Olej z arónie černé zlepšuje naši imunitu

DALŠÍ NÁZVY: Aronia melanocarpa, Temnoplodec černoplodý, Černý jeřáb, Černá jeřabina, Chokeberry (ang.)

Olej z arónie černé zlepšuje naši imunituNalevo plody Arónie černé, napravo sušený prášek z plodů.

Protože je součástí složení nové směsi Blendea SUPERBEAUTY pro podporu vitality a kondice vlasů, nehtů a pleti.

SUPERBEAUTY obsahuje 5 % sušených plodů arónie. Všechny složky společně rozjasňují pleť a vyhlazují jemné vrásky, podporují pevnost nehtů a hustotu, lesk a jemnost vlasů.

Olej z arónie černé zlepšuje naši imunituKlikněte a čtěte podrobně o účincích a složení SUPERBEAUTY. Olej z arónie černé zlepšuje naši imunituKeř či stromek Arónie již běžně najdete i v českých zahradách

Drobný keř nebo menší stromeček původem z Ameriky je zajímavý pro své tmavé plody (malvice). Dnes se již běžně pěstuje i v Česku, takže plody lze sehnat i čerstvé.

Vypadají jako jeřabiny s tmavou barvou borůvek. Zajímavý je jejich vysoký obsah prospěšných vitamínů (hlavně Céčko), antioxidantů a tříslovin.

Právě obsažené třísloviny plodům dodávají charakteristickou chuť, kterou znáte z různých bobulí (trnky, brusinky a pod.).

Již severoameričtí Indiáni je běžně používali jako potravinu.

U nás se nejčastěji vysází jako ozdobný keř v zahradách, daří se jí i na okrajích lesů.

Aktuálně se sklízí hlavně odrůdy Nero a Viking. Kultivace dosáhla, že jsou plody větší a méně trpké, a tedy vhodnější ke konzumaci.

Nejčastěji se z plodů vyrábí víno a marmelády, koláče, džusy nebo čaj. Přidávají se i jako přírodní příchuť a barvivo do potravin (nápoje, jogurty).

Do pokrmů (ovocné saláty, dezerty) se kvůli výrazné chuti přidává pouze pár kuliček.

Pozor, tuto chuť si Arónie vyvinula jako ochranu před škůdci a infekcemi, ale chuťově výrazné antokyany dodávají plodům mimořádné antioxidační účinky prospěšné pro tělo.

Krátká reportáž o pěstování a sklízení Arónie

  • ARÓNIE JDE S DOBOU:
  • Aktuálně zvýšená poptávka po zdravých potravinových doplňcích a různých směsích zdravých potravin Arónii nahrávají právě díky obsahu antioxidantů a vitamínu C.
  • Najdete ji často jako součást výrobků pro podporu imunity a obohacení běžné stravy o důležité živiny.

Plody mají velice málo kalorií, takže neohrožují váhu. V rámci pestré stravy je zkuste aspoň pro jednou ochutnat.

V čerstvých plodech najdete také Vitamín A, B1, B2, B6, C, E, K, mangan, draslík, hořčík, zinek a železo.

Energetická hodnota: 371 kJ
Bílkoviny: 0,71 g
Sacharidy*: 20 g
*z toho cukry: 7 g
Tuky: 0,63 g
Vláknina: 2 g
Voda: 78 g
Vápník: 44 mg
PHE: 36 mg

Uvedené hodnoty jsou platné pro 100 g čerstvých plodů Arónie

ZAJÍMAVOST: Anglicky se arónii říká chokeberry. “Choke” znamená “škrtit, dávit se, dusit se”.

Je tomu tak právě kvůli trpké, nahořklé chuti, která doslova vysušuje a svírá hrdlo podobně jako silné červené víno.

O důvod víc Arónii konzumovat jako marmelády, tinktury, nebo prášek ze sušených plodů.

Olej z arónie černé zlepšuje naši imunituArónie má ve vašem jídelníčku svůj význam. Čtěte, s čím přesně pomůže.

  1. Prozatím pouze výzkum ve zkumavkách potvrdil, že extrakt vykazuje silnou antibakteriální aktivitu proti škodlivým bakteriím (Escherichia coli a Bacillus Cereus).
  2. Studie na seniorech, kteří pili denně kolem 150 ml šťávy, potvrdila snížení infekcí močových cest.
  3. Studie potvrdila, že Arónie může chránit srdce před ischemickou chorobou a vytvářením aterosklerotického plaku, který poškozuje cévy.
  4. Extrakty by v budoucnosti mohly pomáhat při léčbě cévních onemocnění a snaze o snížení krevního tlaku (hypertenze).
  5. Dále pak snížení hladiny celkového cholesterolu, který ucpává cévy a zvyšuje tlak.

Je potřeba zdůraznit, že Arónie a extrakty z ní rakovinu nevyléčí. Pestrá rostlinná strava ale chrání tělo před rozvojem onkologických nemocí a pomáhá “opravovat” již poškozené buňky. Jezte zdravě.

Rakovina tlustého střeva je v ČR druhým nejrozšířenějším onkologickým onemocněním. Studie z roku 2004 zkoumala extrakty různého ovoce včetně Arónie v rámci prevence.

  • Ze všech zúčastněných druhů ovoce právě Arónie dosáhla nejlepších preventivních účinků.
  • Studie z roku 2009 potvrdila, že extrakt snížil poškození buněk v souvislosti s rakovinou prsu.
  • Výzkum na potkanech z roku 2015 potvrdil, že extrakt z Arónie posilnil jejich imunitní systém a snížil záněty způsobené diabetem.
  • Další myší studie z roku 2012 zjistila, že Arónie bojuje proti inzulínové rezistenci a pomáhá jako prevence před rozvojem diabetu.

Výsledky studií na lidech jsem bohužel nedohledal, ale pravděpodobně lze očekávat podobné účinky. Extrakty z plodů jsou pro diabetiky bezpečné, protože neobsahují přidaný cukr.

  1. Vysoký podíl antioxidantů (polyfenoly) chrání tělo před negativním působením volných radikálů a vznikem oxidačního stresu – záněty, množení bakterií nebo rakovinných buněk.
  2. Oxidační stres poškozuje buňky, a tak poškozuje orgány, tkáně a přirozené procesy organismu.
  3. PODROBNĚ jsem o vzájemném vlivu antioxidantů, volných radikálů a potřebě jejich rovnováhy v organismu psal v článku Antioxidanty a pleť.
  4. Šťáva z plodů pomohla potkanům s poškozenými játry zmírnit příznaky poškození.
  5. Antioxidační schopnosti plodů chrání játra před ztukovatěním (prozatím pouze u potkanů).
  6. Předpokládá se, že extrakt zvyšuje produkci žaludečního hlenu a pomáhá bojovat proti oxidačnímu stresu v žaludku.

Negativní účinky zatím žádné studie nezaznamenaly. Ojediněle může být na plod někdo alergický, ale půjde pouze o mizivá procenta lidí.

Jelikož jde o zdravou bobuli plnou prospěšných živin, její konzumace je bezpečná a žádoucí.

Jediný problém je trpká chuť, která zanechává sucho v ústech. Proto ji kombinujte s jinými potravinami, přidávejte do jídel, koktejlů, salátů, džusů, nebo si z ní vyrobte dobrou marmeládu a víno.

Jak si udělat domácí džus z Arónie? (RECEPT)

Jak si udělat domácí víno z Arónie? (RECEPT) Olej z arónie černé zlepšuje naši imunituSušené plody seženete v prodejnách zdravé výživy

Plody dnes seženete ve specializovaných obchodech se zdravou výživou obvykle sušené nebo v podobě prášků, sirupů či jiných zdravých laskomin.

  • Za syrova. Nemusejí chutnat každému. Pokud ne, kombinujte je s jiným ovocem nebo je zpracujte do pokrmů.
  • Džusy, koktejly, smoothies. Šťávu pouze z Arónie můžete hravě kombinovat i s jinými ovocnými šťávami v lahodných a svěžích nápojích.
  • Pečení. Muffiny, koláče, perníky, palačinky, buchty a torty.
  • Marmelády, džemy, kompoty a dezerty. Přidejte cukr a želírovací směs a máte základ na marmeládu, kterou přidáte do dezertů se smetanou, jogurtem, piškotami či ovocem.
  • Čaj, víno, výluhy a tinktury, likéry, griotka, kapky.
  • Prášek z bobulí ve formě doplňků stravy. Zde vždy dbejte doporučeného užívání. Maximální dávka takových produktů totiž není stanovená. Dávku prášku lze rozmíchat v nápoji, smoothie nebo přidat do kaše a jogurtu. Prozatím dvě studie zkoumaly pozitivní vliv prášku na zdraví srdce a to ve množství 300 mg extraktu denně. Vedlejší účinky se nevyskytly.

Šťávu z Arónie koupíte přes e-shopy nebo v prodejnách zdravé výživy. Doporučuji pohledat na Googlu.

Pokud ale ve svém okolí víte o někom, kdo Arónii pěstuje, určitě se zeptejte, zda by vám nějakou neprodal ????

Pokud se vám nedostane čerstvých bobulí, použijte listy. Obsahují méně prospěšných látek, ale pořád jde o výborný a hlavně zcela přírodní zdravý čaj plný minerálů.

1 PL nasekaných listů zalijte 250 ml vroucí vody a 5 minut louhujte.

Sceďte, rozdělte na 2 poloviny. Jednu pijte ráno, druhou večer.

Tinkturu doporučuji vyrobit i do zásoby a po polévkových lžičkách denně upíjet pro zdravotní účely během studených měsíců.

Jeden díl čerstvých plodů zalijte 3 díly silného alkoholu (ideálně vodka, má neutrální chuť). Na sedmičku vodky použijte cca. 200 – 250 g plodů.

Neprodyšně uzavřete a nechte 3 týdny louhovat při pokojové teplotě na tmavém místě. Obden protřepejte.

Posílíte pevnost cévní stěny, zmírníte záněty, a samozřejmě podpoříte imunitu.

Nejjednodušší recept. Libovolné množství plodů pouze rozmixujte a doslaďte třeba medem nebo melasou.

  • Koktejl chrání před nachlazením a dodává prospěšné živiny.
  • Doporučené množství je jeden panák denně.
  • Plnou polévkovou lžíci sušených plodů zalijte půl litrem studené vody a nechte přes noc louhovat.
  • Ráno nálev sceďte, bobule si dejte třeba do jogurtu na snídani a výluh popíjejte během dne.
  • Arónie zlepšuje prokrvení organismu a je výborná během chřipkových epidemií.

1 kilogram čerstvých plodů rozprostřete do pekáče a zasypejte 500 g krystalového cukru. Pečte v troubě na 50 °C, dokud bobule nepustí šťávu. Občas zkontrolujte, zda se voda nevypařila a bobule se nepřipalují.

Pokud ano, dolijte více vody. Až Arónie pustí šťávu a plody změknou, pekáč vyjměte z trouby a směsí naplňte zavařovačky.

Uzavřete je a dalších 10 minut sterilujte. Během zimních měsíců užívejte 1 ČL 3x denně, nebo toto množství přidejte do zdravé snídaně a svačiny.

1 ČL můžete zalít 2 dcl horké vody a pít jako pečený čaj na imunitu.

Budete mít zájem:  Tvrdá Voda Vliv Na Zdraví?

Jaké jsou zdravotní účinky plodů Arónie?

Bobule zmírňují bolesti žaludku, chrání žaludeční sliznice a podporují zažívání.

Chrání před zápaly v těle a nachlazením, podporují imunitu. Mají antioxidační účinek.

Chrání srdce a cévy před ucpáváním (ateroskleróza) a působí proti vysokému krevnímu tlaku.

Kolik plodů Arónie mohu sníst za den?

Bezpečné a prospěšné množství je kolem 30 bobulí za den.

Kolik šťávy z Arónie mohu za den vypít?

Doporučené množství je do 50 ml, takže jeden velký paňáček.

Ideální je pít šťávu hned ráno a nalačno jako životabudič.

K čemu se plody používají nejčastěji?

Jako součást zdravé a pestré stravy ve všech formách zpracování.

Jak chutná bobule Arónie?

  1. Mají výraznou ovocnou chuť, která je ale hodně trpká a ne každý ji snese.
  2. Chuť lze zmírnit tepelnou úpravou nebo kombinací s jinými potravinami.
  3. Chuť může dokonce svírat hrdlo (choke berries = dusivé, škrtící bobule).

Olej z arónie černé zlepšuje naši imunituLukáš Chládek, autor článku a redaktor blogu Blendea

  • Plody Arónie jsou zdraví prospěšné v jakékoliv své formě.
  • Posilňují imunitu, chrání nás před rozvojem nemocí, snižují zápaly v těle, jsou vhodné pro diabetiky a ochraňují srdce a cévy.
  • Keř lze běžně pěstovat i v Česku a lze zde nakupovat jak plody, tak výrobky z nich.
  • Nežádoucí účinky nebyly zaznamenané.

Zůstává mi tedy pouze konzumaci doporučit a určitě ji vyzkoušet jako přísadu do vašich zdravých receptů ????

NEZAPOMEŇTE, že arónii přidáváme i do směsi Blendea SUPERBEAUTY pro podporu růstu vlasů, zpevnění nehtů a rozjasnéní pleti včetně “zahlazení” jemných vrásek.

Olej z arónie černé zlepšuje naši imunituKlikněte a podívejte se na všechny účinky SUPERBEAUTY.

Jakékoliv další dotazy ohledem Arónie mi napište do komentářů. Rád dohledám všechny odpovědi.

Děkuji, že nás čtete a podporujete ????

Přeji krásný den a pevné zdraví.

Další články o posílení imunity a prevenci před chřipkou a nachlazením

5 léčivých receptů z aronie

Podzim je bohatý na sběr léčivých plodů počínaje ořechy a šípky konče. Neměli bychom zapomenout na plody aronie neboli černé jeřabiny, které patří k velice ceněným léčivkám – působí jako prevence chřipky a nachlazení, zpevňují cévy, upravují činnost štítné žlázy, a dokonce prý prodlužují život. Máme pro vás 5 receptů z aronie, které stojí za to vyzkoušet!

Černý jeřáb (Aronia melanocarpa) nebo taky temnoplodec černý je nenáročný keř, který se často vysazuje jako živý plot.

Předmětem sběru jsou plody – černé malvice velikosti hrachu, které rostou v hroznech, mají kyselou svíravou chuť a sbírají se na přelomu září a října. Plody aronie neboli černé jeřabiny sklízíme přezrálé, po prvních mrazících, kdy je jejich chuť méně tříslovitá.

Chráníme je před ptáky, kteří je jinak sezobou ještě před sklizní. Sbírají se také listy rostliny, ale mají menší obsah prospěšných látek.

Olej z arónie černé zlepšuje naši imunitu Černý jeřáb (Aronia melanocarpa) nebo taky temnoplodec černý je nenáročný keř (Zdroj: istock.com)

Proč a jak aronie pomáhá léčit

Plody jsou bohaté na vitaminy B, C, E a P, jód, organické kyseliny a mnohé další. Látky obsažené v plodech aronie především pomáhají posilovat imunitu a preventivně působí proti chřipce a nachlazení.

Dále ovlivňují krevní oběh, nervovou soustavu a psychiku, snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, zpevňují cévy. Mají blahodárné účinky při očních zánětech, regenerují oční sítnici po dlouhém hledění na obrazovku počítače.

Zlepšují žaludeční poruchy, zrychlují metabolismus, a dokonce upravují činnost štítné žlázy, protože obsahují jód.

Olej z arónie černé zlepšuje naši imunitu Plody aronie neboli černé jeřabiny patří k ceněným léčivkám (Zdroj: istock.com)

5 nejlepších léčivých receptů z aronie

1. Koktejl ze sušených plodů

Černé jeřabiny sušíme venku na sluníčku, v sušičce anebo otevřené troubě do teploty 50 °C. Jíme je jen tak, nebo z nich připravujeme nápoj, který zlepšuje zažívání a osvědčil se jako prevence před chorobami z nachlazení. Sušené plody můžeme nechat nabobtnat ve vodě, v mléce nebo ovocné šťávě. Potom je rozmixujeme a máme super antioxidační koktejl.

Olej z arónie černé zlepšuje naši imunitu Černé jeřabiny sušíme venku na sluníčku, v sušičce či otevřené troubě do teploty 50 °C (Zdroj: istock.com)

2. Macerát ze sušených plodů

Jednu vrchovatou lžíci sušených plodů aronie zalijeme půl litrem studené vody a necháme macerovat do druhého dne (nejméně ale 8 hodin). Potom scedíme a popíjíme během dne. Vhodné pro zlepšení krevního oběhu, posílení cév a na zvýšení imunity v podzimním období, kdy řádí choroby z nachlazení.

3. Tinktura z čerstvých černých jeřabin  

Jeden díl černých jeřabin dáme do sklenice, zalijeme třemi díly čirého alkoholu, nejlépe vodky, uzavřeme a necháme tři týdny při pokojové teplotě. Občas směsí protřepeme. Potom scedíme a dáme do uzavíratelné lahve.

Užíváme 3 x 20 kapek nebo 2 x 30 kapek za den, přičemž 30 kapek je zhruba 1 lžička. Přípravek pomáhá při diabetu, zánětech, srdečních problémech. Posiluje pružnost cév, protože plody aronie obsahují rutin, který zpevňuje stěny cév.

Tinktura pomáhá ke snížení prahu bolestivosti a hlavně jako prevence chorob z nachlazení.

Olej z arónie černé zlepšuje naši imunitu Recept na tinkturu z čerstvých černých jeřabin (Zdroj: istock.com)

4. Nálev z čerstvých nebo sušených listů jeřábu

Listy černého jeřábu mají slabší účinky než plody, ale i tak jsou tělu prospěšné. Lžíci nasekaných čerstvých listů zalijeme čtvrt litrem vroucí vody a necháme 5 minut vyluhovat, potom scedíme a pijeme dvakrát denně ráno a večer, nejlépe každý den ve stejný čas. Čaj dodává tělu potřebné minerály, snižuje kyselost organismu a posiluje imunitu organismu.

5. Pečené černé jeřabiny ve sladké šťávě

Vezmeme 1 kg plodů aronie, rozprostřeme do pekáče, posypeme 500 g cukru a podlijeme asi 200 ml vody. Pomalu pečeme v horkovzdušné troubě asi při teplotě 50 °C, dokud nepustí šťávu.

Dáváme pozor, aby se černé jeřabiny nepřipálily; pokud se voda vydusí, přidáme podle potřeby další. Jakmile pustí šťávu, máme hotovo, naplníme směsí sklenice, které uzavřeme a ještě 5–10 minut sterilujeme.

Užíváme třikrát denně 1 lžíci v chřipkovém období na posílení imunity.

Olej z arónie černé zlepšuje naši imunitu Recept na pečené černé jeřabiny ve sladké šťávě (Zdroj: istock.com)

Publikováno: 18. 10. 2018, Autor: Zdena Nováčková , Profil autora: Zdena Nováčková

Aronie: vitaminová bomba z českých zahrádek

Olej z arónie černé zlepšuje naši imunitu Podzim patří aronii, kterou možná znáte jako černou jeřabinu nebo temnoplodec. Před nastávající zimou dokonale podpoří naši imunitu a naše tělo doslova nadopuje prospěšnými látkami. Její plody si můžeme nasušit nebo z nich připravit oblíbený aroniový sirup. 

  • Jak aronie vypadá?
  • Kdy se sbírá a co obsahuje?
  • Jaké má účinky a jak ji užívat? (členská část)
  • Jak si připravit antivirové zimní smoothie a další 4 fantastické recepty z aronie. (členská část)

Olej z arónie černé zlepšuje naši imunituNejvíce účinných látek obsahují plody aronie, sbírat ale můžeme na jaře i listy a květy.
Aronie neboli temnoplodec černý (lat. Aronia melanocarpa Elliot) pochází ze Severní Ameriky a téměř výhradně se pěstuje. Planě rostoucí se dnes bohužel téměř nevyskytuje. Pokud si ji zasadíte na zahrádku, můžete se těšit nejen z léčivých plodů, ale i z krásného, dekorativního keře (nebo stromu). Má listy podobné višni, na jaře kvete bílými květy a na podzim se její listy zbarví do všech nádherných barev podzimu. Právě nastává její čas. Pokud nemáte zahrádku, nezoufejte, dnes se dají zpracované plody aronie koupit na farmářských trzích, v obchodech s regionálními potravinami i na internetu. Existuje u nás i aroniová farma, která se zabývá pěstováním a zpracováním plodů aronie.

Co se sbírá a kdy?

Největší obsah účinných látek mají plody aronie, sbírat ale můžeme na jaře i listy a květy.

Listy aronie mají sice slabší účinky než plody, ale i tak je můžeme zpracovávat. Sbíráme je na jaře, v době květu, a můžeme kombinovat s hlohem, pohankou a květem černého bezu. Připravíme tak výborný čaj na podporu cévního systému.

Plody jsou zajímavé i tím, že obsahují přírodní konzervant sorbitol, který brání rozvoji plísně a hniloby. Plody tak vydrží dlouho čerstvé a není nutné je ihned po sběru zpracovávat. Také na keři vydrží dlouhou dobu a neopadávají, pozor ale na ptáky, kterým také moc chutnají.

Olej z arónie černé zlepšuje naši imunituPlody nemusíte sbírat hned, vydrží na keři dlouho. Pokud vám je někdo nesní. ????

Co aronie obsahuje a jaké má účinky?

  • vitamín P (zpevňuje a zpružňuje cévní stěny)
  • vitamín C, E, B2, B6
  • pektin
  • jód (důležitý ke správné činnosti nervové soustavy a štítné žlázy)
  • hořčík, draslík, vápník, železo, fosfor
  • a mnoho dalších prospěšných látek
Budete mít zájem:  Ulcerózní Kolitida Přírodní Léčba?

Zbytek článku je pouze pro předplatitele Bylinky našich babiček 2.
Objednejte si předplatné a zůstaňte s námi po celý rok!

Vstup do eshopu, kde si můžete předplatné zakoupit

Pokud jste předplatitelem, můžete se přihlásit:

Přihlásit se

„Od malička mám ráda přírodu a všechno kolem. A taky zvláštní touhu nebo posedlost všechno, co se urodí, nějak zpracovat a využít. Ať už z volné přírody nebo ze zahrady. Myslím, že to, co vlastnoručně sesbírám nebo vypěstuji a vložím do toho vlastní „kousek příběhu“ je mnohem lepší, než to, co k nám putuje z druhého konce světa. Takže moje motto zní: pěstuj, sbírej, usuš, zavař, nalož, maceruj a užívej :-)“

Iveta působí v Moravském Berouně, zúčastnila se několika bylinářských kurzů, kurzu gemmoterapie a také studia aromaterapie na Institutu aromaterapie, které ji posunulo více voňavým směrem.

Arónie – černý jeřáb – nejzdravější živý plot

  

Plodům připisujeme velkou léčivou sílu a schopnost zpomalení stárnutí

Arónie – černý jeřáb (odrůda NERO) je známá díky vysokému obsahu antioxidantů, antokyanů, bioflavonoidů, vitamínů P, C, B, A, množství minerálů a dalších biologicky důležitých aktivních látek.

Olej z arónie černé zlepšuje naši imunitu

Ještě před pár lety, v době, kdy žili naši prarodiče, téměř na žádné zahradě nemohl chybět pár keřů aronie. Naši předkové právem považovali tuto rostlinu za léčivou.

Pomocí jejích plodů a listů léčili různá onemocnění – nachlazení, žaludeční potíže, chudokrevnost, bolesti hlavy atd. Moderní věda však zjistila, že její účinky jsou mnohem širší. 

Plody aronie mají blahodárný vliv na krevní oběh, snižují hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak. Doporučují se při ateroskleróze. Plody jsou prospěšné při cukrovce – obsahují totiž přírodní sorbit – sladidlo vhodné i pro diabetiky.

Cenný je nejen jejich obsah vitamínů, ale i bioflavonoidů, rutinu (pro pevné cévy), dále železa, jodu, fluoru, manganu a dalších mikroelementů, nezbytných pro pevné zdraví a vitalitu. Níže najdete seznam chorob, na které mají plody aronie příznivé účinky.

Protože tyto keře jsou přes vegetační období velmi atraktivní, dobře snášejí stříhání, jsou vhodné i jako živý plot. Právem se tedy naskytne otázka, pokud živý plot, proč ne hned „léčivý?

Co může být lepší než živý plot, který kromě našeho soukromí chrání i naše zdraví? Vždy je levnější chorobám předejít než je léčit. V dnešní době, kdy jsme vystaveni tolika stresu, tak znečištěnému prostředí, aronie dokáže vrátit našemu organismu živiny, které jsou potřebné pro vitalitu a klidný život.

Aronie začne rašit brzy na jaře, v měsíci březnu a kvete v dubnu až květnu. Během roku vás ohromí krásnými tmavě zelenými listy. Na podzim se listy zbarví do oranžové až sytě červené barvy. 

Aronie je nenáročná rostlina na půdu a ošetřování. Velmi dobře snáší mráz, je vhodná i do poloh nad 1000 metrů nad mořem. 

Plody dozrávají v měsíci září. Nejlepší je jejich konzumace v surové podobě, ale pro jejich trpkou chuť jsou oblíbené spíše různé výrobky z nich. 

Nejčastěji se z plodů vyrábějí šťáva lisovaná za studena, víno, likéry. Velmi oblíbené jsou marmelády a zavařené plody. 

Aronie se hodně využívá i při výrobě přírodních kosmetických přípravků. Viz zajímavá videa v naší video galerii.

Přijímáme objednávky na podzimní sezónu 2021.Využijte omezenou akční nabídku!

Dnes ještě sleva: 10 % na objednané sazenice!POZOR! Sleva platí pouze pro prvních 20 objednávek!

Sazenice začínáme doručovat od 27. října 2021  v týdenních intervalech. Platíte až při doručení zboží.Využijte výhodnou nabídku a objednejte hned teď, protože zítra už může být pozdě!

Zdroj obrázku: imagehost.wendio.com

Aronie je nenáročná rostlina vyžadující málo ošetřování. Jeřabina černá je odolná proti chorobám a škůdcům. Postřik není potřebný. Je ideální rostlinou pro ekologickou a bio organickou výrobu.

Nejlépe se jí daří ve vlhké půdě s dobrou schopností propouštění vody a na slunném a polostinném místě. Je nenáročná na půdu, ale spíše jí vyhovuje neutrální až mírně kyselá půda.

V případě výsadby pro účely živého plotu doporučujeme sázet ve vzdálenosti 30–50 centimetrů od sebe.

Aronie začne dávat plody ve třetím až čtvrtém roce. Maximální úrodu můžete očekávat v 7. až10. roce po výsadbě, kdy z jednoho keříku získáte 3 až 8 kilogramů bobulí.

Aronie roste středně rychle, v optimálních podmínkách její roční přírůstek dosáhne 30 až 50 cm.Maximální výška nestříhaného živého plotu může dosáhnout 3 až 3,5 metru. Krásný hustý živý plot běžných rozměrů můžete vypěstovat za 4–5 let.

Upozornění:Pokud aronie chcete pěstovat především pro krásné květiny a úrodu, po dosažení požadované výšky plot stříhejte jen 1x ročně, po odkvetení. Dbejte na to, abyste větve s úrodou neodstranili.  Pokud živý plot stříháte příliš často nebo v nevhodném období, nebude kvést a nepřináší úrodu. 

Pozor na to, abyste nestříhali větve pod rozvětvením. Vždy ponechejte 10 až 15 centimetrové větve, aby ze spících pupenů mohly vyrůst nové výhonky.

Po sedmém roce můžete začít s omlazováním keřů, odstranit poškozené, visící, popřípadě zdegenerované větve.

Z aronií vytvoříte překrásný živý plot. Na jaře začne rašit velmi rychle a listy zůstanou na větvích až do listopadu. Na podzim se krásně zelené listy postupně změní nejprve na zářivě žluté, později na šarlatově červené barvy. 

  • Správně stříhaný živý plot se pyšní koncem dubna a v květnu přepychem krásných květů
  • Koncem léta váš živý plot budou zdobit plody, které se postupně mění ze zelených přes červenofialové až na tmavomodré až černé bobule.
  • Správným střižením dokážete z aronie vytvořit poměrně hustý živý plot, ale nemůže se soupeřit s rostlinami, které jsou přímo určeny jako živé ploty.  
  • Doporučujeme proto spíše na místa, kde potřebujete oddělit prostor – například okrasnou zahradu od užitkové části.
  • Pokud máte rádi různorodost, tento živý plot je pro vás přímo stvořený.

Tmavě fialové, téměř černé plody přitahují pohledy už od července. Zralé plody mohou být konzumovány v čerstvém stavu. Nejchutnější jsou od září.

Zdravotní význam má i aronie zavařovaná, ale přínosnější jsou plody čerstvé. Trpkou chuť lze odstranit rozmačkáním plodů s medem nebo smetanou.Dostatečným množstvím je jíst asi 30 bobulí za den. Toto množství stačí na denní potřebu vitamínu P a dalších aktivních látek z tohoto ovoce.

Plody jsou známé díky vysokému obsahu antioxidantů, antokyanů, bioflavonoidů, vitamínů P, C, B, A, množství minerálů a dalších biologicky důležitých aktivních látek. Významný je i vysoký obsah barviv, což se využívá hlavně v potravinářství, ale i v textilním průmyslu.

Aronii jako lék znali i indiániJeřabina černá (Aronia melanocarpa) pochází ze Severní Ameriky. Už i starověké  indiánské kmeny ji pěstovaly, protože znaly její ozdravnou a nutriční sílu. Aronie jako ovoce je známá také pod jménem sibiřská borůvka, protože je nejvíce pěstována v zemích bývalého Sovětského svazu.

Plodům Aronie se připisují následující blahodárné účinky:

  • Příznivě ovlivňuje cévní systém a srdce
  • Reguluje krevní tlak
  • Eliminuje žaludeční problémy (žaludeční vředy)
  • Odstraňuje těžké kovy z těla (plody aronie byly využity například po jaderné havárii v Černobylu)
  • Snižuje riziko arteriosklerózy,
  • Zmírňuje migrény
  • Chrání střeva a trávicí ústrojí
  • Zmírňuje chudokrevnost (anémie)
  • Posiluje imunitní systém
  • Pomáhá zabránit vzniku cukrovky,
  • Ovlivňuje zlepšení zraku (pomáhá zabránit vzniku šedého zákalu a chrání oči před UV zářením)
  •  Zlepšuje paměť
  • Zvyšuje pružnost pokožky (zpomaluje proces stárnutí)
  • Pomáhá při léčbě chronických onemocnění, jakým jsou rakovina, Parkinsonova nemoc, bronchitida … (příznivě ovlivňuje organismus po chemoterapii)
  • Preventivně účinkuje proti onemocnění jater a dalších orgánů trávicího traktu
  • Stimuluje funkci štítné žlázy, zlepšuje a reguluje sekreci hormonů a pomáhá při onemocnění štítné žlázy a strumy

Zdroj: Wikipedie

Nejdůležitějším produktem černého jeřábu jsou ovocné šťávy lisované za studena, následně pasterizované při 85-95 °C po dobu 15 minut. Životnost takto vyrobené ovocné šťávy je dva roky.

Z jednoho kilogramu čerstvého, nepoškozeného ovoce získáme 500 – 600 ml husté, tmavé šťávy, téměř černé barvy, která je konzervovaná pasterizací ve skleněných nádobách.

Šťávu doporučujeme pít maximálně třikrát za den po 50 ml. Nejvhodnější je toto množství rozředit s cca. 2 dl (200 ml) vody. Šťáva z černého jeřábu je vhodná jako prevence proti závažným onemocněním jater a dalších orgánů a trávicího traktu. Šťáva je nejsilnějším přírodním antioxidantem.

Pro zdraví  s účelem prevence doporučujeme vypít 30-50 ml zředěného džusu například dvě hodiny po jídle. Konzumace šťávy má pozitivní vliv na zdraví a pomůže dosáhnout  dlouhého a zdravého života.

Další způsoby využití plodů černého jeřábu:

  • sirup, kompoty
  • džem, želé
  • doplněk ovocných jogurtů
  • smíšené ovocné džusy například s jablkem, pomerančem nebo s jiným ovocem
  • z plodů se může vyrábět i víno nebo brandy
  • taktéž mohou být sušené a skladovány na čaj
Budete mít zájem:  Práce v zahraničí II. aneb Taky jsme naletěli

Pro jarní sezónu 2021 nabízíme jen roubované, dvouleté sazenice aronie!

Jednoleté sazenice jsou ve standardní výšce 40-60 cm. Mají vyvinutou kořenovou soustavu. Jsou vhodné pro výsadbu jako živý plot. Doporučujeme 2 až 3 sazenice do jednoho běžného metru.

Pro náročné klienty nabízíme silnější, 80-110 cm vysoké, dvouleté sazenice.POZOR! Z důvodu snadnějšího balení a bezpečnosti při přepravě sazenice můžeme dodávat zkrácené!

Tyto sazenice mají silnější kmen a mohutnou kořenovou soustavu. Díky tomu dokážou rychleji přijímat živiny. Po výsadbě, převážně v prvním roce výsadby, mají rychlejší růst

Jsou vhodné pro výsadbu jako živý plot, ale i samostatně, jako solitér. Samozřejmě, pokud si objednáte dvouleté sazenice, dříve si dočkáte úrody.

Sázet aronie pro živý plot stačí do jednořadu.

Při jednořadé výsadbě sázíme sazenice po 30-50 centimetrech, čili potřebujeme  2 až 3 sazenice do 1 běžného metru.

Jeřabina černá se taky pěstuje jako ovocný strom nebo jako okrasný keř. V takových případech doporučujeme sázet jednotlivé sazenice 1–1,5 metru od sebe.

Jednoleté sazenice dodáváme ve standardní výšce 40 až 60 centimetrů.Na výši sazenic však v tomto případě nezáleží. Po vysazení je nutné jejich zkrácení na 12–15 cm, aby se bohatě rozvětvily a vytvořily hustý podklad živého plotu.

Dvouleté sazenice mají výšku 80–110 centimetrů a mají rozvinutou kořenovou soustavu. Tyto sazenice začnou plodit po vysazení o jeden rok dříve.

Pro podzimní sezónu 2020 nabízíme roubované, dvouleté sazenice aronie!

Objednávky přijímáme celý kalendářní rok.  Rostliny však dodáváme v termínech vhodných na výsadbu. Po dobu, než nastane čas pro výsadbu, je Vaše objednávka u nás v evidenci. 

Dodávky rostlin, které jsou určené pro podzimní výsadbu,  uskutečňujeme od září. Pro jarní výsadbu pak v měsících březen až červenec. V případě nepříznivého počasí se tyto termíny mohou přiměřeně pozměnit.

Několik dní před dodáním sazenic živého plotu Vás zkontaktujeme. Upřesníme den a místo předání zásilky. 

Mluvili jsme o jedlých plotech – hlavně o muchovníku – ale zmiňovali jsme také aronie.

Černá jeřabina zpomaluje stárnutí

Redakce

Konec léta je bohatý na řadu plodů. Při sběru bychom neměli zapomenout na černé jeřabiny, které jsou známé víc pod obchodním názvem arónie. Mají řadu příznivých účinků na tělo, doslova omlazují organizmus a prý prodlužují život.

černá jeřabina | Foto: volné dílo

Černá jeřabina není náročná na pěstování. Předmětem sběru jsou plody černé malvice velikosti hrachu, rostou v hroznech, mají kyselou svíravou chuť a sbírají se na přelomu září a října. Plody arónie patří k ceněným superpotravinám a dají se koupit v mnoha variantách – jako šťáva, sušené plody, nápoje, tabletky apod. Sbírají se také listy rostliny, ale mají menší obsah prospěšných látek.

Přínos pro organismusLátky obsažené v plodech arónie ovlivňují krevní oběh, snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, zpevňují cévy.

Dále mají pozitivní účinky při očních zánětech, regenerují oční sítnici po dlouhém hledění na obrazovku počítače. Zlepšují žaludeční poruchy, metabolismus, jaterní testy a imunitu, působí na nervovou soustavu a psychiku.

Ovlivňují dokonce štítnou žlázu, protože obsahují jód. Prostě černý jeřáb alias arónie obnoví každý kousek těla.

Přečíst článek ›

Sušené plody aróniePlody sušíme na sluníčku, v sušičce anebo otevřené troubě do teploty 50 °C. Jíme je jen tak, nebo z nich připravujeme čaj, který působí proti průjmu, zlepšuje zažívání a jako prevence před virózou. Sušené plody můžeme také nechat nabobtnat v mléce, džusu nebo vodě a potom rozmixujeme a máme zdravý antioxidační koktejl.

Čaj z listůČaj připravený z listů arónie má slabší účinky než plody, ale i tak je tělu prospěšný. Vezmeme jednu lžíci nasekaných čerstvých listů a zalijeme čtvrt litrem vroucí vody a necháme pět minut louhovat, potom scedíme a pijeme dvakrát denně ráno a večer, nejlépe ve stejný čas. Čaj dodává tělu potřebné minerály, snižuje kyselost organismu a posiluje imunitu.

MacerátJednu velkou lžíci sušených plodů, zalijeme půl litrem studené vody a necháme louhovat do druhého dne. Potom scedíme a pijeme během dne. Vhodné pro zlepšení krevního oběhu a posílení cév.

Přečíst článek ›

TinkturaVezmeme jeden díl černých jeřabin a tři díly bílého alkoholu nejlépe vodky, zalijeme a necháme louhovat tři týdny. Občas směsí protřepeme. Následně přecedíme a dáme do uzavíratelné lahve.

Užíváme po kapkách. Přípravek pomáhá při diabetu, zánětech, srdečních problémech. Posiluje pružnost cév, protože plody arónie obsahují rutin, který zpevňuje stěny cév. Tinktura pomáhá ke snížení prahu bolestivosti.

Lahůdka proti chřipceVezmeme kilo plodů, dáme je do pekáče a posypeme půl kilem pískového cukru a podlijeme asi dvěma deci vody. Pomalu je pečeme v horkovzdušné troubě asi při teplotě padesát stupňů celsia, dokud nepustí šťávu.

Dáváme pozor, aby se nepřipálily, pokud se voda vydusí, přidáme podle potřeby další. Jakmile pustí bobule šťávu, máme hotovo, naplníme směsí sklenice, které uzavřeme do menších sklenic a ještě sterilizujeme.

Užíváme v chřipkovém období na posílení imunity.

Zdena Nováčková

4.9.2017

  • čaj,
  • organismus,
  • léto,
  • imunní systém,
  • rostliny,
  • krevní tlak,
  • počítač,
  • chřipka,
  • alkohol,
  • metabolismus,
  • štítná žláza

10 největších přínosů plodů Arónie pro zdraví (1)

Plody arónie mají nejvyšší koncentraci antioxidantů ze všech druhů ovoce. Proč je to tak důležité? Antioxidanty chrání tělesné buňky před škodlivými vlivy oxidace. Arónie je bohatá na antioxidanty. Její hodnota ORAC (kapacita absorpce kyslíkových radikálů – měřítko potence antioxidantů neutralizovat volné radikály) je téměř 80 jednotek, což je nejvíce ze všech druhů ovoce.

Ve spojených státech byly v listopadu 207 plody arónie testovány ministerstvem zemědělství. Arónie byla porovnávána spolu s 276 dalšími poživatinami, které lze nalézt v USA a byla označena jako antioxidant č. 1. Více na http://www.superberries.com/aroniaberry-101/science

Zdraví močové soustavy

Druhým skvělým benefitem konzumace plodů arónie je udržování zdravé močové soustavy. Infekce močových cest postihuje miliony lidí po celém světě. Hlavní příčinou je Escherichia coli.

Symptomy zahrnují častý pocit na močení nebo potřebu močení, bolest při močení a zakalenou moč.

Je dobře známo, že na infekce močových cest jsou vhodné brusinky, ale studie ukázaly, že plody arónie jsou pět až desetkrát účinnější díky vysoké dávce kyseliny chinové, která průkazně brání vzniku močových infekcí.

Šťávu z aronie můžete zakoupit v eshopu Energie života.

Další laboratorní studie ukázaly, že aronia melanocarpa je účinná při redukci růstu mikroorganismů několika druhů bakterií včetně Escherichia coli, což dokazuje, že plody arónie pomáhají v prevenci a léčbě močových infekcí a udržují zdravý močový systém.

Více na http://urinary-tract-infection.com/page/20/ a http://prosperiawellness.com/aronia_urinary.htm)

Zlepšuje oběh krve a posiluje cévy

O plodech arónie je také známo, že zlepšují oběh krve, posilují cévy a snižují riziko srdečních chorob. Pravou příčinou mnoha různých nemocí jsou volné radikály v těle. Plody arónie předcházejí utváření těchto volných radikálů a představují tak prevenci nemocí jako je diabetes a další kardiovaskulárních chorob.

Šťávu z aronie můžete zakoupit v eshopu Energie života.

Zralé plody arónie obsahují velké množství fenolů, které dezinfikují krevní řečiště i tělo, podporují léčbu zranění, odstraňují toxické látky z těla, zmírňují záněty, zlepšují elasticitu cév a předcházejí jejich zanášení. O arónii bylo vedeno mnoho studií, obzvláště v Bulharsku a ve východní Evropě.

Ve studii na zvířatech z roku 2002 (Kowalczyk a kol.), prováděné na oddělení farmakologie Vojenské lékařské akademie v Lodži v Polsku, byly testovány antokyany z plodů arónie. Výsledky studie ukázaly, že antokyany arónie jsou užitečné při zvládání oxidačního stresu pacientů s kardiovaskulárními chorobami.

Více na http://berrydoctor.com/broadcast/2007/USDA-ORAC.htmhttp://prosperiawellness.com/aronia_cardiovascular.htmhttp://findarticles.com/p/articles/mi_m0FDN/is_2_12/ai_n19393436/http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17320090

Bude pokračováno.

Překlad: Honzoid

zdroj: www.aroniaberrynews.com

Šťávu z aronie můžete zakoupit v eshopu Energie života.

  • antioxidanty
  • aronia
  • superfoods
  • superpotravina

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector