Rouskovaný pyl nejlépe využijeme naložený do medu

Posilněte svou vitalitu a celkové zdraví včelím pylem – takzvanou „fontánou mládí“, bohatým přírodním multivitaminem. Po fermentaci v medu získáte jednu z nejkomplexnějších přírodních potravin plnou vitaminů, minerálů, blahodárných fytonutrientů a enzymů. 

Pravidelnou konzumací včelího pylu docílíte posílení vaší vitality a vnitřní energie, což se odrazí také na svěžím vzhledu vaší pokožky. Včelí pyl podporuje schopnost myšlení a blahodárně ovlivňuje sexualitu. A co zejména, má pozitivní vliv na vyladění imunitního systému.

Rouskovaný pyl nejlépe využijeme naložený do medu

Ne nadarmo si jej oblíbili sportovci, kteří jej užívají pro podporu fyzického výkonu i následnou regeneraci.

Také ženy, které chtějí napomoci své kráseplodnosti nebo zharmonizovat svůj menstruační cyklus, oceňují pozitivní účinky včelího pylu.

 Ženám v období klimakteria dopomáhá k zachování vnitřní rovnováhy a udržení mladistvosti.

Včelí pyl je bohatá přírodní rostlinná potravina, která někdy bývá nazývána jako „fontána mládí.“ O včelím pylu se říká, že je to nejkomplexnější potravina z darů přírody!

  • pomáhá k posílení zdraví
  • příznivý vliv na paměť, koncentraci a schopnost učení
  • přispívá k mladistvé pleti
  • napomáhá zdraví kostí, zubů a svalů
  • podporuje chuť k jídlu
  • blahodárné účinky na menstruační cyklus
  • podporuje sexualitu
  • zlepšuje plodnost a potenci
  • zdroj vitaminů a minerálních látek v přírodní formě
  • obsahuje látky přispívající k posílení organismu
  • napomáhá posilovat imunitu
  • pomáhá při rekonvalescenci
  • podporuje životní aktivitu, energii a vitalitu
  • má příznivé účinky na kardiovaskulární soustavu

Díky bohatosti a různorodosti mnoha divoce rostoucích květin je náš včelí pyl vysoce kvalitní, chutný a čistý. Byl sklizen co nejšetrnějším způsobem z neznečištěných přírodních oblastí.

Včelí pyl je obzvláště vhodné užívat:

  • jako skvělý zdroj živin
  • při vyčerpanosti
  • vhodný i při stresovém období
  • pro udržení normální funkce prostaty
  • pro zlepšení plodnosti

Které blahodárné látky včelí pyl obsahuje?

Včelí pyl obsahuje více než 5000 enzymů a tisíce fytonutrientů jako jsou ko-enzymy, bioflavonoidy, fytosteroly a karotenoidy. Odborníky je považován za jeden z nejlepších na světě.

Díky obsahu vitamínu B1, B2, B6 a niacinu

  • podporuje zdravou nervovou soustavu,
  • přispívá ke zdraví pokožky a sliznic,
  • přispívá ke zdravému vidění,
  • přispívá k udržování zdravého energetického metabolismu,
  • přispívá ke snižování únavy,
  • pomáhá udržovat zdravé srdce a hladinu homocysteinu (který se dává do souvislosti s řadou kardiovaskulárních chorob).

Díky obsahu vitamínu C a železa

  • přispívá zdraví imunitního systému (i díky vitamínu B6),
  • přispívá ke zdraví cév, ke zdravé krvetvorbě a k okysličování celého těla,
  • přispívá k normální tvorbě kolagenu, a tím i ke zdraví pokožky, zubů, kostí, dásní atd.

Díky obsahu vitamínu E a C

  • má antioxidační účinky, chrání tělo před volnými radikály.

Díky obsahu zinku

  • pomáhá udržet zdravé vlasy, pokožku a nehty,
  • přispívá zdravé plodnosti a pomáhá udržovat zdravou hladinu testosteronu v krvi.

Díky obsahu vápníku a hořčíku

  • pomáhá udržovat zdraví kostí, zubů a svalů.

Odkud včelí pyl pochází?

Náš pyl pochází z malé rodinné včelařské farmy v Budči ve středním Slovensku. Místo se nachází v malebné krajině na břehu řeky Hron, nedaleko chráněné krajinné oblasti. Náš pyl tedy pochází z čistého, neznečištěného prostředí. Je sbírán a upravován šetrným postupem za pomocí vlastnoručně vyrobeného náčiní s respektem vůči včelkám.

Včelaření provází naše dodavatele po více než jedno století. Láska k řemeslu je předávána z otce na syna již ve čtvrté generaci.

Rouskovaný pyl nejlépe využijeme naložený do medu Rouskovaný pyl nejlépe využijeme naložený do medu
Rouskovaný pyl nejlépe využijeme naložený do medu Rouskovaný pyl nejlépe využijeme naložený do medu

Jak se včelí pyl získává?

Včely nasbírají na svých cestách pylová zrníčka z květů. Při jednom výletu z úlu navštíví i více než 1000 květů! Zlatá pylová zrna jsou mikroskopické velikosti, včely jich ale nasbírají miliony, poté je zvlhčí medem a stlačí do malých kuliček.

Pro sběr tohoto pylu jsou používány ty nejnovější a nejkvalitnější dostupné technologie se záměrem co nejméně ovlivnit život včel a zachovat všechny nutriční hodnoty a blahodárné účinky. Ke sběru slouží mřížky umístěné u vchodu do úlu, kterými včela musí projít, a tím na nich zanechá 10 až 50 % procent pylu. Včelám se nikdy takto však neodebírá více než 30 % pylu – jinak by zeslábly.

Tento včelí pyl se nejprve zmrazí, poté se pečlivě suší při teplotě podobné včelímu úlu, tedy pod 38°C a následně se ještě čistí.

Pyl se pomalu suší, aby se zastavila přirozená fermentace a znehodnocování pylu a aby přitom bylo dosaženo co nejvyšší kvality, čistoty a lahodné bohaté chuti pylu.

Citlivým zpracováním a pečlivým skladováním si pyl zachovává nutriční bohatství, které přesušený tvrdý pyl ztrácí.

Včelí pyl a fermentace

Rouskovaný pyl nejlépe využijeme naložený do meduVčelí pyl, který vám zde nabízíme, byl sesbírán ještě před tím, než byl včelkami uložen v úlu do pláství. Odborně se nazývá rouskový pyl. My jej doporučujeme před konzumací fermentovat.

Fermentace je enzymatický proces, který přirozeně probíhá činností odložených pylových zrn v úlu. Zvyšuje se díky ní stravitelnost veškerých živin, ale také rapidně roste využitelný obsah vitamínu B1 (stoupá 13 krát) a vitamínu B2 (stoupá 65 krát). Podobně narůstá také obsah nenasycených mastných kyselin a minerálních látek.

Fermentovat včelí pyl můžeme však vícero způsoby:

Chceme-li fermentovat podobným postupem jako v úlu, je na to třeba použít hermeticky uzavíratelnou nádobu s dostatečným objemem.

Po naplnění musí nad pylem zůstat 20 až 25 % volného prostoru, který doplníme medem a nádobu uzavřeme.

Počáteční teplotu je třeba udržovat mezi 28 až 32°C (to je důležité kvůli rychlému nastartování procesů a zastavení růstu bakterií), poté ji lze snížit na 20°C.

Další ze způsobů je méně náročné fermentování v medu. Osvědčil se postup následující. Pylová zrna namočit do vody, ale ne moc, aby zrna ve vodě neplavala. Poté přidat mokrý pyl do medu v poměru 1:10 a nechat 14 dní odležet. V průběhu fermentace třikrát promíchat. Přidání vody je důležité, protože jinak se pylová zrna jen zakonzervují do medu, ale neproběhne fermentace.

Budete mít zájem:  Je dobré střídat kontaktní čočky a brýle?

Pylová zrna, která již jsou fermentovaná přírodní cestou v úlu, se nazývají plástvový pyl. Pokud tedy nechcete fermentovat sami doma, můžete vyzkoušet takto přírodně fermentovaný pyl, který u nás najdete pod názvem Včelí pyl perga.

Jak pyl konzumovat

Lze jej použít do koktejlů nebo jiných nápojů, na různé pokrmy nebo ho můžete jíst jen tak po lžičce jako svačinku. Doporučujeme před konzumací pyl zfermentovat (viz výše) – zvýší se tak jeho vstřebatelnost. 

Informace o produktu

Složení: 100% včelí pyl (nefermentovaný)

Hmotnost: 125 g

Nutriční hodnoty na 100g
Energetická hodnota 1595 kJ / 379 kcal 
Tuky 8,9 g
    z toho nasycené 3,1 g
Sacharidy 52 g
   z toho cukry 31 g
Vláknina 5,3 g
Bílkoviny 25 g
Sůl**  0,02 g
Vápník 120 mg (15 %)*
Železo 9,2 mg (65 %)*
Magnesium 77,5 mg (20,6 %)*
Vitamín B1 0,92 mg (83 %)*
Vitamín B2 0,54 mg (38 %)*
Vitamín B6 0,9 mg (64 %)*
Vitamín C 20 mg (25 %)*
Vitamín E 3,2 mg (26 %)*
Niacin 4,8 mg (30 %)*
Kyselina Listová 0,3 mg (150 %)*
Zinek 6,5 mg (65 %)*

* Referenční hodnota příjmu

** Přirozeně vyskytující se sodík

Upozornění: Někteří lidé mohou zaznamenat při užívání včelího pylu drobné žaludeční a střevní podráždění a projímavý účinek. Vzhledem k bohatosti výživných látek existuje i možnost alergické reakce na včelí pyl (cca 0,5 promile všech lidí).

Proto doporučujeme alergický test před užíváním, a to tak, že si nanesete malé množství pylu s medem na zápěstí do oblasti, kde je cítit tep.

Pokud se po 3-5 hodinách objeví červená skvrna, pak jste s největší pravděpodobností na včelí produkty alergičtí a včelí pyl neužívejte.

Kontraindikace: Není určeno dětem do 3 let, těhotným a kojícím ženám. Včelí pyl by neměli užívat lidé s oslabenými ledvinami a nádorovými onemocněními (biologicky aktivní látky mohou podporovat růst nádoru). Také není vhodný pro lidi s alergií na pyl.

Ukládejte mimo dosah dětí. Skladujte na chladném, temném a suchém místě. Nepřekračujte doporučenou denní dávku. Není náhradou pestré stravy. Není určeno dětem do 3 let, těhotným a kojícím ženám. 

O pylu

Poživatina i lék, jehož využití v zájmu člověka je velmi slibné. Jedná se vlastně o samčí pohlavní buňku – gametu. Pylové zrnko má dvojitou buněčnou blánu – exinu a intimu. Obsahuje živou protoplazmu s dvěma jádry. První je samčí pohlavní, druhé bezpohlavní – vegetativní.

Podle způsobu opylení rozlišujeme rostliny na větromilné a hmyzomilné. Větromilné nemají tak atraktivní květy, nevoní a nevylučují nektar. Jejich pyl je suchý, moučný a je ho mnohem více než u hmyzomilných rostlin. Opylovací schopnost větru je menší než u hmyzu. Přiznám se, že nerozumím tomu, jak si rostliny vybírají, kdo je bude opylovat, ale je to tak.

Druhy pylu
Podle druhu pylu je složení a stejně tak i účinky pylu různé. Velmi účinný pyl je z vrby, rakyty ovocných stromů, řepky olejky, kaštanu koňského, kaštanu jedlého, hořčice, ohnice, máku a jetele. Středně účinný pyl je ze slunečnice, lísky, olše topolu, buku, dubu, javoru, pampelišky a chrpy polní.

Účinky pylu
Pokud jde o obnovu života, příroda nešetří na kvantitě, ale zvláště na kvalitě pylu. Pylová zrnka obsahují to nejlepší, co příroda může poskytnout.

Pravidelné užívání pylu vede k dlouhověkosti, zlepšuje chuť k jídlu, u obézních snižuje hmotnost zlepšením metabolismu, naopak u nezdravě hubených dokáže hmotnost zvýšit.

Zlepšuje střevní těžkosti včetně průjmu, má antibiotický účinek, zlepšuje psychiku, neurastenii, mozkové obtíže, jaterní choroby a nemoci srdce, zrak, zpevňuje vlasy a cévy, léčí zbytnělou prostatu a akceleruje růst. Jelikož také zlepšuje intelekt, doporučuje se jako doping místo kávy, alkoholu a cigaret.

Doposud je kupodivu málo známé, že květní pyl má obdivuhodné vynikající léčivé vlastnosti, jelikož je bohatý na biologické účinné látky, obsahuje veškeré nezbytné prvky a vitamíny pro lidský i zvířecí organizmus. Tento blahodárný vzácný květní pyl obsahuje též dosud neznámé látky a antibiotických účinkem dotvrzených v laboratořích a klinickými pokusy.

Výzkum rostlinného pylu je teprve v začátcích, neboť jeho sběr je nesmírně pracný, proto bude pravděpodobně ještě dlouho překážkou jeho léčebného použití, ba i vědeckého výzkumu v širším měřítku.

Pro včelstvo znamená květní pyl především bílkovinnou stravu s dostatečným obsahem vitamínů.

Umožňuje tvorbu nejen včelího jedu, vosku a tvorbu mateři kašičky, kterou mohou mladušky produkovat jen při pylové potravě. Nejvíce pylu potřebuji rostoucí larvy pro jeho obsah stravitelných bílkovin.

Proto již od nejčasnějšího jara snášejí včely pyl v pylových rouscích, ukládají jej do buněk, dusají hlavičkami a nakonec zalévají medem.

      Pyl je nositelem plnohodnotných jemných stravitelných bílkovin, která se trávením rozkládají na aminokyseliny a vitamíny, které se již před tisíciletím užívaly s medem nebo s mateří kašičkou jako kosmetický prostředek. Odborníci se shodují v tom, že je včela zdroj mládí a pevného zdraví.

Co vše obsahuje květní pyl?
      Dle prof. Marcela Mattagliniho na univerzitě v Perugii a jiných badatelů obsahuje 19 mastných kyselin, jako: laurovou, myristovou, palmitovou, heptadekanovou, strearovou, olejovou, linolovou, arachidovou, linolenovou a jiných dosud nepojmenovaných.

Dále obsahuje bílkoviny, peptony, globulíny, uhlovodany (jako: glukózu, fruktózu, sacharózu), tuky a lipidy (lecithin a mastné kyseliny), fermenty a minerální látky, tj. pyl obsahuje také dosud chemicky nedefinovatelné látky hormonální a antibiotické, některé vitamíny, zejména karoten a rutin.

Lze tedy tvrdit, že pyl obsahuje veškeré prvky nezbytné a blahodárné pro organizmus.

      Tonizující účinek pylu na lidský organizmus je pravděpodobně podmíněn v obsahu bílkovinných látek a fermentů. Tento vzpružující účinek pylu bývá přirovnáván k účinkům hormonů a skutečně, hledáme-li z biologického hlediska analogii mezi říší rostlinnou a živočišnou, je vlastně pyl produktem jakýchsi „rostlinných pohlavních žláz“.

Budete mít zájem:  Nebezpečný koronavirus MERS přenášejí velbloudi

Co včelí pyl s úspěchem léčí?

  • Pyl je ideální dietetickou doplňkovou potravou pro diabetiky s všeobecně biostimulačním účinkem (dr. W. Rotz, Švýcarsko).
  • Snižuje vysoký krevní tlak
  • Normalizuje činnost trávicí trubice
  • Zvyšuje počet červených krvinek
  • Zvyšuje psychickou a tělesnou kondici
  • Tonizuje aktivitu nervového a hormonálního systému
  • Léčí záněty močových cest, tj. předstojné žlázy (tzv. prostaty)
  • Přispívá k prodloužení života
  • Blahodárně účinkuje na slinivku břišní a bolení nohou
  • Má mírný projímavý účinek
  • Odstraňuje jedovaté zplodiny z těla
  • Posiluje organizmus po operacích a nemocech
  • Poruchy zažívacího traktu,při akutních a chronických chorobách jater
  • Uklidňuje nervovou soustavu
  • Léčí plicní a infekční žloutenky
  • Kornatění a rozšíření tepen,lepší prokrvení orgánů
  • Chronické ekzémya vyrážky
  • Snižuje obsah cholesterolu v krvi
  • Při podvýživě,rekonvalescenci po vyčerpávajících chorobách
  • Křečích bronchů a srdečního svalu
  • Urychluje léčebné procesy řady různých chorob
  • Zmenšuje revmatické bolesti (hlavně nohou)
  • Má velký význam pro životní procesy v celém těle
  • Urychluje zacelení ran a spálenin
  • Obsahuje látky proti stárnutí
  • Podněcuje látkovou výměnu
  • Má aktivní léčivé a profylaktické účinky
  • Úspěšně léčí silikózu plic

Pozor!
      Pyl je silně hydroskopický, to znamená, že stahuje vlhkost ze vzduchu a tím měkne a může se znehodnotit. Nutno hermeticky uzavřít. Lidské tělo pylu trvale nenavyká a proto jej mohou užívat trvale i malé děti. Je dobré po 2 měsících udělat přestávku.

Jsou jedinci na pyl alergičtí a po užití se dostaví prudká reakce. Takoví lidé jsou zpravidla rovněž alergičtí i na některá jídla, např. kyselé okurky, jahody atd. Tito pyl nesmí užívat. Pyl dle lékařů z Basileje léčí s úspěchem sennou rýmu.

Je třeba ho podávat 6 týdnů před obvyklým výskytem.

      Dr. Jan Šmíd píše ve své publikaci, že tam, kde selhala veškerá medicína, tam naše matka příroda dala požehnané včelí produkty. A.

Cilles, francouzský vědec doporučuje osobám starším 50-ti let denně užívat 15 g včelího pylu. MUDr. Jan Šmíd vydal „Včelí produkty ve výživě a lékařství“, 1968 Iajriš „Včely a zdraví, z dalších prací jmenujeme prof.

Marcela Mattaglia z univ. v Perugii, prof. Clavd Helleu, dr. Francis Lecour, dr. Ivo Pavlík a další.

Máme několik druhů pylu, a to:

Rouskovaný pyl nejlépe využijeme naložený do meduPyl plástový „PERGA“
Jedná se o nejkvalitnější a nejúčinnější formu pylu. Pyl perga je získáván z plástů včelstva a prodáváme ho jako jedni z mála v České republice. Je to květový pyl, který je přepracován včelami přímo v úle. Zde je vystaven přírodnímu kvasnému procesu, během něhož vznikají velice důležité substance bez vnějšího zásahu.
Analýzy dokazují nepostradatelné aminokyseliny, stopové prvky, enzymy a řadu potřebných živin. Všechny tyto látky jsou biologicky vyvážené a působí synergicky. Perga je o více než 50% účinnější než květový pyl rouskovaný a nevyvolává alergické reakce. Podporuje organizmus k rychlé obnově duševní a fyzické síly, zvláště v rekonvalescenci po vyčerpávajících chorobách a po operacích. Při depresivních stavech obnovuje duševní rovnováhu, vyvolává pocit spokojenosti a chuti k životu. Účinek pergy na centrální nervovou soustavu je trvalejší a hodnotnější, než-li účinek při užívání jiných látek, zejména drog. Dobrých výsledků je dosahováno při detoxikaci jater, při problémech osteoporózy, syndromu únavy, neplodnosti, impotenci a snížené sexuální aktivitě.
U žen je významný účinek především při problémech menopauzy.

Dávkování:
1 – 2 čajové lžičky denně

Rouskovaný pyl nejlépe využijeme naložený do meduPyl rouskový

Pyl rouskový donášejí včely jako svou základní potravu v rouskách na zadním páru noh. Tvar a barva pylu jsou pro každý druh rostliny charakteristické.

Získávání rouskového pylu umožňuje lapač pylu umístěný u česna, který ze zadních nožek včel zachytí malou část pylových koláčků (ne více než 10 procent snůžky).

Pyl a zdraví

Pyl ovlivňuje střevní mikroflóru a podněcuje funkce žaludku. Především ale zlepšuje celkový stav organismu, stimuluje tělesný a duševní pocit plného zdraví, podporuje prokrvení a způsobuje vzestup počtu červených krvinek.

Dávkování : 1 – 2 čajové lžičky denně

Rouskovaný pyl nejlépe využijeme naložený do meduPyl s medem

Pyl je vhodný na snížení tlaku, cholesterolu v krvi, podporuje tvorbu červených krvinek, stavbu kostí, zubů, nervů. Užívá se při onemocnění prostaty, zánětech horních cest dýchacích, nervových onemocnění, poruchách trávení. Je to vynikající pramen energie zvláště v zimě a na jaře.

Upozornění pro alergiky: obsahuje rostlinný pyl !!!

Proč v medu?
      Protože med je snadno stravitelný, vynikající, přírodní a vysoce hodnotný doplněk výživy dětí, rekonvalescentů, sportovců apod. Svým obsahem odpovídá zdravé výživě a zvyšuje přirozenou odolnost organismu. Med má ideální vlastnosti přírodního léčebného a výživného charakteru.

Způsob užívání:
      Pyl s medem se má užívat po 1-2 lžičkách ráno a večer. Každodenní užívání medu s pylem vyvolá v krátké době citelné zlepšení celkového stavu. Víme, že samotný med, díky svému vynikajícímu složení z léčivých látek má na lidský organizmus kompletní účinek.

Přimícháváním pylu do medu dostaneme velmi účinný posilující prostředek ke stavbě organizmu.Veliký obsah bílkovin,volných aminokyselin,minerálních a hormonálních látek v pylu působí regeneračně na buňky v našem těle.

Pravidelné užívání medu s pylem pro svůj obsah jednoduchých cukrů, enzymů a jiných látek zvyšuje činnost svalstva, zlepšuje trávení a zvyšuje chuť k jídlu.

Včelí pyl s medem je vhodný pro:

  • chudokrevné děti, dosáhne se zvýšení červeného krevního barviva
  • proti vypadávaní vlasů, obsahuje kyselinu cystinovou, která váže síru a tato se  používá proti padání vlasů
  • při depresivních stavech, obnovuje duševní rovnováhu a vyvolává pocit spokojenosti a chuť k životu
  • při onemocnění jater, dochází k poruše biochemických pochodů, zvlášť při přeměně bílkovin v krvi. Při léčbě je potřebné podávat hodně bílkovin a právě při tomto onemocnění má důležitou úlohu med a pyl
  • složení : 30 % plástový pyl perga, 20 % rouskový pyl, 49 % medu, 1 % vosku
  • Med s obsahem pylu uskladňujte v ledničce.
  • V případě alergie přerušte užíváni a poraďte se s ošetřujícím lékařem.
Budete mít zájem:  Studie se vzácně shodují: kurkumin je málem zázrak

Rouskovaný pyl nejlépe využijeme naložený do medu

  • Rouskovaný pyl nejlépe využijeme naložený do medu

Jak používat včelí pyl | Rodinná firma Pleva

Včelí pyl je unikátní přírodní látka. Pojďme podívat, jaký včelí pyl si vybrat, jak ho správně užívat.

Druhy včelího pylu

Na krabičkách různých výrobků se nejčastěji setkáváte s označením pyl květový. Květový pyl pak můžeme rozdělit na dva základní druhy – pyl rouskovaný a pyl perga (včelí chléb), tedy plástový nebo plástečkový pyl.

Rouskovaný pyl nejlépe využijeme naložený do medu

Pyl perga (vlevo) a pyl rouskovaný

Plástový pyl je včelkami zpracovaný a lehce stravitelný. V květovém pylu najdeme obrovské množství důležitých látek, od bílkovin, železa a vápníku po fosfor, draslík či hořčík. Díky svému složení je včelí pyl prospěšný pro náš organismus.

Jedna až tři lžičky včelího pylu denně

Včelí pyl budete přijímat velmi příjemnou cestou, po lžičkách bez nutnosti tepelné či jiné úpravy. Doporučená dávka včelího pylu je jedna až tři lžičky denně. Pokud užíváte včelí pyl preventivně, stačí vám poloviční dávka, stejně jako dětem.

Pyl můžete zapijet vodou nebo čajem. Tři lžičky včelího pylu můžete přimíchat i do medu nebo třeba jogurtu. Pokud byste ho konzumovali v tepelně zpracovaných pokrmech, ztratil by veškeré vitaminy.

Tajemství včelařů: nakvašený včelí pyl

Rouskovaný včelí pyl doporučujeme pro lepší stravitelnost nechat nakvasit. Recept je skutečně snadný:

Převařte 40 ml vody a smíchejte s 25 g medu a 100 g včelího pylu. Důkladně promíchejte a přelijte do otevřené sklenice. Tu nechte zhruba 3 dny v pokojové teplotě. Poté můžete nakvašený včelí pyl konzumovat. Čtvrtý den už ale v pokojové teplotě zůstat nemůže, protože potřebuje chladnější prostředí spíže či lednice.

Nakvašený včelí pyl konzumujte ideálně půl hodinky před jídlem.

Pozor: Včelí pyl perga už procesem kvašení prošel přímo v úlu, takže už to nemusíte opakovat znovu.

Rouskovaný pyl nejlépe využijeme naložený do medu

Jak tedy včelí pyl užívat?

Pyl si dopřejte i několikrát ročně a užívejte jej pravidelně po dobu 30 dní. Pokud trpíte na alergie tak začínejte na maličkatých dávkách několika zrníček rouskovaného včelího pylu. Včelí pyl postupně přidávejte, až bude zrníček na jednu až dvě lžičky.

Aby byla prevence co nejúčinnější, měl by být váš imunitní systém se včelím pylem v kontaktu každý den, proto se pokuste na přírodní vakcínu nezapomínat. Včelí pyl si můžete zamíchat do medu či jogurtu, nesmíte ho však tepelně upravovat.

Dávku včelího pylu můžete zapíjet sklenicí neperlivé vody.

Přečtěte si také:

Rouskovaný pyl nejlépe využijeme naložený do medu

Pyl není jen nepříjemná součást jara, která vyhání alergiky z přírody – jde hlavně o drahocennou látku, bez které by včelky nemohly přežít. A kde není hmyz, tam dlouho nevydrží ani další život.

Rouskovaný pyl nejlépe využijeme naložený do medu

Přestože pyl řadíme mezi včelí produkty, jedná se o produkt kvetoucích semenných rostlin. Jsou to pohlavní samčí buňky uložené v pylových tyčinkách a slouží k rozmnožování rostlin přenesením dědičné informace přes buňky samičí – v semeníku.

Všechny články z rubriky

Včelí pyl rouskovaný, květový (500g) | PROFI KOŘENÍ.CZ Prodej koření,směsi,přídatných látek

Květový pyl rouskovaný

Můžeme se setkat s různými názvy jako např. včelí pyl, květový pyl, rouskovaný pyl, rouskový pyl.

Běžně se nabízí dva typy včelího pylu:Pyl rouskovaný tento pyl se odebírá včelkám hned jak příletí do úlu.Pyl pegra jde o již zpracovaný plástový pyl včelkami, je o něco lépe stravitelný, jeho získávání je složité.

 Včelí pyl je právem považován za téměř dokonalou potravinu, protože obsahuje mimořádné množství životně nezbytných živin: komplex biologicky vázaných vitamínů (zejm. sk. B), enzymů, minerálů, bílkoviny s kompletním obsahem aminokyselin, esenciální mastné kyseliny, antioxidanty, ad.

Vlastnosti:

  • posiluje chuť k jídlu
  • pomáhá při hubnutí
  • snižuje škodlivé účinky mnoha chemických látek v lidském těle
  • v případě otravy usnadňuje vylučování toxinů
  • pomáhá regenerovat játra
  • urychluje léčbu infekce
  • snižuje nervozitu, podrážděnost
  • posiluje oslabený nervový systém v důsledku stresu nebo přepracování
  • zvyšuje mentální výkon
  • účinně léčí sennou rýmu, astma nebo výrazně snižuje příznaky
  • snižuje hladinu lipidů
  • podporuje léčbu postinfarktových stavů
  • podporuje léčbu hypertenze
  • silný antimikrobiální účinek, působí na bakterie, houby
  • pomáhá při léčbě žaludečních vředů
  • pomáhá při zácpě
  • účinný při léčbě onemocnění prostaty
  • pyl konzumovaný diabetiky účinně snižuje hladinu cukru v krvi
  • zlepšuje zrak, díky vysokému obsahu roiboflavinu
  • vyživuje, obohacuje a omlazuje pokožku

Příprava a dávkování:

Pyl je dobré nechat kvasit a tím jej učinit stravitelnější. Převaříme 40 ml vody, po vychladnutí přimícháme 15 g medu a 100 g pylu. Řádně promícháme, napěchujeme do skleničky a necháme 3 dny v otevřené sklenici.

Včelí pyl zpracovávejte pouze při nízkých teplotách! Protože každé zrnko je nabito aktivními enzymy a živinami, zařazujte včelí pyl do Vaší stravy pomalu. Pyl se doporučuje užívat dvakrát denně (ráno nalačno a před spaním).

Užívat nejlépe na jaře a na podzim po dobu jednoho až dvou měsíců.

  • Upozornění: zcela výjimečně může včelí pyl vyvolat alergickou reakci.
  • Použití: jako přísada do jogurtu, musli, ranních cereálií, zmrzliny, dezertů, nápojů, apod.
  • Nutriční hodnoty ve 100 g:
  • Energie 396 kcal/1658 kJProteiny 13,20 gTuky 8,20 gSacharidy 66,50 g

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *