Proč máme jíst hlavně české třešně a višně?

Třešně známe a milujeme všichni. Ale i o třešních se můžete dozvědět leccos zajímavého – a hlavně užitečného! Přečtěte si, co vlastně všechno skrývá ovoce, které mlsáte. Tyto informace vás překvapí!

Proč máme jíst hlavně české třešně a višně?

Třešní můžeme rozlišit až 1000 různých druhů, které se liší barvou (od žluté, červené, růžové až po tmavě rudé až černočervené druhy) i chutí. Dělí se na srdcovky, polochrupky a chrupky. Srdcovky dostaly název dle svého tvaru a jsou nejranějším druhem.

Mají měkkou a sladkou dužinu se spoustou šťávy. Nejpěstovanější srdcovkou je u nás odrůda Karešovka. Typ třešní chrupky jsou u nás nejvíce rozšířené a když se do nich zakousnete, tak křupnou.

Také známe bělice, které ukrývají bílou dužinu nebo plané ptačinky, které jsou kyselé.

Proč máme jíst hlavně české třešně a višně?

O třešních je známo, že velmi pomáhají lidem se dnou. Už pět hodin po konzumaci třešní dochází ke snižování hladiny kyseliny močové a záchvaty dny tak zeslábnou nebo nepřicházejí tak často. Podobné množství anthokyaninů vykazují také maliny.

Proč máme jíst hlavně české třešně a višně?

Třešně mají minerální složení, blížící se „silákům“, kterými jsou špenát a červená řepa. Z minerálů třešně obsahují hlavně draslík, hořčík, vápník, zinek, železo a křemík.

Z vitamínů tady hraje důležitou roli vitamín C, B a E. Za jejich zbarvení může antokyan, který se společně s vitamínem C podílí na tom, aby naše tkáně byly pružné a pevné. Třešně jsou také skvělým antioxidantem.

Působí proti tvorbě volných radikálů v organismu.

Proč máme jíst hlavně české třešně a višně?

Třešně obsahují hormon melatonin, který pomáhá ke kvalitnímu spánku. Obsahují ho dokonce ve větším množství, než dokáže naše tělo vyprodukovat.

Proč máme jíst hlavně české třešně a višně?

Anthocyaniny, které třešně obsahují, se používají při léčbě demence a Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Hodí se také například pro studenty během zkouškového období.

Proč máme jíst hlavně české třešně a višně?

Třešně si zamilovali také sportovci, protože šťáva z třešní díky obsahu antokyanů ulevuje od bolesti svalů a křečí při vytrvalostních aktivitách nebo výletech do hor.

Proč máme jíst hlavně české třešně a višně?

Obsažené flavonoidy v třešních (např. quercetin, kyselina ellagová), mají silné protirakovinové účinky. Dále třešně obsahují také perillyl alkohol, který zřejmě také inhibuje růst nádorů. Podle amerických vědců vláknina z třešní a višní pomáhá snižovat riziko vzniku rakoviny tlustého střeva.

Proč máme jíst hlavně české třešně a višně?

Kromě mrazů, je největším nepřítelem třešní jsou špačci, kteří ve velkých hejnech během pár dní ozobou celý strom a moucha vrtule třešňová.

Ta klade vajíčka do třešní a způsobuje červivost plodů. Zajímavostí je, že vrtule klade do každého plodu jen jedno vajíčko, protože jedna třešeň je schopna uživit jen jednu larvu.

Vrtule zanechává na každém plodu svou chemickou značku, takové osobní razítko, že je tato třešeň již obsazena.

Proč máme jíst hlavně české třešně a višně?

Čeští ovocnáři slaví úspěch. Věděli jste, že naše odrůda třešní Tamara dostala v USA patent a je považována za nejkvalitnější třešeň, která dosud byla vyšlechtěna?

Proč máme jíst hlavně české třešně a višně?

Pecky jsou ideálním zásobníkem tepla. Když je usušíte a zašijete do plátěného pytlíku, získáte přírodní termopodušku.

Stačí ji nahřát a položit na bolavé břicho, svaly, klouby atp. Pokud máme pohmožděné nebo naražené místo na těle, pytlík s peckami dáme do mrazáku a přikládáme na postižené místo.

Pytlíček je vhodný i jako masážní na ruce či nohy.

Kolik třešní, tolik višní…

Víte, co toto rčení znamená? Pokud ano nebo máte osobní tip, podělte se s námi v komentářích 🙂

 

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?

Děkujeme, že jste se stavili. Vemte si ještě

VIDEO KURZ ZDARMA

Zlepšete zdraví i postavu a začněte podle Jíme Jinak.
45 minut videí, rady a recepty.

PŘIHLÁSIT ZDARMA

PŘEČTĚTE SI

Proč jíst třešně – nejen pokud máte dnu

Proč máme jíst hlavně české třešně a višně?

Konzumace čtvrt kila třešní denně je efektivní při snižování množství kyseliny močové v těle a v předcházení záchvatů dny.

Třešně, ale i višně, snižují množství močoviny v plazmě (cca během 5h po konzumaci)  a  zvyšují i její vylučování a není podstatné, zda jíte třešně čerstvé, zmražené nebo kompotované. U kompotů ale pozor, nesmějí obsahovat cukr.

Pokud chcete zmírnit svoje problémy s dnou, můžete mimo třešní a višní volit i jiné tmavě červené bobulové ovoce, například borůvky, švestky či šípky.

Všechny totiž obsahují vysoké hodnoty anthocyaninů a proanthocyanidinů (obojí můžeme souhrnným názvem označit jako bioflavonoidy, tedy látky syntetizované rostlinami, které mají blahodárné působení na náš organismus).

Tyto bioflavonoidy v našem těle působí hlavně jako účinná ochrana buněk před volnými radikály, pomáhají předcházet nežádoucímu štěpení kolagenu a brání tvorbě látek, které v těle způsobují záněty. Zkrátka mají antioxidační, protizánětlivé a také neuroprotektivní působení, což je zejména u dny velmi žádané.

 

 

Pětkrát třešně pro zdraví

Za zdravé cévy a srdce

Jak už jsme uvedly, flavonoidy obsažené v třešních mají protizánětlivé účinky, což mimo jiné znamená, že konzumace třešní může přinést zlepšení u osob trpících řadou kardiovaskulárních onemocnění, např. aterosklerózou. Třešně jsou také účinné v prevenci těchto onemocnění.

Za lepší spánek

Třešně a hlavně višně obsahují melatonin, hormon, který reguluje náš spánkový rytmus. Některé studie ukazují, že konzumace třešní, resp. čerstvé třešňové šťávy po ránu a před usnutím prodlužuje dobu i kvalitu spánku.

Za lepší paměť

Již zmíněné anthocyaniny se používají při léčbě Alzheimerovy choroby, demence a Parkinsonovy choroby, tím, že pečují o naše nervové dráhy.  Protože paměť je také založena na efektivním fungování spojů mezi neurony, pomáhají třešně i tady. Zkuste zvýšit konzumaci třešní třeba během zkouškového období.

Za zdravé tlusté střevo

Vláknina obsažená v třešních a višních pomáhá snižovat riziko vzniku rakoviny tlustého střeva, uvádí Americký institut pro výzkum rakoviny. A obecně můžeme říct, že toto tvrzené platí o jakékoli dietní vláknině.

I bioflavonoidy obecně mají prokazatelný efekt při prevenci různých onkologických onemocnění (tlusté střevo, jícen, prsa, prostata, …).

Konzumací třešní tedy získáváme pěkně silnou dvojku, pokud jde o ochranu našeho tlustého střeva.

Za zdravější život 

Přírodní šťáva z višní (ale ne žádný doslazený džus) také snižuje bolest svalů při vytrvalostním sportu, omezuje ukládání tuku v oblasti břicha, snižuje hladinu cukru v krvi u diabetiků a pomáhá předcházet mrtvici.

Budete mít zájem:  Klíšťata jsou aktivní v parcích i zahradách

Tělo vám poděkuje: Proč jíst třešně a jaké jsou pro nás nejlepší?

Třešně se dříve považovaly za druhořadé ovoce, které není, kromě sladkých plodů, nijak extra zdravé. V Evropě se pěstovaly už od doby Římanů, višně pak přišly z Asie a Arménie. Na území Česka je jejich pěstování prvně doloženo ve 12. století. Ještě sto let zpátky se u nás běžně vedla evidence ovocných stromů, včetně jejich odrůdy. 

Dáte si Napoleonovku, Rivan nebo Adélku?

Druhově jsou třešně velmi rozmanité a rozeznáváme až 1 000 druhů. Díky tomu si smlsnete na třešních o široké škále barev od žluté, červené, růžové až po tmavě rudé až černočervené druhy. A nejlepší zpráva? Všechny mají něco do sebe a jejich chuť se také liší.

Všichni nejspíše rozlišujeme srdcovky, které nemají jméno podle toho, že vám přirostou k srdci, ale podle svého tvaru.

Známe i bělice, které ukrývají bílou dužinu, nebo chrupky, které křupnou, když se do nich zakousnete. Poněkud kyselou chuť má pak ptačinka.

Víte, proč se tak jmenuje? Špaček prostě sežere třešeň a odletí někam jinam, kde ji vyloučí. Semínko naklíčí a za pár let na místě roste tato planá třešeň. 

Srdcovky mají oproti ostatním druhům měkkou dužinu se spoustou šťávy. Nejlepší odrůdy jsou rané Rivan a Kaštánka, ta se jmenuje po kaštanu podle tmavé barvy.

Pokud vyrazíte na třešně u nás, nejspíše se setkáte s Karešovkou, která patří k původním českým odrůdám, a je tedy nejpěstovanější. Zahrádkáři si často chválí voňavou odrůdu Adélku.

Srdcovky jsou velmi sladké a dalším benefitem je jejich velikost.

Jestli si raději pokřupete a nevadí vám povětšinou hlavně hořkokyselá chuť, která skoro připomíná chuť višní, určitě si užijete Napoleonovky nebo Granát. Obě odrůdy jsou velmi odolné a hned se nezkazí, což je nesporná výhoda pevnějších plodů.

Jestli máte třešně nejraději čerstvé a nepotřebujete je kompotovat, určitě sáhněte po Helze. Jen tak vám nepopraská a strom je velmi odolný. Čerstvá je královnou všech třešní, ovšem rychle se zkazí. 

Žlutooranžový sladký zázrak? Vsaďte na mango

Třešně v naší kultuře zanechaly hlubokou stopu. Pokud zrovna nejste voliči komunistické strany, na třešně stejně nerezignujte. Raději si zazpívejte Jó, třešně zrály od  Waldemara Matušky.

Největším nepřítelem bohaté úrody třešní je mráz. Pokud jarní mráz spálí květy před opylením, je úroda zoufalá. Bohužel ani po oteplení si sadař neoddychne úplně.

Na sladkých plodech si s chutí smlsnou špačci, kteří ve velkém hejně během pár dní ozobou celý strom. Když se proti nim ubráníte, ani tak nemáte úplně vyhráno. Dalším škůdcem je hmyz, který do třešní klade vajíčka a způsobuje červivost plodů.

Co se ukrývá pod červenou slupkou?

Třešně obsahují spoustu jódu, hořčíku, zinku, vápníku, železa, křemíku, fosforu a vitamínů C, E, B, k této náloži mají i spoustu jinak poměrně vzácného draslíku. Jsou barevné díky antokyanu, což je přírodní barvivo, které ve spolupráci s vitamínem C působí příznivě na vazivovou tkáň tak, že pospojuje vláknitou bílkovinu kolagen coby stavební prvek do podoby silné a pružné tkáně.

Právě tyto látky se pak starají i o zneškodnění volných radikálů a škodlivých typů enzymů. Tím nás třešně „pojistí“ proti stárnutí pokožky, ale i proti zánětlivým procesům. Pokud vás to stále nepřesvědčilo, buďte si jistí, že tyto lahodné plody zlepší i vaši mentální svěžest a imunitní systém. Již zmiňované červené barvivo má příznivý vliv také na krvetvorbu. 

  • Léčivé účinky?
  • Je jich tolik, skoro jako byste si dali elixír života. Těmto všem nemocem je možné se s třešněmi vyhnout nebo alespoň razantně zmírnit jejich projevy:
  • Díky tomu, že 50 % sacharidů obsažených v třešních tvoří fruktóza, mohou je v přiměřeném množství konzumovat i diabetici.
  • rakovina
  • paradentóza
  • dna a revma
  • chronická zácpa
  • záněty
  • cukrovka
  • nespavost
  • zvýšená hladina cholesterolu v krvi
  • artróza

Pokud si naordinujete očistnou kúru, během níž se budete cpát hlavně třešněmi, a dopřejete si spoustu vody, uvidíte, že už během 3 dnů se významně zlepší kvalita vaší pleti.

Blahodárné účinky poznají i vaše játra a ledviny. Vaše tělo přestane zadržovat zbytečně mnoho vody a v kombinaci s čistější krví bez toxických látek uvidíte, že budete vypadat přímo báječně.

Pozitivní výsledky uvidíte, i když si stoupnete na váhu. 

  • Jak na to? Dejte si třikrát až čtyřikrát denně půl kila třešní. K tomu nezapomeňte pít dostatek vody a nic jiného nejezte. Jestli máte trable se žaludkem, klidně si třešně i mírně povařte!

Kolik višní, tolik třešní? V Dolanech na Náchodsku sklízí višně. Úroda je o polovinu menší než loni

V sadech Zemědělského družstva Dolany na Náchodsku začala sklizeň višní. Úroda tohoto ovoce je zhruba o polovinu menší než v minulých letech, pro ovocnáře je navíc velmi složité sehnat dostatek brigádníků. Ti co přišli, si ale letos mohou vydělat až o pětinu víc než dřív.

S Radkou Cajnerovou. zaměstnankyní Zemědělského družstva Dolany, stojíme uprostřed višňového sadu. Kolem je zhruba 30 lidí, kteří dnes poprvé přišli trhat višně. Jak jim to jde?

„Vcelku dobře. Stromy česají poctivě, nenechávají na nich zbytečně moc ovoce. Jsem s nimi spokojená,“ říká Radka Cajnerová.

Čtěte také

Kolik ovoce je schopen člověk, který přijde úplně poprvé, sklidit za jeden den?

„To se velmi liší. Podle toho, kolik ovoce je na stromě, jaká je kvalita, jakou kvalitu vyžadujeme při tom česání a jak je zručný česáč,“ vysvětluje Radka Cajnerová.

Jedna z brigádnic, Alena Prokopová z Náchoda, má právě pauzu a odpočívá. Práce v sadě se jí líbí: „Chodím sem každý rok a práce se mi líbí. Jsem spokojená. Dnes jsem tedy sebrala zatím dva kbelíky a chystám se na třetí. Protože je toho na stromech málo.“

U mikrofonu je Jiří Fišer, vecoucí ovocnářství Zemědělského družstva Dolany. Je tu slyšet jak čeština, tak také ruština i polština. „Určitě, u nás jsou Slováci, Poláci, Ukrajinci a samozřejmě čeští pracovníci.“

Byly doby, kdy se tu na česání ovoce šešly stovky lidí. Teď jich je tu asi třicet…

Budete mít zájem:  Studie se vzácně shodují: kurkumin je málem zázrak

„Ano, dříve se to rekrutovalo zejména ze starších ročníků a pak ze studentů. Bohužel v posledních letech ten zájem opadnul. Takže i naše autobusové linky ze vzdálenějších míst jsme přestali používat. A momentálně tu máme z českých pracovníků 12 lidí,“ doplňuje Jiří Fišer.

Je těch lidí na sklizeň tedy málo? Museli jste jim dát víc peněz?

„V každém případě jsme museli reagovat na odměny. Peníze se přidaly, ale višní je na těch stromech tak málo, že ten výdělek prostě není žádný zázrak. Přesto věřím, že se to zlepší. V příštích dnech půjdeme do kompotových višní, kde se ten výdělek zlepší. Jinak ti lidé nás tady za tyto peníze dlouhodobě nevydrží,“ dodává Jiří Fišer.

Zahraniční dělníci vyžadují odměnu zhruba jeden tisíc korun za den sklizně.

Související příspěvky

Ovocnáři přes zimu bedlivě sledují stromy v sadech

Ing. Jiří Fischer, vedoucí závodu ZD Dolany, vám poví proč jíst české ovoce

Zahradníci bojují s mýtem, že podzim a zima jsou nejvhodnější na ošetřování stromů

Ovoce vám vydrží déle, když… kliknete!

Třešně a višně

Nápadně červeným a baculatým třešním či višním lze jen těžko odolat. Jejich sezóna v létě trvá jen krátce. Sklízet se musí výhradně zralé, protože po utržení již nedozrají. Třešně i višně se rychle kazí a nejsou vhodné k dlouhému skladování. V ledničce je lze uchovat nanejvýš dva až tři dny.

Třešně i višně se řadí mezi peckoviny a patří do čeledi růžovitých (Rosaceae). Kromě sladkých třešní (Prunus avium) a nakyslých višní (Prunus cerasus) existuje celá řada jejich kříženců a odrůd. Z třešní jsou známými zástupci srdcovka a chrupka.

Třešeň srdcovka se vyznačuje šťavnatou a měkkou dužinou, třešeň chrupka naopak pevnější konzistencí. Odrůdy višní se podle vlastností plodů dělí na kyselky, amarelky a skleňovky. Různé odrůdy třešní i višní mohou mít kulaté, oválné, vejčité nebo srdčité plody.

Poměrně rozsáhlá je i škála barev: od žlutavých přes světle červené, tmavě červené až k černočerveným.

Třešně a višně od místních pěstitelů jsou k dostání v červnu a v červenci.

Živiny, vitaminy a minerály

Třešně i višně jsou bohaté na vitaminy a minerály. Mají vysoký obsah železa a draslíku. Obsah vápníku je vyšší v třešních než ve višních (třešně: 17 mg / 100 g, višně: 8 mg / 100 g). Třešně i višně obsahují některé sekundární metabolity rostlin, zvláště pak flavonoidy a fenolové kyseliny. Tyto látky jsou obzvláště zdraví prospěšné, působí mj. jako antioxidanty.

Třešně a višně se mírně liší i obsahem živin. Třešně mají o něco vyšší obsah sacharidů (13,3 g / 100 g) a tím i kalorií (63 kcal / 100 g) než višně (9,9 g sacharidů / 100 g; 53 kcal / 100 g). Rozdíly v obsahu vitaminů jsou minimální, třešně se od višní výrazněji liší pouze obsahem karotenoidů.

Višně mají výrazně vyšší obsah ekvivalentu vitaminu A (40 µg / 100 g) než třešně (pouhých 6 µg / 100 g). Při 40 µg / 100 g má višeň významně vyšší obsah ekvivalentu vitaminu A než třešeň s pouhými 6 µg / 100 g. Jeden mikrogram (µg) ekvivalentu vitaminu A odpovídá šesti mikrogramům beta-karotenu.

Třešně

Látky obsažené v třešních Na 100 g syrové potraviny Látky obsažené v třešních Na 100 g syrové potraviny
Energie (kcal) 63 Vitamin A (µg) 6
Tuky (g) 0,3 Vitamin B1 (mg) 0,04
Bílkoviny (g) 0,9 Vitamin B2 (mg) 0,04
Sacharidy (g) 13,3 Vitamin B3 (mg) 0,3
Vláknina (g) 1,3 Vitamin B6 (mg) 0,05
Draslík (mg) 229 Vitamin C (mg) 15
Vápník (mg) 17 Vitamin E (mg) 0,1
Hořčík (mg) 11 Kyselina listová (µg) 52
Železo (mg) 0,4

Višně

Látky obsažené ve višních Na 100 g syrové potraviny Látky obsažené ve višních Na 100 g syrové potraviny
Energie (kcal) 53 Vitamin A (µg) 40
Tuky (g) 0,5 Vitamin B1 (mg) 0,05
Bílkoviny (g) 0,9 Vitamin B2 (mg) 0,06
Sacharidy (g) 9,9 Vitamin B3 (mg) 0,4
Vláknina (g) 1 Vitamin C (mg) 12
Draslík (mg) 114 Vitamin E (mg) 0,1
Vápník (mg) 8 Kyselina listová (µg) 75
Hořčík (mg) 8 Vitamin B6 (mg)  0,05
Železo (mg) 0,5

Poznámka: Pecky třešní a višní obsahují amygdalin – látku, z níž se může uvolňovat jedovatý kyanid, proto se nesmí jíst.

Využití v kuchyni

Třešně i višně lze použít do nejrůznějších dezertů, jako jsou nákypy, koláče, záviny či zmrzlinové poháry. Oblíbená je i mléčná rýže s višněmi nebo třešněmi. Obojí lze zpracovat rovněž na kompot, džem nebo šťávu. Díky své lehce nakyslé chuti se višně hodí k pečenému nebo grilovanému masu.

Poznámka: Třešně i višně se ideálně hodí k zavařování do sklenic, ať už jako kompot, džem nebo marmelád.

Skladování

Třešně i višně se rychle kazí a nejsou vhodné k dlouhému skladování. V ledničce je lze uchovat nanejvýš dva až tři dny. Třešně chrupky vydrží v ledničce o něco déle (až deset dní). Třešně i višně dávejte do chladničky nejlépe v nějaké uzavřené nádobě.

Třešně s měkčí, šťavnatou dužinou (např. srdcovky) jsou citlivé na otlak. Třešně ani višně po sklizni nedozrávají, proto byste je měli trhat co nejzralejší. Umývejte je až krátce před zpracováním nebo před konzumací. Při nákupu dbejte na pevnou a lesklou slupku.

Třešně i višně by měly mít stopky, ty mají být zelené a hladké.

Třešně i višně se velmi dobře hodí ke zmrazení, ať už s peckami nebo bez nich.

Pozor! Poškozené třešně i višně snadno plesniví.

Proč jíst višně: Zkuste domácí griotku, koláč s drobenkou, džem v čokoládě a bublaninu

Pouhá hrst čerstvých višní odstraní pocit únavy Višně jsou osvěžující letní ovoce s jedinečně kyselou chutí. I když nejsou tak oblíbené jako sladké třešně, není snad nikdo, kdo by někdy neochutnal proslulé višně v čokoládě nebo griotku. Byla by škoda višně přehlížet. Třeba proto, že už hrst čerstvých višní odstraní pocit únavy a pomůže při hubnutí, protože neutralizuje tuky. Višně jsou také přírodní prevencí proti rakovině, především tlustého střeva, a v neposlední řadě prospívají diabetikům. Máme pro vás recepty na babiččinu domácí griotku, višňový koláč s kokosovou drobenkou, džem s rumem v čokoládě a hrnkovou bublaninu s višněmi. Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Budete mít zájem:  Jak koronavirus proměňuje český pivní trh

Plody višně obecné (Prunus cerasus) nepatří mezi nejpopulárnější letní ovoce možná proto, že nejsou tak sladké jako  třešně a meruňky. Pravé višně mají ostře kyselou chuť, jasně červenou až tmavočervenou barvu a také barevnou šťávu. Višně mají lepší chuť, zůstanou-li déle na stromě. Dozrávají pomaleji než třešně a mají se sklízet, až když mají výraznou barvu.

Plody višně obecné (Prunus cerasus) mají ostře kyselou chuť, jasně červenou až tmavočervenou barvu a také barevnou šťávu

Višně pro zdraví

Višně obsahují vitamíny B, E a C, ale především jsou zdrojem mnoha minerálních látek a stopových prvků, vlákniny a antokyanu, barviva, které je součástí i ostružin, třešní, jahod nebo černého rybízu, které pomáhá diabetikům, podporuje totiž tvorbu inzulínu.

Pro vysoký obsah jódu jsou vhodné pro lidi s onemocněními štítné žlázy, vápník podporuje zdravé kosti a zuby a správnou funkci nervů.

Železo je důležité pro tvorbu červených krvinek, draslík pro funkci svalů a obsah tekutin v těle, mangan chrání před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou, zinek chrání játra, neutralizuje škodlivé účinky toxických látek, zejména alkoholu, uklidňuje nervy, rozhoduje o tvorbě spermií a podporuje početí.

Proč jíst kyselé višně: 4 recepty na domácí griotku, koláč s drobenkou, džem v čokoládě a bublaninu

Višně jsou také účinnou přírodní prevencí proti rakovině, především tlustého střeva. Dokážou zmírnit i bolesti kloubů, které zapříčiňuje zvýšení koncentrace kyseliny močové, protože jejich pravidelná konzumace snižuje množství kyseliny močové v těle. Čerstvé višně pomáhají při hubnutí, protože neutralizují tuky. Pouhá hrst čerstvých višní odstraní pocit únavy.

Višně v kuchyni

Pikantní višně se nejčastěji uplatňují při domácí výrobě kompotů, džemů, sirupů, šťáv a likérů. Dají se kandovat, mrazit a sušit. Jejich kyselá chuť se skvěle uplatní při pečení sladkých koláčů, dortů a bublanin, výborně ladí s čokoládou a šlehačkou. Višně se používají na zdobení dezertů, moučníků a nápojů. Jsou základem griotky a maraschina.

Višně: recept koláč s kokosovou drobenkou

Višňový koláč s kokosovou drobenkou

Ingredience

  1. 160 g strouhaného kokosu
  2. 200 g zakysané smetany
  3. 200 g změklého másla
  4. 300 g cukru
  5. 1 vanilkový cukr
  6. 2 vejce
  7. 250 g hladké mouky
  8. špetka soli
  9. 2 zarovnané lžičky kypřicího prášku do pečiva
  10. 400 g čerstvých višní nebo z kompotu (hmotnost po okapání asi 380 g)
  11. 1 balíček pudinku Naturamyl s vanilkovou příchutí Dr.Oetker
  12. 400 ml višňového džusu nebo šťávy z kompotu (můžeme zředit vodou v poměru 3 : 1 )

Postup

Na drobenku v míse smícháme kokos s 50 g cukru. Přidáme zakysanou smetanu a ručně vypracujeme drobenku. Na těsto vyšleháme máslo s 200 g cukru, vanilkovým cukrem a vejci elektrickým ručním šlehačem dohladka.

Přidáme mouku smíchanou se solí a kypřicím práškem a krátce na středním stupni ušleháme dohladka. Těsto naneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech s vyšším okrajem (30 × 20 cm) a uhladíme. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a předpečeme asi 25 minut.

Korpus necháme částečně vychladnout. Na náplň uvaříme pudink podle návodu na obale, ale místo mléka použijeme višňovou šťávu a 50 g cukru. Do horkého pudinku vmícháme višně, naneseme na předpečený korpus a uhladíme. Povrch rovnoměrně posypeme kokosovou drobenkou.

Vložíme do trouby a dopečeme při stejné teplotě (180 °C) asi 20 minut. Koláč necháme vychladnout.

Višně: recept na domácí griotku

Babiččina domácí griotka

Ingredience

Postup

Vyzrálými nebo raději už mírně přezrálými višněmi naplníme do čtyř pětin láhev o objemu 5 l. Přisypeme cukr a zakryjeme celofánem nebo fólií. Láhev dáme na teplé místo a necháme 2–3 dny odležet, až pustí višně šťávu a cukr se do ní zcela vstřebá. Pak přilijeme rum.

Zhruba po 10 dnech v chladu scedíme a přidáme podle chuti ořechovou tresť (asi 1 lžíci) nebo ořechovku (asi 3 lžíce). Po dalších dvou týdnech je griotka připravená na ochutnání, ovšem mnohem lepší je nechat ji v chladu ještě rozležet, protože čím je starší, tím je lepší. Griotku přelijeme do menších lahví s uzávěrem.

Scezené višně jsou výborné na zdobení dezertů, pohárů a domácích limonád a míchaných koktejlů, hodí se i do pečených moučníků.

Višně: recept na džem s rumem v čokoládě

Višňový džem v čokoládě

Ingredience

  1. 900 g vypeckovaných višní
  2. 1 JamFix 2:1 Labeta
  3. 500 g cukru
  4. 1 lžíce rumu
  5. hořká čokoláda dle chuti + kousek másla

Postup

Připravíme si čisté, vroucí vodou spařené sklenice. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni s kouskem másla. Každou sklenici vylijeme troškou rozpuštěné čokolády tak, aby čokoláda pokrývala celou stěnu sklenice.

Sklenici dáme na chvíli do mrazáku, aby čokoláda ztuhla – sklenici nesmíme v lednici zapomenout, aby nenamrzla, při plnění marmeládou by mohla prasknout! Višně promixujeme (více nebo méně podle chuti), přidáme lžíci rumu, přisypeme JamFix 2:1 a 500 g cukru a za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3–5 minut.

Horkým džemem plníme sklenice s čokoládou, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Chceme-li se vyhnout pracnému vylívání sklenic čokoládou, můžeme čokoládu nastrouhat a vmíchat do džemu těsně před plněním sklenic.

Višně: recept na hrnkovou bublaninu

Hrnková bublanina s višněmi

Ingredience

  1. ¾ hrnku rozpuštěného másla
  2. 2,5 hrnku polohrubé mouky Babiččina volba
  3. 3 vejce
  4. 1 hrnek cukru 
  5. 1,5 hrnku mléka
  6. 1 kypřicí prášek do pečiva
  7. kůra z ½ citronu
  8. špetka soli
  9. višně podle chuti

Postup

Mouku, cukr, kypřicí prášek, citronovou kůru a sůl smícháme v míse. V jiné vyšleháme máslo s vejci a mlékem. Obě části smícháme dohromady a nalijeme na pečicím papírem vyložený plech. Rovnoměrně rozetřeme pomocí stěrky.

Na povrch poklademe vypeckované nebo celé višně. Višně můžeme lehce obalit v mouce, aby všechny nepropadly na dno bublaniny. Dáme do trouby předehřáté na 180 ° C a pečeme dozlatova přibližně 25 minut.

Před podáváním bublaninu pocukrujeme.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *