Prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku – jak na to?

Pro veřejnost KOLOREKTÁLNÍ KARCINOM Možnosti prevence

U většiny pacientů je přesná příčina vzniku kolorektálního karcinomu neznámá. Jsou však známy rizikové faktory, které možnost vzniku onemocnění zvyšují. Vzniku kolorektálního karcinomu lze předcházet primární a sekundární prevencí.

  • Primární prevence
  • Sekundární prevence

Primární prevence

Primární prevence si klade za cíl pokles výskytu zhoubných nádorů. Jde o snižování až eliminaci rizikových faktorů, které mají prokazatelný a přímý vliv na vznik zhoubných nádorů.

Dodržování níže uvedených doporučení přispívá nejen k prevenci rakoviny tlustého střeva a konečníku, ale i dalších nádorových onemocnění.

Tato doporučení jsou založena na závěrech rozsáhlé studie Světového fondu pro výzkum rakoviny (World Cancer Research Fund), která byla publikována v roce 2007 pod názvem Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: a Global Perspective [1].

Chcete-li snížit své riziko onemocnění rakovinou (obecně), měli byste se držet následujících zásad:

 Prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku – jak na to? Udržujte si přiměřenou hmotnost.

  • Existují přesvědčivé důkazy o tom, že nadváha a obezita zvyšují riziko vzniku mnoha typů rakoviny, mj. rakoviny tlustého střeva a prsu. Vyváženou stravou a pravidelným cvičením si udržujte zdravou hmotnost, výrazně tak snížíte své riziko.
Prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku – jak na to? Alespoň 30 minut denně se věnujte pohybovým aktivitám.

  • Existují pádné důkazy o tom, že pohybové aktivity chrání před mnoha typy zhoubných nádorů, mj. před rakovinou tlustého střeva a rakovinou prsu. Pravidelný pohyb je navíc nezbytný pro udržení přiměřené hmotnosti. Počítá se jakýkoli druh fyzické aktivity – a čím více, tím lépe! Usilujte o to, aby se pohyb stal pravidelnou součástí Vašeho každodenního života.
Prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku – jak na to? Omezte spotřebu potravin, které obsahují velké množství tuků a sacharidů, ale málo vlákniny. Vyhýbejte se slazeným nápojům.

  • Tzv. „vysoce energetické“ potraviny (z angl. energy-dense foods) obsahují příliš mnoho tuků a cukrů, ale jen velmi málo živin. Tyto typy potravin – zvláště jsou-li konzumovány ve velkých porcích – zvyšují riziko obezity, a ta prokazatelně zvyšuje riziko rakoviny. Mezi „vysoce energetické“ potraviny se řadí především oblíbená jídla z fastfoodů, jako jsou hamburgery, chipsy, smažené kuřecí kousky nebo většina druhů pizzy, a také „svačinky“ typu čokolád, křupek nebo sušenek.
  • Mezi „vysoce energetické“ potraviny se řadí i ořechy, slunečnicová nebo sezamová semínka a rostlinné oleje; tyto potraviny jsou však významným zdrojem živin a jsou-li součástí vyvážené stravy, nezpůsobí přírůstek hmotnosti.
Prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku – jak na to? Jezte různé druhy zeleniny, ovoce, celozrnného pečiva a luštěnin (např. čočka nebo fazole).

  • Bylo prokázáno, že zelenina, ovoce a jiné potraviny obsahující vlákninu (např. celozrnné pečivo nebo luštěniny) mohou chránit před mnoha typy rakoviny, zejm. před rakovinou úst, žaludku a tlustého střeva. Zároveň pomáhají předcházet nadváze a obezitě.
  • Měli byste konzumovat 5 porcí této skupiny potravin denně a každé Vaše jídlo by mělo obsahovat celozrnné výrobky (např. rýže natural, celozrnný chléb nebo těstoviny).
  • Přírůstek hmotnosti mohou způsobovat i slazené nápoje a šťávy z ovocných koncentrátů. Podobný efekt mají ovocné džusy (i ty bez přidaného cukru), proto se snažte nepít je v příliš velkém množství.
  • Snažte se „vysoce energetická jídla“ nahradit méně kalorickými potravinami, jako je např. zelenina, ovoce nebo celozrnné výrobky. Místo slazených nápojů pijte raději vodu, neslazený čaj nebo kávu.
 Prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku – jak na to? Omezte konzumaci červeného masa (např. hovězí, vepřové a skopové) a vyhýbejte se uzeninám.

  • Existují přesvědčivé důkazy o tom, že červené maso a uzeniny způsobují rakovinu tlustého střeva, ačkoli zatím nebylo přesně stanoveno množství těchto masných výrobků, které lze bezpečně konzumovat bez zvýšeného rizika.
  • Pokuste se omezit konzumaci červeného masa na méně než 500 g týdně (v syrovém stavu zhruba 700-750 g). Snažte se nejíst příliš mnoho uzenin (slanina, různé šunky, salámy, klobásy apod.)
 Prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku – jak na to? Pokud pijete alkoholické nápoje, omezte jejich množství nejvýše na 2 skleničky denně (muži) nebo 1 skleničku denně (ženy).

  • V roce 1997 bylo poprvé potvrzeno, že alkoholické nápoje zvyšují riziko vzniku několika typů rakoviny, např. prsu a tlustého střeva. Od té doby se hromadí další důkazy o rakovinotvorných účincích alkoholu.
  • I mírná konzumace alkoholu může zvyšovat vaše riziko rakoviny, ačkoli některé studie naznačily, že malé dávky alkoholu mohou do jisté míry chránit před onemocněním kardiovaskulárního systému. Pokud se již rozhodnete alkohol pít, pijte jej umírněně.
 Prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku – jak na to? Omezte konzumaci slaných jídel a potravin konzervovaných pomocí soli.

  • Některé studie naznačují, že potraviny konzervované solí pravděpodobně způsobují rakovinu žaludku. Při ochucování vašich jídel se snažte používat bylinky a koření. Mějte na paměti, že velké množství soli je obsaženo i v řadě potravinářských výrobků.
Prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku – jak na to? Nepoužívejte potravinové doplňky s přesvědčením, že Vás ochrání před rakovinou.

  • Výzkumy ukazují, že některé potravinové doplňky s vysokým obsahem vitamínů mohou zvyšovat riziko vzniku některých typů rakoviny. Snažte se proto jíst vyváženou stravu bez vitaminových doplňků.
  • Pro některé skupiny lidí jsou však potravinové doplňky vhodné (v případě pochybností je vhodné poradit se s ošetřujícím lékařem).
Prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku – jak na to? Matky by měly své děti do šesti měsíců věku výhradně kojit, teprve potom přidávat jinou výživu.

  • Existují přesvědčivé důkazy o tom, že kojení chrání matku před rakovinou prsu a dítě před přílišným nárůstem hmotnosti.
Prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku – jak na to? Lidé, kteří prodělali rakovinu, by po ukončení léčby měli dodržovat doporučení pro onkologickou prevenci.

  • Dodržování zásad správné výživy a pravidelná tělesná aktivita pomáhají snižovat riziko návratu choroby.

Sekundární prevence

Sekundární prevence je zaměřena na záchyt zhoubných nádorů v časném, plně vyléčitelném stadiu. V případě rakoviny tlustého střeva a konečníku se jedná o kolorektální screening, který se dá shrnout do několika obecných doporučení.

Reference

Poslední aktualizace: 12. 1. 2015

Rakovina tlustého střeva a konečníku — mojeambulance.cz

Z následujícího textu a diagramu zjistíte nejen míru svého rizika, ale i návod, jakou preventivní metodou vzniku tohoto onemocnění zabránit.

Víte, že v České republice onemocní každým rokem přibližně 8000 lidí nádorem tlustého střeva a konečníku, a že zhruba 5000 občanů ČR na toto onemocnění každý rok zemře?

Z těchto alarmujících údajů vyplývá, že každý Čech má v průběhu svého života 5% pravděpodobnost, že onemocní touto formou rakoviny. Jinými slovy – onemocnění se vyvine u každého dvacátého obyvatele ČR. Tak vysokou četností výskytu a úmrtností na nádory tlustého střeva a konečníku se nemůže „pochlubit“ žádná jiná země.

Je tragickou skutečností, že rakovina tlustého střeva způsobuje tak velké ztráty, a přitom se jedná o onemocnění, které je téměř 100% vyléčitelné, zjistí-li se včas. Kromě toho existuje vyšetřovací metoda, která dokonce dokáže vzniku této rakoviny zabránit!

Nutno předeslat, že každý člověk má odlišnou individuální míru rizika, která závisí na řadě faktorů, jakými jsou například věk nebo výskyt rakoviny u příbuzných.

V čem spočívá princip prevence nádorů tlustého střeva?

  • 90% nádorů tlustého střeva a konečníku vzniká z polypů (slizniční výrůstky). Tyto polypy je potřeba odhalit a odstranit.
  • Kolonoskopie (endoskopické vyšetření střeva) je metoda, která spočívá v zavedení tenké ohebné hadičky (tzv. kolonoskopu) konečníkem do tlustého střeva. Pomocí kolonoskopu lékař ve střevě nalezne polypy, které ještě v průběhu vyšetření bezbolestně odstraní. Pokud se žádný polyp ve střevě nenajde, opakuje se kolonoskopie za 10 let.
  • Polypy tlustého střeva ztrácejí červené krvinky, které se dají prokázat ve stolici tzv. papírkovou zkouškou (Haemocult testem). Pokud se přítomnost krvinek neprokáže (negativní test), opakuje se test v 1-2 letých intervalech. V případě pozitivního testu, následuje kolonoskopické vyšetření. Tento postup je volen u osob se spíše nižším rizikem rakoviny tlustého střeva a konečníku. Polypy totiž nemusí v době, kdy je test prováděn krvinky ztrácet (hovoříme o falešně negativním testu). Kolonoskopické vyšetření tlustého střeva je mnohem citlivější metoda a u osob s vyšším rizikem by měla být upřednostněna.
  • Následující schéma Vám odhalí, jak vysoké je u Vás riziko vzniku polypů, kdy je třeba začít s prevencí, a jakou metodu prevence zvolit.

Prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku – jak na to?

POZOR! Diagram je určen pouze pro osoby, které nemají žádné potíže.

  • Pokud trpíte chudokrevností nebo některým z těchto příznaků: přítomnost krve na stolici, nezvyklé bolesti břicha, nechtěné hubnutí, dříve se nevyskytující potíže s vyprazdňováním stolice (zácpa nebo průjem ), a je Vám více než 40 let, je nutno podstoupit vyšetření tlustého střeva – KOLONOSKOPII co nejdříve.
  • Příčinou uvedených potíží však nemusí být střevní nádor, ale zpravidla nezávažné onemocnění. Nicméně ve věku nad 40 let je nutno již na možnost rakoviny pomýšlet a její časné zjištění Vám poskytne vysokou pravděpodobnost vyléčení.
  • Pokud trpíte uvedenými příznaky, je Vám ale méně než 30 let a nádory ani polypy tlustého střeva se nevyskytují u příbuzných, je pravděpodobnost nádorového onemocnění velmi malá. V takovémto případě doporučujeme navštívit svého praktického lékaře, nebo nabízíme také možnost konzultace v naší ordinaci.
Budete mít zájem:  Hraniční Porucha Osobnosti Léky?

Jste si již vědomi stupně Vašeho rizika?

  • Je-li u Vás riziko nízké, nezapomeňte, že od 50 let již bude středně vysoké!
  • Je-li středně vysoké (věk nad 50 let), navštivte svého praktického lékaře a požádejte o Haemocult (papírková zkouška na zjišťování přítomnosti krvinek ve stolici), případně se můžete objednat ke konzultaci nebo přímo k vyšetření tlustého střeva
  • Je-li vaše riziko vysoké nebo velmi vysoké (nádory a polypy v příbuzenstvu), je nutno myslet na prevenci zpravidla již od 40 let věku. V tomto případě doporučujeme další postup konzultovat na našem pracovišti (kontakt níže)
  • Vzácně se v některých rodinách vyskytují nádory tlustého střeva, ale i jiné druhy nádorů u většího počtu příbuzných. Při podezření na tento tzv. „rodinný výskyt rakoviny“ je nutno prevenci zahájit ve věku o 10 let nižším, než je věk nejmladšího postiženého příbuzného (např.: prarodič onemocněl v 60 letech, otec v 50 letech a teta (sestra otce) ve 40 letech, prevence tedy musí být zahájena ve 30 letech.)

Prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku – jak na to?

Děkujeme za Váš čas, který jste věnovali předchozím řádkům. Cílem textu nebylo nikoho vystrašit, ale spíše přimět k zamyšlení nad aktivnější starostí o vlastní zdraví. Žijeme jen jednou a byla by škoda připravit se vlastní nezodpovědností o některé krásné okamžiky, které nám život přináší.

Screening rakoviny tlustého střeva a konečníku

Screening (čti skrínink) znamená cílené vyhledávání onemocnění. V části o rizikových faktorech se zmiňujeme, že existují takové, které přes veškerou snahu ovlivnit nemůžeme. Stárneme všichni bez rozdílu a nezměníme ani genetickou výbavu zděděnou po rodičích.

Aby bylo onemocnění zachyceno, pokud možno v nejčasnějším stadiu, je třeba chodit na pravidelné preventivní prohlídky k lékaři. Screening rakoviny tlustého střeva a konečníku je založen na pravidelných testech okultního krvácení do stolice nebo na screeningové kolonoskopii.

Pro více informací o preventivních zdravotních programech klikněte zde

Tento test je zcela bezbolestný a jeho provedení jednoduché. Může ho absolvovat opravdu každý. Test je založen na tom, že v případě nádoru se do stolice dostává okem nepostřehnutelné množství krve, odhalitelné imunochemickým testem.

Osoba provádějící test odebere podle návodu malé množství stolice a donese ho do ordinace praktického lékaře, gynekologa, nebo přímo do laboratoře i s žádankou. Důležité je odebraný vzorek uchovávat v ledničce. V teple se krevní barvivo (hemoglobin) rychleji rozkládá a tím se ovlivňuje spolehlivost testu.

  Provedení testu je bezplatné pro osoby od 50 do 54 let jednou ročně a osoby nad 55 let jednou za dva roky. Orientační test pro domácí použití je možné zakoupit také v lékárně a otestovat se bez nutnosti návštěvy lékaře. V případě, že je test pozitivní, navštivte svého lékaře, který výsledek ověří.

 Je třeba vědět, že TOKS není testem na potvrzení diagnózy kolorektálního karcinomu. Pozitivní výsledek může signalizovat jinou nemoc střev, např. zánětlivé onemocnění. V případě pozitivity vám budou doporučena další doplňující vyšetření.

Při použití moderního imunochemického testu okultního krvácení do stolice (iTOKS) není nutné před vyšetřením držet speciální dietu.

Zde více informací o testu okultního krvácení

Kolonoskopie je spolehlivějším vyšetřením než TOKS. Velkou výhodou kolonoskopie je, že v jejím průběhu lze odebrat vzorek sliznice na vyšetření nebo dokonce odstranit drobné výrůstky na sliznici tlustého střeva (polypy), ze kterých se může nádor časem vyvinout.

Před samotným provedením kolonoskopie je nutné dokonale vyprázdnit tlusté střevo speciálními přípravky, které vám doporučí na pracovišti, kde vyšetření proběhne. Bezprostředně před provedením kolonoskopie mohou být podány léky proti bolesti a léky způsobující útlum (analgosedace).

Pak lékař u pacienta, který leží na boku, zavede do konečníku a tlustého střeva kolonoskop (vyšetřovací nástroj podobný ohebné hadici se světlovodnými vlákny a kamerou na konci), který zprostředkuje obraz vnitřku střeva na monitor.

Pokud lékař na sliznici tlustého střeva odhalí podezřelé místo, může z něj odebrat vzorek a následně ho poslat k dalšímu – histologickému – vyšetření. Vyšetření trvá přibližně 20 až 30 minut a provádí jej zkušený gastroenterolog.

O screeningové kolonoskopii více zde

  • Lidé ve věku 50-54 let by měli jednou ročně podstoupit test okultního krváceni do stolice (TOKS).
  • Lidé starší 55 let mohou buď pokračovat v pravidelných TOKS jednou za dva roky, nebo se mohou rozhodnout pro primární screeningovou kolonoskopii, kterou postačí provést jednou za deset let, pokud není zjištěn abnormální nález.

Tato obecná doporučení však platí pouze pro jedince, kteří nemají žádné varovné příznaky. Doporučená vyšetření i jejich intervaly se mohou za různých okolností i výrazně lišit. Objeví-li se krev ve stolici, měli bychom navštívit lékaře okamžitě.

  • Vyšetření per rectum je součástí preventivní prohlídky u praktického lékaře po 40. roce věku
  • Rektoskopie  je vyšetření části tlustého střeva – konečníku
  • CT kolonografie jejíž součástí je virtuální kolonoskopie je alternativou při nemožnosti provést klasickou kolonoskopii, nebo při obavách pacienta z výkonu
  • Kapslová endoskopie je nově vznikající metoda, kterou provádějí prozatím jen vybraná pracoviště v rámci klinického testování
  • Irrigografie je další možnost vyšetření tlustého střeva, pokud je optická kolonoskopie neproveditelná. Jedná se o rentgenové zobrazení střeva za pomocí kontrastní látky.
  1. Dušek, L., Zavoral, M., Májek, O., Suchánek, Š., Mužík, J., Pavlík, T., Šnajdrová, L., Gregor, J. Kolorektum.cz – Program kolorektálního screeningu v České republice [online]. Masarykova univerzita, Brno, 2021. [cit. 2021-02-07]. Dostupný z WWW: https://www.kolorektum.cz/index.php?pg=pro-verejnost–kolorektalni-screening–co-me-ceka–test-okultniho-krvaceni-do-stolice. ISSN 1804-0888. Verze 1.6f. (naposledy navštíveno 9. 2. 2021).
  2. Dušek, L., Zavoral, M., Májek, O., Suchánek, Š., Mužík, J., Pavlík, T., Šnajdrová, L., Gregor, J. Kolorektum.cz – Program kolorektálního screeningu v České republice [online]. Masarykova univerzita, Brno, 2021. [cit. 2021-02-07]. Dostupný z WWW: https://www.kolorektum.cz/index.php?pg=pro-verejnost–kolorektalni-screening–co-me-ceka–screeningova-kolonoskopie. ISSN 1804-0888. Verze 1.6f. (naposledy navštíveno 9. 2. 2021).
  3. O nádorech tlustého střeva a konečníku. Linkos.cz. https://www.linkos.cz/pacient-a-rodina/onkologicke-diagnozy/nadory-travici-trubice-jicen-zaludek-tenke-strevo-tluste-strevo-konecnik-rit-c15/o-nadorech-tlusteho-streva-a-konecniku (naposledy navštíveno 9. 2. 2021).

Potraviny, které fungují jako prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku

01. 05. 2021 | Doba čtení 5 minut

Deset lidí denně. To je český průměr v úmrtnosti na rakovinu tlustého střeva a konečníku. Toto onemocnění je nebezpečné tím, že zpočátku je zcela bez příznaků a bývá objeveno příliš pozdě. Proto je důležitá prevence. Jaké potraviny snižují riziko onemocnění?

V Česku je každým rokem diagnostikováno přibližně 7 500 nových případů kolorektální karcinomu. Více než polovina lidí na něj umírá. Riziko roste především s věkem a stejnou mírou jsou ohroženi jak muži, tak ženy. Ke vzniku nádoru může dojít několika způsoby.

Nejčastěji se tvoří z tzv. polypů, drobných výrůstků střevní sliznice. Potom může být tlusté střevo postiženo jiným druhem nádoru jako je lymfon, sakrom nebo hemanigiom.

Rakovina tlustého střeva a konečníku se také spojuje s chronickými záněty jako je Crohnova nemoc či ulcerózní kolitida.

Existuje několik rizikových faktorů, které mohou vést k rakovině tlustého střeva a konečníku Zdroj: aslysun / Shutterstock.com

Příčiny rakoviny tlustého střeva a konečníku

Existuje několik rizikových faktorů, které mohou vést k této nebezpečné chorobě.

Mezi ně můžeme zařadit nevhodný životní styl, jako je nezdravá strava, v níž dominuje vysoký příjem masa, uzenin, živočišných tuků a smažených jídel.

Riziková je také zvýšená konzumace alkoholu a nízký příjem ovoce a zeleniny. K onemocnění také přispívá sedavý způsob života, nedostatek pohybu a nadváha. Mezi další faktory patří genetické predispozice.

Rakovina tlustého střeva – prevence

Tlusté střevo potřebuje dostatečné množství omega-3 mastných kyselin, vitamínu D, vápníku a flavonoidů. Nezbytná je také vláknina, která podporuje pravidelný pohyb střev a omezuje hromadění bakterií. Proto je nezbytné omezit nezdravé potraviny a zaměřit se na ty produkty, které dodají tělu a orgánům dostatek živin. Mezi ně patří:

1. Ryby

Čerstvé ryby s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin mohou pomoci snížit zánět v těle. Ženám, které během výzkumu týmu z Vanderbiltovy univerzity jedly tři porce ryb týdně, se snížilo riziko vzniku polypů tlustého střeva na přibližně 33 %. Vybírejte si pečeného nebo uzeného lososa, tuňáka a sardinky. Tyto ryby jsou bohaté na vitamín D a vápník.

2. Ovoce

Ovoce je obecně plné antioxidantů, vlákniny a druhově specifických fytochemikálií, které vás mohou chránit před zažívacími potížemi. Nejvíce vlákniny mají jablka, ostružiny, banány, borůvky, pomeranče, hrušky a maliny.

3. Neškrobová zelenina

Pokud si chcete udržet celkové zdraví, váš talíř by měl být naplněn ze dvou třetin rostlinnými potravinami. Ty jsou totiž bohaté na vlákninu, vitamíny, minerály a fytochemikálie.

Aby se však snížila možnost propuknutí cukrovky 2. typu, Americká asociace pro diabetes doporučuje konzumovat hlavně neškrobovou zeleninu.

Budete mít zájem:  5 věcí, které byste měli vědět o vláknině

Do jídelníčku tedy zařaďte hlávkový salát, zelí, okurky, artyčoky, brokolici, mrkev, květák, celer nebo špenát.

4. Bílé maso

Milovníci steaků by měli červené maso vyměnit za bílé. Tedy kuřecí nebo krutí. Maso je dietnější a dodá svalům a tkáním potřebné bílkoviny.

5. Celá zrna

Celá zrna jsou další skupinou potravin bohaté na vlákninu, na které bychom neměli zapomínat. Místo bílé rýže si dejte hnědou celozrnnou a zařaďte do jídelníčku ječmen, ovesné vločky nebo quinou.

Jedna porce ořechů alespoň dvakrát týdně pomůže udržet nízkou hladinu cukru v krvi a inzulínu Zdroj: Profimedia

6. Ořechy

Jedna porce ořechů alespoň dvakrát týdně pomůže udržet nízkou hladinu cukru v krvi a inzulínu, a snížit riziko vzniku cukrovky 2. typu.

Ořechy obsahují zdraví prospěšné mastné kyseliny, vlákninu a další minerální látky, jež pomáhají udržet tlusté střevo v dobré kondici.

Na večerní mlsání nebo svačinu si tak dejte nesolené madle, kešu, lískové oříšky, pekanové, makadamové ořechy nebo pistácie.

7. Fazole a luštěniny

Sójové boby, čočka, hrách a fazole jsou skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny a vitamínu B a E. Snižují také hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Zkuste si připravit fazolový guláš, indické kičarí nebo hrstkovou polévku. 

Zkuste si dát místo snídaně nebo svačiny rozmixované ovoce neboli smoothie Zdroj: Shutterstock.com / Oleksandra Naumenko

Jak do jídelníčku zařadit více vlákniny

Bojíte se, že v jídelníčku máte vy nebo vaši příbuzní málo vlákniny? Zkuste si dát místo snídaně nebo svačiny rozmixované ovoce neboli smoothie. Nemusíte si kupovat žádné velké roboty, stačí vám tyčový neboli ponorný mixér.

Do litrové vysoké nádoby vložte ovoce jako jsou jahody, na drobno nakrájená jablka, hrušky, pomeranče, hroznové víno apod. Přidejte trochu vody a mixujte do jemna. Pak stačí nalít smoothie do skleničky anebo misky. Přidat můžete oříšky, trochu ovesných vloček nebo semínka.

V obchodech se také můžete zeptat na čistou rozpustnou vlákninu jako je psyllium.

Zdroje: socialnipolitika.eu a www.northshoremedical.com

Kdy je prevence rakoviny tlustého střeva zdarma

Preventivní vyšetření, které může nádory tlustého střeva a konečníku odhalit, je mimořádně důležité. Všeobecná zdravotní pojišťovna vysvětluje, jaké jsou podmínky stanovené pro úhradu prevence onemocnění.

Screening se hradí od padesáti let

Preventivní vyšetření pro odhalení případné rakoviny tlustého střeva a konečníku u široké populace bez příznaků onemocnění (tzv. screeningové vyšetření) se provádí od 50 let věku.

Toto vyšetření zajišťují v rámci preventivních prohlídek praktičtí lékaři, u žen také gynekologové. Využívá se k němu test na okultní krvácení do stolice (TOKS). Lékař předá svému pacientovi odběrovou sadu, pacient pak v klidu domova odebere vzorek stolice a sadu se vzorkem lékaři vrátí.

Jak často pojišťovna proplácí testy na krvácení do stolice

Uvedený test TOKS je hrazen z veřejného zdravotního pojištění ve věku od 50 do 55 let jednou ročně, od 55 let dále jednou za dva roky.

Pokud by byl nález pozitivní (tj. ve stolici jsou stopy krve), je pacient odeslán na kolonoskopii k podrobnému vyšetření. Krev ve stolici totiž může být způsobena různými příčinami, počínaje užíváním některých léků před odběrem vzorku přes polypy ve střevě nebo hemoroidy až po nádor střeva či konečníku. Podrobněji v článku Pozitivní test na okultní krvácení ještě neznamená rakovinu.

VZP připomíná, že screening rakoviny tlustého střeva a konečníku – ať už testem na okultní krvácení, nebo primární screeningovou kolonoskopií – je hrazen pojištěncům od 50 let bez horní věkové hranice.

Jen pro účely adresného zvaní, kdy jsou oslovováni pojištěnci, kteří řadu let na screeningovém vyšetření nebyli, ačkoli na něj mají nárok, byla stanovena hranice do 70 let věku. Lidé starší nejsou tedy adresně zváni, nicméně pokud projeví u svého lékaře zájem o toto vyšetření, bude jim provedeno a pojišťovnou uhrazeno.

Novinka od července: pro zájemce o kolonoskopii

Od 1. července 2020 platí, že v případě pacientova zájmu je možné místo zmíněného testu TOKS provést rovnou tzv. primární screeningovou kolonoskopii již od věku 50 let. Dosud tato možnost byla jen pro pacienty nad 55 let.

Lékař tedy pacientovi předá žádanku na primární screeningovou kolonoskopii a měl by mu doporučit některé z pracovišť oprávněných k provádění screeningu nádorů kolorekta v ČR. Absolvování screeningové kolonoskopie pouze v některém z těchto pracovišť je podmínkou úhrady výkonu z veřejného zdravotního pojištění.

Nepodceňujte prevenci rakoviny tlustého střeva. Může vám zachránit život

Jestliže doktor zjistí rakovinu tlustého střeva u pacienta včas, může být nemoc úspěšně vyléčena. Přesto lékaře často navštěvují pacienti až v pokročilejším stadiu této choroby a ročně se jich nepodaří v České republice zachránit čtyři tisíce.

Mezi rizikovou skupinu patří osoby mezi 63 až 77 roky, ale onemocnět může i jedinec výrazně mladší. Avšak nejpodstatnější atribut představuje právě věk pacienta.

Důležitý je životní styl, stravovací návyky (například tepelná úprava pokrmů v podobě grilování a fritování či přílišná konzumace červeného masa). Jídelníček musí zahrnovat dostatek vlákniny, kalorický příjem by měl odpovídat věku pacienta a vykonanému pohybu.

Nadbytek kalorií tělu nesvědčí, stejně jako obezita. Vrozená predispozice zapříčiní nádor z 15 až 19 procent. Nádor začne nekontrolovatelně bujet za sedm až deset let.

Pokud se onemocnění odhalí včas, šance na uzdravení jsou příznivé a léčbu vede klinický onkolog. Léčba je vždy uzpůsobena na míru danému pacientovi a stadiu onemocnění. Při velmi včasném odhalení může být zhoubný nádor odstraněn pomocí endoskopického výkonu, někdy musí pacient podstoupit chirurgický zákrok, jindy chemoterapii a ozařování.

Jaké jsou rizikové faktory?

Mezi rizikové skupiny pacientů se řadí osoby, jejichž blízcí příbuzní rakovinou onemocněli a také osoby nad 63 let. Dalším rizikovým faktorem je nezdravý styl života obecně.

Mezi něj můžeme zařadit nadměrný přísun alkoholu, kouření, nadbytečnou konzumaci tuků a červeného masa, stejně jako uzenin, smažených a uzených pokrmů. Všeobecně špatné stravovací návyky vedou ke zvýšené pravděpodobnosti výskytu rakoviny tlustého střeva.

Mezi rizikové skupiny pacientů patří také osoby se zvýšeným výskytem polypů v tlustém střevě, jelikož právě z těchto polypů může vzniknout zhoubná rakovina. Polypy se objevují díky špatnému chromozomu, který se dědí po jednom z rodičů, a právě proto je důležité znát rodinou anamnézu.

Pokud se u rodičů nebo prarodičů vyskytoval polyp ve střevě, měl by pacient absolvovat vyšetření, která by jej odhalila, nebo vyvrátila jeho přítomnost. Při zjištění polypu ve střevě je nejvhodnějším řešením jeho odstranění.

Jak se pozná rakovina tlustého střeva?

Nemocný na začátku nepociťuje mnoho symptomů. Často je příznakem přítomnost krve ve stolici, bolení břicha, ztráta na váze bez příčiny, odlišný charakter vyprazdňování, kdy se nepravidelně střídá zácpa a průjem, stolice má zúžený charakter.

Prevence a návštěva preventivních prohlídek

Nezapomínejte na prevenci, která je zejména u rizikových skupin základem k včasnému odhalení rakoviny tlustého střeva a vede k úspěšné léčbě.

Preventivní opatření

  • Nepijte alkohol a nekuřte.
  • Omezte příjem soli.
  • Konzumujte minimum smažených jídel.
  • Grilování a uzení na ohni nepatří mezi vhodnou tepelnou úpravu pokrmů.
  • Jezte minimum červeného masa a nahraďte jej kuřecím masem nebo rybami.
  • Hlídejte si váhu.
  • Hýbejte se.

Preventivní prohlídky

  • Test na okultní krvácení
  • Kolonoskopie

Pacient by měl dbát na životosprávu, pohyb, omezovat nezdravá jídla ve svém jídelníčku a při prvním podezření navštívit praktického lékaře, který jej odešle na specializované pracoviště.

 Pacienti starší 55 let by se měli sami aktivně objednat na kolonoskopické vyšetření, které napomůže odhalit nemoc v raném stadiu.

Od 50 do 54 let věku může pacient absolvovat test na okultní krvácení

, který vyšetřuje přítomnost krve ve stolici. Psaníčka testu obdržíte u praktického lékaře.

Jezte zdravě a eliminujte riziko vzniku rakoviny

Správným jídelníčkem můžete preventivně předcházet rakovině tlustého střeva. Pokud se řadíte do rizikové skupiny pacientů, měl by být vhodný jídelníček pro vás samozřejmostí, stejně jako absolvování preventivních vyšetření, která vám doporučí lékař.

Pojídejte maso s nízkým obsahem tuku, vynechte uzeniny a červené maso. Živočišné tuky nahraďte rostlinnými oleji, které jsou lisované za studena. Strava by měla obsahovat dostatek vlákniny, díky které se zlepšuje vyprazdňování.

Střevní stěny jsou čistší, střevo je průchodnější a nejsou v něm obsaženy negativně působící látky. Mezi nejvhodnější potraviny patří luštěniny, ovoce a zelenina, celozrnné pečivo, ale také přírodní rýže nebo celozrnné těstoviny. Ke zdravé stravě zvolte také dostatek pohybu.

Nekonzumujte alkohol a nekuřte.

Budete mít zájem:  Plíseň Mezi Prsty Léčba?

Objednejte se včas na preventivní vyšetření, které může v raném stadiu rakovinu tlustého střeva odhalit. Při brzkém pozitivním výsledku je nemoc velmi dobře léčitelná a šance na uzdravení jsou obrovské.

Ještě jste o prevenci rakoviny tlustého střeva neslyšeli, ale rádi byste se objednali na preventivní vyšetření? Kontaktujte nás na telefonním čísle (+420) 235 360 133.

Kolorektální karcinom (Rakovina tlustého střeva a konečníku)

Kolorektální karcinom je nádorové onemocnění trávicího systému postihující tlusté střevo a konečník. Pro onemocnění se běžně používá ne zcela přesný název rakovina tlustého střeva.

Výskyt kolorektálního karcinomu je v České republice oproti jiným zemím vysoký (v Evropě jsme na třetím místě za Slovenskem a Maďarskem).  Nemoc začíná nejčastěji zcela nenápadně tvorbou malého slizničního polypu, který nemá nádorový charakter. V jeho buňkách ale postupně dochází ke změnám, které vedou k vzniku rakoviny.

Polypy se většinou nijak neprojevují, proto se k včasnému zachycení patologických změn doporučuje pravidelné preventivní vyšetření.

Mnoho lidí nepozoruje v počáteční fázi onemocnění rakovinou tlustého střeva a konečníku žádné symptomy. Pokud se příznaky objeví, jsou značně variabilní podle stádia nemoci či místa vzniku nádoru.

Symptomy

Onemocnění kolorektálním syndromem se může projevit následovně:  

  • Změnou ve vylučování: několik týdnů trvající průjem či zácpa nebo změna v konzistenci stolice.
  • Krvácení z konečníku anebo krev ve stolici
  • Přetrvávající trávicí problémy jako křeče a bolesti břicha či větry
  • Pocit špatně vyprázdněného střeva po stolici
  • Slabost a únava
  • Nevysvětlitelný úbytek váhy

Kdy navštívit lékařePokud pozorujete některý z výše popsaných symptomů, poraďte se se svým praktickým lékařem. Pozornost věnujte také pravidelné prevenci zejména, pokud vám již bylo 50 let. Preventivní vyšetření jsou po padesátce proplácena pojišťovnou.

Příčiny vzniku kolorektálního karcinomuPůvod vzniku rakoviny střeva a konečníky není zcela jasný. Lékaři však vědí, že se onemocnění se objeví na základě patologických změn v DNA střevních buněk. Na základě této změny se buňky začnou nekontrolovaně množit, ničí okolní tkáně a můžou se šířit do dalších orgánů.  

Dědičné dispoziceNemoc může vzniknout na základě dědičné genetické mutace, ta ale sama o sobě neznamená, že se rakovina tlustého střeva rozvine. Zvyšuje se pouze riziko onemocnění. Dědičné dispozice lze odhalit genetickým testováním. Pokud máte v rodině někoho, u koho se kolorektální karcinom projevil, doporučujeme poradit se s lékařem o možnostech vyšetření.

Strava a rakovina Studie prováděné na velkých populačních vzorcích odkrývají souvislost mezi typickou tučnou západní stravou a vyšším rizikem rakoviny tlustého střeva.

Tato korelace dosud není dobře vysvětlena.

Vědci se domnívají, že výživa s vysokým podílem zpracovaných potravin a nízkým obsahem vlákniny může měnit střevní mikroflóru nebo způsobovat zánět, který přispívá ke vzniku rakovinného bujení.

Rizikové faktory

Pravděpodobnost, že onemocníte rakovinou tlustého střeva, zvyšují tyto faktory:

  • Věk nad 50 let
  • Osobní historie kolorektálního syndromu
  • Chronické zánětlivé onemocnění střeva
  • Dědičné genetické dispozice
  • Strava s malým obsahem vlákniny
  • Sedavý životní styl
  • Cukrovka a obezita
  • Kouření a nadměrné pití alkoholu
  • Předešlá léčba ozařováním v oblasti břicha

Diagnostika

KolonoskopieJedinou spolehlivou diagnostickou metodou kolorektálního karcinomu je kolonoskopie, při které lékař zavede do konečníku endoskop s malou kamerou a v případě nálezu odebere malý vzorek tkáně k účelům histologického vyšetření.  Jakmile se diagnóza potvrdí, provádějí se další vyšetření jako např. CT, aby lékaři stanovili stádium onemocnění a mohli navrhnout správnou léčbu.

Stádia rakoviny střeva jsou následující:První stádium: Nádor se vytvořil na střevní sliznici, ale zatím neprostoupil střevní stěnouDruhé stádium: Nádor prorostl střevní stěnu, ale nepostihl lymfatické uzlinyTřetí stádium: Nádor se rozšířil i do lymfatických uzlin, ale nezasahuje do dalších orgánůČtvrté stádium: Rakovina se rozšířila ze střeva i do dalších orgánů, např. do plic apod.

Preventivní vyšetření

Včasná diagnostika kolorektálního karcinomu radikálně ovlivňuje úspěch léčby. Proto se doporučuje lidem nad 50 let věku absolvovat pravidelně preventivní vyšetření.  Objevila-li se rakovina tlustého střeva či konečníku ve vaší blízké rodině, je dobré začít s prevencí již od 45 roku věku.

Jaké máte možnosti preventivních vyšetření:

Vyšetření okultního krváceníTest se provádí z malého vzorku stolice.  Výsledky jsou k dispozici téměř ihned. Test neprokazuje kolorektální karcinom, ale pouze krev ve stolici. Při pozitivním nálezu je proto nutné provést kolonoskopii (vyšetření střeva endoskopem).

Preventivní kolonoskopie Lékař zavede do konečníku endoskop s kamerou, střevo prohlédne a případně odebere vzorky. Metoda vyšetření je spolehlivá, i když pro pacienta výrazně náročnější než jiné metody vyšetření.

Vyšetření krveKolorektální karcinomy dokonce i v nejranějších stadiích uvolňují genetický materiál (DNA ) do krve. Tyto látky lze prokázat testem Septin9. Vyšetření z krve je dobrou a pohodlnou alternativou k ostatním preventivním vyšetřením.

Na rozdíl od testu okultního krvácení diagnostikuje vyšetření přímo rakovinu tlustého střeva a pacient se tak může vyhnout zbytečné kolonoskopii, která by mu byla indikována na základě krve ve stolici, která může mít řadu jiných příčin. Bohužel, pojišťovna test neproplácí a pacient si ho tedy musí uhradit sám.

 Více se o novém testu dozvíte v tomto článku.

Odkaz zde http://www.euc.cz/o-nas/newsletter-clanky/novinka-v-diagnostice-rakoviny-tlusteho-streva

Kdy pojišťovna prevenci hradí? Pacienti ve věku od 50-55 let mají v rámci zdravotního pojištění nárok na test okultního krvácení 1x ročně.  Test lze také za zhruba 100 korun zakoupit v lékárně.

Od 55 let věku máte na výběr ze dvou forem hrazené prevence. Pojišťovna proplácí buď test na okultní krvácení  1x za 2 roky anebo preventivní kolonoskopické vyšetření 1x za 10 let.

Novinkou je zmíněný krevní test Septin9, který si můžete nechat provést za úhradu.

Léčba

Druh léčby doporučí lékaři na základě stádia onemocnění. K základním léčebným metodám patří chirurgické odstranění nemocné tkáně, chemoterapie a radioterapie. Diagnóza i léčba znamenají pro pacienta velkou psychickou i fyzickou zátěž. Proto je dobré klasickou medicínu propojit i s psychoterapií, relaxačními technikami či meditací. Zvláště důležitá je také podpora rodiny a přátel.

Prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku – VZP ČR

Měla jsem pozitivní test na krvácení do stolice, ale následná kolonoskopie byla v pořádku. Kdy bych měla absolvovat další vyšetření a které to má být – stačí test, nebo to musí být zase kolonoskopie?

Jestliže byl výsledek provedené kolonoskopie negativní (tj.

 onkologický problém u vás není), máte ohledně screeningových vyšetření pro prevenci rakoviny tlustého střeva a konečníku nyní pauzu na 10 let, a to bez ohledu na skutečnost, že předchozí test na okultní krvácení do stolice (TOKS) byl pozitivní.

Kolonoskopie je dostatečně průkazná, naopak výsledek testu může být takzvaně falešně pozitivní, což mohou zapříčinit některé potraviny či užívané léky, nebo ve stolici sice stopy krve jsou, ale v důsledku neonkologické příčiny (stává se to např. u hemoroidů).

Po 10 letech od provedené kolonoskopie se budete moci rozhodnout, zda se chcete vrátit do režimu pravidelného vyšetřování metodou TOKS, nebo máte zájem znovu absolvovat screeningovou kolonoskopii. Záleží na vašem rozhodnutí.

TOKS se má v rámci screeningu rakoviny tlustého střeva a konečníku provádět při preventivních prohlídkách u praktického lékaře nebo u gynekologa, a to ve věku od 50 do 55 let v jednoročním intervalu, ve věku nad 55 let pak jednou za dva roky.

Je-li výsledek testu negativní (tj. ve stolici nebyla krev), má být v odstupu jednoho roku, resp. dvou let toto vyšetření opakováno.

Kdyby byl výsledek testu pozitivní (krev ve stolici byla), bude pacient odeslán na kolonoskopické vyšetření na některé akreditované smluvní pracoviště.

Test lze (nově již od 50 let věku) rovnou nahradit tzv. primární screeningovou kolonoskopií v intervalu 1x za 10 let, má-li sám pacient zájem ji absolvovat. I v tomto případě ji má podstoupit na některém z akreditovaných pracovišť.

Pokud kolonoskopické vyšetření (ať už primární screeningové, pro které se pacient sám rozhodl místo testu, nebo diagnostické, na které bylo odeslán kvůli pozitivitě TOKS) neodhalí žádný onkologický problém, je screeningový program vždy na 10 let přerušen. Jestliže je v rámci screeningových vyšetření diagnostikován onkologický problém, je pacient ze screeningu vyřazen (protože ten se týká zdravých bezpříznakových osob) a je odeslán k léčbě a sledování na specializované pracoviště.

Připomínáme, horní věková hranice screeningových vyšetření stanovena není. Pouze se v rámci adresného zvaní na screeningy nepokračuje s rozesíláním dopisů u klientů nad 70 let, kteří na vyšetření nechodí a ani na pozvánky nereagují. Pokud si to však rozmyslí a obrátí se na svého lékaře, budou samozřejmě vyšetřeni a pojišťovna péči uhradí.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector