Příčinou nemocí je jídlo. Uzdravte se

Již minule jsem slíbil, že zde proberu dietu, kterou považuji za jednu z nejlepších z pohledu eliminace zánětu v těle. Při slově dieta se ovšem většina lidí otřese odporem, protože si pod tímto termínem představí jídla neslaná, nemastná a neurčité chuti.

Z něčeho takového jim bývá špatně už od pohledu, natož aby se pak dostavil nějaký léčebný efekt.

Pokud mě má něco léčit, musí to dobře vypadat, výborně chutnat a nesmí mě to nutit k omezování… A právě tato dieta spojuje všechny požadavky na druhově bohaté a chutné jídlo, které zcela logicky sleduje jediný cíl – vyloučit neadekvátní odezvu organismu na špatně zvolenou potravinu, což představuje absolutní většinu příčin široké škály zdravotních problémů. Dieta se jmenuje SCD – Special Carbohydrate Diet, česky speciální sacharidová dieta. Nejde o nic nového. Kupodivu je to dieta již poměrně stará, ale i tak velice málo rozšířená. A když se tak zamýšlím nad důvodem, říkám si, jestli to nakonec není proto, že doopravdy funguje…

Vyléčení „nevyléčitelné“ nemoci

Do širšího povědomí dostala tuto dietu jistá Elaine Gottschallová. Její příběh začal tím, že se rozhodla za každou cenu zachránit svou osmiletou dceru, kterou dlouhý čas nedokázal žádný lékař zbavit údajně neléčitelné ulcerózní kolitidy (UC).

Teprve ten v pořadí sedmnáctý matce malé pacientky položil otázku: „Co tomu děvčeti dáváte jíst?“ (Ti předchozí vždy jen předepsali nějaké pilulky a věc pro ně byla vyřízena.) Oním výjimečným lékařem byl dr. Sidney V. Haas (1870–1964), který svůj profesionální život zasvětil studiu vlivu výživy na lidský organismus.

Elaine Gottschallová na základě vlastních zkušeností s metodou dr. Haase pokračovala v jeho úsilí a o SCD napsala knihu Breaking The Vicious Cycle (Prolomení bludného kruhu).

Řešení i pro další nemoci

A tady končí příběh jedné „nevyléčitelné“ kolitidy a začíná příběh o uzdravení jakékoli nemoci.

Když totiž začnete svému tělu věřit, přestanete mu škodit, a naopak ho podpoříte v jeho přirozenosti, nebudete muset vysedávat v čekárnách ordinací, naříkat na bolest a vzpomínat, jaké to bylo, když jste ještě „všechno“ mohli.

SCD může představovat skvělý začátek nového života, pokud jste pevně rozhodnuti vzít svůj život do vlastních rukou.

Postupem času se totiž zjistilo, že tato dieta neřeší jen ulcerózní kolitidu, ale celou řadu dalších chorob – většinou itid, anebo zdravotních problémů, které se na zánětlivý proces vážou, často opět tzv. neléčitelných podle klasické medicíny. Jde například o Crohnovu chorobu, divertikulitidu, celiakii, cystickou fibrózu, chronické průjmy, kožní problémy, ale také o poruchy soustředění, hyperaktivitu, dyslexii, dysgrafii, epilepsii či vůbec špatnou náladu, případně autismus.

Zásadní problém – patogenní mikroflóra

Teď se musím vrátit k tomu, co je a jak vzniká zánětlivý proces a jakým způsobem dochází k oslabení imunity do té míry, že je prakticky neschopná řešit naše zdravotní komplikace. Většina zkušenějších čtenářů již zřejmě pochopila, že imunita závisí především na dokonalé funkci střevního traktu.

Proto je-li tato narušena, automaticky vznikají zdravotní problémy – od banálních až po vážné. Vždy však existuje reverzibilní mechanismus, kterým je možné se vrátit zpět. Problém spočívá v tom, že již jako děti dostáváme nevhodné potraviny, které nám změní mikroflóru v tlustém střevě.

Tato patogenní mikroflóra následně působí v celém těle problémy, jež při dlouhodobém přehlížení končí i fatálně. Je tedy dobré tento problém řešit co nejdříve.

Nemusí jít o 100% případů, může jít i o jiné příčiny problémů, ale dovolím si tvrdit, že nad 80% nemocných je schopno z této diety získat zdravotní benefity, o nichž se jim při běžných farmaceutických látkách ani nezdálo.

Pryč se složenými sacharidy!

Léta odmítám konzumaci obilnin a sám je již 30 let nejím v žádné formě, tedy mohu tvrdit, že daný systém je plně funkční a že vynechání i dalších složených sacharidů může v krátké době zásadním způsobem změnit váš život k lepšímu.

Celá problematika tkví v tom, že konzumace disacharidů a polysacharidů – tedy složených cukrů a především škrobů – umožňuje patogenním bakteriím se dobře množit a za odměnu nám škodit. Vyřazením složených sacharidů ze stravy pak dochází k rychlému vymírání patogenního bakteriálního spektra.

Nese to s sebou zprvu i značné negativní důsledky a je tedy důležité mít tuto problematiku nastudovánu a nenechat se vyvést z míry, protože prvních 5 až 14 dní může být velmi náročných. Tělo totiž musí vymírající patogeny nějak zlikvidovat, což většinou oslabené vylučovací orgány nezvládají.

Mohou se tak dostavit velké bolesti hlavy, obrovská únava jako při těžké chřipce, kloubní a svalové bolesti, masivní průjmy po dobu 2 až 3 týdnů… Je ale třeba si uvědomit, že to vše je projev masivní intoxikace organismu z vymírajících bakterií, který podle stupně zamoření v krátké době odezní a dostaví se očekávané zlepšení stavu. Jakmile dojde k zahuštění a zformování stolice a k celkové úlevě, bývá většinou vyhráno.

SCD nelze držet jen napůl!

Avšak pozor! Kdykoli dáme svým parazitům zase nažrat, ochotně se opět zapojí do pro nás devastujícího procesu a začnou nám opět škodit. Tuto dietu tedy nelze držet nepravidelně, třeba jen tři dny v týdnu, či pouze dopoledne apod.

Musíte se prostě chovat naprosto konzistentně a přijmout ji jako nový životní styl, který vám dlouhodobě zajistí razantně vyšší kvalitu života. Zpočátku je asi vhodné nepodléhat panice při zjištění, že již nikdy nebudu jíst chléb, housky, knedlíky, buchty, dorty, rýži a jiné podobné druhy potravin, obsahujících škrob.

Nicméně náhrady, které lze použít, představují velice bohatý jídelníček s neuvěřitelnými benefity.

SCD recept na Medové pokušení

Příčinou nemocí je jídlo. Uzdravte se

Ingredience na 20 porcí: 3/4 šálku másla, 3/4 šálku medu, 3 šálky mandlí, 1 vanilkový lusk

  • Mandle nasekáme v mixéru nahrubo. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a tupou stranou nože vytlačíme zrníčka ven. Rozpuštěné máslo, med a zrnka vanilky dáme do mísy a šleháme 15 sekund elektrickou metličkou. Přidáme nasekané mandle a pečlivě promícháme. Vzniklou hmotu nalijeme do formy vyložené pečicím papírem a stěrkou rovnoměrně rozprostřeme. Pečeme 12 minut v troubě rozehřáté na 175 °C nebo v mikrovlnce nastavené na 650 W. Hmota by díky karamelizaci měla získat zlatavě hnědou barvu. Po vytažení necháme bublající hmotu mírně zchladnout. Krájíme zatepla.

Medicína léčí, ale často nevyléčí

Je třeba si také uvědomit, že moderní medicína sice člověka léčí, ale prakticky nikdy ho nevyléčí.

Je to dáno z principu už tím, že oficiálně schválené postupy klasické medicíny zpravidla neřeší příčiny problémů, ale zaměřují se především na substituční terapii – tedy na překrytí deficitu funkce našich orgánů nějakou chemickou látkou, ať enzymatickou, či hormonální, pocházející ze syntetické dílny farmaceutického průmyslu, zatímco daný orgán zůstává stále nefunkční a zdroj problémů přetrvává.

Uzdravte se jídlem jako Radek

  • Na stránkách www.uzdravtesejidlem.cz líčí jejich autor Radek svůj vlastní příběh s ulcerózní kolitidou. V roce 1996 mu diagnostikovali UC s tím, že jde o nevyléčitelnou nemoc. A protože trpěl zároveň divertikulitidou, nebyla mu doporučena žádná dieta, neboť jedna choroba vyžaduje hodně vlákniny a druhá žádnou. Začal tedy konzumovat léky v různých dávkách, aby lékaři zjistili, co zabírá. Došlo i na kortikoidy. Kdo má zkušenost s kortikoidy, ví, co následovalo: Zadržování vody, oteklá hlava, bolesti žaludku, zvýšení váhy, bolesti kloubů, zvyšování tlaku a další nepříjemné projevy. Po odmítnutí této léčby nasadili Radkovi nekortikoidní lék, tlumící imunitní reakce, bez významných vedlejších, ale i přímých účinků. Absolvovat musel více než nepříjemné kontroly na kolonoskopii. Píše k tomu: „Po roce s SCD jsem skončil se všemi prášky a už se k nim nevrátil… Vhodný způsob výživy a správné nasměrování vaší mysli dokáže tělu pomoci z jakékoli šlamastyky.“
  • Na základě tohoto příběhu vyléčení „nevyléčitelné“ nemoci vám možná začíná být jasné, že SCD dieta opravdu umí a že navíc i chutná. Přesvědčit vás o tom může i řada SCD receptů, které na výše zmíněných webových stránkách najdete.

Byl by omyl si myslet, že všechna zelenina a ovoce jsou bez výhrad vhodné při dietě SCD. Například brambory platí kvůli vysokému obsahu škrobu za zcela nevhodné.

Příčinou nemocí je jídlo. Uzdravte se

Naučte se připravovat dýni na vícero způsobů a získáte skvělou náhradu brambor coby přílohy. Platí to například o receptu na dýňové šťouchačky, který spolu s dalšími najdete na www.uzdravtesejidlem.cz.

UPOZORNĚNÍ:

Nic v tomto článku není zamýšleno jako lékařská rada. Pro lékařskou diagnózu, radu a pomoc navštivte, prosím, svého lékaře.

Text: Jaroslav Zajíček :: Foto: Isifa/Shutterstock

Podvýživa (malnutrice) – Lepší péče – Nebojte se zeptat vašeho lékaře

Příčinou nemocí je jídlo. Uzdravte se

Podvýživou nazýváme stav nerovnováhy mezi příjmem živin a jejich potřebou v organismu. Je významným rizikem nemoci, protože zpomaluje uzdravení a…

Podvýživou nazýváme stav nerovnováhy mezi příjmem živin a jejich potřebou v organismu. Je významným rizikem nemoci, protože zpomaluje uzdravení a zvyšuje pravděpodobnost rozvoje komplikací.

Zatímco v běžné populaci je výskyt podvýživy asi 1 %, v domovech pro seniory a hospicích je to už 5 % a v nemocnicích dokonce 30–60 %.

Podvýživa nejčastěji ohrožuje děti a seniory, dále chronicky nemocné, především s rakovinou, střevními záněty a onemocněním dýchacích cest, pacienty v kritickém stavu, nesoběstačné a polymorbidní, kteří mají různé přidružené choroby.

Příčiny podvýživy

Ačkoli pacient ve zdravotnickém zařízení dostává jídlo pravidelně, odhaduje se, že téměř 50 % jídla zůstane na talíři. Sestra je přinese a odnese. Příčinou odmítání jídla může být:
• nechutenství;
• bolest v dutině ústní či jiná bolest;
• porucha polykání;
• vyčerpání náročnou léčbou a vyšetřeními;
• jiná strava, než na jakou je pacient zvyklý;
• cizí prostředí a jiný denní režim;

Budete mít zájem:  Co způsobí procházka s těhotenským bříškem?

• psychická nepohoda.

Podvýživa a její typy

Člověk si vytváří energetické zásoby především v tukové tkání a svalech. Cukru, nejpohotovějším zdroji energie, má uloženo jen velmi málo a jeho zásoby rychle vyčerpá. Rozlišujeme dva typy malnutrice.

Při prostém hladovění dochází především ke ztrátě tělesného tuku, protože se zapojí adaptační mechanismy, které bílkoviny ochrání. Tento druh podvýživy se nazývá energetická malnutrice.

Pokud v organismu probíhá zánětlivý proces, nastartuje se zvýšené odbourávání bílkovin a vzniká malnutrice proteinová. U většiny nemocných často dochází k oběma typům podvýživy současně.

Komplikace podvýživy

U člověka, který nepřijímá potravu, nastává smrt vyčerpáním organismu přibližně po 60–70 dnech.

Proteinová malnutrice se projeví špatnou funkcí imunitního systému, což znamená zvýšené riziko infekce a pooperačních komplikací, zvýšené riziko toxicity chemoterapie, zpomalené hojení ran a reakce na léčbu, oslabení svaloviny orgánů, především srdce a dýchacích svalů, což vede k rozvoji poruch srdečního rytmu a plicním komplikacím.

Změny probíhají i v trávicím traktu, v krvi, ve vnitřním prostředí i při tvorbě některých hormonů a dalších důležitých látek. Výsledkem postupující proteinové podvýživy je řada komplikací, která může skončit multiorgánovým selháním.

malnutrice podvýživa

Místo léků jídlo. Máme seznam nemocí, kde to funguje

Příčinou nemocí je jídlo. Uzdravte se

Je prokázáno, že až 70 % všech onemocnění je způsobeno nesprávným životním stylem. Naše zdraví je tedy většinou v našich rukách. Kromě přiměřeného množství pohybu je další ze základních podmínek života dostatečný příjem kvalitní stravy. Čím tedy zastrašíte následující choroby?

Hlavní příčinou úmrtí jsou kardiovaskulární onemocnění (CVO) – nemoci srdce a cév. Celkově zatím stojí v pozadí tzv. metabolický syndrom (abdominální obezita, vysoký tlak, porucha glukózové tolerance, dyslipidémie). Nicméně největší „zbraní“ proti této nemoci je strava!

„Kdo chce snížit riziko problémů se srdcem, měl by se soustředit na to, aby byla jeho strava bohatá na tučné ryby, rozpustnou vlákninu (ovesné vločky a luštěniny) a zeleninu a ovoce.

Snědením kousku zeleniny nebo ovoce ke každému jídlu snížíte riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění o 27 %,“ upozorňuje nás PhDr.Karolína Hlavatá, Ph.D.

v rámci kampaně na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus.

Důležité je, abyste přiměřeně kombinovali živočišné (máslo) a rostlinné tuky (např. olivový olej). „Prevenci nemocí srdce a cév si můžete užívat. Vyžaduje totiž také díky vysokému obsahu vitaminů E, B, hořčíku, draslíku, vlákniny konzumaci ořechů nebo občasné zařazení sklenky vína a hořké čokolády do vašeho jídelníčku. Pomáhá i pití čaje.“

Jak na zvýšený cholesterol

„Cholesterol si udržíte ve správné hladině díky mléku a mléčným výrobkům. Podle řady studií má totiž konzumace těchto produktů s obsahem tuku do 2 % hypocholesterolemický efekt,“ vysvětluje odbornice.

Předpokládá se, že probiotické bakterie mohou trávit cholesterol a snížit tak jeho vstřebávání v zažívacím traktu.

Vysoký krevní tlak

„V prevenci tohoto onemocnění je důležité navýšit ve své stravě draslík (banány, sušené meruňky, brambory, zelenina), vápník (mléko a mléčné výrobky) a N-3 mastné kyseliny (především ryby – losos, makrela, sleď, pstruh). Je také potřeba omezit v potravě sodík – méně solte.“

Chci co nejlepší imunitu!

Kdo by nechtěl být co nejvíce zdravý – to totiž znamená méně starostí. Jak si ale stravou imunitu zvýšíme? I zde platí několik jednoduchých pravidel.

„Jezte pestře, hodně pijte a ujistěte se, že jíte dostatek bílkovin, např.

mléčné výrobky, libové maso, drůbež, ryby, vejce,“ vyjmenovává specialistka vhodné potraviny pro zvýšení obranyschopnosti organismu.

„Dopřávejte se zakysané mléčné výrobky (mají blahodárný vliv na ve střevě, což je centrum imunity), dýňová semena (mají vysoký obsah zinku), para ořechy (obsahují selen) a pijte zelený čaj.“

Bojujte proti ledvinovým kamenům

Základem proti těmto nepříjemnostem je příjem dostatečného množství tekutin a konzumace nízkotučných mléčných výrobků.

„Ukazuje se totiž, že vápník (obsažený právě v mléce, jogurtech, tvarohu apod.) pomáhá vázat šťavelany, které se uplatňují při vzniku ledvinových kamenů.“

Trápí vás menstruační obtíže? Nemusí!

  • Možná vás to překvapí, ale výzkumy upozorňují, že ženám pomáhají proti obtížím spojených s menstruačním cyklem mléčné výrobky!
  • „V dlouhodobé studii sledující více než 3000 žen se ukázalo, že ty, které přijímaly více mléčných výrobků, měly o 40 % nižší riziko vzniku premenstruačního syndromu než ženy, jež mléčné výrobky jedí málo,“ zmiňuje expertka.
  • Současně je ale důležité zvýšit i příjem vitaminu D (je také obsažen v mléce a mléčných výrobcích), navýšit hořčík (špenát, luštěniny, celozrnné obiloviny), vitamin E (rostlinné oleje, semena, ořechy), železo (červené maso, vnitřnosti) a výrobky ze sóji (obsahují fytoestrogeny).

Lze ovlivnit (ne)plodnost?

Pokud chcete udělat maximum pro to, abyste mohli zplodit zdravého potomka, měli byste začít tím, že se budete udržovat přiměřenou hmotnost. To ale nestačí.

„Zaměřte se, abyste ve své stravě navýšili příjem kyseliny listové (listová zelenina, zelenina obecně, celozrnné obiloviny, některé mléčné výrobky), n-3 mastných kyselin (ryby) a zinku (dýňová semena, plody moře, libové červené maso),“ upřesňuje PhDr.Karolína Hlavatá, Ph.D.

Zajímavé jsou výsledky studií na zvířatech. „Výzkumy u zvířat naznačují, že se u spermií v posledních okamžicích před oplodněním zvyšuje spotřeba vápníku, kdy spermie potřebují „energetickou bombu“ k průniku do vajíčka.“

V jedné studii prokázáno, že u polycystických ovarií, kde je potíž s ovulací, mohou vápník a vitamin D navrátit menstruaci.

Nespavost? Možná vám pomůže sklenka mléka

Možná to zní jako „babská rada“, ale sklenka teplého mléka s medem pomáhá navodit spánek. A důvod? Mléko obsahuje aminokyselinu tryptofan, ze které se tvoří serotonin, jenž napomáhá spánku.

Jak na onemocnění dásní

Této nepříjemnosti přispívá nízký příjem vápníku, který posiluje kost v čelisti. Pomáhá tak ničit bakterie vyvolávající kazivost zubů a záněty.

„Kromě potravin bohatých na vápník konzumujte dostatek celozrnných potravin pro stabilní hladinu krevního cukru a ovoce a zeleninu pro navýšení antioxidačních látek.“

Otrava jménem „opar“

Buď nás trápí hodně, nebo máme to štěstí, že se nám vyhnuly. Zasvěcení dobře vědí, jakou bolest může opar způsobit. A ještě k tomu může vypadat docela hrozivě.

„Bylo zjištěno, že herpes viry způsobující opary, využívají jako „potravu“ aminokyselinu arginin. Pokud přijímáme potraviny bohaté na aminokyselinu lysin, působení argininu se snižuje. Ideální je sníst během dne alespoň 3 gramy lysinu.“

Kde byste lysin hledali? Především v mase (hovězím, kuřecím, rybách), ale i v mléčných výrobcích (sýr čedar, cottage, bílý jogurt, mléko).

Jogurty proti průjmům

Zakysané mléčné výrobky (jogurty, kefíry, zákysy…) můžete konzumovat nejen jako chutnou svačinu, ale i coby prevenci i léčbu průjmů.

„Obzvlášť důležité je jejich užívání po antibiotické léčbě. Mají schopnost obohatit střevo prospěšnými bakteriemi. Mléčné výrobky obsahující Lactobacily také omezují závažnost rotavirových průjmů u dětí a mají své uplatnění i v prevenci respiračních onemocnění u dětí.“

Jak se nejlépe chránit proti rakovině?

I zde platí následující – navýšit příjem zeleniny a ovoce (zvlášť vhodná brukvovitá zelenina), celozrnných potravin, tučných ryb a luštěnin. Dobrou volbou je i zelený čaj.

„Nezapomínejte ani na antioxidanty, jejichž zdroji jsou hrozny, čaje, česnek, cibule i hořká čokoláda,“ připomíná odbornice. „Konkrétně v prevenci rakoviny prsu, tlustého střeva a rekta se uplatňuje především vápník (mléko a mléčné výrobky) a vitamin D (ryby, játra, žloutky, mléko, sýry).“

A co třeba senná rýma?

Studie naznačují, že hladinu histaminu v krvi a tím i projevy senné rýmy významně snižuje pravidelná konzumace zakysaných mléčných výrobků.

Žaludeční vředy – ubraňte se jim!

V dnešní uspěchané době jsou naše stravovací návyky všelijaké a pak můžeme začít trpět žaludečními vředy. Stojí nám to ale za to, když prevence je poměrně jednoduchá?

„Zastavte se na chvilku a zamyslete se, jak se stravujete. Důležitou obranou před žaludečními vředy je pravidelný jídelní režim, menší, ale častější porce jídla a vyhýbání se kořeněným a horkým pokrmům,“ vysvětluje odbornice přes výživu.

„Vředy „zastrašíte“ zakysanými mléčnými výrobky, protože nepříznivě působí na bakterii Helicobacter pylori, častého původce žaludečních vředů. Urychlují i jejich hojení. A samozřejmě se snažte co nejméně se stresovat,“ dodáváPhDr.Karolína Hlavatá, Ph.D.

v rámci kampaně na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus. 

Jídlo, pití a naše zdraví

Příčinou nemocí je jídlo. Uzdravte se

V dnešní době nám již připadá samozřejmé, že složení naše jídelníčku, ale i náš životní styl může ovlivňovat náš zdravotní stav, jak v dobrém, tak i ve zlém. Na sledování toho, jak různé složky naší stravy, jídla i pití, mohou ovlivňovat náš organismus, se specializuje velké množství nejen lékařů, ale i celá řada další odborníků.

Není to ale tak dávno, co lékaři ještě nevěnovali takovou pozornost vztahu dietního režimu a zdravotního stav tak, jak to známe nyní. Počátky těchto výzkumů sahají do dob, kdy lékaři sledovali vztah mezi závažnými nedostatky ve skladbě potravy u obyvatel málo vyspělých oblastí světa a jejich nemocemi.

Většinou tyto nemoci byly způsobeny závažnými nedostatky některých vitamínů ve stravě. Mezi nejvýznamnější nemoci tohoto druhu patřila křivice (nedostatek vitamínu D), slepota (způsobená keratomalacií v důsledku nedostatku vitamínu A), beri-beri (nedostatek vitaminu B1 čili tiaminu) či kurděje (nedostatek vitaminu C).

Postupem doby věda začala věnovat pozornost i tomu, co jí a pijí lidé ve vyspělých zemí světa a jak to negativně ovlivňuje jejich zdraví.

Velká část obyvatel vyspělých zemí je v současnosti postižena aterosklerózou (zužováním vnitřního průsvitu tepen ukládáním tukových látek). Tato příčina může vést ke kardiovaskulárním nemocem, jako je ischemická choroba srdeční, mozková mrtvice či onemocnění periferních cév).

Budete mít zájem:  Prasečí chřipku hlásí i Slovensko

Nejdůležitější příčinou aterosklerózy jsou vysoké hladiny tuku a zejména cholesterolu v krvi. Tento jev je způsoben nadměrným příjmem tuků v potravě, hlavně v mase, vejcích a mléčných produktech.

To vynikne například v porovnání s nízkým výskytem aterosklerózy v zemích, jako je Japonsko, jehož obyvatelé konzumují stravu chudší na tuky a obsahující hlavně tuky nenasycené, jako jsou ryby či mořské plody.

Dalším významným rizikovým faktorem je obezita. Zvyšuje možnost vzniku řady nemocí, jako je cukrovka, ischemická choroba srdeční či mozková mrtvice a další. Příčinou je nadbytečný příjem energie, než kolik obezitou postižený jedinec ve skutečnosti potřebuje.

Alkohol je příčinou celé řady nemocí. Jeho nadměrná konzumace může vést k cirhóze jater, mozkovému poškození, periferní neuritidě či kardiomyopatii. Alkohol je také spojován s pankreatitidou, rakovinou jícnu a mnoha dalšími nemocemi. Alkoholici mají sklon k podvýživě.

Ačkoliv to není tak známé, za vznikem některých nemocí žaludečního traktu může být nedostatek vlákniny. Vláknina (např. v celozrnném pečivu či zelenině) naplňuje v dostatečném množství tlusté střevo a pomáhá tak regulovat absorpci živin z tenkého střeva. Její nedostatek může být jednou z příčin divertikulózy, chronické zácpy nebo hemeroidů.

U geneticky predisponovaných osob může být nadměrná konzumace soli jednou z příčin vzniku hypertenze u pacientů ve střením věku.

Srovnání dietních zvyklostí v různých zemích nasvědčuje tomu, že naše strava může být i jedním z faktorů vzniků některých forem rakoviny.

K vysokému přijmu tuků a pravděpodobně i masa se váže zvýšené riziko vzniku rakoviny střev. Potraviny nakažené plísní mohou být příčinou rakoviny jater a jícnu.

Existují i alergie na potraviny. Jednou z těchto nemocí je celiakie, což je způsobeno nesnášenlivostí lepku (bílkovina obsažená v některých obilovinách). Alergie na mořské plody může způsobit některé nemoci, jako je kopřivka. Rovněž některé ataky astmatu či ekzému mohou bát zapříčiněny alergií například na vejce či mléčné produkty.

Některé přídatné látky v potravinách (barviva či konzervanty) mohou způsobovat ekzémy či vznik syndromu dráždivého tračníku.

Přestože se s jistou nepodařilo v některých případech prokázat vztah mezi určitou skladbou potravy a výskytem některých chorob, je třeba zdůraznit, že má smysl udržovat ve stravě co nejnižší obsah tuků a cukrů a co největší obsah vláknin. Tuky a cukry by měly být nahrazeny v potravě moučnými jídly a cereáliemi.

Anorexie: příznaky, léčba (mentální anorexie)

Mentální anorexie patří do skupiny poruch příjmu
potravy
.

Je to v první řadě duševní onemocnění, charakterizované neustálou
snahou zhubnout. Svůj sen o hubené postavě si nemocní plní buď přísným
omezováním množství přijaté potravy, nebo excesívním cvičením. Jiní
si kontrolují svůj kalorický příjem zvracením po jídle, nebo
zneužíváním laxativ, diuretik.

Lidé trpící anorexií jsou posedlí svou váhou a tvarem těla. Pořád se
snaží dosáhnout proporcí, které již neodpovídají jejich věku a výšce.

V extrémních případech jsou na kost vyhublí, ale pořád si připadají
tlustí.

Zajímavé je, že u jiných anorexií postižených pacientů dovedou
velice přesně odhadnout jejich váhu i proporce v centimetrech, ale u sebe
jim docela schází reální náhled na svoje tělo.

Ačkoli se anorexie točí kolem jídla, není to onemocnění, které se
týká jenom jídla. Je to hlavně velice nezdravá cesta vypořádání se
s emocionálními problémy, perfekcionizmem a touhou po kontrole. Nemocní
s anorexií si připadají tím hodnotnější, čím jsou hubenější.

Anorexie se vyskytuje zejména u dívek a žen, u chlapců je zřídkavá.
Maximum výskytu je u děvčat ve věku 14-18 let.

Příčiny vzniku anorexie

Přesné a konkrétní příčiny vzniku anorexie nejsou známy. Roli
sehrává kombinace různých vlivů. Zejména se uplatňují biologické,
psychologické a sociálně-kulturní faktory.

Biologické faktory– udává se případná
genetická souvislost vzniku anorexie u některých lidí.

Tak
například mladé ženy, jejichž sestry nebo matky měly nějakou poruchu
příjmu potravy, mají zvýšené riziko onemocnění. Vliv genetiky potvrzují
i studie na dvojčatech.

Existují také studie, zabývající se průkazem
role serotoninu, což je jeden z mediátorů v mozku uplatňující
se u deprese, při vzniku anorexie.

psychologických faktorů se uplatňuje například
nízké sebevědomí, emoční labilita či sklony
perfekcionizmu, což je vede k tomu, že nemocní
s anorexií si o sobě nikdy nebudou myslet, že jsou dostatečně
hubení.

Příčina také tkví v sociálně-kulturních aspektech,
kdy moderní západní společnosti pěstují touhu po štíhlosti. Media nás
zaplavují fotkami vyhublých bezprizorných modelek a hereček. Sláva a
úspěch jsou dávány do souvislosti se štíhlostí. Tento tlak a touha být
štíhlý působí především mezi mladými děvčaty.

Rizikové faktory anorexie  

Ačkoli konkrétní příčina vzniku anorexie není známa, existují
určité faktory, jejichž přítomnost riziko jejího vzniku zvyšuje.

Patří sem samotné držení diety. Lidé hubnoucí na
základě držení diety jsou většinou povzbuzeni pozitivním hodnocením
okolí a novým vzhledem svého těla a motivuje je to k dalšímu hubnutí,
které se u některých jedinců může postupně vymknout kontrole.

Také lidé, kteří zhubli neúmyslně, například po prodělané nemoci,
se mohou následkem kladné odezvy okolí na jejich nový zjev povzbudit
k novému postupně extrémnímu hubnutí. A naopak je rizikovým faktorem
také příbytek hmotnosti.

Období života kdy je člověk zranitelný, touží po uznání okolí a
snaží se líbit, je puberta.

Také změny v životě představují riziko. Ať už jde
o změnu školy, práce, nové bydlení, partnerský rozchod, smrt nebo
těžká choroba v blízkém okolí. To vše může způsobit
stres. Jednou cestou, jak se vypořádat se situací, nad níž
nemáme kontrolu, je zaměřit se na něco, co kontrolovat můžeme. V tomto
případě to může být právě přísun jídla.

Rizikovým faktorem je i povolání či kariéra.
Především sportovci, hlavně atleti, gymnasti, krasobruslaři, herci,
tanečníci a modelky jsou ve zvýšeném riziku.

Prevence anorexie

Bohužel, nejsou známé zaručené kroky, které by pomohli předejít
vzniku anorexie, nebo jiné poruše příjmu potravy.

Je potřeba být vnímavý a včas rozpoznat náznaky. Pokud
si všimnete na členu rodiny nebo známem, který trpí nižším
sebevědomím, nespokojenosti se svým vzhledem a držení různých přísných
diet, snažte se s ním promluvit o jeho problémech. I když vy nebudete
moci zabránit rozvinutí nemoci, můžete s ním mluvit o zdravém způsobu
chování a možnostech pomoci.

Příznaky a projevy anorexie  

Anorexie má spoustu příznaků. Jsou to jednak příznaky fyzické, jednak
psychické, emoční či projevy změn v chování se.

Mezi fyzické projevy patří extrémní ztráta hmotnosti
vedoucí k vyhublému zjevu.
Bývají poruchy spánku a nemocní jsou pak přes den
unavení, mívají závratě a mdloby.
Bývají přítomné změny v krevním obrazu, hlavně nedostatek červených
krvinek-anemie.

Nemocní jsou dehydratovaní. Mají suchou a šupinatou kůži,
která má žlutavý odstín. Objevují se problémy s vlasy. Jsou řídké,
vypadávají. Mají také křehké a lámavé nehty. Naproti tomu se na
tvářích, na zádech, nohách a rukách objevuje jemné ochlupení vzhledu
pápeří.

Nemocní mívají dále problémy s nízkým tlakem, pomalou srdeční
frekvencí a objevují se také poruchy srdečního rytmu
(arytmie) s bušením srdce. Je jim pořád zima.
Problémy trávicího traktu se projevují hlavně jako zácpy
a bolesti břicha.

U žen se vyskytují problémy s menstruací, která nebývá
přítomná, nebo je nepravidelná. Následkem toho nejsou jen problémy
s plodností, ale snižuje se také hustota kostí a objevuje se
osteoporóza s vyšší náchylnosti k zlomeninám.

Následkem častého zvracení dochází k erozím na sklovině zubů, což
může eventuálně vést až k jejich ztrátě.

Změny chování se projevují častým odmítáním
jídla s popíráním hladu
. Hodně až přemrštěně často
přísně cvičí.

Mívají většinou špatnou náladu, jsou jakoby bez zájmu. Často trpí
depresemi. Jsou zranitelní a lehce se rozruší. Cítí se
nesví a straní se komunikace s druhými. Přidružují se poruchy koncentrace
a pozornosti.

Velice často se zabývají jídlem. Bývají dobří
kuchaři
, hodně vaří a nutí své známé hodně
jíst, sami ale svoje jídlo skrývají, lžou. Když se jdou vážit,
oblékají si těžší oblečení a dávají si do něj závaží. Odmítají
jídlo, vždy si najdou nějakou výmluvu proč nejíst.

Když jedí, tak malé
množství a z potravin jen ty nízkotučné a nízkokalorické. Jídlo si
pečlivě před konzumací váží a krájejí na drobounké kousky, a po
přežvýkání jej vyplivnou. Opakovaně a často se váží a
kontrolují se
v zrcadle.

Nosí volné vrstvovité oblečení a
pořád si stěžují, že jsou tlustí.

Nemocní své onemocnění maskují a někdy je těžké příznaky a projevy
rozpoznat. Pokud jste znepokojení a nejste si jistí, zdali vaše známá osoba
trpí anorexií, všímejte si těchto známek.

Léčba anorexie  

Léčba probíhá buď ambulantně, nebo u vážnějších
případů s výraznou ztrátou hmotnosti a ovlivněním orgánových funkcí
je nevyhnutná hospitalizace.

Tato akutní léčba je zaměřená na záchranu života. Úmrtnost je
5-15 %. Zabezpečuje se zajištění zvýšeného energetického příjmu
v podobě nitrožilní potravy, úprava rozvratu vnitřního prostředí a
zvládnutí psychického stresu.

V další fáze je potřebná izolace (přerušení kontaktů
s domácností) a vypracování nového stravovacího
pořádku
s cílem postupného zvyšování hmotnosti.

V léčbě anorexie se uplatňuje kromě medicínské intervence při
léčbě podvýživy a jejích následků také psychoterapie.

Dobré výsledky mají zejména individuální terapie, kognitivně
behaviorální terapie, skupinová či rodinná terapie. Je potřebné upravit
konfliktní situace v okolí a rodině pacienta.

Při léčbě jsou nejednou
větší problémy na straně rodičů (hlavně matek), než u samotných
pacientů. Mentální anorexie je chorobou rodiny.

Zatím nejsou známé léky, které jsou speciálně na léčbu anorexie.
Uplatňují se ale jako pomocná terapie, kdy pomáhají při příznacích a
následcích anorexie (deprese, ztráta zájmu, úzkost). Nasazují se zejména
antidepresiva a neuroleptika.

Dále se dávají anabolika, vitaminy,
přípravky železa a léky podporující chuť
k jídlu
. Kromě zvyšování hmotnosti je u děvčat dobrým znakem
nápravy stavu také úprava menstruačního cyklu.

Budete mít zájem:  Nedostatek Kyseliny Listové Příznaky?

Jak si mohu pomoci sám  

Pokud anorexií trpíte, může být velmi těžké pořádně se o sebe
sám postarat. Je důležité důsledně dodržovat plán
léčby
.

Nevynechávejte žádná psychoterapeutická sezení, za žádných
okolností neměňte stravovací pořádek. Neizolujte se od starostlivých
členů rodiny a přátel, kterým záleží na tom, abyste se uzdravili. Mějte
na paměti, že jim jde jen o vaše dobro.

Dále se snažte co nejvíc odolat nutkání zkontrolovat si svou hmotnost,
vyhýbejte se pohledům do zrcadla.

Komplikace anorexie  

Mentální anorexie může mít mnoho komplikací. Může končit i smrtí.
Udává se, že přibližně 5-15 % anorexií končí
fatálně. Smrt může nastat nečekaně, nejčastější
příčinou bývají poruchy rytmu srdeční činnosti a celkový rozvrat
vnitřního prostředí následkem hladovění.

Je snížené množství draslíku (to má samo o sobě negativní vliv na
srdeční činnost), sodíku i chloridů v krvi, což koreluje s celotělovou
dehydratací.

Přidružují se také problémy s ledvinami a plícemi. Vyskytují se
záněty plic, rozedma.

Vliv na trávicí trakt se projevuje zácpami, bolestmi
břicha, nadýmáním a pocity na zvracení.

Nízká hustota kostí v rámci osteoporózy je rizikem k snadnějšímu
vzniku zlomenin ve vyšším věku.

Další komplikaci představuje nepravidelná nebo vůbec žádná menstruace
u žen a také snížená hladina testosteronu u anorektických mužů. Tyto
poruchy mohou vést k poruchám plodnosti.

Když se nemocný s anorexií dostane do stavu závažné podvýživy,
poškodí to spoustu orgánů, včetně mozku, srdce a ledvin. Nebezpečí je
v tom, že postižení může být nevratné a neupraví se, když se anorexie
dostane pod kontrolu.

Kromě fyzických následků je potřeba zmínit i následky anorexie na
duševní stav. Nejčastěji se vyskytují nebo prohlubují
deprese, stavy úzkosti, nevzácné je
zneužívání drog.

Diskuse  

  • Anorexie a
    otěhotnění
  • Jsem
    hubená. Trpím anorexií?

Další názvy: mentální anorexie, anorexia nervosa, anorexia mentalis, porucha příjmu potravy

Psychika a nemoc. Tělesné zdraví se odvíjí od životního příběhu

Příznivci celostní nebo také psychosomatické medicíny poukazují na kámen úrazu: Klasická medicína léčí, ovšem neuzdravuje. V čem je jejich přístup jiný?

Člověk není jen soubor orgánů

Biologická medicína rozdělila tělo na jednotlivé orgány, kterými se zabývá opravdu do hloubky, člověka jako celek ale často opomíjí. Komplexní medicína neboli psychosomatika naopak z celku vychází.

Dobrý lékař se neptá pacienta jen na to, co ho bolí, ale zajímá ho také jeho životní příběh a podmínky, ve kterých žije. Zkoumá, zda příčinou zdravotních problémů nejsou jeho psychické potíže.

Psychosomatika tedy zjišťuje, jak duše (řecky psýché) souvisí s tělem (řecky soma).

Veselá mysl – půl zdraví

Jak se může neviditelný problém projevit jako problém fyzicky hmatatelný? Na vině je dlouhodobý stres. Zatímco určitá míra stresu je k přežití nezbytná, permanentní napětí začne tělo devastovat.

Při stresové reakci se vyplavují hormony, které připravují tělo k boji: Zásobují svaly větším množstvím krve, což vede mimo jiné ke zvýšení tepové frekvence a krevního tlaku, zrychlenému dýchání a celkovému nabuzení nervového systému.

 Jsme-li pod vlivem stresu dlouhodobě, může to mít za následek srdečně-cévní onemocnění, poruchy spánku, žaludeční vředy, choroby štítné žlázy a mnoho dalších potíží. Ne nadarmo se říká, že veselá mysl je půl zdraví. Pokud tedy chcete snížit riziko onemocnění, zbavte se dlouhodobého stresu. A žijte pokud možno šťastně.

Lidová pořekadla pěkně popisují, jak se určité životní situace projevují na tělesné rovině: Nemůžu to rozdýchat. Leží mi to v žaludku. Sevřelo se mi srdce. Hnulo mi to žlučí. Například u člověka, který žije dlouhodobě v dusné atmosféře, se může časem rozvinout astma.

Životní změna může vést k uzdravení

Lékař, který se zajímá o život pacienta, většinou odhalí psychickou příčinu potíží poměrně snadno. Může to být rozvod, hádky v rodině nebo soužití s nesnesitelnou tchyní.

Pokud se problém rozklíčuje v počátku, kdy tělesné změny probíhají pouze na úrovni stresové reakce, je šance na uzdravení vysoká. Složitější je situace, kdy stresující podmínky již způsobí biologické odezvy na orgánech.

Co to znamená? Pobolívání žaludku se rozvine v žaludeční vředy, knedlík v krku v astma, z přechodně zvýšeného krevního tlaku se vyvine srdeční infarkt. Pak už nepomůže psychoterapie ani pohyb, které za běžných okolností mobilizují samouzdravovací procesy v těle.

Na řadu přicházejí léky a postupy klasické medicíny. Ty pomohou pacientovi odrazit se ode dna, najít sílu ke změně a nastartovat tak proces uzdravení.

Komplexní terapie kombinuje klasické biomedicínské postupy s psychoterapeutickými a fyzioterapeutickými metodami. Je velmi účinná především v případě pacientů, se kterými si běžná medicína neví rady.

Vaše zkušenosti

  • pane Radku,
  • myslím na Vás a Marky denně s velkou vděčností.
  • nechci plýtvat velkými slovy, ale je to prostě tak.

nedovedete si představit, jak jsem šťastná. díky SCD, po letech trápení se cítím opět víc živá než mrtvá.

  1. roky infekce nejen na nervové soustavě, neuroborelióza a chybná diagnóza roztroušené sklerózy, velké bolesti kloubů, smrtelná únava a ochrnování… tělo, které bylo na odchodu. měla jsem v docela mladém věku pěkně nakročeno na invalidní vozík…
  2. kdo neprožil, nepochopí, jak bídně mi bylo.
  3. denně Vám v duchu děkuju, z celého srdce!

teď jsem na SCD 5 měsíců a už se cítím jako jiný člověk. a vím, že to ještě bude pokračovat.

někdy mám chuť zařvat: TY VOLE, TO JE FAKT HUSTÝ!!!

nabíhají mi formulace mých dětí, sorry 🙂

ale vím, že Vy a Marky chápete, jak moc HUSTÝ to je, a jak nesmírně se raduju.

lidi, kteří vidí Vaše videa a čtou Vaše články, určitě je jich dost, kteří nevěří. berou to s rezervou. myslí, že přeháníte. ani já jsem nemohla hned uvěřit. ale byla jsem už tak zoufalá, že jsem to prostě zkusila.

a to, co následovalo, opravdu neuvěřitelné je!

NELITUJU!

RADUJU SE!!

PROSTĚ NAPLNO ŽIJU!!!!

teď mám úplně miniaturní zbytky příznaků nemoci, které mě ale nijak neomezují. většina problémů zmizela velice rychle. nemám bolesti hlavy, zlepšil se mi zrak, nic mě nebolí, žádný kloub. tělo už neochrnuje.

jsem aktivní, spoustu práce zvládnu, od rána do večera v činnosti a ještě se skvělou náladou. žádný PMS, ani náznak. krásně se mi chodí, cvičí, pohybuje. v tomto období děti přinášejí každou chvíli nějaký bacil.

poslední roky mi i obyčejná rýmička končila týdnem i dvěma v posteli. prostě všechno jsem chytla. teď je to všechno jinak.

zatímco rodina leží s bacilama, horečkou, já během večera si odpočinu, dám nějaké bylinky na podpoření imunity a druhý den bacil pryč! zatímco imunita šla roky dolů, teď šlape jak hodinky! je krásné spolehnout se na své vlastní silné tělo a nevěřila bych, že se mi to ještě někdy stane.

a ještě jedna věc, možná detail. nikdy jsem neměla problém s váhou, ale moje postava se teď krásněji vytvarovala, zeštíhlil pas a splasklo bříško.

poslední roky mi často lidi říkali, že vypadám dobře, že na mě vůbec není poznat, že jsem tak moc nemocná. a já se taky snažila nedělat chudáka a oběť, takže většina lidí  ani netušila, jaké mám problémy.

ale můžu Vám říct, že teď vypadám ještě úplně jinak a líp než předtím. mám chuť se usmívat a smát se jen tak…a taky to dělám 🙂 je to přesně tak, jak jste říkal v jednom videu, že člověk frčí na svých vlastních látkách, co si vyrábí jeho zdravé tělo…a z toho je taková pohoda a skoro euforie, prostě radost ze života. mám tolik radosti ze života, jako snad nikdy.

zrovna dneska jsem po dlouhé době potkala známou a byla úplně překvapená, jak mi to sluší. a taková situace se mi teď stává pořád! opravdu!  je super vidět, jak ti lidi jsou fakt udivení!

a víte, co ještě mě baví? každá nemoc nemá jen fyzické, ale i psychické příčiny, třeba nějaké nesrovnalosti ve vztazích. samozřejmě i na tom ty roky pracuju a už jsem udělala hodně změn. ale teď na SCD je to ještě mnohem snazší. nevím, jak je to možné, ale jsem i psychicky mnohem silnější a jasněji vidím, co není v pořádku.

dřív jsem byla na lidi moc hodná a oni si dost na mě odkládali, energeticky mě vysávali a tak, možná víte. řeknu Vám, tomu je teď konec. velice krátkej proces jsem udělala s několika „upíry“. určité chování si už opravdu nenechávám líbit, už ani jednou. něco se tou dietou změnilo v těle, v mozku, ve vnímání, které je jasnější.

najednou vidím zřetelně, co a jak není v pořádku, a rychle tomu dokážu zamezit.

teď se jen těším, co nového mi ještě SCD přinese, protože zatím to stále jde jen a jen nahoru. kam ještě? jak dlouho ještě se to bude zlepšovat? nevěřila bych, kdyby mi to někdo popisoval. řekla bych, že je fanatik a blázen. ale teď, den za dnem, život je lepší, moje tělo silnější, dokonce i vztahy šťastnější. a přitom si tak pochutnávám, vůbec nic mi nechybí.

moc, moc, moc Vám oběma ještě jednou a tisíckrát děkuju. děláte výbornou práci. Hanka

Hanka

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector