Na trhu jsou dvě novinky k zahnání žízně

Rubrika: Krátké články, Recepty

V teplém letním počasí častěji saháme po skleničce osvěžujícího nealkoholického nápoje.

Někdo nedá dopustit na obyčejnou kohoutkovou vodu s citronovou šťávou a pár lístky máty, další si vychutnává vlažné bylinkové či ovocné čaje.

Jestli si nechcete nápoj sami připravovat, můžete sáhnout po některém z lehce ochucených nealkoholických nápojů, které se v poslední době objevily na našem trhu.

V každém případě by nápoj neměl obsahovat cukr buď vůbec žádný nebo jen minimální množství – jinak budete mít žízeň ještě větší. Nadměrná konzumace slazených nápojů samozřejmě vede k navýšení energetického příjmu. Při nedostačující fyzické aktivitě dochází k nerovnováze mezi příjmem a výdejem energie a zvyšuje se tělesná hmotnost, která může souviset s řadou onemocnění.

Na trhu jsou dvě novinky k zahnání žízněOvoce s minerálkou Mattoni Schorle je mix 100% ovocné šťávy a perlivé minerální vody Mattoni, neobsahuje žádné konzervanty, barviva ani přidaný cukr. Je ideálním nápojem pro dospělé i pro děti s mlsnými jazýčky. Vybrat si můžeme mezi jablečným Mattoni Schorle nebo příchutí jablka a hroznů. Lahev o obsahu 1,5 l je k dostání za 29,90 Kč a 0,5l lahev za 19,90 Kč.

Poctivá cola s citronem K loňským novinkám Poděbradky – Poctivé malinovce a Poctivé oranžádě – letos přibyla Poctivá citron cola. Ta se opět drží tradičních receptur, takže potěší nejen skvělou chutí, ale i recepturou bez umělých sladidel. Poctivé limonády ve všech příchutích koupíte v lahvi o obsahu 2 l  za 19,90 Kč, 0,5l balení je za 14,90 Kč.

Smoothie, které si zamilujete Šťávu z jablka, banánu, manga a marakuji jste už možná pili, ochutnali jste ale někdy ovocný nápoj smoothie, ve kterém jsou všechna tato ovoce? Nápoj značky K-Classic obsahuje 100 % ovoce a je bez jakýchkoli ovocných koncentrátů. Smoothie zasytí a ledově vychlazené osvěží. K dostání v prodejnách Kaufland, cena za objem 250 ml je 23,90 Kč.

Chuť červených pomerančů Nápoj Premium Blutorangen Direktsaft z řady K-Classic obsahuje 100 % šťávu z ovoce. Chuť červeného pomeranče skvěle doplní nejrůznější pokrmy. Koupíte v prodejnách Kaufland, balení o objemu 1 l stojí 52,90 Kč.

Trochu alkoholu neuškodí V poslední době se i u nás stává oblíbeným lehce alkoholický jablečný nápoj zvaný cider. Novinkou je Kingswood Dry, osvěžující varianta s méně sladkou chutí.

Nižší obsah cukru dává lépe vyniknout aroma šťavnatého zeleného jablka doprovázeného vůní zralých a pečených jablek.  Namísto dosavadních 4,5 % obsahuje varianta Dry 5 % alkoholu. Nejlépe chutná s ledem.

Cena za lahev je 27,90 Kč.

Čajové osvěžení Pfanner Pure Tea je nesladký, čerstvě spařený přírodní ledový čaj bez cukru, sladidel a dalších přidaných látek.  Lze si ho vychutnat ve dvou variantách – s příchutí ovoce, nebo jako zelený čaj.

Svou energetickou hodnotou potěší ty, kteří si udržují štíhlou linii: 100 ml čaje Pfanner Pure Tea má jen 1 kcal. Zelený čaj obsahuje pouze organické odrůdy zeleného čaje a čerstvou citronovou šťávu. Ovocný čaj je směsí šípků, květů ibišku, borůvek, černého rybízu, jablek a černého bezu.

Na rozdíl od zeleného čaje neobsahuje ovocný čaj  kofein. Litrové balení čaje v BIO kvalitě koupíte za 34,90 Kč.

Na trhu jsou dvě novinky k zahnání žízněNa trhu jsou dvě novinky k zahnání žízně

Ledová káva Kdo se neobejde ani v horkém letní dni bez kávy,může ochutnat mléčný nápoj s kávou značky Boni. Je v praktickém balení, které si můžeme vzít i na cesty. Chlazená káva nám dodá novou energii a potěší chuťové buňky. Koupíte v obchodech Penny, balení 500 ml za 18,90 Kč.

TEXT: REDAKCE FOTO: ARCHIV FIREM

Na trhu jsou dvě novinky k zahnání žízněNa trhu jsou dvě novinky k zahnání žízněNa trhu jsou dvě novinky k zahnání žízněNa trhu jsou dvě novinky k zahnání žízněNa trhu jsou dvě novinky k zahnání žízně

Stone Brewing – CRAFTBEER Import

    Na trhu jsou dvě novinky k zahnání žízně

    Na trhu jsou dvě novinky k zahnání žízně

    Na trhu jsou dvě novinky k zahnání žízně

    Na trhu jsou dvě novinky k zahnání žízně

    Na trhu jsou dvě novinky k zahnání žízně

    Na trhu jsou dvě novinky k zahnání žízně

    AB je velmi agresivní pivo, které ti pravděpodobně nebude chutnat. Pochybujeme, že máš dostatečně vytříbený vkus, abys dokázal ocenit jeho kvalitu a hloubku. Arogant Bastard se vyžívá ve své nekompromisní a bezprecedentní intenzitě od rou 1997 a nikdy nepodlehne běžnému jmenovateli. Za dobu své existence sklidil mnoho poklon, ale také mnoho pokusů o kopírování! Jen […]
    Moderní interpretace tradičního berlínského pivního stylu, vyznačujícího se použitím mléčného kvašení. Pivovar Stone Brewing zachoval tradiční berlínskou metodu, ale přidal zhruba dvě procenta alkoholu a podstatně větší množství chmele, než je u daného stylu obvyklé. Vysoký říz, příjemná nakyslost a natrpklost naplňuje atributy ideálního zaháněče žízně, s trochou fantazie by se dala nabídnout i jako […]
    Výborně pitelná apa s dominujícími pomerančovými a mandarinkovými tóny. Výrazný citrusový charakter, lehčí tělo a suché doznívání jsou ideální pro zahnání žízně, ale i pro celovečerní konzumaci. výjimečná je tím, že kombinuje chmely ze tří kontinentů (Severní Amerika, Austrálie, Evropa).
    Silná, troufalá a obrovsky aromatická. Taková je Double IPA Ruination. Když byla poprvé v roce 2002 uvařena, byla prvním pivem tohoto stylu na světě, které bylo vařeno a lahvováno po celý rok. Extrémní chuti je dosaženo studeným chmelením a technologií „hop bursting“ (přidání chmele před koncem chmelovaru). Pivo má chuť intenzivního mixu tropického ovoce, borovice, […]
    Posedlost chmelem u tohoto piva je použita naprosto novým způsobem. Látka lupulin se probouzí pomocí veškerých ovocných a borovicových předností v pivním stylu IPA. Aby této chuti Stone dosáhl, využil techniku prasknutí chmele, při které se přidává velké množství chmele během konečné fáze vaření. Výsledkem je výborně hořká exotická chuť, která stojí za to.
    Od roku 1997, kdy byla poprvé uvařena, je IPA od pivovaru STONE ztělesněním tohoto stylu ze západního pobřeží USA. Udělejte si čas a užijte si komplexní tropická aromata a chutě, kterých jsme docílili novou směsí použitou pro studené chmelení. Pivo má chmelový ovocný charakter s nádechy manga, ananasu, broskve a citrusů, který si notuje s […]

Pijeme silnější pivo, už není jen k zahnání žízně, řekl prezident svazu minipivovarů

V Česku stále roste počet minipivovarů, ročně asi o padesát, zaniknou přitom nejvýš dva. Celkem jich je na čtyři stovky a vaří mnoho pivních stylů. I pro ně je ale nejvýznamnější český ležák, nejlepší se dělá v Jihlavě. A festival minipivovarů v Brně má budoucnost. I to řekl Stisku Jan Šuráň, prezident Českomoravského svazu minipivovarů.

Na trhu jsou dvě novinky k zahnání žízně

Brno – V Brně se na začátku března jako součást veletrhu SALIMA uskutečnil druhý festival minipivovarů. Jeho součástí byla i valná hromada, na níž došlo k projednání mnoha bodů.

O dva týdny později se na hradě Zvíkov sešli zástupci 151 minipivovarů, které soutěžily o titul v mnoha kategoriích.

Co důležité se na obou akcích událo a jaké jsou nejnovější trendy ve světě piva zodpověděl prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň.

Na začátku března se na brněnském výstavišti uskutečnil v rámci festivalu SALIMA druhý ročník festivalu minipivovarů. Byl v něčem odlišný?

Byl úplně jiný. Minule museli lidé kupovat další lístek, i když měli vstup na SALIMU. Tentokrát byl v ceně a vstupné bylo symbolické. Díky tomu byla účast více než dvojnásobná, přišlo přes pět tisíc návštěvníků. Ukazuje to, že má brněnský festival minipivovarů dobrý potenciál.

Kolik minipivovarů se festivalu zúčastnilo?

Mělo jich být přes padesát, nakonec kvůli zimě přijelo 48 pivovarů s více než 100 druhy piva.

Na festivalu se sešla i valná hromada svazu. Jaké nejdůležitější body se projednávaly?

Došlo na přijímání nových členů. Jako svaz klademe důraz na to, aby minipivovar projevil opravdový zájem. To znamená, že ho jeho zástupci představí a sdělí, proč mají zájem být členy. Zamítli jsme pět z 22 žádostí, protože se zástupci neomluvili, ani nepřijeli. Druhým důležitým bodem bylo zavedení certifikací pro sládky, což si přáli sami členové svazu.

Proč?

Minipivovary vznikají jako houby po dešti a každý druhý člověk, který sotva vystudoval, se označuje za sládka. To se nelíbí zejména sládkům, kteří se oboru věnují třeba dvacet let. Být sládek neznamená jenom umět vařit pivo, ale dodržovat etiku, mít pokoru k pivu. Z toho vznikla potřeba odlišit opravdové sládky, což by měl dokázat právě certifikát svazu.

V čem samotný certifikát spočívá?

Při jeho udělení se hodnotí vzdělání, délka praxe, publikační činnost, zahraniční praxe nebo získaná ocenění na festivalech. Celkem je kritérií asi osm.

Jsou obodována a o certifikát může požádat každý, kdo dosáhne alespoň sto bodů. Poté rozhodne „rada starších“, což je pět renomovaných a zkušených sládků, jestli žadateli certifikát udělí.

Pokud žadatel neplatí faktury a má problémy s kolegy, může získat klidně tisíc bodů, a certifikát nedostane.

Co stávající členové svazu? I jejich sládkové musí o certifikát požádat?

Ano. Každý, kdo chce certifikát získat, si o něj musí zažádat. Členem svazu může být i minipivovar, který pivo vaří půl roku a jeho sládek nemá žádné vzdělání.

Nejvíc se vaří ležák a IPA

Na trhu jsou dvě novinky k zahnání žízně

V pátek 16. a sobotu 17. března se na Zvíkově konala 12. Jarní cena českých sládků, což je největší degustační soutěž minipivovarů v Evropě. V čem byla specifická?

Poprvé byla soutěž rozdělena na dva dny. Osmdesát certifikovaných degustátorů, hlavně sládků a odborníků, kteří se pivu věnují a píší o něm, ochutnalo 639 vzorků piva. Letošní ročník byl klidnější, degustátoři byli umírněnější.

Které pivovary byly nejúspěšnější?

Tradičně mnoho cen získal Létající pivovar Falkon ze Žatce a Zámecký pivovar Frýdlant. V nejvýznamnější kategorii, český světlý ležák, zvítězil Jihlavský radniční právovárečný pivovar, který je známý spíše svrchně kvašenými pivy typu Ale. Kategorií bylo celkem osmnáct, někteří vítězové jsou poměrně překvapiví.

Je některá z kategorií, která by dominovala?

Nejvíce vzorků bylo v kategorii českého ležáku, a to 152. Velký zájem je také o piva IPA, kterých bylo přihlášeno přes osmdesát. Aby se pivovar prosadil v jedné z těchto kategorií, musí vařit opravdu špičkové pivo.

  • Objevilo se nějaké speciální, netradiční pivo?
  • Zajímavá byla některá ochucená piva, například růžová pšenice nebo ibiškové pivo.
  • Účastnily se jarní ceny i zahraniční pivovary?

Přijely pivovary ze Slovenska, pivovar Wywar navíc získal jednu z cen. Uvažujeme, že příště pozveme i některé zahraniční minipivovary.

  1. Mohou se tedy účastnit i minipivovary, kteří nejsou členy svazu?
  2. Ano, soutěž je otevřená všem minipivovarům.
  3. Jaké má členství ve svazu výhody?

Organizujeme různé semináře a školení, pivovarům poskytujeme právní servis. Dozvědí se od nás technologické novinky, s některými organizacemi máme vyjednané slevy. Členové tak ušetří například za slad, chmel a pivní sklo. Členství stojí ročně tři tisíce, ale při využívání slev může pivovar ušetřit i dvacet tisíc.

Český ležák je nejpitelnější

Kolik je v České republice minipivovarů? Trvá ještě jejich rozmach?

Nyní asi čtyři stovky. Přesné číslo nikdo neví. Ale neustále přibývají, ročně se otevře asi padesát nových minipivovarů, zaniknou maximálně dva.

  • Existuje nějaké území, kde je jich nejvíce?
  • Ano, největší hustota minipivovarů je na Ostravsku.
  • Kolik z těchto pivovarů je členy Českomoravského svazu minipivovarů?
  • Přibližně třetina, nyní evidujeme 131 členů.
  • Co se děje s minipivovarem, když hodně vyroste a stane se pivovarem průmyslovým?

Pak ho slavnostně vyloučíme z našeho svazu (směje se). Občas se to stane, nedávno nás opustil pivovar Koníček, již dříve pivovar Únětice.

Někteří členové mají k hranici 10 tisíc hektolitrů poměrně blízko a brzy nás přerostou (10 tisíc hektolitrů je maximální povolená roční výtoč pro minipivovar, pozn. autora).

Je to například Zámecký pivovar Frýdlant, stane se to i pivovaru Raven, který není naším členem.

Jaké jsou nejnovější pivní trendy?

Oblíbené jsou barrel aged piva, tedy silná piva, která dozrávají v sudech po whisky nebo červeném vínu. U nás méně výrazný je trend „kyseláčů“. Ty jsou pro českého spotřebitele natolik cizí, že zde výraznějšího úspěchu nedosáhnou. Například v Itálii nebo Spojených státech jsou taková piva v módě.

A co je český ležák? Má potenciál proniknout do celého světa?

Myslím si, že český ležák je stejně nejpitelnější pivo. U nás bude vždy nejvýznamnější, je to dáno i klimatickými podmínkami. I ve světě je o náš ležák zájem. Loni jsme byli v Belgii na festivalu netradičních piv, a největší zájem vzbudil tradiční český dekokční ležák. V řádu několika let by mohla jít na export polovina českého piva.

A co pivo obecně? Mění se nějak jeho pozice mezi českou veřejností?

I u nás je patrný vyšší zájem o silnější a dražší piva. Vypijeme ho stejné množství, namísto „desítky“ se ovšem pijí spíše ležáky. U minipivovarů začínají bodovat silná piva jako Imperial Stout, která mají i deset procent alkoholu.

Zároveň s příchodem minipivovarů přestalo být pivo pouze nápojem do hospody. Mnoho lidí ho volí pro slavnostní příležitosti, existuje početná skupina „pivních turistů“, kteří pro ochutnání nového piva jedou přes celou republiku.

Pivo z minipivovarů se dostává i do kaváren a lepších restaurací, kde ho pijí zejména mladší generace.

Otázka na konec. Jak u nás bude vypadat pivní trh v nejbližší době?

Budou se prohlubovat stávající trendy. Republika se nenafoukne, pít se bude pořád stejně, nejdůležitější zůstane český ležák.

  1. Klíčová slova: pivo, minipivovar, výstaviště, ležák, IPA, SALIMA
  2. 1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 – nejhorší, 5 – nejlepší)
  3. Vkladání nových komentářů skončilo.

U nápojů hledá zákazník „vůni přírody“

Na trhu jsou dvě novinky k zahnání žízně

Největší úspěchy aktuálně slaví nápoje s přírodním složením, obohacené o vitaminy a minerály, mírně stagnuje segment bio variant produktů a klesají prodeje sirupů. Češi rádi zkouší nové příchutě, ale zároveň zůstávají věrni tradičním produktům, které mají dlouhodobě vyzkoušené a na kterých oceňují jejich kvalitu.

Podle Jiřího Vlasáka, marketingového ředitele společnosti Kofola ČeskoSlovensko, celková spotřeba nealkoholických nápojů již několik let po sobě setrvale klesá, přesto je ale možné najít hned několik pozitivních trendů v tomto pro výrobce celkově neuspokojivém pohledu. „Zpomalil se propad v segmentu retailu, pozitivně se vyvíjí trh s „kolovými“ a energetickými nápoji, celkovou spotřebu ale stále táhnou dolů ochucené i neochucené vody a díky velkému zmatku v kategorii klesají sirupy.

Donedávna perfektně rostoucí kategorii silně ovlivnilo množství nových, zpravidla typických „me-too“ položek bez silné inovační hodnoty, kdy se prodejní plocha pro spotřebitele stala nepřehlednou. Příliš mnoho nových produktů rozbilo kompaktní kategorii, na kterou byl zákazník zvyklý. Výsledkem je propad celé kategorie o 6 %,“ říká Jiří Vlasák.

Dodává dále, že pro letošní sezonu je mírným optimistou.

Společnost Kofola věří v růst, který bude podpořen zejména zařazením portfolia džusů a ledových čajů Rauch do nabídky a také dalším pokračováním naplnění vize stát se československou jedničkou v segmentu nealkoholických nápojů. Prozradil ještě, že loni zaznamenala historický prodejní úspěch také limitovaná edice energetických nápojů Semtex Cactus.

Sázka na ovoce

Čerstvé, „fresh“, čistě přírodní šťávy z ovoce a zeleniny zaznamenávají rychle rostoucí zájem ze strany spotřebitelů a výrobci na poptávku pružně reagují.

Kofola představila nově v litrovém formátu pro domácí spotřebu čerstvé šťávy UGO a pochlubit se může také letošními novinkami Top Topic Malina a Pomeranč, které doplní tradiční Top Topic Hrozno.

Paletu „hravých“ půllitrovek od Kofoly nově oživí příchuť meruňka.

V portfoliu Dobré Vody (Karlovarské minerální vody – KMV) se v loňském roce objevily nové ovocné sirupy, vyráběné bez konzervantů a s obsahem vitaminu C. Spotřebitelé si k nim rychle našli cestu, zaujaly zejména maminky s dětmi.

Úspěšnou novinkou roku 2014 byl také poprvé na český trh uvedený nápoj Mattoni Schorle, ve kterém je minerální voda Mattoni smíchávána se 100% jablečnou šťávou. Jde o nápoj, který je oblíbený především v Rakousku a Německu a díky Mattoni ho mohou nyní ochutnat i Češi.

„Radost nám momentálně dělá rostoucí obliba sudové limonády. Nejžádanější jsou ovocné příchutě (malina, oranž, bílý hrozen), jako zajímavá alternativa ke kolovým nápojům, které vykazují spíše stagnaci. Velký nárůst (přes 50 %) zaznamenáváme též u limonád v balení PET 500 ml,“ sdělil Ing. Pavel Vavruška z obchodního oddělení Koli, Sodovkárny Kolín.

„Naše výrobky, které vyrábíme šetrným způsobem a bez chemické konzervace, zcela odpovídají současnému trendu zdravého životního stylu. Nejžádanější jsou nápoje s vyšším obsahem ovocného podílu.

Nápoje vyrábíme z českého ovoce, převážně zpracováváme přebytky pěstitelů z Českého ráje, jakými jsou jablka a hrušky.

V posledním roce jsme obohatili nabídku o Meruňku, Brusinku a Modrý portugal s višní,“ představila portfolio Moštovny Lažany obchodní zástupkyně Bc. Ilona Bartošová.

Přírodní aroma a nejlépe bez cukru

Spotřebitelé se více zajímají o to, co kupují a pijí, věnují pozornost složení výrobku. Je patrný odklon od přeslazených limonád a sladkých piv. Více se kupují pramenité a minerální vody a přírodní šťávy. Tento trend v každém případě ovlivňuje pozitivně náš sektor, charakterizuje změny na trhu společnost KMV.

Nejžhavější novinkou společnosti KMV je Mattoni Eco Láhev. Jedná se o pokrokový výrobek, který přináší hned tři inovace a na českém trhu se objevuje poprvé: nový formát – 1 litr, nová perlivost: extra jemná a nové balení – eco-lahev od designera Jana Čapka.

Společnost tak reaguje na rostoucí popularitu jemně perlivých a neperlivých vod a poptávku po menších baleních. Materiál nové eco-lahve obsahuje 30 % složky rostlinného původu. Třetina plastu je nahrazena rostlinou složkou pocházející ze zpracování cukrové třtiny a díky tomu se sníží množství plastu nutné pro výrobu lahve.

Další novinkou holdingu KMV je Poctivá citron cola od Poděbradky, se kterou značka přichází po loňském úspěšném vstupu do kategorie limonád s Poctivou malinovkou a Poctivou oranžádou.

Jde o třetí limonádu v řadě, která je v souladu s aktuálním trendem a požadavky spotřebitelů, kteří si v posledních letech znovu oblíbili tradiční české příchutě. Poděbradka se proto u všech svých limonád drží původních receptur bez obsahu barviv a umělých sladidel.

Od většiny colových nápojů se Poctivá citron cola odlišuje obsahem citronové šťávy.

Nové příchutě táhnou

„V segmentu nealko nápojů se nejlépe daří kategoriím, které spotřebitelům nabízejí nějakou přidanou hodnotu, jako např. energetické nápoje nebo ovocné džusy. Pokud jde o novinky, začátkem minulého roku jsme změnili obal našich 1l džusů Cappy z kartonu na PET. Zároveň jsme přišli s novou značkou Cappy Pulpy, pod kterou se skrývá ovocný nápoj s lahodnými kousky dužiny.

Značku Cappy Pulpy chceme dále rozvíjet, a proto jsme ji letos v březnu rozšířili o dvě další příchutě – broskev a grep. V neposlední řadě mají i ledové čaje Nestea novou příchuť – třešeň,“ uvedla Kateřina Švecová z oddělení vnějších vztahů společnosti Coca-Cola HBC ČR.

Také značka Fanta potěšila spotřebitele novými příchutěmi – malinou a především Shokatou, která v sobě kombinuje chuť bezinky a citronu a je zajímavá nejen svou chutí, ale i vzhledem. Navíc je balena v modré lahvičce, kterou na regále nikdo nepřehlédne.

Monster a Valentino Rossi přinášejí do kategorie energetických nápojů spojení chuti citrusových plodů a image Valentina Rossiho. Na českém a slovenském trhu je k dostání od konce loňského roku.

Energetické drinky tvoří menší podíl v rámci kategorie nealkoholických nápojů. „Právě zde ale vidíme rostoucí potenciál s ohledem na narůstající potřeby funkční revitalizace konzumentů v návaznosti na meziročně přibývající nové hráče na trhu.

Za významný krok v oslovení našich zákazníků, který se nám v nedávné minulosti podařil, považujeme představení nové produktové řady Red Bull Editions s brusinkovou, borůvkovou a limetkovou příchutí. Stále stejný funkční účinek, jen jiná a originální chuť, pochlubil se Lukáš Tomiš, manažer komunikace společnosti Red Bull Česká republika.

„Přizpůsobujeme se trendu, že spotřebitel vyhledává přidanou hodnotu i tam, kde dříve očekával „jen“ zahnání žízně. Zákazníci čím dál tím více sledují etikety a složení, což nahrává výrobcům, kteří jdou cestou kvality, na úkor levného koncového produktu,“ potvrzuje Michaela Mičková ze společnosti Isoline EU.

Společnost rozšířila portfolio řady Sport Drink Aktivita o dvě nové příchutě, na trhu jsou už tedy celkem čtyři, a to citrus, red, acai a pink. Jedná se o sportovní nápoj s bylinnými extrakty guarany, BCAA aminokyselinami, vitaminy a minerály, slazený glukózou a extraktem stévie v praktickém balení pro sportovce.

Velkou pozornost věnuje Isoline EU také produktům pro děti. V posledním roce představila nový nápoj pro děti Bobík ve dvou příchutích, s dávkovacím uzávěrem, který umožňuje připravit si nápoj vždy čerstvý.

Simona Procházková

8 důvodů, proč máte stále žízeň. Může to být i vážná nemoc

Stravou a tekutinami bychom denně měli přijmout zhruba 1,5–2 litry vody. Dehydratace totiž zvyšuje riziko zácpy, otoků končetin, bolestí hlavy, onemocnění močových cest a podobně. Jestliže ale víte, že denně vypijete tekutin mnohem víc, a přesto máte stále velkou žízeň, měli byste se ujistit, že netrpíte některou z následujících nemocí.

Cukrovka (diabetes)

Oba druhy diabetu, tedy 1. i 2. typ, mohou zvyšovat riziko dehydratace, a to zejména pokud nemoc ještě nebyla diagnostikována.

Když je hladina cukru v krvi příliš vysoká, tělo nutí ledviny, aby produkovaly víc moči ve snaze zbavit se přebytečné glukózy. Časté močení, což je další příznak cukrovky, tak způsobí větší žízeň.

Pokud navíc hubnete, jste unavení nebo podráždění, případně míváte pocity „vlčího hladu“, měl by lékař otestovat hladinu cukru ve vaší krvi.

Suchost v ústech (xerostomie)

Jde o stav, při kterém dochází k snížené tvorbě slin. Může jej vyvolat řada příčin (dehydratace, užívání některých léků, chemoterapie, autoimunitní onemocnění atd.). Kromě nepříjemných pocitů v ústech jsou lidé trpící xerostomií vystaveni riziku zvýšené kazivosti zubů a vzniku onemocnění dásní a sliznic dutiny ústní.

K závažným projevům xerostomie patří problémy s polykáním a příjmem potravy či potíže s mluvením. Existuje také několik nemocí, které mohou způsobit sucho v ústech, takže se vždy vyplatí konzultace se svým lékařem.

Jde o cukrovku a některá další autoimunitní onemocnění, jako jsou revmatoidní artritida, lupus nebo Sjörgrenův syndrom.

Nemoci štítné žlázy

Štítná žláza produkuje hormony, které jsou zodpovědné za regulaci chutě k jídlu, celkovou energii, vnitřní teplotu a další důležité funkce.

Pokud dochází k výkyvům produkce hormonů štítné žlázy, může docházet k celé řadě problémů včetně úzkostí, návalů horka či pocitu sucha v ústech, které vede k větší žízni.

Kromě toho lidé, kteří trpí hypotyreózou (sníženou funkcí štítné žlázy), mají pravděpodobně i jiná onemocnění, jako jsou cukrovka nebo anémie způsobená nedostatkem vitaminu B12.

Žíznivka (diabetes insipidus)

Název sice napovídá, že jde o nemoc podobnou cukrovce, ve skutečnosti tomu ale tak není. Jde o vzácnou poruchu ovlivňující absorpci vody. S „klasickou“ cukrovkou má společné jen některé příznaky: dehydrataci a hyperaktivní močový měchýř. Tím, že nemocný ztrácí močením velké množství vody, má pak potřebu ji doplnit, takže vznikne žízeň.

Další faktory zvyšující žízeň

Chronický stres

Pokud se cítíte dlouhodobě přetížení, zaděláváte si na závažné zdravotní problémy. Chronický stres způsobuje nedostatečnou funkci nadledvin, což má za následek nízký krevní tlak. Když je navíc stres silný, můžete trpět závratěmi, depresemi, úzkostmi, ale i extrémní žízní. Tou se organismus snaží získat více vody, která následně zvýší i krevní tlak.

Menstruace

Nejde sice o nemoc, ale i perioda může způsobit nadměrnou žízeň. Hladiny ženských hormonů estrogenu a progesteronu totiž můžou ovlivnit objem vody v ženském organismu. Pokud je navíc menstruace silná, může podle lékařů zapříčinit větší potřebu těla doplnit tekutiny.

Low-carb dieta

Snížení nebo úplné vyloučení sacharidů ze stravy vyvolává pocit žízně. Sacharidy totiž absorbují a zadržují více vody než bílkoviny a tuky.

Více k tématu čtěte zde. 

Močopudné potraviny

Při konzumaci potravin s diuretickým účinkem lidé častěji močí, a mají tak zvýšenou potřebu doplňovat tekutiny. Mezi takové potraviny patří například celer, chřest, červená řepa, citrony, melouny, zázvor, zelí, lilek nebo petržel.

Autor: Marie Bezděková

Buďte za vodou aneb filtrace a úprava vody na cestách

Bez jídla vydrží cestovatel i několik týdnů. Bez vody ale jenom několik málo dní. Získávání pitné vody je na výpravách a expedicích pravidelnou, nutnou a někdy i fyzicky či časově náročnou činností. Jak si tedy zajistit pitnou vodu na cestách?

Nejjednodušší způsob je samozřejmě získávat vodu, kterou je možné bez rizika přímo konzumovat.

Zvláště v exotických destinacích ale bývá voda často kontaminovaná a může cestovatelům připravit nepříjemné chvilky. Velká část onemocnění na cestách má původ právě ve špatné vodě.

Pití z vodovodního kohoutku ve většině exotických a rozvojových zemích je tedy přímo hazard a žádný zkušený cestovatel vám ho nedoporučí.

Nejčastějším onemocněním, způsobeným pitím závadné vody, jsou nepříjemné průjmy, které můžou být i infekční. Způsobují je patogenní organizmy, mezi něž patří bakterie, viry nebo prvoci. V tom horším případě si můžete z exotické dovolené přivézt i nemoci jako choleru, břišní tyfus, úplavici, salmonelózu, různé typy žloutenky a další.

Další nebezpečí pak navíc představují těžké kovy a chemikálie. Pozor dávejte také na zakalenou vodu – nerozpuštěné částice sice často nejsou zdravotně závadné, zanáší ale mechanické filtry, které pak vodu nedokážou spolehlivě dezinfikovat.

Možnosti, jak vodu před pitím upravovat, jsou tři: převařováním, dezinfekcí a různými způsoby filtrace. Samostatnou kapitolou získávání vody v divočině je kondenzace, lisování dřevin, rostlin, apod., které pro tentokrát necháme příručkám o přežití.

Převařování

I když patří tato metoda k těm nejúčinnějším, kvůli časové a energetické náročnosti není příliš vhodná pro každodenní používání. Patogeny obsažené ve vodě mají různou odolnost, pro jejich zneškodnění je proto potřeba vodu nechat vařit dostatečně dlouhou dobu.

Doporučuje se při teplotě varu 100 °C v nižších nadmořských výškách nechat vodu vařit minimálně 10 minut. Se stoupající výškou je potřeba tento čas prodlužovat, protože bod varu v závislosti na nižším tlaku vzduchu klesá. Například v nadmořské 5000 m voda začíná vřít při 86,5 °C.

Aby se spolehlivě zahubily všechny patogenní látky, vodu musíme vařit třeba i 20 minut.

Výhody: Jedná se o velmi levný a snadný způsob filtrace. Stačí vám ešus, oheň či vařič.

Nevýhody: Převařením se z vody neodstraní zákal ani chemické látky. S rozděláváním ohně můžou být problémy nebo platí jeho úplný zákaz.

Tablety a chemické prostředky

Tablety stále patří do výbavy speciálních jednotek, dobrodruhů nebo cestovatelů, kteří je s sebou nosí jako záložní řešení pro případ nouze. K nejvhodnějším látkám pro úpravu vody při cestování patří chlor, jod, stříbro nebo jejich kombinace.

Nejrozšířenější přípravky pro chemickou dezinfekci vody jsou McNett – AquaVentura, kapky pro úpravu pitné vody na bázi oxidu chloričitého (ClO2) Aquamira, tablety Katadyn Micropur Forte MF 1T pro dezinfekci čiré vody nebo Sanosil DDW.

Výhody: Relativně nízká pořizovací cena.

Nevýhody: Úprava vody tabletami nebo roztoky zpravidla zabere delší čas (i několik hodin). Chemickou úpravou se z vody neodstraní zákal, takže je nutné ji předem přefiltrovat, a některé tablety zanechávají ve vodě nepříjemnou pachuť. Při pravidelném používání může navíc litr získané pitné vody pomocí tablety vyjít dráž než jiné způsoby filtrace.

Filtrace

Voda v mechanické filtraci prochází zpravidla čistitelným keramickým (před)filtrem, dále vysoce účinným filtrem ze skelných vláken a u některých vyspělých filtrací i kolonou s aktivním uhlíkem zlepšujícím chuť vody. Některé filtry vyžadují pumpování a dosahují rychlosti filtrace až dva litry za minutu.

U dalších typů je možné vygenerovat dostatečný podtlak potřebný k průchodu vody filtry pouze ústy nebo gravitací (gravitační filtry).K odstranění běžných druhů bakterií z vody je nezbytný mikrofiltr s velikostí pórů menší než 0,3 mikronu.

Mikrofiltry jsou schopny mechanicky odstranit bakterie a prvoky, zatímco chemické procesy mikroby zabíjejí, ale neodstraňují je z vody.

Nejrozšířenější typy na trhu jsou produkty LifeStraw, Katadyn Vario nebo Hiker Pro, Care Plus nebo Sawyer, které filtrují vodu snadno a rychle.

Nepotřebují žádné napájení, baterie, či náhradní díly a během své životnosti přefiltrují minimálně 1000 litrů vody.

Filtrace Sawyer SP 128 Mini Filter zvládne dokonce 378 000 litrů a její filtr lze připojit rovnou na klasickou PET láhev, vak na vodu nebo můžete pomocí brčka pít rovnou z louže. Mini zvládne přefiltrovat asi 1,6 litru za minutu.

Filtraci LifeStraw můžete použít pro pití vody přímo z otevřeného vodního zdroje jako je například jezero, řeka nebo rybník. Filtrační vlákna o velikosti 0,2 mikronu (500x menší než průměr lidského vlasu) odstraní 99,9999% bakterií. Dostupný je jako expediční, velkokapacitní nebo osobní filtr.

Výhody: Okamžité použití a velký objem přefiltrované vody. Nezávislost na elektřině nebo mechanickém pohonu.

Nevýhody: Filtry je nutné čistit nebo měnit a nesmí zmrznout, když je uvnitř voda,  protože by se tím porušila filtrační membrána.

UV Filtrace

Nejnovějším a stále populárnějším způsobem získávání pitné vody je UV filtrace SteriPEN. Tento způsob filtrace v boji s bakteriemi, viry a prvoky využívá ultrafialové (UV) paprsky.

Výtečným společníkem na cesty může být Steripen Ultra, který je vybaven OLED displejem, Li-Ion baterií a dobíjením přes micro-USB kabel (je součástí balení) s životností lampy 8000 cyklů a hmotností pouhých 140 g (včetně baterií).

Steripen nabízí i čističe, které nejsou závislé na elektrické energii, avšak musíte točit klikou, například model SteriPen Sidewinder.SteriPEN je určený pro opticky čirou vodu bez zákalu, jelikož sediment zabraňuje průchodu UV záření.

Pro tento účel dodává SteriPEN filtr hrubých nečistot. Pokud bychom ale plánovali po dobu pobytu v přírodě pít jen velmi znečištěnou vodu z kaluží, pak bychom volili raději keramický filtr.

Výhody: Kompaktní rozměry a snadné použití tento přístroj předurčuje pro expedice a treky do přírody, ale také na cesty za exotikou, a to i přesto, že využíváte hotelů nebo vodovodní sítě.

Nevýhody: Závislost na bateriích. Neodstraňuje hrubé nečistoty a kaly.

Na závěr

Tablety či kapky jsou ideální pro nárazové nebo občasné použití. Vhodný doplněk cestovatelských lékárniček.UV lampy SteriPEN jsou vhodná filtrace pro pravidelné vodáky, účastníky expedic nebo cestovatele.V případě zakalené vody jsou vhodné mechanické filtry.

Mějte na paměti!

  • Nedávejte si nápoje s ledem, nejezte nebalenou zmrzlinu.
  • Syrovou zeleninu a ovoce konzumujte omyté pouze nezávadnou vodou. Ideální jsou plody se slupkou, kterou vyhodíte.
  • V exotických zemích pijte nejlépe průmyslově balenou vodu. Důkladně si zkontrolujte víčko.
  • Doba globální: Nakupujte balenou vodu nejlépe v prověřených řetězcích.
  • Voda, kterou pijí místní, vám nemusí udělat dobře.
  • Pro intimní hygienu včetně čištění zubů používejte nezávadnou vodou.
  • Ani koupání v řekách a jezerech nemusí zůstat bez následků. Na našich přehradách máme sinice, v exotických destinacích do vás mohou vlézt tělesnými otvory či kůží i dravější zvířátka.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector