Přesolená populace jí přesolené potraviny. Zrovna tyhle

Know-how

Přesolená populace jí přesolené potraviny. Zrovna tyhle

Spěch, nepozornost nebo špatný odhad? Stává se to každému, a to i těm největším profíkům. Řeč je o přesoleném jídle, které nemusí nutně skončit v koši. Známe hned několik tipů, jak pokrm zachránit!

Přesolit jídlo je snadné, ať už připravujete polévku, omáčku nebo vařenou zeleninu s kus-kusem. Důležité je vědět, kdy a v jakých případech použít některý z našich doporučovaných fíglů.

Přidejte bramboru

Tenhle způsob s oblibou používaly už naše babičky. Brambory totiž skvěle a relativně rychle dokážou absorbovat sůl. Syrovou bramboru oloupejte, nakrájejte ji na kostky nebo plátky, přidejte do jídla a nechte jí v něm asi 15 minut vařit.

Pak všechny kousky vylovte a pokrm můžete podávat. Uvařené brambory nemusíte vyhazovat, klidně je použijte třeba do salátu nebo bramborové omelety. V případě ne moc přesolené omáčky můžete bramboru najemno nastrouhat a využít jí zároveň k zahuštění.

Podobně jako brambora funguje i mrkev nebo kořenová petržel.

Polévku zachrání syrový bílek

V případě, že přesolíte vývar plný nudlí a zeleniny, není nic jednoduššího, než použít syrový bílek.

Přidejte do polévky alespoň tři, nechte je teplem pomalu srazit a pomocí děrované naběračky je následně vyjměte. Pokud se vám bude zdát vývar stále slaný, postup zopakujte.

Husté krémové polévky zachráníte přidáním zakysané smetany. Nakyslost výrazně slanou chuť zmírní a polévce dodá zajímavou příchuť.

S přesolenou omáčkou si poradí pečivo

Tenhle způsob funguje hlavně u omáček, a to velice dobře. Oproti ostatním zmíněným surovinám dokáže pečivo vsáknout až o 40 % více soli. Housku nebo kus chleba hoďte do přesolené omáčky či guláše, povařte a poté vyjměte ven. Dejte pozor, aby se pečivo příliš nerozmáčelo na kaši a nezačalo se vám do pokrmu „rozpouštět“.

Zkuste cukr

Možná vám to trochu přijde podivné, ale opravdu to funguje. Sladký cukr dokáže přesolené jídlo zachránit.

Vezměte kostku cukru, ponořte ji na lžíci celou do pokrmu, ale jakmile se začne rozpouštět, rychle jí vyjměte a vyhoďte. V případě potřeby postup opakujte vždy s novou kostkou.

Použití sladkého cukru není o přebíjení chutí, ale o tom, že na sebe kostka naváže přebytečnou slanost, proto je potřeba ji okamžitě vyndat.

Přilijte smetanu

Tam, kam se to hodí, třeba do krémových polévek, většiny omáček nebo třeba zapákaných těstovin či brambor, se nebojte přilít smetanu ke šlehání. Tahle ingredience jídlo nejen dokonale zjemní, ale poradí si i s nadbytkem soli. Vyzkoušet můžete třeba i ricottu nebo kokosové mléko.

Nařeďte to!

Polévky, omáčky i jídla, která se podlévají vývarem. To vše lze zachránit tím, že je naředíte. Samozřejmě záleží na množství soli, se kterou jste to přepískli, ale ve většině případů je tento postup nejlepším řešením. Pokud ani to nepomůže, nezbývá vám než uvařit novou dávku pokrmu, tentokrát úplně bez soli, a do té přesolené jí pak přimíchat.

Jste to, co jíte 14.díl (4.12.) – Kila dolů nebo rozvod! + video | Panáček v reality show

Přesolená populace jí přesolené potraviny. Zrovna tyhle Dnes uvidíme Ivanu, která chce zhubnout, a zachránit tak své manželství. Ivana Zajícová začala tloustnout při užívání hormonální antikoncepce. Nejvíce kil ale nabrala až po porodu a během mateřské. Manžel jí nadváhu neustále předhazoval, ale Ivaně se zhubnout nepodařilo. Teď mají před rozvodem. Ivana chce manželství zachránit a je ochotna pro to udělat všechno. Jejím dalším snem je naučit se jezdit na kolečkových bruslích a zatančit si u tyče na diskotéce. Podaří se jí splnit si aspoň jeden ze svých snů a získat zpět lásku manžela? Sama zhubnout nezvládá, proto žádá o pomoc doktorku Cajthamlovou a večer uvidíme, jak to s Ivanou celé dopadne…

Bábovka: ,, Ivanko, dej si mě, su dobrá.“ Ivanka neváhá, bábovek spořádá do měsíce několik, nejraději ty od maminky. Ivana je pošťačka, pohyb jí nechybí, denně ujde až 11 km, ale nesnídá, přes den sem tam něco rychlého, hlavně nezdravé majonézové saláty, bílé pečivo.

Večer prý jen tak uzobává, ale poctivě, na kilech je to vidět. Její kamarádka Katka to sama komentuje, že Iva asi žere tajně. Nevydrží žádnou dietu dlouhodobě. Hroutí se jí manželství, to je důvod „obalovat“ nervy sladkým. Dojídá se pro duši, jenže to má jen chvilkový efekt. Jí to uklidní na pár minut, tělo se obalí natrvalo.

Navíc je zvyklá dojídat i po čtyřleté dceři Vendulce.

Nadváha jí vadí už vlastně při všem. Vidí to i jako jeden z důvodů, proč se jí hroutí manželství. Nikdy nebyla hubená, ale hlavní přibírání přisuzuje hormonální antikoncepci. Zhubla sice do svatebních šatů patnáct kilo, ale pak je nabrala zpět i s úroky.

Dnešní aktuální stav zjišťuje doktorka Kateřina. Výška / váha – 165 cm / 106 kg Obvod břicha v úzké části a přes nejširší místo – 112 cm a 130 cm.

Petr Havlíček má radost. Opět žádná podvyživená, ale pěkně se nacpávající účastnice RS. Její příjem se rovná výdeji. Má vysoký cholesterol, hlavně ten „zlý“ LDL, HDL je naopak nízký.

Je čas na revizi jídelníčku a další aktivity, které jsou v režii doktorky Kateřiny a tak vyrážíme spolu s ní do Rokytnice. V lednici tuky a sladkosti, pachatelé Ivančiny obezity.

Lednici opustí: Sladké ochucené tvarohy, sladké jogurty, tučné tavené sýry, slanina, salámy, paštiky, majonézy, smažené krokety, listové těsto, pomazánky s majonézou, uzeniny…

Je tu známý stůl plný pomíchaných potravin. Ivance to smrdí, Zapracuje dávicí reflex. Tohle je to její sem tam zobnutí, pěkná hromada! Stůl hrůzy: paštiky, párky, salámy, zákusky, tyčinky, chipsy, koláče, sladké limonády, uzeniny, bílé pečivo, čokoládové bonbóny. Zdá se vám to nějak málo? Chybí třeba majonézové saláty.

A to není ještě všechno, máme zde druhý, speciálně zaměřený koutek hrůzy, říkejme mu bábovkový. Ivančiným žaludkem projde měsíčně 15 bábovek! 15 bábovek měsíčně = 75 vajec, 3 l oleje, 3 kg cukru a 5 kg polohrubé mouky! To zavání nějakým trápením, my už víme, že důvod je manžel.

Raději voláme pomocníky a všechnu tuto hrůzu zlikvidujeme, abychom mohli nakouknout na ten očekávaný, voňavý stůl plný doporučených pochutin.

Zdravý stůl: kuřecí prsa, krůtí prsa, mořské ryby, celozrnné těstoviny, ovoce a zelenina, tofu, bílé jogurty, polotučný tvaroh, voda.

Jindy máme vše dopodrobna rozepsané, váhy, tuky, druhy, dnes nic. Chybí chválené luštěniny, prý jich tam má opravdu hromadu! Jsou zdroj dobrých cukrů. To znamená, že uvolňují cukr do krve déle, vyvolají dlouhodobější pocit nasycení. Jídelníček je zaměřený na svalovou hmotu. Nepůsobí uklidňujícím efektem na „nervy“ jako třeba sladkosti, Ivana se bude muset odreagovat jinak.

Sexy páreček, inženýr Havlíček a Ivanka vyráží na exkurzi za cereálními tyčinkami. Máme tu hned tři druhy. Zlé, s jogurtově se tvářící polevou, je ale samý tuk, nebrat. Potom ty lepší a nakonec ty hodné, moc vábně nevypadající. Navíc obal cudně skrývaly svým placatým tělíčkem, tak ani nevíme, co byly zač. Pokud by někdo poznal jejich identitu, budu ráda, když nám ji prozradí :o)

David Huf a jeho rychlokurz bruslení. Proč chce Ivanka vlastně jezdit na kolečkových bruslích? Je to elegantní, líbí se jí to. Navíc je to děsně sexy! Bruslařky vypadají v těch krátkých šortkách tak eroticky, muži se ohlížejí, to by brala. Proto musí trénovat.

Ještě gymnastický míč s návodem od Davida uvnitř krabice. Divák u obrazovky opět nic z cviků neuvidí, jak má potom získat informace? Dnes trochu netradiční nakupování. Do supermarketu nejeli, tam by si trhli ostudu.

Tam totiž ladně projíždí mezi nakupujícími bruslící prodavačky, náš pár musí proto dobruslit do místního koloniálu.

„Mamo, jedem na nakupi. Brzdi, mamo! Kde maš děti?“ Tak podobně nás baví tato dvojice.

Tuky obsahují transmastné kyseliny, které vznikají při jejich ztužování. Nejvíc je jich v těch extra tvrdých, svinstvo, nebrat. Rostlinné tuky a pomazánkové másla se musí hlídat, ale jdou vzít na milost. Pro dítě je nejzdravější máslo.

RECEPT: Řízky pro Ivanku Kuřecí prsa naklepeme, okořeníme, obalíme ve vajíčku a drcených cornflakes. Příloha vařené brambory a zelenina.

Řízek má plavat, kde ho utopíme? ,, Ty vole!“, Ivanka žasne. My už ne, my víme, že na scénu vchází TROUBA. Umí vše, to taky víme. Ivanka radostí pláče, Havlíček by ji viděl raději skákat.

Tak řízky šup na pánev a zapéct na funkci crisp. Bez tuku. U jídla je čas na rozhovor, chválí ji, že i když se manžel odstěhoval, nerezignovala, dál drží stravovací režim a nevzdává to.

Je čas poslat inženýra do Prahy, nejlépe po svých, teda na svých bruslích.

Ivanka si poctivě chystá jídlo do krabiček, jde to, žádný problém. 3x týdně fitko, tam ji to začalo bavit.

Míříme do Prahy, co ji čeká, to Ivana neví. My ano, skrytá kamera. Moc se jí líbí travesty show, tak jeden její účinkující, Martin, se ujímá role průvodce a hostitele. Líčení, pohodová atmosféra, kdo by odolal šampaňskému. A to je tu ještě překvapení na závěr.

Zúčastní se večerního programu jako vokalistka. A dojde i na tyč. Všichni se skvěle baví, je fakt odvaz, rozesmála i Kateřinu. V blond paruce je Ivana k nepoznání. Možná inspirace pro změnu účesu. Kadeřnice navazuje prameny vlasů a její pěknou barvu mění za oranžovou.

Výsledek je troufnu si hodnotit horší, než jak vypadala po příchodu.

Doktorka přichází na návštěvu, dala by si čajíček. Než se připraví, ona nachystá překvapení. Záznam skryté kamery. Sice Ivana hřešila, ale výsledky nás vzápětí ohromí, takže bude odpuštěno.

Po 8 týdnech: Váha – dole 11 kg! = 9,5 kg tuku + 1,5 kg vody Míry – přes břicho má 100 a 112,5 cm, to je úbytek 12 a 17,5 cm. Nádhera. Hlavně to je jedna z mála, na které je to opravdu vidět a nemusí „čarovat“s kamerou. Určitě se na tom podepsalo velkou mírou pravidelné cvičení.

Cholesterol se upravil, zaslouží si dárek. Růžové brusle pro Vendulku a můžou jezdit spolu.

Měsíc po natáčení je dalších 6 kg dole ! Celkem Ivanka zhubla 17 kg !!! Zatím…

Touha je zázrak, zpívá nám v závěru Daniel Landa. Realita je také zázrak, báječně zhubla, psychicky se nehroutí, hlavně vydržet a pokračovat v boji s kily navíc. GRATULUJEME!

Dnešní díl ke stažení

Pro archivaci si můžete stáhnout záznam Jste to, co jíte díky RadstaRovi na adrese: http://uloz.to/1023698/04_12_08-jste_to_co_jite.rar

související články

– Začalo to kdysi dávno diskusí u Výměny manželek a skončilo… Vlastně neskončilo, jen jsem si z diskuse odskočila i mezi autory.

Budete mít zájem:  Kombucha: Když vám zkysne čaj, nevadí to

Zapojte se do diskuse: Jakou nejoblíbenější vychytávku vás naučila maminka nebo babička v kuchyni?

Při vaření vycházíme ze zkušeností, se kterými jsme se potkali v dětství. Nejen že rádi jíme jídla, na která jsme z dětství zvyklí, ale také nás maminky, babičky nebo tátové naučili různým receptům a vychytávám, které možná i my předáme našim dětem.

Při vaření vycházíme ze zkušeností, se kterými jsme se potkali v dětství. Nejen že rádi jíme jídla, na která jsme z dětství zvyklí, ale také nás maminky, babičky nebo tátové naučili různým receptům a vychytávám, které možná i my předáme našim dětem.

O těchto zajímavých tipech, které nám při vaření pomáhají, chceme dneska diskutovat. Určitě i vy máte takové domácí poklady, které si z domova nesete – třeba jak vychytat dobře uvařené vajíčko na hniličko, co dělala vaše maminka s přesolenou omáčkou, jak vybrat ty nejlepší jahody na koláč…

Jaké takové vychytávky máme v redakci zena-in.cz? Kdo z nás rád vzpomíná a při tom praktikuje vychytávku, kterou okoukal ve své rodině? Rádi se s vámi o ně podělíme!

Klára W.: Máslo, sádlo a osmažená cibulka

V kuchyni jsem se učila od mé babičky, která byla kuchařka doslova par excellence. Učila se vařit u „tetinky“ ve Vídni a je fakt, že mnohé z jejích receptů mají „něco navíc“, co v žádné kuchařce nenajdete. Babička byla navíc skvělá hospodyně (měli s dědečkem obchod, takže hospodaření bylo jejím koníčkem i prací zároveň).

Babiččiným heslem v kuchyni bylo vždycky: všeho radši víc než míň a do všeho máslo/sádlo, žádné rostlinné tuky a jiné „umělotiny“.

Konkrétních malých vychytávek měla spoustu.

Vychytávka s cilukou do sekané: Maso na sekanou babička pochopitelně mlela doma, neexistovalo, aby se koupilo už mleté. Ingredience do sekané se mohou v rodinách mírně lišit, babiččin zlepšovák byla cibulka.

Dáváte ji do sekané také? Tak ji nezapomeňte nakrájet najemno a osmažit na sádle do zlatova! Cibulka dostane úplně jinou chuť a směs na sekanou nabude o nový rozměr. Vyzkoušejte to.

:)A co já sama považuji za „nejlepší vychytávku“, kterou jsem se od babičky naučila? Vlastně ani není tolik „o jídle“ jako o tom, jak se v kuchyni pohybovat.

Babička totiž, i když dokázala vytvořit božské menu plné dobrot a lopotila se v kuchyni dlouhé hodiny, byla vždycky hezky upravená a jídlo uměla pěkně naservírovat. Všichni jsme se u ní cítili skvěle, jako králové, babička byla výborná hostitelka, nikdy nic nechybělo. Byla to prostě „dáma v kuchyni“ a já na ni budu vždycky s láskou a obdivem vzpomínat.

Elly: Dělám vychytané knedlíky!

Od své maminky jsem se naučila dělat skvělé domácí knedlíky. Používám na ně asi dva dny staré rohlíky, mouku, trochu mléka s vaječným žloutkem, bílkový sníh, sůl, pepř a jemně nasekanou zelenou petrželku. Knedlíky jsou díky sněhu krásně nadýchané a díky vychytávce, kterou mám od maminky, mají také krásný tvar.

Směs na knedlíky vařím v porcelánových hrnečcích, které vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Naplním asi do tříčtvrtin, protože knedlíky při vaření nabudou. Nakonec je naskládám do hrnce s vodou, kde je vařím nejprve přikryté, a ke konci odkryté. Knedlíky jdou krásně vyklopit, a pak už je stačí jen nití nakrájet.

Dana: Já mám nejraději od své maminky recept a vychytávku na skvělé doma dělané nudle

Zde je postup a návod, co dělat, aby se nelepily: Asi ¾ hrnku hrubé mouky a jedno vejce. Smíchá se dohromady v tužší těsto, které se pečlivě vyválí na tenounkou placku. Dá to dost práce, ale čím tenčí, tím lepší.

Placka se rozloží na utěrku nebo bavlněné plátýnko a nechá uschnout. Musíte vystihnout ten správný čas, kdy placku začnete krájet na nudle. Nesmí přeschnout, protože pak je křehká  a láme se, ale ani nesmí být syrová, aby se nudle při krájení neslepily.

Když je „akorát“, což se musíte naučit vychytat, můžete nudle krájet.

Dělá se to tak, že se placka přeřízne na půl, pak na čtvrtiny. Ty se dají na sebe a nařežou se plátky široké podle toho, jak chcete mít nudle dlouhé. Maminka je řezala asi tak na 4–5 cm. Plátky se zase poskládají na sebe a ostrým nožem nakrájí na jemné nudle, které můžete rovnou zavařit do plévky. Co nezužitkujete, uskladněte na příště – nejlepší je je usušit.

Kam se na tyhle nudle hrabou kupované!

Věra: Okurky peru v pračce

Jsem moc ráda, že jsem se od své maminky naučila prát okurky pro zavařování v pračce. Dříve jsem seděla a kartáčkem v ruce a drbala a drbala, až přijela mamka na návštěvu a ptala se „proč jsem 100 let za opicema“? Původně jsem nechápala, ale když mi řekla, že ona pere okurky v pračce, vyzkoušela jsem to a je to skvělá vychytávka!

Je to rychlé a účinné. Okurky pro zavařování omyju od hrubých nečistot hadicí a pro dokonalé očištění je dám do pračky. Vyperu je na dvacet stupňů a dám pozor, aby se jen odstředily a neždímaly. Peru je jen ve vodě, bez saponátů nebo mýdla. Prostě je klasicky properu. Pak je vyndám a rovnou šoupu do sklenic.

Klára K: Do zelí dáváme uzenou slaninu

Já jsem měla doma vařící maminku, tatínka i babičku. Moje babička byla jako mladá žena-kuchařka, sloužila u bohatých lidí a doma jim vařila. Musela tedy vařit skvěle, aby domácím chutnalo. Mezi naše oblíbené vychytávky, které nás naučila, patří příprava zelí k masu.

Dávala do základu uzenou slaninu, výpek se natáhl do scezeného zelí, a to pak chytlo tuto nádhernou vůni a chuť. Základem je tedy cilule a vypražená uzená slanina – to se pak smíchá s procezeným zelím, které se na slaninovém základě opraží do měkka. Následně se směs zalije slitým lákem a nechá se probublat.

Dle chuti se dochutí octem a cukrem a je to úúúúžasné zelí (platí pro červené i pro bílé).

Za své tipy získejte krásné ceny!

Polévka

  • Před 1 dnemNezahušťovat jen bílou moukou, dopřát si ji klidně po ránu a rozhodně posypat tím, co příroda na jaře nabízí. Jarní polévky nabudí imunitu, jak je připravit co nejzdravěji?
  • Před 2 dnyChléb je potravina, která je v každé domácnosti. Mažeme si na něj máslo, marmeládu i pomazánky, můžete si z něj udělat topinku nebo si ho nakrájet do polévky. Hodí se na odpolední svačiny na výletech. Jak ale chléb využít v domácnosti? Společně s octem vás zbaví nepříjemného zápachu Osvěžovač vzduchu sice koupíte v každé lékárně, ale jsou drahé a často neúčinkují tak, jak obal deklaruje. Poradit si můžete i sami doma, a to výrobou domácího osvěžovače.
  • Před 5 dnyCítíte se zmateně z té nekonečné nabídky známých i exotických koření a nejste si jistí, které druhy vaše rodina ocení? Sáhněte po jistotě a nabídněte svým blízkým zdravější a chutnější život.
  • Před 5 dnyV rámci testování pomalých hrnců nemůžeme vynechat pomalu tažený vývar. Kde jinde jen nastavíte čas a dalších několik hodin se nemusíte starat, jestli polévka nepřetekla nebo se naopak voda nevyvařila? Zvolili jsme vývar z krůtích krků, které jsou poměrně levné, a přitom mají skvělý poměr masa do polévky, kostí kvůli chuti a zdravého kolagenu. Jaký hrnec jsme testovali a jak na skvělý vývar?
  • Před 6 dnySira Winstona Leonarda Spencera-Churchilla, jak zní celé jméno tohoto významného státníka, asi netřeba představovat. O někdejším premiérovi Velké Británie, ale také novináři, historikovi a malíři bylo známo, že měl velkou zálibu v jídle. Na čem si „Britský buldog“ rád pochutnával?
  • Před 7 dnySpousta z nás z nějakého důvodu na polévky zanevřela. Ve školce je děti většinou milují, školáci už si je v jídelně berou jen málokdy – a tento nešvar se nás pak drží i v dalších letech. U oběda si vystačíme jen s hlavním jídlem, na polévce netrváme a vaříme si ji jen hodně zřídka. A často zvolíme jen nějakou rychlou, třeba i tu ze sáčku. Ale kdybychom si je dopřávali častěji, prospělo by nám to v mnoha ohledech.
  • Před 7 dnyChcete si připravit něco svěžího, co vás postaví na nohy a zároveň zasytí? Připravte si jemnou krémovou polévku plnou živin. S křupavou bagetou namazanou ricottou chutná výtečně.
  • Před 8 dnyChcete si pojistit šance na spokojený důchod? Mějte co nejvíce přátel a pětkrát týdně jezte vlašské ořechy. Dále pověste klíče od auta na hřebík a přestaňte jíst polévky. Když se budete držet těchto rad, dobře to s vámi dopadne!
  • Před 8 dnyV americké laboratoři simulují vznik současné podoby vesmíru. Zatím uvařili kvarkovou polévku.
  • Před 10 dnyPampeliška lékařská, známá také pod svým alternativním názvem smetánka lékařská, je rostlina jednoduše rozpoznatelná díky svému jasně žlutému květenství. Kde se dá použít?
  • Před 11 dnyPrůměrně lze dnes koupit bochník kmínového kilogramového chleba asi za 26 korun. Je to právě chléb, který se nesl v posledních letech v duchu většího zdražování. Abychom jeho potenciál naplno využili, přinášíme pár rad, jak s ním doma naložit.
  • Před 11 dnyPrakticky každý národ na světě má nějaké jídlo, který je s ním spjatý. Doporučuje se turistům jako národní pochoutka nebo za ním dokonce turisti přímo míří. My jsme se podívali na státy v okolí, vybrali jedno jídlo, které je charakterizuje a zkusili tyto národní pokrmy zhodnotit z pohledu zdravého jídelníčku.
  • Před 12 dnyVěděli jste, že existují potraviny, po kterých se hubne? Mají totiž jedinečnou schopnost zrychlovat metabolismus a podporují spalování tuků. Nemusíte se už drasticky omezovat v rámci nějaké diety – stačí jen jíst ty správné potraviny a kila půjdou rychle dolů.
  • Před 12 dnyPatří k nejzdravějším druhům zimní zeleniny a je super potravinou z domácích luhů a hájů. Najdete v ní velkou zásobu vitaminů a minerálních látek a báječně chutná – především v zimních chladných dnech. Seznamte se s červenou řepou.
  • Před 12 dnyV chladnějších dnech zaručeně prohřeje a zasytí krémová polévka z pečené mrkve se zázvorem. K polévce se výborně hodí chléb lavaš zapečený v sendvičovači s čedarem, radí foodblogerka Markéta Chovancová.
  • Před 15 dnyBrambory jsou v kuchyni jednou ze základních surovin, kterou lze připravovat na opravdu nekonečné množství způsobů. Právě proto je důležité vybrat si vždy ten správný varný typ, abyste si při přípravě bramborových pokrmů co nejvíce usnadnili práci a zároveň jim dodali co nejlepší chuť a texturu.
  • Před 15 dnyJako většina italských jídel, i minestrone má dlouhý a poněkud spletitý rodokmen. V italské kuchyni je zástupkyní tzv. cucina povera neboli kuchyně chudých. Je levná, jednoduchá, vydatná a skvěle se v ní dají zužitkovat zbytky různých surovin a sezónní zelenina.
  • Před 20 dnyPolévku, která se skutečně připravuje z ptačích hnízd, milují lidé v Asii, a to zejména Číňané. Podivný recept na „polévku z vlaštovčích hnízd“ vznikl v Číně pravděpodobně přibližně před 1 500 lety. Její základní surovinou jsou rozlámaná hnízda ze ztuhlých ptačích slin.
  • Před 22 dnyProč provládní maďarská média dehonestují spisovatelku Krisztinu Tóth? Dovolila si kritizovat klasická maďarská literární díla kvůli konzervativnímu zobrazování žen.
  • Před 23 dnyV chladných zimních dnech je polévka dobrá nejen na zahřátí, ale i jako pohlazení na duši. Že už se vám polévky přejedly? Nezoufejte! Máme pro vás dva klasické recepty s malými změnami, které ale dodají úplně jiný nádech.
  • Před 24 dnyNejen v chladnějších dnech roku si člověk rád dopřeje nějakou tu dobrou polívčičku, o které již naše babičky říkávaly, že je to grunt. Polévky být mohou součástí oběda i samostatným jídlem. Ale jsou zdravé? Nedělejte tyhle chyby!
  • Před 24 dnyNajdete ji na menu těch nejlepších restaurací, přitom je na rozdíl od mnoha francouzských jídel velmi snadná na přípravu. Navíc, dá-li se to tak říci, vzešla z chudých poměrů. Francouzská cibulová polévka neboli cibulačka je dokonalým příkladem toho, jak jídlo spojuje lidi z různých sociálních vrstev.
  • Před 1 měsícemZima je odjakživa spojena s pravou vesnickou zabijačkou. Víte, že zabijačky opět přicházejí do módy? Ti praví řezníci ji ale berou jako životní poslání.
  • Před 1 měsícemTriky, které vám usnadní vaření nebo přípravu jídel, nemusí znát pouze zkušené hospodyňky. Rady jsou totiž jednoduché a šikovné, takže si je oblíbí a osvojí snad každý.
  • Před 1 měsícemObdobí protektorátu bylo národnostně, společensky i politicky jedním z nejhorších období naší historie. Právě v tomto období se chodu státu a především německého válečného tažení muselo přizpůsobit úplně všechno, až po každodenní stravování. V rámci přídělového systému se tak kupovala řada věcí pouze za předem určené lístky. Jak se žilo hospodyňkám?
  • Před 1 měsícemPřijdete večer z práce domů a nemáte sílu na vaření? Máte děti doma na distanční výuce a už nevíte, co rychlého udělat na oběd? Tahle polévka je hotová za chviličku a bude vám zaručeně chutnat.
  • Před 1 měsícemDokážete si představit jídelníček bez brambor? My tedy ne, protože brambory jsou naší základní potravinou, která se konzumuje k obědu, večeři, ale mnohdy i na svačinku. Lze z nich připravit sladké pohoštění i slanou dobrotu. Naše české brambory se mohou pyšnit velké popularitě. Ovšem, brambory je možné využít i jiným způsobem než k jídlu.  Pleťová maska z brambor Taková bramborová maska je určena především pro ty, kteří mají problematickou pleť.
  • Před 1 měsícemJíška je důležitou součástí spousty polévek a omáček. Jde zjednodušeně řečeno o pražení mouky na omastku, na kterém není zdánlivě co zkazit. Opak je ale pravdou. Poradíme vám, jak vykouzlit zápražku jako od babičky.
  • Před 1 měsícemČeská kuchyně je plná skvělých receptů na polévky, které bývaly jídlem chudých. Zpracovávaly se do nich zbytky, ale i to, co vyrostlo na záhumenku za chalupou. K tradičním polévkám patří i takzvaný oukrop, který budete nejspíš znát pod názvem česnečka.
  • Před 1 měsícemKrása a styl jsou odjakživa výsadou nejen italských žen, ale i Francouzek. Jejich péče o pleť se skládá z několika kroků, které stále opakují a dámy se tak těší z hedvábně hebké pokožky, zářivé kůže a minima estetických vad. Vyzkoušejte tyto triky i na sobě.
  • Před 1 měsícemPřestože v době koronavirových omezení není možné navštěvovat restaurace, provozovatelé podniků v Palkovicích se snaží lidem zajistit obědy či večeře přes okno nebo rozvážkovou službou.
  • Před 1 měsícemČesnečka platila odjakživa mezi klasiku mezi vyprošťováky, ale tahle má do ní daleko. Dokonale vás zasytí, je krásně jemná, krémová a provoněná tymiánem.
  • Před 1 měsícemAmarant je pro někoho neznámý pojem. Jedná se o rostlinu, se kterou sympatizují osoby s celiakií a vysokým cholesterolem. Milují ji i vegetariáni. Co se z ní dá uvařit? Možnosti jsou téměř nekonečné! Můžete zahušťovat polévky nebo dochucovat všemožné saláty!
  • Před 1 měsícemKobří guláš, psí polévka i salát z česneku – tak podivné chutě měli diktátoři jako Kim Čong-il nebo Benito Mussolini. I ta největší monstra jsou totiž stále jen lidmi a musí něco jíst. Našli byste se v gustu některého z nich?
  • Před 1 měsícemMáte doma starý chleba, na který jste zapomněli? Pokud je to zbytek patky, asi vás zrovna nevytrhne, když ho vyhodíte, ale jde-li o půlku bochníku, šetrnou hospodyni to může zabolet. Existuje ovšem řada způsobů, jak tvrdému chlebu dopřát ještě jednu šanci zazářit na stole.
  • Před 1 měsícemZima staví každého pěstitele před otázku, jak nejlépe uskladnit všechny vitaminy, které se urodily na zahrádce. Záleží především na množství, které jsme během roku sklidili.
  • Před 1 měsícemJelítka, jitrnice, zabijačková polévka, tlačenka a spousta dalších dobrot jsou znamením české zimy. Sice se nemůže konat taková velká slezina, jako tomu vždy bývalo, ale to ni nemění na tom, že je třeba vědět, jak správně produkty uchovat. Přinášíme vám pár tipů, jak podobné lahůdky upravit, abyste si je mohli dokonale vychutnat, ale také jak je uskladnit, aby vám vydržely co nejdéle.
  • Před 1 měsícemPoctivý vývar je základ domácí kuchyně. A i když někdy sáhnete po kostce bujónu, silný, domácí vývar je v mnoha ohledech nezastupitelný. Je nepostradatelný do luxusních polévek, výborných rizot i skvělých omáček. Udělat vlastní vývar není vůbec složité a výsledná chuť za to stojí.
  • Před 1 měsícemPodívejte se, jak zabránit tomu, abyste přesolené jídlo museli vyhodit do koše. Nabízíme vám staré osvědčené triky našich babiček, jak zachránit přesolené jídlo. Můžete zkusit ředit Přesolený pokrm můžete zkusit zachránit i metodou ředění.
  • Před 1 měsícemTahle polévka je bezvadný pokrm vhodný na lehký oběd nebo podstatnější večeři. Čočka s cizrnou dokonale zasytí, dodají důležité živiny a s křupavými česnekovými krutonky perfektně ladí. A není na tom nic, co by nesvedl i kuchař začátečník.
  • Před 1 měsícemV šedesátých letech 19. století fascinovaly malého Ignáta Herrmanna, pozdějšího novináře a spisovatele, dvoukolové vozíky s železným kotlem, z jejichž ventilu se kouřilo. Rozvážely po Praze po předem ohlášené trase polévku zvanou rumfordská.
  • Před 1 měsícemVynikající chutná a hutná polévka zvaná boršč by neměla chybět v žádném jídelníčku! A už vůbec ne v tom zimním! Má výborné složení a navíc obsahuje červenou řepu, která pozitivně ovlivňuje naše zdraví. Tak vzhůru do přípravy!
  • Před 1 měsícemDršťková polévka je u nás klasikou všech klasik. Jako dítě si pamatuju, že máma dršťky vařila snad sto let a asi milionkrát jim měnila vodu, aby se řádně vypraly. A toho smradu, co z toho bylo! Dnes už naštěstí dršťky koupíte vyprané, často už i nakrájené a příprava poctivé dršťkovky se tak smrskla na čistou práci, která je hotová za chvíli.
  • Před 1 měsícemNeustále hledáme způsoby, jak si usnadnit úklid, přípravu jídla nebo další běžné činnosti. Přitom ale zapomínáme na dědictví, které nám odkázaly naše moudré babičky.
  • Před 1 měsícemHusté, krémové polévky jsou nejen skvělým předkrmem, ale mohou být také vydatnou svačinou nebo večeří, která vás během chladných dnů krásně zahřeje a dodá tělu prospěšné živiny a vitamíny. Pokud však nemáte během dne čas na jejich přípravu, můžete si vaření usnadnit chytrou vychytávkou – polévkovarem, ve kterém navíc připravíte i omáčky, přesnídávky či nejrůznější kaše. Co všechno umí a podle čeho polévkovary vybírat?
  • Před 1 měsícemJedlé kaštany jsou skvělé i na polévku, která posílí činnost vašich jater!
  • Před 1 měsícemJak říkávaly naše babičky, není nad pořádnou, silnou, horkou polévku. V zimních dnech přijde vhod dvojnásobně. Vývary a nezahuštěné polévky navíc zasytí, aniž by vám nabouraly redukční dietu.
  • Před 1 měsícemPredátoři moří ustupují predátorům souše – lidem. Končí v polévce.
  • Před 1 měsícemNe každý ji má rád, ale často se objevuje jako ozdoba polévek, hlavně vývaru, a karlovarské knedlíky by bez ní nebyly to pravé ořechové. Petržel má sice specifickou chuť, tu ale kompenzuje řadou prospěšných látek a léčivých účinků. Proč byste se měli naučit ji jíst?
  • Před 1 měsícemBabičky říkávaly, že polévka je grunt. A v zimě to platí dvojnásob, polévky jsou mimořádně chutné, rychle hotové a vydrží v lednici několik dní.
  • Před 1 měsícemV Hongkongu žijí různí hadi – od jedovaté kobry královské až po větší druhy, jako je krajta tmavá. Pokaždé, když někdo uvidí, jak se některý z těchto živočichů nebezpečně přibližuje obydleným místům, nebo se dokonce plazí do domu, pouští se Ken Lee do práce. Ale na rozdíl od odchytávačů hadů, jejichž úlovky obvykle končí v polévce v hadích restauracích, on odchycené plazy neprodává, píše agentura AP.
  • Před 1 měsícemMůžete je upéct nebo ugrilovat, přidat jako přílohu k masu nebo zamíchat do polévky. Už jste někdy přemýšleli o fazolích coby o ideální potravině? Pokud ne, rozhodně jim dejte zelenou!
  • Před 1 měsícemZelná polévka už tu byla. A čas od času její obliba nabírá na intenzitě, protože kdo by nechtěl výrazně zhubnout za necelý týden? Že jste o ní v životě neslyšeli? Určitě ano, ale možná pod názvem tukožroutská polévka.
  • Před 1 měsícemKuřecí vývar je základem mnoha polévek a jídel. Ta dnešní je plná jemného kuřecího masa, mrkve a brokolice. Vydá za plnohodnotnou večeři a jistě bude chutnat i dětem.
  • Před 2 měsíciMikrovlnná trouba je neocenitelnou součástí mnoha domácností, usnadňuje a urychluje přípravu jídla, talíř polévky je ohřátý během minuty. Přesto má práce s oblíbenou mikrovlnkou svoje pravidla, která je dobré znát. Nepatří do ní nejen některé nádoby, ale také často oblíbené potraviny. Co bychom tedy v mikrovlnné troubě ohřívat rozhodně neměli?
  • Před 2 měsíciSbírání hub, i když je krajina pokrytá sněhem, není žádnou velkou novinkou. Ovšem vždy je nutné před usilovnými hledači hub v takových ztížených podmínkách smeknout. A ti vám jistě rádi prozradí, na čem všem je možné si v zimě pochutnat. Jedním z houbařů, který holduje svému koníčku celoročně, je i amatérský mykolog Marek Nývlt z Prostějovska.
Budete mít zájem:  14. Platová Třída Lékař?

Diskuze Diskuze bez žvatlání

Velikost písma:

Šaryk co se týče soli, tak to prý vůbec není tak horké, jak se říká.
Ale všechny zdroje, které o tom mluví, jsou co vím v AJ, takže jen
věřím tomu, kdo mi to přetlumočil, bo jsem líná to číst.
cituji: [quote:79eddefa0e]Přesolování je typické pro kuchyně, které
nemají dost přirozených zdrojů glutamanu, nejen pro tu naši. Když nemáme
čím jiným zvýraznit chuť jídla, musí nám posloužit sůl. Otázka je, co
je přesolování. Že sůl zadržuje vodu, je samozřejmě pravda, ale na
druhou stranu lidé, kteří hodně solí, obvykle málo pijí. Doporučené
minimum sodíku je 500 mg denně, za bezpečné se ale považuje až 5 750 mg.
Průměrný Američan se údajně pohybuje někde kolem 3 500 mg na den,
průměrný Čech na tom nebude o moc hůř. Bez poškození tělesných
funkcí dokáže většina lidí snášet cokoliv od minimálních 250 mg až
po 30 000 mg sodíku na den. Já bych to nezkoušela, ale když se našli lidi,
co s tím experimentovali za mě, tak jim budu aspoň částečně věřit
Mrknutí

Kamilio spíš mě zajímá faktický rozpor mezi „nenarušovat poměr iontů
sodíku a draslíku“ a „výrazně omezit solení,“ protože přesně
k tomu narušení musí logicky dojít, jakmile člověk jenom omezí sůl, ne?
Ne že bych chtěla rýpat, ale právě před zvýšením poměru draslíku
varují studie, se kterými pracuje Salt Institute. Ale konec konců, člověk
je tvor přizpůsobivý a nakonec se s tím zase nějak srovná Úsměv

Je to z jinýho fóra, a diskuze tam byla docela obsáhlá, a mj závěr
z toho je, že sůl je potřebná a aby začala být škodlivá, to by jí
muselo být o mnoho víc, než my běžně jíme. Čímž teda nechci
poučovat, jen se vyjadřuji k zažitému mýtu, že solit není zdravé

Budete mít zájem:  Vitamíny Vlasy A Nehty?

A ještě pro zájemce – http://www.saltinstitute.org/

saryk75 píše:
Koralka píše:
hm, tak to mně zas přijde o dost lepší pomazánky z nivy nebo
z balkánskýho, než ze salámu a teď ještě jakej je to salám, že? beztak
nějakej gothaj nebo jiná sr….. 
no jo, já mám respekt k soli a plísním, ale o salámech si taky nedělám
iluze, samozřejmě. Jen mi tak přijde ještě snesitelné, že to musí
„naředit“ máslem nebo pomazánkovým máslem, čili těch sajrajtin tam
není moc. Snad… 

IvoV nejsem jen na zelenině, maso už jím. Teda maličko a
občas. Někdy i vajíčko, tak 1 kus za měsíc Ale furt se stravuju asi nenormálně proti
zbytku populace. Chleba namazat máslem a na to plátek sýra nebo neřkuli
salámu, to bych fakt nedala 

janine24 píše:
saryk75 píše:
Koralka píše:
hm, tak to mně zas přijde o dost lepší pomazánky z nivy nebo
z balkánskýho, než ze salámu a teď ještě jakej je to salám, že? beztak
nějakej gothaj nebo jiná sr….. 
no jo, já mám respekt k soli a plísním, ale o salámech si taky nedělám
iluze, samozřejmě. Jen mi tak přijde ještě snesitelné, že to musí
„naředit“ máslem nebo pomazánkovým máslem, čili těch sajrajtin tam
není moc. Snad… 
A ředí to máslem nebo rostlinou náhražkou? Teda margarínem nebo
rostlinným máslem nebo nedejbože ztuženým tukem Teď nerejpu, jen se fakt ptám, protože vůbec
netuším, jestli to takováhle kuchyně řeší nebo někdo
kontroluje.
no to je právě otázka to se právěže do těch jídeláků bohužel
nedostane a přitom je to (aspoň pro mě) taky jedno
z nejdůležitějších věcí. jako co mi sakra řekne název jídla, ze
kterýho nepoznám, co to je? 

Janine co to je rostlinné máslo? Napadá mě akorát kakaové, a tím to
asi neředí.
Podle mě teda margarínem, a tam se dá jen doufat, že ne tím
nejlevnějším, které pravděpodobně bude obsahovat dost těch transněco
kyselin.

Proč ti vadí chleba s máslem?

třeba italský guláš – to je jako co? vím já, z čeho se to přesně
dělá? nevím. takže vypovídací hodnota pro mě žádná……..
a nejzajímavější je jedna ta ranní svačinka – prostě „pomazánka“. a
jako z čeho? no to je fuk, já už jsem smířená, že tam prostě bude jíst
jinak než doma 

nj, já to beru podle sebe, bo mi sůl zvyšuje tlak
a mami byla odstrašující případ, co se vysokého tlaku týče.

Ale sůl v nadměrném množství organismus zatěžuje, to je prostě tak,
ať se diskutuje, jak chce . Blbý je, že se množství obsažené
v potravinách dost špatně hlídá a tak míru jeden prostě netrefí.

No a plísňové síry, to je kapitola sama pro sebe.
Ne, že bych je nerada ale Báře je podstrojovat nechci.

Samozřejmě nic se nemá přehánět a neberu to jako dogma.

noemmi rostlinné máslo je právě náhražky, tj. ztužím
rostlinný olej nebo spíš jeho směsku, aby to neteklo, je to o něco
lacinější než poctivý živočišný tuk a hurá do toho.

Jinak chuťově je
to hodně řídký, něco jako margarín. No a celkově proces výroby nif mof.

Onehdá to Pohlreich vysvětloval jedný kuchařce v Ano, šéfe a donutil jí
ochutnat rostlinný i živočišný a paní se dost divila rozdílu.

Chleba s máslem mi nevadí, ale normální nemůžu a to dobrý natural od
Jíti už došlo a nějak jsem se nedonutila zkusit to domácí vytvořit. Jinak
mě tam příjde nepochopitelný, proč mísit ty chutě. Buď chleba s máslem
nebo se sýrem. Ale oboje mi tam nejede Jo divná osoba 

šaryk tam se právě diskutovalo o tom, jestli sůl doopravdy zvyšuje
krevní tlak (což je jediné, čím by snad měla škodit). Já tomu vůbec
nerozumím, navíc to na sobě nejlíp poznáš sama, že. Tam bylo vysvětleno,
že nezvyšuje, resp. by jí muselo být strašně, strašně moc (co jsem
pochopila já…)
Pokud tobě zvyšuje, tak to samozřejmě víš ty.

No já jen že sůl není asi tak hrozná, jak se říká, no.

Ale s tím tlakem je to taky o dispozici. Já mám extrémně nízký a
jeden z nápadů naší dorostový dr. byl, abych začala víc solit. No a
výsledek byl podrážděnej žaludek, nechutenství a ještě nižší tlak.
Takže třeba pro mě to solení moc není a trávení mi na to reaguje. Zrovna
tak i na glutamát nebo na větší množství neglutamátový sojový
omáčky.

Korálko – sloupcová metoda je super, ale já bych u vás
hladověla . My jak máme zeleninové rizoto nebo
těstoviny s brokolicí, tak si to chlap pochvaluje a mi kručí v břuchu
, mám potřebu se docpat.

Zu – jasné, jenom abys věděla, žes to dělala správně
. Ovšem nechat se přikurtovat na půl hodiny
na monitor DO LEHU – to jsi vícerodička  ?

Pomazánkové máslo je fajn, ale co jsem poslední dobou potkávala pod
tímto názvem…  .

Mně je minimálně sympatické, že se dítě ve vzdělávacím zařízení
naučí nefrflat (s nucením do jídla to nemá co dělat, to je hnus). Já
takhle vyrostla na spoustě jídelen a sním skoro všechno, nejsem vybíravá.
Až bude nouze, snad hlady nepojdu.

To jsem takhle vždycky v menze poznala
městské studentíky od vesničanů, co si je maminka rozmazlila domácí
stravou (ačkoli oni do menzy často vůbec nepáchli).

To není nic proti janine , jen prostě všežravci mají mnohem větší
šanci na přežití než specialisti  .

noemmi – až pověsím pračku, co stále nedoprala, můžu
prát šedé a černé  .

A jste si jisté,že ty pomazánky dělají kuchařky ve školce?Můj muž
totiž tvrdí,že používají takové ty dělané,co se koupí
v lahůdkách.To snad ne?Třeba nivovou…vždyť tam člověk vůbec nemůže
vědět,co tam vrzli.

Janine ,ty si byla vegan?Jeden čas jsem o to taky
zkoušela,ale nedokázala jsem to-moc miluju sýry. 

Já nejsem rozmazlená, já jsem prostá holka z vesnice, co nezažila
kupování sušenek, bonbonů nebo lízátek. Sociální případ Ale když já z toho všezravectví mám
vážně potíže.

Takže dilema – přežít s alergií a podrážděným
žaludkem nebo žlučníkem, že lezu po zdi nebo nepřežít se zdravou
stravou, co mi chutná, občas doplněnou masem nebo sušenou šunkou A do menzy jsem nemohla, bo jsem
nestíhala 

margaríny jsou děsný sračky ale jako fakt. sorry za výraz…
ale zas pro mou lenost je roztírání ztuhlýho másla někdy fakt opruz, tak
si trochu kupuju olivový rostlinný máslo co má 70% tuku
sůl – no já třeba solím velmi málo (nejen pro jonyho, ale i pro nás
velký), ale tyhle sýry mám moc ráda.

když je hodně slanej jen ten sýr,
ale kompenzuje se to méně solením ostatního, tak si myslím, že je to
ok.
jonymu jsem sůl omezovala jen asi do roka, to neměl solenýho téměř nic, bo
nejsou prý ještě tak vyvinutý ledviny, a pak jsem přidávala velmi
postupně.

plísňový dávám jonymu sice minimálně, ale že bych ho chtěla před nima
zcela uchránit, to nemusím.

lentilko, chlap někdy taky frflá, že jako mu to nestačí, tak si pak jde
koupit nějakej kus masa, strčí do trouby a pár dní z toho žije já si pak od něj taky ďobnu, ale jinak to
nemusím. sama občas udělám jen kuřecí nebo ryby.

Zu , tož fajne, až na tu PA (tak to tu děláme už
100 let… ). Užívej si miminko,
k protiprdovým opatřením přidám ještě nahřívání fénem (přes ruku,
ať ho nespálíš), dá se při tom i masírovat olejem a doporučení, ať to
nebereš jako osobní selhání – D. řval, ať jsem jedla co jsem jedla.

V té školkové stravě se nevyznám, D. to moc nechce, takže druhý oběd
zvalí ještě doma.

Ivo – tož ať to je rychlé a co nejméně
nepříjemné.

Žlutá kočka – paní vyrábějící šátky – poslala
Michleně do Suchdola jako testovací toto http://eshop.zlutakocka.cz/…-se-lnem.htm
a prý se jí v tom dobře nosí, tak jsem to chtěla zkusit (zlaté oko, je to
normoš hezky obroubený damaškový ubrus).

Lentilko – třeba je Štěpánek v podmínce – až jak se bude chovat  .

Maxíci se na srazu chovali velemravně, jen z Lentilky mluví černá
závist, bo si nechala od pana Lentilkoveho nakukat, že by pod ní houpací
koš prasknul, a pak jen mlsně zahlídala (umí vůbec Štěpánek tak fajně houpat jak
Dalísek  ?).

Xeňo – vidíš, socializace bylo děvuškám potřeba  .

O decentním chování svých ratolestí ráda čtu,
protože dnes mi při velmi příjemném rozhovoru na téma proč paní učitelka
valí Dalka po pazurách (což se mnou D.

dvě poslední noci řešil) bylo
řečeno, že to s ním jinak nejde , protože jim všem pořád ubližuje.

Možná kdyby furt necpal ty lysohlávky, že… ale zas co mu dávat, maso
denně prý tež není to pravé ořechové :smajlíkdrbající se
na hlavě:

Noemmi – z námahy by ti to mělo přestat/normalizovat se,
když se přestaneš namáhat.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector