Pijete mléko z mlékomatů? Dodržujte některé zásady

V současnosti provozujeme dva mlékomaty. Jeden stojí u Terna v Českých Budějovicích, druhý najdete u Coopu v Lišově. Oba dva plníme mlékem přímo z farmy v Kolném. Závoz probíhá většinou jednou za dva dny, někdy každý den. Mléko se nikde nezdržuje, vozíme ho přímo z farmy, bezodkladně po čerstvém nadojení.

Pijete mléko z mlékomatů? Dodržujte některé zásady

Mlékomat u Terna

Mlékomaty stojí na svých místech již několik let. Plníme je mlékem z farmy v Kolném, kterou provozuje Zemědělské obchodní družstvo Kolný – jedna z dceřiných firem Zemědělských služeb Dynín.

Jak mlékomaty fungují?

V automatu je mléko uskladněné v nerezových zásobnících, které jsou samozřejmě chlazené. Vše odpovídá veškerým hygienickým normám.

V samotném mlékomatu nezávisle na sobě fungují dva stroje. Jeden z nich je automat na mléko a druhý automat na lahve.

Pokud si zákazník nedonesl vlastní lahev, koupí si nejprve právě tu. Rozhodnout se může mezi plastovou jednorázovou (cena 10,-Kč), nebo skleněnou (cena 50,-Kč). Tu může po vymytí použít opakovaně.

Následně vhodí další mince a natočí si mléko. Litr mléka koupíte za 20,-Kč, půl litru za 12,-Kč.

Jaké mléko si zde natočíte?

Jedná se o mléko plnotučné nepasterované. Proto doporučujeme vždy mléko pro jistotu ještě převařit. Obsah tuku v mléce se pohybuje mezi 3,5-4,5 %.

Má se mléko převařovat?

Oficiálně se to doporučuje. Naše zkušenosti jsou však takové, že kdo je zvyklý na čerstvé mléko, převařovat ho nemusí. V opačném případě mléko může mít mírně projímavé účinky. Urychlení trávení způsobuje také vyšší obsah tuku.

Jak dlouho mléko vydrží?

Doporučujeme ho spotřebovat během 48 hodin, nejpozději však do 4-5 dnů. Naše vlastní zkušenost ukázala, že hraniční délka použitelnosti mléka může činit i týden.

Co si z mléka vyrobit?

Mnoho lidí si pro mléko do mlékomatu jezdí právě s plánem na další zpracování. Vyrábí si z nich např. domácí sýry. Ostatně u obou našich mlékomatů naleznete recepty. Některé z nich najdete pod tímto článkem.

Kdy si z mlékomatu můžete načepovat

Oba naše mlékomaty se nachází venku a jsou v provozu 24 hodin denně. Natankovat mléko z nich můžete tedy skutečně kdykoliv.

Boom s mlékomaty je za zenitem. Proč?

V nedávných letech jste měli možnost pozorovat doslova boom s mlékomaty. Následně opět začaly mizet. Důvodem je, že provoz mlékomatu je poměrně nákladný a příjmy z prodeje mléka tyto náklady mnohdy ani nepokryjí.

Ani my provozem mlékomatů nesledujeme zisk

Dokonce ani my si od provozu mlékomatů neslibujeme velké výdělky. Jejich udržováním chceme pouze dát lidem možnost, jak se snadno dostat k čerstvému, poctivému a v regionu vyprodukovaném mléku.

Kolik mléka prodáme?

Do mlékomatu u Terna tankujeme okolo 200 litrů mléka v každé dávce, kterou opět doplňujeme po jednom nebo po dvou dnech.

Mléko, které v mlékomatu zůstane z předchozí dávky, se odčerpá, odveze se a načerpá se nové.

Mezi každým dodáním nového mléka probíhá čištění a údržba. Na obou mlékomatech visí deník o údržbě mlékomatu. Do tohoto přehledu se zaznamenává, kdy probíhala poslední sanitace. Sami se tak můžete přesvědčit, že je kvalita mléka zajištěna v maximální možné míře.

  • RECEPTY:
  • DOMÁCÍ KEFÍR:
  • 1 litr čerstvého mléka
  • 1 sáček kefírové kultury nebo lžíce kefírové houby
  • skleněná nádoba nebo sklenice

Mléko používejte nejlépe syrové, tedy nepasterizované a nehomonegizované. To znamená žádným způsobem tepelně upravené. Kefír je víc agresivní než jogurt, proto je lepší, pokud nejste kefír zvyklí pít, začít s jogurtem a později zkusit kefír.

Mléko nechte odstát při pokojové teplotě asi 2 hodiny. Až nebude úplně studené, nalijte do nádoby, kde chcete fermentovat, přidejte kulturu v prášku, metličkou rozmixujte a ujistěte se, že se prášek pořádně rozpustil. Nádobu zavřete a nechte na lince nebo někde v pokojové teplotě na 24-36 hodin, záleží na teplotě.

Minimální doba fermentace je 24 hodin, aby se zpracovala všechna laktóza. Po 24 hodinách dejte do lednice a nechte minimálně 6 hodin odležet. Poté můžete konzumovat. Kefír by měl trochu zhoustnout, ale záleží na kvalitě mléka.

Důležité je si vždy nechat na dně láhve asi centimetr kefíru, který použijete na výrobu dalšího kefíru. Do stejné láhve dolejte zase litr mléka, zamíchejte a nechte fermentovat 24 hodin. Láhev nemyjte, jinak vám kefír nenakvasí. Pouze otřete okraj. Tento postup opakujte 4-5 krát.

Poté použijte novou kulturu. Pokaždé, když začínáte novou kulturu, láhev vymyjte.

Důležité je zachovat velice dobrou hygienu při výrobě i při odběru kefíru z láhve, aby se nezkazil.

Pijete mléko z mlékomatů? Dodržujte některé zásady

Domácí kefír

  1. DOMÁCÍ JOGURT:
  2. 2 litry pravého mléka
  3. 3 kelímky bílého jogurtu (např. Choceňský, Madeta)

Ohřejeme mléko na 40 °C, přidáme jogurty, promícháme, necháme na teplém místě. Do 12 hodin je jogurt hotový. Jogurt můžeme samozřejmě konzumovat přírodní bílý nebo smíchaný s různými cereáliemi. Nejběžnější kombinace je jogurt na sladko smíchaný s marmeládou nebo čerstvým ovocem.

Pijete mléko z mlékomatů? Dodržujte některé zásady

Domácí jogurt

  • DOMÁCÍ SÝR:
  • 600 ml pravého mléka
  • 200 g zakysané smetany
  • 2 vejce
  • sůl podle chuti
  • bylinky: pažitka, petrželka, libeček
  • špetka kurkumy

Mléko svaříme. Ve smetaně pořádně rozšleháme vejce, sůl a kurkumu. Směs vlijeme do vařícího mléka, s mícháním vaříme asi pět minut, až se mléko vysráží. Necháme trochu zchladnout a vmícháme nadrobno nakrájené bylinky.

Vše přelijeme přes cedník a necháme sýr na cedníku vykapat. Uložíme na pár hodin do lednice. Syrovátku nevyléváme, je ochucená a vhodná na pití. Sýr po ztuhnutí je malinko hrudkovitý, ale výborně se krájí a je chutný.

Pijete mléko z mlékomatů? Dodržujte některé zásady

Domácí sýr recept

Znáte „syrové mléko“? A víte, jak se vyrábí to pasterizované?

Bio mléko se vyznačuje především vyšším obsahem zdraví prospěšných omega-3 mastných kyselin a minimem zbytkových pesticidů či antibiotik.

Navíc je bohaté také na kyselinu linolovou s protirakovinnými účinky, které je v něm až třikrát více. Výrobek v bio kvalitě spolehlivě poznáte podle certifikovaných log biolistu a biozebry.

Budete mít zájem:  Léky Na Bolest Hladkého Svalstva?

Produkty ekologického zemědělství jsou také často k dostání u lokálních farmářů.

Zvířatům jsou na eko farmách zajištěny bezvadné podmínky k životu a patřičná péče. Většinu času tráví na pastvě a při ustájení mají dostatek prostoru a možnost výběhu. Žijí tak téměř v přirozených podmínkách. Poptávka po bio mléku v současnosti roste, čemuž odpovídá také rozšiřující se nabídka. Kromě čerstvé či trvanlivé alternativy jej seženete také v některých automatech.

Alternativa za kravské mléko

Ochutnat můžete i kozí nebo ovčí výrobky, které příjemně zpestří váš jídelníček. Víte, že kozí mléko je zdrojem snadno vstřebatelného vápníku, navíc obsahuje méně tuku a je lépe stravitelné než kravské? Trpíte-li alergií na kravskou bílkovinu, je pro vás kozí mléko skvělou variantou.

Jak se mléko upravuje?

Mlékomaty

V automatech si můžete do vlastní nádoby načepovat takzvané syrové mléko, které předtím nebylo nijak tepelně upraveno. Po nadojení jej farmáři zchladili, přemístili do cisterny a převezli do mlékomatu. Nelekněte se – na jeho povrchu se velmi brzy začne srážet smetana. Je doporučováno jej před konzumací převařit, protože se jedná o mléko nepasterované.

Pasterizace

Pasterované mléko se označuje jako čerstvé. Na několik sekund prochází vysokou pasterací za přibližné teploty 85 °C. Je nutné jej uchovávat v chladničce, kde obvykle vydrží od 7 do 20 dnů.

Trvanlivé mléko

Zpracovává se při teplotě 135 až 150 °C po dobu několika sekund, díky tomu je zbaveno mikroorganismů. Toto mléko vydrží při běžných pokojových teplotách 4 až 5 měsíců. Po otevření jej skladujte v ledničce.

Co ovlivňuje chuť mléka?

Vysoká teplota, při které je mléko zahříváno, může mít vliv na jeho chuť. Čerstvé zpravidla bývá výraznější, a to jak chutí, tak i vůní. Trvanlivé je o něco sladší se sytě krémovou barvou danou karamelizací laktózy.

Při nákupu je proto vhodné myslet na to, zda mléko kupujete na cesty, do zásoby či na chatu. V takovém případě sáhněte raději po trvanlivé variantě.

Naopak pokud jej chcete rychle spotřebovat, zvolte vždy čerstvé, které je chuťově výraznější.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství.

To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí.

Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Článek vznikl ve spolupráci s www.myjsmebio.cz

Mlékomaty už netáhnou, většinu zrušili. Kvalita nepřemohla pohodlí

Jedno hezčí než druhé. Podívejte se Daniela Tauberová

Byl to fenomén a před některými automaty se dokonce stály fronty. Kdysi populární mlékomaty nakonec prohrály.

Jeden z posledních mlékomatů v Olomouci u OD Senimo. | Foto: Deník / Kopáč Jiří

Lidskou pohodlnost a možnost pořídit si kompletní nákup pod jednou střechou supermarketu neporazily ani špičková kvalita, příjemně slabě sladká chuť a specifická vůně čerstvě nadojeného mléka.

  • V Olomouckém kraji „přežily“ dva tři stroje, které zemědělci zatím chtějí udržet.
  • Když před osmi lety zažívalo mléko z automatu boom, „nadojili“ zákazníci na šesti místech Prostějovska a Přerovska denně až 900 litrů čerstvého mléka.
  • „Přístroje jsme měli v Prostějově, Němčicích nad Hanou a Kojetíně,“ připomněl předseda Zemědělského obchodního družstva Němčice nad Hanou.

Přečíst článek ›

Posledního května loňského roku družstvo všechny mlékomaty zrušilo a odběr čerstvého mléka ponechalo pouze v automatu u brány ZOD Němčice nad Hanou.

„Lidé přestali kvalitní a plnohodnotné mléko kupovat. Chceme však ponechat možnost pro ty, kteří vědí, že čerstvé mléko chutná a voní jinak. Tak jsme jeden stroj ponechali a výtoč se v něm zvyšuje, což nás těší,“ uvedl předseda.

Dva mlékomaty instalovali v Olomouci zemědělci ze Senice na Hané. Uvažovali i o rozšíření sítě. Tehdy z jednoho stroje lidé odebírali denně i více než 900 litrů mléka.

Do dneška „přežil“ jen automat u supermarketu Senimo, ze kterého si zákazníci denně odnesou ve sklenici na 80 litrů. Družstvo jej zatím rušit nebude.

Přečíst článek ›

Zvítězila pohodlnost lidí

„Ta doba, kdy byl zájem obrovský, je pryč. Zvítězila pohodlnost lidí, všechno si koupí v supermarketu a extra pro čerstvé mléko do automatu se nikomu nechce, i když je špičkové kvality, čerstvé,“ pokrčil rameny Navrátil.

To potvrdili i dřívější zákazníci ZD Senice na Hané.

„Jezdila jsem k Senimu asi rok. Čerstvého mléka jsme vypili odhadem pět litrů týdně. Pak jsme se z Hodolan přestěhovali na Novou Ulici, odkud to bylo k mlékomatu daleko. Mléko od té doby nakupuji v supermarketu u výpadovky na Mohelnici zároveň s větším nákupem. Na čerstvé mléko si už ani nevzpomeneme,“ přiznala Jana Ptáčková z Olomouce.

Pokles prodeje syrového mléka z automatů odstartovaly zprávy o možné nákaze kampylobakteriózou. Kvalitu mléka z automatu přitom sleduje veterinární správa a hygienická stanice. Doporučují řídit se návodem na automatech a čerstvě nadojené mléko převařit. Stačí mléko pasterizovat – dát ho na třicet sekund do mikrovlnky.

Přečíst článek ›
Jarní seriál pro malé i velké zahradníky. Předplaťte si Deník.cz a získejte neomezený přístup k seriálu Předsevzetí 2021. Více zde.

Nahravá se anketa

  • mléko,
  • Němčice nad Hanou,
  • Olomouc,
  • Olomoucký kraj,
  • Senice na Hané,
  • Prostějov,
  • Kojetín,
  • Mohelnice,
  • družstvo,
  • Přerovsko,
  • infekční onemocnění
Budete mít zájem:  Léky Na Povzbuzení Nálady?

Škoda Octavia koupeno v CZ Audi A5 Opel Astra první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ Subaru Forester servisní knížka, koupeno v CZ Suzuki Ignis nové vozidlo, servisní knížka Peugeot 308 první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ Škoda Fabia první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ, nehavarované Škoda Octavia servisní knížka, koupeno v CZ + PRODAT AUTO

Jak bezpečně konzumovat mléko z mlékomatů?

Mlékomaty jsou už dnes téměř všude. Najdeme je u velkých nákupních center, ale nejen tam. Syrové mléko z prodejních automatů se zkrátka stalo mezi konzumenty poměrně populární. To neušlo našim vědcům a začali se jeho kvalitou zabývat.

Pokud volíte nákup mléka právě v mlékomatech, pak je dobré vědět pár věcí. Jaké, to nám poví profesorka Lenka Vorlová, přednostka Ústavu hygieny a technologie mléka Fakulty veterinární hygieny a ekologie Veterinární a farmaceutické univerzity Brno.

Vy jste se s kolegy zaměřili právě na mléko z mlékomatů. Co bylo cílem Vašeho bádání?

„Výzkum byl financován z prostředků výzkumného záměru ministerstva školství a jeho cílem bylo posoudit jakost mléka a zjistit chování konzumentů při jeho koupi a konzumaci. Tedy jakousi kvalifikovanou informovanost spotřebitele. Podnětem byl nárůst počtu automatů na mléko, ale i existence některých fám a potenciální příčinná souvislost s výskytem některých alimentárních onemocnění.“

Dá se tedy s určitou nadsázkou říct, že jde o takovou mléčnou gramotnost obyvatelstva. Když rozebereme, co jste zjišťovali, jakého původu je mléko z automatů?

„Mléko z automatů je samozřejmě z chovů, které splňují veterinární hygienické požadavky pro produkci syrového kravského mléka.

Pro orientaci spotřebitele je na automatu napsána farma, ze které mléko pochází, a pokud by konzument chtěl, může si ji taky dohledat na stránkách Státní veterinární správy České republiky pod odkazem Registrované subjekty pro přímý prodej. Tam je to všecko napsáno.“

Jak toto mléko dopadlo po stránce kvality?

„Mléko z automatů až na velmi drobné výjimky splnilo požadavky dané naší i evropskou legislativou, což je velmi dobrá zpráva.“

Pokud spotřebitel volí mléko z mlékomatů, jak se k němu má chovat? Musí se například převařovat nebo se dá pít rovnou?

„To, že mléko splňuje příslušné požadavky, ještě neznamená, že se dá pít syrové. Musíme počítat s tím, že mléko nenadojíme sterilní. Mohou v něm být bakterie, které se množí i v chladu, a ty mohou mléko nejen zkazit, ale i způsobit nějaké onemocnění. Proto je nezbytné syrové mléko co nejdřív převařit, vychladit a dát do ledničky.“

Hraje přitom nějakou roli i takovýto domácí způsob skladování?

„Určitě. V ledničce by nemělo být víc než 8 stupňů, což ale asi každý konzument ví. Víc pozornosti by si možná zasloužil transport do domácnosti. Pokud víme, že cesta bude trvat déle než hodinu, je vhodné použít termotašku.“

Jak dlouho toto mléko vydrží, do jaké doby se musí vypít, pokud se k němu budeme chovat tak, jak máme?

„Převařené mléko, případně výrobky z něj, například tvaroh nebo jogurt, je třeba zkonzumovat do 48 hodin od nákupu mléka. Prodej z automatů je dobrá věc, protože zvyšuje spotřebu mléka a mléko – to je výborná potravina.“

Související příspěvky

Lidé na Vysočině přestávají kupovat mléko z mlékomatů, bojí se nákazy z klíštěte

Čtvrtý mlékomat najdou Pražané na Sofijském náměstí v Modřanech

V Kladně začal fungovat už druhý „mlékomat“

Na Liberecku mají první automat na mléko

Pít mléko a automatů? Výhody pro zdraví převažují rizika, tvrdí lékař

Češi pijí málo mléka. Podle agrárníků za to mohou mýty

AGRODRUŽSTVO Lhota pod Libčany – Doprava

  • Agrodružstvo Lhota pod Libčany
  • r u š í  mléčné automaty v Hradci Králové na Baťkově náměstí a v Libčanech.
  • Omlouváme se všem příznivcům a milovníkům čerstvého kravského mléka, ale jsme nuceni ukončit činnost našich mléčných automatů.
  • Vedou nás k tomu především důvody ekonomické, náročná logistika a malý zájem a nízký odběr ze strany zákazníků. 

Automat na naší farmě v Osičkách bude nadále fungovat. Provozní doba je tu denně od 6 do 20 hod., cena za 1 litr je 15,- Kč.

                                                                                                                                        Jedná se o nepasterované mléko, zchlazené cca na 4 – 8 °C. Obsahuje přibližně     4 % tuku a 3,5 % bílkovin. Je jedinečné pro svou bohatou a plnou chuť, jsou v něm obsaženy všechny důležité vitamíny a pro náš organismus nezbytné a prospěšné látky.

Má široké použití v naší kuchyni. Ne jen jako lahodný a zdravý nápoj, k přípravě koktejlů, kakaa, do kávy, ale i na vaření výborných pudingů pro děti, palačinek, do omáček atd. (necháme-li mléko v lednici „stát“, sebereme smetanu). Můžete si zkusit vyrobit i domácí jogurt, tvaroh, zákys, sýr.

Zkrátka tradiční „poctivé“ kravské mléko, které znají naše babičky a dědečkové a které bylo jednou z hlavních součástí jejich jídelníčku a zdrojem síly a zdraví v dobách minulých. V současné době má česká populace, zejména děti a dospívající, v jídelníčku závažný nedostatek vápníku.

           A přitom stačí tak málo! Dojít si „nadojit“ čerstvé mléko do mlékomatu a naučit se ho denně pít a používat ve Vaší kuchyni!

Jak je zajištěna čerstvost mléka z automatů? Nikdy v minulosti nebylo mléko pod tak přísným dohledem! Od podojení krávy po vydání automatem je celý proces plně automatizován a mléko se po celou dobu vůbec nedostane do kontaktu s lidskou rukou nebo s jiným zdrojem kontaminace.

Spotřebitel tak má jistotu, že dostane opravdu čistý přírodní produkt. Pokud se mléko neprodá do 24 hodin od naplnění automatu, odveze se a využije pro jiné (krmné) účely.

Každý mlékomat je totiž vybaven pojistkou, která zablokuje vydávání mléka po uplynutí 24 hodin od jeho naplnění, což vylučuje jakékoli pochybení ze strany obsluhy. Zároveň má každý mlékomat integrovaný teploměr a hlásič. Ten v případě jakýchkoliv problémů (např.

 s dodávkou elektřiny) zaručí okamžité uzavření automatu bez možnosti dalšího vydávání mléka zákazníkům. To garantuje jeho naprostou čerstvost bez ohledu na venkovní podmínky.

Mléko je pod nepřetržitým veterinárním a hygienickým dohledem nezávislých orgánů státu. Stejně tak i samotné mlékomaty podléhají průběžným kontrolám hygieny           a zdravotní nezávadnosti.

Budete mít zájem:  Epilepsie Příznaky U Dětí?

Obsluha automatu: Automat přijímá mince v hodnotách 1,-, 2,-, 5,- 10,-, 20,- a 50,- Kč. M i n c e  n e v r a c í ,  je potřeba mít přesnou částku podle požadovaného množství mléka. Automat Vám natočí tolik mléka, kolik do něj vhodíte peněz, tzn.

například: 1 l = 15,- Kč, 0,5 l = 7,- Kč, 1,5 l = 22,- Kč atd. Na mléko můžete použít jakoukoli vlastní čistou nádobu (bandasku, lahev skleněnou, plastovou apod.). Do automatu se vejde např. i 2litrová plastová lahev.

Na Baťkově náměstí si můžete v automatu na lahve zakoupit: 1l plastovou lahev – 5,- Kč, 0,5l plastovou lahev – 5,- Kč a skleněnou 1l lahev – 25,- Kč.

Postup: 

  • vhodíte mince (dojde k odblokování dvířek)
  • otevřete dvířka a vložíte lahev tak, aby dávkovač směřoval do lahve
  • dvířka zavřete
  • stisknete tlačítko START (automat dávkuje mléko po 1 litru, tzn. když kupujete více než litr mléka, po zastavení stáčení je třeba znovu stisknout tlačítko START nebo POKRAČUJÍCÍ VÝDEJ na displeji a výdej mléka pokračuje. Pokud z nějakých důvodů potřebujete výdej mléka přerušit (např. při výměně lahví u nákupu většího množství mléka), stisknete tlačítko START – slouží i jako „stopka“.
  • po dokončení výdeje mléka otevřete dvířka a odeberete lahev (poté dojde vždy k proplachu celého výdejního zařízení)

Proč pít čerstvé kravské mléko?

Pro zdraví

  • lidský organismus vstřebává vápník nejsnáze z kravského mléka, obsahuje totiž laktózu a aminokyseliny, které využitelnost vápníku výrazně zvyšují
  • vápník posiluje kostní hmotu, je nezbytný pro správný pohyb svalů, přenos signálů v nervovém systému a umožňuje optimální srážlivost krve
  • nedostatek vápníku naopak může ve zralém věku vést k osteoporóze, tedy k onemocnění charakterizovanému křehčími a lámavějšími kostmi
  • čerstvé kravské mléko neprochází pasterizací a obsahuje tedy i cenné laktobacily, které zajišťují správný průběh trávení, snižují hladinu cholesterolu a riziko zánětlivých procesů, a makrofágy, podporující pohlcení a zpracování cizích, nefunkčních či nemocných buněk
  • posiluje imunitní systém a působí jako prevence proti alergiím
  • je nositelem 14 minerálů, řady stopových prvků, bílkovin a vitamínů A, B1, B2, B6, E, K, D, C
  • obsahuje mikroorganismy a živiny nezbytné pro organismus dítěte a mladého člověka

Pro lepší trávení

  • necháme-li čerstvé mléko díky kulturám ušlechtilých mléčných bakterií přirozeně zkysnout, pak v této výborně stravitelné formě obnovuje střevní mikroflóru a chrání před infekcemi zažívacího traktu

Pro krásu

  • podporuje tvorbu kolagenu a elastinu, které mají příznivý vliv na pevnost a pružnost pokožky
  • díky obsaženému selenu zpomaluje proces stárnutí
  • konzumace čerstvého mléka zlepšuje pleť a působí pozitivně na vlasy (A dokonce nejen požití mléka má přiznivé účinky. Již staří Římané znali koupele v mléce – například po umytí čerstvým kravským mlékem získají vlasy přirozený lesk.)

Pro chuť

  • chuť čerstvého mléka je jedinečná svou bohatostí a plností
Kontakt na obsluhu:  725 346 262 

Farmáři chystají mlékomat – E15.cz

Farmáři ze Stakor chtějí mlékomat. Jinak budou ročně prodělávat jeden a půl milionu korun.

Jiří Němec vstává každý den brzy, aby mohl od šesti ráno dojit osmdesát krav holštýnského plemene. Až mléko vychladí, odveze ho do takzvaného mlékomatu. Bude stát v Klaudiánově nemocnici v centru Mladé Boleslavi. Stakorská farma v tom bude v regionu první.
„Nechceme na mléku tolik prodělávat.

Když všechno sečtu, a to na farmě dojíme tři, náklady na výrobu dosahují k osmi korunám za litr,“ vysvětluje Němec, který je ve společnosti Františka Hraběte odpovědný za živočišnou výrobu. Mlékárny od nich nyní vykupují litr za šest korun a šedesát haléřů.
Zemědělci chtějí dostat mléko přímo k zákazníkům.

Farmáři plánují spustit automat navzdory sporu s výrobci obalů na trvanlivé mléko Tetra Pak. Rolníkům se nelíbí, že někteří hygienici varovali před riziky konzumace čerstvého mléka z automatů. „Určitě je to mléko zdravé, není nebezpečné. Už tři roky ho pije můj šestiletý syn a žádné zdravotní problémy nemá,“ hájí čerstvé mléko Němec.

Podle něj se může pít bez převaření, to je třeba až po šestatřiceti hodinách. Mléko ale musí být stále v lednici.

Zástupci společnosti Tetra Pak tvrdí, že nadojené mléko může ohrozit zdraví, protože obsahuje mikroorganismy. „Pít tepelně neošetřené mléko je nebezpečné,“ míní také vedoucí nemocniční hygieny Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Antonie Bořkovcová.

V neupraveném mléce mohou být bakterie salmonelózy nebo listeriózy. Hygienici varují, že se tak může přenést třeba klíšťová encefalitida. Lékař Milan Kudyn ze Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost míní, že lidé jsou choulostivější než dřív.

Proto ho někteří odborníci doporučují převářet. To ale farmáři odmítají.

Rolníci versus hygienici

„Mléko je živá kultura, jsou v něm minerály, vitamíny a bílkoviny,“ říká Jiří Němec. Takže někomu, kdo na nepasterizované mléko není zvyklý, může zpočátku způsobit průjem. Rolníci argumentují tím, že každý chov je registrovaný a kontrolují ho veterináři, v evidenci je tak každé zvíře.

„Při schvalování automatu se navíc veterinární stanice vyjadřuje, z kterého chovu lze dodávat mléko,“ říká rolník.
Stakorské farmáře vyjde spuštění mlékomatu na půl milionu korun. Pořídí také automat na lahve. „Chceme, aby lidé z Boleslavi měli nákup mléka z automatu snadný a pohodlný,“ říká Němec. Litr by měl stát zhruba patnáct korun.

„Vypít čerstvé kravské mléko je podstatně menší riziko než sníst tatarský biftek,“ dodává Němec.

Čerstvé mléko není technologicky upravené, jeho trvanlivost je zhruba tři dny. Tepelnou úpravou se zničí nejen mikroorganismy, ale také prospěšné bakterie mléčného kvašení. Naproti tomu pasterizované mléko prošlo tepelnou úpravou, při které se zničí zhruba dvacet procent vitamínů.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector