Pylofenoly – co je to a proč jsou pro nás dobré? Jaké jsou zdroje polyfenolů?

Pylofenoly – co je to a proč jsou pro nás dobré? Jaké jsou zdroje polyfenolů? Kateřina Hájková 04. 03. 2019   |  10:03

Tuky, sacharidy a bílkoviny slouží jako zdroj energie. Vitamíny, minerální látky a fytonutrienty, mezi které patří polyfenolické látky, zase slouží jako mikro-důležité sloučeniny, bez kterých by naše tělo nedokázalo fungovat. Jestli našemu zdraví stravou nějak pomáháme, pak je to hlavně obsahem polyfenolů v našem jídelníčku. Proč?

Polyfenoly jsou látky, které jsou obaženy v rostlinách. Jsou to sloučeniny s nejrůznějšími účinky a významné množství látek jsou antioxidanty. Dokáží tělu pomoci bojovat s celou řadou nepříjemných onemocnění a potíží, jako je rakovina, osteoporóza, diabetes a onemocnění srdce.

Zasahují do nejrůznějších dějů v našem organismu a dokáží dokonce zvrátit první karcinogenní procesy, které by třeba mohly skončit nádorem. Na druhou stranu je potřeba zdůraznit, že mohou vyvolat i některé nežádoucí vedlejší účinky, jako je genotoxicita, potíže se štítnou žlázou nebo mohou interagovat s jinými léky na předpis.

To ale spíše v případech, že je užíváte formou doplňků stravy v koncentrované podobě. Vždy je tedy lepší si je dopřávat hlavně prostřednictvím ovoce, zeleniny, čajů a bylin.

Biologické účinky polyfenolů v těle ovlivňuje řada faktorů. K nim patří samozřejmě samotný metabolismus, absorpce ve střevech a jejich biologická dostupnost.

Některé potraviny mají těchto sloučenin více, některé méně. Existuje několik tisíc druhů polyfenolických látek, které jsou rozděleny do několika skupin a tříd.

My vám nyní představíme zajímavé potraviny, které je obsahují ve velké míře a které stojí za to konzumovat.

Hřebíček Studie z roku 2010 zveřejnila 100 potravin rostlinného původu s největším obsahem polyfenolů. Hned na prvním místě se objevil hřebíček.

Ve 100 gramech obsahuje přes 15 g polyfenolických látek! V závěsu za ním byla máta (11 960 mg / 100 g) a anýz (5 460 mg / 100 g).

Hřebíček má všestranné využití jak v kuchyni, tak pro výrobu různých tinktur a nálevů.

Kakao a čokoláda s vysokým podílem kakaa S 3 448 mg / 100 g obsadilo čtvrté místo kakao. Na osmém místě se potom uvelebila tmavá čokoláda s 1 664 mg / 100 g. Mléčná čokoláda se v seznamu objevila také, kvůli nízkému obsahu kakaa ale skončila až na 32. místě.

Bobulovité ovoce Na polyfenoly je bohatá i řada bobulí. Patří mezi ně oblíbené a snadno dostupné plody, jako je černý rybíz (758 mg / 100 g), borůvky (560 mg / 100 g), jahody (235 mg / 100 g) a maliny (215 mg / 100 g). V létě, jejich přirozené sezóně, si tedy těchto plodů dopřávejte co nejvíce!

Nebobulovité ovoce Bobule nejsou jediným ovocem s vysokým množstvím polyfenolů. Podle Amerického časopisu Journal of Clinical Nutrition jich poměrně dost nabízí i jiné, nebobulovité druhy. Jedná se hlavně o švestky (377 mg / 100 g), třešně (274 mg / 100 g) a jablka (136 mg / 100 g).

Fazole Fazole obsahují velké množství nutričně hodnotných živin. Zřejmě tedy nebude žádným překvapením, že se v nich nachází i cenné množství polyfenolů. U černých fazolí je to (59 mg / 100 g) a u fazolí bílých (51 mg / 100 g).

Ořechy Hodně kalorií, ale také hodně důležitých živin. Tak lze stručně charakterizovat ořechy. Pozadu nejsou ani co se obsahu polyfenolů týče.

Podívejte se, jak si stojí jednotlivé druhy: lískové ořechy (495 mg / 100 g), vlašské ořechy (28 mg / 100 g), mandle (187 mg / 100 g) nebo pekanové ořechy (493 mg / 100 g) obsahují slušné množství.

Zelenina Na polyfenoly jsou bohaté hlavně i druhy zeleniny. Jedná se zejména o artyčoky (260 mg / 100 g), čekanku (166 mg / 100 g), červenou cibuli (168 mg / 100 g) a špenát (119 mg / 100 g).

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Pylofenoly – co je to a proč jsou pro nás dobré? Jaké jsou zdroje polyfenolů?

Příprava školních svačin, to je úkol, který od září znovu padá na bedra maminek nebo tatínků všech malých i větších školáků. Co neustále vymýšlet, aby svačiny nebyly každý den stejné, aby chutnaly, zasytily…

Čtěte dál Pylofenoly – co je to a proč jsou pro nás dobré? Jaké jsou zdroje polyfenolů?

Zvládnout náročný den ve škole či v práci bez menší zdravé svačiny mezi jídly může být těžké. Stejně tak ale může být pro mnohé obtížné…

Pylofenoly – co je to a proč jsou pro nás dobré? Jaké jsou zdroje polyfenolů?

V současné době se jedná o jeden z nejpopulárnějších stravovacích směrů. Díky přerušovanému půstu (neboli IF = intermittent fasting)…

Pylofenoly – co je to a proč jsou pro nás dobré? Jaké jsou zdroje polyfenolů?

Máta je rostlinka s všestranným využitím. Nejvíce ji ale oceníte v kuchyni a při zdravotních potížích. Můžete si ji snadno vypěstovat…

Pylofenoly – co je to a proč jsou pro nás dobré? Jaké jsou zdroje polyfenolů?

S rostoucím počtem možností, jak se stravovat, také úměrně tomu roste i riziko, že z toho všeho už trochu „blbneme“. V době přeplněné…

Pylofenoly – co je to a proč jsou pro nás dobré? Jaké jsou zdroje polyfenolů?

Sezona bobulovitého ovoce je v plném proudu. Většina domácností je provoněná ovocnými koláči s rybízem, borůvkami nebo malinami. Vrcholí…

Pylofenoly – co je to a proč jsou pro nás dobré? Jaké jsou zdroje polyfenolů?

Rádi byste konečně zhubnuli nebo dosáhli spokojeného a zdravého těla, ale velké změny ve stravě vás děsí? Pokud se bojíte překopávat…

Pylofenoly – co je to a proč jsou pro nás dobré? Jaké jsou zdroje polyfenolů?

Mnoho lidí věří, že za zdravou stravu nutně musíme utratit spoustu peněz. Opak je však pravdou. Ušetřit se totiž dá už prvním krokem…

Každá žena se s tím v průběhu cyklu běžně potkává – jednou je to vyčerpání, jindy nálada pod bodem mrazu, občas boj s neovladatelnými chutěmi. Pokud takové stavy znáte velice dobře…

Pylofenoly – co je to a proč jsou pro nás dobré? Jaké jsou zdroje polyfenolů?

Přestože se u nás za poslední roky tento trend poměrně rozšířil, jeho případné zařazení do stravovacího režimu stále vyvolává spoustu…

Sezóna medvědího česneku, zelené bylinky připomínající konvalinku, je tu a spolu s ní přichází i spousta benefitů, které tato mimořádná…

Jaro je v plném proudu a mnozí z nás by jarní energii rádi přenesli i na talíř. To může být velice snadné, rychlé i levné. Stačí si…

Poplašné zprávy vyzívají k nenošení roušek a respirátorů. Argumentují tím, že je to nepřirozené. Že aby člověk mohl zdravě dýchat,…

Kvevri víno je nabité antioxidanty: fenolické látky ve víně, zejména flavonoidy, a jejich prospěšnost pro lidské zdraví

Díky nepříznivým ekologickým podmínkám pozorovatelným ve větší části světa, nevyvážené stravě a různým nemocem náš organismus již nestačí vyvažovat procesy vzniku volných radikálů, které probíhají v živých buňkách.

Důvody jejich vzniku jsou především znečištěné životní prostředí, stresové vlivy, těžká fyzická a psychická zátěž, UV a sluneční záření, chronické otravy, kouření a další podmínky, v důsledku čehož se v lidském těle rozvíjejí nekontrolovatelné reakce s volnými radikály.

Pod vlivem těchto reakcí pak dochází k zesílení toxických účinků řady léčiv a jedů (například pesticidů) v prostředí a zvyšuje se riziko vzniku nádorů, genetických mutací, ale také aterosklerózy a autoimunitních onemocnění.

Naštěstí existují látky, které s volnými radikály reagují a ruší jejich destruktivní aktivitu. Jsou známé pod pojmem antioxidanty. Proto je důležité do stravy zařadit potraviny, které obsahují velké množství sloučenin s antioxidační aktivitou.

I to je důvod, proč se do hledáčku vědců v poslední době dostala obzvláště zajímavá tradiční kachetinská technologie výroby vína, původem z Gruzie.

Tato vína jsou totiž výlučně bohatá na flavonoidy, zejména katechiny, proantokyanidiny a antokyanidiny, jejichž přítomnost a obsah je významným ukazatelem antioxidačního potenciálu.

Flavonoidy patří do velké rodiny fenolických sloučenin souborně nazývaných polyfenoly, mezi které patří i taniny (třísloviny) a lignany.

Jejich antioxidační účinek je dobře znám. Nejedná se přitom o účinek jednotlivých sloučenin, neboť všechny jsou slabě spojeny se všemi antioxidačními parametry.

Antioxidační aktivita je spíše důsledkem vzájemného působení mezi různými fenolickými látkami.

Flavonoidy obecně jsou látky chemicky nestálé – podléhají neustálé proměně (například polymerují a tvoří komplexy s taniny nebo bílkovinami) anebo jsou stálé pouze v určitém fyziologickém a vývojovém prostředí.

Pylofenoly – co je to a proč jsou pro nás dobré? Jaké jsou zdroje polyfenolů?

Pro zvětšení klikněte na obrázek.

Flavonoidy jsou přírodní látky, tzv. sekundární metabolity, které se nachází v rostlinách.

Většinou se jedná o žlutá a červená/modrá/purpurová barviva plodů a květů, ale fungují též jako přírodní ochranné látky proti škůdcům, například proti houbám a hmyzu. Je jich známo více než 5 000 druhů.

Budete mít zájem:  Zánět Štítné Žlázy Léčba?

Nejznámější skupiny a jejich zástupci vyskytující se v hroznovém víně je znázorněny na obrázku výše. Jsou obsaženy zejména ve slupce a v menší míře též v dužnině.

Většina flavonoidů má hořkou chuť, bohužel šlechtění s cílem dosáhnout sladší chuti, ale i nevhodná kuchyňská úprava, vedou ke snížení obsahu těchto látek. 

Kromě bobulí révy vinné a výsledného vína se flavonoidy vyskytují v mnoha druzích ovoce, například v malinách, ostružinách, černém rybízu, borůvkách, kakau, citrusových plodech, zeleném čaji a také v olivovém oleji. Vyznačují se vysokou antioxidační aktivitou, tj.

schopností zachytávat volné radikály, a výrazně tak snižovat poškození tkání a buněk. Mají také protizánětlivé, antibakteriální a antivirové účinky.

Je prokázáno, že jejich dostatečný příjem je spojen s nižším výskytem onemocnění srdce a cév, například zabraňují vzniku aterosklerózy (kornatění tepen) a trombózy.

Pylofenoly – co je to a proč jsou pro nás dobré? Jaké jsou zdroje polyfenolů?

Fenolické látky a jejich obsah v kvevri vínu

Významným měřitelným parametrem, kterým lze stanovit rozdíl mezi oranžovými, bílými a červenými víny, je celkový obsah fenolických látek, především flavonoidů, který je do jisté míry spoluurčován použitou odrůdou.

Mezi další faktory, které ovlivňují obsah fenolických látek v hroznech, patří typ stanoviště, výběr podnože, stres a přítomnost houbové infekce.

Zdrojem fenolických látek v oranžových vínech jsou zejména pecičky (47 %), stopky a stonky (42 %) a překvapivě nejméně jich pochází ze slupek (11 %).

V následujícím přehledu (Tabulka 1) je uveden celkový obsah fenolických látek v bílých (resp. oranžových) kachetinských vínech (WK), červených kachetinských vínech (RK) a bílých (WE) a červených (RE) vínech evropského stylu. Až na dvě vína byla všechna srovnávaná vína vyrobena v Gruzii.

V kachetinských bílých (oranžových) vínech dosahují celkové hodnoty fenolických sloučenin obvykle 1296–2290 mg/l, což je koncentrace spíše typická pro lehká červená vína.

Oproti tomu bílá vína evropského střihu mají obsah fenolických látek výrazně nižší, přibližně 210–456 mg/l.

Běžná červená vína mají celkový obsah fenolických látek okolo 1630–2318 mg/l, zatímco červená kachetinská vína mají obsah těchto látek v rozmezí mnohdy až téměř dvojnásobném 2848–4416 mg/l.

 Pylofenoly – co je to a proč jsou pro nás dobré? Jaké jsou zdroje polyfenolů?

Nejvyšší účinky proti volným radikálům (tzv. antiradikálová aktivita, hodnoty AE v tabulce) měla pouze vína vyrobená kachetinskou metodou. Nejvyšší hodnoty dosahovala oranžová vína z gruzínských odrůd Rkatsiteli (0,44) a Khikhvi (0,43) a červená vína z tamějších odrůd Sapheravi (0,62), Ojaleshi (0,58) a také jedné z celosvětově nejoblíbenějších odrůd révy Cabernet Sauvignon (0,52).

Fenolické sloučeniny přítomné ve vysoké koncentraci ve víně mají antimikrobiální vlastnosti, což mimo jiné umožňuje omezit síření.

Mnoho vinařů proto oranžová vína vůbec nesíří ani nepoužívá malé množství oxidu siřičitého těsně před lahvováním.

A naopak, je-li výroba vína „odbyta“ či není dodržen přesný postup, nedostatky se dohání filtrací, čiřením a sířením, což se samozřejmě negativně odrazí v kvalitě vína.

Pylofenoly – co je to a proč jsou pro nás dobré? Jaké jsou zdroje polyfenolů?

Cabernet Sauvignon – kvevri 2017 a Frankovka – kvevri 2017 od Rodinného vinařství Vican nebo třeba Rouge de Pinot Noir – kvevri 2013 od Dobré vinice.

Fenolické látky v oranžových vínech vyrobených modifikovanou kachetinskou metodou, v rosé a červených vínech evropského stylu

I oranžová vína vyrobená modifikovanou kachetinskou technologií obsahují vyšší množství flavonoidů než například bílá vína, avšak tyto hodnoty nejsou zdaleka tak vysoké jako u tradičních kachetinských vín.

Miloš Michlovský a Asyia Khafizová v roce 2011 zveřejnili výsledky studie pojednávající o výrobě oranžových vín modifikovanou technologií z odrůdy Malverina.

Víno kvasilo a zrálo s pevnými částmi bobulí po dobu šesti měsíců v 600litrových dubových sudech za pravidelného promíchávání.

Naměřené hodnoty u tohoto oranžového vína byly následující: celkové polyfenoly 507,6 mg/l, katechiny 39,8 mg/l a antiradikálová aktivita byla stanovena na 0,14 tj. 140 mg/l (pozn.: pozor na jinou jednotku při srovnání, pro přepočet vynásobte ×10-3).

Tyto hodnoty však zdaleka nedosahují hodnot celkových fenolických sloučenin a katechinů u kachetinských vín (Tabulka 1), spíše se blíží hodnotám některých rosé (Tabulka 2) či nadprůměrným hodnotám pro bílá evropská vína vyráběná podle standardní technologie v nerezovém tanku či sudu.

Pylofenoly – co je to a proč jsou pro nás dobré? Jaké jsou zdroje polyfenolů?

U vybraných rosé vín, které testoval Radek Sotolář s kolektivem autorů, si všimněte odrůd jako Laurot, Cerason a Kofranka, což jsou interspecifické odrůdy patřící mezi tzv. PIWI odrůdy, které mají zvýšenou odolnost vůči houbovým chorobám. To souvisí s vyšším obsahem některých fenolických látek v bobulích, zejména katechinů, a často i vyšším obsahem barviv.

Pylofenoly – co je to a proč jsou pro nás dobré? Jaké jsou zdroje polyfenolů?

Hodnoty polyfenolů v oranžovém víně vyrobeném tradiční i modifikovanou kachetinskou technologií můžeme také srovnat s hodnotami pro červená vína vyrobená standardní technologií. Jako příklad uvádíme studii vybraných vyzrálých červených vín vyrobených z několika místních i mezinárodních odrůd révy v Řecku (Tabulka 3).

Pylofenoly – co je to a proč jsou pro nás dobré? Jaké jsou zdroje polyfenolů?

Srovnáme-li červená kachetinská vína s těmi vyráběnými standardní technologií, zjistíme, že v rámci jednotlivých skupin jsou hodnoty značně rozkolísané, a to nejen mezi odrůdami, ale i v rámci téže odrůdy.

Nicméně platí, že nejvíce fenolických látek, především katechinů a antokyaninů, mají červená kachetinská vína. Těsně za nimi jsou červená vína evropského stylu, následují bílá (oranžová) kachetinská vína, rosé a oranžová vína vyrobená modifikovanou technologií.

Nejmenší obsah těchto substancí mají vína bílá vyráběná standardní technologií.

Pylofenoly – co je to a proč jsou pro nás dobré? Jaké jsou zdroje polyfenolů?

Mocný všelék

Z uvedených přehledů a srovnání je zřejmé, že způsob, jakým víno kvasí a zraje, jaké pevné části hroznu a jak dlouho se macerují, ale také tvar a typ nádoby, použité odrůdy a stanoviště hrají ve výrobě vína a obsahu zdraví prospěšných fenolických látek velkou roli. Je také třeba připomenout, že gruzínské bílé a modré odrůdy révy, které se k výrobě kvevri vín ve své domovině používají, jsou velmi bohaté na fenolické sloučeniny.

  • Víno coby zdroj flavonoidů je naštěstí snadno dostupné, jeho příprava „jednoduchá“ a jeho použití ve formě tekutých vnitřních obkladů velice příjemné.
  • Pylofenoly – co je to a proč jsou pro nás dobré? Jaké jsou zdroje polyfenolů?
  • Literatura a další zajímavé čtení
  • Arnous A., Makris D.P., Kefalas P. (2001). Effect of Principal Polyphenolic Components in Relation to Antioxidant Characteristics of Aged Red Wines. J. Agric. Food Chem. 49: 5736–5742.
  • Auger C., Rouant J.M., Vanderlinde R., Bornet A., Decorde K. et al. (2005). Polyphenols-enriched Chardonnay white wine and sparkling Pinot noir red wine identically prevent early atherosclerosis in Hamsters. Journal of Agriculture and Food Chemistry 53: 9823–9829.
  • Barisashvili G. (2011). Making Wine in Qvevri – a unique Georgian Tradition. Vydalo Biological Farming Association Elkana, Tbilisi, 36 str.

Olivový olej a pozitivní vliv na zdraví

Homér jej označoval za tekuté zlato a nutno podotknout, že se jistě nepletl, ačkoliv neměl k dispozici dnešní vědecké studie. Olivový olej je vynikajícím doplňkem pro středoevropskou kuchyni, která je díky němu o poznání zdravější.

V čem všem nám vlastně může pomoci? Výčet pozitiv pro vaše zdraví je poměrně široký.

 Pravidelné užívání olivového oleje je dobrou prevencí proti civilizačním onemocněním, jde o surovinu, která se dá použít i zevně – nabízí se například masáž pokožky nebo vlasový zábal.

Zdravá výživa se bez olivového oleje neobejde

V kuchyni se uplatní nejen jako delikatesa, ale i doplněk pro těstoviny, zeleninový salát a řadu dalších pokrmů. Syrové olivy se bohužel jíst v podstatě nedají, ale poté, co se zpracují, potěší řadu labužníků. Olivový olej je nezbytný pro všechny, kteří mají rádi zdravý životní styl. Hodí pro teplou i studenou kuchyni.

Je ideální pro vaření, pečení i smažení, byť právě při něm se musí postupovat opatrně. Vysoká teplota by totiž mohla zničit některé cenné látky. Ryby, houby, nakládaný sýr, …vše v kombinaci s dobrým olejem z oliv na talíři opravdu vynikne. Mimochodem, extra panenský olivový olej má tzv. kouřový bod (tedy teplota, při které se přepaluje) až 210 stupňů Celsia.

Slunečnicový olej nebo máslo snesou výrazně nižší teploty, přibližně 170, resp. 110 stupňů Celsia.

Budete mít zájem:  Nízký Krevní Tlak Léčba?

Pylofenoly – co je to a proč jsou pro nás dobré? Jaké jsou zdroje polyfenolů?

Extra panenský olivový olej je výborným zdrojem živin, obsahuje řadu antioxidantů, vitamíny E a K, stejně jako nenasycené mastné kyseliny. Pokud jde o původní přírodní zdroje, je dokonce na úplné špici v obsahu těchto tělu prospěšných látek.

Například kyselina olejová mírní zánět a může působit i proti vzniku a rozvoji rakovinného bujení. Pokud se olivový olej připravuje z raných sklizní, má nejvyšší možný obsah antioxidantů. Účinky olivového oleje se také násobí v kombinaci s bylinkami, jako je levandule nebo rozmarýn.

Také výluh se stroužkem česneku umí být velmi efektivní.

Polyfenoly jsou tajemstvím prospěšnosti olivového oleje

Olivové oleje jsou zdraví prospěšné především díky polyfenolům. Tyto antioxidanty mají pozitivní vliv již po krátkodobějším používání. Navíc u polyfenolů obsažených v olivovém oleji máte jistotu, že konzumujete přírodní produkt bez nežádoucích chemických příměsí a tedy jíte zdravě. Ovšem ne každý extra panenský olivový olej obsahuje vyšší podíl polyfenolů.

Na množství polyfenolů má především vliv odrůda olivovníku. Typickou odrůdou s vysokým podílem polyfenolů je Picual. Dalším faktorem mající vliv na množství polyfenolů v olivovém oleji je dřívější sklizeň.

Olivy na výrobu prémiových olivových olejů se sklízí jako první, takže tyto oleje mají kromě excelentní chuti i nejvíce polyfenolů.

Třetím důležitým aspektem je, jak rychle jsou po sklizni olivy vylisovány, jaká je použita technologie a v jakých podmínkách a jak dlouho je olivový olej skladován.

A jak poznáte polyfenoly v olivovém oleji? Polyfenoly dávají olivovému oleji určitou hořkost a štiplavost. Tyto senzorické vlastnosti ucítíte především na kořeni jazyka. Jinak hořkost a štiplavost je typickým znakem kvalitního prémiového oleje. Nalijte si do skleničky trochu olivového oleje a napijte se.

Olej chvíli poválejte v přední části úst na jazyku, provzdušněte jej a po chvíli jej nechte sklouznout do krku. Právě na kořeni jazyka ucítíte štiplavost. Tak chutná špičkový olivový olej.

Co vaše oleje ze supermarketu, mají takovou chuť? Nebo je to jen mastná hmota, která vůní vzdáleně připomíná olivový olej?

Pylofenoly – co je to a proč jsou pro nás dobré? Jaké jsou zdroje polyfenolů?

Kvalitní olivový olej = zdravé stravování

Rychlá první pomoc proti zácpě, ale také usnadnění trávení látek, které se v zažívacím traktu obtížněji vstřebávají. Zánětlivé onemocnění střev, cukrovka, ale třeba také proces kornatění tepen. Všechny tyto zdravotní obtíže budou mít při pravidelném zařazování olivového oleje do jídelníčku značnou šanci na zlepšení.

Olivový olej drží na uzdě hladinu cholesterolu a krevního cukru, čímž je prospěšný nejen diabetikům, ale také osobám trpícím onemocněním srdce. Pravidelně servírovaný olej z oliv je také prevencí mozkové mrtvice. Už jen kvůli relativně vysokému obsahu tzv. mono-nenasycených tuků. Středomořská strava, obsahující mj.

i tento olej, sama o sobě snižuje riziko vzniku a rozvoje kardiovaskulárních onemocnění, to je vědecky prokázaný fakt už po desítky let.

Zdraví životní styl a dieta v kombinaci s olivovým olejem sníží kyselost žaludku a zabrání vzniku žaludečních vředů.

Aby toho nebylo málo, pomůže i játrům, které povzbudí k aktivnější činnosti (v kombinaci s citronovou šťávou je pro tento detoxikační orgán vynikající vzpruhou) a důležité je i jeho pozitivní vliv na posílení imunity. Kvalitní olivový olej je proto velmi vhodný doplněk pro zdravé stravování.

Lepší paměť a efektivnější hubnutí jako bonus

Jak už jste poznali z předchozích řádků, zdravá výživa se bez olivového oleje v podstatě neobejde. Není to ovšem jen zdraví vnitřních orgánů, na které má pozitivní vliv olivový olej. Působí kladně i na mozek, neboť zlepšuje při pravidelném užívání paměť a tím také snižuje riziko rozvoje např. Alzheimerovy choroby.

Pokud se obáváte, že naberete kila navíc, není v tomto případě jakákoliv obava na místě. Olivy sice obsahují značnou porci mastných kyselin, ale jde o nenasycené tuky, které jsou vhodnou náhradou másla.  Má i nižší energetickou hodnotu při zachování porcí. I proto je tento olej doporučován při různých dietách, včetně těch redukčních.

Skvěle totiž zasytí (aneb zvedne hladinu serotoninu a vykouzlí tak pocit sytosti).

A co zevní využití? I tady se jistě nabízí pár zajímavých tipů. Pro často barvené nebo poškozené vlasy je vydatnou vzpruhou, stačí občasný zábal a hříva bude bujnější a lesklejší, kromě toho poroste ještě o něco rychleji, což potěší zejména něžné pohlaví.

Zábal na ruce znamená jemnější pleť a rozhodně i lepší stav nehtů. I z toho důvodu řada kosmetických přípravků obsahuje právě příměs olivového oleje. Ovšem na stranu druhou – z této suroviny nedostanete nikdy tolik dobrého, jako kdybyste ji užívali vnitřně, tedy přímou konzumací.

Není jej proto na pleťové masky tak trochu škoda?

O tom, že olivový olej opravdu léčí, věděli už autoři Starého zákona, antičtí Řekové a Římané a řada dalších národů, nejen těch středomořských. Aroma a chuť olivového oleje teď pozvolna objevujeme i my – přidáte se? V naší nabídce najdete ty nejlepší olivové oleje světa. Užijte si opravdovou chuť olivového oleje s námi.

Polyfenoly – co je obsahuje a proč jsou považovány za zázrak v rostlinné říši?

Pylofenoly – co je to a proč jsou pro nás dobré? Jaké jsou zdroje polyfenolů?

Co jsou polyfenoly? Kde se nachází a jaké je jejich základní rozdělení do skupin? Ve kterých potravinách jich je nejvíce? V čem spočívá síla účinku?

Polyfenoly představují skupinu chemických sloučenin obsaženou v rostlinách.

Polyfenoly nacházející se v rostlinných materiálech se člení do skupin, které jsou označovány coby fenolové kyseliny, flavonoidy, lignany a stilbeny.

Pro lidské zdraví mají největší přínos flavonoidy (katechin, procyadininy a epikatechin). Epikatechin účinně pomáhá proti stárnutí organismu a jeho antioxidační účinek je třikrát vyšší než například u zeleného čaje.

Předností je, že polyfenoly dokonale chrání organismus nejen před rakovinou či srdečními chorobami, ale jejich účinek nemizí ani následnou tepelnou úpravou. Polyfenoly působí protizánětlivě a přináší mnoho zdravotních benefitů pro lidský organismus.

Potraviny bohaté na polyfenoly

Hned v úvodu je však třeba zmínit, že ze strany odborníků je doporučeno co nejvíce potraviny kombinovat. A o které potraviny se konkrétně tedy jedná?

  • Zelenina – brokolice je zeleninou, která je nejbohatší na polyfenoly, dále cherry rajčata, červená cibule či špenát, jenž je rovněž vydatnou zásobárnou polyfenolů.
  • Ovoce – jablka, která díky obsaženým polyfenolům chrání organismus před rakovinou a nemocemi srdce, ostružiny, borůvky, pomeranče, švestky, maliny, broskve, brusinky, jahody.
  • Mezi další potraviny, které jsou prospěšné, neboť obsahují polyfenoly, patří celozrnné pečivo, které je bohaté na vlákninu a fenolové kyseliny, které jsou účinnou ochranou proti chronickým nemocem. Zelený čaj je znám svými blahodárnými účinky. A potěšující zajisté je, že i hořká čokoláda, samozřejmě se jedná o kvalitní s vysokým obsahem kakaa, která obsahuje epikatechin, jenž napomáhá k udržení mozku v kondici, má pozitivní vliv na paměť.

Polyfenoly a jejich účinky na lidské zdraví

Kromě toho, že pomáhají v boji proti rakovině svými antioxidačními účinky, podporují zdravou střevní mikroflóru, dokáží prodloužit životnost dobrých mikroorganismů žijících v trávicím traktu. Polyfenoly rovněž jsou vydatnou pomocí v rámci snížení hladiny cholesterolu a krevního tlaku, zlepšují funkci tepen, eliminují shlukování krevních destiček v krvi.

Pomáhají v boji proti Alzheimerově chorobě, infarktu, roztroušené skleróze či Huntingtonovy choroby. Mají pozitivní vliv za stavbu kostí, jsou účinným pomocníkem v boji proti osteoporóze a podporují dobrou náladu, neboť snižují pocit úzkosti.

Pylofenoly – co je to a proč jsou pro nás dobré? Jaké jsou zdroje polyfenolů?

Pylofenoly – co je to a proč jsou pro nás dobré? Jaké jsou zdroje polyfenolů?

Ovoce a zelenina jsou dobrými zdroji polyfenolů…

Polyfenoly tvoří skupinu hlavních antioxidantů, které ochraňují buněčné membrány a DNA, čímž preventivně působí proti vzniku mutací způsobujících rakovinu.

Nejnovější výzkumy využívající zvířecí experimentální modely, ale i klinický výzkum naznačily, že vyšší příjem polyfenolických látek z ovoce a zeleniny, ale také z extraktů z červeného vína může mít pozitivní účinky na zdraví.

Budete mít zájem:  Léky Na Paměť A Soustředění?

Některé epidemiologické studie u lidí prokázaly kladnou korelaci mezi pravidelnou přiměřenou konzumací červeného vína, koncentrovaného zdroje polyfenolů, a nižším výskytem kardiovaskulárních onemocnění (například arterosklerózy).

Tento jev je dnes známý i jako francouzský paradox. Psi a kočky jsou na druhou stranu velmi zřídka postihováno arterosklerózou a v krvi mají nižší obsah LDL cholesterolu (lipoproteiny s nízkou hustotou) než lidé.

Role polyfenolů v těle

V samotných rostlinách mají polyfenoly různé biologické funkce, například dodávají chuť a barvu, podílejí se na tvorbě struktury rostlin, na ochraně proti infekcím, UV-záření, před patogeny a fyzikálním poškozením.

V živočišném organismu mají přírodní polyfenoly široké spektrum fyziologických a farmakologických účinků.

V roce 1936 maďarští vědci István Rusznyák a Albert Szent-Györgyi potvrdili, že polyfenoly hrají esenciální roli v rostlinách a v lidském organismu působí podobně jako vitaminy.

Polyfenoly bojují proti volným radikálům

Hlavním pozitivem polyfenolů je jejich vliv na volné radikály. Limitují nepříznivé účinky oxidačního stresu. Zařazení polyfenolů ze zeleného čaje do potravy zlepšuje ústní hygienu.

Některé složky brzdí růst bakterií zubního plaku způsobujícím onemocnění periodontu, častého problému stárnoucích zvířat. Příznivý účinek flavonoidů, speciální kategorie polyfenolů, byl také pozorován při ledvinových a srdečních onemocněních.

Stimulují tvorbu oxidu dusného, ​​který uvolňuje vlákna hladké svaloviny cév. Denní podávání flavonoidů má za následek snížení krevního tlaku.

Polyfenoly a flavonoidy

Přírodní polyfenolické látky tvoří strukturní velmi rozmanitou skupinu přirozeně se vyskytujících látek. V současnosti je známo více než 8000 druhů polyfenolických struktur, z toho více než 4000 druhů patří do skupiny flavonoidů.

Právě flavonoidy jsou nejvíce studovanou skupinou polyfenolických sloučenin, zejména pro jejich blahodárný vliv na oběhový systém. Dále sem patří například isoflavony, katechiny, taniny atd. Některé přírodní polyfenoly například mají strukturu podobnou estrogenům a proto se řadí mezi tzv. fytoestrogeny.

Vzhledem k jejich širokému rozšíření a vysoké koncentraci v rostlinách jsou běžnou součástí lidské potravy. Jejich denní příjem byl u člověka odhadnut na přibližně 1 g.

Přirozené zdroje polyfenolů

Existuje více než 8000 známých typů polyfenolů a nacházejí se ve všech rostlinných surovinách. Jsou součástí pigmentace, růstu, reprodukce a odolnosti rostlin vůči chorobám. Hrozny, zelený čaj a kakao jsou rostliny s nejvyšším obsahem flavonoidů.

Hlavním zdrojem přírodních polyfenolů jsou různé druhy ovoce a zeleniny, byliny, ořechy, sója, obilniny, kakao, ale také zelený čaj, olivový olej, káva, pivo a červené víno. Červené hrozny, obzvláště jeho slupka a jadérka, jsou mimořádně bohaté na biologicky aktivní flavonoidy.

Červená vína se vyrábějí z hroznové šťávy, ve které jsou během fermentačního zrání přítomné hroznové slupky a jadérka (na rozdíl od bílých vín, kde se slupka a jadérka před zráním separují).

Přítomnost těchto složek v hroznové šťávě zajišťuje vysoký obsah flavonoidů v červeném víně, zatímco bílá vína, ale i ostatní alkohol a pivo jsou na obsah flavonoidů chudší.

A co vy? Dbáte na příjem polyfenolů? Budeme rádi za komentáře.

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

polyfenoly – Seznam.cz

pestryjidelnicek.cz/polyfenoly

Účinky polyfenolů Polyfenoly jsou někdy popisovány jako látky, které prodlužují život. Jejich účinky zpomalují stárnutí organismu, chrání naše buňky před poškozením volnými radikály, snižují cholesterol a mají tudíž velmi pozitivní vliv na…

fytofarmaka.eu/polyfenoly

CO JSOU Fytofarmaka CO JE Komplementární Medicína FYTO Produkty ALOE VERA Colostrum Reishi Cistus Incanus Červený Jetel Fytolátky Omega 3 Enzymy Polysacharidy Minerály Vitamíny Fytoestrogeny Karotenoidy Polyfenoly CO JSOU Fytofarmaka CO JE…

Polyfenoly›Zboží.cz

Zelený čaj 500 mg obsahuje extrakt zeleného čaje s 60% obsahem polyfenolů. Má prospěšné účinky pro celkové zdraví. Zelený čaj přispívá k normální činnosti srdce, metabolismu lipidů, normálnímu stavu…

200 – 251 Kč

Sklademv 13 obchodech

Polyfenol – Přírodní antioxidant pro koně – Mikrop – Vyrábíme vysoce kvalitní podestýlky ze slámy nejen pro koně, ale i domácí a hospodářská zvířata. U nás nakoupíte i krmivo pro koně, kočky, psy nebo hospodářská zvířata.

Cena 1 002 KčNení skladem

nzip.cz/clanek/600-polyfenoly

Polyfenoly jsou látky vyskytující se ve víně, čaji, zejména zeleném, ovoci, zejména citrusech, rostlinných olejích, ořechách a skořici.

Polyfenoly›Obrázky

vichy.cz/vichy-mag/vmag54913.aspx

Co jsou polyfenoly a čím jsou prospěšné pro pleť? Čtěte dál, protože si na tyto magické molekuly a zejména na jejich antioxidační účinky posvítíme.

Polyfenoly se řadí k jedněm z nejvýznamnějších antioxidantů. Jsou to sloučeniny obsažené v mnoha potravinách. Dělí se na taniny, ligniny a flavonoidy.

Polyfenoly – Wikipedie

Polyfenoly jsou skupina chemických sloučenin obsažených v rostlinách. Jsou charakterizovány přítomností více než jedné fenolové jednotky nebo stavebního bloku v molekule. Polyfenoly se obecně dělí na hydrolyzovatelné taniny (estery kyseliny gallové a glukózy nebo jiných cukrů) a fenylpropanoidy, například lignany, flavonoidy a kondenzované taniny.

Klasifikace a nomenklatura

Dělení polyfenolů na taniny, lignany a flavonoidy je odvozeno od variant jednoduché polyfenolické jednotky vycházejících ze šikimátové metabolické dráhy sekundárního metabolismu rostlin[1] a z klasického dělení založeného na relativním významu jednotlivých základních komponent pro různé studované oblasti. Chemie taninů vychází z významu kyseliny tříslové pro kožedělný průmysl. Ligniny jsou spjaty s chemií půdy a rostlinných struktur. Flavonoidy se zabývá chemie sekundárních rostlinných metabolitů pro obranu rostlin a chemie barev květin (např. anthokyaninů).

Nejvíce a nejlépe studovanými polyfenoly jsou flavonoidy, mezi něž patří tisíce sloučenin, kromě jiného flavonoly, flavony, katechiny, flavanony, antokyanidiny a isoflavonoidy[2].

Nejhojněji se vyskytujícími polyfenoly jsou kondenzované taniny, obsažené prakticky ve všech skupinách rostlin a tvořící až 50 % suché hmotnosti listů. Po celém světě proběhla na nutričně chudých kyselých půdách konvergenční evoluce rostlinných komunit bohatých na taniny.

Taniny byly považovány za součást obrany rostlin proti býložravcům, avšak čím dál více ekologů nyní poznává jejich význam pro řízení procesů rozkladu a dusíkového oběhu.

S rostoucími obavami z globálního oteplování je velký zájem lépe pochopit roli polyfenolů jakožto regulátorů oběhu uhlíku, zejména v severních boreálních lesích.

Základní jednotka:

Třída/polymer:

kyselina gallová flavon kyselina skořicová
hydrolyzovatelné taniny flavonoidy, kondenzované taniny lignany

Polyfenoly se klasifikují také podle typu a počtu přítomných fenolických subkomponent. V daném polyfenolu může být obsažena více než jedna subkomponenta.

fenol pyrokatechol pyrogallol resorcinol floroglucinol hydrochinon
Příklady: ligniny odvozené od kyseliny kumarové, kaempferol Příklady: katechin, kvercetin, ligniny odvozené od kyseliny kávové a ferulové, estery hydroxytyrosolu Příklady: gallokatechiny (EGCG), tanindy, myricetin, ligniny odvozené od sinapylalkoholu Příklad: resveratrol Příklady: téměř všechny flavonoidy Příklad: arbutin

Fenolické jednotky mohou být často esterifikovány nebo methylovány. Lze je najít v dimerizovaném nebo polymerizovaném stavu, kdy vzniká nová třída polyfenolů.

Například kyselina ellagová je dimer kyseliny gallové a tvoří třídu ellagotaninů.

Podobně se katechin a gallokatechin mohou kombinovat a tvořit červenou sloučeninu theaflavin, tímto procesem vzniká také rozsáhlá třída thearubiginů v čaji.

Výskyt v potravinách

Mezi významné zdroje polyfenolů patří bobuloviny, čaj, pivo, hroznové víno (též víno jako nápoj), olivový olej, kakao/čokoláda, káva, vlašské ořechy, arašídy, borojo, granátové jablko, cesmína paraguayská a další ovoce a zelenina.

Vysoké hladiny polyfenolů se obecně nacházejí ve slupce ovocných plodů.

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Polyphenol na anglické Wikipedii.

  1. ↑ P. M. Dewick, The Biosynthesis of Shikimate Metabolites, Natural Product Reports 12:579-607 (1995)
  2. Clinical Guide to Nutrition and Dietary Supplements in Disease Management, by Jennifer R. Jamison, ISBN 0-443-07193-4, page 525.

Externí odkazy

  • Obrázky, zvuky či videa k tématu Polyfenol na Wikimedia Commons
  • Wine polyphenols vary with age and variety
Autoritní data

  • MA: 70899900
  • NDL: 001124545

Citováno z „https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Polyfenoly&oldid=20338835“

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector