Správný výčepní umí čochtana i mlíko

  • チョフタン ピルスナーウルケル 初めてチョフタン(Čochtan)でウルケルをオーダーしてみた。
普段はシュニットなんだけど、これすごい好きかも。 #pilsnerurquell #cochtan #ウルケルうますぎ #goodbeertaptap
  • Pilsner Urquell na 4 sposoby? Tylko w #HEVRE!
Dzisiaj działamy tylko do 24.00. Czekamy na Was w ten piątkowy wieczór. #krakow #krakowskikazimierz #kazimierzkrakow #pilsnerurquell #pilsner #piwo #naczterysposoby #hladinka #cochtan #mliko #snyt #najlepszepiwo #najlepszepiwonaświecie #najlepszepiwowmieście #najlepszepiwokrakow
  • Tak pečujeme o pivo u nás... ????????????????
...
#pilsnerurquell #tekutezlato #hladinka #snyt #mliko #cochtan #nazdravi #dejbuhstesti @pilsner.urquell
  • Chcete být šťastní? Zabočte vpravo! ➡ ????
#hostinec #Utrisedlaku #u3sedlaku #sedlaci #plzen #pivo #beer #beerpoint #czech #czechbeer #ceskebudejovice #vceskychbudejovicichbychtelzitkazdy #hladinka #snyt #mliko #cochtan #stesti
  • Jedna ze zásadních věcí, na kterou dbáme je pivní kultura! ????
    Vrchní výčepní a sanitační technik František kontroluje kvalitu čerstvě vysanitovaného výčepu ????????❤️ #budejckasrdcovka #srdcovka #tankovygambrinus #Gambrinus #pilsnerurquell #plzen #pivo #beer #beerpoint #czech #czechbeer #ceskebudejovice #vceskychbudejovicichbychtelzitkazdy #hladinka #snyt #mliko #cochtan #sanitace #zodpovednaprovozovna #frantisek
  • Pivo máme vynikající, to každý ví. ???? Ale umíme udělat i perfektní kávu! ☕ Přijďte ochutnat třeba s kokosovým dortíkem… ❤️ #budejckasrdcovka #srdcovka #tankovygambrinus #Gambrinus #pilsnerurquell #plzen #pivo #beer #beerpoint #czech #czechbeer #ceskebudejovice #vceskychbudejovicichbychtelzitkazdy #hladinka #snyt #mliko #cochtan #coffee #kafe #dort #cake #dortik #kokos #mnam
  • Dámy a pánové, je to tady! Burgerový týden až do konce května! ???? ????❤️
    Zastavte se na domácí hambáč, nebo smažák v housce. K tomu čepováný Gambrinus 11, nebo pro řidiče Birell pomelo & grep. #budejckasrdcovka #srdcovka #tankovygambrinus #Gambrinus #pilsnerurquell #birell #pomelogrep #pivo #beer #beerpoint #czech #czechbeer #ceskebudejovice #vceskychbudejovicichbychtelzitkazdy #hladinka #snyt #mliko #cochtan #burger #hamburger #burgerweek #smazak #smazakvhousce #zahradka #tochces #dobrouchut
  • Tortilla plněná kuřecím masem a zeleninou, brusinková majonéza a k tomu čerstvý salátek ❤️ #budejckasrdcovka #srdcovka #pilsnerurquell #plzen #pivo #beer #beerpoint #czech #czechbeer #ceskebudejovice #vceskychbudejovicichbychtelzitkazdy #hladinka #snyt #mliko #cochtan #tortilla #tochces #birell #pomelogrep
  • Výčepní je tradiční ???????? české řemeslo ????. Výčepní nejsou jen ti, kdo čepují a nosí hostům pivo ????, ale jsou to tváře podniku – osobnosti ????????, které musejí precizně ovládat pivní teorii, praxi. Pivo musí zkrátka milovat ❤️ a díky skvělému servisu a příjemnému vystupování se k nim zákazníci ????????‍♂️ rádi vracejí. Zároveň jsou to psychologové, dělníci a vlastně musí tak trochu umět skoro každé řemeslo. Musí mít skvělou paměť ???? a hlavně musí být šikovný a zodpovědný. Heslo: Sládek pivo vaří, ale hostinský ho dělá je založeno na pravdě❗️
    Výčepní musí znát technologii výčepu a hlavně ji musí bravurně ovládat. Čtyři základní styly čepování – hladinka, šnyt, čochtan a mlíko pro něj nemohou být problémem ani po slepu ???? Víte jak poznáte správnýho výčepního❓ #pubartenders #vycepni #tapster #osobnost #pilsnerurquell #masterbartender #delnici #remeslo #hladinka #snyt #mliko #cochtan #pivo #beer #czechbeer #prazdroj #laska #lukr #kviff2019
  • Tento smutný pohled nám snad brzy skončí… Pokud se vám po naší provozovně také stýská, můžete nám pomoci vyplnit dotazník na přiloženém odkazu:
    https://forms.gle/KiJJGhvMzM3Q5z8k8 Budeme rádi za vaše odpovědi, případně sdílení, děkujeme! #budejckasrdcovka #srdcovka #tankovygambrinus #Gambrinus #pilsnerurquell #plzen #pivo #beer #beerpoint #czech #czechbeer #ceskebudejovice #vceskychbudejovicichbychtelzitkazdy #hladinka #snyt #mliko #cochtan #zachranhospodu
  • Svátek zamilovaných nám pomalu klepe na dveře. A kde ho lépe oslavit, než v Srdcovce? Tak vezměte svou drahou polovičku, je na co se těšit!
    Letos jsme si pro vás totiž připravili rovnou čtyřchodové menu. Poskládejte si ho podle své chuti. Pokud si objednáte kompletní menu (4 chody), dostanete na výběr ze dvou dárků. Buď trvanlivý flowerbox, nebo poukaz na školu čepování, oboje v hodnotě 199 Kč. Tím ale nekončíme! Když si objednáte dvě kompletní menu (8 chodů), dostanete od nás jako dárek trvanlivý flowerbox a poukaz na školu čepování v celkové hodnotě 398 Kč. Aby toho nebylo málo, páteční večer nám zpříjemní oblíbené Duo MiChansons. K vynikajícímu jídlu totiž patří i vynikající muzika. Vznikají pak nevšední zážitky… Budeme se na vás všechny moc těšit! ❤️ #budejckasrdcovka #srdcovka #tankovygambrinus #Gambrinus #pilsnerurquell #plzen #pivo #beer #beerpoint #czech #czechbeer #ceskebudejovice #vceskychbudejovicichbychtelzitkazdy #hladinka #snyt #mliko #cochtan #valentyn #menu #valentynskemenu #valentyn2020 #sirimelasku
  • Legendární budějcká kapela nám zpříjemní čekání na Ježíška. Zastavte se u nás na perfektním čepovaném Gambrinusu z tanku, nějakou tu dobrotu do bříška a hlavně, na pořádný MASO! 🙂 Vstupné symbolických 99,- Budeme se moc těšit! 🙂 #themaso #budejckaslechta #topkapela #band #musicnight #hitovky #budejckasrdcovka #srdcovka #tankovygambrinus #Gambrinus #pilsnerurquell #plzen #pivo #beer #beerpoint #czech #czechbeer #ceskebudejovice #vceskychbudejovicichbychtelzitkazdy #hladinka #snyt #mliko #cochtan

Stanislav Potůček: Mistr výčepní

Mistr výčepní v loňském roce a letos opět vítězství

        Pětadvacetiletý vimperský rodák Stanislav Potůček vyhrál v minulém roce 1. místo v regionálním kole soutěže Mistr výčepní a letos toto prvenství opět obhájil. O soutěži se dozvěděl jen tak mimo řeč a rozhodl se, že to zkusí. Řekl si, že i kdyby neuspěl, tak nové zkušenosti se mu budou rozhodně hodit.

  • Mistra výčepu můžeme potkat v restauraci Hamajda ve Vimperku , kde vám určitě načepuje to nejlepší pivo, jaké umí.
  • Správný výčepní umí čochtana i mlíko
  • Kdy jste načepoval své první pivo?

Své první pivo jsem načepoval myslím už v 15ti letech, kdy jsem měl brigádu u kamaráda v pojízdném občerstvení. Od té doby jsem se okolo piva začal pohybovat a věděl jsem, že to není tak jednoduché načepovat pivo jak si ostatní myslí. Už od té doby mě bavilo si zkoušet, co všechno se dá vlastně s pípou vykouzlit. 

Dva roky po sobě jste obhájil první místo v soutěži, co to pro Vás znamená?

Znamená to pro mě strašně moc. Toto je už pro mě třetí ročník této soutěže. První se mi nevyvedl vůbec. Hlavní roli hrála hlavně nervozita, tak jsem sbíral alespoň zkušenosti od ostatních. Když jsem vyhrál loni tak jsem si myslel, že mi k úspěchu dopomohlo hlavně štěstí.

Povedlo se mi to, jak mělo, ale v celostátním kole se mi moc nedařilo. Tento rok jsem byl nervózní hlavně z očekávání ostatních první místo obhájit. Připravil jsem se na soutěž víc a vyplatilo se mi to.

Teď už vím, že to není o štěstí, ale o tom co člověk umí a jaký má k čepování a pivu vztah.

Jak taková příprava na soutěž vypadá? Čepovat, čepovat a čepovat…?

Tak nějak bych to řekl. Čím víc piv člověk načepuje tak se to potom samo nějak zautomatizuje. Hlavní je si zkusit napřed dělat ty chyby a poté čepovat bez nich. Dobré je, když vám někdo napřed ukáže schválně nějakou chybu a hned vedle toho postaví pivo správné, abychom viděli ten rozdíl mezi nimi.

Kolik bylo celkem účastníků v soutěži a jak to celé probíhalo?

Tento rok nás bylo 19. Je to sice méně než loni, ale na prestiži to neubíralo. Ráno jsme přijeli do Srdcovky v Českých Budějovicích, kde soutěž probíhala, a zaregistrovali jsme se. Poté nás tam přivítal moderátor celého dne Jonáš Novotný a tříčlenná porota v čele se sládkem pivovaru Gambrinus Pavlem Zítkem.

Pak nás čekal písemný test, kde je 30 otázek, na které máme 10 minut. Otázky jsou zaměřené hlavně na to, jak se pivo vaří, historie pivovaru a i teoretika čepování. Povedl se na výbornou, protože jsem byl tento rok jediný, kdo dal test na 30/30. Největší problém je pro většinu historie pivovaru a osobnosti které jsou s ní spojeny.

 Po krátké pauze nastala část praktická. Úkolem je načepovat z výčepního kohoutu celli (tzv. pákový kohout) pivo do štucu „nadvakrát“ (štuc-vysoká sklenice) a z kohoutu baroko (tzv. otočný) pivo do krýglu „na hladinku“(krýgl-půllitr s uchem). Jeden z porotců kontroluje čepování, druhý čistotu skla a třetí servírování a celkový dojem.

Zde jsem ztratil 3 body z 30ti možných. Po praktické zkoušce následoval oběd a vyhlášení výsledků.

Budete mít zájem:  Zarůstající Nehet Domácí Léčba?

 Správný výčepní umí čochtana i mlíko

Je soutěž rok od roku náročnější a panuje rivalita mezi soupeři?

Náročnější to je hlavně protože letos pivovar Gambrinus slaví 150let od založení. Celá soutěž je tím pádem větší, a prestižnější.

Porota je tento rok přísnější a každý z nich má k dispozici jiný počet bodů, který může udělit. Test je o trochu složitější. Rivalita? Ta není žádná. Právě naopak, jeden druhému to přejeme, aby postoupil.

S některými soutěžícími se už známe, takže si před testem naopak i poradíme a zkoušíme se navzájem.

Jaké jsou podmínky úspěchu?

Být nejlepší… Teď vážně, musíte to dělat hlavně srdcem. Svojí práci miluji a vím, co chci dělat celý život.

Když o pivu člověk něco ví a může zákazníkovi trochu svých vědomostí i předat tak to je ta nejlepší odměna, kterou můžu získat. Samozřejmostí je i trocha toho tréninku.

Je to o něco jednoduší, když jste za výčepem skoro každý den. Hlavně se o pivo člověk musí zajímat víc než jako o svoji práci.

Jak správně načepovat pivo a jaké se dělají nejčastěji chyby při čepování piva?

Nejdůležitější ze všeho je sklo. To musí být studené, mokré a hlavně čisté. Bez toho to prostě nejde. Existuje 5 správných stylů čepování piva. Hladinka, pivo čepované nadvakrát, mlíko, čochtan a šnyt. Záleží jen na tom, jak chceme, aby pivo chutnalo.

Každý má chutě jiné a proto je jen na něm, které z nich si vybere. To je důvod proč jedno pivo může chutnat pokaždé jinak. V hospodách je nejčastěji vidět čepování hladinky a nadvakrát. Nejčastější chyby dělají hospodští právě se sklem.

Hodně se setkávám s tím, že je pivo načepované do suché nebo špinavé sklenice (to poznáme tak, že na skle ulpívají malé bublinky). Někteří také načepují pivo a po té „dodělávají“ pěnu až na konci. Přitom by to mělo být naopak, napřed pěna a pod ní pivo.

Pěna by také měla být čistá, mokrá a bez větších bublinek.

Vnímají štamgasti to, že jste mistr v čepování piva v našem regionu?

Myslím, že ano. Hodně lidí se ptá, jak to celé probíhalo, občas někdo přijde i pogratulovat ale jinak bych ani neřekl, že mě vnímají jako „mistra“. Se všemi štamgasty se znám, s většinou jsme kamarádi i v osobním životě, takže se tím nic moc nemění. Hlavní je abych i mimo soutěž za výčepem dělal vše na 100% tak, jak má být.

A co na to říká Váš šéf p. Dubský? Dal Vám přidáno?

Přidal mi práci :-)… Dělám si srandu. Nemůžu si vůbec na nic stěžovat. V celé věci mě neustále podporuje, snaží se mě tlačit pořád dál, a co se týče techniky čepování a tak, rád se občas i na něco zeptá.

Jaké hříchy vídáváte u hostů a na co by si laici měli dávat pozor?

O hříchy až tak nejde. Jen občas někteří lidé si myslí, že tomu rozumí a snaží se vás poučit o něčem, co vlastně není pravda. Nejvíc bych asi vyzdvihl míru piva. Setkal jsem se s člověkem, který se mě snažil přesvědčit, že pivo má být přesně na míru a pak teprve pěna.

(vždyť v pěně je přeci taky pivo, takže by se výčepní okrádal a nevypadalo by to zrovna esteticky) Nebo tak pivo na třikrát, čtyřikrát, pětkrát atd. Proč? Vždyť je akorát pak zbytečně teplé než ho doneseme na stůl.

Jinak si myslím, že k nám chodí dobří hosté, kteří vědí co a jaké pivo chtějí.

 Správný výčepní umí čochtana i mlíko

Co umíte ocenit v jiném podniku a na co by se měl zaměřit laik?

Já ocením hlavně to, že se ostatní snaží. Je to totiž hlavně o snaze dělat pivo takové jako má být. Sládek pivo vaří, ale výčepní ho dělá. To funguje úplně všude.

Takže jestli někdo řekne, že v nějakém podniku to pivo není dobré, rozhodně si myslím, že za to nemůže pivovar.

Laik, který tomu třeba moc nerozumí, by si měl dávat pozor na bublinky, jestli neulpívají na skle (to znamená znečištěnou nebo suchou sklenici) a pak také na pěnu, která by neměla obsahovat žádné bublinky (výjimkou je podpis).

Kolik piv načepujete a kolik je rekord natočených piv pro jednoho člověka za den?

Někdy víc, někdy míň. Přes týden se to pohybuje okolo 150 piv denně. O víkendu to může být klidně i 2x tolik a když se na zimním stadionu hraje hokej tak to může být až 500 piv za den.

To už je ale fakt hodně a lítá jedno za druhým. Ohledně rekordmana si už nejsem jist kdo to byl, ale od oběda až do večera vím, že u mě jeden člověk vypil 26 piv.

A chtěl bych dodat, že se jednalo o „dvanáctky“.

Co je pivo s podpisem a podepisujete svá načepovaná piva i Vy?

To je ten pravý „majstr-štyk“. Podpis výčepního je jedna velká bublina dodaná na konci celého čepování navrch pěny. Je to takový bonus, který můžeme zákazníkovi dát. Když je čas, tak se podepisuji. Ve velkém spěchu na to bohužel není čas, ale když je, tak se snažím, aby bylo poznat, že takové pivo není možné dostat jen tak někde.

Jaké pivo je nejlepší?

Stručně? To, které je načepované správně.

       Na závěr bych vás chtěl všechny pozvat na superfinále Mistra výčepního, které se koná 22.6.2019 na Náměstí republiky v Plzni, kde bude probíhat Gambrinus den 2019, při kterém oslaví pivovar 150 let od svého založení.

Dej bůh štěstí.

Čepování piva: dámy preferují mlíko, Angličané čochtana

19. 11. 2013 Šarlota Vilímková Lifestyle

Správný výčepní umí čochtana i mlíko Dobrý výčepní je zárukou kvalitního piva. Zdroj: Kristina Andonová

Ke zlatavému moku samozřejmě patří i pěna. S tou si umí pohrát výčepní tak, že vznikají pivní nápoje jako mlíko, šnyt, čochtan nebo klasická hladinka. Takové hospodské umění dává lidem možnost obohatit jejich tak oblíbený český rituál – popíjení piva s přáteli.

Načepovat pivo je možné hned několika způsoby. Všechny však mají společný úvodní postup k tomu, aby host dostal na stůl kvalitní a dobré pivo. „Základem je opláchnutá čistá sklenice.

Ta má projít nejprve čistícím kartáčem a poté se musí přemýt přes ostřik,“ vysvětluje mistr České a Slovenské republiky roku 2008 v čepování piva David Vaněk.

Navíc doporučuje nechat půllitr v ostřiku déle, aby se studenou vodou nachladil.

Důležité je také nechat před samotným čepováním odtéct přibližně jednoho panáka piva, které v trubce oxiduje. Potom už nebrání nic tomu natočit čerstvé pivo. Čepuje se vždy po skle a pod úhlem 45 stupňů. „Hezky to tak sklouzne po hraně sklenice a pod tímto úhlem se začne vytvářet pěna přirozenou cestou,“ upozorňuje Vaněk.

Budete mít zájem:  Co potřebují vlasy v létě? Konopné semínko a olej

Stále vede hladinka

Nejčastějším způsobem čepování je hladinka. Takové pivo se natočí na jeden zátah, má říz a jeho pěna je tekutá. „Je to takzvaný rychlý pivo, v jehož případě je nejlepší dát si jedno a jít,“ říká mistr. Pokud by se totiž někdo rozhodl pít celý večer pouze hladinky, tak se kvůli vyššímu obsahu oxidu uhličitého pravděpodobně zavzdušní.

Pro celovečerní popíjení doporučuje Vaněk konzumovat pivo čepované nadvakrát či natřikrát. Protože v tomto případě se nápoj natočí, pěna klesne a to se opakuje.

Díky pomalému sedání a přitáčení se dostává ven oxid uhličitý, takže pivo není tak agresivně sycené. Kromě toho má i lepší pěnu než hladinka. „Češi mají rádi hustou pěnu, která zanechá po napití bílý knírek,“ doplňuje Vaněk.

Takové čepování spolu s hladinkou je v Česku nejrozšířenější.

Šnyt jen na ochutnávku

Správný výčepní umí čochtana i mlíko

Pivo se dá čepovat mnoha způsoby. Zleva: hladinka, šnyt a mlíko. Zdroj: Kristina Andonová

Méně známé je mlíko, které spojují hospodští spíše s ženským pohlavím, protože pivo je sladší. Mlíko se čepuje napůl otevřeným kohoutem, kdy vytéká jemná a tekutá pěna plná piva. Takový nápoj vypadá ve sklenici jako mléko. „Část pitné pěny se po nějaké době přemění na pivo,“ sděluje Vaněk.

Přesně opačným způsobem se čepuje čochtan, se kterým se člověk setká nejčastěji ve Velké Británii. Pro Angličany je totiž typické pivo jen s malým množstvím pěny. Její nedostatečná vrstva je ale také důvodem rychlé oxidace neboli zvětrávání. Takovému pivu se pak říká větrák.

Mezi neobvyklé způsoby čepování patří i šnyt, kdy tekutina není úplně dotočená do rysky. Někdy se také přirovnává k malému pivu v půllitru. Takové popíjení se využívá zejména při ochutnávkách.

I když mají lidé možnosti volby, většinou stejně zůstávají u klasického způsobu čepování.

„Vyzkoušela jsem ze zvědavosti mlíko i čochtana, ale stejně mám nejraději hladinku,“ připouští manažerka restaurace Michaela Fousková.

Proto, aby lidé mohli zkusit tyto způsoby čepování piva, si musí zajít do vybraných pivnic, restaurací či hospod, kde mají speciálně vyškolený personál. Jistotou bývají řetězce podniků, které spadají přímo pod značku pivovarů.

Sdílejte článek Další články z rubriky Štítky

Colours of Ostrava | Čochtan, mlíko i na „dvakrát“. Mistryně v čepování vám ukáže, že dobré pivo není jen hladinka

Víte, jak má vypadat správně načepované pivo a jaké chyby se u toho dělají nejčastěji? A co máte po výčepním vlastně požadovat? Pokud jedete na festival Colours of Ostrava, zkuste to zjistit u Hany Baniové, která se tam bude společně s kolegy starat i o školu čepování, které se můžete zúčastnit.

Hana Baniová pracuje v restauraci Assen Poruba v Ostravě-Porubě a letos se stala vítězkou soutěže Radegast Mistr výčepní 2018. Pokud byste si chtěli zkusit s ní načepovat pivo, které by mělo dosahovat nejvyšší kvality, lze to na Colours zkusit právě i se slečnou Baniovou.

Protože na Colours se podobně jako na většině severní Moravy čepuje značka Radegast, je zde jeden rozdíl od způsobu čepování nejznámějšího českého piva, kterým je Plzeňský Prazdroj.

Zatímco plzeňskému vévodí „hladinka, tak Radegest se na severu Moravy pije často na „dvakrát“.

Někteří neznalí Pražáci se sice tomu někdy smějí, ale pivo „s čepicí“ nebo-li „s kopcem“, je právě pro Ostravu a její okolí typické.

Pokud budete pít pivo ze sklenice, tak i Hana Baniová upozorňuje, že vůbec nejdůležitější věcí, která může pivo zkazit, je neumytý půllitr. To platí pro všechna známá piva vyráběná u nás.

Ne, výčepní se vás nesnaží při vymytí sklenice ošidit tím, že tam dává vodu, ale chce vám prodat to nejlepší pivo, jaké dokáže udělat. A ne každý to umí dokonale.

Ostatně můžete si to zkusit na Colours také.

Jak říkají výčepní po celé republice, ženy si často dávají takzvané „mlíko“, což je v půllitru hodně pěny a málo piva. To se musí vypít rychle. Znalci pak zkoušejí „šnyt“, což je i pivo sládků, když zkoušejí kvalitu nápoje. To je malé pivo v půllitru.

Co Vás čeká?

Pojďte:

  • zjistit jak to dopadne, když se pivo “TOČÍ”, což se bohužel ještě pořád děje ve většině případech
  • spatřit a ochutnat vícebarevné pivo
  • zjistit jak poznat hospodu, kde Vám pivo bude chutnat
  • ochutnat speciality vhodné k pivu
  • šířit slávu českého piva a společně tak přispět ke kultuře pití piva!!!

Pivo se dá čepovat na různé způsoby. A podle rčení: “Sládek pivo vaří, ale výčepní jej dělá”, má výčepní největší vliv na to, jak bude pivo chutnat. Seznámíte se s tím jak načepovat Hladinku, Mlíko, Šnyt a Čochtana a zároveň zjistíte, že pokaždé budete vnímat jinou chuť jednoho a toho samého piva. Nevěříte? Tak to je pravý čas si to ověřit…

Z čeho se pivo vyrábí snad každý ví, ale jaký je rozdíl mezi spodně a svrchně kvašeným pivem už není všeobecně známo. Jak probíhá výroba piva a jaká je jeho cesta až k Vám? Proč po některém pivu někoho bolí hlava a někoho ne? Co pivu nejvíce ublíží?  Toto a mnoho dalšího o výrobě piva se dozvíte na “Zážitkovém pivu“.

Mnoho lidí nevěří, že ze stejného výčepu se dá, na jeden zátah, načepovat pivo, které bude chutnat jinak a přitom bude vypadat skvěle.  A pokud patříte mezi ty, kteří již vědí, víte také které z těch piv vás nejvíce nakopne a proč?  Je to o procesu, který umí dodržet jen mistři. Správně skladovat, správně umýt sklo a pak správně načepovat. A tím řídit chutě! Tak na zdraví…

Pokud vám nechutná pěna na pivu, což i mě dlouhou dobu nechutnala, tak vězte, že se na tomto špatném vjemu podílí nejen styl čepování, ale hlavně stav skla, do kterého je pivo čepováno. V rámci zážitkového piva si uděláme pokus, který odhalí “pivně čisté sklo”.  A také uvidíte, jak taková starost o čisté sklo vypadá.

A přitom je to taková lahoda ????  Je na čase ochutnat jak má správně chutnat a začít umět vnímat rozdíly. I toto bude součástí “Zážitkového piva“.

Češi patří bezesporu ke špičce mezi národy, v konzumaci piva. Máme však k tomuto nápoji spoustu předsudků a to je škoda. Přijďte si konfrontovat své znalosti a vyzkoušet jak si vychutnat správně načepované pivo. Nebudete litovat a rozšíříte řady těch, kterým české pivo a emoce s jeho pitím spojené nejsou lhostejné. Rezervace.

Konzumace – v rámci večera je pro vás připravena neomezená konzumace piv. Jen o pivu to není, bude o vás postaráno i s vhodnými jednoduchými pokrmy vhodnými k pivu, a to vždy podle restaurace, kde se zrovna potkáme.

Výklad – dozvíte se něco o historii Plzeňského Prazdroje, o výrobě piva, o cestě piva k vám a hlavně o tom, jakou nezastupitelnou roli má správný výčepní. A to vše vtipnou formou.

Otázky – určitě se budete chtít zeptat nebo se podělit se svými zkušenostmi a toto je ideální prostor.

Budete mít zájem:  První Příznaky Těhotenství Při Kojení?

Ochutnávání – těšte se na Hladinku, Šnyt, Mlíko a Čochtana, ale také na vícebarevné pivo.

Jak se správně čepuje?

Jak má v půllitru vypadat správně načepované pivo asi všichni tušíme. Jak ale téhle ideální podoby dosáhnout? Správný způsob čepování totiž poznáme nejen vizuálně, ale i na výsledné chuti zlatavého moku. Jak tedy správně čepovat? A jaké způsoby čepování máme?

Pivovar pivo vaří, ale hospodský pivo dělá. To je odvěká pravda, která se traduje mezi všemi pivovarskými. I sebelépe uvařené pivo se totiž může pokazit přímo v hospodě, ať už nevhodným chlazením, nedostatečným čištěním trubek a kohoutů nebo třeba právě špatným čepováním.

Základem pro dobře načepované pivo je čisté, ochlazené a odkapané sklo.

Základem pro dobře načepované pivo je čisté, ochlazené a odkapané sklo. Pokud byl půllitr dobře umytý neobjeví se po načepování na jeho stěně žádné bublinky (ty se vytvářejí kvůli malým prachovým částicím uchyceným ve sklenici) a pěna hezky kroužkuje na stěně sklenice.

Opláchnutí sklenice studenou vodou pak zajistí její ochlazení, aby nám neohřívala samotné pivo.

V některých hospodách a restauracích využívají už předem nachlazené sklo vyndané z lednice, v úplně ideálním případě pak z chladící vany, kde si půllitry chvíli „poleží” ve studené vodě.

Pivo se čepuje nebo točí? Diskuse na toto téma probíhá (nejen) mezi všemi pivaři věčně. Z historického hlediska neexistuje jediný správný výraz.

Počátky pivovarnictví sahají hluboko do minulosti a způsob, jakým se pivo čepuje (chcete-li točí) a jak se tato činnost nazývá, se ruku v ruce vyvíjí. Výraz „čepování“ pochází z období, kdy se pivo skladovalo v dubových sudech s dřevěnou zátkou zvanou čep.

Devatenácté století s sebou do přineslo inovaci v podobě tlakostrojů s ručním pohonem. Hospodský musel před samotným výdejem piva „točit“ kovovým kolem, aby tlakostroj dostatečně natlakoval. Známe i výrazy jako „nalít“ nebo „našenkovat“, se kterými se však nyní setkáme zřídkakdy.

Dnes výčep funguje na bázi tlaku a, technicky vzato, by se tedy pivo správně mělo „tlačit“. Ať už to nazveme jakkoli, hlavní je, aby pivo mělo dokonalou pěnu.

Správná pěna by měla být hustá, bez pórů, na první pohled vypadat jako šlehačka.

Jak psal už spisovatel a milovník piva Bohumil Hrabal: „To není pěna, to je šlehaná smetana, to je chladivý pudink, to je sám parádní gól.” Pěna by také neměla být suchá, ale naopak plná piva.

Na povrchu je správně načepovaná pěna rovná a jemná a po upití tvoří na stěně sklenice kroužky. Hlavní zásada je jasná: Při čepování piva se nesmí spěchat!

Jaké druhy čepování známe?

Hladinka

Hladinka patří mezi staročeské způsoby čepování. V půllitru nakloněném pod úhlem 45° si výčepní zadělá lehkou vrstvu pěny a následně dočepuje pivo na jeden zátah.

Zpočátku se může zdát, že má pivo příliš pěny, pokud je ale správně načepované, vždycky na požadovanou míru dojde (hladinka je nejčastějším typem čepování piva i kvůli ochraně spotřebitele a tomu, že velké množství lidí dnes zkrátka vyžaduje „správnou míru“). Ideální pro tento způsob jsou pákové kohouty.

Pokud se pivo čepuje nadvakrát, nebo dokonce na více zátahů, ztrácí svůj říz i chuť. Hladina obsahuje přibližně 80 % oxidu uhličitého, který je obsažen v pivu v sudu.

Šnyt neboli košt

Stejně jako hladinka, i šnyt je staročeský způsob čepování piva. Původně tento způsob sloužil hlavně samotným výčepním, kteří chtěli zjistit, zda je s pivem z nového sudu vše v pořádku.

Oblíbeným se ale stalo i pro pivaře, kteří si chtějí dát ještě jedno před odchodem, za malé pivo by se jim ale kolegové štamgasti smáli. Pro správný šnyt načepuje výčepní více pěny než u hladinky a doplní pivem – v půllitru pak zhruba třetinu zabírá pivo, třetinu pěna a třetina zůstane volná.

Díky tomu, že je čepován do větší vrstvy pěny, má šnyt méně oxidu uhličitého (zhruba 60 % CO2, který je v sudu), a tím i jemnější říz.

Hladinka i šnyt se zároveň řadí mezi tzv. staročeské způsoby čepování piva – tedy ty na jeden zátah.

Čochtan

Pivo úplně bez pěny pro fajnšmekry, kteří si chtějí vychutnat maximální říz. Výčepní počká, až z kohoutu po odpuštění pěny poteče čisté pivo, a opět pod 45stupňovým úhlem čepuje kohoutem ponořeným pod hladinu. Díky tomu pivo obsahuje maximum oxidu uhličitého a jeho říz a sytost jsou tak nezvykle vysoké. Kvůli absenci pěny se musí pít poměrně rychle.

Mlíko

Naopak nejjemnější a nejsladší pivo, které se ale musí pít rovněž rychle, protože obsahuje nejméně oxidu uhličitého. Jedná se přitom v současnosti o velmi módní styl. Kohout je třeba při čepování držet tak, aby neustále vytékala pěna jen s lehounkým proudem piva. Výsledkem je sklenice husté krémové pěny, připomínající mléko, která ovšem při rychlém vypití nabídne jemnou chuť piva.

Výčepní: V hospodě by se měl host podívat výčepnímu na ruce a zjistit, jestli nemá pod pípou kapák

Kde se nacházíte: iROZHLAS.cz / Životní styl a společnost / Vaření a jídlo | Související témata: České pivo pivo výčepní hospoda

„Když jde člověk na pivo, tak jde za kvalitou, dostane dobře ošetřené pivo načepované s láskou,“ říká Veronika Mikésková, když hodnotí úroveň pivní kultury v Česku.

Každý půllitr by měl být před čepováním vychlazený – může být v lednici nebo v takzvaných nachlazených vanách, do kterých se půllitry se studenou vodou vkládají. Výčepní tak čepuje do předem umytého a opláchnutého půllitru, což patří k dobrým znakům péče a čepování. 

„Někde jsou nešvary, že se výčepní bojí vody. Když člověk přijde do hospody, tak by se měl podívat výčepnímu na ruce, jestli je má mokré, nebo jestli nemá pod pípou kapák,“ doporučuje. 

Právě kapák, tedy pivo, které se dolévá ze zbytků, na první pohled vypadá podobně jako takzvaný čochtan, ale co se týče chuti, tak je mezi nimi velký rozdíl. Čochtan je sytivé pivo bez pěny s pořádným řízem – obsahuje přírodní oxid uhličitý. „Štamgast jde tak maximálně na dva čochtany,“ říká Mikésková.

„Mlíko“ a „hladinka“ jak je čepuje jeden z pražských lokálů. (Ilustrační snímek) | Foto: Norio Nakayama (Flickr.com) | Zdroj: CC BY-SA 2.0

Takzvaný šnyt je zase objemově malé pivo ve velkém půllitru, bohaté na krémovou pěnu. Uchovává si svou čerstvost a teplotu. Právě tímto způsobem sládci ochutnávali várku uvařeného piva, aby zjistili jeho kvalitu. 

A jak se čepuje správná hladinka? „Na jeden zátah, když si pivo uchovává nejlepší vlastnosti a má jemný říz,“ popisuje s tím, že půllitr musí být předem umytý, opláchnutý, čepuje se pod úhlem 45 stupňů, aby pivo stékalo po stěně. „Hladinka by měla být čepovaná s láskou,“ uzavírá Mikésková. 

Další články

Nejčtenější

Koronavirus, Petr Kellner, MS hokej 2021, Parlamentní volby 2021, Výsledky voleb v obcích, Film, Koronavirus v Česku, Statistika nehod, Olympijské hry 2020 Můj rozhlas, Vinohradská 12, SK Slavia Praha, Petra Kvitová, Euro 2020, Počasí, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Seznam ministrů, Zprávy z domova, Zprávy ze světa, Datová žurnalistika, SPORT – rychlé zprávy, Fotbal online, Hokej online, KLDR, Předvolební průzkumy, Afghánistán, Rychlé sportovní zprávy, Gabriela Koukalová, Sýrie, Bramborový salát, Bitcoin, Ester Ledecká, EURO 2020, ZŠ Plynárenská Teplice, Sucho, Izrael, Real Madrid, Kim Čong-un, Donald Trump, Nemocnice na Bulovce, Andrea Vrbovská, Tomáš Horáček, Zuzana Čaputová

Doporučujeme

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector