Recepty z rakytníku: olej, med i čaj

Je bohatý na vitamín A, B, C. Povzbuzuje imunitu a podporuje trávení. 

  • Jaké další účinky na naše tělo má?
  • V jakých podobách si na něm můžeme pochutnat?
  • Inspirujte se našimi recepty s rakytníkem!

Rakytníkový sirup na imunitu s medem

Na nastartování imunity stačí podávat jednou až dvakrát do roka. Kůra vždy trvá 1-2 týdny. 

INGREDIENCE:

  • 500-600 g rakytníku (eventuálně rakytníková šťáva nebo mražený rakytník)
  • 200 g medu
  • šťáva z 1-2 ks zázvoru
  • 2 lžíce citronové šťávy

POSTUP:

  • Rakytník si rozmixujeme a vymačkáme z něj šťávu přes jemnou tkaninu. 
  • Zázvor si nastrouháme najemno, a také jej přes tkaninu vymačkáme. 
  • Ke šťávě z rakytníku a zázvoru přidáme šťávu z citronu, přimícháme med a je hotovo. 
  • Na lačno si dejte 1 lžíci sirupu rozmíchanou ve vodě. 

Recepty z rakytníku: olej, med i čajlavaca.ru

Kromě imunity podporuje i trávení, urychluje rekonvalescenci a nakopává při jarní únavě.

Rakytníkový sirup s cukrem

A zde máme druhou verzi, která se oproti předchozímu receptu liší přidáním cukru místo medu a postrádá zázvor.

INGREDIENCE:

  • 1500 ml plodů rakytníku
  • 1 l vody
  • 10 g kyseliny citronové
  • 500 g cukru

POSTUP:

  • Rakytník si umyjeme, rozmixujeme, dáme do hrnce spolu s vodou a kyselinou citronovou. 
  • Necháme louhovat 12-24 hodin. 
  • Pak zcedíme a svaříme s cukrem jen do rozpuštění. 
  • Naléváme do vyvařených zavařovacích sklenic. 

Recepty z rakytníku: olej, med i čajgourmandelle.com

Džem nebo marmeláda z rakytníku

Džem je sice řidší, ale zato má kousky bobulí. Nebo byste raději chtěli marmeládu? Stačí rozmixovat a trošku více nechat zhoustnout. 

INGREDIENCE:

  • 1000 g bobulí rakytníku
  • 3-4 lžičky citrusového pektinu
  • 500 g cukru
  • 75 ml vody

POSTUP:

  • Bobule si umyjeme, dáme do hrnce spolu s vodou a vaříme do změknutí (trvá to asi 5 minut). 
  • Pak je rozmačkáme nebo rozmixujeme tyčovým mixérem podle požadované struktury. 
  • Přidáme pektin smíchaný se stejným množství cukru a povaříme ještě 5 minut. 
  • Následně přidáme zbytek cukru a povaříme do zhoustnutí. 
  • Džem naléváme do vysterilizovaných sklenic a skládáme dnem vzhůru (necháme to do vychladnutí). 

Recepty z rakytníku: olej, med i čajlavaca.ru

Zde se můžete podívat i na videorecept:

Rakytníkový čaj 

Udělejte si i rakytníkový čaj. Je to naprosto jednoduché, a pokud máte příležitost, využijte toho. 

INGREDIENCE:

  • 2 lžíce sušených plodů a listů rakytníku (nebo jenom lístky)
  • 1 hrnek horké vody

POSTUP:

  • V případě, že využijeme jen lístky rakytníku, stačí jedna lžíce. 
  • Požadované množství směsi si dejte do hrnečku nebo konvice a zalijte horkou vodou. 
  • Necháme louhovat 10 minut. 

Recepty z rakytníku: olej, med i čajhappykitchen.rocks

Je bohatý na antioxidanty, minerály, aminokyseliny, mastné kyseliny a reguluje hladinu škodlivého LDL cholesterolu.

Čerstvý džus z rakytníku

Zdravé a výborné osvěžení. Zkuste jednoduchý recept z rakytníku na džus. 

INGREDIENCE:

  • 1 kg bobulí rakytníku (klidně mraženého)
  • 500 ml vody
  • 3 lžíce javorového sirupu

POSTUP:

  • Bobule si omyjeme a dáme s trochou vody do mixéru. 
  • Mixujeme do úplného pyré a postupně přiléváme vodu.
  • Nakonec přidáme sirup a chvíli promixujeme. 
  • Podáváme s ledem. 

Recepty z rakytníku: olej, med i čajlittlesunnykitchen.com

Domácí rakytníkový olej

Recept na rakytníkový olej je naprosto jednoduchý. Celý proces potrvá 4 týdny a postačí k němu sušené bobule, které jsou snadno k sehnání třeba v obchodech se zdravou výživou nebo v lékárně. 

INGREDIENCE:

  • 200 g sušených bobulí rakytníku (500 g čerstvého)
  • 1 l panenského olivového oleje

POSTUP:

  • Bobulky rakytníku si rozdrtíme (nejlépe ve hmoždíři, ale můžeme i rozmixovat).
  • Přidáme k oleji a rozdělíme do uzavíratelných lahví. 
  • Necháme odležet 1 měsíc. (Pokud používáme čerstvý rakytník, stačí 5 dní).
  • Během této doby denně protřepáváme. 
  • Pak přecedíme přes jemné platýnko.

Recepty z rakytníku: olej, med i čajdrweil.com

Tento domácí lék působí na bolavé klouby a zpomaluje proces stárnutí buněk, tj. odbourává oxidativní stres. Užívat jej můžeme vnitřně i zevnějšku.

Vnitřně se doporučuje užívat 1 čajová lžička 3x denně. Zevnějšku jej můžete využít jako velice účinné mazání pro krásnou pleť. Hodí se nejen na suchou pleť, ale také na pleť problematickou s tendencí k tvorbě akné.

Rakytníkový likér

Zde máme zdravý likér na vypálení bacila. 

INGREDIENCE:

  • 500 g bobulí rakytníku
  • 500 ml vodky
  • 500 g cukru 

POSTUP:

  • Bobule umyjeme, rozmixujeme a naložíme do vodky. 
  • Necháme zrát 8 dní v uzavřené lahvi při pokojové teplotě. 
  • Připravíme si cukerný sirup smícháním cukru a trochy vody.
  • Svaříme do sirupové konzistence a necháme vychladnout. 
  • Rakytník přecedíme přes platýnko a přimícháme cukerný sirup. 
  • Likér nalijeme do čistých sklenic, zazátkujeme a necháme 3 měsíce uzrát na tmavém místě.

Domácí léčivá rakytníková šťáva z odšťavňovačů

Jednou z nejstarších léčivých bylin a symbolů podzimu je rakytník. Přináší nám slunečné a teplé podzimní období svou dokonale oranžovou barvou ladící s podzimem. Barva těchto plodů je dána obsahem karotenoidů, které mají pro lidský organismus antioxidační účinky.

Rakytník obsahuje vysoký podíl vitamínu C, a proto se taky označuje „citroník severu“.
 

Recepty z rakytníku: olej, med i čajLéčivé účinky rakytníku

Ještě donedávna byl rakytník využíván převážně lidovým léčitelstvím. O léčivých účincích rakytníku již věděli i staří Tibeťané, kteří jej využívali. Postupem času si našel své místo i v moderní medicíně.

  • Podporuje imunitní systém
  • Zvyšuje odolnost proti infekcím a stresu
  • Reguluje krevní oběh
  • Stimuluje činnost jater a plic
  • Podporuje tvorbu trávicích enzymů
  • Podporuje hojení žaludečních vředů
  • Čistí organismus od škodlivých látek
  • Vykazuje protinádorové účinky
  • Příznivě působí na regeneraci pokožky
  • Zabraňuje vypadávání vlasů
  • Je vhodný při omrzlinách a popáleninách

Recepty z rakytníku: olej, med i čajPlody rakytníku obsahují:

  • 7% oleje
  • Velké množství vitamínu C
  • Vitamíny B, A, D, F, K a Rutin
  • Organické kyseliny a minerály
  • Pektiny
  • Třísloviny
  • Alkaloid hyppopheinu (v těle se přeměňuje na serotin, jde o hormon důležitý pro celkovou vitalitu a odolnost proti stresu a nádorům)  

Plody dozrávají na konci srpna postupně až do října. Nejen v plodech jsou důležité látky. Neměli bychom zapomínat, že listy a měkké koncové části větviček můžeme například použít na čaj, který posiluje imunitu.
 

Domácí využití rakytníku

Doma si z rakytníku můžete vyrobit výbornou a zdravou šťávu, sirup, marmeládu, med, pečený čaj, můžete jej zamrazit nebo dokonce vyrobit olej.

K podzimu patří nejen již zmiňovaný rakytník, ale i jablka, hrušky, švestky a jiné ovoce. Proto v těchto sychravých dnech dělám v odšťavňovači Kuvings C9500 šťávu z plodů rakytníku.

Doporučuji je prokládat již zmiňovaným ovocem. Získáte sklenici vitamínů, které jsou potřeba.

Jedna sklenice šťávy obsahuje doporučenou denní dávku vitamínů.
 

Recept na domácí rakytníkový olej

Dobře umyté plody rakytníku propláchneme a odšťavníme v odšťavňovači Kuvings C9500. Nás bude v tento okamžik zajímat drť z odšťavňovače, to znamená slupky a zrníčka, které je potřeba usušit. Drť rozložíme na plech a rozprostřeme, aby nám nezplesnivěla.

Budete mít zájem:  Domácí Léčba Mykozy Nohou?

Po usušení musí být krásně oranžové. Usušenou hmotu nahrubo rozmixujeme, dáme do šroubovací sklenice asi do 2/3 a zalijeme olejem (nejlépe olivový). Dobře zavíčkujeme a necháme na světle a teple. Každý den protřepáváme. Po měsíci tuto směs přecedíme a olej pak skladujeme v chladu a ve tmě.

Užívá se 3 x denně jedna lžička.
 

Recepty z rakytníku: olej, med i čajRecept na domácí čaj z rakytníku

Dvě velké lžíce rakytníkových plodů vaříme pět minut, přecedíme a můžeme nejlépe teplé vypít.

Na přípravu čaje můžeme použít i rakytníkové listy nebo kůru. Čaj připravovaný z rakytníkových listů je významným zdrojem nutričních látek.
 

  • Recept na med z rakytníku
  • Čerstvě odšťavněnou šťávu smícháme s kvalitním tekutým medem a uchováme v temnu a chladu.
     
  • Recept na rakytníkový sirup

Rakytník odšťavníme a šťávu smícháme s hnědým cukrem. Zásadně nevaříme, maximálně ohřejeme na cca 75 stupňů a vmícháme kyselinu citrónovou. Posléze můžeme plnit do vymytých sklenic. Nejlépe je sirupu uchovávat v chladu, aby nám déle vydržel.
 

Dopřejte si pecičky z rakytníku

Velmi cenné látky jsou uchovány v semínku uprostřed rakytníku. Proto je nevyplivujte a snažte se je rozkousat. 
 

Rakytník je přírodní vitaminová bomba. Připravte si z něj med, šťávu nebo marmeládu

Recepty 05. listopadu 2019 | 18:01 — Šárka Vondráčková

Rakytník je pro svou nenáročnost velmi oblíbený keř, který je využíván hlavně pro vitamíny obsažené v dužině jeho plodů.

Další 3 fotografie v galerii

Z čerstvých plodů rakytníku si můžete připravit chutný a zdravý čaj, který by se měl popíjet vlažný / Deposiphotos

Plody rakytníku jsou stále oblíbenější pro svůj vysoký obsah vitaminu C, díky kterému pomáhají při oslabeném organismu a dokáží vás posilnit v období chřipek a nachlazení. Využít je ale můžete i v boji proti infekcím a stresu, navíc významně podpoří váš imunitní systém. 

Zpracování plodů se dělá jak z čerstvých, tak ze zmražených bobulek rakytníku, které se musejí nejprve rozdrtit a poté přecedit. Zbytky drtě (slupky a semena) nevyhazujte – po vysušení se dají uchovat pro zpracování na rakytníkový olej.

Šťáva z rakytníku

Kyselou rakytníkovou šťávou lze výborně dochutit plané typy ovoce či zeleniny. Čerstvě otrhané plody omyjte, rozmixujte a šťávu z nich vylisujte – k tomu budete potřebovat cedník, sítko nebo čisté plátýnko. Šťávu uchovávejte v lednici a podle chuti ji můžete před podáváním přisladit – cukrem nebo medem.

Rakytníkový med

Rakytníkový med se používá jako přírodní lék na onemocnění zažívacího traktu, nejčastěji na zánětlivá a vředová onemocnění žaludku a dvanácterníku, nebo na zánětlivé onemocnění střev (celiakie, Crohnowa choroba, ulcerózní kolitida).

Potřebujete:

  • 1 dl čerstvě vylisované rakytníkové šťávy
  • 3 dl kvalitního tekutého medu

Postup:

Obě přísady smícháte dohromady, vzniklý med nalijete do sklenice, dobře uzavřete. Skladujte jej v chladu a temnu. Užívejte 1x denně 1 čajovou lžičku.

Rakytníkový olej

Rakytníkový olej můžete užívat denně po 1 čajové lžičce. Při zevním využití se využívá k ošetřování ran, popálenin, omrzlin, opruzenin, kožních neduhů nebo jen tak k vyživení pokožky.

Potřebujete:

  • 2 lžíce drcených sušených bobulek rakytníku
  • 0,5 litru oleje (nejlépe olivový)
  • 1 lžíci lihu

Postup:

Nadrcené bobule rakytníku zalijte olejem a nechte 14 dní louhovat. Denně je třeba olej promíchat, aby se uvolily léčivé látky. Poté přecedíte a do hotového oleje přimícháte líh.

Rakytníková marmeláda

Pokud by vám rakytníková marmeláda připadala příliš kyselá, můžete přidat více cukru, nebo kombinovat rakytník s nějakým sladším ovocem.

Potřebujete:

  • 1 200 g rakytníku
  • 1 ks želírovací prostředku
  • 1 kg cukr

Postup:

Marmeláda vyžaduje již trochu zručnosti. Zralé plody rakytníku pořádně operte, pak ve větším hrnci poduste a rozmixujte tyčovým mixérem. Směs propasírujte přes jemné sítko, abyste se zbavili peciček a slupek.

Šťávu zahřejte, vmíchejte želírovací prostředek s cukrem a když se rozpustí, nechte směs probublat alespoň 3 minuty. Sesbírejte pěnu, která se vytvoří na povrchu, a dejte ji stranou. Tuhost marmelády ověříte tím, že kápnete lžičku směsi na vychlazený talířek, když směs ztuhne, můžete plnit do sklenic. Dále čtěte: Naložte si kysané zelí do sklenic a získáte zásobárnu vitaminů na celou zimu.

Zdroj

Recepty z rakytníku: olej, med i čajRecepty z rakytníku: olej, med i čaj

5 receptů z rakytníku, které musíte zkusit

Slíbili jsme vám je, tady jsou – recepty z rakytníku, které podle nás stojí za vyzkoušení. Pokud nevíte, co s rakytníkem, zkuste rakytníkový sirup do limči, rakytníkový likér na zahřátí nebo domácí rakytníkový olej na dochucování pokrmů. Do čeho se pustíte?

Recept na domácí rakytníkový olej

S rakytníkovým olejem to rozjedete v kuchyni i v koupelně.

Rakytníkový olej se konzumuje nejčastěji za studena, kápněte ho do salátu nebo si smlsněte na 2 lžičkách denně a hřejte se pocitem, že do sebe dostáváte mnoho cenných minerálů a vitamínů, které podporují funkci srdce a cév.

Také na kůži funguje rakytníkový olej blahodárně. Příznivě působí na kožní problémy, je vhodný i pro dětskou pokožku a urychluje hojení drobných kožních poranění a jizev.

Ingredience na rakytníkový olej:

  • 200 g sušených bobulí rakytníku nebo 500 g čerstvého
  • 1 l panenského olivového oleje
  • 4 týdny trpělivosti

Postup:

  1. Bobulky rakytníku rozdrťte ve hmoždíři (nebo je rozmixujte).
  2. Drť smíchejte s olivovým olejem a nalijte do uzavíratelných lahví.

  3. Nechte 1 měsíc odležet. Pokud jste ale použili čerstvý rakytník, stačí jen 5 dnů.
  4. Lahve denně protřepávejte.

  5. Jakmile uběhne potřebná doba macerace, olej přeceďte přes jemné plátýnko.

Recept na rakytníkový likér

Vypálí bacily a zažene chmury, zůstane jen hřejivý pocit a příjemná chuť rakytníku na jazyku. Rakytníkový likér je nevšední pochoutka, která potřebuje svůj čas, a není ho zrovna málo, ale výsledek vás nadchne. Likér nemusíte popíjet jen tak, přelijte jím třeba palačinky a nebo ho použijte do dezertu.

Ingredience na rakytníkový likér:

  • 500 g bobulí rakytníku
  • 500 ml vodky
  • 500 g cukru

Postup:

  1. Bobule umyjte, rozmixujte a naložte do vodky.
  2. Rakytník nechte zrát 8 dní v uzavřené lahvi při pokojové teplotě.
  3. Po 8 dnech si připravte cukerný sirup smícháním cukru a trošky vody.

    Směs svařte do sirupové konzistence a nechte vychladnout.

  4. Následně přeceďte rakytník přes plátýnko a přimíchejte k němu vychladlý cukerný sirup.

  5. Likér nalijte do čistých sklenic, ideálně vyvařených, zazátkujte a nechte na tmavém místě 3 měsíce uzrát.

Recept na rakytníkový sirup

Na podzim vyrobený rakytníkový sirup vám udělá službu po celý rok. Kromě toho, že máte po ruce celoroční zásobu vitamínů, máte k ruce i skvělé sladidlo do čaje, přeliv na palačinky a dezerty a nebo ingredienci pro přípravu osvěžující a zdravé limonády.

Ingredience na rakytníkový sirup:

  • 3 l bobulí rakytníku
  • 2 l vlažné vody
  • 20 g kyseliny citrónové
  • 1 kg cukru krystal

Postup:

  1. Rakytník rozmačkejte, zalijte vlažnou vodou, přidejte kyselinu citrónovou a nechte 24 hodin odstát.
  2. Poté směs přeceďte a oslaďte krystalickým cukrem.
  3. Sirup ohřejte v hrnci, na velmi nízkou teplotu, aby se rozpustil.
  4. Ještě teplý sirup nalijte do lahví a řádně uzavřete.

Recept na rakytníkovo-šípkové víno

Rakytník a víno? Proč by ne! Trochu se picnete, osladíte si život a dostanete do sebe nějaký ten vitamín. To zní jako plán! K vínu doporučujeme zeleninové saláty, těstoviny, zvěřinu a tvarohové dezerty. Domácí víno poté skladujte v chladu a temnu. Po otevření doporučujeme vypít do týdne neboli 100ml sklenku denně.

Ingredience na rakytníkovo-šípkové víno:

  • hrst rakytníkových bobulí
  • hrst šípků bez jadérek a chloupků
  • 1 l kvalitního bílého vína

Postup:

  1. Připravte si prázdnou láhev od vína a naplňte ji rakytníkem a šípkem.
  2. Láhev poté doplňte do poloviny hrdla bílým vínem.

  3. Láhev dobře uzavřete a nechte 2 týdny na teplém místě louhovat. Denně protřepávejte!
  4. Po 14 dnech víno sceďte a směs šípků a rakytníku vymačkejte do poslední kapky.

  5.  Víno přelijte do nové čisté láhve a dobře uzavřete.

Recept na rakytníkový med

Bylinkový čaj prohřeje zmrzlé tělo, rakytníkový med se postará o správně fungující imunitu. Na tohle kombo nedáme na podzim a v zimě dopustit.

V obchodě ale stojí rakytníkový med slušný balík a ne vždy kupujete rakytník jako spíše kostky cukru. A tak je o doma připravený med z rakytníku čím dál větší zájem. Zkuste si ho taky, není to žádná věda.

Vlastně jen smícháte všechny suroviny dohromady.

Recepty z rakytníku: olej, med i čaj

Recept na med z rakytníku je až směšně jednoduchý, ale chutná milionově.

Ingredience na rakytníkový med:

  • 1 dl čerstvě vylisované rakytníkové šťávy
  • 3 dl kvalitního tekutého medu

Postup:

  1. Obě ingredience smíchejte dohromady a vzniklý med nalijte do sklenice.
  2. Sklenice poctivě uzavřete a med skladuje v chladu a temnu.

TIP na závěr: O proslulém rakytníkovém čaji už jste možná slyšeli.

Doma ho připravíte během chvíle. Stačí v hrnci uvařit 500 ml vody a 2 polévkové lžíce sušeného rakytníku. Po 5 minutách čaj sceďte (ale nemusíte, záleží, jak moc vám v čaji vadí rozvařené plody) a přidejte listy máty nebo paličku skořice.

Bacily vás budou obcházet obloukem!

Chat: Pavla Cvrčková a Pavel Cvrček — Sama doma — Česká televize

Babet: „Dobrý den, koupili jsme u Vás spousta rakytník.šťáv…

atd,je to moc dobré,ale když otevřu jednu skleničku,nestačí se to všechno brzo spotřebovat a i když to mám v lednici tak se ten okraj na skleničce brzy začne kazit a kvasit i jako plesnivět a musím to celé bohužel vyhodit a to je velká škoda,začne se to kazit v lednici už po týdnu,do týdne to bohužel nejsem schopná spotřebovat,co s tím poraďte?Děkuji“

Pavla Cvrčková a Pavel Cvrček: „Dobrý den, doporučujeme najít i jiné možnosti konzumace. Přidávejte rakytníkovou šťávu do čaje s medem, můžete si vytvořit sladký sirup a ředit ho s vodou. Návod budeme ukazovat dnes v pořadu Sama doma.“

Jana: „Dobrý den,je možné používat Rakytník pro miminka od 7 měsíců,jestli ano v jaké formě.Děkuji a přeji hezký den“

Pavla Cvrčková a Pavel Cvrček: „Sedmi měsíční miminko je ještě příliš malé, doporučujeme rakytník konzumovat alespoň od jednoho roku.“

Michaela Bojerová: „Kdy se dá natrhat bobule rakytníku a kde se najdou?Je dobrý čaj z rakytníku při těhotenství?Děkuji za odpověd!!!Slečna Bojerová“

Pavla Cvrčková a Pavel Cvrček: „Čaj z rakytníku je určitě vhodný v těhotenství. Bobule rakytníku se sklízí v této době nebo po celou zimu.“

Lenka Říhová: „Dobrý den,chci se zeptat jesli mohu nějak Rakytník zavařit.Zůstavají však i po zavaření účinné látky????“

Pavla Cvrčková a Pavel Cvrček: „Rakytník můžete zavářet, ale doporučujeme nepřekročit 60 stupňů.“

Bára: „Dobrý den, je opravdu rakytník tak zázračný, jak se říká? V jaké formě doporučujete rakytník pro malé děti? Děkuji.“

Pavla Cvrčková a Pavel Cvrček: „Pro malé děti je vhodný rakytníkový sirup nebo rakytník do jogurtu.“

Jindra: „Dobrý den, máme na zahradě asi již 5 rok 2 keře rakytníku o velikosti cca 2,5m, ale dodnes ještě nebyl ani jeden plod.Kde je chyba, děkuji.“

Pavla Cvrčková a Pavel Cvrček: „Je možné, že máte pouze samčí nebo samičí keřík. Doporučujeme, abyste si pořídila samčí a samičí rostlinu.“

Iveta H.: „Koupila jsem u Vás rakyt. krém,s oranžovým víčkem,ale je mi divné,že krém je bílý ani trošičku není zbarvený do oranžova a na štítku co krém obsahuje není o rakytníku ani zmínka,což mě zarazilo“

Pavla Cvrčková a Pavel Cvrček: „Za chvíli uvidíte náš výrobek Rakytník gel, můžete ho porovnat s tím, který máte doma. Pokud je to ten samý, gel nemusí být oranžový, aby měl účinky, které má mít.“

Michaela Bojerová: „Dají se bobule rakytníku skladovat v lednici?Děkuji!!!Slečna Bojerová“

Pavla Cvrčková a Pavel Cvrček: „Nejlepší je skladovat je v mrazáku a po té odebírat a přidávat si je do čaje s medem.“

Romana: „Dobrý den,vyrobila jsem doma rakytník s cukrem podle receptu astrologa Havelky. Můžete mě prosím napsat,jak dlouho se může takto zpracovaný uchovávat? Předem moc děkuji.“

Pavla Cvrčková a Pavel Cvrček: „Bohužel, recepty pana Havelky neznáme.“

Michaela Bojerová: „Kde se najdou bobule z rakytníku?Je vhodný čaj z rakytníku při těhotenství?Děkuji za odpověd!!!Slečna Bojerová“

  • Pavla Cvrčková a Pavel Cvrček: „Bobule si můžete koupit přímo u nás nebo u pěstitele.“
  • Michaela Bojerová: „Jak vůbec vypadají bobule rakytníku?“
  • Pavla Cvrčková a Pavel Cvrček: „Jsou oranžové, mají jedno semínko a jsou ve tvaru bobule.“
  • Hana: „Prosím vás kolik lžiček té rakytníkové šťávy kterou jsem si u vás koupila mohu za den spotřebovat, nehrozí nějaké přdávkování a nebo abych to zas nebrala zbytečně ,kolik je takové optimální množství a ještě se chci zeptat pokud jím bobulky přímo z keříku kolik jich můžu za den sníst . Dějuji Hana“

Pavla Cvrčková a Pavel Cvrček: „Doporučujeme dvě velké lžíce denně nebo i více. Záleží na tom, jak se cítíte. Předávkování nehrozí.“

František Pacovský: „Znáte nějaký fígl na sklízení? Plody jsou dost pevně na větvičce a při odtrhávání se rozmačávají. Děkuji.“

Pavla Cvrčková a Pavel Cvrček: „Nastříhejte větvičky s plody, zamrazte na -22 a po té sklepávejte.“

Simona: „Dobrý den,trpím častými bolestmi v krku,následně kašel a zvýšená teplota,mohu nějak posílit imunitu? Poradíte mi jakou formu rakytníku či něčeho jiného brát. A jak často? Mám 2,5 letou dceru je pro ni rakytník vhodný?“

Pavla Cvrčková a Pavel Cvrček: „Doporučila bych Vám jíst celé plody nebo pít 100% šťávu z rakytníku. Pro dceru bychom doporučili sirup, ovocnou pomazánku nebo rakytník do jogurtu.“

Lucie: „Dobrý den, o rakytníku jsem slyšela jen to nejlepší, ale pouze o 100% za studena lisovaném-nijak chemicky neupravovaném.Problém ale vždy nastal, že se má po otevření lahvičky do 10dní zpracovat. To se mi u malého 3,5letého syna nemůže podařit. Cena není nijak malá,nevíte o menším balení, případně jak je to s tím uchováváním na delší dobu? Děkuji mnohokrát“

Pavla Cvrčková a Pavel Cvrček: „Bohužel, menší balení nemáme,doporučuji, abyste pila šťávu s ním nebo si polovinu odlejte a zamražte.“

Petra: „Dobrý den. Mohu rakytník užívat i v těhotenství?“

Pavla Cvrčková a Pavel Cvrček: „Ano můžete, je to v tomto období velmi vhodné.“

Zlata K.: „Zdravím Rakyt, přednáška byla skvělá!“

  1. Pavla Cvrčková a Pavel Cvrček: „Díky!“
  2. Lenka Nováková: „Dobrý den, chci se zeptat – nemám zahrádku, ale mám balkón, je možné rakytník pěstovat v nádobě na balkóně? Děkuji, Lenka Nováková, Brno“
  3. Pavla Cvrčková a Pavel Cvrček: „V květináčích se pěstuje velmi obtížně.“

Julius Křenek: „Dobrý den. To je všechno krásné o produktech z rakytníku ale kde se dájí sehnat?“

  • Pavla Cvrčková a Pavel Cvrček: „Na farmářských trzích, na internetu nebo ve zdravých výživách.“
  • Jičínská Marie: „Dobrý den, je možné plody zmrazit a následně otrhat a zavařovat a dále zpracovávat?“
  • Pavla Cvrčková a Pavel Cvrček: „Ano to je možné.“
  • Kotlantová: „Sdělte prosím, jak mnoho se může vypít čisté šťavy, snad se má ředit vodou. Děkuji“
  • Pavla Cvrčková a Pavel Cvrček: „Nemusí se ředit vodou, dá se pít samostatně nebo přidávat do dalších nápojů.“

Něha Volková Šumperk: „Prosím o posouzení, zda dělám dobře, když smíchám med a rakytník v poměru 1:1 a dám do ledničky a postupně denně používáme jednu lžičku? Děkuji moc.“

  1. Pavla Cvrčková a Pavel Cvrček: „Poměr je vyhovující, jen doporučujeme spotřebovat v krátké době, aby nedocházelo ke kvašení.“
  2. Iva: „Dobrý den,je rakytník běžně v prodeji a jaká je náročnost na naše klima?“
  3. Pavla Cvrčková a Pavel Cvrček: „Je v prodeji, dejte sei pozor, aby Vám prodali samčí a samičí rostlinu.“
  4. Lenka: „Ahoj Cvrčci, jste dobří! Zdraví Oli a Lenka“

Pavla Cvrčková a Pavel Cvrček: „Ahoj holky!!!“

Králová: „Dobrý den, můžu dávat rakytníkový sirup i 1,5leté holčičce? Děkuji za odpověď.“

Pavla Cvrčková a Pavel Cvrček: „Určitě můžete, výrobek sirup s rakytníkem je pro děti vhodný, dále doporučujeme rakytník do jogurtu, který se dá přidávat do tvarohu, bílého jogurtu a kaše.“

Langová: „Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, jestli jsou nějaké zvláštnosti při pěstování rakytníkového keře? Konkrétně jaké stanoviště, půda.. A kde si mohu rostliny koupit. Olomoucko.“

Pavla Cvrčková a Pavel Cvrček: „Lehčí vlhké půdy a nadmořská výška nad 400m nad mořem. Rostlinky si můžete koupit u pana Bajera ve Velké Oseku.“

Kristýna: „Dobrý den, otec má rakovinu ledvin (nedavno odoperována ledvina s nádorem) – jaký produkt z rakytníku byste mu doporučili (jestli je to vůbec vhodné) – třeba i s hlívou? Děkuji moc za odpověď. K“

Pavla Cvrčková a Pavel Cvrček: „Doporučujeme olej z rakytníku.“

Petra Karmazínová, Sokolov: „Dobrý den, může rakytník posílit imunitu i u dětí, máme dva chlapce 3letého a 4 měsíčního. Děkuji Petra K.“

Pavla Cvrčková a Pavel Cvrček: „U 4-měsíčního bych ještě počkala, ale starší syn může určitě užívat rakytník v jakékoli podobě, např. šťávu nebo sirup“

Ivana: „Dají se výrobky z rakytníku zakoupit v Ústí n.L. nebo v Teplicích_“

Pavla Cvrčková a Pavel Cvrček: „Na zahradě Čech v Litoměřicích nebo přes internet.“

Ing.Pavel Pekárek: „Doplńuji, nemohl bych si koupit šťávu z rakytníku u Vás ???? Sdělte kam a kolik peněz mám poslat.Pak mi můžete poslat vy šťávu. Diky, pokud too jde.“

Pavla Cvrčková a Pavel Cvrček: „Můžete si ji koupi přímo u nás ve Lhotě pod Libčany u Hradce Králové.“

Martina V.: „Dobrý den, za jak dlouho po zasazení rakytník plodí? Děkuji“

Pavla Cvrčková a Pavel Cvrček: „Trvá to asi čtyři až pět let.“

Věrka Baštová: „Dobrý den,jsem v 6.měsíci těhotenství a poměrně dost trpím na chřipky.Myslíte že bych mohla pít šťávu z rakytníku jako převenci proti chřipkám?Neublíží to miminku?“

Pavla Cvrčková a Pavel Cvrček: „Pokud jste takto nemocná, tak rakytník doporučujeme. Zlepší váš imunitní systém a zároveň Vám dodá energii, kterou jistě budete potřebovat:)“

Lidka: „Syn má někdy problémy se žaludkem, nemá jíst kyselé. Může mu šťáva rakytníku škodit? Děkuji“

Pavla Cvrčková a Pavel Cvrček: „V tom případě by pro Vás byl vhodný rakytníkový olej, který je pro nevolnosti velmi vhodný.“

Petra H.: „Dobrý den, kde koupím Rakytník a je cenově dostupný?? Děkuji“

Pavla Cvrčková a Pavel Cvrček: „Na farmářských trzích koupíte naše produkty a v ovocných školkách rostliny.“

Michala Z.: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda mohu konzumovat produkty z rakytníku , když kojím? Nebude to mít nějaký vliv na miminko? děkuji“

Pavla Cvrčková a Pavel Cvrček: „Na miminko bude mít jedině blahodárný vliv“

Hana Šůnová: „Četla jsem, že rakytník je výborný na kožní onemocnění. Je to pravda?“

Pavla Cvrčková a Pavel Cvrček: „Na kožní onemocnění je vhodný rakytníkový gel.“

Ludmila Zůfalá: „Ještě jeden dotaz, neotříhám rakytník moc, když jej takhle sklízím? Za jak dlouho doroste?“

  • Pavla Cvrčková a Pavel Cvrček: „Bude plodit až druhým rokem.“
  • Ivana Němcová: „Jsem alergička-pyly, není nebezpečí při užívání rakytníku?“
  • Pavla Cvrčková a Pavel Cvrček: „Já také a je vhodný“

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector