedno jídlo nebo přílohu v podobě salátu, to zůstanou projevy očisty bez bolestného doprovodu.

Starý ruský recept z červené řepy na všechny nemoci

Červená řepa jako ochrana

Tuto jednoduchou a nenáročnou zeleninu doporučuji všem, co si chtějí vylepšit své zdraví a nemocným a oslabeným lidem obzvlášť. Její široké spektrum účinků a přitom celoroční dostupnost ji přímo předurčují k tomu, aby zaujala významné místo v jídelníčku lidí všech věkových kategorií, především vzhledem ke
svým preventivním ochranným účinkům.

Tento ruský recept vás zbaví veškerých zdravotních neduhů. Vyzkoušejte ho!

Fermentaci neboli kvašení používali pro úpravu potravin už naši prapředkové, kteří takto vyráběli alkohol a další pochutiny. Ani my dnes jsme nepřestali tohoto procesu využívat. Konzumujeme takto připravené zelí, jogurty nebo třeba kefíry či již zmíněný alkohol.

Kvašení z mnoha ohledů velmi zdravé a suroviny takto zpracované mohou i léčit. Toho si všimli Rusové, kteří připravili kvas z červené řepy, která představuje jednu z nejzdravějších potravin na světě.

Podívejte se, jak může vám pomoci s vaším zdravím.

Zdravotní účinky červené řepy

Tato kořenová zelenina je díky své barvě, kterou způsobuje betanin, naprosto nepřehlédnutelná. Obsahuje výrazné množství sodíku, dusíku, vápníku, fosforu, vitamínu C a B a vlákniny. Spousta živin, které v ní umožňuje léčení například těchto nemocí:

  • kornatění tepen
  • problémům s ledvinami
  • žaludečním problémům
  • ateroskleróza
  • problémům s játry
  • chudokrevnost
  • rakovina
  • průjem nebo zácpa

Starý ruský recept z červené řepy na všechny nemoci
iŘepa je účinná proti kornatění tepen.

Potřeby:

  • 100 gramů rozinek
  • 200 gramů bílého nebo hnědého cukru
  • 2x polévková lžíce mouky nebo kus žitného chleba
  • 700 gramů červené řepy
  • 2 litry vody

Postup:

  1. Připravte si velkou zavařovací sklenici nebo skleněný či keramický džbán o objemu alespoň 3 litry. Budete potřebovat také něco na jeho uzavření jako je víčko s dírami nebo gáza či plátýnko.
  2. Červenou řepu dobře omyjte a oloupejte. Nakrájejte ji nadrobno a vložte do sklenice.
  3. K řepě přidejte rodinky, mouku či chleba a cukr.
  4. Vodu převařte v hrnci a nechte ji vychladnout. Teprve poté ji nalijte do sklenice.
  5. Vše dobře promíchejte a poté zadělejte víčkem nebo gázou. Důležité je, že obsah bude moci dýchat.
  6. Kvas odložte do chladnější místnosti. Nevadí, když bude na světle, ale nedávejte ji na přímé paprsky. Dvakrát denně obsah promíchejte vařečkou nebo jinou dřevěnou špachtlí.
  7. Po týdnu přestaňte míchat, a ještě jeden týden nechte odpočívat bez zásahu. Pěnu svrchu nesbírejte, jedná se o zátku, která napomáhá kvašení.
  8. Po uplynutí dvou týdnů sceďte a kvas máte hotový.

Jak kvas z řepy užívat

Aplikovat kvas byste měli 3x denně po 3 až 4 polévkových lžících. Důležité je ho konzumovat před jídlem. Poté, co všechen kvas spotřebujete, nechte tělo, aby se doočistilo samo. Alespoň tři měsíce neprovádějte žádnou detoxikaci.

Teprve poté můžete tento postup zopakovat. Je možné, že během užívání řepného kvasu budete mít problémy s trávením, protože tělo se zbavuje toxinů. Průjem je tedy poměrně běžný a v tomto případě i ozdravný.

Kvas není vhodný pro děti a těhotné ženy či jedince s většími problémy s ledvinami.

Starý ruský recept z červené řepy na všechny nemoci
iZkvašená červená řepa vás očistí.

30ti denní výzva – začni hned, néé až zítra

Hned na úvod vypálím jednu historku, můj muž vždy říká, ať hlavně nikomu ty své historky nevyprávím, ale já se někdy neudržím.. 🙂 Jako děti jsme často jezdili s rodiči do lesa na borůvky, houby a další plody lesa. Vždy jsme vyfasovali velký kyblík od hořčice a sbírali, jak vzteklé.

Brácha však obcházel sbírání, jak jen to šlo a raději se oháněl klackem – zaplnil tedy borůvkami dno, pak tam nacpal šišky a zasypal borůvkami… Jenže naše mamka si jednoho dne řekla, že ho pěkně vypeče a tak borůvkové knedlíky pro bráchu uvařila zvlášť.

Jeho překvapení po rozkrojení knedlíku, v kterém se válela šiška, nebralo konce – táta pak s ledovým klidem řekl, že „co si kdo nasbíral, to si taky sní“… 🙂

(jen dodám, že nakonec dostal najíst :-))

Dneska bych Vám ráda napsala něco o fenoménu dnešní doby – o červené řepě.

Starý ruský recept z červené řepy na všechny nemoci

Odkud pochází

Její původ je ve Středomoří a v atlantském prostředí. Je známá a oblíbená jak v Evropě, tak v Severní Americe a mnoha asijských zemích. První záznamy o červené řepě jsou staré asi 3000 let a pocházejí z Babylonie. Byla známá i ve starém Říme, kde ji tehdy bohatě využívali jednak jako jídlo, ale zejména jako lék.

Mnoho lidí si s červenou řepou vybaví boršč – druh polévky oblíbený zejména v ukrajinské a ruské národní kuchyni, obdoba této polévky se vaří hojně také v Polsku nebo Bulharsku.

Recept:

Řepu uvaříme ve slupce, necháme zchladit a nakrájíme na kostky. Pak zprudka na pánvi osmahneme cibuli, česnek a hovězí maso, přidáme koření na vývar a dusíme. Až bude maso poloměkké, vložíme k němu opraženou kořenovou zeleninu, syrové brambory a uvařenou řepu. Na závěr ještě přidáme zelí a kopr. Hotový boršč podáváme se zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem.

Nevzhledná kráska

Je vysoce zásaditá a jako taková je schopna potlačovat nejen viry a bakterie, ale účinně nám pomáhá bojovat s často rozšířenými mykózami. Je-li správně pěstována, obsahuje dostatek selenu a dalších minerálů, a tak se stává přímo zásobárnou přírodních látek prospěšných našemu tělu a též i bránících vzniku rakoviny.

Červená řepa zbavuje mozek jedovatých kovů, například hliníku. Je kvalitním zdrojem kyseliny listové, vitamínu C a zejména draslíku, který upravuje srdeční činnost, udržuje normální krevní tlak a napomáhá správné činnosti nervové soustavy. Poskytuje tělu křemík, který posiluje kosti, cévy i kůži.

Řepa také ve svém barvivu obsahuje spoustu antioxidantů.

Význam červené řepy

Všechny její účinky nám dodávají imunitu a celkově posilují náš organismus.

Červená řepa

  • podporuje peristaltiku střeva, čímž odstraňuje zácpu
  • podporuje činnost žaludku a žlučníku
  • odstraňuje z těla jedovaté látky
  • vytváří vazivové tkáně
  • zesiluje stěny cév
  • zlepšuje využití bílkovin
  • zajišťuje duševní pohodu
  • zpevňuje pokožku
  • napomáhá při alergiích
  • aktivuje tvorbu červených krvinek
  • má kladný vliv na revma
  • je cenným pomocníkem v boji proti mykózám
  • je pomocník při prevenci a léčby rakoviny
  • pozitivní vliv na těhotenství
  • regenerace organismu
  • posiluje kardiovaskulární systém

Myslím si, že červená řepa je v našich krajích nedoceněna. Mnoho lidí ji na trhu míjí bez povšimnutí a je to škoda, protože její častá konzumace v jakékoliv podobě je v mnoha směrech prospěšnější než velké dávky vitamínových či jiných potravinových doplňků.

Její využití v kuchyni

Možná vám červená řepa nevoněla příliš ve školních jídelnách ale dneska už i vaření prošlo nějakou renovací a i na řepě si můžete pochutnat.

Červená řepa má velké využití v kuchyni; můžete ji použít do salátů, vaření polévek, boršče nebo k přípravě pomazánek, slaných buchet a koláčů nebo ji můžete sterilovat či zapékat.

Možnosti použití červené řepy při vaření jsou doopravdy rozsáhlé, stačí se jen podívat na množství receptů, jež zaplavují sociální sítě – kde si lidé, své fantazií upravené recepty, rádi předávají.

Jako salát – recept

Za syrova můžeme řepu přidávat do zeleninových salátů, buď nakrájenou na tenké plátky, nebo nastrouhanou. V kombinaci se zelím, křenem, ořechy, jablkem, vařeným bramborem a jogurtovou či majonézovou zálivkou a podobně je to elixír nabitý vitaminy a minerály.

Pro těhulky

Je plná kyseliny listové – šťáva z jedné řepy obsahuje 34 % doporučené denní dávky – která pomáhá eliminovat vrozené vady a podporuje správný vývoj mozku ještě nenarozených dětí.

Starý ruský recept z červené řepy na všechny nemoci

Diabetici, pozor

Jediný, kdo by si při konzumaci červené řepy měl dát pozor, je cukrovkář. Obsahuje totiž vyšší množství sacharidů.

Čemu věnovat pozornost při pojídání řepy

Také považuji za nutné upozornit, že konzumací červené řepy dochází často k obarvení stolice a moči do červena. Kdo toto neví, může se zaleknout, ale je to jen vylučování nevstřebaného barviva a nemusíme být nijak znepokojeni tímto stavem. Trvá pouze po dobu konzumace a vyloučení z těla a není známkou nemoci. Spíš dobré funkčnosti ledvin a trávení.

Při samotné dietě s červenou řepou se mohou vyvolat reakce, jako jsou migrény, pálení či příznaky rýmy apod. Je to jen projev očisty organizmu. Samotnou dietou zde míním, že se „vrhnete“ 🙂 jen na šťávy z řepy, vařenou řepu v podobě kaší či studenou jako saláty, a k tomu třeba jen přílohu vařenou rýži a nejíte nic jiného…

To je sice velice dobrá detoxikace, ale může při zanešeném organizmu vyvolat očistné stavy, které jsou pak doprovázeny zmíněnými reakcemi našeho těla. Vyzkoušejte také náš Detox s chutí.

Proto by nemocní lidé měli začínat s jejím příjmem opatrně a dávky pokrmů z ní připravených zvyšovat postupně. Je lepší ji do jídelníčku zařadit jako jedno jídlo, nebo přílohu v podobě salátu, to zůstanou projevy očisty bez bolestného doprovodu.

No a já se dobrovolně a bez mučení přiznám, že řepu nijak zvlášť nejím, ale napravím to. Pořád se na to chystám, ale na světě je tolik potravin a tolik druhů, co bych ráda vyzkoušela, že mi na to nestačí jeden život. Ale nelenila jsem a našla pár zajímavých „řepůstek,“ co by stály za vyzkoušení, níže tedy pro Vás do adventního času, receptíky.

Na závěr

9 nápadů, jak využít v kuchyni červenou řepu!

Máte na zahrádce nebo v lednici spoustu řepy a nevíte, co s ní? Teď už budete vědět.

Nakrájená, nastrouhaná nebo rozmixovaná řepa je výborná v jakékoliv polévce (v ruském boršči nesmí chybět). Dodá ji zemitou chuť a krásnou barvu. Dokonce může i v polévce nahradit rajčata (mrkněte na „rajčatovou“ polévku bez rajčat).

Ruský boršč Jinak

Červená miso polévka

Nejlepší rajčatová polévka bez rajčat

Kroupová polévka s řepou a kapustičkami

Mungo polévka s řepou, batátem a quinoou

Kapustová polévka s vločkami a řepou

Hrstková polévka s quinoou, čočkou a řepou

Krémová polévka z červené řepy a čočky

Dýňovo – řepová polévka s tymiánem

Řepa zpestří každý salát

Pečená nebo vařená, oloupaná a nastrouhaná nebo na hranolky nakrájená řepa je výborná do luštěninových nebo obilných salátů.

Čočkový salát s řepou

Salát z červené řepy a okurek

Rukolový salát s řepou a veganským sýrem

Pikantní černá čočka s červenou řepou

Teplý fazolový salát se zeleninou

Salát z kvašené řepy

Když nevíš co s řepou, tak ji zkvaš

Řepa ve formě pickles je výborným doplňkem každého talíře.

Kvašená červená řepa s křenem

Pickles z červené řepy

Pomazánkám řepa dodá růžovou barvu

Řepa se skvěle hodí nejen do hummusu, ale do každé pomazánky, anebo může být přímo základem pomazánky (např. řepová pomazánka s křenem). Dodá krásnou barvu a pokud ji tam dáte upečenou nebo grilovanou, tak i luxusní chuť.

Jemně pikantní řepová pomazánka s křenem

Řepový hummus s ořechy

Žampionová foie gras

Paštika z fazolí, řepy a vlašských ořechů

Pomazánka z červené řepy a čočky

Karbanátkům dodá „masový“ vzhled

Karbanátky miluje každý. A pokud máte doma masožrouty, zkuste do karbanátků zakomponovat i řepu, budou vypadat jak opravdové, masové 🙂 Takové „karboše“ se dají skvěle použít do housky jako burger.

Nadýchané řepové karbanátky

Zkombinujte ji se zeleninou k hlavnímu jídlu

Když děláte stir-fry, guláš, dušenou zeleninu, směs se zeleninou a luštěninou, nishime, nebo cokoliv jiného, přidejte tam i kousek řepy.

Seitan na asijský způsob s rýžovými těstovinami

Fazole na červeno

Čočka s červenou řepou

Jáhlovo – vločková kaše s mrkví a řepou

Řepa a omáčky – to patří k sobě

Řepa nejen že dodá omáčce krásnou barvu, ale i super chuť a může v ní i nahradit rajčata (rajská omáčka bez rajčat? Jde to díky řepě!).

Cizrna v „rajčatové“ omáčce

Omáčka z červené čočky a řepy s rozmarýnem

Sladká omáčka plná zeleniny s rýží a tempehem

„Rajská omáčka“ z červené řepy

Do trouby s ní!

Jóó, pečená červená řepa, to je dobrota. Dají se z ní udělat i něco jako chipsy. Stačí ji nakrájet na co nejtenší kolečka, polít olejem, posypat tymiánem a dát péct. Pokud nechcete péct, můžete ji i orestovat na oleji na pánvi. Je to dobrota. Nejlépe ještě s domácí tofunézou.

Chipsy z červené řepy

Pečené batáty a řepa s tofu sýrem

Pečená podzimní zelenina

Řepové brusinky

Brusinky z řepy? Cože? Ano – a jsou výborné. Hodí se skvěle třeba ke svíčkové omáčce 🙂

Brusinky z červené řepy

Kvas z červené řepy: Ruský recept na všechny nemoci

Řepný kvas, říká vám to něco? Pokud vám toto na první poslech nechutně znějící spojení nic nepřipomíná, přicházíte o znalost opravdového zázraku. Seznamte se nyní s příznivými účinky řepného kvasu a s jednoduchým receptem, podle kterého si kvas snadno vyrobíte i doma.

Lahůdkou ruské kuchyně je snad odjakživa boršč a jeho základem je řepa a kysané zelí, ale i jedna další položka, je jí řepný kvas. Řepný kvas není nic jiného než jednoduchý kvašený zdravý nápoj, který má tradici třeba na Ukrajině nebo v Rusku. Kvas můžete s klidem pít před jídlem nebo ho přidávat do různých pokrmů. V Rusku je jeho výroba a použití velmi oblíbená.

Základem řepného kvasu je červená řepa, která má spoustu příznivých účinky na naše zdraví. Je velmi silným antioxidantem, který efektivně chrání před volnými radikály, které se spolupodílí na zhoubném nádorovém bujení v našem těle.

Chrání také naše srdce. Je dobrým zdrojem křemíku, kyseliny listové, draslíku a železa, vápníku, zinku, jódu a mědi. Z vitamínů je v ní zastoupen vitamin C, E a betakaroten.

A když k těmto účinkům přidáte i laktobacily, najdete něco jako zdroj zdraví.

Řepný kvas

Tento tradiční ruský nápoj obsahuje složky, které aktivují funkci jater, ledvin a střev. Podle některých výzkumů v oblasti lékařství je pití kvasu z červené řepy účinné na pročištění celého organismu od všech toxinů.

Co všechno budete potřebovat?

Velkou sklenici (cca na 3 litry), pokud máte hliněnou nádobu, je pro tento způsob přípravy ještě lepší, 700 g syrové oloupané červené řepy, kterou pokrájíte na menší kousky, 2 lžíce mouky nebo dva kusy staršího žitného chleba, 200 g cukru (můžete nahradit medem nebo jiným sladidlem), 100 g rozinek.

Jak na to?

Základním proces výroby je fermentace chlebu a červené řepy. Postup začíná následovně. Za prvé omyjte řepu, oloupejte a nakrájejte na malé kostičky nebo tenké plátky, záleží na vaší preferenci, a řepu dejte do čisté sklenice. Přidejte rozinky, 2 lžíce mouky a 200 g cukru. Naplňte sklenici vychlazenou vodou, která již byla převařena.

Pokud máte možnost, můžete přidat vodu z kysaného zelí. Promíchejte a zavřete sklenici plastovým krytem nebo lépe dvojitým převázáním gázy, aby řepa mohla dýchat. Nechte ji na teplém místě 6-7 dní kvasit. Promíchávejte sklenici nejlépe dvakrát denně a pokud se na vrchu vytvoří pěna, odstraňte ji. Po 7 dnech přeceďte směs přes jemnou gázu a máte hotovo.

Chuť by měla být mírně nakyslá, slaná a zemitá.

Vypít můžete 3-4 lžíce kvasu třikrát denně, nejlépe před jídlem. Pokud se chystáte na očistu jater, je tento nápoj tou pravou volbou. Vypijte tímto denním způsobem celou vaši vyrobenou várku nápoje a poté si dejte 3 měsíce pauzu. Po této přestávce můžete očistu znovu opakovat.

Po roce by měla být vaše játra kompletně vyčištěná. Může se stát, že po tomto léku bude následovat několikadenní nekonzistentní stolice. Musíte si ale uvědomit, že vaše tělo se naprosto čistí od všech škodlivých toxinů, a toto je bohužel součástí očisty.

Nápoj skladujte vždy v chladu, nejlépe v lednici či ve sklepě.

Tento léčivý nápoj používají v některých nemocnicích v Kyjevě a Lugansku, jelikož se ukázalo, že má vynikající výsledky, a to nejen v pročištění jater, ale i v čištění celého organismus. Je to také vynikající lék na vysoký krevní tlak a aterosklerózu.

Kontraindikace

Užívání kvasinek v jakékoliv podobě se nedoporučuje lidem, kteří mají problémy s ledvinami, trávicím traktem a v akutní fázi dny. Stejně počínat si musí lidé s nízkým krevním tlakem. Pokud si nejste jistí užíváním, poraďte se se svým lékařem.

Vyzkoušejte tento přírodní zázrak a vaše tělo bude blažené vnitřní čistotou.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector