Řeřicha patří mezi protirakovinné superpotraviny

Shutterstock

Z chrání vaši vizi na pomoc při hubnutí a prevence cukrovky , všechny potraviny na tomto seznamu obsahují řadu zdravotních výhod. Jednu věc však mají všichni společnou – jsou to superpotraviny bojující proti rakovině.

Shutterstock

Z chrání vaši vizi na pomoc při hubnutí a prevence cukrovky , všechny potraviny na tomto seznamu obsahují řadu zdravotních výhod. Jednu věc však mají všichni společnou – jsou to superpotraviny bojující proti rakovině.

Brokolice

Brokolice, kapusta, chřest, růžičková kapusta a květák jsou protirakovinné superpotraviny, Connie Rogers, Certified Integrative Nutritional Holistic Trenér zdraví , říká. 'Křupavá zelenina obsahuje sulforofan, který má.' protirakovinné vlastnosti . “

Potraviny bohaté na vitamín D

Shutterstock

Potraviny bohaté na vitamín D včetně organické houby shiitake, sladké brambory, slunečnicové klíčky a pískavice řecké mají protirakovinné vlastnosti, říká Rogers. 'Jako lidem se nám daří.

' vystavení slunci pro zdraví mozku a celého těla. Požití organických potravin bohatých na vitamín D má navíc silné protirakovinné vlastnosti.

Vyvarujte se obohacených nebo obohacených potravin, které mohou obsahovat škodlivá syntetika. “

Fermentované potraviny

' Mezi tyto potraviny patří organické syrové zelí nebo fermentovaná syrová mrkev, “říká Rogers. 'Vylepšený střevní mikrobiom může preventivně působit na rakovinu.' Probiotické ochranné bakterie snižují hladinu karcinogenní aktivity. “

Pšeničná tráva

Shutterstock

Pšeničná trávaje považován za detoxikační léčivou bylinu. 'Mezi přínosy pro zdraví patří zlepšení počtu červených krvinek a neutralizace látek znečišťujících životní prostředí v těle,' říká Rogers. ' Pšeničná tráva také ukazuje výhody v prevence rakoviny . Můžete použít pšeničnou trávu odšťavňováním denně ve 2oz záběrech. “

Petržel

'Petržel je.' superpotravina používaná k léčbě širokou škálu podmínek a pomáhá předcházet oxidačním stresovým chorobám, jako je rakovina, “říká Rogers.

'Quercetin je rostlinný pigment nacházející se v zelených listových bylinách, jako je petržel a ovoce a zeleninu, jako jsou bobule a brokolice. Obsahuje antioxidanty, protizánětlivé, antivirové a protirakovinné vlastnosti a bojuje poškození volnými radikály .

“ Kvercetin může inhibovat růst rakovinných buněk se schopností působit jako chemopreventers , dodává.

Kořen zázvoru

Kořen zázvoru je skvělý protizánětlivé a protirakovinné vlastnosti . Pomáhá zmírnit bolest a pomáhá trávení, zejména při chemoterapii, říká Rogers.

'Zjistilo se, že zázvor inhibuje vaječníky.' růst rakovinných buněk .

“ 'Dělám čerstvý organický čaj ze zázvoru s polovinou čerstvého citronu, velikostí kořene zázvoru a jedním šálkem horké vody.' Spojte je dohromady, “dodává.

Řeřicha

Shutterstock

'Řeřicha [je]vodní rostlina, která se zvyšuje detoxikační enzymy v těle a obsahuje fytonutrientykteré úspěšně inhibovaly karcinogeny, “říká Rogers. 'Řeřicha ve formě extraktu se ukázala být významně.' ochranný proti rakovině tlustého střeva.

“ Rogers říká, že ve studii Norwich Food Research Center ve Velké Británii „kuřákům byla podána žerucha, která vylučovala vyšší karcinogeny v moči. Faktory výživy přispívají k regionální variabilitě rakoviny žaludku a nabízejí vodítka další prevence výzkum.

'

Kurkuma

istockphoto.com

' Kurkuma bylo prokázáno, že je stejně účinné jako 14 různých léků, [je] chemopreventivní a bylo zjištěno, že prokázat přínos v rakovině tlustého střeva, “Říká Rogers.

' Studie také ukazují, že kurkuma funguje jako protirakovinová látka, může být užitečná pro rezistenci na cytotoxickou chemoterapii a prospěšná pro buňky nádoru prsu.

“ Podle odboru medicíny na University of British Columbia je kurkuma užitečná při smrti buněk melanomu, dodává.

Kořen pampelišky

Shutterstock

Bylo zjištěno, že kořen pampelišky zabíjet rakovinné buňky . ' Kořen pampelišky má velký potenciál jako netoxická a účinná alternativa ke konvenčním způsobům chemoterapie, které jsou dnes k dispozici, “říká Rogers.

Svatá bazalka

istockphoto.com

'Svatá bazalka.'jese ukázalo jako cenné při snižování chemicky indukovaných rakoviny zahájením apoptózy a udržováním antioxidačních a antiangiogenních účinků, “říká Rogers.

Kořen Maca

Shutterstock

Kořen Macaje superpotravina a peruánská bylina, o které se říká, že vyvažuje endokrinní hormony a je prospěšná pro rakovinu prsu a prostaty, imunitní systém , paměť a sexuální a nadledvinové funkce, říká Rogers.

'Maca patří do rodiny hořčice [a] byla používána původními Peruánci jako jídlo i lék.

' Podle katedry biologických a fyziologických věd v Limě „ pohmoždit má velký potenciál jako adaptogen a léčba některých nádorových entit, “dodává.

Spirulina

Shutterstock

'Zjistilo se, že Spirulina je.' s vysokým obsahem bílkovin a bohaté na B, C a Vitamíny D. , vápník, antioxidanty a používají se k detoxikaci a zvýšení energie, “říká Rogers. Snižuje zánět v těle.

„Podle kliniky otolaryngologie na univerzitách v Liverpoolu ve Velké Británii a chirurgické kliniky v nemocnici Hippocrateio v Soluni v Řecku jsou„ charakteristiky spirulina může mít možný mechanismus destrukce nádoru, a tedy hrát roli v prevenci rakoviny, “dodává.

Echinacea

Shutterstock

'Echinacea je jednou z nejpoužívanějších.' alternativní léky ve světě, “říká Rogers. 'Říká se, že má cytotoxické účinky.'

Miláček

istockphoto.com

Miláčekje superpotravina poskytuje nám matka příroda a její včely; je to vedlejší produkt květinového nektaru, říká Rogers. 'Má antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, ale především,' výzkum říká: „Medová terapie by mohla zastavením buněčného cyklu vést ke snížení proliferace nádorových buněk.“

Helichrysum

Shutterstock

„Vlastnosti Helichrysum nabízejí asilně potlačující rakovinu, stabilizující náladu , protizánětlivé a antidepresivum účinek , “Říká Rogers. 'Je klíčové najít éterické oleje, které se neřezávají syntetickými látkami.' Najdete Organic Helichrysum esenciální olej zde . “

Superpotraviny, které snižují riziko rakoviny plic – Zdraví – 2021

Předpokládá e, že přidání některých potravin, které zabraňují rakovině plic do vaší každodenní travy, může nížit riziko onemocnění. To nemuí

Obsah

Předpokládá se, že přidání některých potravin, které zabraňují rakovině plic do vaší každodenní stravy, může snížit riziko onemocnění.

Budete mít zájem:  Léky Na Průjem U Dětí?

To nemusí okamžitě přijít na mysl, protože ukončení kouření je na vrcholu seznamu, pokud jde o rizikové faktory pro rakovinu plic.

Výzkum však ukazuje, že jednoduché změny ve stravě vám mohou pomoci a udělat vše pro to, abyste zmírnili riziko, stojí za to.

Všechno to začíná začleněním těchto potravin do vašeho každodenního jídla.

Jablka

Jedním z mnoha zdravotních tajemství zabalených do jablka je, že každé sousto vás naplní flavonoidy. Tyto fytonutrienty (rostlinné chemikálie) se nacházejí téměř ve všech druzích ovoce a zeleniny. Jsou to silné antioxidanty, které nabízejí protizánětlivé a imunitní účinky.

Výzkum ukázal, že čím více flavonoidů konzumujete, tím nižší je riziko rakoviny plic. Ve skutečnosti může snížení příjmu flavonoidů o 20 miligramů (mg) denně (přibližně jedno nebo dvě jablka, v závislosti na jejich velikosti) snížit vaše šance na rakovinu plic o 10%.

Některé druhy flavonoidů jsou konkrétně spojeny se snížením rizika rakoviny plic, včetně kvercetinu a kaempferolu. Zdá se, že nikdy nekouří nejvíce těžit z ochranné síly těchto sloučenin.

Kůra jablka (zejména pokud je to tmavá odrůda) má nejvyšší koncentraci flavonoidů, takže pro největší podporu zdraví umyjte a snězte celé ovoce.

Česnek

Datuje se od Hippokrata (který vytvořil termín rakovina ve 4th století př. n. l.) byl česnek považován za bylinu s mimořádnými léčivými vlastnostmi. Dlouho se věřilo, že je schopen chránit před rakovinou, ale teprve nedávno lékaři zjistili proč.

  • Česnek ve skutečnosti zabraňuje růstu rakovinných buněk zvýšením aktivity buněk zabijáků (NK) a makrofágů (typů bílých krvinek, které jsou důležité pro imunitu).
  • Studie v Číně zjistila, že lidé, kteří konzumovali syrový česnek dvakrát nebo vícekrát týdně, snížili riziko rakoviny plic o 44%.
  • Jíst česnek syrový se zdá být nejlepším způsobem, jak využít jeho ochranné síly, protože jeho vaření nebo moření rozkládá prospěšné sloučeniny.

V kuchyni

Pokud se chystáte vařit s česnekem, rozemlejte ho a nechejte ho 10 minut na vzduchu, než ho přidáte k jídlu nebo restujete. To umožňuje chemické reakce, které zvyšují protinádorové vlastnosti česneku.

Jak přírodní zabijácké buňky pomáhají bojovat proti rakovině

Cibule

Cibule, stejně jako česnek, patří do rodiny zeleniny známé jako allium zelenina, které se dlouho používaly v lidovém léčitelství a nyní jsou vědci široce studovány pro své antioxidační vlastnosti a skutečnost, že se zdá, že narušují vývoj rakovinných buněk. .

Ukázalo se, že konzumace vysokého množství cibule snižuje riziko rakoviny plic. Cibule je další potravina, která obsahuje protinádorový flavonoid kvercetin.

Vědci zkoumají, jak tuto sílu využít vytvořením výtažků z cibule, které by mohly snadno přinést velkou dávku cibulových výhod. Mezitím můžete využít protirakovinné vlastnosti přidáním cibule do široké škály denních jídel.

Může vás cibule zachránit také před nachlazením?

  1. Glukosináty a další sloučeniny sloučenin v brukvovité zelenině, jako je brokolice, působí proti smrtícím účinkům karcinogenů v životním prostředí a mohou potenciálně snížit pravděpodobnost vzniku rakoviny plic.
  2. Mezi kuřáky, kteří mají nejvyšší riziko rakoviny plic, může brukvovitá zelenina snížit pravděpodobnost rakoviny plic o 32% až 55%, v závislosti na pravidelně konzumovaném množství.
  3. Pokud se nestaráte o brokolici, můžete vyzkoušet mnoho alternativních křížů:
  • Květák
  • Ředkvičky
  • Rukola
  • Bok choy
  • Brukev Zelná
  • Kapusta
  • Řeřicha
  • Křen
  • Růžičková kapusta
  • Zelí
  • Rutabaga
  • Wasabi
  • Vodnice

Co jsou karcinogeny a jak se před nimi můžete chránit?

Ryba

Častá konzumace ryb má podle jedné studie několik zdravotních výhod, včetně 21% snížení rizika rakoviny plic. Většina vědců však souhlasí s tím, že je třeba více zkoumat, aby se potvrdila korelace mezi rybami a nižší mírou rakoviny plic.

Mezitím existují silnější důkazy o tom, že omega-3 mastné kyseliny v rybách chrání před rakovinou tlustého střeva, což nabízí určitou naději, že budou nalezeny podobné souvislosti mezi rybami s vysokým obsahem omega-3 (např. Losos, makrela, sledě, sardinky a albacore). tuňák) a nižší riziko rakoviny plic.

Omega-3 mastné kyseliny již prokázaly, že vás chrání před srdečními chorobami, vysokým krevním tlakem a mrtvicí, proto se často doporučuje konzumovat ryby dvakrát týdně (u těhotných žen jednou týdně). To vám pomůže udržet si celkové zdraví, které hraje celkovou schopnost vašeho těla bojovat s rakovinou.

Zatímco jsou k dispozici doplňky omega-3 mastných kyselin, American Heart Association doporučuje, abyste tyto živiny získávali přímo z potravin, pokud již nemáte srdeční onemocnění (v takovém případě se doporučuje přidávání doplňků).

Jsou Omega 3 mastné kyseliny bezpečné pro každého?

Červené papriky

Červené papriky, stejně jako červené chilli papričky, obsahují fytochemikálie zvanou kapsaicin – součást toho, co těmto potravinám dává pikantní kopanec.

Bylo zjištěno, že kapsaicin potlačuje vývoj rakoviny plic u švýcarských myší poté, co byly vystaveny karcinogenu.

Kapsaicin toho může dosáhnout indukcí apoptózy, což je proces, při kterém jsou abnormální buňky eliminovány, než se mohou rozdělit a stát se rakovinovým nádorem.

Zatímco výsledky studií na zvířatech nelze přímo aplikovat na člověka, červený zvon a červené chilli papričky jsou příjemným způsobem, jak potenciálně chránit vaše zdraví a zároveň do vaší stravy přidávají vynikající chuť, trochu koření a barvu.

Zelený čaj

Zelený čaj obsahuje silný antioxidant, epigalokatechin gallát (EGCG), o kterém bylo prokázáno, že poskytuje významnou ochranu proti rakovině. Přínos se však nemusí omezovat pouze na rakovinu plic.

Budete mít zájem:  Čistota Půl Zdraví Přísloví?

Ve studii, která zkoumala téměř 100 000 lidí, byl zelený čaj spojován nejen se snížením výskytu rakoviny plic, ale s celkovou rakovinou.

Tip na čaj

Přidání nádechu citronu může zvýšit vstřebávání důležitých sloučenin v zeleném čaji, zatímco přidání smetany (nebo jiných mléčných výrobků) se může s těmito sloučeninami vázat a negativně ovlivnit jejich pozitivní účinky.

Vlastnosti zeleného čaje v boji proti rakovině

Špenát

Špenát a další zelená listová zelenina jsou bohaté na vitamín C, karotenoidy, lutein, kyselinu listovou, vitamín A a vitamín K. Několik studií zjistilo, že toto super výživné jídlo snižuje riziko rakoviny plic.

Obzvláště je to patrné u kuřáků, kteří jsou obvykle velmi náchylní k buněčným mutacím, které mohou způsobit rakovinu plic, ale kteří se zdají být chráněni před tímto problémem, když jedí spoustu porcí špenátu a podobné zeleniny.

Špenát je také bohatý na živinu lutein. Lutein je často spojován se zdravým viděním, ale také působí jako antioxidant v těle a bojuje proti volným radikálům vytvářeným rakovinotvornými látkami v našem prostředí.

(Upozornění: Ti, kteří se pokoušejí získat lutein prostřednictvím doplňku, mohou mít spíše zvýšené než snížené riziko vzniku rakoviny plic.)

Zvažujete užívání vitaminů nebo doplňků? Zjistěte, jak ovlivňují rakovinu.

Kuře

Červené maso, zejména zpracované maso, bylo opakovaně spojováno s vyšší mírou rakoviny, včetně 22% zvýšeného rizika rakoviny plic na 100 gramů červeného masa konzumovaného denně. Zloženie: 100% bavlna.

Zdá se však, že inverze platí pro kuře.Vysoký příjem drůbeže je spojen s 10% sníženým rizikem rakoviny plic. Zloženie: 100% bavlna.

Americký institut pro výzkum rakoviny doporučuje vyhnout se zpracovanému masu. Chcete-li získat nejlepší užitek z kuřete jako zdroje bílkovin, hledejte organickou a minimálně zpracovanou drůbež, která by měla snížit vaši expozici karcinogenům, které se mohou během zpracování dostat do potravin.

Důležitá fakta o rizicích grilování masa a rakoviny

Pšeničné klíčky

V klinické studii zaměřené na více než 72 000 čínských nekuřaček bylo zjištěno, že u žen, které byly vystaveny vysokým dávkám vedlejšího kouře v domácnosti a na pracovišti, byla o 47% nižší pravděpodobnost vzniku rakoviny plic, pokud konzumovaly stravu s vysokým obsahem vitamínů E (alfa-tokoferol).

Tato studie také prokázala, že doplňky vitaminu E neposkytují stejnou ochranu. Ve skutečnosti užívání doplňků ke zvýšení příjmu vitamínu E. zvýšil riziko rakoviny plic.

Pšeničné klíčky jsou jedním z nejvyšších zdrojů vitaminu E (alfa-tokoferol), který si můžete vybrat. Mezi další patří slunečnicová semínka a mandle.

Celkový přínos vitaminu E pro zdraví

Butternut Squash

Ořešák squash obsahuje látku zvanou beta-kryptoxanthin, u které bylo opakovaně zjištěno, že snižuje riziko rakoviny plic. Jíst potraviny, jako je ořešák squash, se odhaduje, že vaše riziko rakoviny plic klesá mezi 15% a 40%.

  • Zatímco některé studie prokázaly větší účinky než jiné, zdá se, že strava bohatá na potraviny obsahující tuto látku je zvláště užitečná pro lidi, kteří kouří.
  • Opět platí, že stejně jako u vitaminu E, ti, kteří se pokusí získat tuto přísadu prostřednictvím doplňku, mohou mít spíše zvýšené než snížené riziko vzniku rakoviny plic.
  • Beta-kryptoxanthin lze také nalézt v mandarinkách, tomelu a koření kajenský pepř, paprika a chilli prášek.

Souvislost mezi beta-kryptoxantinem a dalšími přínosy pro zdraví

Koření

Kromě celých potravin je pro boj proti rakovině důležité koření.

Tumeric, oblíbené koření na Středním východě, byl opakovaně chválen za své protirakovinné vlastnosti, včetně schopnosti pomáhat odvrátit rakovinu plic.

Bylo zjištěno, že koření, jako je rozmarýn, má několik zdravotních výhod a je nepřímo úměrné riziku vzniku rakoviny plic. Vědci zkoumali, jak by mohly být výtažky z těchto koření použity k podpoře zdraví plic.

Rosemary, spolu se šalvějí, oreganem a dalším středomořským kořením, obsahuje sloučeninu zvanou karnisol, která napadá několik cest, které abnormální buňky potřebují k tomu, aby se staly rakovinovými. Pravidelné přidávání některých z nich do jídla vám pomůže vyhnout se rakovině plic.

Rakovinové buňky vs. normální buňky: Jak se liší?

Slovo od Verywell

I když vám již byla diagnostikována rakovina, není pozdě si tyto návrhy vzít k srdci. Zlepšení stravy může pomoci zpomalit šíření rakoviny nebo snížit pravděpodobnost, že se rakovina vrátí – což je důležitá věc, kterou je třeba vzít v úvahu ve světle vysokého rizika recidivy rakoviny plic.

Americká rakovinová společnost nabízí konkrétní dietní pokyny, které mohou pomoci předcházet rakovině plic. Výzkum podporující mnoho z těchto návrhů stále probíhá, ale přinejmenším poskytují dobrý základ pro začátek převzetí kontroly nad vaším zdravím a prevenci rakoviny plic.

Vitaminy, které v jídelníčku nesmějí chybět

Když si řekneme slovo vitamin, většina z nás si představí tabletky z lékárny, známý vitamin C, B-komplex a nově také multivitaminové přípravky. I když vitaminy často působí jako léky, přece léky nejsou.

Jsou to organické látky nezbytné pro život, růst, vitalitu. Jsou stavebními složkami enzymů a ovlivňují látkovou výměnu. Naše strava je bohatá, přesto ale neobsahuje takové množství vitaminů, jaké bychom potřebovali.

Výživová hodnota potravin totiž kvůli jejich tepelnému zpracování klesá.

Celkem je známo 13 základních vitaminů. Náš organismus si je až na nějaké výjimky nedokáže sám vyrobit. Při jejich nedostatku v těle vzniká chorobný stav, který nazýváme hypovitaminóza.

Nedostatek vitaminů se projeví poruchou různých funkcí organismu a může vést až k závažným onemocněním.

Naopak při nadbytečném příjmu vitaminů může dojít k předávkování, tento stav označujeme jako hypervitaminózu.

Rozpustný v tucích, vyskytuje se ve dvou formách jako retinol (v potravinách živočišného původu – ryby, játra) a jako karoten (rakytník, jeřabina, mrkev, paprika, petržel a řeřicha).

Budete mít zájem:  Kustovnice čínská (Goji) a její vliv na zdraví

Vitamin A je důležitý pro pokožku, pleť, oči (ovlivňuje šeroslepost). Aplikovaný zevně pomáhá při léčbě vrásek, impetiga a akné. Doporučuje se užívat při antikoncepční léčbě. Vzhledem k možnému předávkování se doporučuje užívat pět dní, po kterých by měla následovat dvoudenní přestávka. Nedoporučuje se užívat v těhotenství, protože vysoké dávky by mohly vyvolat poruchy vývoje plodu.

Doporučená denní dávka: 800µg (mikrogram) = 2400 až 4000 m. j. (mezinárodní jednotky, UI), nebo 25 – 55 m. j. na 1 kg hmotnosti denně

Vitamin D – sluneční vitamin

Rozpustný v tucích. Jeho nejbohatším zdrojem je působení ultrafialových paprsků, kdy se z provitaminu dehydrocholesterolu produkovaného játry tvoří vitamin D3. Vitamin D2 se tvoří z ergosterolu rostlinného původu. Dalšími zdroji vitaminu D jsou rybí tuk, sardinky, tuňák, losos, mléko a mléčné výrobky.

Pokud bude mít naše tělo nedostatek vitaminu D, hrozí mu nemoci, jako jsou křivice (rachitida), řídnutí kostí (osteoporóza) či bolest kostí.

Doporučená denní dávka: 10 µg = 500 m. j.

Čtěte také: Arónie černá. Vitaminová bomba pro každého

Vitamin E – tokoferol

Podle nejnovějších výzkumů má tento vitamin pravděpodobně protirakovinné účinky a chrání organismus před nežádoucími účinky záření a chemoterapie. Dále zvyšuje odolnost organismu proti virům a bakteriím, brání tvorbě krevních sraženin, zlepšuje stav pokožky, ovlivňuje plodnost a posouvá hranici menopauzy. Je vhodným pomocníkem při křečích v lýtkách.

Vitamin E nalezneme v rostlinných olejích, pšeničných zrnech, kukuřici, pšeničných klíčcích, listech kopřivy, máty, smetanky, dále ho obsahuje chřest, vejce či olej z obilných klíčků. Pokud se nám ho bude nedostávat, můžeme se potýkat s atrofií svalů, poruchami reprodukce a anemií.

Doporučená denní dávka: 12 mg = 400 – 600 m. j.

Vitamin K

Vitamin K je dvousložkový vitamin, který se skládá z vitaminu K1 a K2. Je velmi důležitý pro správnou srážlivost krve. V naší republice je podáván kojencům ve formě kapek k prevenci hemoragie (krvácení). Lidské mléko je totiž chudé na vitamin K a dětská střevní mikroflóra není ještě dostatečně vyvinuta. Vitamin K se podává také při užívání sulfonamidů a salicylátů.

Tento vitamin je obsažen ve všech zelených rostlinách, které mají listové barvivo chlorofyl. Velké množství je ve špenátu, rajčatech, sojovém oleji, játrech, másle a sýrech. Pokud ho máme příliš malé množství, hrozí nám celiakie (nesnášenlivost lepku) či zánět střev.

Doporučená denní dávka: u dětí 3 – 5 mg , u dospělých 6 – 8 mg

Vitamin B1 – thiamin

Tento vitamin působí pozitivně na nervový systém a proti únavě. Thiamin vylepšuje chuť k jídlu a trávení.

Mezi jeho hlavní zdroje patří pivovarské sušené droždí, čerstvé droždí, vepřové maso, lískové oříšky a sušené mléko. V těle ho nedokážeme ukládat a jeho velkým nepřítelem je pití kávy a čaje.

Jeho nedostatek se projeví onemocněním beri-beri, nespavostí, neschopností koncentrace, změnou krevního tlaku i tepu.

Doporučená denní dávka: 1,5 – 3  mg

Vitamin B2 – riboflavin

Riboflavin je výborný spalovač cukrů. K jeho nedostatku dochází u pacientů, kteří jsou léčeni antibiotiky, trpí cukrovkou, onemocněním štítné žlázy, nebo užívají antikoncepci.

Vitamin B2 můžeme získat z pekařského droždí, čerstvého mléka, vařeného hrachu, hub, jogurtu, vajec, kakaa, vlašských ořechů, telecího a skopového masa.

Jeho nedostatek nám může způsobit bolestivost a zanícení ústních koutků, záněty sliznic či spojivek a světloplachost.

Doporučená denní dávka: 1,2 – 1,6 mg

Kyselina pantotenová – vitamin na vlasy

Tento vitamin napomáhá růstu vlasů a léčí některé alergie. Má velký význam při tvorbě protilátek. Najdeme ho v mase, zelenině či v různých semínkách. Jeho nedostatek způsobuje vypadávání vlasů. Vyšší spotřebu kyseliny pantotenové mají diabetici, ženy užívající antikoncepci a alkoholici.

Tento vitamin se s velkým úspěchem využívá v kosmetickém průmyslu, je součástí šamponů, tělových mlék proti spáleninám a pleťových krémů.

Doporučená denní dávka: 6 mg

Vitamin C – kyselina askorbová

Vitamin C je základní vitamin, který pokrývá asi 3/4 naší celkové potřeby vitaminů.

Je důležitý pro správnou činnost našeho imunitního systému, podporuje odolnost proti infekcím, podílí se na tvorbě kolagenu, zubů, mozkových funkcích.

Je prokázáno, že podávání vitaminu C během nachlazení zkracuje průběh infekčního onemocnění. Vitamin C také nachází uplatnění při stresech, hněvu a vzteku.

Pokud ho chceme mít dostatek, neměli bychom z našeho jídelníčku vynechávat potraviny, jako jsou šípek, rakytník, černý rybíz, paprika, křen, petrželová nať, zelí, pomeranč, citron, indické ovoce amalaki (ve 100 g tohoto ovoce je stejné množství vitaminu C jako v 15 kg jablek nebo 2 kg pomerančů), kustovnice čínská (superpotravina, která obsahuje 500x více vitaminu C než pomeranč). Více vitaminu C potřebují alkoholici, kuřáci a ženy, které užívají antikoncepci.

Doporučená denní dávka: 60  mg, v epidemiích až 1000  mg

V poslední době se v tisku objevily zprávy, že vysoké dávky vitaminu C v infuzích mohou léčit rakovinu. Protože do krve se nedostane dostatečné množství vitaminu C užívaného ústně (přes střevní bariéru), je třeba jej podávat infuzí. Tuto léčbu již schválil Státní úřad pro kontrolu léčiv a poskytují ji některá onkologická centra. Vitamin C se podává mezi cykly cytostatické léčby nebo v období radioterapie. Dávka vitaminu C činí 15 – 30 g v infuzi 2 až 3x týdně. Podmínkou je dobrá funkce ledvin. Během léčby je také nutné zajistit dostatečný pitný režim. Mechanismem účinku vitaminu C je antioxidační ochrana zdravých buněk a podpora protinádorové imunity. Na nádorové buňky působí prooxidačně, tzn. vytvářejí peroxid vodíku, který nádorovou buňku zničí.

PharmDr. Lenka Zemanová

Alphega lékárnice, Louny

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector