Moučka, nebo krupice? Cukry na vánoční pečení

Produkty

Naše nezaměnitelné značky specifické pro jednotlivé země jsou klíčem k marketingu jednotlivých našich výrobků z cukru a specializovaných cukrových produktů v potravinářském maloobchodě a průmyslu. Naše úspěšná strategie značky: Konstantně vysoká úroveň kvality a atraktivní design obalů. To činí společnost AGRANA jednou z předních cukrovarnických společností ve střední a východní Evropě.

Cukr se prodává koncovým spotřebitelům i do potravinářského průmyslu. Zákazníci oceňují jak atraktivní design balení, tak konzistentní úroveň kvality. Právě z těchto důvodů se značka již dlouho těší mezi zákazníky tak vynikající pověsti.

AGRANA nabízí průmyslovým zákazníkům širokou škálu konvenčně i ekologicky pěstovaných cukerných výrobků podle specifických požadavků. Naše dlouhodobé a stabilní obchodní vztahy s místními výrobci a významnými mezinárodními skupinami jasně ukazují, že dodáváme přesně to, co naši zákazníci požadují.

Naše špičkové produkty se používají v potravinářském průmyslu i v pekárenském a cukrářském odvětví. Příklady zahrnují jejich použití při výrobě nealkoholických i alkoholických nápojů, mléčných výrobků, cukrovinek nebo při zpracování ovoce a při výrobě džemů. Cukr se prodává v objemech od 4 g sáčků po celé cisterny.

Moučka, nebo krupice? Cukry na vánoční pečení

Česká a moravská kuchyně vyniká nebývalou škálou moučníků a dezertů, jež se neobejdou bez tradiční přírodní suroviny – krystalového cukru. Přidává se do základních těst, jako je kynuté nebo třené. Skvěle se také hodí k doslazování omáček nebo nápojů. Korunní cukr krystal je nyní k dostání v novém elegantním balení.

  • Korunní cukr krystal – 1 kg
  • Korunní cukr krystal – 5 kg
  • Korunní cukr krystal – 15 kg
  • Korunní cukr krystal – 50 kg
  • Korunní cukr krystal – BigBag

Moučka, nebo krupice? Cukry na vánoční pečení

Elegantní béžový sáček s motivy pomůcek na přípravu domácího pečiva skrývá jemné krystalky cukru výborné kvality. Hodí se jak na slazení nápojů, tak i na vaření a pečení podle tradičních receptur, včetně přípravy základních druhů těst, jako je kynuté či třené těsto.

Na trh dodáváme v těchto baleních:

  • Korunní cukr krupice – 1 kg
  • Korunní cukr krupice – 15 kg
  • Korunní cukr krupice – 50 kg
  • Korunní cukr krupice – BigBag
  • Korunní cukr krupice – Hygienické balení

Moučka, nebo krupice? Cukry na vánoční pečení

Korunní cukr moučka (lidově zvaný práškový cukr) v ekonomickém balení je obzvláště vhodný pro velikonoční či vánoční pečení, ale hodí se po celý rok. Cukr té nejjemnější konzistence je uložen v sáčku a ještě v dekorativní a pevné krabičce. Cukr se díky tomu při práci nerozsype a sníží se riziko proniknutí nečistot.

  • Korunní cukr moučka – 1 kg
  • Korunní cukr moučka – 15 kg

Moučka, nebo krupice? Cukry na vánoční pečení

Moučka, nebo krupice? Cukry na vánoční pečení

Spolu s dobrou kávou či čajem pomůže Korunní cukr kostky nastartovat váš den. Osladí i příjemné posezení s přáteli nebo s vašimi nejbližšími.  

Korunní cukr Espresso kostky

Pro Korunní cukr Espresso kostky jsou typické bílé kostičky, menší než u klasického cukru kostky. Jsou uspořádány v krabičce, která se dá opakovaně zavřít. Obal půlkilového balení v decentních, vkusně sladěných barvách a s obrázkem lákavého malého espressa ozdobí každý stůl.

Na trh dodáváme v těchto baleních:

  • Korunní cukr kostky – 0,5 kg
  • Korunní cukr kostky – 1 kg
  • Korunní cukr kostky – hygienické balení 4 g

Moučka, nebo krupice? Cukry na vánoční pečení

Převratné řešení i pro ty, kdo zatím domácímu pečení příliš nefandili. Vhodné zejména pro kynuté těsto, jež se nesmí dlouho hnětat. Drobné krystalky, ještě jemnější než u cukru krupice, zaručí, že těsto bude bez námahy a rychle hotové a výsledné těsto bude po upečení vláčné a jemné. Balení v krabičce je estetické i praktické, cukr se nerozsype.

  • Korunní cukr na pečení – 1 kg

Moučka, nebo krupice? Cukry na vánoční pečení

Není nad domácí zavařeninu. Když si zpracujete ovoce do džemů a marmelád sami, máte jistotu, že obsahují jen to, co sami chcete. Aby byly co nejchutnější a vydržely přes celou zimu, použijte při jejich přípravě novinku, Korunní cukr želírovací 2:1.

Práce s ním je snadná, stačí se držet jednoduchého pravidla: na 1 kg ovoce 0,5 kg želírovacího cukru. Korunní cukr želírovací 2:1 obsahuje pektin, aby hmota správně želírovala, a také kyselinu citronovou jako konzervat.

Díky tomu se zavařeniny nebudou předčasně kazit, samozřejmě pokud je budete správně skladovat.

  • Korunní cukr želírovací – 1 kg

Moučka, nebo krupice? Cukry na vánoční pečení

Korunní cukr Kandys hnědý má velké zabarvené krystaly v půlkilogramovém balení jsou ochuceny karamelovým sirupem, takže každý nápoj citlivě osladí a jedinečně ochutí.

Podtrhne chuť kvalitních čajů, a hodí se i pro slazení horkých alkoholických nápojů (punč, grog, svařené víno).

Zkušenější kuchaři jej používají rozdrcený či rozpuštěný ve vodě ke zjemnění omáček ke zvěřině, pečeni či do výrazněji kořeněných moučníků. Naše babičky znaly Kandys pod názvem cukrkandl.

  • Korunní cukr kandys – 0,5 kg

Cukrový manuál

Moučka, nebo krupice? Cukry na vánoční pečení

Krystalový, moučkový, krupicový, pudrový… Je tolik druhů cukru, jenže který je nejlepší na pečení, přípravu polevy či nadýchané náplně? Přesně na tyto otázky vám odpovíme a odteď budete přesně vědět, který cukr kdy použít, aby byly vaše kulinářské výtvory dokonalé.

Cukr krystal máme doma všichni, má hrubší a zřetelně viditelné krystaly. V kuchyni ho používáme denně na vaření a pečení. Na přípravu kterých laskomin se však hodí nejvíc? S krystalovým cukrem dokážeme připravit krásné nadýchané kynuté těsto jako od babičky, ale také třené a piškotová těsta.

Vynikající je také do tradičních pečených náplní, jako je ořechová,  maková, tvarohová či kokosová. Poctivé cukrářky ho používají také  při výrobě žloutkového máslového krému, kterým plní například oblíbené věnečky, florida řezy či karamelové kostky.

Vhodný je také na přípravu základného bílkového krému, který se používá na přípravu moderních náplní s ovocným pyré či na klasické ovocné špičky.

Cukr krupice je  jemnější než  krystal, jeho použití je univerzální, je skvělý na pečení i  na vaření. Známa moderátorka a cukrářka Adriana Poláková, která aktuálně vaří ve své televizní relaci Sladká výzva, nedá na krupicový cukr dopustit především při přípravě cheesecaků.

Cukrářky ho rády používají na výrobu karamelu a dokonce také i  karamelových ozdob, podle jejich slov se s ním vždy skvěle podaří. Pokud  teda neděláte karamel každý den a chcete, aby vám vyšel na první pokus,  i také ten v delikátní slané verzi, použijte právě Korunní cukr krupice. Využíváme ho také na přípravu vařené cukrové polevy.

Když už ho budeme mít v špajsce, s velkým úspěchem ho také můžeme použit na slazení  nápojů, domácích likérů, ale též na přípravu základných druhů těst, jako je kynuté či třené.

Moučka, nebo krupice? Cukry na vánoční pečení

Cukr moučka vzniká rozdrcením bílých krystalů na jemný prášek. Pro svoji jemnou konzistenci a rychlou rozpustnost ho hospodyňky používají především na přípravu krémů, želé, pudingů, pudingových náplní a nápojů.

Vynikajíc se s ním připravuje  lehká  nevařená šlehačková náplň, kde dohromady s cukrem vyšleháme sladkou smetanu (33 %) na pěnu. Plníme a zdobíme  smetanové výrobky.

Pokud jste milovnicí  pařížského krému (den předem se vaří sladká smetana 33 % s moučkovým cukrem a kakaem), vařte ho také s moučkovým cukrem a bude dokonalý, vláčný a přitom bude skvěle držet tvar.

Moučka, nebo krupice? Cukry na vánoční pečení

Cukr moučka v mlýnku  je vynikající na finální úpravu. Slouží na jednoduché a rovnoměrné pocukrování koblihů, palačinek, bublanin, medových kremeší či bábovek a jiných sladkých dobrot.

Moučka, nebo krupice? Cukry na vánoční pečení

Pudrový cukr je jemný  prášek, na který nedají dopustit hlavně především ženy, které pečou perníčky, protože je ideální na výrobu nevařené lesklé polevy, se kterou se velmi dobře pracuje.

Pokud svoje dorty rady potahujete fondánem, použijte také pudrový cukr, protože je při práci s fondánem dokonale neviditelný. Přidejte ho do bílků, pokud se právě chystáte péct  křehký  dort Pavlovu  či pusinky, které se rozplývají na jazyku.

Svojí jemností vás okouzlí ji v máslových krémech a doma vyrobených topinzích. Krásně s ním pocukrujete bábovky, koblihy, koláčky a skvěle se v něm obalují například vanilkové rohlíčky.

Moučka, nebo krupice? Cukry na vánoční pečení

Hnědý cukr z cukrové řepy okouzlí vynikající karamelovou příchutí, která vzniká přirozeně z cukrových sirupů vykrystalizovaných do zlatohnědého cukru. Je výborný na pečení, hlavně  perníčky se s ním mimořádně podaří. Doporučujeme ho do klasických koláčů s ořechy, mandlemi,   medem, čokoládou a sušeným ovocem.

Připravíme z něho výborné müsli, sufflé, ovocné saláty či ostřejší chutney, no hodí se také na dochucení omáček. Namícháme si z něho i vynikající ovocné limonády či nealkoholické osvěžující  mojito a jiné lahodné nápoje. Pokud jste labužnice, bude vám chutnat také v kávě anebo v jogurtových či smetanových pohárech.

Budete mít zájem:  Krevní sraženiny a trombózy v žilách a tepnách

Hnědý třtinový cukr je čistě přírodní produkt, který milují mladé hospodyňky. Má krásnu zlatavou barvu, karamelovou chuť, která nejlépe harmonizuje v koláčích, do kterých přidáváme také skořici.

Až podlehnete jeho jedinečné chuti, můžete ho využívat všude tam, kde ji klasický cukr krystal, jen pozor, protože jemné zabarví  světlejší náplně.

 V létě je vynikající na přípravu jak alko, tak i nealko míchaných drinků a v zimě se zas osvědčení v horkých nápojích, jako je grog či svařené víno.

Moučka, nebo krupice? Cukry na vánoční pečení

Cukr kandys hnědý okouzlí velkými krystaly, které vznikají pomalou krystalizací. Svou  krásnou žlutohnědou barvou a chuť získávají ze zkaramelizovaného cukru. V kuchyni ho využijeme hlavně během chladnějších dnů na dochucení  horkých  nápojů a domácích likérů.

Moučka, nebo krupice? Cukry na vánoční pečení

Hroznový cukr, čile  dextróza je nejdůležitějším a zároveň velmi rychlým zdrojem energie, používají ho především sportovci anebo duševně těžce pracující lidé. Do pečení se používá málo, no vynikající je na slazení teplých nápojů, jako je například čaj anebo káva. Používá se na horkého ovoce anebo ovoce s alkoholem, případně ovocných salátů.  

Ovocný cukr je čistá fruktóza, kterou  využijeme především na přípravu dezertů studené kuchyně či do ovocných nápojů.

Vánoční cukroví: recepty na tradiční, zdravé i nepečené

Pečete vánoční cukroví 2 měsíce dopředu (a pak ho až do Vánoc hlídáte před nezvanými hosty), nebo se snažíte vše zvládnout na poslední chvíli? Pokud patříte spíše do druhé skupiny, zbystřete. Připravili jsme pro vás seznam tradičních druhů i recepty na nepečené a zdravé cukroví. Naplánujte si s TESCO své vánoční pečení třeba hned teď a zapomeňte na předvánoční shon.

Moučka, nebo krupice? Cukry na vánoční pečení

✔vanilkové rohlíčky✔pracny✔klasická linecká kolečka nebo linecká srdíčka s čokoládou a ořechy✔kokosky✔kakaové ořechy s krémem (i v bezlepkové variantě) ✔kakaová kolečka s čokoládou a mandlí✔medové perníčky✔vosí hnízda✔ořechové cukroví s krémem

Tip Cukroví dolaďte originálním zdobením. Díky tomu při servírování krásně vynikne, kolik druhů cukroví jste letos připravili.

Moučka, nebo krupice? Cukry na vánoční pečení

  • hladká mouka
  • máslo
  • cukr krystal, krupice, moučka nebo třtinový cukr, případně med
  • vejce
  • ořechy

TIP: Víte, že všechno potřebné můžete nakoupit z pohodlí domova? Stačí zajít na Tesco Online nákupy, objednat vše potřebné online a nechat si nákup přivézt až domů. Anebo si ho vyzvednout v prodejně TESCO, až se vám to bude hodit. 

Pokud nefandíte ingrediencím, jako je mléko, cukr nebo mouka, přeskočte rovnou k receptům na zdravé vánoční cukroví. Najdete je v druhé polovině tohoto článku.

Kromě samotného těsta budete potřebovat ještě ingredience na zdobení. Bez nich by totiž většina cukroví měla podobně zlatou nebo hnědou barvu a při servírování by tolik nevynikly jednotlivé druhy. Do zásoby si pořiďte:

V době, kdy každý spěchá, je mnohdy těžké najít si čas na kouzelný rituál pečení vánočního cukroví. Rozhodně tedy není žádnou ostudou si cukroví objednat.

TIP: Většinu cukroví si objednejte na Tesco Online nákupy. Napekli jsme za vás a vánoční dobroty vám klidně dovezeme až domů.

Aby vám nebylo líto, že jste letos pečení úplně vynechali, najděte si jeden večer čas a upečte rohlíčky nebo linecké, které provoní celý byt. Zapojit můžete i své děti, a strávit tak pár chvil v předvánočním shonu společně.

Nepečené cukroví je trendem už několik let a jeho sláva neuvadá ani letos. Naopak! Ačkoli byly nejrůznější kuličky a rolády dříve pouze doplňkem, dnes mohou být tím hlavním, co bude kralovat vaší vánoční tabuli.

Dobrou zprávou je také to, že na nepečené cukroví je ještě čas. Stačí na něm zapracovat až den nebo dva před Vánocemi, protože nejde o trvanlivou dobrotu. Udržujte ho tedy v chladu a nenechte ho před konzumací příliš zteplat.

A tady je pár oblíbených receptů:

Čokoládové košíčky s arašídovým máslem

Jestliže dáváte přednost vysokoprocentní čokoládě a taky chcete vyzkoušet její kombinaci s arašídovým máslem, tento recept si určitě oblíbíte. Milovníci čokolády si zamilují také Čokoládové kuličky s ořechy.

Ingredience:

  • vysokoprocentní čokoláda, arašídové máslo, celé mandle

Postup:

  • Rozehřejte si na plotně čokoládu s trochou másla. Jakmile bude směs rozehřátá, nalijte ji vždy na dno většího papírového košíčku. Pak ji v košíčcích nechte ztuhnout, můžete ji dát do lednice nebo mrazáku.
  • Až bude čokoláda v košíčcích pevná, dejte na ni lžičku arašídového másla a zalijte ještě troškou rozpuštěné čokolády. Vršek ozdobte celou mandlí a nechte ztuhnout.

Kokosové kuličky à la Raffaello z mascarpone

Milujete pralinky Raffaello? Pak pro vás máme dobrou zprávu. Ve zdravější verzi je připravíte během dvou hodin. Vyzkoušet můžete také klasický (méně zdravý, ale stejně dobrý) recept na kuličky à la Raffaello.Moučka, nebo krupice? Cukry na vánoční pečení

Ingredience:

  • mascarpone a tvaroh
  • strouhaný kokos, celé mandle
  • cukr nebo jiné sladidlo

Postup:

  • Smíchejte mascarpone, tvaroh a cukr nebo sladidlo v takovém množství, které uznáte za vhodné. Záleží na počtu strávníků i na tom, jestli jim budete chtít dávat ochutnat už v průběhu tvorby.
  • Přidejte strouhaný kokos a přisypávejte tak dlouho, dokud nevznikne hmota, která se bude dát tvarovat do kuliček.
  • Dovnitř kuličky vždy vložte celou mandli. Kuličku pak ještě znovu poctivě obalte ve strouhaném kokosu. Servírovat můžete v malých papírových košíčcích.

Banánové jednohubky

Zbožňujete slaďoučké banány? Vychutnejte si je i na Vánoce. Vyzkoušet můžete také variantu s chilli nebo kokosem pro dospělé.

Ingredience:

  • banány, dětské piškoty
  • vysokoprocentní čokoláda, máslo

Postup:

  • Nechte si rozpustit čokoládu s troškou másla. Mezi dva piškoty vložte vždycky kolečko banánu. Vše zpevněte párátkem, aby se jednohubky nerozpadaly.
  • Nakonec je celé namočte v rozpuštěné čokoládě. Nechte jednohubky ztuhnout a podávejte druhý den.

Jestli si hlídáte figuru i o Vánocích nebo ani o Vánocích nechcete spořádat kila cukru, protože to není zdravé, jistě vás zaujmou zdravější verze cukroví. Ty jsou stejně dobré jako to klasické.

Ve zdravějších variacích obvykle není cukr nebo bílá mouka. Ke slazení můžete použít alternativní sladidlo, jako je stévie či xylitol nebo ovoce.

Místo klasické mouky pak můžete použít jinou, třeba kokosovou či mandlovou (anebo žádnou).

  •  ✔pistáciovo-sezamové kuličky  
  • ✔raw datlové kuličky
  • ✔jáhlové kuličky
  • ✔nepečené cukroví matcha
  • ✔rýžové kiwi-koko koule
  • ✔nepečené knoflíčky
  • ✔kakaový krém z avokáda s lískovými oříšky
  • ✔dvoubarevné raw dortíky s avokádovým krémem

Připravte pro své ratolesti opravdovou perníkovou chaloupku! Recept na těsto najdete hned v úvodu článku. Na střechu chaloupky pak můžete čokoládou nebo cukrovou polevou připevnit lentilky, oříšky a jiné dobroty. Ty pak budou skvěle fungovat jako adventní kalendář!

Moučka, nebo krupice? Cukry na vánoční pečení

Tip Perníkovou chaloupku můžete postavit na dřevěné kuchyňské prkénko, nebo mu z perníku vyrobit podklad, na který můžete naaranžovat perníkový vánoční stromeček, zvířátka nebo plot.

Cukr a jeho druhy | 4 Hrubosti | Tipy pro vaření a pečení

Sdílej na FCB Tweetni Ulož pin Dej nám zprávu

Cukr a jeho druhy dle hrubosti a jejich použití. Co je cukr krystal, krupice, cukr moučka (práškový/moučkový cukr) či pudrový cukr? Jaký je mezi těmito druhy cukru rozdíl? V kterém případě použít jaký cukr? Pojďme na to! 

Cukr a jeho druhy

Existuje několik možných rozdělení cukrů. My se ale budeme zabývat pouze druhy z pohledu hrubosti cukrů. Doma se vyskytují nejčastěji tyto 3 druhy cukru – cukr krystal, cukr krupice a cukr moučka. Liší se od sebe hrubostí zrn (velikostí). 

1) Cukr krystal

Cukr krystal je cukr, který vyjde z výroby cukrovarů jako základ. Složení je ze 100 % cukr krystal.

Použití:

Krystal se nejčastěji používá tam, kde se může rozpustit, tedy na zavařování, při přípravě nápojů, karamelu, vánočních likérů. Používá se také do drobenky, náplní, atd. , kde nevadí jeho hrubá konzistence. 

2) Cukr krupice

Cukr krupice je jemnější cukr, který vznikne hrubým podrcením cukru krystalu. Má menší krystaly, lépe se sype a rozpouští, než jeho hrubší varianta – cukr krystal. Složení je ze 100 % cukr krupice.

Použití:

Krupice se používá na běžné pečení – např. koláčů, buchet, apod.

3) Cukr moučka (práškový/moučkový)

Moučka, nebo krupice? Cukry na vánoční pečeníCukr moučka a jeho složení – cukr a protihrudkový škrob s max. 3 %  | Cukr a jeho druhy podle hrubosti | Rady ze života

Budete mít zájem:  Kam Léky V Letadle?

Cukr moučka vznikne jemným pomletím cukru krupice. Je to směs cukru s kukuřičným škrobem, který se přidává z důvodu, aby se cukr vlhkem nehrudkoval. Často bývá kukuřičný škrob označován jako protihrudkující/protispékavá látka. Celkově je v balení obsaženo malé množství škrobu – max. se může přidávat 3 % z celkového obsahu.

Použití:

Moučka se používá na náplně, polevy a na pocukrování moučníků, smíchání s mákem na knedlíky, smíchání se skořicí na lívance (neskřípe mezi zuby) :).

A když chcete, aby cukr naopak křupal – dobrá volba bude zvolit cukr krupici.

Vlastně se používá často tam, kde hrozí, že by se během přípravy nemusel rozpustit – kde potřebujete jemnou konzistenci – vanilkové rohlíčky, vosí hnízda, domácí marcipán, atd.

4) Pudrový cukr

Nejhladší struktura cukru také nazývaný jako extra jemná moučka. Údajně se speciálně prosévá. 

Použití:

Hodí se na nejjemnější polevy, máslové krémy, fondán, atd.

Více o cukru:

Cukr na wikipedii – https://cs.wikipedia.org/wiki/Cukr  Cukr v dtestu.cz – https://www.dtest.cz/clanek-1934/hnedy-nebo-bily-cukr Cukr v cukrovarech – http://www.cukrovaryttd.cz/caste-otazky/caste-otazky/

Pokud Vám byl tento článek prospěšný, poděkujte nám Vaší podporou!

Který cukr do vánočního cukroví? Dobře zvolený druh mu pomůže, nevhodný ho pokazí

Proces výroby cukru z cukrové řepy je do určitého bodu stejný, pak se ale sladké cesty rozejdou a na půdě cukrovarů vznikají různé druhy cukru podle našich preferencí a potřeb.

V domácnostech je určitě nejpoužívanější cukr krupice, krystal nebo jemný cukr moučka. Liší se od sebe hlavně velikostí jednotlivých zrn. Krystal má většinu zrn až jeden milimetr velkých, krupice má zrnka o polovinu menší a cukr moučka má z těchto tří sladidel nejjemnější strukturu. Jak využít tyto základní cukry při pečení?

Cukr krystal

Své místo najde ve všech základních těstech, ať už se bavíme o kynutých, třených, nebo piškotových. Lépe však poslouží všude tam, kde se může rozpustit, tedy při přípravě nápojů, karamelu a vánočních likérů. Perfektně se hodí i do drobenky, náplní, griliáše, do sněhových pusinek, bílkového krému nebo jako výrazná posypka.

Cukr krupice

I tento jemnější cukr se hodí na karamel nebo cukrové polevy. Má prakticky identické využití jako cukr krystal.

Často obsahuje protispékavou látku – obvykle škrob, aby se z něj po zvlhnutí nestala homole. Jemný cukr se dobře uplatní v polevách – zejména v těch na perníčky, v krémech nebo v želé, prostě všude tam, kde hrozí, že by se během přípravy nemusel rozpustit. Neobejdete se bez něj ani při přípravě vanilkových rohlíčků, ořechů, čokoládových pralinek nebo oblíbených vosích hnízd či crinkles.

TIP: Pokud doma moučkový cukr nemáte, ale disponujete výkonným mixérem např. na smoothie, pak do něj můžete vsypat krupici či krystal a cukr rozmixovat na moučku. Když do cukru ještě vložíte již prázdný vanilkový lusk, získáte moučkový vanilkový cukr.

Pudrový cukr – extra jemná moučka

Jde o speciálně prosévaný druh cukru, který se díky vůbec nejhladší struktuře výborně hodí na fondán, polevy nebo máslové krémy.

Ochucené cukry

Trh v posledních letech zaplavily i cukry ochucené, ty se skládají z cukru a aromat nebo ochucujících složek. Neměli bychom je však považovat za sladidlo v pravém slova smyslu. „V zásadě považujeme ‚cukry s přísadami‘ za ochucovací přísady,“ řekl nám Zdeněk Kvinta ze společnosti Dr. Oetker, která má na trhu nejvíce zástupců těchto cukrů.

Jde o malé sáčky, jejichž úkolem je ochutit, doladit či podtrhnout chuť či vůni připravovaného krému, korpusu nebo cukroví. „Cukr je v podstatě pouze nosičem, což je nutné především při použití aromat. Snažíme se ale cukr – nosič – omezovat,“ říká Zdeněk Kvinta. Jak využít ochucené cukry?

Cukr s mandlovou příchutí

O intenzitu tohoto cukru od Vitany se stará mandlové aroma a aroma ethylvanilin.

  • Dobře ladí s veškerým cukrovím, které obsahuje mandle či jiné ořechy, ať už v těstě, nebo náplni. Hodí se do domácího mandlového likéru i krémů i nepečeného cukroví s ořechy, datlemi atp.

Cukr s rumovou příchutí

Velká deviza tohoto cukru (výrobce Kotányi) spočívá v absenci alkoholu – obsahuje rumové aroma s aroma ethylvanilin – a přesto má tento sáček až zázračnou moc ovonět připravované sladkosti.

  • Využijete ho všude tam, kam byste u vánočního pečení přidali šťopičku rumu. Linecké ořechové kostky, punčové řezy nebo nepečené cukroví. Skvělý je do pudinkových krémů i vosích hnízd, na posypání či obalení.

Skořicové cukry

Skořicový cukr si sice můžete vyrobit sami doma smícháním cukru se skořicí, ale třeba vám přijde vhod přesně namixovaná směs.

Nejskořicovatější cukr se skořicí, který jsme v obchodech našli, je s třtinovým cukrem a v bio kvalitě, nabízí ho Labeta. Mleté skořice jsou ve dvacetigramovém sáčku skoro tři gramy. Vitana, Kotányi, Amylon a Dr.

Oetker mají ve stejně vážících sáčcích skořicového cukru shodně něco málo před dva gramy. Dr. Oetker vyzdvihuje indonéský původ skořice.

  • Nejlépe se hodí do jablečného štrúdlu, ale skvěle ladí i se skořicovými hvězdičkami nebo sušenkami. Chybět nesmí ve svařeném vínu nebo cukrové směsi, v níž se obaluje jihoamerická pochoutka churro – smažené odpalované těsto.

Třtinový cukr citrónový

Tento cukr od Dr. Oetkera je na trhu tři roky, je kombinací nerafinovaného třtinového cukru, strouhané citrónové kůry z Itálie a přírodních aromat. Má poměrně intenzivní vůni, i když citrónové kůry není v sáčku ani půl gramu.

  • Dobře vynikne v piškotovém těstě, citrónové bábovce i v tvarohovém krému, v cukroví se perfektně snoubí s ovocem v marokánkách.

Třtinový cukr karamelový

Kombinace třtinového cukru, karamelového prášku a přírodních aromat vnese do vánočního pečení nový rozměr. Vyrábí Dr. Oetker.

  • Užijte ho do karamelového pudinku, který se využívá pro přípravu krémů, nebo do domácích likérů. S jeho pomocí si vyrobíte i karamelky, krém do sněhových pusinek nebo karamelových větrníků.

Vanilinové cukry

Vanilinový cukr neobsahuje skutečnou vanilku, ale její náhražky, což je především vanilin a arovanilin. Rozdíl v chuti ale v praxi prakticky nepoznáte.

  • Jak vanilkový, tak vanilinový cukr se používá ke zcela identickým účelům, viz níže.

Vanilkové cukry

Na trhu je celá řada vanilkových cukrů, rozdíl mezi nimi je jednak v ceně a jednak ve složení. Zatímco firma Kotániy a Dr.

Oetker se na obalu pyšní tím, že jejich vanilkový cukr obsahuje vanilku Bourbon, Sonnentor má na obalu uvedenu „pravou aromatickou vanilku“ a Amylon zas vanilku v bio kvalitě.

Druhy použitých cukrů jsou různé, vanilkový cukr z dm drogerie i další sáček od Dr. Oetkera obsahuje cukr třtinový, většina sáčků je však s cukrem řepným.

  • Vanilkové cukry využijete všude tam, kde chcete své pekařské umění jemně ovonět vanilkou. Klidně ho přidejte do moučkového cukru, v němž budete obalovat vanilkové rohlíčky, přisypte ho do krémů, koktejlů anebo základních těst. Má rozhodně nejširší použití.

Nač dát pozor: víc sáčků nerovná se lepší cukroví

Nebojte se zkoušet novinky, které se objevují na trhu, ale s citem. Vždy čtěte, do jakého množství krému či těsta je ten který sáček určen – víc sáčků nerovná se lepší cukroví. Jedno balení je obvykle určeno pro jednorázové použití do třech až pěti set gramů těsta nebo náplně.

Pokud tedy budete ochucený cukr používat do menšího množství hmoty, použijte na poprvé jen část sáčku. Výrazné aroma by mohlo vaši práci nenávratně pokazit nebo přesladit. Každý pytlík má totiž navíc jinou hmotnost, zatímco jeden může mít osm gramů, další má dvacet, tak ať nemáte cukroví přeslazené, zejména pokud pečete z polovičních dávek.

Diskuze cukr, písek nebo moučka

První příspěvek v tématu gmp 1603 příspěvků 26.3.08 22:57
cukr, písek nebo moučka

Ne že bych sladkosti nikdá nedělal, i když je nejim. Ke kynutým
těstům nikoho nepustím, leč víc jak třicet let vedu se svou ženou,
nejlepší ze všech, spor o cukr. Zá:,–(ně do všeho dává moučku.
A já si dobře pamatuji, že maminka do všeho dávala „pískovej“. Já to
tak nenáviděl, musel jsem míchat. Mamí, už je to hotový, můžu už ven a
maminka přejela vařečkou po míse a když to skřípalo, tak nikam. Moučku
používala taky ale jenom snad na posejpku. Nabrala cukr do cedníku, cvrnkla
nad vánočkou a vánočka byla jak zasněžená krajina. Já to zkusil nad
Valiným tvarohovým mazancem a z trikolorního bígla byl rázem běloučký
pudlíček, o Pípě nemluvím, ale už dva dny nelítá, je pořádná, šla
se vykoupat.
Tak kdo má pravdu, moučka nebo písekMiloš

Budete mít zájem:  Alergie a související příznaky: jak je zvládnout

Reakce:

marmelada 1642 příspěvků 27.3.08 12:18

Jak na co…

Moje maminka používala moučku jen na tzv. linecká těsta, která se
zadělávala na válu. Pak taky samozřejmě na „zasněžování beránků a
jiných moučníků“. Na vše ostatní dávala krupici – krystal.

Ten
vyžadovala hlavně na všechna třená těsta. Já už tak důsledná nejsem,
občas i na piškotová těsta používám moučku s takovou lehce provinilou
myšlenkou, že maminka je 100 km daleko a nevidí to.

Je pravda, že moučka
těsto tak trochu splácne do sebe, tak asi měla maminka pravdu.

sigrid 272 příspěvků 27.3.08 14:07

No, právě –

jak na co. Moučku dávám do těst na cukroví. Do třených a kynutých
krupici, do piškotu a do pusinek to míchám půl na půl. Vlastně ani nevím
proč. Dělala to tak moje babička, teta, já a moje dcery, když pečou,
dělají to taky tak

pekarka 410 příspěvků 27.3.08 14:14

krupice nebo moučka

Přesně tak. Já taky na jak co. Do piškotových těst radši krupici, do
třených jak kdy, do kynutých moučku a na svoje oblíbené perníčky přeci
moučkový cukřík, krupice by mi tam dělala paseku!!!

Jenofefa 1315 příspěvků 27.3.08 15:12
O tom jsem už párkrát přemýšlela,

ale dělala jsem to tak, jako moje maminka. Skoro všude písek (= krupice,
jemný krystal), cukr moučku tam, kde to bylo výslovně uvedeno, a na
cukrování hotového moučníku smíchaný s vanilkovým cukrem. Tenhle dotaz
mne donutil to dohledat, co říkají knihy učené.

Obecně jsem našla, že
cukr písek se dává tam, kde se přidává i nějaká tekutina, jinak že se
dává cukr moučka. Podstata je v tom, aby se cukr rychle rozpustil. Takže
pokud dělám klasický šlehaný piškot, dávám moučku, pokud dělám
piškot nastavovaný horkou vodou mohu dát písek.

Když dělám křehké
těsto, dávám moučku (teda měla bych dávat moučku, já dávala do teďka
písek). Ale musím říci, že ani zkušené autorky kuchařských knih tuto
zá:,–(u evidentně nedodržují – probrala jsem dost velký kus své
sbírky.

Takže asi rozhodnutí o absolutní pravdě ani tady nebude – všechno
je relativní.

Labužník housenka02 609 příspěvků 27.3.08 17:33

vyřešila jsem to šalamounsky…

Já zase vezmu kilo krystalového cukru a nasypu ho do mixeru. Zapnu ho na
nejvyšší obrátky a mixuji tak 5 – 7 minut. Vznikne mi něco co už není
krystal, ale ještě není moučka, tak něco na půl cesty. Tento vzniklý cukr
nasypu do dozy a používám do všech druhů moučníků bez rozdílu, včetně
cukroví. Klasický moučkový cukr používám pouze na posyp nebo
do krémů.

penda

Cukr krystal a krupice – jaký je mezi nimi rozdíl?

Nejlepší odpověď
hanulka11

U nás jedině krupici, rychleji se rozpustí pokud sladíš a do pečení je ideální, jinak v tom není rozdíl jen prostě v hrubosti.-To není pravda práškový a moučkový je totéž.Doplňuji:moučkový se dává když se peče cukroví, ale do běžného pečení koláče, buchty a pod. je lepší krupicový

  • moučkový je vhodný na pocukrování a třeba smíchaný s mákem na knedlíky , smíchaný se skořící na lívance je chutnější , že neskčípe mezi zuby při jídle.
  • Upravil/a: hanulka11

Další odpovědi
Drap

Krupice je jemnější, jinak rozdíl neni. Kupujeme zásadně krystal. Krupice se doporučuje v některých receptech na pečení.

1Kdo udělil odpovědi palec? Deli před 3491 dny 0 Nominace Nahlásit

mosoj

Rozdíl je stejný jako mezi cukrem práškovým a moučkovým. Žádný. S tou zrnitostí to je také vachrlaté. Záleží z kterého je to cukrovaru. Žádná norma na velikost krystalu není nebo je velmi široce interpretovatelná.Doplňuji:

  1. Kulinářské umění je mně sice na hony vzdáleno ale vždy jsem měl za to, že do pečení se dává cukr práškový ( moučkový).
  2. Upravil/a: mosoj
1Kdo udělil odpovědi palec? Deli před 3491 dny 0 Nominace Nahlásit

Hlada

Krystal/krupice je stejný druh cukru. Krupice má menší krystaly, lépe se sype z cukřenek a lépe rozpouští.Moučkový cukr je něco jiného – je to směs cukru s kukuřičným škrobem.

S pečením nemám zkušenost.

1Kdo udělil odpovědi palec? anonym před 3491 dny 0 Nominace Nahlásit

baghira

Cukr krystal je to, co vyjde z výroby jako základ. Jeho hrubým podrcením vzniká krupice, jemným pomletím moučka.Krystal se používá na zavařování, resp. tam, kde se rozpouští a nevadí jeho hrubá konzistence. Krupice je na běžné pečení, moučka na náplně, polevy a na pocukrovávání moučníků.

1Kdo udělil odpovědi palec? tatanka před 3491 dny 0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce anonym

a já se připojím trošku k dotazi, ten cukr krupice je drobnější cukr krystal? a potom je napletý cukr moučka, je tomu tak?

před 3491 dny Odpovědět Nahlásit Nový příspěvek

Druhy cukru a jak je využít v kuchyni

Základem každého těsta je správně vybraná mouka. A pokud jde o pečení, cukr je jednou z nejdůležitějších ingrediencí, které používáme.

Většina z nás si pod pojmem cukr automaticky vybaví drobné bílé krystalky. Jakmile ale pečete více, začnete poznávat další druhy cukru a na co se hodí.

Bílý řepný cukr je tím nejběžnějším typem cukru, který v kuchyni najdete. Svoji bílou barvu získá během procesu rafinace, a do kuchyně se hodí díky tomu, že je chuťově neutrální. Jeho výhodou je také to, že se jednotlivé krystalky nespojují v hrudky, takže se krásně odměřuje, sype do jídla a rozpouští v koktejlech.

Do pečení využijete především cukr krystal a krupice, které se liší velikostí krystalků. Oba se ale hodí do třených a piškotových těst, koláčů nebo třeba k výrobě slaného karamelu. Díky cukru se tuk do těsta krásně zapracuje a můžete tak vymíchat hladké, nadýchané těsto.

Svoji roli má ale také u kynutých těst, kde pomáhá vzniku kvásku, aby těsto krásně nakynulo a bylo nadýchané.

Moučkový cukr

Je to cukr krystal, který byl velmi jemně rozemlet a smíchán s kukuřičnou moučkou, aby nezhrubl. Díky své jemné struktuře je v kuchyni prakticky nepostradatelný.

Nejčastěji ho používáme na zdobení a vylepšení výsledného dojmu našeho pečiva, na pocukrování bábovek, na koblihy, koláčky, do některých druhů sušenek a krémů.

Výborně se hodí na cukrové polevy, ale nejvíce ho využijeme právě v období Vánoc na cukroví a jeho zdobení.

Hnědý řepný cukr

Hnědý cukr může nabývat různých barev, od světlejší hnědé až po tu tmavou. Odstín je dán množstvím melasy, která byla do cukru přidána. Hnědý cukr vyhledáváme především pro jeho lehce násládlou karamelovou příchuť.  Ten světlejší se často využívá právě pro pečení a do omáček, ten nejtmavší s vysokým obsahem melasy se hodí např. do perníčků.

Třtinový cukr

Pravý třtinový cukr je typický svoji zlatavou barvou, vyrábí se z cukrové třtiny a dovážíme ho z tropických oblastí. Na rozdíl od hnědého řepného cukru je melasa jeho přirozenou součástí a je díky tomu bohatý na minerály a vitamíny v ní obsažené.

V kuchyni se využívá podobně jako cukr řepný, ale díky výraznější chuti se výborně hodí do orientálních pokrmů, do ovocných salátů a výraznějších dezertů. Např. třtinový cukr demerara se hodí do míchaných nápojů, cukr turbinado patří mezi ty světlejší a používá se ke slazení kávy nebo čaje. Nejtmavší variantou je tzv.

 muscovado, který patří k těm velmi tmavým, není tolik sypký a krystalky jsou větší než u běžného cukru. Používá se hlavně do dezertů s bohatou chutí, např. do perníčků, kávových dezertů a dochucení orientálních pokrmů.

Tipy

  • Na tradiční záviny, perníky a sušenky se výborně hodí také kokosový cukr.
  • Místo cukru můžete doslazovat medem, díky kterému je těsto křehčí a má svoji specifickou medovou chuť.
  • Z bílého nebo třtinového cukru můžete také vyrobit tradiční vanilkový cukr, typický svoji nezaměnitelnou chutí a vůní. Jak na to vám poradí Smoothcooking ve svém receptu.
  • Cukr skladujte v suché čisté nádobě, ideálně vzduchotěsné, aby kontaktem s vlhkostí netvrdl.
  • Základem každého těsta je správně vybraná mouka

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector