Přemíra chia semínek způsobí zažívací potíže

Chia semínka se zdají být nyní tak věhlasnou potravinou, až je to podezřelé. Možná právě proto se kolem nich zvedá vlna zvědavosti. Opravdu nemají vedlejší účinky?

Žádný strach, nejedná se o alarmující zprávu, která by hlásala „chia semínka jsou zdraví nebezpečná“. Když si ohlídáme množství, přinesou nám mnoho užitku. A proč je tedy potřeba být obezřetný?

Vedlejší účinky chia semínek, aneb čeho je moc…

Vysoká energetická a kalorická hodnota

Chia semínka mají nemálo pozitivních vlastností, kterými vynikají. Ovšem, jak to bývá u téměř všech sebevíce skvělých potravin, i příjem chia si musíme hlídat.

Dávkování je podle internetových zdrojů dost nejednotné. Faktem ale zůstává energetická hodnota cca 209 kJ a 49,83 kcal na 10g dávku. Nadměrná konzumace chia proto výrazně zvyšuje náš energetický příjem a není vhodná k účelné redukci váhy.

Alergie

Alergie je dalším pomyslným otazníkem u chia semínek. Alergie vznikají  z lecčeho a je jistá možnost, že vytváříme antigeny také proti nim. V tomto období, kdy vše okolo nás kvete, můžeme objevit řadu zkřížených alergií.

Nicméně, opět je dobré řídit se střídmým množstvím a pravděpodobnost alergické reakce se zmenší na minimum.

Zažívací potíže

Vyšší dávky (nad 2 lžičky denně) mohou u citlivých jedinců vyvolat zažívací obtíže – nadýmání, nebo v horším případě průjem. To bývá poměrně ojedinělé a špatně detekovatelné. Důvody těchto problémů mohou být ve výsledku zcela jiné.

Přemíra chia semínek způsobí zažívací potíže

Kdo by měl být s konzumací chia opatrný

  • Lidé trpící problémy se žlučníkem a slinivkou by měli konzumovat opatrně jakákoli semena. Ideálním řešením je si semínka umlít na mouku, nebo je konzumovat v podobě nápoje.
  • Pacienti užívající léky na ředění krve – semínka si dopřávat můžete, ale příjem si opravdu hlídejte.
  • Osoby s nízkým krevním tlakem – semínka tlak mírně snižují, proto pokud máte tento problém, nejezte celou denní dávku semínek naráz, ale rozdělte si ji.

Kvalitní chia semínka jsou rozhodně zdravá a nemusíte se jich bát. Do 2 lžiček za den mohou náš jídelníček jedině obohatit a příjemně zpestřit.

Vždy však poslouchejte své tělo. Umí si samo říct a dává signály, že už má dost nebo mu něco schází.

Chia semínka: použití, účinky a jak je dávkovat?

Přemíra chia semínek způsobí zažívací potíže

Chia semínka nebo také pod názvem Šalvěj hispánská patří k dnešnímu trendu zdravého životního stylu. Určitě má každý z nás, kdo se trochu věnuji zdravé stravě, plný instagram chia semínek.

Často můžeme chia semínka najít pod tzv. superpotravinou pro její nutriční obsah. Jsou ale chia semínka opravdu tak zdravá, jak udává dnešní trend? Čtěte více a dozvíte se jak to tedy je.

Aztékové tuto potravinu často užívali před válkou nebo souboji, jelikož dodá tělu energii a vytrvalost. Slovo Chia se dá přeložit také jako síla a byla v historii hojně využívaná při běhu. Konzumace Chia semínek se datuje již do doby 3500 let př. n. l. , kde se servírovala v Mexiku jako obřadní pokrm.

Chia semínka jsou původem z Mexika a v historii se dokonce používala jako měna.

Mezi pozitivní účinky na lidský organismus patří zejména zlepšení pokožky, silné kosti, pozitivní vliv na srdce a svaly.

Chia semínka obsahují nepřeberné množství vitamínů, minerálů a hlavně vápníku. Dále v semínkách můžeme najít omega 3 mastné kyseliny, které jsou velice důležité pro vstřebávání vitamínu A,K,D a E.

 Sacharidy v semínkách tvoří z 80% vláknina a tak se hodí do diety. Tuky tvoří z cca 80% omega 3 mastné kyseliny a 20% omega 6.

Tímto množstvím se chia semínka zařazují k jednomu z největších zdrojů omega 3 mastných kyselin z rostlinné stravy (mají dokonce více omega 3, než lněná semínka).

Vláknina – Jedná velká lžíce Chia semínek nám doplní až polovinu denní dávky vlákniny. Vláknina nám napomáhá zamezovat pocit hladu a udržuje naše tělo zdravé.

Omega 3 – Omega 3 nám pomáhají udržovat zdravé krevní cévy, srdce a celý náš kardiovaskulární systém. Chia semínka obsahují velké množství těchto kyselin a je dobré je zařadit do našeho jídelníčku jako prevenci například proti srdečním chorobám.

Vápník – Chia semínka také obsahují dost vápníku, který nám udržuje ve zdraví kosti a svaly. Tato potravina je tedy dobrý zdroj pro lidi, kteří nejí mléčné potraviny ani maso.

Fosfor – Semínka obsahují fosfor, který hraje důležitou roli v našem těle při ukládání energie a zároveň pozitivně působí na svalový systém.

Hořčík – Chia obsahují hořčík, který udržuje naši nervovou a svalovou soustavu.

Zinek – Chia semínka jsou bohatá na zinek, který podporuje zvýšení leptinu. Leptin je hormon, který hraje klíčovou roli při regulaci vaší chuti k jídlu. Dále leptin určuje spotřebu energie ve vašem těle.

  • Selen – Selen zabraňuje volným radikálům napadat naše zdravé buňky a působí tedy jako antioxidant.
  • Mangan – Chia jsou také zdrojem manganu, který je důležitý například při tvorbě červených krvinek.
  • Železo – Železo nám napomáhá také při tvorbě červených krvinek.
  • Další Vitamíny, které můžeme najít v Chia semínkách jsou Vitamín C a B12
  • Chia semínka a aminokyseliny

Chia semínka se ukazují jako kvalitní zdroj aminokyselin a obsahují celkem 18 z celkových 20 typů aminokyselin. Mají také poměrně velký poměr BCAA a to je také důvod, proč jsou v oblibě u sportovců a kulturistů. Mezi hlavní aminokyseliny s největším obsahem patří zejména Tryptophan, Histidine a Threonine.

Pomáhají nám Chia semínka při hubnutí?

Na internetu je spousta diskuzí, zda se dá pomocí chia semínek zhubnout, či nikoliv. Pravdou je, že Chia semínka se nám při konzumaci v těle větší až 20x a tím pádem vydržíme dlouho plní a nemáme tak často chuť si dát něco sladkého.

Výhodou Chia semínek je, že prodlužují dobu, při kterých se mění sacharidy na jednoduché cukry a tím pádem se v těle udržuje nízká hladina inzulínu, což zabraňuje tloustnutí.  Chia semínka mají také velký obsah bílkovin a proto jsou důležité při dietách, jelikož vám pomáhají udržovat a budovat svalovou hmotu, zatím co ztrácíte tuk.

Chia semínka tedy nemají nějaké zázračné složení, po kterém ihned zhubneme, ale můžeme tyto semínka použít jako základ pro náš hubnoucí jídelníček. Tolik vlákniny a antioxidantů nám určitě pomůže zhubnout. Ideální je si dát ráno lžíci Chia semínek do bílého jogurtu a hlad na pár hodin zajisté zmizí.

Jedna velká lžíce Chia semínek nám pokryje téměř 50% vlákniny na den.

Chia semínka a vliv na naše zdraví

Omega 3 jako prevence proti srdečním chorobám

Chia semínka chrání naše tělo proti zánětům, regulují hladinu cholesterolu, ale hlavně má velké množství omega 3 kyselin, které nám pomáhají snižovat tlak. Omega 3 je velmi dobrý pomocník při zánětech v krevních cévách, které mohou způsobit srdeční infarkt.

Chia semínka také zvyšují dobrý cholesterol HDL a zároveň snižují ten špatný cholesterol pod označením LDL a tím pádem napomáhají zdravému kardiovaskulárnímu systému našeho těla.

Chia semínka mají dokonce větší množství Omeg 3 mastných kyselin, než mají některé ryby a jsou tedy dobrým zdrojem Omega 3 nejen pro vegetariány.

Podporuje trávení

Chia semínka zvětšují svůj objem až 20x a tím se cítíme více plní a méně hladoví. Tato potravina nemá skoro žádné sacharidy a naopak nám dodá spoustu vlákniny a tím pádem je to super věc do nízkosacharidových diet.  Navíc tato semínka působí prebioticky a podporují růst zdravých bakterií v našich střevech. Chia také napomáhá odvádění toxinů z těla.

Chia semínka jsou plná antioxidantů

Chia semínka jsou plná antioxidantů, která bojují proti volným radikálům. Volné radikály nám v těle napadají buňky a způsobují stárnutí a jsou také jednou z příčin rakoviny.

Chia semínka chrání naše zuby

Dnešní běžná strava, která obsahuje špatné tuky a jednoduché cukry nám vytváří zubní kaz, který po delší době musíme odstranit pouze za pomocí zubaře. Chia semínka nám právě napomáhají v boji proti zubnímu kazu, díky velkému množství minerálů, které jsou klíčové v boji proti těmto kamenům.

Pokožka a předčasné stárnutí

Díky antioxidantům v Chia semínkách může naše tělo bojovat proti volným radikálům a tím zabraňuje předčasnému stárnutí kožních buněk. Antioxidanty jsou také klíčové při obnově kožních buněk při zranění.

Zdravé a silné kosti

Tyto semínka obsahují vápník, hořčík a fosfor a jsou tedy dobrým zdrojem pro naše zdravé kosti. Pokud máte alergii na mléčné výrobky jsou právě Chia semínka dobrým zdrojem vlákniny, bez zbytečných alergických reakcí, které můžou mléčné výrobky vyvolat.

  1. Detox našeho těla
  2. Semínka chia bojují proti volným radikálům, zánětům a díky vysokému podílu vlákniny nám vytlačují z těla ven toxiny.
  3. Chrání proti cukrovce

Vláknina, omega 3 kyseliny nám napomáhají proti vysoké hladině cukru v krvi a tím zabraňují vzniku cukrovky. Pokud jíme hodně nezdravá jídla bohatá na jednoduché cukry, tak máme velmi vysokou hladinu cukru a tím pádem se zvětšuje riziko vzniky cukrovky a dalších chorob.

Buduje svalovou hmotu a regeneruje svaly

Tyto semínka obsahují 17 g bílkovin na 100 g a tak se řadí mezi dobré přírodní zdroje proteinu, pomocí kterých tělo buduje svalovou hmotu. Chia semínka také pomáhají při regeneraci svalových vláken.

Nežádoucí účinky Chia semínek

Zažívací potíže

Při příliš velké konzumaci Chia semínek se může stát, že se u nás projeví nadýmání a dokonce i průjem. Denně tedy stačí jen několik lžiček Chia semínek.

Budete mít zájem:  Reflexní masáž a terapie – odborné informace – jak se tato masáž dělá?

Alergie

U Chia semínek není alergie příliš známá, ale může se objevit u některých lidí.  Na pozoru by měli být lidé, kteří mají alergii na horčičná semínka. Alergie se většinou projeví jako průjem, svědění kůže a očí.

Snižuje krevní tlak

Chia semínka obsahují velké množství omega 3 kyselin, které napomáhají snižovat krevní tlak. Pokud tedy máte nízký tlak, tak je dobré konzumovat Chia semínka v rozumné míře.

Chia semínka jsou dobrá volba pro vaši snídani, dají se jíst například v jogurtu s ovocem.

Chia semínka a těhotenství

Těhotenství může nastávající maminku připravit o spoustu důležitých živin a tak je potřeba vitamíny a minerály neustále doplňovat. Zařazení Chia semínek do jídelníčku při těhotenství dodá energii nejenom matce, ale i dítěti.

Mezi nejhlavnější vitamíny a minerály můžeme zmínit například vápník, železo, fosfor a hlavně také vlákninu. Dále se nesmí zapomenout na omega 3 mastné kyseliny, které jsou důležité pro správný vývoj plodu a jeho mozku a srdce.

Například vápník hraje velmi důležitou roli pro správný vývoj dítěte a v Chia semínkách ho najdeme ve velkém množství. Železo nám při těhotenství pomůže při tvorbě červených krvinek.

Vysoký krevní tlak může být risk pro těhotné a tak je konzumace Chia semínek dobrá pro udržení správné hladiny cukru v krvi. Chia semínka také pomáhají uvolňovat energii po celý den.

Nastávající maminky si tedy mohou bez problému dopřát každé ráno jogurt s Chia semínky a ovocem pro zdravý vývoj dítěte. Pokud však mají problém s trávením, je dobré se vždy poradit s vaším doktorem.

Jak dávkovat a jíst Chia semínka?

Namočit

Chia semínka mají oříškovou chuť a většinou se přidávají do jogurtu s ovocem. Pro nejlepší účinek je dobré vždy semínka namočit. Nejlépe je namáčet v poměru 1:10, to znamená přibližně lžicka a půl na hrneček vody nebo mléka. Chia semínka zvětší svůj objem většinou do 5-15 minut.

Drcené

Jako i další semínka, můžeme i tyto rozmixovat nebo nadrtit a použít dále do receptů na pečení a vaření. Jelikož obsahují tyto semínka omega 3 mastné kyseliny, je dobré je po namletí dát do sklenice a následně uchovávat v lednici.

  • V syrovém stavu
  • V syrovém stavu se dle našeho názoru nejhůře jí, jelikož jsou tyto semínka malá a často tak uvíznou mezi zuby.
  • Závěr:

Chia semínka hrají ve zdravé stravě významnou roli a přestože se objevila v obchodech až v posledních letech, tak by se měla určitě objevit v kuchyni každého člověka, který se stará o své zdraví. V kombinaci vlákniny, vitamínů a bílkovin se můžou Chia semínka řadit mezi superpotravinu.

Lokální super-potraviny

Některé Lokální super-potraviny

Některé super-potraviny jsou skutečně zdravé pouze ale v dostatečném množství. Pokud vám někdo ale vnucuje, že je něco zdravé, víte, že i chleba je zdravý 🙂 ?

Přemíra chia semínek způsobí zažívací potíže Co je

Superpotravina je marketingové označení pro potraviny, která mají vysoký obsah látek, která by měly prospívat zdraví.

Superfood is a marketing term for food with supposed health benefits as a result of some part of its nutritional analysis or its overall nutrient density Pozor většinu „zdravých“ či módně super-zdravých potravin musíte jíst v dostatečném množství
obvykle min. cca 1-2 lžíce.  Víte že, například m´dní drahá Chia semínka se složením podobají řadě českých olejnatých semen viz níže.

Olejnatá semena (1. LF UK, NT) – Olejnatá semena  –  1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy

Jaké máme české superpotraviny? Med (pozor neohřívat nad 43°C)
Křen
Cibule
Česnek
Mák
Slunečnice – slunečnicová
Lněná semena (len setý)
Sezamová semena (sezam indický)
Hořčičná semínka (plodiny rodu Brassica)
Dýňová semínka (tykev obecná)
Konopná semínka (konopí seté)
Rakytník
(ne jen) Kořenová zelenina ovoce Tvaroh … … … Dobré jsou také České, ideálně za studena lisované, oleje Řepkový, Slunečnicový … viz link skoro dole

Ale než kapku drahého oleje tak vám mnohem více prospějí 2-3 lžíce levného „šuntu“.

Pokud nevíte jak oleje konzumovat tak třeba i pečivo (chleba) lze například trochu máčet v oleji.

Superpotraviny po česku: Které lokální produkty vyzkoušet?

Tvaroh – Naše lokální SUPERPOTRAVINA

Mák: Česká superpotravina

Přemíra chia semínek může způsobit zažívací potíže 

Jaká jsou oblíbená semínka? I.díl

Jaká jsou oblíbená semínka? II.díl

  • Seznamte se: Superpotraviny
  • Znáte med, cibuli, máslo, lněná semínka a třeba maliny?
  • https://darinasindelarova.cz/21-pribehu-ceskych-superpotravin/
  • VŽDY používejte racionální selský rozum a neskákejte na každou módní nebo marketingovou vln. 
  • Nedělejte si tedy starosti o zítřek.  Evangelium dle Matouše 6:25 – 34
  • Řepkový versus Olivový olej – asi se budete divit

  • Zdravý jídelníček prý možná šetří životní prostředí, dokazuje to vodní stopa

21 příběhů českých superpotravin
Jak se o své tělo staráte, tak se asi budete cítit ale nic nemá smysl přehánět, ani starání se …

www.wikiskripta.eu/w/Angíny

K zásadním pravidlům při léčbě lehké angíny bez „chemie“ a užití antibiotik patří:

  • klid a odpočinek
  • výrazně zvýšený příjem tekutin
  • výrazně zvýšený příjem vitaminu C, pro lepší vstřebávání např. v tekuté formě. doporučuje se denní dávka okolo 1000 mg
  • česnek jako přírodní antibiotikum, pro zesílení účinku ve spojení s petrželí
  • olej z oregana – další přírodní antibiotikum, má dezinfekční a léčivé účinky
  • silně protizánětlivě působí a od bolesti a teplot pomůže kúra z bílé vrby, k dostání v balení sta kapsulí
  • jako výživa pro organismus a prevence zánětlivých onemocnění poslouží výtažek z peruánské rostliny s názvem Kočičí dráp
  • extrakty z bezu černého nebo z rakytníku
  • přírodní kloktadla např. s heřmánkem či šalvějí
  • bylinné roztoky
  • hluboký odpočinek
  1. Tonsilla palatina (patrová mandle)
  2. Sebrali vám lékaři krční mandle? Vědci pro vás mají velmi špatné zprávy
  3. CO JE VLASTNĚ ANGÍNA?   PŘÍZNAKY ANGÍNY

  4. PREVENCE

patří mezi důležité lymfatické orgány, které se podílejí na tvorbě imunologické bariéry těla, a to zejména kontrolou přijímané potravy a vdechovaného vzduchu.
Nejlepší prevencí angíny je zdravé stravování, fyzická aktivita, kontrola stresu a v neposlední řadě vysoká osobní hygiena.  Především pak ústní hygiena jako je pravidelné čištění zubů, ale i používání mezizubních kartáčků a OKAMŽITÁ desinfekce mandlí a hrtanu při každém, byť nepatrném, pocitu „škrábání v krku“.
Za tímto účelem doporučujeme např.: STREPTOkill, který je navíc z přírodních zdrojů a nevzniká na něj rezitence, takže ho lze užívat bez obav při jakémkoliv nepatřičném pocitu v hrdle. Dále doporučujeme pravidelné mytí rukou, které chrání nejen Vás, ale navíc Vaše okolí před přenášením bakterií či virů. Je také rozumné, omezit kontakt s nakaženými osobami, které doposud nezačali svoji léčbu. Bílkoviny v potravinách: 35 nejbohatších zdrojů ROZHOVOR s Ing. Hanou Stříteckou, Ph.D. Bílkoviny jsou však naprosto nezbytné pro obnovu buněk, imunitní systém, tvorbu hormonů, enzymů a mnoho dalšího …

Je jen potřeba dotat, že využitelnost bílkoviny v našem těle záleží na obsahu esenciálních aminokyselin – tzv. aminogram. 

  • V živočišných zdrojích je aminogram vždy kompletní, v těch rostlinných už tomu nebývá pravdou, a proto je u rostliných zdrojů potřeba více kombinovat.
  • Vegani si musí dávat pozor na vitamíny, tvrdí studie. Hrozí jim nespavost a rozvoj depresí
  • PROBLEMATIKA NEDOSTATKU VITAMÍNU B12
  • VITAMIN B12 – SPRÁVCE KRVETVORBY, DNA A MOZKU
  • šalvěj hispánská

zdraví
výživa
superfood  super-potraviny
super potravina

Chia semínka: Účinky a dávkování

Chia se řadí mezi superpotraviny a na našem e-shopu patří mezi nejprodávanější semínka. Z jejich složení a účinků se může zdát, že čím více jich sníte, tím více vám pomohou. Jenže to není pravda. Pojďme se společně podívat na to, jak chia semínka ovlivňují náš organismus a kolik jich můžete za den sníst.

Co jsou chia semínka?

Chia jsou semínka plodiny šalvěje hispánské. Obsahují mnoho vitamínů, minerálů a antioxidantů. Jsou jedním z nejvýznamnějších zdrojů omega-3 nenasycených mastných kyselin. Dnes jsou chia semínka součástí zdravé výživy a oblíbenou surovinou vegetariánů a veganů.

Jaké mají chia semínka účinky

  • Chia snižují krevní tlak a hladinu zánětlivých markerů CRP. Pomáhají při léčbě diabetu druhého typu. [zdroj]
  • Chia semínka zvyšují sportovní výkonnost stejně, jako iontové nápoje. [zdroj]
  • Chia snižují riziko srdečních onemocnění. [zdroj]
  • Množství obsažené vlákniny navozuje pocit sytosti a působí na správnou činnost střev. [zdroj]
  • Obsažené omega-3 mastné kyseliny obecně podporují funkce mozku a těla. Chia ale obsahují především nesprávný typ kyselin, které tělo nemůže efektivně využít. [zdroj]
  • Semínka na sebe vážou vodu a chrání tak organismus před dehydratací. Využijí například sportovci.
  • Obsažené antioxidanty mohou zpomalovat stárnutí pleti.
  • Chia obsahují pětkrát více vápníku, než mléko, který podporuje stavbu kostí. Jsou tedy skvělým zdrojem pro všechny, kdo nejedí mléčné výrobky.
  • Mohou potlačovat záněty a zlepšovat celkovou imunitu.
  • Mohou ulevovat při bolestech svalů a kloubů, a urychlovat regeneraci po úrazech a operacích.

Doporučená denní dávka chia semínek

Běžně se doporučuje konzumovat maximálně 2 polévkové lžíce chia semínek denně (zhruba 28g). Žádná studie ovšem doporučenou denní dávku zatím nestanovila.

Pokud se u vás projeví nějaké zdravotní komplikace po zařazení chia semínek do jídelníčku, poraďte se s lékařem ohledně jejich dalšího užívání.

Vedlejší účinky chia semínek

Zažívací potíže

Náhlé zařazení chia semínek do denního příjmu potravin může mít za následek zvýšenou plynatost, případně narušení vstřebávání živin. Může za to obsažená vláknina, na kterou vaše tělo nemusí být zvyklé. V takovém případě přidávejte chia semínka postupně a pijte hodně vody.

Přílišné povzbuzení

Lidé citlivější na povzbuzující látky, jako je například kofein, by se měli mít na pozoru. Konzumace většího množství chia semínek pozdě odpoledne nebo večer může takovým lidem způsobovat problémy se spánkem.

Alergie na chia

Na chia semínka také můžete být alergičtí. Především pokud trpíte alergií na hořčičné, nebo sezamové semínko.

Přemíra chia semínek způsobí zažívací potížeMrkvový chia pudink

Kdo by měl být s konzumací chia semínek opatrný

Ačkoliv jsou chia poměrně bezproblémová potravina, někteří lidé by si měli dát pozor.

Lidé s problémy v oblasti slinivky a žlučníku

Tito lidé by měli konzumovat jakákoliv semínka v co nejjemnější variantě (rozemletá na mouku), případně ve formě nápoje.

Lidé s nízkým krevním tlakem

Chia semínka mohou, ačkoliv pouze dočasně, snižovat krevní tlak. Pokud na nízký tlak trpíte, rozložte si denní dávku semínek do více pokrmů, abyste zbytečně nezatěžovali organismus.

Lidé užívající léky na ředění krve

Ačkoliv nejsou prokázané žádné kontraindikace s léky, raději se nejprve poraďte s lékařem.

Lidé s problémy s polykáním nebo zúženým jícnem

Semínka v suché formě se mohou nalepit na stěnu jícnu a jejich odlepení může být zdlouhavé. Chia semínka proto konzumujte raději namočené ve vodě, nebo v potravě.

Chia semínka v těhotenství

O bezpečnosti užívání chia semínek během těhotenství a kojení nejsou dostatečné důkazy. Pro jistotu se jejich konzumaci raději vyhněte.

Chia semínka a hubnutí

Pokud nezměníte jídelníček a nezačnete se více hýbat, pouhé přidání chia semínek vám zhubnout nejspíš nepomůže. Chia zázračné účinky bohužel nemají.

Jejich přidání do jídel vám ale pomůže být sytější s menšími porcemi jídla, protože chia s tekutinou nabobtnají. Zvětšíte tak objem porce, aniž byste přidávali kalorie nebo tuky.

Recepty z chia semínek

Superpotraviny! Bomba pro vaše zdraví nebo peněženku?

Přemíra chia semínek způsobí zažívací potížeFoto: pixabay.com

Když se řekne superpotravina, mnozí si pod tímto názvem představí nějaké exotické ovoce, semínka nebo třeba zelený prášek. Věříme i tomu, že tyto potraviny mají nějakou přidanou hodnotu nebo jsou dokonce zázračné. Je to pravda nebo pouhý marketing? Případně jaké superpotraviny máme zařadit do jídelníčku?

Za superpotraviny neboli superfoods se považují potraviny, které mají výjimečně vysoký obsah určitých živin na gram hmoty. Specificky se tedy jedná o potraviny hodně koncentrované.

Proto se tak typicky označují zejména různé dehydrované prášky nebo specifické druhy semínek. „V opačném případě bychom vlastně mohli za superpotraviny označit vše, co roste v přírodě nebo je třeba bio.

To znamená od třešní přes cibuli až po mrkev, jenže tam je potřeba sníst vysoký objem pro dosažení stejného objemu živin a to je v čerstvém stavu náročnější,“ vysvětlujete zakladatelka společnosti LIFEFOOD zabývající se výrobou raw produktů Ing. Mgr. Tereza Havrlandová.

Mezi známé superpotraviny patří například kořen maca, chlorela, chia semínka, kakaové boby, spirulina, sušená šťáva z mladého ječmene nebo borůvkový a acaí prášek.

Nejsou superpotraviny jako superpotraviny

V dnešní běžné stravě ubývá obsah živin a to zejména v důsledku jejich špatného pěstování. Obrovské množství plodin vyrůstá z prakticky mrtvé země, která je napuštěná nejrůznějšími chemikáliemi.

Rostliny a plodiny vypěstované takto nešetrným způsobem nepředstavují pro tělo plnohodnotnou stravu, ale dokonce můžou způsobovat různé alergie, intolerance a civilizační onemocnění. A platí to bohužel i pro některé superpotraviny, od kterých očekáváme vysoký obsah živin.

Pokud chcete pro své tělo i přírodu to nejlepší, jezte co nejvíce potravin v bio kvalitě. Nejenže tím tělu dodáte skutečné živiny, ale ještě podporujete bio farmáře, kteří obnovují a udržují přírodu.

TOP 10 nejznámějších zahraničních superpotravin

Acai berry

Tyto drobné plody jsou velmi vzácné antioxidanty, které jsou známé svými blahodárnými účinky na snižování cholesterolu v krevním oběhu a blahodárně působí i na paměť. Acai se dá u nás koupit pouze v prášku a jeho hlavním benefitem je vysoký obsah antioxidantů.

Maca

Maca má pozitivní vliv na libido a mužskou potenci, ale i na ženskou hormonální rovnováhu, plodnost, regulaci cyklů či zmírnění projevů menopauzy.

Konzumace této superpotraviny dále přispívá k celkové pohodě a zkoumá se i její pozitivní vliv na sportovní výkonnost, rychlejší svalovou regeneraci a posílení imunity. Maca je také dobrý adaptogen.

Zvyšuje odolnost organismu proti stresovým situacím a působí proti depresím. Podle průzkumů zlepšuje také paměť, koncentraci a pomáhá proti chronické únavě.

Chia semínka

Chia semínka skvěle zasytí a mají nižší glykemický index. Tvrdí se o nich, že slouží jako prevence proti Alzheimerově chorobě a mají pozitivní vliv i na kůži a mozek. Dalším benefitem chia semínek je vyšší obsah omega-3 mastných kyselin, na které bychom v našem jídelníčku neměli zapomínat. Výborně se hodí k přípravě pudinků, ideálně v kombinaci s čerstvým ovocem a oříšky.

Goji

Goji neboli kustovnice čínská se pyšní především svými skvělými antioxidačními účinky. Kustovnice čínská dokáže harmonizovat činnost jater a ledvin, posiluje obranyschopnost organismu, působí proti alergiím, astmatu a dokonce posiluje zrak. Za zmínku stojí poměrně vysoký obsah železa, zinku, mědi, manganu a chromu.

Chlorella

Chlorella je oblíbená sladkovodní řasa nabitá antioxidačními vlastnostmi chlorofylu. „Chlorella je specifická svými detoxikačními schopnostmi. Její buněčná struktura na sebe dokáže vázat toxiny a odvádět je z těla ven. Mimo jiné i těžké kovy,“ říká Tereza Havrlandová.

Spirulina

Spirulina obsahuje vysokého množství vitaminů, minerálů, aminokyselin, vlákniny, enzymů a dalších látek. Podobně jako chlorella pomáhá s doplněním železa a vitaminů ze skupiny B.

Je bohatá na kyselinu listovou a vitamíny D, K, A, E, vápník, hořčík a draslík. Zajímavé je i to, že spirulina může hrát roli ve sportovní výkonnosti.

Prý umí podpořit tukový metabolismus a ochránit svalovou hmotu.

Baobab

S touto superpotravinou se můžete setkat nejčastěji ve formě prášku. „Baobab prášek je specifický svou sladkokyselou chutí. Pyšní se vysokým obsahem vitamínu C, který se podílí na chodu mnoha tělesných funkcí našeho organismu,“ tvrdí Tereza Havrlandová.

Guarana

Guarana se řadí mezi tzv. povzbuzující superpotraviny. Guarana povzbuzuje, stimuluje pozornost, snižuje únavu, ale na rozdíl od kofeinu je k tělu mírnější, ohleduplnější a nezpůsobuje pálení žáhy. Při dlouhodobější konzumace umí dokonce zvýšit mentální výkonnost, podporuje dlouhodobou paměť a pomáhá i lépe odolávat napětí a stresu.

Lucuma

Lucuma je aromatické ovoce, které je dnes mimořádně hodnocené pro své bohaté nutriční vlastnosti. Podobně jako baobab se s ním setkáte nejčastěji v podobě prášku. Prášek z lucumy má výrazně sladkou oříškově-krémovou chuť s nádechem karamelu. Můžete jej použít jako náhradu mouky do sladkých pokrmů nebo třeba oslazení snídaňové kaše.

Aloe vera

Tato rostlina obsahuje látky, které jsou účinné v boji proti paradentóze, ekzémům, rakovině střev a cukrovce. Kromě toho je aloe vera bohatá na hořčík, zinek, vápník, vitamíny A, C, vitamín B12 a další. Má i silné protizánětlivé a antibakteriální účinky.

Jak jsme na tom se superpotravinami v Česku?

Ačkoliv se superfoods obvykle spojují s exotikou, není tomu tak. I u nás pěstujeme superpotraviny, které rozhodně nejsou horší než ty zahraniční! Věděli jste, že českou supepotravinou je česnek nebo cibule? Česnek má dobré antibakteriální účinky.

Stejně tak obsahuje spoustu antioxidantů cibule. Tereza Havrlandová však upozorňuje na to, že česnek a cibule mohou způsobovat zažívací potíže. Málokoho by pak nejspíš napadlo označit za superpotravinu vločky.

Ovesné vločky obsahují kromě komplexních sacharidů také hořčík, zinek, vitamín B a cennou vlákninu. Pokud si z nich ráno připravujete ovesnou kaši a přidáte si do ní navíc čerstvé borůvky a lněné semínko, dodáte svému tělu řadu prospěšných látek.

Skutečnou superpotravinou v Česku je ale třeba sušený rakytníkový prášek anebo kvašené zelí.

Hitovka chia semínka: Hlídejte si množství, jinak hrozí zácpa a dehydratace

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Znáte chia semínka? Pomáhají budoucím maminkám, hubnoucím, sportovcům i diabetikům a jsou zdravou i chutnou novinkou v jídelníčku. Existují ale některé možné vedlejší účinky, na které byste si měli dávat pozor.

Semínka šalvěje hispánské pěstovali už staří Aztékové. Představovala pro ně stejně důležitou hospodářskou plodinu jako třeba kukuřice. Chia semínka jsou důležitým zdrojem bílkovin, omega-3 mastných kyselin a vlákniny.

Obsahují řadu antioxidantů a minerálů a příznivě ovlivňují hladinu cukru v krvi. Přesto by se to však s jejich konzumací nemělo přehánět – v některých případech totiž mohou způsobit dehydrataci i zácpu.

Existují i názory, že chia semínka mohou zvyšovat riziko vzniku rakoviny prostaty. Je to pravda? Dozvíte se dále…

V jedné lžíci chia (10 g) se nachází přibližně 53 kcal, takže tělu dodají kupu kvalitní energie s ideálním poměrem základních živin. „Zajistí dostatek vstřebatelného vápníku, draslíku, železa, zinku, hořčíku, boru, fosforu a vitaminů A i B,“ rozvádí Petra Schäferová. Proto je ve své praxi doporučuje i těhotným klientkám.

Jak říká Jiřina Mačková, specialistka na výživu z Kralup nad Vltavou, chia výrazně zlepšují vývoj a regeneraci tkání během těhotenství a kojení, při růstu a vývoji dítěte. Upozorňuje ale na obezřetnost při nákupu: „Při nesprávné distribuci a skladování může na semínkách vzniknout plíseň.

“ Proto vybírejte balení s co nejmenším množstvím hnědých zrn. Právě v nich se totiž nachází nejvíce aflatoxinů, karcinogenních mykotoxinů produkovaných plísněmi z rodu Aspergillus. Důvodem k vrácení balíčku je nečistota semen – neměl by se mezi nimi nacházet písek ani nic dalšího.

Foto: Ekaterina Kondratova, Shutterstock.com

Chia pudink s ovocem a ořechy je lahodný

Charakteristickou vlastností chia semínek je schopnost vázat na sebe vodu. Ta stojí za jejich vysokou sytivostí a vlivem na vodohospodářství v těle.

Proto byste měli pamatovat na dostatečný příjem tekutin – absorbováním vody dokážou chia svůj objem zvětšit až na desetinásobek, a mohou tak v krajních případech způsobit i dehydrataci. „Jestliže je konzumujete předem namočené, zajišťují hydrataci organismu.

Kdybyste je ale jedli ve větším množství v suchém stavu, byl by efekt opačný,“ vysvětluje Petra Schäferová.

V dnešní stravě často chybí vláknina a chia semínka jí obsahují dostatek. Proto je třeba s jejich zařazováním do jídelníčku začínat postupně, ideálně po lžičce denně. Střeva totiž vlákninu při prudkém zvýšení příjmu neumějí zpracovat.

„Doporučená denní dávka vlákniny u dospělého člověka činí 25 až 35 gramů. Při zvýšené konzumaci, zejména když na ni nejste zvyklí, hrozí zácpa,“ varuje Jiřina Mačková.

Abyste se této nepříjemnosti vyhnuli, nejezte denně více než dvě polévkové lžíce chia semínek (přibližně sedm gramů vlákniny).

Foto: AS Food studio, Shutterstock.com

Dvě lžíce semínek obsahují asi sedm gramů vlákniny, což je čtvrtina doporučovaného denního množství

Mezi omega-3 mastné kyseliny patří i kyselina alfa-linolenová (ALA) a chia semínka jí obsahují velké množství. A právě ALA může mít, podle některých studií, souvislost se vznikem rakoviny prostaty.

Metaanalýza, zveřejněná v roce 2009 v časopise American Journal of Clinical Nutrition, která výsledky těchto studií přezkoumávala, však nakonec došla k závěru, že toto riziko je údajně velmi malé.

„Pokud bude člověk – muž – konzumovat doporučené množství chia semínek denně, tak budou mít na jeho zdraví pozitivní vliv a rakoviny se podle mého názoru obávat nemusí,“ říká k tomu Petra Schäferová, odbornice na sport a výživu působící ve společnosti Fitkouč.

„Bude-li jich ovšem jíst dlouhodobě půl kila denně a má genetické předpoklady k tomuto typu rakoviny, tak si podle dostupných informací zřejmě riziko zvyšuje.“

Chia můžete přidávat do kaše, udělat z nich pudink (s mlékem, ovocem a medem) nebo omeletu či sušenky. A díky schopnosti vázat na sebe vodu je lze snadno použít místo vajec: jedno vejce nahradíte jednou lžící semínek namočených ve třech lžících vody.

Jednoduchá je i výroba základního chia gelu: jeden díl semínek smíchejte s 10 díly vody a nechte minimálně 10 až 15 minut odstát. Čím více vody chia pojmou, tím budou měkčí – v lednici vydrží v tomto stavu až deset dní.

Gel si můžete dopřávat přímo jako pudink nebo ho přidávat do jogurtů, smoothie… Fantazii se meze nekladou.

Máte rádi chia, nebo jste je ještě neochutnali? Tak zkuste naše křupavé krekry se semínky.

Za větším břichem nemusí stát jen obezita: Zbavte se nadýmání

Pocit nadmutí nemusí mít člověk jen po konzumaci luštěnin. Řada z nás nedodržuje pitný režim, jí příliš mnoho cukru nebo rychle kouše potravu. Také znáte ten pocit, když jste pořádně nic nesnědli, ale jste „sytí“? Váš nafouknutý žaludek se vyklene a způsobuje tělu zažívací potíže.

Nejčastější důvody, proč tomu tak je:

Nedostatek tekutin

Pít dostatečné množství vody je základ. Když to tak neděláte a dáte si navíc ještě kávu nebo si dopřejete alkohol, své tělo dehydratujete. Pokud víte, že se bez kávy nenastartujete, vypijte 6-8 sklenic vody za den. Na menší pitný režim reaguje organismus tak, že zadržuje tekutiny.

Zácpa

Vyprazdňujete se jen jednou za 2 – 3 dny? Přidejte do jídla více vlákniny, aby se trávicí procesy urychlily a vy jste se zbavili nadýmání.

Plyny, které jsou doslova uvězněné za hromadící se stolicí v konečníku a ve střevech, jsou viníky nafouklého břicha. V této fázi se naučte méně jíst, aby se problém ještě nezhoršoval.

Místo bílého chleba jezte celozrnné pečivo, mléčné výrobky a různé druhy semínek (lněná, chia,..).

Nedávná studie zjistila, že za nadmutým břichem stojí také přemíra stresu. Pravděpodobně se tento děj odehrává v mozku a brání správně pracovat trávicímu systému.

Pokud příliš hltáte a jíte rychle bez dobrého rozžvýkání potravy, tělo pomaleji zpracovává stravu a může se objevit nadýmání. Je také důležité jíst malá sousta.

Sacharidy

K nadýmání dochází i při nadměrné konzumaci cukrů. Tento problém vyřešíte, když budete jíst potraviny s nízkým glykemickým indexem. Cukr nahraďte porcí ovoce či zeleniny a vyhněte se pití alkoholu.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Jak konzumovat chia semínka

Chia semínka pocházejí z rostliny nazývané šalvěj hispánská. Ta se pěstuje právě pro její semínka. Ta mají nevýraznou chuť, kterou přirovnáváme k lehce ořechové chuti – výslednou chuť pokrmu však neovlivní.

Chia semínka můžeme snadno přidat do většiny pokrmů ať už jako ozdobu (např. posypat jimi rýži) či jako základ jídla (např. různé smoothie drinky či chia pudinky).

Nejlepší způsob, jak chia semínka zpracovat v kuchyni k jejich konzumaci je to, že je nameleme na prášek nebo je namočíme. 

Chia semínka obsahují obrovské množství živin už v malém množství – proto není potřeba jíst chia semínka ve velkém. Velké množství vlákniny, které chia semínka obsahují, můžou způsobit zažívací problémy. Neexistuje žádná doporučená velikost porce, protože to závisí na celkovém jídelníčku každého člověka, obecně se však udává denní dávka o velikosti dvou lžic (což je asi 28 g). 

Syrová nebo namočená chia semínka

Hodně se debatuje o tom, zda je potřeba namočit chia semínka před samotnou konzumací. Říká se, že namočením chia semínka nedrhnou a lépe kloužou do krku. I syrová nenamočená semínka se dají jíst, je to ale obtížnější.

Navíc, namočením chia semínek se začne uvolňovat enzym, který se používá k ochraně semínek. Kromě toho, namáčení chia semínek zaručí lepší uvolňování kyseliny alfa-linocelové, která pomáhá zpracovávat v tucích rozpustné vitamíny, a také pomáhají snižovat krevní tlak.

Namočení udělá semínka lépe stravitelnými a také to umožňuje lépe využít všechny živiny uvnitř semínek.

A to je určitě to, čeho chceme dosáhnout – využít co nejvíce živin z přijímaných chia semínek, kvůli živinám je přece konzumujeme! Namočená semínka pak už můžeme přidat do receptů – do smoothie, pudinků, k rýži atd. 

Ať tak či tak, chia semínka jsou skvělým zdrojem výživy!

Jak namáčet chia semínka

Chia semínka jednoduše namáčíme ve vodě v poměru 1:10 (jeden díl chia semínek a deset dílů vody). To znamená, že jednu a půl lžíce chia semínek namočíme zhruba v jednom šálku vody. Množství nemusí být přesné, ale většinou nechceme, aby konzistence byla příliš vodnatá. Chia semínka necháme namočená po dobu minimálně 30 minut, maximálně však dvě hodiny. 

Vzhledem k tomu, že chia semínka dokáží absorbovat až dvanáctinásobek své váhy, jsou skvělým zdrojem vody a zabraňují tak dehydrataci. 

Pokud ale chia semínka nechceme namáčet předem, můžeme je sníst i nenamočené a nechat je absorbovat vodu z lidského těla během trávení. Proto je důležité dodržovat pitný režim – je důležité hodně pít, aby chia semínka naopak tělo nebylo dehydratované. 

Mletá chia semínka

Další možností konzumace chia semínek je jejich namletí v mlýnku na kávu, čímž se zbavíme jejich pevného pláště.

V takovémto namletém stavu můžeme použít semínka jako bezlepkovou mouku, nebo v receptech nahradit část bílé mouky touto chia moukou.

Chia mouku můžeme použít ve většině bezlepkových receptů, jako jsou palačinky, muffiny, chleby a také těstoviny. Namletá chia semínka uchováváme v uzavřené nádobě v temnu a chladu (v ledničce či mrazničce).

Celá chia semínka

Na rozdíl od lněných semínek, není potřeba mlít chia semínka, abychom je zařadili do každodenního jídelníčku. Můžeme je přidávat po celý den v malých množstvích do nápojů, či je sníst jen tak, na lžíci – v tomto případě je ale potřeba zapít je dostatečným množstvím vody a nevýhodou také je, že suchá chia semínka se drží v zubech.

Typy na zpracování chia semínek

Chia pudink: chia semínka namočená v kokosovém mléku se skvěle hodí pro snídani. Ingredience smícháme noc před tím a semínka tak krásně nabobtnají přes noc. Z tekutého kokosového mléka se tak přes noc stane tuhý pudink. Je to velmi snadné. 

Nápoj: Tento nápoj se hodí zejména pro ty, kteří se cítí pomalí a nafouklí. Jedná se o nápoj, který by se měl pít před snídaní a skládá se pouze ze dvou složek: chia semínka a voda.

Antioxidační smoothie: Smícháme rozmixované borůvku s trochou vody a nabobtnanými chia semínky. Získáme tak drink, který je plný antioxidantů a navíc obsahuje spoustu vlákniny! Smoothie můžeme připravit z různých druhů ovoce, skvělý je například také banán rozmixovaný se špenátem a chia semínky. 

Chia semínka s jogurtem – jedná se o velice jednoduchý recept, kdy můžeme zkombinovat oblíbený jogurt – bílý, ochucený, smetanový, farmářský – s chia semínky. Postačí dvě lžičky chia semínek na jeden kelímek jogurtu. Směs necháme chvilku odstát. Pokud se nám bude tato svačinka zdát příliš hustá, můžeme ji naředit vodou nebo ovocnou šťávou. 

Salát s chia semínky: chia semínka můžeme přidat do ovocných či zeleninových salátů a to buď nabobtnané do zálivky, nebo syrová semínka nasypeme na salát.

Najděte si ideální čaj pro vás

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector