Pufované potraviny aneb proč jíst „polystyren“

Takové a podobné věty slýcháme docela často. Rodina, kamarádi, známí i neznámí lidé nás občas upřímně litují, když se někde potkáme nad jídlem a dojde řeč na to, co my jíme.

Tedy z pohledu nezasvěcených to spíš vyznívá jako “co všechno my nejíme“ nebo „nesmíme jíst“. Jsme vcelku zvyklí na dotazy a argumenty všeho druhu, nic moc nás nepřekvapí, nedivíme se, že ostatní jsou kolikrát až v šoku.

Mám tu tedy vzkaz pro ty, co nás litují, i pro ty, co začínají jíst jinak, a také pro všechny maminky.

Takové a pPufované potraviny aneb proč jíst „polystyren“odobné věty slýcháme docela často. Rodina, kamarádi, známí i neznámí lidé nás občas upřímně litují, když se někde potkáme nad jídlem a dojde řeč na to, co my jíme. Tedy z pohledu nezasvěcených to spíš vyznívá jako “co všechno my nejíme“ nebo „nesmíme jíst“. Jsme vcelku zvyklí na dotazy a argumenty všeho druhu, nic moc nás nepřekvapí, nedivíme se, že ostatní jsou kolikrát až v šoku. Spíš nás čím dál tím víc překvapuje, co vlastně lidi dnes a denně jedí a přijde jim to normální… Nicméně k napsání tohoto příspěvku mě vedly dvě věci. Jednak potřeba podpořit začátečníky, kteří se s takovými reakcemi setkávají a je to pro ně těžké ustát, druhak reakce mého manžela a dcery na jídla, která jim servíruji. Denně si totiž opravdu labužnicky pochutnáváme a nepřipadáme si vůbec nijak omezení.

Mňam mňam, mami, to je dobrýPufované potraviny aneb proč jíst „polystyren“

Takové a podobné komentáře slýchám jak od 2,5 leté dcerky, tak od manžela. Dnes  a denně si libují nad snídani a ještě větší ovace jsou u večeře, protože tu se snažím udělat vždycky hezkou, chutnou a tak, abychom měli kompletní talíř (tedy kombinaci obiloviny, luštěniny, tepelně upravené zeleniny a trošky čerstvé a kvašené zeleniny navrch).

Když se pak dívám zpětně na fotky, co jsme měli za poslední dobu k jídlu, přijde mi, že je to mnohem zajímavější a skutečně lahodnější jídlo než jaké jsme jedli dřív. Nejčastější večeře bývala složená z velké mísy zeleninového salátu (různé kombinace salátů, okurek, rajčat, paprik, občas avokádo, oříšky, řapíkatý celer, semínka apod.

), a k němu celozrnné pečivo, případně různé pufované racio chlebíčky, na to pak tvarohové sýry, šunka a plátkový sýr, rybičky nebo nějaká pomazánka. Občas jsem to proložila nějakými těstovinami, rizotem, sem tam rybou, maso nebývalo ani dřív, stačilo přes den k obědu. Ale bylo to vlastně pořád to samé dokola. Teď máme každou večeři jinou.

Nestíhám ani přepisovat recepty na web, kolik toho je.

Omezení? Kdepak, vybíráme si to nejlepší pro naše žaludky!Pufované potraviny aneb proč jíst „polystyren“

Věřte nebo nevěřte, zvláště vy, co ještě nejíte tak úplně jinak,ale nám strava, která je složená z obilovin, luštěnin, zeleniny, ovoce, olejnatých semen a ořechů opravdu maximálně vyhovuje. Vypadá to, jako že máme velmi omezený jídelníček, ale opak je pravdou.

Obilovin, luštěnin a zeleniny je tolik druhů, že než vystřídáte všechny kombinace a tepelné zpracování, uteče nejspíš několik let. Není pochyb o tom, že tahle strava nám dělá dobře. Zbavili jsme se mnoha neduhů, které lékaři nedokázali léta vyřešit a prohlásili je za trvalé.

Shodili jsme spoustu zbytečných kil tuku. Máme energie víc než kdy jindy. Zjemnilo se naše vnímání na fyzické i psychické úrovni. Na duši a na těle je nám zkrátka moc dobře. Naše dcera doposud nepotřebovala žádné léky, žádná antibiotika.

U nás doma nenajdete maso, mléko ani jiné mléčné výrobky, cukr v jakékoli podobě, bílou mouku, vejce, brambory ani jinou lilkovitou zeleninu. Vyhýbáme se konzervovaným a chemicky upraveným potravinám. Víme, že tyhle věci nám nesvědčí.

A když si je občas dáme někde na akci nebo v restauraci, cítíme znatelný rozdíl v břiše. Prostě nám to dneska už nestojí za to. Víme, jak je nám dobře po jídle doma a jak je nám po mlsání v restauraci. Dobrovolně dáváme přednost zdravému jídelníčku.

Nevnímáme to jako omezení, ale naopak tak, že si vybíráme to nejlepší možné. Chceme být zdraví a dožít se vysokého věku v co největší pohodě. Pufované potraviny aneb proč jíst „polystyren“

Chudák holčička aneb vzkaz pro maminky

„Ježiši, chudák holčička. Ona to nesmí?“ Ano, Markétku takhle občas litují jiné maminky, když jim nedovolím dát Markétce čokoládu, klasické sušenky nebo medvídky. Stejně tak to má i mnoho našich příbuzných.

Někteří mě dokonce zpočátku, když Markétka začala jíst a „prasklo“ to, jak ji chceme živit, zásobovali články o tom, co všechno jí hrozí, když nebude jíst pravidelně maso, mléko, sýry atd. Příbuzní i pediatrička mě přesvědčovali, že kojení nestačí.

Je potřeba mléko od krávy, to moje tak dokonalé není! Bože, kam jsme to došli, říkala jsem si v té době a přes všechen ten nátlak vydržela jen s kojením, časem přidala zeleninu, obiloviny a nakonec i luštěniny, semínka a ořechy. Takže milé maminky, které se s tím potýkáte, vím, jaké to je.

Mohu jen doporučit, abyste vytrvaly, stojí to za to! Budete mít mnohem vyrovnanější a zdravější dítě, když se nenecháte chytit do pasti sladkostí a přemlouvání od příbuzných. Markétka opravdu netrpí. Přála bych vám jí vidět jíst. Jí strašně ráda a s chutí.

Ale místo na čokoládě si pochutnává na jablečném pudinku bez mléka a cukru, místo na bramborách s kuřecím řízkem se olizuje nad jáhlovou kaši s restovaným templem a labužnicky přikusuje dušenou brokolici. Víte, jaká je pohoda jít s takovým dítětem nakupovat? Umíte si představit, že vaše dítě vůbec netankuje cesta kolem pečiva nebo sladkostí u pokladen? Maximálně mi ožírá natě z cibulky nebo se dožaduje jablíčka a nechce čekat, až ho koupíme a umyjeme.

Vzkaz těm, co to ještě nepochopiliPufované potraviny aneb proč jíst „polystyren“

Nelitujte nás, je nám takhle dobře. Není to o omezení, ale o výběru lepších a zdravějších surovin. Chutná nám to víc. Já už jsem před časem pochopila babiččino rčení o domácí teplé kuchyni.

Dnes už totiž dám přednost vlastnímu doma uvařenému jídlu před jídlem z restaurace. My si na tom prostě doma víc pochutnáme, nemluvě o tom, že je nám z toho našeho jídla podstatné lépe.

Jezte si dál, co vám chutná, do našeho jídla nám nemluvte, my vám do vašeho taky nemluvíme 🙂

Vzkaz těm, kteří začínají jíst jinak

Nestresujte se, že nejste dokonalí, že vás občas někdo vyvede z míry nebo se neudržíte a dáte si něco mimo zdravý jídelníček. My to občas také děláme. Zahřešíme si, zamlsáme…a pak si většinou nadáváme, že jsme to jedli, vždyť ono to vlastně ani nemá tak dobrou chuť, jak jsme očekávali.

O to víc si pak libujeme nad talířem našeho domácího jídla. Pokud máte závislost na cukru, pečivu, sýrech, mléku nebo čemkoli dalším, jako jsme měli my, dejte tomu čas. Jezte co nejvíc to dobré a zdravé, časem vám tyhle věci stejně přestanou chutnat a vonět 🙂Pufované potraviny aneb proč jíst „polystyren“

#ryzovechlebicky Instagram posts

  • Růžové celozrnné chlebíčky obsahují pšenici, rýži, kukuřici, oves, žito a mořskou sůl – nenajdete v nich nic navíc. Díky vysokému obsahu vlákniny mají certifikaci Vím, co jím. ???? Zbývá jen doplnit tím, co máte nejraději. ???????????? ???? #racio #mojeracio #zdravasvacina #zdravi #czechfitness #fitnesslifestyle #healthyfood #fitnessfood #czechfood #jidlo #svacina #sacharidy #zdravyzivotnistyl #ceskyvyrobek #madeinczech #chlebicky #ryzovechlebicky
  • Svačina i sladké potěšení v jednom – po čem sáhnete, když vás hodní mlsná? ???? V nabídce Racio toho samozřejmě najdete ještě mnohem víc ???? #racio #mojeracio #zdravasnidane #zdravi #czechfitness #fitnesslifestyle #healthyfood #fitnessfood #czechfood #jidlo #svacina #sacharidy #zdravyzivotnistyl #ceskyvyrobek #chlebicky #ryzovechlebicky #rychlasvacina
  • Jednoduché a chutné raňajky z pár ingrediencií????
.
????Budete potrebovať:
Ryžové chlebíčky Kečup Mozzarella
Baby špenát .
#ryzovechlebicky #kečup #mozzarella #babyšpenát #jedlo #zdravastrava #zdraverecepty #recept
  • Svačina / snídaně. Záleží jen na množství. Rýžový chlebíček, tvaroh, borůvky, mandlovo-kokosove máslo @luckyalvincz ???????????????? #breakfast #snack #ricecakes #blueberries #almondbutter #coconutbutter #ryzovechlebicky #tvaroh #boruvky #dobroty #umetsivychutnat
  • Racio Monkeys je veselá a hravá svačinka, kterou děti milují. Rýžové chlebíčky jsme doplnili mléčnou čokoládou ???? @maminka_zuzii #racio #mojeracio #zdravasnidane #zdravi #czechfitness #fitnesslifestyle #healthyfood #fitnessfood #czechfood #jidlo #svacina #sacharidy #zdravyzivotnistyl #ceskyvyrobek #monkeys #prodeti #ryzovechlebicky
  • Občas to chce změnu. Proto dneska "peču" bez trouby????. Slibuji, že tyhle RAW DÝŇOVÉ KOSTKY si díky skvělé chuti naprosto zamilujete????. ????Ingredience (na 8 kousků):
300g dýňového pyré
90g arašídového (nebo jiného ořechového) másla
40g ochuceného ořechového krému (dala jsem proteinellu s příchutí karamelu)
50g čekankového sirupu (medu)
90g ovesných vloček 1 lžička skořice
Špetka soli
Pár kapek flavdrops
8 ks rýžových chlebíčků ????Na posypání: kakaové boby ????Ovesné vločky dáme do mixéru a rozmixujeme na hladkou mouku. V míse si smícháme dýňové pyré, arašídové i ochucené máslo a sirup. Přidáme také rozmixované ovesné vločky a ochutíme skořicí, solí a případně kapkami flavdrops. Vše důkladně promícháme. Poté co máme krém připravený, vyskládáme si vedle sebe rýžové chlebíčky a krém na ně naneseme. Nakonec navrchu posypeme kakaovými boby a dáme ztuhnout do mrazáku na cca 90 minut. Před podáváním necháme kostky lehce povolit. Nadále skladujeme v lednici. ????Dobrou chuť????! • ????#dynovekostky #dynovepyre #dyne #ryzovechlebicky #arasidovemaslo #proteinella #rawdezert #nepecenydezert #bezpecenja #kakaoveboby #zdravearychle #nobakedessert #karamel #dokonalost #cekankovysirup #zdraverecepty #zdravydezert Občas to chce změnu. Proto dneska „peču“ bez trouby????. Slibuji, že tyhle RAW DÝŇOVÉ KOSTKY si díky skvělé chuti naprosto zamilujete????. ????Ingredience (na 8 kousků):
    300g dýňového pyré
    90g arašídového (nebo jiného ořechového) másla
    40g ochuceného ořechového krému (dala jsem proteinellu s příchutí karamelu)
    50g čekankového sirupu (medu)
    90g ovesných vloček 1 lžička skořice
    Špetka soli
    Pár kapek flavdrops
    8 ks rýžových chlebíčků ????Na posypání: kakaové boby ????Ovesné vločky dáme do mixéru a rozmixujeme na hladkou mouku. V míse si smícháme dýňové pyré, arašídové i ochucené máslo a sirup. Přidáme také rozmixované ovesné vločky a ochutíme skořicí, solí a případně kapkami flavdrops. Vše důkladně promícháme. Poté co máme krém připravený, vyskládáme si vedle sebe rýžové chlebíčky a krém na ně naneseme. Nakonec navrchu posypeme kakaovými boby a dáme ztuhnout do mrazáku na cca 90 minut. Před podáváním necháme kostky lehce povolit. Nadále skladujeme v lednici. ????Dobrou chuť????! • ???? #dynovekostky #dynovepyre #dyne #ryzovechlebicky #arasidovemaslo #proteinella #rawdezert #nepecenydezert #bezpecenja #kakaoveboby #zdravearychle #nobakedessert #karamel #dokonalost #cekankovysirup #zdraverecepty #zdravydezert
  • Viem, že tento profil je o ???? ale nedá mi to nepridať túto avokádovú pomazánku ???? (rovno Vám pridávam aj recept) RECEPT
Ja som robila z polovičnej dávky ale vyšlo jej až až. Jedno zrelé abokado som popučila na jemno, pridala jeden syrokrém v črievku, pridala šťavu z polovičky citróna a dochutila korením a soľou. Dochutite si podľa svojich preferencií (môžete pridať aj jeden strúčik cesnaku) Dobru chuť! ????????
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
#avokado #avokadovapomazanka #pomazanka #ryzovechlebicky #postup #recept #receptnaavokadovupomazanku #avokado #syrokrem #citron #sol #korenie #foodoftheday #photooftheday #ranajky #breakfast #lubimpecenie Viem, že tento profil je o ???? ale nedá mi to nepridať túto avokádovú pomazánku ???? (rovno Vám pridávam aj recept) RECEPT
    Ja som robila z polovičnej dávky ale vyšlo jej až až. Jedno zrelé abokado som popučila na jemno, pridala jeden syrokrém v črievku, pridala šťavu z polovičky citróna a dochutila korením a soľou. Dochutite si podľa svojich preferencií (môžete pridať aj jeden strúčik cesnaku) Dobru chuť! ????????
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    . #avokado #avokadovapomazanka #pomazanka #ryzovechlebicky #postup #recept #receptnaavokadovupomazanku #avokado #syrokrem #citron #sol #korenie #foodoftheday #photooftheday #ranajky #breakfast #lubimpecenie
  • Jelikož jsem dneska zase mrzla u okénka, tak odměna ve formě nadychane a teple misky ovesne kase byla jasnou volbou. A do veselejší marinády jsem na dnešní a zítřejší obed nalozila krevety a nemůžu si stezovat ???? #krevety #krevety???? #sweetchillisauce #maplesyrup #pb #ovesnakase #ovesna #mojeovesna #ovesnasproteinem #iifym #shrimp #shrimps #vlašskéořechy #kokosovechipsy #aktincz #kuskussezeleninou #kuskus #anarecovery #ryzovechlebicky #recoveryispossible #rosiediary #zelenina #chilli #????️ #marinatedshrimp
  • Pomazánka z červené řepy, Kozí sýr @lidlcz, zelenina a rýžové chlebíčky @riceup_global Miluji červenou řepu.
    A jak jste na tom Vy s červenou řepou? ????
  • Ako si tak chrumkám moju večeru, tak ma napadlo, že čo si asi tak dobrého chrumkáte vy? Ja som dnes stavila na klasiku bez dizajnu a umeleckého „stajlovania“. Stavila som na objem ????. Takže ja dnes tak nasucho: – ryžové chlebíky (kupujem tie tenučké hranaté, lebo ich môžem zjesť viac ako okrúhlych, ktoré sú hrubšie????????????)
    – avokádo
    – biele tofu
    – zelenina ( tej nešetríte a list šalátu sa neráta za porciu zeleniny ????) . Dajte Vaše tipy, čo sa dnes u Vás žuje ????… možno sa objavia nejaké očarujúce ???? kombinácie. #dinnertime #ryzovechlebicky #avokado #tofu #zelenina #zdravastrava #rychlejedlo #vegetarianfood #lactosefree #glutenfree #
  • ???????? Můj den na talíři pod dohledem @davidkoza.fitness
    Dnešní inspirace na celodenní příjem ????rýžové chlebíčky se šunkou, avokádem a jablkem ???? vepřová panenka s kapustou a pečeným bramborem ❤ kuskus s tvarohem, borůvkami, slunečnicovými semínky, lindt čokoládou a zero topingem ????
    ???????? My day on a plate under the supervision of @davidkoza.fitness
    Today's inspiration for all-day intake ????rice sandwiches with ham, avocado and apple ???? pork tenderloin with cabbage and baked potatoes ❤ couscous with curd,blueberries, sunflower seeds, lindt chocolate and zero topping ????
    This was my Saturday ???? #mtfitfam #zdravetelojedar #zdravevareni #zdravejidlo #fitfood #fitjidlo #befit #homecooking #homefood #homemadecooking #homemadefood #foodphoto #amateurphotography #makamnapostave #1700kcal #winter #bodylab #zerosirup #kuskus #couscous #lindt #cabbage #kapusta #ryzovechlebicky #racio #avokado #avocado #ricebread #flavdrops
  • Moje nejoblíbenější jidlo dne je stejně moje druha večeře ???? občas vypadá jak přes kopírák, ale je hodně rozmanitá, musí obsahovat ořechový máslo ???? většinou nějaký druh jogurtu, protože jogurty, skyry a různý mléčný i nemlecny výrobky tohoto typu jsou moje velká úchylka a pak nějaký sušenky nebo tyčinky. A hlavně je to jidlo, kterým pro mě většinou konci moje aktivní část dne a začíná ta víc pohodová, která přechází až do večerní rutiny ???? #mango #makovec #vecere #druhavecere #dezert #ryzovechlebicky #pernicky #susenky #lemoncurd #jogurt #skyr #ovesnakase #oatmeal #oatmealbowl #podzimniovesna #mojeovesna #chilliconcarne #mexiko #mexickakuchyne #mexicanfood #chilli #tortilla #burrito #zelenina #cibule
  • Ak patríte medzi večných dietárov a vymieňate chlebík???? za “polystyrény” (či už ryžové, kukuričné, špaldové) v domnení, že sa rýchlejšie dopracujete k chudšej postave, tak presne pre vás je potom toto naše dnešné porovnanie????. Ryžový chlebík je taká „hladná“ potravina????. Neobsahuje ani dostatok❌ vlákniny, ani dostatok❌ bielkovín. A o ostatných jeho negatívach sme písali v skoršom príspevku (určite si prečítajte). Dokonca aj porovnanie kcal ????sacharidov v obrázku nehovorí v ich prospech. Klasický chlebík môže byť veľmi zdravou voľbou v závislosti od ingrediencií, ktoré obsahuje✅. Skrz vyšší obsah bielkovín a vlákniny vás aj zasýti na dlhšiu dobu, čo je tiež kľúčové pri snahe o redukciu, preto s tvrdením, že polystyrény sú lepšie by sme určite váhali.
    .
    .
    . #komplexnavyziva #vyzivovaporadna #vyzivoveporadenstvo #vyzivovyporadca #vyzivovyspecialista #vyzivovyplan #nutricnaspecialistka #nutricnaporadkyna #chudnutie #zdravechudnutie #chlieb #ryzovechlebicky #porovnaniepotravin #chudnutiestravou #jemezdravo
Budete mít zájem:  Jak Se Projevuje Alergie Na Ořechy?

Šetřící dieta nemusí být pouze o bílém pečivu

Pufované potraviny aneb proč jíst „polystyren“

Pokud nám byla z nějakého důvodu předepsána šetřící dieta, ať už z důvodu žaludeční, střevní, jaterní, žlučníkové či slinivkové problematiky, netřeba se omezovat skromným výčtem potravin, které dieta nabízí. Dietní systém, zahrnující dietu č. 2, tedy dietu šetřící, je speciálně navrhnut tak, aby samozřejmě, na jedné straně ulevil pacientovi a usnadnil jeho rekonvalescenci, na straně druhé pak ulehčil práci nemocniční kuchyni, která vaří dle dlouholetých, zaběhnutých standardů. Pro kuchyň je určitě snazší poslat na pokoje k snídani bílé pečivo a kousek sýru, nežli se vařit s ovesnou kaší. Jemné ovesné vločky jsou v dietě povoleny, stejně jako jáhly, pohanka, ale i batát. Tři poslední zmiňované se v soupisu šetřící diety nevyskytují, dle mého by bylo dobré diety upravit, přepsat, přizpůsobit modernější době, pevně však doufám, že k tomuto kroku již mnoho nechybí. A když již ne pro pobyt v nemocnici, do domácích podmínek určitě.

Můj článek vznikl jako reakce na jídelníček jednoho z mých klientů, s oslabenou slinivkou, kterému byla lékařem doporučena šetřící dieta. Nicméně, každý takový klient by se měl dostat dále k nutričnímu terapeutovi, který by mu vše dovysvětlil, nabídnu i další alternativy, aby pak ve výsledku nebyl jídelníček stavěn na bílém pečivu, marmeládě a přesnídávce.

Jedné se sice o šetřivou verzi, dle mého zde však chybí živiny. Bílé pečivo je vymleté, bez potřebných minerálů, které napomohou cítit se brzy fit. Není se pak čemu divit, že si mi klient, po měsíci striktního dodržování diety, stěžuje na silnou únavu, nedostatek energie, nechuť k životu.

Níže tedy předkládám, jak velí dietní systém a následně, co bychom mohli vylepšit.

  • SNÍDANĚ – bílá pšeničná bageta s marmeládou, heřmánkový čaj s medem
  • SVAČINA – nízkotučný jogurt, bílý pšeničný rohlík– banán
  • OBĚD – bramborový guláš se šunkou, bílá pšeničná bageta
  • SVAČINA – meruňková přesnídávka
  • VEČEŘE – pečená aljašská treska, brambor– meduňkový čaj s medem

Shrneme-li, tento jeden den, který se výrazně neliší od dnů předchozích, obsahuje příliš mnoho bílé rafinované mouky, která má velmi vysoký glykemický index. Slinivka, to jsou také beta buňky, které zodpovídají za výrobu inzulínu, pokud je neustále přetěžujeme, oslabujeme vlastně celý orgán, kterému třeba oddych.

Marmeláda, další z potravin vysokého glykemického indexu, celá snídaně je vlastně sacharidová. Navíc med, glykemický index 90. Když už sladit, tak určitě ne čaj, tato dieta by měla vybízet k čistému čaji a uspořené sladidlo, například kokosový cukr, GI 30, pak umírněně použít například do zdravého koláče, kaše.

Dopolední svačinka je opět velmi chudá, prakticky chybějí enzymy, které mají regenerační schopnost. Opět tu máme starý dobrý pšeničný rohlík, kromě rychlé energie, téměř nulová výživová hodnota. K obědu je opět pečivo, ale to se klient nejspíše jen dojídal, protože rozhoupal hladinu krevního cukru a brambor, který byl součástí guláše, jej neuspokojil.

Právě takto se chovají zmíněné potraviny vysokého glykemického indexu. Evokují v nás brzy pocit hladu, chutě na sladké, únavu, snáze pak také přibýváme na váze, časem se můžeme propracovat až k diabetu II. typu. Šunka, ta je dietou povolena, stejně jako dietní párky, dietní salám. Opět celé špatně, 99 % uzenin, byť dietních, obsahuje konzervant E250.

Více o něm si můžete přečíst zde.

Odpolední svačinka, opět dle doporučení dietního systému, přesnídávka. Opět rychlá cukernatá pecka, která okamžitě vpluje do krve. Pokud se takto klient stravuje dnes a denně, není divu, že jej trápí neustálá únava.

Na takové dietě se může rozjet také kandidóza. Večeře se jeví jako jediná správná, až na ten med a deficit zeleniny, která po celý den chybí.

Když už nic, šetřící dieta povoluje pěkné množství zeleniny, hodilo by se tedy servírovat strouhanou mrkev, hlávkový salát, salát z červené řepy.

Pufované potraviny aneb proč jíst „polystyren“

   Jde to i jinak? Ano, jde

Jak jsem zmínila již výše, každý klient by měl být poučen o tom, jaké možnosti skýtají domácí podmínky. A k tomu dostat recepty, aby neusnul na vavřínech a měl dostatečnou inspiraci vařit si a chystat. Čím pečlivěji totiž tělo vy-živíme, tím rychleji se zregenerujeme. Jaké změny by se tedy daly udělat? Onen den, který jsme si tak hezky rozebrali, zkusíme celý předělat.

            • SNÍDANĚ – ovesná kaše s polotučným mlékem, skořicí, loupaným strouhaným jablkem, malé množství lněného oleje, za 30 minut po snídani slinivkový čaj
            • SVAČINA – banánové smoothie se špenátem
            • OBĚD – dušená aljašská treska, vařený batát, salát z čínského zelí a strouhané mrkve
            • SVAČINA – polotučný bílý jogurt, pufovaný amarant, kousky loupaných čerstvých meruněk (přes zimu pak klidně banán, borůvky, nebudou-li činit problém)
            • VEČEŘE – dýňová polévka s jáhly, dozdobená jedním vařeným vejcem na tvrdo, lněný olej, zelená nať
Budete mít zájem:  Vitamíny Na Třes Rukou?

Pokud se nám na šetřící dietě uleví, můžeme postupně přidávat i další potraviny, jako je quinoa, amarant, červená čočka. Lehce stravitelná je zmíněná pohanka, rýže. U té bych udělala opět malou poznámku.

Dietní systém, přesněji tedy šetřící dieta, upřednostňuje bílou rýži.

Je však rýže a rýže, v šetřící dietě doporučuji BIO rýži basmati, která je lehce stravitelná a navíc, máte jistotu, že v ní nekonzumujete nebezpečný arsen, který může oslabenému zažívacímu traktu jen a jen přitížit.

Jste-li milovníky kaší, na snídani lze uchystat kaši nejenom z ovesných vloček, ale také pohanky, jáhel, rýže, vždy v kombinaci s jablkem, v létě pak meruňkami, broskvemi. Milujete-li pečivo, volte alespoň špaldové, které Vás nebude dráždit, je třeba vyzkoušet.

Ze sýrů upřednostněte sýry tvarohového typu. Taková snídaně by pak měla být doprovázena kouskem zeleniny, ať už strouhaná mrkev, troška čerstvého špenátu, salát z červené řepy.

Pokud je Vám šetřící dieta předepsána z důvodu jaterní problematiky, do jídelníčku lze zařadit denně 200 ml čerstvě odstředěné mrkvové šťávy, kterou vypijete pomalu, po doušcích.

Při slinivce lze také, je však třeba pít opravdu pomalu, šťávy jsou totiž zbaveny vlákniny a jejich glykemický index je vyšší. Mrkev je však zahřívající, regeneruje, vyznačuje se výtečným vlivem právě na slinivku a játra.

Na oběd doporučuji chystat lehké maso, dušená ryba, dušené kuřecí, krůtí, zcela se vyhněte uzenině.

Nebudete-li mít chuť na maso, lze uchystat pokrm z červené čočky a zeleniny, případně využít dýni, cuketu, kořenovou zeleninu, hrášek, může být i brokolice či květák, za předpokladu, že nebude činit problém.

Vybranou zeleninou směs pak lze uchystat s pohankou, quinoou, jáhly, bramborem. Doplníme sýrem, jako je mozzarella, eidam, gouda, jemnější kozí sýr, ne příliš tučný. Na tuku nic neprohříváme, používáme jej až do hotového pokrmu.

V šetřící dietě lze přidat do hlavního pokrmu až 10 g tuku, to je zhruba 1 polévková lžíce oleje. V praxi pak vypadá tak, že ve vodě podusíme zeleninu, libové maso, jakmile je hotovo, přidáme olej. Doporučuji lněný či konopný, kvalitní olivový. Mysleme na bylinky, zelené natě.

Odpolední svačinka, zde můžeme zařadit zakysaný mléčný výrobek, nejlépe bez příchutě, výborný může být tvaroh, který dochutíme dle své vlastní preference, troška mleté skořice, javorového sirupu. Na slano pak lze uchystat s troškou soli, pažitkou, podávat společně se špaldovým pečivem. Pozor na rýžové chleby, tzv. polystyren, dieta sice dovoluje, nicméně glykemický index je 90.

Večeře pak mohou vyplnit polévky, kterých existuje nespočet, dýňový, jemný brokolicový, květákový krém, jemný rajský, celerový, mrkvový krém, jemný zeleninový vývar s vejcem, jemný drůbeží vývar, hráškový krém, polévka z červené čočky a mrkve.

Jako zavářku použijme BIO rýži basmati, jáhly, pohanku, ovesné vločky, jakmile bude lépe, pak i amarant. Pufovaný amarant, který jsem uvedla k odpolední svačince, je velmi šetřivý a lze jej tedy do jídelníčku vložit i na začátku šetřivého módu.

Z nápojů lze zařadit jemné bylinné čaje, doporučuji rooibos, šípkový, lipový, bezový čaj, dále čerstvou pramenitou vodu, ne studenou, ale vlažnou, nezapomínejme, že dieta je mechanicky, chemicky (byť je šetřivá i chemicky, přesto povoluje uzeniny!!!) i termicky šetřící.

Celková nabídka zdravých kuchařek.

Quinoa kuličky s kešu ořechy, obalené v kokosu

Pufované potraviny aneb proč jíst „polystyren“

 Ingredience

  • 30g pufované quinoy
  • 100g kešu ořechů, pražených, nesolených
  • 1 lžíce kokosového oleje bez příchuti Purity vision Bio
  • 2 lžíce agáve
  • kokos na obalení

Příprava

Nejlepší věci vznikají když je vůbec neplánujete. Tyto kuličky měly být ozdobou dortu. No doufám, že se dožijí večera, protože jsou extrémně žravé.

Pufovanou quinou a kešu ořechy, rozsekáme v mixéru na prach, přidáme kokosový olej, agáve a vytvarujeme kuličky, obalíme v kokosu a dáme vychladit.

Počet porcí: 16

Čas přípravy: 20 minut

Agáve je druh sladidla. Můžete použít jiné, ale mějte na paměti, že to bude mít případně dopad na barevnost kuliček.

Pufování je způsob připravování pokrmů, při kterém dochází k nabývání surovin co do velikosti. Způsob tohoto druhu přípravy pokrmů se využívá u surovin jako jsou např.: rýže, žito a mnoho dalších zástupců obilovin. V Anglii, odkud název pochází, výraz puffed znamená odulý či opuchlý.

Jídlo připravované metodou pufování se hojně využívá při zdravé výživě a dietách. Pufování probíhá v expanzní formě (mikrovlnná trouba apod.) za vysokého tlaku a teploty od 150 °C a víc. Dochází tak k vypařování tekutin z pufované suroviny.

Tento způsob přípravy pokrmů trvá několik málo sekund a výhodou je, že surovina neztrácí na látkách, které obsahuje.

  • zvyšuje stravitelnost narušením škrobu a bílkovin
  • zvyšuje nutriční hodnotu výrobků
  • dochází k nárůstu vlákniny
  • zvyšuje se hygienická hodnota, výrobek je mikrobiologicky čistý
  • poškození termolabilních látek (vitamíny, minerální látky aj.) je minimální – proces trvá jen několik sekund
  • nižší energetickou hodnotou,
  • dlouhou trvanlivostí,
  • nízkým obsahem cholesterolu,
  • příznivými účinky na činnost trávicí soustavy,
  • sníženým obsahem soli resp. sodíku,
  • časově nenáročnou přípravou,
  • jsou bez přidaných aditiv a konzervačních látek,
  • jsou určené pro určité věkové kategorie populace a nejrůznější typy diet.

Více o obilovině zde: quinoa

agávebez BKMbez lepkubez vajecdo 20 minutmlsánívegetariánskézdravé

Jak jsme s manželkou hledali zdravé mlsání

Před takovým čtvrt rokem nás s manželkou pochytil jistý druh mánie – zamilovali jsme se do arašídů. Jedno jestli solených, nebo nesolených. Nejprve jsme začali se stogramovými balíčky, přešli na 250 g, a posléze jsme dokonce nosili domů 500g balení.

Zkrátka jsme po večerech, kdy člověka honí mlsná, propadli tomuto zlozvyku.

Nemohli jsme se samozřejmě divit, že nám po měsíci šla váha pěkně nahoru. Není divu, když se podíváte do databáze potravin na Kaloricketabulky.cz, jen hrst arašídů (30 g) má 753 kJ. A takový balíček o 250 g pak dá 6 425 kJ, o které jsme se s manželkou často svorně podělili.

Když jsme tak smutně stávali na váze, která neomylně mířila stále vzhůru, rozhodli jsme se hledat nějakou zdravou a méně kalorickou alternativu. Nejsme žádní odborníci, takže následující řádky jsou pojaty z prostě laického pohledu. Z každodenní reality.

Protože, jak jsme brzy zjistili, všechny rady o zdravé výživě počítají s tím, že člověk je dokonalý a dodrží všechny předpisy. Jenže realita je jiná. A ostatně, už samo slovo „mlsání“ odkazuje k tomu, že děláme něco ve zdravé výživě nedovoleného.

Všechny internetové stránky, kde se věnují zdravému mlsání, doporučují takové ty různé klasiky – müsli, müsli tyčinky, okořeněný plátek šmakouna, racio chlebíčky, cornflaky, proteinové tyčinky, sušené maso.

  • Jenže znáte to – nám šlo spíše o takové to zobání.

Třeba takový pufovaný chlebíček vám nedá ani pocit, že něco jíte, manželka tomu říkala polystyren. Šmakoun se musí dochucovat, protože sám o sobě je zcela bez chuti.

Sušené maso se musí hodně dlouho cumlat, což asi příznivě ovlivňuje skutečnost, že ho sníme málo, ale k tomu zobání to má rovněž daleko. Müsli s ovesnými vločkami? Zkusili jste někdy zobat samostatné ovesné vločky? Je to takové nijaké, suché, bez chuti. Možnost zobat mořské řasy nebo lněné crackery jsme tak nějak podvědomě rovnou odmítli.

Našli jsme doporučení na pražené sojové boby. Jeden sáček o 30 g obsahuje prý pouze 600 kJ. Jak pouze? Stejné množství oříšků má jen o 153 kJ víc!

Praženým sojovým bobům se také říká alburetky nebo alaburky, ale jsou s nimi dva problémy. Za prvé nejsou skoro k sehnání, za druhé má 50 g hodnotu 900 kJ, takže by to bylo z bláta do louže. Z arašídů do bobů. Tedy vyšlo by to nastejno.

Stejně jako s praženou kukuřicí, která se sem tam dá koupit v některých supermarketech. Nemyslím teď popcorn, ale skutečně pražená semena kukuřice. Hrst, tedy 30 g, obsahuje 620 kJ, takže je to stále to samé v bleděžluté (když už mluvíme o kukuřici).

Také jsme našli tygří ořechy (tiger nuts neboli chufa). Mají o 900 kJ na 100 g méně než obyčejné ořechy. Ale když jsme se je jali shánět, poněkud nás překvapilo, že většinou nás internet odkazoval na rybářské potřeby. Tyto ořechy se skutečně dají sehnat nejčastěji jen jako návnada na ryby. Navíc cena je poněkud vyšší, minimálně dvakrát tolik, než obyčejné oříšky.

Zajímavější byla rada s dýňovými semínky. Hrst, asi těch 30 g, vydá pouze 505 kJ, a to už jde. I když nesmíme zapomenout na vysoký podíl tuku v nich. Jejich hořká chuť však arašídy nenahradí, z toho důvodu jich moc nesníte, což je na jednu stranu dobře, na druhou stranu je tím celý princip mlsného zobání degradován. Ale v nejhorším případě, proč ne?

Další radou byla skutečně kvalitní čokoláda. Má prý výraznou chuť, takže jí člověk moc nesní, dva čtverečky bohatě postačí a jejich kalorická hodnota je kolem 550 kJ.

Ano, mluvíme o té těžké, hořké a neslazené čokoládě. Ano, stačí dva čtverečky.

Ale ty zblajznete za půl minuty a je po zobání! Zkoušel jsem si ony dva čtverečky ještě napůlit, aby z toho byly alespoň čtyři kousky, ale pak jsem je na talířku nemohl najít, jak již byly malé.

Budete mít zájem:  Labyrint Vražedná Léčba Dvd?

Zdravé ale kalorické ořechy a sušené ovoce

Vyzkoušel jsem časem i sušené ovoce. Samozřejmě bez cukru a dochucovadel. Taková hrst rozinek dá jen 376 kJ, podobně je tomu se sušenými (a neslazenými) fíky, meruňkami, švestkami.

Už jsem myslel, že jsme našli dobrou variantu, zobat se to dalo, moc jsme toho nesnědli, ale časem nám začalo vadit, jak zbytky sušeného ovoce zůstávají mezi zuby, lepí se, dostat ven zbytky bývá někdy při čištění zubů problematické.

  • V této fázi zkoušení jsme přišli na to, jak velkou roli hrají porce.

Zatímco u oříšků jsme hrsti nepočítali, protože nám prostě chutnaly, u hořkých semínek nebo lepících se sušených ovocných plodů jsme jich přece jenom tolik nesnědli. Což bylo hned znát.

Ale přece jenom to stále nebylo ono, nebylo to něco, co by nahradilo naši vášeň pro arašídy. Pomocí jedné rady se mi povedlo omezit i porce oříšků. Je to jednoduché – naložte je do medu.

Díky tomu, nejenom že oříšků není tolik, ale ani jich tolik nesníte. Když si připravíte směs medu a oříšků do 250g skleničky (celkem to má zhruba 5 300 kJ), víc jak čtvrtinu na posezení nedáte, což je 1325 kJ.

Nakonec ale vše dopadlo zcela jinak, přes veškeré naše hledání. Některé výše uvedené mlsy vám třeba budou vyhovovat. U nás ale došlo k jinému obratu.

Já osobně jsem si vzpomněl na recept mého známého, staršího pána, o němž jsem po revoluci zjistil, že byl tajně vysvěcený kněz. Vzal ztvrdlé krajíce chleba (případně rohlíků), nakrájel je na kostičky, a dal je zapéct do předem rozpálené trouby, bez tuku, na asi pět minut. Kostičky je možné okořenit podle chuti, třeba česnekem.

Ze dvou krajíců máte následně plnou misku určenou pro podobné zobání, navíc celá miska má jen 1 020 kJ, což znamená, že při dvou lidech do sebe dostanete jen 510 kJ. Přitom kostičky chleba – příjemně křupavé (pokud jste je nepřipekli, těch pět minut skutečně stačí) – zaženou velmi rychle mlsné chutě, a mají specifickou, nebál bych se říci oříškovou chuť.

Takže já jsem na své mlsání již přišel. Manželka věc vyřešila svými chuťovými pohárky. Abych věc vysvětlil, dovolte mi malou okliku. Náš syn dostal před rokem k narozeninám malou, suchozemskou želvu.

Přes jaro, léto a podzim jí velmi chutná jetel nebo listy pampelišky. Jenže v zimě jí musíme kupovat salát. Ledový, čínský nebo takový ten šišatý, co vypadá jak ragbyový míč, ale nikdy si nepamatuju název.

  • Manželka takhle jednou večer ze zoufalství okradla želvu o její příděl, nandala si do misky hned několik listů salátu (!), a najednou zjistila, že jí to velmi chutná a na večerní mlsání a zobání, respektive křupání, jí to bohatě stačí.

Ale jak říkám, každý si musí najít své vlastní náhrady zdravého mlsání, které mu budou chutnat a vyhovovat. Jen jsem se pokusil naznačit, jako obyčejný člověk asi při hledání zdravých náhrad postupuje, a že ne vše, co doporučí nutriční poradci, může také člověk vzít za své. Obyčejná a prostá realita je často mnohem jiná a jednodušší.

Přečtěte si také:

Tuky dobré i špatné: Jak je poznáme?

Dá se ve fast foodu zdravě najíst?

Pufované potraviny aneb proč jíst „polystyren“

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

10.2.2014 Jan Lipšanský Články, O kaloriích nevážně

Nové poznatky ve výzkumu glykemického indexu

Je to cosi jako novodobé zaklínadlo. Pečlivě se hlídá, srovnává se, často však vlastně ani netušíme, proč a jak. A právě to JAK se podle nejnovějších výzkumů jeví jako naprosto zásadní.

Je to cosi jako novodobé zaklínadlo. Pečlivě se hlídá, srovnává se, často však vlastně ani netušíme, proč a jak. A právě to JAK se podle nejnovějších výzkumů jeví jako naprosto zásadní.

Naše vědomosti o lidské výživě se stále rozšiřují. Zatímco ještě v nedávné minulosti nás zajímalo především množství vitaminů a stopových prvků v potravinách, s rozvojem blahobytu ve vyspělých zemích se v hledáčku ocitl obsah cholesterolu, energetická hodnota a nyní také glykemický index. Souvislost je nasnadě: populace tloustne, a tak se hledá viník. Opravdu je to ale tak jednoduché?

Poznej svého( ne)přítele

Teorie glykemického indexu (GI) sahá do roku 1977, kdy se zrodila v laboratoři Davida Jenkinse.

Tento odborník z Torontské univerzity zjistil, že různé potraviny obsahují různé sacharidy, které mají různou dobu rozkladu na jednotky glukózy.

Hodnotu GI začal udávat v číselných hodnotách v rozmezí od 0 do 100, přičemž 100 je hodnota, která je přiřazena glukóze, s níž se při měření veškeré potraviny srovnávají.

Jak to funguje

Na základě rovnováhy. Jakmile sníme nějaké jídlo, začne se v trávicím traktu rozkládat na jednotlivé složky a uvolňovat je do krevního řečiště. Pokud zkonzumujeme potravinu „sacharidovou“, zvedne se nám hladina cukru v krvi, tzv. glykémie. Slinivka na to zareaguje uvolněním inzulínu, který přebytečný cukr z krve vyplaví (a uloží). A naše tělo dostane opět hlad na něco „sacharidového“.

Těžce získané číslo

Glykemický index nelze odvozovat od množství sacharidů ani jiných známých hodnot v potravině. Jedná se o číselný údaj, jímž se vyjadřuje účinek potraviny na zvýšení hladiny cukru v krvi. Stanovuje se pro každou potravinu zvlášť, přičemž zjišťování hodnoty GI probíhá na základě experimentálního měření. A právě způsob zjišťování se jeví jako velmi podstatný.

Doposud se využívaly výsledky měření GI australské The University of Sydney, která při zjišťování GI používala metodu jednoho měření každé potraviny – ráno nalačno.

Přední český diabetolog, doc. MUDr. Rudolf Chlup, CSc., který stál mimo jiné u vynálezu inzulinového pera, začal používat metodiku odlišnou – intenzivnější a tedy i pracnější: jeho měření probíhají na skupině osob, po dobu celého týdne a zkoumaná potravina se měří několikrát v různých částech dne. Je tedy jasné, že jeho výsledky se mohou od čísel univerzity v Sydney lišit.

Co aktivita, to pokrm s jiným GI

Každý, kdo se zajímá o zdravý životní styl, se jistě setkal se zjednodušeným návodem konzumovat spíše potraviny s nízkým glykemickým indexem. Z výzkumů a měření doc. MUDr. R. Chlupa, CSc., však vyplynulo, že různá výše glykemického indexu je vhodná k různé aktivitě.

V reálu to tedy znamená, že před výstupem na Sněžku, před tréninkem, či jinou fyzickou aktivitou, si dáme potravinu s vyšším glykemickým indexem, abychom cukr dostali rychle do krve a měli dostatek energie.

Naproti tomu k méně namáhavé práci u počítače či k večernímu lenošení u televize zvolíme raději potravinu s nižším GI, které hladinu cukru tolik nezvýší.

Nízký, střední, vysoký?

Všeobecně se potraviny dle glykemického indexu dělí do tří skupin: s nízkým, středním a vysokým GI.

Orientační tabulky s danými hodnotami i rozdělením do jednotlivých skupin lze najít na internetu či v odborných brožurách.

Mohou se však v závislosti na řadě proměnných faktorů (jako je zralost a odrůda ovoce či zeleniny, způsob úpravy, ale i tělesná konstituce a psychické a fyzické rozpoložení konzumenta) a metody měření lišit – a to někdy i dost výrazně.

Zříkat se ovšem nemusíte ani jedné skupiny – záleží na tom, kdy kterou potravinu a před jakou aktivitou sníte. Kromě toho, že potraviny s vysokým indexem jsou vhodné před fyzickými aktivitami, lze jejich glykemický index také „stáhnout“ kombinací s potravinami nesacharidovými, např. s bílkovinou, jako je sýr či jiný mléčný výrobek.

Ale pozor – ne všechny potraviny, které mají nízký GI, jsou pro náš organismus hodnotné a zdravé! Index tučného masa či sádla se rovná téměř nule.

Proč se neuvádí na všech obalech potravin?

Jednou z hlavních příčin je právě komplikovanost a s tím spojená finanční náročnost určování GI. Z důvodů zcela pochopitelných nestojí na špici zájemců o zjištění glykemického indexu svých produktů největší (a nejbohatší) výrobci cukrovinek, ale naopak ti, kteří zásobují trh potravinami tzv. zdravými.

Mezi prvními u nás se o glykemický index ve svých potravinách začala zajímat například společnost RACIO, která navázala spolupráci s doc. Chlupem. Její výrobky, zvláště pak pufované chlebíčky, které jsou po energetické i nutriční stránce velmi vhodné k hubnutí, jsou postupně testovány týmem doc.

Chlupa ve Fakultní nemocnici Olomouc. Výsledná zjištění jsou odlišná od těch australských, kde se testovaly pouze pufované chlebíčky rýžové, které skutečně mají GI vyšší.

Nabídka pufovaných chlebíčků je však mnohem širší a vy si můžete podle svých potřeb vybrat například chlebíčky pšeniční nebo multigrain, jejichž GI je podstatně nižší.

Všeho s mírou

Ze všech uvedených skutečností vyplývá to, co platí pro téměř všechna dietní i životní pravidla, opatření a poznatky: při jejich dodržování bychom se měli řídit svým individuálním stavem, aktivitami, které hodláme realizovat, ale především zdravým rozumem…

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector