Nejčastější nepochopení při výběru potravin

Nakupovat jídlo chodím skoro každý den. Mám své oblíbené výrobky a značky, ale občas zkusím něco nového nebo zabrouzdám po krámu někam, kde jsem předtím ještě nebyla a občas bývám z výrobků a jejich obalů docela nemile překvapená.

Tuplem, když se Kaufland rozhodne přesunout a přeorganizovat celou obrovskou prodejnu a já si musím svou pravidelnou cestičku vychodit znovu a strávím tam o půl hodiny déle.

Obchodníci i výrobci na nás neustále zkoušejí nejrůznější triky, které nám na první pohled prostě nedojdou. Ovlivnit nás vlastně může i samotná barva výrobku nebo jedno slovo na obalu.

Aby se teda neřeklo, že ty práva studuju zbytečně, rozhodla jsem se vám sepsat malý praktický návod na to, jak nakupovat chytře a nenechat se napálit:

Nejčastější nepochopení při výběru potravin

Klamavé popisky

Určitě jste si už někdy koupili „čokoládu“, která ale měla s čokoládou leda tak podobnou barvu, nebo „celozrnný chléb“, který byl celozrnný asi jako bílý rohlík.

Obchodníci ví, na co slyšíme a co chceme, v mnoha případech však nekupujeme to, čím si myslíme, že výrobek je.

Každý výrobek musí mít zákonný název, který mu dává legislativa. Třeba v této vyhlášce se dozvíte, co má obsahovat správný celozrnný chléb nebo jak dlouho má vydržet trvanlivý chléb.

Pro zajímavost uvádím několik typických potravin, u kterých často název nesedí s tím, co by jeho složení mělo obsahovat, aby touto potravinou podle zákona byl:

Celozrnný chléb – musí obsahovat aspoň 80 % celozrnných mouk. Celozrnné pečivo proto ve většině obchodů vůbec neseženete. Půjde ve většině případů o vícezrnné pečivo (to může obsahovat až 95 % bílé mouky) nebo tmavé pečivo (většinu dobarvené). U každého výrobku byste měli najít popisek, o jaký druh pečiva se jedná. A pokud nenajdete, prodavači vám to musí sdělit.

Čokoláda – ta mléčná musí obsahovat alespoň 25 % kakaové sušiny, ta hořká alespoň 35 %.

Schválně mrkněte, pokud vám doma po Velikonocích zůstali nějací čokoládoví králíci, kolik sušiny u nich najdete. Pokud u nich vlastně vůbec najdete etiketu.

Tam si můžete být téměř jisti, že se pod obalem skrývá možná králík, ale rozhodně ne z mléčné čokolády. O čokoládě jsem napsala samostatný článek, tak se mrkněte.

Ovocný jogurt – na obalu ovocného jogurtu často najdete, že je v něm 60 % jahod. Už ale možná přehlédnete, že jogurt obsahuje 20 % jahodového přípravku a těch šedesát procent tak musíte počítat z těchto dvaceti. Výsledek? V jogurtu je 12% podíl jahod. Nazdar!

Tip: Pokud by vás to opravdu zajímalo, veškeré prováděcí předpisy k zákonu o potravinách a tabákových výrobcích najdete tady. Ale udělejte si k tomu velký kafe.

Nejčastější nepochopení při výběru potravin

Poloprázdné obaly

  • Toto asi nebude žádná novinka.
  • Znáte to, když si koupíte třeba sušenky nebo müsli ve velké papírové krabici, která vám zabere většinu místa v batohu, doma z krabice ale vybalíte plastový obal s müsli, který se rovná asi polovině objemu krabice?
  • Úplná normálka.

Jak tomu předejít? Především koukat na poměr ceny a hmotnosti a poměřovat s jinými obaly a hmotnostmi. Pokud víte, že jste se jedním 250 g balením napálili, nekupujte si stejnou hmotnost v ještě větším balení za stejnou cenu.

Nejčastější nepochopení při výběru potravin

Zdroj: dtest.cz

Nejčastější nepochopení při výběru potravin

Výběr barvy

Možná tomu neuvěříte a budete si myslet, že je to nějaká přitroublá psychologie.

Barva ale hraje důležitou roli při výběru.

Občas doma vybalím nákup a zjistím, že je všechno zelené, hnědé nebo červené. Navozuje to ve mně pocit zdravého nákupu a spokojenosti. Zelená tak opravdu působí.

Naopak křiklavé barvy jako agresivní růžová, fialová nebo ostře modrá budou působit na děti a navozovat v nich ten pocit, že je to nezdravé a že to musí prostě mít. Vzpomeňte si, kdo jste jako malí neměli nejradši šmoulovou zmrzlinu. Dneska je to asi ta poslední, kterou bych si vybrala.

  1. Ne všechno, co se zelená, je ale vždycky jen plné vitamínu a zdraví.
  2. Nejčastější nepochopení při výběru potravin
  3. Zdroj: hesca.org

Nejčastější nepochopení při výběru potravin

Co jsou farmářské potraviny?

Chodíte taky na farmářské trhy? Já jo.

A myslíte si, že všichni ti stánkaři mají vlastní eko farmu? Asi těžko.

Právní úprava „farmářů“ je trochu složitá. Existuje jakýsi kodex pro farmáře a jiné výrobce potravin, který není zákonem, takže ho nikdo dodržovat nemusí. Dodržují ho jen ti, kteří se k němu přihlásili.

A víte, kolik českých farmářských tržišť z celkového počtu asi 250 na ně odkazuje? Podle Asociace farmářských trhů celkem osm.

Farmář může být i někdo, kdo má obrovskou drůbežárnu a trápí tam zvířata. Proto si na označení „farmářský“ dávejte pozor, protože vlastně nic neznamená a většinou nikoho na nic neváže. Obchodníci jsou vázáni tím, že nesmí spotřebitele (vás) klamat.

Nejčastější nepochopení při výběru potravin

Zdroj: trhy.alma.cz

Nejčastější nepochopení při výběru potravin

Obrázky na etiketách

Jsou na etiketě balené vody vyfocené citrony? Tak to ta minerálka bude určitě napěchovaná vitamínem C!

Ani omylem, kamarádi.

To samé platí pro mnoho mléčných výrobků „s ovocem“, džusy nebo sušeného ovoce. Na obalech se na vás usmívají jahůdky, kiwi nebo pomeranče, ale spousta z těchto výrobků obsahuje jen barviva či sladidla. V sušeném ovoci je tolik cukru, že si radši nasypte do pusy rovnou cukřenku v kavárně.

Nejčastější nepochopení při výběru potravin

Zdroj: alibaba.com

Nejčastější nepochopení při výběru potravin

Jihočeské, rodinné, z lásky k Česku

Slova, která najdete v mnoha obchodech a na mnoha potravinách. A někdy mají úplně nulovou relevanci.

Z lásky k Česku si klidně můžete koupit jablka z Polska a jihočeské mléko vůbec nemusí být z jihu Čech. Ale samozřejmě může. Jen musíte obaly číst.

Odborníci z dtestu nedávno oznámili, že až 62 % nakupujících rádo podporuje českou produkci. Určitý vliv na nákup česky tvářících se potravin tak určitě má.

  • Problémy s původem potravin by se měl od letošního roku zlepšit. Vyšla totiž nová potravinová vyhláška, podle které se budou výrobky, které obsahují aspoň 75 % českých surovin, pojmenovávat jako „Česká potravina“ a označovat tímto logem:
  • Platit to bude i pro potraviny, které obsahují jen jednu složku: med, víno, mléko nebo hrách.

Bez přidaného cukru

  1. Spojení „bez přidaného cukru“ sice moc hezky dokazuje, že výrobce do výrobku sám žádný cukr nepřidal, ale nikdo už vám nebude garantovat, že tam nějaký cukr nebyl už z povahy potraviny, ze které se výrobek skládá.

  2. Takovým výrobkem je podle dtestu třeba balení müsli, které sice přidaný cukr neobsahuje, nicméně sušené ovoce v něm ano.
  3. Dejte si pozor i na „bez přidaných éček„.

  4. Zdroj: dtest

Co je bio?

Máte důvěru ve výrobky, které jsou bio? Tak super.

A víte, co to znamená?

Název „bio“ v sobě skrývá:

  • jen produkty zemědělského původu
  • 95 % surovin výrobku musí pocházet z ekologické produkce
  • nesmí to být ulovené volně žijící zvíře nebo chycená ryba v moři
  • zákaz používání běžných postřiků (pesticidy) – nicméně si nemyslete, že proti škůdcům nic nepoužívají, mají ze zákona dovolené určité prostředky, kterými svou produkci chrání.
  • každé hospodářské zvíře má stanovený minimální prostor pro chov
  • šetrný chov a používání krmiva ze stejné farmy
  • zákaz geneticky modifikovaných plodin
  • omezené používání přidaných chemických látek

Bio je tak spojeno především s ekologickou šetrností bez chemie a milým zacházením se zvířaty. Biopotraviny budou vždy označeny tzv. biozebrou:

Datum použitelnosti není datum trvanlivosti

Věděli jste, že je mezi nimi rozdíl?

Budete mít zájem:  Oplodňovací byznys s darováním vajíček

Datum použitelnosti – najdete ho na výrobku označené jako „Spotřebujte do„. Je to mezní datum, do kterého byste potravinu měli spotřebovat, protože pak už to není bezpečné a stává se z ní potravina neprodejná a nekonzumovatelná.

Datum trvanlivosti – označuje se jako „Minimální trvanlivost do„. Takovou můžete poměrně bezpečně konzumovat či prodávat i po uvedeném datu, pokud je na oko a čuch v pořádku.

Pozor na výrobky ve výši očí

Není to sice žádné generální pravidlo, ale v mnoha případech obchodníci umisťují ty nejdražší produkty ve výši očí. Nemusí to být nutně nejdražší, ale třeba ty, ze kterých mají prodejci největší zisk.

Když chodím po obchodech, nadělám tolik dřepů, že mě vlastně levnější potraviny ještě dělají fit! ????

Další taktikou obchodníků je umístění jednotlivých druhů potravin různě po obchodě. Ukažte mi krám, kde mají ovoce, jogurty a pečivo hned vedle kasy. Haha. Na jednu stranu to chápu, na druhou mě štve obcházet celý dvoupatrový Kaufland kvůli pár vejcím a šunce, které jsou na druhém konci jiného patra.

Tak to bychom měli. Doufám, že pro vás byl článek užitečný a vezmete si z něj ponaučení.

Důležité je číst obaly výrobků. Nedůvěřovat těm bez obalů a prázdných slov („džusy bez konzervantů“ – vždyť džus ze zákona nesmí mít konzervanty), které vlastně nic neznamenají.

  • Nakupujte čerstvé a kvalitní potraviny, podporujte lokální výrobu a vařte samé dobroty!
  • Díky, že mě čtete.

ZPRAVODAJSTVI24.CZ – Part 4

  • Autor: Redakce
  • Rubrika: Z trhu
  • Bře 10th, 2016
  • 0 komentářů

Nejčastější nepochopení při výběru potravin

Strojírenský koncern ZKL, který se zabývá výrobou ložisek, plánuje další růst prodejů v Jižní Americe. Firma tam spolupracuje s místními prodejci. Například v Paraguayi ji na trhu zastupuje společnost Automovil Supply, která je největším distributorem ložisek v zemi. Její centrální sklad v Asuncionu …

  1. Autor: Redakce
  2. Rubrika: nejčtenější
  3. Bře 10th, 2016
  4. 0 komentářů

Nejčastější nepochopení při výběru potravin

Poptávka po jednorázových plastových obalech loni vzrostla o 10 % a růst se očekává i letos. Podle průzkumů i mnohých odborníků jde o nejhygieničtější způsob, jak uchovat hotové jídlo chutné, výživné a zdravotně nezávadné. Jednorázové plastové obaly navíc v kombinaci se správným chlazením potravin mo…

  • Autor: Redakce
  • Rubrika: Bydlení
  • Bře 10th, 2016
  • 0 komentářů

Nejčastější nepochopení při výběru potravin

I v letošním roce se většiny měst dotkne zdražování vody. V hlavním městě Praze si letos obyvatelé připlatí oproti loňskému roku o 1,73 % více, v Brně o necelé jedno procento. Zdražovat se bude i v severních Čechách, kde lidé za vodu platí jednu z nejvyšších cen v republice. Tyto změny se však nemusí…

  1. Autor: Redakce
  2. Rubrika: Praktické tipy
  3. Bře 10th, 2016
  4. 0 komentářů

Nejčastější nepochopení při výběru potravin

Operativní leasing představuje velmi efektivní způsob správy vozového parku. Malá informovanost nebo nepochopení základních principů jej ale mnohdy neprávem řadí k méně výhodným způsobům financování vozidel. Pozitivní přínos nejen z hlediska nákladů podnikatele je však prokazatelný na konkrétních čís…

  • Autor: Redakce
  • Rubrika: Praktické tipy
  • Bře 9th, 2016
  • 0 komentářů

Nejčastější nepochopení při výběru potravin

Více než tři čtvrtiny evropských rodičů pořizují autosedačku ještě před narozením dítěte. Každý pátý rodič ovšem přiznal, že nad jejím výběrem strávil méně než hodinu času. Vyplývá to z průzkumu společnosti Britax Römer. Při výběru kvalitní autosedačky by si ale rodiče měli počínat zodpovědně. Je tot…

  1. Autor: Redakce
  2. Rubrika: Z trhu
  3. Bře 9th, 2016
  4. 0 komentářů

Nejčastější nepochopení při výběru potravin

Se speciální nabídkou financování nových ekologických tepelných zdrojů přicházejí společně energetická společnost E.ON a banka Cetelem. Kotlíková dotace je tak nyní dostupnější. „Komplexní E.ON Půjčka od Cetelem je určena zákazníkům, kteří by rádi využili komplexní nabízenou službu pro získání kotlík…

  • Autor: Redakce
  • Rubrika: nejčtenější
  • Bře 8th, 2016
  • 0 komentářů

Nejčastější nepochopení při výběru potravin

Přes osmdesát pěstitelů vína v letošním roce rozšíří své vinice. Vyplývá to z nejnovějších údajů Registru vinic, kam mohli vinaři do konce února podávat žádost o povolení nové výsadby vinic. Zatímco nejvíce žádostí je z Velkopavlovické a Slovácké podoblasti, nejméně naopak z podoblasti Znojemské. Nař…

  1. Autor: Redakce
  2. Rubrika: Cestování
  3. Bře 8th, 2016
  4. 0 komentářů

Nejčastější nepochopení při výběru potravin

Blížící se jaro přímo volá po načerpání sil a slunečních paprsků po dlouhé zimě. Ideální jsou procházky rozkvetlou Paříží či prosluněnou Barcelonou. Pokud už vás nebaví běžné památky, podívejte se do míst, kde kdysi čerpali inspiraci největší umělci dějin. Vydejte se letos na jaře po stopách slavných…

  • Autor: Redakce
  • Rubrika: Komentář
  • Bře 8th, 2016
  • 0 komentářů

Nejčastější nepochopení při výběru potravin

Po velmi dlouhé době se růst cen nafty na burze promítl i do cen pro koncové zákazníky. Po dlouhodobě klesajícím trendu, kdy se koncem ledna tohoto roku odrazila cena nafty ode dna a začala opět stoupat, hlásí až nyní první sítě čerpacích stanic zdražení. Čerpací stanice nezvykle dlouho vyčkávaly a d…

  1. Autor: Redakce
  2. Rubrika: Cestování
  3. Bře 7th, 2016
  4. 0 komentářů

Nejčastější nepochopení při výběru potravin

Člověk nosí na hlavě v průměru 100 tisíc vlasů. Na každý centimetr čtvereční přitom připadá až 120 vlasů. Čím jsme ovšem starší, tím se jejich počet snižuje. Vypadávání vlasů má nejčastěji na svědomí dědičnost, proto kosmetické přípravky zpravidla nic nezmohou. Vydat se ovšem můžeme také přírodní ces…

  • Autor: Redakce
  • Rubrika: nejčtenější
  • Bře 7th, 2016
  • 0 komentářů

Energetická společnost E.ON již potřetí vyšle do terénu své zaměstnance, aby uklidili nejvíce znečištěná místa v Brně a Českých Budějovicích. Zapojí se tak do celorepublikové akce Ukliďme Česko. Vlastní úklidový den plánuje E.ON na 15. dubna za účasti zhruba 80 zaměstnanců společnosti. Lokality pro ú…

  1. Autor: Redakce
  2. Rubrika: Lifestyle
  3. Bře 7th, 2016
  4. 0 komentářů

Degustaci vína zažil alespoň jednou za život téměř každý z nás, a přitom se s ní stále pojí mnohé mýty. Ten nejčastější, tedy že se degustace hodí pouze pro znalce vína, už se daří úspěšně vyvracet. Existují však i další mylné informace týkající se ideální doby degustace nebo třeba pokrmů, které by j…

  • Autor: Redakce
  • Rubrika: Soutěže
  • Bře 2nd, 2016
  • 0 komentářů

Soutěž Ekologických oskarů vyhlašuje pátrání po nejlepším nápadu na ochranu přírody. Vůbec poprvé se do prestižní ekologické soutěže, která probíhá ve 177 zemích světa, může s náměty, jak lépe chránit životní prostředí v České republice, přihlásit také široká veřejnost. Nejlepší projekt získá finančn…

  1. Autor: Redakce
  2. Rubrika: Zdravotnictví
  3. Bře 2nd, 2016
  4. 0 komentářů

Až 15 % českých párů, tedy každé 7. manželství, je podle údajů České průmyslové zdravotní pojišťovny nechtěně bezdětných. Na plodnost má kromě genetických, hormonálních a fyziologických poruch vliv také obranyschopnost organismu a aktuální zdraví partnerů. Které choroby snižují šance na početí? V jak…

  • Autor: Redakce
  • Rubrika: Cestování
  • Bře 2nd, 2016
  • 0 komentářů

Jihomoravský akvapark Aqualand Moravia dokončuje výstavbu nového ubytovacího zařízení. Aqualand Inn Hotel stojí přímo u budovy akvaparku a nabídne více než sto lůžek. Ubytovací komplex pokrývající téměř 6 tisíc metrů čtverečních vyšel celkem na 60 milionů korun. A první hosté se mohou ubytovat už v d…

Nejčastější omyly při výběru potravin: pozor na cereální i eko výrobky

Možná to také znáte, přijdete do obchodu a nemůžete se vyznat v tom, co hlásají nápisy na výrobcích. Každý chce zaujmout naši pozornost a někteří se možná snaží ulehčit nám s výběrem práci, i když jde spíše o marketingové akce dané firmy. A my, spotřebitelé, pak lupou čteme etikety a tápeme, jaký že je rozdíl mezi některými pojmy, které si můžeme na etiketách přečíst.

Budete mít zájem:  Vánoční punč podle receptů z první republiky

Přinášíme vám slovníček pojmů, které si spotřebitelé nejčastěji pletou.

Celozrnný vs. cereální

Celozrnné pečivo je zdravé, přináší nám mnohonásobně více kvalitních živin než pečivo bílé. Je pro lidské tělo zdrojem vlákniny (zhruba 8,5 g ve 100 g pečiva, doporučená denní dávka vlákniny je 35 g), která napomáhá peristaltice střev, správnému trávení, dodává tělu vitaminy B6 a E, kyselinu listovou a minerály měď, hořčík, mangan a zinek.

Nejčastější nepochopení při výběru potravin

Další výhodou celozrnného pečiva je, že je sytější a má nízký glykemický index (GI). „Potraviny s nižším GI jednak sacharidy uvolňují pomaleji, čímž nedochází k nadměrnému kolísání hladiny cukru v krvi, a navíc po jejich konzumaci máme větší pocit sytosti. To je velmi důležitý aspekt pro udržení tělesné váhy,“ vysvětluje nutriční specialistka ze Světa zdraví Nikola Lesková.

Pro mnohé nakupující je hlavním ukazatelem při výběru pečiva barva. Mnohdy jdeme do obchodu a sáhneme po první tmavé housce, kterou najdeme v dojmu, že právě ona je zdravější.

„Nenechte se ale barvou pečiva zmást. Někteří výrobci pečivo obarvují ječmenem, karamelem, melasou nebo dalšími barvivy, aby mělo tmavou bravu a spotřebitel tak nabyl dojmu, že se jedná o celozrnný výrobek. Volte proto výrobky, které mají v názvu celozrnné, nikoliv tmavé, multicereální apod.,“ varuje nutriční specialistka.

Celozrnné pečivo musí obsahovat minimálně 80 % celozrnných mouk z celkové hmotnosti pečiva. Všímejte si tedy složení – pokud je na prvním místě mouka a celozrnná až na dalších pozicích, pak se nejedná o celozrnný výrobek.

Vícezrnné pečivo musí obsahovat minimálně 5 % mouky z jiných obilovin než je pšenice nebo žito. Pečivo sice může být vícezrnné, ale nemusí být hned zákonitě celozrnné.

Cereální pečivo má trochu smůlu, protože označení cereální není definováno legislativou České republiky. „Označení cereální se používá u výrobků, které byly vyrobeny z cereálií – tedy z obilovin.

Označuje tak veškeré obilniny a výrobky, jejichž hlavní složkou je jakékoli obilí,“ říká odbornice. To znamená, že cereální může být jakýkoli bílý rohlík nebo houska obarvená melasou.

Neskočte prodejcům na tento marketingový trik.

Vitaminy vs. minerály

Vitaminy jsou organické sloučeniny, které patří mezi základní složky potravy. Organismus si jich sám nedokáže vyrobit potřebné množství, a proto musí být dodávány do těla stravou.

„Vitaminy se podílejí na metabolismu všech živin, plní funkci katalyzátorů chemických reakcí, posilují imunitu, jsou prevencí nemocí, zpomalují příznaky stárnutí, apod.,“ vysvětluje důležitou funkci Lesková. Vitaminy se rozdělují na rozpustné v tucích (A, D, E, K) a rozpustné ve vodě. Obecně pak rozeznáváme 13 základního druhů vitaminů: A, D, E, K, C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12 a H.

Nejčastější nepochopení při výběru potravin

Oproti tomu minerály jsou anorganické látky přijímané stravou a taktéž důležité pro zdravý vývoj a funkci lidského organismu.

„Minerální látky mají v těle několik nezastupitelných funkcí – jsou podstatné pro tvorbu hormonů, zajišťují zažívání, rozmnožování, vyměšování, metabolismus, podporují také výstavbu tělesných tkání, regulují metabolické pochody a jiné,“ říká odbornice. Dělí se na makroprvky (sodík, draslík, hořčík, vápník, aj.) a stopové prvky (železo, měď, zinek, jód, fluor, aj.)

Omega 3 vs. omega 6 mastné kyseliny

Polynenasycené mastné kyseliny patří mezi esenciální kyseliny, takže je musíme přijímat stravou, tělo si je neumí samo vytvořit.

Omega 3 mastné kyseliny (EPA a DHA) jsou nezbytné pro správnou funkci srdce, mozku a zraku. Zvyšují produkci ‚hodného‘ HDL cholesterolu na úkor ‚špatného‘ LDL cholesterolu, snižují krevní tlak, omezují zánětlivá onemocnění a dokonce snižují i riziko vzniku infarktu myokardu a aterosklerózy.

„Pozitivně působí i v rámci prevence závažnějších onemocnění, posilují imunitu, funkce mozku a nervové soustavy (a to hlavně v prenatálním období). Navíc správný poměr jejich užívání také zlepšuje náladu a působí proti depresím. Naopak jejich nedostatek může vést k únavě a lámavosti kostí, objevit se mohou i problémy s pokožkou nebo dokonce zácpa,“ říká nutriční specialistka.

Doplnit je můžete z mořských ryb a živočichů, řepkového oleje, chia semínek, konopného a lněného semínka a ořechů. Pokud se bavíme o omega 6 mastných kyselinách ty najdeme ve slunečnicovém, kukuřičném, sojovém a např. sezamovém oleji.

Denní dávka: omega 3 MK 0,5 – 2 % z celkového doporučeného příjmu energie, DHA omega 3 MK 250 mg – 2 g, omega 6 MK 2,5 – 9 % z celkového doporučeného příjmu energie.

Podle hlavní trenérky fitness center pro ženy Contours Markéty Brožové mají nenasycené mastné kyseliny omega-3 a omega-6 v našem jídelníčku opodstatněné místo. Zlepšují naše zdraví a sportovní výkonnost.

Hrají velmi důležitou roli v celé řadě procesů v lidském těle, např. regulují krevní tlak a krevní srážlivost, mají protizánětlivé účinky, zvyšují imunitu, jsou významné i v rámci prevence i léčby různých onemocnění.

Velmi důležitou informací ale je poměr jejich přijímání.

„I co se týče poměru přijímání omega-6 a omega-3, je důležité, aby šlo o poměr vyrovnaný (1:1 nebo 1:2). Mnohdy se ale v naší stravě objevují spíše omega-6, zatímco omega-3 máme nedostatek.

Vysokým přijímáním omega-6 mastných kyselin vůči nízkému přijímání omega-3 mohou vzniknout některé zdravotní potíže – např. se zvyšuje riziko srdečních onemocnění, vznik zánětů nebo problémy s klouby. Negativní poměr má pak za následek i zhoršenou regeneraci.

Problémem je i opačný poměr, kdy se mohou objevit poruchy imunity nebo nižší srážlivost krve. Vyplatí se tedy dbát na vyváženost,“ varuje Brožová.

V současné době se pro výrobky ekologického zemědělství a různé další produkty používá několik různých bio a eko značek. V takové záplavě se pak spotřebitelé velmi špatně orientují.

U značky eko nejde o žádné oficiální označení a může tak znamenat opravdu cokoli. Může upozorňovat na jednu vlastnost výrobku ve vztahu k životnímu prostředí nebo může být ekologicky šetrným, apod. „Výrobky označené EKO nejsou to samé jako výrobky oficiálně certifikované ekoznačkou podle normy ČSN ISO 14024 jako například Ekoznačka EU apod.,“ vysvětluje nutriční specialistka.

BIO označení s přívlastkem bio je v dnešní době velmi složité. Bioprodukt je jakákoli surovina rostlinného nebo živočišného původu, která pochází z ekologického hospodářství a je na ni vystaven platný certifikát. Obecně bývá označení bio spojováno hlavně s potravinami.

Biopotravina je potravina vyrobená z produktů ekologického zemědělství za podmínek určených zákonem, která splňuje specifické požadavky na jakost a zdravotní nezávadnost.

Ale ani u potravin tato tři písmenka nic neznamenají – skutečná biopotravina musí být označena příslušným logem a číslem kontrolní organizace.

BIO může být i na spotřebním zboží. Je tedy důležité, aby výrobce upřesnil své označení a tím přestal spotřebitele mást svými marketingovými triky.

Rozpustná vs. nerozpustná vláknina

Rozpustná vláknina absorbuje vodu, bobtná a v trávicím traktu fermentuje, a proto může být zdrojem energie. Reguluje trávení tuků a sacharidů a váže na sebe vodu, čímž nabývá na objemu, a to vede k pocitu nasycení. Je živinou pro mikrobiální flóru v trávicím traktu – jde tedy o prebiotikum.

Nejčastější nepochopení při výběru potravin

Hlavním zdrojem jsou luštěniny (hrách, sójové boby, fazole), tobolky a semínka lnu (zdroj rozpustné i nerozpustné vlákniny), oves, žito, ječmen, některé ovoce (především jablka a banány) a bobule, některá zelenina jako brokolice a mrkev, kořenová zelenina a brambory (jejich slupka obsahuje nerozpustnou vlákninu).

Nerozpustná vláknina není zdrojem energie, ale zvětšuje svůj objem ve střevech a tím zkracuje dobu, po kterou tam zůstává potrava. Je příznivá pro tlusté střevo, kde se díky zvětšení objemu stolice naředí odpadní látky vzniklé trávením. Ty pak snadněji opouští trávicí trakt.

Budete mít zájem:  Na co si dát pozor při opalování? Berme to vážně, říká lékařka

Najdeme ji v celozrnném jídle zejména s obsahem slupek, tobolkách a semínkách lnu (zdroj rozpustné i nerozpustné vlákniny), obilných slupkách, otrubách, ořeších a semenech, v zelenině jako zelené fazole, květák cuketa, celer a slupky některých druhů ovoce a rajčat.

Nenasycené mastné kyseliny vs. nasycené mastné kyseliny

S ohledem na naše zdraví není dobré z jídelníčku vypouštět tuky. Měly by tvořit zhruba 35 % z našeho denního energetického příjmu. Dvě třetiny z toho příjmu by měly pokrýt dobré tuky (převážně rostlinného původu) a jednu třetinu pak ty špatné tuky (většinou živočišného původu).

Nasycené mastné kyseliny („špatné tuky“) jsou součástí tuků živočišného i rostlinného původu a při zvýšené konzumaci negativně působí na lidské zdraví.

Zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, a tím i riziko srdečně cévních onemocnění. Vyskytují se v tucích tužší konzistence, např. v sádle, kokosovém a palmovém tuku, apod.

, dále v uzeninách, tučném masu, mléčných výrobcích, také v dortech, polevách a náhražkách čokolád.

Nenasycené mastné kyseliny („dobré tuky“) jsou součást tuků rostlinného původu. Pomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi a podporují správný růst a vývoj dětí, snižují také riziko oběhových onemocnění. Najdete v kvalitních rostlinných olejích, rybách, oříšcích, apod.

Je možné jíst zdravě a zároveň levně. Potraviny vybírejte podle hmotnosti

30. 12. 2020 | Doba čtení 8 minut

Při vhodně naplánovaném jídelníčku můžeme výrazně ušetřit. Vždy však musíme dbát na to, aby tělo dostalo patřičné živiny. Čeho si při sestavování jídelníčku všímat a jak vhodně ušetřit?

Ano, jde to, vyžaduje to ovšem dobré plánování, změnu konzervativních návyků, v případě zdravotních problémů také konzultaci s nutričním specialistou nebo lékařem.

Podle nutriční terapeutky Fóra zdravé výživy Věry Boháčové by jídelníček každého z nás měl vypadat trochu jinak a být přizpůsoben individuálním požadavkům.

Potravinová pyramida. Zdroj: BONDART PHOTOGRAPHY / Shutterstock.com

Minimálně je potřeba brát v úvahu typickou fyzickou (ne)aktivitu a velmi často se vyskytující onemocnění (například 50 % dospělých Čechů se potýká s nadváhou či obezitou, téměř 70 % dospělých má zvýšenou hladinu cholesterolu, počet diabetiků se rychle přibližuje milionu, nejčastější příčinou úmrtí v Česku jsou stále nemoci srdce a cév).

Nebezpečí levné stravy

Předpokládejme, že pojem „levný jídelníček“ pro většinu z nás znamená co nejlevnější nákupní seznam, a zaměřme se na dlouhodobé důsledky levného stravování. Nejlevnější jsou potraviny sacharidového původu, naopak zdroje kvalitních tuků a bílkovin jsou obvykle dražší.

Při převaze sacharidových jídel se ovšem strava velmi snadno stává jednostrannou s nedostatkem důležitých látek. Zdravého člověka za několik dní nemusí nijak výrazně poznamenat. Při dlouhodobé konzumaci takové jednostranné stravy už ovšem hrozí zdravotní problémy, které s sebou přinášejí další finanční náklady (nemluvě o lidech nemocných či dodržujících speciální stravovací režim).

Zlevňování jídelníčku by tedy mělo začít stanovením individuální energetické potřeby, reálného příjmu a vytýčením důležitých zásad, které by měl jídelníček splňovat.

Teprve pak bychom měli hledat možnosti, kde by bylo možné ušetřit.

Jen tak se vyhneme případným zdravotním problémům, které ve svém důsledku mohou znamenat daleko větší finanční náklady, než původní „nezlevněný“ jídelníček.

Stále totiž platí, že prevence je vždy levnější — a to i za cenu vyšších vstupních investic — než léčba (náklady na zdravotnickou péči, léky, pobyt v nemocnici, délka samotné léčby a rekonvalescence, pracovní neschopnost, která znamená snížení příjmů).

Potravinová pyramida. Zdroj: ONYXprj / Shutterstock.com

Pyramida zdraví

Potraviny jsou řazeny podle vhodnosti v rámci každého patra ve směru zleva doprava. Potraviny umístěné v základně pyramidy bychom měli jíst nejčastěji a v největším množství, směrem k vrcholu pyramidy bychom při výběru potravin z jednotlivých pater měli být střídmější. Ve špici jsou umístěny potraviny, bez kterých se lze obejít, proto by se v jídelníčku měly objevovat jen výjimečně.

Potraviny můžeme vybírat také podle své hmotnosti

Jestliže potřebujeme zhubnout, měli bychom volit jídlo z levé části pyramidy a jíst spíše menší porce (s výjimkou zeleniny, v její konzumaci není třeba se omezovat).

Pokud máme váhu v normě, ale chceme žít co nejzdravěji, měli bychom vybírat ve větším množství potraviny z levé části pyramidy.

Tipy, jak zdravě zlevnit jídelníček

  • Nenakupujeme příliš do zásoby — ve snaze ušetřit bychom se mohli začít přejídat, nebo bychom naopak nezkonzumované potraviny vyhazovali.
  • Při nákupu cenu vždy porovnáváme podle stejného množství (např. za 1 kg či 1 l). Velikost balení se často značně liší.
  • Slevy v obchodech sledujeme především u nutričně kvalitních potravin.
  • Před nákupem si vždy připravíme nákupní seznam, jinak hrozí, že nakoupíme nevhodné potraviny.
  • Na jídelníček zařazujeme především potraviny, které mají právě sezonu a pocházejí z tuzemska. To platí především u ovoce a zeleniny.
  • Při přípravě pokrmů volíme vždy co nejjednodušší úpravu. Nejenže se v surovinách zachová více hodnotných látek, ale ušetříme i za energie.
  • Nezpracované potraviny jsou nutričně hodnotnější, neplatí to však vždy. Například sleďové závitky s kysaným zelím vycházejí nutričně skvěle a přitom jsou relativně levné.
  • Pokrmy je výhodnější připravovat ve větším množství a část zamrazit. Můžeme také zmrazit předpřipravené suroviny, ze kterých po obměně připravíme různá jídla.

Praktické příklady

Ukázka častého levného stravování

Jídelníček
Potraviny
Cena   
snídaně rohlík (1 ks) s točeným salámem (50 g)    6
přesnídávka jablko (1 ks)    5
oběd instantní nudlová polévka, hotová sekaná (100 g), brambory (250 g)  26
svačina rohlík (1 ks), vlašský salát (100 g)    9
večeře mražená žampiónová pizza (340 g)  60
celkem 106 Kč

Nutriční hodnoty levného jídelníčku

energie bílkoviny sacharidy tuky
8594,5 kJ 52,7 g 269,8 g 92 g

Energetická hodnota tohoto jídelníčku je sice přiměřená, ale složení je značně nevyvážené. Chybí více než 20 g bílkovin a naopak více než 20 g tuků přebývá, navíc se jedná především o tuky nevhodného složení. Zeleniny a ovoce obsahuje poskrovnu, mléčné výrobky chybí úplně. Pozitivní je snad jen jeho rychlá příprava (a tudíž úspora času a energií).

Strava by měla být kvalitní a pestrá. Zdroj: NADKI / Shutterstock.com

Za stejnou cenu ovšem můžeme sestavit jídelníček co do složení daleko příznivější — s vyváženým množstvím bílkovin, tuků (odpovídajících současným zdravotním doporučením) a sacharidů, dostatkem zeleniny a ovoce:

Jídelníček
Potraviny
Cena  
snídaně rohlík (2 ks) s margarínem (20 g), šunkou (výběrová, 50 g) salátová okurka (asi 100 g)  20
přesnídávka jablko (1 ks), bílý jogurt (150 g)  10
oběd grilované kuřecí prso (80 g + 10 g olej), brambory (250 g), hlávkový salát (1/2 ks) s ředkvičkami (půl svazku, lžička cukru, 1/2 citronu)  33
svačina ovesné vločky (30 g), banán (1 ks), mléko (100 ml)    8
večeře těstoviny se zeleninou (100 g těstoviny, 10 g olej, 100 g lilek, 100 g cuketa, 1 cibule, 2 rajčata, 10 g tvrdý sýr)  35
celkem 106 Kč

Nutriční hodnoty vyváženého jídelníčku

energie bílkoviny sacharidy tuky
8340,1 kJ 77,2 g 278,2 g 66,4 g

Tento jídelníček je ukázkou, jak lze sestavit celodenní stravu tak, aby byla nutričně naprosto v pořádku. A to za stejnou cenu a jen s minimem času a energií navíc. Jídelníček je vypočítán pro jednu osobu, při nákupu pro rodinu či v akci mohou celkové výdaje být i nižší.

  • Ukázkové jídelníčky nezahrnují nápoje. Při počítání výdajů se však hodí na ně myslet. Jak známo, příjem tekutin je důležitý. Nejlevnější zdroj pitného režimu představuje voda a ani čaje rozpočet téměř nezatíží.

Zdroj: Fórum zdravé výživy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *