Podzimní čaje na prohřátí i pro zdraví

Podzimní čaje na prohřátí i pro zdraví Alena Teclová 09. 11. 2019   |  07:28

Na podzim s postupným klesáním teplot jsme stále více zimomřiví. Čaje vás dokáží příjemně prohřát a dodat tělu přesně to, co zrovna potřebuje. Ale i zde platí, že všeho moc škodí. Jeden, dva šálky denně bohatě postačí a splní svůj účel. V opačném případě by mohly být spíše na škodu.

Není čaj jako čaj Zásadní informací při výběru čaje je jeho druh. Jistě všichni znáte černý, zelený, bílý, ale také ovocný nebo bylinkový. Ale jaký je v nich rozdíl?

Černý čaj byste měli pít jen střídmě. Jeden šálek po ránu bohatě postačí a díky obsahu kofeinu ho můžeme vnímat jako zdravější náhradu kávy. Liší se úpravou. Na rozdíl od zeleného nebo bílého čaje je fermentovaný, což mu dodává barvu. Ta ničemu nevadí, ale po pravidelné konzumaci může vytvářet na zubech nehezké skvrnky.

Zelený čaj je zejména v Číně považován za lék. Snižuje riziko rakoviny, onemocnění srdce a duševních problémů spojených s věkem. Kromě toho dodá energii a tělu potřebné antioxidanty. Denní dávka by neměla přesáhnout půl litru. Při vyšší spotřebě způsobuje nespavost, podrážděnost a nervozitu.

Bílý čaj je nejjemnější, ale i v jeho případě bychom neměli vypít více než půl litru denně. Má obdobné účinky jako zelený čaj.

Ovocný a bylinkový „čaj“ Milovníci čaje sice občas skřípou zuby, pokud někdo nazývá čajem i něco jiného než výše zmíněné druhy, přesto jsou ovocné a bylinkové čaje zažité a oblíbené. Ani ty byste neměli pít ve velkém.

Ovocný čaj sice neobsahuje kofein, ale místo toho překyseluje žaludek. Při výběru je dobré přečíst si pořádně složení a vybrat takový, který má v základu šípek, ibišek, pomerančovou kůru a jablečnou vlákninu. Vyvarovat byste se měli také umělému aroma.

Takový čaj můžeme s čistým svědomím připravovat i dětem.

Stejně je tomu s bylinkovým čajem, ale na ten pozor. Neměli byste používat bylinky jenom proto, že vám chutnají. Vždy sledujte jejich účinek a podle potřeb je obměňujte.

Raději sypaný než porcovaný Není pravda, že sypané čaje jsou zárukou kvality. I zde je potřeba pořádně vybírat, případně si nechat poradit ve specializované prodejně, kde je možnost si jednotlivé druhy pořádně prohlédnout.

Porcovaným čajům v sáčcích byste se měli obloukem vyhnout. Ani ne proto, že obsahují zbytky, které by byly jako sypané směsi neprodejné, ale hlavně kvůli samotnému sáčku.

Ten bývá bělený, čímž vznikají toxické dioxiny a nedávno bylo také prokázáno, že se z nich uvolňuje velké množství mikroplastů.

Jak na to? Čajům rozhodně není třeba se vyhýbat. V chladných dnech dokáží zahřát, v létě zase ochladit. Mají příznivý vliv na náš organismus a na podzim hlavně na imunitní systém.

Jejich konzumaci ale omezte na dva šálky denně. Tak můžete čerpat z jeho benefitů a nemusíte se obávat nežádoucích reakcí.

Pokud situace dovolí, sáhněte raději po sypaných směsích a k přípravě použijte kovové sítko, ze kterého se do čaje nedostane nic nežádoucího.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Podzimní čaje na prohřátí i pro zdraví

Různé druhy mléčných výrobků patří mezi oblíbenou součást jídelníčků. A není divu. Pokud zvolíte ty správné druhy, dodáte tělu slušnou dávku bílkovin, vápníku nebo přátelských bakterií. Přibývá ale jedinců,…

Čtěte dál Podzimní čaje na prohřátí i pro zdraví

Je známo, že běh prospívá zdraví fyzickému, možná by vás ale nenapadlo, jak moc může pomoci i psychice. Běh tak může fungovat jako…

Podzimní čaje na prohřátí i pro zdraví

Avokádo je známým nutričním pokladem, a tak není divu, že se celosvětově řadí mezi pět vůbec nejzdravějších potravin. Je tedy logické,…

Podzimní čaje na prohřátí i pro zdraví

Zápach z úst potrápil někdy, alespoň dočasně, většinu z nás. Jde o nepříjemný problém, kterého navíc nemusí být vždy tak snadné se…

Podzimní čaje na prohřátí i pro zdraví

Ať už se jakkoli lišíme, při stresujících situacích naše těla většinou reagují stejně. V takových chvílích totiž jedou podle určitého…

Podzimní čaje na prohřátí i pro zdraví

Kdekdo vnímá jídlo jen jako prostředek k utišení kručícího žaludku, ale už neřeší, jaký druh potravin k tomu zvolí. Často se setkáme…

Podzimní čaje na prohřátí i pro zdraví

Mysleli jste si, že nemůžete mít efektivní a zároveň přírodní make-up a další prostředky dekorativní kosmetiky? Tak to vůbec není pravda….

Podzimní čaje na prohřátí i pro zdraví

Pokud existují věci, které lze nazvat bojem, rozhodně mezi ně patří dosažení předporodní hmotnosti potom, co na svět přivedete dítě….

Podzimní čaje na prohřátí i pro zdraví

Bývalý japonský herec se chtěl zbavit bolestí zad a náhodou vynalezl geniální metodu, která mu pomohla zhubnout skoro 13 kilogramů….

Se zakladatelem doplňků stravy SPORT CODE jsme si povídali nejen o tom, jaké to je začít od píky vyrábět vlastní a kvalitní doplňky…

Spánek je, podobně jako hubnutí, častým a oblíbeným tématem hovoru. Kolik hodin bychom měli spát, kdy je ideální uléhat a kdy naopak…

Jsou tím, co často zůstává jako památka po zákroku, zranění či porodu. Pokud se o ně dobře staráme, časem blednou a v závislosti na…

Trápí vás neustálý hlad? Nemůžete si pomoct a pořádáte pravidelné noční nájezdy na ledničku? Jíte více, než byste chtěli, a potom se…

Jaký čaj na zahřátí použít v zimním období

22.1.2020

V zimních měsících i při mírné zimě bez větších mrazů a sněhu si můžeme dopřát čaj na zahřátí. Příroda nabízí širokou škálu bylinek, které se na pití hodí. Ani klasické čaje z Asie nebo z Afriky nemusejí být špatnou volbou.

Pokud do nich přidáme zahřívací složky, které jsou volně dostupné, obohatíme tak čaj, který bude mít příjemný dopad na náš organismus. Dospělí mohou čaje obohatit kapkou alkoholu např. rumem nebo slivovicí.

Poradíme vám, jaký čaj na zahřátí nejenom prohřeje, ale jeho přípravou uděláme i něco pro své zdraví.

Podzimní čaje na prohřátí i pro zdraví Jaký čaj na zahřátí si v zimě uvařit, abychom se cítili dobře? (Zdroj: Depositphotos)

Jaký čaj na zahřátí je vhodný v zimě?

V zimě můžete pro své zahřátí udělat hodně. V první řadě se při pobytu venku pořádně obléknout. A potom si doma na zahřátí uvařit voňavý čaj. Víte, jaký čaj na zahřátí vám spolehlivě prospěje nejvíce?

Zázvorový čaj

Tento čaj má velkou oblibu především v zimních měsících nebo při nachlazení. Zázvor je skvělou zahřívací složkou. Konzumovat by jej neměly těhotné ženy a malé děti. Tento čaj by se neměl užívat ve velkém množství, protože může podráždit sliznice nebo žaludek.

Pro přípravu takového čaje budeme potřebovat nastrouhaný čerstvý zázvor, citrón a med. Nastrouhaný zázvor spaříme vroucí vodou a necháme 15 minut louhovat. Poté dochutíme citrónovou šťávou a medem. Zázvor můžeme nastrouhat i do černého nebo heřmánkového čaje.

A pro pozměnění chuti můžeme přidat skořici nebo hřebíček.    

Podzimní čaje na prohřátí i pro zdraví Zázvor má antibakteriální a protizánětlivé účinky (Zdroj: Depositphotos.com)

Heřmánkový čaj

Heřmánkový čaj je jeden z nejznámějších bylinkových čajů. Je vhodný na prohřátí, protože podporuje pocení. Je vhodný ale i na různé zdravotní potíže, především pro ty, kteří mají problémy s trávením, záněty nebo stresem.

Na přípravu čaje budeme potřebovat sušené květy heřmánku a med. Dvě lžičky květů spaříme ve 250 ml horké vody a necháme 5-10 minut vylouhovat, pozor po delší době může čaj zhořknout. Poté scedíme a dochutíme medem.

Neměli bychom překročit tři šálky za den nebo jeden šálek na noc.

Podzimní čaje na prohřátí i pro zdraví Je vhodný i pro děti, a to už od kojeneckého věku (Zdroj: Depositphotos.com)

Lipový čaj

Tento druh čaje je vhodný na prohřátí, ale i na nachlazení. Na přípravu čaje budeme potřebovat sušené květy lípy, celou hrst spaříme vroucí vodou a necháme 10 minut vylouhovat. Poté přecedíme, dochutíme medem a můžeme konzumovat.

Podzimní čaje na prohřátí i pro zdraví Čaj z lipového květu se užívá jako prostředek proti nachlazení (Zdroj: Depositphotos.com)

Fenyklový čaj

Tento čaj je velmi oblíbený pro kojící ženy, kojence a malé děti. Podporuje laktaci a působí proti různým kolikám, obecně je velmi vhodný pro všechny, kteří mají potíže s nadýmáním.  Na přípravu čaje budeme potřebovat jen lžičku semínek fenyklu, které rozdrtíme v hmoždíři a spaříme vroucí vodou. Necháme 15 vylouhovat. Čaj nemusíme dochucovat, neboť je sám o sobě sladký.

Kopřivový čaj

Tento čaj má svá specifika, především nás prohřeje, ale může vyvolat průjem nebo podráždění žaludku. Z tohoto důvodu je vhodné pití maximálně 2 šálků denně.

Konzumovat by jej neměly těhotné nebo kojící ženy a malé děti. K přípravě čaje budeme potřebovat sušenou kopřivu a med.

Pár sušených listů kopřivy spaříme v 250 ml vroucí vody a necháme 5 minut vylouhovat, přecedíme a dochutíme medem.

Podzimní čaje na prohřátí i pro zdraví Kopřivový čaj pomáhá k celkovému pročištění organismu (Zdroj: Depositphotos.com)

Lékořicový čaj

Tento čaj, připravený z kořenu lékořice, nás zahřeje a zároveň má léčebné účinky nejen na různá onemocnění, ale je vhodný i při nachlazení. Neměli bychom přesáhnout denní dávku tří šálků.

Čaj není vhodný pro těhotné nebo kojící ženy a malé děti. K přípravě čaje si připravíme sušený kořen lékořice a med.

250 ml vody přivedeme k varu, přidáme 2 lžičky sušeného lékořicového kořene a necháme 5 minut louhovat, přecedíme a dochutíme medem.

Černý čaj

Na výběr máme různé druhy černých čajů z Asie, Afriky nebo Jižní Ameriky. Pokud přidáme do černého indického čaje zázvor, skořici, hřebíček, bílý pepř a kardamom a vše necháme vylouhovat, dochutíme medem a mlékem, pochutnáme si na tradičním indickém nápoji – čaji masala. Černý čaj můžeme ochutit kousky karamelu, vynikne tak lahodná chuť.

Budete mít zájem:  Jaké Vitamíny Má Meloun?

Podzimní čaje na prohřátí i pro zdraví Černý čaj má silnější vůni než ostatní čaje (Zdroj: Depositphotos.com)

Africký čaj rooibos

Tento čaj je pro všechny milovníky čajů, protože oproti zelenému a černému čaji neobsahuje kofein. Bylinka rooibos má naopak vysoký obsah antioxidantů a flavonoidů a má typickou červenou barvu, která je teplou barvou.

Proto je tento čaj vhodný pro zahřátí. Rozšiřuje krevní cévy a snižuje krevní tlak. Je bohatým zdrojem vitamínů a minerálů. Čaj si připravíme spařením několika lístků rooibosu.

Necháme vylouhovat, přecedíme a ochutíme citrónovou šťávou nebo medem.

Podzimní čaje na prohřátí i pro zdraví V Jižní Africe se běžně pije čaj rooibos s mlékem a cukrem (Zdroj: Depositphotos.com)

Kořeněný čaj

Kdo rád experimentuje a chce ochutnat něco neobvyklého, může použít koření, které společně s medem a citrónem prohřeje každého gurmána. Pro přípravu budeme potřebovat celý pepř, hřebíček, celou skořici a badyán. Hřebíček s pepřem roztlučeme v hmoždíři.

Do jednoho litru vody přidáme podrcenou směs, celou skořici a badyán. Vše přivedeme k varu. Vaříme 2 minuty, poté odstavíme a necháme koření ještě 3 minuty vylouhovat. Poté koření vyndáme nebo přecedíme, přidáme citrónovou šťávu a med. Kořeněný čaj můžeme obohatit tím, že ingredience vaříme v čaji.

Můžeme použít například jemný černý čaj nebo heřmánek.

Podzimní čaje na prohřátí i pro zdraví Hřebíček má výrazné desinfekční a místně znecitlivující účinky (Zdroj: Depositphotos.com)

Ovocný čaj

Jablečný čaj se skořicí a medem bude dobrou volbou pro malé i velké. Pro přípravu budeme potřebovat sušené kousky jablek nebo polovinu čerstvého jablka, hřebíček, skořici a med.

Sušené kousky jablka, nebo jedno čerstvé, nastrouháme a spaříme vroucí vodou, spolu se dvěma hřebíčky povaříme 10–15 minut v 0,5 litru vody.  Na závěr přidáme špetku skořice nebo rovnou vaříme s celou skořicí. Na dochucení přidáme med.

Pro pestrost můžeme přidat i sušené borůvky nebo brusinky, které čaji dodají příjemnou chuť a mají také příznivé zdravotní účinky. Na závěr můžeme zbylé ovoce i sníst.  

Podzimní čaje na prohřátí i pro zdraví Tento čaj si můžete vyrobit i doma a ovoce nasušit do zásoby (Zdroj: Depositphotos.com)

Pohankový čaj

Tento čaj není příliš známý, a přesto má na lidský organismus blahodárné účinky. Pohanka je zdrojem zdraví prospěšných látek, které příznivě působí na některé druhy onemocnění nebo jako prevence. Pozor by si na tento čaj měli dávat ti, kdo jsou alergičtí na rutin, který pohanka obsahuje.

Na přípravu čaje budeme potřebovat loupanou pohanku, kterou přebereme a za stále míchání opražíme, dokud nám nezačnou semínka pukat. Takto připravenou pohanku dáme v množství 2 lžiček do hrnku a přelijeme vroucí vodou.  Po vystydnutí nálev přecedíme. Tento postup můžeme opakovat vícekrát, dokud není pohanka příliš měkká.

Pohanku si můžeme i dopředu předpřipravit a uchovat v chladu. Stejně jako u ovocného čaje můžeme pohanku na závěr sníst.

Podzimní potěšení nebo rovnou zahřátí. Tipy na drinky od českých barmanů

Podzimní čaje na prohřátí i pro zdraví

Autor Zuzana Krajíčková

Dny se pomalu krátí, večery prodlužují a je načase se ze zahrádek přesunout zase zpátky do baru. Co si tam dát? Třeba některý z následujících drinků, které pro nás ze svých nápojových lístků vybrali přední čeští barmani.

BERGAMOT LONDON BUCK

David Anderle, Cash Only Bar (Praha)

Podzimní čaje na prohřátí i pro zdraví

Koktejl sladkokyselé chuti se štiplavými tóny zázvoru je doladěný kořenitostí čaje Earl Grey. Černé čaje mají zároveň výbornou schopnost zahřát tělo – ideální pro sychravé podzimní večery.

  • 5 cl gin infuzovaný čajem Earl Grey
  • 2 cl čerstvá limetová šťáva
  • 1 cl cukrový sirup
  • 3 cl zázvorové pivo
  • dolít zázvorovou limonádou

Ozdoba: sušený pomeranč 

PERA S.

Tomáš Melzer, Blind Lion (Hradec Králové)

Podzimní čaje na prohřátí i pro zdraví

Podzim je čas hrušek a vína, takže se tento drink napsal skoro sám. Jde v podstatě o hruškový dezert v tekuté podobě, jednoduchý a velmi příjemný. Název vychází z italského drinku Sgroppino, což je citronový sorbet s proseccem (případně kapkou vodky). Proto to „esko“. A pera? Samozřejmě italsky hruška…

  • hruškový sorbet
  • italské šumivé víno
  • ovocný chips z nashi

GLOOMY AUTUMN

Jan Vlasák, Cash Only Bar (Praha)

Podzimní čaje na prohřátí i pro zdraví

Barman Honza Vlasák se nechal inspirovat osvědčenou podzimní kombinací granátového jablka a vlašského ořechu, kterou doladil šumivým vínem pro zjemnění chuti a ozdobil dvěma šípky.

  • 2,5 cl bio šťávy z granátového jablka
  • 2 střiky bitters z vlašského ořechu
  • 5 cl šumivého vína

Ozdoba: šípek

AUTUMN BELLINI

Vítězslav Cirok, L’Fleur Bar

Podzimní čaje na prohřátí i pro zdraví

Podzimní twist známého italského drinku, postaveného na bázi italského perlivého vína. Použitý rakytník odrůdy Sluníčko nemá typický zápach, ale spíš meruňkovobroskvové až angreštové tóny a citronová šťáva dodává výsledku svěžest.

  • 50 ml pyré z rakytníku odrůdy Sluníčko
  • střik citronové šťávy
  • 1 dcl champagne brut

Věříme, že libovolný z výše uvedených drinků vám zpříjemní i ten nejchmurnější podzimní večer!

Jak na podzim ohřát organismus? Zařaďte zahřívající potraviny – Zdravý Čech

Chladné podzimní dny už ťukají na dveře a s nimi i otázka, jak je ve zdraví přečkat. Velkou hrozbou je nachlazení. Pokud mu nebudete předcházet, může se přerodit v nepříjemnou chřipku, která vás ochromí a vyřadí z provozu i na několik dnů. Čínská medicína radí jako prevenci zahřátí organismu, který bude pak odolnější. 

Přizpůsobte se ročnímu období

Určitě jste si už uvědomili, že na některé potraviny míváte chuť v létě, na jiné v zimě. Souvisí to s tím, co vám o svých potřebách říká vaše tělo.  Velmi obsáhle se energii potravin věnuje čínská medicína.

Podle ní můžete právě složením jídelníčku významně ovlivnit svoje zdraví – přizpůsobíte ho aktuálnímu období. Zjednodušeně budeme třídit potraviny do tří kategorií, tedy na ty, které zahřívají, ty, co ochlazují a neutrální.

Ovšem pozor. Možná si myslíte, že hraje roli, jestli je potravina teplá nebo studená, není tomu tak. Podstatné není ani to, kolik má kalorií. V případě čínské medicíny je hlavní vnitřní energie dané potraviny.

Jako prevence proti nachlazení v podzimním a zimním období slouží potraviny, které mají na lidské tělo zahřívací efekt

Podzimní čaje na prohřátí i pro zdraví

Nachladit se můžete chladně i horce

Zároveň čínská medicína vysvětluje dva tipy nachlazení, a to chladné a horké. Za chladným stojí prochladnutí organismu, například tím, že se málo oblečete, nebo jíte v zimě hodně ochlazujících potravin. Druhou kategorií je nachlazení horké.

V létě zpravidla nenastydnete, tělo se s vysokými teplotami srovná. Když ale v době teplých dnů zařazujete do jídelníčku hodně zahřívacích potravin, efekt horkosti se násobí a může dojít až k přehřátí organismu. Všechno se nastřádá a s příchodem chladných dnů pak onemocníte.

Paradoxně vám v tu chvíli nepomůže horký čaj – ještě více vás zahřívá. 

Jak tedy bojovat proti oběma druhům nachlazení? Je to vcelku jednoduché: Nejlépe pomáhá jíst v létě dostatek ochlazujících potravin, na podzim pak naopak zařadit ty zahřívací.

Nedojde k budování tukových zásob

Do kategorie zahřívacích potravin řadíme ty, s mužskou čili jangovou energií. Fungují v zimě tak, že stahují a prohřívají tělo. Zároveň pomáhají bojovat i proti ukládání zimních tukových zásob, což je častý nešvar. V případě, že budete jíst v zimě studené saláty, vaše tělo se jídlem nezahřeje a tím více se bude snažit budovat tukové zásoby. 

Podzimní čaje na prohřátí i pro zdraví

Co vám tedy pomůže v zimě zahřát tělo?

  • Polévka je grunt, říkávaly naše babičky a čínská medicína to potvrzuje. Horký vývar vám dodá energii. 
  • Nechcete-li se vzdát zeleniny ani na podzim a v zimě, což je vzhledem k obsahu vitamínů a minerálů naprosto pochopitelné, zkuste ji ogrilovat nebo lehce osmahnout. Ideálně na olivovém oleji. 
  • Termoefekt vykazuje koření. Významný je například zázvor. Hodí se jako koření k masu, ale výborný je zázvorový čaj. Také skořice a hřebíček působí na tělo v zimě příznivě. Dále se vyplatí použít do pokrmů oregano, tymián, rozmarýn, ale stejně tak i pepř nebo bazalku. Ženšen a wasabi jsou také dobrým receptem na prohřátí organismu. 
  • Česnek, křen, hořčice, ale také cibule – i to vás zahřeje. 

Podzimní čaje na prohřátí i pro zdraví

Co naopak tělu neprospěje?

  • Obvykle se dozvíte, že jako prevenci nachlazení byste měli jíst citrusy, protože obsahují velké množství vitamínu C. Jenže právě citrusy jsou ochlazující a hodí se na léto. Proto citrusy v zimě konzumujte tak, že si vymačkáte čerstvý citron do zázvorového čaje. 
  • Zapomeňte také na jogurty, mléko a výrobky z něj. Ochlazují a také zahleňují. 

Autor článku: Pavel Štěpka

Pavel Štěpka se oblasti přírodní a alternativní medicíny věnuje již přes 20 let. Je odborníkem na Tradiční čínskou medicínu, a to především v oblasti medicinálních hub a léčivých rostlin.

Podzimní čaje na prohřátí i pro zdraví

Je zakladatelem obchodu Superionherbs.cz. Produkty, které obchod prodává, Pavel pečlivě vybírá na základě vlastních zkušeností, které si přiváží ze svých pravidelných cest do jihovýchodní Asii. Ve volném čase se věnuje bojovým uměním a praktikuje zenový buddhismus.

Podzimní plískanice bez rýmičky? Vyzkoušejte osvědčené tipy pro pevné zdraví

A je to tu zas. Čas kýchajících a kašlajících spolucestujících v městských hromadných prostředcích, neustálý pocit zimy, únava a virózy, které si celá vaše rodina postupně předává během celé zimy. Pojďte s bacily a chladem zatočit pomocí správných potravin, doplňků a životosprávy!

Podzimní čaje na prohřátí i pro zdraví

Nestůjte frontu v lékárnách! Vhodné doplňky stravy pro posílení imunity najdete na Pilulka.cz. A ještě ušetříte 2,5 % ceny z každého nákupu.

Prolévejte se čajem s kořením

Zatímco na sklenici s vodou obohacenou kostkami ledu a nakrájeným citronem nemáte v zimě ani pomyšlení, teplý čaj, horká čokoláda nebo vroucí káva jsou vašimi každodenními kamarády. Vaše tělo si tyhle nápoje v chladném období roku žádá naprosto přirozeně – organismus příjemně zahřejí a povzbudí.

Budete mít zájem:  Čtenáři si knihy vybírají podle sociálních sítí

Čaj je perfektním a zdravým nápojem, který v zimě konzumujte ve velkém množství.

Podle tradiční čínské medicíny není vhodné pít zelený čaj, který má ochlazující účinky, ale naopak černý čaj nebo různé odvary z bylinek.

Doporučujeme pít kvalitní sypaný čaj a do každého šálku přidat navíc špetku koření – například kardamom, chilli nebo skořici. Pro zahřátí také skvěle poslouží zázvorový čaj doslazený lžičkou domácího lesního medu.

Na Prozdravi.cz najdete přírodní produkty pro zdraví. Vyberte si kvalitní přírodní doplňky stravy, bylinné čaje nebo ze sortimentu zdravé výživy. Se slevou až 5 % za každý nákup.

Dejte zelenou červeným

Které potraviny jíst na podzim a v zimě ve velkém? Hlavně ty, po kterých váš talíř bude hrát teplými barvami. Patří mezi ně třeba řepa, červená paprika, česnek, cibule, pórek, vepřové nebo jehněčí maso, losos, vnitřnosti nebo třeba vejce, rýže, pohanka a jáhly.

Jezte lokální a sezónní zeleninu a ovoce, které tepelně zpracujte. Ve vašem jídelníčku by neměla chybět třeba dýňová polévka, obilná kaše ke snídani, povařená jablka se skořicí, ale i tučnější maso, jako je pečená kachna nebo husa.

Nechroupejte, ohřívejte

Svěží zeleninový salát pro zimní období také není to pravé. Tzv. raw strava (tedy potraviny připravené při teplotě do 40 °C se do zimy vůbec nehodí). Jídelníčku by naopak měly dominovat tepelně zpracované potraviny. Výborná je pečená či vařená zelenina, poctivý silný domácí vývar nebo luštěninové polévky.

Při vaření rozhodně nešetřete s kořením. Chilli papričky, cibule, česnek, zázvor, ale také skořice, hřebíček, pórek nebo křen zatočí s bacily – fungují jako přirozené posílení imunity. Zároveň stimulují chuť k jídlu a zrychlují činnost metabolismu.

Rozmazlujte se spánkem

Nejen správná strava je klíčem k pevnému zdraví. Pro účinné posílení obranyschopnosti organismu byste měli také pravidelně cvičit (přečtěte si článek o domácím cvičení). Pravidelný pohyb vám nejen vykouzlí pěknou postavu, posílí srdce a zvýší kapacitu plic, ale také vyplaví endorfiny, které se postarají o vaši dobrou náladu a psychickou pohodu.

Snažte se být vyrovnaní a bez stresu. Najděte si čas na společné aktivity s rodinou a přáteli, věnujte se oblíbeným koníčkům i občasnému nicnedělání a spokojenému lenošení. Choďte spát a vstávejte zhruba ve stejnou hodinu a spěte alespoň sedm hodin denně. Zkrátka na své tělo buďte hodní a neváhejte se rozmazlovat.

Odhodlejte se k otužování

Otužování nepatří mezi oblíbené činnosti, ale jakmile mu jednou propadnete, nebudete moct přestat. A ani v těch nejtužších mrazech vás neskolí žádné nachlazení. Zkuste se každý den chvíli sprchovat vlažnou vodou. Postupem času snižujte teplotu a prodlužujte interval. Tělo si brzy zvykne.

Imunitě prospívá také pravidelné saunování. Populární finská sauna střídá několikaminutový pobyt ve vysoké teplotě s následným zchlazením studenou sprchou nebo ponořením v bazénu. Rychlá změna teplot trénuje srdce a pozitivně působí na imunitu. Navíc se po ní budete cítit příjemně svěží a uvolníte ztuhlé svaly.

Buďte zdraví! Vyberte si v partnerských online obchodech vhodné vitamíny a doplňky stravy, které s bacily okamžitě zatočí!

Jak přežíváte nevlídné dny vy a čím podporujete své zdraví? Těšíme se na vaše tipy v komentářích!

Čaje, které zahřejí i pomohou vašemu zdraví na podzim

Podzimní čaje na prohřátí i pro zdraví

Čaje a podzim patří k sobě. Teplý čaj, který nás zahřeje a posílí v tomto sychravém ročním období, přijde každému vhod. Jaké čaje se dají tedy doporučit? Vynecháme protentokrát vysloveně bylinné směsi ze známých i méně známých léčivých rostlin a budeme se věnovat trochu jiným čajům, které nejen zahřejí, ale obsahují i užitečné přírodní látky.

Pu-erh

První z nich je v současnosti čím dál více oblíbený čínský čaj známý pod názvem Pu-erh. Jméno dostal podle oblasti v čínské provincii Jun-nan. Právě v této oblasti jsou ty správné klimatické podmínky, které mu vyhovují.

Tento čaj obsahuje řadu důležitých složek – vitamíny, stopové prvky, minerály, saponiny a další látky. Právě díky obsahům saponinů pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a tak zbavovat tělo přebytečného tuku.

Stejně tak pomáhá odstraňovat nadbytečné žlučové kyseliny z organismu. Rovněž podporuje trávení a celkově přispívá k dobrému metabolismu. V přírodní medicíně se doporučuje také v případě tzv. překyselení organismu (pojem z oblasti této medicíny).

Hořké složky čaje Pu-erh, které pomáhají lepšímu trávení, také působí celkově zásaditě. Tento čaj je příbuzný jak se zeleným, tak s černým čajem.

Zelený čaj

Právě zelený čaj je dalším čajem, který si můžeme dát na podzim pro zahřátí. Jeho pozitivní působení na zdraví je uváděno již ve starých knihách tradiční čínské medicíny. Zelený čaj obsahuje vitamín C, beta-karoten (tzv. provitamin A), mangan, fluor, zinek a měď. Je také řazen mezi tzv.

antioxidanty, tedy látky, které zabraňují negativnímu působení škodlivých volných radikálů, vyskytujících se v našem okolí. Zelenému čaji jsou také přisuzovány příznivé účinky na střevní mikroflóru (důležitá pro správnou činnost trávicího traktu a dobrý stav naší imunity).

Někteří odborníci přisuzují zelenému čaji příznivé působení u alergiků.

Výsledky některých studií naznačují, že kvalitní zelený čaj by mohl působit příznivě v prevenci některých druhů rakoviny. Pro ty, kdo chtějí hubnout je také dobré pití zeleného čaje doporučit – snižuje chuť k jídlu a pomáhá odbourávání tuků.

Rooibos

Dalším možným čajem pro podzim je rooibos. Rooibos neboli čajovníkovec kapský je vytrvalý jednometrový keřík s jemně jehličkovými listy, které připomínají naše jehličnany a pochází z jižní Afriky. Jeho jméno v překladu znamená červený keř.

Z přírodních látek obsahuje vitamín C, vápník, železo, draslík, měď, mangan, zinek, fluor, hořčík flavonoidy, rutin, kyselinu chlorogenovou, ferulovou a kávovou. Flavonoidy snižují riziko nemocí a pomáhají při rekonvalescenci.

Obsažené kyseliny působí antibakteriálně, antivirově i proti plísním. Kyseliny kávová a ferulová mají velmi podobné účinky jako flavonoidy.

Působí antioxidačně, mají příznivý vliv na prevenci a léčbu kardiovaskulárních onemocnění, jsou dobrou prevencí, ale i doplňkem celkové léčby aterosklerózy a dalších nemocí. A konečně rutin zlepšuje elasticitu cév a kapilární průtok krve.

Zázvorový čaj

Čtveřici čajů doplníme jako posledním známým a tradičně oblíbeným čajem při nachlazení a pro zahřátí – čajem ze zázvoru. Často se připravuje s medem a citrónem.

Čaj ze zázvoru má vhodné termoregulační vlastnosti, díky kterým vás udrží v teple. Navíc, nejenže pomůže při nachlazení, ale také pomáhá při snižování zvýšené hladiny cholesterolu.

Některé studie uvádějí, že pití tohoto čaje snižuje pocit hladu a také pomáhá mírnit různé bolesti.

Takže zbývá si jen vybrat a dobrou chuť!

Jak se na podzim zdravěji zahřát? Je lepší káva nebo čaj?

Do každodenního pitného režimu většinou často zahrnujeme zejména čaj a kávu. Kterou variantu si ale vybrat, abychom se zahřáli zdravěji? Čaj i káva na nás působí velmi podobně, mají totiž na organismus povzbuzující účinky.

Káva

Káva obsahuje kofein a dokáže tak velmi rychle dodat potřebnou dávku povzbuzení. Před konzumací velkého množství kávy denně však odborníci varují.

 Kofein mírně odvodňuje organismus a je tedy dbát na doplňování tekutin. Zároveň může být káva riziková pro osoby s vysokým tlakem a kardiaky.

Problémy může způsobit i v zažívacím systému, zvláště v případě velmi citlivého žaludku, může totiž způsobovat překyselení.

Konzumace kávy v pozdních hodinách by se měli vyvarovat zejména osoby trpící nespavostí.  Těhotným ženám se pití kávy rovněž nedoporučuje.

Na trhu se nově objevuje zdravější varianta klasické kávy i káva zelená, která neprochází procesem pražení, takže v ní zůstávají zachovány některé cenné látky.

Další možností jsou náhražky kávy – např. obilné kávy nebo cikorka, které kofein neobsahují.

Čaj

Podzimní čaje na prohřátí i pro zdraví
Vyzkoušejte například čaj s pomerančema zázvorem společnosti Ahold, který je označem logem Vím, co jím. 

U čaje záleží samozřejmě na druhu. Na organismus povzbudivě působí čaj černý nebo zelený, protože obsahují tein, avšak v menší míře než je obsah kofeinu v kávě. Oproti tomu ovocné čaje žádný povzbuzující efekt nemají, obsahují ale i vitamíny, například vitamín C. Bylinné čaje zase zklidňují trávení či působí na některé zdravotní neduhy, pozor však na kombinaci některých bylinek a léků či na dlouhodobé užívání jednoho druhu bylinného čaje – vždy je vhodné poradit se s lékařem nebo lékárníkem. Na bylinné čaje by si měly dát pozor hlavně těhotné ženy. Bílý a zelený čaj obsahují velké množství antioxidantů a působí protizánětlivě.

Ačkoli má káva vyšší a rychlejší povzbuzující účinky, její nadměrné konzumaci je doporučeno se vyhýbat.

Zdravější variantou jsou tedy čaje, které obsahují antioxidanty a vitamíny a na rozdíl od kávy neodvodňují organismus, takže je možné je bez problému zahrnout do denního pitného režimu.

Pokud se tedy chcete v zimě zahřát teplým douškem něčeho zdravého, rozhodně sáhněte spíše po čaji.

10 čajů, s kterými přežijete podzim lépe! Proti nachlazení, blbé náladě i na prohřátí

Foto: Marina Shanti, Shutterstock.com

Letní dny jsou nenávratně pryč a bůhví, zda se dočkáme nějakého babího léta. Podzimní chlad a vlhko se zažírají až do morku kostí. Co s tím? Co takhle zkusit nabrat pozitivní energii ze šálku dobrého čaje, ať už doma nebo v práci?!

Budete mít zájem:  Butyrát a jeho účinky na zdraví – na co je dobrý?

Dny se pomalu krátí a brzy skončí i babí léto – osvěžující ovocné limonády už asi neoceníte, a tak nastává čajový čas! Podzimní nápoje na zahřátí jsou ideální především pro chladná rána a jejich příjemnou vůni oceníte po celý den. Čaj rozhodně nemusíte brát jen jako „něco pro zahřátí“.

S jeho pitím se pojí množství obyčejů a rituálů, a pokud věnujete přípravě a konzumaci tohoto tradičního nápoje trochu času a vytvoříte si doma správnou atmosféru, uvidíte, že najednou se z „obyčejné horké tekutiny“ stane krásný zvyk, který si se svými blízkými zamilujete.

Z jakých můžete vybírat?

  • Earl Grey – klasický černý čaj ochucený bergamotem je stálicí mezi znalci i čajovými amatéry – má totiž vynikající chuť a mimořádnou povzbuzující schopnost.
  • Černý čaj s karamelem – skvělá varianta pro podzimní měsíce – kousky karamelu navodí zvláště mlsounům příjemné pocity a zaženou chuť na čokoládu.
  • Čaj masala (masala chai) – pikantní čaj se směsí koření původem z Indie se podává s mlékem a prohřeje opravdu dokonale.
  • Africké rooibosy – tito příjemní večerní společníci neobsahují tein a v obchodech je najdete v mnoha příchutích – k podzimu se skvěle hodí ta s rakytníkem.
  • Bylinná směs proti chřipce – pomůže vám porazit příznaky nachlazení. Mezi mnoha existujícími variantami si jistě najdete tu svoji.
  • Kopřivový čaj – pomůže pročistit organismus, má dobré účinky při onemocnění močových cest, jelikož kopřivy podporují prokrvení a dovedou odstranit bakterie a plísně.
  • Zelený jasmínový čaj – jeho překrásná vůně navodí atmosféru pohody a příjemná chuť jasmínu potěší znalce i ty, kteří čaj pijí jen občas.
  • Zelený čaj matcha – nabídne zvláštní chuť a energizující účinky a ocení jej i milovníci kávy: silné dávkování může kávu nahradit a oživit tak alespoň dočasně pitný režim.
  • Ovocný čaj – jestli si chcete opravdu pochutnat, zkuste domácí pečený čaj připravený z pravého ovoce.

Večer si můžete dovolit usrkávat čaj z elegantního porcelánu či milé keramiky, ale ráno na takové radosti asi čas nebude. Ani tak se ovšem nemusíte vzdávat dobrého čaje, který vás patřičně probudí a nakopne. Jen se přizpůsobte situaci, vyměňte křehké nádobí za praktické a vezměte si svůj nápoj s sebou do práce!

„Na cesty vyžadujeme řešení odolnější a také praktičtější, nejlépe termosku a do města termohrnek – ten je ideální do auta nebo do MHD. Využívají k izolaci vakuum, které udrží nápoj dlouho horký nebo studený.

Nezbytností je dokonale těsnící uzávěr – nikdo přece nechce, aby se mu čaj cestou vylil.

Důležité je také jednoduché otevření, snadné mytí i možnost pít z kterékoliv strany,“ vysvětluje Jiří Klimsa, produktový manažer značky Tefal.

Termohrnek Tefal Travel Mug je vyroben z kvalitní nerezové oceli 18/10 obalené silikonovým návlekem – snadno se drží a je dostupný v mnoha barvách. Uzávěr umožňuje otevření jednoduchým stisknutím a pití z jakékoliv strany. Cena od 649 Kč

Termohrnek Husky Thermo Fresco má dvojitou konstrukci – izolace je zajištěna pomocí vakua mezi jednotlivými vrstvami. Pro lepší uchopení má anatomicky tvarované ucho a protiskluzový pogumovaný povrch. Cena od 249 Kč

Cestovní termohrnek Aladdin Flip-Seal v moderním designu je vyrobený z ekologického potravinářského materiálu eCycle, který je absolutně zdravotně nezávadný. Když doslouží, můžete ho vhodit do sběrného kontejneru na plast. Cena od 440 Kč

Termohrnek Sagaform Dot má nerezové čajové sítko. Díky dvojité stěně se teplota horkého nápoje nepřenáší na vnější povrch. Silikonové víčko zabraňuje nechtěnému vylití. Cena od 495 Kč

Termohrnek Thermos Style má díky dvoustěnné vakuové izolaci dobré izolační vlastnosti. Je vodotěsný, snadno se otevírá i zavírá a padne do držáků nápojů v automobilu. Cena od 899 Kč

Termokonvice Tefal Mambo jsou dostupné v několika barvách a matném či lesklém provedení. Mají vakuovou skleněnou nádobu, QuickTip pro snadné nalévání a navíc prodlouženou záruku na pět let. Cena od 399 Kč

Termokonvice BergHoff Cook&Co zaujme zajímavým, ale jednoduchým designem a pohodlným používáním. Vybírat lze z několika barev. Cena od 865 Kč

Při přípravě čajového nápoje myslete na to, že každý druh vyžaduje jinou dobu louhování. U černých čajů to bývá tři až pět minut, u zelených jedna až čtyři minuty. Bylinkové čaje jsou úplně specifické a potřebují máčet mnohem delší dobu – přibližně čtvrthodinku. Rozhodující je i teplota vody.

„Každý čaj si zaslouží jinou teplotu. Univerzální rada: čím je čaj světlejší, tím více chladíme vodu. Není až tak zásadní, jestli si ho připravujeme v konvičce, nebo jenom v hrnku, nebo zvolíme jakoukoli jinou nádobu,“ říká čajový mistr Jaromír Horák, ředitel a lektor Čajové školy na Kampě.

Termokonvice Vitek vám nabídne několik zajímavých funkcí: ohřev pod bod varu, opětovné ohřívání i zadržování tepla. Ukazatel naplnění konvice a bezpečné uzavírání víka také přijdou vhod. Cena od 1499 Kč

Termoska Branche je vyrobena z vysoce kvalitní nerezavějící oceli, která ji činí téměř nerozbitnou. Pojistkový mechanismus zabraňuje nečekanému otevření. Cena od 249 Kč

Na jaký čaj míváte na podzim chuť vy?

Podzimní čaje pro zahřátí

Čaj kromě toho, že je to velmi populární a oblíbený nápoj, má také mnoho příznivých účinků na náš organismus. Horký nápoj zahřívá už sám o sobě, ale my ho navíc můžeme obohatit o zahřívací složky.

Jsou známé zahřívací potraviny, které konzumujeme především v zimě. Z některých je možné připravit horký nápoj, který nejen zahřeje, ale jsou potvrzeny i afrodiziakální účinky. Převážně se jedná o nejrůznější koření.

Například skořici, hřebíček, zázvor, bazalku nebo také pepř, česnek a chilli papričky, z těch si ale nápoj nejspíše nepřipravíte.

Z ovoce je možno zvolit višně, datle nebo maliny, dále také pohanku, červené víno, ořechy nebo černý čaj.

ZÁZVOR

Obvykle si pro zahřátí připravujeme nejrůznější čaje s medem a citronem. Při přípravě čaje dávejte pozor na to, abyste nekombinovali zahřívací složky s těmi ochlazujícími. Zkuste například černý čaj s hřebíčkem nebo skořicí, ale také zázvor, který je čím dál více oblíbenější.

Zmiňovaný zázvor bývá také součástí zahřívacího čaje proti nachlazení a chřipce. Nutno zmínit, že příliš zázvoru obecně neškodí.

Ve velkém množství by se neměl konzumovat v druhém a třetím trimestru těhotenství a ve větším množství také může podráždit žaludek a sliznice.

Protože silně zahřívá, může silně prokrvovat a zvedat tlak.Velice zdravý je pohankový čaj, který má rovněž zahřívací účinky.

Pokud jste milovníky vína, dopřejte si svařené víno s kořením. Svařuje se pouze červené víno, jelikož bílé má spíše ochlazující účinky, stejně tak jako zelený čaj. Všeobecně se nedoporučuje čaje sladit. Pokud přece jen čaj sladíte, použijte med. V žádném případě neslaďte bílým rafinovaným cukrem, který má překvapivě také ochlazující účinek
.

Zázvorový čaj s medem a citronem

Potřebujete:

  • kousek strouhaného zázvoru,
  • citronovou šťávu,
  • med,
  • černý nebo heřmánkový čaj

Postup:

Připravte si pravý černý nebo heřmánkový čaj, do něj přidejte zázvor, citrón a med. Výsledná chuť je lahodná, čaj má léčebné účinky proti nachlazení, horečce, únavě a chřipce.

Zahřívací a povzbuzující účinek je zaručen.
Můžete pozměnit chuť čaje přidáním trošky skořice nebo máty.

JABLKO A SKOŘICE

Chcete-li se trochu rozehřát a povzbudit smysly, připravte si horký nápoj s hřebíčkem, skořicí, jablkem a medem. Skořice s hřebíčkem působí jako afrodiziakum a mají silné zahřívací účinky, jablko je symbolem plodnosti a med je nepostradatelnou součástí všeho smyslně sladkého.

Kromě zahřívacího účinku vám nápoj vyžene začínající nemoc z těla, povzbudí trávení a odstraní únavu a depresi. Máte-li po ruce i sušené borůvky nebo brusinky, můžete je do čaje přidat.

Jablečný čaj se skořicí a medem

Potřebujete:

  • sušené kousky jablek nebo polovinu nastrouhaného čerstvého jablka,
  • skořici,
  • med,
  • hřebíček

Postup: Sušená jablíčka nebo polovinu strouhaného čerstvého jablka spaříme vařící vodou a spolu s dvěma hřebíčky povaříme v půl litru vody asi 10 až 15 minut od bodu varu, v závěru přidáme špetku mleté skořice nebo rovnou vaříme s jedním kouskem celé skořicové kůry.

Na závěr můžeme přidat lžíci medu na oslazení. Nic nezkazíme, když máme po ruce také trochu sušených borůvek nebo brusinek, které spolu s jablíčkem povaříme pro zpestření chuti a zesílení zdravotního účinku. Čaj nemusíme cedit a zbylé ovoce můžeme klidně sníst.

Recept na kořeněný čaj

Potřebujete:

  • celý černý pepř,
  • hřebíček,
  • celou skořici,
  • badyán,
  • med a citron

Postup:

V hmoždíři nahrubo podrťte černý pepř společně s hřebíčky. Do hrnce nebo do konvice nalijte litr vody, přidejte podrcené koření, skořici a badyán. Přiveďte k varu a asi 2 minuty povařte. Pak hrnec odstavte z plotny a koření nechte ještě 3 minuty vyluhovat. Přeceďte, přidejte med a čaj ochuťte citronovou šťávou.

Čajů existuje velké množství druhů a tak si každý může vybrat přesně podle své chuti. Ovocné čaje jsou velmi oblíbené díky své dokonalé vůni, ve které se mísí všechny druhy ovoce a mají znamenitou nasládlou chuť.

S bylinným čajem naopak uděláme něco pro naše zdraví. Bylinné čaje jsou velmi zdravé a obsahují jen to nejlepší z přírody.

Pokud to shrneme, tak pití každého čaje pomáhá posilovat náš organismus a dodává nám potřebnou energii pro každý den.

Autor: Lucie Lupačová

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector