Protikvasinková (protiplísňová) dieta – jídelníček a rady

3.12.2020

Přemnožené kvasinky (kandidóza) dokáží pořádně potrápit. Většinou je znáte v podobě různých nepříjemných gynekologických obtíží. Projevují se ale i jinak.

Možná ani nevíte, že se to týká i vás. V dnešním článku se podíváme na to, co patří mezi projevy kandidózy a zda vám proti kvasinkové infekci může pomoci nízkosacharidová dieta.

Na konci článku najdete i několik receptů na jídla vhodná do protikvasinkové diety.

Protikvasinková (protiplísňová) dieta – jídelníček a rady

Kvasinky jsou běžnou součástí lidského těla. Za ideálních podmínek žijí v rovnováze s ostatními bakteriemi a tělu prospívají. Pokud ale dojde k jakýmkoliv výkyvům, které vedou k jejich přemnožení, mohou způsobit řadu potíží. Na vině mohou být:

  • léky (převážně antibiotika),
  • nadměrný stres,
  • kouření,
  • dlouhodobá spánková deprivace,
  • oslabená imunita nebo
  • špatný jídelníček.

Kvasinky žijí z jednoduchých cukrů. Pokud je strava plná bílé mouky, sladkostí nebo alkoholu, je úspěch v jejich přemnožení téměř zaručen. Pak může kromě léčby pomoci i protikvasinková dieta.

Příliš mnoho kvasinek

Existuje více než dvacet různých druhů kvasinek, které vás mohou potrápit. Nejčastější je ale Candida albicans způsobující kandidózu. Infekce se nemusí odehrávat jen v intimních partiích. Může se vyskytnout prakticky kdekoliv. I její příznaky jsou velmi rozmanité. Patří mezi ně třeba problémy s kůží, potíže s trávením, změny nálad nebo dokonce deprese.

Protikvasinková (protiplísňová) dieta – jídelníček a rady

Protikvasinková dieta

Klíčem k vítězství nad přemnoženými kvasinkami je kromě léčby omezit příjem sacharidů, které v běžné stravě převažují nad tuky a bílkovinami a kvasinku tak živí. Rychlé cukry jsou zde vyloženě tabu. Protikvasinková dieta znamená také vynechat veškerou bílou mouku, těstoviny, luštěniny, většinu ovoce a sladkou zeleninu.

Nízkosacharidová dieta

Na velice podobném jídelníčku jako protikvasinková dieta je postavena i nízkosacharidová neboli proteinová dieta. Základem jsou potraviny bohaté na kvalitní bílkoviny a tuky, naopak velmi omezený je příjem sacharidů. Přemnožené kvasinky tak rychle ztratí zdroj potravy. Kromě toho, že zatočíte s kvasinkami, bude příjemným bonusem i výrazný úbytek na váze.

Pokud nechce řešit nákupy potravin a sestavování jídelníčků, mohou být pro vás ideálním řešením dietní programy KetoMix.

Je pro vás připraven konkrétní dietní plán včetně všech pokrmů, které jsou velmi snadné na přípravu a obsahují veškerou potřebnou výživu. Připravit si můžete proteinovou polévku, kaši, palačinku, pečivo nebo těstoviny.

Vše bez cukru. Po celou dobu máte navíc k dispozici výživové poradkyně, které vám pomohou, když si nebudete vědět rady.

Protikvasinková (protiplísňová) dieta – jídelníček a rady

Jak ještě můžete protikvasinkovou očistu podpořit

Protikvasinková dieta má svá specifika. Sama o sobě odvede velký kus práce. Abyste v boji proti kvasinkám měli stoprocentní jistotu, je ale vhodné ji ještě podpořit těmito pěti opatřeními.

  1. Dodržujte pitný režim – úplně vynechejte sladké nápoje, pijte pouze čistou vodu a neslazené čaje.
  2. Zařaďte do jídelníčku potraviny s probiotickými účinky – neslazená kefírová mléka, zakysané nápoje bílé jogurty nebo kvašená zelenina jako kysané zelí.
  3. V boji proti kvasinkám pomohou i bylinky – kurkuma, oregano, čaj z levandule, šalvěj nebo lichořeřišnice.
  4. Jezte česnek – je to přírodní antimykotikum a má silné antibakteriální účinky. Jako prevence vám budou stačit 2 stroužky syrového česneku denně.
  5. Detoxikujte – pomocí detoxu se tělo čistí od škodlivých látek. Hodně pijte a spěte, odlehčete jídelníček a přidejte lehký pohyb. Celý proces můžete podpořit i přírodními tabletami nebo bylinnými kúrami.

Pozor na plísně

Bujení kvasinek ve vašem těle můžete podpořit nejen nevhodným jídelníčkem, ale pozor si musíte dáte také na různě se vyskytující bakterie a plísně. Někdy si ani neuvědomíte, kde všude je můžete najít. Celý problém s kandidózou se pak může snadno opakovat a držet protikvasinkovou dietu vám bude celkem k ničemu.

Lednice Stačí jediný plesnivý kousek zeleniny v lednici a máte tu problém. Plísně se velmi rychle šíří i do dalšího jídla. Potraviny v lednici proto pravidelně kontrolujte a lednici umývejte desinfekčními prostředky.

Ovoce a zelenina Všímejte si, jestli má ovoce nebo zelenina jen tzv. „modřiny“ z natlučení nebo jestli už jde o hnilobu. Pokud je to ten druhý případ, nestačí jen vyříznout postiženou část. Rovnou celý kus vyhoďte. I když to není na první pohled patrné, zárodky plísně a bakterií už napadly celý plod.

Zásobníky na chleba a pečivo I chleba a pečivo mají tendenci podléhat rychle plísním. Jakmile se na nich jednou plíseň vyskytne, nestačí ale jen vyhodit postižený kus. Je potřeba vyčistit celý chlebník a na vysokou teplotu vyprat i utěrku nebo sáček, kde byl uložen.

Lahve na pití Ať už je to termoska na čaj nebo lahev s pítkem. I tam všude se plísně a různé bakterie rády usídlují. Všechny tyto nádoby proto pravidelně pečlivě čistěte a vymývejte. Hlavně těžko dostupný střed pítka a vnitřek brčka.

Ořechy Při špatném skladování rychle podléhají také ořechy různým plísním. Na první pohled to přitom nemusí být vůbec viditelné. Mezi nejnáchylnější druhy patří arašídy a, v Česku tolik oblíbené a rozšířené, vlašské ořechy. Před konzumací byste ale raději měli následujícím způsobem zpracovávat všechny druhy. Přes noc je namočte do vody a pak stačí v troubě usušit.

Jídelníček v protikvasinkové dietě

Nejdůležitější je kompletně vyřadit z jídelníčku tzv. jednoduché cukry. Opatrní ale musíte být i u dalších potravin. Co tedy konkrétně smíte a nesmíte při protikvasinkové dietě jíst? Stručný sumář najdete v tomto přehledu.

Protikvasinková (protiplísňová) dieta – jídelníček a rady

Zakázané potraviny (příklady)

  • Potraviny s přidanými jednoduchými cukry – cukr, med, sirupy, sladkosti, čokolády, sladké pečivo, většina ovoce (banány, mango, hroznové víno, jablka, hrušky, švestky atd.), nakládaná zelenina, rajský protlak, pečivo, chléb, instantní jídla, polotovary, mražené a konzervované ovoce, dochucovadla (kečup, hořčice, majonéza)
  • Potraviny se složenými cukry – bílá mouka, rýže, těstoviny
  • Mléčné výrobky – mléko, plísňové sýry
  • Maso – uzeniny, vepřové maso, paštiky, sušené maso, konzervované ryby
  • Zelenina – brambory, mrkev, kukuřice, topinambur
  • Luštěniny – tofu, tempeh, soja, arašídy
  • Bylinky a koření – houby, ocet, maggi, ostrá koření, salátové dresinky
  • Nápoje – sladké limonády, ochucené vody, alkohol, káva, sladké čaje, perlivá vody, džusy

Povolené potraviny (příklady)

  • Ovoce – Citróny, grapefruity, kiwi, bobulovité ovoce (jahody, maliny, borůvky, ostružiny)
  • Zelenina – špenát, brokolice, saláty, okurka, celer, cibule, česnek, cuketa, květák
  • Luštěniny – fazole, hrách, čočka, cizrna
  • Obilné výrobky – pohanka, jáhly, celozrnné obiloviny, celozrnná rýže, quinoa, amarant, pečivo a chléb bez kvásku a kvasnic
  • Mléčné výrobky – zákysy, bílé jogurty s živou kulturou, kefír, acidofilní mléko, tvaroh, cottage, máslo, lučina, ricotta, mozzarella
  • Maso – drůbeží, králičí, jehněčí, skopové, telecí, ryby a plody moře
  • Ořechy a semínka – mandle, para ořechy, pinie, lískové ořechy, mák, kokos, slunečnicová semínka, dýňová semínka, len, chia
  • Bylinky a koření – zázvor, skořice, mořské řasy, jablečný ocet, čerstvé bylinky
  • Nápoje – čistá neperlivá voda, bylinkové čaje, zelené čaje, voda s citronem

Co vařit – 3 recepty proti kvasinkám

Do jídelníčku byste měli u protikvasinkové diety zařadit více potravin s antimykotickými účinky. Patří sem třeba česnek, kurkuma, oregano nebo zázvor.  Inspirovat se můžete následujícími recepty.

Protikvasinková (protiplísňová) dieta – jídelníček a rady

Kuřecí na kurkumě s konjakovými nudlemi

  • kuřecí prsa
  • sůl
  • kurkuma
  • cibule
  • česnek
  • konjakové nudle
  • čerstvý koriandr

Postup:

Osolená a nakrájená kuřecí prsa orestujete na cibuli, podle chuti okořeníte kurkumou a prolisovaným česnekem. Přidáte propláchnuté konjakové nudle a vše krátce společně orestujete. Podáváte posypané čerstvým koriandrem.

Protikvasinková (protiplísňová) dieta – jídelníček a rady

Malinový kefír

  • neochucený kefír
  • mražené maliny (borůvky, ostružiny)
  • stévie (nemusí být)

Postup:

Do kefíru rozmixujete menší hrst mražených malin (nebo borůvek či ostružin). Pokud chcete, můžete dochutit stévií. 

Protikvasinková (protiplísňová) dieta – jídelníček a rady

 Špenátové muffiny

  • baby špenát 
  • 2 vejce
  • mozzarella
  • cibule
  • sůl
  • pepř

Postup

V nádobě vyšlehejte vejce, přidejte sůl, pepř a na malé kousky nakrájenou cibuli. Připravte si formičky nebo plech na muffiny a vložte do nich opláchnutý a osušený baby špenát. Vše zalijte připravenou směsí z vajec a shora posypte nastrouhanou mozzarellou. Pečte v troubě cca 20 min na 180°C. 

Líbil se vám článek? Sdílejte jej s přáteli To se mi líbi Sdílet Tweet Protikvasinková (protiplísňová) dieta – jídelníček a rady Autor článku Marie Petrovová

Zvídavost a láska k psaní ji dovedly k žurnalistice. Úspěšně vystudovala Akademii žurnalistiky a nových médií. Už během školy navštěvovala několik stáží v mediálních domech či České televizi. Tam se po absolutoriích rozhodla zakotvit.

Budete mít zájem:  Nedostatek vitamínu D – jak se projeví a proč může vznikat?

Nakonec ji osud dovedl k public relations a marketingu. Zůstala tak nadále věrná světu médií jen z druhé, pro ni barevnější, strany. Svůj čas nejraději tráví s rodinou a přáteli. Nejoblíbenější sportovní aktivitou je pro ni jóga, díky které může propojit ducha i těla.

Své štěstí neustále objevuje v okamžicích.

Protikvasinková dieta proti otravným potvůrkám

Problém s kvasinkami se netýká pouze žen, které často trápí kvasinková infekce v pochvě. Přemnožené kvasinky ohrožují také pokožku, dýchací ústrojí, trávící soustavu a pohlavní orgány. Mohou však způsobovat mnohem více zdravotních problémů od časté únavy a nespavosti, přes trávící a dýchací potíže až po bolesti kloubů.

Samy o sobě kvasinky nejsou problém. Vyskytují se v lidském těle přirozeně a jsou důležitou součástí střevní mikroflóry. Některé kvasinky například podporují produkci vitamínu B.

Pokud se však vnitřní flóra dostane do nerovnováhy, může dojít k nekontrolovatenému přemnožení kvasinek způsobujících infekci. Jedním z řešení, jak se kvasinek zbavit jednou provždy, je protikvasinková dieta.

Protikvasinková (protiplísňová) dieta – jídelníček a rady

Nejčastěji ženy trápí kvasinková infekce v pochvě

Jak nám škodí kvasinky?

Zdravému organismu kvasinky neuškodí díky přirozené ochraně organismu. Pokud je tato ochrana narušena nebo je organismus oslaben (např. v důsledku nemoci), vzniká prostor pro množení nežádoucích kvasinek a vzniku infekce.

Kvasinky nejvíce ohrožují kůži, nehty, oči, zubní sklovinu, dýchací ústrojí, trávící trakt, pohlavní orgány a močové cesty. Kvasinky však mohou napadnout jakoukoliv část v těle a způsobit infekci (mykóza), otravu toxiny (mykotoxikóza) či zvýšit citlivost na některý metabolický produkt (mykoalergie).

Přemnožení kvasinek velmi často způsobuje nezdravá strava bohatá na cukr, bílou mouku a mléko, který podporuje jejich množení, silný stres, slabý imunitní systém a užívání léků, zejména antibiotik.

Koho kvasinky ohrožují nejvíce?

  • novorozenci
  • těhotné ženy
  • starší lidé
  • osoby trpící vážnou nemoci
  • osoby v těžkých životních situacích
Nejčastější příznaky přemnožení kvasinek:

  • dlouhodobá únava, nespavost, deprese
  • zahleněná ústní dutina, špatný dech, bílý povlak na jazyku
  • dentální problémy
  • pocit suchosti v ústech
  • slabý imunitní systém a časté nemoci
  • bolestivé klouby
  • tmavé kruhy pod očima
  • špatné trávení
  • zácpa, průjem, plynatost
  • pocit suchých očí
  • křehké a suché vlasy a nehty
  • nesoustředěnost, problémy s pamětí
  • senná rýma, astma
  • výtok a svědění z pochvy u žen

JAK POZNAT, ŽE VÁS TRÁPÍ PŘEMNOŽENÉ KVASINKY? Ráno ihned po probuzení sesbírejte sliny z úst a vyplivněte je do sklenice s čistou vodou. Po 30 minutách zkontrolujte obsah. Je-li vše v pořádku, slina zůstane na povrchu a voda bude čirá. Nachází-li se však ve vodě vlákna ze slin, voda je zakalená nebo obsahuje bílé flíčky, může se jednat o přemnožené kvasinky neboli kandidu.

Protikvasinková (protiplísňová) dieta – jídelníček a rady

Přítomnost kvasinek pomůže odhalit sklenice čisté vody

Jak funguje protikvasinková dieta?

Dlouhodobé až chronické potíže s kvasinkami vyžadují komplexní přístup zahrnující důkladnou detoxikaci organismu, posílení imunitního systému a úpravu životosprávy. Aby kvasinky zmizely, odkud přišly, je nutné organismu vrátit ztracenou rovnováhu a obnovit prostředí se správným pH.

Kvasinkám “svědčí” kyselinotvorné prostřední a vyšší příjem jednoduchých cukrů, zejména sladkostí. Základem protikvasinkové diety je vyřazení některých potravin a zvýšená konzumace potravin s probiotickými a antimykotickými účinky.

V první řadě je nutné omezit výrobky z bílé pšeničné mouky, cukr a potraviny s vysokým obsahem cukru, konzervanty a alkohol. Jezte potraviny bohaté na vlákninu a dbejte na dostatečný pitný režim.

Denně byste měla vypít 2 až 3 litry vody, bylinného či zeleného čaje. Vhodné je do jídelníčku zařadit probiotika a prebiotika, která podporují obnovení střevní mikroflóry. Protikvasinková dieta by se měla držet 3 až 6 měsíců.

Protikvasinková (protiplísňová) dieta – jídelníček a rady

Cukr je jedním z největších “kamarádů” kvasinek, a to i ten třtinový

Žádoucí potraviny:

  • vláknina – psyllium, lněné semínko
  • zelenina – česnek, cibule, zázvor, tuřín, mořské řasy, kyselé zelí, kvašené okurky, okurky, brokolice, špenát, papriky, rajčata, aartyčoky, červená řepa, avokádo, celr, cuketa, fenykl, lilek, křen, listový salát, mrkev
  • sezónní ovoce – hrušky, kyselá jablka, papaya, vodní meloun, grepy, citróny
  • fermentované mléčné výrobky – jogurt, kefír, podmáslí, jogurtové nápoje, sýry (mimo plísňových), lučina, gervais, cottage
  • vajíčka
  • bílé maso – kuřecí, krůtí
  • vejce
  • ryby – sardinky, makrela, losos, ančovičky
  • ořechy a semena – mandle, lískové a vlašské ořechy, chia, lněné a dýňová semínka
  • naklíčené luštěniny
  • obilniny bez lepku – pohanka, oves, jáhly, quiona, amarant
  • celozrnná rýže
  • rostlinné oleje – olivový, sezamový, lněný, kokosový, dýňový, mandlový, konopný
  • bylinky, koření a dochucovadla – mořská sůl, paprika, skořice, hřebíček, jablečný, pažitka, ocet, citrónová šťáva, majoránka, tymián, muškátový oříšek, pepř, kurkuma
  • čista voda, voda ochucená citrónovou šťávou, zázvorový čaj, cikorka, zelené a bylinné čaje, lapacho čaj
  • zelené superpotraviny – chlorella, spirulina, mladý ječmen, mladá pšenice
Občasné potraviny:

  • celozrnné pečivo ze žitné či špaldové mouky – až po zlepšení celkového zdravotního stavu
Zakázané potraviny:

  • cukr, sladkosti, sladidla – sušenky, čokolády, zmrzliny, med
  • potraviny s vysokým obsahem sacharidů – pečivo, těstoviny, obiloviny
  • obiloviny s obsahem lepku – pšenice, ječmen, žito, špalda, kukuřice
  • uzeniny a sušené maso
  • zpracované ovoce – mražené, sušené, konzervované, ovocné šťávy a džusy
  • nefermentované mléčné výrobky – mléko, plísňové sýry
  • sója
  • houby – žampióny, hlíva ústřična
  • ořechy – pistácie, arašídy
  • kvasný lihový ocet
  • kečup, majonéza, hořčice – obsahuje lihový ocet
  • nakládaná zelenina – obsahuje lihový ocet
  • jakékoliv polotovary
  • káva a černý čaj
  • alkohol

DETOXIKUJTE SVŮJ ORGANISMUS! Pomůže vám BLENDEA SUPERGREENS obsahující 4 zelené superpotraviny v BIO kvalitě.

Protikvasinková (protiplísňová) dieta – jídelníček a rady

Další přírodní bojovníci proti kvasinkám:

  • jablečný ocet – podporuje zdravé trávení
  • kokosový olej – funguje jako přírodní antibiotikum
  • Aloe Vera – obnovuje střevní mikroflóru (není vhodná během těhotenství)
  • skořice, zázvor, lékořice (nejsou vhodné během těhotenství)
  • Echinacea, Ostropestřec marijánský
  • Pau d´Arco (také Taheebo nebo Lapacho) – kůra ze stromu rostoucí v deštných pralesech, která má antimykotické účinky

JAK ZVÍTĚZIT NAD KVASINKAMI? Mezi další účinné prostředky, který boj s kvasinkami pomáhají vyhrát je pohyb na čerstvém vzduchu. Kvasinky vyhledávají tmu a vlhkost, proto co nejvíce pobývejte venku na sluníčku, která vám mimo jiné dodá vitamín D. Hýbejte se každý den, sportujte nebo si dopřávejte časté procházky. Pohyb zlepší kardiovaskulární systém. Začněte pravidelně chodit do sauny a dopřejte si kvalitní spánek a odpočinek.

Protikvasinková dieta – jídelníček na 5 dní

Tak to bychom měli podrobný seznam potravin, které smíte, a kterým byste se měli vyhýbat opravdu velikým obloukem. Jak je ale nejlépe poskládat do jídelníčku, aby byl každý den jiný? Mrkněte na vzorový jídelníček na 5 dní.

  • Snídaně: Ovesné vločky vařené v ovesném mléce s hruškou
  • Svačina: Jablko
  • Oběd: Pečený losos s dušenou zeleninou (viz recept)
  • Svačina: Kefír
  • Večeře: Hovězí vývar se zeleninou
  • Snídaně: Špaldové pečivo s lučinou a plátkem tvrdého sýra
  • Svačina: Kiwi
  • Oběd: Kapr vařený v paře s brambory
  • Svačina: Salát z čerstvého zelí a mrkve ochucený jablečným octem
  • Večeře: Salát z celozrnných těstovin s dušenými krůtími kousky, cuketou a lilkem
  • Snídaně: Ovoce, oříšky a tvaroh
  • Svačina: Hruška
  • Oběd: Vepřová panenka s cuketou, dýní a bazalkovým pestem (viz recept)
  • Svačina: Cuketové placičky
  • Večeře: Rizoto z celozrnné rýže s kuřecím masem a zeleninou, sypané tvrdým sýrem
  • Snídaně: Pečivo z pohanky s avokádovou pomazánkou
  • Svačina: Grep nakrájený na kousky
  • Oběd: Dušené krůtí maso na kmínu s celozrnnou rýží
  • Svačina: Banánový koktejl z rýžového mléka s chia semínky
  • Večeře: Kuřecí vývar se zeleninou
  • Snídaně: Jáhlové vločky s jablkem a skořicí (viz recept)
  • Svačina: Směs oříšků
  • Oběd: Kuřecí nudličky s dušenou brokolicí a celozrnnou rýží
  • Svačina: Zelný salát, špaldový rohlík s lučinou
  • Večeře: Pečený pstruh bez tuku, zeleninový salát

Recepty protikvasinkové diety, které vám budou chutnat

Na závěr si pojďme názorně ukázat 3 vynikající recepty, které vám budou chutnat i mimo protikvasinkovou dietu.

Jáhlové vločky s jablkem a skořicí (1 porce)

Suroviny:

  • ½ hrnku jáhlových vloček
  • 1 hrnek rýžového mléka
  • 1 jablko
  • skořice

Celé jablko (bez jádřince) nastrouháme nahrubo. Jáhlové vločky promícháme s mlékem, přidáme jablko a skořici dle chuti. Vše vaříme tak dlouho, dokud směs nezhoustne a vločky nezměknou.

Protikvasinková (protiplísňová) dieta – jídelníček a rady

Jablko a skořice v protikvasinkové dietě nesmí chybět. Skvěle ochutí ovesné vločky i bílý tvaroh

Budete mít zájem:  Fibrilace Srdce - Příznaky?

Vepřová panenka s cuketou, dýní a bazalkovým pestem (2-3 porce)

Suroviny:

  • Cca 250 g vepřové panenky nakrájené na medailonky
  • ½ cukety
  • ⅓ máslové dýně
  • 1 brambora
  • 3 jarní cibulky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce bazalkové pesta

Vepřové medailonky osolíme a vložíme do mísy. Cuketu, dýni, bramboru a cibulku nakrájíme na kousky a přidáme k masu. Zalijeme olejem a pestem a promícháme. Vše vysypeme na plech vyložený pečícím papírem. Při teplotě 180 stupňů pečeme cca 30 minut. Podáváme s celozrnnými těstovinami.

Protikvasinková (protiplísňová) dieta – jídelníček a rady

Panenka je nejlepší kousek vepřového masa. Je libová a přesto šťavnatá. Patří nejen do protikvasinkové diety, ale do každého zdravého jídelníčku

ZDRAVÁ RYCHLOVKA: Bazalkové pesto se směsí zelených superpotravin Blendea.

Pečený losos se zeleninou (2 porce)

Suroviny:

  • 2 kousky lososa
  • dýně
  • cuketa
  • lilek
  • mrkev
  • cibule
  • česnek
  • máslo
  • sůl, pepř, drcený kmín
  • citrón
  • olivový olej

Lososa zbavíme kůže, omyjeme a osušíme. Poté jej ochutíme kořením a vložíme na pekáček vyložený pečícím papírem. Na každý plátek lososa položíme plátek másla. Všechnu zeleninu nakrájíme na kolečka nebo na kostky a přidáme k lososu. Osolíme, opepříme a zalijeme olivovým olejem. Pečem při 180 stupních cca 25 minut.

Protikvasinková (protiplísňová) dieta – jídelníček a rady

Na hotového lososa položte plátek citrónu, který zvýrazní jeho chuť

Upravte jídelníček a nedejte kvasinkám šanci

Kvasinky jsou malé potvůrky, které dokážou hodně potrápit. My ženy o tom víme své. Při vážnějších problémech je protikvasinková dieta jedním z ověřených způsobů, jak se protivných a nepříjemných kvasinek zbavit jednou pro vždy. Bude to vyžadovat trochu silné vůle a trpělivosti.

Také vás určitě napadlo, jak se obejdete bez bílého pečiva a zbožňovaných sladkostí a jiných dobrůtek. Inu, pokud patříte mezi milovníky sladkého, pak vám chybět budou. Protikvasinková dieta však nabízí spoustu alternativ a vytvořit si tak vyvážený a chutný jídelníček pro každý den. A až se kvasinek konečně zbavíte, možná se ani k původnímu jídelníčku nebudete chtít vrátit.

Protikvasinková (protiplísňová) dieta – jídelníček a rady

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY O DIETÁCH A METODÁCH HUBNUTÍ

O zdravém životním stylu se mluví i píše opravdu hodně. Pro mne to však nejsou pouze plytké řeči, ale reálný životní styl a způsob, jak se cítit lépe, zdravěji a plná energie. Ráda si přečtu zajímavý a hodnotný článek na toto téma, a ještě raději sama nějakým článkem přispěji 🙂

Protikvasinková dieta

Protikvasinková (protiplísňová) dieta – jídelníček a rady

Kvasinky jsou zdravotním problémem, který alespoň jednou za život potrápí každou ženu. Věděli jste však, že kromě adekvátní léčby je nezbytné i dodržování tzn. protikvasinkové diety? Pokud se budete nějaký čas řídit podle pravidel této diety, pravděpodobně se z tohoto ženského problému vyléčíte mnohem rychleji a snadněji.

Podstata protikvasinkové diety

Podstatou diety je vyhladovět ony zákeřné plísně, které se při tomto onemocnění tvoří. V takovém případě je nutno omezit některé potraviny, které přispívají k jejich množení. Čemu se tedy při protikvasinkové dietě vyhnout?

Uvedené informace neslouží jako zdravotní doporučení. Váš zdravotní stav a úpravu stravy konzultujte se svým lékařem nebo nutričním terapeutem.

Přečtěte si: Jak správně vybrat výživového poradce

Povolené potraviny

  • Kefír, jogurty, nízkotučný tvaroh (v omezeném množství)
  • Čerstvá nesladká zelenina (brokolice, celer, cibule, česnek, čerstvé zelí, řepa, dýně, chřest, kapusta, paprika, listová zelenina, zelené lusky)
  • Ovoce pouze výjimečně (borůvky, brusinky, pomeranče, rybíz, nektarinky, kyselá jablka a hrušky, ananas, angrešt)
  • Čočka
  • Fazole
  • Hrách a hrášek
  • Sojové boby
  • Celozrnné výrobky
  • Oves, pohanka, jáhly, kuskus celozrnný, žito, pšenice v malé míře
  • Rýže Basmati a divoká rýže
  • Jablečný ocet
  • Lněný, olivový, sezamový, slunečnicový, sojový olej
  • Čerstvé bylinky
  • Čerstvé ryby
  • Vejce
  • Lískové ořechy, mandle, kokos, para a piniové ořechy
  • Libové maso
  • Minerální vody

Zakázané potraviny

  • Veškeré sladkosti a bílý cukr
  • Sladké ovoce (banány, sladká jablka,…)
  • Sladká a nakládaná zelenina (např. kukuřice)
  • Fermentované výrobky (tempeh, miso, pickles)
  • Alkohol
  • Slazené nápoje
  • Rajčatový protlak
  • Bílé pečivo
  • Bílé těstoviny
  • Brambory (omezeně)
  • Kváskový chléb
  • Vlašské ořechy
  • Smetana a mléko
  • Bílá rýže
  • Naklíčené obilí
  • Tučné maso
  • Sardinky
  • Kečup, majonéza a jiná dochucovadla

Jídelníček na 1 den

  • Snídaně: Celozrnný chléb s libovou šunkou, rajče
  • Svačina: Hrst mandlí a bílý jogurt
  • Oběd: Dušená krůtí čína s celozrnným kuskusem
  • Svačina: Salát z čerstvé zeleniny
  • Večeře: Pohankové rizoto s žampiony

Recept na pohankové rizoto se špenátem a žampiony

Připravte si

  • Cibuli
  • Česnek
  • Olivový olej
  • Žampiony
  • Sůl
  • Drcený kmín
  • Majoránku
  • Nízkotučný sýr na ozdobu
  • Loupanou pohanku
  • Špenát
  • Pepř

Postup přípravy

  1. Pohanku uvařte do měkka v lehce osolené vodě asi 10 minut.
  2. Na oleji nechejte zesklovatět cibulku, potom přidejte česnek, přidejte nakrájené žampiony a čerstvý špenát. Dochuťte kořením dle libosti a chvíli poduste.
  3. Nakonec smíchejte směs s pohankou a podávejte lehce posypané sýrem. Dobrou chuť!

Výhody protikvasinkové diety

  • Pravidelné stravování
  • Omezení jednoduchých cukrů
  • Omezení bílé mouky
  • Dieta může fungovat i jako redukční
  • Účinná léčba kvasinek
  • Pitný režim
  • Omezení alkoholu

Nevýhody diety

  • Omezený výběr potravin
  • Zákaz některých zdravých potravin
  • Delší doba dodržování diety

Protikvasinková dieta – protiplísňová a kvasinková – Pestrý Jídelníček

Kvasinky jsou přirozenou součástí našeho těla, ale jejich náhlé přemnožení dokáže způsobit velmi nepříjemné problémy, jako jsou zápach z úst, potíže při polykání nebo svědění kůže. Pro zmenšení zdravotních problémů i jako prevence pomůže protikvasinková dieta.

Co jsou kvasinky?

Kvasinky jsou jednobuněčné mikroorganismy, které se řadí mezi houby. V žádném případě ale nejsou jen přenašeči nepříjemných nemocí.

Jejich hlavní schopností je kvašení, což se lidé naučili velmi dobře využívat. Používají se třeba v potravinářství jako pivovarské kvasnice, kvasinky mohou také za octové nebo alkoholové kvašení.

Jsou součástí některých mléčných výrobků a kvasinky najdeme také v klasickém pekařském droždí.

Na druhou stranu přítomnost kvasinek v některých výrobních procesech může být nebezpečná a kontaminovat výsledný produkt.

Pro člověka je nebezpečný především druh Candida albicans, který se vyskytuje hlavně v zažívacím traktu a pochvě. Za normálních okolností u 80 % populace neškodí.

Její přemnožení má za následek nemoc zvanou kandidóza, která umí být pěkně nepříjemná.

Vyskytuje se hlavně u lidí se sníženou imunitou, ale postihnout může třeba i novorozence a malé děti.

Příznaky přemnožení kvasinek

Kvasinky se v lidském těle běžně vyskytují jako součást střevní a poševní mikroflóry. Za určitých okolností ale může dojít k jejich přemnožení. K tomu přispívá zejména časté užívání antibiotik, hormonální antikoncepce, léky proti překyselení žaludku, časté užívání alkoholu, kouření, stres a také nezdravé stravování, například častá konzumace jednoduchých cukrů.

Příznaky této nemoci mohou být různorodé a proto je někdy obtížnější ji včas odhalit. Mezi nejčastější příznaky patří:

  • Bolest hlavy,
  • chronická rýma,
  • citlivost zubů,
  • zahlenění,
  • povlak na jazyku,
  • říhání, nadýmání,
  • tvorba aftů,
  • opakované záněty močového měchýře,
  • žaludeční problémy,
  • výtok, svědění v oblasti genitálií (u žen i mužů),
  • bolestivost kloubů,
  • svědění a pálení kůže,
  • chronická únava, deprese, poruchy spánku,
  • neodolatelná chuť na sladké a pečivo.

Léčba kvasinkové infekce

Přemnožení kvasinek může lékař zjistit stěrem z postiženého místa, nejčastěji jako vaginální stěr nebo stěr z postižené kůže. Kvasinkovou infekci v zažívacím ústrojí pak lze zjistit z odebrané krve.

Jako medicínská léčba se nejčastěji používají vaginální čípky a antimykotická mast. Nicméně tou nejúčinnější léčbou je přírodní cesta a protikvasinková dieta.

Vzhledem k povaze onemocnění je možné se setkat i s pojmy protiplísňová dieta (stejná dieta se používá při léčbě mykózy) nebo candida dieta (podle jména kvasinky).

Ve světě je rovněž známá Kaufmannova protikvasinková dieta, ze které se postupně vyvinul celý životní styl.

DOSTAŇTE SVOU VÁHU POD KONTROLU DÍKY ODBORNÍKŮM Z NUTRIADAPT

Protikvasinková dieta – kdy začít?

Je důležité říci, že protikvasinková dieta vám kvasinkové onemocnění nevyléčí. Je ale vhodnou prevencí či podpůrnou dietou při léčbě.

Protikvasinková dieta recepty může zařadit do jídelníčku každý, kdo chce trochu ozdravit svou střevní mikroflóru a podpořit imunitu. A to se hodí vlastně kdykoliv.

Dietu je vhodné začít detoxikací a spojit ji s doplňky stravy na posílení imunity.

Protikvasinková dieta – základní pravidla

Kvasinková dieta vychází ze základního principu, že je důležité kvasinky vyhladovět a tak zabránit jejich dalšímu množení.

Kvasinky se živí hlavně cukrem, mají také rády spíše kyselejší prostředí.

Budete mít zájem:  Petroterapie – léčivé vlastnosti a schopnosti přírodních kamenů

Člověk by se tak měl vyhnout sacharidům, přijímání dalších kvasinek (z kynutého pečiva nebo alkoholu) a naopak podpořit svou imunitu zásadotvornými potravinami.

V případě, že onemocnění způsobené kvasinkami přetrvává dlouhodobě, je vhodné tato pravidla dodržovat minimálně 3 měsíce.

Poté je možné do jídelníčku postupně zařazovat rizikové potraviny a sledovat reakci organismu.

Na základě těchto poznatků může člověk dietu modifikovat – candida dieta nemusí být řešením na celý život, ale pomůže s nalezením vhodného individuálního jídelníčku.

Jaké hlavní zásady tedy protiplísňová dieta doporučuje?

1. Omezit bílou mouku – omezení bílé mouky je vhodné i v rámci zdravého životního stylu. Celozrnné pečivo je pro organismus zdravější a výživnější. Nabízí se vyzkoušet třeba celozrnnou rýži, quinou, jáhly, pohanku či pečivo ze špaldy. K pečení se hodí také kokosová mouka.

2. Vyloučit z jídelníčku veškerý cukr – pro milovníky sladkého může být toto pravidlo nejtěžší. Kvasinková dieta však toto vyžaduje, protože kvasinky zbožňují sladké a při časté konzumaci cukrů se velmi daří jejich přemnožení.

Kvasinková dieta s náhlou redukcí cukrů ze stravy může být náročná, ale po několika dnech se akutní chuť na sladké dá zvládnout o něco lépe. Cukr vylučuje také spousta redukčních dieta, například sacharidová dieta nebo oblíbená ketonová dieta.

3. Vyhnout se kvasnému octu a alkoholu.

4. Zvýšit konzumaci vlákniny – vláknina se nachází v ovoci, zelenině, luštěninách, semínkách a také celozrnném pečivu.

5. Dodržovat správný pitný režim, nejlepší je samozřejmě čistá voda.

6. Nekonzumovat konzervanty.

7. Jíst potraviny s obsahem probiotik a prebiotik – mezi takové potraviny patří například acidofilní mléko, kyselé mléčné výrobky nebo kvašená zelenina, jako např. tradiční kysané zelí nebo méně obvyklé korejské kimchi.

Kvasinková dieta – vhodné potraviny

Protiplísňová dieta jako základ doporučuje potraviny s probiotickým a antimykotickým účinkem.

Recepty protikvasinková dieta jsou plné zeleniny, ovoce, luštěnin a vlákniny, naopak maso, vejce a mléčné výrobky používají jen občas.

Celozrnné pečivo se doporučuje do jídelníčku zařadit, až když protikvasinková dieta začne fungovat a nejhorší příznaky odezní, tedy asi po měsíci jejího dodržování.

Tyto potraviny jsou pro recepty protikvasinková dieta nejvhodnější:

  • Zelenina (hlavně česnek, cibule, zázvor, čekankové puky, fenykl, křen, okurky, pálivá paprika, ředkvičky a zelí),
  • mořské řasy,
  • “zelené potraviny” (chlorella, spirulina, mladý ječmen), které jsou často řazeny mezi superpotraviny a pomáhají detoxikovat organismus,
  • čerstvé ovoce (ne moc sladké – kyselá jablky a hrušky, citrony, grepy, vodní meloun),
  • dýňová a lněná semínka,
  • kysané zelí, kvašené okurky a kvašená zelenina obecně,
  • acidofilní mléko,
  • jogurt z kozího mléka,
  • vejce jen občas,
  • bílé tvarohové sýry (cottage cheese, žervé, lučina) jen občas,
  • mořské ryby (sardinky, losos, makrela),
  • kuřecí, krůtí, jehněčí a hovězí maso,
  • oříšky (lískové, vlašské, kokos),
  • bezlepkové obiloviny (pohanka, jáhly, quinoa, celozrnná hnědá rýže),
  • luštěniny (hrách, mungo fazole, čočka, cizrna) – nejlépe naklíčené,
  • za studena lisované oleje (kokosový, lněný, sezamový),
  • mořská sůl,
  • ostré koření (chilli, kurkuma, ostrá hořčice, křen),
  • ke slazení stévie,
  • jablečný ocet,
  • k pití zelené a bylinkové čaje, čaj maté, zeleninové šťávy, minerální voda.

Tip: Zdravé potraviny ve špičkové kvalitě seženete na eshopu Grizly.

Kvasinková dieta – nevhodné potraviny

Protikvasinková dieta řadí mezi nevhodné potraviny hlavně ty, které obsahují velké množství sacharidů. Dále protikvasinková dieta recepty nepracují s bílou moukou nebo červeným masem. Do jídelníčku candida dieta nepatří ani polotovary a průmyslově zpracované potraviny. Těmto potravinám je tedy dobré se obloukem vyhnout:

  • Cukr a jiná (umělá) sladidla,
  • sladkosti,
  • ocet (a i vše v čem se nachází),
  • sladké ovoce (banány, hroznové víno, broskve, meruňky), sušené ovoce, kompoty,
  • alkohol,
  • káva, černý čaj,
  • limonády, ovocné a instantní čaje,
  • zpracované ovocné šťávy a džusy,
  • bílé pečivo (obzvlášť kynuté) a všechny výrobky z bílé mouky (např. těstoviny),
  • uzeniny, šunky, salámy, paštiky,
  • kukuřice,
  • brambory,
  • ořechy (hlavně pistácie, arašídy, hrozí u nich zvýšené riziko výskytu plísně),
  • sója a sójové výrobky,
  • houby,
  • zrající a plísňové sýry,
  • konzervovaná a mražená jídla, polotovary.

Protikvasinková dieta jídelníček

Stejně jako jiné diety, i protikvasinková dieta se vyhýbá některým potravinám. To však neznamená, že protikvasinková dieta recepty nemohou být pestré a chutné. Viz příklad jídelníčku na 3 dny, který je plný skvělých a zdravých jídel.

1. den

  • Snídaně: Ovesné vločky vařené v ovesném mléce s hruškou.
  • Svačina: Bílý jogurt.
  • Oběd: Pečený pstruh s vařenou brokolicí.
  • Svačina: Jablko.
  • Večeře: Hovězí vývar se zeleninou.

2. den

  • Snídaně: Celozrnné pečivo s plátkem tvrdého sýra.
  • Svačina: Smoothie s banánem a špenátem.
  • Oběd: Pečené kuřecí stehno s kysaným zelím a jáhlami.
  • Svačina: Grapefruit.
  • Večeře: Zeleninové rizoto z hnědé rýže.

3. den

  • Snídaně: Celozrnné pečivo s avokádovou pomazánkou.
  • Svačina: Mango.
  • Oběd: Salát z celozrnných těstovin s kousky kuřecího masa a bylinkami.
  • Svačina: Rýžové krekry.
  • Večeře: Zeleninová polévka.

VYZKOUŠEJTE NEJOBLÍBENĚJŠÍ KETONOVOU DIETU OD KETOMIX

Kaufmannova protikvasinková dieta

Kaufmannova protikvasinková dieta je ve světě poměrně známý léčebný fenomén. V podstatě je to klasická protikvasinková dieta (nebo v tomto případě spíš protiplísňová dieta), ale vznikl kolem ní celý nový životní styl.

Doug Kaufmann sám trpěl mnoho let obtížemi, které si nejvíce spojoval s nějakou potravinovou alergií. Spoluprací s výživovými specialisty ale došel k závěru, že za všechno mohou houby, plísně a tedy také kvasinky, které se v jeho organismu přemnožily.

Spolu s nutričními vědci vznikla Kaufmannova protikvasinková dieta, jejímž cílem je vyhladovět kvasinky a tak ozdravit celý organismus.

Kaufmann se proslavil především díky televiznímu pořadu Know The Cause (Poznej důvod), kde veřejnost seznamuje se svými poznatky.

Kaufmannova protikvasinková dieta je rozdělena do dvou fází Kaufmann 1 a Kaufmann 2. Hlavním principem této diety je vyhladovění přemnožených kvasinek (hub) a zároveň je potřeba dodat tělu správnou, nutričně vyváženou stravu.

Recepty protikvasinková dieta

Následující protikvasinková dieta recepty patří mezi jednoduché recepty, které jsou připravené během chvilky. Hodí se jako oběd nebo večeře a budou chutnat i těm, pro které se kvasinková dieta nestala stravovací nutností.

Pečený losos se zeleninou

Tento jednoduchý recept na lososa je lehký a zároveň sytý. Pečená zelenina skvěle zastoupí klasické sacharidové přílohy a jsou vhodné nejen pro protikvasinková dieta recepty, ale i při nejrůznějších redukčních dietách. Hodí se také jako příjemné zpestření jídla při krabičkové dietě.

Ingredience:

  • 2 kousky lososa
  • dýně
  • cuketa
  • lilek
  • mrkev
  • cibule
  • česnek
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • citron
  • olivový olej

Postup:

Lososa zbavíme kůže, omyjeme a osušíme. Dále maso osolíme, opepříme a položíme na plech vyložený pečicím papírem. Na každý kousek lososa položíme plátek másla. Zeleninu nakrájíme na kostky a přidáme k lososu a také opepříme. Vše na závěr pokapeme olivovým olejem. Pečeme při 180 stupních asi 25 minut.

Dýňová polévka s kari

Dýňová polévka patří mezi oblíbené podzimní polévky. Díky kari získá exotický nádech a lehce štiplavou chuť. Skvěle se hodí například i při dna dietě. Při podávání se hodí doplnit opraženými dýňovými semínky a zakysanou smetanou, obojí povoluje i přísná Kaufmannova protikvasinková dieta.

Ingredience:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička kari
  • 3 a ½ hrnku kuřecího vývaru
  • 1 dýně oblíbené odrůdy, očištěná a zbavená semínek

Postup:

Na oleji orestujeme najemno nakrájenou cibuli, trvá to asi 5 minut. Přidáme ostatní ingredience, dobře promícháme a zalijeme vývarem. Vše vaříme asi 35 minut, dokud není dýně měkká. Nakonec polévku rozmixujeme a můžeme podávat.

Kokosovo-borůvkový koláč

I když protikvasinková dieta zakazuje cukr ve všech jeho podobách, je možné si připravit chutný koláč, který dietu nenaruší. Může posloužit také jako sladká snídaně.

Ingredience:

  • 1 hrnek kokosové mouky
  • ⅔ hrnku jahelné mouky
  • ½ hrnku kokosového mléka
  • 6 lžic kokosového oleje
  • 6 vajec
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • ½ hrnku borůvek
  • stévie na doslazení

Postup:

V míse prošleháme vejce, kokosový olej, sůl a kokosové mléko. Postupně přidáme obě mouky a prášek do pečiva. Řádně promícháme, aby v těstě nebyly hrudky. Nakonec opatrně vmícháme borůvky.

Směs nalijeme do formy vymazané kokosovým olejem. Pečeme při 180 stupních asi 40 minut.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector