Rukola a zdraví – podporuje imunitní systém

Tomu jak zlepšit zdraví jater se v ajurvédské a čínské medicíně věnovali léčitelé po tisíce let. V čínské medicíně se říká, že lékař, který ví jak harmonizovat játra, ví, jak vyléčit stovky nemocí.

 Udělejte si chvilku na přečtení nového článku z cyklu CESTA KE ZDRAVÍ, ve které vám každý týden představíme, jak funguje naše tělo a co dělat proto, abychom posílili naše zdraví.

Minulý týden jsme probírali mozek a tento týden připadla řada na játra, které jsou v našem těle nepostradatelný úžasný orgán, který nás zbavuje všeho zlého a ještě se umí jako jediný orgán sám uzdravit.

Játra jsou hlavní orgán detoxikace organismu

Játra jsou hlavním detoxikačním orgánem a během minuty v nich proteče až dva litry krve. Váží cca 1,4 kg a jsou uložené vpravo horní části břicha pod bránicí. Jsou zodpovědné za filtrování toxinů z krevního oběhu a zabraňují jejich usazování v tkáních.

Představte si játra jako motor ve vysavači, když se ucpe příliš mnoho nečistotami, pak přestane vysavač dobře vysávat, tedy fungovat.

Podobně jako, když jsou vaše játra zaneseny příliš mnoho toxiny, začnete být unaveni, imunitní systém nebude pracovat správně, zhorší se kvalita pokožky a začnete mít problémy s trávením, tedy začnete špatně fungovat jako celek.

Žijeme v hektické době plné stresu a toxinů. Jen málo z nás může tvrdit, že nepřijde do styku se znečištěným ovzduším, pesticidy, xenoestrogeny, těžkými kovy. Toxiny jsou obsažené v předmětech naší denní spotřeby (kosmetika, drogerie) i v jídle.

Pokud se nesnažíme minimalizovat expozici toxinů na denní bázi a nesnažíme se žít alespoň trochu zdravým životním stylem (pohyb, zdravá strava, minimalizace stresu), pak se může stát, že játra nebudou zvládat svojí detoxikační úlohu a toxiny se začnou usazovat v těle.

Nutno podotknout, že hromadění toxinů (xenoestrogenů) v těle souvisí také s estrogenovou dominancí.

Rukola a zdraví – podporuje imunitní systém

Kromě detoxikace organismu játra vykonávají další klíčové úlohy:

  • Jsou hlavním orgánem metabolismu neboli látkové přeměny. Látková přeměna je soubor enzymových reakcí, při nichž dochází k přeměně látek a energií v buňkách. Rozdělujeme na anabolismus (výstavbový proces) a katabolismus (rozkladový proces).
  • Hrají klíčovou roli v metabolismu sacharidů, tuků a bílkovin.
  • Produkují žluč, čímž pomáhají trávení.
  • Produkují některé hormony a některé hormony likvidují (inzulin, steroidní hormony).
  • Jsou zásobním orgánem glykogenu, železa, některých vitamínů a minerálů.
  • Jsou v nich tvořeny bílkoviny krevní plazmy.

Játra mají jako jediný orgán neuvěřitelnou schopnost regenerace vlastní tkáně.

Játra se dokáží sami regenerovat (dorůst) i v tak extrémních případech jako, když zbyde jen 25% tkáně. Z toho vyplývá, že játra vám toho hodně odpustí, ale i tak byste si je měli raději hýčkat 🙂

Rukola a zdraví – podporuje imunitní systém

Úloha jater v detoxikaci organismu

Jak už jsem psal, jednou z hlavních rolí jater je detoxikace organismu. Všechny látky příjímané nebo produkované tělem (vedlejší produkty metabolismu) se nakonec filtrují skrze játra. Existují 2 fáze detoxikace. Fáze I a II.

Fáze I

Ve fázi I jsou odbourávány chemikálie, jako jsou drogy, hormony, pesticidy a všelijaké další toxiny do méně škodlivých toxinů.

Během tohoto procesu jsou produkovány volné radikály, které by mohly ve větším množství poškodit i jaterní buňky.

Živiny, které podporují fázi I jsou vitamíny ze skupiny B, kyselina listová, glutathion a další antioxidanty (např. vitamín C, zinek, hořčík, molybden, bioflavinoidy).

Fáze II

Ve fázi II jsou odstraňovány nežádoucí látky (toxiny: např: nikotin, kofein, pesticidy, sulfáty, epoxidy, benzoáty) z těla ven a to ve vodě rozpustných látkách, které mohou být snadno vyloučeny žlučí nebo močí.

Mezi živiny, které podporují tuto fázi patří glutathion, n-acetyl-l-cystein, silymarin, kurkumin, SAMe, glycin, molybden, methionin, TMG, DMG, nebo vitamín E a B6. Při tomto procesu jaterní buňky spolu s dalšími látkami (cystein, glycin, síra) mění toxiny na méně toxické látky.

A i při tomto procesu vznikají volné radikály, které mohou poškodit jaterní buňky.

Ve fázi II jsou velice důležití glutathion a SAMe.

Glutathion je jeden z nejsilnějších antioxidantů, který se ve vysokých koncentracích vyskutuje v játrech a skládá se z aminokyselin cysteinu, glutaminu a glycinu. A pomáhá nejen jaterním buňkám před účinky volných radikálů. Tento enzym chrání buňky před toxiny je zásadní pro zdraví imunitní systém a funkci jater.

SAMe podporuje játra skrze metylaci a produkci glutathionu. Je pro tělo hlavním zdrojem methylu a podílí se na mnoha biochemických reakcích v játrech, včetně detoxikace a produkce antioxidantů. Navíc snižuje množství tuku v játrech, které je jednou z hlavních příčin jeho poškození.

Rukola a zdraví – podporuje imunitní systém

Jak zlepšit funkci jater

1. Vyhněte se nadměrnému užívání alkoholu, léků a drog

Hlavním orgánem odbourávání alkoholu jsou játra. Ty musí po jedné pijatice pracovat přesčas, aby dostaly vše zpátky do rovnováhy. Alkohol můžete, ale s rozumem. Např. 2 dcl červeného vína každý večer. Stejně tak játra zatěžují časté užívání drog či léků.

2. Soustřeďte se na konzumaci protizánětlivých potravin organického původu (bio)

Vaše strava rozhoduje o tom, jak budou pracovat vaše játra. Protože játra štěpí tuky, přeměňují bílkoviny, sacharidy a zbavují se přebytečných látek z krve.

Pro správnou funkci jater je nezbytná nízká hladina cukru s nízkým obsahem toxinů. Vhodnými jsou tedy potraviny s vyšším obsahem vlákniny.

Dle některých studií může vysoké množství antioxidantů a vlákniny dokonce zvrátit poškození nebo onemocnění jater [1].

Zkrátka konzumujte opravdové potraviny nejlépe z bio produkce (maso, ovoce, zelenina), nikoliv průmyslově zpracované potraviny. Bio původ je jeden z mála způsobu jak snížit hladinu pesticidů v těle. Čím méně toxinů v těle bude, tím lépe budou játra pracovat a tím zdravější budou. Podstata zdravého stravování neleží v kvantitě, nýbrž v kvalitě.

Mezi protizánětlivé potraviny podporující funkci jater patří:

  • Hořká zelenina: Hořkost je obvykle známkou toho, že jsou v potravě přítomny prospěšné enzymy, které vyživují játra a stimulují trávení (produkci žluči). Hořké potraviny mají dostatek minerálů a snižují obsah těžkých kovů v krvi. Mezi hořké potraviny patří: pampeliška, kopřiva, rukola, čekanka nebo třeba některé druhy okurek.
  • Probiotické potraviny: Potraviny, které podporují zdraví a pestrost mikrobiomu. Patří sem kefír, kombucha, kimchi nebo jiná fermentovaná zelenina (zavařené okurky, kysané zelí).
  • Listová zelenina: Je nabitá protizánětlivými a antioxidačními látkami. Může zvyšovat hladinu glutathionu, což je jeden z nejsilnějších antioxidantů, který má silné tlumící účinky proti vzniku volných radikálů.
  • Brukvovitá zelenina: Zvyšuje hladinu draslíku a obsahuje indoly, což jsou sloučeniny známé svým protirakovinovým účinkem. Zároveň pomáhají v boji proti estrogenové dominanci. Brukvovitá zelenina (brokolice, květák, atd.) totiž dokáže zvýšit produkci glukosinátů, které pomáhají detoxikovat játra a zvyšují schopnost jater odbourávat z krve karcinogenní látky a těžké kovy. Mezi takové látky patří například indole-3-carbinol, který je zkoumán pro své antikarcinogenní, antioxidační, antiaterogenní a antiestrogenní účinky [2, 3, 4].
  • Zelené rostliny (chlorella, spirulina): Prostřednictvím chlorofylu pomáhají zbavovat se těla toxických látek jako dioxiny přes játra a stimulují produkci antioxidantu superoxid dismutázy.
  • Bylinky (kurkuma, zázvor, koriandr, petržel, oregano): Stimulují produkci glutathionu a působí protizánětlivě. Kurkumin obsažený v kurkumě má širokospektrální použití a jedním z nich je i účinek proti hromadění toxinů v organismu.
Budete mít zájem:  Co nejvíce škodí vašemu tělu a zdraví? Na těchto 10 věcí fakt pozor!

Mezi nejhorší potraviny pro zdraví jater můžeme zařadit:

  • Příliš mnoho alkoholu nebo kofeinu.
  • Průmyslově zpracované potraviny obsahující rafinované rostlinné oleje, cukry, umělé barviva a sladidla.
  • Ovoce a zelenina obsahující pesticidy většinou nepocházející z ekologické produkce.
  • Průmyslově zpracované uzeniny obsahující dusičnany.
  • Smažená jídla.

3. Doplňky stravy pro podporu jater

Uvedu vám malý výčet látek a bylin, které mají pozitivní vliv na zdraví jater a odstraňování toxinů z těla.

  • Ostropestřec mariánský a v něm látka zvaná silymarin, která zabraňuje vyčerpání glutathionu v játrech a podporuje zdraví jater.
  • Glutathion je vůbec jeden z nejsilnějších antioxidantů v našem těle, který je produkován játry a bojuje s volnými radikály. Glutathion také pomáhá zbavovat se tělo xenobiotik (cizorodé látky), účastní se se syntézy a opravování nukleových kyselin, odstraňuje toxiny a karcinogeny, podporuje správnou funkci imunitního systému, chrání buňky před oxidativním stresem. Jeho nedostatek je spojený s rychlejším stárnutím, diabetem, skvrnami na pokožce, diabeze a neurodegenerativními onemocněními.
  • N-Acetyl-L-Cystein je prekurzorem jednoho z nejsilnějších antioxidantů glutathionu, který se tvoří v játrech. Účinná látka proti volným radikálům. Je vhodné suplementovat i v případech.
  • Indole-3-Carbinol nebo DIM jsou látky, které jsou zkoumány pro své širokospektrální antioxidační, antikarcinogenní a antiestrogenní účinky. Pomáhá játrům z těla vylučovat karcinogenní látky a těžké kovy.
  • Kurkumin, který má širokospektrální použití a jedním z nich je i účinek proti hromadění toxinů v organismu.
  • Za další zajímavé doplňky stravy, které kombinují sílu bylin a antioxidantů stojí zmínit: SAMe, Liver Refresh, Methionin, Liv.52, DIM, TMG, DMG.

Rukola a zdraví – podporuje imunitní systém

4. Snižte stresovou zátěž

Každé stresové vypětí má drtivý dopad na váš endokrinní, reprodukční, trávicí a imunitní systém.

Výzkumy ukazují, že změny na ose hypothalamus – hypofýza – nadledvinky způsobené stresem podporují zánětlivou reakci a způsobují poškození jater a mohou přispívat k onemocnění jater [5].

Špatná funkce jater může být spojena s brain fog (mozková mlha), závratí, bolestmi hlavy, křečemi, problémy s menstruací nebo trávením.

5. Cvičte a hýbejte se

Poslední studie ukazují, že cvičení a pohyb snižují zánět a oxidační stres u onemocnění jater souvisejících s obezitou. Pohyb rozproudí srdce a to pumpuje více krve do jater, kde je očišťovaná od nežádoucích látek a zároveň vyživuje játra [6]. 

Mezi další rady, jak si udržovat játra v kondici je vyhýbat se nebezpečným chemikáliím (např. při malování nebo domácím úklidu), provozovat bezpečný sex (vyhnout se přenosným infekcím ohrožující nejen játra), oplachovat ovoce a zeleninu důkladně od pesticidů a v neposlední řadě pít dostatek vody.

Závěr

Klíč ke zdravým a funkčním játrům vede přes zdravý životní styl oproštěný od toxinů, holdování alkoholu, ale i kouření nebo drogám. Játra mají navíc jednu úžasnou funkci a to, že se umí sami regenerovat (uzdravit). Takže na změnu životního stylu není nikdy pozdě. Čím dřív začnete, tím zdravější budete 🙂

Jiří Votava

Rukola a zdraví – podporuje imunitní systém 

10 zajímavostí o rukole: Zelenina s malým obsahem kalorií, která se dá pěstovat doma jako řeřicha

Rukola si u nás získala velkou popularitu, která stále roste. Tato listová zelenina s unikátní hořce peprnou chutí je typickou součástí jídelníčků ve Francii, Itálii či Řecku.

Chuť rukoly skvěle vynikne v salátech, má však i daleko bohatší využití. Ne každému sice její štiplavé listy vyhovují, její blahodárné účinky by ale měly přitáhnout pozornost všech, kteří hledají novou superpotravinu.

Co všechno se v ní nachází a jak ji nejlépe využít?

První zmínky o rukole se objevují už ve spisech z 1. století našeho letopočtu ze starověkého Říma. Římané věřili, že funguje jako afrodiziakum. Po staletí se jednalo o velmi oblíbenou ingredienci ve středomořských kuchyních (nejen v Itálii či Řecku, ale také v Maroku a Turecku).

2. Málo kalorií

Ve 100 gramech listů rukoly se nachází pouze asi 25 kalorií. Malá energetická hodnota je ovšem bohatě vyvážená obsahem velkého množství tělu prospěšných živin. O těch nejdůležitějších si něco povíme dále, kromě nich ale nesmíme zapomenout zmínit také omega 3 mastné kyseliny, mangan, hořčík či slušnou porci vlákniny.

3. Nálož vitamínů

Rukola obsahuje opravdu hodně vitamínů. Jedná se o skvělý způsob, jak do sebe dostat velkou část denní dávky vitamínů A, C, K a B-komplexu, které fungují jako silné antioxidanty a pomáhají vašemu imunitnímu systému vystát útoky nejrůznějších toxinů, bakterií či virů.

Rukola a zdraví – podporuje imunitní systém mali maeder / Pexels

Chcete se chránit proti osteoporóze a dalším onemocněním pohybového ústrojí? Tak hurá do obchodu pro rukolu. Obsahuje totiž relativně velké množství vápníku ve spojení s vitamínem K, který zlepšuje absorpci tohoto veledůležitého minerálu do těla.

Rukola a zdraví – podporuje imunitní systém

Kupte se slevou Losos filety Nowaco.

Porovnat slevy

Pravidelný přísun zdravé dávky draslíku v rukole zlepší kondici vašeho kardiovaskulárního i nervového systému. Draslík také redukuje negativní účinky sodíku (hojně přijímaného ve slaných jídlech), konzumaci rukoly tudíž doporučujeme i lidem s vysokým tlakem.

6. Podpora imunitního systému

Rukola obsahuje látku zvanou diindolylmetan, obvykle známou pod zkratkou DIM, která účinně bojuje s virovými a bakteriálními infekcemi v našem těle. V současné době je DIM studován v souvislosti se zpomalováním postupu lidského papilomaviru (HPV).

Nastávající maminky by měly jíst rukolu pro její obsah železa a folátu. Dohromady tyto látky chrání plod před vrozenými vadami a udržují správnou hladinu červených krvinek v těle.

Rukola a zdraví – podporuje imunitní systém

Kupte se slevou Těstoviny Panzani.

Porovnat slevy

Na mnoha místech stále ještě najdete zmínky o rukole jako o roketě. Nejedná se však o stejnou rostlinu. Obě patří do čeledi brukvovitých a mají podobnou chuť, ale liší se vzhledem listů. V mnoha receptech nicméně rukolu skutečně můžete roketou nahradit.

Rukola a zdraví – podporuje imunitní systém M4rtine / Pixabay

Rukola se dá pěstovat podobně jako řeřicha na tácu s navlhčenou vatou. Posypte vatu semínky a dejte tác na místo s dostatkem slunečních paprsků. První použitelné lístky by se měly objevit už po 2 týdnech. Občas je ovšem velmi těžké najít v obchodech vhodná semínka – můžete tedy sáhnout i po výše zmíněné alternativě jménem roketa.

10. Čerstvá i vařená

Rukola rozsvítí svojí typickou chutí mnoho druhů jídel. V Itálii se běžně sype čerstvá na pizzu, můžete ji ale použít i vařenou. Dobře jako příloha doplní ryby, a pokud ji nakrájíte a smícháte s ricottou, máte hned ideální letní pomazánku.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

Rukola: 11 účinků na naše zdraví (Eruca Sativa)

Rukola a zdraví – podporuje imunitní systém

Jeden šálek čerstvé rukoly obsahuje vápník, draslík, vitamín C, foláty a fosfor.

  • Fosfor 10 mg
  • Vápník 32 mg
  • Folát 19 mcg
  • Vitamín C 3 mg
  • Vitamín K 22 mg

1. Rukola obsahuje antioxidanty

Rukola je dobrým zdrojem antioxidantů, které zabraňují volným radikálům útočit na naše buňky. Příliš mnoho volných radikálů v našem těle a nedostatek antioxidantů, může být předpokladem ke vzniku mnoha chorob.

2. Podporuje zdraví srdce

Rukola obsahuje draslík a hořčík, což jsou důležité minerály pro náš kardiovaskulární systém. Draslík nám pomáhá při vysokém tlaku a hořčík zabraňuje křečím.

3. Rukola a hubnutí

Může rukola pomáhat při hubnutí? Jako každá zelenina i rukola pomáhá při hubnutí, jelikož má velmi málo kalorií a spoustu vitamínů a antioxidantů, které jsou při hubnutí důležité. Antioxidanty nám pomáhají bojovat proti oxidačnímu stresu, který způsobuje stárnutí buněk. Přidání rukoly do diety je určitě dobrý nápad, jelikož vás také zásobí dostatkem vlákniny, která zlepšuje trávení.

Budete mít zájem:  TOP 10 zdravotních výhod Whiskey – budete překvapeni

4. Zdravé silné kosti

Pokud chcete mít zdravé a pevné kosti, pak je dobré přidat do vašeho jídelníčku rukolu. Rukola obsahuje důležitý vitamín K, který pro kosti společně s vápníkem nepostradatelný. Některé studie poukazují na to, že pravidelný přísun vitamínu K a vápníku chrání člověka před zlomeninou a osteoporózou. 

Rukola a zdraví – podporuje imunitní systém

5. Rukola posiluje imunitu

Vitamín C v rukole pomáhá ničit volné radikály, které způsobují oxidaci buněk a mohou díky nim vznikat další nemoci. V rukole najdeme také měď, která pomáhá při tvorbě bílých krvinek. Nesmíme zapomenout také na karotenoidy a spoustu minerálů, které udržují člověka zdravého.

Rukola obsahuje také flavonoly, které mají antioxidační účinky v našem těle.

6. Prevence proti rakovině

Rukola obsahuje sloučeninu pod názvem sulforaphane. Sulforaphane můžeme nalézt také v další zelenině. Vyznačuje se nahořklou chutí a hlavně pomáhá při prevenci proti rakovině. Jeho pozitivní účinky jsou hlavně díky potlačování enzymu HDAC, který je spojený s růstem rakovinových buněk v těle.

7. Rukola a hubnutí

Rukola dodá našemu tělu spoustu živin a proto je vhodná do diety. Dále má velmi málo kalorií a proto si ji můžeme dopřát ve velkém množství právě i v dietě (přidáním do nejrůznějších salátů a hlavních jídel). Rukola je také dobrým zdrojem antioxidantů, které bojují proti volným radikálům, což zpomaluje stárnutí buněk.

8. Zmírňuje záněty a infekci kůže

Rukola může pomáhat snižovat zarudnutí a další projevy kožních nemocí. Rukola totiž obsahuje flavonoly, které mohou mít protizánětlivé účinky. Rukola navíc obsahuje Vitamín A, který je důležitý pro naši kůži.

9. Prevence proti cukrovce

Zelenina, která má zelenou barvu obsahuje antioxidanty. Některé antioxidanty obsažené v rukole pomáhají snižovat hladinu glukózy a oxidační stres v těle.

10. Pomáhá při výkonu

Nitráty nebo také dusitany jsou vhodné pro zvýšení vytrvalosti. Nitráty obsažené v rukole také pomohou snížit vysoký tlak a zlepší stav kardiovaskulární soustavy.

Rukola podle něktrých studií může pomáhat okysličovat krev během cvičení.

11. Rukola a zdraví očí

Rukola obsahuje antioxidanty a to hlavně tzv. Karotenoidy, které chrání naše zdraví očí a brání před vznikem makulární degenerace, která se objevuje zejména u starší populace. Makulární degenerace může způsobit i slepotu.

Mezi nejvýznamnější karotenoidy v rukole patří beta karoten, zeaxanthin a leutin. Tyto silné antioxidanty pomáhají naše oči chránit před UV zářením a zároveň chrání retinu.

Pokud chcete mít zdravé oči, tak určitě zařaďte do vašeho jídelníčku jídlo bohaté na karotenoidy.

A co Rukola v těhotenství?

Rukola obsahuje množství antioxidantů a minerálů a tak je dobrá i pro nastávající maminky. Rukola obsahuje také foláty, které pomáhají tělu vytvářet nové buňky, což je důležité pro zdraví vývoj plodu. 

Rukola a zdraví – podporuje imunitní systém

Rukola a její použití

Rukolu můžeme použít nejlépe k dochucení salátů a nebo také do baget. Často se dochucuje citrónem a podává se k masu jako příloha. Rukola dodá jídlu nahořklou chuť a proto ji buď milujete a nebo ji doslova nenávidíte.

Rukola a zdraví

Rukola a zdraví – podporuje imunitní systém

Rukola a zdraví- Přestože je rukola známá v České republice méně než obyčejný salát, její popularita v posledních letech roste. Tato rostlinka plná vitaminů s nezapomenutelnou chutí je skvělá nejen pro naše chuťové pohárky, ale také pro naše zdraví.

Itálie, Řecko.. Nebo třeba romantická Francie. Všude tam je rukola jako doma. Slouží tam jako součást spousty tradičních pokrmů. A není se čemu divit.

Ačkoliv jde o rostlinu pěstovanou převážně v subtropech, je tak jako hodně jiných druhů zeleniny velmi přizpůsobivá i do našich podmínek.

Listy rukoly nám mohou připomínat listy pampelišky nebo třeba řepku olejku.

Rukola je na růst docela nenáročná. Můžete si ji vypěstovat i vy doma. Třeba v květináči nebo na zahrádce. Chutí je jemně hořká a skvěle dochutí jakýkoliv z vašich pokrmů.

Rukola má kromě dobré chuti i spoustu blahodárných účinků na náš organismus. Které to tedy jsou?

  • Zlepšuje náš imunitní systém
  • Zlepšuje funkce mozku
  • Podporuje trávení
  • Je vhodná při detoxikaci
  • Působí jako prevence rakoviny a kardiovaskulárních chorob
  • Čistí krev
  • Má močopudné účinky, takže pomáhá čistit ledviny
  • Podporuje tvorbu krve

Rukola a zdraví – podporuje imunitní systém

Vitaminy a minerály

Rukola je skvělým parťákem pro naše zdraví. Obsahuje totiž spoustu užitečných látek. Má málo kalorií a obsahuje hodně vody, takže je dobrá i na hubnutí. Mezi vitaminy v ní najdeme vitaminy A,B, C a K. Dále v ní jsou sacharidy, tuky, bílkoviny, vláknina, hořčík, zinek, sodík, draslík, apod. Dále také omega 3 mastné kyseliny.

Rukola má tu výhodu, že se dá jíst jak tepelně upravená, tak i syrová. Proto se ji nebojte jíst jen tak. Například v nějakém dobrém salátu. Nejenže si posílíte imunitu, ale také si skvěle pochutnáte!

Pro zdravé srdce a cévy jezte hodně zeleniny a ovoce zelené barvy

Onemocnění oběhového a kardiovaskulárního systému zahrnuje širokou škálu potíží, které mohou vést ke kornatění cév, srdeční příhodě, srdečnímu selhání, arytmii či problémům se srdečními chlopněmi.

Zelená rostlinná strava obsahuje vitamín K, kyselinu listovou, mnoho antioxidačních prvků a vlákninu. Všechny tyto látky vyživují a obohacují náš srdečně-cévní systém.

Vitamín K hraje důležitou roli ve srážlivosti krve a může předcházet nadměrnému krvácení v případě zranění nebo nehody. Také může potlačovat procesy kornatění, které vedou k srdečně-cévní nemoci.

Kyselina listová pomáhá chránit srdce, protože snižuje hladinu rizikového homocysteinu, aminokyseliny, která ve zvýšeném množství může poškozovat krevní cévy. Nedostatek kyseliny listové a zároveň vyšší hladina homocysteinu umocňuje riziko rozvoje srdečně-cévní nemoci.

Antioxidanty potlačují oxidativní stres, který vede k tvorbě zánětu a chronickému onemocnění, jako je srdečně-cévní choroba. Dietní vláknina pomůže snížit hladinu cholesterolu a je také zásadním pomocníkem pro udržení zdravého srdce a cév.

Výskytu několika typů srdečně-cévní nemoci můžeme předejít konzumací zelené a košťálové zeleniny. Redukujeme tak hypertenzi, srdečně-cévní nemoci a mrtvici.

Co tedy zařadit do jídelníčku?

Bok choy neboli čínská kapusta je bohatá na látky, jejichž konzumace je spojena s nižšími riziky pro rozvoj srdečně-cévní nemoci. Patří do rodiny košťálové zeleniny a časté pojídání košťálové zeleniny znamená nižší riziko vzniku aterosklerózy.

Římský salát je dobrým zdrojem vitamínu K a kyseliny listové. Špenát obsahuje sloučeniny, které pohlcují volné radikály, a může být prevencí zánětu souvisejícího s chronickými nemocemi. Je také dobrým zdrojem nitrátů, které snižují krevní tlak a rozšiřují cévy.

Tmavě zelená listová zelenina snižuje rizikový homocystein, a tím chrání srdce a cévy. Kapusta a zelí jsou bohaté na sloučeniny se silnou antioxidační kapacitou, obsahují vitamín K a spoustu vlákniny. Nezapomeňte ani na občasnou konzumaci rukoly, klíčků všeho druhu nebo pampeliškových listů.

Avokádo je také zdraví prospěšné a může podpořit srdečně-cévní systém. Je bohatým zdrojem vitamínu K, kyseliny listové, dietní vlákniny, zdravých tuků a antioxidantů. Může snížit riziko metabolického syndromu.

Zelené hrozny obsahují hořčík a draslík. Strava bohatá na hořčík je spojovaná s nižšími hodnotami krevního tlaku. Vyšší konzumace draslíku může také snížit krevní tlak a zároveň snížit riziko mrtvice.

Budete mít zájem:  Účinky reishi využívá i tradiční čínská medicína

Kiwi je bohaté na vitamín C, vitamín E a kardioprotektivní látky. Obsahuje antioxidanty, které mohou pomoci chránit DNA lidských buněk před oxidativním stresem. Je také napěchované vlákninou, snižuje hladinu cholesterolu a pomáhá chránit srdce.

Dužina zeleného medového melounu obsahuje antioxidační látky. Prospěšné pro srdce jsou díky svému bohatému výživovému profilu i hrušky.

Zelené fazolky jsou coby luštěniny bohatým zdrojem vlákniny, která vyvazuje žlučové kyseliny, snižuje cholesterol a pomáhá uchovat zdravý organismus. Obsahují sloučeniny pro ochranu před zánětem i diabetem.

Zelený hrášek je bohatý na vitamíny řady B, což je zásadní pro zdravé srdce. Zelené sójové boby edamame obsahují genistein, který působí vysoce protinádorově. Fermentovaná sója je také velmi užitečná v podobě pasty miso, tempehu a fermentovaného tofu.

Rukola je roketa aneb Vypěstujte si pikantní a zdravou listovou zeleninu

Rukola = roketa Vypěstujte si pikantní a zdravou listovou zeleninu Roketa setá je známější pod svým komerčním už zlidovělým názvem rukola. Je to chutná, výrazně aromatická a zdravá listová zelenina, která se v poslední době stává stále populárnější. Konzumují se hlavně její čerstvé mladé lístky se štiplavou chutí připomínající křen nebo ředkvičky. Hodí se do salátů, pomazánek, na pizzu nebo do burgerů. Roketa je na pěstováni nenáročná, nepotřebuje žádné zvláštní podmínky, dobře roste jak venku za zahradě, tak v nádobách na balkonech, terasách a parapetech, doma se dá rychlit jako řeřicha na buničině. Takže vám nic nebrání vypěstovat si kdykoli vlastní roketu–rukolu a udělat něco dobrého pro své zdraví. Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Roketa setá (Eruca sativa) je listová zelenina, bohatě větvená a olistěná středně vysoká rostlina se světle žlutými květy, roste v trsech. Patří do stejné rodiny jako třeba brokolice, zelí či růžičková kapusta. Pochází ze Středomoří, je nezbytnou součástí středomořské kuchyně, v poslední době se prosazuje i v Česku.

 Aromatické lístky rokety jsou podobné listům pampelišky, mají výraznou vůni a štiplavou pikantní chuť připomínající křen či ředkvičku, nebo dokonce pepř. Chuť a aroma rokety je trochu kontroverzní, je to podobné jako se špenátem nebo brokolicí – někdo ji miluje, druhý nenávidí.

Roketa setá (Eruca sativa)

Roketa? Rukola?

Roketa nebo rukola, to se často plete. Jaký je mezi nimi rozdíl? Když to hodně zjednodušíme, tak roketa–­rukola je označení jedné zeleniny, ale…

  1. Roketa je rostlina jednoletá a dá se pěstovat doma v miskách na buničině jako řeřicha.
  2. Rukola je vytrvalá a pěstuje se na záhonu.

Rukola – roketa: pro přímou konzumaci jsou nejvhodnější mladé rostlinky okolo 15 cm

Roketa–rukola pro zdraví

Roketa–rukola obsahuje vlákninu, kyselinu listovou, lutein, betakaroten, vitaminy C, E a K, z minerálů zejména vápník, železo, hořčík, zinek, mangan a glukosinuláty, které způsobují štiplavé aroma.

Roketa je mírně projímavá, působí močopudně, zlepšuje zažívání a podporuje chuť k jídlu. Posiluje imunitní systém, čistí krev, pomáhá při detoxikaci jater a je vhodná jako prevence osteoporózy. Usnadňuje vykašlávání a ve Středomoří se považuje za velmi účinné afrodiziakum.

 Pro přímou konzumaci jsou nejvhodnější mladé rostlinky vysoké okolo 15 cm.

Rukola – roketa Roketa je na pěstování nenáročná, rychle klíčí, nepotřebuje žádné zvláštní podmínky

7 pravidel pěstování rokety seté

  1. Roketa je na pěstování nenáročná, rychle klíčí, nepotřebuje žádné zvláštní podmínky. Vyhovuje jí slunečná poloha a pravidelná zálivka, ale nesnáší přemokření.

    Dlouhé letní dny a vysoké teploty způsobují rychlejší vybíhání rostlin do květu

  2. Dobře roste venku na záhonu, stejně tak v nádobách na balkoně či parapetu, roketa se dá pěstovat i na buničité vatě z hustých výsevů, podobně jako pro tento účel známější řeřicha. Dá se rychlit doma v misce na buničině jako řeřicha.

  3. Osivo rokety vyséváme na záhon od března do srpna naširoko nebo od řádků 15 až 20 cm, v řádku optimálně 1 cm od sebe a 0,5 cm hluboko. Nesejeme moc na husto, rostlinky vytvoří přízemní růžici listů a rozrostou se.
  4. Do truhlíků vyséváme jednotlivá semena do sponu 1 x 1 cm.

    Při tomto sponu jsou rostliny nejbohatší při pěstování v truhlících se substrátem pro sklizeň mladých listů za 6–8 týdnů. Do nádob se dá postupně vysévat během celého roku.

  5. Vývoj rostlin je velice rychlý, mladé listy můžeme sklízet již 4–6 týdnů po výsevu. Při rychlení v miskách s buničinou můžeme sklízet za 10–14 dní.

  6. Sklízíme jednotlivé lístky nebo seřízneme celé rostliny pár centimetrů nad povrchem půdy. Zachováme-li vzrostlý vrchol – srdíčko – rostliny, znovu obrazí.
  7. Roketu sklízíme pouze do květu, pak už jsou květní stonky tuhé, roketa je v době kvetení mírně nahořklá.

Roketu při rychlení v miskách s buničinou můžeme sklízet za 10–14 dní.

Alternativa rokety

Po názvem roketa setá Wild Rocket jsou na trhu semínka křezu tenkolistého (Diplotaxis tenuifolia).

Alternativa klasické rokety s tmavě zelenými zoubkovanými listy dorůstá do výšky 15–20 cm, přes léto se objevují jasně žluté květy.

Rostlina je vytrvalá, kůlovitý kořen běžně přečká naše zimy a už brzy na jaře můžete opět sklízet. Má silnější aroma, ale jemnější chuť než standardní roketa. Wild Rocket se nehodí pro domácí pěstování na buničině.

Roketa setá Wild Rocket je trvalá alternativa klasické rokety se zoubkovanými listy

Rukola v kuchyni

Pro přímou konzumaci jsou nejvhodnější čerstvé pikantní mladé listy. Přidávají se do salátů, pomazánek, rizota, polévek nebo těstovin. Zajímavou chuť dodává i ovocným salátům. Rukola se skvěle kombinuje se saláty ledovým a hlávkovým nebo kozlíčkem polníčkem.

V Itálii je oblíbené rukolové pesto a stejně tak se rukola dává na pizzu a do těstovin. Přidat ji můžeme do smoothie, tortilly, sendviče a burgeru. Rukola je skvělá orestovaná na olivovém oleji spolu s česnekem a posypaná čerstvě drceným pepřem a strouhaným parmazánem.

Podáváme jako salát nebo jako přílohu k masu.

Sýrový burger s rukulou

Sýrový burger s rukulou

Ingredience

  • 4 bulky na burger
  • 4 asi centimetr silné plátky sýru grilami na gril
  • 60 g sýru tvrdého Gran Moravia
  • čerstvé lístky rukoly
  • drcený černý pepř
  • citronová šťáva
  • extra panenský olivový olej
  • rajčatové pesto

Postup

Nejprve připravíme sýrové chipsy. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem a nastrouháme na něj na jemném struhadle 4 hromádky tvrdého sýru. Pečeme 5–10 minut dozlatova. Nechtáme vychladnout. Bulky rozkrojíme a z vnitřní strany opečeme.

Na spodní půlku rozetřeme rajčatové pesto. Plátky grilami osušíme papírovou utěrkou a na nepřilnavé pánvi opekáme z každé strany zhruba 1 minutu. Rukolu pokapeme citronovou šťávou a olivovým olejem. Na půlku s pestem položíme plátek opečeného grilami, na něj rukolu a nakonec sýrový chips.

Přiklopíme horní částí bulky a podáváme.

Mohlo by vás taky zajímat:

 

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector