Nejlepší bramborový knedlík: vždycky s vejcem a raději na páře

Nejlepší bramborový knedlík: vždycky s vejcem a raději na páře 8.1.2015 / Počet komentářů: 222

Bramborový knedlík je podle mě nejen naprostý základ české kuchyně, ale taky skvělá zbraň domácí kuchařky. Všichni ho milují, takže na něj utáhnete víc lidí než na vařenou nudli. A kdyby se náhodou nepovedl, pak ho buď skutečně použijejte jako zbraň (případně střelivo do zbraně), nebo si za poslední bod postupu přidáte jednoduchý pokyn: za stálého míchání vlijeme do záchodu. O jiných alternativách nemá moc smysl přemýšlet.

Nástrahy bramborových knedlíků

Když jsem ještě zamlada psala Kuchařku pro dceru, spotřebovala jsem kvůli receptu na uspokojivý bramborový knedlík opravdu hodně kilogramů brambor všech varných typů, několik kilogramů hrubé mouky, dětské krupičky i hrubé krupice, nezanedbatelné množství soli, vajec i okousaných nehtů. Moje kuchyň poznala knedlíky rozvařené, knedlíky oslizlé, knedlíky nedovařené, příliš tuhé nebo knedlíky sražené, dokonce takové, že bych si s nimi troufla konkurovat výrobcům golfových a hokejových potřeb. Pak jsem si chvíli myslela, že bramborovým knedlíkům trochu rozumím.

Vydrželo mi to vždycky až do příštího vaření bramborových knedlíků, kdy se zaručeně zase něco nepovedlo úplně podle představ. I když už to nebyla taková katastrofa, pořád se mi vybavovaly otázky na téma druhu a množství použité mouky, teploty brambor, jejich varného typu a velikosti použitého vajíčka.

Až docela nedávno jsem se poprvé potkala s Knedlíky Láznička. To je pražský výrobce, který má v nabídce asi tak sedmnáct druhů knedlíků v domácí kvalitě. Jejich produkty se prodávají v sítích jako je třeba Sklizeno nebo Svět bedýnek.

Když se tímhle řemeslem někdo dovede uživit, asi o tom něco ví, a tak jsem Petra Kosinera, přezdívaného Láznička, který coby šéfkuchařská hlava dohlíží na výrobu a řídí ji, pro vás i pro sebe vyzpovídala. Trocha knedlíkového know-how totiž ještě nikoho nezabila.

A já už mám díky nim definitivně jasno.

Výsledkem je recept na bramborový knedlík, který můžete považovat za zcela základní. Odchýlit se od něj můžete poměrně mnoha směry, ale pokaždé, když něco nezafunguje, už budete vědět proč.

Nejlepší bramborový knedlík: vždycky s vejcem a raději na páře

Klíčové položky receptu na bramborový knedlík

Do bramborového knedlíku schováte sotva pět surovin, tak si je pojďme vzít pěkně popořadě podle důležitosti.

Brambory

Teplé, nebo studené? Vařené, nebo syrové? Jaký varný typ? Strouhat nebo lisovat?

„Je celá řada variant, jak připravit bramborový knedlík, ale základ od našich babiček je ten, že brambory uvaříte ve slupce a necháte je pořádně vychladnout. Nejlepší je varný typ A, tedy brambory salátové.

Dají se nakombinovat i s jiným varným typem, ale pro začátek se držte áček, jinak už to chce trochu citu pro těsto. Především bych ale zdůraznil, že brambory musí být suché.

Všechna přebytečná tekutina naruší konzistenci knedlíku,“ říká k tomu Petr Kosiner zvaný Láznička.

Dala jsem si na to pozor. Uvařené brambory jsem scedila a nechala v horkém hrnci, aby se z nich odpařila zbylá voda a pára.

Proč studené brambory, když to jde i z teplých? Za tepla musíte pracovat s těstem opravdu velmi rychle.

Pokud budete dělat jen jeden knedlík, tak budiž, ale při větším množství ho nestihnete rychle zpracovat a těsto zřídne. Což je u bramborového těsta zásadní prokletí.

Zřídlé těsto je nejenže měkčí a špatně drží tvar, hlavně se vám rozvaří téměř na kaši. Takže pokud potřebujete na všechno dost času, jděte na to s bramborami pořádně vychladlými přes noc.

Mouka

V receptech najdete nejrůznější doporučení, co se mouky týká. Hrubou mouku, krupici, dětskou krupičku, nebo jejich směs v nejrůznějším poměru. „Používám pouze dětskou krupičku.

Je lepší, jemnější, líp se provaří. Když uděláte knedlík z hrubé krupice, poznáte rozdíl na chuti a knedlík bude mít i jinou strukturu.

Uvidíte to taky na lomu, když knedlín neukrojíte, ale rozlomíte,“ dodává Petr.

U bramborových knedlíků pamatujte, že čím je větší podíl brambor vzhledem ke krupičce, tím bude knedlík nadýchanější. Ale pozor, i tohle pravidlo má své meze. Příliš malé množství krupičky způsobí, že se knedlík rozvaří — a můžete ho přemlouvat nebo mu vyhrožovat, jak chcete.

Za naprosté minimum bych vám doporučovala 400 g krupičky na 1000 g oloupaných, uvařených a vystydlých brambor. Rozumné maximum, které ještě těsto vstřebá, je pak někde u 600 g krupičky. Kdekoli v tomto rozmezí byste měli připravit velmi slušný knedlík.

Víc krupičky znamená hutnější knedlík — tím neříkám, že to je špatně, někdo to tak může mít rád.

Vejce

Ve složení supermarketových bramborových knedlíků byste leckdy vajíčko dohledali jen ve stopovém množství, do domácích ho ale rozhodně dejte. Sice s mírou, ale patří tam.

Na kilo brambor počítejte asi jedno vejce, na menší množství musíte vajíčko rozkvedlat a odlít do těsta jen poměrnou část. Použijte bez obav vejce celé, nejen samotný žloutek. „Vejce pojí, proto je v těstě důležité.

Když ho nedáte, musíte se uchýlit k jiným trikům, a ty bych opravdu nerad prozrazoval,“ vysvětluje Petr.

Škrob

Bramborový škrob dokáže doladit horší kvalitu brambor, zejména, pokud použijete jiný varný typ, než A. Můžete ho přidat do těsta jen tak, pro jistotu – pak počítejte s jednou lžící na 1 kg brambor.

Sůl

Solte přiměřeně. Brambory vstřebají soli dost a knedlík by neměl být mdlý, zároveň ho ale nechcete přesolit. Dávám asi jednu vrchovatou lžičku soli na kilo brambor a myslím, že to není ani málo, ani moc.

Klíčové okamžiky receptu na bramborový knedlík

  1. Uvaření brambor
    Už jsem se o tom zmínila a nebudu to víc rozmazávat. Vařit předem, nejlépe v předvečer, nechat přes noc vystydnout a hlavně oschnout, teprve potom oloupat.

  2. Strouhání brambor
    Petr Kosiner doporučuje strouhat brambory nahrubo: „Je lepší, když je vidět struktura brambor i v uvařeném knedlíku. Někdo do knedlíků brambory místo strouhání lisuje, na chuti se tím nic nezmění, ale vizuálně knedlík vypadá, že je z bramborové kaše.

    Ideálně je podle mě strouhat polovinu brambor nahrubo a polovinu najemno.“

  3. Zpracování těsta
    Nijak to neřešte, všechno dejte nahromadu na pracovní plochu a rukama to prohněťte dohromady. Jen krupici přisypávejte v dávkách.

    Nenechte se však zmýlit tím, že těsto se tváří hotové i s mnohem menším množstvím krupice, než máte připraveno a odváženo. Rozhodně se držte minimálního množství, které jsem uvedla výše, jinak si uvaříte takovou zvláštní bramborovou polívku.

  4. Tvoření knedlíků
    Na nic nečekejte, těsto hned rozdělte na díly a utvořte z nich šišky o průměru kolem pěti centimetrů. Jedna šiška by měla zhruba odpovídat 250-300 g brambor, tedy kolem 400g těsta. Stejně tak ale můžete udělat menší knedlíky kulaté nebo plněné.

    Pokud se je rozhodnete plnit, máte k dispozici celou řadu náplní, od uzeného masa, mletých škvarků, masových kuliček, mletého vařeného a ochuceného masa, podušeného špenátu. Imperativů zde respektujte hned několik: náplň musí být předem tepelně upravená, protože při vaření knedlíků už se nestihne provařit. A za druhé, náplň musí být vychladlá, když ji do knedlíků schováváte.

  5. Vaření knedlíků
    V domácích podmínkách vám to nejlíp půjde ve velkém hrnci s vroucí vodou. V potravinářských provozech se sice vaří v konvektomatu na páře, ale ta je mnohem intenzivnější, než jakou dokážete vyvinout doma v pařáčku.

    Vodu si dejte vařit ještě dřív, než začnete zpracovávat těsto. Pak už totiž máte sotva pět minut, než knedlíky dokončíte, a tou dobou už budete potřebovat vroucí vodu, aby těsto nečekalo a neřídlo.Po vložení do vody knedlíky hned klesnou ke dnu. Za jednu nebo dvě minuty je opatrně pošťouchněte vařečkou, aby se ke dnu nepřilepily.

    Za pár dalších minut vyplavou, ale to ještě není znak uvaření. Čas stopujte od okamžiku vložení do vody – kulaté knedlíky vařte asi 10-12 minut, šišky 20-22 minut.

    Samozřejmě to záleží na konkrétní situaci, ale po uplynutí dolní hranice doby jeden knedlík na zkoušku vylovte a podívejte se dovnitř – rozlomte ho a zkontrolujte, zda jsou ještě vidět syrová zrnka krupičky. Pokud ne, vyjměte co nejdřív.

  6. Uchování, ohřívání
    Po vylovení z vroucí vody knedlíkům prospěje, když je šokově protáhnete studenou vodou. Stačí na pár vteřin, trochu se tak zpevní na povrchu, ale nestihnou se zchladit naskrz. Potom si je položte na prkénko a propíchejte vidličkou, aby mohla pára zevnitř uniknout a nezpůsobila vám pozdější sražení knedlíku.

    Krájet je můžete ještě horké, v takovém případě na ně vezměte opravdu ostrý nůž, jinak je na řezu zničíte a v podstatě se budou tvářit jako sražené. Po vychladnutí už tak citlivé nejsou.

    Vychladlé knedlíky můžete uložit do mrazáku, nic se jim nestane. Jen po rozmražení už nebudou tak nadýchané, ztratí trochu své jemnosti. Ohřívejte nakrájené na plátky na pařáčku. Plněné knedlíky taky ohřívejte zásadně na páře.

Videonávod

Vaše palce nahoru u mého historicky prvního videa mi dodaly trochu další odvahy, takže jsem vám zas něco natočila. Opět to má spoustu chyb a nedostatků, ale když jde o knedlík, není nad názornost, že. Takže tady máte videopokus číslo dvě. Doufám i nadále ve vaši shovívavost a laskavost. A jeden speciální pozdrav patří milému panu Jaroslavovi.

Teď už zbývá jen přidat slíbený rozpis. Vytvoříte z něj dvě knedlíkové šišky.

Bramborový knedlík, který zvládnete napoprvé Nejlepší bramborový knedlík: vždycky s vejcem a raději na páře

Suroviny

  • 500 g brambor (varný typ vhodný na salát, tj. A), uvařených ve slupce den předem, vychladlých
  • 220 g dětské krupičky
  • půl vajíčka (vezměte jedno celé vejce, rozšlehejte ho v malé misce a oddělte polovinu; případně zdvojnásobte ostatní ingredience v tomto receptu a použijte jedno celé vejce)
  • 1/2 lžíce solamylu
  • 1 zarovnaná lžička soli do těsta
  • 1 vrchovatá lžička soli do vody na vaření knedlíků

Postup

  1. Vezměte velký hrnec o obsahu aspoň pět litrů a do dvou třetin ho naplňte vodou. Osolte lžičkou soli, postavte na plotýnku a začněte zahřívat k bodu varu.
  2. Brambory oloupejte a nastrouhejte z poloviny nahrubo, z poloviny najemno. Přidejte vejce, sůl, solamyl, polovinu krupičky a zpracujte rychle rukama na těsto. Postupně přisypávejte i zbytek krupice a rukama hněťte, až se vše spojí do jednoho velkého a nepříliš lepivého bochánku. Rozdělte ho na dvě stejné části a z každé utvořte váleček silný asi pět centimetrů.
  3. Touto dobou by se už měla voda ve velkém hrnci vařit. Opatrně do ní vložte oba knedlíky. Kdybyste je nechali nějakou dobu odpočívat na kuchyňské lince, těsto povolí (čili zřídne). To nemá za následek jen obtížnější manipulaci, ale také vyšší riziko, že knedlík rozvaříte a že bude mít hrubší strukturu po uvaření. Jakmile voda začne po vložení knedlíků znovu vřít, odlepte je opatrně velkou lžící ode dna a vařte, za občasného pošťouchnutí nebo pootočení, rovných dvacet minut.
  4. Knedlíky za pomocí té samé velké lžíce (nebo raději dvou) vyndejte z vody, na okamžik je ponořte do mísy se studenou vodou a pak hned nechte okapat. Ještě horké je na několika místech propíchněte vidličkou, jinak se po pár minutách znatelně srazí od páry uzavřené uvnitř. Jakmile budete knedlíky chtít servírovat s ostatním příslušenstvím, nakrájejte je buď stylově silnou nití, nebo stejně stylově ostrým nožem.

https://www.kucharkaprodceru.cz/bramborovy-knedlik-recept/(c) Kucharka pro dceru a Jana Florentyna Zatloukalova, www.kucharkaprodceru.cz, 2014-2017. Pouze pro osobni pouziti. Dalsi sireni podleha schvaleni autorky a ridi se autorskym zakonem.
 
   

Tak to by opět pro dnešek stačilo. Prozradíte mi, jak jste na tom s knedlíky vy? Vyhýbáte se jim, nebo je zvládáte s přehledem a grácií? Kterého druhu knedlíků se obáváte nejvíc?

PS. Následující tlačítka jsou na sdílení, kdybyste chtěli někoho dalšího naučit vařit bramborový knedlík.

Štítky:bramborový knedlík, brambory, knedlík, příloha, vařené brambory, video

Bramborový knedlík DOMÁCÍ RYCHLÝ a jako PEŘÍČKO

Johana P. (jožka) ID 12142 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblíbilo 879 návštěvníků)
[ recept č. 142415 ze dne 24.4.2013 ]Nejlepší bramborový knedlík: vždycky s vejcem a raději na páře
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 KG NAŠKRÁBANÝCH BRAMBOR , 1/2 KG MOUKY HRUBÉ,1 -2 VEJCE dle velikosti-já mám domácí velká -1x potravinová folie……. dělám vždy půl dávky mouky na množství oloupaných brambor…….
POSTUP PŘÍPRAVY
Brambory oškrábeme, nakrájíme a dáme klasicky vařit do osolené vody.Po uvaření-můžou být i rozvařené-je rozmačkáme jako kdybychom dělali bramborovou kaši.Já používám ruční šlehač.Přidáme vajíčko a mouku /já dávám dvě vajíčka/ a zpracujeme těsto-není tuhé,je nadýchyné.Rozložíme si potravinovou folii,dávám dva pásy přez sebe-a na ně naložíme těsto-vytvarujeme šišku a balením do folie ještě upravíme tvar.Na jednom konci uděláme uzel-kdo nezvládne-může zavázat provázkemA k tomu konci pořádně knedlík natlačíme,upravíme a zavážeme i druhý konec.vaříme ve vroucí vodě cca 20 minut až nám vyplave nahoru-sem tam otočíme a je hotovo.Knedlík je jako peříčko-tím že drží tvar ve folii nemusíte dávat tolik mouky a mít místo knedlíků betonKnedlík není oslizlý.Dobrou chuťRECEPT LZE POUŽÍT NA HALUŠKY-to stejné jen dávám na kilo brambor o cca 10 dkg mouky méně -jen protlačím těsto přes haluškovník do vařící vody mírně osolenéněkdy tlačím přes haluškovník i místo knedlíku k zelí a masuZOBRAZIT POSTUP S VELKÝMI OBRÁZKY

Nejlepší bramborový knedlík: vždycky s vejcem a raději na páře knedlík ve folii

ZOBRAZIT POSTUP S VELKÝMI OBRÁZKY

Doporučujeme

Nejlepší bramborový knedlík: vždycky s vejcem a raději na pářeBramborový knedlík s vejcem a slaninou

Na pánvi s rozehřátým olejem osmažíme pokrájenou slaninu, pak přidáme osmažit bramborové knedlíky pokrájené na kostičky a nakonec přidáme česnek. Osolíme, opepříme a zalijeme vajíčky, které necháme srazit.Nandáme na talíř, dozdobíme dle chuti a ihned podáváme.

>

RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ

Celkem: 89 (zobrazuje se 1-20) 1, 2, 3, 4, 5 další >>
eva p. (evicela) ID 205626 (19.3.2017, 12:10)
je výborný, já si dovolím poradit rychovku když se nechce vařit brambory, je taky moc dobrý a hned, do mísy sáček brambor těsta +2-3 nadrobno rohlíky+1lžička prdopeče,zamíchat , zalít asi 2dl vody ve které rozkvedláme 1 vejce, té vody dle potřeby lze přidat aby těsto bylo měkké, udělat dva válečky a asi 20 min vařit, knedlíky jsou chuťově výborné, je to takový kříženec, ale
ODPOVĚDĚT
Jana S. (juras57) ID 544021 (19.3.2017, 11:48)
Dnes jsem ho dělala, no nemá chybu
ODPOVĚDĚT
Vojtěška Trlicová 01-006233 (Vojtula) ID 62962 (15.3.2017, 16:53)
to určitě vyzkouším
ODPOVĚDĚT
Danuše U. (denca.danca) ID 106416, mimibazar.cz/dencadanca (11.3.2017, 13:58)
Teda děkuji moc za recept, jsem měla trošku obavu i z té folie, naprosto bezkonkurenční rychlý a chutný recept, skvělý knedlík a jak píšete… kyprý, lehký a neoslizlý… zařazuji do svých oblíbených…
ODPOVĚDĚT
Anna Š. (StepanekA) ID 98825 (8.3.2017, 17:13)
Kamarádka dělá taky tak a bez vejce a bez folie a dobrý knedlík
ODPOVĚDĚT
Andrea N. (Ajinka9109) ID 598186 (1.2.2017, 23:48)
Vypadá dobře, určitě vyzkouším, díky : )
ODPOVĚDĚT
Iva T. (diblicka) ID 226542, mimibazar.cz/diblicka (23.1.2017, 12:25)
Paráááda! Manžel dělá takhle ve fólii karlovarský knedlík. Celá rodina se po něm může utlouct. Měli jsme ke svíčkové s brusinkama na oslavě narozenin. Všichni si chodili přidávat, až to vypadalo, že se na nás dva už nedostane
ODPOVĚDĚT
Monika Mazlová Borůvková (MazelBoruvka) ID 94994, mimibazar.cz/mazelboruvka (16.1.2017, 13:40)
Tak manža spokojený, ale on není žádnej rozmazlenec, tak uvidíme, co řeknou děti, taky milují bramborový knedlíky.. Doma dělám vyjimečně..
ODPOVĚDĚT
Petra R. (PetraRol) ID 200746 (3.1.2017, 20:03)
Knedlík ve folii – to vidím dnes poprve. Ale zní to zajímavě , zkusím .
ODPOVĚDĚT
Kateřina V. (Katty24) ID 295013 (10.1.2016, 14:34)
Moc dobrý recept ,dnes vyzkoušeno a super. Velký dík.
ODPOVĚDĚT
Jarmila P. (okurka555) ID 271461 (9.1.2016, 11:06)
Zkusila jsem a klasika nám chutná víc. Tam dávám i krupičku a knedlík je krásně nadýchaný.
ODPOVĚDĚT
Jaromíra M. (jarka1477) ID 200412 (6.1.2016, 2:58)
super
ODPOVĚDĚT
Ida J. (surfsound) ID 265020 (22.12.2015, 14:12)
Dobrý den Johanko, tak jsem zkusila ten Váš bramborový knedlík.A je opravdu úžasný.A hlavně není mazlavý.Vždy jsem radši dělala špalíčky.A teď už jenom knedlík. Moc děkuji. Ida
ODPOVĚDĚT
Renáta J. (janeckova) ID 101234, mimibazar.cz/janeckova (26.7.2015, 9:55)
Knedlík super musím říct,že s bramborovým knedlíken jsem měla vždycky problém ale po vyzkoušení vašeho receptu již jinej nedělám je prostě luxusní a nevařím ho ani ve folii a knedlíček je nádherný doma již jiný ani nechtěj takže mockrát děkuji,že jste se podělila o ten super receptík díky Renča
ODPOVĚDĚT
Vlasta V. (Vlastinka1) ID 112638 (15.6.2015, 17:24)
Zkuste dát místo hrubé mouky raději polohrubou, výběrovou a polévkovou lžíci sádla. Nemá to chybu…
ODPOVĚDĚT
Markét K. (margesa) ID 262543, mimibazar.cz/margesa (upraveno 15.4.2015, 13:43)
dobrý den, jde také udělat jinou alternativu než vařit ve folii? nevím zda ta folie, při teplotě nevypouští nějaké chemie, tak se mi do toho moc nechce. Jakou máte zkušenost, bez ní? děkuji p.s. jinak jsem udělala dle návodu a za mě super !!
ODPOVĚDĚT
Michaela N. (michelka69) ID 584681 (20.2.2017, 7:08)
Mě se ta folie taky nelíbí – im, že se dává do utěrky, ale já vařím v páře, trochu vody, pařak, utěrku a knedlík a vždy je
ODPOVĚDĚT
Martin K. (martinkonig) ID 299354 (19.2.2017, 22:13)
…možná jako zkusit bez té fólie, ale to mě jenom tak napadlo.
ODPOVĚDĚT
Celkem: 89 (zobrazuje se 1-20) 1, 2, 3, 4, 5 další >>

Dobré bramborové knedlíky-podrobně

  • Coleta14. 1. 2021 07:40:19 Video je hrozné a měli by ho smazat. Bramborové knedlíky se nikdy nevaří klokotem. Po dání knedlíků do vody, se knedlíky vařečkou „odlepí“ od hrnce a zdroj tepla se sníží na minimum, musí jen perlit!Lenka148: Rozvařit jste knedlíky mohla ze dvou důvodů- málo mouky (správný poměr je alchimií a z důvodu způsobu vaření viz výše). Osobně nedávám škrob, protože jsou knedlíky „tvrdé“ mazlavé. Dávám pouze hrubou mouku, sůl, vejce. Ale já dělám od oka, podle toho jaké jsou brambory a jak saje mouka. Těsto mám v ruce. Odpovědět
  • Simona Skolakova13. 1. 2021 23:30:19 No autorka už sem nechodí,ale je to vyučená kuchařka a v začátcích topek,byl každý unešený z jejích receptů,no video se moc nepovedlo,ale zase ohlasy na její recept jsou,už je to doba rok 2009,tak třeba máte jiný figl,tak dejte recept,já budu jen ráda Odpovědět
  • casino13. 1. 2021 21:56:20 https://www.toprecepty.cz/recept/3381-bramborove-k… Odpovědět
  • Dajda13. 1. 2021 21:04:28 srettka: Naprosto souhlasím. A právě ty letošní brambory jsou pěkně vodnaté, ať koupíte ty nebo ony.Lenka148: Kritika může být pozitivní i negativní, to máte pravdu, ale taky je normální na kritiku reagovat, to nemůžete nikomu zakazovat, vždyť se tato rubrika jmenuje Diskuse! A pokud chcete psát recenze, měla byste raději posuzovat vědecké nebo umělecké dílo a nikoliv knedlíky, ať už jsou jakékoliv. Odpovědět
  • srettka13. 1. 2021 15:50:18 Odpovědět
  • Lenka14813. 1. 2021 14:23:52 Merylas: musíte se smířit s tím, že je i špatná kritika. Ne jenom dobrá. Hezký den Odpovědět
  • Merylas(moderátorka)13. 1. 2021 11:53:44 Lenka148: Tak nediskutujte, jak nechcete. V postupu je i věta, kopíruji: „Pokud je potřeba, přidáváme mouku i krupičku ve stejném množství.“ Tak jste měla přidat. Odpovědět
  • Lenka14813. 1. 2021 11:21:46 Dajda: Neprisla jsem s vámi diskutovat ale podat recenzi. Opravdu mě nemusíte učit vařit knedlíky 😀 chtěla jsem zkusit nový recept a věřila dobrému hodnocení. Ovšem už na začátku se mi zdál poměr mouky velmi malý .. poměry prostě katastrofální ! Odpovědět
  • Dajda9. 1. 2021 19:47:04 Lenka148: Nesmíte je vařit klokotem a taky je vyndat včas z hrnce, pak se nerozvaří! Těm 140 kuchařům, kteří dali 100% hodnocení, se nejspíše také nerozvařily! Odpovědět
  • Merylas(moderátorka)9. 1. 2021 18:39:59 Lenka148: U bramborových knedlíků nejde přesně na gramy napsat množství mouky a krupičky, vždy záleží na bramborách a tak se může množství trochu lišit. Solamyl taky napomůže tomu, že těsto drží pohromadě. V postupu je i věta, kopíruji: „Pokud je potřeba, přidáváme mouku i krupičku ve stejném množství.“ Nejraději používám den předem vařené brambory a těsto nesmí stát, pak řídne. Ale to asi budete vědět. Pod Vaším komentářem jsou zrovna tři pochvalné. Tak si myslím, že receptem to nebude. Odpovědět
  • Lenka1489. 1. 2021 18:25:20 vařím už 15 let.. ale tenhle recept je hrůza. Knedlíky se úplně rozvarili. Poměr surovin katastrofální! Odpovědět
  • Dana Krupsova14. 6. 2020 09:27:21 Úžasné. Šikulka Odpovědět
  • Petra Dvor.7. 6. 2020 14:14:43 Dobrý den, přidávám foto, knedlíky jsou super. ???? Odpovědět
  • sunny.sofi26. 1. 2020 12:55:13 Vyzkoušeno, parádní recept, jednoduché, jasné. Jen dělám 4 knedlíky (těsto napůl a půlky zase napůl) a vařím bez obracení 15 minut. Každopádně Odpovědět
  • vepe622. 1. 2019 12:48:18 Takovéhle knedlíky jsem dělával také, jen používám dva díly starého lněného ručníku po nějakých prapředcích 😀 , na namočeném a vyždímaném zhruba vytvaruji knedlík – jedno jaký – bramborový, houskový kynutý, nebo s prdopečem, zabalím zarolováním a konce zahnu a šup do vody. Nikdy nejsou rozvařené! Po vyplavání vidličkou vyndám ubrousek a po něm i knedlík. Ale doba pokročila, takže pro úsporu času smíchám bramborové těsto z pytlíku s vodou a zamíchám, nechám odležet, než připravím ubrousek a jdu balit. Ještě žádný pytlík mne nezklamal, když se dodrží dávka vody do těsta. Odpovědět

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector