Mlékem proti kocovině, hypertenzi i obezitě

Pro začátek si osvětlíme, co se s naším tělem během kocoviny děje a co nás trápí.

Tělo je dehydrované, játra mají plné ruce práce s odbouráváním alkoholu, a nemají čas na přeměnu cukru, chybí nám vitamíny i energie, kterou potřebujeme.

Žaludek je překyselený, pálí nás žáha, je nám nevolno, zvracíme nebo máme průjem, bolí nás hlava i svaly.

Někdy nás „jen“ bolí hlava, někdy je hlava v pořádku a trápí nás žaludek, a po opravdu bujaré noci se potýkáme se všemi příznaky najednou.

Mlékem proti kocovině, hypertenzi i obezitě Jak na bolest hlavy

Hlava nás bolí, protože jsme dehydrovaní. Během pití alkoholu a před spaním jsme toho pravděpodobně moc nealkoholického nevypili, takže pro příště si to zapamatujeme a uděláme to lépe. A teď se pokusíme vyžehlit napáchané škody. 

Hodně pijte. Uvařte si bylinkový čaj, chybu neuděláte ani s mátovým nebo heřmánkovým. Přidejte lžíci medu a trochu citrónu. Tím dodáte žádoucí vitamín C i cukr. Pokud máte doma zázvor, nakrájejte ho na tenké plátky, zalijte horkou vodou, nechejte trochu vychladnout a vypijte. 

Dobrou volbou je taky rehydratační roztok např. Kulíšek, který vám pomůže rychle zavodnit organismus a doplnit chybějící draslík a sodík. Rehydratační roztoky sice nejsou primárně určeny k léčbě kocoviny, ale faktem je, že pomáhají. Dodají vám přesně to, co, po prohýřené noci, potřebujete. 

Aby jste netrpěli, užijte váš obvyklý lék na bolest hlavy. 

Mlékem proti kocovině, hypertenzi i obezitě Co jíst po kocovině

Pokud vám to žaludek dovolí, dejte si pořádnou snídani nebo silný vývar. U potravin neexistuje jeden platný recept pro všechny, každý má jiné chutě a snese něco jiného.

Držte se jen pravidla, aby potraviny a nápoje, které si dáte, nebyly kyselé. To je pro váš překyselený žaludek nežádoucí.

Kávu, přesnídávku nebo ovocný džus si nechejte raději na jindy.

Pokud máte přebytek kyseliny a přechází z žaludku do jícnu, nepříjemné pocity zkrotí šumivé tablety s trefným názvem Vyprošťovák, které neutralizují přebytečné žaludeční kyseliny.

Mlékem proti kocovině, hypertenzi i obezitě Co dělat při kocovině

Spěte, co to půjde. Tělo je z celého toho odbourávání alkoholu unavené, dejte mu prostor na regeneraci. Pokud to zvládnete, vydejte se ven na krátkou procházku, čerstvý vzduch a okysličená krev vám pomůže.

Prevence proti kocovině

Kocovině můžete z velké části předcházet už v onen inkriminovaný večer. Nepijte na lačný žaludek, ale obalte ho něčím mastným, alkohol se pak bude vstřebávat méně. S každou sklenicí alkoholu si dopřejte i sklenici vody, dobrou volbou je také Vincentka, ano, ta slaná voda nevalné chuti. Před konzumací alkoholu můžete také preventivně sáhnout po příravku Anti Ethanol. 

Léky na zažívání      Přípravky proti pálení žáhy

Nápoj z pravého ženšena, 100 g

stavy při a po chemoterapii, cukrovka, vysoký krevní tlak, autoimunní nemoci

Popis dle tradiční čínské medicíny – Ženšen je nejsilnějším tonikem tradiční čínské medicíny. Odedávna je ženšen (čínsky REN SHEN) považován, a to nejen v Číně, za mystický a vpravdě i „nebeský a lidský“. Sám jeho název toto značí – REN znamená „člověk, lidský“ a SHEN pak zase „esence hvězd nad hlavou“.

Samotným léčivem je pak kořen, který tvarem připomíná člověka a je tvořený esencí hvězd, proto se někdy ženšenu říká „lidská esence hvězd“. Za nejlepší ženšen je považován ten, který roste ve volné přírodě, tzv. planý horský ženšen, jeho zdroje jsou však již prakticky vyčerpány, a proto se pěstuje zahradním způsobem.

Roste nejméně 5–7 let a nejkvalitnější je takový ženšen, jehož kořen má nejvíce kořenových vlásečnic. U nás se používá a dováží v naprosté většině tzv. červený (korejský) ženšen, který však organismus dosti zahřívá – na rozdíl od bílého ženšenu, který je obsažen v tomto nápoji, jenž posiluje energii čchi QI XU a současně posiluje i jin YIN XU, tedy i mírně ochlazuje.

Proto dále zde bude popisován pouze bílý ženšen. Staré klasické čínské texty popisují jeho účinky kupř.

takto: Obhospodařuje doplňování patero úschoven (srdce, plíce, ledviny, játra, slezinu), uklidňuje esenciálního ducha SHEN, ustaluje duše HUN a PO, odstraňuje zbytkovou škodlivou energii čchi XIE QI, projasňuje zrak, zastavuje palpitace, otevírá srdce (mysl) a podporuje intelekt. Dlouhodobě požívaný činí tělo lehkým a prodlužuje roky života.

Kdo tohle pochopí, ten později dokáže nedělat ze živých mrtvé…

Na vysvětlenou a k pochopení mluvy tradiční čínské medicíny je třeba k výše uvedenému textu starých mistrů uvést, že dle TCM je sice 5 hlavních orgánů (neboli prvků – srdce XIN, ledviny SHEN, játra GAN, plíce FEI a slezina PI), ovšem mluví-li se zde o protékání živoucí energie čchi QI, pak jsou vlastně jedním orgánem, a pokud se pravá energie čchi ZONG QI rozhojní, tak se i všech pět orgánů (prvků) řádně posilňuje a doplňuje! A to právě dělá tu jedinečnou výjimečnost ženšenu – doplňuje nedostatečnou esenciální vrozenou energii čchi YUAN QI, kterou jsme (ne)dostali od předků do vínku. Co se týče ostatních účinků (uklidňování ducha, zastavování palpitací, otevírání mysli a podpory intelektu), tak to se vše děje proto, že srdce XIN uchovává emocionálního ducha SHEN, játra GAN uchovávají kreativní duši HUN, plíce FEI uchovávají tělesnou duši PO, ledviny SHEN uchovávají esenci a vůli ZHI a slezina PI uchovává přemítání YI. Mlékem proti kocovině, hypertenzi i obezitěJsou-li srdce a ledviny prázdné, pak je esenciální duch SHEN neklidný, jsou-li prázdná játra a plíce, duše HUN a PO nejsou ustálené, je-li srdce prázdné, objevují se palpitace, je-li však srdeční a slezinná energie čchi mocná, pak jsou otvory srdce průchodné, člověk dokáže přemýšlet a jeho poznání je hluboké. Škodlivá energie čchi XIE QI může dlouhodobě přetrvávat a neodcházet, neboť správná (zdárná) energie čchi ZONG QI je slabá a tudíž ji nedokáže vyloučit. Jakmile však dojde k jejímu posílení a doplnění, potom již škodlivá energie čchi XIE QI přirozeně nemůže nadále přebývat. Je to stejné, jako když ušlechtilý člověk září svým jasem (tedy pozitivním charismatem či espritem…), zatímco malý (myšleno zde špatný) člověk se pak i ze své podstaty stáhne.Zdraví a nemoc je dle TCM výsledkem nekonečného a neustálého boje mezi dobrou (zdárnou) energií ZONG QI a škodlivou energií XIE QI. Pokud je naše správná energie oslabena, i ta sebemenší škodlivina se v nás pak snáze usadí, přetrvává a nesnadno se ji i zbavujeme (kupř. řečeno dnešním slovníkem – oslabená imunita má za následek časté a opakované nemoce). A jak praví staří čínští mistři, jen ten pravý (bílý) ženšen umí nejen posílit naši obranou energii, ale současně s tím i vyloučit přetrvávající škodlivinu!

Legendy psané bylinami

Byl kdys starý lovec, který měl dva syny. Již odmalička je učil, jak ulovit zvěř. Chlapci byli čiperní a jednoho dne se rozhodli, že vyrazí poprvé lovit sami. Otec je však varoval, ať počkají až po zimě, neboť ta může být v horách velmi zrádná a nebezpečná. Oba bratři si však svojí první velkou výpravu za žádnou cenu nechtěli nechat vymluvit.

Počasí bylo zprvu příhodné a tak se bratři těšili, že naloví dost zvěře pro celou vesnici. Dříve však než stihli začít plnit tento bohulibý úkol i své lovecké tlumoky, se neočekávaně z nebe spustil neutuchající příval sněhu. Bratři se ani nenadáli a již jím byli všechny průsmyky z hor zavaleny.

Situace se nezlepšila ani o týden později a poté, co snědli všechny zásoby, jejich bezvýchodná situace počala být vpravdě kritickou. V zoufalství sháněli cokoli, co alespoň vzdáleně připomínalo něco k jídlu.Když už pomalu ztráceli veškerou naději, tak si náhle všiml jeden z bratrů rostliny, která se na první pohled zřetelně lišila od ostatních.

Poté co ji s námahou společnými silami vydobyli ze země, s údivem zjistili, že má mohutné kořeny tvarem se podobající rozkročené lidské postavě. Hladově začali jíst tyto prazvláštní kořeny, které k jejich bezmezné radosti byly velmi šťavnaté a chutnaly slastně sladce jen s trochou hořkosti.

Nepřestávali v jejich nepřetržité konzumaci po několik následujících dnů a s uspokojením seznali, že se jim vrací síla do žil i do života. S jídlem roste chuť, a protože se také oba mudrlanti domnívali, že na zimu potřebují co největší energetickou zásobu, tak kořeny pojídali v obrovském množství.

Náhle se ale jednomu z těchto „zimních lovců“ spustil proud krve z nosu a ne a ne přestat. Krev se mu vrátila do normálního koloběhu teprve poté, co oba začali jíst svou jedinou kořennou potravu v přiměřenější míře. Výživné kořeny bratry živily po celou zimu, a když na jaře sníh v průsmycích konečně roztál, zamířili do tepla domova.

Nešťastný otec si po celý čas hořce vyčítal, že své dva jediné syny do hor tak krátce před zimou pustil a všichni lidé z vesnice byli přesvědčeni, že bratry si již dávno do své náruče vzala bílá smrt. Nikým nečekaný návrat obou zachovale vyhlížejících lovců vzbudil ve vesnici pravý poprask.

Avšak otec se celou dobu utěšoval tím, že jím od mládí vedení synové si dokáží v horách sami poradit. Nebylo mu ale jasné, jak se jim povedlo přežít tak dlouho v takových neutěšených podmínkách. „Jak jste zvládli přečkat drsnou zimu ve vysokých horách?“ otázal se zvědavý otec. „Živili jsme se kořenem jedné rostliny,“ odvětila jedna z jeho ratolestí.

„A jakpak se jmenovala tato zázračná plodina?“ vzkřikl s překvapením, obavami tak dlouho sužovaný muž. „Nevíme, jaký má přesně název,“ odpověděl druhý z bratrů, „ale svými kořeny se podobá člověku.“ Otec ihned halasně zareagoval: „Ach! Tak to musí být ona ‚rostlina tvaru ženy i muže‘. Ta pomůže, i když nic jiného už nic nezmůže!“ Ať už u mužů či žen je pravý žen-šen zván též „lidskou esencí hvězd“, neboť jeho účinky ani na zemi, ani na nebi nemají obdobu.

Budete mít zájem:  Praktický Lékař Senice Na Hané?

Z hlediska západní medicíny – má pravý ženšen mnohostranné a široké spektrum použití jak v prevenci zdraví, tak i při nemocech a není snad oblasti, kde by se nedal s úspěchem použít – pokrývá totiž nejdůležitější problémy dnešního životního stylu.

Spíše lze vypsat jeho kontraindikace, tedy kdy se nepoužívá – při akutních horečnatých a infekčních onemocněních.

Mezi jeho účinné látky patří polysacharidy, peptidy, mastné kyseliny, flavonoidy, organické kyseliny, vitamíny B1, B2, B12, vitamín C, kyselina listová a hlavně ženšen obsahuje směs unikátních, silně účinných saponinů, které dohromady tvoří kolem 50 ginsenosidů neboli panaxosidů, jež se řadí mezi tzv. adaptogeny.

To jsou přírodní látky, které zlepšují schopnost překonat stresující podmínky – pomáhají při léčení nemocí, zlepšují schopnost překonat únavu, zlepšují paměť, koncentraci, vůli a vytrvalost, zvyšují odolnost proti infekci a nádorům, tlumí autoimunitní reakce (alergie, ekzémy, diabetes, lupus…), urychlují hojení a regeneraci, zpomalují stárnutí a degenerativní pochody, posilují metabolismus trávicí, nervové, cévní a pohlavní soustavy a nemají žádné vedlejší účinky, neboť jejich účinky se vyvažují spolu tak, že mají celkově stabilizační čili adaptogenní vliv na lidskou fyziologii. Nejúčinnějším dosud známým adaptogenem je pak pravý ženšen, který kromě těchto účinků má navíc ještě i své vlastní specifické účinky – výrazně posiluje libido, potenci a erekci, zlepšuje plodnost, má léčebné a preventivní účinky u civilizačních chorob jako jsou hypertenze, arterioskleróza, zvýšené tuky a cholesterol, křečové žíly, hemeroidy, obezita, diabetes, poruchy imunity, alergie, deprese, parkinsonismus, chemická či radiační zátěž (při radioterapii se ženšen považuje za nejlepší existující lék vůbec na vedlejší účinky z ozáření!) nebo dokonce rakovina. Rovněž Nápojem z pravého ženšenu lze zcela nahradit nezdravé povzbuzující látky jako je kofein, nikotin, energetické drinky, event. i drogy – ty všechny mají tzv. nootropní účinky, tedy „zlepšují myšlení“ a „zvyšují inteligenci“, což je samozřejmě jen chvilková chiméra. Nejčastěji užívaným nootropikem je nikotin, který sice krátkodobě zlepšuje soustředění, ale dlouhodobě „ukrajuje z koláče života“. Rovněž i ostatní umělá stimulancia (kofein, energetické nápoje, drogy) fungují na bázi začarovaného kruhu a vytloukání klínu klínem čili na postupném zvyšování dávek – dle TCM totiž u stavů, kde je nedostatek jin (oleje v motoru), tak dochází k relativnímu nadbytku jang (motor se přehřívá a jeho výkon je poloviční), proto pak i člověk vyhledává různé životabudiče, které sice vedou ke krátkodobému zvýšení výkonu, ale do budoucna k ještě většímu úbytku oleje v motoru, neboť ho naopak spotřebovávají…Ženšen je však podstatně účinnější a přirozenější stimulant, nedává „na dluh“ a přitom celkově ozdravuje organismus, neboť brzdí odumírání buněk a zpomaluje jejich stárnutí.

Rozbor bylin ve směsi – Nápoj obsahuje kořen pravého bílého ženšenu Ren shen. Chuti je sladké, mírně hořké, povahy vyrovnané a má vztah ke dráze sleziny PI, plic FEI, žaludku WEI, srdci XIN, jater GAN a ledvin SHEN.

Největší devizou ženšenu je jeho jedinečná schopnost mocně posilovat a doplňovat chybějící prenatální (vrozenou) energii čchi ledvin YUAN QI XI, kterou dostáváme od svých předků při zplození. Tato prvopočáteční energie YUAN QI nám i pak určuje kvalitu našeho organismu a života vůbec – kupř.

všechny vrozené nemoci mají tuto energii oslabenou. Tedy není orgánu v našem těle, do kterého by ženšen pozitivním způsobem nezasáhl. Posiluje rovněž nedostatečnou energii čchi sleziny a plic PI/FEI QI XU, produkuje nedostatečné tělesné tekutiny YIN JE XU (ze zranění energie čchi a jin QI/YIN XU) a utišuje žízeň, což je stav typický kupř.

pro diabetes, uklidňuje ducha SHEN a navyšuje intelekt. Druhou bylinou v nápoji, jež vhodně ženšen doplňuje, je Bai ji li (Tribulus terestris – plod zemního kotvičníku). Chuti je hořké a štiplavé, povahy vyrovnané a má vztah hlavně ke dráze jater GAN, dále i k dráze plic FEI, srdce XIN a ledvin SHEN.

Dle TCM jeho účinky spočívají ve „vyrovnání jater a stažení stoupajícího jaterního jang GAN YANG SHI“, což se projevuje bolestmi hlavy, závratěmi, ušními šelesty (tinnitem), nespavostí či podrážděností, neboť játra GAN mají tendenci se tzv. přehřívat.

Další funkcí této byliny je zprůchodnění stagnující energie čchi jater GAN QI ZHI, která se projevuje příznaky jako je tlak v podžebří, pocit rozpínání na prsou, pocitem knedlíku v krku, střídáním nálad (stísněnosti a podrážděnosti), častým vzdycháním, u žen poruchami menstruace apod.

, neboť játra GAN mají, díky emocím, tendenci ke stagnaci jaterní energie čchi GAN QI ZHI. Rovněž mocně posiluje a projasňuje zrak, neboť „játra GAN vyživují oči“ a v neposlední řadě i „vypuzuje jaterní vítr GAN FENG a utišuje svědění“ při ekzémech a kožních vyrážkách, neboť játra GAN generují tzv. vítr FENG, jenž zapříčiňuje mj. i svědění při kožních nemocech.

  • Nápoj čínských MUDRců (900) je určen téměř pro každého našince, a to hlavně k snídani místo kávy či čaje, kdy na jedné straně „čistí trubky a tedy i naše tělo od neadekvátní a těžké stravy, na straně druhé posiluje a dobíjí baterky“, neboť slzovka odstraňuje vlhko a horko SHI/RE, rozpouští hlen TAN a posiluje nedostatečnou energii čchi sleziny PI QI XU.
  • Nápoj pěti hvězd (850) je určen pro jedince, kteří mají dle čínské medicíny sklon k blokádě krve, neboť gynostemma a kurkuma rozprouďují blokádu krve YU XUE a ředí krev, vhodná je proto při cévních a srdečních nemocech typu angína pektoris, tromboembolická choroba, obezita, zvýšený cholesterol a tuky…
  • Nápoj nebeské víly (888) je určen hlavně pro ženy, které potřebují doplnit svůj jin, tedy jakýsi pomyslný olej v motoru, neboť yucca posiluje hlavně nedostatečný jin YIN XU a harmonizuje hormonální oblast, vhodný je proto při klimaktériu, poruchách menstruace, neplodnosti, cukrovce, poruchách štítné žlázy…
  • Nápoj stříbrného větru (844) je určen pro každého, kdo je napaden akutním škodlivým horkým větrem FENG RE XIE QI, který spolu s horkým toxinem RE DU způsobuje akutní virózy, nachlazení, angíny, záněty středouší, záněty spojivek, rýmu, bolesti v krku, ale rovněž se často projevuje jako akutní nebo chronická alergie, ať již v podobě pylové rýmy, kýchání, kašle, pískání na hrudi, astmatu, alergických zánětů spojivek…
  • Nápoj z pravého ženšenu (822) je určen pro každého, kdo potřebuje doplnit nedostatečnou primární (vrozenou) esenci a energii ledvin SHEN YUAN QI XU a harmonizovat stagnující čchi jater GAN QI ZHI, vzestup jaterního jang GAN YANG SHI a utišit jaterní vítr GAN FENG, neboť ženšen spolu s kotvičníkem toto vše má „v popisu práce“. Vhodný je při impotenci, sníženém libidu, hypertenzi, cukrovce, ale i pro zlepšení duševního a fyzického výkonu, včetně sportu…
  • A jak se užívají?

Po ránu je ideální kombinace MUDRce a ženšenu – kupř. 3 odměrky MUDRce + 1 odměrka ženšenu, přes den se většinou (dle potřeby) popíjejí Nápoj pěti hvězd (místo černé kávy, má i lehce podobnou chuť) či Nápoj nebeské víly, jinak Nápoj stříbrného větru se pije celý den při akutních potížích (virózy, alergie apod.)

Dávkování – Doporučená denní dávka je 2 gramy, tj. 2 odměrky 1 × denně, nejlépe jako první nápoj dne (lze užít místo snídaně), kdy tyto 2 odměrky lze přidat do Nápoje čínských MUDRců a spolu rozmíchat a vypít. Tento nápoj je pak i chutný, lahodný a povzbuzující.

Děti do 12 let užívají poloviční dávku. Pro urychlení účinku ženšenu lze zvýšit dávkování a tento nápoj pít častěji a to 2–3 × denně. Lze užívat bez omezení doby. V případě současného užívání s bylinnými tabletami je možno použít i tento způsob: veškeré tablety, které se doporučují během dne užívat (kupř.

3 × 2 tbl denně od 2 různých produktů = 12 tablet celkem), rozpustíme všechny najednou a dohromady v tomto ranním Nápoji z pravého ženšenu a Nápoji čínských MUDRců a pečlivě rozmícháme tak, abychom vše vypili a dole nezůstal žádný „lógr“.

Můžeme do něho přidat i trochu nepasterizovaného kravského či jiného mléka.

Příprava – Koncentrovaný prášek se přelije cca 2 dcl horké vody a teplý se popíjí.

Upozornění: Specifická hmotnost tohoto nápoje (1 kg peří není objemem 1 kg železa) kolísá. Proto se zdá krabička býti naplněna někdy z půli (cca 80 odměrek), jindy je zase až po okraj (110 odměrek), ale vždy je tam přesně 100 g!

Nepoužívat (dle tradiční čínské medicíny) v případě – akutních infekčních onemocněních s horečkou (kupř. bakteriální angína či bakteriální zápal plic apod.), děti, těhotenství a kojící ženy, jinak pravý ženšen je mimořádně bezpečný a to ať sám nebo i v kombinaci s jinými chemickými léky.

Balení – 100 g bylinného produktu v prášku (100% přírodní, bez jakýchkoliv syntetických či pojivových látek).

zdroj: MUDr. Petr Hoffmann, TCM Herbs s.r.o., [převzato 2016-04-01] Dostupné z: www.patentnimedicina.cz/cz/tcm-herbs

Káva, alkohol a kouření – Ze šuplíku TCM

Kdo by si dnes rád nedal „turka“ či nevychutnal dobré víno? Ve staré Číně patřily tyto nadstandardní nápoje k pochutinám, které nejsou každodenní samozřejmostí, ale můžeme si je dopřát právě při slavnostních a společenských příležitostech. Jinak se stávají běžnou součástí dne.

Jsou to v jistém smyslu opravdové pochoutky, takové ty pověstné třešničky na dortu a jako takové by měly býti vždy vzácné, jinak ztrácejí svůj půvab a punc výjimečnosti. Ostatně, největší rozkoš je vždy v té představě a těšení se na něco exkluzivního, neboť ve chvíli, kdy to již máme, pojídáme, popíjíme… tak se ono kouzlo začne vytrácet.

Proto i zde platí ono české: Odříkaného největší krajíc čili všeho s mírou a dobrého pomálu!

ČERNÁ KÁVA

Pražená zrnková káva (ať je již s kofeinem či bez, neb z hlediska čínského se nečiní žádného rozdílu, co se účinků na organismus týče) patří v našich končinách obvykle ke každodennímu stimulačnímu pití. Jen málo lidí u nás tomuto zvyku neholduje.

Nejvíce černé kávy se vypije v severských zemích v Norsku, Finsku a Švédsku, neboť dle čínské medicíny černá káva krátkodobě „zahřívá“ – viz níže. Její spotřeba je v těchto zemích cca 12 kg na osobu ročně. Naopak, kupodivu málo se pije v jižních státech, kupř.

v Turecku, v místě původu černé kávy se vypije pouze cca 0,5 kg na osobu ročně. V Číně pak naprosto převažuje zelený čaj a černé kávy se zde vypije nepatrné množství, cca 0,03 kg na osobu ročně.

Tak jako vše má své plus i mínus a je dobré o všech jejich účincích vědět, a to nejlépe ještě dříve, než se staneme jejím notorickým konzumentem. Dle tradiční čínské medicíny (TCM) má tyto jak pozitivní, tak i negativní vlastnosti (více také ZDE):

  1. Posiluje (krátkodobě) energii čchi srdce XIN QI – je to stimulant, ale krátkodobý, který jak rychle nabil, tak o to rychleji se zase vybil a co horšího – i energii pozbyl… Lze jej přirovnat k benzínu, který chrstneme do vyhasínajícího ohně místo toho, abychom přiložili suché dříví. Proto kupř. studenti připravující se na zkoušku či lidé duševně pracující často pijí při tomto vypětí kávu á co 2 – 3 hodiny. To je ale vždy na úkor jejich esence ledvin SHEN JING, tedy na úkor jejich kořínku života. Ničí káva mé zdraví?, Dr. Kofein. V srdci XIN sídlí totiž tzv. císařský oheň a v ledvinách SHEN zase tzv. ministerský oheň. Oba ohně se vzájemně ovlivňují a doplňují a v případě mocně hořícího ohně v srdci XIN HUO se rozdmýchává i oheň v ledvinách SHEN XIN a naopak. Proto záleží vždy na tom, jak silný kořen života v ledvinách každý má a jak dlouho vydrží odolávat a snášet veškeré tyto „ataky“, neboť takovéto opakované přilévání benzínu do slabého ohýnku může způsobit (doslova a do písmene) to známé a časté vyhoření… Tito lidé místo toho, aby byli po kávě dlouho čilí a plni elánu, tak záhy po vypití kávy, která je sice na chvilku nabudí, se u nich, podobně jako u jakékoliv jiné drogy, dostavují abstinenční příznaky jako je neschopnost se soustředit a přemýšlet, podrážděnost, nespavost, neklid, zapomnětlivost, úzkost, bušení srdce apod. Avšak toto je již určitý druh závislosti (na vůni, na chuti) a také určitý druh slabosti (oslabení esence ledvin SHEN JING). Lze se takovéto chorobné závislosti i bránit (podobně jako třeba u nešťastně zamilovaných). Lze se takovéto chorobné závislosti i bránit (podobně jako třeba u nešťastně zamilovaných) a v obou případech lze použít ku pomoci bylinnou směs TIAN WANG BU XIN WAN.
  2. Zvyšuje horko v žaludku WEI RE – tím, že káva je teplé a suché povahy a navíc pražená, tak přináší tzv. horko a sucho do žaludku WEI RE/ZAO. Žaludek WEI potřebuje ke své zdárné funkci dostatek tekutin jin YIN, které podobně jako olej v motoru napomáhají správnému trávení. V případě jejich vysušení a horku v žaludku WEI RE se mohou objevit nemoci jako kupř. vředová choroba, chronický zánět žaludku a střev, zácpa apod (více také ZDE).
  3. Podporuje stagnaci energie čchi jater GAN QI ZHI – a to právě výše zmíněnému horku RE, jež vysušuje a postupně i zpomalí tok energie čchi, což vede k následné stagnaci energie čchi QI ZHI. Projevuje se to kupř. srdečními nemocemi (hypertenze, infarkt, angína pektoris), bolestmi hlavy, nemocemi štítné žlázy, psychosomatickými nemocemi apod.
  4. U žen zraňuje dráhy početí CHONG MAI – podobným mechanismem jako u předchozí stagnace energie čchi QI ZHI se toto obzvláště projeví u žen nerovnováhou a stagnací v koncepčních drahách CHONG MAI. Tyto potíže se objevují v praxi dnes velice často a projevují se buď na úrovni dělohy a vaječníků jako kupř. myomy, polypy, cysty, endometrióza, funkční sterilita, gynekologické výtoky a záněty a jakékoliv menstruační potíže (špinění, bolestivá či nepravidelná menses apod.). Nebo se pak často projevují na prsou a to ve formě různých cyst, fibromů, mastopatií, nádorků (zhoubných i nezhoubných), bolestivostí prsou a premenstruačním syndromem.
  5. Oslabuje (dlouhodobě) jang ledvin SHEN YANG – v případě dlouhodobého užívání dojde k onomu nežádoucímu vyhoření, jež je popsáno v 1. bodě. Prostě přehřátý motor, který my jsme neustále túrovali, aniž bychom do něj dolévali olej a seřizovali trysky, nám spálil poslední zbytky oleje a náš motor se zadřel…Tento stav se projevuje kupř. psychickými potížemi (deprese, neurózy, nespavost apod.).
  6. Rozprouďuje vodu z plic FEI SHUI a podporuje zažívání – tím, že odvádí vodu z dráhy plic FEI SHUI, podporuje močení a je tedy i značně močopudná, což v některém případě může býti ku prospěchu (kupř. při otocích v horním ohništi či stagnující vodě na plicích apod.). Rovněž přináší horko RE do žaludku, kdy opět může pozitivně urychlovat spalování potravy v případě tzv. chladu a vlhku v žaludku WEI HAN/SHI. Není však žádným spalovačem tuků u obézních pacientů, způsobené vlhkem a horkem SHI/RE!

KDY tedy ČERNOU KÁVU zásadně NE?

  1. Na lačno – jako kdybychom rozdělávali oheň benzínem, ale bez palivového dříví, jinak si tzv. propálíme brzy náš kotel (žaludek).
  2. Při žaludečních vředech a veškerých žaludečních onemocněních (zvyšuje horko RE a tedy tím i zánět, více také ZDE).
  3. Při vlhku a horku v játrech a ve žlučníku GAN/DAN SHI/RE (hořko v ústech, pocit horka a tíže v těle, bolesti v podžebří, zarudlá a mastná pleť, zarudlé oči, tmavá a páchnoucí moč, podrážděnost až výbuchy vzteku, hypertenze, žlučníkové či ledvinné kameny).
  4. Při stagnující energii čchi v játrech GAN QI ZHI (časté střídání nálad, vnitřní neklid, podrážděnost, tlak na prsou, pocit knedlíku v krku, časté vzdychání či zívání, nafouknutí, nadýmání, premenstruační syndrom u žen), neboť káva by svým horkem RE a suchem ZAO již tak plný papiňák ještě více natlakovala…
  5. V klimaktériu (zvyšuje horko RE a vysušuje jin YIN, tedy zvyšuje suchost a návaly v přechodu)
  6. V těhotenství (vysušuje jin YIN a tedy tím i krev XUE, jež nedostatečně pak vyživuje plod).
  7. Při nedostatečnosti jin YIN XU (nervozita, noční pocení, nespavost, suchost kůže, suchá zácpa) – chybějící jin YIN XU zde představuje onen nedostatečný olej v motoru, jež se tím pádem přehřívá a káva by svým zahřívacím a vysušujícím účinkem ještě více prohloubila tuto nerovnováhu.
  8. Při nedostatečnosti krve XUE XU (bledost, rozostřené vidění, závratě, mravenčení končetin, třepivé nehty, snížená koncentrace, zapomnětlivost, nespavost, slabá menstruace, nízký krevní tlak) – podobně jako u předchozího bodu s nedostatečností jin YIN XU i zde dochází k „vysušení“ již tak nedostatečné krve XUE XU. V případě nízkého tlaku káva zde funguje opět jako benzín, jenž lijeme do dohasínajícího popela, který se na chvilku sice rozhoří, o to rychleji však to málo z doutnajícího ohýnku vyhoří.
  9. V případě nedostatečnosti jang ledvin SHEN YANG XU (studené končetiny, jež se zlepšují teplem, pocit chladu v bedrech, oslabení sexuálních funkcí, časté močení hojné porce světlé moči, únava a vyčerpání při sebemenší fyzické zátěži, spontánní pocení) – pokud je člověk vyčerpán a má výše zmíněné příznaky chladu, tak černá káva nás krátkodobě nastimuluje (lepší je čaj ze sušeného zázvoru a skořice), neboť krátkodobě povzbudí energii čchi srdce XIN QI a zmobilizuje nedostatečný jang ledvin SHEN YANG XU, ale z dlouhodobého hlediska její pravidelné či nadměrné popíjení jang ledvin SHEN YANG naopak oslabí a vyčerpá (je močopudná).
Černá káva by měla býti příležitostná pochoutka, kterou si zdraví lidé mohou dopřát v množství 1 šálku denně a nemocní pak ještě v menším množství, v závislosti na povaze onemocnění či dokonce vynechat (viz výše)! Lze ji úspěšně (a hlavně zdravě) nahradit kupř. Nápojem z Gynostemie pětilisté. Tato bylina se řadí mezi stimulancia a adaptogeny – tedy harmonizuje organismus, aniž by jej nadměrně stimulovala či vyčerpávala, kupř. nízký tlak zvyšuje a naopak vysoký tlak snižuje. Je vhodná pro každodenní detoxikaci, neboť tzv. pročišťuje trubky, harmonizuje trávení a stimuluje mozek.

JAK správně ČERNOU KÁVU vždy PŘIPRAVIT?

Abychom co nejvíce minimalizovali vedlejší negativní účinky černé kávy na náš organismus, je proto vhodné ji vždy sladit cukrem a přidat trochu mléka (nejlépe nepasterizovaného) či smetany – všechny tyto ingredience snižují vysušující efekt černé kávy, neboť přinášejí vlhko SHI do organismu. Rovněž velice užitečné pro naše zdraví je ochucení trochou koření zvaného kardamom, neboť tím se černá káva stává méně agresivní pro náš žaludek. Dle čínské medicíny kardamom rozprouďuje stagnující energii čchi QI ZHI, vylučuje škodlivé vlhko SHI a posiluje střední ohniště ZHONG JIAO. Ostatně, kdo někdy pil kávu v asijských či indických zemích, tak ví, že bez něho vám zde kávu málokdy připraví. Je také třeba míti na paměti, že pokud pijeme černou kávu se smetanou či mlékem, pak i mnohem více zatěžujeme náš žlučník a pokud jej nemáme zrovna OK, je vhodné ji nepít vůbec.

CO potom OBILNÉ KÁVY, jsou VHODNÉ?

Pod tímto pojmem se zde skrývá celá řada tzv. bílých káv, jako je špaldová káva, žitná káva, čekanková káva (carro, cikorka), ajurvédská káva apod. V tomto případě doporučujeme 100% bio kávu z praženého ječmene (více ZDE).

Tyto obilné kávy všeobecně zahřívají střední ohniště ZHONG JIAO (dráhu sleziny PI a žaludku WEI), odvádí škodlivé vlhko SHI (tedy vysušuje), zahřívá srdce XIN a slezinu PI, ale nikdy ne nadměrně (na rozdíl od černé kávy!), neboť se nejedná zde o stimulační prostředek.

Doporučuje se užívat při poklesu energie čchi sleziny PI QI XU XIAN, při nedostatečnosti energie čchi srdce XIN QI XU, při nedostatečném jangu ledvin SHEN YANG XU, při nadměrném vlhku SHI v organismu – v tom případě bez mléka a cukru. Můžeme ji konzumovat se skořicí či kardamomem.

Obilné kávy obecně by se neměly užívat při nedostatečnosti jin YIN XU, při stoupajícím horku jater GAN RE/GAN YANG SHI a při stagnující čchi jater GAN QI ZHI.

Jako nejideálnější snídaně se však jeví bylinná směs YI YI REN CHA, která je vyrobena z pícniny (ne obilniny!) slzovky a má tu výjimečnou vlastnost a výhodu, že posiluje jak energii ledvin SHEN QI, tak energii sleziny PI QI a jedním dechem současně vylučuje škodlivou vlhkost SHI z organismu. Toť optimální nápoj k snídani pro většinu naší populace.

ALKOHOL

S alkoholem je to podobné jako s černou kávou, jejich účinky se příliš od sebe neliší, snad jen v rychlosti „zapůsobení účinku“ je alkohol o krok kupředu, neboť tato rychlost je přímo úměrná obsahu alkoholu v nápoji. Obecně jakýkoliv alkohol přináší horko RE a vlhko SHI do těla. Zdali více horka RE či vlhka SHI zase se odvíjí od fyzické konstituce každého člověka.

U lidí s tzv. konstitucí jangovou (hubení, sušší a horkokrevní typy) bude převažovat horko RE nad vlhkem SHI, u lidí s konstitucí jinovou (tlustí, vlhčí a zimomřiví typy) zase naopak – zde bude převažovat vlhko SHI nad horkem RE. U vyrovnaných jedinců YIN/YANG pak alkohol způsobí rovnoměrné zvýšení jak vlhka SHI, tak horka RE. Vždy také záleží na tom, jaký druh alkoholu máme na mysli.

Rovněž by se alkohol neměl pít na noc, neboť díky tomu, že přináší horko RE do jater GAN a žaludku WEI způsobí permanentní horko v těchto drahách – do jater GAN se vrací duch HUN na noc, aby se zde zklidnil a ukotvil (což nelze díky aktivnímu horku RE) a ani žaludeční jin WEI YIN se nemůže obnovovat, neboť horko RE je vysušuje… Nyní si je představíme postupně dle stoupajícího obsahu alkoholu:

Pivo

Pivo je vyrobeno z ječmenného sladu, tedy posiluje energii sleziny PI QI  a vylučuje vlhko, současně i ochlazuje horko RE  a to díky chmelu, který je hořký.

Tato hořká chuť v první fázi ochladí a zklidní horko jater a žlučníku GAN/DAN RE.

Pokud však piva vypijeme příliš, tak následující den se přeměnou alkoholu mění na škodlivé horko RE a škodlivé vlhko SHI ve středním ohništi ZHONG JIA (žaludek, slezina), což představuje onu známou kocovinu.

Nejvhodnější pro náš organismus je pak pivo nepasterizované a nefiltrované (event. i z tanku), neboť je našemu organismu nejpřirozenější a současně i vhodně “osazuje” naši střevní flóru (kupř. při poruchách trávení, střevním diskomfortu, zácpě…).

Víno

Bílé víno je tzv. chladnější a více močopudnější než červené, tedy tolik nezahřívá. Zahřívají však konzervační příměsi jako je kysličník siřičitý a různé jiné chemikálie, které se používají při jeho pěstování. Proto je vhodné si vždy, pokud je ta možnost, vybrat tzv. zdravá vína (biodynamické či biologické víno – kupř. www.nikolaihof.at).

Červené víno je tzv. zahřívající a v případě, že jej pijeme jako svařák s hřebíčkem a skořicí, tak má dokonce velice horké účinky na náš organismus. Tohoto efektu účinně využívá čínská medicína při napadení zevním chladem v 1. stádií nachlazení.

Lihoviny

Všechny lihoviny jsou velice horké a jejich účinek se projeví bezprostředně po napití – dojde k celkovému zvýšení horka RE v organismu, hlavně však k vzedmutí jaterního a srdečního jangu GAN/XIN YANG SHI, stejně jako horku v žaludku WEI RE. Díky tomuto nekontrolovanému jangu se z člověka někdy doslova stává janek :-), přičemž důsledky na sebe nenechávají dlouho čekat. Netřeba se zbytečně rozepisovat…

Takže, když skloubíme časté a nadměrné pití černé kávy, k tomu občas nějaký ten alkohol, denní konzumaci oblíbené sladkosti a všudypřítomný stres – tak máme „zaděláno“ na zvýšený cholesterol, srdečně cévní nemoci, obezitu, vysoký krevní tlak, cukrovku, dnu, psychické potíže – prostě dostihly nás civilizační nemoci. Ale aby mohla civilizace přežít, je nutno začít každý sám u sebe!

KOUŘENÍ TABÁKU

Dle TCM kouření tabáku v podobě cigaret či doutníků zraňuje nejen plíce FEI, ale i ledviny SHEN – vysušuje totiž esenci JING a krev XUE a vede tedy k následnému oslabení ledvinného jinu SHEN YIN XU.  Čínská medicína se zajímala o tabák a jeho působení již od roku 1575, kdy se tehdy poprvé tabák dostal do tehdejší Říše středu.

Čínští lékaři zkoumali, zdali by se tabák dal používat i jako lék. Nakonec zjistili, že nemá žádné medicínské účinky –  „Tabák je ostré chuti, spaluje životní esenci ledvin JING SHEN a vysušuje tělesné tekutiny JING YE, poškozuje hrdlo, žaludek WEI a plíce FEI.

Tabák vytváří na jazyku tmavě žluté až černé zbarvení povlaku, stejně tak i jídlo a pití se stává při jeho kouření bez chuti…“

Více viz Zdravý pohled na zdravé stravování.

text: MUDr. Petr Hoffmann

Kocovina a jak se ji zbavit

Jak se zbavit kocoviny? Na každého platí jiný recept a co platí na 100 % u jednoho, u jiného vůbec. Jak dát tedy obecný návod? Lékaři se shodují na několika „lécích“, které při léčbě kocoviny, resp. jejich příznaků, pomáhají.

Dostatek tekutin

Hodně pijte, alkohol totiž působí dehydrataci. Je zvláštní, že vypitím deseti piv své tělo dehydrujete, ale je to tak.

Nejlepší je pít vodu, obyčejnou vodu, bez sladidel a bublin. Nejlepší je pít nealko nápoje i v průběhu konzumace, určitě pak před spaním (pro naředění alkoholu) a ihned po probuzení (kvůli dehydrataci). Alkohol je nutné ředit.

Sladký čaj, Coca cola, džusy a podobné nápoje dodají tělu cukr, který je pro tělo po konzumaci alkoholu také důležitý. Možné jsou také multivitaminy, které dodají tělu mimo jiné energii a vitamín C, který také alkohol pálí. Tyto nápoje ale s mírou, protože můžou neblaze působit na trávicí systém.

Pro některé je dobrým lékem studené mléko, které neutralizuje překyselený žaludek.

Silný vývar a tučné jídlo

Masový vývar nebo česnečka je lety ověřeným pomocníkem, který pomůže téměř každému. Tělo dostane potřebné tekutiny, energii a další prospěšné látky.

Tučné jídlo pomáhá před konzumací, kdy chrání žaludek proti překyselení a tenká vrstva „tuku“ brání pronikání alkoholu přes žaludeční stěnu do krve. Tučné jídlo ale neznamená jen bůček, ale může to být i salát s olivovým olejem. Jídlo pomáhá ale také při konzumaci a po ní.

Vyprošťovák

Někomu se po ránu při pomyšlení na pivo dělá zle, jiní na něj nedají dopustit. I lékaři však uvádějí, že jedno pivo po ránu může pomoci v boji s kocovinou, dodá totiž tělu tekutiny a ionty. Je ale potřeba pamatovat, že k již tak nemalému zbytkovému alkoholu přidáme další. Ověřte si raději množství zbytkového alkoholu v online alkohol kalkulačce.

Léky

Řada lidí zahání kocovinu léky. Někomu fungují více, někomu méně. Pozor ale na dávkování, protože se často stává, že si člověk vezme větší dávku, a pak přetíží zažívání a další orgány.

V přiměřené míře mohou však léky jako např. acylpyrin a ibuprofen pomoci s bolestí hlavy nebo kloubů. Případně mohou pomáhat i homeopatika.

Toto řešení je však dobré konzultovat se svým lékařem nebo lékárníkem.

Hodně spánku

Při spánku po konzumaci alkoholu tělo místo odpočinku nejdříve zpracovává alkohol v krvi. To mu bere čas na potřebnou regeneraci a odpočinek. Proto je člověk po „akci“ unavený, i když spal déle než obvykle. Pokud je to možné, dopřejte si po konzumaci více spánku a snažte se kocovinu zaspat.

Čerstvý vzduch a pohyb

Pokud se Vám nepodaří kocovinu „zaspat“, je dobré ji zkusit rozchodit. Delší procházka, rekreační sport (ne kolo a další aktivity v silničním provozu kvůli zbytkovému alkoholu) nebo jen pobyt na vzduchu pomáhá k překonání nepříjemných stavů zvaných kocovina.

  • 012345
  • Zadejte hodnoceníOdeslat hodnoceníHodnocení odesláno
  • Počet hodnocení236Průměrné hodnocení4.6

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector