Papírový filtr – skvělá káva pro laiky i profíky

K přípravě dobré kávy v domácích podmínkách nepotřebujete předchozí praxi v kavárně ani drahé kávovary a mlýnky.

Stačí vychytat pár jednoduchých věcí a můžete si i doma připravit kávu tak chutnou, jako by vám ji připravil profesionální barista.

Vypátrat tajemství domácí přípravy jsme se vydali ke špičkám baristické scény, kterými není nikdo jiný než Petra Davies Veselá a Gwilym Davies, kteří mají v Jílovém u Prahy své školící centrum.

Papírový filtr – skvělá káva pro laiky i profíkyBaristka Petra Davies Veselá pořádá spolu se svým manželem, známým baristou Gwilym Daviesem, školení o kávě pro laiky i profesionály. Foto: Martina Kočařová

Filtrovaná káva plná chuti za 2 minuty

Gwilym nám ukázal jednoduchou, velmi rychlou metodu přípravu kávy, která nechá vyniknout její chuť a jemnost. Jedná se o přípravu filtrované kávy pomocí japonského filtru Hario V60. Zní vám to tajuplně? Nic se nebojte, je to opravdu jednoduché.

Co budeme potřebovat?

  • čerstvě upraženou a hrubě namletou kávu (20 g)
  • papírové filtry
  • Hario V60
  • konvici vhodnou do setu s Hario V60 (ale stačí i jakákoli jiná konvice nebo běžný hrnek, filtr V60 na ně bez problémů nasadíte)
  • horkou vodu o teplotě 94 – 96 stupňů (340 ml)
  • stopky na měření času
  • dřevěnou špachtli na míchání

Postup je velmi jednoduchý. Čerstvě namletou kávu si nasypeme do filtru V60, kam jsme si předtím umístili papírový filtr (propláchnutý horkou vodou, aby se zbavil případných nečistot i chuti papíru).

Jakmile máme připraveno, zapneme si stopky a začneme filtr pomalu zalévat vodou po dobu cca 10 sekund, tím se káva krásně předpaří. Kávu zároveň opatrně zamícháme dřevěnou špachtlí tak, abychom zajistili, že se po stranách filtru neusazuje.

Následně počkáme, dokud všechna voda neproteče skrz do konvice, poté pozvolna dolijeme zbylý objem horké vody a jemně promícháme. Jakmile uběhnou dvě minuty, máme hotovo.

Rada na závěr: Pokud vám do doby 2 minut neprotekla všechna voda, zkuste kávu příště namlít hruběji. Pokud vám naopak protekla rychleji, zkuste jemnější mletí.

Papírový filtr – skvělá káva pro laiky i profíkyGwilym Davies připravuje filtrovanou kávu. Foto: Martina Kočařová
Papírový filtr – skvělá káva pro laiky i profíkyK japonskému filtru Hario V60 vám stačí jen pár věcí – čerstvé namletá kávy, špachtle, filtr, Hario V60 a konvice (ale můžete si ji udělat také do hrnku) a stopky. Foto: Martina Kočařová

Tipy Petry a Gwilyma, které se vám při přípravě kávy budou hodit

  • sáhněte vždy po čerstvě upražené kávě z lokální pražírny, i když je za vyšší cenu než kávy prodávané běžně v obchodech, odmění se vám svou kvalitou a příjemnou chutí
  • důležitý je výběr mlýnku, pro domácí potřebu je si vystačíte s ručním mlýnkem s mlecími kameny (elektrické mlýnky vhodné nejsou – nejen, že kávu nerovnoměrně namelou, ale také ji zahřívají)
  • čerstvě namletá káva ztrácí své aroma již po 15 minutách, proto ji po namletí vždy ihned spotřebujte
  • kávu uchovávejte v původním obalu, pokud ji přesypete do jiné nádoby, ztrácí až 1/3 svého aroma
  • kávu neuchovávejte v lednici – změna teplot jí neprospívá, pokojová teplota je ideální
  • pokud nemáte konvici s termostatem, nechte vodu uvařit na 100 stupňů a chvíli počkejte (můžete si mezitím připravit kávu i filtr), voda vám zchladne na optimální teplotu

SOUTĚŽ

Další tipy, metody přípravy kávy a recepty na kávové drinky najdete v Knize o kávě, kterou Petra Davies Veselá vydala ve spolupráci s nakladatelstvím Smart Press, kterou můžete právě teď vyhrát na našem Instagramu.

Papírový filtr – skvělá káva pro laiky i profíkyKniha O kávě od Petry Davies Veselé. Foto: Barbora Votavová
Papírový filtr – skvělá káva pro laiky i profíkyFoto: Barbora Votavová
Papírový filtr – skvělá káva pro laiky i profíkyFoto: Barbora Votavová

Komentáře

komentářů

Kávová 7

Pokud jste v nedávné době procházeli ulicí Milady Horákové, možná vám neuniklo hned několik čerstvých podniků, jejichž hlavním (a někdy téměř jediným) prodejním sortimentem je káva. To se opravdu všechny uživí? Odpověď zní ano – doba milovníků kávy je totiž v rozpuku.

Když začátkem minulého století otvíral Matěj Valenta, chvalně známý kavárník z Klatov (jak sám sebe nazýval), kavárnu Belcredi na tehdejší Bělského třídě, dnes Dukelských hrdinů, mezi jeho hlavní inzertní taháky patřila otevírací doba do rána, tři kulečníkové stoly a sto třicet časopisů, které si v kavárně bylo možné přečíst. Dnešní reklamní tabule u čerstvě otevřených espreso barů hlásají slogany jako Batch Brew Guatemala, Dnes na mlýnku Rwanda nebo Ice Flat White. Nerozumíte? Dovzdělejte se (viz náš slovník). Pokud půjde v Praze 7 vývoj současným směrem, budeme za pár let živě konverzovat o situaci na kávových plantážích v Panamě se stejným zaujetím, jako jsme kdysi mluvili o počasí. Někdo tomu může říkat obsese, někdo vášeň. Ať tak či onak, i u kávy, podobně jako u vína, je potřeba se k rozpoznání kvality propít.

Espreso je základ Tomáš Bilík pamatuje ještě doby, kdy se do jeho kavárny Dům kávy v Jirečkově ulici sjížděli lidé i z dalekých pražských čtvrtí, protože výběrová káva se sháněla jen těžko.

Dnes skoro každý z majitelů kaváren zná nejen značku kávy, kterou prodává, ale většinou i její příběh, Tomáše Bilíka nevyjímaje.

Protože v jeho „království“, které zahrnuje kavárnu, vlastní pražírnu, prodejnu kávovarů a kávovou akademii, hraje hlavní roli espreso, dováží kávy, které se obzvlášť hodí pro tento nápoj, tedy odrůdu arabika pěstovanou převážně ve Střední a Jižní Americe a nyní také v Papui-Nové Guineji.

Podle Tomáše Bilíka je „převládající chuť v klasickém espresu hořká, další tóny pak jen rozšiřují chuťové portfolio. Tomu se přizpůsobuje i pražení, káva se nepraží světle.

“ Pokud jste neměli možnost seznámit se s posledními kávovými trendy, vězte, že je to téměř provokativní výrok – již několik let totiž převládá trend, že se káva praží světle, aby nebyla hořká, ale naopak kyselá a zachovala si ovocné tóny. Podle Adély Zugarové, spolumajitelky v říjnu otevřeného Dos Mundos na Milady Horákové (ta kavárna s houpačkami místo židlí), se tento trend udrží ještě dlouho: „Výběrovou kávu je škoda nepražit světle, protože se tak zachovávají její charakteristické aroma a chutě.“

Jakkoli chuti klasického italského espresa světlé pražení neodpovídá, většina baristů se shoduje na tom, že espreso a cappuccino spolu s flat white tvoří nejprodávanější trio kávových nápojů, ať už používáte světle, středně, či tmavěji praženou kávu.

Rovněž světleji praženou kávu anglické pražírny Colonna prodává Jakub Oslzla v espreso baru Sólista jen o pár metrů dál. Podobně jako Dos Mundos jej do Prahy 7 přilákal rušný provoz kolemjdoucích na Milady Horákové.

Sólista je maličký prostor, jenž se zaměřuje spíš na zákazníky, kteří sice chtějí gurmánskou kávu, ale rychle cestou na tramvaj nebo po nedělní procházce, aniž by se v kavárně usazovali na dlouho (pozor, v pondělí je zavřeno!).

Chemické a biologické vysvětlení toho, proč z dobře připraveného espresa nepálí žáha, v podání pana Bilíka je nad rozměry tohoto článku, ale pokud vás toto téma zaujalo, můžete se přihlásit do jeho Kávové akademie – kurzů pro laiky i profesionály, kde se naučíte nejen obsluhovat kávovar či seřizovat mlýnek, ale také třeba degustovat kávu nebo připravovat klasické espreso.

Papírový filtr – skvělá káva pro laiky i profíky

Když v Domě kávy přijde na přetřes to, že v některých pražských podnicích nenabízejí ke kávě cukr a zákazník, který o něj požádá, ho sice dostane, ale ne bez „dovzdělání“ o tom, že do kávy cukr nepatří, pan Bilík sice kolegiálně uznává právo podniků podávat kávu, jak si přejí, ale jedním dechem brání právo zákazníka pít kávu tak, jak je zvyklý. „Jedna z věcí, které jsou při přípravě a konzumaci espresa klíčové, je teplota. Jeho teplotu změní nejen mléko, ale třeba i přidaný cukr. Proto se mléko do espresa při ortodoxní přípravě přidává teplé, a pokud si sladíte větším množstvím cukru, doporučuji rozmíchat ho nejdříve v troše teplé vody.“

Multifunkční prostory přibývají Pohybujete-li se kolem Letenského náměstí, zřejmě jste nepřehlédli multifunkční prostor kavárny a grafického studia Ye’s, což není špatně vyhláskovaný anglický souhlas, ale příjmení majitele, který se jmenuje Sugi Ye.

Ten ve vyvýšeném patře provozuje grafické studio a pod ním baristky Kateřina Beránková a Alice Vágnerová podávají kávu, která pochází z berlínské pražírny Bonanza. Chcete-li být blízko kávovým inovacím, Ye’s je vaše místo.

Kromě klasických nápojů postavených na espresu a trendy variací jako aeropress, V60 či clever drip se brzy chystají nabízet i vlastní kávové drinky, vlastně koktejly, chcete-li. Podle Kateřiny Beránkové „se káva, kterou tu nabízíme, skvěle hodí pro míchání například s ovocnými šťávami, takže chceme prezentovat několik našich originálních receptů“.

Kdo zaznamenal letní hit espreso s tonikem, toho takové tvrzení nemůže překvapit. Pro ty z nás, kdo rádi podporují lokální aktivity, je zase příjemné vědět, že chléb na domácí sendviče, které v Ye’s Kafe podávají, pochází z pekařství ve Šmeralově ulici hned za rohem.

Multifunkčnost Ye’s Kafe ovšem už dávno není výjimkou.

Hudební produkce, divadelní představení a jiné sousedské aktivity se pořádají i v Café Lajka v ulici U Akademie, doprovodný program díky přidruženému Muzeu kávy a galerii často nabízí kavárna Alchymista v ulici Jana Zajíce, Café Letka v ulici Letohradská úzce sousedí s dětským divadlem, v kavárně Pod Lipami v Čechově se podobně jako v Ye’s Kafe pořádají pravidelné výstavy, kavárna Liberál v Heřmanově je častým útočištěm poezie a literatury. Místa jako Paralelní Polis v Dělnické (ve zdejší kavárně zaplatíte jedině měnou bitcoin) nebo Vnitroblock jen kousek za rohem v Tusarově jsou pak plně multifunkční prostory s poměrně unikátními koncepty.

Vášeň pro detaily Řeknete-li Kateřině Beránkové z Ye’s Kafe, že jste slyšeli, že nejlepší teplota vody na přípravu kávy je 92–94 °C a někdo dokonce tvrdí, že 93,5 °C, a budete-li očekávat, že se na vás spiklenecky usměje a pronese něco jako „Ano, jsou i takoví posedlouši,“ budete vyvedeni z omylu.

Budete mít zájem:  Když hosta lapají, pěkně mu zpívají. Jak hotely šidí v mezích zákona?

Kateřina zcela vážně odpoví, že „je pravda, že na kávu, kterou teď máme zrovna na mlýnku, je 93,5 stupně ideální. Ale teplotu je třeba přizpůsobit podle toho, o jakou kávu se jedná, jak je pražená nebo jak dlouho od doby pražení uplynulo,“ usměje se zcela nezáludně.

„Samozřejmě,“ odpovíte vy a informaci o téměř hipísácky rozdováděném rozmezí 85–100 °C, ve kterém si doma zaléváte turka, si necháte pro sebe.

Podobných téměř alchymistických detailů se můžete dozvědět víc: například kameny v mlýnku jsou z kovu, který se mírně stahuje či roztahuje v závislosti na teplotě, a káva jím tedy může propadávat hrubší, než je žádoucí. Dobrý barista proto sleduje i takové detaily jako dopad slunečních paprsků na mlýnek během dne nebo změnu teploty při větrání a podle nich svůj mlýnek utahuje.

Radost z detailů vykazují všichni úspěšní baristé.

Adéla Zugarová z Dos Mundos, které má na Vinohradech vlastní pražírnu, dokáže bez zaváhání doporučit různé kávy pro různé druhy nápojů: „Pro espreso bych z naší nabídky momentálně určitě doporučila ochutnat Equador, je plnější a hořčejší, takže krásně vynikne i třeba v cappuccinu, kde se kvůli množství mléka jemnější chuťové tóny snadno ztratí. Pro filtrované kávy bych zvolila Etiopii Chelchele, která je ovocnější a chuťově velmi zajímavá.“ Adéla má své odzkoušeno – na otázku, kolik káv denně vypije, odpoví: „Snažím se to držet do šesti.“ My, kteří se po druhém šálku rozklepeme, přestože kávu milujeme, můžeme jen závistivě mrkat. „Dřív to na mě také mělo psychický i fyzický dopad, ale dá se to vytrénovat, takže dnes už na kávu tímhle způsobem nereaguji. No, po patnáctém espresu mě také bolí žaludek,“ směje se Adéla.

Obouchané zdi či surrealistické tapety Jestli káva, kterou kavárna podává, jsou slova, jež kavárna vyslovuje, pak její interiér jsou šaty, které má oděné.

Celou Prahou se přehnala módní vlna obouchaných syrových zdí a holých žárovek visících na stejně holých drátech, a ani Praha 7 jí nebyla „ušetřena“.

Interiéroví designéři či přímo majitelé kaváren už však zase začínají zapojovat fantazii a kavárny mají své osobité interiéry, které dokážou překvapit.

V Bitcoin Café jsou několikapatrové lavice podél stěn. V Dos Mundos místo některých židlí instalovali houpačky.

Holešovický Vnitroblock sice má neomítnuté zdi a holé žárovky, ale ve zcela unikátním prostoru s industriálním designem, kde syrový interiér působí spíš organicky, jako by byl v neustálém vývoji – což také je.

Vnitroblock opravdu stojí za návštěvu už jen kvůli tomu, jak toto místo mezi Tusarovou a Dělnickou vypadá, ale je tu samozřejmě ještě jeden důvod: to, co nabízí.

Kavárna, prodej výrobků českých designérů a české módy, taneční sál, prostory k pronájmu na vlastní workshopy, výstavy nebo produkce DJů či miniaturní kinosál pro pouhých dvacet diváků. Prostory ožily pod taktovkou týmu, kterému se podobným způsobem podařilo probrat k životu například už i smíchovskou Kavárnu, co hledá jméno.

Papírový filtr – skvělá káva pro laiky i profíky

Hned za rohem na ulici Komunardů je francouzské bistro Oh La La, které v obou svých pobočkách (druhá, menší je v ulici Farského) minimalistické interiérové vlně vždy vzdorovalo a uchvacuje živým, leč vkusným vybavením s výraznými barevnými tapetami. Káva, kterou v Oh La La dostanete, podle majitele Guillauma Blaise „není tak kyselá, jak je teď moderní, ale kulatější“.

Zajímavou směs tradičního kavárenského interiéru a moderního pojetí nabízí kavárna Letka v Letohradské, která mohla stavět na tom, že v těchto prostorech existovala kavárna již za Rakouska-Uherska, a i když zanikla, její duch v interiéru zůstal.

Pokud patříte mezi milovníky jakéhosi prvorepublikového kavárenského naladění, jistě vám neunikla ani kavárna Liberál na Řezáčově náměstí, jejíž interiér se skví kavárenskou klasikou (schválně jestli poznáte, co mají obaly LP desek, které na stěnách slouží jako výzdoba, společného).

Samozřejmě jsme ale výčet sedmičkových kaváren zdaleka nevyčerpali.

Tahle země není pro starý? Pokud jich ale několik obejdete, brzy vám dojde jednoduchá rovnice: čím vychytanější menu a modernější koncept, tím mladší zákazníky kavárna přitahuje.

Někdy jsou generační propasti tak zjevné, že si nelze nevzpomenout na titul filmu bratrů Coenových Tahle země není pro starý.

Vyhýbají se senioři novodobým kavárnám, nebo se cítí nezvaní? Zeptáte-li se seniorů samotných, odpovědí je hned několik.

Zaprvé, „jít na kafe“ je pro starší generace stále ještě společenská událost, ne něco, co děláte třikrát denně. Je tedy přirozené, že jde-li dvacetiletá vnučka do kavárny dvakrát za den, její babička jde jednou týdně. Většina starších občanů si stěžuje na růst ceny kávy.

Vezmeme-li však v úvahu péči, se kterou je dnes káva připravovaná, a také náročnost technického vybavení, které vyžaduje, není divu, že se ceny v posledních patnácti letech zdvojnásobily. I dnes ale můžete najít kávu kolem pětadvaceti korun.

Pokud do sebe chcete jen „kopnout“ jedno rychlé espreso a nezáleží vám na tom, zda je káva certifikovaná fair trade nebo zda má cappuccino dokonalou pěnu s uměleckými ornamenty (tzv. latte art), najdete ho na ulici Milady Horákové v italských prodejnách s delikatesami Don Mimi a La Capannina. Podobné ceny nabízejí i cukrárny (např.

U Palmy v Jirečkově ulici), ostatně do cukráren míří senioři nejen kvůli cenám – ke kafi přece patří dortík, a dortík, to je punčák nebo indiánek, ne nějaký hipsterský bochánek z červené řepy s opraženým anýzem.

Multifunkční prostory s neotřelým designem pak často vyvolávají u seniorů rozpaky hlavně proto, že se bojí, že si nebudou ani umět objednat nebo dojít na záchod. Takové obavy samozřejmě nejsou na místě – dokonce i do Bitcoin Café chodí pár odvážných babiček, kterým obsluha vždy ráda poradí, jak se automat na bitcoiny používá.

Kavárny by měly být hlavně o setkávání, nejen různých vrstevníků, ale také různých generací.

Když jsme o tomto problému mluvili s Alicí Vágnerovou z Ye’s Kafe a navrhli jsme umožnit seniorům z Prahy 7 jeden den ochutnat nové druhy lahodných káv v novém prostředí, bez mrknutí oka souhlasila: „Jasně, jdeme do toho!“ Každý senior z Prahy 7, který v sobotu 22.

 dubna přinese do Ye’s Kafe na Letenském náměstí kupon z tohoto článku, má možnost ochutnat jakoukoli výběrovou kávu za pouhých dvacet korun – od cappuccina po „vé šedesátku“! Co si objednáte vy, můžete již teď vybírat v našem slovníku káv. 

Papírový filtr – skvělá káva pro laiky i profíky

Kávový slovník

Espreso Horká voda je propresovaná skrz 7–10 g kávy po dobu 25–30 sekund. Načasování je klíčové, protože při delší době presování získá nápoj přílišnou aciditu a hořkost.

Macchiato Espreso s trochou mléčné pěny, tedy je mnohem méně mléčné než cappuccino (vyslovuje se makiato).

Ristretto Espreso s poloviční dávkou vody.

Americano Espreso doplněné o horkou vodu. Šálek se naplní ze dvou třetin nejprve horkou vodou, teprve pak se dolévá espreso.

Caffè latte Espreso doplněné mlékem a mléčnou mikropěnou. Výsledná chuť je díky většímu množství mléka sladší a kulatější než u běžného espresa.

Cappuccino Podobná příprava jako caffè latte, ale méně mléka, více mléčné pěny. Může být ozdobeno skořicí nebo čokoládou.

Flat white Dvojité espreso s mlékem a pěnou. Podává se buď ve sklenici, nebo v šálku jako cappuccino.

Aeropress Vynález z roku 2005 filtruje kávu pomocí vzduchu přes papírový filtr, čímž nechává rozvinout chuti kávy a také se hodí na cesty.

French press Metoda vzniklá v 19. století ve Francii je jednou z nejjednodušších forem přípravy. Káva se zalije ve speciální skleněné nádobě horkou vodou a po 2–4 minutách se voda protlačí skrz speciální síto, takže „lógr“ zůstane na dně pod sítem.

Chemex Mezi profesionály oblíbená forma přípravy proslula hlavně svým čistým designem (téměř okamžitě po svém „zjevení“ ve čtyřicátých letech minulého století byl zařazen do sbírky designu v MOMA muzeu v New Yorku).

Funguje tak trochu na principu překapávacího kávovaru, ale jeho předností je, že člověk může regulovat teplotu vody (čímž docílí lepší chuti) a jeho filtr je vyroben ze speciálního materiálu, takže je až o 30 % hustší než klasické papírové filtry.

V60 Káva filtrovaná ve speciálně vyrobeném filtru ze skla, plastu nebo porcelánu.

Clever drip Trychtýř z plastu díky patentovanému ventilu umožňuje louhovat kávu v papírovém filtru po libovolnou dobu. Trychtýř se pak položí na šálek či konvičku, čímž se ventil otevře.

Batch brew Překapávaná káva přichystaná předem ve větším množství, proto je levnější a také nejrychlejší varianta, pokud chcete jen rychlou kávu s sebou.

Filtrovaná káva

Filtrovaná káva někdy vypadá vedle espressa jako ušmudlaná a méněcenná popelka. Dobře připravená káva na filtru ale skýtá jeden z nejlepších zážitků vůbec. Chuť kávy je jemná, ne tolik silná a káva nám ve větším objemu i déle vydrží.

Pro více informací pokračujte tudy

Úžasnou a voňavou kávu, kterou vidíte na videu a na fotkách, připravil náš barista Zdeněk pouze na běžném domácím vybavení a kávovarech z našeho sortimentu. Nic jsme nepřibarvovali – nepoužili jsme žádné profesionální vybavení ani skryté digitální fígle!

Šálek filtrované kávy je na rozdíl od krátkého espressa ve značné výhodě. Aroma a chut filtrované kávy totiž v šálku vydrží i dlouhé minuty. Postupně s tím, jak nám šálek v dlani chladne se jeho aroma mění a dále rozvíjí. Můžete si tak kávu vychutnat v klidu a beze spěchu.

Budete mít zájem:  Autogenní (Schultzův) trénink – jak na něj a jak vám pomůže?

Jemná káva s větším objemem připravená zalitím čerstvé kávy horkou vodou přes filtr kávovaru

  • Porce kávy: 60 g na litr nápoje
  • Hrubost kávy: jemná
  • Čas extrakce: 3 – 4 minuty
  • Teplota vody na zalití: 92 °C
  • Objem nápoje: 250 ml
  • Klíčem k lahodnému šálku kávy na filtru je čerstvě pražená a čerstvě mletá káva. Kávovary s filtrem nejsou nikdy drahé a proto se vyplatí investovat i do mlýnku na kávu. Filtrovaná káva si nejlépe rozumí se světleji praženou jednodruhovou kávou. Znamená to, že káva pochází z jedné oblasti a zrnka nejsou smíchaná ve směsi. Filtrovaná káva je nejlepší dopravní prostředek, se kterým projdete kávové plantáže z celého světa!
  • Na správnou přípravu filtrované kávy nemusíte mít doktorát z jaderné fyziky a nezabere vám více než pár minut. Stačí mít po ruce čerstvě mletou kávu, dobře propláchnutý papírový filtr a pamatovat si zlaté pravidlo dávkování s 60 g kávy na litr nápoje.

Jak na filtrovanou kávu DOMA

  • S překapávačem se nemusíte o nic starat. Doplníte jen vodu a čerstvě namletou kávu!
    • Kávovary připraví klidně i velké množství kávy najednou.
    • Použitím konvice s termoskou vám vydrží káva velmi dlouho horká.
    • kávovarů s časovačem si můžete navolit přesný čas přípravy, kdy vás kávovar sám probudí vůní čerstvé kávy.

    Zobrazit produkty

  • Jednoduchá alternativní metoda v konvici na french press. Ideál na snídani!

    • Velký šálek kávy máte na stole do pěti minut
    • Konvice má nízké pořizovací náklady oproti ostatním kávovarům a s vyšším objemem zvládente i několik šálků najednou.
    • Nevyžaduje použití papírových filtrů.
    • Velmi snadno se čistí propláchnutím ve dřezu nebo v myčce.
  • Pro zalití ručních filtrů použijte kvalitní rychlovarnou konvici s přesnou regulací teploty.

    • Nastavení teploty vám usnadní zalití kávy správnou teplotou okolo 92 °C.
    • S funkcí Keep Warm udržíte vodu na požadované teplotě bez omezení.
    • Nerezové provedení konvice je odolnější a v běžném provozu vám déle vydrží.

    Zobrazit produkty

  • Přidáno: před 2 týdny IVAN zakoupeno v Skvělá káva před 3 týdny Doporučuje obchod
    • KVALITNÍ ZBOŽÍ, RYCHLOST, OCHOTA, AK TO MÁ BÝT VŠUDE!!!
    • NO!!!
  • Přidáno: 1. 11. 2020

    Ověřený zákazník

    zakoupeno v Skvělá káva před 5 měsíci

    100 %

    Zboží dorazilo za 1 týden

    Doporučuje obchod

    Ochota, vstřícnost!

  • Přidáno: 21. 9. 2020

    Ověřený zákazník

    zakoupeno v Skvělá káva před 7 měsíci

    Doporučuje obchod

  • Přidáno: 16. 5. 2020

    Ověřený zákazník

    zakoupeno v Skvělá káva před 1 rokem

    Doporučuje obchod

  • Přidáno: 7. 5. 2020

    Vojta Tropp

    zakoupeno v Skvělá káva před 1 rokem

    Doporučuje obchod

    Nemám co bych vytkl.

  • Přidáno: 29. 4. 2020

    Evica

    zakoupeno v Skvělá káva před 1 rokem

    Doporučuje obchod

    • Milá obsluha, skvělá káva, dobré ceny

    Ráda zajdu pokaždé, když Kyjov navštívím na dobrou kávu. Příjemné útulné prostředí, milá obsluha a samozřejmě skvělá káva. Kávu jsem zakoupila jak v obchůdku, tak nakonec i přes e-shop (chtěla jsem po vzoru zachraňte hospodu podpořit v době K19 i kavárničku) rada se budu vracet i nakupovat přes e-shop.

  • Přidáno: 31. 3. 2020

    Aleš

    zakoupeno v Skvělá káva před 1 rokem

    Doporučuje obchod

    • ochota, dobré www, dobrý sortiment
  • Přidáno: 29. 12. 2019

    Jana

    zakoupeno v Skvělá káva před 1 rokem

    Doporučuje obchod

    • Rýchla dodávka a vynikajúca kava
  • Přidáno: 29. 11. 2019

    ivana

    zakoupeno v Skvělá káva před 1 rokem

    Doporučuje obchod

    Rychlé dodání,ochota a vstřícnoxt

  • Přidáno: 28. 7. 2019

    Kupsikondom.sk

    zakoupeno v Skvělá káva před 2 lety

    Doporučuje obchod

    • Zaujímavý sortiment
    • Rýchle doručenie

    Rýchla komunikácia, odoslanie aj doručenie tovaru. Pekne zabalená zásielka a prijateľná cena poštovného aj na Slovensko.

  • Přidáno: 15. 3. 2019

    Richard

    zakoupeno v Skvělá káva před 2 lety

    Doporučuje obchod

    • Dobrý výběr
    • rychlá dodávka
  • Přidáno: 12. 1. 2019

    xxx

    zakoupeno v Skvělá káva před 2 lety

    100 %

    Zboží dorazilo za 1 týden

    Doporučuje obchod

    • vše ok, výborná komunikace

    doporučuji vyzkoušet

  • Přidáno: 15. 10. 2018

    Ověřený zákazník

    zakoupeno v Skvělá káva před 2 lety

    Doporučuje obchod

    Byl to můj první nákup a jsem spokojen. Vše proběhlo bez chyby.

  • Přidáno: 4. 9. 2018

    Tomáš

    zakoupeno v Skvělá káva před 3 lety

    Doporučuje obchod

    žiadny problém

  • Přidáno: 2. 9. 2018

    Ověřený zákazník

    zakoupeno v Skvělá káva před 3 lety

    Doporučuje obchod

    • přehlednost
    • rychlé dodání zboží
  • Přidáno: 8. 7. 2018

    Ověřený zákazník

    zakoupeno v Skvělá káva před 3 lety

    100 %

    Zboží dorazilo za 1 týden

    Doporučuje obchod

    • veľký výber kvalitných káv, príslušenstva a iného tovaru
  • Přidáno: 28. 5. 2018

    Ověřený zákazník

    zakoupeno v Skvělá káva před 3 lety

    Doporučuje obchod

    kvalitní zboží, dobrý výběr,dlouhodobá spokojenost..stačí?

  • Přidáno: 14. 5. 2018

    Ověřený zákazník

    zakoupeno v Skvělá káva před 3 lety

    Doporučuje obchod

    • rychlost dodání po objednání
    • velký výběr káv
    • přijatelné ceny
  • Přidáno: 4. 5. 2018

    Ověřený zákazník

    zakoupeno v Skvělá káva před 3 lety

    Doporučuje obchod

    • jediný obchod co má kávu kterou nikdo v ČR neprodává
    • rychlost dodávky

    názo na obchod nic moc jako web myslim nic moc, ocenil bych třeba filtraci na sílu kávy, ale … nakupuji zde protože tu kávu kterou kupuji nikde jinde nemají.

  • Přidáno: 27. 4. 2018

    Ověřený zákazník

    zakoupeno v Skvělá káva před 3 lety

    Doporučuje obchod

    • Rychlé, vše došlo v pořádku

Test 10 nejlepších překapávačů kávy 2021 | Recenze & Jak vybrat |

Na trhu naleznete spousty produktů, které se liší objemem připravené kávy, postupem přípravy i chutí nápoje. S parametry výběru vám poradí následující článek, který bude praktickým pomocníkem při vašem výběru vysněného překapávače.

Hned na počátku vysvětlíme rozdíly mezi manuálními a elektrickými překapávači a ujasníme, pro koho jsou vhodné. Dalším kritériem je počet lidí, pro které má překapávač kávu připravovat. Od něj se odvíjí jak objem přístroje, tak zvolená metoda.

Nemůžeme opomenout ani filtry, které mají vliv na chuť kávového nápoje. Pro zlepšení vašeho komfortu se nabízí mnoho funkcí, s těmi vás také seznámíme. Design překapávače sice nepatří k nejdůležitějším parametrům, přesto si neodpustíme alespoň krátké pojednání. V závěru vám prozradíme, kolik překapávače stojí a co za své peníze můžete čekat.

Abyste to s domácí přípravou kávy měli co nejsnazší, uvádíme i několik tipů pro správné používání a chyb, kterých byste se měli vyvarovat. A pokud byste rádi ihned začali, nabídneme také náš článek Jak vybrat kávu.

Překapávače kávy jsou vhodné pro všechny milovníky kávy, kteří preferují kávu, která je větší a slabší.

Co se obsahu kofeinu týče, při přepočtení na stejný objem kávy obsahuje porce espressa několikanásobné množství této povzbuzující látky.

Protože se však espresso podává v porcích o zhruba 30 ml, zatímco filtrovaná káva v objemu 200–240 ml, objednáním překapané kávy získáte nakonec kofeinu víc.

Zatímco při přípravě espressa je důležitým parametrem tlak, překapávaná káva si vystačí s působením gravitace. Zatímco espresso má hutnější olejovitou konzistenci korunovanou světlou cremou, překapávaná káva je řidší, konzistentnější a bez cremy. Množství olejů závisí na materiálu filtru.

Filtrovaná káva se nezalévá vroucí vodou, takže káva se nepřepaluje (výjimkou je moka konvička). Protože káva se louhuje déle, stihne se v ní rozvinout širší spektrum chuťových profilů.

Proto je také filtrovaná káva oblíbená u mnoha nadšených degustátorů.

Zatímco espresso je často nahořklé a plné čokoládových či oříškových tónů, v kávových směsích určených na filtr mnohem častěji najdete také ovocné či karamelové aroma.

Typy překapávačů

Překapávací kávovary se dají rozdělit na dva základní druhy, manuální a elektrické. Záleží na vašich preferencích, financích, které jste do překapávače ochotni investovat a také na tom, jak často budete produkt využívat.

Manuální překapávač kávy

Manuální kávovary fungují pouze pomocí fyziky. Což v praxi znamená, že do manuálního překapávače nalijete horkou vodu o teplotě 93 stupňů Celsia.

Voda proteče přes filtr naplněný mletou kávou a nápoj je hotov. Výhodou je příznivá cena těchto produktů. Není divu –⁠ „kávovar“ je velmi jednoduchý.

K ceně však musíte připočítat částku za (většinou) papírové filtry, které je nutné dokupovat.

Jedná se o oblíbené domácí přístroje, káva z nich je dostání i ve spoustě kaváren. Většinou však barista připravuje každou porci zvlášť, což jeho práci zpomaluje.

Ve větších provozech je proto častěji v nabídce batch brew, tedy káva připravená v elektrickém překapávači. V domácích podmínkách manuální filtry vyžadují kapku zkušeností ke zvládnutí správné techniky.

Rozhodně tedy nejsou vhodnou investicí pro ty, kteří se o kávu prakticky nezajímají a chtějí svůj nápoj získat snadno a bez práce.

Zde je několik základních příkladů manuálních překapávačů.

V60

Nejrozšířenější manuální překapávač je pojmenován podle svého tvaru písmene V, jehož nožky svírají úhel 60°. Ve dně trychtýře je díra, kterou káva protéká do přistavené konvičky. Na trhu seženete překapávače různých barev i velikostí. Výrobním materiálem je často plast (tyto modely jsou praktické a velmi levné), sklo, porcelán či kov.

Kalita Wave

Vypadá podobně jako V60, hlavní rozdíl spočívá v řešení dna. Kalita má dno ploché, namísto jedné velké dírky jsou v něm rozmístěny tři menší. Díky tomu probíhá louhování rovnoměrněji, což z Kality dělá ideální překapávač pro kávové začátečníky. Seženete dvě různé velikosti, materiál tvoří kov, sklo nebo porcelán.

Chemex

Chemex vypadá jako elegantní skleněná váza opásaná dřevěným držátkem. Filtry, které se do něj používají, jsou o něco pevnější, takže překapávaná káva je jemnější, čistější, s menším množstvím kávových olejů. Mezi manuálními překapávači patří mezi nejdražší, levněji pořídíte i některé elektrické překapávače.

Budete mít zájem:  Známý Lékař Oční Praha?

Clever dripper

Jeho název je u nás počeštěn jako „chytráček“. Vypadá podobně jako V60, odlišuje jej však zabudovaný ventil. Ten se otevře po položení chytráčku na konvici či hrnek. Kávu nejdříve několik minut louhujete, než ji necháte překapat. Během louhování můžete kávu jemně promíchat, čímž docílíte rovnoměrnější extrakce.

Elektrický překapávač kávy

Do elektrického překapávače nemusíte nalévat horkou vodu, protože ji tento přístroj dokáže sám ohřát. Stačí nalít studenou, voda se ohřeje, následně prokape přes kávu a filtr do konvice a máte nápoj hotový. Většina elektrických kávovarů se stará o to, aby byla hotová káva neustále horká a vy si ji tak mohli nalít v ideální teplotě i několik hodin po její přípravě.

S elektrickým překapávačem připravíte větší množství kávy a nemusíte po každé porci měnit filtr. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena a spotřeba elektřiny (ve srovnání s domácím kávovarem na espresso jde však stále o poměrně nízkou investici). Elektrická varianta je vhodnější pro ty, kteří si kávu dopřávají několikrát denně ve větším množství, či vaří pro větší počet lidí.

Ve srovnání s manuálními překapávači je obsluha elektrických snadnější a výsledky vyváženější. Chuť kávy totiž ovlivňuje hrubost mletí, rychlost lití vody i rovnoměrnost extrakce.

Pokud vás učení se správné technice neláká, nejlépe uděláte, když si pořídíte přístroj elektrický, který si s ní poradí za vás. Elektrické překapávače nabízí mnoho výrobců a jejich parametry jsou velmi různé.

Proto věnujeme zbytek článku těmto přístrojům.

Velkou výhodou elektrických překapávačů je, že s nimi připravíte velké množství kávy. Dají se koupit konvice o objemu 0,75 až 2 litry.

Pokud chystáte kávu pro vícečlennou domácnost, vyplatí se vybrat produkt s větším objemem. Pro jednotlivce si vystačíte s menší konvicí.

Pokud však pijete kávu víckrát denně a nepotřebujete ji nutně čerstvou, můžete i jako jednotlivec pořídit větší kávovar s funkcí udržování teploty nápoje.

Na chuť a kvalitu kávy má nemalý vliv také filtr, přes který kávu překapáváte. Proto je dobré vybrat kvalitnější i za tu cenu, že si budete muset trochu připlatit.

  • Papírový filtr – Slouží na jednorázové použití. Vyrábí se bělené či nebělené, přičemž první jmenované jsou považovány za lepší. Pokud je filtr nekvalitní nebo jej zapomenete propláchnout, může negativně ovlivnit chuť kávy.
  • Permanentní filtr – Je vyroben z plastu. Jak již název napovídá, je omyvatelný a lze jej použít vícekrát. Na chuť kávy nemá žádný negativní vliv. Jeho cena je vyšší než cena jednorázové varianty, při dlouhodobém a častém používání se však vyplatí.

Čím větší příkon, tím má kávovar vyšší spotřebu elektřiny a jeho provoz je dražší. Zejména starší přístroje mívají spotřebu vyšší, proto se jejich využívání prodraží. Na druhou stranu na příkonu závisí doba ohřevu vody. Čím větší příkon, tím je voda rychleji ohřátá. Příkon modernějších kávovarů se pohybuje od 350 W do 1 200 W.

Přestože se kávovar využívá jen krátkou dobu, většina domácností ho má zapojený do elektřiny nonstop. Chcete-li ušetřit, vyndejte ho ze zásuvky pokaždé, když dovaříte nápoj a vypijete všechnu kávu z konvice.

Stejně jako tomu je u domácích spotřebičů, i překapávače kávy se vyrábí jako vestavné nebo volně stojící. Jde o to, která varianta vám vyhovuje lépe.

Volně stojící

Volně stojící kávovary obvykle mají zajímavý design. Takové kávovary zaujmou na první pohled a můžou se stát zajímavým doplňkem vaší kuchyně. Přístroj se dá lehce přenášet z místa na místo a můžete si ho vzít i s sebou na cesty.

Vestavný

Výhodou těchto kávovarů je možnost zabudování. Ušetříte tak místo na kuchyňské lince, což jistě ocení nejedna hospodyňka. Tyto přístroje bývají obvykle vybavené lepšími funkcemi a zároveň mívají i lepší výkon. Je jich však velmi málo a jejich kvality jsou vykoupeny dražší cenou.

Design sice neovlivní funkci přístroje a chuť kávy, přesto může hrát při výběru důležitou roli. Protože je kávovar stále na očích, je dobré zvolit takový, který do kuchyně bude ladit.

Výrobci uvádí na trh moderní i retro designy s povrchem lesklým i matným. Narazíte také na bezpočet barevných variací.

Obecně by se dalo říci, že je vhodnější výrobek, na kterém není vidět každá šmouha a prach. Například černé matné povrchy jsou náchylnější k nečistotám a kdejaký otisk prstu je na nich hned znát. Totéž platí pro skleněné konvice. Oproti tomu stříbrný povrch skryje i menší množství prachu. Ve výsledku ale záleží především na vašem vkusu a stylu domácnosti.

Některé elektrické překapávače nabízí doplňkové funkce, díky kterým bude jejich používání komfortnější záležitostí.

  • Udržení teploty kávy – Díky této funkci zůstane uvařená káva teplá i několik hodin po její přípravě.
  • Termoska – Pokud je káva překapávaná do integrované termosky, zůstává teplá ještě několik hodin po jejím uvaření, aniž by ji kávovar jakkoliv ohříval.
  • Anti-drip systém – Pokud z kávovaru vyndáte konvici, může se stát, že z ní bude tekutina odkapávat. Tomu zamezí právě Anti-drip systém.
  • Míchací tryska – Zaručuje konzistenci aromatu v nápoji.
  • Časovač – Chcete se ráno probudit a dojít do kuchyně, kde na vás bude čekat teplá a čerstvě uvařená káva? Pak si vyberte kávovar s časovačem, na kterém nastavíte čas, kdy má kávu připravit, a o zbytek se přístroj sám postará.
  • Ochrana proti přehřátí – Bezpečnostní pojistka, díky které se kávovar nepřehřeje.
  • Automatické vypnutí – Pokud nějakou dobu kávovar nepoužíváte, sám se vypne.
  • Automatické odvápnění – Funkce, která automaticky odstraňuje vodní kámen.

Nejlevnější kávovary seženete za pár stovek, cena těch dražších se může vyšplhat na několik tisíc. Od pořizovací ceny se odvíjí kvalita přístroje, velikost konvice, materiál, příkon i design.

Levné kávovary často bývají méně kvalitní a nevydrží tak dlouho jako kvalitnější výrobky. Na druhou stranu to nemusí znamenat, že nejdražší výrobek je zaručeně ten nejlepší.

Pokud nevíte, v jakých cenových relacích se překapávače kávy pohybují, napoví vám následující kategorie.

Cena do 700 Kč

Nejlevnější překapávače kávy seženete již kolem 300 Kč. Většinou se jedná o manuální překapávače. V této cenové kategorii se dají najít také obyčejnější elektrické přístroje obvykle s nižším příkonem a malým objemem konvice. Jsou tedy vhodnější na občasné používání.

Cena od 700 Kč do 1 500 Kč

Pro méně náročné uživatele, kteří si chtějí pořídit překapávač kávy, je tu tato kategorie. V této cenové relaci najdete překapávače kávy, které jsou vybaveny některými doplňkovými funkcemi, jako například časovačem. Také objem konvice bývá vyšší a kávovar se tak hodí i pro vícečlennou domácnost.

Cena od 1 500 Kč do 3 000 Kč

Kvalitnější kávovary naleznete v této cenové relaci. Jde o výrobky s velkým množstvím doplňkových funkcí, větším objemem a dobrým příkonem. Většinou se jedná o designově povedené kousky. Pokud hledáte kvalitní spotřebič, který se ve vaší kuchyni bude hezky vyjímat a vydrží vám spoustu let, pak sáhněte po výrobku v této ceně.

Cena nad 3 000 Kč

Na trhu najdete i výrobky, jejich pořizovací cena přesahuje tři tisíce korun. Často jde o profesionální kávovary, které se dají využívat i v menších kavárnách nebo restauracích. Překapávače kávy se mohou vyšplhat až na 10 000 Kč, takové výrobky jsou ovšem pro běžnou domácnost zbytečně drahé.

Princip přípravy

Manuální překapávače vyžadují pečlivější přístup. Bohužel, jeho popis pro každou metodu zvlášť dalece přesahuje rozsah tohoto článku. Pokud by vás některá z manuálních metod zaujala, doporučíme propátrat internetové stránky spojené přímo s kávovou tematikou.

Pokud jste odhodláni pořídit si překapávač elektrický, práce budete mít polovic. Přesto zmíníme několik obecných zásad.

  • Do překapávače se dává mletá káva. Její hrubost by měla připomínat hrubý přírodní cukr, je tedy hrubější než káva na espresso.
  • Vhodnější je světle pražená káva, ve které více vynikne aromatizovaná chuť a není tolik hořká.
  • Kávu je potřeba dát do zásobníku čerstvou před každou přípravou.
  • Na jeden litr nápoje je potřeba přibližně 60 gramů kávy.
  • Horká voda překapává přes kávu, tím se z ní uvolňuje chuť a aroma.
  • Překapaná káva steče do konvice, ze které se může servírovat.

Nejčastější chyby

Pokud s přípravou filtrované kávy začínáte, možná by se vám mohlo hodit malé varování před chybami, kterých se začátečníci ať již s manuálními, nebo elektrickými překapávači někdy dopouštějí.

  • Nepropláchnutí papírového filtru. Filtr je nutné propláchnout horkou vodou ještě předtím, než do něj nasypete kávu. Zbavíte jej tak papírové chuti, která by se negativně promítla ve výsledném nápoji.
  • Použití vařící vody. Tato chyba může potkat uživatele manuálních překapávačů a rychlovarných konvic. Vařící voda kávu spálí, což negativně poznáte na její hořké chuti. Ideální teplota vody se pohybuje kolem 93 °C, někteří odborníci doporučují ještě nižší.
  • Dlouhá či krátká doba extrakce. Je velmi užitečné alespoň přibližně kontrolovat, jak dlouho trvá, než voda přes filtr překape. Je to totiž hlavní indikátor nesprávně namleté kávy.
  • Špatná hrubost mletí. Pokud bude káva namletá příliš najemno, voda se přes ni bude filtrovat dlouho a nápoj může chutnat lehce nahořkle. Pokud bude naopak příliš hrubá, filtrování bude příliš rychlé a nápoj zůstane vodnatý a bez chuti. Správnou hrubost najdete níže v tabulce.
Typ překapávače Hrubost mletí
Elektrický překapávač Velmi hrubé
V60 Střední
Kalita Hrubé
Chemex Hrubé
Chytráček Střední

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector