Na Kubáni si můžete na ohni opéct buřty od nejlepších českých řezníků!

Na Kubáni si můžete na ohni opéct buřty od nejlepších českých řezníků!Jak správně nařezat a opéct špekáček

Možná se budeš divit, ale i opékání buřtů lze dělat zdravěji a buřta můžeš do zdravého jídelníčku občas zařadit.

Jsem toho důkazem i já, protože opékání buřtů miluji a nemyslím si, že by to mojí postavě nějak extra uškodilo :-).

???? ???? ???? Oblíbené zdravé snídaně si zdarma vyzvedni ZDE > ????

Co se ve špekáčkovém článku dozvíš?

  1. Jak buřty nařezat?

  2. Jak správně buřty opéct?

  3. Kdy buřta ano a kdy rozhodně ne?

  4. Mám pro tebe velmi oblíbený dáreček.

Klasiku určitě znáš, tak bych ti ráda nabídla trošku méně tradiční nařezávání buřtů. Co takhle u táboráku ohromit tapířím mládětem nebo večerní lilií :-).

Na obrázcích můžeš vidět 4 druhy nařezávání buřtů neboli špekáčků. 1) Tapíří mládě, 2) Ježoura, 3) Večerní lilii a 4) Spirálu.

2) Jak správně buřty opéct?

  1. Určitě začni opékat až po shoření podpalovače! Nepoužíváš jej? Tak to je jedině dobře.

  2. Buřt se neopéká v ohni ani kouři, ale v proudu horkého vzduchu nad ohněm.

  3. Buřtíka opékej cca 12-15 min ze všech stran dozlatova.

  4. Do ohniště používej přírodní dřevo! Rozhodně nepal dřevotřísku, lakované dřevo, ošetřené palety a další dřeva, u kterých hrozí chemické ošetření.

a) Pokud si buřta opečeš i pravidelně jednou týdně, tak tím své hubnutí neohrozíš. Až 4 buřty každý den jsou pro zdraví nevhodné! Určitě je lepší si buřta dopřát než na něj jen myslet a vytvářet si vnitřní stres a večer to ještě zazdít čokoládou.

b) Při výběru buřta nehleď na cenu, ale kvalitu. Čti etikety nebo ideálně vyraž za místním řezníkem a vyber si kvalitní a čerstvé buřtíky.

V běžném supermarketu totiž narazíš na buřty, které kolem masa chodí z opravdu velké dálky a obsahují velké množství soli, dochucovadel, mouku, barviva (ta růžová barva masa se musí někde „vykouzlit“), emulgátory, konzervanty, strojně oddělený separát, kůže a další části zvířecích těl…

c) Jak poznat kvalitní buřt (špekáček)?

Špekáček se může jmenovat jen ten výrobek, který obsahuje minimálně 40 % masa a né více jak 45 % tuku. Výrobci toto nařízení „chytře“ obcházejí a své nemasové výtvory nazývají jako: opékáčky, párky na oheň, buřtíčky, atd…

Název ale není zárukou kvality, takže čti etikety a hlídej si podíl masa, který musí být co největší. Další pravidlo je, že čím méně přísad špekáček obsahuje, tím lépe.

d) Bojíš se přeci jenom, že ti jeden špekáček způsobí faldíky navíc? Už v prvním bodu jsem tě ujistila, že se bát opravdu nemusíš. Já si buřtíka minimálně jednou-dvakrát za 14 dní dopřeji a žádné přibírání na váze nepociťuji :-).

Na druhou stranu musíš zvážit svůj denní režim… Pokud sis totiž dopřála ke snídani dortíka a přes den jsi pohybu moc nedala, tak je večerní buřtík na zvážení.

Měla jsi celý den vzorný jídelníček a proběhlo i nějaké to cvičení? Tak to si buřtíka můžeš dopřát s klidným svědomím.

A znovu opakuji, radši si dopřej, jinak si budeš vytvářet vnitřní stres, který je horší než kilo nezdravého jídla.

e) Už jsem ti vysvětlila, že občasný buřtík určitě neuškodí, ale jakou zvolit přílohu? Jako příloha se hodí grilovaná zelenina: paprika, cuketa, lilek, mrkev, brokolice, řepa, řapíkatý celer nebo třeba fazolové lusky.

Nedáš to bez pečiva? Tak to si ukroj krajíc kváskového chleba. Rozhodně vynech pufované pečivo (to je ten energií nabitý polystyren), které se při hubnutí nehodí v žádném případě!!! Více o pufovaném pečivu čti zde.

5) Mám pro tebe velmi oblíbený dáreček:

Chceš začít běhat nebo se více hýbat a nevíš, jak na to? Nabízím ti velmi oblíbený e-book zdarma, který se jmenuje: JAK ZAČÍT BĚHAT A neUMŘÍT. Oblíbený e-book si vyzvedni ZDE >>>

#️⃣️ Opékání buřtů a příbuzná témata: #grilování #buřty #pečení #špekáčky

Mrkni také na moje video cvičení na NOHY a ZADEČEK:

– Všechna moje videa najdeš na: DancaVideo.com

– Všechna moje videa najdeš na: DancaVideo.com

Co jsem pro tebe napsala a natočila ❤️ zdravého ❤️:

Milujeme dobré maso

Špekáček na klacku, vůně ohně a mastné ruce? To je přímo teleport do dětství. Aby proběhl bez potíží, poradíme vám, na co si dát pozor při výběru špekáčku a jak ho nejlíp nakrájet. A samozřejmě přidáme pár špeků!

Špekáček obsahuje kombinaci vepřového a hovězího masa. A k tomu kousky špeku – právě po nich se totiž jmenuje. „Dřív se špekáčkům říkalo uzenka.

To bylo obecné označení všech tepelně opracovaných masných výrobků, kam patří třeba i párky nebo klobásy.

Pro špekáček byly charakteristické viditelné kousky špeku, takže k názvu pak už byl jen kousek,“ vysvětluje řezník František Kšána z Našeho masa.

Špekáčky připravuje podle prvorepublikové receptury. „Směs masa a špeku dochucujeme solí, pepřem, česnekem, paprikou a muškátovým oříškem,“ vypočítává řezník. Směsí se plní hovězí střívka. Díky správnému poměru masa, sádla a koření je špekáček šťavnatý a vyniká příjemně kořeněnou chutí.

Pro tuhle klasiku je typický baculatý tvar a provázek, případně hliníková sponka.

„Já nedám dopustit na provázek, vypadá to líp,“ tvrdí František Kšána a přidává další argument: „Dřív se špekáček vozil na čundry a za provázek se dal pověsit třeba na strom.

Když totiž špekáček vyrobený podle tradiční receptury pověsíte do stínu a průvanu, bude postupně sesychat a nezkazí se.“ Podmínkou je, aby špekáček neobsahoval polyfosfát – látku, která v uzeninách zadržuje vodu.

První špekáček byl představen v roce 1891 na Jubilejní zemské výstavě. Tehdy se mu ještě říkalo uzenka. Takže nám chutná už víc než 125 let!

Špekáček, nebo je to buřt?
Špekáček patří mezi tepelně opracované masné výrobky. Jejich příprava má jasná pravidla – při výrobě musí být ve všech částech dosaženo minimálně 70 °C a tuhle teplotu je třeba udržovat 10 minut. Do stejné kategorie patří i buřty – ty však bývaly větší a libovější, bez kousků špeku.

Špekáček je menší a tučnější než buřt. Když už jsme ho nakousli, dodejme, že slovo buřt bylo ještě donedávna považováno za nespisovné a Pravidla českého pravopisu povolovala jen vuřt (z německého slova Wurst).

Dobré vědět:

  • Špekáček vždy obsahuje kombinaci vepřového a hovězího masa.
  • Na řezu musí být jasně viditelné kousky špeku.
  • Plní se do přírodních hovězích střívek.
  • Má baculatý tvar, jednotlivé špekáčky jsou oddělené provázkem nebo hliníkovou sponkou.
  • Ideální je nařezat ho na „hranolky“.
  • Opékejte na ohni nebo grilujte; nejezte spálené špekáčky.
  • Můžete si ho dát i studený, s dobrým chlebem.
Budete mít zájem:  Jak Uvolnit Krční Páteř A Ramena?

Já chci rohy!
Špekáček je nejlepší na ohni, na tom se všichni shodneme. „Já mám nejradši špekáček nenaříznutý, protože tak zůstane krásně šťavnatý,“ přichází se slovem do pranice řezník Kšána. Uznává ale, že lidé často preferují dozlatova vypečené „rohy“, a proto přidává tip, jak je maximalizovat.

„Špekáček rozříznete ne klasicky ,na ježka‘, ale podélně, a to víc, než je zvykem. Začněte jako vždycky, na špičce špekáčku, ovšem místo abyste skončili u ,uší“, směle veďte řez dál, až k druhému konci. Tímto způsobem špekáček nařízněte po všech stranách. Lépe a rovnoměrněji se opéká a hezky se propeče uvnitř, přitom má krásné nožičky,“ láká František Kšána.

Na Kubáni si můžete na ohni opéct buřty od nejlepších českých řezníků!

Máte na špekáčku nejradši opečené „rohy“? Víme, jak je maximalizovat!

Více zde

Tento nápad do Ambiente přinesl Tomáš Karpíšek. Hotový špekáček je hodně otevřený a snadno se prořízne do rovnoměrně opečených „hranolek“.

„Nikdy špekáček neopékejte nad nejvyšším žárem – klacek držte stranou, nad řeřavými uhlíky. Špekáček pak bude chutnat jako právě vytažený z udírny,“ uzavírá řezník František Kšána z Našeho masa. 

Povolání řezník má v genech. Kariéru zahájil v obchodě svého tatínka na pražském Břevnově. Zasloužil se o znovuobjevení přeštického černostrakatého prasete a i díky své výřečnosti se stal celebritou. Je tváří řeznictví Naše maso.

Špekáček opečený na ohni je pochoutka. Malý trik pomůže k ještě lepšímu výsledku

Přiznejme si, že při plánování večerního opékání většinou příliš nepřemýšlíme ani o kalorických hodnotách, ani o varování některých lékařů. Na “buřty z ohně” máme jednoduše chuť – a kdo by se divil. Je to vzpomínka na dětství, partu kamarádů i na rodinné večery s babičkou a dědou… Tak směle do toho – a správně.

Opravdu kvalitní špekáček

První, na co upozorňují řezníci i kuchaři, je pečlivý výběr špekáčků. Ty samozřejmě nemohou být libové – pak by ani nesplňovaly podstatu svého názvu – ale obsah kvalitního masa by měl být mezi 70 a 80 % jejich obsahu.

Další suroviny, které jsou v něm obsažené, potom určuje norma, která nařizuje vepřové sádlo, a dále soli a koření, které dodá této oblíbené uzenině tu pravou chuť.

Pozor bychom si měli dát na vyšší obsah dalších látek, jako jsou barviva, škrob, stabilizátory, zvýrazňovače chuti a další, které se často snaží “zamaskovat” ne právě ideální kvalitu špekáčku. S výběrem jistě pomohou zkušené prodavačky, a proto je lepší zajít si pro špekáček do ověřeného uzenářství.

Dobrý oheň z dobrého dřeva

Máme tedy koupené opravdu dobré špekáčky, na které se po právu těšíme. Teď je všechno už jen na nás. Abychom si mohli pochutnat na skutečně dobré večeři, musíme opékat na “dobrém ohni”.

Takový se nám nepodaří založit ze dřeva, které není pro tyto účely vhodné. Je nutné dát si dobrý pozor na to, čím pod špekáčky topíme. Rozhodně se k tomuto účelu nehodí jakákoliv stará prkna, i když vypadají, že nebyla natřená nebo jinak ošetřená.

Nikdy nevíme, jak s nimi bylo zacházeno a co všechno se z nich může při hoření uvolňovat. Volíme proto vždy jen polínka nebo větve (ideálně z listnáčů), nikoliv již jednou upravené dřevo. Na podpal je nejlepší – pokud máme k dispozici –  použít tenké větvičky břízy.

Úspěch bude zaručen i bez chemických podpalovačů, kterým se samozřejmě rozhodně vyhneme.

Správně nařezat – ale jak?

Milujete černé špekáčky? To už je přece jen pro naše zdraví trochu zbytečný risk, i když mnozí z nás jej občas rádi podstoupí.

„Abychom se ale vyvarovali zbytečných problémů, nařežeme špekáček tak, aby se sice prohřál až do středu, ale abychom na druhou stranu nevytvořili příliš tenkých částí, které se snadno spálí.

Ideální je tedy „kytička“ – klasicky na obou koncích do kříže naříznutý špekáček. Abychom jej mohli bez problémů opékat na jehlici, je samozřejmě nutné nechat uprostřed dostatečnou mezeru.

Dětmi oblíbený „ježek“ je sice zajímavý, ale už vytváří mnoho „bodlinek“, které se snadno spálí. Špekáček můžeme také naříznout do spirály po celé jeho délce, což je pro zdraví mnohem bezpečnější způsob.

Jen musíme dát pozor při napichování na jehlici.

Tvořivosti se v této části přípravy meze sice nekladou, měli bychom ale stále mít na paměti popsané základní pravidlo,“ radí zkušený kuchař Jaromír Faltys, který pro svoje hosty pravidelně pořádá večerní posezení právě s opékáním špekáčků.

Hlavně nespěchejme

„Není kam spěchat – opékání špekáčků je stejně vlastně takový malý rituál, společenská událost. Proto je dobré opékat pouze nad žhavými uhlíky. Rozhodně bychom se měli vyhout tomu, abychom špekáček vložili přímo do plamenů.

Jediné, čeho tím dosáhneme, bude zvrchu připálené a uvnitř studené jídlo. Měli byste na takový špekáček chuť? Proto je lepší vydržet a opékat pomalu nad okrajem ohniště.

Do plamenů může přijít až na několik sekund na samém konci opékání, aby dostal tu pravou barvu i chuť,“ doplnil.

Malý, ale účinný trik

Jak zajistit, aby byl špekáček dobře prohřátý – a hlavně o něco rychleji než obyčejně? Stačí jej ještě před nařezáním dvakrát nebo třikrát po délce propíchnout třeba špejlí. Je to drobnost, ale jistě uvidíte, že příště už vám to bude připadat samozřejmé.

KAM DÁL: Smutný konec tradiční pražské cukrárny. Současná krize je poslední kapkou

Klíček

Aktuality a akce

Jídelní lístek od 5. 4. do 9. 4, 20211. 4. 2021

Rozloučení se sestřičkou Kateřinou Kopačkovou1. 4. 2021

Dne 30. 3. 2021 odpoledne jsme se oficiálně rozloučili s naší všeobecnou zdravotní sestrou Kateřinou Kopačkovou, která u nás v Klíčku pracovala přes 5 let. Jelikož její pracovní místo je zástup za rodičovskou dovolenou kolegyně, která se vrátí v lednu 2022 a Kateřina dostala …

Velikonoční prodej v Klíčku29. 3. 2021

Vážení přátelé, moc děkujeme všem nakupujícím. Velikonoční prodej výrobků klientů stacionáře vynesl částku:5 241,- KčMgr. Petr Brázda – ředitel

Jaro přichází29. 3. 2021

Pomalu se  jaro probouzí, počasí se lepší a teploty už také jakžtakž stoupají a tak připravujeme na provoz skleník, auta byla pořádně umyta a přezuta na letní pneumatiky, udělána jarní velikonoční výzdoba, přivezen kubík již připraveného dřeva do krbu, kola a tříkolky …

Budete mít zájem:  Reflexní Masáž Bederní Páteř?

Velikonoční prodej výrobků25. 3. 2021

Vážení rodiče, klienti, sponzoři a  přátelé, tímto Vás zveme na Velikonoční prodej výrobků klientů, který proběhne dne 26. 3. 2021 od 12:00 hod. do 14:30 hod. v Klíčku ve venkovních prostorách před hlavním vchodem do okálových budov.  Prosíme všechny návštěvníky a nakupující, …

Oslava narozenin19. 3. 2021

Jeden z nejlepších sportovců Klíčku, Michal Vladyka, oslavil ve stacionáři dne 16. 3. své 39. narozeniny. Určitě by si zasloužil větší oslavu, ale současná opatření nám ji nedovolují uspořádat. Mamince Michala děkujeme za narozeninové věnečky, byly výborné.Přejeme Míšovi …

Dar od Rodinného pivovaru Bernard a.s.18. 3. 2021

Rodinný pivovar Bernard a.s. nám nabídl, zda bychom nechtěli 200 ks polotmavého nealkoholického piva Bernard Jantar. Tento dar jsme rádi přijali, jelikož zde máme dospělé klienty, kteří si rádi nealkoholické pivo dají a  mají teď možnost tuto nabídku po obědě a  večeři využít. Samozřejmě …

Předjarní úklid na zahradě9. 3. 2021

Pár fotek, které vyfotil PSS p. Kamil Sixta při včerejším předjarním úklidu zahrady, do kterého se pustili spolu s naším údržbářem naši klienti – muži. Moc jim děkujeme za pomoc. Mgr. Petr Brázda ředitel

Finanční dar z výtěžku prodeje kalendářů26. 2. 2021

Táborská firma “ Poctivá chuť “ vydala před koncem roku své vlastní kalendáři na r. 2021. A my jako Klíček jsme se již druhým rokem opět zapojili do jejich distribuce, propagace a prodeje. Mohli si je např. zakoupit návštěvníci našich předvánočních prodejů, které probíhaly v Klíčku. Část výtěžku z …

Sladký dar26. 2. 2021

Dnes bych chtěl poděkovat Wellness Hotelu MAS Sezimovo Ústí a zvláště pak pí. Veronice Hlasové, s kterou již dlouhodobě spolupracujeme / v jejich sále probíhají naše plesy a taneční soutěže / za dar v podobě belgické čokolády pro Klíček. Dali nám jí takové množství a v …

Vyhlášení výsledků turnaje19. 2. 2021

Turnaj ve stolních hrách, hokeji a kopané, proběhl v lednu a únoru  na Klíčku. Pandemie nám stále brání věnovat se kolektivním sportům mimo stacionář, proto soutěžíme  alespoň v těch stolních. Tentokrát mezi sebou soupeřila čtveřice dvoučlenných družstev. Týmy si vybraly názvy …

Finanční dar3. 2. 2021

Vážení klienti, rodiče, opatrovníci, sponzoři a přátelé Klíčku. Chci Vás tímto informovat o finančním daru, který jsme dostali od Rodinného pivovaru Bernard.a.s. Již šestým rokem spolupracujeme s tímto pivovarem. Rodinný pivovar Bernard a.s. má také v Táboře svoji značkovou prodejnu a finanční …

Přerušení provozu stacionáře11. 1. 2021

Z důvodu výskytu nemoci covid-19 u klientů a pracovníků stacionáře je od 11. 1. do 22. 1. 2021 dočasně přerušen z důvodu karantény provoz denního i týdenního stacionáře.Provoz bude obnoven dne 25. 1. 2021.Mgr. Petr Brázda – ředitel

Virtuální cyklovyjížďka6. 1. 2021

Vážení rodiče, opatrovníci, klienti, sponzoři a přátelé, zdravím Vás z Denního a týdenního stacionáře Klíček. Určitě jste zaregistrovali, že tento rok z důvodu koronaviru nebyla realizována firmou BSP Martin Novák z Plané nad Lužnicí silvestrovská vyjížďka na horských kolech, které se již mnoho …

Oslava narozenin5. 1. 2021

Dne 5.1. 2021 jsme společně oslavili další narozeniny, tentokrát slavil Honzík Vrbata. Jako obvykle jsme začali společnou písní k narozeninám, kterou zpíváme každému z oslavenců! Dále nás provázela oslavou hudba na přání oslavence. Mockrát děkujeme za bohaté občerstvení, všichni jsme si pochutnali!!! No …

Oslava narozenin18. 12. 2020

V tomto týdnu se nám sešly v Klíčku dvě oslavy narozenin.Dne 16.12.2020 jsme oslavili narozeniny Martinky Šebelové. Celou oslavou nás provázely písničky dle přání oslavenkyně. Popřáli jsme všichni hodně zdraví, štěstí a spokojenosti. Děkujeme za výborný dort, na kterém si všichni …

Jak trávíme advent na Klíčku 17. 12. 2020

První adventní týden jsme se vydali na procházku městem až na náměstí k vánočnímu stromečku, abychom nasáli vánoční atmosféru. Jinak jsme se věnovali přípravám výrobků na vánoční prodeje u nás na Klíčku. K mikulášskému posezení jsme si upekli oříškovou bábovku. A dnes na páteční předvánoční …

Turnaj ve stolním hokeji15. 12. 2020

Po listopadovém turnaji O pohár Klíčku ve stolní kopané přišel na řadu stolní  hokej. Zatímco fotbal byl obsazen tuzemskými kluby, hokej jsme pojali mezinárodně. Soutěžící si vybrali z nejlepších hokejových států  svého favorita a přijali jeho zastoupení. Na stacionáři proběhlo Mistrovství …

Třetí páteční předvánoční prodej výrobků klientů14. 12. 2020

Dne 11. 12. 2020 proběhl v Klíčku již třetí a poslední předvánoční prodej výrobků klientů Klíčku, který tentokrát vynesl:3 295,- KčCelkem se za 3. předvánoční prodeje prodaly výrobky klientů za:18 275,- Kč!!! Všem nakupujícím mockrát děkujeme za podporu !!!Zapsal: Mgr. Petr Brázda – …

Finanční dar.8. 12. 2020

Vážení klienti, rodiče, sponzoři a přátelé. A zase se musím tímto s Vámi podělit o radost z další dobré zprávy. Našemu stacionáři dnes věnovala finanční dar ve výši30 000,- Kč firma: VOPSS Řepeč spol.s.r.o Finanční dar bude využit na aktivizační činnosti našich klientů. …

Předvánoční prodej výrobků klientů7. 12. 2020

Vážení klienti, rodiče, sponzoři, kolegové a přátelé. Zase mám jednu příjemnou zprávu a to, že při druhém pátečním předvánočním prodeji výrobků klientů Klíčku se prodaly výrobky za celkem: 8 130,- Kč Tento druhý předvánoční prodej výtěžkem překonal první páteční prodej, což jsem já osobně …

Mikuláš v Klíčku4. 12. 2020

V minulosti jsme každý rok byli zvyklí, že nás čekala Mikulášská diskotéka v Kamberku a Mikulášská besídka ve spolupráci se SPMP Tábor a letos byly obě tyto akce z důvodu koronaviru zrušené. Nikdo ale nečekal, že se Mikuláš s čertem a andělem objeví přímo v Klíčku. …

Soutěž o multifunkční šátky1. 12. 2020

V úterý 1.12.2020 vylosoval ředitel stacionáře Mgr. Petr Brázda čtyři vítěze soutěže O MULTIFUNKČNÍ ŠÁTKY. Do soutěže se zapojilo celkem třináct klientů. Při losování měli největší štěstí klienti Josef Drda, Michal Vladyka, Petr Podzimek a Petra Vítková. Všechny obrázky, které se do …

Předvánoční prodej výrobků klientů v Klíčku27. 11. 2020

Dnes 27. 11. 2020 proběhl v Klíčku první páteční předvánoční prodej výrobků klientů. Z důvodu koronaviru jsme improvizovaný stánek připravili před vchodem. Prodej probíhal od 11:30 hod. do 14:30 hod. Prodaly se výrobky za celkem : 6 850,- KčVšem nakupujícím mockrát děkujeme za podporu.Zapsal: …

O pohár ve stolní kopané27. 11. 2020

Zrádný vir už letos připravil sportovce Klíčku o několik skvělých a tradičních akcí. Nevzal jim ale chuť k soutěžení, soupeření a  radosti z vítězství.  Oprášili proto stolní hry . Stolní kopaná, kde proti sobě stojí figurky fotbalistů na pérku, byla první na řadě.  Sedmička hráčů …

Soutěž o chlupatý kaktus20. 11. 2020

Budete mít zájem:  Alergie Na Bílkoviny Kravského Mléka?

V pátek 20.11.2020 vylosoval ředitel stacionáře vítěze soutěže O CHLUPATÝ KAKTUS.Do soutěže se zapojilo celkem deset klientů.Při losování měla největší štěstí klientka Petra Vítková a odnesla si svůj vítězný kaktus.Všechny obrázky které se do soutěže sešly, byly moc hezké a proto byl vítěz vybrán losováním.Můžete …

Oslava narozenin18. 11. 2020

Dnes 18. 11. 2020  jsme dodatečně oslavili svátek Martina Duška. Moc děkujeme mamince za občerstvení (dort, slané pečivo a džus), bylo vše výborné.Přejeme Martinovi všichni v Klíčku jen to nejlepší a hodně zdraví.Zapsaly: Monika a Kristýna – PSS

Turnaj v šipkách v Klíčku13. 11. 2020

Tradiční šipkařský turnaj v Klíčku, kdy se do stacionáře sjeli reprezentanti ze šesti Domovů a podobných zařízení jihočeského kraje, se letos kvůli opatřením proti koronaviru konat nemohl, a tak si ho Klíčkaři uspořádali sami pro sebe.  Omezené množství sportovců a tři …

Oslava narozenin11. 11. 2020

Ve středu 11.11 2020 oslavila na Klíčku své narozeniny klientka Ilona Brůžková. Pozvala na kávu své kamarády a přes počítač se pouštěli písničky na přání. Jako svůj narozeninový oběd si Ilonka objednala vepřovou pečeni, dušené zelí a bramborový knedlík. Tento oběd pro všechny připraví naše kuchařky. …

Králíci21. 10. 2020

Rozhodl jsem se na stránky stacionáře vložit v dnešní pohnuté koronavirové době něco pozitivního.Již několik let v našem stacionáři chováme králíky. Před dvěma měsíci jsme dostali darem od táborského chovatele králíků p. Bohuslava Šubra samici králíka plemene “ český luštič “ a nyní …

Cyklistický výlet1. 10. 2020

Rok 2020 sportovcům příliš nepřeje a Klíčkaři nejsou výjimkou. Září a říjen jsou měsíce, ve kterých se pravidelně koná Mistrovství republiky v cyklistice na  horských kolech v Chroustovicích.  Závody zatím zrušeny nejsou, ale naši cyklisté se z preventivních důvodů nezúčastní. Jako …

Sport a hry23. 9. 2020

Ani současná, vše omezující „covidová“ opatření nebrání sportovcům našeho stacionáře, aby pokračovali v oblíbených hrách a sportech. Nemohou se  měřit s kamarády z jiných domovů a stacionářů, ale tréninky v tělocvičně a  pokud  počasí dovolí i venku na hřišti, si  rádi …

Oslava narozenin16. 9. 2020

V úterý 15.9. 2020 oslavila na Klíčku své narozeniny klientka Dana Hastrmanová. Oslava proběhla ve velkém stylu. Na stole byla krabice plná zákusků, brambůrky, ovocné džusy a limonáda. Od kamaráda Tomáše dostala Danušku nádhernou kytici růží. Od tatínka potom vytouženou soupravu pro svou panenku. …

Autogramy od kapely KATAPULT15. 9. 2020

V úterý 15.9. 2020 přišel poštou do Klíčku tajemný dopis. Jako odesílatel byl uveden pan OLDA ŘÍHA, tedy kapelník hudební skupiny KATAPULT. Obálka obsahovala podepsané fotografie od všech současných členů skupiny KATAPULT. Naše sbírka …

Oslava narozenin7. 9. 2020

Dne 7.9. 2020 jsme oslavili narozeniny Péti Vítkové. Všichni popřáli hodně zdraví, štěstí a spokojenosti a pro sváteční atmosféru hrála po celou dobu hudba na přání oslavenkyně! Děkujeme za pohoštění, které Péťa donesla, moc jsme si pochutnali!!!Na závěr přejeme ještě jednou hodně zdravíčka …

První cyklistická výprava po prázdninách4. 9. 2020

Ve středu 2.9. využili cyklisté z Klíčku slunečného počasí a vydali se v kompletní sestavě na první poprázdninovou výpravu. Jako cíl byly vybrány Chotoviny s občerstvením v Edenu. Trasu přes Čekanice, Jeníčkovu a Broučkovu Lhotu, okolo Polánky všichni již z minulých let znají a nikoho nepřekvapí, …

Oslava svátku17. 8. 2020

Dne 12.8. 2020 jsme oslavili svátek Alenky Beranové. S přáním zdravíčka a štěstíčka hrála pro Alenku i písnička Děkujeme za bohaté občerstvení, moc jsme si pochutnali! Na závěr přejeme všichni ještě jednou hlavně hodně zdraví a spokojenosti!!! Zapsala: Jolana Prokopová – PSS Klíček

Léto v Klíčku 231. 7. 2020

Pár fotek jak trávíme letní prázdniny pobytem na zahradě a v pergole, procházkami do okolí Záluží a když nám dovolí počasí tak koupáním v bazénu nebo blízkém Knížecím rybníku.Zapsaly: Monika a Kristýna – PSS

Oslava narozenin7. 7. 2020

Dne 29.6.2020 oslavil náš klient Martin Dušek krásné 31 narozeniny. Děkujeme za pohoštění a přejemevšechno nejlepší a hlavně hodně zdraví.Zapsaly: Kristýna a Monika – PSS

Léto v Klíčku3. 7. 2020

Po cyklistickém sjezdu z Cunkova na Klíček navštívili naši cyklisti minulý týden svého kamaráda Jirku Čásenského na Samotách u Plané nad Lužnicí. Setkání po dlouhém čase bylo radostné pro hostitele i navštěvníky. Posledního červnového dne se cyklisté vydali z Dobřejic na Klíček přes Čenkov, …

Oslava svátku a narozenin29. 6. 2020

Dne 29.6. 2020 jsme oslavili společně svátek a dodatečně i narozeniny Péti Podzimka.Všichni přejeme hodně zdravíčka a spokojenosti a děkujeme za dobroty, kterými nás pohostil!!! Zapsala: Jolana Prokopová – PSS

Vyhodnocení ligy Klíčku v šipkách26. 6. 2020

Dne 25. 6. 2020 proběhlo od 10:45 hod. v tělocvičně Klíčku vyhodnocení ligy Klíčku v šipkách. Jak celoroční snažení klientů v této disciplíně dopadlo můžete vidět na přiložené výsledkové listině a jak vyhodnocení probíhalo na přiložených fotkách.Zapsal: Mgr. Petr Brázda – ředitel

Z Cunkova do Klíčku na kole19. 6. 2020

Ve středu 17.6. přálo cyklistům počasí. Nefoukal vítr, nepršelo, nebylo horko, prostě tak akorát. Cyklisti z Klíčku naplánovali výlet z Cunkova přes Borotín, Řevnov, Chotoviny a Vrážnou až do Záluží. Vybavili se pitím a svačinou, překontrolovali kola, připravili helmy, vesty, bundy, rukavice …

Závody na Komoře10. 6. 2020

Začátek letošní cyklistické sezóny se na Klíčku, z důvodu opatření proti šíření koronaviru, hodně zpozdil. Život na stacionáři se skoro zastavil.  Všechny jarní akce byly zrušeny, pozastaveny, nebo odloženy. Z cyklistických soutěží se nekonalo tradiční květnové Klíčkování na Komoře, které …

Vyhodnocení bowlingové ligy Klíčku8. 6. 2020

Dne 5. 6. 2020 proběhlo v tělocvičně Klíčku vyhodnocení Bowlingové ligy. Vyhodnocení připravil se svými kolegy PSS Kamil Sixta. Jak byli soutěžící ohodnoceni a jak to celé dopadlo můžete vidět na přiložených fotografiích a výsledkové listině.Zapsal: Mgr. Petr Brázda – ředitel

Turistický pochod4. 6. 2020

Ve středu 3.6.2020 jsme se vydali na turistický pochod ke zřícenině hradu Kozí hrádek.Bylo krásné počasí a pochod jsme si všichni užili. Zapsal: PSS Aleš Durdiak

Oslava narozenin2. 6. 2020

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector