Ořechy Hickory – jak mohou pomoci vašemu zdraví?

V čem jsou prospěšné a jakým onemocněním dokážou předcházet?

Ořechy se řadí mezi takzvané superpotraviny, jelikož obsahují široké spektrum zdraví prospěšných látek včetně bílkovin, zdravých tuků, vitamínů a minerálů. Většina lidí se ale konzumaci ořechů vyhýbá obloukem, především kvůli jejich vysokým kalorickým hodnotám. Ve skutečnosti je však tato potravina klíčem nejen ke zdravému jídelníčku, ale i lepšímu zdraví.

Ořechy Hickory – jak mohou pomoci vašemu zdraví?

Proč jsou ořechy prospěšné a čemu dokážou předcházet?

Ořechy obsahují vysoký podíl tuků a kalorií, což ale nebrání tomu, abychom je zařadili do svého jídelníčku. Tato superpotravina je totiž dokonalým zdrojem proteinů, vitamínů, minerálních látek a mastných kyselin, které pomáhají předcházet onemocnění celé řady orgánů.

Konzumací ořechů můžeme snadno předcházet například srdečnímu selhání či problémům s nervovou soustavou. Pozitivní vliv mají i na naše trávení, ledviny, krevní tlak a psychiku. V dřívějších dobách byly ořechy využívány i k zvýšení inteligence, k čemuž měla stačit jejich pouhá konzumace. Ořechy si však díky svým vlastnostem našly využití i v alternativní medicíně či kosmetice.

Patří ořechy do jídelníčku i během diety?

Ořechy jsou z většiny tvořeny pouze tuky, a to především těmi zdravými. I přesto jsou jejich kalorické hodnoty opravdu vysoké, což může být pro někoho nežádoucí. Pokud ale vezmeme v úvahu jejich pozitivní účinky na zdraví, byla by škoda se jich vzdát jen kvůli redukci váhy.

TIP: Jak hubnout správně?

Jako u většiny potravin platí i u ořechů jednoduché pravidlo všeho s mírou. Ať už tedy hubnete, nebo ne, neměli byste to s konzumací ořechů přehánět.

Většinou je doporučována pouze hrst syrových ořechů denně ke snídani.

Ti, kteří ke svému jídelníčku přistupují s velkou pečlivostí, mohou k počítání kalorií využít speciální aplikace a vyhnout se tak případným chybám ve svém dietním plánu.

Jaké ořechy se vyplatí zařadit do jídelníčku?

Do svého jídelníčku můžeme zařadit hned několik druhů ořechů, které obsahují širokou škálu vitamínů a disponují i různými podíly tuků a dalších látek. Které ořechy jsou pro vás ty nejlepší a zároveň nejprospěšnější?

Ořechy Hickory – jak mohou pomoci vašemu zdraví?

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy se řadí mezi jedny z nejzdravějších druhů ořechů, a to především díky vysokému obsahu omega-3 mastných kyselin, které pomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi a předchází tak i různým onemocněním srdce a cév.

Mimo jiné obsahují i vitamín E a C a celou řadu minerálů, mezi které se řadí draslík, vápník či selen. Konzumace vlašských ořechů má vliv i na kvalitu pokožky, vlasů, nehtů, ale i na složení střevního mikrobiomu, který je důležitý pro naše celkové zdraví. Na druhou stranu jsou vlašské ořechy jedněmi z nejkaloričtějších, a proto by se to s jejich konzumací nemělo přehánět.

Kešu ořechy

Kešu ořechy jsou bohaté především na hořčík, který je důležitý nejen pro regeneraci svalů a snížení únavy, ale i pro imunitu a správné fungování nervové soustavy. Právě proto jsou kešu ořechy často konzumovány za účelem zmírnění příznaků revmatické artritidy.

Podle některých studií mohou mít kešu ořechy vliv i na redukci známek stárnutí, paměť či psychickou rovnováhu. Kešu ořechy navíc obsahují vysoký podíl sacharidů, což se může v případě nepřiměřené konzumace negativně odrazit na vaší váze. 

Arašídy

Arašídy jsou nabyté živinami a vitamíny k prasknutí, díky čemuž se s přehledem vyrovnají například masu či vejcím. I když jsou arašídy či lidově „buráky“ často mylně označovány jako ořechy, patří ve skutečnosti mezi luštěniny. Obecně jsou zdrojem široké škály vitamínů zahrnující vitamín B1, B3 a E, ale i minerálů včetně vápníku, hořčíku a draslíku.

Podobně jako ostatní potraviny na tomto seznamu přispívají arašídy k snižování hladiny cholesterolu v krvi a správnému krevnímu tlaku. Mimo jiné obsahují látku zvanou resveratrol neboli přírodní antioxidant, který pomáhá při hubnutí a má mít i léčivé účinky na řadu onemocnění.

Podle některých odborníků je vhodné konzumovat arašídy se slupkami, které jsou zdrojem antioxidantů. Z arašídů je vyráběno i oblíbené arašídové máslo, které disponuje vysokým obsahem bílkovin a vlákniny.

Mandle

Mandle obsahují ze všech ořechů nejvíce antioxidantů (včetně vitamínu E), které mají pozitivní účinky především na pleť, nehty a vlasy. Stejně tak obsahují i mnoho minerálů včetně hořčíku, vápníku a draslíku.

Mandle jsou známé především jako potravina pro podporu hubnutí, díky čemuž si našly své místo v řadě dietních plánů. Navíc obsahují i hodně vlákniny, která přispívá k správnému trávení. Z mandlí je vyráběno mandlové mléko, které není vhodné pouze pro osoby s intolerancí na laktózu, ale i pro ty, kteří chtějí shodit pár kilo navíc. 

Lískové ořechy

Lískové ořechy jsou bohatým zdrojem vitamínu E a minerálů, mezi které se řadí mangan, vápník, železo a hořčík. Při pravidelné konzumaci mohou pomoci k snížení hladiny cholesterolu v krvi či zpomalení stárnutí.

Ořechy Hickory – jak mohou pomoci vašemu zdraví?

Podle některých studií lískové ořechy pozitivně působí i na náš mozek, díky čemuž dokážou předcházet stařecké demenci nebo Parkinsonově chorobě. Podobně jako vlašské ořechy jsou i lískové ořechy jedněmi z nejkaloričtějších, což byste měli brát v úvahu při jejich zařazení do vašeho jídelníčku.

Shrnutí: proč ořechy?

Jak už asi tušíte, ořechy by měly mít pevné místo ve vašem každodenním jídelníčku. Především byste se neměli nechat zmást jejich kalorickými hodnotami a raději se zaměřit na jejich benefity, které vám mohou v budoucnu pomoci vyhnout se někdy i závažným zdravotním potížím.

Po oříšcích všeho druhu se nemusíte bát sáhnout ani v případě, že se snažíte shodit nějaké to kilo navíc. Ořechy jsou sice kalorickou bombou, ale při jejich správném zařazení do jídelníčku, a to především v rozumném množství, vám nemohou jakkoli uškodit.

Ořechy můžete navíc kombinovat s různými potravinami, nebo jimi ozvláštnit svůj oblíbený pokrm. Nejčastěji se můžete s ořechy setkat například v salátech, müsli či různých zeleninových a masových směsích. Důležité je však ořechy konzumovat především v syrovém stavu, díky čemuž si v sobě uchovají všechny živiny a vitamíny.

Vlašské ořechy – vše, co o nich potřebujete vědět

Vlašské ořechy jsou nejznámějšími a nejrozšířenějšími oříšky vůbec. Jádra, na kterých si pochutnáváme, jsou vlastně peckou v plodech ořešáku královského. Plody na stromě rostou a dozrávají v zelené slupce, která pouští díky silicím nepříjemnou hnědou barvu.

Dobře to zná každý, kdo ořechy někdy loupal. Když je ořech zralý, toto ochranné pouzdro popraská a ztmavne a ořech vypadne na zem.

Zajímavé je, že vlašské ořechy se na stromu začínají tvořit ještě předtím, než se na větvích objeví listy. Jádra ořešáku jsou velmi zdravou potravinou, kterou by měl do jídelníčku zařadit každý z nás. 

Vlašské ořechy a zdraví

Titul jedné z nejzdravějších potravin nemají vlašské ořechy jen tak. Obsahují opravdu velké množství zdraví prospěšných látek a jsou dokonce označovány jako jedna z 10 potravin s největším antioxidačním účinkem (další v Top 10 jsou třeba pekanové a lískové ořechy, borůvky, brusinky či fazole). 

Vlašské ořechy obsahují: 

  • 70 % tuků – a v nich obsažené zdravé omega-3-mastné kyseliny 
  • 18 % bílkovin
  • 3 % sacharidů
  • vitamíny E, B1 či B6
  • kyselinu listovou
  • minerály: hořčík, měď, zinek, vápník, draslík, železo a fosfor

Konzumace vlašských oříšků působí pozitivně proti riziku aterosklerózy a kardiovaskulárních chorob obecně. Obsažené látky mohou snižovat krevní tlak a udržovat nízkou hladinu cholesterolu.

Přínosem je také jejich vliv na psychiku a mozek – vždyť trochu jako mozek i vypadají. ???? Konzumace u dětí přímo podporuje správný rozvoj mozku. Ořechy navíc mohou i děti již od 1 roku, ale je třeba je nejprve namlít a přidat třeba do kaše.

Jak vybrat vlašské ořechy

Vlašských ořechů existuje na 50 odrůd. Dělí se podle několika kritérií, kromě odrůdy jsou to země původu, barva a velikost jader.

Jsou lepší vlašské ořechy z Česka nebo z USA?

Přestože ořešák je velmi rozšířený strom i u nás a v Evropě, největšími producenty vlašáků jsou USA, Čína či Chile. Mezi významné producenty patří také východní Evropa, především Ukrajina či Rumunsko.

Do ČR se dováží vlašské ořechy hlavně z východní Evropy, většina prodejců je prezentuje jako ořechy vypěstované v ČR nebo na Slovensku, ale v drtivé většině případů se jedná o sklizně právě z východní Evropy. Česká a slovenská produkce totiž není tak velká, aby pokryla komerční prodej.

Východoevropské vlašské ořechy jsou ale trpké až nahořklé a kvalita mezi dodávkami kolísá.

Oproti tomu jádra z USA a Chile bývají kvalitativně výrazně lepší. Vzhledem k tomu, že oba státy leží na různých polokoulích, skvěle se pokryje celoroční dodávka ořechů. V USA se sklízí na podzim, v Chile se sklízí v první polovině roku od března do května. 

Budete mít zájem:  Premenstruační syndrom (PMS) - jak s ním zatočit?

???? TIP: Ty nejkvalitnější vlašské ořechy JUMBO z USA a Chile koupíte u nás. ????

Co se zbarvení jader týká rozlišují se čtyři základní barvy dle stupně tmavosti – extra light, light, light amber a amber. Severoamerické a jihoamerické ořechy jsou zpravidla světlejší, východoevropské zase o poznání tmavší. Dle velikosti se pak jádra dělí na baby, medium, large a jumbo.

Pro představu ořechy velikosti baby mají skořápku o průměru cca 2,5 cm, ořechy jumbo pak o průměru 3,2 cm a větší. Prodejci také rozlišují kolik půlek jader je obsaženo v balení (čím větší podíl, tím kvalitnější produkt). Zatímco ve východoevropském dovozu bývá tento poměr nižší než 50 %, u dodávek z USA a Chile je 80 – 90%. 

Ořechy Hickory – jak mohou pomoci vašemu zdraví?Velikosti a barvy vlašských ořechů / Zdroj: http://www.summittreenuts.com/walnuts

Řešení: Kombinujte vlastní úrodu s kvalitními ořechy z dovozu!

Možná vám přijde jako nesmysl kupovat si ořechy dovezené z USA, když jde o plodinu pěstovanou i u nás, ale zkuste se na to podívat jinak. 

  1. Čerstvost: nejkvalitnější jsou čerstvé ořechy. Vlašáky jsou ze všech ořechů nejvíce náchylné na žluknutí a chytání plísní. Jejich skladování po dobu více než 2 měsíců je poměrně náročné – vyžaduje zasušení pomocí teplého vzduchu či zavaření. Je nemožné udržet stabilní vysokou kvalitu a čerstvost pouze z domácí produkce.
  2. Cena: americké vlašáky jsou sice o něco dražší než ty z východní Evropy, kvalitativně jsou ovšem mnohem lepší, tato vysoká kvalita se navíc dá udržet po celý rok.
  3. Chuť: americká odrůda Chandler má krásná světlá jádra, která nejsou nahořklá a tolik náchylná na žluknutí a plísně jako vlašské ořechy z východní Evropy. Jsou chuťově jemnější, české či východoevropské ořechy bývají trpké

Ideální řešení: nejlepší je mít ořešák na zahradě a vlastní ořechy zkonzumovat do 2 měsíců od sklizně. Zbytek roku je pak lepší pokrýt ořechy dovezenými z USA či Chile.

Ořechy Hickory – jak mohou pomoci vašemu zdraví?Vlašské ořechy v detailu

Vlašské ořechy – skladování a péče o ně

Jak uskladnit vlašské ořechy? 

Vlašské ořechy se doporučuje skladovat v suchu a temnu, nejlépe mezi 10 – 20°C ve vzduchotěsné skleněné dóze. Je možné je i skladovat v chladničce ve vzduchotěsné dóze ideálně v šuplíku na zeleninu. Mleté vlašské ořechy i jádra je možné také zamrazit v sáčku. 

Jak zavařit vlašské ořechy? 

Jádra lze také zavařit. Do vymytých a suchých sklenic dáme ořechy, sklenice vložíme do trouby předehřáté na 80 °C na 3 minuty. Sklenice vyndáme, uzavřeme víčkem, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Vyloupané ořechy můžeme také konzervovat naložením do medu. V hrnci smícháme med s ořechy v poměru 1 : 1, pomalu zahříváme, až se med rozpustí. Poté přelijeme do sterilních zavařovacích sklenic a uzavřeme víčkem. 

Jak si vychutnat vlašáky?

Vlašské ořechy jsou nepostradatelnou ingrediencí v kuchyni. Jsou vynikající v koláčích, neobejde se bez nich vánoční cukroví (např. plněné ořechy), ale lze je přidat i do salátů, pomazánek či paštik.

Můžete je přidat místo piniových oříšků do bazalkového pesta, vynikající jsou i na přípravu ořechového másla. Klasika je pak přidat je do domácí granoly či je mlsat jako zdravou alternativu křupek a chipsů. 

Vlašské fun facts: 

  • Spálené skořápky vlašských ořechů se používají pro výrobu aktivního uhlí, to se pak používá třeba jako součást filtrů v plynových maskách či pro filtraci vody od nečistot. 
  • Že slupky a listy ořešáku nepříjemně barví ruce, to většina z nás dobře zná. Věděli jste ale, že odvar z listů se používal již ve starověkém Římě pro barvení vlasů? Dámy, které tuto barvu používaly, se mohly pyšnit krásně měděnými vlasy. 
  • Ořešák může dorůst až 30 metrů a navíc z kořenového systému vypouští látky, které udrží ostatní konkurenční rostliny v dostatečné vzdálenosti. Jeden dospělý strom může vyplodit až 300 kg ořechů. 
  • Vlašské ořechy jsou opravdu prehistorickou potravinou. Archeologické nálezy dokládají, že ořešák znali již naši předkové v neolitu, tedy mladší době kamenné 8000 – 5000 let před naším letopočtem. 

Vlašské ořechy a zdraví

Ořechy Hickory – jak mohou pomoci vašemu zdraví?Vlašské ořechy patří mezi nejstarší konzumované potraviny vůbec. Ořešák královský (Juglans regia) původně pochází z Asie, ovšem dnes na něj narazíme i v jiných oblastech světa. Zplaňuje jen výjimečně, proto se musí nejčastěji záměrně pěstovat. Tato tradice se však do nás dochovala minimálně z Babylónů a dle neolitických vykopávek jsou vlašské ořechy konzumovány již po dobu 8000 let! Především z listů stromu se získávalo barvivo, které se například využívalo pro obarvení vlasů.

Dnes jsou nedílnou součástí naší stravy – připravují se z nich nejen nejrůznější sladkosti a pečivo, ale i hlavních jídla a nápoje. Ovšem nemají význam jen v potravinářském odvětví, ale i zdravotním.

Obsahují totiž řadu významných látek např. vitamíny skupiny B, vitamín E, zinek, hořčík, prospěšné nenasycené mastné kyseliny, bílkoviny, sacharidy a další. A to je teprve začátek.

Dejte si denně alespoň hrst vlašských ořechů a můžete žít déle a zdravěji. To tvrdí závěry výzkumu amerických a čínských vědců, který vyšel v odborném magazínu American Journal of Clinical Nutrition.

Vlašské ořechy účinky

  • Vlašské ořechy jsou bohatým zdrojem antioxidantů, takže se podílí na ochraně našich buněk.
  • Podporují snižování špatného cholesterolu (LDL). Mají pozitivní vliv na zdraví srdce a oběhové soustavy a mohou fungovat jako prevence nejrůznějších onemocnění. Čistí krev a cévy.

Vědecký výzkum z roku 2014 z Mnichova zaznamenal, že u účastníku výzkumu došlo k 5% snížení hladiny LDL cholesterolu již po 8 týdenním každodenním užívání ořechů.

  • Využívají se při hubnoucích kúrách, jelikož potlačují hlad.

Ořechy Hickory – jak mohou pomoci vašemu zdraví?

  • Konzumace ořechů může pomoci kontrolovat hladinu cukru v krvi.

V harvardském vědeckém výzkumu z roku 2014 bylo zjištěno, že konzumace 1 lžíce oleje z vlašských ořechů po dobu 3 měsíců dokázala snížit hladinu krevního cukru o 8%.

  • Všimli jste si někdy, že vlašské ořechy trochu připomínají lidský mozek? Podle staré moudrosti to rozhodně není náhoda. Mnohé vědecké výzkumy již poukázaly na to, že významně ovlivňují zdraví našeho mozku a celkově nervové soustavy. Podporují paměť a koncentraci.
  • Pro vysoký obsah nenasycených mastných kyselin ovlivňují naši náladu a mohou pomoci i v boji s depresí.
  • Vlašské ořechy příznivě působí na celkovou kondici člověka.
  • Jelikož obsahují řadu významných látek včetně minerálů a vitamínu, jsou vhodné i během těhotenství a kojení a doporučují se dětem.
  • Existují předpoklady, že by se vlašské ořechy mohly podílet na prevenci některých druhů rakoviny.

V přírodním léčitelství se velmi často využívají i listy (Foliům juglandis), sbírané nejlépe v červnu kolem deseti hodin dopoledne a pak zelené oplodí (Pericarpium juglandis nucum), které se sbírá těsně před sklizní ořechů v červenci a srpnu. Pro léčebné účely se též sbírají nezralé plody (Fructus juglandis inmaturus), když se dají ještě propíchnout špendlíkem.

Formy

Syrové ořechy je nutné velmi dobře rozkousat. V případě, že jsou pro organismus těžko stravitelné, pomůže, když se z nich odstraní tenká žlutá slupka. Mleté jsou vhodné pro lidi, kteří je nedokážou vcelku rozkousat. Z vlašských ořechů se dají připravit chutná a velmi zajímavá vegetariánská jídla.

Při ledvinových kamenech užíváme ořechový olej: Suchá jádra vlašského ořechu pomeleme a smícháme se stejným množstvím oleje. Druh oleje nerozhoduje, musí to však být olej lisovaný zastudena. Směs naložíme do uzavíratelné nádoby z tmavého skla nebo z kameniny a necháme 4 týdny macerovat. Užíváme 1 polévkovou lžíci jednou denně, před jídlem.

Kontraindikace

I u vlašských ořechů se musíme držet základního pravidla – vše s mírou. Pokud je užíváme poprvé, tak je vhodné začít s malými dávkami.

Zdroje: Herbář léčivých rostlin, 3. díl, Jiří Janča, Josef A. Zentrich, ncbi.nlm.nih.gov

Zmíněné produkty:

Vlašské ořechy

Hickory ořech používá: Tipy pro těžbu ořechů Hickory

Ořechy Hickory – jak mohou pomoci vašemu zdraví?

Sklizeň hickory ořechů je rodinná tradice v mnoha našich regionech. Většina druhů stromů hickory se nachází v Severní Americe. Ve skutečnosti jsou mimo Spojené státy jen tři druhy hickory. To dělá hickory nut národní poklad a ten, který by měl mít všichni občané. To není takový těžký krok, když uvažujeme, že mnohé z našich lesů mají velké množství divokých hickory stromů.

Příležitostná procházka ve vašem místním lese vás může najít obklopena několika druhy hickory a jejich ošetřující plodinou. Hickory harvesting maize je zábavná, rodinná aktivita, která vám poskytne zásobu těchto vysoce bílkovinných ořechů, které vydrží v zimě.

Budete mít zájem:  Nehormonální antikoncepce není jen módním trendem

Nejlepší čas pro sklizeň ořechů Hickory

Hickory stromy mají husté, sladké ořechy, které připomínají mírné vlašské ořechy. Ořechové maso se těžko dostává kvůli tvrdým, hustým skořápkům, ale jakmile se konečně dostanete chuti těchto mastných ořechů, budete zavěšeni. Stromy jsou také zdrojem mýdla, který lze vařit pro sirup, podobně jako javorové stromy a dřevo, a to jak pro nářadí, tak pro kuřáky.

Pokud máte dostatek štěstí, že žijete v oblasti s hikorovými stromy, uchopte těžký pytel a některé turistické boty a naučte se, jak sklízet stromy ořechů. Krásná podzimní procházka a energický ostrý vzduch jsou jen součástí odměny. Librové bohaté ořechy mohou být součástí vaší zimní stravy prakticky zdarma.

Pád je, když najdete lesní podlahy plné hustých muškátových ořechových skořápek. Hnědé až šedé tvrdé loupané ořechy jsou na podzim zralé a během bouří a větrných období začnou pršet. Můžete také zkusit protřepat strom pro bohatství ořechů, ale buďte opatrní, když stojíte přímo pod vaší sklizní, protože byste mohli těžko zaklepat na svou hlavu.

V oblastech východních Spojených států jsou hickory stromy běžné ve smíšených lesích. Existují některé druhy, které jsou využívány jako veřejné rostliny v parcích a otevřených prostorech, ale většinou jsou v opadavých a smíšených lesích ve volné přírodě. Hickories mají každých tři roky nárazník, ale každý rok uvidí nějakou produkci.

Jak sklízet stromy ořechů Hickory

Ořechy jsou těžké a mastné, proto se doporučuje tlustý, těžký pytel nebo bedna. Jakmile najdete hickory háj, sklízení je snap. Zkontrolujte uzemňovací matice pro všechny, které jsou neporušené, s výjimkou mírné praskliny. Vyzvedněte ty, které jsou relativně bezbranné a nemají žádné zhnité skvrny.

Odstraňte plevy, když sklízíte, abyste jim mohli kompostovat zpět do země a obohatit půdu kolem stromu. Ideální ořech bude mít hnědožlutou pleť a vnitřní obal bude bohatě kaštanově hnědý.

Pokud se nacházíte v hustě zalesněném prostoru s větším stromem, který chrání hickory, budete muset rostlinu protřepat, abyste odstranili matice. Buďte opatrní při lezení stromů, aby je otřásli.

Tipy pro ukládání ořechů z hickory

Jakmile budete mít vaši odměnu, správné ukládání hickory ořechů zajistí, že vydrží dlouhou dobu. Oddělíme pšenici od plevy tak, jak to mluvíme, tím, že vložíme matice do kbelíku vody. Zlikvidujte vše, co plaví. Ořechové maso nebude jedlé.

Nalejte nedávno sklizené ořechy v teplé oblasti, aby byly zcela suché. Jakmile jsou ořechy suché, obvykle po několika týdnech, můžete je držet na chladném místě (jako suterén nebo kořenový sklep) po dobu až jednoho měsíce, pokud je plocha suchá a matky dostanou dobrý průtok vzduchu. Alternativně můžete orechy uzavřít a mražené maso zmrazit celé měsíce.

Hickory Nut používá

Jedním z nejznámějších hickoryových ořechů je jednoduše jíst je z rukou. Krytí se může ukázat jako výzva, ale jakmile se dostanete do sladkého máslového masa, budete mít potíže s přerušením vašeho snackingu.

Mátové maso je užitečné v každém receptu, který vyžaduje pekanové ořechy nebo vlašské ořechy. Mátové maso můžete také namočit do slané vody a potom je opékat na slanou křupavou chuť.

Mohou být také praženy v nízké troubě, ale chuť není tak bohatá jako přímo pražené maso.

Pokud se chystáte na výstřižku, abyste ukládali nebo zmrazili maso z ořechů, nevyhoďte tyto skořápky. Jsou vysoce oleje, ale tvrdé jako horniny a pomalu a rovnoměrně hoří. Přidejte je do krbu za jemnou hvězdicovou vůni nebo je hodte na BBQ a přidejte jemnou hickoryovou chuť na maso.

Ptáci, kteří jedí ořechy

Tipy pro krmení oříšků z divokých ptáků

Vtáci jedí ořechy? Ano! Ořechy jsou oblíbeným zdrojem pro mnoho ptáků. Jakou výživu však nabízejí různé ořechy a které ptáky nejvíce navštěvují krmítka a terénní úpravy, které jsou vhodné pro ptáky, kde jsou k dispozici ořechy?

O ořechách

Ořechy jsou zdravým zdrojem tuku, který udržuje pokožku i peří v obilí. Jako vysoce kalorické potraviny poskytují ořechy také dostatek energie pro všechny své každodenní činnosti.

Mnoho ořechů také obsahuje stopové živiny a minerály, které ptáci potřebují jako součást výživné stravy.

Ořechy jsou obzvláště oblíbené jako zimní ptákové jídlo, protože jsou dlouhotrvající a snadno se skrývají pro pozdější použití. Mnoho ptáků, které se daří na ořechy, stráví na podzim týdny skladování ořechů vyplněním dutin, kůry v kůře, drobných zemních dutin nebo jiných úkrytů s zralými ořechy.

Pokud jsou jiné zdroje potravin nedostatečné nebo špatné počasí brání dostatečnému hromadění ptáků, ptáci se vrátí do těchto skrytých míst, aby jedli své uložené ořechy.

Jako vedlejší přínos často přecházejí neupravené ořechy do nových stromů a keřů, které v budoucnu poskytují ještě víc potravin pro ptáky a další volně žijící zvířata.

Mnoho různých druhů ořechů jsou oblíbené potraviny pro ptáky, včetně:

  • Žaludy
  • Mandle
  • Beechnuts
  • brazilské ořechy
  • Hickory ořechy
  • Macadamia ořechy
  • Arašidy
  • Pecans
  • piniové oříšky
  • Vlašské ořechy

Přesné ptáky, které jedí různé ořechy, se liší v závislosti na jejich přirozené stravě, tvaru účtů a stravovacích potřebách, stejně jako ořechy, které jsou snadno dostupné v jejich stanovištích .

Ořechy mohou být velmi spolehlivým zdrojem potravin a desítky druhů ptáků je budou vyzkoušet.

Druhy ptáků, které jedí ořechy

Lesní ptáci jsou nejčastějšími druhy, které jedí ořechy. Tito ptáci jsou zvyklí na zdroj krmiva a jsou snadno přizpůsobení pro krmení ořechů snadno, stejně jako cache a neupravené zásoby pro zimu.

Ptáci se silnějšími, silnějšími účty, které lámou těžké skořápky a vybírají výživné ořechové maso, jsou nejčastějšími spotřebiteli oříšků, ale i menší ptáci mohou úspěšně krmit ořechy. Někteří ptáci, zejména corvids, dokonce kreativně klesnou ořechy na tvrdé povrchy, aby snadno rozlomily skořápky.

Nejoblíbenější ptáci, kteří jedí ořechy, zahrnují:

Zatímco tyto druhy jsou všechny známé ořechy-ořechy, mnoho jiných druhů také vzorek ořechy, obzvláště pokud jsou nabízeny u krmítka. V závislosti na druhu matice, stylu feederu a velikosti ořechů se různí dudáci, prsa, jays, chickadees a wrens budou snažit jíst ořechy.

Někteří ptáci budou pravděpodobněji ochutnávat celé ořechy, zatímco ostatní ptáci preferují loupané ořechy nebo ořechy. Menší ptáci mohou nejlépe dělat výrobky z ořechů, jako je arašídové máslo nebo jiné ořechové máslo, ale stále dostávají skvělou výživu a energetické ořechy.

Přilákání ptáků s ořechy

Ořechy jsou dobrým jídlem, které nabízejí ptáky a mohou poskytnout hodiny zábavy, protože ptáci zápasí s velkými ořechy a pracují na praskání těžkých skořápek, aby se krmili. Chcete-li nabízet ptáky ořechy na podavačů, vyzkoušejte tyto tipy, abyste se odvolávali na širší škálu ptačích druhů.

  • Nabízejte pouze surové nebo pečené ořechy bez dodatečné soli nebo koření. Surové ořechy od uznávaného prodejce ptáků jsou nejlepší a jsou nejpřirozenějším zdrojem potravin. Pokud jsou však klíčící matice problém, mohou být vhodnými alternativními praženými ořechy.
  • Nabídněte matice v zásobníku nebo podavači plošiny nebo v specializovaném podavači pro matice s dostatečně širokými otvory, aby mohli ptáci snadno přistupovat k matici. Několik ořechů může být nabízeno najednou, nebo celý podavač může být naplněn ořechy, aby uspokojil mnoho ptáků hladovějících.
  • Odstraňte vyhořelé trupy ořechů, abyste ptákům usnadnili přístup k celoplošným nebo loupaným maticím na podavačích a vyhnuli se nadměrným nečistotám, které by mohly kazit a hnitět a vytvářet tak nezdravou stravovací oblast. Ořechové skořápky jsou kompostovatelné nebo mohou být přidány do přírodních mulčovačů.
  • Použijte deflektory, klece nebo jiné techniky odolné proti veverkám , aby byly krmítka bezpečná pro ptáky a zároveň odrazovaly další volně žijící zvířata, která se živí ořechy. Alternativně můžete nabídnout prostor pro krmení veverky, který uklidní ostatní návštěvníky, aniž by se ptáci léčí.
  • Pokud nabízejí ořechy ve svých skořápkách, popraskněte několik skořápek nebo skořápte několik ořechů, abyste vystavili maso, takže i menší ptáci s méně silnými účty mohou stále vyzkoušet lék. Stejně tak rozdrtit několik oříšků, aby se daly malým ptákům ještě menší kusy k jídlu.
  • Zmrazte přebytečné ořechy, aby byly čerstvé a nabízejte později. Ořechy, obzvláště surové odrůdy, mohou v teplém podnebí zchátrat, a poškozené ořechy jsou méně zdravé a méně přitažlivé pro ptáky. Mražené ořechy budou také hmyzům zabraňovat infestování potravinami.
  • Zvažte výsadbu ořechů nebo křovin, abyste vytvořili přirozený, obnovitelný zdroj potravin pro ptáky, které mají ořechy. Zvolte rodné odrůdy, které budou ptáci seznámeni a stromy a křoviny vysejte do vhodné půdy a s vhodným slunečním světlem pro vydatné plodiny.
  • Nechte listové podesty z ořechových stromů na zemi, aby ptáci mohli na podzim a zimu pěstovat na padlých odměnách. Nejen, že ptáci naleznou zbytky ořechů, ale hmyz, semena, křoviny a další dobroty se také nacházejí v listovém vrhu a dělají skvělé krmivo pro ptáky.
  • Zvažte přidání sušeného ořechu nebo jiných oříškových produktů, jako je arašídové máslo nebo směsi ořechů a ptáků, do bufetu dvorku, kde se mohou těšit další zdroje ořechů.
Budete mít zájem:  Z Karviné do Havířova

Mnoho různých druhů ptáků se živí ořechy. Zjistěte, které druhy ptáků preferují ořechy a které ořechy jsou nejlepší nabídnout, mohou ptákům pomoci využít tohoto zdravého a chutného léku, aby přilákali ještě více ptáků k jejich krmítkům.

7 Překvapivé výhody ořechového ořechu – Jídlo – 2021

2021

Mezi výhody ořechového ořechu patří jeho chopno t pomáhat přírů tkem hmotno ti, chránit rdce, zajišťovat zdravý rů t a vývoj, po ilovat metaboli mu , zvyšovat k

Obsah

Mezi výhody ořechového ořechu patří jeho schopnost pomáhat s přírůstkem hmotnosti, chránit srdce, zajišťovat zdravý růst a vývoj, posilovat metabolismus, zvyšovat krevní oběh, uklidňovat nervy a chránit vaše ledviny.

Hickory Nut

Hickory nut, jak název napovídá, pochází z hikorových stromů, které spadají do širokého rodu, Carya, který se skládá z přibližně 18 druhů hikorových stromů, jejichž všechny ořechy jsou si velmi podobné ve složení živin a možných aplikacích, i když síla jejich skořápek se velmi liší. Různé druhy těchto stromů pocházejí z Indočíny, Indie a Číny, ze Spojených států, Kanady a Mexika.

Bez ohledu na tento spor je hodnota stromu ořešáku široce známá, včetně použití jeho kůry, dřeva, výtažku z kůry a ořechů, které se rozprostírají po celém světě.

Pokud jde o jeho příznivé účinky na lidské zdraví, ořešáky mají nejen mnoho tradičních hodnot ořechů, ale také některé jedinečné vlastnosti, díky nimž vynikají.

Ořešáky z ořechu nenajdete v každém obchodě s potravinami nebo zdravou výživou, protože vnější slupku je docela těžké rozlousknout a extrahovat z ní ořechové maso, ale pokud dostatečně pátráte, většinou nějaké najdete.

Jakmile se vám podaří dostat se k masu uvnitř, ořechy bohaté na kalorie jsou vynikající a stojí za to vynaložit extra úsilí. Jak již bylo řečeno, ne každý druh ořechového ořechu je chutný. Existují některé, které jsou vyloženě hořké a nepříjemné, ale odrůdy jako shagbark a shellbark hickory jsou již dlouho oblíbenými pro jejich kulinářské aplikace.

Zdravotní přínosy ořechů ořechu

Přidání ořechových ořechů poskytuje jedinečný zdroj mnoha esenciálních minerálů, organických sloučenin a živin, pojďme se tedy blíže podívat na mnoho zdravotních výhod ořechových ořechů.

Zdravý přírůstek hmotnosti

Zatímco mnoho lidí se více zajímá o hubnutí, ořechové ořechy jsou skvělou volbou, pokud chcete rychle zabalit kalorie a kila, například pokud se zotavujete ze zranění nebo operace nějakého druhu.

Malá hrst ořechových ořechů má téměř 200 kalorií, což je ideální pro zdravou svačinku, stejně jako plnící porci, která udrží vaše chuťové svačiny dolů tím, že se budete cítit sytí.

Kupodivu je to svačinka, která může také pomoci lidem zhubnout, pokud sledují jejich příjem a používají ořechy jako uspokojující chuť k jídlu, než aby se nakládaly na tyto kalorií bohaté ořechy.

Vyrovnávejte hladiny cholesterolu

Je běžnou mylnou představou, že veškerý „tuk“ je špatný, ale ve skutečnosti naše těla ke správnému fungování vyžadují určité „dobré“ druhy tuku.

Jedna porce ořechových ořechů obsahuje téměř 18 g tuku, ale pouze 12–15% tohoto tuku je „špatná“ odrůda.

To znamená, že ořechové ořechy mohou pomoci vyrovnat rovnováhu vašeho cholesterolu a mastných kyselin v těle, podpořit kardiovaskulární zdraví a snížit vaše šance na rozvoj aterosklerózy nebo infarktu/mrtvice.

Zvyšte energetické hladiny

S více než 5 gramy uhlohydrátů v typické porci ořechových ořechů můžete počítat se solidní energetickou vzpruhou, když sáhnete po těchto oříšcích, a ne po sladké svačině. Jednoduché cukry se ve vašem systému rychle rozpadají, což podporuje „spěch cukru“ nebo zvýšení energie, ale to obvykle trvá krátce a následuje pád.

Podporovat růst

Jako většina ořechů, ořechové ořechy poskytují působivé množství bílkovin, což z něj činí nezbytnou svačinku pro vegetariány a další lidi, kteří cvičí dietu s nedostatkem bílkovin.

Živočišné a rostlinné bílkoviny jsou klíčové pro náš růst a vývoj, protože bílkoviny mohou být dekonstruovány a znovu vytvořeny pro účely našeho těla, jako je správný růst kostí, svalů a orgánových systémů, čímž se vytvoří uspokojivé množství bílkovin nezbytných pro zdraví a wellness.

Kromě toho vitamín B-6 nacházející se v ořechových ořeších usnadňuje metabolismus bílkovin, což zvyšuje účinnost, s jakou jsou bílkoviny tělem zpracovávány.

Zlepšete metabolickou aktivitu

Rodina vitamínů B je již dlouho známá jako klíčová součást tělesného metabolismu a celkového fungování. Hickory ořechy obsahují značné množství vitaminu B-1, který potřebujeme k zajištění správné funkce našich svalů, srdce a nervového systému. Jedná se o typ vitaminu, který lze snadno přehlédnout nebo zapomenout, a proto je ještě důležitější čas od času popíjet pár ořechových oříšků!

Zvyšte růst kostí

Hořčík je jedním z všestranných minerálů, které se zdají hrát důležitou roli v mnoha tělesných funkcích, ale zejména hořčík zlepšuje enzymatickou aktivitu v těle, reguluje hladinu vápníku a pomáhá při metabolické optimalizaci. Díky kombinaci regulace hořčíku, fosforu a vápníku jsou ořechovité ořechy skvělé pro ochranu minerální hustoty kostí a oddálení/prevenci vzniku osteoporózy a dalších degenerativních kostních poruch.

Zlepšit trávení

Díky kombinaci přírodní vlákniny a specifických minerálů jsou ořešáky ořechové skvělé pro podporu trávení a zdraví trávicího ústrojí. Může eliminovat zácpu a podporovat pravidelné vylučování, účinně snižuje plynatost, křeče, nadýmání a vážnější stavy, které mohou postihnout žaludek.

Slovo varování: Jako u všech druhů ořechů, alergie na ořechové ořechy existují a mohou být závažné. Pokud máte známou alergii na ořechy, vyhněte se ořešákům. Pro ty, kteří mají selektivní alergii na ořechy, promluvte se svým alergologem nebo vyškoleným lékařem před konzumací ořechových ořechů nebo jejich jakýmkoli způsobem.

Netradiční ořechy – to jsou Hickory

Tento druh netradičních ořechů obsahuje celou řadu organických látek a živin. Poskytuje některé zdravotní výhody – chrání srdce, zajistí zdravý růst a vývoj, zvýší metabolismus a krevní oběh, podpoří klidné nervy, pomáhá chránit ledviny.

Některé nezanedbatelné zdravotní výhody

Podpora zvýšení tělesné hmotnosti

Zatímco většina lidí se zaměřuje na potraviny podporující hubnutí, ořechy hickory mají opačný efekt – podporují zvyšování hmotnosti. Mají vysoký obsah kalorií, proto jsou vhodné jako svačina pro ty, kteří se například zotavují po náročné operaci nebo nějakém zranění.

Zvýšení energie

Ořechy obsahují komplexní sacharidy, které tělu dodávají potřebnou energii. Jsou ideální jako náhrada za sladkosti, které tělu přinášejí pouze krátkodobé uspokojení. Nezpůsobují kolísání hladiny inzulínu a glukózy.

  • Růst a vývoj
  • Obsahují velké množství bílkovin, které jsou potřebné pro zdravý vývoj a růst svalů, kostí a dalších orgánů.
  • Vitamín B, který ořechy také obsahují, usnadňuje metabolismus bílkovin, což zvyšuje účinnost, se kterou jsou proteiny v těle zpracovávány.
  • Metabolické aktivity

Komplex vitamínů B je klíčová součást metabolismu těla. Ořechy hickory obsahují především vitamín B1, který je potřebný k zajištění řádného fungování svalů, srdce a nervového systému.

Růst kostí

Hořčík je minerální látka, která hraje důležitou roli při mnoha tělesných funkcích, zvyšuje enzymatickou aktivitu v těle a reguluje úroveň vápníku. To jej dělá ideálním pro ochranu kostní denzity a oddálení či prevence vzniku osteoporózy a dalších degenerativních onemocnění kostí.

Trávení

Kombinace přírodní vlákniny a specifických minerálů dělá s hickory skvělý prostředek pro podporu trávení a zdraví celého trávicího ústrojí. Pomáhá v boji proti zácpě, snižuje plynatost, křeče a nadýmání.

POZOR – stejně jako ostatní druhy ořechů, mohou i hickory způsobovat alergické reakce. Pokud máte alergii na ořechy, vyhýbejte se konzumaci i tohoto druhu.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector