Profesionálové určili, který bar a kavárna je v Česku nej

Pokud při svých toulkách Prahou zabloudíte do Petrské čtvrti v severní části Nového Města, ocitnete se tak trochu v jiném světě. Ruch velkoměsta se náhle ztiší, životní tempo zpomalí a vy zjistíte, že procházíte poloprázdnými malebnými uličkami, které se stékají na nevelkém Petrském náměstí.

Jejich nevšední půvab podtrhují zdejší skvělé restaurace a kavárny, stejně jako neobvyklá koncentrace nejrůznějších designových obchodů. Ano, je to trochu paradox – doslova ve stínu Palladia, obřího obchodního centra plného globálních značek, vykvetla během několika let pestrá scéna originálního designu.

  • Profesionálové určili, který bar a kavárna je v Česku nej
  • Profesionálové určili, který bar a kavárna je v Česku nej
  • Profesionálové určili, který bar a kavárna je v Česku nej
  • Profesionálové určili, který bar a kavárna je v Česku nej
  • Profesionálové určili, který bar a kavárna je v Česku nej

Petrská čtvrť byla původně samostatnou středověkou osadou s hospodářským dvorem. Ve druhé polovině 12. století zde vyrostl kostel sv. Petra, který je dodnes místní dominantou a jeho výrazná architektura se zásadně podílí na celkovém charakteru lokality.

Člověk nemusí být zrovna odborník na památky, aby poznal, že svatopetrský chrám má za sebou úctyhodnou historii a patří mezi nejhodnotnější pražské objekty. Jde o jednu z nemnoha románských neklášterních bazilik na českém území s dochovaným, goticky přestavěným dvouvěžovým průčelím a presbytářem ve stejném slohu.

Kostel je otevřen v rámci bohoslužeb každou středu (16.30 h), pátek (16.30 h) a neděli (10.30 h).

Profesionálové určili, který bar a kavárna je v Česku nej

V době vlády Karla IV. byla ves „u sv. Petra“ pojata do nově vzniklého Nového Města pražského a stala se pevnou součástí rozrůstajícího se středověkého města. Kolem roku 1600 byla u kostela vystavěna – taktéž do dnešní doby dochovaná – průchozí zvonice.

Současnou podobu této části metropole určila novověká zástavba a moderní urbanismus 19. století, přesto je při bližším pohledu jasně rozpoznatelný její historický ráz.

Petrská čtvrť je dnes ohraničená nábřežím Ludvíka Svobody (ze severu) a ulicemi Těšnov (z východu), Revoluční (ze západu) a Na Florenci (z jihu).

Design se v Petrské čtvrti zabydlel s překvapivou samozřejmostí. V malých až intimních obchůdcích a showroomech se můžete zblízka seznámit s „Czech made“ či „hand made“ produkcí nebo se sortimentem lokálních designérů a kolekcemi nezávislých evropských značek.

Je nasnadě, že právě zde lze najít tu správnou sváteční inspiraci na neotřelé vánoční dárky. Za návštěvu určitě stojí například studio s e-shopem Lavmi ( Zlatnická 12), které se specializuje na designové tapety a interiérové doplňky.

Jen o pár kroků dál, v  Soukenické 30, narazíte na 100CLASS Concept Store – obchod plný slow fashion, nadčasové a lokální módy. Majitelé tu prezentují exkluzivně navržené kolekce oděvů, módních doplňků a uměleckých předmětů předních tuzemských designérů.

Ve stejné ulici našlo své útočiště také špičkové pánské krejčovství Leo Macenauer. Jiné luxusní zakázkové krejčovství, konkrétně Galard, má pak své sídlo v  Petrské 4.

Originální móda pro ženy i muže čeká na zákazníky v showroomu talentované návrhářky Hany Zárubové; v ateliéru oceňované šperkařky Věry Novákové můžete zase obdivovat malosériové designové šperky (obojí Biskupský dvůr 6, 2. patro).

V přízemí stejného domu si lze prohlédnout (i zakoupit) artové předměty, šperky a užité umění z kovu v prodejní galerii KusKovu. Ta prezentuje díla převážně českých výtvarníků, uměleckých kovářů a šperkařů. Velký důraz klade zejména na originalitu a profesionální zpracování.

Dámy všeho věku jistě potěší krámek Luciela Taschen ( Petrská 10), v němž jsou k mání vkusné, ručně vyráběné kabelky a tašky. Do uvedeného výčtu bezesporu patří také Showroom ( Klimentská 3), jenž zahrnuje dílnu, studio a obchod s autorskou módou v jednom. Tato umělecká platforma spojuje několik českých designérů z různých módních odvětví.

Dlužno dodat, že většina místních design shopů je sdružená v projektu Tour de Petrská, jehož záměrem je představit veřejnosti tuto čtvrť nejen jako půvabnou historickou část Prahy, ale i jako centrum současného designu.

Organizátoři pravidelně pořádají nejrůznější komunitní setkání, workshopy, slevové dny a další akce. Do projektu rovněž spadají některé zdejší restaurace, bistra, bary a kavárny.

Širší výběr gastronomických podniků v Petrské čtvrti přinášíme níže.

Vznosná architektura chrámu sv. Petra učarovala i hudebnímu skladateli Antonínu Dvořákovi, který si zde 17. listopadu 1873 vzal svou budoucí ženu Annu Čermákovou.

Co byste ještě neměli minout:Palác Archa Na Poříčí 24    palacarcha.

czKomplex tvoří čtyři budovy se samostatnými vchody, které jsou funkčně propojené prostřednictvím malebného zeleného atria.

Nejcennější částí je památkově chráněný objekt bývalé Legiobanky, vystavěný v roce 1923 podle návrhu známého českého architekta Josefa Gočára ve specifickém dekorativním stylu zvaném rondokubismus.

Novomlýnská vodárenská věž Nové mlýny 827/3A    muzeumprahy.cz Technická stavba z 2. poloviny 17. století sloužila jako zásobárna vody pro přilehlou část Nového Města. Ve věži je umístěna zajímavá expozice o pražských požárech v dobách minulých a historii pražských hasičů.

Kostel sv. Klimenta Klimentská    anglican.cz    kliment.evangnet.cz Sakrální památka s výraznou žlutou fasádou, jejíž historie sahá až do 10. století.

Dnes je kostel sídlem Českobratrské církve evangelické, která ho také propůjčuje anglikánské farnosti. České bohoslužby probíhají každou neděli od 9.30 h; bohoslužby Anglikánské církve pak každou neděli od 11.

00 h (v angličtině).

Divadlo Archa Na Poříčí 26    divadloarcha.cz Alternativní divadelní scéna pro kritické a náročné publikum je centrem scénického umění bez ohledu na hranice mezi žánry. Díky řadě inovativních projektů si Archa získala pověst významné a progresivní kulturní instituce.

Na kafíčko, oběd či večeři:Café Imperial Na Poříčí 15    cafeimperial.

czJestliže v Praze dodnes existuje nějaké místo, které svým interiérem a historií vyzařuje šarm první republiky, je to luxusní secesní café restaurant Imperial.

Budete mít zájem:  Bude u nás příští rok marihuana na recept?

Vyberte si z bohatého snídaňového menu nebo široké nabídky dezertů. Jídelní lístek obsahuje to nejlepší z české klasiky v podobě vypilované moderní kuchyně.

EMA espresso bar Na Florenci 3    emaespressobar.cz Nejpopulárnější, nejrušnější a určitě jeden z nejlepších espresso barů v Praze. V Emě to neustále žije a cvrkot za kávovarem se v průběhu dne nikdy nezastaví.

Grand Cru Restaurant & Bar Lodecká 4    grand-cru.cz Luxusní wine bar i restaurace, kterou provozuje jeden z největších českých dovozců vín a ušlechtilých destilátů. Čeká vás tu neuvěřitelně obsáhlá vinná karta s 1 500 různými víny i výborná kuchyně.

Gulden Draak Bierhuis Soukenická 34    guldendraak.cz V originálním belgickém pivním baru můžete ochutnat čepovaná belgická piva na šestnácti pípách a dalších více než sto různých druhů v láhvi.

Home by Unic Soukenická 25    home-restaurant.cz Designově pojatá hotelová restaurace s velmi netradičním konceptem. Jídla na menu jsou totiž rozdělena podle zdroje či původu hlavní suroviny do sekcí ze zahrady, z lesa, z pole či jezera a řeky.

K The Two Brothers Restaurant Petrská 12    indian-restaurant-prague.com Vyhlášená luxusní restaurace servíruje svým hostům autentickou indickou kuchyni, které může konkurovat jen hrstka podobných podniků v Praze.

Next Door by Imperial Zlatnická 3    next-door.cz Špičkový podnik známého televizního šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha nabízí unikátní kombinaci otevřené kuchyně, skvělého servisu a výtečné české moderní kuchyně ze surovin vysoké kvality. Souhra pařížského Bistro stylu a regionální kuchyně je přivedena k maximální možné kvalitě.

Provocateur Petrská 13    provocateur-bistro.cz Designové bistro a vinný tapas bar ve stylu „open kitchen“ připravuje na první pohled jednoduché, ale přitom prvotřídní pokrmy v několika variantách s rozmanitými surovinami té nejvyšší kvality.

Sansho Petrská 25    sansho.cz Jedna z nejlepších asijských restaurací v Praze. Šéfkuchař Paul Day vám připraví zábavná, funky jídla východní kuchyně, která vás budou bavit svou originalitou a chuťovou skladbou.

Tobruk Lodecká 3    kavarnatobruk.cz Kavárna a restaurace se stylovým útulným interiérem, kvalitní kuchyní a výběrovou kávou. Menu obsahuje domácí paštiky, burgery, rizota a těstoviny. Zajít sem můžete také na snídani, rychlý oběd a večer na koktejl nebo něco tvrdšího z široké nabídky destilátů.

Urban Café  Na Poříčí 1061/37   cafeurban.cz Stejně jako se přirozenými postupy snaží z kávy získat to nejlepší, tak přistoupili majitelé Urban Café i k úpravě interiéru, jemuž dominuje velká zelená stěna složená z tradičních pokojových rostlin, osvícená fialovým světlem pro rychlejší růst.

Jak se tam dostanete:Metro: trasa C – stanice Florenc; trasa B – Náměstí Republiky

Tram: 6, 8, 15, 26, 91, 94, 96 – zastávky Dlouhá třída, Náměstí Republiky3, 8, 14, 24, 92 – zastávka Bílá Labuť

Text: Jan Pomykal, sektor edice a webu

Úspěšná baristka: V kávě je více různých chutí než ve víně

27. 6. 2014

Ještě před pár lety se o kávu vůbec nezajímala. Z Česka odletěla za prací do Londýna, kde nastoupila do zaměstnání v restauraci. Její parťák Adam mezitím začal pracovat v kavárně a ji tahle problematika chytla. Chodila za ním do podniku a počet vypitých šálků černého nápoje rychlým tempem naskakoval.

Nakonec strávila brněnská baristka Petra Střelecká za pultem londýnských kaváren několik let.

S kolegou Adamem Obrátilem loni přijela zpět do Česka, aby v Brně založili a provozovali hodně netradiční Industra Coffee – podnik v průmyslovém objektu bývalých mrazíren.

Před pár týdny oslnila českou kávovou veřejnost, když se na World Brewers Cupu, světovém šampionátu v přípravě filtrované kávy v italském Rimini, probojovala do finále a skončila na skvělém šestém místě.

Profesionálové určili, který bar a kavárna je v Česku nej

S trofejí a kolegou.

Můžeme si vaši disciplínu představit jako přípravu překapávané kávy, kterou si řada z nás dává doma?

Zůstaňme raději u oficiálního označení „příprava filtrované kávy“. Ta překapávaná už je hodně specifickou kategorií. Jedinou podmínkou této poměrně mladé dovednostní disciplíny kromě dvaceti stran pravidel je to, že káva musí být přes něco přetlačená, oddělená od lógru.

Někde jsem se dočetl, že zákazníci tento způsob přípravy berou jako podřadný a raději si objednávají espresso. Máte podobnou zkušenost?

U nás v kavárně jsem se s tím nesetkala, protože my jsme známí právě dobrou filtrovanou kávou. Ale určitě takové pohnutky chápu.

Já si do kavárny také ráda zajdu na dobré espresso, protože to si doma na rozdíl od filtrované kávy neudělám. Přirovnala bych ji k čaji v čajovně.

Tam dostanete konvičku, sedíte u ní a vychutnáváte si čaj o různých teplotách. To samé se dá provádět s filtrovanou kávou.

Takže se tahle káva hodí víc pro odborníky?

Spíše pro hosty, které baví rozeznávat různé chutě, zamýšlet se nad svým nápojem, spojit konzumaci s nějakým rituálem. Ne jen do sebe rychle kopnout rychlé espresso.

Profesionálové určili, který bar a kavárna je v Česku nej

Industriální design.

Jaké chutě v kávě vlastně rozeznáváme?

Je jich spousta. Pokud se podíváte nad náš bar, uvidíte vyobrazené schématické kolo chutí s jejich úzkým výběrem. Podobné existuje také pro víno, whisky či čokoládu. Mohu říci, že v kávě rozeznáváme dokonce více chutí než ve víně. Reálný počet jde do tisíců.

Jaký první krok má člověk podniknout, pokud se rozhodne pít dobré kafe? Jak poznat mezi mraky kaváren tu správnou?

To je těžké. Jak poznáte, ve které restauraci vaří dobré jídlo? Musíte tam jít a zkoušet. Ohledně kvality kávy bohužel neexistuje žádné zavedené hvězdičkování. Já osobně však dám na označení „výběrová káva“.

Budete mít zájem:  Abstinenční Příznaky Alkohol Pocení?

Až bych kavárnu, kde ji podávají, našla, začala bych se propíjet filtrovanou kávou a espressem. Klidně doporučím dát si dvě odlišné kávy najednou, vychutnat rozdíly mezi nimi a pozastavit se nad tím, že ovoce z různých zemí chutná jinak.

A káva přece je ovoce.

Sune se kávová kultura v Česku dopředu?

Určitě ano. Z pohledu profesionála vidím pokrok na soutěžích. Třeba letošního mistrovství republiky se zúčastnilo dvakrát více baristů než toho loňského. Komunita pospolu drží a vyměňuje si navzájem nové poznatky. Nejvíce to táhne Praha, tam je trh díky cizincům otevřenější. V Brně funguje hodně kaváren, ale bohužel jen málo z nich se snaží dělat dobrou kávu.

Říkáte, že v Anglii a Česku stojí káva skoro stejně, jenže platy jsou značně odlišné. To je u nás káva tak předražená?

Kdepak, ona je ta surovina sama o sobě drahá a příprava dlouhá. Pořád by byl prostor ke zdražení. Je to na delší povídání, ale v krátkosti – když u vás běžný host vypije šálek kávy, nevyděláte na tom zdaleka tolik jako hospoda, ve které si dá pár piv.

Profesionálové určili, který bar a kavárna je v Česku nej

Kávová degustace. Snímky: Industra a Nepiju břečky

Jak tohle řešit?

Přála bych si, abychom všichni mohli společně zdražit. (smích) Ale vážně, pokud ke kávě nenabízíte také dorty nebo jiné občerstvení, jen stěží se uživíte. Nikdo si přece nedá pět káv po sobě, na rozdíl třeba od koktejlů. Také my budeme časem nabízet kromě dortů i lehké obědy, saláty polévky. Přípravu si vezmu na starost já, pracovala jsem nějakou dobu jako šéfkuchař.

Čím je Industra od běžných kaváren odlišná?

Náš sortiment je úzký. Kromě kávy podáváme už jen čaj a mošt. Nenabízíme žádné druhy alkoholu. Podle toho se vyprofilovalo zákaznictvo. Jsou to lidé, kterým záleží na tom, co jedí a pijí a zajímají se o nové chutě. Často pracují v oboru.

I prostor je tady hodně netradiční…

Jsme součástí projektu Industra, jenž zaštiťuje galerii, tělocvičnu, kavárnu. Přidali jsme se loni na podzim a samotnou kavárnu jsme s architektkou postavili za jeden měsíc – v říjnu.

Zajímavý je třeba bar, protože je jednoúrovňový. Není to ten italský styl, na jaký jsme zvyklí, kdy nevidíte barmanovi na ruce. Chtěli jsme tím navodit atmosféru bytí u jednoho stolu a sledování přípravy.

U kávy je totiž na co koukat a my nemáme co schovávat.

Sídlíte stranou od centra města. Daří se vám koncept naplňovat ekonomicky?

Který bar, klub, kavárna či pub jsou těmi nejlepšími? Známe jména vítězů 9. ročníku Czech Bar Awards

Do finále se v sedmi kategoriích probojovalo 31 podniků, vyhrát v každé z nich však mohl pouze jeden.

O tom, který to bude, rozhodovala osmičlenná odborná porota na základě přísných hodnoticích kritérií. Nejlepšího barmana ze svého středu vybrali sami barmani.

Slavnostní vyhlášení vítězů devátého ročníku Czech Bar Awards proběhlo 18. října 2016 v Novoměstské radnici na Karlově náměstí.

V každé z kategorií bylo nominováno pět podniků představujících to nejlepší z české nápojové scény. Mezi finalisty byly kromě podniků z Prahy i ty z Brna, Olomouce a Českých Budějovic.

Řada podniků se o vítězství ucházela již loni, mezi nominovanými se však objevila i nová jména, která řádně zamíchala osudím.

Vlastně by se dalo říct, že kromě jedné kategorie nezůstal kámen na kameni a loňští vítězové svůj triumf nezopakovali.

Profesionálové určili, který bar a kavárna je v Česku nej

Tou jedinou kategorií, jejíž vítěz je stejný jako v minulém roce, je Nejlepší design, který opět vyhrál brněnský bar Super Panda Circus. Ten letos uspěl i v nejprestižnější a nejsledovanější z kategorií o nejlepší cocktail bar. Za devítiletou historii soutěže je to tak poprvé, co tuto kategorii vyhrál jiný než pražský bar.

Poslední z cen, která putovala do Brna, patří výčepu Zelená Kočka Pivárium, které vyhrálo kategorii Nejlepší pub / pivní bar. Zbylá ocenění patřila Praze. Hned dvě prvenství získal klub Le Valmont, jehož otevření bylo velmi očekávanou událostí letošního roku. Právem se tedy stal nejlepším klubem a nejlepším novým podnikem roku 2016. Cena za nejlepší kavárnu putovala do dejvického Místa.

Nejlepším hotelovým barem je The Bourbon Bar v hotelu Marriott na Praze 1.

„Vím, že toto se opakuje každý rok, ale už samotné zařazení mezi finalisty je obrovským uznáním jednotlivých podniků a jejich zaměstnanců.

Obzvlášť těch mimopražských, které dokazují, že i mimo hlavní město lze vytvořit podnik se zajímavým konceptem, pestrou nabídkou a skvělým servisem.

Letošní výsledky Czech Bar Awards ukazují, že například brněnské podniky jsou těm pražským opravdovou konkurencí. Dokazuje to, že nápojová gastronomie je na stále vyšší úrovni v celé České republice,“ říká Soňa Hanušová.

Profesionálové určili, který bar a kavárna je v Česku nej

Jako již tradičně byl vyhlášen i nejlepší barman, o kterém nerozhodovali ani akademici, ani odborná porota, ale sami barmani. Ti ze svého středu vybrali toho nejlepšího, pro letošní rok je jím Ondřej Hnilička z pražského Hemingway baru.

Slavnostní vyhlášení všech osmi kategorií Czech Bar Awards 2016 proběhlo 18. října 2016 v pražské Novoměstské radnici v rámci Prague Bar Show. Více o soutěži, systému hodnocení, porotě a vítězích minulých ročníků se dozvíte na www.barawards.cz.

Budete mít zájem:  Homeopatika Na Bederni Pater?

Kompletní výsledky Czech Bar Awards 2016

Nejlepší café bar / kavárna

partner kategorie Café Reserva

Kavárna Místo, Praha 6

Nejlepší cocktail bar

partner kategorie Rastaman Gin

Super Panda Circus, Brno

Nejlepší design

partner kategorie Tatratea

Super Panda Circus, Brno

Nejlepší hotelový bar

partner kategorie Bohemia Sekt

The Bourbon Bar/Marriott, Praha 1

Nejlepší klub

partner kategorie Amundsen

Le Valmont, Praha 1

Nejlepší nový podnik

partner kategorie Fernet Stock

Le Valmont, Praha 1

Nejlepší pub / pivní bar

partner kategorie Krušovice

Zelená kočka Pivárium, Brno

Nejlepší barman

partner kategorie Cocktail Kingdom

Ondřej Hnilička, Hemingway Bar

O Czech Bar Awards

Czech Bar Awards je prestižní soutěž, která oceňuje nejlepší bary, kavárny a kluby České republiky. Je vyhlašována každoročně odborným časopisem Barlife a pořádána ve spolupráci s Českou barmanskou asociací. Letos se konal již 8. ročník.

Pořadatel Czech Bar Awards

Pořadatelem Czech Bar Awards je časopis Barlife ve spolupráci s Českou barmanskou asociací. Barlife je odborný dvouměsíčník určený v první řadě profesionálům z gastronomie, tedy majitelům, manažerům a zaměstnancům podniků vyšší a nejvyšší kategorie v ČR a na Slovensku. Britská analytická společnost IWSR jej označila za nejlepší časopis o nápojích ve střední Evropě.

Pohled baristy: Výběrová káva za barem

Patří výběrová káva i do barového prostředí? Domnívám se, že rozhodně ano. Současný host je mnohem víc informovaný, zkušený a náročný. A to je dobře – tlačí nás tak k tomu, abychom ze sebe vydali to nejlepší. Musíme dbát na kvalitu surovin, servisu, výsledného produktu i celkového zážitku, který pro naše hosty vytváříme. Skvělá káva by měla být jeho součástí.

Osobně to vnímám tak, že host, který navštěvuje můj podnik pravidelně a dokáže již nějakým způsobem hodnotit kvalitu kávy a kávových nápojů, má určité senzorické schopnosti.

Prostě a jednoduše dokáže ohodnotit, zda je nápoj dobrý, nebo alespoň to, zda je připraven stejně kvalitně jako jindy. A takový člověk dokáže posoudit i koktejl – pozná, zda je vybalancovaný, jestli v něm některá ze složek výrazně nepřebíjí chuť těch ostatních a podobně.

Věřím, že stejně je tomu i u pravidelného hosta baru. Člověk, který navštěvuje kvalitní bary, kde se potkává s těmi nejlepšími destiláty, precizní barmanskou technikou a do detailu vyladěnými koktejly, už ledacos rozpozná a dokáže ohodnotit.

A to je, myslím, fakt, který by měl provozovatele barů tlačit do toho, aby měli všechny své produkty v té nejlepší kvalitě – samozřejmě včetně kávy.

Možností se nabízí více / Naštěstí se nám v dnešní době nabízí celá řada řešení, jak mít v podniku skvělou kávu. Chápu, že ve večerních hodinách si ji mnoho hostů nedává, takže se varianta „zdarma“ zapůjčeného kávovaru od nějaké velké značky může zdát lákavá. Nicméně existuje i jiná cesta.

Jsem přesvědčen, že cena kávovaru v porovnání s celkovou investicí do baru, není až tak závratná. Pokud do něj ani tak provozovatel baru nechce investovat, je tu ještě varianta kapslových kávovarů. Existuje již několik evropských pražíren výběrové kávy, které produkují kapsle s velmi kvalitní kávou.

Za zmínku určitě stojí Maxwell Colonna, jenž se řadí mezi první baristy v Evropě, kteří se tímto segmentem trhu začali zabývat. Opomenout nelze ani Martina Hudáka, osobnost známou mezi barmany i baristy, který v nedávné době uvedl na trh kávu pod svou značkou Spiritual Coffee. Bary se ovšem mohou obejít i bez kávovaru.

Dnes velmi oblíbená batch brew (překapávaná) káva je velmi jednoduchá na přípravu a vydrží v termosce i několik hodin ve velmi vysoké kvalitě. Stačí mít kvalitní překapávač, který dokáže po celou dobu extrakce udržet stabilní teplotu. K takovým patří osvědčené značky jako Moccamaster nebo Wilfa.

Pak zbývá už jen pořídit mlýnek a kvalitní kávu, celková počáteční investice se tak pohybuje do 10 000 Kč. Filtrovanou kávu lze navíc i nalahvovat, zchladit a používat do drinků.

V roli koktejlové ingredience / Výběrová káva najde své uplatnění i jako koktejlová ingredience. Díky mnoha odrůdám a terroirům má spoustu chuťových profilů, které se dají skvěle kombinovat s destiláty. Použít ji lze v mnoha formách – od klasického espressa v Espresso Martini přes filtrovanou kávu v irské kávě a cold brew například ve variacích na Negroni.

Mě osobně velmi baví třeba ColdOld od Lukáše Hanzla, který kombinuje rum Diplomático se sherry, cold brew a kávovými bitters. Cold brew se obecně jeví jako skvělý způsob, jak kávu do barového prostředí přenést. Zastudena macerovaná káva v koktejlech díky své intenzitě a textuře skvěle funguje. Dá se pořídit již hotová, připravit si ji ale velmi jednoduše můžete i sami.

O kávě se zkrátka vyplatí přemýšlet i jako o jedné ze složek drinku. V tom mají barmani oproti baristům velkou výhodu. Baristé mají zase o něco lepší přehled, co se týče odlišností, které jednotlivé kávy vykazují. Díky dostupným kurzům se ale tyto rozdíly začínají stírat.

Náhled do světa koktejlů a kávy poskytuje například kurz Coffee & Spirits, který vedou Ondřej Hurtík a Tomáš Mozr. Úvod do světa kávy vám zprostředkuje celá řada zkušených baristů – stačí se obrátit na vaši oblíbenou pražírnu nebo kavárnu. Z mého pohledu má výběrová káva v baru opravdu velký potenciál.

Obecně barmany považuji za profesionály, kteří rádi experimentují, kombinují a vytvářejí nové chutě, kombinace i textury. A v případě výběrové kávy se před nimi rozkrývá nepřeberné množství možností.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector