Pohanka a její účinky na zdraví

Pohanka a její účinky na zdraví

Pohanka je opravdu velký lék. Vždy když ji jím, tak z ní cítím tu obrovskou sílu. Pohanka je přirozeně bezlepkovou potravinou, prodává se v mnoha variantách (od krupek po mouku a různé výrobky) a rozhodně stojí za vyzkoušení a zařazení do jídelníčku. V čem je tak dokonalá?

Léčivé schopnosti pohanky

Pohanka obsahuje řadu důležitých látek jako:

  • vláknina
  • rutin
  • další bioflavonoidy
  • zinek (dostatek zinku je pro naše tělo důležitý zejména v zimním období, kdy posiluje obranyschopnosti sliznic)
  • draslík, železo, vápník
  • měď, selen, mangan
  • vitaminy B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, C a E
  • cholin (regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami nebo alkoholem

Rutin

V pohance se hojně vyskytuje méně známý vitamin P – pod známým názvem rutin. K jeho objevení došlo při zkoumání účinků kyseliny askorbové (vitamín C) při léčení křečových žil. Nejlépe se osvědčila citrónová šťáva nebo extrakt z papriky.

To vědce přimělo uvažovat nad tím, že se zde vyskytuje ještě nějaký další faktor, který aktivuje vitamín C nebo sám ovlivňuje pružnost cév. Tento faktor se podařilo najít a byl označen za vitamín P. Není to ovšem samotná látka, ale směs glykosidů, tzv. bioflavonoidy.

Rutin je právě mezi bioflavonoidy jeden z nejúčinnějších.

Rutin dokáže udržovat pružné cévy, brání tvorbě krevních sraženin a stimuluje účinek vitaminu C. Výrazně přispívá k prevenci aterosklerózy.

Rutin se extrahuje ze zelené nebo suché natě, zde je ho nejvíce. K dostání je ve formě tablet, většinou v kombinaci s vitamínem C (např. známý Askorutin).

Mnohem přirozenější formou jsou však pohankové čaje, jejichž základem je pohanková nať a slupky, popřípadě další byliny (pohanka se pro výrobu čajů měla sbírat před květem, protože v tomto období obsahují pohankové natě nejvíce rutinu).

Jeden nálevový sáček obsahuje cca 16 mg rutinu, což je denní doporučená dávka. Pokud je v kombinaci se sušenými citrusy nebo šípkem, které jsou zdrojem vitamínu C, zajistíme si tak snadno vstřebání rutinu.

Léčivé účinky pohanky

  • zpevnění žilních stěn a prevence některých cévních poruch
  • snižuje riziko trombózy, infarktu i mrtvice
  • léčba hemoroidů (ideálně v kombinaci s lněným semínkem)
  • ráda ji používám v jídelníčcích, protože z hlediska TČM posiluje dráhu sleziny a žaludku, kterou mají ženy často oslabenou
  • zároveň dokáže z těla odstranit vlhkost

Nežádoucí účinky pohanky

V nadmíře záhřevné účinky a podporuje zvýšené pocení. Někteří lidé mohou být dokonce na rutin alergičtí. Může se projevit například ekzém, kopřivka a s výjimkami i astmatický záchvat.

Pro koho je pohanka ideální

Pohanku používám u klientů v případě:

  • praskáním žilek nebo tendenci ke zvýšené krvácivosti
  • u žen s bolestivou a silnou menstruací
  • otoky dolních končetin
  • křečové žíly
  • detoxikace organismu
  • prevence v období chřipek a nachlazení

Pohanka a její účinky na zdraví Tip výživového poradce

TIP ke zdraví – abyste nezlikvidovali látky, které jsou citlivé na teplo, pohanku nevařte. Použijte například pohankovou krupici, kterou zalijte horkou vodou a nechte pod talířkem nabobtnat.

TIP k hubnutí – pokud pohanku používáte často, kombinujte ji s pohankou lámankou nebo celými krupkami. Na rozdíl od pohankové krupice mají nižší glykemický index (ale musíte ji zase vařit).

  • Pohanka a její účinky na zdraví
  • V případě dotazů ohledně redukce hmotnosti a správné výživy kontaktujte výživového poradce!
  • Využití pohanky v kuchyni
  • Pohankou můžete koupit buď ve formě krupek, lámanky, krupice, slupek (k výrobě čajů) nebo mouky. Tyto ingredience lze použít k přípravě různých pokrmů:
  • sladká pohanková kaše
  • pomazánky
  • knedlíky
  • polévky, zavářky
  • halušky
  • lívance
  • polenta
  • pudinky, moučníky, sladké placičky
  • kombinace s jinou moukou pro zvýraznění chuti

Pohanková česnečka

Ingredience na 4 porce: vývar nebo bujón bez glutamátu, 150 g pohanka lámanka, vejce, česnek, sůl, majoránka, citronová šťáva, lněný olej (nebo olivový), houby sušené podle chuti

Postup: Pohanku na sucho opražíme, zalijeme horkou vodou nebo vývarem a nasypeme hrstku sušených hub (v případě použití vody přidáme sypký bujón) a vaříme 8-10 minut. Ke konci do polévky nalijeme rozmíchané vejce, dochutíme kořením a lehce okyselíme trochou citrónové šťávy.

  1. TIP: pokud nemáte vývar, vařte pohanku s kusy zeleniny (cibule, česnek, celer, mrkev, pórek), poté zeleninu před nalitím vejce vyjměte, nakrájejte nadrobno a vraťte zpět do polévky.
  2. Rychlé pohankové placičky
  3. Ingredience: pohankové vločky, vejce, sušené ovoce podle chuti, oříšky a semínka podle chuti, mléko (kravské nebo rostlinné), sladidlo podle chuti (javorový sirup, třtinový cukr nebo stévie), skořice

Postup: Bílky oddělte od žloutků a se špetkou soli je vyšlehejte do tuhé pěny. Ostatní ingredience smíchejte dohromady, zalijte mlékem a oslaďte. Ke konci vmíchejte bílky a lžící tvořímee placičky, které dáváme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě 25-30 minut na 180 °C.

Chci se objedat do výživové poradny Food Life>>

Pohanka a její účinky na zdraví

Ponořte se do toho s námi!

Jak vypěstovat pohankovou nať

Pokud chcete konzumovat pohankovou nať, stačí si koupit balíček neloupané pohanky a doma si je naklíčit. Neloupaná semena položíte buď na vlhkou hlínu v květináči nebo na vlhký ubrousek či vatu.

Vlhkost se musí neustále udržovat, ale pozor na přemíru vody. Semena by neměla být ve vodě ponořená. Sklízíte potom tzv. pohankovou trávu asi 10 cm vysokou.

Nasekanou pohankovou trávu přidávejte jako petrželku do polévek, na chléb, do salátů, pomazánek atd.

(foto)

Petra Petra125[zavinac]centrum.cz

Ahoj pohaňáci a pohaňanky 😀 přišla jsem zde pro vás abych vám poradila , pomohla , ukázala vše o pohance jejích jinde nezveřejněných účincích a supr recepty které jinde snad ani nenajdete jestli chcete vidět web tak napište sms ve tvaru : „twinstar 91185“ (bez uvozovek samozřejmě) na číslo : 9002099

03.03.2012 18:53

Pohanka a její účinky na zdraví

Fagopyrum esculentum

Pohanka není obilovina, ale patří do čeledi rdesnovitých (Polygonaceae), kam se řadí např. rdesno či šťovík. Nejstarší zmínky o ní pochází již z doby železné. Za její pravlast se považuje Asie, přesněji oblast Himalájí, odkud se postupně rozšířila do světa.

Do Evropy ji ve 13. století dovezli tatarští bojovníci, kteří si pohanku vozili v kožených měšcích zavěšených na koňském sedle. Byli nazýváni pohany, a nejspíše kvůli tomu se i zrodil dnešní název. Od 14.

století patřila pohanka k tradičním pokrmům chudších vrstev.

Postupně se stala tradiční součástí evropské kuchyně – přidává se do polévek, pomazánek, palačinek, kaší a slouží jako příloha.

Oblibu si získává i pohankový med, který lze přidávat do ovesných vloček, palačinek, vaflí, kaší. Je jedním z mála sladidel, které se doporučuje při bezlepkové dietě. Je tmavší než běžný med a má výraznější chuť a velmi specifické aroma.

Z pohankových slupek se vyrábějí pytlíčky, které se dodnes používají při masážích. Popularitu si též začaly získávat polštářky plněné pohankovými slupkami. Používají se při potížích pohybového ústrojí – bolestech, poruchách hybnosti, bolestech hlavy, nespavosti, stresu, menstruačních bolestech a křečích.

Slupky velice dobře drží teplo, takže je můžeme zahřát do stádia příjemného tepla na topení či suché pánvi a následně přiložit na problémové místo. POZOR! Polštářek nesmí být horký, ale měl by jen příjemně hřát!

Může se však aplikovat i ve studené formě, takže před použitím polštářek dáme do igelitu do ledničky či mrazáku a následně použijeme při horečce, úpalu či úžehu, otocích.

Pohanka a její účinky na zdraví

Určitě jste si někdy všimli, že pohanková zrníčka se svým tvarem podobají pyramidě. Ta se již od pradávna považuje za akumulátor energie a síly. V Číně a Indii se proto již po staletí samotná pohanka používá především při vyčerpanosti, únavě a pro rekonvalescenci.

Byla neoddělitelnou součástí stravy mnohých válečníků a vojáků, jelikož jim dodávala dostatek síly, ačkoliv jí snědli v malém množství.

Na Sibiři se jedná o oblíbený pokrm každého stolu, přičemž jedním z hlavních důvodů je právě nutnost dodání energie v tak nepříznivých klimatických podmínkách.

V Asii, Německu, Rakousku a dalších oblastech se dodnes pohanka řadí mezi léčivé rostliny. Nejčastěji se využívá buď nať, nebo její plody. Bohužel v Česku její popularita s časem klesla. A to i přesto, že se nebyla doposud geneticky modifikována a nenajdeme v ní ani lepek. Je velmi vhodná pro těhotné i kojící ženy.

Budete mít zájem:  Clovek Ve Zdraví A Nemoci?

Obsahuje řadu významných látek včetně rutinu, cholinu, vlákniny, minerálů jako je mangan, železo, meď, hořčík, vápník a další. Její součástí jsou aminokyseliny a vitamíny skupiny B, vitamín E, bílkoviny. Mimochodem pro vysoký obsah bílkovin je pohanka pokládána za prakticky rovnocennou náhradu masa.

Účinky

  • Podporuje pevnost a pružnost cévních stěn.

V lidovém léčitelství se užívá při křečových žilách, hemoroidech, bércových vředech, poruchách prokrvení končetin (červené nitky na stehnech).

Má kladný vliv na krevní oběh. Často se užívá jako prevence různých nemocí. Švédský výzkum z univerzity Uppsala a Baltimorský výzkum poukázal na to, že rostlina podporuje snižování špatného cholesterolu – LDL.

  • Podporuje čištění a francouzský výzkum též potvrdil antioxidační účinky.
  • Využívá se při nemocech střev, příznivě ovlivňuje funkci trávicího systému a jater, uklidňuje žaludeční a dvanáctníkové vředy.
  • Užívá se při zánětech a podporuje imunitní systém.
  • Doporučuje se při krvácení z dásní a nosu, posiluje vazivové tkáně, preventivně působí proti revmatickým chorobám a artritidě.
  • Pohanka a její účinky na zdravíVyužívá se na nedostatečné libido a potenci.
  • Má kladný vliv na popraskané žilky v oku a podporuje zrak a zdraví očí.
  • Využívá se při dietách, jelikož zrychluje celkový metabolismus.
  • Má kladný vliv na nervovou soustavu.

Pokud máte potíže s usínáním, tak si můžete připravit jak pohankový čaj, tak i použít polštářek, nebo zkusit jednu kávovou lžičku pohankového medu před spánkem.

  • Podporuje zdraví pokožky a vlasů.
  • V posledních letech se začínají objevovat výzkumy, které zkoumají vliv pohanky na nádory.

Formy

Jak již bylo zmíněno, pohanku můžeme začleňovat přímo do naší stravy ve formě příloh, lze ji přidávat do polévek, kaší, dělat z ní palačinky. Vhodnou volbou je určitě pohankový med. Tradičně se též užívá pohankový čaj, který se připravuje obvyklým způsobem.

Příprava: Jedna čajová lžička pohanky se přelije 250 ml vroucí vody a nechá se v zakryté nádobě cca 10 minut odstát. Následně scedíme a pijeme čerstvý.

Další možností je konzumace slupek ve formě prášku cca 3-4x denně půl čajové lžičky, před jídlem.

Zevně se nejčastěji aplikuje ve formě pohankového polštářku, nebo lze pohanku použít při reflexní masáži chodidel.

Nežádoucí účinky

I u pohanky je však nutné aplikovat pravidlo „vše s mírou“. Existují samozřejmě ojedinělé případy alergie, takže pokud jste ještě pohanku nikdy nejedli, začněte spíše malými porcemi a sledujte Vaše vlastní pocity.

Zdroje: Herbář léčivých rostlin, 4. díl, Jiří Janča, Josef A. Zentrich, ncbi.nlm.nih.gov

  • Zmíněné produkty:
  • Pohanka
  • Pohankový polštářek

Pohanka: velmi zdravá potravina vhodná při bezlepkové dietě

Pohanka a její účinky na zdraví

Pohanka se na našem
území používá již mnoho staletí. Velký „boom“ ovšem zažívá především
v poslední době, protože výtečně zapadá do trendu zdravého stravování.

Původ a výskyt pohanky

Pohanka (Fagopyrum)
pochází z Číny, odkud se
rozšířila do dalších částí světa, a to společně s expanzí Turkotatarů. Díky nim se ostatně dostala až do Evropy. Na našem území se tato
pseudoobilovina začala pěstovat na přelomu 12.

a 13. století a už v 15.
století byla u nás velmi rozšířenou rostlinou (hlavně na Moravě). V současné
době se v asijských zemích pěstuje pohanka
tatarská
(Fagopyrum tataricum),
zatímco na evropském území jde o pohanku
obecnou
(Fagopyrum esculentum Moench).

Kde pohanku ochutnat?

Pohanka není na našem území novou rostlinou, ale přesto byly
po staletí známější různé obiloviny. V posledních desetiletích se ovšem
stává stále populárnější, a to s příklonem ke zdravějšímu životnímu stylu.

Ačkoli se pohanka určitou dobu prodávala především v obchodech se zdravou výživou, dnes už je běžně k dostání
běžné distribuční síti.

Tuto
pseudoobilovinu lze ochutnat i v restauracích
se zdravou výživou
, ale najdete ji i na jídelníčku „klasických“ restaurací.

Pohanka v kuchyni

Pohanku si lze pořídit loupanou
vcelku
, ale k dispozici máte také pohankovou
mouku
. Z ní si můžete doma upéct chléb,
ale využít ji lze i dalšími způsoby. V obchodech si je možné zakoupit také
pohankovou kaši, která zřejmě
zachutná i dětem.

Pohanka však může být součástí mnoha dalších pokrmů.
Z těch sladkých jmenujme např. lívance,
cukroví, pudinky či bábovky
. Může být ale součástí i slaných jídel jako
např. salátů, polévek, houbových směsí,
pomazánek
a použít ji lze i jako přílohu
namísto rýže
.

Zakoupit si navíc můžete i pohankové těstoviny.

Pohanka z hlediska zdraví

Pohanka je někdy chybně nazývána obilovinou, ve skutečnosti
se však jedná o pseudoobilovinu. Jde totiž o dvouděložní rostlinu, jež nepatří
mezi obilní trávy. Díky tomu mj. neobsahuje lepek, proto je vhodná při bezlepkové dietě.

Vyskytuje se v ní
naopak osm esenciálních aminokyselin, kvalitní proteiny, stejně jako vitamíny
(B a E) a minerály (např. vápník). Pohanka proto patří mezi velmi zdravé rostliny. Její účinky
(vhodná je např.

pro psychicky i fyzicky
vytížené lidi
) navíc ještě zlepšíte, pokud ji necháte naklíčit.

Zajímavosti o pohance

  • Název „pohanka“ se odvozuje právě od turkotatarských nájezdníků, kteří byli
    tak jako mnozí jiní označováni za pohany,
    tedy neznabohy.
  • Pohanka skutečně nepatří mezi obiloviny. Naopak
    vás možná překvapí, že je příbuzná
    s rebarborou
    . Obě rostliny jsou totiž řazeny do stejné čeledi – rdesnovitých.
  • Pokud budete tuto pseudoobilovinu kupovat a jde
    vám především o prospěšnost pro zdraví, sáhněte po nepražené pohance. Ta pražená se totiž nedá naklíčit.
  • Pohanka má dnes obecně pověst zdravé rostliny. V Pardubicích
    např. existuje jídelna se zdravou
    stravou, jež nese název právě Pohanka
    .
  • Tato pseudoobilovina patří mezi rostliny,
    které jsou hojně doporučovány vegetariánům
    a veganům
    . Do svého jídelníčku by ji měl ovšem zařadit každý.

Pohanka a její účinky na zdraví

Pohanka: Její rizika a výhody

Aktualizováno dne 3.2.2017 – Tajemství zdraví

Pohanka se na našem jídelníčku objevuje čím dál častěji. Kdysi byla hojně pojídanou obilovinou a teď se její popularita vrací, zejména díky jejím nutričním vlastnostem. Pohanka prospívá našemu zdraví, není příliš kalorická a také ji mohou jíst celiatici, protože je přirozeně bezlepková. Její pojídání však s sebou může nést i nějaká rizika.

Udržuje naše cévy a snižuje cholesterol

Pohanku řadíme kvůli způsobu použití v kuchyni mezi obiloviny, ale je příbuzná spíš se šťovíkem a rebarborou. Byla k nám přivezena ze střední a severní Asie a jí se hlavně její plody.

Slupky pohankových semen jsou však hodně tvrdé a je třeba je před zpracováním v kuchyni odstranit. To se dělá buď mechanicky, během čehož se živiny neznehodnocují a výsledná barva pohanky je světlá.

Termické odstraňování ovšem živiny znehodnocuje a semena jsou pak hnědá. Slupky z pohanky se pak využívají k výrobě čaje, nebo jako výplň do polštářů.

Pohanka obsahuje hodně vlákniny, vitamínů a minerálů. Například:

  • Hořčík
  • Mangan
  • Zinek
  • Železo
  • Vitamín B1
  • Vitamín B2
  • Vitamín B6
  • Nebo vitamín E

Velmi významný je obsah rutinu neboli vitamínu P, který patří mezi antioxidanty, posiluje imunitu, ale hlavně udržuje stěny našich cév silné a pružné, a tak předchází srdečním chorobám.

Pohanka je také přímo nabitá sacharidy a to ve formě lehce stravitelných škrobů. Je v ní také hodně proteinu ve formě 18 aminokyselin. Stejně tak obsahuje i vícenenasycené mastné kyseliny, které dokážou snižovat špatný cholesterol. Na druhou stranu pohanka neobsahuje žádný lepek, takže je vhodná pro celiatiky.

Pohanka a její účinky na zdraví

V módě je jíst i nať a výhonky

Pohanka je nejlepší namáčená nebo naklíčená, není třeba ji vůbec tepelně upravovat. Stačí ji namočit přes noc do studené vody a ráno vodu slít. K naklíčení potřebujete pouze vlhký ubrousek nebo vatu. Klíčky pak můžete přidávat do salátů a do pomazánek. Neloupaná pohanka je dobrá pouze k naklíčení nebo k vaření čaje.

Mohlo by vás zajímat:  Afty v krku na mandlích mohou být projevem stresu

Kromě semen se v poslední době začala konzumovat i nať a výhonky pohanky a to v různých podobách. Jako sušené se přidávají do salátů, do polévek, ale také se z nich lisuje šťáva. Jestliže jsou semena pohanky jednoznačně našemu organismu prospěšná, pohanková nať v sobě skrývá rizika.

Rizikem je citlivost na světlo, nebo alergie na rutin

Zelené výhonky a nať z pohanky jsou toxické, obsahují totiž fagopyrin, který může způsobit hyperfotosenzitivitu, pokud se nahromadí pod pokožkou. Ta se projevuje toxickou reakcí při vystavení kůže slunci. Kůže pak zrůžoví, zarudne a svědí. Zároveň dojde k velké citlivosti na chlad.

Budete mít zájem:  Americký Lékař Nobelova Cena 1959?

Pohanka a její účinky na zdraví

Dnes 24.9.2021 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití slevového kódu „TAJEMSTVIZDRAVI“. Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.

Bezpečnější je tedy konzumovat pouze pohanková semena, ať už namočená, nebo naklíčená, popřípadě pít čaj. I v tomto případě se mohou projevit nějaké nežádoucí účinky, ale spočívají pouze ve vysoké záhřevnosti pohanky. Jinými slovy – můžete se po větším zkonzumovaném množství více potit.

Nesmíme také zapomínat na to, že jsou popsány alergie na rutin. Proto, pokud se chystáte s pohankou teprve začít, vyzkoušejte nejdříve menší množství. Pokud jste alergičtí, můžete reagovat kopřivkou, ale i astmatickým záchvatem.

Pohanka a účinky na zdraví: imunita, křečové žíly

Pohanka a její účinky na zdraví

Tato potravina se objevuje v našich jídelníčcích až v posledních letech, jelikož byla často opomíjena a to i přesto, že má tak vynikající složení. Pochází z Asie a pak se dále rozšířila do Japonska, Evropy a do dalších zemí. Pohanka se u nás ve středověku hojně využívala díky dostupnosti a rychlosti, ale poté její konzumace klesala. Pohanka se dostává do popředí až dnes, díky svým nutričním hodnotám a snadné přípravě. Ve 100 g pohanky můžeme nalézt 70 g kvalitních sacharidů, 14 g bílkovin a 10g vlákniny.

Jaké jsou pozitivní účinky Pohanky?

Pozitivní účinky pohanky jsou zejména nízký glykemický index, prevence proti cukrovce, zlepšení zdraví kůže, podpora zdraví srdce, zlepšení trávení, je zcela bezlepková, podporuje boj s volnými radikály pomocí antioxidantů, zabraňuje poškození buněk v těle a v neposlední řade je také velice dobrým zdroj kvalitních bílkovin. 

Pohanka je plná antioxidantů a minerálů a tak je zdravější variantou oproti ostatním cereálním potravinám, hlavně díky absenci lepku.

1. Je bezlepková a bez alergenu

Oproti žitu nebo ovesným vločkám neobsahuje lepek, jelikož je od přírody bezlepková. Je tedy velice vhodná pro celiaky a v bezlepkové dietě, jelikož se hodí jak do polévek, tak i jako základ snídaně. Je vhodná taky pro lidi s problémem propustnosti střeva, která se vyskytuje často u potravin s obsahem lepku.

2. Snižuje hladinu cukru v krvi

Pohanka má jako zdroj sacharidů velice nízký glykemický index a je tedy vhodná pro lidí trpícím vysokou hladinou cukru v krvi. Nízký glykemický index pohanky umožňuje tělu využívat sacharidy po delší doby a tak se necítíme unavení jako je tomu například u rychlých cukrů.

3. Napomáhá trávení

Pohanka obsahuje velké množství vlákniny a umožňuje pozvolný proces trávení. Vláknina z pohanky nám navíc navodí pocit sytosti po delší dobu a tak je vhodná do všech druhů diet. Pokud hodláte zhubnout nějaké to kilo je pro vás pohanka to pravé.

Pohanka obsahuje daleko větší množství minerálů, než ostatní cereálie a má velké množství bílkovin.

4. Zlepšuje zdraví srdce

Pohanka pomáhá snižovat špatný cholesterol a tím snižuje pravděpodobnost například mrtvice. Velice podstatnou složkou pohanky je také rutin, který stabilizuje krevní tlak v těle a tím pádem chrání zdraví srdce.

5. Plná bílkovin

Pohanka je velice dobrým zdrojem bílkoviny. Ve 100 g pohanky nalezneme 14 g bílkovin, které obsahují bohaté spektrum aminokyselin a tak podporují růst svalů. Pohanka obsahuje tedy větší množství, než například rýže nebo kukuřice. Je tedy dobrá i pro vegetariány, jako náhrada za maso.

6. Obsahuje antioxidanty

Každé tělo bojuje s volnými radikály a proto potřebuje velké množství antioxidantů. Pohanka obsahuje velké množství antioxidantů a flavinoidu, které naše tělo brání před vznikem nežádoucích nemocí a zánětů. Antioxidanty jsou základní pilíř naší imunity.

7. Zdravá kůže a vlasy

Pohanka obsahuje velké množství niacinu, vitamínu B, pyridoxinu a dalších vitamínů. Tyto vitamíny jsou důležité pro zdravou pokožku a tak je konzumace pohanky každý den vhodná pro lidi, co mají pokožku suchou a popraskanou. Pohanka také obsahuje polynenasycené mastné kyseliny, které podporují elasticitu naší kůže a tím pádem naše pokožka vypadá mlaději.

8. Prevence proti cukrovce

Pohanka má relativně málo sacharidů oproti ostatním potravinám a navíc má nízký glykemický index, což je důležité při prevenci proti cukrovce. Když porovnáme smažené kukuřičné lupínky na snídani oproti pohankové kaši, tak je pohanka naprostý král.

Pohanka a nutriční zajímavosti:

  • obsahuje kvalitní bílkoviny
  • je velmi dobrým zdrojem železa
  • má nízký glykemický index
  • je bohatá na rutin
  • 80% pohanky tvoří sacharidy
  • je vhodná jako zdroj antioxidantů
  • obsahuje také měď, zinek a niacin a magnézium
  • obsahuje flavonoidy – podporuje průtok krve
  • je bezlepková

Pohanka – účinky na zdraví, co léčí, použití, užívání, využití

Pohanka obecná, latinsky fagopyrum esculentum léčí cévní potíže, arteriosklerózu, mozkové příhody (mrtvice), celkově posiluje organismus. Pohanka je jednoletá, až 60 cm vysoká, lysá rostlina. Lodyhu má přímou, červenohnědě zbarvenou, málo větvenou. Listy dlouze řapíkaté, srdčitě střelovité, o něco málo delší než širší. Květy v úžlabních, dlouze stopkatých vrcholících. Barva květů je bílá až růžovobílá. Plodem je hnědá, trojhranná nažka, kterou z obchodu známe jako „pohanku“. 

Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • posílení organismu
  • rekonvalescence
  • křečové žíly, nemoci cév
  • modřiny, podlitiny
  • hemeroidy, hemoroidy
  • ateroskleróza – prevence
  • cévní mozková příhoda – prevence
  • krvácení do stínice
  • vysoký krevní tlak
  • vysoký cholesterol (zvýšená hladina cholesterolu v krevním séru)
  • detoxikace organismu, detoxikační účinky

Souhrn:

  • Dostupnost: v obchodech s potravinami a se zdravou výživou
  • Užívání: nažky
  • Účinky: Zpevňuje cévní stěny, posiluje srdce

Používané části:

Sbírá se kvetoucí nať a nažky, tzv. „pohanka“.

Léčivé vlastnosti:

Pohanka celkově posiluje organismus, hodí se tedy k rekonvalescenci a jako hodnotná dietická strava.

Léčebný účinek pohanky spočívá zejména v obsaženém rutinu, který je vynikající na léčbu všech druhů cévních potíží.

Zvyšuje pružnost cév, snižuje lámavost kapilár – ovlivňuje tedy fragilitu cév (náchylnost k tvoření modřin a podlitin), hojí křečové žíly, hemoroidy.

 Je to dobrá prevence proti vápenatění cév – ateroskleróze i cévním mozkovým příhodám (mrtvicím). Účinkuje též při krvácení do sítnice. Snižuje krevní tlak, hladinu krevního cholesterolu, má detoxikační účinky

Způsob použití:

Pohanková nať (čerstvá i sušená) se užívá formou nálevu, případně tinktury. Pijeme 2-4 šálky nálevu denně. Tzv. „pohanku“ se snažíme získat neloupanou. Z ní pak vaříme kaše, případně ji užíváme formou prášku. 

Kontraindikace:

Pohanka se konzumuje jako „obilovina“ v neomezeném množství. Je vhodná pro děti i těhotné ženy. Je však třeba upozornit, že pohanka je podobně jako třezalka tzv. fotodynamická rostlina, způsobuje přecitlivělost na sluneční světlo.

 Teoreticky tato nemoc může postihnout lidi s nedostatkem kožního pigmentu. Takoví by neměli ve slunečných dnech užívat fotodynamické rostliny. Tolik teorie.

Sámjsem se však nikdy s podobným případem nesetkal a těžko někdo dokáže zkonzumovat takové množství pohanky či třezalky, aby k něčemu takovému došlo.

Použití v kuchyni:

Z pohanky se samozřejmě dělá velké množství různých kaší, pečiva a podobně. Skutečnou lahůdkou však je kaše naslano s česnekem, pálivouomáčkou a kusy opečené slaniny. 

Rozšíření a výskyt: 

Pohanka má svoji domovinu ve Střední Asii. U nás seje výhradně pěstovaná, je to hojná pícnina pro dobytek i výživná potravina pro lidi. 

Sběr:

V domácích podmínkách sbíráme kvetoucí nať. Pohanka roste velmi rychle, takže záleží na nás, kdy ji zasadíme. Nať se sbírá v době květu, během dne.

Možnost záměny:

U nás pohanku nalezneme pouze na polích a zahradách. Pěstují se i jiné druhy pohanky, např. pohanka tatarská (Fagopyrum tataricum), kteráje stejně účinná. 

Pěstování:

Semena pohanky obecné lze koupit v každém dobrém zahradnictví. Pohanka není náročná na půdu, samozřejmě veškeré vhodné živiny se projeví na vzrůstu. Lze ji pěstovat v teplých oblastech i v podhůří. Roste velmi rychle a výsev je možný během celého vegetačního období. V domácích podmínkách pěstujeme pohanku pouze pro nať. 

Látky obsažené v pohance: 

Flavonoglykosid rutin, fagopyrin, vitaminy B, E, prvky železo, fosfor, měď, draslík, zinek, mangan, bílkoviny, organické kyseliny a další. 

Poznámky:

Pohanka obecná se někdy uvádí pod jménem pohanka střelovitá nebo pohanka jedlá.

Pohanka je královnou zdravé výživy | Časopis Vital

Mattioli řekl o pohance: Chudí lidé chleby sobě z ní pekou. Je dosti chutný, ale černý. Dobře sytí, hodí se pro lidi pracovité, je záživnější nežli ovesný chléb. Mouka z pohanky vařená v mléce a zevnitř přiložená, dobrá jest proti horkým otokům červené nemoci. Slepice a kuřata po ní velmi a brzo tloustnou.

Budete mít zájem:  Zánět Průdušek Přírodní Léčba?

Semena pohanky obsahují draslík, fosfor, vápník, železo, měď, mangan, zinek. Z vitaminů skupinu B, cholin, rutin a tokoferol (E). Najdeme v ní i nenasycené mastné kyseliny. Pohanka je ceněna pro vysoký obsah rutinu. Je obsažen hlavně v nati, slupkách a v semenech. Rutin má léčivý účinek na cévy v celém organismu.

Vrací jim pružnost a s přítomným vitaminem E léčí chorobné cévní změny. Spolu s vitaminem C snižuje riziko trombózy, infarktu či mozkové mrtvice. Proto je dobré jíst k pohance syrovou zeleninu. Pohanka obsahuje velké množství zinku, který posiluje obranyschopnost sliznic, zejména ve chřipkovém období.

Snižuje tlak, hladinu cholesterolu, uklidňuje žaludeční a dvanáctníkové vředy, zmírňuje problémy křečových žil. Důležitým prvkem je také cholin. Regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami a alkoholem. Pomáhá odbourávat nahromaděný tuk v játrech. Pohanka je cenným zdrojem vlákniny.

Patří k bezlepkovým potravinám a je vhodná pro celiaky.

Uplatnění v léčitelství

Pohankový čaj: obsahuje slupky a nať. Pohanka na čaj se sbírá před květem, nať má nejvíce rutinu. Jednu lžíci čaje přelijte šálkem převařené vody, nechte deset minut louhovat, sceďte a pijte 2 – 3x denně. Pro zvýraznění chutě se přidává máta, pomerančová kůra, šípek, bohatý na vitamin C, rakytník apod.

Pohankové hřejivé obklady: používají se k odstranění přebytečné vody z organismu. Obklady ze slupek se přikládají na křečové žíly.

Pohankové polštáře: plní se luskami, které se přizpůsobí vašemu tělu, odebírají tělesný pot, brání blokaci krční páteře, a tím i bolestem hlavy, zátylku, ramen a zad. Působí blahodárně při migréně, nespavosti, chorobách uší a očí, tlumí bolesti čelních a čelistních dutin, končetin a kloubů.

Uplatnění v kuchyni

Pohanka se hodí do polévek, kaší, pomazánek, salátů, rizot, k zapékání. Je nutričně i dieteticky výživná, lehce stravitelná. Ze semen neloupané pohanky si můžete vypěstovat nať až 10 cm vysokou. Semena položte na vlhkou hlínu nebo na vlhký ubrousek či vatu. Udržujete je stále vlhké, ale nepřelívejte! Nať používejte místo petržele nebo pažitky.

Pohankové karbanátky: 150 g pohanky, půl cibule, stroužek česneku, 2 vejce, hladká mouka, sůl, majoránka, pepř, olej. Pohanku nasypte do osolené vroucí vody a vařte doměkka.

Nechte 20 minut stát v hrnci, zabaleném v utěrce. Sceďte, přidejte 1 vejce, pepř, majoránku, utřený česnek a cibuli pokrájenou nadrobno.

Vypracujte těsto na karbanátky, které pak obalte v mouce a rozšlehaném vejci.

Sekaná z pohanky: 200 g pohanky-lámanky, 400 g hovězí plece, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 2 vejce, majoránka, pepř, olej.

Do osolené vroucí vody vsypte lámanku a nechte stát do vychladnutí. Maso umelte s cibulí, přidejte změklou lámanku, vejce, česnek, koření, zpracujte a udělejte šišku.

Položte na suchý plech a při pečení v předehřáté troubě podlévejte okořeněnou vodou s olejem.

Pohanka se zeleninou: 200g pohanky, menší cuketa, větší pórek, ¼ celeru, 3 mrkve, sůl, sojová omáčka, olej. Do 1 1/2 litru osolené vroucí vody vysypte pohanku, přikryjte pokličkou a nechte 20 minut stát, než nabobtná. Nevařte! Na pánvi krátce osmahněte zeleninu, smíchejte s pohankou a přidejte sojovou omáčku podle chuti.

Závin s pohankovou náplní: listové těsto, pohanková lámanka, 250g tvarohu, jablka, cukr, vanilkový cukr, skořice, máslo, vejce. Těsto rozválejte na tenký plát.

Tvaroh utřete s bílkem, přidejte cukr a naneste na plát těsta. Posypte suchou pohankovou lámankou, poklaďte nastrouhanými jablky, poprašte vanilkovým cukrem, skořicí, pokapte máslem, stočte a dejte na plech.

Potřete žloutkem a pečte ve vyhřáté troubě 65 minut.

Pohankový salát: 200g pohanky, 2 rajčata, 1 žlutý paprikový lusk, ½ salátové okurky. Nálev: 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce 8% octa, špetka soli, moučkového cukru, mletého pepře.

Pohanku namočte na 60 minut do vody,  pak uvařte doměkka. Vodu slijte, pohanku nechte okapat. Přidejte drobně pokrájená rajčata, papriku a okurku. Zalijte nálevem.

Nechte odležet v chladničce asi 60 minut.

Pohanka je zdravá příloha i kaše

Pohanka patří do kategorie takzvaných pseudoobilovin. To znamená, že není řazena mezi obiloviny, jako je pšenice či žito, ale liší se od nich (mimo jiné) některými svými výživovými vlastnostmi.

V jídelníčku má však podobnou funkci jako obiloviny, můžete ji proto použít jako klasickou přílohu, zavářku do polévek, přidat do pečiva, plněných paprik a karbanátků, anebo ji namlít jako mouku. Množství pohanky bude pak stejné jako množství obilovin, které byste jinak použili.

Pohanka dodá více vlákniny než celozrnné obiloviny

Pohanka je cenným zdrojem vlákniny, které obsahuje až 12 %, což je ještě více, než nám dodají celozrnné obiloviny. A vlákniny jako národ konzumujeme o dost méně, než bychom měli, takže určitě stojí za to zařadit více potravin, které ji ve větší míře obsahují. Možná nevíte, že vlákninu můžete dostat i do knedlíků a omáček.

Vláknina pomáhá v prevenci srdečně-cévních onemocnění, vysokého cholesterolu v krvi i diabetu 2. typu a jeho komplikací, má schopnost upravit zažívání, podporuje růst důležité střevní mikroflóry. Mimo jiné má významnou sytící funkci, takže se skvěle hodí i do redukce, protože potravin bohatých na vlákninu nám stačí méně než potravin vyrobených například z bílé mouky.

Obsahuje cenný přírodní antioxidant

Pohanka obsahuje rutin, cenný antioxidant, který posiluje krevní kapiláry a může pomoci při potížích s hemoroidy. U srdečně-cévních onemocnění ještě zůstaneme, protože rutin může zabraňovat tvorbě sraženin a snižovat tak riziko infarktu, embolie či mozkové mrtvice.

TIP: 7 receptur z pohanky. Svědčí cévám, krvetvorbě i střevům

Dále existuje evidence o schopnosti rutinu snižovat LDL cholesterol, jehož zvýšená hladina je jedním z civilizačních onemocnění, takže spolu s vlákninou tvoří mocnou dvojici.

Pohanka je bezlepková

Pohanka je vhodná i pro celiaky a alergiky na lepek, protože neobsahuje lepek. Lze ji využít v klasické pevné formě nebo namletou jako mouku. Z bezlepkových mouk je pohanková mouka jedna z nejvhodnějších, protože na rozdíl od mouky kukuřičné a rýžové obsahuje výrazně vyšší množství vlákniny, vitaminů i minerálních látek.

Použití pohankové mouky

Pro někoho nevýhodou může být, že má typickou výraznou chuť, takže pokud na pohanku nejste zvyklí, zkombinujte ji s dalšími druhy mouky. A pokud si ji na první pokus neoblíbíte, zkuste s ní třeba zahustit polévku nebo omáčku, tam se její chuť ztratí a vaše jídlo bude o poznání zdravější.

Pohanková mouka se též přidává do těsta při přípravě blin, což jsou ruské lívance servírované například s rybami, kaviárem a zakysanou smetanou.

Také je součástí asijských soba nudlí, které jsou z tohoto důvodu vhodnější a na vlákninu bohatší náhradou za pšeničné či rýžové nudle. Pokud soba nudle ještě neznáte, můžete je vyzkoušet třeba v kombinaci s kořenovou zeleninou a tofu.

Nudle stačí vařit 3–5 minut, takže jsou hotové opravdu rychle. Kořenovou zeleninu nakrájenou na drobné kostičky osmahněte na řepkovém oleji, přidejte tofu, osolte a přidejte oblíbené bylinky.

Na ochucení můžete použít třeba rybí omáčku, sójovou omáčku nebo lahůdkové droždí, které dodá bezmasým pokrmům plnou chuť.

Pro bezmasou kuchyni se pohanka zvláště hodí, protože obsahuje oproti obilovinám více bílkovin, a především více aminokyseliny lysin, která je limitující ve veganské výživě.

Ruská kuchyně pohanku miluje

A pro kterou kuchyni je pohanka nejtypičtější? Jednoznačně pro ruskou, ve které tvoří až 20 % celkové spotřeby cereálií. Nejčastěji se konzumuje jako tzv. „kaša“, a to na dva nejčastější způsoby.

Prvním z nich je pohanka uvařená ve vodě. Do té se přidá olej, nasekané bylinky, orestovaná cibulka s houbami a případně výpek z masa či vejce. Takto se jí samotná, anebo jako příloha. Pokud ji budete jíst samotnou, nezapomeňte na dostatek bílkovin a nakrájejte do ní vejce nebo dvě.

Druhým způsobem je pohanka uvařená v mléce, která má stejné využití jako ovesná kaše. Můžete si do ní přidat ovoce, oříšky a semínka a zdravá snídaně je na světě.

Existuje mnoho způsobů, jak zařadit pohanku do svého jídelníčku, protože se skutečně hodí všude tam, kam známější druhy obilovin. Nebojte se proto experimentovat a přidejte pohanku do vývaru, do zeleninového salátu nebo si z ní připravte chutnou a zdravou snídani. To vše jsou způsoby, jak docílit vyššího příjmu vlákniny a také dalších cenných látek, které nám pohanka dodává.

Pohanka má zkrátka všestranné využití v kuchyni, a navíc je to bylinka nenáročná na pěstování.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector