Muchovník a zdraví – na co je dobrý?

Milujete chuť borůvek a nemáte zrovna čas či blízko les, kde by se daly natrhat? Pořiďte si muchovník! Jeho plody chutnají výtečně a samozřejmě mají i pozitivní vliv na lidské zdraví. Jakými léčivými účinky nás může muchovník překvapit? Vyzkoušejte také domácí recepty na marmeládu a další dobroty z muchovníku!

Pěstování muchovníku není složité, pochází ale z Ameriky

Muchovník, často přezdívaný indiánská borůvka, pochází původně ze severu Ameriky. Roste tam coby původní dřevina a vždy byla důležitou součástí potravy tamních divokých zvířat.

Obsahuje mnoho cenných látek pro zdraví a navíc – jeho plody jsou opravdu lahodné. My ho ale spíše známe jen jako okrasný keř. Muchovník dorůstá do výšky až 20 metrů, jeho kůra je šedá.

Listy opadávají na podzim v různých odstínech červené až oranžové.

Muchovník potřebuje neutrální pH půdy, polostín, snese sucho a nemá rád příliš vlhkou půdu. Muchovník je také pověstný tím, že snese i velké mrazy. Plodí až po třech letech. Keř je potřeba seřezávat jednou ročně. Mezi nejznámější druhy muchovníku patří muchovník olšolistý a muchovník Lamarckův.

Plody muchovníku pak dozrávají od konce června až do srpna či začátku září, kdy je můžete sklízet. U jednoho rozrostlého keře se dá sklidit až 15 kg plodů.

Nejlepší recepty s borůvkami. S jakými zdravotními problémy vám pomohou?

Muchovník a jeho účinky

Jaké má tedy muchovník léčivé účinky a jaké vitamíny obsahuje?

  • je bohatý zdroj vitamínu C (obsahuje ho více než pomeranče, jahody nebo kiwi)
  • obsahuje vitamíny skupiny B, dále také vitamín A, vitamín E
  • obsahuje přírodní barviva antokyany
  • je bohatým zdrojem prvků (hořčík, draslík, vápník, železo, zinek, fosfor, mangan, měď)
  • je skvělou prevencí kardiovaskulárních nemocí, infarktu, mrtvice
  • má antioxidační a protizánětlivé účinky
  • je dobrý na artritidu a bolavé klouby
  • pomáhá při šedém zákalu
  • působí proti cukrovce a snižuje hladinu krevního cukru
  • podporuje mozek a mozkové funkce
  • je podpůrný doplněk stravy při onkologických onemocněních a má protirakovinné účinky
  • pomáhá při Alzheimerově nemoci nebo při běžných projevech stáří
  • je vhodný při žaludečních a střevních potížích
  • podporuje správnou funkci imunitního systému
  • využívá se i při nespavosti

Muchovník v kuchyni

Plody muchovníku se dají zpracovat rozličným způsobem, nejčastěji jako vynikající marmeláda z muchovníku, povidla, likér nebo víno. Dají se ale také konzumovat přímo nebo usušit.

Ze sušených listů muchovníku se připravuje výborný čaj.

Pokud budete vyrábět marmeládu z muchovníku, můžete do ní přidat i plody rakytníku a připravíte si tak skvělou vitamínovou bombu na zimu a období chřipek a viróz.

Muchovník – recepty

Likér z muchovníku

Připravíme si:

  • 400 ml šťávy z plodů muchovníku
  • kousek puškvorcového kořene
  • pár celých hřebíčků
  • kousek celé skořice
  • pomerančovou nebo citrónovou kůru
  • 200 g cukru
  • 500 ml 40 % vodky

Postup:

Vylisovanou šťávu z plodů povaříme s cukrem, pokrájeným kořenem puškvorce a kořením ve vodě.  Necháme odstát v lednici do druhého dne či déle. Pak scedíme, smícháme s vodkou a nalijeme do tmavých lahví a dobře uzavřeme.

Pečené čaje a jak je připravit. Využijte letní ovoce

Víno z muchovníku

Připravíme si:

  • 250 ml šťávy z muchovníku
  • 500 ml vody
  • 200 g krystalového cukru

Postup:

Všechno smícháme a necháme kvasit v nádobě na víno. Můžeme přidat vinné kvasinky. V tomto případě to chce určitě zkušenosti.

Recept na borůvkové knedlíky, po kterých se budou všichni olizovat

Sirup z muchovníku

Připravíme si:

  • 3 kg plodů muchovníku nebo přímo čisté šťávy
  • 1 kg cukru
  • 1 litr vody
  • šťáva z citrónu
  • kardamom

Postup:

Muchovníkovou šťávu uvaříme s cukrem ve vodě na hustý sirup, nebo rozvaříme muchovníkové bobule, které pak dobře rozmixujeme a přecedíme. Hustý sirup plníme do sklenic, dobře uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.

Marmeláda z muchovníku

Připravíme si:

  • 1 kg plodů muchovníku (bez nejedlých částí, nebo použijeme už čistou 100 % a nepřislazovanou šťávu)
  • 300 g třtinového cukru
  • 1 dcl bílého vína (nemusí být)
  • ½ lžičky skořice
  • 4 celé hřebíčky
  • želatina nebo agar

Postup:

Vše smícháme a povaříme, na zahuštění můžeme použít želatinu nebo agar. Pozor – agar se rozmíchává ve studené vodě nebo ovocné šťávě! Hotovou (ještě horkou) marmeládu naplníme do sklenic, uzavřeme je a otočíme dnem vzhůru, nebo je ještě pro jistotu zavaříme.

  • Muchovník a zdraví – na co je dobrý?
  • Muchovník a zdraví – na co je dobrý?
  • Muchovník a zdraví – na co je dobrý?
  • Muchovník a zdraví – na co je dobrý?
  • Muchovník a zdraví – na co je dobrý?
  • Muchovník a zdraví – na co je dobrý?
  • Muchovník a zdraví – na co je dobrý?
  • Muchovník a zdraví – na co je dobrý?

i60.cz: Pěstujete na zahrádce amelanchier? Jeho plody mají řadu zdraví prospěšných minerálů

FOTO: Elena Valeriánová

Znovu se vás zeptám, zda na své zahrádce pěstujete amelanchier? Že ne! A co takhle hezky česky muchovník? Přiznám se, že český název zrovna moc nelichotí tomuto keři, někdy i malému stromu.

Málokdo z nás má oblíbené mouchy, ale muchovník si snad oblíbí každý, kdo jeho lahodné plody ochutná. I když i tady se mohou chutě lišit, někdo ho má za lahodný, šťavnatý, sladký. Jiný o něm tvrdí, že je suchý a mdlý. Zřejmě také hraje roli jeho odrůda.

Máme na zahradě dva keře muchovníku, jeden je už pěkně vzrostlý, a protože své větvičky hnal až pánubohu do oken, museli jsme ho přistřihnout. Ten druhý teprve dává tušit, co od něj můžeme v příštích letech očekávat. Plody má neskutečně velké, i když jich bylo v tomto prvním roce jen pár.

Muchovník je rod až s dvaceti různými druhy, nejvíce jich roste v USA a Kanadě. Má rád teplé oblasti a u nás divoce v přírodě neroste. V Evropě je původní muchovník oválný, který dorůstá až do výšky dvou metrů.

Keře muchovníku rostou dobře na slunných stanovištích, ale vyhovuje jim i polostín. Na jaře je keř obsypán sladce vonícími bílými květy, které na začátku července dozrávají do lahodných plodů tvarem i barvou podobných borůvkám.

Proto se mu snad i říká indiánské borůvky.  

Plody muchovníku mají místo v lidovém léčitelství, obsahují velké množství vitamínu C, B2, barviva (anthokyany, kterým se přisuzuje účinnost proti rakovinnému bujení) a zdraví prospěšné minerály.

Plody celkově podporují odolnost organismu, působí preventivně proti žaludečním chorobám a při onkologických onemocněních je možné plody muchovníku podávat jako podpůrný doplněk stravy.

Při žaludečních a střevních potížích může být podáván čaj ze sušených listů. (zdroj: wikipedie)

Pokaždé, když mé kroky vedou kolem našeho keře muchovníku, zobnu si, ne jednu kuličku, ale hned celou hrst. Plody se mohou zavařovat jako kompot, vařit z něj jednodruhové  džemy a nebo jej přidávat k jinému ovoci. Úspěšně ho zamrazuji a koláče v zimním období chutnají výtečně. Ale nejraději ho mám v čerstvém stavu, utrhnout a šup do pusy.

Na podzim vám muchovník svými červenými listy oživí a zkrášlí zahradu. Chorobami tyto keře nijak zvlášť netrpí.

Tak co, máte na zahradě muchovník?

Hodnocení: (5 b. / 30 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Muchovník a zdraví – na co je dobrý? Muchovník a zdraví – na co je dobrý? Muchovník a zdraví – na co je dobrý?

Muchovník

Muchovník alebo juneberry (Amelanchier) je okúzľujúci natívny strom alebo ker, ktorý produkuje modrasté ovocie, ktoré miluje divoká zver, ale užitočný je aj pre ľudskú spotrebu.

Strom kvitne koncom jari, produkuje biele kvety a sladké modro-fialové bobule, z ktorých si môžete pripraviť chutné sirupy, koláče, želé a džemy.

Vyzerajú veľmi podobne ako veľké čučoriedky a ich chuť je tiež podobná, ako majú čučoriedky. Bobule na stromoch nájdeme od júla do augusta.

Popis

Muchovníky sú stromy alebo kríky, v závislosti od ich kultivaru, s krásnym prirodzeným tvarom a jedlými plodmi. Ovocie muchovníka je jedlé, najchutnejšie plody sa nachádzajú na odrode Saskatoon.

Muchovník a zdraví – na co je dobrý?Vedeli ste že?….

StressFix je inovatívny produkt plný bylín, vitamínov a minerálov navrhnutých tak, aby ste očistili svoju myseľ od stresu, znížili vplyv psychických ochorení a zároveň mali plnohodnotný spánok?

Chcem vedieť viac o StressFixe

Muchovníky sú zdobené okázalými bielymi kvetmi, ktoré vyzerajú na jar ako orgovány. Môžu dosahovať 1,9 až 6 metrov.

Pôvod

Väčšina odrôd muchovníka pochádza zo Severnej Ameriky a Kanady. V mnohých krajinách je známy aj pod názvom kanadská čučoriedka.

Charakteristika/význam pre zdravie

Antioxidanty – ovocie má vysoký obsah antioxidantov, čo je dôležité v pomoci pri prevencii kardiovaskulárnych ochorení, mŕtvice a rakoviny.

Čínska medicína – v tradičnej čínskej medicíne sa toto ovocie používalo pre liečbu krvi a dodávanie výživnej životnej energie.

Muchovník a zdraví – na co je dobrý?Ak vám záleží na svojom psychickom aj fyzickom zdraví, mali by ste zbystriť pozornosť. StressFix prichádza ako revolučná zmena pri starostlivosti o dušu, myseľ a v konečnom dôsledku aj telo.

Obsahuje až 14 zložiek vo vysokých dávkach a stojí iba 48,9 eur za 60 kapsúl. Dokáže kompletne nahradiť všetky užívané preparáty. Jeho silné zbrane – efektívne napomáha pri psychických ochoreniach, pôsobí proti stresu a skvalitňuje spánok. Prečítajte si recenziu

Zloženie:

  • Medovka lekárska (250 mg), Levanduľa lekárska (150 mg), Valeriána lekárska (100 mg), Slncovka kalifornská (100 mg), Mučenka opletavá (100 mg),
  • Vitamín B2 (1,2 mg), Vitamín B6 (2,2 mg), Vitamín B9 (400 ug), Vitamín B12 (4 uq), Vitamín D3 (600 I.U.), Vitamín E (10 mg),
  • Magnézium (200 mg), Zinok (12 mg), Železo (6 mg),
Budete mít zájem:  Správný výčepní umí čochtana i mlíko

Indiánske liečenie –V Native American Healing prišli s myšlienkou, že ovocie muchovníka môže povzbudiť unavenú krv a budovať vitálnu energiu v tele, čo je zvlášť prospešné pre matky po pôrode. Niektoré kmene používajú červené listy, stonky a kvety na prípravu čaju.

Krvný tlak – Sú naplnené množstvom skvelých antioxidantov, ktoré tiež majú schopnosť znižovať krvný tlak a pomáhajú regulovať krvný tlak. Niektorí ľudia si s obľubou pripravujú odvar z kvetov, ktorý im posilňuje pľúca a srdce.

Liečba žalúdočných ťažkostí – odvary z listov pomáhajú pri žalúdočných problémoch.

Polyfenoly – muchovník ,ako aj zelený čaj, obsahuje veľké množstvo polyfenolových zlúčenín, ktoré pomáhajú, aby sa zabránilo poškodeniu DNA, spomaľujú proces starnutia a pôsobia ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení, mŕtvice a rakoviny.

Flavonoidy – plody muchovníka sú plné zlúčenín akými sú quercetin, delfinidín, maldivin, kyanidín, petunidin a pelargonidin, ktoré sú silnými zložkami, ktoré zabraňujú šíreniu voľných radikálov. Tieto skupiny živín sú najviac známe pre svoje antioxidačné a protizápalové účinky, rovnako ako aj pre ich prínos živých farieb do potravín, ktoré jeme.

Z nutričného hľadiska dostaneme omnoho viac flavonoidov z potravín rastlinného pôvodu ako z potravín živočíšneho pôvodu, a to najmä plody zeleniny a ovocia môžu byť bohaté na tieto živiny. Flavonoidy z potravín rastlinného pôvodu pomáhajú spomaľovať proces prirodzeného starnutia a chránia naše bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi.

Majú pozitívny vplyv predovšetkým na cievy, ktoré spevňujú a regenerujú.

Zápal – muchovník obsahuje enzým, ktorý inhibuje zlúčeninu zvanú cyklooxygenázu, ktorá spôsobuje zápal a bolesť.

Sliznica – Semená muchovníka boli použité pre upokojenie sliznice v ústach a výstelky pľúc . Vyrába sa z nich čaj.

Vitamíny a ďalšie zloženie – muchovník obsahuje veľké množstvo vitamínov A a C a naozaj veľké množstvo antioxidantov.

Vitamín K je dôležitý pre zrážanie krvi, vitamín E pre sexuálne zdravie a zdravú kožu, B vitamíny pre dobrú náladu a vitalitu, železa pri liečbe anémie, vápnika je dôležitý pre pevné kosti, vláknina pre zdravie hrubého čreva propagáciu probiotických baktérii . Horčík a mangán hrajú dôležitú úlohu pre výrobu enzýmov a posilnenie imunity.

Ako pestovať muchovník?

Muchovník a zdraví – na co je dobrý?

Muchovníky nie sú príliš citlivé na pôdne typy, ale uprednostňujú pôdu s pH 6,0 až 7,8. Najlepšie sa im darí v pôde, ktorá je ľahšia a nie je naložený hlinou, pretože to môže zabraňovať dostatočnému odtoku vody.

Aj keď dobre rastú aj v polotieni a aj v plnom slnku, odporúča sa výsadba v plnom slnku, aby bola úroda ovocia čo najväčšia. Ak vysádzate viacero stromov, zasaďte stromy viac ako 2 metre od seba. Siete sa často používajú k ochrane ovocia proti hladným vtákom.

Robustné stromy sa bežne používajú ako vetrolamy. Rastliny sú odolné aj voči mrazom.

Pri starostlivosti o muchovníky treba dbať na to, aby pôda bola vlhká, ale nie nasýtená vodou.

Starostlivosť o muchovníky, ktoré boli vysadené v piesočnatých pôdach, si vyžaduje častejšie polievanie, pretože piesočnatá pôda vysáva vodu rýchlejšie ako ílovitá.

Stromy, ktoré boli vysadené vo vlhkom podnebí budú vyžadovať menej vody ako tie v suchom podnebí. Organické hnojivo aplikujte v šesť týždňových intervaloch počas vegetačného obdobia. Muchovníky tak budú vyzerať stále dobre.

Bobule je potrebné zbierať osobitne – jednu po druhej. A musia byť zrelé; inak nie je možné ich odstrániť zo stoniek. Neexistuje žiadny mechanický spôsob ako ich zbierať.

Stromy a kríky muchovníka si vyžadujú ročné prerezávanie; najlepšie je stromy prerezávať na skorú jar, keď sa objavia nové listy. Vhodné je ich však prerezávať aj na neskorú zimu. Kontrolujte, či sa na strome nenachádza choré drevo alebo skrížené vetvy. Uistite sa, že sa zbavíte infikovaných častí stromu. Nedávajte ich do kompostu. Používajte len čisté a ostré prerezávače.

Nutričné hodnoty

  • Kalórie                                                 94,7
  • Draslík                                                 133.3 mg
  • Celková Sacharidy                             24,0 g
  • Vláknina                                            4,0 g
  • Cukry                                                 16,0 g
    Proteín                                               1,3 g
  • Vitamíny na 100g
  • Vitamín A                                             1,3%
  • Vitamín B-12                                        0,0%
  • Vitamín B6                                            0,0%
  • Vitamín C                                                26,7%
  • Vitamín D                                               0,0%
  • Vitamín E                                               0,0%
  • Minerály na 100g
  • Vápnik                                                   1,3%
  • Meď                                                          0,0%
  • Kyselina listová                                     2,7%
  • Železo                                                      2.7 %
  • Magnézium                                              2.7 %
  • Fosfor                                                        1,3%
  • Riboflavín                                                 0,0%
  • Tiamin                                                       0,0%
  • *Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:
  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Muchovník a jeho využitie v kuchyni

Využitie: Plody muchovníka možno konzumovať čerstvé, konzervované, zapečené v koláčoch, pridáva sa do polievky, pudingu, dokonca aj do klobásy.

Môže sa tiež použiť pri výrobe piva a muštu a niektorí ľudia si z muchovníka robia čaj. Najčastejšie sa však ovocie je po odtrhnutí zo stromu. Nezabúdajte na to, že ovocie treba vždy najprv umyť.

Dlhé stonky alebo konáre stromu môže byť použité na výrobu košov, lana, nábytku a iných potrebných položiek.

  1. Muchovníkovo-malinová polievka
  2. Budeme potrebovať
  3. 1 vrecko rozmrazených červených malín alebo 4 šálky čerstvých červených malín
  4. 1 čerstvé alebo mrazené bobule muchovníka
  5. 1-3 / 4 šálky vody
  6. 1 šálka jablčnej šťavy
  7. 1/2 hrnčeka cukru
  8. 1 lyžička čerstvej mletej škorice
  9. 1 lyžice citrónovej šťavy
  10. 1 šálka jogurtu s nízkym obsahom tuku
  11. 1/2 šálky jogurtu s nízkym obsahom tuku osladeného 1 lyžicou cukru; poslúži na ozdobu
  12. čerstvo natrhané lístky mäty ( na dekoráciu, nemusia byť)
  13. čerstvo umyté maliny a / alebo bobule muchovníka na ozdobu
  14.  Postup prípravy:

Rozmixujte maliny a ovocie z muchovníka spolu s vodou v mixéri. Odceďte pyré do hrnca a pridajte jablkový džús, cukor a škoricu. Varte na miernom ohni po dobu 1 minúty a potom hrniec odložte zo sporáka. Nechajte vychladnúť a primiešajte citrónovú šťavu.

Teraz môžete zmraziť polievku, ak chcete. Roztopte ju pred pokračovaním. Zmiešajte s 1 šálkou bieleho jogurtu a nechajte odpočívať v chladničke po dobu najmenej 2 hodín.
Naberte do misy a polejte trochou osladeného jogurtu. Pred podávaním na vrch pridajte listy mäty a bobule muchovníka, ktoré budú pôsobiť ako dekorácia.

Rozinkový strom – Amelanchierova borůvka semena 4 Ks

Amelanchierova borůvka – Amelanchier canadensis – je původní rostlina kanadských prérií a v Kanadě je pěstována v mnoha odrůdách na plantážích.

Amelanchier je krásný keř dorůstající asi do 2 m výšky. Může se též zapěstovat jako stromek. Nejvyšší hodnotou muchovníku je jeho vysoká odolnost vůči zimě a rané dozrávání plodů. Může být pěstován ve vyšších polohách i na krajním severu, kde plodí a dozrává každoročně a kde jiné ovocné druhy nemohou růst a plodit.

V zimě snese i −40 °C. Vysazené rostliny začnou plodit již třetí rok, poté plodí každoročně po dobu 40–50 let. Keř je samosprašný. Na zahradě stačí i jen jedna rostlina a dobře plodí.

Průměrná úrodnost z jednoho keře je 8–12 kg oválných tmavofialových bobulí s vysokým ojíněním. Bobule podle vzhledu snadno zaměníte s velkoplodými borůvkami.

Bobule jsou šťavnaté, sladké, příjemné chuti a barva šťávy je nádherně karmínová.

Muchovník patří k nejranějším medonosným rostlinám. Rozkvétá v dubnu a květy snesou jarní mrazíky až do –7 °C. Plody dozrávají od poloviny června do poloviny července. Muchovník roste dobře a zdravě v každé půdě a téměř není napadán chorobami a škůdci. I když bude růst a plodit bez jakékoliv péče, za dobrou péči a přípravu půdy se odvděčí vyšší úrodou a kvalitnějšími plody.

Pěstování: Mladé rostliny můžeme vysadit do jamek 60 × 60 × 60 cm a zasypat kompostem nebo vyrytou zeminou. Do té vmícháme asi 400 g Cereritu. Rostliny vysadíme do úrovně kořenového krčku a dobře přišlápneme, zalijeme a přihrneme kyprou zemí. Zálivka po výsadbě je nezbytná, aby rostliny dobře zakořenily.

Pokud jsou dobře zakořenělé, snesou i dlouhé období sucha mnohem lépe než jiné ovocné druhy. První rok na jaře se výhony na keřích mohou seříznout na třetinu své délky, aby se keř lépe rozvětvil. Mohou se seříznout i ve druhém roce, aby keř měl asi 10–15 výhonů.

Po třetím roce, když muchovník začíná rodit, udržujeme výšku rostlin řezem na úrovni 2–2,5 m, aby se plodnost rozložila po celé délce výhonu a nebyla jen na jeho vršku a také pro pohodlnou sklizeň. Pokud se na výhonech přestanou vytvářet nové, mladé výrůstky, keř se omlazuje tak, že vždy třetinu jeho výhonů ořežete na úrovni půdy (podobně jako u rybízu).

Od poloviny června bobule muchovníku dozrávají. Za slunečného počasí se sklízí na dvakrát. Když je chladněji, je sklizeň postupná.

Budete mít zájem:  Jak Dlouho Brat Vitaminy V Tehotenstvi?

Plody obsahují 8–12 % cukru, organické kyseliny, třísloviny, až 1 % pektinů, karotin, vit. C, B2 a také až 1000 mg proc. anthokyanů, které jsou nově rozpoznány jako aktivní činitelé v prevenci celé řady chorob, a hlavně rakoviny. Dužina plodů je šťavnatá. Pro vyšší výtěžnost šťávy je výhodné, pokud se plody nechají po sklizni ještě asi sedm dnů přezrát.

Pak se vylisuje až 80 % šťávy. Šťáva má nádhernou karmínovou barvu a v kombinaci s rakytníkem vytváří podle zastoupení celou barevnou škálu pro míchané nápoje. Z plodů může být zavařenina i kompot. U nás škůdci zatím netrpí. Keř koření do hloubky až 140 cm a kořeny se široce rozkládají až do dvojnásobku průměru koruny, takže vodu i přihnojení spolehlivě najde.

Semena tropických rostlin vždy potřebují speciální podmínky ke klíčení. Před výsevem doporučujeme prostudovat další literaturu.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Muchovník a zdraví – na co je dobrý?Jsme rodinná firma zabývající se dovozem bylin z celého světa od přímých pěstitelů či dovozců. Nakoupené byliny na naší provozovně rozvažujeme do vlastních certifikovaných, vzduchotěsných obalů. Každá surovina nám projde pod rukami a tak máme možnost neustálé kontroly, kterou můžeme zaručit nejvyšší možnou kvalitu. Samozřejmostí je pro naši provozovnu ucelený a funkční HACCP a pravidelné kontroly SZPI. Nabízíme byliny jak ve formě sušené, mleté, masti, kapsle a extrakty, tak i živé rostliny a semena. Afrodisiaka, Simulanty, Adaptogeny. Najdete u nás produkty TCM, Peru, Jižní Ameriky, Ájurvédy, Afriky, ale i tradiční evropské, či nejkvalitnější čaje. Vilcacora, Goji-kustovnice čínská, Maca, Jiaogulan, pět druhů ženšenu, Schizandra, Karkade, Škornice, Ginko, Psyllium Fialová kukuřice, Dračí krev, Brahmi, Naga Jolokia, Pu-Erh, Kakaové boby, Mladý ječmen, Mladá pšenice a mnoho dalších. V sezóně využíváme naše malé zahradnictví, zaměřené na tyto byliny a celoročně prodej specializovaných semen.

Nabízíme námi zpracované výrobky z bylin od ověřených a stálých dodavatelů:

  • Bylinné kapsle vhodné pro vegetariány i vegany,
  • bezalkoholové tinktury (AF tinktury) a extrakty z bylin,
  • bylinné prášky,
  • byliny z celého světa,
  • ořechy a semena,
  • sušené ovoce,
  • čerstvě pražená káva Arabica a další.
Výhody pro naše zákazníky:

  • Vlastní certifikované obaly,
  • 99 % položek skladem,
  • 99 % dlouhodobá spokojenost našich zákazníků,
  • velikost balení dle Vašeho přání,
  • individuální přístup,
  • nízké sklady – čerstvé zboží,
  • poradenství ohledně bylin zdarma a další.

MUCHOVNÍK / INDIÁNSKÁ BORŮVKA – úžasný to keř!

Muchovník a zdraví – na co je dobrý?

Muchovník patří mezi rostliny, které na českých zahradách vídáme stále častěji. A není se čemu divit, může totiž růst prakticky kdekoliv a má celou řadu využití nejen v kuchyni. Jedná se o otužilý keř či strom, který bohatě kvete, krásně voní a na podzim se jeho listy barví do příjemných oranžových a červených odstínů. Za tu trochu péče, kterou mu musíte věnovat, se vám navíc odvděčí jedlými plody, z nichž si můžete připravit třeba marmeládu nebo výtečný domácí sirup.

ROSTLINA MUCHOVNÍK

Jako muchovník (latinsky Amelanchier) se označuje rostlinný rod, který zahrnuje více než 20 různých druhů keřů a středně velkých opadavých stromů.

V našich podmínkách si lidé pod tímto názvem nejčastěji představí okrasný keř muchovník, jehož květy jsou skvěle odolné proti mrazu a plody mají celou řadu využití v kuchyni.

Pokud jde o strom muchovník, pro ten je typický vzpřímený kmen porostlý šedou či tmavě hnědou kůrou.

Plody muchovníku jsou tmavě fialové, mají voskový povlak a příjemnou chuť, která může být mírně nakyslá. Díky tomu, že svým tvarem i barvou připomínají borůvky, získala tato rostlina řadu přezdívek.

Možná ji proto znáte spíše pod názvem indiánská borůvka, aljašská borůvka nebo třeba rozinkový strom.

V Americe byste se zase mohli setkat s názvy serviceberry, sarvisberry, juneberry nebo saskatoon.

Muchovníky patří mezi dlouhověké rostliny, které jsou jednoduché na pěstování a výjimečně odolné proti mrazu.

Pokud se jim dobře daří, mohou se některé odrůdy dožít klidně i 80 let a jsou schopné snést teploty až do -43 °C. Co se týče úrody, vzrostlý muchovník začíná plodit druhým či třetím rokem.

Jelikož je vývoj plodů po odkvětu velice rychlý, patří tato rostlina mezi naše nejrychleji dozrávající ovocné druhy.

MUCHOVNÍK POUŽITÍ A ÚČINKY

Příznivé účinky muchovníku objevili již Indiáni a domorodí obyvatelé kanadských prérií, kteří jeho plody přimíchávali do tradičního pokrmu z bizoního masa s názvem pemikan. Od té doby jsou plody muchovníku výborným pomocníkem v lidovém léčitelství, protože mají celou řadu pozitivních vlastností.

ZDRAVÍ PROSPĚŠNÁ ROSTLINA

Muchovník celkově podporuje odolnost organismu, působí jako prevence proti žaludečním chorobám a dokonce dokáže člověku ulevit od střevních a žaludečních potíží. Pokud se u vás vyskytnou tyto zdravotní komplikace, stačí si připravit čaj ze sušených listů muchovníku, a ten by vám měl během krátkého času přinést úlevu.

Kromě pektinu, třísloviny a zdraví prospěšných minerálů obsahuje muchovník vitamíny C a B2, ale také barviva s názvem anthokyany, kterým lidé přisuzují pozitivní účinky v boji s rakovinotvorným bujením. Pacientům s onkologickým onemocněním se proto plody muchovníku někdy podávají jako doplněk stravy.

Díky vysokému obsahu antioxidantů představují plody indiánské borůvky také skvělou prevenci kardiovaskulárních onemocnění a mozkové mrtvice.

Zároveň pomáhají regulovat krevní tlak a zpomalují proces stárnutí.

Odvar z květů muchovníku prý posiluje srdce a plíce, odvar z plodů se využívá při nachlazení a odvar z listů a kůry lze podávat při nemocech zažívacího ústrojí. Žádné nežádoucí účinky muchovník údajně nemá.

OBLÍBENÝ OKRASNÝ KEŘ

Ačkoliv má muchovník celou řadu léčivých účinků, lidé ho na svých zahradách pěstují také jako okrasný keř. Svou oblíbenost si vysloužil především díky bohaté záplavě drobných bílých květů, z nichž brzy vyrostou chutné tmavě fialové plody, ale také díky tomu, že na podzim jeho listy získají krásné žluté, oranžové a červené odstíny.

MUCHOVNÍK DRUHY

Jak už jsme zmínili výše, název muchovník se používá k označení rodu, kam patří asi 20 různých druhů okrasných keřů a opadavých stromků. Ty patří do čeledi růžovitých a původně pocházejí z teplých oblastí severní polokoule.

Nejvíce druhů najdete v Severní Americe, a to především v USA a v Kanadě, ale některé muchovníky jsou původní také v Evropě či v Asii.

Většina druhů, s nimiž se dnes můžeme na našem území setkat, je mrazuvzdorná.

MUCHOVNÍK OLŠOLISTÝ

Muchovník olšolistý neboli Amelanchier alnifolia je opadavý vzpřímený keř, který pochází z vlhkých lesů Severní Ameriky. Dorůstá až do výšky 4 metrů a představuje jeden z nejotužilejších a nejoblíbenějších druhů muchovníku. Díky tomu, že dokáže snést i mrazy kolem -40 °C, se úspěšně pěstuje i v Kanadě nebo na Aljašce.

Tato odrůda kvete poměrně brzy na jaře (v dubnu či v květnu) a její plody dozrávají od poloviny června do konce srpna. Jedná se o sladké malvice, které mají tmavě fialovou až modročernou barvu a v průměru dorůstají zhruba do velikosti 1,5 centimetru. Lze je konzumovat v syrovém stavu, ale také se používají na přípravu domácí šťávy, marmelády, likéru i vína.

V České republice se muchovník olšolistý vyskytuje jako jeden ze čtyř nepůvodních druhů, který lidé pěstují na zahradách, ale vysazuje se také jako okrasný keř v parcích. V našich zahradnictvích jsou dostupné různé kultivary, jako je například muchovník Martin, Honeywood, Nortline, Smoky či Thiessen.

MUCHOVNÍK OVÁLNÝ

Muchovník oválný neboli Amelanchier ovalis je opadavý keř, který se vyskytuje především ve střední a jižní Evropě. Jedná se totiž o jediný druh, který odtud pochází.

Volně roste třeba v Karpatech nebo v oblasti středního Slovenska, ale na našem území původní není.

Poznáte ho podle slabých dlouhých větví, oválných pilovitých listů a sněhově bílých květů, které začínají rašit v dubnu či v květnu.

Pokud jde o preferované prostředí, muchovník oválný roste na světlých stanovištích, která jsou prosluněná a která většinou mají jižní expozici. Dobře se mu daří na strmých svazích, kde převládá kamenitá či štěrková půda, ale také ve světlých doubravách či borech, v jehličnatých lesích a ve skalních křovinách.

MUCHOVNÍK STROMOVITÝ

Muchovník stromovitý neboli Amelanchier arborea je středně vysoký strom s oválnou korunou a hustým větvením. Pochází z vlhkých lesů a houštin Severní Ameriky, kde se pěstuje od Ontaria a Québecu až po Texas. Typickým znakem jsou oválné listy, hladká šedá kůra a hvězdicovité květy čistě bílé barvy. U nás se pěstuje jako okrasná dřevina v parcích a na zahradách.

MUCHOVNÍK KANADSKÝ

Muchovník kanadský neboli Amelanchier canadensis je opadavý listnatý strom, který podobně jako předchozí druh pochází ze Severní Ameriky.

Preferuje především vlhčí místa v nižších nadmořských výškách a může dorůstat až do výšky 6 metrů.

V průběhu dubna celý strom obsypou bílé květy, které se během léta změní na purpurově červené až tmavě fialové plody velikosti rybízu.

Budete mít zájem:  Utečte zimě! Běh venku vás zahřeje!

MUCHOVNÍK HLADKÝ

Muchovník hladký neboli Amelanchier laevis je opadavá dřevina, která v původním prostředí dorůstá až do výšky 10 metrů. V našich podmínkách však obvykle dosahuje výšky kolem 5 metrů a pěstitelé ji řezem často udržují i mnohem menší.

Strom známý jako aljašská borůvka se může pochlubit olivově zbarvenými listy, drobnými bílými květy a tmavofialovými plody, na kterých si rádi kromě člověka pochutnají také ptáci.

V září se poté listy barví do žlutých a oranžových odstínů, které postupně přecházejí do sytě červené barvy.

MUCHOVNÍK KLASNATÝ

Muchovník klasnatý neboli Amelanchier spicata je malý až středně vysoký opadavý keř, kterému se v zahraničí říká také low juneberry, thicket shadbush či dwarf serviceberry. Zatímco tento druh roste hlavně v USA a v Kanadě, u nás se s ním příliš často nesetkáte. Skvěle ovšem slouží jako živý plot, protože nádherně kvete a dobře se tvaruje.

MUCHOVNÍK VELKOKVĚTÝ

Muchovník velkokvětý neboli Amelanchier grandiflora je opadavý keř, který pochází ze Severní Ameriky a v dospělosti dorůstá do výšky 2-3 metrů.

Oblíbená je především odrůda muchovník Prince William, která byla vyšlechtěna v americkém Madisonu.

Ta je vhodná hlavě do menších zahrádek a vyznačuje se bohatým bílým květenstvím, eliptickými listy a velkým množstvím modrofialových plodů.

MUCHOVNÍK LAMARCKŮV

Muchovník Lamarckův neboli Amelanchier lamarckii je opadavý listnatý keř či menší strom, který preferuje propustnou vlhkou půdu s nízkým obsahem vápníku.

Jedná se o křížence několika druhů muchovníku, jehož pěstování v Evropě začalo již v 17. století. Dnes je u nás velice oblíbený jako okrasný keř, který plodí sladké purpurové bobule o velikosti 1-1,5 centimetru v průměru.

Oblíbená je především odrůda známá jako muchovník Lamarckův Balerína či Ballerina.

DALŠÍ ZNÁMÉ DRUHY MUCHOVNÍKŮ:

  • Muchovník asijský (Amelanchier asiatica)
  • Muchovník Bertramův (Amelanchier bartramiana)
  • Muchovník Cusického (Amelanchier cusickii)
  • Muchovník květnatý (Amelanchier florida)
  • Muchovník vejčitý (Amelanchier rotundifolia)
  • Muchovník krvavý (Amelanchier sanguinea)
  • Muchovník utažský (Amelanchier utahensis)

Jedná se o rostlinný rod, který zahrnuje více než 20 různých druhů keřů a středně velkých opadavých stromů. Okrasný keř muchovník je známý díky květům odolným proti mrazu a plodům, které mají široké využití v kuchyni. Strom muchovník poznáte podle vzpřímeného kmenu porostlého šedou či tmavě hnědou kůrou. Plody jsou pak tmavě fialové, mají voskový povlak a příjemně nakyslou chuť. Svým tvarem připomínají borůvky, a proto se muchovníku říká také indiánská borůvky či aljašská borůvka.

Muchovník má velké množství pozitivních účinků na lidské zdraví. Podporuje celkovou odolnost organismu, funguje jako prevence proti žaludečním chorobám a dokáže ulevit od střevních a žaludečních obtíží. Díky vysokému obsahu antioxidantů a vitamínů pak indiánské borůvky představují také skvělou obranu proti kardiovaskulárním onemocněním či mozkové mrtvici a zároveň zpomalují proces stárnutí.

Díky svým příznivým účinkům se muchovník stal vítaným pomocníkem v lidovém léčitelství.

Kromě toho si jej však lidé na svých zahradách vysazují také jako okrasný keř, který je oblíbený hlavně kvůli bohaté záplavě bílých květů, z nichž později vyrůstají tmavě fialové plody, nebo třeba kvůli pestrému podzimnímu zbarvení listů, které hrají různými odstíny žluté, oranžové a červené. Plody se zároveň mohou stát základem pro chutný sirup a vyrábí se z nich také víno nebo marmeláda.

Tento rod zahrnuje zhruba 20 různých druhů dřevin, které patří do čeledi růžovité. Nejvíce jich najdete v Severní Americe, ale některé původně pocházejí také z Evropy či z Asie. Mezi nejčastěji pěstované druhy patří například muchovník olšolistý, muchovník oválný, muchovník stromovitý, muchovník kanadský, muchovník hladký, muchovník klasnatý, muchovník velkokvětý či muchovník Lamarckův.

Muchovník má chutné a zdravé plody podobné borůvkám

Tento téměř neznámý keř se u nás během posledních let těší stále větší oblibě. Je totiž na pěstování nenáročný a poroste v podstatě kdekoli.

Muchovník je otužilý a roste v téměř jakékoliv půdě, bohatě kvete, krásně voní, produkuje množství výborných jedlých plodů.

Na podzim se jeho listí barví do různých odstínů červené a oranžové barvy, které se uplatní jak v užitkové, tak i v okrasné zahradě. Někdy bývá nazýván též jako indiánská borůvka.

Z Evropy pochází muchovník oválný (Amelenchier ovalis), není však dostatečně prošlechtěn, z tohoto důvodu se pro výsadbu hodí lépe americké kultivary – vyšlechtěné z muchovníku olšolistého (Amelanchier alnifolia).

 V zahradnictvích jsou u nás dostupné kultivary 'Martin', 'Thiessen', 'Smoky' či 'Nortline', dalším je pak muchovník Lamarkův (Amelanchier Lamarckii) a muchovník kanadský (Amelanchier canadensis).

  Rostliny muchovníku jsou všechny bez rozdílu odolné i vůči velmi silným mrazům (až -30°C).

Plody dozrávají časně, proto je možné je pěstovat i ve vyšších a podhorských oblastech. Keře jsou samosprašné, takže lze pěstovat i jedinou rostlinu a nemusíte se bát neúrody. U některých druhů, např.

muchovníku kanadského, se však doporučuje pro vyšší procento opylení květů pořídit keře dva. Předností je také odolnost vůči chorobám a škůdcům. Keř se agresivně nerozrůstá a vytváří vzdušnou korunu.

Můžete si jej dotvarovat i do nízkého stromku, řez ale není nutný.  

Stanoviště vybereme slunné, aby dobře vyzrávaly plody. Při výsadbě přidáme trochu kompostu, pomůžeme tím lepšímu zakořenění keře. V suchých obdobích ho po výsadbě určitě nezapomeneme zalévat. Starší, zakořeněné keře snesou i dlouhodobé sucho (lépe než jiné ovocné druhy).   

Do plodnosti keř nastupuje už ve druhém, nejpozději třetím roce od výsadby (záleží také na tom, jak starý jej pořídíte) a plodnost si udržuje po desítky let.

Vzhledem k jejich dlouhověkosti je už od počátku zmlazujte do přiměřené výšky kolem tří metrů, jsou pak schopny plodit po celé délce prutu, takže je snáze očešete. Plody jsou tmavě fialové až modré bobulky o průměru asi deset milimetrů.

V závislosti na druhu dozrávají od poloviny června do konce srpna. Můžete je nechat klidně týden přezrát, budou více šťavnaté a cukernaté. Ze staršího, plně vzrostlého keře můžete sklidit osm až patnáct kilogramů plodů (podle odrůdy). Jejich využití je podobné jako u ostatního drobného ovoce.

Zpracováváme ho do zavařenin či kompotů nebo vyrobíme šťávu. Karmínového zbarvení dužiny je využíváno v potravinářském průmyslu. V léčitelství odvar z listů pomáhá při žaludečních a střevních potížích.

Muchovník je vhodný i do nepohody

Hodně jiných druhů muchovníku najdeme také v Evropě a na severu Asie, tam ale mají význam spíše okrasný.

Amelanchier je krásný keř, dorůstající asi do dvoumetrové výšky. Může se také pěstovat jako stromek. Jeho největší předností je vysoká odolnost vůči zimě a rané dozrávání plodů – viz Otužilý krasavec.

 

otužilý krasavec

  • Muchovník se může pěstovat ve vyšších polohách i na krajním severu, kde plodí a dozrává každoročně, i když zde ovocné stromy nerostou a neplodí. V zimě snese i -40 °C.
  • Vysazené rostliny začnou plodit již třetí rok po výsadbě a plodí každoročně 40 až 50 let.
  • Jde o samosprašný keř, takže na zahradě stačí jen jedna rostlina, aby měla dobrou úrodu.
  • Z jednoho keře se průměrně sklízí osm až dvanáct kilogramů oválných tmavofi alových bobulí s vysokým ojíněním.

„Bobule lze snadno zaměnit s velkoplodými borůvkami. Jsou šťavnaté, příjemně sladké a šťáva má nádherně karmínovou barvu. Muchovník patří k raným medonosným rostlinám,“ upozorňuje Pavel Beran, odborník ze Subtropického zahradnictví Kruh u Jilemnice.

Rozkvétá v dubnu a květy snesou jarní mrazíky až do minus 5 až 7 °C. Plody dozrávají od poloviny června do poloviny července. „Muchovník roste dobře a zdravě v každé půdě a téměř nezná choroby a škůdce,“ pokračuje ve chvále pan Beran.

Co keř potřebuje

Za dobrou péči a přípravu půdy se odvděčí vyšší úrodou a kvalitnějšími plody.

„Muchovník můžeme vysazovat kdykoliv, neboť solidní firmy ho prodávají v květináčích, takže by měly dobře zakořenit,“ podotýká zahradník.

Při jarní výsadbě je dobré výhony seříznout na třetinu délky, aby se keř lépe rozvětvil. Mohou se seříznout i v druhém roce, aby keř měl 10 až 15 výhonů. Po třetím roce, kdy muchovník začíná rodit, udržujeme výšku rostlin řezem na úrovni 2 až 2,5 m, aby se plodnost rozložila po celé délce výhonu a úroda šla pohodlně sklízet.

Využití plodů

Bobule muchovníku dozrávají od poloviny června. Za slunečného počasí se sklízejí nadvakrát, když je chladněji, tak postupně.

Plody obsahují 8 až 12 procent cukru, organické kyseliny, třísloviny, až procento pektinů, karotin, vitaminy C, B2 a také až 1000 mg anthokyanů, které pomáhají v prevenci řady chorob, hlavně rakoviny.

„Dužnina plodů je šťavnatá. Vyšší výtěžnosti šťávy dosáhneme, když se plody nechají po sklizni ještě asi sedm dnů přezrát. Pak se vylisuje až 80 procent šťávy,“ připomíná pan Beran.

Nádherně karmínová šťáva v kombinaci s rakytníkem vytváří podle zastoupení celou barevnou škálu pro míchané nápoje. Z plodů je dobrý džem nebo kompot.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector