Rajčata nejlépe dozrají v sáčku s jablkem

Čerstvé ovoce a zeleninu nelze skladovat věčně, přesto je možné jejich trvanlivost několika jednoduchými postupy prodloužit. Víte, jak skladovat brambory, jablka či jak nechat některé plody dozrát? Poradíme vám.

Čerstvé ovoce a zeleninu kupujte v malém množství, abyste je nemuseli příliš dlouho skladovat. Mísy s ovocem a přihrádky se zeleninou navíc pravidelně kontrolujte a vyhazujte zkažené kusy, aby se plíseň či hniloba nešířila dál.

Skladování rychle se kazícího ovoce a zeleniny

Salátovou zeleninu a měkké ovoce skladujte vždy v lednici. K dostání jsou i nádoby s odsavačem, které vytváří vakuum, v němž potraviny déle vydrží.

Tip: Pokud vám ovoce, třeba banány, přezrál, rozmačkejte je a zmrazte. Můžete ho použít třeba do koláče.

Jablka uložte na tác nebo do přihrádky tak, aby se nedotýkala. Při sebemenší známce hniloby ovoce vyhoďte!

Čtěte také: 9 důvodů, proč jíst jablka každý den

Citrony vydrží v lednici až měsíc, vložíte-li je do sklenice se studenou vodou.

Čerstvé houby přikryjte vlhkým papírovým ručníkem a dejte do lednice. Vydrží tak i několik dní.

Rajčata a okurky chutnají nejlépe, uchováváte-li je při pokojové teplotě, nikoli v lednici.

Křehké potraviny a některé druhy zeleniny se nejlépe uchovávají ve vodě. Třeba jarní cibulku či celer postavte do sklenice s vodou a tu dejte do lednice. Řeřichu a olivy uchovávejte v misce úplně stejným způsobem.

Brambory skladujte spolu s jablky

Když skladujete velkou zásobu brambor, přidejte k nim i několik jablek. Zamezíte tak naklíčení brambor. Pokud jste při vaření oškrábali příliš mnoho brambor, zalijte je vodou a dejte do lednice. Vydrží vám tak delší dobu.

Dozrávání ovoce

Mnohé ovoce zraje i po očesání, víte, jak ho nechat správně takzvaně dojít?

Rajčata chraňte před sluncem a nechte dozrávat na tmavším místě, ideální je třeba zásuvka. Na slunci totiž jen změknou, ale nedozrají.

Jablka a hrušky dejte do papírového sáčku a přidejte k nim již zralé jablko. Pytlík několikrát propíchněte a dejte na tmavé chladné místo.

Zelené ovoce nechte dozrát v proděravěném igelitovém sáčku, dírkami bude proudit dovnitř vzduch, ale nepropustí ven etylen, plyn bez zápachu, který podporuje zrání.

Avokádo nechte dozrát v teplé větrané skříni nebo v igelitovém sáčku s kouskem banánové slupky.

Čtěte také: Jak vybrat čerstvé avokádo

Banány – nechcete-li aby dál zrály, dejte je do lednice. Slupka sice zčerná, ale dužina nezměkne.

  • Rajčata nejlépe dozrají v sáčku s jablkem
  • Rajčata nejlépe dozrají v sáčku s jablkem
  • Rajčata nejlépe dozrají v sáčku s jablkem
  • Rajčata nejlépe dozrají v sáčku s jablkem
  • Rajčata nejlépe dozrají v sáčku s jablkem
  • Rajčata nejlépe dozrají v sáčku s jablkem
  • Rajčata nejlépe dozrají v sáčku s jablkem
  • Rajčata nejlépe dozrají v sáčku s jablkem

Dozrávání rajčat uspíšíme jablky; při 13 °C vydrží do Vánoc

Domů » Kalendárium » Zeleninová zahrada » Dozrávání rajčat uspíšíme jablky; při 13 °C vydrží do Vánoc

Plody rajčat mohou být skladovány až několik týdnů, je však třeba zohlednit teploty vhodné pro různá stadia jejich zralosti. Dozrávání lze navíc urychlit i zpomalit.

Při teplotách okolo 13 °C však bude vybarvování plodů velmi pomalé a při teplotě 10 °C se zcela zastaví.

Pokud plody dorostly do konečné velikosti, ale jsou stále zelené, můžeme je uchovávat při teplotách 13 až 18 °C, aniž by došlo k jejich poškození chladem.

U zelených dorostlých plodů by teplota neměla klesnout pod hranici 10 až 12 °C, kde začíná riziko poškození chladem. Optimální teploty pro vybarvení zelených dorostlých rajčat jsou okolo 20 °C.

Plody již zralé, vybarvené, pevné konzistence, můžeme skladovat při teplotách nižších než plody zelené, přijatelné je rozmezí mezi 7 až 10 °C, které nemá negativní vliv na kvalitu plodů.

Při poklesu teploty pod 7 °C již hrozí riziko poškození chladem i u vybarvených plodů, které ztrácejí svoji pevnost, chuťové vlastnosti a uchovatelnost.

Rajčata nejlépe dozrají v sáčku s jablkem

Rozmanitá dozrávající rajčata

Jak regulovat dozrávání plodů v domácnosti?

Pokud chceme, aby nám dorostlé, ale stále ještě zelené plody doma co nejdříve dozrály, uložíme je na místě s teplotou okolo 20 až 24 °C. Během dozrávání plody pravidelně kontrolujeme a odstraňujeme kazící se kusy.

Chceme-li dozrávání oddálit, abychom například měli svá rajčata na dobu vánoční, můžeme plody uložit při teplotách okolo 13 °C, ne však výrazně nižších, aby nedošlo k jejich poškození chladem.

  • Při tržním pěstování rajčat se plody často tzv. podtrhnou, tzn., sklidí se ještě ne zcela zralé (buď zelené, nebo s počínajícím zabarvováním plodů). Takto sklizené plody nepřezrávají a je s nimi snazší posklizňová manipulace a lépe se transportují. Před uvedením na trh se ošetřují ve speciálních komorách etylénem, který urychlí jejich vybarvení.

Etylénový tip

V domácnosti sice speciální dozrávárnu běžně nemáme, etylén však můžeme k dozrávání využít. Zelené dorostlé plody rajčete uložíme společně s dozrávajícími jablky (můžeme lehce překrýt fólií). Jablka při dozrávání produkují etylén a ten stimuluje proces dozrávání zelených plodů rajčete.

Rajčata nejlépe dozrají v sáčku s jablkem

Dozrávání rajčat s jablky produkujícími etylén

Zpracování

Rajče je v kuchyni velmi oblíbenou zeleninou, která se využívá pro přípravu řady pokrmů v čerstvém stavu. Rajská přidáváme do salátů, jíme je se sýry, v bagetách, používáme je na přizdobování pokrmů. Po tepelné úpravě z nich tvoříme omáčky, polévky, zapékaná rajčata, lečo aj. Významnou kapitolu představuje zpracování (na kečupy, protlaky, džusy, sterilovaná rajčata, sušená rajčata aj.

Foto Knihovnička Zahrádkáře

Rajčata nejlépe dozrají v sáčku s jablkem abionózy abiotické poruchy bakteriózy deformace nekróza plísně rajčata svinování listů virózy 23. 5. 2020

Pěstitelovu radost z úrody rajčat občas pokazí nekróza, virózy, bakteriózy a další rostlinné poruchy a choroby. Lze plody bránit před nákazou a poškozením? (Pokračování textu…)

číst více Rajčata nejlépe dozrají v sáčku s jablkem brambory cukety nákyp niva rajčata v receptu 25. 10. 2019

Z brambor se dají vařit úžasné věci od české klasiky po moderní kuchyni, od jednoduché přípravy po náročnou, o to pak větší chuťový zážitek. (Pokračování textu…)

číst více Rajčata nejlépe dozrají v sáčku s jablkem cibule sečka papriky rajčata ředkvičky roketa salát skleník září 4. 9. 2019

V září ve skleníku sklízíme a až na výjimky nesejeme a nevysazujeme. Vychutnáváme si plody celoroční píle a snad i zábavy a relaxace. (Pokračování textu…)

Budete mít zájem:  Nemoc Motýlích Křídel Příznaky?

číst více Rajčata nejlépe dozrají v sáčku s jablkem papriky rajčata sazenice výsevy zelenin září 18. 9. 2018

Uvolněné pařeniště, nevytápěný skleník nebo fóliovník můžeme využít k výsevu ředkviček a špenátu. Bulvičky a lístky tzv. baby špenátu sklízíme v říjnu a listopadu. (Pokračování textu…)

číst více

Untitled Document

Nákup a skladování potravin:

Při výběru ovoce a zeleniny si rozhodně všímáme stavu jednotlivých kousků. Aby ovoce nebylo nahnilé, zelenina oschlá.

Rajčata nejlépe dozrají v sáčku s jablkem

Nákup zeleniny

Zelí

Střed hlávky zlehka stiskneme, zda je pevný. Pokud je měkký, má hnědé skvrny nebo poškozená místa, rozhodně zelí nekupujeme.

Zelené fazole

Ke zjištění, zda je fazolový lusk čerstvý, podržíme jej mezi ukazováčkem a palcem, zlehka jej ohneme. Čerstvý musí prasknout, postarší lusk bude gumový, ohne se, ale nepraskne.

Květák

Odhrneme spodní listy a podíváme se mu na růžičky, dole u košťálu hledáme, zda v nich není hmyz, není nahnilý či se neobjevují černé skvrnky. Čerstvý květák musí mít bílé a tvrdé růžičky.

Salát

Čerstvý salát má listy pevné, křupavé a nepoškozené, má jasnou barvu. Rozhodně nekupujeme takový, co má barevné skvrny a oschlé či jen trochu nahnilé listy, byť třeba jen jeden a mírně.

Paprika

Do salátů se hodí červená, žlutá a oranžová. Nekupujeme takovou, co je potlučená, projevuje známky hniloby, je měkká a scvrklá.

Okurky

Čerstvé okurky jsou pevné, rovné a mají lesklou slupku. Pozor dáváme zejména na konce, jakmile jsou měkké, je to první známka toho, že okurky nejsou čerstvé a vydrží stěží pár dní. Totéž platí i pro cuketu, ta však bývá měkká i uprostřed.

Žampiony a jiné čerstvé houby

Přednost mají ty nebalené, které si můžeme vybrat. Nesmí být mokré, měkké a musí vonět. Pozor na balené houby – většinou vypadají čerstvě jen vrchní kousky, ale když je doma rozbalíte, zjistíte uprostřed hnilobu, bývají zapařené. Takové jsou silně nevhodné pro konzumaci.

Rajčata

Nekupujeme otlučená, nedozrálá, ani přezrálá rajčata – ta jsou velmi měkká a dlouho nevydrží. Pokud máme možnost, kupujeme raději rajčata se stopkou, ne otrhané samotné plody. Podléhají rychleji zkáze, kdežto se stopkou vydrží déle čerstvá, doma si jich pak vždy utrhneme jen tolik, kolik ihned spotřebujeme.

Česnek

Vybíráme takový, který má hlavičku kulatou, pevnou a slupka je suchá. Vyhýbáme se česneku, který má měkké a scvrklé stroužky, zelené výhonky, zkontrolujeme spodní část (u kořínků se často objevuje plíseň).

Brambory

Když se vydáme na nákup brambor, měli bychom mít předem promyšleno, zda jich budeme potřebovat větší množství do zásoby, nebo zda nám stačí jen menší množství na polévku a přílohu. Při nákupu dbáme na to, aby kvalita odpovídala ceně.

Na hlízách by neměla být nalepená hlína, nesmějí být nahnilé, naklíčené ani mechanicky poškozené, ideální je, když jsou stejné velikosti. Zelené brambory naznačují horší kvalitu.

Rozhodneme-li se pro brambory v sáčku, pak dbáme na to, aby každé balení obsahovalo informace o kvalitě, druhu, varném typu, váze a ceně. Neměla by chybět ani adresa pěstitele nebo balíren.

Skladování ovoce a zeleniny:

V domácnostech čerstvé ovoce a zeleninu uchováváme v chladničce, ve spíži, ve sklepě nebo na světle při pokojové teplotě. Je dobré pamatovat si, že pro co nejdelší trvanlivost ovoce je důležité dostatečné větrání, teplota okolo 5 stupňů, vysoká vzdušná vlhkost a zamezení namrznutí.

Obal tvoří většinou perforovaný plastový sáček, papírový či mikrotenový sáček, které jsou vhodné pro krátkodobé skladování. Jeden sáček bychom neměli používat vícekrát kvůli přenosu pachů a plísní. Plastová nebo dřevěná přepravka je vhodná pro delší skladování, ale musí se pravidelně čistit.

Čistota je samozřejmá nejen u obalů, ale i u skladovacích prostor.

Zeleninu uskladňujeme ve vzdušné, chladné, suché a dobře větrané komoře, nejlépe na lískách. Určitě ne na hromadách. Chráníme ji před teplem, vlhkem a mrazem.

Ve vlhku zelenina zahnívá, v přílišném suchu vadne, v teple vyrůstá a kazí se. Ukládáme ji vždy suchou a přebranou, zbavenou hlíny.

Na zimu ukládáme zeleninu ve sklepě do čistého (nejlépe říčního) písku, který udržujeme vlhký.

Ovoce

Jablka

Jablka spadaná ze stromu ani jablka vykazující stopy hniloby či poškození ochranné slupky NEsbíráme. Na rozdíl od jiných druhů ovoce jablka snášejí i trochu vyšší skladovací teplotu (10-14°C). Na čerstvých jablkách si pak můžeme pochutnávat až 7 měsíců.

Jahody

Sklízejí se především v červnu, až když jsou zralé. Sbíráme je i se stopkou a vkládáme do košíku nejlépe po ránu. Plody se stopkou nevadnou tak rychle jako plody bez stopky. Co nejdříve je uložíme do chladnější místnosti, čerstvé vydrží necelý týden.

Maliny

Čerstvé plody skladujte v nejchladnější části ledničky nejdéle jeden týden. Je také sbíráme se stopkou.

Borůvky

Borůvky lze skladovat až 10 dní. Ze směsi plodů musíme odebrat ty rozměklé či seschlé. Borůvky je nejlépe skladovat v tenké vrstvě do mísy či na talíři a překrýt jej plastovou fólií. Vodou je omýváme až těsně před použitím.

Třešně

Třešně trháme i se stopkami a vybíráme pouze zralé a červené plody. Ukládáme je v nejchladnější zadní části chladničky. I zde platí pravidlo – neomývat je, pokud je nebudeme týž den zpracovávat. Pokud dodržíme skladovací podmínky, můžeme je bez obav konzumovat ještě za 6 dní.

Švestky

Švestky lze sklízet i ne zcela zralé. Můžeme je nechat dozrát při pokojové teplotě. Pokud jsou zralé „tak akorát“, skladujeme je v chladu a dbáme na to, aby nebyly v kontaktu s potravinami vylučujícími ethylen (banány, jablka, hrušky), jinak by hrozilo přezrání.

Meruňky

I meruňky můžeme, podobně jako švestky, nechat dozrát při pokojové teplotě. Na omak měkké a narůžovělé meruňky jsou dostatečně zralé a v chladu zůstanou čerstvé až 3 dny.

Rybíz

Zralé a pevné kuličky rybízu uchováváme v chladničce. Zkažení jim nehrozí 2 týdny. Samozřejmě i je necháváme na stopkách.

Budete mít zájem:  České biokuře konečně na pultech obchodů

 

Zelenina

Mrkev

Mrkev sklízíme před příchodem prvních mrazíků. Zdravé kořeny zbavíme natě a očistíme od hlíny, ale nemyjeme vodou. Skladujeme na suchém chladném místě, kde vydrží až 5 měsíců. K dlouhodobému skladování používáme pouze vhodné odrůdy, nikoliv mrkve určené k rychlení.

Rajčata

Rajčata mají schopnost dozrávat ještě po sklizni. Pokud je plánujeme skladovat delší dobu, trháme plody ještě než zčervenají a změknou. Kupodivu rajčata patří do ledničky, až když jsou naprosto zralá. Nezralé plody můžeme nechat dozrát v papírovém sáčku při pokojové teplotě. Zralé plody postavíme stopkou nahoru a skladujeme je v ledničce nejdéle 4 dny.

Okurky

Okurky skladujeme v ledničce při teplotě do 8 °C a vydrží až dva týdny.

Cibule a česnek

Sklízíme ji během srpna a září, až když nať polehává a schne, poté ji necháme na slunci alespoň týden vysušit buď zavěšenou nebo položenou na záhonu. Skladujeme ji v síťových pytlích či v bedničkách ve vrstvách. Podle odrůdy se ze skladované cibule můžeme těšit 3 – 6 měsíců. Obdobné je to i s česnekem.

Saláty

Saláty v chladu vydrží asi jen 3 dny. Proto při výsadbě pamatujeme na postupné vysévání. Pak můžeme saláty zpestřovat jídelníček po celou sezónu.

Květák

Pokud se nám ho urodilo příliš, nejlépe ho po částech uložíme do perforovaného igelitového sáčku a uskladníme v ledničce v teplotě lehce nad nulou. Takto vydrží až dva měsíce.

Brambory

Rané brambory můžeme sklízet už za květu, pozdní odrůdy až když nať zežloutne a seschne. Po vykopání je zbavíme nánosů hlíny a necháme několik hodin schnout. Podobně jako mrkev je ukládáme do chladného prostředí, kde však nehrozí namrznutí. Brambory nám podle množství a správného skladování mohou vydržet i přes půl roku.

Neméně důležité je skladování brambor. Pokud se rozhodneme brambory kratší nebo delší dobu skladovat, je důležité, aby byly uloženy na suchém, vzdušném místě, ve tmě a chladu. Předejdeme tak hnilobě i předčasnému vyklíčení. Jelikož ale nejsem v tomto oboru odborník, dovolím si odcitovat profesionální informace ke správnému skladování.

Vzhledem k délce období je nutné dodržovat ideální podmínky po celou dobu skladování, které je rozdílné u jednotlivých užitkových druhů. Z hlediska zdraví skladovaných hlíz jsou nejdůležitější první dvě fáze skladování, kdy dochází nejprve k osušení a následně k zahojení povrchových poškození, která by byla vstupní branou pro houbové choroby.

Další etapou skladování je období klidu, během něhož je nutné snížit metabolické ztráty na minimum a ve kterém jsou zachovány pouze minimální životní funkce. Tyto životní projevy je nutné zastavit dostatečným ochlazením na správnou teplotu v celém skladovacím profilu. Pro zabránění klíčení je nejvhodnější teplota 2 – 4 °C, která se udržuje u sadbových brambor.

Za této teploty nedochází ke klíčení a hlízy si zachovávají dormanci do doby, než jim opět zvýšíme teplotu. Skladování brambor při takto nízké teplotě má také nevýhodu, která spočívá v redukci cukrů a následném sládnutí hlíz. Proto je nutné konzumní brambory skladovat při vyšší teplotě. U běžných odrůd dochází k rovnováze mezi redukcí cukrů a jejich prodýcháváním nad 7 °C.

To je důležité hlavně u brambor určených na smažené výrobky. U nich totiž dochází při vysokých teplotách během smažení k reakci mezi aminokyselinami a redukovanými cukry, vlivem této reakce dochází k hořknutí a hnědnutí produktů.

Proto se bramborám skladovaným pro tyto účely zachovává skladovací teplota mezi 7 – 10 °C (hranolky 7 – 9 °C, chipsy 8 – 10 °C) a případné klíčení se omezuje chemicky. ( zdroj: Agromanuál.cz )

Nesmí být scvrklé, popraskané a měkké. Také pokud se začínají objevovat první klíčky, jejich nákup se nedoporučuje.

Papriky

Paprikám nevadí teploty do 18 °C a vysoká vlhkost. Lze je tedy skladovat i v chladné spižírně. Nic však nezkazíme, pokud je dáme do chladničky. Zabalené v mikrotenovém sáčku přečkají bez úhony 5 dní. Zelené papriky vydrží déle, než žluté či červené.

Nenalezli jste tu informace o zelenině či ovoci, které preferujete vy? Pak nám dejte vědět v diskuzi pod článkem.

Česnek

Nejlépe ho uchováme naložený do oleje. Česnek oloupeme a celé stroužky dáme do sklenice a zalijeme olejem. Olej působí jako konzervant. A na druhou stranu česnek olej výborně ochutí. Výtečný bude do salátů jako součást zálivky. Takto uskladněný česnek by měl vydržet zhruba dva týdny.

Celer

Zvadlé řapíky celeru oživíme, když je ponoříme do vody s kostkami ledu. Necháme je tam asi hodinu. Bulvu zespodu seřízneme a postavíme také do vody s ledem.

Cibule

Pokud máme nadbytek oloupané cibule, ponecháme slupku z cibule a část kořínků, společně zabalíme co mikrotenové fólie a spotřebujeme maximálně do tří dnů.

Cibule a česnek

Nejlépe se skladují zavěšené, proto použijeme nové dámské punčochy, do kterých je nacpeme. Mezi jednotlivými hlavami uděláme uzly, při použití vždy jednu odstřihneme. Takto připravené zavěsíme na chladném místě.

Adam Havlíček – Právě dnes

Atleti plus triatlonisté Spartaku a hokejisté Horácké Slavie hráli prim při vyhlášení 51. ročníku ankety Sportovec města Třebíče. Nejvíce bodů posbíral od odborné komise teprve šestnáctiletý desetibojař Adam Havlíček. Veřejnost (čtenáři) udělila p…Závodníci Atletiky Jihlava Eduard Kubelík a Tereza Škarková nechybějí v nominaci na Atleta Vysočiny 2020. Právě Kubelík je úřadujícím vítězem ankety. Vzhledem k výkonům třešťského sprintera je velice pravděpodobné, že prvenství obhájí.Sladká, krásně červená rajčata, která voní a chutnají přesně tak, jako byste si je sami před chvílí utrhli z keříku na zahrádce, díky farmářskému družstvu ČERSTVĚ UTRŽENO nezmizí z našich stolů ani na podzim či v zimě. Rozhodně se tak nemusíte vzd…Pořádně mokrý byl krajský přebor ve vícebojích jednotlivců, konaný minulý víkend v Třebíči. Atleti plnili v dešti a větru limity pro účast na mistrovství České republiky. Hodně vidět byli jihlavští závodníci. Zazářila hlavně mladší žákyně Klára Va…[3 minuty čtení] Obliba rajčat stále stoupá. Každý z nás jich sní za rok asi dvanáct kilo. Jak poznat v obchodě ta nejlepší a kde doma dozrají do červena? Výzkumy uvádí, že ze zeleniny nakupujeme nejvíce právě rajčata. Podle Českého statistického …Strabena z farmy Mutěnice, Nelinka z farmy Velké Němčice, Hranáček z farmy Smržice… sladká rajčata, která voní a chutnají přesně […] Více … Zdroj[6 minut čtení] ROZHOVOR – Pandemie koronaviru způsobila celoevropský nedostatek zeleniny a s tím spojený nárůst cen. K tomu je třeba přidat i stoupající náklady na dopravu a také nedůvěru zákazníků. Češi jsou prý ochotní připlatit si za kvalitu a…Nedělní soutěžní program uzavřel halové mistrovství České republiky ve vícebojích. Mužský závod ovládl Ondřej Kopecký. Mezi juniory zvítězil Jonáš Pospíšil a dorosteneckou soutěž opanoval Jakub Šafář.Český zákazník při výběru zboží upřednostňuje lokální produkci. Nejvíce patrné je to u masa, zeleniny a ovoce. Čeští pěstitelé na to reagují a stále častěji rozšiřují svou nabídku i o druhy, které se až doposud pouze dovážely. Typickým příkladem j…Český zákazník při výběru zboží upřednostňuje lokální produkci. Nejvíce patrné je to u masa, zeleniny a ovoce. Čeští pěstitelé na to reagují a stále častěji rozšiřují svou nabídku i o druhy, které se až doposud pouze dovážely. Typickým příkladem j…Český zákazník při výběru zboží upřednostňuje lokální produkci. Nejvíce patrné je to u masa, zeleniny a ovoce. Čeští pěstitelé naOnline prodejci potravin hledají nové cesty, jak přilákat více zákazníků z kamenných obchodů. Internetové obchody s potravinami čím dál častěji zdůrazňují, že mají v sortimentu zboží v lepší kvalitě a čerstvější než na klasických pultech. Další čl… Miroslava Knapková – Česká veslařka–skifařka Ondřej Synek – Český veslař Jan Železný – Český atlet, oštěpař Martin Kuba – Ministr průmyslu a obchodu ČR
Budete mít zájem:  Význam Pohybových Aktivit Pro Zdraví?

Skladování ovoce a zeleniny má svá pravidla – Novinky.cz

Košťáloviny, rajská jablíčka, a mrkev při jejich uskladňování dbáme na to, aby nebyly uloženy v těsném sousedství.
Foto: Právo

V našich podmínkách se nejlépe dlouhodobě skladují především jablka a hrušky (jádroviny). Potřebují chladnou místnost s teplotou ne vyšší než 6 °C, kde by neměla klesnout pod 3 °C. Chybu už nesmíme udělat při samotné sklizni jablek. Měli bychom je sklízet krátce před tím, než dozrají k přímé konzumaci (zkušení sadaři hovoří o sv. Václavovi, kdy musejí jablka ze stromů).

.: Když je ve sklepě dost místa, lze jablka rozložit do dřevěných regálů. foto: Právo

V ideálním případě jablka rozložíme na dřevěné police nebo do lísek, které lze stavět na sebe. Jablka bychom měli vkládat do lísek stopkami nahoru, hrušky stopkami dolů.

Mezi lískami by měl proudit dostatek vzduchu, aby se mohly uvolňovat látky stimulující proces zrání. Ovšem pozor! Nadměrné větrání vede k úbytku vody, ovoce se pak rychleji scvrkává.

Zásoby pravidelně kontrolujeme a zkažené ovoce ihned odstraňujeme.

Má to být chladný, ne příliš suchý sklep s dobrou výměnou vzduchu. Ve starých venkovských staveních jsou to prostory, v nichž je podlaha z cihel nebo udusaného jílu.

Betonové sklepy v novějších stavbách, kde často vedou i topné trubky, jsou k dlouhodobému skladování ovoce naprosto nevhodné. Je-li ve sklepě relativní chladno, můžeme si pomoci tím, že plody zabalíme do sáčků z polyetylenové fólie. Jablka v tomto případě nedáváme do sáčků bezprostředně po sklizni, ale s jedno až dvoudenním zpožděním.

.: Odrůda jablek Golden Delicious vyžaduje ve sklepě vyšší vzdušnou vlhkost, aby plody zůstaly co nejdéle kvalitní. foto: Právo

Jestliže teplota ve skladovací místnosti překročí 10 °C, sáčky na několika místech propícháme. Tak se daří uskladněným odrůdám jablek např.

Golden Delicious a Boskoopské (vydrží až do května), z dalších odrůd jsou vhodné: Jonathan, Zvonkové, Idared, Red Delicious a jeho variety, Jonagold, Melrose, Coxova Reneta.

Do prostor, v nichž máme uložené ovoce, nepatří v žádném případě petrolej, benzin a jiné páchnoucí látky.

Brambory a další zelenina by neměly být skladovány společně s ovocem. Jablka totiž snadno načichnou např. cibulí, zelím a brambory rovněž.

Druhy, které nelze skladovat v bezprostřední blízkosti
mrkev – je-li uložena v sousedství rajčat, zhořkne
cibule – v blízkosti rajčat ztrácí typický říz, vedle košťálovin získává jejich chuť (zralé plody košťálovin totiž vylučují plyn etylen)
petržel, kapustu, okurky neukládáme poblíž rajčat ani jablek, protože díky tomu rychle zežloutnou. Nemáme-li šanci uskladnit je odděleně, řešíme to uložením do fóliových sáčků

Zeleninu alespoň jednou týdně kontrolujeme, tam, kde uchováváme čínské zelí, prostor dobře provlhčíme, aby nevadly listy.

Chladný, vzdušný sklep s dostatečně vysokou vlhkostí vzduchu (70-80 %). Tyto podmínky zpomalují proces znehodnocování úrody a prodlužují trvanlivost plodů. Potřebná vlhkost vzduchu ve sklepě brání listové a kořenové zelenině ve ztrátě vody, takže plody nevadnou a nescvrkávají se.

.: Hrušky sklizené v relativní tvrdosti při uskladnění velmi rychle dozrávají. foto: Právo

Vlhkost vzduchu lze zvýšit, když do prostoru postavíme bednu s mechem, který pak pravidelně zavlhčujeme, nebo do místnosti rozvěsíme mokré tkaniny. V jarních a letních měsících by teplota vzduchu ve sklepě pro zeleninu neměla přesáhnout 12 °C, přes zimu by neměla klesnout pod 4 °C. Dbáme na to, aby v místnosti bylo příšeří, což je nutné především pro brambory.

Máme-li ve sklepě tmavý kout, kde může stát bedna na brambory, lze uvažovat o jejich dlouhodobějším skladování. Brambory patří do lilkovitých rostlin, nesmějí mít příliš světla, protože se v nich díky světlu začne tvořit jedovatý solanin a brambory by pak byly nejedlé.

Rozhodně platí: každou zelenou plošku na bramborách při kuchyňské přípravě odstraníme.

  • Uskladňujeme jen ty brambory, které jsou suché.
  • Pravidelná kontrola je namístě, nahnilé nebo scvrklé vyřazujeme.

Hlavní zprávy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector