Kam máme jít v Praze na oběd? Tak tuhle otázku nám pokládají snad všichni mimopražští přátele, když přijedou do Prahy. Rozhodli jsme se sepsat naše odzkoušená a oblíbená místa, a ať už hledáte něco netradičního, exotickou kuchyni, skromný bufet nebo českou klasiku tak říkajíc “do stovky”, věříme, že si vyberete. Nehledejte v tom žádnou vědu, nerecenzujem jako Michelin Guide. Jen se rádi dobře najíme. Určitě už jde na vás hlad, tak pokračujte dál!
Aktualizováno 08/2020. Přidána mapa na konec. ????
V týhle restauraci teď, v době homeofficů, obědváme snad pořád.
Vinohradský parlament má skvělou pozici – Náměstí Míru, krásný a prostorný interiér i příjemnou zahrádku, milou obsluhu a výběr snad z osmi jídel v polední čas.
A nikdy nešlápnete vedle, ať už jdete do pořádného fláku masa, poctivé omáčky nebo lehkého salátu. A za skvělou cenu od lehce přes stokorunu. Rozváží i domů, prostě skvělý místo! No mrkněte sami.
Ten už určitě z našeho blogu znáte, a určitě víte, že tam nechodíme jen na kávu, ale i na obědy. Veliká výhoda tohoto podniku je, že přijímá telefonické objednávky a jídlo si můžete vyzvednout během 15 minut. Porce nejsou sice nijak velké, chuť je však vždy prvotřídní. Denní menu začíná na 119 Kč bez polévky.
O Špejlich jste už určitě slyšeli, možná právě z našeho blogu. Tento netradiční podnik sídlí v Jindřišské ulici, tedy jen pár kroků od Václavského náměstí.
V dobrotách jsou vždy zapíchnuté špejle, po jedné, dvou, zkrátka záleží na druhu a velikosti delikatesy, a vy si tyto špejle odkládáte. Na konci při placení špejle předložíte, za jednu se platí 29 Kč.
Rozhodně se jedná o zajímavý koncept restaurace s výborným jídlem, takže doporučujeme! Informace najdete zde.
Úplně náhodou jsme před pár lety narazili na Sklizeno Corso, dříve ještě pod brněnským brandem My Food Corso.
V této restauraci se obsloužíte sami, a to tak, že vložíte vstupní kartu do tabletu před vámi na stole, objednáte si a vyčkáte pár minut, než vám vaši objednávku donesou.
Jelikož si celý koncept zakládá na pečlivém výběru kvalitních lokálních i zahraničních surovin, je více než jisté, že si pochutnáte na jednom z nejčerstvějších jídel v Praze. Navíc za prima cenu, už od 99 Kč. Více zde.
Český koncept obchodů a bister Delmart si taky zakládá na kvalitních surovinách a pečlivé přípravě svých pokrmů. V nabídce najdete saláty, které si můžete nechat namíchat dle libosti, denní polévky, skvělé burgery a další. Bistra najdete například v Quadriu, na Andělu nebo u Masaryčky, více informací tady.
GREEN FACTORY | něco poctivého
Dělají rychlý a naprosto skvělý saláty, ale taky polévky a wrapy. Na indický krémový polévce z červené čočky a (fall) caesaru tady ujíždíme opakovaně. Mají pobočku ve Florentinu i v Karlíně, menu na webovkách.
Tato mexická restaurace otevřela v Praze v roce 2222 nejprve na Vinohradech??. Pokud jste milovníci tacos, burritos nebo milujete mexické koktejly (takové ty různé druhy margarit), pak to tady budete milovat. Samozřejmě mají i denní menu, které se pohybuje mezi 125 – 135 Kč.
Tohle bistro máme přímo na Jiřáku. Ano, je to slavné bistro z kuchařky Vietnamská s Polreichem. Kuchyně je asi jedna z nejlepších mezi vietnamskými u nás, a jejich “čtyřka” Bún bò Nam Bô naprosto dokonalá. Ale.
Není to tak dlouho, co bistro oblékli do nového kabátu. A jelikož stále není možnost se usadit, jídlo je tak pouze s sebou. Krabička je taky stále za příplatek (a vlastně povinná haha), nicméně nudle vždy naprosto výborný. Asi dokonce nejlepší v Praze.
A závitky taky. Nastudujte si bistro zde.
I tady vaří skvěle a na vietnamských specialitách si rozhodně pochutnáte. Vyzkoušet můžete třeba vietnamské bagety, které jinde moc nemívají. A nebo vsadit na klasiku, jako je naše oblíbené bún bò nam bô. V Praze jsou tři, na rohu Panský a Jindřišský ulice, v Rybný a v Karlíně. Update: čtvrtá pobočka, nová, je na Praze 7!
Nenápadná restaurace ve Vodičkově ulici skrývá úžasný místo, kde se mísí prvotřídní italské suroviny s uměním kuchařů a povedeným interiérem. Pokud dostanete chuť na skvělý těstoviny v centru města, pak je tenhle podnik jednoznačně skvělou volbou. Mrkněte sem.
Německá síť italských restaurací před pár lety dorazila i k nám a my jsme moc rádi. Tenhle koncept se nám líbí hlavně proto, že si tak nějak “dohlížíte” na to, co vám kuchař připravuje, jelikož si s kartičkou objednáváte přímo u něj “v kuchyni”.
Kromě těstovin dělají i rizota, saláty nebo pizzy. Některé suroviny mají od českých dodavatelů, ale spoustu z toho vozí přímo z Itálie, a navíc si to zpracovávají přímo tam – žádná velkovýroba. A na baru mají dokonce českou Kofolu a pivko.
V centru jsou dvě, třetí je na Chodově.
Tyhle těstoviny máme jen kousek od školy a není vůbec divu, že kolem oběda stojíte frontu až ven (ale naštěstí všechno odsejpá rychleji než řeknete švec ????).
Milujeme úplnou klasiku aglio e olio, ale skvělý jsou i těstoviny se špenátem a kuřecím nebo týdenní speciality.
Prostorově je to hodně malinký podnik, takže spíše si sem chodíme pro jídlo to go, ale pár míst k sezení se zde samozřejmě najde. Mrkněte sem, ať víte, kam máte dorazit.
Konečně potěšíme všechny milovníky piva (a především toho pražského, Staropramenu) a tradiční české kuchyně.
Výhodu Potrefené husy spatřujeme především v tom, že ji najdete i mimo Prahu, a vždy bývá zárukou chutné kuchyně (alespoň nám v ní vždy a všude chutnalo).
V centru Prahy se nachází na Národní, na rohu Hybernské a Dlážděné nebo na Hlavním nádraží, celkem jich je 15. Za denní menu s polévkou zaplatíte 120 až 150 Kč.
Ne, fakt si neděláme srandu. Přijdete k soudu, projdete bezpečnostním rámem (ta creepy část), pak se dáte doleva, doprava, doprava a doleva (snad?) a jste tam – v jídelně obvodního soudu.
Zařízení tedy funguje jen ve všední dny a jedná se opravdu poctivou jídelnu z devadesátých let, ale řekněte nám – jídlo za 83 Kč, polévka 12 Kč, moučník 8 Kč – a to vše asi minutu od Prašné brány.
Není to super? Mají i webovky.
U HOUDKŮ | něco za lidovku
Žižkov si vždy žil trochu vlastním stylem, a podle toho tam vypadají i některé restaurace. U Houdků je taková ta typická “čtvrtá cenová”, ale s velmi příjemným interiérem a chutnou českou kuchyní. Denní menu si můžete libovolně nakombinovat, dokonce i o víkendu. Dokonce mají i studentské menu s Kofolou! Menu tady stojí kolem stovky, restauraci najdete tady.
V týhle restauraci dost možná prasknete. Ale budete u toho naprosto spokojení. Při pohledu na menu, ve kterém si můžete vybrat z křídel, stripsů apod., asi patnácti druhů omáček a dipů apod.
, se vám budou sbíhat sliny. Naposledy jsme si dávali křídla, v omáčkách Smoked BBQ a Thai Curry a bylo to dokonalý. Příloha samozřejmostí. Pivko taky. Prostě Žižkov jak má bejt.
Koukněte sem pro více info.
Ten jsme si zamilovali na první pohled, a podruhé jsme se zamilovali, když nám donesli jejich burgery dumů. Zatím jsme je vždy měli takeaway, každopádně burgery opravdu skvělý! Webovky tady.
PALANDA | něco v žemli
Tahle kavárna a restaurace je svými burgery vyhlášená široko daleko, a ačkoliv se nachází v centru Prahy, za průměrnou cenu burgeru (vzhledem k poloze podniku) dostanete opravdový nebe na talíři. Od domácích hranolek až přes dokonalý maso a perfektní omáčku – tohle místo si prostě zamilujete. Více informací tady.
Vy, kteří sem jedete na výlet, určitě oceníte právě následující tipy. Jak jinak, než z centra. I tady se najdou restaurace, které nejsou vůbec drahé, špatné a turisty přecpané. Tou první z nich je VÁCLAVKA.
Byť se celým názvem označuje jako pizzerie a restaurace, kromě italských jídel tu v denním menu najdete i ta česká. Restaurace je navíc schovaná pěkně ve dvoře, takže mimo rušnou třídu, v létě provozuje i venkovní zahrádku.
Denní menu tady stojí od 119 Kč bez polévky.
Pokud jste si stále nevybrali, můžete skočit třeba do UGA, jedna salaterie se nachází ve Vodičkově ulici a druhá vedle KB na Václavském náměstí – my tam často chodíme na naše oblíbené polívky a wrapy, jejichž nabídku najdete tady. A nebo do WOKIN v Jindřišský, kde dělají skvělý nudle.
AVION | něco před odletem
Asi všichni máme letiště (a nejen to pražské) spojená s dražšími službami, především pak občerstvením. Po veřejné části letiště Václava Havla v Praze je rozprostřeno několik restauračních zařízení, např. KFC, Subway, Burger King nebo restaurace Praha s vyhlídkovou terasou.
Jasně, najíte se, ale z vlastní zkušenosti víme, že to není žádný zázrak pod sluncem. Pravý podklad se nachází v administrativní budově ABC a nazývá se restaurace AVION. Vejdete, vyjedete po schodech do patra a dáte se doleva. Každý den mezi 11 a 15.
hodinou najdete v nabídce několik druhů jídel v cenové hladině 90 – 115 Kč, doporučujeme si je dát bez polévky, protože porce jsou naprosto megalomanské. Denní menu najdete tady.
Máte nějaký tipy, kde se dá dobře / zajímavě / levně najíst? Určitě nám je hoďte do komentářů, rádi prozkoumáme něco nového!
P. & D.
Obědy zdraží | Zpravodajství ze světa pohostinství – HOREKA
Restaurace 0
Ještě před třemi lety stačilo si s sebou vzít na oběd do kapsy papírovou stokorunu. Dnes už si k ní Češi musejí přidat ještě dvacetikorunu minci, aby měli jistotu, že oběd zaplatí. Průměrná útrata za jídlo totiž rychle roste. Loni v prosinci se vyšplhala na rekordních 119 korun a osmdesát haléřů. Podle analýzy obědového serveru menicka.cz oběd vychází na 106 Kč.
Menicka.cz ve svém bilancování zohlednil svou databázi – téměř 5000 gastronomických provozoven napříč Českou republikou. Ceny obědů tak rostou o 5,1 Kč, což odpovídá navýšení o 4,8 % (2017/2018).
Ticket Restaurant® Card Index je zase sestavený z plateb více než 150 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant® od společnosti Edenred.
Statistiku každý měsíc tvoří téměř 1,3 milionu transakcí v restauracích všech tuzemských regionů.
Co je příčinou rychlého růstu útrat za obědy? Pokud se zaměříme na poslední čtvrtletí loňského roku, tak to byl mírný nárůst cen v restauracích, zapříčiněný zejména zdražováním surovin v čele se zeleninou.
Zároveň si Češi stále častěji vybírají o něco dražší jídla než dříve. Kuchaři je připravují z lepších a kvalitnějších surovin a takové pokrmy logicky stojí více peněz. „Zaznamenali jsme, že se mění skladba jídel v poledních menu.
Restauratéři se již nebojí na obědový jídelníček zařadit jídla, která často stojí výrazněji přes sto korun a na jejichž přípravě se nešetří tolik jako v minulosti. Češi si tato jídla dopřávají stále častěji.
Oběd pro nás už není spojen s povinností dostat něco do žaludku jako dříve, jdeme si na jídle pochutnat,“ říká Jiří Brych, manažer Ticket Restaurant ve společnosti Edenred.
První výrazná vlna růstu cen i útrat v restauracích nastala již před dvěma lety, tehdy restauratéři promítli do cen náklady spojené s legislativními změnami v čele se zavedením EET. „Po cenovém skoku se na několik měsíců tempo útrat zpomalilo.
Díky zvyšujícím se příjmům a rostoucí kupní síle to byl jen přechodný útlum. V roce 2018 se již ceny i útraty opět výrazně zvýšily, a to bez ohledu na legislativu. Češi zkrátka chtějí kvalitu a restaurace jim vycházejí vstříc,“ uvádí Jiří Brych.
Vůbec nejvíce lidé za jídlo v restauraci utrácejí v Praze, je to jediné místo v Česku, kde za oběd v průměru zaplatí přes 130 korun. Zároveň zde útraty i nejrychleji rostou – během tří let je to skoro o pětinu.
Nejpomalejší je nárůst na severu Čech – během tří let se útraty v Ústeckém i Libereckém kraji zvýšily jen o cca 15 procent. Podle serveru menicka.cz je nejlevnější oběd v Karlovarském kraji (99,1 Kč) či Plzeňském kraji (99,7 Kč).
Naopak v Praze budete muset sáhnout do své kapsy hlouběji (117,4 Kč). Druhý nejdražší oběd na vás čeká v Královéhradeckém kraji (111,1 Kč) a v Olomouckém kraji (109,5 Kč).
Paradoxní situace nastala v Karlovarském kraji, kde se dokonce průměrná cena obědu meziročně nepatrně snížila 2018 (99,1 Kč) – 2017 (99,5 Kč). Nejvyšší meziroční změna byla naměřena v Moravskoslezském kraji (+ 9,8 Kč), což odpovídá 9 %.
Na růst cen a útrat reagují i firmy. Svůj příspěvek na stravování v loňském roce zvýšilo 35 procent českých společností a úřadů. Hodnota „nejčastější“ stravenky se díky tomu zvýšila na 100 korun. Dnes ji zaměstnancům nabízí plných 25 procent firem. Několik předchozích let přitom dominovaly stravenky osmdesátikorunové.
Firmy nyní podle Brycha žádají již i stravenky o nominálech 110 a 120 korun. „Tyto stravenky jsou stále žádanější. Souvisí to se snahou firem nabízet v době nízké nezaměstnanosti atraktivní a přitom daňově výhodné benefity.
Takovým benefitem jsou stále častěji stravenky s nominální hodnotou, při které firmy i zaměstnanci dosáhnou maximální daňové úspory. Hodnota takové ideální stravenky je dána vyhláškou ministerstva práce a sociálních věcí o sazbě stravného pro daný kalendářní rok. V loňském roce byla sazba stanovena na 118 korun, od 1.
ledna letošního roku pak vstoupila v platnost nová vyhláška zvyšující její denní sazbu na 123 Kč.
Podle Jiřího Brycha na tuto hodnotu dosáhnou letos mnohem častěji zaměstnanci firem, které využívají stravenkové karty Ticket Restaurant Card, než ti, kdo mají papírové stravenky. „Je to dáno i tím, že u papírových stravenek firmy volí častěji zaokrouhlené částky na desetikorunu, u karet ale tento přístup neplatí,“ doplňuje Jiří Brych.
Ticket Restaurant® Card Index
Krajská města | prosinec 2015 | prosinec 2016 | prosinec 2017 | leden 2018 | září 2018 |
říjen 2018 |
listopad 2018 |
prosinec 2018 |
průměr Q3 2018 | průměr Q4 2018 |
Index 2018/2017 | Index 2018/2015 |
Praha | 112,90 | 119,60 | 125,00 | 124,60 | 131,60 | 132,20 | 132,90 | 134,40 | 131,00 | 133,20 | 7,5 % | 19,0 % |
České Budějovice | 103,30 | 109,70 | 113,00 | 112,90 | 117,10 | 118,00 | 118,20 | 120,00 | 116,90 |
118,70 | 6,2 % | 16,1 % |
Plzeň | 102,80 | 106,80 | 110,70 | 110,50 | 115,90 | 116,60 | 117,80 | 119,60 | 115,10 | 118,00 | 8,0 % | 16,3 % |
Karlovy Vary | 98,60 | 102,90 | 107,20 | 107,30 | 111,30 | 112,00 | 112,80 | 114,50 | 110,90 | 113,10 | 6,8 % | 16,1 % |
Ústí nad Labem | 96,80 | 100,80 | 104,80 | 104,00 | 108,10 | 108,30 | 109,40 | 111,30 | 107,30 | 109,70 | 6,2 % | 15,0 % |
Liberec | 102,80 | 107,10 | 110,40 | 110,40 | 115,10 | 115,40 | 116,80 | 118,50 | 114,60 | 116,90 | 7,3 % | 15,3 % |
Hradec Králové | 100,10 | 105,40 | 108,90 | 109,00 | 113,80 | 114,30 | 115,30 | 117,00 | 111,30 | 115,50 | 7,4 % | 16,9 % |
Pardubice | 99,50 | 103,90 | 108,10 | 108,00 | 112,40 | 113,00 | 113,90 | 116,60 | 112,20 | 114,50 | 7,9 % | 17,2 % |
Jihlava | 93,90 | 98,30 | 102,70 | 101,50 | 106,70 | 107,20 | 108,40 | 110,10 | 106,00 | 108,60 | 7,2 % | 17,3 % |
Brno | 107,40 | 113,30 | 117,90 | 116,60 | 123,20 | 123,80 | 124,90 | 126,60 | 122,90 | 125,10 | 7,4 % | 17,9 % |
Zlín | 98,60 | 103,50 | 107,30 | 107,00 | 110,80 | 111,00 | 112,30 | 114,60 | 110,10 | 112,60 | 6,8 % | 16,2 % |
Olomouc | 93,90 | 98,20 | 102,60 | 102,70 | 107,30 | 107,90 | 109,30 | 110,80 | 106,60 | 109,30 | 8,0 % | 18,0 % |
Ostrava | 94,60 | 98,70 | 103,50 | 103,00 | 107,10 | 108,00 | 109,40 | 111,00 | 106,40 | 109,50 | 7,2 % | 17,3 % |
Česká republika | 101,70 | 107,70 | 111,90 | 111,50 | 116,40 | 116,90 | 117,90 | 119,80 | 115,80 | 118,20 | 7,0 % | 17,8 % |
Ceny potravin v Německu: Kolik zaplatíte za nákup?
V posledních týdnech v médiích opět rezonuje téma dvojí kvality potravin. Už se však úplně zapomnělo, že problém nevězí pouze v tom, že v Německu nakoupíte kvalitnější výrobky. Měl by se připomenout také fakt, že ceny potravin v Německu jsou stejné, nebo dokonce nižší než v České republice.
Řešíte, jaké jsou v Německu náklady na život? Nebo chcete vědět, zda se tam vyplatí jezdit na nákupy? V obou případech se vám bude článek určitě hodit.
Vyšší kvalita za nižší cenu
Dvojí kvalita potravin v Česku je tématem, které v českých médiích patří již k evergreenům. Po několik let se v nezávislých testech prokazuje, že se v obchodech na západě prodává zboží v lepší kvalitě než u nás.
Masové konzervy z opravdového masa vs. z drůbežího separátu, marmeláda vs. ovocná pomazánka nebo čokoláda vs. čokoládová pochoutka. To je jen několik případů, kdy se německá vs. česká kvalita potravin diametrálně odlišuje. Nejhorší však je, že se ty méně kvalitní potraviny u nás prodávají za stejnou nebo dokonce vyšší cenu než v Německu.
Životní náklady v Německu
Nákup potravin tvoří podstatnou položku, se kterou musíte každý měsíc počítat ve svém rozpočtu. Proto je jejich cena jistě jedna z věcí, kterou před stěhováním do Německa zvažujete.
Platy v Německu – srovnání dle profesí: O kolik berou Němci víc?
O tom, že ceny potravin v Německu víceméně odpovídají cenám v České republice jsem měla dříve trochu povědomí, ale po přestěhování do Německa se mi to opravdu potvrdilo. Nejen, že se ceny přibližně shodují s těmi českými, ale mnohdy jsou dokonce ještě nižší!
Pokud vezmeme v úvahu čisté příjmy v Německu a v České republice, je to opravdu zarážející. I když se tato srovnání v médiích teď delší dobu neobjevila, můžu vás ujistit, že stav je stále stejný.
Srovnání cen v Lidlu
Nakupovat chodím 1–2× týdně a zejména krátce po svém přestěhování do Německa jsem pořád měla pocit, že je tu o něco levněji. Nakonec jsem se rozhodla, že to zkusím porovnat opravdu položku po položce, abyste si udělali představu i vy.
V jiných článcích jsem většinou narazila na porovnání cen značkových potravin. Proto jsem se rozhodla porovnat ceny zboží z Lidlu – většinou privátních značek, které se shodují s těmi v České republice.
Lidl v ČR (Kč) | Lidl v Německu (EUR) | Lidl v Německu (přepočet Kč) | |
Vejce M | 29,90 v akci (běžně 34,90) | 1,59 | 40,69 |
Špagety | 9,90 v akci (běžně 14,90) | 0,39 | 9,98 |
Pasírovaná rajčata Rustica | 29,90 | 0,89 | 22,78 |
Jogurt bílý velký 500g | 15,90 | 0,59 | 15,10 |
Mozzarella | 11,90 v akci (běžně 15,90) | 0,65 | 16,63 |
Mléko trvanlivé polotučné | 13,90 | 0,63 | 16,12 |
Dulano Lyoner 200g | 22,90 | 0,85 (0,69 v akci) | 21,75 (17,66 v akci) |
Kuřecí prsa 600 g | 99,90 | 3,89 | 99,55 |
Ovesné vločky 500g | 12,90 v akci (běžně 13,90) | 0,49 | 12,54 |
Jacobs Krönung 500 g (v obou zemích v akci) | 99,90 | 3,49 | 89,31 |
Mozartovy koule 200g | 54,90 | 1,99 | 50,92 |
Čaj Lord Nelson | 24,90 | 0,95 | 24,31 |
Mint Chocolate | 39,90 | 1,19 | 30,45 |
Raffaello | 109 (balení 150g) | 2,99 (balení 230g) | 76,51 |
Čokoláda hořká 125g | 34,90 | 0,99 | 25,33 |
Dentalux zubní pasta | 16,90 | 0,45 | 11,52 |
Cien šampon proti lupům | 24,90 | 0,95 | 24,31 |
Cien sprchový gel | 24,90 | 0,55 | 14,07 |
Formil tekutý prací prostředek (white/color) | 89,90 | 2,75 | 70,37 |
W5 prostředek na nádobí | 29,90 | 0,75 | 19,19 |
Přepočet kurzem 25,59 Kč/EUR. U výrobků, které byly právě v akci, jsem uvedla i běžnou cenu.
Největší rozdíly v cenách můžeme vidět u čokolád a cukrovinek, který je patrný zejména u výrobku Raffaello, který stojí v českém Lidlu o víc než 30 Kč více než v Německu, ačkoliv se jedná o menší balení. Velký rozdíl je také v ceně pracího prášku. Naopak dražší jsou v Německu mléko a vejce, která jsou ale narozdíl od ČR z volného chovu.
Rozdíl v cenách vzniká také kvůli rozdílným sazbám DPH v obou zemích. V České republice se uplatňuje na většinu potravin 15 % sazba, na ostatní zboží 21 %. V Německu činí DPH na většinu potravin 7 %, na ostatní výrobky pak 19 %.
Minimální mzda v Německu – další zvýšení od 1. 1. 2020
Kde v Německu nakupovat
V Německu máte desítky možností, kde potraviny nakupovat. Celá řada řetězců pochází právě odtud a to zejména těch diskontních.
Pokud bych to měla hodně zjednodušit, ceny potravin Německu v supermarketech (Edeka, Real, Rewe aj.) odpovídají cenám v českých řetězcích Tesco nebo Albert.
Naopak v diskontech (Aldi, Lidl, Netto, Penny, Norma) nakupujete levněji – tedy jako v českých diskontech Lidl nebo Penny. Levnou kosmetiku známých značek (např.
Fa, Dove, Nivea) nakoupíte v drogeriích DM.
I v Německu jsou velmi často slevové akce, během kterých můžete nakoupit ještě výhodněji. Oblíbená jsou zejména zvýhodnění při nákupu více kusů nebo 1+1 – tyto akce jsou často platné na prací prášky a kosmetiku. Aktuální akční letáky si můžete prohlédnout i online – stačí vygooglit Online Prospekt + název řetězce (například Online Prospekt Lidl).
Ze života v Německu #1: Objednávání v německém e-shopu
Co se vyplatí koupit v Německu
- V Německu výhodněji nakoupíte prací prášky, čokoládu, Haribo a jiné sladkosti, příkrmy a plenky, rybí konzervy, zmrzliny, tělovou kosmetiku a kvalitnější uzeniny nebo sýry.
- Na druhou stranu si připlatíte za maso, pečivo a zákusky (především v pekárně), vejce (ale v Německu jsou zpravidla z volného chovu) a některé druhy ovoce a zeleniny (zejména brambory a cibule bývají o poznání dražší).
- Ceny ostatního zboží víceméně odpovídají těm v Česku – v tom případě se však vyplatí sledovat i složení výrobků a dát si pozor na již zmiňovanou dvojí kvalitu.
Přesto ani u těch položek, které jsou dražší, nečekejte propastné rozdíly, které by vás zruinovaly.
Zrovna kuřecí maso koupíte v německém Lidlu za stejnou cenu jako v českém – kuřecí prsní řízky koupíte v Německu za 3,89 €/600 g (99,55 Kč, tj. 165,82 Kč/kg) a v českém Lidlu stojí 99,90 Kč/600 g (166,50 Kč/kg).
Kolik stojí potraviny v Německu
Ceny v EUR | Přepočet do Kč | |
jablka červená kg | 1,99 | 50,92 |
paprika červená kg | 3,29 | 84,19 |
cuketa kg | 1,39 | 35,57 |
lilek kg | 1,49 | 38,13 |
banány kg | 1,05 | 26,87 |
rucola 125g | 0,89 | 22,78 |
okurka salátová ks | 0,49 | 12,54 |
ředkvičky svazek | 0,45 | 11,52 |
ledový salát | 0,85 | 21,75 |
tvaroh vanička | 0,49 | 12,54 |
čerstvý sýr 300 g | 0,99 | 25,33 |
jogurt velký 500 g | 0,49 | 12,54 |
mozzarella | 0,65 | 16,63 |
rýže basmati 1 kg (v akci) | 1,79 | 45,81 |
vejce 10 ks | 1,59 | 40,69 |
ocet 1 l | 0,39 | 9,98 |
ovesné vločky 500 g | 0,49 | 12,54 |
špagety 500 g | 0,39 | 9,98 |
rajčatové sugo | 0,89 | 22,78 |
vícezrnná houska 1 ks | 0,29 | 7,42 |
kuřecí řízky 1 kg | 6,48 | 165,82 |
mleté vepřové maso 500 g | 1,99 | 50,92 |
listové těsto rozválené | 0,59 | 15,10 |
sýr tvrdý (Gouda, Edam, Emental) 400 g | 1,99 | 50,92 |
výběrový tvrdý salám 80 g | 1,05 | 26,87 |
Lord Nelson čaj ovocný | 0,95 | 24,31 |
konzerva tuňáka | 1,19 | 30,45 |
polotučné mléko 1 l | 0,63 | 16,12 |
Formil prací prostředek 1,5 l sport/black | 1,79 | 45,81 |
Lenor 930 ml | 1,49 | 38,13 |
W5 prostředek na nádobí | 0,75 | 19,19 |
Cien šampon proti lupům | 0,95 | 24,31 |
Dentalux pasta na zuby Mint fresh | 0,45 | 11,52 |
Cien sprchový gel | 0,55 | 14,07 |
Dove sprchový gel 400 ml | 2,15 | 55,02 |
Bebevita příkrm zelenina/kuře 250 g | 0,95 | 24,31 |
Bebevita příkrm ovocný 250 g | 0,75 | 19,19 |
Hipp jahodová přesnídávka 160 g | 0,85 | 21,75 |
Hipp příkrm těstoviny 250 g | 1,35 | 34,55 |
Čokoláda hořká 125 g | 0,99 | 25,33 |
Ceny potravin z 05/2019, přepočet kurzem 25,59 Kč/EUR.
Pokud tedy vezmeme v úvahu čistý příjem v Německu, vaše kupní síla bude v porovnání s Českou republikou násobně vyšší. Vzpomeňte si na tento článek, až vám bude někdo tvrdit, že se v Německu budete mít hůř, protože utratíte víc za potraviny. Ano, jiná věc je to u cen jídla v restauraci – to však není nezbytně nutná potřeba.
Jak je to s dalším zbožím a službami (například tolik diskutované ceny bydlení) se rozepíšu zase v dalším článku.
Pomohl vám článek? Sdílejte ho s přáteli!
Jaké jsou ceny v Polsku?
V následujícím textu se dozvíte, jaké můžete očekávat na dovolené v Polsku ceny potravin, alkoholu, cigaret, veřejné dopravy, pohonných hmot a taxi. V Polsku se platí měnou polský zlotý (PLN).
Ceny jídla
Ceny potravin v Polsku
Ceny potravin v Polsku jsou oproti průměrným cenám potravin v České republice o něco málo nižší. V Polsku nakoupíte levněji především maso, rýži, místní sýry a některé druhy ovoce a zeleniny. Vyšší ceny potravin v Polsku se týkají například vajec.
Průměrné ceny jídla v polských obchodech:
Mléko (1 l) | 15 Kč |
Bochník chleba/bageta | 18 Kč |
Rýže (1 kg) | 21 Kč |
Vejce (12 ks) | 47 Kč |
Místní sýr (1 kg) | 143 Kč |
Kuřecí prsa (1 kg) | 99 Kč |
Hovězí maso (1 kg) | 202 Kč |
Jablka (1 kg) | 19 Kč |
Banány (1 kg) | 27 Kč |
Pomeranče (1 kg) | 29 Kč |
Rajčata (1 kg) | 37 Kč |
Brambory (1 kg) | 15 Kč |
Cibule (1 kg) | 18 Kč |
Salát (1 ks) | 20 Kč |
Voda (1.5 l) | 11 Kč |
Ceny v restauracích v Polsku
Průměrné ceny pokrmů v polských restauracích jsou srovnatelné s cenami v restauracích v České republice. V Polsku jsou o něco levnější nealkoholické nápoje, zatímco u nás ty alkoholické (především pivo).
Průměrné ceny v polských restauracích:
Jídlo v levnější restauraci | 149 Kč |
Tříchodové menu v restauraci střední úrovně | 329 Kč |
Místní pivo 0.5 l | 48 Kč |
Cappuccino | 52 Kč |
Coca Cola 0.33 l | 25 Kč |
Voda 0.33 l | 21 Kč |
Spropitné v Polsku
Spropitné v Polsku ve výši přibližně 6-10 % již obvykle bývá zahrnuto v ceně účtu. Pokud jste spokojeni s obsluhou v restauraci, doporučuje se jí nechat spropitné zhruba 10 % z celkové ceny.
Ceny alkoholu a cigaret
Ceny alkoholu v polských obchodech (pivo a víno) jsou nepatrně vyšší než u nás. Naopak cigarety jsou o něco levnější.
Průměrné ceny alkoholu a cigaret v obchodech v Polsku:
Lahev vína (0.75 l) | 131 Kč |
Místní pivo (0.5 l) | 19 Kč |
Pivo z dovozu (0.33 l) | 28 Kč |
Krabička cigaret (Marlboro) | 99 Kč |
Ceny dopravy
Také veřejná doprava je v Polsku poměrně výhodná. Oproti ČR jsou v Polsku nižší ceny taxi (sazba za kilometr a čekání řidiče) i průměrné ceny za veřejnou dopravu.
Průměrné ceny veřejné dopravy a taxi v Polsku:
Taxi nástupní sazba | 42 Kč |
Taxi 1 km | 14 Kč |
Taxi 1 hodina čekání | 215 Kč |
Autobus jednosměrný lístek | 20 Kč |
Ceny benzínu a nafty v Polsku
Ceny benzínu a nafty v Polsku jsou o něco málo nižší než v ČR.
Ceny pohonných hmot v Polsku:
Benzín 1 l | 27,90 Kč |
Nafta 1 l | 27,50 Kč |
Co by vás mohlo dále zajímat
Data aktuální k červnu 2020
Kolik stojí důstojný život
https://open.spotify.com/show/3LABt3mRgOFQoaFHO3egK0
Čtyřčlenná rodina Mikulových bydlí ve třípokojovém bytě v pražských Holešovicích. Otec dvou dospívajících dětí pracuje jako chemik za hrubou měsíční mzdu 29 tisíc, matka si jako pečovatelka přijde na 22 tisíc. Rodině tedy každý měsíc na účtu přistane čistý výdělek 38 tisíc.
Z těch manželé vždy obratem odevzdají bance 15 tisíc na splátku hypotéky, dalších pět tisíc spolknou dětské kroužky, školné a internet, takže na jídlo a celý měsíční provoz zbude 18 tisíc. K hranici chudoby, alespoň tak, jak ji definují statistici, mají Mikulovi hodně daleko, přesto mají často pocit, že jim něco zásadního chybí.
„Chudí? To asi úplně nejsme,“ říká po krátkém zaváhání Anna Mikulová.
Když ale přijde řeč na věci, které si rodina nemůže dovolit, seznam je to překvapivě dlouhý. „Auto nemáme. Chytré mobily také ne. S manželem si oba nosíme do práce obědy z domova. Na konci měsíce z výplaty neuspoříme vůbec nic.
Dovolenou řešíme zdarma u babičky na chatě,“ vyjmenovává Mikulová rodinnou finanční strategii. V jídelníčku Mikulových chybí ryby, hovězí maso je na stole jen občas, podezřele častým pokrmem jsou čočka a polévky.
Oblečení se nakupuje výhradně z druhé ruky, včetně bot.
Pokud rodinu potká nečekaný výdaj, je to vždycky trochu průšvih. Třeba když všichni najednou potřebují zubaře, vyjde to na několik tisíc. „Zaplatíme to, ale musíme to stáhnout z jídla nebo si odpustit boty,“ říká Mikulová.
Matka musela nedávno dětem odepřít očkování proti klíšťové encefalitidě a meningokoku. „Když nejsou peníze na věci týkající se zdraví, štve nás to víc než hmotné nedostatky.
Když platíte u lékaře kartou a neprojde to kvůli nedostatku hotovosti na účtu, je to pěkný trapas,“ vzpomíná Mikulová. Na finanční tísni je ale prý vůbec nejhorší, když se manželé před dětmi hádají o tom, co koupit a co ne. „Že si člověk nekoupí věci, na to si zvyknete.
Pro udržení vlastní důstojnosti je horší to vědomí, že víc už pracovat nelze a výplaty stále nestačí. Ta bezmoc a neustálý, léta trvající stres. A strach, že ho předáte dětem.“
Když platíte u lékaře kartou a neprojde to kvůli nedostatku hotovosti na účtu, je to pěkný trapas.
Tweetni to
Pocity, které popisuje Mikulová, zažívá dnes navzdory číslům o panující hojnosti spousta Čechů. Nejsou sice papírově chudí, ale k popisovanému všeobecnému blahobytu mají hodně daleko. A tahle skupina je možná větší, než bychom čekali.
Běžný standard
Česko se momentálně veze na vlně ekonomického růstu a na životě jeho obyvatel je to znát. Průměrná mzda loni překročila hranici 30 tisíc korun a dál roste, počet lidí bez práce je nejnižší v celé Evropě, stejně jako množství lidí ohrožených chudobou. České domácnosti bohatnou a i těm úplně nejchudším se daří o něco lépe než před pár lety, ukazují statistiky.
Za nimi ale funguje realita: idylický obrázek prosperující země nedávno narušila třeba zpráva sociálních vědců z takzvané platformy pro důstojnou mzdu, která proletěla zdejšími médii.
Skupina akademiků a pracovníků neziskovek přišla v půlce dubna s překvapivým tvrzením, že polovina obyvatel Česka za svoji práci nedostává důstojnou mzdu, která by umožnila vést plnohodnotný život.
Výzkumníci ho popisují jako stav, kdy si člověk může dovolit zaplatit nejen základní potřeby, jako jsou bydlení, jídlo a oblečení, ale i určitý nadstandard. Jeho součástí by měla být třeba šance vyrazit si jednou za rok na dovolenou, občas poobědvat v restauraci s přáteli nebo zaplatit svým dětem členství v kroužku.
K důstojnému životu prý patří také možnost používat automobil, dopřát si vzdělávací kurz nebo dokázat ušetřit část mzdy na horší časy. Badatelé z platformy spočítali, že aby jednotlivec na takový život v Česku dosáhl, potřebuje měsíčně vydělat aspoň 30 tisíc korun hrubého.
A jelikož takový příjem má v tuzemsku jen polovina pracujících lidí, vědci naznačují, že ta druhá půlka zcela plnohodnotným životem nežije.
Cílem autorů výzkumu prý rozhodně není angažovaný boj za vyšší mzdy. „Chtěli jsme ukázat, kolik stojí žít v Česku normální život,“ říká badatelka ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR a mluvčí platformy Lucie Trlifajová.
Za obědy platíme stále víc, nejlevnější z krajských měst jsou v Jihlavě. Projděte si nové porovnání
Za vyššími platbami za oběd nestojí pouze nárůst cen, ale i to, že si lidé připlácejí za kvalitnější potraviny.
Praha – Češi za oběd v červnu v průměru platili 115 korun. Proti loňskému červnu je to zvýšení o 6,80 koruny, proti předloňsku o 12,20 koruny. Vyplývá to z útrat se stravenkovou kartou Ticket Restaurant, kterou platí více než 110 000 lidí.
Nejdráže je v Praze, kde oběd stál v průměru 129,80 koruny, nejlevněji v Jihlavě, kde lidé v průměru platili 104,80 koruny.
Za vyššími platbami nestojí podle Jiřího Brycha ze společnosti pouze nárůst cen, ale i to, že si lidé připlácejí za kvalitnější potraviny.
Ještě loni podle něj restaurace zdražovaly v reakci na legislativní opatření, jako jsou elektronická evidence tržeb, kontrolní hlášení nebo zákaz kouření. „Nyní hraje nejdůležitější roli rostoucí kupní síla lidí a ochota si připlatit za kvalitu. Stále častěji v restauracích jíme kvalitnější jídla z lepších surovin, dopřáváme si dražší nápoje nebo volíme k jídlu dva chody,“ uvedl.
„Naše chování se tak výrazně mění, už nejsme zdaleka ten národ, který je zvyklý na jídle co nejvíce ušetřit,“ dodal Brych. Podle něj by se měly útraty za obědy zvyšovat i na podzim.
Cena obědů v krajských městech
Krajská města | Červen 2016 | Červen 2017 | Červen 2018 |
Praha | 113,8 Kč | 120,1 Kč | 129,8 Kč |
České Budějovice | 104,1 Kč | 109,4 Kč | 116,3 Kč |
Plzeň | 103,4 Kč | 106,9 Kč | 114,4 Kč |
Karlovy Vary | 99,4 Kč | 103,2 Kč | 110,5 Kč |
Ústí nad Labem | 97,2 Kč | 101,5 Kč | 106,8 Kč |
Liberec | 103,4 Kč | 107,1 Kč | 113,6 Kč |
Hradec Králové | 100,9 Kč | 105,5 Kč | 112,6 Kč |
Pardubice | 100,2 Kč | 104,4 Kč | 111,4 Kč |
Jihlava | 94,5 Kč | 99,7 Kč | 104,8 Kč |
Brno | 108,4 Kč | 113,9 Kč | 121,8 Kč |
Zlín | 99,3 Kč | 104,2 Kč | 109,4 Kč |
Olomouc | 94,6 Kč | 99,6 Kč | 105,2 Kč |
Ostrava | 94,9 Kč | 100,4 Kč | 105,7 Kč |
Česká republika | 102,8 Kč | 108,2 Kč | 115 Kč |
Zdroj: Edenred, u údajů za celou ČR jde o vážený průměr
Podle Českého statistického úřadu průměrná hrubá měsíční mzda v Česku letos v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 8,6 procenta na 30 265 korun. Růst mezd za první čtvrtletí 2018 byl nejvyšší od roku 2008. Reálný růst průměrné mzdy – po zahrnutí růstu cen – dosáhl 6,6 procenta, což je nejvíce od roku 2003.
Lidé si v restauracích připlatí. Obědy zdražují, zákazníků je málo
Obědová menu zdražila. Zatímco ještě začátkem roku zákazníci za oběd v průměru zaplatili lehce pod 130 korun, teď už je jídlo stojí více – průměrně 134 korun a 40 haléřů. Vyplývá to z dat stravenkové společnosti Edenred. Oproti loňskému červnu se jedná o desetiprocentní nárůst.
Nejvíce podle Edenredu lidé zaplatí v Praze. Průměrná polední útrata tam poprvé v historii překročila 150 korun. Nejlevnější z krajských měst je naopak Ostrava, ve které se zákazník nají za zhruba 123 korun.
Pod hranicí sto třiceti korun se v současnosti nachází jen šest krajských měst – vedle Ostravy i v Ústí nad Labem, Jihlavě, Zlíně, Karlových Varech a Olomouci. Ještě před rokem se za takovou cenu přitom lidé najedli všude kromě Prahy.
Růst cen pak potvrzuje i výrobce pokladních systémů Storyous. „V čase oběda vidíme nárůst hodnoty účtenky v průměru kolem 15 procent,“ uvedl pro iDNES.cz ředitel firmy Igor Třeslín.
Důvodů ke zvýšení útrat je podle obou společností několik. Část restaurací se snaží dohnat ztráty, které jim vznikly během karanténních opatření, některým zase zákazníci chtějí přispět na návrat do běžného provozu. Zvýšila se také cena základních potravin.
Restaurace navíc stále nemohou říct, že jsou z nejhoršího venku. Jejich návštěvnost totiž klesla o téměř pětinu. „Červnový meziroční pokles návštěv je stále poměrně vysoký, a to se v něm neodráží propad z důvodu úbytku zahraniční turistiky,“ tvrdí Jakub Ryba, šéf marketingu a inovací Edenredu.
Hospodští si i díky Covidu uvědomili, že potřebují více sledovat ekonomiku svých podniků, správně počítat marže a ceny, sledovat si skladové hospodářství a více se zaměřují na digitalizaci.
Celkové ztráty kvůli koronaviru Ryba odhaduje na 25 miliard korun. Zvyšování cen tak bude nejspíš pokračovat. „Hospodští si i díky Covidu uvědomili, že potřebují více sledovat ekonomiku svých podniků, správně počítat marže a ceny, sledovat si skladové hospodářství a více se zaměřují na digitalizaci,“ doplňuje Třeslín.
Ryba pak dodává, že období nuceného uzavření některé restaurace stále ještě nemusí přežít. Situace se podle něj však jinak zlepšuje. „Pozitivním signálem je, že frekvence návštěv se i v průběhu června postupně zvyšovala a v druhé polovině měsíce jsme byli již jen 13 procent pod dlouhodobým průměrem,“ uvádí.
Zdražování ve stravování se přitom značně odrazilo i na červnových datech o inflaci. Podle Českého statistického úřadu ceny v odvětví celkově narostly o 5,5 procenta. Výrazně se zvýšila i celková cena potravin jako takových – například květák zdražil o více než dvacet korun za kilo, stejně jako brokolice. O desítky korun za kilo pak zdražovaly i různé druhy masa.
Praha | 112,90 | 134,40 | 136,40 | 146,40 | 151,90 |
České Budějovice | 103,30 | 120,00 | 121,80 | 131,10 | 135,60 |
Plzeň | 102,80 | 119,60 | 121,20 | 129,90 | 134,20 |
Karlovy Vary | 98,60 | 114,50 | 116,20 | 125,10 | 129,10 |
Ústí nad Labem | 96,80 | 111,30 | 113,50 | 123,10 | 127,90 |
Liberec | 102,80 | 117,90 | 119,90 | 127,40 | 132,90 |
Hradec Králové | 100,10 | 117,00 | 118,30 | 126,10 | 131,10 |
Pardubice | 99,50 | 116,60 | 118,30 | 126,50 | 130,90 |
Jihlava | 93,90 | 110,10 | 111,70 | 118,70 | 124,20 |
Brno | 107,40 | 126,60 | 127,80 | 135,20 | 142,20 |
Zlín | 98,60 | 113,80 | 115,10 | 123,70 | 127,90 |
Olomouc | 93,90 | 110,80 | 111,90 | 119,10 | 123,80 |
Ostrava | 94,60 | 111,00 | 112,50 | 118,10 | 123,60 |