Sladké raw Vánoce: cukroví bez mléka, másla i vajec

Zdá se, že raw cukroví je hitem letošního roku. Ostatně jeho základ – sušené ovoce, oříšky, semínka a čokoláda k Vánocům patří i pro ty, co neholdují syrové stravě.

Letos se dá takové cukroví již dokonce objednávat v lokálních podnicích připravující jídla tepelnou úpravou na maximálně 42 až 45 stupňů Celsia. Směle se do toho ale můžete pustit i doma.

Potřebovat budete kuchyňský robot nebo mixér se silným motorem a sušičku jídla, případně troubu, která se dá nastavit na 45 a méně stupňů.

Syrová čokoláda má lehkou strukturu

Před přípravou by se měly podle zásad tzv. živé stravy všechny ořechy alespoň na šest hodin namočit, což částečně i ulehčí práci mixéru. Pokud se rozhodnete dodržet syrovost receptů, měla by být syrová i použitá čokoláda.

Raw čokoláda má jinou konzistenci, nejsou v ní použity emulgátory ani sušené mléko či cukr. Na její doslazení se používá kokosový cukr, prášek lucuma, agávový nebo jiný sirup nebo rozemleté moruše. Cukry se v čokoládě neroztaví dokonale, jelikož se nezahřívá na více než 42 stupňů. Proto na jazyku necítíte jemnost, ale lehkou strukturu, což může být příjemná změna.

„Ani se nesnažím zapírat, že miluji čokoládu v jakékoliv podobě. Ale raw čokoláda je jiná, lepší a opravdovější. Proto jsem do Sladké rawmance zařadila celou kapitolu věnovanou přípravě pralinek a čokoládových specialit,“ říká Veronika Klamtová, autorka první české sladké raw kuchařky pojmenované právě Sladká rawmance.

Jak na formičky

Své tipy na vánoční raw cukroví nám prozradila i Tereza Havrlandová ze společnosti Lifefood, která se zabývá prodejem raw potravin a pochutin, a Bohunka Prchlíková z Vitaparty Louny, pořadatelky workshopů o raw stravě. Ta nám také prozradila svůj fígl, jak snadno dostat občas trochu lepkavou hmotu z formiček a tvořítek.

„Utrhněte si kousek potravinářské fólie a tou si formičku vyložte. Tvar zůstane perfektní a půjde z formičky snadno ven, stejným kouskem fólie takhle dostanete z formiček celou várku cukroví a nebudete ulepená,“ prozradila nám Bohunka Prchlíková.

Kokosové kuličky

podle Veroniky Klamtové ze Sweet Secret of Raw

Sladké raw Vánoce: cukroví bez mléka, másla i vajec

Ingredience:

  • 1⁄2 hrnku ořechů kešu
  • 1 hrnek kokosového másla
  • 1⁄2 hrnku světlého agáve sirupu
  • 3⁄4 hrnku strouhaného kokosu
  • strouhaný kokos na obalení

Postup:

Kokosové máslo si vyrobte v robotu. Do suchého robotu dejte 3 hrnky strouhaného kokosu a mixujte tak dlouho, až se uvolní tuk. Máslo by mělo být téměř tekuté. Vznikne přibližně jeden hrnek kokosového másla, které nalijte do misky. Přístroj vymyjte a usušte.

V suchém robotu rozmixujte ořechy kešu na jemnou mouku. Přidejte ostatní ingredience a zamíchejte. Tvarujte kuličky o průměru cca 1,5 cm a obalujte je v kokosu. Dejte chladit do ledničky na 1 hodinu.

Kuličky vydrží v ledničce několik týdnů.

Datlové lanýžky se skořicí a anýzem

podle Veroniky Klamtové ze Sweet Secret of Raw

Sladké raw Vánoce: cukroví bez mléka, másla i vajec

  • 20 čerstvých datlí
  • 2 lžíce kakaa
  • špetka soli
  • 1⁄4 lžičky skořice
  • špetka anýzu
  • mrazem sušené třešně na ozdobu

Postup: Použijte čerstvé datle, měkké a šťavnaté, bez přidaného cukru. Zbavte je pecek. Vše rozmixujte v robotu na nízký rychlostní stupeň, jelikož těsto bude velmi hutné. Vykoulejte z těsta kuličky, obalte je v kakau a prstem do nich vytlačte prohlubně. Do nich pak vložte mrazem sušené třešně.

Pokud se vám těsto při koulení lepí na dlaně a nemůžete s ním pracovat, stačí ho dát na hodinu do ledničky.

Raw čokoládová srdíčka

podle Veroniky Klamtové ze Sweet Secret of Raw

Ingredience:

Sladké raw Vánoce: cukroví bez mléka, másla i vajec

  • 1 hrnek lískových oříšků
  • 1 hrnek slunečnicových semínek
  • 1 hrnek kakaa
  • 1 hrnek sušeného kokosu
  • 1/2 hrnku agáve světlého
  • 2/3 hrnku kokosového másla
  • 1/3 hrnku kakaových bobů
  • 3/4 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky soli

Postup:

Rozmixujeme v robotu nejprve ořechy na mouku, poté přidáme ostatní ingredience a umixujeme hutné těsto. Vložíme do ledničky a necháme mírně ztuhnout.

Vyválíme válečkem na teflexové folii (na těsto si položíme igelit) a vykrajujeme srdíčka. Sušíme v sušičce 4 hodiny na 42 stupňů a poté necháme vychladnout v lednici.

Jakmile srdíčka ztuhnou, přemístíme je do krabice proložené nelepivou folií nebo papírem. V ledničce je můžeme skladovat až tři týdny.

Šalvějovo piniové čokoládové lámance

podle Terezy Havrlandové z Lifefood

Sladké raw Vánoce: cukroví bez mléka, másla i vajec

  • 100 g kakaového másla
  • 3 vrchovaté lžíce kakaa
  • 2 lžíce sirupu z agáve
  • 30 g šalvěje
  • 20 g piniových oříšků

Příprava:

Ve vodní lázni rozehřejte kakaové máslo. Přesijte kakaový prášek přes sítko a rozmíchejte v rozehřátém másle s agávovým sirupem. Ve hmoždíři rozdrťte lístky šalvěje a piniové oříšky. Vše smíchejte dohromady.

Rozetřete čokoládovou hmotu na sušící plát. Vhodná tloušťka je cca 5 mm. Vložte do lednice a po zatuhnutí – nejlépe přes noc – nalámejte na kousky.

Tip Lifefoodu: Recept na lámance je jednoduchý a umožňuje dát průchod vaší kulinářské rafinovanosti. Zkusili jste přidat špetku soli nebo chilli? Máte po ruce mátu ze zahrádky? A co goji nebo sušená moruše?

  • Vánoční hravý domek
  • podle Terezy Havrlandové z Lifefood
  • Ingredience:

Sladké raw Vánoce: cukroví bez mléka, másla i vajec

  • 150 g mandlí
  • 30 g lněného semínka hnědého
  • 50 g datlí
  • 50 g meruněk
  • trochu vody
  • 1/2 lžička badyánu
  • 1 lžička vanilkového prášku
  • 1 lžička skořice
  • trochu sušeného ovoce

Postup:

Namelte najemno mandle a hnědé lněné semínko. Smíchejte datle, meruňky a vodu a mixujte, dokud nemáte jemnou konzistenci. Ochuťte vánočním kořením jako je badyán, mletá vanilka nebo skořice. Nyní máte hotové těsto.

Rozetřete těsto v poměrně silné vrstvě a udělejte dva stejně veliké pláty (cca 10 x 15 cm), z kterých bude střecha. Ze zbytku těsta můžete vyrobit třeba dveře, fantazii se meze nekladou.

Tip Lifefoodu: Buďte kreativní a ozdobte těsto sušeným ovocem – co třeba goji berries, vlašské ořechy nebo třeba křížaly nebo sušené jablečné kroužky?

Pláty vložte do sušičky. Čím více je necháte proschnout, tím více snížíte riziko zhroucení domečku. Po vyndání plátů a postavení domečku již jen stačí mohutná chumelenice v podobě nastrouhaného kokosu.

Pestrá lízátka

Sladké raw Vánoce: cukroví bez mléka, másla i vajec

podle Terezy Havrlandové z Lifefood

Ingredience:

  • 40 g mandlí
  • 100 g moruše bílé
  • trochu vody

Postup:

Ingredience rozmixujte a z těsta vytvořte placky velikosti, jakou si pro svá lízátka přejete. Před schnutím vložte dřevěné držátko, skvěle poslouží třeba i obyčejná špejle.

Lízátka můžete ozdobit čímkoliv, co vás napadne. Sušené goji, třešně, moruše nebo třeba rozinky.

Tip Lifefoodu: Lízátka můžete„vytunit“, když je před sušením namočíte do čokolády.

Plněné pracny

Podle Bohunky Rychlíkové z Vitaparty Louny

Na pracny:

Sladké raw Vánoce: cukroví bez mléka, másla i vajec

  • hrnek pekanových ořechů
  • hrnek lískových ořechů
  • 1/2 hrnku datlí
  • špetka soli
  • agávový sirup na doslazení dle chuti
  • lžička maca (pokud nemáte, můžete vynechat)
  • hruška nebo jablko, pokud je těsto moc suché

Na náplň:

  • hrnek mandlí
  • hrnek kešu oříšků
  • hrst datlí
  • 1/2 lžičky vanilky
  • voda dle potřeby
  • 2 lžíce kakaového másla

Na raw čokoládu:

  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce agávového sirupu
  • 3 lžíce rozpuštěného kakaového másla

Postup: Ořechy namočíme přes noc ve vodě. Všechny ingredience rozemeleme dohromady, dokud nevznikne těsto. Pokud se moc suché a špatně drží pohromadě, přidejte do něj rozmixovanou hrušku nebo jablko.

Z těsta tvoříme tvary pracen nebo mušlí, které pak necháme 8 až 10 hodin sušit při teplotě 42 stupňů. Náplň vytvoříme rozmixováním všech ingrediencí s výjimkou kakaového másla do hladka, na závěr do směsi vmíchejte kakaové máslo.

Náplní můžete slepovat dva pracny dohromady.

Po smíchání ingrediencí na raw čokoládu (pozor, máslo by se nemělo zahřát na víc než 42 stupňů!) v ní můžete slepené pracny namáčet.

Vosí hnízda

Podle Bohunky Rychlíkové z Vitaparty Louny

Na podklad:

Sladké raw Vánoce: cukroví bez mléka, másla i vajec

  • 1 hrnek vlašských ořechů
  • 1 hrnek mandlí
  • 1 lžíce maca
  • 2 lžíce kakaa
  • 1/2 hrnku datlí
  • agávový sirup podle chuti na doslazení
  • jablko či hruška

Na hnízda:

  • 2 hrnky mletých mandlí
  • 1 hrnek mletých kešu oříšků
  • 2 hrnky mletého kokosu
  • hrst datlí
  • špetka soli
  • agávový sirup na dochucení
  • kokosový olej podle potřeby

Na krém:

  • 1 hrnek kešu
  • 4 lžíce agávového sirupu
  • 2 lžičky kakaa
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1/2 lžičky tamari omáčky
  • špetka soli

Postup: Z namočených ořechů na podklad a zbytku ingrediencí vytvoříme v mixéru těsto. Pokud se nám zdá příliš suché, přidáme do něj rozmixované jablko či hrušku. Těsto rozválíme na plát a vykrajujeme z něj kolečka, která 8 až 10 hodin sušíme při 42 stupních. Ze surovin na vosí hnízda pak vytvoříme vláčné těsto a s pomocí tvořítka děláme tvary vosích hnízd.

Přichystáme si hladký krém a plníme jím vosí hnízda, na spodní část přilepíme usušené kolečko. Hotová vosí hnízda můžeme ještě namočit v čokoládě (viz předchozí recept).

Budete mít zájem:  Halitóza – trápí zápach z úst i vás? Jak na něj?

Sladké raw Vánoce: cukroví bez mléka, másla i vajec

Vánoční cukroví

Sladké raw Vánoce: cukroví bez mléka, másla i vajec Dezerty

Potřebujete rychlé těsto, které půjde dobře vykrajovat i těm nejmenším dětem? Pak můžete vyzkoušet tyto bezlepkové sušenky, které jsou tvrdší a díky tomu mají…

Dezerty

Přinášíme vám další tip na netradiční cukroví, kterým můžete zpestřit váš sváteční stůl, ale samozřejmě se hodí při jakékoli příležitosti. Jeho příprava je velice…

Sladké raw Vánoce: cukroví bez mléka, másla i vajec Dezerty

Vánoce už klepou na dveře a vy už nestíháte upéct žádné cukroví? Nevadí! Máme pro vás 17 receptů na nepečené cukroví! Tohle cukroví přípravu…

Sladké raw Vánoce: cukroví bez mléka, másla i vajec Hubnutí

Celý rok se snažíte jíst zdravě a držíte si štíhlou linii, ale během svátků každý rok přiberete? Víme, proč to je! Čekají na nás…

Sladké raw Vánoce: cukroví bez mléka, másla i vajec Dezerty

Báječné chutné a voňavé sušenky, které přijdou k chuti kdykoliv a krásně se hodí i jako netradiční a zdravé vánoční cukroví. Jsou bez cukru…

Sladké raw Vánoce: cukroví bez mléka, másla i vajec Jídlo pod lupou

Víte, jak správně uskladnit vánoční cukroví, aby se nekazilo? Jak to udělat, aby sušenky zůstaly křupavé a perníčky změkly? Jsou lepší plastové dózy, nebo…

Sladké raw Vánoce: cukroví bez mléka, másla i vajec Jídlo pod lupou

Jsou tu Vánoce – čas hojnosti a dopřávání si. Kdo by odolal cukroví, vánočce, salátu, řízku, punči a dalším dobrotám? Od toho přeci ty…

Sladké raw Vánoce: cukroví bez mléka, másla i vajec Dezerty

Cukroví bez lepku, cukru, mléka a vajec: jde to vůbec? Ano! A může být opravdu vynikající. V tomto článku vám ukážeme naše odzkoušené recepty…

Za ty roky, co pečeme zdravé vánoční cukroví, už to máme vychytané. Obejdeme se bez cukru, mléka, mouky i vajec. Cukroví je krásné, dobré,…

Cukroví je každoroční tradice, ale také kalorická bomba. Málokdo z nás mu odolá a často to s sebou nese výčitky svědomí a kila navíc….

Ultra rychlé a hříšně dobré čokoládové truffles, které je hotové během chvilky. Vhodné nejen jako vánoční cukroví, ale také jako bonboniéra nebo zdravé sladké…

Karolínky jsou jednoduché a rychlé šťavnaté cukroví plné sladkých rozinek a marmelády. Hodí se nejen na Vánoce, ale i kdykoliv v průběhu roku, kdy…

Vánoce byly vždy tradičně symbolem klidu a míru. Ale opak je pravdou. V dnešní době jsou spíše symbolem stresu, nervů a honění se s…

Stromeček, cukroví, kapr, dárky, koledy…To jsou teď nejčastější témata během prosince. Každý řeší Vánoce. Nakupuje, šílí, cpe se. Jak to ale dělá vegan?!…

Po přečtení článku 10 důvodů, proč se vyhnout cukru jste se možná rozhodli, že s cukrem skoncujete. Pokud jste však znejistěli a říkáte si: „Vždyť je…

Tento opravdu luxusní perník plněný sladkým marcipánem (Gevulde Speculaas) pochází z Holandska. Je velmi oblíbený, protože je kořeněný, sladký a rozplývá se na jazyku….

Toto cukroví většina z nás zná pod názvem marokánky, ale tradičně vychází z italských sušenek z Florencie, tzv. Florentýnek. Florentýnky jsou rychlé, téměř bez…

Důvodů, proč se vyhnout bílému cukru a všem jeho průmyslovým kamarádům, je mnohem víc. Těchto 10 však už i lékaři a vědci považují za…

Tento luxusní sladký krém chutná jako karamel a neuvěříte, že je v něm cizrna! Je výborný jen tak na lžičku, k promazání cukroví nebo…

Luxusní zdravé perníčky, které jsou ihned měkké. Bez cukru (slazené ovocem a lžící sladu), bez vejce, bílé mouky i másla. Vhodné i pro děti….

Když má přijít návštěva, dělám tyto luxusní nepečené ořechové kuličky a vždy se po nich jen zapráší. Hodí se i na sváteční stůl, dětem…

Šťavnatá, extra kokosová dvoubarevná zdravá roláda bez pečení. Luxusní dezert bez cukru, který potěší každou návštěvu.

Rozinky a oříšky v čokoládě jsou většinou plné cukru a mléka. Udělejte si je jednoduše doma! Zabalené se hodí se i jako pěkný dárek.

Domácí zdravé Toffifee bez cukru, vajec a mléka. Super svačinka pro mlsné jazýčky nebo nápad na domácí bonboniéru.

Zdravá kopie oblíbených karamelových TWIX tyčinek bez špetky cukru, živočišných výrobků a bílé mouky.

Domácí alternativa ke kupovaným OREO sušenkám plným cukru. Tyto Orea jsou zcela bez lepku, cukru, bílé mouky, mléka i vajec. Ideální svačinou pro mlsné…

Domácí „Disko“ sušenky s lískooříškovou náplní bez cukru pro děti i dospělé. Jsou snadné, chutné a mnohem zdravější než ty kupované.

Rychlé a moc dobré kuličky pro doplnění energie nebo jen tak na mlsání. 🙂

Luxusní svačinka ve formě těchto tyčinek bez špetky cukru. Skvělé pro děti do školy, anebo dospělé do práce či na výlety na doplnění energie…

Zázvorky jsou mírně pikantní sušenky, výborné jako pohoštění pro hosty nebo jen tak jako svačinka pro děti i dospělé 🙂 Tyto Jindřiny zázvorové sušenky…

Zdravá kokosová Bounty tyčinka? To není sen! Teď si ji můžete dopřát i vy 🙂 Naše čtenářka Jindra vymyslela recept na tuto známou dobrotu…

Veganský marcipán beze špetky cukru od naší čtenářky Jindry. Můžete použít na potahování dortů, anebo jen tak jako svačinku v podobě obalených marcipánových koulí.

Tyto bezlepkové ořechové úlky nebo také hnízda jsou moje oblíbené cukroví. Jsou totiž hotové během pár minut a to i na Štědrý den, a…

Nestíháte už pečené cukroví? Vyrobte tyto nepečené sezamové kuličky, které máte do 10 minut hotové! Využijte do nich různé druhy oříšků a semínek, kakao…

Jednoduché, rychlé a luxusní rumové kuličky, které nesmí chybět na žádném vánočním stole.

Sušenky

Výborné sušenky, které se hodí nejen na vánoční stůl. Umíme je i v bezlepkové variantě.

Čtyři způsoby, jak pokaždé jinak využít jedno těsto v kuchyni – včetně vánočního cukroví. Toto těsto je přirozeně nasládlé díky mrkvi, z pouhých 5…

Výborné, voňavé a rychlé cukroví. Mouku v nich nahradí mletý mák místo sladidel ho osladí pouze sušené ovoce. Marokánky zvládnete levou zadní připravit i…

Už je tu ten správný čas na pečení perníčků! A pokud chcete mlsat bez výčitek, tak máme pro vás tip na perníčky zcela bez…

Bonbony a cukrovinky

Luxusní čokoládovo-oříškové kuličky Ferrero rocher bez cukru, které jsou tak hříšně dobré, že se nebudete chtít podělit ani s návštěvou 🙂

Sušenky

Kakaové sušenky s chutí kokosu – zdravá alternativa k sušenkám Koka. Skvělé mlsání k čaji nebo obilné kávě. Sušenky jsou přirozeně bezlepkové.

Víte už teď, že před Vánoci nebudete stíhat vytvářet mnoho druhů cukroví? Tak připravte jedno univerzální těsto a pouze experimentujte s příchutěmi, formičkami, zdobením…

Bonbony a cukrovinky

Čokoládová tyčinka s exotickou kokosovou náplní a vůní rumu. K nerozeznání od originálu.

Sušenky

Tyto sušenky příjemně zahřejí a lehce štípou na jazyku. Jsou výborné nejen jako vánoční pohoštění.

Dnešní tělo produkuje 2-3x více inzulínu než před 35 lety. To vede k inzulínové rezistenci, a za pár let i k obezitě, cukrovce, hypertenzi, metabolickému syndromu…

Pokud milujete čokoládu, ale nechcete jíst tu z obchodu plnou cukru, mléka a tuku, pak pro vás máme rychlý a uspokojující recept na zdravé…

Dezerty

Vynikající bezlepkové makové sušenky polévané čokoládou a výtečný makovec.

Sušenky bez cukru, mléka a vajec jsou raz dva hotové a raz dva snědené, protože jsou moc dobré. Krásně voní po citrónu a neudělaly…

Potřebujete si do něčeho kousnout a neměly by to být klasické slané tyčinky nebo chipsy? Máme tu zdravou celozrnnou variantu, kterou může bez obav…

Když Šárka dávala dohromady příběh jejich rodiny, poprosila o vyjádření i svého manžela. Zařazuji je s velkou radostí jako pokračování jejích příběhu. Podívejte se…

Další varianta jak z univerzálního těsta upéct jiný druh cukroví. Tentokrát jsem pekla z tmavého kakaového těsta kolečka a plnila je kokosovým krémem.

Dezerty

Jedno z nejrychlejších vánočních cukroví, které se zaručeně povede a dá se udělat klidně v den, kdy je chcete jíst, takže klidně až na…

Bonbony a cukrovinky

Chutný dárek nebo vánoční cukroví.

Výborné a zdravé kokosky bez cukru.

Jednoduchá a chuťově výborná svačinka na výlety, do školy, práce nebo jako skvělé a variabilní vánoční cukroví. Uspokojí chutě na sladké nejen u dětí,…

Dodají vám potřebnou energii, jsou plné živin, jednoduché na přípravu a navíc chuťově výborné. Jsou skvělou svačinkou na výlety, do školy nebo do práce. Těchto…

Od té doby, co jíme jinak, se mi tráví vánoční dny i strava mnohem lépe. Letos se s námi dokonce starší dcera postila a…

Ještě nemáte napečené cukroví? Nevadí. Ještě je čas. My pekli dneska a pár nepečených kousků teprve chystáme. Pojďte se inspirovat. Třeba takové jáhlové rafaelo je rychlovka,…

Chceme se s vámi podělit o osvědčené Šárčiny vanilkové rohlíčky, které upekla vloni pro dceru, která je na bezlepkové dietě a nemůže ani mandle…

Budete mít zájem:  Spát se má bez pyžama aneb 7 špatných spánkových návyků

Jáhlové kuličky byly jedny z prvních úspěšných dezertů, které jsme začaly vyrábět, když jsme se učily zdravé dezerty. Tyhle kokosové můj muž dokonce prohlásil…

Kdosi mi tvrdil, že bez vajec a cukru linecké neupeču… Tak se na to podíváme!

Miluji vlašské ořechy a všechny dobroty, které tyto ořechy obsahují. Přemýšlela jsem tuhle nad tím, čím naplnit domácí sušenky nebo vánoční cukroví a vyšel…

Dezerty

K receptu na tento výborný krém jsme se inspirovaly hned dvakrát. Michele Cowmeadow používá agar na všechny možné dezerty. V Nine Starki jej používají dokonce…

Cukroví z fazolí? Ano, tyto fazolové koule jsou velmi chutným překvapením, které můžete servírovat i na vánoční stůl. A možná, že základní ingredienci vaši…

Tento recept má každý rok velký úspěch! Zkuste tuto veganskou variantu zcela bez cukru, vajec, bílé mouky a mléka.

Z lineckého těsta jsme vykrojili srdíčka, namočili půlku do karobové polevy a posypali strouhanými ořechy. A dobrota je na světě.

Z lineckého těsta jsme vykrojily stromečky, namočily horní půlku do karobové polevy a posypaly strouhaným kokosem.

Chutná nám víc než klasické těsto, navíc se s ním velmi dobře pracuje při vykrajování. Zbylé odřezky se dobře slepují a není třeba doplňovat…

Stále stejné těsto jako na rohlíčky, ale jiný tvar a navíc poleva. Děti mají radost ze 3 druhů pečiva, my z jednoho těsta.

Měly jsme hodně těsta na rohlíčky a už nás nebavilo je tvořit, tak jsme zkusily jiný tvar a přidat mandli. Tak letos vznikla mandlová…

Tuhle klasiku jsme si neodpustili. Pracny jsou vyrobit i bez cukru a přitom velmi chutné. Upečené těsto se dokonale vyklápí i z velmi starých…

I vánoční cukroví se dá upéct z ingrediencí, které tolik nezatěžují náš trávicí systém a ještě nám dodají spousty minerálů. Pro náročnější, kteří mají…

Obrovskou výhodou tohoto těsta je, že se rohlíčky nelámou. Pamatujeme obě z dětství, jak se půlka plechu mohla rovnou sníst, protože z rohlíčků byly…

Miluji plněné ořechy a letos jsem konečně přišla na to, jak je udělat zdravěji po našem, bez cukru a z celozrnné mouky včetně výborného…

Téma: sladký krém, mandlové máslo, rýžové mléko, Vánoční kaštanové bezlepkové coockies, sezamové semínka, oslavy, ovesná mouka, vegetariánské dezerty, sušená jablka, kokosový olej, cestování, bez mouky, makové bochánky.rozinky, sušené ovoce, povidla, slad, obilné sirupy, čokoládové kuličky, chuť na sladké, Video, kvásek, bez ořechů, rum, krémový dezert, vrásky, záněty, děti od 1 roku, obezita, disko sušenky, krém do cukroví, pasrty, vysoký krevní tlak, paleo, sezóna zima, badyán, úlky, chia vejce, zdravá sladkost, syrová strava, pečení bez lepku, sušené švestky, medové perníčky, krémy, sladidla, bezlepkové cukroví, pomeranč, přejídání, sušenky se zázvorem, ořechy v čokoládě, perníčky ihned měkké, zdravé cukroví recepty, vánoční perníčky, roláda, křížaly, nadváha, večírek, cukroví bez bílé mouky, sezamová pasta, kokosový krém, dětské sušenky, zánět, jak udělat perníky bez cukru, nepečené koule, cookies z rýžové mouky, krém z cizrny, hmotnost, diabetes mellitus, ADHD, mák, zázvor v prášku, marmeláda, vločky, svačinka, online kurz Dezerty, tahini, dezerty bez mléka, srdeční choroby, ferrero rocher, mouka z hnědé rýže, zdravé marokánky, marokánky bez cukru, recepty na bezlepkové cukroví, zmrzlina, fermentace, cookies, hned měkké perníčky, mošt, nesířené ovoce, zdravé perníčky, truffles, len, vanilka, zdravé občerstvení, jak skladovat cukroví, obilný sirup, sušené meruňky, karolínky, dezerty bez laktózy, bez laktózy, děti a sladkosti, vega, mrkev, smažení, top recepty, džem, sladkost, děti, sladěnka, slané sušenky, štedrý večer, vánoční trhy, diabetes, recept na perníčky, perník s marcipánem, jak udělat cukroví bez lepku, oreo sušenky, čokoláda, lanýže, vánoční sušenky, koule z ořechů, krém, rozinky v čokoládě, oslava, večeře, špaldová mouka, dezert bez cukru, batát, cukroví bez pečení, fitness marokánky, mandlpvé máslo, hypertenze, nepečené sladkosti, jáhly, sušenky bez cukru, mandlová mouka, výkyvy nálad, partner, půst, cizrnový hummus nasladko, recepty na cukroví bez lepku, zdravá sladidla, fazole, jáhlové pukance, vysoký cholesterol, sváteční menu, slané občerstvení, bílkoviny, kůže, sezamové máslo, perníkové koření

Zdravé vánoční cukroví – letos bez tloustnutí!

K Vánocům patří nejen dárky, ale také dobré jídlo a pití. Všude se peče, vaří a smaží a kuchyněmi se nese podmanivá vůně vánočního cukroví. Přemíra sladkého však našemu zdraví neprospívá. Přitom při troše snahy si tyto krásné dny můžeme užít bez újmy na zdraví i štíhlé linii, aniž bychom se o vánoční dobroty ochudili.

Mnoho lidí si pečlivě hlídá linii po celý rok až do chvíle, kdy na dveře zaklepou Vánoce. V tu chvíli jdou všechny zásady o zdravé výživě stranou, na kuchařky se zdravými recepty sedá prach a špajzky se začnou plnit neuvěřitelnými dobrotami v podobě sladkého a hlavně vynikajícího vánočního cukroví.

Může se zdát, že nám takový drobný prohřešek jednou za rok neuškodí, avšak opak je pravdou. Klasické cukroví obsahuje “tuny” másla, bílého cukru a mouky.

Pár kousků by nám opravdu neublížilo, jenomže realita je jiná. Pevné předsevzetí “letos se nebudu přejídat” se ztratí v čase v okamžiku, když se na stole objeví první talíře.

Jediným řešením je péct zdravěji, a že to jde.

TOP PŘÍSADA DO ZDRAVÉHO VAŘENÍ: Veganský protein Blendea pozvedne výživovou hodnotu cukroví, ale nepřidá na váze. Mrkněte se na prvotřídní recepty se SUPERPROTEINEM. 

Sladké raw Vánoce: cukroví bez mléka, másla i vajec

Jak na zdravé pečení? Použijte alternativní suroviny

Co takhle jednou prožít Vánoce bez výčitek a dopřát si cukroví dle libosti a především bez nežádoucích kil navíc. Nebudeme vám radit, abyste se letošní rok cukroví vyhnuli, protože vánoční cukroví k těmto svátků patří. Poradíme vám, jak vánoční cukroví upéci tentokrát jinak. I z kalorické bomby totiž lze udělat zdravou a chutnou dobrotu.

Hlavním problémem vánočního cukroví je vysoký obsah bílého cukru. Řešením je snížit množství cukru nebo použít zdravější alternativy. Lepší než třtinový cukr jsou přírodní sirupy, jako je javorový, kukuřičný, rýžový, pšeničný, agávový sirup či ječmenná sladěnka. Použít se dá také sladká voda z namočených rozinek, fruktóza či stévie.

Sladké raw Vánoce: cukroví bez mléka, másla i vajec

Bílý cukr lze nahradit a není to tak těžké

ZNÁTE VÝHODY PŘÍRODNÍCH SLADIDEL? Kromě toho, že mají nízký glykemický index, obsahují důležité minerály a neohrožují imunitní systém tolik jako bílý cukr. Přečtěte si více v článku Agáve, med a další přírodní sladidla: Jsou skutečně tak zdravá?

Další významnou a bohužel ne zdravou složkou je bílá mouka, která neobsahuje žádné vitamíny, minerály, vlákninu či jiné cenné látky. Navíc zhoršuje trávení a překyseluje organismus.

V kombinaci s cukrem zvyšuje glykemický index a tedy i chuť na sladké.

Naštěstí existují zdravější alternativy v podobě špaldové, grahamové, pohankové či celorznné pšeničné mouky.

Máslo obsahuje nasycené tuky, které ohrožují nejen linii, ale především kardiovaskulární systém a zvyšují riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění a nádorů. Lepší volbou jsou rostlinné tuky. Jejich znehodnocení předejdete krátkou dobou pečení nebo ještě lépe nepečeným vánočním cukrovím.

Další tipy na zdravé pečení:

  • Vajíčka plně nahradí rostlinná náhrada vajahit s minimálním množstvím cholesterolu.
  • Kypřicí prášek nahradí kypřicí prášek bez fosfátů, jedlá soda nebo vinný kámen.
  • Tučné krémy nahradí karobová pomazánka s ořechy a rozinkami.
  • Neobalujte cukroví v moučkovém cukru, ale vyzkoušejte sušené ovesné mléko s jemně nasládlou chutí.

ZNÁTE VAJAHIT? Náhrada za vejce obsahuje nejen málo cholesterolu, ale i tuku. Pomáhá tedy při hubnutí. Použít jej lze při pečení cukroví, koláčů, do palačinek i na obalení řízků.

Ve složení vajahitu najdete sóju, syrovátka, škrob, kukuřičnou mouku a lecitin.

Recepty na bezlepkové, dia a nepečené vánoční cukroví

Můžeme si donekonečna opakovat zásady zdravé výživy a vzájemně si sdělovat tipy, jak péct zdravěji. Nejlepší motivací jsou však ověřené recepty, které si budou moci dopřát i lidé trpící cukrovkou nebo celiakií.

Bezlepkové vanilkové rohlíčky bez mléka a vajec

Připravte si:

  • 280 g bezlepkové mouky
  • 210 g bezmléčného tuku
  • 100 g mletých oříšku
  • 80 g sušeného ovesného mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • kapku rumu pro vůni
  • trochu čerstvé citrónové kůry

Troubu předehřejte na 180 ℃. Suroviny smíchejte a vytvarujte těsto, které nechte pár minut odležet v chladu. Z těsta vytvarujte menší rohlíčky a pečte, dokud nezískají béžovou barvu. Hotové rohlíčky obalte v sušeném ovesném mléku.

Budete mít zájem:  Antibiotika v chovech: Je to horší, než si myslíme

Bezlepkové pomerančové jazýčky

Připravte si:

  • 200 g rýžové mouky
  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • čerstvou šťávu a kůru z pomeranče
  • čokoládovou polevu na ozdobení

Troubu předehřejte na 170 ℃. Smíchejte všechny suroviny a vypracujte těsto, které rozválejte. Pomocí vykrájovátek vykrojte různé tvary. Pečte cca 10 minut a hotové placičky střídmě polejte čokoládou.

Dia linecké cukroví

Připravte si:

  • 200 g hladké mouky
  • 50 g sójové mouky
  • 150 g másla
  • 80 g krystalické fruktózy
  • 2 žloutky
  • čerstvě nastrouhanou citrónovou kůru
  • dia marmeládu

Troubu předehřejte na 170 ℃. Z mouky, másla, cukru, žloutků a kůry vypracujte hladké těsto, které nechte odležet nejméně jednu hodinu v chladu. Nejlepší je připravit si těsto den dopředu. Z těsta vyválejte placky, z nichž postupně vykrajujte různé tvary. Upečte a vždy dva kousky slepíme marmeládou k sobě. Skvělá je například domácí rybízová marmeláda bez cukru.

Dia rozinková srdíčka

Připravte si:

  • 50 g mouky (může být jiná než bílá)
  • 160 g rozinek
  • 140 g nasekaných vlašských ořechů
  • 100 ml čerstvé citrónové šťávy
  • 2 lžíce medu
  • 1 bílek
  • nasekané mandle

Troubu předehřejte na 180 ℃. Rozinky spařte a pomelte. Poté je smíchejte s moukou, ořechy, medem a citrónovou šťávou a vypracujte těsto. Z vyváleného těsto vykrojte srdíčka, potřete je bílkem, posypte mandlemi a pečte cca 10 minut.

Velkým hitem je nepečené cukroví, při jehož přípravě se obejdete bez mouky, bílého cukru i dlouhého postávání u trouby. Nepečené a dnes velice žádané raw cukroví obsahuje především semínka, sušené ovoce, oříšku a čokoládu.

Sladké raw Vánoce: cukroví bez mléka, másla i vajec

Ořechy jsou jednou ze základních surovin pro nepečené cukroví

Nepečené (raw) kokosové kuličky

Připravte si:

  • 1 hrnek kokosového másla
  • ½ hrnku kešu ořechů
  • ¾ hrnku nastrouhaného kokosu
  • ½ hrnku světlého agáve sirupu
  • nastrouhaný kokos na obalení

Kokosové máslo si připravíte snadno doma. Do robotu nasypte cca 3 hrnky nastrouhaného kokosu a mixujte jej, dokud se neuvolní tuk a nevznikne téměř tekuté máslo. Kešu ořechu rozmixujte na jemno. Poté smíchejte máslo, kešu ořechy, kokos a agáve sirup a promíchejte. Z těsta vytvarujte kuličku a obalte je v kokosu. Uchovávejte v ledničce.

Nepečené (raw) fíkové polštářky

Připravte si:

  • ½ hrnku ovesných vloček
  • ½ hrnku nastrouhaného kokosu
  • ¾ hrnku datlí
  • skořici
  • pomerančovou kůru
  • fíky

Ovesné vločky rozmixujte na jemnou mouku a přidejte kokos, datle, skořici a pomerančovou kůru. Rozmixujte do vláčného těsto a vyválejte na plačku. Fíky namočte do vody a nechte je změknout a poté je rozmixujte s pomerančovou kůrou. Směs naneste na placku, přehněte ji a nakrájejte na podélné polštářky.

A jako bonus pro vás máme video s receptem na vynikající nepečené datlové cukroví

8 NEJZDRAVĚJŠÍCH JÍDELNÍČKŮ A RECEPTŮ NA BLOGU

Sladké RAW Vánoce

Léty osvědčené tradiční recepty na cukroví jsou bezesporu výtečné, avšak ne vždy jdou ruku v ruce s různými alternativními způsoby stravování či naší snahou upravit si jídelníček tak, aby nám bylo co nejlépe. Možná proto vás tento rok osloví ‚cukRAWví‘. Za vyzkoušení určitě stojí!

RAW, tedy syrový Základem raw cukroví budou především oříšky, semínka, luštěniny, ovoce – nejčastěji sušené, panenské oleje a koření. Vyloučeny jsou všechny živočišné produkty. Pro přípravu cukroví tedy nebudete sahat po mléku, másle ani vajíčkách.

Suroviny se nejčastěji upravují mixováním, odšťavňováním a speciální technologií sušení. Navíc ušetříte čas, pravidelná kontrola plechu v troubě u většiny receptů odpadá. Hlavní zásadou a myšlenkou živé stravy je totiž tepelná úprava do 42 °C.

Takovou přípravou totiž u potravin nepřijdete o všechny důležité živiny.

Sladké raw Vánoce: cukroví bez mléka, másla i vajec

Náročnost přípravy?Příprava raw cukroví je rychlovka, zdánlivě zdržuje pouze namáčení oříšků a semínek. Je to však o plánování, stačí večer před spaním zalít hrnek oříšků vodou a druhý den zpracovat.

Při přípravě tradičního cukroví bývá časté i uždibování syrového těsta, které je později pro naše tělo spíše zátěží. „I v tomto je výhoda raw cukroví.

Při jeho přípravě můžete i v mezifázích uždibovat neustále, protože veškeré vstupující potraviny jsou již od počátku jedlé a stravitelné na rozdíl od mouky, másla a syrových vajec,“ říká Stanislav Petříček z bistRAWveg, www.bistrawveg.cz.

Co tedy přidat do nákupního košíku?Raw cukroví není určitě tučné, nebudete se po něm cítit přeslazení a nemusíte mít strach z přebytečných kil navíc. Naopak! Suroviny, které pro cukroví budete potřebovat, jsou jedině zdraví prospěšné. Díky nim vás kousky cukroví i více zasytí a nesníte jich ani tolik.

Oříšky – nejčastěji kešu, mandle, vlašské ořechy, lískové oříšky, kokos. Ořechy jsou zdrojem bílkovin, esenciálních zdravých tuků, minerálů a vitamínů.

Semínka – chia, lněná, slunečnicová, sezamová či maková. Jsou zdrojem zdroj omega 3,6 a 9 mastných kyselin, minerálů, vitamínů, bílkovin a antioxidantů.

Obiloviny – například pohanka. Je skvělý zdroj bílkovin, minerálů a vitamínů. Takové cukroví i zasytí.

Kakao z nepražených kakaových bobů. Zdroj antioxidantů, minerálů a zdravých tuků.

Zdravé tuky – panenský kokosový olej, kakaové máslo či olej, který se skvěle hodí do sladkých jídel. Nejen, že nádherně voní, ale tuky v oleji obsažené se rychle mění na energii a neukládají se do tukových zásob těla.

Sušené plody – rozinky, datle, meruňky, švestky. Poslouží jako zdroj přírodního cukru a zdravé energie, ale i jako zdroj minerálů a vitamínů.

Směs koření a bylinek pro tu správnou vánoční chuť a vůni.

Sladké raw Vánoce: cukroví bez mléka, másla i vajec

A co když se přece jen o Vánocích neovládneme? Jak pomoci našemu trávení?  

Spousta z nás si mylně namlouvá, že právě vánoční svátky jsou příležitostí, kdy povolit finance, ale i opasky. Tak tomu určitě není. Ano, můžete si dopřát pestřejší jídelníček, dovolit si více sladkého či o sklenku s přáteli navíc.

Ale určitě se vyhněte bezhlavému přejídání s výmluvami na svátky. Snažte se stravování udržet v rovnováze. Konec konců sváteční jídelníček si můžete dopřát kdykoli během roku, takže proč najednou zkonzumovat vše v rámci pár dnů.

Ne nadarmo právě o svátcích končí spousta z nás s bolavými žaludky či podrážděnými žlučníky u lékařů. „Trávení prospívá především vláknina. Zlepšuje zažívání, urychluje peristaltiku střev, podporuje hubnutí, snižuje riziko vysokého krevního tlaku, obezity, cukrovky a podobně.

  Jejím bohatým zdrojem je například zelenina, ovoce, luštěniny a celozrnné pečivo,“ radí Stanislav Petříček.

Ovoce a zeleninu preferujte především lokální a sezónní. Tedy například dýně, jablka, hrušky, červenou řepu, ředkvičky, špenát. Mimo vhodné potraviny správnému trávení prospěji i zdravější návyky. Tedy pravidelný jídelníček, pestrá strava, pravidelný pitný režim. Vždy jezte v klidu, nikdy ne ve shonu a nehltejte. Každé sousto dobře rozžvýkejte.

Naopak se snažte z jídelníčku vyřadit těžká tučná jídla – ta zpomalují trávící proces, v žaludku zůstávají mnohem déle a způsobují zácpu, tedy například červené maso, grilované či smažené pokrmy. Snažte se omezit i alkohol.

  •  Sladké raw Vánoce: cukroví bez mléka, másla i vajecRECEPT NA RAW BEZLEPKOVÉ MAROKÁNKYBudete potřebovatSPOTŘEBIČE: mixér, sušičkaSUROVINY na cca 32 ks:•    lískový oříšek předem namočený a usušený (16 g)                                                         •    mandle předem namočené a usušené (56 g)                                                                    •    slunečnice předem namočená a usušená (8 g)                                                                •    sušená meruňka nesířená (40 g) •    rozinka nesířená (40 g) •    kokosový cukr (1,5 lžíce = 22,5 ml)
  • •    banán (160 g oloupaný)
  • POLEVA•    kakaové máslo (52 g)•    agáve sirup tmavé (necelá 1 lžička)
  • •    kakao (20 g)

POSTUP:Nožem nasekejte lískové oříšky a mandle, dejte do mísy.Suché meruňky nakrájejte nožem na drobné kostičky a přidejte do mísy.           Dále přidejte slunečnici, rozinky a kokosový cukr a vše promíchejte dohromady.Rozmixujte banán na kaši a smíchejte s obsahem v míse.Lžičkou tvořte placičky na nepřilnavou vložku sušícího plátu a dejte sušit na 12 hodin při 42°C.          

Všechny suroviny na čokoládovou polevu rozmixujte a následně s ní marokánky ozdobte. Následně uchovejte v lednici.

Zdroj receptu a fotek: bistRAWveg, www.bistrawveg.cz

TIP: CukRAWví – raw bezlepkové cukroví až k vám domůPokud si s přípravou cukroví nechcete dělat starosti, objednejte si jej až k vám domů od bistRAWveg.

Pestrá kolekce 10 druhů raw vegan bezlepkového cukroví plná živin a zdravých tuků nejen na Váš vánoční sváteční stůl. Je výživné, plné bílkovin, minerálů, vitamínů a zdravých tuků a navíc dostatečně zasytí.

Zároveň je bez lepku, rafinovaného cukru, bílé mouky, trans tuků, laktózy a „éček“. Pochutnejte si!

K objednání na  praha.bistrawveg.cz (s osobním odběrem v bistRAWveg ve Westfield Chodov) a liberec.bistrawveg.cz (s osobním odběrem v bistRAWveg v Plaza Liberec).

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector